PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG, 02400 BESERI PERLIS.

LAPORAN PELAKSANAAN INTERNSHIP NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK TEMPOH PELAKSANAAN OBJEKTIF : SITI FATEHAH BINTI SUPARMAN : PISMP SAINS AMBILAN JAN 2009 : SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG : CERAMAH IHYA‟ RAMADHAN : 13 JULAI 2012 (8.00- 10.00 PAGI) :

Pelaksanaan projek ini bertujuan untuk: 1) Menggalakkan murid melaksanakan amalan-amalan ibadat di Bulan Ramadhan 2) Menyambut hari-hari kebesaran Islam dengan program yang tersusun bagi membina sahsiah murid 3) Melahirkan warga sekolah yang memahami peristiwa penting dalam Islam seterusnya mempraktikkan dalam kehidupan seharian

kami bersetuju untuk menjadikan „Program Ihya‟ Ramadan‟ sebagai projek internship kami di sekolah ini. 3. Dalam mesyuarat ini juga. Pada 2 Julai 2012. saya bersama rakan-rakan guru pelatih telah mengadakan satu mesyuarat bersama dengan penyelaras program dan AJK yang terlibat untuk pembahagian tugasan. proses menyiapkan kertas cadangan yang lengkap terus bermula supaya ia dapat dihantar kepada pihak pengurusan sekolah dengan kadar segera. 02400 BESERI PERLIS. Setelah kertas cadangan disokong oleh Ketua Panatia Pendidikan Islam iaitu Puan Norhayati Binti Abdullah. Kami juga menunjukkan draf pertama kertas cadangan di samping meminta pendapat dan cadangan penambahbaikan untuk projek ini. Pada 26 Jun 2012. Program ini merangkumi dua majlis iaitu Ceramah Ihya‟ Ramadhan untuk murid tahap dua manakala Tayangan Sirah Nabi untuk murid tahap satu. rakan guru pelatih dan mentor (guru) telah membuat perbincangan tentang projek. kami telah berjumpa dengan Ketua Panatia Pendidikan Islam iaitu Puan Norhayati Binti Abdullah untuk memohon kerjasama dan penglibatan daripada persatuan tersebut bagi melaksanakan projek yang dirancang.projek yang boleh dijalankan sebagai projek berkumpulan untuk internship kali ini. kami telah bersetuju untuk menjemput seorang pelajar dari IPG Kampus Perlis sebagai penceramah. Kemudian. 2. . saya. STRATEGI PELAKSANAAN: 1.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Hasil keputusan perbincangan tersebut. Selepas itu. ia terus dihantar sebelum diluluskan oleh Guru Besar iaitu Puan Rosnany Binti Mohamad pada 5 Julai 2012.

kami juga memohon bantuan daripada pekerja swasta iaitu Pakcik Razak untuk menggantung sepanduk di pintu pagar sekolah. Pada 9 Julai 2012. pada 11 Julai 2012.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Selain itu. 6. kami telah membuat tempahan sepanduk di Syarikat Rass Design yang bertempat di Kangar. kami juga telah berurusan dengan pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar bagi permohonan pengecualian kuliah untuk beliau memandangkan beliau masih lagi merupakan pelajar sepenuh masa di sana. Kemudian. kami telah berjumpa dengan pegawai ICT iaitu Puan Nor Azimah Binti Azman untuk memohon peminjaman LCD bagi kegunaan ceramah dan tayangan sirah nabi. 02400 BESERI PERLIS. 4. Sepanduk tersebut akan dipasang di dewan tertutup dan pagar sekolah. Tempahan dibuat untuk dua jenis sepanduk yang berlainan saiz iaitu 10x2 dan 8x2. Kami juga telah membuat persiapan tempat dengan membersihkan kawasan dewan dan bilik JQAF yang akan digunakan. Pada 6 Julai 2012. kami telah menyiapkan brosur untuk dihantar terlebih dahulu ke pegawai pengurusan iaitu Encik Mustafa Bin Lahman bagi tujuan cetakan. . 5. 7. Pada 12 Julai 2012. Kami juga membeli sedikit hadiah untuk kedua. Brosur tersebut akan diperbanyakkan dan diedarkan kepada semua guru pada hari berlangsung majlis tersebut. kami telah berbincang dengan penceramah yang juga pelajar jurusan Pendidikan Islam dari IPG Kampus Perlis iaitu Encik Mohd Izzat Bin Nasir tentang isi kandungan ceramah yang akan disampaikan .dua program pada hari tersebut. Selain itu.

lidah. Kekuatan yang kedua ialah dapat menambahkan ilmu pengetahuan berkaitan tentang Ramadhan seterusnya mempraktikkan dalam kehidupan seharian. makruh serta kebesaran dan keberkatan yang terdapat di dalam bulan ini. murid mendapat pengetahuan baharu bahawa umat Islam perlu menjaga tujuh anggota iaitu termasuk tangan. Pertamanya. mulut. Program yang diadakan lebih awal dari kebiasaan iaitu seminggu sebelum tibanya bulan Ramadhan sememangnya bertujuan untuk mengingatkan kembali perkara-perkara yang berkaitan dengan kelebihan. namun dengan adanya program ini. perut dan kemaluan selain daripada berpuasa. Sebagai contoh. telinga. REFLEKSI: 1) KEKUATAN PROJEK / AKTIVITI Kekuatan yang pertama ialah dapat memberi peringatan awal kepada warga sekolah terutamanya murid berkaitan dengan kelebihan bulan Ramadhan. Kekuatan yang ketiga ialah melahirkan murid yang mempunyai sahsiah diri yang tinggi dan terpuji. Walaupun isi pelajaran tentang Ramadhan telah diajar dalam subjek Pendidikan Islam. melalui pogram ini. melalui pendedahan tentang kelebihan dan manfaat . Melaluinya. 02400 BESERI PERLIS. ia dapat menambahkan pengetahuan baharu yang belum dipelajari sebelum ini. Namun.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. kaki. mungkin sebelum ini murid hanya mengetahui apabila bulan Ramadhan hendaklah berpuasa. batal. diharapkan semua pihak dapat memanfaatkan sepenuhnya kelebihan yang terdapat dalam bulan Ramadhan yang akan disambut tidak lama lagi.

Kedua.murid tahap satu. berasa bosan lalu membuat bising. Murid tahap satu merangkumi murid tahun satu. Walaupun tayangan tersebut menggunakan gambar animasi. Namun. tahun dua dan tahun tiga. namun nada suara pencerita terlalu mendatar.para nabi seperti Nabi Muhamad. Kelemahan yang kedua ialah pemilihan bahan tayangan sirah nabi yang kurang berjaya menarik tumpuan murid. program ini diadakan untuk semua murid tahap satu dan tahap dua. murid. ia akan memberi kesedaran dan mendorong murid untuk melakukan kebaikan secara berterusan dan meninggalkan perkara kejahatan. Keadaan yang sempit membuatkan murid kurang selesa dan sukar untuk memberi tumpuan terhadap perkara yang disampaikan. 02400 BESERI PERLIS. melalui tayangan sirah yang dipertontonkan. Hal ini menyebabkan murid mudah hilang tumpuan. Murid jelas tidak dapat memberi tumpuan kerana apabila guru mengajukan soalan berkaitan tayangan. murid menjawab soalan yang diberikan dengan salah.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. program terpaksa dibahagikan kepada dua bahagian iaitu ceramah dan tayangan sirah nabi. memandangkan saiz dewan tersebut tidak mencukupi untuk memuatkan kesemua murid. 2) KELEMAHAN PROJEK / AKTIVITI Kelemahan yang pertama ialah keadaan tempat yang kurang kondusif iaitu sempit. Pada peringkat awal perancangan. yang akan diperoleh pada bulan Ramadhan. . Ceramah diadakan di dewan manakala tayangan sirah diadakan di bilik JQAF.murid akan mencontohi sikap terpuji yang ditonjolkan oleh para. Nabi Musa dan Nabi Yunus.

Selain daripada berasa lebih selesa dan senang untuk dipantau. . Penambahbaikan yang kedua ialah memilih bahan tayangan yang sesuai untuk murid. animasi. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN: Berikut adalah beberapa cadangan penambahbaikan yang boleh dilakukan pada masa akan datang: Penambahbaikan yang pertama ialah melaksanakan program di tempat yang lebih luas seperti dataran perhimpunan di mana dapat memuatkan semua murid termasuk murid pra sekolah.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Penambahbaikan yang ketiga ialah melantik jawatankuasa bagi kawalan murid dengan menambah bilangan guru yang memantau murid. Jumlah murid yang ramai memerlukan bilangan guru yang ramai untuk mengawal murid supaya suasana yang lebih tenang semasa program berlangsung dapat diwujudkan. berwarna dan sebagainya. Pemilihan bahan perlu mengambil kira banyak kriteria termasuklah isi. Penggunaan bahan yang baik akan membantu dalam memastikan objektif yang hendak dicapai akan tercapai. semua murid akan berpeluang mendapat pengetahuan dan pengisian yang sama. 02400 BESERI PERLIS. nada suara. dan murid PPKI.

diharapkan program ini akan diteruskan pada tahun. Melalui program ini.T dan apa yang buruk itu datang dari kelemahan diri kami sendiri. KESIMPULAN: Secara keseluruhannya.W sendiri pernah menyatakan “ jangan kamu jadikan Ramadhan sama dengan bulan-bulan yang lain”. Selain itu.A. Nabi Muhammad S. Sesungguhnya apa yang baik itu datang dari ALLAH S.tahun akan datang. . saya berpuas hati kerana berjaya melaksanakan program mengikut perancangan yang dibuat.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. diharapkan semua warga sekolah termasuk guru dan murid akan dapat menghayati dan tidak melepaskan peluang merebut hikmah dan ganjaran daripada Allah semasa menyambut bulan mulia iaitu bulan Ramadhan yang akan tiba tidak lama lagi.W. 02400 BESERI PERLIS.

PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. GALERI FOTO: Tayangan Sirah Nabi . 02400 BESERI PERLIS.

02400 BESERI PERLIS. Penceramah Jemputan : Ustaz Mohd Izzat bin Nasir .PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.

Semasa sesi ceramah berlangsung . 02400 BESERI PERLIS.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG.

02400 BESERI PERLIS.PROJEK INTERNSHIP GURU PELATIH IPG KAMPUS PERLIS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI TUNJONG. Penyampaian cenderahati kepada penceramah .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful