Komponen Komputer Dan Fungsinya

Komponen Komputer Dan Fungsinya – Jika anda melihat sebuah komputer tentu saja anda sudah tahu kalau tidak ada sebuah bahagian dari komputer yang disebut dengan “komputer”. Kerana sesungguhnya komputer itu adalah gabungan dari beberapa hardware dan software. Komponen komputer yang disebut hardware adalah perangkat komputer yang dapat dipegang sedangkan software perangkat komputer yang tidak dapat dipegang dan mengawal hardware untuk melakukan tugas/kerja. Di bawah ini akan terdapat beberapa bahagian komputer yang umum. Mungkin komponen komputer anda miliki tidak disebutkan di bawah ataupun komponen komputer di bawah ini tidak memuat bahagian komputer anda. Jika anda memiliki sebuah notebook atau laptop tentu akan kelihatan berbeza dengan ilustrasi komponen komputer di bawah ini kerana beberapa bahagiannya digabung menjadi seukuran laptop atau notebook.

Speaker

Sama halnya seperti printer komputer juga dapat berfungsi tampa komponen komputer yang satu ini. Speaker digunakan untuk memutar suara baik itu lagu maupun suara-suara lainnya dari komputer. Beberapa komputer memiliki speaker langsung di dalam CPU nya tetapi biasanya speaker dijual terpisah dan dihubungkan melalui sebuah kabel.

Biasanya semua komponen komputer terhubung pada sistem unit ini. . Bahagian ini berbentuk kuboid. Sound card. dan lain-lain. juga terdapat RAM ( Random Acces Memory ) yang berfungsi sebagai tempat penyimpanan sementara dan semua data didalamnya akan terhapus ketika komputer dimatikan selain itu juga ada VGA card. Di dalamnya ada komponen penting komputer yang berfungsi sebagai otak komputer iaitu processor .Unit Pusat Pemproses Komponen komputer yang ini juga sering disebut CPU ( Central Processing Unit ). Selain itu. Tetikus Komponen kecil ini berfungsi untuk menggerakkan pointer. Pada tetikus ada dua penekan iaitu penekan utama dan penekan sekunder (penekan utama biasanya terletak di sebelah kiri sedangkan penekan sekunder terletak di sebelah kanan. Biasanya juga ada roda diantara kedua penekan ini.

. ada beberapa kekunci khusus pada komputer iaitu:    Function Keys berada pada barisan paling atas papan kekunci dan mempunyai fungsi yang berbezabeza. Monitor LCD (kiri) CRT (kanan) Monitor berfungsi untuk menampilkan informasi visual. Terdapat dua jenis monitor yang biasa digunakan iaitu CRT (cathode ray tube) dan LCD (liquid crystal display). Selain itu.Papan kekunci Komponen komputer ini fungsi utamanya adalah bagi mengetukkan kata. perbezaannya adalah monitor LCD lebih ringan dan lebih nipis akan tetapi monitor CRT lebih murah daripada LCD. Keduanya sama-sama menampilkan gambar yang tajam. Selain itu kombinasi kekunci di papan kekunci juga mempunyai fungsi tertentu. Navigation keys berbentuk tanda anak panah. baik itu text ataupun grafik. Numeric Keypad berada di bahagian kanan papan kekunci yang dikhususkan untuk mengetukkan angka-angka. Bahagian dari komponen komputer yang satu ini menampilkan informasi disebut sebagai paparan. paparan komputer juga mampu menampilkan gambar yang statik ataupun gambar yang bergerak. Sama halnya dengan paparan televisyen.

Alamat webpage: http://everythingcanbehere.id/komponen-komputer-dan-fungsinya/ .web.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful