P. 1
Media Pengajaran - Media Cetak

Media Pengajaran - Media Cetak

|Views: 37|Likes:
TPP
TPP

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Q Nurshafieyah Ardinie on Jul 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2013

pdf

text

original

Disediakan oleh: Mohd Isa Bin Etit Tadong anak Empuau Nurshafieyah Ardinie Lingutan Abdullah Sharifah Nur

Rasyidah binti Syed Mohd Zainal Al-Bidin

Apa itu media cetak? .

Terdapat pelbagai media cetak yang digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran seperti buku teks. buku rujukan. jurnal dan juga nota-nota yang dibuat oleh guru.Media cetak terdiri daripada media yang mempunyai banyak teks. perkataan juga gambar yang dicetak. surat khabar. . modul pengajar majalah.

D E F I N I S I .

CONTOH MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR MAJALAH RISALAH .

 Saluran informasi  Memberi hiburan.  Peluang perniagaan MAJALAH RISALAH • • • • • Media komunikasi Promosi Pendidikan Peluang penyaluran bakat Memberi hiburan • • • Sumber informasi Menyampaikan pengumuman penting Menawarkan pelbagai peluang .FUNGSI BAHAN DALAM MEDIA CETAK MODUL BUKU TEKS SURAT KHABAR • Media utama yang digunakan dalam pendidikan jarak jauh. • Bahan bantu untuk pelajar memahami dan mempelajari pelbagai perkara.  Menyampaikan dan meyebarkan pendidikan.

 Bahan yang digunakan hendaklah sesuai dengan jenis kemahiran dan tahap kemampuan murid.  Guru hendaklah mengetahui matlamat dan objektif pengajaran yang hendak dicapai. Murid boleh menggunakan pada bila-bila masa bahan bercetak tersebut walaupun tanpa guru.MEDIA PENGAJARAN APLIKASI BAHAN APLIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN APLIKASI PENGGUNAAN Boleh digunakan di mana sahaja sama ada di dalam atau di luar kelas.  Memilih bahan yang tepat.  Guru hendaklah menentukan strategi pengajaran yang hendak digunakan. .

KELEMAHAN Memerlukan ruang yang luas dan perlu penyusunan yang sistematik supaya nampak kemas. Kos percetakan yang mahal dan perlu menunggu bahan selesai dicetak sebelum dinikmati oleh pengguna & mudah koyak. Tidak semua benda dapat diiklankan atau disampaikan menggunakan gambar. Harga pasaran yang berpatutan dan sampai ke semua kawasan kampung.MEDIA CETAK KELEBIHAN Boleh dibaca berulang kali. Mampu menjelaskan suatu hal yang bersifat kompleks atau rigid Memasarkan sesuatu (iklan) atau menyampaikan sesuatu menggunakan ilustrasi gambar. Penggunaan bahasa yang terlalu tinggi. cth. Hanya memperlihatkan visual gambar bagi menwakili sesuatu isi. boleh disimpan @ didokumentasikan untuk rujukan. risalah. . cth iklan memerlukan pergerakan (video). Tidak semua penulisan bersesuaian dengan peringkat umur. Isi tulisan yang lebih spesifik dan mendalam. Surat Khabar. cth. surat khabar.

html#ixzz2ZPdCVRxs http://www.net/putra_kedah2010/kemahiran-sumber-pengajaran-danpembelajaran .ehow. Siri Pendidikan Guru Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran.slideshare.html http://thenotejots. Jenis-jenis Media Massa Beserta Contoh dan Fungsinya.com/about_7221638_definition-print-media_.blogspot. Noriati A. Selangor: Oxford Fajar Sdn. (2009).html http://www.com/2011/06/bahan-bercetak. Daripada: http://adexshare.html http://mediacetakdakwah.com/doc/55996889/2/DEFINISI-SUMBER-PENGAJARAN-DAN- PEMBELAJARAN http://www. Bhd.blogspot. Sharifah Fakhriah Syed Ahmad. Aulia Akbar (25 Oktober 2012).com/2009/09/kuliah-2-media-cetak-dakwah. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn. Bhd.Chin Yoon Poh.scribd. (2009). Rashid. Diperoleh pada: 18 Julai 2013.beserta-contoh. Wan Kamaruddin Wan Hassan.blogspot.com/2012/10/jenisjenis-media-massa. Boon Pong Ying. Teknologi dalam Pengajaran dan Pembelajaran: Untuk Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->