P. 1
Sebutan Dan Etimologi

Sebutan Dan Etimologi

|Views: 6|Likes:
Published by Syahnanie Syahrong
sebutan dan etimologi 2
sebutan dan etimologi 2

More info:

Published by: Syahnanie Syahrong on Jul 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2014

pdf

text

original

SEBUTAN DAN ETIMOLOGI

Bahasa Melayu standard ialah variasi yang digunakan apabila orang daripada pelbagai dialek dalam negara ini menggugurkan ciri-ciri kedaerahan masingmasing dan menggunakan variasi berasaskan bahasa Melayu Johor-Riau.Sebutan ialah cara melafazkan perkataan secara standard. . Menurut Nik Safiah Karim.

Justeru kamus Dewan Edisi Ketiga memuatkan caracara sebutan bahasa Melayu yang betul dengan menggunakan simbol diakritik (transkripsi fonetik). 1988).Sebutan baku dalam bahasa Melayu adalah berdasarkan huruf demi huruf iaitu nilai bunyi dalam bahasa kita bukannya loghat ataupun bahasa Inggeris (Datuk Hassan Ahmad. . Cara sebutan ini dimuatkan dalam kurungan selepas entri utama kata diletakkan.

Contohnya seperti perkataan yang mengandungi e taling diberikan dengan simbol [ é ]. Huruf e pepet [ͽ] tidak ditandakan dengan simbol diakritik menyebabkan pengguna keliru dalam membunyikan perkataan “semak” yang mempunyai makna homograf iaitu “lalang” dan “meneliti”. Namun demikian penggunaan simbol diakritik dalam Kamus Dewan Edisi Keempat tidak menyeluruh. .

.  Etimologi yang pada asalnya digunakan dalam Kamus Oxford English Dictionary (1928) : merupakan cabang ilmu linguistik yang mengkaji asal usul dan perkembangan sesuatu kata.ETIMOLOGI (ASAL-USUL KATA) Perkataan “etimologi” berasal daripada bahasa Belanda “etymologie” yang kata akarnya berasal daripada bahasa Yunani “étymos” yang membawa maksud “ilmu sebuah kata”.  Etimologi diertikan sebagai ilmu yang mempelajari tentang perubahan dan perkembangan bentuk kata.

Hal ini demikian untuk menyatakan bahasa sumber sesuatu perkataan yang sudah meresap ke dalam perbendaharaan bahasa Melayu yang sifat-sifat keasingannya dapat menjadi titik permulaan pengkajian terhadap kata-kata pinjaman.ETIMOLOGI (ASAL-USUL KATA) Sifat-sifat perkataan dan asal usulnya ditunjukkan dalam Kamus Dewan Edisi Keempat dengan menggunakan pelbagai kata kependekan. .

ETIMOLOGI (ASAL-USUL KATA) Contoh rujukan etimologi ini seperti kata “Ar” bagi perkataan Arab. Contohnya pada perkataan “abuya” dalam Kamus Dewan mengandungi etimologi “Ar” iaitu daripada bahasa Arab yang bermaksud “panggilan hormat kepada ayah”. singkatan “Mn” bagi perkataan Minangkabau. . singkatan “Ml” bagi perkataan Melaka dan pelbagai lagi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->