SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

D. berjalan pantas. B. mudah letih. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. 10. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. menolak pihak lawan. memanaskan badan. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. kaki C. melukis. kecuali ___________. D. jogging B. kaki. 9. membentes dengan kaki. B. lebih cergas. lari menuruni tangga. A. dada D. B. tumit B. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. C. lutut D. bola tampar. A. paha. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. C. B. D. bola jaring. C. menggelecek pantas. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. abdomen 11. 2 .5. 7. mudah mendapat penyakit. menendang bola. D. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. sepak takraw. C. C. menyejukkan badan. bola sepak. masalah kegemukan. C. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. daya tahan kardiovaskular. B. ujian kecergasan. A. D. abdomen.

Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. B. A. menolak pemain A. ubat. C. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. D. C. gelungsur. D 100 meter. C. lontar peluru. 14. A. Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. lompat tinggi. C 80 meter. susu Sumber : Daging . kekacang . ikan . 50 meter. gimrama. racun. B. 13. lari pecut. menakutkan pemain A. minuman berkarbonat. persediaan.12. 16. ikut lajak. D. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . menghalang pemain A. B. B. B. membentes pemain A. 60 meter. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. lontaran. D. D. C. 15. alkohol.

B. IV bilik air. D. menunjukkan kepakaran. D. 19. B. D. 18. A. C. III sapu tangan. I . kita perlu elak berkongsi ____________. dan IV. 4 . karbohidrat. C. dan IV. I . menyembuhkan mangsa. A. A. dan III. III . II . dan IV. I tuala. II pakaian. mencemarkan imej sukan. A. lemak. III . II . D. B. C. C.17. B. I . protein. Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. menjejaskan hubungan rakan sepasukan. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. kesetiaan peminat sukan. 20. mutu sukan merosot. memanfaatkan masa. Bagi menghindarkan penyakit kulit. II . mineral. Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. mengurangkan kesakitan.

Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . Gariskan jawapan yang betul. 7. 9. Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. kemalangan ). Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . jauh ).BAHAGIAN B. (10 markah) 5 . 2. Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut. testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. kuasa ) otot kaki yang baik. perenang ). Kategori bentuk badan ( ekomorf . bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. ( 10 markah ) 1. berkongsi ). B. 3. Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. 5. ( Tekanan . Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan . Rembesan hormon ( progesteron . 8. A. 4. mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. 10. 6.

Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. 6 . 3.1. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka. 4. 2. Menyokong anggota yang luka. patah. atau terseliuh. 5. Digunakan untuk membersihkan lukaluka.

Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni.(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________. 3. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar. 7 . Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 2. berenang.C. Aktiviti jogging. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1.

8. dan berus gigi. bertanggungjawab. pisau cukur. 5. 7. 10. 8 . ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. 9. dan bertolak ansur. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol.4. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. 6. Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin.

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful