P. 1
Media Pengajaran - Media Cetak

Media Pengajaran - Media Cetak

Ratings:
(0)
|Views: 37|Likes:
TPP
TPP

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Q Nurshafieyah Ardinie on Jul 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

perkataan juga gambar yang dicetak. modul pengajar majalah. buku rujukan. Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks. jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru.Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. surat khabar. .

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

 Saluran informasi  Memberi hiburan.  Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan.FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh.  Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang . • Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.

 Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai.MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas.  Memilih bahan yang tepat.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan.  Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid. . Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru.

cth iklan memerlukan pergerakan (video). . Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. risalah. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung. surat khabar. Surat Khabar. Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur.MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam. cth. Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi. cth. boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar.

blogspot. Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. (2009). Boon Pong Ying. Wan Kamaruddin Wan Hassan.blogspot.html http://www. Noriati A.scribd. Bhd. Daripada: http://adexshare.beserta-contoh.net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran . Sharifah Fakhriah Syed Ahmad. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.ehow.blogspot.Chin Yoon Poh.html#ixzz2ZPdCVRxs http://www.slideshare. Diperoleh pada: 18 Julai 2013. Aulia Akbar (25 Oktober 2012). Selangor: Oxford Fajar Sdn. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya. Bhd.com/2012/10/jenisjenis-media-massa.com/about_7221638_definition-print-media_. (2009).html http://mediacetakdakwah.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www.html http://thenotejots.com/2011/06/bahan-bercetak.com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah. Rashid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->