Jom. Kita ulangkaji cara mengerjakan Haji Tamattu'.

Haji Tamattu' .
Haji Tamattu' atau Haji yang dikerjakan secara tamattu' ; ialah mengerjakan ibadat Umrah terlebih dahulu , kemudian barulah mengerjakan Haji di dalam tahun yang sama.

Mengerjakan Umrah.
Panduan ringkas cara mengerjakan Haji dan Umrah ini merujuk kepada Jamaah Haji Malaysia. Setelah bakal Jamaah Haji sampai di miqat (tempat niat ) iaitu sebelum masuk ke Mekah di mana ketika itu mereka telahpun berpakaian ihram, maka mereka hendaklah berniat mengerjakan Umrah di tempat tersebut, setelah masuk ke Mekah mereka melakukan atau mengerjakan tawaf dan setelah tawaf pergi pula mengerjakan Sae. selepas selesai Sae, diikuti pula dengan tahlul ( bercukur ), dengan itu selesailah ibadat Umrah,Perbuatan mengerjakan Umrah dahulu daripada mengerjakan Haji itu dikenakan dam dan terikat dengan syaratsyaratnya, dam akan dibayar bersama-sama dengan dam yang lain nanti , kiranya terdapat lagi kekurangan yang terpaksa dikenakan dam.

Contoh aktiviti mengerjakan Umrah (1)

PENGALAMAN DI KOTA MAKKAH Niat Umrah di miqatnya dalam pakaian ihram. Contoh niatnya:( Sahaja aku mengerjakan umrah dan aku berihram dengannya kerana Allah Taala )

lihat laluannya di atas. Selepas tawaf diikuti pula dengan Sae.(2) Masuk ke Mekah dan tawaf. iaitu sudut Hajaratul Aswad.Sae hendaklah dikerjakan selepas tawaf. bermula pada tanda garis hijau. ( Sae tidak sah tanpa bertawaf terlebih dahulu ) . (3) Sae di sini.

Selepas solat Subuh di Muzdalifah mereka bertolak pula ke Mina. Biasanya selepas solat Isyak di Arafah mereka akan bertolak pula ke Muzdalifah dan bermalam di sana.Di antara tuntutannya ialah mesti berada di Arafah (walaupun sebentar iaitu di antara gelincir matahari 9hb. menjadi wali kahwin dan menjadi wakil . Maka dengan itu selesailah ibadat Umrah dan tidak lagi terikat dengan pakaian ihram. Wuquf di Arafah . di sini mereka mengutip anak-anak batu untuk melontor di tiga jumrah. Bagi kaum wanita memadai menggunting tiga helai rambut sahaja dan mereka yang tiada rambut di kepala dikehendaki membuat laluan pisau di atas kepalanya. Dalam masa menunggu itu bolehlah mereka melakukan berbagai ibadat di Masjidil Haram atau melakukan ibadat Umrah beberapa kali lagi sebelum tiba tarikh tersebut.Zulhijjah mereka pergi melontar di Jumrah Kubra (Aqabah ) dengan tujuh biji batu dan tujuh lontaran. Mengerjakan Haji Apabila tiba 8 hb. ____ Selepas selesai mengerjakan Umrah mereka yang mengerjakan Haji secara tamattu' ini akan menunggu sehingga 8 Zulhijjah barulah mereka akan berangkat ke Arafah. sampai di Mina mereka pun berehat di dalam khemah yang disediakan dan pada 10hb. sebahagian besar larangan ketika ihram telah gugur kecuali masih dilarang bersetubuh.Zulhijjah sehingga terbit fajar hari 10hb. Zulhijjah ). bercumbuan dengan isteri.(4) Bertahlul Selesai Sae terus sahaja bertahlul iaitu bergunting ( memadai sekurang-kurangnya ) tiga helai rambut ataupun afdal bercukur . berkahwin.( pada hari ini melontar di satu jumrah sahaja ) .mencium. mereka mesti berada di sini selepas separuh malam.Zulhijjah mereka memakai pakaian ihram sekali lagi dan berniat ihram Haji di tempat kediaman mereka di Mekah dan bertolak ke Padang Arafah untuk berwuquf. ( bebas berpakaian ). setelah selesai lontaran maka mereka bolehlah bertahlul awal ( bergunting atau bercukur ) dan selepas itu dibolehkan berpakaian biasa.

Pada 11. barulah kembali ke Mekah dan melakukan tawaf dan Sae. sampai di Mekah mereka bertawaf dan kemudiannya mengerjakan Sae. Dengan itu sempurnalah ibadat Haji mereka. Bagi mereka yang ingin membuat nafar awal mereka bolehlah balik ke Mekah selepas selesai membuat lontaran pada 12 hb.Zulhijjah dengan berniat tidak akan kembali ke Mina lagi untuk membuat lontoran seterusnya (lontaran mereka memadai ).Zulhijjah. Niat ihram Haji di kawasan Kota Mekah.kahwin. tempat yang afdal ialah di pintu rumah kediaman. Contoh aktiviti mengerjakan Haji. dengan itu mereka juga sempurnalah ibadat Haji yang dikerjakan itu. 12 dan 13hb. wusta dan kubra ). Contoh niatnya: ( Sahaja aku mengerjakan Haji dan aku berihram dengannya kerana Allah Taala ) (1) .Zulhijjah menyambung lontaran ketiga-tiga jumrah ( sughra. Bagi mereka yang memilih meneruskan lontaran pada hari 13hb. selepas selesai membuat lontaran di tiga jumrah tersebut.

Pada 8hb. (2) .Zulhijjah bertolak ke Padang Arafah .

Zulhijjah selepas waktu Zohor sehingga masuk Subuh hari yang ke 10 Zulhijjah. (3) Bermalam ( mabit ) di Muzdalifah. biasanya jamaah Haji mengutip anak batu di sini .Masa untuk berwukuf di Arafah ialah pada 9hb. waktunya selepas separuh malam pada 10hb. Memadai berada sebentar di dalam tempoh tersebut.Zulhijjah sehingga waktu subuh.( memadai berada sebentar dalam tempat tersebut ).

(4) Bermalam ( mabit ) di Mina. (Tinggal di dalam khemah dan berulang alik ke jumrah untuk melantar ). .Zulhaijjah dan seterusnya pada 11. bakal Haji dikehendaki berada di situ sehingga lebih separuh malam pada tiap-tiap malam tersebut kecuali mereka yang membuat nafar awal boleh meninggalkan Mina sebelum terbenam matahari pada 12 hb.iaitu selepas separuh malam pada 10hb. Zulhijjah. (5) Di Jumrah ( tempat melontar ) . 12 dan 13 Zulhijjah. Selepas selesai melontar balik ke Mekah.

10hb. ( dilakukan selepas lontaran pada hari pertama .Bertahlul. kemudian mengerjakan Sae. Kelihatan di hadapan itu orang sedang bertawaf ( berjalan arah ke kanan ) (7) .Zulhijjah ) (6) Sampai di Mekah mengerjakan tawaf Haji.

Selepas tawaf bersae di sini. . semua dam hendaklah dibayar dengan sempurna.setelah sempurna bersae maka selesai dan sempurnalah ibadat Haji.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful