P. 1
Media Pengajaran - Media Cetak

Media Pengajaran - Media Cetak

|Views: 37|Likes:
TPP
TPP

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Q Nurshafieyah Ardinie on Jul 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru. Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks. surat khabar.Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. perkataan juga gambar yang dicetak. buku rujukan. . modul pengajar majalah.

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

 Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang .  Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan. • Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.  Saluran informasi  Memberi hiburan.FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh.

 Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid.MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas.  Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan. .  Memilih bahan yang tepat. Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru.

KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. surat khabar. boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar. cth. Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. risalah. Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur. Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. . Surat Khabar. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam.MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. cth. Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi. cth iklan memerlukan pergerakan (video).

Boon Pong Ying.html#ixzz2ZPdCVRxs http://www. Wan Kamaruddin Wan Hassan.blogspot. Diperoleh pada: 18 Julai 2013.beserta-contoh. Selangor: Oxford Fajar Sdn.html http://mediacetakdakwah. Noriati A.com/2012/10/jenisjenis-media-massa. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.blogspot. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn.Chin Yoon Poh.html http://thenotejots. (2009).slideshare. Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Bhd. Daripada: http://adexshare.scribd.ehow.blogspot. Rashid.com/2011/06/bahan-bercetak.com/about_7221638_definition-print-media_. (2009).net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran . Aulia Akbar (25 Oktober 2012). Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya.html http://www.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www.com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah. Bhd.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->