101047478 Laporan Ihya Ramadan Teha

PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG, 02400 BESERI PERLIS.

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : SITI FATEHAH BINTI SUPARMAN : PISMP SAINS AMBILAN JAN 2009 : SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG : CERAMAH IHYA‟ RAMADHAN : 13 JULAI 2012 (8.00- 10.00 PAGI) :

Pelaksanaan projek ini bertujuan untuk: 1) Menggalakkan murid melaksanakan amalan-amalan ibadat di Bulan Ramadhan 2) Menyambut hari-hari kebesaran Islam dengan program yang tersusun bagi membina sahsiah murid 3) Melahirkan warga sekolah yang memahami peristiwa penting dalam Islam seterusnya mempraktikkan dalam kehidupan seharian

Pada 2 Julai 2012. Setelah kertas cadangan disokong oleh Ketua Panatia Pendidikan Islam iaitu Puan Norhayati Binti Abdullah. Hasil keputusan perbincangan tersebut.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Selepas itu. 3.projek yang boleh dijalankan sebagai projek berkumpulan untuk internship kali ini. Dalam mesyuarat ini juga. 02400 BESERI PERLIS. STRATEGI PELAKSANAAN: 1. Program ini merangkumi dua majlis iaitu Ceramah Ihya‟ Ramadhan untuk murid tahap dua manakala Tayangan Sirah Nabi untuk murid tahap satu. saya. ia terus dihantar sebelum diluluskan oleh Guru Besar iaitu Puan Rosnany Binti Mohamad pada 5 Julai 2012. proses menyiapkan kertas cadangan yang lengkap terus bermula supaya ia dapat dihantar kepada pihak pengurusan sekolah dengan kadar segera. Kami juga menunjukkan draf pertama kertas cadangan di samping meminta pendapat dan cadangan penambahbaikan untuk projek ini. kami telah bersetuju untuk menjemput seorang pelajar dari IPG Kampus Perlis sebagai penceramah. Pada 26 Jun 2012. kami bersetuju untuk menjadikan „Program Ihya‟ Ramadan‟ sebagai projek internship kami di sekolah ini. Kemudian. 2. saya bersama rakan-rakan guru pelatih telah mengadakan satu mesyuarat bersama dengan penyelaras program dan AJK yang terlibat untuk pembahagian tugasan. rakan guru pelatih dan mentor (guru) telah membuat perbincangan tentang projek. kami telah berjumpa dengan Ketua Panatia Pendidikan Islam iaitu Puan Norhayati Binti Abdullah untuk memohon kerjasama dan penglibatan daripada persatuan tersebut bagi melaksanakan projek yang dirancang. .

pada 11 Julai 2012. 7. kami telah berbincang dengan penceramah yang juga pelajar jurusan Pendidikan Islam dari IPG Kampus Perlis iaitu Encik Mohd Izzat Bin Nasir tentang isi kandungan ceramah yang akan disampaikan . 6. Pada 9 Julai 2012. Pada 12 Julai 2012. Selain itu. kami juga telah berurusan dengan pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar bagi permohonan pengecualian kuliah untuk beliau memandangkan beliau masih lagi merupakan pelajar sepenuh masa di sana. kami telah menyiapkan brosur untuk dihantar terlebih dahulu ke pegawai pengurusan iaitu Encik Mustafa Bin Lahman bagi tujuan cetakan.dua program pada hari tersebut. Kami juga telah membuat persiapan tempat dengan membersihkan kawasan dewan dan bilik JQAF yang akan digunakan. 4. Sepanduk tersebut akan dipasang di dewan tertutup dan pagar sekolah. 5. Kami juga membeli sedikit hadiah untuk kedua. kami telah membuat tempahan sepanduk di Syarikat Rass Design yang bertempat di Kangar. Kemudian. kami juga memohon bantuan daripada pekerja swasta iaitu Pakcik Razak untuk menggantung sepanduk di pintu pagar sekolah. . Selain itu. Pada 6 Julai 2012. kami telah berjumpa dengan pegawai ICT iaitu Puan Nor Azimah Binti Azman untuk memohon peminjaman LCD bagi kegunaan ceramah dan tayangan sirah nabi. Tempahan dibuat untuk dua jenis sepanduk yang berlainan saiz iaitu 10x2 dan 8x2.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. 02400 BESERI PERLIS. Brosur tersebut akan diperbanyakkan dan diedarkan kepada semua guru pada hari berlangsung majlis tersebut.

melalui pendedahan tentang kelebihan dan manfaat . Walaupun isi pelajaran tentang Ramadhan telah diajar dalam subjek Pendidikan Islam. perut dan kemaluan selain daripada berpuasa. Melaluinya. Program yang diadakan lebih awal dari kebiasaan iaitu seminggu sebelum tibanya bulan Ramadhan sememangnya bertujuan untuk mengingatkan kembali perkara-perkara yang berkaitan dengan kelebihan. lidah. diharapkan semua pihak dapat memanfaatkan sepenuhnya kelebihan yang terdapat dalam bulan Ramadhan yang akan disambut tidak lama lagi. mulut. melalui pogram ini. Sebagai contoh. Pertamanya. kaki. namun dengan adanya program ini.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. mungkin sebelum ini murid hanya mengetahui apabila bulan Ramadhan hendaklah berpuasa. makruh serta kebesaran dan keberkatan yang terdapat di dalam bulan ini. 02400 BESERI PERLIS. Kekuatan yang kedua ialah dapat menambahkan ilmu pengetahuan berkaitan tentang Ramadhan seterusnya mempraktikkan dalam kehidupan seharian. Kekuatan yang ketiga ialah melahirkan murid yang mempunyai sahsiah diri yang tinggi dan terpuji. REFLEKSI: 1) KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI Kekuatan yang pertama ialah dapat memberi peringatan awal kepada warga sekolah terutamanya murid berkaitan dengan kelebihan bulan Ramadhan. batal. murid mendapat pengetahuan baharu bahawa umat Islam perlu menjaga tujuh anggota iaitu termasuk tangan. telinga. ia dapat menambahkan pengetahuan baharu yang belum dipelajari sebelum ini. Namun.

berasa bosan lalu membuat bising. melalui tayangan sirah yang dipertontonkan. tahun dua dan tahun tiga. yang akan diperoleh pada bulan Ramadhan. Ceramah diadakan di dewan manakala tayangan sirah diadakan di bilik JQAF.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Hal ini menyebabkan murid mudah hilang tumpuan. namun nada suara pencerita terlalu mendatar.para nabi seperti Nabi Muhamad. 2) KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI Kelemahan yang pertama ialah keadaan tempat yang kurang kondusif iaitu sempit. Walaupun tayangan tersebut menggunakan gambar animasi. . Kedua. program terpaksa dibahagikan kepada dua bahagian iaitu ceramah dan tayangan sirah nabi. Murid jelas tidak dapat memberi tumpuan kerana apabila guru mengajukan soalan berkaitan tayangan. Murid tahap satu merangkumi murid tahun satu. ia akan memberi kesedaran dan mendorong murid untuk melakukan kebaikan secara berterusan dan meninggalkan perkara kejahatan.murid tahap satu. Nabi Musa dan Nabi Yunus. Keadaan yang sempit membuatkan murid kurang selesa dan sukar untuk memberi tumpuan terhadap perkara yang disampaikan. murid.murid akan mencontohi sikap terpuji yang ditonjolkan oleh para. program ini diadakan untuk semua murid tahap satu dan tahap dua. 02400 BESERI PERLIS. Pada peringkat awal perancangan. murid menjawab soalan yang diberikan dengan salah. memandangkan saiz dewan tersebut tidak mencukupi untuk memuatkan kesemua murid. Kelemahan yang kedua ialah pemilihan bahan tayangan sirah nabi yang kurang berjaya menarik tumpuan murid. Namun.

nada suara. berwarna dan sebagainya. .PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. dan murid PPKI. Penambahbaikan yang kedua ialah memilih bahan tayangan yang sesuai untuk murid. animasi. Penambahbaikan yang ketiga ialah melantik jawatankuasa bagi kawalan murid dengan menambah bilangan guru yang memantau murid. Jumlah murid yang ramai memerlukan bilangan guru yang ramai untuk mengawal murid supaya suasana yang lebih tenang semasa program berlangsung dapat diwujudkan. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Berikut adalah beberapa cadangan penambahbaikan yang boleh dilakukan pada masa akan datang: Penambahbaikan yang pertama ialah melaksanakan program di tempat yang lebih luas seperti dataran perhimpunan di mana dapat memuatkan semua murid termasuk murid pra sekolah. semua murid akan berpeluang mendapat pengetahuan dan pengisian yang sama. Pemilihan bahan perlu mengambil kira banyak kriteria termasuklah isi. Selain daripada berasa lebih selesa dan senang untuk dipantau. 02400 BESERI PERLIS. Penggunaan bahan yang baik akan membantu dalam memastikan objektif yang hendak dicapai akan tercapai.

diharapkan program ini akan diteruskan pada tahun. KESIMPULAN: Secara keseluruhannya.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.T dan apa yang buruk itu datang dari kelemahan diri kami sendiri. saya berpuas hati kerana berjaya melaksanakan program mengikut perancangan yang dibuat. Selain itu.W. Melalui program ini. diharapkan semua warga sekolah termasuk guru dan murid akan dapat menghayati dan tidak melepaskan peluang merebut hikmah dan ganjaran daripada Allah semasa menyambut bulan mulia iaitu bulan Ramadhan yang akan tiba tidak lama lagi. Sesungguhnya apa yang baik itu datang dari ALLAH S. . 02400 BESERI PERLIS.A. Nabi Muhammad S.W sendiri pernah menyatakan “ jangan kamu jadikan Ramadhan sama dengan bulan-bulan yang lain”.tahun akan datang.

PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. GALERI FOTO: Tayangan Sirah Nabi . 02400 BESERI PERLIS.

02400 BESERI PERLIS.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Penceramah Jemputan : Ustaz Mohd Izzat bin Nasir .

02400 BESERI PERLIS. Semasa sesi ceramah berlangsung .PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.

PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. 02400 BESERI PERLIS. Penyampaian cenderahati kepada penceramah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful