Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru. surat khabar. buku rujukan. modul pengajar majalah.Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks. . perkataan juga gambar yang dicetak.

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

• Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh.  Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan.  Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang .  Saluran informasi  Memberi hiburan.

 Memilih bahan yang tepat.  Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan.  Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai. .MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas. Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru.

Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur. boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung. cth. Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. . cth iklan memerlukan pergerakan (video). Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi.MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. Surat Khabar. surat khabar. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. cth. risalah. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar.

blogspot. Diperoleh pada: 18 Julai 2013. Boon Pong Ying. Noriati A. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www. Selangor: Oxford Fajar Sdn.blogspot.Chin Yoon Poh.com/2012/10/jenisjenis-media-massa. Aulia Akbar (25 Oktober 2012). Bhd. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran.slideshare.net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran . Daripada: http://adexshare.blogspot.html http://www.com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah.com/about_7221638_definition-print-media_.html http://thenotejots.html#ixzz2ZPdCVRxs http://www.beserta-contoh. Bhd. (2009).com/2011/06/bahan-bercetak. Wan Kamaruddin Wan Hassan. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.html http://mediacetakdakwah. Rashid. (2009). Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya.scribd.ehow.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful