SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

jogging B. membentes dengan kaki. B. C. paha. B. melukis. daya tahan kardiovaskular. 9. bola jaring. C. B. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8.5. 2 . memanaskan badan. sepak takraw. C. D. lebih cergas. menggelecek pantas. masalah kegemukan. B. abdomen. kecuali ___________. kaki. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. kaki C. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. tumit B. dada D. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. B. C. D. A. D. ujian kecergasan. lutut D. mudah letih. 7. bola sepak. 10. berjalan pantas. lari menuruni tangga. bola tampar. D. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. C. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. menendang bola. D. abdomen 11. A. C. mudah mendapat penyakit. menolak pihak lawan. menyejukkan badan. A.

15. menolak pemain A. susu Sumber : Daging . lontar peluru. gelungsur.12. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. 60 meter. lontaran. B. C. C 80 meter. alkohol. C. B. racun. minuman berkarbonat. A. B. lari pecut. persediaan. menakutkan pemain A. B. C. C. Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. D 100 meter. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . 16. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. D. 14. ubat. A. menghalang pemain A. lompat tinggi. 50 meter. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. ikut lajak. 13. B. membentes pemain A. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. D. D. kekacang . D. gimrama. ikan .

18. B. II pakaian. D. D. dan IV. C. mencemarkan imej sukan. menunjukkan kepakaran. dan IV. III sapu tangan. B. 4 . A. karbohidrat. protein.17. A. 20. Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. menyembuhkan mangsa. memanfaatkan masa. kita perlu elak berkongsi ____________. II . II . dan IV. lemak. A. B. B. mineral. mutu sukan merosot. D. D. dan III. kesetiaan peminat sukan. III . C. Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. IV bilik air. Bagi menghindarkan penyakit kulit. III . I . C. I . menjejaskan hubungan rakan sepasukan. mengurangkan kesakitan. II . I tuala. C. I . A. 19.

( Tekanan . jauh ).BAHAGIAN B. perenang ). kuasa ) otot kaki yang baik. 7. 2. B. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . 5. Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan . Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . A. berkongsi ). Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . Kategori bentuk badan ( ekomorf . Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . 3. Gariskan jawapan yang betul. 10. (10 markah) 5 . Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. kemalangan ). ( 10 markah ) 1. 8. Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut. 4. Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. Rembesan hormon ( progesteron . gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. 9. 6.

3. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. Digunakan untuk membersihkan lukaluka. 2. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. 6 .1. Menyokong anggota yang luka. 4. 5. atau terseliuh. patah. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka.

dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________. 2. Aktiviti jogging.C. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1. berenang.(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. 3. 7 . Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar.

pisau cukur. 7. 6. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. 8.4. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. 5. dan berus gigi. dan bertolak ansur. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. 9. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. bertanggungjawab. 10. 8 .

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .