SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

C. menggelecek pantas. ujian kecergasan. D. C. sepak takraw. B. menendang bola. dada D. C. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. A.5. kaki C. kecuali ___________. kaki. bola sepak. menyejukkan badan. tumit B. Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. 9. A. lebih cergas. 7. B. masalah kegemukan. D. D. paha. B. memanaskan badan. D. bola jaring. B. berjalan pantas. C. 10. abdomen. D. Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. bola tampar. mudah letih. A. abdomen 11. B. lari menuruni tangga. jogging B. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. menolak pihak lawan. lutut D. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. mudah mendapat penyakit. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. membentes dengan kaki. melukis. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. C. 2 . daya tahan kardiovaskular. C.

racun. D. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . ikan . Apakah tujuan tindakan pemain B? A. susu Sumber : Daging . menghalang pemain A. C 80 meter. lompat tinggi. alkohol. ubat. A. 13. 50 meter.12. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. A. B. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________. C. Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. persediaan. D. membentes pemain A. B. menolak pemain A. lontaran. 60 meter. minuman berkarbonat. C. D. C. 14. D 100 meter. gelungsur. lari pecut. lontar peluru. 16. B. C. B. kekacang . gimrama. D. menakutkan pemain A. B. 15. ikut lajak.

mutu sukan merosot. D. A. D. IV bilik air. 19. III . Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. I . I . dan III. menyembuhkan mangsa. B. memanfaatkan masa. 18. mineral. dan IV.17. III sapu tangan. I tuala. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. 4 . B. III . Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. mencemarkan imej sukan. menunjukkan kepakaran. B. dan IV. II . Bagi menghindarkan penyakit kulit. C. menjejaskan hubungan rakan sepasukan. I . kita perlu elak berkongsi ____________. kesetiaan peminat sukan. C. mengurangkan kesakitan. lemak. karbohidrat. A. A. C. 20. D. dan IV. D. II . B. C. A. II . protein. II pakaian.

3. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . kemalangan ). 2.BAHAGIAN B. 4. Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . Rembesan hormon ( progesteron . Kategori bentuk badan ( ekomorf . mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. A. Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut. berkongsi ). perenang ). 5. ( Tekanan . Gariskan jawapan yang betul. testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. (10 markah) 5 . bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. B. 6. Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . kuasa ) otot kaki yang baik. Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . ( 10 markah ) 1. 7. gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan . 10. Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . 9. 8. jauh ).

Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. Menyokong anggota yang luka.1. 3. 2. atau terseliuh. patah. 5. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. 6 . Digunakan untuk membersihkan lukaluka. 4.

Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. 2. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1.C.(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. berenang. 3. 7 . dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. Aktiviti jogging.

5. 8 . bertanggungjawab.4. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. 9. 10. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata. 7. dan berus gigi. Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. pisau cukur. 6. 8. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. dan bertolak ansur.

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful