SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

mudah mendapat penyakit. B. mudah letih. abdomen 11. kaki. C.5. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. bola jaring. D. B. dada D. lutut D. D. D. abdomen. C. daya tahan kardiovaskular. 7. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. sepak takraw. C. membentes dengan kaki. menolak pihak lawan. menggelecek pantas. memanaskan badan. C. B. A. D. C. bola tampar. 2 . D. menyejukkan badan. tumit B. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. berjalan pantas. kaki C. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. jogging B. A. lebih cergas. kecuali ___________. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. 10. A. 9. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. lari menuruni tangga. B. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. menendang bola. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. B. melukis. ujian kecergasan. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. C. paha. masalah kegemukan. bola sepak.

susu Sumber : Daging . Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. C. D 100 meter. B. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. D. gelungsur. B. menghalang pemain A. D. 50 meter. ikut lajak. C 80 meter. lontar peluru. B. A. C. kekacang . minuman berkarbonat. gimrama. 15. 14. 16. lari pecut. ikan . persediaan. menolak pemain A. lompat tinggi. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . D. racun. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. B. membentes pemain A. menakutkan pemain A. A. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. B. 13.12. C. C. 60 meter. lontaran. D. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. ubat. alkohol.

III . dan IV. Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. II . B. II . D. mengurangkan kesakitan. C. C. B. II pakaian. protein. menjejaskan hubungan rakan sepasukan. C. II . D. dan III. Bagi menghindarkan penyakit kulit. dan IV.17. kesetiaan peminat sukan. dan IV. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. IV bilik air. karbohidrat. D. III sapu tangan. A. A. mencemarkan imej sukan. memanfaatkan masa. A. I tuala. A. B. kita perlu elak berkongsi ____________. mutu sukan merosot. 4 . mineral. C. menunjukkan kepakaran. Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. D. I . 18. I . menyembuhkan mangsa. 20. lemak. 19. III . I . B.

2. Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . Kategori bentuk badan ( ekomorf . ( Tekanan . Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. berkongsi ). 3. perenang ). ( 10 markah ) 1. testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. 8. 10. 4. kuasa ) otot kaki yang baik. jauh ). Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut.BAHAGIAN B. gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. B. A. 6. 9. Gariskan jawapan yang betul. 5. Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . kemalangan ). (10 markah) 5 . Rembesan hormon ( progesteron . 7. Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan .

Menyokong anggota yang luka. 4. atau terseliuh. Digunakan untuk membersihkan lukaluka. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. 5. 3. 6 . patah. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka. 2. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit.1.

Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________.C. 7 . Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. berenang. 2. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1.(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar. 3. Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. Aktiviti jogging.

dan berus gigi. 6. dan bertolak ansur. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. 7. Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. 8 . 10.4. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. pisau cukur. 8. bertanggungjawab. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. 9. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. 5.

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful