Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

surat khabar.Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. buku rujukan. . jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru. Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks. perkataan juga gambar yang dicetak. modul pengajar majalah.

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

• Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.  Saluran informasi  Memberi hiburan.FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh.  Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan.  Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang .

 Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid.  Memilih bahan yang tepat. Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan.  Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai.MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas. .

boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur. cth. .MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam. Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi. cth. Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. cth iklan memerlukan pergerakan (video). risalah. Surat Khabar. surat khabar. Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung.

Noriati A. Daripada: http://adexshare. Bhd. (2009).net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran .com/2012/10/jenisjenis-media-massa.scribd.html http://thenotejots.html#ixzz2ZPdCVRxs http://www.blogspot.com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah. Aulia Akbar (25 Oktober 2012). Sharifah Fakhriah Syed Ahmad.com/2011/06/bahan-bercetak.html http://mediacetakdakwah.beserta-contoh. Rashid.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn.Chin Yoon Poh. Boon Pong Ying. Wan Kamaruddin Wan Hassan.blogspot. Bhd.ehow.slideshare. Selangor: Oxford Fajar Sdn.blogspot. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan. Diperoleh pada: 18 Julai 2013.html http://www. Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya.com/about_7221638_definition-print-media_. (2009).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful