P. 1
Manual Pengguna eSPKWS

Manual Pengguna eSPKWS

|Views: 1,189|Likes:
Published by Ct Aniecha
eSPKWS
eSPKWS

More info:

Published by: Ct Aniecha on Jul 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2014

pdf

text

original

Sections

 • 1.1 Tujuan
 • 1.2 Skop
 • 1.3 Objektif
 • 1.4 Keterangan modul
 • 1.5 Kategori Pengguna
 • 2.1 Keperluan sistem
 • 2.2 Pemasangan sistem
 • 3.1 Ciri-ciri keselamatan
 • 3.2 Keselamatan katalaluan
 • 3.3 Keselamatan sesi
 • 3.4 Panduan keselamatan
 • 4.1 Panduan Pengguna
 • 4.2 Menentukan paparan skrin
 • 4.3 Menghalang Pop-Up Window
 • 5.1 Log masuk ke e-SPKWS
 • 5.2 Tukar Kata Laluan:
 • 5.3 Modul Permulaan
 • 5.4 Modul Terimaan
 • 5.5 Modul Daftar Bil
 • 5.6 Modul Bayaran
 • 5.7 Modul Panjar Wang Runcit
 • 5.8 Modul Pindah Peruntukan
 • 5.9 Modul Penyesuaian Bank

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS

)

MANUAL PENGGUNA

SISTEM PERAKAUNAN KUMPULAN WANG SEKOLAH (e-SPKWS) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Disediakan oleh: Bahagian Akaun dan Bahagian Pengurusan Maklumat (Kemaskini Terkini : November 2011)

KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
1

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

PENDAHULUAN
Manual ini disediakan khas bagi kegunaan kakitangan Kementerian Pelajaran Malaysia sahaja bagi mendapatkan panduan dalam menggunakan Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (eSPKWS) secara lebih efektif. Ia mengandungi panduan lengkap beserta skrin antaramuka sebenar e-SPKWS bagi memberi penjelasan yang lebih mudah difahami dan diaplikasi oleh pengguna. Ia juga merupakan rujukan awal bagi pengguna mengenalpasti kaedah penggunaan e-SPKWS yang betul dan berkesan. Semoga manual pengguna ini dapat membantu pengguna untuk mengurus dan menyelenggarakan data-data perakaunan Kumpulan Wang Sekolah melalui e-SPKWS dengan lebih berkesan.

2

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

KANDUNGAN
BAB 1 Pengenalan 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Tujuan Skop Objektif Keterangan modul Kategori pengguna 5 5 5 6 8

BAB 2 Pemasangan 2.1 2.2 Keperluan sistem Pemasangan sistem 9 9

BAB 3 Ciri-ciri Aplikasi 3.1 3.2 3.3 3.4 Ciri keselamatan Keselamatan katalaluan Keselamatan sesi Panduan keselamatan 10 10 10 10

BAB 4 Memulakan Aplikasi 4.1 4.2 4.3 Panduan Pengguna Menentukan Paparan Skrin Menghalang Pop-up Window 11 11 12

BAB 5 Penggunaan Aplikasi – Pembantu Tadbir 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 5.8 5.9 Log Masuk ke e-SPKWS Tukar Kata Laluan Modul Permulaan Modul Terimaan Modul Daftar Bil Modul Bayaran Modul Panjar Wang Runcit Modul Pindah Peruntukan Modul Penyesuaian Bank 13 15 16 38 45 48 54 61 65

3

3 6.7 6.10 5.2 6.9 Log Masuk ke e-SPKWS Tukar Kata Laluan Carian Kumpulan Wang Modul Permulaan Batal Pengesahan Maklumat Modul Daftar Bil Modul Pindah Peruntukan Modul Penutupan Modul Penyesuaian Bank 79 81 82 83 88 88 89 92 94 BAB 7 Perkhidmatan dan Sokongan 7.1 6.8 6.1 Senarai Pegawai Untuk Dihubungi 96 4 .6 6.5 6.11 Modul ABT/ABB Modul Laporan 71 73 BAB 6 Penggunaan Aplikasi – Pengurus Sekolah 6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.4 6.

Sistem ini dibangunkan bagi tujuan menyimpan data-data perakaunan Kumpulan Wang Sekolah secara lebih efisien dan efektif. Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan dan Penyata Penerimaan dan Pembayaran terus dapat dijana secara elektronik. Malahan. Pemantauan secara online dapat dilakukan terus daripada Bahagian Akaun dan juga ketua PTJ yang lain. ii. iv. 1.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 1 Pengenalan 1. iii. Penyediaan resit dan baucar terus dari sistem akan dapat meningkatkan lagi kawalan dalaman Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah. Penyata kewangan tahunan sekolah yang terdiri daripada laporan-laporan seperti Kunci Kira-kira.1 Tujuan e-SPKWS adalah sistem perakaunan berkomputer yang dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk menyelenggara perakaunan kumpulan wang sekolah secara berelektronik. Pengumpulan maklumat transaksi terimaan dan transaksi bayaran di sekolah yang berkenaan. ii.3 Objektif e-SPKWS dibangunkan bagi memenuhi objektif seperti berikut : i. Proses kerja yang lebih mudah. 1. cepat dan efisien melalui sistem berkomputer ini pastinya akan menjadi pemangkin kepada peningkatan komitmen dan motivasi pegawai kewangan dalam melaksanakan tugas-tugas kewangan. Mengurangkan kerja pembantu tadbir di sekolah-sekolah khususnya.2 Skop i. Bahagian Audit Sekolah juga diberi autoriti untuk melakukan pemantauan ke atas sekolah-sekolah melalui online. Penghasilan laporan bagi maklumat-maklumat penting untuk diserahkan kepada pihak 5 .

Modul ini menguruskan transaksi bayaran bermula daripada penyediaan baucar sehingga kepada perekodan di buku tunai kumpulan wang sekolah yang berkaitan. Modul Bayaran 7. Pengguna selain daripada Pentadbir Sistem tidak dibenarkan masuk ke modul ini.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 1. Modul Pentadbir Sistem PENERANGAN Modul ini menyelenggara pengurusan sistem yang berkaitan dengan maklumat pengguna sistem dan maklumat perihal kumpulan wang sekolah. 2.0: BIL MODUL 1. Urusan percetakan baucar bayaran juga boleh dibuat dalam modul ini. rekupmen dan seterusnya perekodan dalam buku tunai Panjar Wang Runcit. Modul Daftar Bil 6. Ia juga dapat membantu sekolah untuk menganalisa bil atau tuntutan yang belum dijelaskan dalam tempoh 14 hari dan mengawal Akaun Belum Bayar bagi setiap tahun kewangan berakhir 31 Disember. Modul Pindah Modul ini akan membantu sekolah untuk menyediakan Peruntukan permohonan pindah peruntukan. Modul Carian 3. Modul ini digunakan untuk mendaftarkan semua bil dan tuntutan yang diterima oleh sekolah. Modul ini menguruskan transaksi terimaan bermula daripada pengeluaran Resit Pejabat sehingga kepada perekodan terimaan di buku tunai kumpulan wang sekolah. Modul Panjar Wang Modul ini dapat membantu sekolah menyelenggara akaun Runcit Panjar Wang Runcit bermula dari urusan perekodan permulaan atau penambahan amaun Panjar. 6 . Urusan percetakan resit pejabat juga boleh dibuat dalam modul ini. Modul ini membantu pengguna memudahkan carian untuk pilihan nama sekolah dan jenis kumpulan wang sebelum memulakan sebarang capaian dalam sistem ini. Modul ini digunakan bagi kemasukan data permulaan sebelum memasukkan sebarang data-data tahun semasa (tahun pertama menggunakan e-SPKWS sahaja). Modul Terimaan 5.4 Keterangan modul Terdapat 13 modul utama dalam e-SPKWS Versi 1. Semua catatan pelarasan dan keperluan perekodan berkaitan pindah peruntukan akan 8. Modul Permulaaan 4.

Selepas pengesahan dibuat ke atas ketepatan dan kebenaran amaun yang masukkan oleh Pembantu Tadbir. Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan 3. Ia perlu disediakan bagi setiap akaun kumpulan wang yang diselenggara. Modul Penutupan Modul ini hanya boleh diakses oleh Pengurus Sekolah sahaja untuk membuat pengesahan. Modul Penyesuaian Modul ini akan membantu pihak sekolah bagi menyesuaikan Bank baki di Buku Tunai dengan Baki di Penyata Bank. Modul Laporan 13. Sistem akan membantu sekolah untuk mengiktiraf ABT/ABB pada akhir tahun dengan memasukkan butiran maklumat ABT dan menyemak maklumat ABB dalam modul ini. 12. Modul ABT/ABB Modul ini diwujudkan bagi memudahkan sekolah untuk menyediakan Penyata Akaun Tahunan Sekolah pada tempoh perakaunan tersebut. segala terimaan dan bayaran tidak boleh dikuncimasuk dalam bulan semasa lagi bagi mengelakkan sebarang penyelewengan. Akaun Subsidiari Modul ini membantu pengguna untuk membuat pelarasan akaun bagi tujuan mengenalpasti mana-mana akaun yang memerlukan pelarasan bagi tujuan pengauditan. Kunci Kira-kira 4. Ini bertujuan untuk memastikan ketepatan dan kesahihan rekod dalam buku tunai serta ia dapat menentukan jumlah tunai sebenar yang terdapat dalam akaun semasa di bank. Penyata Penerimaan dan Pembayaran 2. 10. 11.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) terus dijana melalui sistem. 9. Modul ini memaparkan senarai laporan yang boleh dijana melalui sistem iaitu : 1. Modul Pelarasan 7 .

mencapai dan mengemaskini data. Pengurusan Boleh mengakses maklumat dan menyemak laporan sahaja. 2. Kategori Tahap Capaian 1. Pentadbir Sistem Memiliki tahap capaian sepenuhnya bagi mengubahsuai sistem.Dibenarkan mengubahsuai data dan mencapai laporan sahaja. Pentadbir juga bertanggungjawab menyelesaikan masalah teknikal yang dihadapi oleh pengguna sistem. Operasi .5 Kategori Pengguna Terdapat tiga (3) kategori pengguna e-SPKWS seperti yang dinyatakan dalam jadual berikut: Bil. 3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 1. 8 .Pengesahan maklumat dan laporan yang dimasukkan. .Pembantu Tadbir .Pengurus Sekolah .

ii.1 Perkakasan : i.1. Pencetak 2. Skrin resolusi 1024 x 768 Java Runtime Environment Adobe Reader Pemasangan sistem e-SPKWS merupakan sistem berasaskan web dan memerlukan pelayar web Internet Explorer. Papan kekunci.2 Internet Explorer 5. Alamat URL bagi e-SPKWS ialah http://www. 2. Windows 98 ke atas. Keperluan minimum Pentium II ++ Tetikus. 9 . v. iv.1. vi. iii. Kad rangkaian dan alat-alat rangkaian yang lain.my/spkws/ Sila rujuk langkah-langkah memulakan e-SPKWS dalam Bab 4 untuk maklumat lanjut. iii.2 Perisian : i.gov.1 Keperluan sistem 2. Rangkaian internet. iv. ii.moe.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 2 Pemasangan 2.5 ke atas. v.

pengguna akan dilog keluar secara automatik.2 Keselamatan katalaluan Untuk mencapai e-SPKWS. 3. 3. akses adalah tidak dibenarkan.1 Ciri-ciri keselamatan e-SPKWS dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan yang terjamin. Antara perkara yang perlu dipatuhi adalah: i. pengguna perlu mematuhi panduan keselamatan yang tertentu selain dari ciri-ciri keselamatan yang sedia ada dalam e-SPKWS. Sila rujuk Bab 5 untuk langkah-langkah mengubah kata laluan. Rahsiakan kata laluan daripada pihak lain. Gunakan kata laluan yang tidak mudah diteka dan elakkan daripada mempunyai ID pengguna dan kata laluan yang sama. Pengguna perlu log semula untuk mencapai sistem. 3. iii. Pastikan log keluar daripada sistem apabila tidak menggunakan sistem. pengguna perlu memasukkan kata laluan terlebih dahulu. Antara fungsi keselamatan dalam e-SPKWS adalah: Nama Pengguna dan Kata Laluan Data disimpan secara automatik di server KPM. Sekiranya individu tidak memiliki ID pengguna dan kata laluan yang didaftarkan.4 Panduan keselamatan Untuk memastikan keselamatan data-data yang disimpan di dalam e-SPKWS adalah terjamin.3 Keselamatan sesi Sekiranya sistem tidak aktif dalam masa lebih dari 15 minit. ii. Sesi ditamatkan secara automatik sekiranya sistem tidak aktif.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 3 Ciri-ciri Aplikasi 3. 10 .

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 4 Memulakan Aplikasi 4.1 Panduan Pengguna i. Aplikasi ini dibangunkan dan diuji sepenuhnya menggunakan pelayar internet berkenaan.5 ke atas. Sekiranya tiada apa . 4. Anda dinasihatkan menggunakan pelayar internet Microsoft Internet Explorer versi 5.apa yang berlaku setelah anda menggunakan pelayar internet yang dicadangkan seperti skrin log masuk ke aplikasi e-SPKWS tidak dipaparkan. lanjut.2 Menentukan paparan skrin. Klik kanan di skrin ii. Pilih tab Settings 11 . ii.3 untuk maklumat iii. Pilih Properties semak penghalang popup pada pelayar internet anda. i. Rujuk Perenggan 4.

gov.my/spkws/ iii. 4. Tekan Enter. Klik pada ikon "blocked". i. Buka web browser Internet Explorer.gov. ii.3 Menghalang Pop-Up Window.my” 12 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. iv.moe. Tukar paparan skrin kepada 1024 x 768 pixel v.moe. Taip alamat http://www. Seterusnya pilih “Always allow pop-ups from www. Klik butang Apply dan kemudian klik butang OK.

13 . Buka web browser Internet Explorer.my/spkws/ iii. iv.gov.moe. Taip alamat http://www. Tekan Enter.1 Log masuk ke e-SPKWS i. ii. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 5 Penggunaan Aplikasi – Pembantu Tadbir 5.

skrin berikut akan dipaparkan: vi. mesej berikut akan dipaparkan: 14 . Jika ID Pengguna dan Kata Laluan adalah betul. Jika ID Pengguna atau Kata Laluan adalah salah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v.

Masukkan semula ID Pengguna dan Kata Laluan sehingga skrin seperti perkara v dipaparkan. hubungi Pentadbir Sistem*. (* rujuk Bab 7) 5. Klik Profil Pengguna ii. Jika pengguna terlupa ID Pengguna atau Kata Laluan. viii.2 Tukar Kata Laluan: i. Kemaskini maklumat dan tukar kata laluan yang baru (jika ada) dan klik butang Kemaskini. 15 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vii.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Skrin seperti berikut akan dipaparkan selepas maklumat berjaya dikemaskini. 5.3 Modul Permulaan Klik Modul Permulaan dalam Senarai Menu : 16 .

Pilih tahun dan kemudian klik butang Simpan. Klik submodul maklumat sekolah untuk mengaktifkan tahun mula guna sistem bagi kumpulan wang yang berkaitan.1 Maklumat Sekolah i.3. 17 . Klik butang Tambah untuk mengisi maklumat yang diperlukan. ii.3.2 Maklumat Akaun Bank Sekolah i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. 5.

iii. Nota : Jika pertukaran akaun bank berlaku pada awal bulan. Klik butang jika maklumat hendak dikemaskini atau klik butang jika hendak menutup akaun bank. iv. sila pastikan Penyesuaian Bank untuk bulan sebelumnya perlulah dibuat terlebih dahulu sebelum menutup akaun bank yang lama. Skrin seperti berikut akan dipaparkan apabila maklumat berjaya ditambah. Senarai akaun yang telah ditutup akan dipaparkan seperti di bawah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Masukkan maklumat yang berkaitan dengan akaun bank untuk setiap kumpulan wang dalam paparan berikut kemudian klik butang Simpan. 18 .

akan 19 .3. Seterusnya mesej dipaparkan. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.3 Pilih Perihal i. Seterusnya klik butang Simpan. Klik submodul pilih perihal dan tandakan pada semua perihal bagi kumpulan wang yang berkaitan.

4 Maklumat Baki i. Seterusnya klik butang Simpan. 20 .3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul maklumat baki dan masukkan maklumat baki bagi setiap perihal kumpulan wang yang berkaitan.

klik butang skrin berikut akan dipaparkan. dan iii. Klik butang Simpan setelah membuat pengemaskinian data. Selepas klik butang Simpan. 21 . Untuk membuat pengemaskinian data. iv.skrin dan mesej akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii.

Lengkapkan maklumat penerimaan seperti di paparan berikut dan seterusnya klik butang 22 . i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul maklumat penyata penerimaan & pembayaran dan skrin seperti berikut dipaparkan. ii. untuk menambah maklumat baru.3.5 Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran. Klik butang simpan.

mesej akan dipaparkan.3.5 (i) untuk membuat sebarang pengemaskinian data. Klik submodul penyata pendapatan & perbelanjaan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan.6 Maklumat Penyata Pendapatan & Perbelanjaan. Selepas klik butang simpan. Klik butang pada skrin seperti dalam perkara 5. 5. vi.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. iv. Klik butang untuk menambah maklumat baru. mesej akan dipaparkan.3. klik di maklumat pembayaran (rujuk perkara 5. Lengkapkan maklumat seperti dalam paparan berikut dan kemudian klik butang simpan.5 i) & langkahlangkah adalah sama seperti di atas. i.3. Nota : Bagi mengisi maklumat pembayaran. ii. 23 . Selepas klik butang simpan. v. Buat pengemaskinian data yang diperlukan dan klik butang Simpan.

mesej akan dipaparkan. vi. Nota : Bagi mengisi maklumat perbelanjaan.6 (i) untuk membuat sebarang pengemaskinian data.langkahlangkah adalah sama seperti di atas. Kemaskini data yang diperlukan dan klik butang Simpan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii.3. pada skrin seperti dalam perkara 5. 24 .6 i) & .3. Selepas klik butang simpan. klik di maklumat perbelanjaan (rujuk 5. Mesej Klik butang akan dipaparkan. iv. v.

Seterusnya. Klik submodul maklumat kunci kira-kira dan isikan butiran maklumat dalam perkara yang bertanda terlebih dahulu sebelum mengisi maklumatmaklumat lain yang berkaitan.7 Maklumat Kunci Kira-kira i. 25 . klik butang Simpan.3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii.1 Akaun Belum Terima i.7. 5. ii. mesej seperti berikut akan di paparkan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang 26 . Seterusnya klik Ok dan semak semula maklumat yang telah dimasukkan. Jika maklumat kunci kira-kira belum imbang semasa klik butang simpan.3. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang 27 . 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan.7.2 Deposit Dibayar i.3. Senarai ABT yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah. ii.

Senarai Deposit Dibayar yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.7.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. ii. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii. Senarai Deposit Dibayar yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah.3 Akaun Belum Bayar i. 28 .3. 5.

7. 29 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Senarai Deposit Diterima yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii.4 Deposit Diterima i.3. ii. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan.

5 Terimaan Terdahulu i. 30 .3. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat yang iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Nota: Pengurus Sekolah hendaklah melakukan Pengesahan bagi setiap submodul yang telah dimasukkan/ dikemaskini.7. Klik butang berkaitan dan kemudian klik butang Simpan. Senarai Terimaan Terdahulu yang telah disimpan akan dipaparkan seperti skrin dibawah. ii.

Klik butang Lampiran A(1) menambah maklumat.1 Lampiran A1 i.3. iii. Klik submodul maklumat penyata penyesuaian bank. Klik butang untuk mengisi maklumat baki wang.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. ii. . Kemudian. ii.8 Maklumat Penyata Penyesuaian Bank i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 31 .3. isikan butiran maklumat dalam perkara yang bertanda 5.8.

5.8. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 32 .3.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang simpan.2 Lampiran A3 i. Klik butang Lampiran A(3) menambah maklumat. ii.

8. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang simpan. Klik butang Lampiran A(4) menambah maklumat.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: Pastikan nombor baucar di daftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi Caj Perkhidmatan Bank. Nota: Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan.3. 5. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin 33 . ii. iii.3 Lampiran A4 i.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. 34 . Nota bagi perkara nombor 3 hingga 7 : Pastikan bil yang hendak dipilih didaftarkan terlebih dahulu sebelum membuat transaksi bayaran. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan.

8. Jika klik Terimaan yang dikenalpasti. skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin menambah maklumat.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik butang Lampiran A(5) ii. iv. 35 . Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan.4 Lampiran A5 i.3. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan sila pilih yang mana berkaitan. iii.

Jika klik Terimaan yang tidak dikenalpasti.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. 36 . skrin berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin menambah maklumat.

Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. 37 . Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan. Masukkan maklumat yang diperlukan dan seterusnya klik butang Simpan.5 Lampiran A6 i. Nota: Pastikan nombor resit didaftarkan terlebih dahulu sebelum merekod transaksi tersebut. 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vi. ii. Nota: Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan. Klik butang Lampiran A(6) menambah maklumat.8. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan klik butang Tambah jika ingin iii.3.

Klik submodul Terimaan Masukkan butiran terimaan yang berkaitan 38 . Klik submodul Daftar No Resit untuk pendaftaran penggunaan resit.1 Daftar No. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. Resit i. iii. 5. Seterusnya klik butang Daftar. Masukkan nombor resit mengikut format yang telah ditetapkan dalam sistem.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.2 Terimaan i.4 Modul Terimaan Klik Modul Terimaan dalam Senarai Menu : 5. ii. ii.4.4.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

iii.

Seterusnya klik butang Simpan

Nota bagi No. 4, No. 5 dan No. 8: 1. Status Terimaan dipilih berdasarkan cara terimaan diperolehi. 2. Jenis Terimaan terdiri daripada 3 iaitu: Semasa – Terimaan bagi tahun semasa ABT - Terimaan bagi tahun sebelum Terdahulu – Terimaan bagi tahun hadapan 3. Deposit: Dibayar - Jika pulangan bagi Deposit Dibayar Diterima - Jika terimaan adalah Deposit Diterima

39

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

iv.

Seterusnya klik butang Simpan. Skrin dan mesej seperti berikut akan dipaparkan.

5.4.3

Terimaan Cek Batal i. ii. iii. Klik Terimaan Cek Batal (jika ada). Pilih nombor cek yang hendak dibatalkan. Kemudian klik butang Carian.

iv.

Lengkapkan maklumat yang perlu seperti dalam skrin berikut dan kemudian klik butang Simpan.

40

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

v. 5.4.4

Seterusnya mesej

akan dipaparkan.

Resit Batal i. ii. iii. Klik submodul Resit Batal jika ada ( bagi resit yang dibatalkan secara manual ) Masukkan maklumat resit yang dibatalkan seperti dalam skrin berikut. Seterusnya klik butang Simpan

41

4.5 Senarai Terimaan i. klik butang 2. 42 . pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. Klik butang untuk tujuan kemaskini maklumat terimaan. 4. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. klik butang 3. iii. Perhatian: Sebarang penambahan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul Senarai Terimaan untuk membuat semakan transaksi terimaan yang telah dimasukkan. untuk mencetak resit. ( Terimaan yang dibuat dapat disemak secara bulanan ) ii. untuk mengemaskini maklumat Tandakan (√) pada ruangan sekiranya transaksi tersebut telah dikreditkan/dimasukkan dalam bank. Nota: 1. (rujuk Penyata Bank bulan semasa) Klik pada butang untuk membatalkan resit.

5. 2. Kemaskini Perihal – kemaskini amaun pada jenis peruntukan sahaja. 1.4.6 Senarai Terimaan Batal i. Klik submodul Senarai Terimaan Batal untuk membuat semakan terimaan yang dibatalkan. ( Terimaan Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Kemaskini Resit – Kemaskini maklumat yang terdapat pada resit. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Kemaskini maklumat terdiri daripada 2 iaitu . 43 .

4. Klik submodul Buku Tunai Terimaan Sekolah. ( Cek Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun yang dikehendaki seterusnya klik butang carian. ii. Nota : • Buku tunai terimaan hendaklah disemak pada setiap hujung bulan bagi tujuan kemaskini maklumat yang telah dimasukkan ATAU boleh juga dibuat setiap kali berlakunya transaksi terimaan untuk tujuan semakan. ii.8 Buku Tunai Terimaan i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan.7 Senarai Cek Batal i.4. Klik submodul Senarai Cek Batal untuk membuat semakan cek yang dibatalkan. 5. 44 .

5. Masukkan butiran Pembekal dalam Tambah Pembekal dan seterusnya klik butang Simpan.5 Modul Daftar Bil Klik Modul Daftar Bil dalam Senarai Menu: 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Daftarkan butiran bil yang diterima dalam skrin seperti dipaparkan. ii. (Jika pembekal tiada dalam senarai sahaja) 45 .1 Tambah Bil i.

5.2 Senarai Pembekal i. untuk melihat senarai pembekal yang 5.3 Senarai Daftar Bil i. 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota : Sekolah hanya perlu mendaftar sekali sahaja bagi pembekal yang sama untuk ketiga-tiga kumpulan wang . Klik submodul Senarai Pembekal telah didaftarkan. 46 .5. Klik submodul Senarai Daftar Bil untuk melihat bil yang telah didaftarkan.

ii. 5.4 Senarai Bil Batal i.5.5.6 Laporan Bil Belum Bayar i. Klik submodul Senarai Bil Batal untuk melihat bil yang telah dibatalkan. ii. 47 . Klik submodul Laporan Bil Belum Bayar.5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul Laporan Daftar Bil. ( Laporan Daftar Bil boleh disemak 5. secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Nota: Bil yang hendak dibatalkan atau dihapus hanya boleh dilakukan oleh Pengurus Sekolah sahaja.5 Laporan Daftar Bil i. ( Laporan Bil Belum Bayar boleh disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.

ii. Seterusnya klik butang Daftar. untuk memberhentikan 48 .6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Baucar Masukkan nombor baucar mengikut format yang telah ditetapkan dalam sistem. skrin seperti berikut akan dipaparkan. Klik submodul Daftar No. iii. klik butang penggunaan no baucar tersebut.6 Modul Bayaran Klik Modul Bayaran dalam Senarai Menu: 5. Nota: Klik butang untuk membatalkan pendaftaran. Baucar i.1 Daftar No.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.6.2 Daftar Buku Cek i. Klik submodul Daftar Buku Cek Masukkan nombor cek mengikut buku cek yang dibekalkan kepada sekolah. Nota: Klik butang digunakan) untuk membatalkan buku cek yang telah didaftarkan. (jika buku cek masih tidak 49 . Seterusnya klik butang Daftar dan skrin seperti berikut akan dipaparkan. ii. iii.

50 . Klik submodul Bayaran Masukkan butiran pembayaran yang berkaitan.3 Bayaran i. ii. Seterusnya klik butang Simpan. iii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.6.

3. iv. Maklumat Bil terdiri daripada 2 iaitu : • Semasa – Bayaran bagi tahun semasa • Bil ABB – Bayaran bagi bil yang belum dibayar untuk tahun sebelum Catatan – keterangan bagi bayaran yang dibuat Deposit: • Dibayar . 8 dan No. Klik butang untuk mencetak baucar. No. Klik butang untuk mengemaskini maklumat. Nota: 1.4 Senarai Bayaran i.Jika bayaran adalah Deposit Dibayar • Diterima . ( Rujuk Penyata Bank bulan semasa ) tersebut telah 51 . Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.7. Skrin dan mesej seperti berikut akan dipaparkan. 3.6. Tandakan pada ruangan disediakan sekiranya transaksi didebitkan/dikeluarkan dari bank. 5. 4. ( Bayaran yang dibuat dapat disemak secara bulanan ) ii. 13: 1.Jika pulangan bagi Deposit Diterima 2. 2. 3 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota bagi No. Seterusnya klik butang Simpan. Klik submodul Senarai Bayaran untuk membuat semakan transaksi bayaran yang telah dimasukkan. Klik butang untuk pembatalan baucar.

6. 5. Seterusnya Klik butang Simpan. Masukkan butiran cek yang telah rosak seperti skrin berikut.6 Cek Rosak i. Klik submodul Cek Rosak (jika ada).Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Perhatian: Sebarang penambahan. Klik submodul Senarai Bayaran Batal untuk membuat semakan bayaran yang dibatalkan. ii. 52 .5 Senarai Bayaran Batal i. pengemaskinian dan pembatalan rekod tidak dibenarkan setelah Proses Penutupan dibuat oleh Pengurus Sekolah bagi bulan tersebut. iii. 5. ( Bayaran Batal dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ii.6.

6.8 Buku Tunai Bayaran i. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.6.7 Senarai Cek Rosak i. Nota : • Buku tunai bayaran hendaklah disemak pada setiap hujung bulan bagi tujuan kemaskini maklumat yang telah dimasukkan ATAU boleh juga dibuat setiap kali berlakunya transaksi bayaran untuk tujuan semakan. ii. 5. Klik submodul Buku Tunai Bayaran Sekolah. Klik submodul Senarai Cek Rosak untuk membuat semakan cek yang rosak. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ii. ( Cek rosak dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun yang dikehendaki seterusnya klik butang Carian. 53 .

7. ii.1 Pendahuluan/penambahan PWR i. Masukkan pendahuluan PWR jika ia baru diwujudkan atau masukkan amaun tambahan ( jika ada ) 54 .7 Modul Panjar Wang Runcit Klik Modul Panjar Wang Runcit dalam Senarai Menu: 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik sub modul Pendahuluan/Penambahan PWR.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan. Seterusnya klik butang Simpan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. 55 .

iii. 56 . Semak butiran yang ditambah pendahuluan/penambahan PWR.2 Bayaran PWR i. Seterusnya klik butang Simpan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: i. ii. ii.7. dalam sub modul Senarai 5. Klik butang untuk maklumat lanjut. Klik submodul Bayaran PWR Masukkan maklumat bayaran PWR untuk perihal dan kumpulan wang yang berkaitan. Klik butang untuk pembatalan baucar. iii.

ii. Klik submodul Rekupmen PWR. Masukkan butiran untuk rekupmen. Seterusnya klik butang Simpan. Peringatan: i. Klik submodul Senarai Pendahuluan/penambahan PWR. iii.4 Senarai Pendahuluan/penambahan PWR i.7.7. ( Terimaan PWR yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) 57 .3 Rekupmen PWR i. ii. Tarikh rekupmen tidak boleh sama dengan tarikh penutupan buku tunai 5.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Rekupmen hanya boleh dibuat setelah penutupan buku tunai PWR dilakukan.

5. ( Terimaan PWR Batal yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. di tutup dan klik butang 5. Klik butang untuk mengemaskini maklumat selagi buku tunai PWR belum untuk membatalkan PWR.6 Senarai Terimaan Batal PWR i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Klik submodul Senarai Terimaan Batal PWR.7. ii. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Klik submodul Senarai Bayaran PWR. 58 .7.5 Senarai Bayaran PWR i. (Bayaran PWR yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ii. iii.

8 Penutupan Buku Tunai PWR i. Klik submodul Penutupan Buku Tunai PWR.7 Senarai Bayaran Batal PWR i.7. Klik submodul Senarai Bayaran Batal PWR. ii.7. Pastikan maklumat diisi dengan betul.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. ( Bayaran PWR Batal yang dimasukkan dapat disemak secara bulanan ) Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ii. 5. 59 .

ii. Klik butang Carian. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan. Peringatan : Klik butang selepas mengisi ruangan tarikh. Klik submodul Buku Tunai PWR untuk tujuan kemaskini.9 Buku Tunai PWR i. iv.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii.7. 60 . Seterusnya klik butang Tutup. Seterusnya klik butang Papar untuk paparan Buku Tunai Panjar Wang Runcit. iii. 5. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.

61 . ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik submodul Antara Kumpulan Mata Pelajaran untuk membuat pindah peruntukan bagi kumpulan mata pelajaran sahaja. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat pindah peruntukan bagi mata pelajaran yang berkaitan.8 Modul Pindah Peruntukan Klik Modul Pindah Peruntukan dalam Senarai Menu: 5.1 Antara Kumpulan Mata Pelajaran (Kumpulan Wang Kerajaan sahaja) i.8.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat peruntukan bagi peruntukan yang berkaitan. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan. Klik submodul Antara Butiran Bantuan Perkapita (PCG) untuk membuat pindah peruntukan antara kumpulan mata pelajaran dan bukan mata pelajaran sahaja. ii. 5. pindah 62 .8. Seterusnya klik butang Hantar Permohonan.2 Antara Butiran Bantuan Perkapita PCG (Kumpulan Wang Kerajaan sahaja) i. Mesej akan dipaparkan. iv.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii.

Seterusnya klik butang Hantar Permohonan. 5. iii.3 Antara Kumpulan Wang Sekolah (ketiga-tiga Kumpulan Wang) i. Klik submodul Antara Kumpulan Wang Sekolah untuk membuat pindah peruntukan antara kumpulan wang sekolah. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan. Mesej akan dipaparkan. Mesej akan dipaparkan. 63 .8.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. ii. iv. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan masukkan maklumat pindah peruntukan bagi peruntukan yang berkaitan. Seterusnya klik butang Hantar Permohonan.

Klik butang Klik butang Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan. Masukkan tahun dan klik butang Carian. Senarai pindah peruntukan yang telah dipohon akan dipaparkan mengikut tahun yang dipilih. Klik submodul Senarai Permohonan untuk menyemak status permohonan bagi semua pindah peruntukan. ii. borang hendaklah dicetak untuk memohon kelulusan secara manual.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Perhatian: Selepas permohonan dibuat.8. 3. 64 . 2. Skrin seperti berikut akan dipaparkan.4 Senarai Permohonan i. 5. (permohonan tiada dalam senarai) untuk mencetak borang pindah peruntukan. 4. Nota: 1. untuk membatalkan permohonan. (permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. Maklumat pindah peruntukan yang telah dipohon boleh disemak di submodul Senarai Permohonan.

9. Klik submodul Penyediaan Penyata Penyesuaian Bank.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. iii.9 Modul Penyesuaian Bank Klik Modul Penyesuaian Bank dalam Senarai Menu: 5. iv. ii. Seterusnya klik butang Carian.1 Penyediaan Penyata i. Nota : Pastikan Penyata Penyesuaian Bank bulan sebelumnya telah disahkan oleh Pengurus Sekolah. Skrin berikut akan dipaparkan dan masukkan baki penyata bank pada bulan semasa dalam butang yang bertanda 65 . Pilih bulan dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan.

iii. Semak amaun dalam senarai berikut. Jika amaun telah dikreditkan/dimasukkan ke dalam akaun bank ( bandingkan dengan penyata bank bulan semasa ).9. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. tandakan 3 dalam perkara 5.1 Terimaan di buku tunai yang tiada dalam Penyata Bank i.4. submodul Senarai Terimaan. ( rujuk nota 66 .1.4 ) pada amaun tersebut seperti dalam Modul Terimaan . Klik di Lampiran A(1).

ii.1. 5.1.3 Bayaran di buku tunai tiada dalam Penyata Bank (Cek-cek yang belum ditunaikan ) i. Skrin berikut akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.6. ii.2 Debit di Penyata Bank tiada dalam buku tunai ( Caj Bank ) i. Lengkapkan maklumat dan seterusnya klik butang Simpan. Jika amaun telah didebitkan/dikeluarkan dari akaun bank ( bandingkan dengan penyata bank bulan semasa ). tandakan dalam perkara 5. ( rujuk nota 3 67 . Semak amaun dalam senarai berikut iii.4 ) pada amaun tersebut seperti dalam Modul Bayaran . Klik di Lampiran A(3).9.9. Seterusnya klik butang Tambah. iii. submodul Senarai Bayaran. Klik di Lampiran A(4). Nota : Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan.

Masukkan maklumat amaun yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan dan pilih yang mana berkaitan. iii.1. ii. 68 . Klik di Lampiran A(5) ( Bagi terimaan terus ke Penyata Bank .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.9. skrin berikut dipaparkan dan seterusnya klik butang Tambah. jika ada ). Jika klik Terimaan yang dikenalpasti.4 Kredit di Penyata Bank tiada dalam buku tunai i.

v. skrin berikut dipaparkan dan seterusnya klik butang Tambah. Jika klik Terimaan yang tidak dikenalpasti.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Masukkan maklumat amaun yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan. 69 .

v. Nota : Tarikh Penyata Bank adalah berdasarkan tarikh akhir penyata pada setiap bulan.2 Penyata Penyesuaian Bank i. iv. sila klik butang Simpan pada skrin Penyata Penyesuaian Bank untuk menyimpan data tersebut. Setelah tiada perubahan/kemaskini dan penyata imbang. 70 . Seterusnya mesej akan dipaparkan. jika ada ) vii. viii.9. Masukkan maklumat faedah bank yang telah dikreditkan seperti dalam skrin berikut dan klik butang Simpan. 5. Klik di Lampiran A(6) ( Bagi faedah bank sahaja . Klik submodul Penyata Penyesuaian Bank untuk semakan penyata penyesuaian bank yang telah disediakan. Seterusnya klik butang Tambah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) vi.

5. ii.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. 71 .10. Masukkan bulan dan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.1 Daftar ABT i.10 Modul ABT/ABB Klik Modul ABT/ABB dalam Senarai Menu: 5. Klik submodul Daftar ABT Masukkan butiran penghutang ( Akaun Belum Terima ) seperti skrin yang dipaparkan berikut dan seterusnya klik butang Simpan.

72 .10.3 Senarai ABB i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Butang dihantar ke Kunci Kira-kira. untuk semakan senarai ABT yang telah 5. Klik submodul Senarai ABB untuk semakan senarai ABB yang telah dimasukkan ii. klik butang akhir tahun.10. Submodul Laporan Bil Belum Bayar. Klik submodul Senarai ABT dimasukkan.2 Senarai ABT i. Maklumat ABB tidak perlu dimasukkan oleh pengguna kerana maklumat tersebut diambil dari Modul Daftar Bil . bagi tujuan laporan akan hilang selepas maklumat ABB telah Nota: 1. Jika maklumat telah lengkap.

1 Penyata Penerimaan dan Pembayaran i. iii. Klik submodul Penyata Penerimaan Dan Pembayaran Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.11 Modul Laporan Klik Modul Laporan dalam Senarai Menu: 5. Skrin seperti berikut akan dipaparkan 73 . ii.11.

74 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal.

2 Penyata Pendapatan dan Perbelanjaan i. Klik submodul penyata pendapatan dan perbelanjaan Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. ii.11. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. iii. 75 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5.

ii. 76 . Masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. 5.3 Kunci Kira-kira i. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal. Klik submodul kunci kira-kira.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. iii.11.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 77 . Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 5. Klik butang Cetak untuk mencetak dan klik butang Kembali untuk kembali kepada skrin asal.11.4 Akaun Subsidiari i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. iii. ( carian bagi perihal yang aktif sahaja ) Plih perihal dan masukkan tahun bagi maklumat yang ingin dipaparkan dan seterusnya klik butang Carian. Klik submodul akaun subsidiari. ii. 78 . iv.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) BAB 6 Penggunaan Aplikasi – Pengurus Sekolah 6. Buka web browser Internet Explorer.moe.gov.1 Log masuk ke e-SPKWS i. iv. ii. Masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan.my/spkws/ iii. 79 . Taip alamat http://www. Tekan Enter.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) v. Jika ID Pengguna dan Kata Laluan adalah betul. hubungi Pentadbir Sistem*. Jika pengguna terlupa ID Pengguna atau Kata Laluan. viii. Jika ID Pengguna atau Kata Laluan adalah salah. mesej berikut akan dipaparkan: vii. skrin berikut akan dipaparkan: vi. (* rujuk Bab 7) 80 . Masukkan semula ID Pengguna dan Kata Laluan sehingga skrin seperti perkara v dipaparkan.

Klik Profil Pengguna ii.2 Tukar Kata Laluan: i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan selepas maklumat berjaya dikemaskini.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. 81 . iii. Kemaskini maklumat dan tukar kata laluan yang baru (jika ada) dan klik butang Kemaskini.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Kemudian klik butang Pilih. Klik submodul Carian Kumpulan Wang dan pilih jenis kumpulan wang yang dikehendaki. ii.3 Carian Kumpulan Wang i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan : 82 .

4 Modul Permulaan Klik Modul Permulaan dalam Senarai Menu : 6. 83 . Setelah butang pengesahan di klik . Klik submodul maklumat sekolah untuk membuat pengesahan tahun mula guna sistem.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. mesej akan dipaparkan. Klik butang Pengesahan.4. ii.1 Maklumat Sekolah i.

6. Skrin seperti berikut akan dipaparkan. mesej dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. i. 84 .Setelah akan butang pengesahan di klik . ii.2 Maklumat Baki i.4. Klik submodul Maklumat Baki . Klik submodul Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran dan skrin seperti berikut dipaparkan.4.3 Maklumat Penyata Penerimaan & Pembayaran. Klik butang Pengesahan sekiranya amaun tersebut adalah betul.

4 i & ii .4. i. klik butang Pengesahan. 6. Sekiranya maklumat tersebut adalah betul. Nota : Bagi pengesahan maklumat pembayaran. 85 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii.4.4 Maklumat Penyata Pendapatan & Perbelanjaan. rujuk langkah – langkah seperti perkara 6. Klik butang untuk membuat pengesahan maklumat . Klik submodul Penyata Pendapatan & Perbelanjaan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii.5 i & ii. Sekiranya maklumat tersebut adalah betul. rujuk langkah-langkah seperti perkara 6.4. Klik submodul Maklumat Kunci Kira-Kira . semak semua maklumat dan klik butang Pengesahan jika semua maklumat tersebut adalah betul. Klik butang untuk membuat pengesahan maklumat.5 Maklumat Kunci Kira-kira i. Nota : Bagi pengesahan maklumat perbelanjaan.4. 86 . klik butang Pengesahan. 6.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 87 .

Maklumat Baki. Maklumat Penyata Penerimaan Dan Pembayaran. 6.5 Batal Pengesahan Maklumat Jika terdapat sebarang pindaan dalam maklumat untuk setiap submodul dalam Modul Permulaan.5 . caranya adalah sama seperti perkara 6.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6. Nota : Bagi membatalkan pengesahan bagi submodul Maklumat Akaun Bank Sekolah. Maklumat Penyata Pendapatan Dan Perbelanjaan & Maklumat Kunci Kira-Kira. klik butang seperti di bawah : Contoh 1 .6 Modul Daftar Bil (Pembatalan Bil) Klik Modul Daftar Bil dalam Senarai Menu : 88 .

7.7 Modul Pindah Peruntukan Klik Modul Pindah Peruntukan dalam Senarai Menu : 6. Klik submodul Senarai Permohonan. Klik submodul Senarai Daftar Bil.1 Senarai Daftar Bil i. 89 .1 Senarai Permohonan i. Klik butang untuk membatalkan bil dan klik butang untuk menghapuskan bil. 6. Seterusnya senarai akan dipaparkan seperti di bawah mengikut tahun yang dipilih. Seterusnya senarai akan dipaparkan seperti di bawah. Nota : Sebab-sebab pembatalan perlu dinyatakan dengan jelas sebelum pembatalan bil dibuat. Bil yang telah dibatalkan boleh disemak dalam Senarai Bil Batal manakala bil yang telah dihapus tidak akan disimpan dalam senarai.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 6.6. ii.

(permohonan tiada dalam senarai) untuk mencetak borang pindah peruntukan. 6. Seterusnya skrin seperti di bawah akan dipaparkan.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) Nota: 1.GB i. untuk membatalkan permohonan.2 Kelulusan Pindahan . 90 . 3.7. Klik butang Klik butang Klik butang Klik butang untuk melihat maklumat lanjut mengenai permohonan. 2. Klik submodul Kelulusan Pindahan. (permohonan masih tersenarai) untuk hapus permohonan. 4.

91 .Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) ii. Seterusnya skrin seperti di bawah akan dipaparkan. Klik butang untuk membuat kelulusan.

8. sila masukkan dalam ruang catatan. 6. Jika ada sebarang pertanyaan. ii. Klik butang butang untuk meluluskan pindah peruntukan atau klik untuk tidak meluluskan pindah peruntukan tersebut. 92 . Klik butang . Klik submodul Penutupan Bulanan.1 Penutupan Bulanan i.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iii. iii. Pilih bulan dan tahun yang dikehendaki.8 Modul Penutupan Klik Modul Penutupan dalam Senarai Menu: 6.

Seterusnya maklumat buku tunai terimaan dan bayaran akan dipaparkan seperti di bawah.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) iv. 93 . Sekiranya maklumat adalah betul. klik butang sah. Mesej akak dipaparkan. Penutupan Akaun akan dilakukan pada setiap bulan SEBELUM kemasukan maklumat bulan berikutnya sebagai pengesahan ketepatan dan kebenaran maklumat terimaan dan bayaran yang dikuncimasuk. Peringatan: i.

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

v.

Senarai penutupan buku tunai bulanan akan dipaparkan seperti di bawah:

Nota: i. Klik butang untuk membatakan penutupan bagi bulan tersebut

6.9 Modul Penyesuaian Bank Klik Modul Penyesuaian Bank dalam Senarai Menu :

6.9.1

Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank i. ii.
iii.

Klik submodul Pengesahan Penyata Penyesuaian Bank. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi penyata yang ingin disahkan. Seterusnya klik butang Pengesahan.

iv.

Setelah pengesahan berjaya dibuat , senarai pengesahan Penyata Penyesuaian Bank akan dipaparkan dalam skrin berikut :

94

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

Nota : Jika maklumat yang dimasukkan adalah salah dan tidak tepat, Pengurus Sekolah hendaklah memaklumkan kepada Pembantu Tadbir untuk membuat pembetulan ke atas kesilapan terlebih dahulu sebelum melakukan pengesahan bagi maklumat tersebut. ( Bagi semua modul yang memerlukan pengesahan Pengurus Sekolah ). Klik butang untuk membatalkan pengesahan.

6.9.2

Penyata Penyesuaian Bank i. ii.
iii.

Klik submodul Penyata Penyesuaian Bank. Pilih bulan dan masukkan tahun bagi penyata yang telah disahkan. Seterusnya klik butang Carian. Penyata akan dipaparkan.

95

Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS)

BAB 7 Perkhidmatan Dan Sokongan
7.1 Senarai Pegawai Untuk Dihubungi Perkhidmatan dan sokongan bagi sistem ini adalah berterusan. Pengguna boleh menghubungi pegawai yang bertanggungjawab sekiranya menghadapi masalah ketika menggunakan e-SPKWS. Buat masa ini, pihak yang boleh dihubungi adalah seperti berikut:
No 1. 2. Pn. Fairahanis Binti Serat 3. Pn. Nurul Fiza Binti Ahmad 4. En. Azmi Bin Ahmad Penolong Akauntan 5. En. Munawir Bin Mohd Rukun 6. Pn. Farahah Binti Faisol 7. Pn. Norhaini Binti Mohamad 8. Pn. Nurayuni Binti Zinzuraini 9. Pn. Rafizaitul Ashikin Binti Abdul Rashid 10. Pn. Nurul Elliza binti Jasmin Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Penolong Akauntan Pegawai Teknologi Maklumat 11. Pn. Norsharizan binti Muhamad Penolong Pegawai Teknologi Maklumat 03-8884 3833 sharizan.muhamad@moe.gov. my 03-8884 3693 elliza@moe.gov.my 03-8884 7518 03-8884 7515 03-8872 1435 norhaini.mohamad@moe.gov. my nurayuni.zinzuraini@moe.gov. my rafizatul.abdul@moe.gov.my 03-8884 7508 farahah.faisol@moe.gov.my 03-8884 7553 munawir@moe.gov.my 03-8884 7537 azmi.ahmad@moe.gov.my Akauntan 03-8884 7548 fiza.ahmad@moe.gov.my Nama Jawatan Akauntan (KS) Akauntan No Telefon 03-8884 7293 03-8884 7549 fairahanis.serat@moe.gov.my E-mel

96

Ahmad Azmi Bin Mohamad 03-8872 1436 ahmadazmi.hassan@moe.g ov.gov. Pn.gov.my 97 . Cik Norhasliza Binti Hassan 03-8884 7516 norhasliza.my 13.zakaria@moe. En.Manual Pengguna Sistem Perakaunan Kumpulan Wang Sekolah (e-SPKWS) 12.m y 14.mohamad@moe. Rosmaria Binti Zakaria Pembantu Akauntan Pembantu Akauntan Pembantu Akauntan 03-8884 7516 rosmaria.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->