SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

5. B. C. A. 7. B. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. B. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. kaki. C. berjalan pantas. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. paha. ujian kecergasan. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. daya tahan kardiovaskular. 9. kaki C. 10. C. lebih cergas. A. bola tampar. lutut D. B. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. D. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. dada D. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. mudah letih. kecuali ___________. menolak pihak lawan. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. 2 . C. melukis. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. membentes dengan kaki. B. D. C. D. bola jaring. mudah mendapat penyakit. sepak takraw. masalah kegemukan. D. jogging B. bola sepak. abdomen 11. lari menuruni tangga. memanaskan badan. menyejukkan badan. menendang bola. C. D. A. abdomen. tumit B. menggelecek pantas.

lontar peluru. 50 meter. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. racun. D. 14. B. gelungsur. lari pecut. B. ikut lajak. A. 16. 13. kekacang . C. C. 15. C. C 80 meter. menakutkan pemain A. D. Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. menolak pemain A. persediaan. B. membentes pemain A. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. lontaran. susu Sumber : Daging . alkohol. D. D. D 100 meter. B. ubat. gimrama. 60 meter. A. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . C. menghalang pemain A.12. lompat tinggi. ikan . minuman berkarbonat. B.

19. dan IV. 20. IV bilik air. dan III. II pakaian. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. mutu sukan merosot. III . D. II . memanfaatkan masa. mengurangkan kesakitan. C. I . D. I . menjejaskan hubungan rakan sepasukan.17. menunjukkan kepakaran. III . Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. C. D. karbohidrat. I tuala. kesetiaan peminat sukan. dan IV. D. A. Bagi menghindarkan penyakit kulit. II . A. III sapu tangan. lemak. dan IV. protein. I . B. 4 . B. mineral. A. A. mencemarkan imej sukan. B. 18. C. kita perlu elak berkongsi ____________. C. Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. menyembuhkan mangsa. B. II .

testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. 9. Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . 3. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . 4. gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. ( Tekanan . (10 markah) 5 . Rembesan hormon ( progesteron . 8.BAHAGIAN B. ( 10 markah ) 1. Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . Kategori bentuk badan ( ekomorf . 5. kuasa ) otot kaki yang baik. Gariskan jawapan yang betul. Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut. 7. berkongsi ). 2. jauh ). Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . perenang ). 6. Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan . 10. Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. B. bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. A. kemalangan ). mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal.

5. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. Digunakan untuk membersihkan lukaluka. 3. 2. 4. Menyokong anggota yang luka. atau terseliuh.1. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. patah. 6 .

(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 2. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1. Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar.C. Aktiviti jogging. dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________. 7 . berenang. 3.

4. Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. 10. 6. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. 9. 8. 5. dan berus gigi. dan bertolak ansur. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. 8 . bertanggungjawab. 7. pisau cukur.

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful