Di Sediakan oleh : Hasnul Munawar Bin Ghani Politeknik Johor Bahru Jabatan Kejuruteraan Mekanikal

 Untuk

memotong, menipiskan atau melicinkan permukaan sesuatu komponen atau benda kerja.

 Daripada keluli bermutu tinggi. .

. jenis potongan gigi dan kasar atau halusnya gigi. Kikir berbeza dari segi panjang. bentuk.

 Panjang kikir antara 100 mm hingga 400 mm dengan kadar tambahan 50 mm. . Panjang di ukur dari hujung hingga ke bahunya.

Terdapat 5 jenis bentuk:  Segi empat sama  Segi empat tepat  Segi tiga tirus.  Bulat  Separuh bulat .

JENIS POTONGAN GIGI Selari Gigi bersilang Gigi lengkung Gigi parut KEGUNAAN Kerja-kerja penyudahan Kerja-kerja am Mengikir logam yang lembut (aluminium dan kuprum) Membuang bahan-bahan yang lembut dengan cepat (timah dan kayu) .

Terdapat 5 jenis gred kehalusan gigi kikir boleh di kelaskan:      paling kasar kasar sederhana halus sangat halus .

Terdapat 8 jenis kikir yang biasa di gunakan dalam bengkel kejuruteraan:         kikir pipih tirus kikir pipih kasar kikir pipih nipis kikir belah rotan kikir bulat kikir segiempat sama kikir segi tiga kikir bentuk pisau .

. halus dan sangat halus giginya dipotong bersilang intan dan terdapat gigi lurus pada kedua-dua belah tepi 2/3 panjangnya dari pangkal berbentukselari dan 1/3 panjangnya ke hujung bentuk tirus. sederhana.    Digunakan dalam kerja-kerja am. Gigi kikir ini di kelaskan kepada gred kasar.

Salah satu tepi kikir ini tiada gigi dan tepi ini digelar tepi selamat. (Tepi selamat digunakan semasa mengikir tepi penjuru dalam) gred kikir ini terdiri daripada gred kasar hingga sangat halus. .   Digunakan untuk kerja-kerja penyudahan rata.

 giginya bersilang  grednya daripada kasar hingga sangat halus.  .Digunakan untuk mengikir celahcelah yang nipis seperti untuk memotong celah pada kunci.

halus dan sangat halus  .Digunakan untuk menyudahkan bahagianbahagian yang telah siap  gigi pada permukaannya yang rata berbentuk wajik  gigi pada permukaan melengkung berbentuk silang  Grednya kasar.

Di panggil juga sebagai kikir bentuk ekor tikus  Untuk membesarkan lubang yang berbentuk bulat dan lubang yang melengkung  Grednya kasar hingga sangat halus  .

 Digunakan untuk membesarkan lubang yang berbentuk segiempat sama secara kasar  Boleh digunakan untuk mengikir lurah atau alur berbentuk segiempat sama dan juga berbagai bentuk sudut pada sesendal  Grednya kasar hingga sangat halus .

 Digunakan untuk mengikir sudut-sudut dalam yang tajam  Membersihkan penjuru yang bersudut  Giginya bersilang  Grednya kasar hingga sangat halus .

 Digunakan untuk menajamkan gigi-gigi yang terdapat pada gergaji dan alat-alat pemotong  Bentunya sama seperti pisau  Grednya kasar hingga sangat halus .

.

kaki mestilah renggang.         Semasa berdiri. Ketinggian yang sesuai ialah lebih kurang 100 sentimeter Semasa mengikir. kaki kiri kehadapan dan kaki kanan terletak lebih kurang 45 cm hingga 50 cm ke belakang Tinggi benda kerja mestilah sesuai supaya kerja mengikir dapat dilakukan dengan berkesan. tekan kikir pada benda kerja dan gerakkan tangan dan badan kehadapan Tekanan dikenakan ke atas kikir semasa kikir itu disorongkan kehadapan Lepaskan tekanan jika tekanan dikenakan semasa kikir itu ditarik ke belakang Gigi kikir dibentuk hanya untuk memotong ke hadapan sahaja Giginya akan tumpul jika dikenakan tekanan semasa menarik ke belakang .

 Untuk kerja-kerja am .

 Untuk membuang logam yang banyak daripada benda kerja .

Dengan cara ini benda kerja akan dapat dikikir dengan rata .  Untuk mengikir rata Permukaan yang dikikir hendaklah sentiasa dilitupi oleh kikir.

 Untuk mengikir kerja-kerja dengan jitu .

 Dilakukan sekali-sekala untuk menentukan sama ada permukaan yang dikikir itu rata atau tidak .

Mula-mula kikir kasar melintang Kemudian bahagian penjuru yang bulat pula .   Boleh dikikir berpandukan 2 langkah seperti yang ditunjukkan pada rajah di sebelah.

  Boleh dikikir dengan kikir segiempat Diakhiri dengan kikir belah rotan .

Untuk menguji permukaan bersudut tepat atau tidak boleh di uji menggunakan sesiku L Sesuatu penjuru tidak boleh dikikir terlalu rendah kerana akan menyebabkan keseluruhan permukaan terpaksa direndahkan ke paras yang sama .   Permukaan yang dikikir rata mestilah sentiasa diuji menggunakan pembaris keluli.

pastikan hulu kikir di pasang dengan baik dan sesuai. 2. Sebelum menggunakan kikir. • • Hulu biasa Hulu khas • hulu khas di gunakan untuk mengikir permukaan yang lebar Kikir mestilah sentiasa bersih Kerak-kerak besi yang melekat pada kikir akan menyebabkan kikir dan permukaan yang sedang dikikir rosak. Terdapat 2 jenis hulu: 1. .

Kikir yang lebih halus untuk bahan kerja yang lebih keras Elakkan kikir daripada terkena air atau minyak. Jika terkena air ia akan mudah berkarat. hendaklah disimpan dengan cermat supaya tidak rosak Letakkan kikir di rak dan tiap-tiap satu mestilah disusun berasingan Jangan menggunakan kikir selain tujuan untuk mengikir Gunakan kikir yang sesuai.      Kikir boleh dibersihkan dengan menggunakan berus kikir Selepas digunakan. jika terkena minyak ia mudah tergelincir semasa mengikir .