P. 1
Tajwid Surah Al-An'Am Full

Tajwid Surah Al-An'Am Full

|Views: 1,074|Likes:
Published by Nur Zakiah

More info:

Published by: Nur Zakiah on Jul 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2015

pdf

text

original

ANALISIS HUKUM TAJWID SURAH AL-AN’AM AYAT 60 – AYAT 65

NAMA NUR SHAFIZA BT ISMAIL TUAN NURUL KHADIJAH BT TUAN MAMAT NUR ZAKIAH BINTI HASHIM NO. MATRIK D20111048998 D20101038521 D20101037603

SURAH AL-AN’AM AYAT 60

Ikhfa’ Syafawi : Menyembunyikan tiap-tiap huruf mim mati apabila bertemu dengan huruf ‘ba’ dan dibaca dengan dengung sekadar 2 harakat. Wajibal Qunnah : Huruf nun dan mim yang bersabdu (bersyahdah). Qalqalah Sughra : Lantunan yang paling rendah dan berlaku apabila huruf qalqalah berada di pertengahan kalimah. kedua-duanya wajib didengungkan dengan kadar 2 harakat.1. 3. . 2.

4 atau 5 harakat.4. Idgham Bi Gunnah : Idgham dengan dengung iaitu dengung dengan kadar 2 harakat. 6. Idgham berlaku hanya pada dua kalimah sahaja. 5. Mad Aridh Lissukun : Mad yang disebabkan sukun yang mendatang pada huruf akhir kalimah kerana menghentikan bacaan padanya dan sebelumnya terdapat salah satu huruf mad. Ikhfa’ Hakiki : Menyembunyikan nun mati atau tanwin. . Mad Jaiz Munfasil : Huruf mad bertemu dengan huruf hamzah dalam dua kalimah. 7. Kadar bacaannya ialah 2. iaitu dengan menyembunyikannya antara bunyi Izhar dengan Idgham beserta dengung.

SURAH AL-AN’AM AYAT 61 .

1. Hukum bacaannya adalah menyerupai hukum Mad Silah dan dibaca dengan kadar panjang 2 harakat. Dibaca dengan terang dan nyata. Mad Silah Qasirah: Huruf ha’ pada kalimah ini bukan merupakan ha’ dhamir kerana ia adalah sebahagian daripada kalimah tersebut. . Alif Lam Qamariah: Selepas huruf lam terdapat salah atu daripada 14 huruf hija’iyyah. Hukum bacaannya Izhar kerana lam ta’rif bertemu dengan huruf qamariah. 2.

. 5. Mad Aridh Lissukun : Mad yang disebabkan sukun yang mendatang pada huruf akhir kalimah kerana menghentikan bacaan padanya dan sebelumnya terdapat salah satu huruf mad. Kadar bacaannya ialah 2. Mad Jaiz Munfasil : Huruf mad bertemu dengan huruf hamzah dalam dua kalimah. 4. Kadar bacaannya ialah 4 atau lima harakat. 4 atau 5 harakat.3. Mad Wajib Muttasil : Huruf mad bertemu dengan huruf hamzah dalam satu kalimah.

SURAH AL-AN’AM AYAT 62 .

1) Wajibul Ghunnah -Nun dan mim yang bertasdid yang ada pada huruf sama ada di tengah atau dihujung kalimah.dibaca dengan tebal .Huruf ra’ yang berbaris di hadapan 3) Lam Lafaz Al-jalalah (Lam Tafkhim) . 2) Ra’ tebal . -Cara bacaan: wajib dibaca dengan dengung yang sempurna dengan kadar panjang dua harakat ketika wasal dan wakaf.

. atau 6 harkat tetapi yg terbaim dua harkat. 6 & 7) Alif Lam Qamariah • Di atas huruf Lam terdapat tanda mati dan bertemu dengan 14 huruf (Lam bertemu Ha) • Cara bacaan: huruf lam tetap dibaca nyata dan terang 8) Mad Arid Lisukun • Tiap-tiap huruf mad yang bertemu dengan huruf yang disakinkan kerana wakaf sama ada di akhir atau di tengah ayat. 4.4) Mad asli • Apabila huruf Alif ( ‫ ) ﺍ‬didahului dengan baris di atas • Cara bacaan: panjang dua harkat. • Cara bacaan: harus dibaca dengan kadar panjang 2. 5.

SURAH AL-AN’AM AYAT 63 .

. waw. nun dan mim) 4 huruf sahaja.1) Idgham Maal Ghunnah • Nun mati bertemu dengan ya. 2) Idgham Mithlaini Saghir • Huruf mim ( ‫ ) ﻢ‬bertemu dengan huruf mim ( ‫) ﻢ‬ • Cara bacaan: wajib dibaca dengan idgham (memasukkan nun sakinah atau tanwin ke dalam huruf-huruf idgham) serta dengung dengan kadar dua harkat. 3) Mad asli • • Apabila huruf Alif ( ‫ ) ﺍ‬didahului dengan baris di atas Cara bacaan: panjang dua harkat. (ya. • Cara bacaan : 2 harakat sahaja.

nun mati atau tanwin bertemu dengan Lam atau Ro .Di atas huruf Lam terdapat tanda mati dan bertemu dengan 14 huruf (Lam bertemu Ba) . -Cara bacaan : 2 harakat sahaja.Terdapat huruf hamzah selepas Ha Dhamir .Cara bacaan: huruf lam tetap dibaca nyata dan terang 5) Mad Silah Tawilah .cara bacaan : 4-5 harakat 6) Idgham Maal Ghunnah -Nun mati atau tanwin bertemu dengan waw (ya.4) Alif Lam Qamariah . nun dan mim) 4 huruf sahaja. ha.Memasukkan bunyi suara nun mati atau tanwin kedalam huruf-huruf Idgham Bila Ghunnah tanpa berdengung . 7) Idgham Bila Ghunnah .

Ghin.ain. 4.8 & 9) Izhar Halqi . -Cara bacaan: wajib dibaca dengan dengung yang sempurna dengan kadar panjang dua harakat ketika wasal dan wakaf. Kho. atau 6 harkat tetapi yg terbaim dua harkat. 11) Mad Arid Lisukun -Tiap-tiap huruf mad yang bertemu dengan huruf yang disakinkan kerana wakaf sama ada di akhir atau di tengah ayat. .nun mati atau tanwin bertemu dengan Alif & Ha ( 6 huruf) Alif. 10) Wajibul Ghunnah -Nun dan mim yang bertasdid yang ada pada huruf sama ada di tengah atau dihujung kalimah.ha. -Cara bacaan: harus dibaca dengan kadar panjang 2. Jin -cara bacaan : Dijelaskan bacaan dan nyata tanpa dengung.

Surah Al-An’am ayat 64 .

1. Mad Asli . . waw (‫)و‬. mim ( ‫) ﻢ‬. 3. Cara bacaan: wajib dibaca dengan idgham (memasukkan nun sakinah atau tanwin ke dalam huruf-huruf idgham) serta dengung dengan kadar dua harkat. waw (‫ )و‬didahului dengan baris di hadapan dan huruf ya ( ‫ )ﻱ‬didahului dengan baris di bawah. Lam tarqiq 2. Idgham bi Ghunnah atau Idgham Mithlaini Saghir – Huruf mim ( ‫ ) ﻢ‬bertemu dengan huruf mim ( ‫) ﻢ‬ •  Memasukkan nun ( ‫ ) ﻦ‬sakinah atau tanwin ( ) kepada salah satu huruf ya ( ‫) ﻱ‬.  Cara bacaan: panjang dua harkat.Terdapat huruf ya ( ‫ )ﻱ‬yang sebelum terdapat tanda baris di bawah • Apabila huruf Alif ( ‫ ) ﺍ‬didahului dengan baris di atas. nun (‫)ﻦ‬ yang berada dalam dua kalimah.

 Wajib diizharkan (dinyatakan) bunyi mim sakinah tanpa terputus suara dan tanpa dengung. 5. Izhar Shafawi – Huruf mim sakinah bertemu dengan ta (‫)ت‬ • Diizharkan mim sakinah yang bertemu dengan huruf-huruf hija’iyyah selain daripada mim ( ‫)ﻢ‬ dan ba (‫)ﺏ‬.1. Izhar Halki – Huruf nun sakinah bertemu dengan huruf ha’ 2.  Cara bacaan: wajib dikhfa’kan nun sakinah atau tanwin tersebut di samping dengung yg sempurna dengan kadar dua harkat.Tanwin bertemu dengan huruf tsa’ (‫)ث‬ 4. Ikhfa’. Ikhfa’ Hakiki. 3. Wajibul Ghunnah • Nun dan mim yang bertasdid yang ada pada huruf sama ada di tengah atau dihujung kalimah. Ikhfa’.  Cara bacaan: wajib dibaca dengan dengung yang sempurna dengan kadar panjang dua harkat ketika wasal dan wakaf.Huruf nun sakinah bertemu dengan huruf kaf • Menyembunyikan nun sakinah atau tanwin apabila bertemu dengan salah satu daripada hurufhuruf ikhfa’ hakiki.huruf nun sakinah/ mati bertemu dengan huruf ta (‫)ت‬ 6. .

.  Cara bacaan: harus dibaca dengan kadar panjang 2. Mad Aridh Lis Sukun • Tiap-tiap huruf mad yang bertemu dengan huruf yang disakinkan kerana wakaf sama ada di akhir atau di tengah ayat. 4.7. atau 6 harkat tetapi yg terbaim dua harkat.

SURAH AL-AN’AM AYAT 65 .

 Wajib diizharkan (dinyatakan) bunyi mim sakinah tanpa terputus suara dan tanpa dengung. nun (‫ )ﻦ‬yang berada dalam dua kalimah. Idgham bi ghunnah • Memasukkan nun ( ‫ ) ﻦ‬sakinah atau tanwin ( ) kepada salah satu huruf ya ( ‫) ﻱ‬. .  Cara bacaan: wajib dibaca dengan dengung yang sempurna dengan kadar panjang dua harkat ketika wasal dan wakaf. Wajibul ghunnah • Nun dan mim yang bertasdid yang ada pada huruf sama ada di tengah atau dihujung kalimah. mim ( ‫) ﻢ‬. waw (‫)و‬. 2.  Cara bacaan: wajib dibaca dengan idgham ( memasukkan nun sakinah atau tanwin ke dalam huruf-huruf idgham) serta dengung dengan kadar dua harkat.1. 3. Izhar shafawi: • Diizharkan mim sakinah yang bertemu dengan huruf-huruf hija’iyyah selain daripada mim ( ‫ )ﻢ‬dan ba (‫)ﺏ‬.

 Cara bacaan: wajib dikhfa’kan nun sakinah atau tanwin tersebut di samping dengung yg sempurna dengan kadar dua harkat. 6. Ikhfa’ hakiki . • Menyembunyikan nun sakinah atau tanwin apabila bertemu dengan salah satu daripada huruf-huruf ikhfa’ hakiki. 7.Huruf nun ( ‫ ) ﻦ‬bertemu dengan fa (‫ )ف‬. Izhar shafawi ( huruf Mim ( ‫ ) ﻢ‬bertemu dengan alif ( ‫ ) ﺍ‬. 8. Ikhfa’ hakiki – huruf nun ( ‫ ) ﻦ‬bertemu dengan ta (‫)ت‬. waw (‫ )و‬didahului dengan baris di hadapan dan huruf ya ( ‫ )ﻱ‬didahului dengan baris di bawah. Mad asli • Apabila huruf Alif ( ‫ ) ﺍ‬didahului dengan baris di atas. 5. : . Izhar shafawi – huruf mim ( ‫ ) ﻢ‬bertemu dengan huruf shim (‫)ش‬.  Cara bacaan: panjang dua harkat.4.

 Cara bacaan: wajib diidghamkan mim sakinah dengan merenggangkan dua bibir mulut ( dibukakan sedikit) disamping dengung dengan sempurna pada kadar dua harkat sebelum menyebut huruf ba (‫)ﺏ‬.  cara bacaan: Harus dibaca dengan kadar panjang 2. Berhenti lagi baik 11.4 atau 6 harkat tetapi yg terbaik 2 harkat. Ikhfa’ shafawi ( huruf mim ( ‫ ) ﻢ‬bertemu dengn huruf ba (‫)ﺏ‬. 10. 12. • Menyembunyikan sebutan mim sakinah ketika bertemu dengan huruf ba (‫ )ﺏ‬yang berbaris. • mad Lin ialah waw ( ‫ ) ﻮ‬atau ya ( ‫ ) ﻱ‬sakinah sebelumnya terdapat huruf berbaris di atas dan selepasnya huruf yang di baca dengan sukun kerana wakaf.9. Ikhfa’ hakiki ( huruf nun ( ‫ ) ﻦ‬bertemu dengan dho’ ( ‫) ظ‬. . Mad Lin ( huruf ya ( ‫ ) ﻱ‬sebelumnya terdapat huruf yang berbaris di atas ( ).

atau 6 harkat tetapi yg terbaim dua harkat. Izhar shafawi ( huruf mim ( ‫ )ﻢ‬bertemu dengan ya ( ‫)ﻱ‬. .  Cara bacaan: harus dibaca dengan kadar panjang 2. Alif Lam Qamariyah 15. Ra’ nipis ( tarqiq) 14. Mad Arid Lis Sukun • Tiap-tiap huruf mad yang bertemu dengan huruf yang disakinkan kerana wakaf sama ada di akhir atau di tengah ayat. 16.13. 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->