Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

modul pengajar majalah. . perkataan juga gambar yang dicetak. jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru. surat khabar. buku rujukan.Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks.

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

 Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan.  Saluran informasi  Memberi hiburan.FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh.  Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang . • Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.

 Memilih bahan yang tepat.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan.MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas.  Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai.  Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid. Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru. .

Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung. boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. . Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam. KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. cth iklan memerlukan pergerakan (video). surat khabar.MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. Surat Khabar. cth. risalah. cth. Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi.

(2009). Noriati A.com/2011/06/bahan-bercetak. Diperoleh pada: 18 Julai 2013.html#ixzz2ZPdCVRxs http://www. (2009). Bhd.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www. Boon Pong Ying. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.scribd.blogspot.blogspot. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad. Bhd. Selangor: Oxford Fajar Sdn.html http://mediacetakdakwah.Chin Yoon Poh.beserta-contoh.slideshare. Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran. Aulia Akbar (25 Oktober 2012).ehow. Daripada: http://adexshare.com/about_7221638_definition-print-media_. Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya.blogspot.html http://www.com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah.net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran . Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Rashid.com/2012/10/jenisjenis-media-massa. Wan Kamaruddin Wan Hassan.html http://thenotejots.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful