P. 1
PJK akhir tahun

PJK akhir tahun

|Views: 40|Likes:
Published by Miera Wahib

More info:

Published by: Miera Wahib on Jul 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2013

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN METHODIST PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2012 PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 ( 40 MINIT

)

NAMA

: ………………………………………………………

KELAS : 6 D / P / A

BAHAGIAN A. ( 40 Markah ) Soalan 1 hingga 20 Arahan : Tiap-tiap soalan yang berikut diikuti oleh empat jawapan pilihan iaitu A, B, C, dan D. Pilih satu jawapan yang terbaik bagi tiap-tiap soalan. 1. Keupayaan meregangkan otot dan menggerakkan sendi dengan bebas. Penyataan di atas adalah __________. A. imbangan C. ketangkasan B. fleksibiliti D. daya tahan otot

2. Gambar di atas menunjukkan jenis aktiviti yang melibatkan _________. A. kelajuan B. fleksibiliti C. ketangkasan D. masa tindak balas

3. Bentuk badan mesomorf sesuai dengan acara sukan _________. A. gimrama B. lari pecut C. angkat berat D. lontar peluru

4. Kemahiran menyangga dalam permainan bola tampar bertujuan _________. A. merejam bola. B. mematikan bola. C. menghalang bola. D. melambungkan bola.
1

Ciri-ciri di atas perlu ada pada pemain dalam permainan _______________. lutut D. kaki. Yang manakah bukan aktiviti daya tahan kardiovaskular? A. 7. D. D. paha. kecuali ___________. abdomen. 9.5. memanaskan badan. A. jogging B. daya tahan kardiovaskular. Penyataan di atas merupakan faedah melakukan aktiviti _______________. 2 . Aktiviti bangkit tubi dapat membina daya tahan otot di bahagian A. A. bola sepak. B. Aktiviti naik turun bangku dapat membina kekuatan di bahagian A. abdomen 11. C. C. D. masalah kegemukan. B. C. menggelecek pantas. Berikut adalah kesalahan dalam situasi permainan bola baling. C. menolak pihak lawan. lari menuruni tangga. C. tumit B. lebih cergas. ujian kecergasan. mengurangkan risiko kecederaan membolehkan badan bersedia untuk melakukan aktiviti yang lebih mencabar 6. B. bola tampar. sepak takraw. membentes dengan kaki. kaki C. cekap menyepak bola tangkas menangkis rejaman kebolehan mengawal bola dengan paha 8. D. berjalan pantas. 10. B. menendang bola. A. bola jaring. mudah mendapat penyakit. menyejukkan badan. B. Apakah kelebihan bagi individu yang aktif berbanding yang kurang bersenam? A. D. C. mudah letih. dada D. melukis.

C. lontaran. ikut lajak. kekacang . 50 meter. B. Manakah antara berikut yang tidak dikategorikan sebagai bahan yang disalahgunakan? A. susu Sumber : Daging . 15. gelungsur. B. D. Fungsi : Membaiki tisu otot yang cedera 3 . ikan . lompat tinggi. alkohol. D. menghalang pemain A. persediaan. A. D 100 meter. menolak pemain A. A. B. gimrama. 60 meter. 13. ubat. 14. Fasa dalam melontar peluru pada gambar dia atas adalah ____________. Apakah tujuan tindakan pemain B? A. B. lontar peluru. minuman berkarbonat. C. C. racun. D. D.12. membentes pemain A. menakutkan pemain A. C 80 meter. B. C. lari pecut. Namakan acara sukan yang sesuai dengan bentuk badan edomrf? A. 16. Jarak dalam acara lompat pagar untuk murid sekolah rendah adalah __________.

A. C. I . mencemarkan imej sukan. I . A. II . Bagi menghindarkan penyakit kulit. D. A. III . protein. dan IV. menyembuhkan mangsa. Berikut merupakan fungsi dan sumber bagi kumpulan makanan ___________. kesetiaan peminat sukan. lemak.17. karbohidrat. 19. mutu sukan merosot. II . Rasuah boleh mendatangkan kesan negatif seperti berikut kecuali ____________. B. D. dan III. C. B. III . memanfaatkan masa. dan IV. menunjukkan kepakaran. kita perlu elak berkongsi ____________. menjejaskan hubungan rakan sepasukan. C. mengurangkan kesakitan. III sapu tangan. Antara tujuan kita memberikan pertolongan cemas ialah ________________. B. I tuala. 18. C. B. D. II pakaian. dan IV. D. mineral. A. I . 4 . 20. IV bilik air. II .

Konflik ) merupakan situasi yang membuatkan seseorang itu memilih antara dua matlamat yang mungkin bertentangan dengan kemahuan diri sendiri. 9. (10 markah) 5 . berkongsi ). 2. Padankan alatan kecemasan dengan kegunaan alatan tersebut.BAHAGIAN B. Penyalahgunaan dadah mendatangkan kesan buruk kepada kesihatan dan boleh menyebabkan ketagihan sekiranya diambil secara berlebihan dan ( berterusan . Kebolehan melompat pada jarak jauh menunjukkan individu itu mempunyai ( daya tahan . 5. 6. testostoron ) menyebabkan berlakunya haid dalam kalangan perempuan. jauh ). 10. Rembesan hormon ( progesteron . mesomorf ) sesuai untuk mereka yang terlibat dalam acara sukan dan berbasikal. 8. bakteria ) yang dipindahkan oleh serangga kepada manusia. ( Tekanan . Penyakit bawaan vector ialah penyakit yang menular menerusi ( parasit . 7. ( 10 markah ) 1. Aktiviti berkayak semasa hujan lebat boleh mengundang ( keseronokan . Gariskan jawapan yang betul. kemalangan ). Kemahiran hantaran aras dada sesuai untuk tujuan hantaran pantas jarak ( dekat . kuasa ) otot kaki yang baik. Dalam meningkatkan prestasi sukan ( memanah . gimnastik ) individu perlu mempunyai tahap fleksibiliti yang baik. B. A. perenang ). 3. 4. Pelaksanaan aktiviti air mesti di bawah pengawasan guru atau ( penyelamat . Kategori bentuk badan ( ekomorf .

2.1. Digunakan untuk membersihkan luka dan membalut luka. Digunakan untuk membersihkan lukaluka. Disapu pada kulit yang mengalami luka kecil bagi mengelakkan jangkitan kuman. 5. patah. Digunakan untuk menampal luka-luka kecil pada kulit. Menyokong anggota yang luka. atau terseliuh. 3. 6 . 4.

Semangat _______________________ mengundang suasana pertandingan yang harmoni. 2.C. 7 . Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul.(10 markah) hamstring deltoid triseps kuadriseps gastroknemius 1 5 2 4 3 D. berenang. Nyatakan otot-otot utama yang terlibat semasa acara lari berpagar. 3. ( 10 markah ) ayunan hepatitis kaunselor kandungan menggelecek kardiovaskular kesukanan rekreasi merejam ketangkasan 1. Aktiviti jogging. Berbincang dengan ibu bapa atau ______________________ boleh membantu individu menangani stress dan konflik. dan senamrobik membantu meningkatkan daya tahan ________________________.

8. 5. Aktiviti _______________________ boleh memupuk sikap pemimpin. 10. Kemahiran ________________________ dalam permainan bola tampar bertujuan untuk mematikan bola dalam gelanggang pihak lawan bagi mendapatkan mata.4. 8 . dan berus gigi. ___________________________ ialah sejenis penyakit radang hati yang boleh berjangkit melalui perkongsian jarum suntikan. Informasi pada label _________________________ sesuatu produk makanan dapat membantu membuat pilihan bahan makanan yang berkualiti dan selamat untuk dimakan. Penjaga gol dalam permainan bola baling mempunyai _____________________ menukar arah dan menepis bola daripada memasuki gawang gol. dan bertolak ansur. 9. 6. pisau cukur. Pergerakan ________________________ memerlukan kekuatan dan daya tahan otot bahagian tangan. Kemahiran ________________________ bola dalam permainan bola keranjang merupakan aktiviti menggerakkan bola dengan cara melantun. 7. bertanggungjawab.

SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 201 2 SOALAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 JAWAPAN C D D B D A A D A A D B A C B B C C B C SOALAN 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 JAWAPAN B A B A A D C A D A A A B C A D D A C B 9 .

10 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->