SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

menggelecek pantas. A. bola sepak. B. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. kecuali ___________. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. C. D. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. menolak pihak lawan. kaki C. A. tumit B. D. B. ujian kecergasan. abdomen. mudah mendapat penyakit. C. lebih cergas. B. mudah letih. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. jogging B. lari menuruni tangga. masalah kegemukan. daya tahan kardiovaskular. berjalan pantas. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. melukis. 9. D. 2 . C. sepak takraw. abdomen 11. 7. bola tampar. paha. bola jaring. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. memanaskan badan. menendang bola. D. menyejukkan badan.5. C. B. dada D. A. kaki. B. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. D. membentes dengan kaki. lutut D. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. C. C. 10.

racun. menakutkan pemain A. menghalang pemain A. C. B. 13. 60 meter. D. 50 meter. C. lompat tinggi. persediaan. 14. lontaran. minuman berkarbonat. D. menolak pemain A. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . A. ikut lajak. lontar peluru. susu Sumber : Daging . D 100 meter. B. B. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. A. B. 15. C. D. membentes pemain A. C 80 meter. B. gimrama. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. alkohol. ikan . kekacang . lari pecut. ubat. D. gelungsur. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. 16.12. C.

Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. D. mutu sukan merosot. dan IV. C. B. menunjukkan kepakaran. Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. C. dan IV. lemak. menjejaskan hubungan rakan sepasukan. kesetiaan peminat sukan. Bagi menghindarkan penyakit kulit. III sapu tangan. D. I tuala. memanfaatkan masa. II pakaian. B. II . karbohidrat. A. I . A. B. mengurangkan kesakitan. D. dan III. kita perlu elak berkongsi ____________. I . mineral. 20. B. mencemarkan imej sukan. protein. D. IV bilik air. I .17. C. 18. A. II . II . III . menyembuhkan mangsa. 4 . 19. III . A. Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. dan IV. C.

bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. 8. Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut. (10 markah) 5 . Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . perenang ). kemalangan ). Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . ( Tekanan . A. 2. B. Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan . Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . ( 10 markah ) 1. 5. Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. Rembesan hormon ( progesteron . Kategori bentuk badan ( ekomorf . mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. 10. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . Gariskan jawapan yang betul. 6. jauh ). 7. 3. 9. berkongsi ). Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. 4.BAHAGIAN B. gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. kuasa ) otot kaki yang baik.

3. atau terseliuh. Digunakan untuk membersihkan lukaluka. Menyokong anggota yang luka.1. 4. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. 6 . Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. patah. 5. 2. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka.

Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1. Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. 2.C. Aktiviti jogging. 7 . Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar. Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. berenang. dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________. 3.

8. 7. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. 10. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. 9. 6. Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. 5. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan.4. dan berus gigi. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. dan bertolak ansur. pisau cukur. 8 . bertanggungjawab.

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful