Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

modul pengajar majalah. . perkataan juga gambar yang dicetak.Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. surat khabar. buku rujukan. jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru. Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks.

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

 Saluran informasi  Memberi hiburan.  Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang .FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh. • Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.  Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan.

 Memilih bahan yang tepat. Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru.  Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan. .  Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai.MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas.

risalah. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar. Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung. cth iklan memerlukan pergerakan (video). surat khabar. KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi. Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam. boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. cth.MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. cth. Surat Khabar. .

Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Boon Pong Ying.html http://mediacetakdakwah. Diperoleh pada: 18 Julai 2013. Rashid.scribd.html http://thenotejots.html#ixzz2ZPdCVRxs http://www. Bhd.blogspot. Daripada: http://adexshare. Wan Kamaruddin Wan Hassan. (2009).blogspot.com/2012/10/jenisjenis-media-massa.com/2011/06/bahan-bercetak.html http://www.slideshare.beserta-contoh.com/about_7221638_definition-print-media_. Noriati A.Chin Yoon Poh. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad.blogspot. Bhd.ehow.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www. Aulia Akbar (25 Oktober 2012). Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya. (2009).com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah.net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran . Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan. Selangor: Oxford Fajar Sdn.