SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

D. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. abdomen. A. D. kaki. D. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. paha. A. mudah letih. B. masalah kegemukan. D. jogging B. C. berjalan pantas. menggelecek pantas. melukis. menyejukkan badan. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. lebih cergas. abdomen 11. B. 10. membentes dengan kaki.5. D. lutut D. ujian kecergasan. 2 . Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. menendang bola. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. kecuali ___________. B. B. C. C. dada D. C. menolak pihak lawan. memanaskan badan. bola jaring. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. 9. 7. bola sepak. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. C. kaki C. bola tampar. sepak takraw. tumit B. C. mudah mendapat penyakit. A. B. daya tahan kardiovaskular. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. lari menuruni tangga.

Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. lontaran. ubat. menakutkan pemain A. 16. racun. 15. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. C 80 meter. lontar peluru. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . persediaan. B. susu Sumber : Daging . Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. B. 14. menghalang pemain A. B. A. lari pecut. 50 meter. menolak pemain A. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. ikut lajak. A. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. C. B. lompat tinggi. D. minuman berkarbonat.12. 13. D. C. ikan . 60 meter. alkohol. C. D. D 100 meter. membentes pemain A. D. kekacang . B. gimrama. C. gelungsur.

B.17. dan III. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. D. dan IV. D. mengurangkan kesakitan. A. B. dan IV. 20. A. Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. kita perlu elak berkongsi ____________. B. B. mineral. III . C. menjejaskan hubungan rakan sepasukan. dan IV. I tuala. II . menyembuhkan mangsa. IV bilik air. memanfaatkan masa. A. A. menunjukkan kepakaran. 19. C. mencemarkan imej sukan. I . II pakaian. Bagi menghindarkan penyakit kulit. C. D. kesetiaan peminat sukan. karbohidrat. D. II . I . lemak. 18. I . Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. mutu sukan merosot. II . protein. III . 4 . III sapu tangan. C.

10. kuasa ) otot kaki yang baik. Kategori bentuk badan ( ekomorf . Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit .BAHAGIAN B. 4. testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. kemalangan ). 5. 3. perenang ). Gariskan jawapan yang betul. ( Tekanan . 9. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . 2. mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan . ( 10 markah ) 1. Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . B. 8. 6. Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. Rembesan hormon ( progesteron . Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . A. berkongsi ). Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut. bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. 7. (10 markah) 5 . jauh ). Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat .

5. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. atau terseliuh. Menyokong anggota yang luka. patah.1. 3. 6 . Digunakan untuk membersihkan lukaluka. 2. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka. 4.

dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________. 2. berenang. Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar. 7 .(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. 3. Aktiviti jogging.C. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1.

6. 9. pisau cukur. dan bertolak ansur. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. dan berus gigi. bertanggungjawab. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. 8 . Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. 10. 5.4. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. 8. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. 7.

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .