P. 1
101047478 Laporan Ihya Ramadan Teha

101047478 Laporan Ihya Ramadan Teha

|Views: 3|Likes:
Published by Jared Ray

More info:

Published by: Jared Ray on Jul 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/06/2014

pdf

text

original

PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG, 02400 BESERI PERLIS.

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : SITI FATEHAH BINTI SUPARMAN : PISMP SAINS AMBILAN JAN 2009 : SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG : CERAMAH IHYA‟ RAMADHAN : 13 JULAI 2012 (8.00- 10.00 PAGI) :

Pelaksanaan projek ini bertujuan untuk: 1) Menggalakkan murid melaksanakan amalan-amalan ibadat di Bulan Ramadhan 2) Menyambut hari-hari kebesaran Islam dengan program yang tersusun bagi membina sahsiah murid 3) Melahirkan warga sekolah yang memahami peristiwa penting dalam Islam seterusnya mempraktikkan dalam kehidupan seharian

Program ini merangkumi dua majlis iaitu Ceramah Ihya‟ Ramadhan untuk murid tahap dua manakala Tayangan Sirah Nabi untuk murid tahap satu. Kami juga menunjukkan draf pertama kertas cadangan di samping meminta pendapat dan cadangan penambahbaikan untuk projek ini. Hasil keputusan perbincangan tersebut. kami telah berjumpa dengan Ketua Panatia Pendidikan Islam iaitu Puan Norhayati Binti Abdullah untuk memohon kerjasama dan penglibatan daripada persatuan tersebut bagi melaksanakan projek yang dirancang. ia terus dihantar sebelum diluluskan oleh Guru Besar iaitu Puan Rosnany Binti Mohamad pada 5 Julai 2012. Pada 26 Jun 2012. 02400 BESERI PERLIS. STRATEGI PELAKSANAAN: 1. saya bersama rakan-rakan guru pelatih telah mengadakan satu mesyuarat bersama dengan penyelaras program dan AJK yang terlibat untuk pembahagian tugasan. kami bersetuju untuk menjadikan „Program Ihya‟ Ramadan‟ sebagai projek internship kami di sekolah ini. Dalam mesyuarat ini juga. 2.projek yang boleh dijalankan sebagai projek berkumpulan untuk internship kali ini. 3. Selepas itu. proses menyiapkan kertas cadangan yang lengkap terus bermula supaya ia dapat dihantar kepada pihak pengurusan sekolah dengan kadar segera. Kemudian. kami telah bersetuju untuk menjemput seorang pelajar dari IPG Kampus Perlis sebagai penceramah. Pada 2 Julai 2012.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Setelah kertas cadangan disokong oleh Ketua Panatia Pendidikan Islam iaitu Puan Norhayati Binti Abdullah. rakan guru pelatih dan mentor (guru) telah membuat perbincangan tentang projek. . saya.

dua program pada hari tersebut. kami telah berjumpa dengan pegawai ICT iaitu Puan Nor Azimah Binti Azman untuk memohon peminjaman LCD bagi kegunaan ceramah dan tayangan sirah nabi. Kami juga telah membuat persiapan tempat dengan membersihkan kawasan dewan dan bilik JQAF yang akan digunakan. kami telah membuat tempahan sepanduk di Syarikat Rass Design yang bertempat di Kangar. Selain itu. 7. . kami juga telah berurusan dengan pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar bagi permohonan pengecualian kuliah untuk beliau memandangkan beliau masih lagi merupakan pelajar sepenuh masa di sana. Sepanduk tersebut akan dipasang di dewan tertutup dan pagar sekolah. Pada 12 Julai 2012. 6. Pada 6 Julai 2012. 5. 02400 BESERI PERLIS. Brosur tersebut akan diperbanyakkan dan diedarkan kepada semua guru pada hari berlangsung majlis tersebut. 4. kami telah menyiapkan brosur untuk dihantar terlebih dahulu ke pegawai pengurusan iaitu Encik Mustafa Bin Lahman bagi tujuan cetakan. Pada 9 Julai 2012. Tempahan dibuat untuk dua jenis sepanduk yang berlainan saiz iaitu 10x2 dan 8x2. kami juga memohon bantuan daripada pekerja swasta iaitu Pakcik Razak untuk menggantung sepanduk di pintu pagar sekolah. kami telah berbincang dengan penceramah yang juga pelajar jurusan Pendidikan Islam dari IPG Kampus Perlis iaitu Encik Mohd Izzat Bin Nasir tentang isi kandungan ceramah yang akan disampaikan .PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. pada 11 Julai 2012. Kemudian. Kami juga membeli sedikit hadiah untuk kedua. Selain itu.

ia dapat menambahkan pengetahuan baharu yang belum dipelajari sebelum ini. namun dengan adanya program ini. Kekuatan yang kedua ialah dapat menambahkan ilmu pengetahuan berkaitan tentang Ramadhan seterusnya mempraktikkan dalam kehidupan seharian. Pertamanya. diharapkan semua pihak dapat memanfaatkan sepenuhnya kelebihan yang terdapat dalam bulan Ramadhan yang akan disambut tidak lama lagi. Sebagai contoh. Namun. Kekuatan yang ketiga ialah melahirkan murid yang mempunyai sahsiah diri yang tinggi dan terpuji.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. telinga. kaki. lidah. Program yang diadakan lebih awal dari kebiasaan iaitu seminggu sebelum tibanya bulan Ramadhan sememangnya bertujuan untuk mengingatkan kembali perkara-perkara yang berkaitan dengan kelebihan. mulut. perut dan kemaluan selain daripada berpuasa. 02400 BESERI PERLIS. murid mendapat pengetahuan baharu bahawa umat Islam perlu menjaga tujuh anggota iaitu termasuk tangan. REFLEKSI: 1) KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI Kekuatan yang pertama ialah dapat memberi peringatan awal kepada warga sekolah terutamanya murid berkaitan dengan kelebihan bulan Ramadhan. Walaupun isi pelajaran tentang Ramadhan telah diajar dalam subjek Pendidikan Islam. melalui pogram ini. melalui pendedahan tentang kelebihan dan manfaat . batal. Melaluinya. makruh serta kebesaran dan keberkatan yang terdapat di dalam bulan ini. mungkin sebelum ini murid hanya mengetahui apabila bulan Ramadhan hendaklah berpuasa.

Kelemahan yang kedua ialah pemilihan bahan tayangan sirah nabi yang kurang berjaya menarik tumpuan murid.murid akan mencontohi sikap terpuji yang ditonjolkan oleh para. 02400 BESERI PERLIS.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.para nabi seperti Nabi Muhamad. melalui tayangan sirah yang dipertontonkan. Kedua. Ceramah diadakan di dewan manakala tayangan sirah diadakan di bilik JQAF. murid menjawab soalan yang diberikan dengan salah. namun nada suara pencerita terlalu mendatar. 2) KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI Kelemahan yang pertama ialah keadaan tempat yang kurang kondusif iaitu sempit. Namun. Pada peringkat awal perancangan. Murid tahap satu merangkumi murid tahun satu.murid tahap satu. Walaupun tayangan tersebut menggunakan gambar animasi. murid. Hal ini menyebabkan murid mudah hilang tumpuan. program ini diadakan untuk semua murid tahap satu dan tahap dua. program terpaksa dibahagikan kepada dua bahagian iaitu ceramah dan tayangan sirah nabi. Murid jelas tidak dapat memberi tumpuan kerana apabila guru mengajukan soalan berkaitan tayangan. tahun dua dan tahun tiga. berasa bosan lalu membuat bising. Keadaan yang sempit membuatkan murid kurang selesa dan sukar untuk memberi tumpuan terhadap perkara yang disampaikan. memandangkan saiz dewan tersebut tidak mencukupi untuk memuatkan kesemua murid. yang akan diperoleh pada bulan Ramadhan. ia akan memberi kesedaran dan mendorong murid untuk melakukan kebaikan secara berterusan dan meninggalkan perkara kejahatan. . Nabi Musa dan Nabi Yunus.

berwarna dan sebagainya. nada suara. semua murid akan berpeluang mendapat pengetahuan dan pengisian yang sama. Pemilihan bahan perlu mengambil kira banyak kriteria termasuklah isi. Penggunaan bahan yang baik akan membantu dalam memastikan objektif yang hendak dicapai akan tercapai. 02400 BESERI PERLIS. . Penambahbaikan yang kedua ialah memilih bahan tayangan yang sesuai untuk murid. animasi. dan murid PPKI. Penambahbaikan yang ketiga ialah melantik jawatankuasa bagi kawalan murid dengan menambah bilangan guru yang memantau murid. Selain daripada berasa lebih selesa dan senang untuk dipantau.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Jumlah murid yang ramai memerlukan bilangan guru yang ramai untuk mengawal murid supaya suasana yang lebih tenang semasa program berlangsung dapat diwujudkan. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Berikut adalah beberapa cadangan penambahbaikan yang boleh dilakukan pada masa akan datang: Penambahbaikan yang pertama ialah melaksanakan program di tempat yang lebih luas seperti dataran perhimpunan di mana dapat memuatkan semua murid termasuk murid pra sekolah.

Nabi Muhammad S. diharapkan semua warga sekolah termasuk guru dan murid akan dapat menghayati dan tidak melepaskan peluang merebut hikmah dan ganjaran daripada Allah semasa menyambut bulan mulia iaitu bulan Ramadhan yang akan tiba tidak lama lagi.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.T dan apa yang buruk itu datang dari kelemahan diri kami sendiri. KESIMPULAN: Secara keseluruhannya. .A.tahun akan datang. 02400 BESERI PERLIS.W. Melalui program ini. Sesungguhnya apa yang baik itu datang dari ALLAH S. diharapkan program ini akan diteruskan pada tahun.W sendiri pernah menyatakan “ jangan kamu jadikan Ramadhan sama dengan bulan-bulan yang lain”. saya berpuas hati kerana berjaya melaksanakan program mengikut perancangan yang dibuat. Selain itu.

02400 BESERI PERLIS. GALERI FOTO: Tayangan Sirah Nabi .PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.

02400 BESERI PERLIS. Penceramah Jemputan : Ustaz Mohd Izzat bin Nasir .PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.

PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Semasa sesi ceramah berlangsung . 02400 BESERI PERLIS.

02400 BESERI PERLIS.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Penyampaian cenderahati kepada penceramah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->