P. 1
Nota Ringkas Haji Tamattuk'

Nota Ringkas Haji Tamattuk'

|Views: 56|Likes:
Published by Rafizah Abd Rahman

More info:

Published by: Rafizah Abd Rahman on Jul 23, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/16/2013

pdf

text

original

Jom. Kita ulangkaji cara mengerjakan Haji Tamattu'.

Haji Tamattu' .
Haji Tamattu' atau Haji yang dikerjakan secara tamattu' ; ialah mengerjakan ibadat Umrah terlebih dahulu , kemudian barulah mengerjakan Haji di dalam tahun yang sama.

Mengerjakan Umrah.
Panduan ringkas cara mengerjakan Haji dan Umrah ini merujuk kepada Jamaah Haji Malaysia. Setelah bakal Jamaah Haji sampai di miqat (tempat niat ) iaitu sebelum masuk ke Mekah di mana ketika itu mereka telahpun berpakaian ihram, maka mereka hendaklah berniat mengerjakan Umrah di tempat tersebut, setelah masuk ke Mekah mereka melakukan atau mengerjakan tawaf dan setelah tawaf pergi pula mengerjakan Sae. selepas selesai Sae, diikuti pula dengan tahlul ( bercukur ), dengan itu selesailah ibadat Umrah,Perbuatan mengerjakan Umrah dahulu daripada mengerjakan Haji itu dikenakan dam dan terikat dengan syaratsyaratnya, dam akan dibayar bersama-sama dengan dam yang lain nanti , kiranya terdapat lagi kekurangan yang terpaksa dikenakan dam.

Contoh aktiviti mengerjakan Umrah (1)

PENGALAMAN DI KOTA MAKKAH Niat Umrah di miqatnya dalam pakaian ihram. Contoh niatnya:( Sahaja aku mengerjakan umrah dan aku berihram dengannya kerana Allah Taala )

Selepas tawaf diikuti pula dengan Sae.Sae hendaklah dikerjakan selepas tawaf.(2) Masuk ke Mekah dan tawaf. (3) Sae di sini. iaitu sudut Hajaratul Aswad. lihat laluannya di atas. bermula pada tanda garis hijau. ( Sae tidak sah tanpa bertawaf terlebih dahulu ) .

Zulhijjah mereka pergi melontar di Jumrah Kubra (Aqabah ) dengan tujuh biji batu dan tujuh lontaran. sampai di Mina mereka pun berehat di dalam khemah yang disediakan dan pada 10hb. mereka mesti berada di sini selepas separuh malam.mencium. Dalam masa menunggu itu bolehlah mereka melakukan berbagai ibadat di Masjidil Haram atau melakukan ibadat Umrah beberapa kali lagi sebelum tiba tarikh tersebut. ( bebas berpakaian ). bercumbuan dengan isteri. menjadi wali kahwin dan menjadi wakil . Mengerjakan Haji Apabila tiba 8 hb.( pada hari ini melontar di satu jumrah sahaja ) . sebahagian besar larangan ketika ihram telah gugur kecuali masih dilarang bersetubuh.(4) Bertahlul Selesai Sae terus sahaja bertahlul iaitu bergunting ( memadai sekurang-kurangnya ) tiga helai rambut ataupun afdal bercukur . Zulhijjah ). Selepas solat Subuh di Muzdalifah mereka bertolak pula ke Mina.Zulhijjah sehingga terbit fajar hari 10hb. berkahwin. Bagi kaum wanita memadai menggunting tiga helai rambut sahaja dan mereka yang tiada rambut di kepala dikehendaki membuat laluan pisau di atas kepalanya. Wuquf di Arafah .Di antara tuntutannya ialah mesti berada di Arafah (walaupun sebentar iaitu di antara gelincir matahari 9hb. Biasanya selepas solat Isyak di Arafah mereka akan bertolak pula ke Muzdalifah dan bermalam di sana. di sini mereka mengutip anak-anak batu untuk melontor di tiga jumrah.Zulhijjah mereka memakai pakaian ihram sekali lagi dan berniat ihram Haji di tempat kediaman mereka di Mekah dan bertolak ke Padang Arafah untuk berwuquf. ____ Selepas selesai mengerjakan Umrah mereka yang mengerjakan Haji secara tamattu' ini akan menunggu sehingga 8 Zulhijjah barulah mereka akan berangkat ke Arafah. Maka dengan itu selesailah ibadat Umrah dan tidak lagi terikat dengan pakaian ihram. setelah selesai lontaran maka mereka bolehlah bertahlul awal ( bergunting atau bercukur ) dan selepas itu dibolehkan berpakaian biasa.

kahwin. Pada 11. wusta dan kubra ). Niat ihram Haji di kawasan Kota Mekah. Bagi mereka yang ingin membuat nafar awal mereka bolehlah balik ke Mekah selepas selesai membuat lontaran pada 12 hb.Zulhijjah menyambung lontaran ketiga-tiga jumrah ( sughra. tempat yang afdal ialah di pintu rumah kediaman. sampai di Mekah mereka bertawaf dan kemudiannya mengerjakan Sae. Contoh niatnya: ( Sahaja aku mengerjakan Haji dan aku berihram dengannya kerana Allah Taala ) (1) . dengan itu mereka juga sempurnalah ibadat Haji yang dikerjakan itu.Zulhijjah dengan berniat tidak akan kembali ke Mina lagi untuk membuat lontoran seterusnya (lontaran mereka memadai ). 12 dan 13hb.Zulhijjah. barulah kembali ke Mekah dan melakukan tawaf dan Sae. Bagi mereka yang memilih meneruskan lontaran pada hari 13hb. Dengan itu sempurnalah ibadat Haji mereka. Contoh aktiviti mengerjakan Haji. selepas selesai membuat lontaran di tiga jumrah tersebut.

Zulhijjah bertolak ke Padang Arafah . (2) .Pada 8hb.

( memadai berada sebentar dalam tempat tersebut ).Zulhijjah selepas waktu Zohor sehingga masuk Subuh hari yang ke 10 Zulhijjah. biasanya jamaah Haji mengutip anak batu di sini .Zulhijjah sehingga waktu subuh. Memadai berada sebentar di dalam tempoh tersebut. (3) Bermalam ( mabit ) di Muzdalifah. waktunya selepas separuh malam pada 10hb.Masa untuk berwukuf di Arafah ialah pada 9hb.

. (5) Di Jumrah ( tempat melontar ) .Zulhaijjah dan seterusnya pada 11. 12 dan 13 Zulhijjah. bakal Haji dikehendaki berada di situ sehingga lebih separuh malam pada tiap-tiap malam tersebut kecuali mereka yang membuat nafar awal boleh meninggalkan Mina sebelum terbenam matahari pada 12 hb. Selepas selesai melontar balik ke Mekah. Zulhijjah.(4) Bermalam ( mabit ) di Mina. (Tinggal di dalam khemah dan berulang alik ke jumrah untuk melantar ).iaitu selepas separuh malam pada 10hb.

Bertahlul.Zulhijjah ) (6) Sampai di Mekah mengerjakan tawaf Haji.10hb. ( dilakukan selepas lontaran pada hari pertama . Kelihatan di hadapan itu orang sedang bertawaf ( berjalan arah ke kanan ) (7) . kemudian mengerjakan Sae.

setelah sempurna bersae maka selesai dan sempurnalah ibadat Haji.Selepas tawaf bersae di sini. semua dam hendaklah dibayar dengan sempurna. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->