P. 1
PJK akhir tahun

PJK akhir tahun

|Views: 40|Likes:
Published by Miera Wahib

More info:

Published by: Miera Wahib on Jul 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2013

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

C. 10. C. menggelecek pantas. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. mudah letih. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. bola tampar. lebih cergas. menolak pihak lawan. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. B. A. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. berjalan pantas. 7. jogging B. mudah mendapat penyakit. D. bola jaring. memanaskan badan. abdomen. kecuali ___________. abdomen 11. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. masalah kegemukan. paha. 2 . C. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. menyejukkan badan. 9. B. daya tahan kardiovaskular. D. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. D. C. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. C. sepak takraw. C. lutut D. lari menuruni tangga. kaki C. D. bola sepak. A. B. menendang bola. membentes dengan kaki. B. dada D. ujian kecergasan.5. melukis. tumit B. kaki. B. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. D. A.

ikan . menolak pemain A. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . C. menghalang pemain A. gelungsur. A. B. lontaran. D. B. ikut lajak. minuman berkarbonat. C. alkohol. C. D 100 meter. A. membentes pemain A. 15. 13. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. ubat. C 80 meter. 50 meter. D. susu Sumber : Daging . lontar peluru. C. persediaan. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. kekacang . B. Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. gimrama. D. 14. 16. B. racun. menakutkan pemain A. lompat tinggi. D. 60 meter. lari pecut. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. B.12.

kesetiaan peminat sukan. lemak. C. IV bilik air. B. III . D. II . dan IV. I . A. A. III . II . protein. Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. C. C. karbohidrat. II . D. B. 20. I tuala. dan III. 19. mutu sukan merosot. II pakaian. D. D. dan IV. mengurangkan kesakitan.17. mineral. 18. A. dan IV. 4 . B. C. menunjukkan kepakaran. I . memanfaatkan masa. menjejaskan hubungan rakan sepasukan. I . Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. menyembuhkan mangsa. Bagi menghindarkan penyakit kulit. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. III sapu tangan. A. mencemarkan imej sukan. B. kita perlu elak berkongsi ____________.

5. Gariskan jawapan yang betul. ( 10 markah ) 1. 7. Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. ( Tekanan . testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . B. bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. 9. kemalangan ). kuasa ) otot kaki yang baik. jauh ). perenang ). 8. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut. Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan .BAHAGIAN B. 10. 6. Rembesan hormon ( progesteron . 4. 2. Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. (10 markah) 5 . berkongsi ). 3. Kategori bentuk badan ( ekomorf . gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. A. Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah .

atau terseliuh. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. patah. 6 . 5. Digunakan untuk membersihkan lukaluka. Menyokong anggota yang luka.1. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka. 4. 3. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. 2.

Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. 7 . berenang. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar.C. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________. 3.(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. Aktiviti jogging. 2. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1.

Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. 5. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. dan bertolak ansur.4. 6. 7. 8. bertanggungjawab. 9. 10. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. pisau cukur. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. dan berus gigi. 8 .

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->