Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. surat khabar. Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks. . jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru. modul pengajar majalah. perkataan juga gambar yang dicetak. buku rujukan.

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

• Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.  Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang .  Saluran informasi  Memberi hiburan.FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh.  Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan.

 Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai. . Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru.  Memilih bahan yang tepat.  Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan.MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas.

cth. cth iklan memerlukan pergerakan (video).MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. cth. risalah. Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur. surat khabar. Surat Khabar. KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung. boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam. . Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi.

Daripada: http://adexshare. (2009).com/about_7221638_definition-print-media_.blogspot. Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Bhd.html http://mediacetakdakwah. Bhd.Chin Yoon Poh. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran .beserta-contoh. Wan Kamaruddin Wan Hassan. Rashid. Aulia Akbar (25 Oktober 2012). (2009). Sharifah Fakhriah Syed Ahmad. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya.com/2011/06/bahan-bercetak.html#ixzz2ZPdCVRxs http://www.com/2012/10/jenisjenis-media-massa.com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah.blogspot. Noriati A.html http://www.ehow.slideshare.scribd. Selangor: Oxford Fajar Sdn.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www.html http://thenotejots. Boon Pong Ying.blogspot. Diperoleh pada: 18 Julai 2013.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful