P. 1
Seni Visual

Seni Visual

|Views: 6|Likes:

More info:

Published by: Nur Afifah Mohd Noor on Jul 24, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2014

pdf

text

original

Pandangan tokoh-tokoh mengenai Pendidikan Seni Pendidikan Seni merupakan suatu program pendidikan yang bersistem dan

mempunyai matlamat serta hala tuju yang jelas. Terdapat banyak pendapat dan pandangan yang diutarakan mengenainya oleh para pemikir seni. Setiap tokoh-tokoh tersebut mengutarakan pandangan mengikut pendekatan masing-masing. Herbert Read dan Viktor Lowenfeld berpendapat Pendidikan seni seharusnya berasaskan aspek psikologi yang melihat kepada perkembangan kanak-kanak dalam melahirkan pernyataan dirinya. Dalam konteks ini, guru seni perlu melihat potensi kedua-dua pihak, pelajar dan guru itu sendiri dari asoek motivasi, personaliti dan sebagainya. Eisner ( 1967 ), Pendidikan Seni dan kreativiti bukanlah diperolehi secara mutlak, sebaliknya ia harus dipupuk melalui proses pembelajaran. Selain daripada itu, beliau juga berpandangan kreativiti dan kebolehan kanak-kanak adalah berbeza berdasarkan latar belakang dan pengalaman mereka. Berdasarkan kajian beliau, kanak-kanak yang datang daripada keluarga yang berpendapatan rendah mempunyai kebolehan yang rendah berbanding dengan kanakkanak sebaliknya. Feldman ( 1996 ) berpendapat pendidikan seni sebagai usaha yang melibatkan pengajaran dan pembelajaran membuat dan memahami seni, di samping mengetahui tentang dunia dan diri kita melalui seni. Seni yang dimaksudkan di sini adalah seni visual yang merangkumi keseluruhan bidangnya. Ini adalah kerana seni visual adalah berkait rapat dengan alam dan persekitarannya yang turut merangkumi manusia dan kemanusiaannya, kebudayaan dan lain-lain altiviti yang berkai dengan kehidupan. Secara jelasnya, pendidikan seni mempunyai peranan di dalam segenap aspek kehidupan samada sosial, politik, kebudayaan mahupun ekonomi. ii) Pandangan Barat tentang kesenian Menurut Herbert Read, seni adalah penghasilan rupa bentuk yang menimbulkan keceriaan, keseronokan dan kesenangan estetik. Keceriaan, keseronokan dan kesenangan estetik ini adalah kesan yang timbul daripada samada sewaktu menghasilkan produk seni mahupun menikmati hasil seni. Kedua-dua pihak samada artis mahupun pemerhati seni akan merasai kesan-kesan tersebut. Clive Bell ( Syed Ahmad Jamal, 1994 ) berpendapat bahawa emosi yang dialami apabila menghayati sesebuah karya seni adalah emosi yang tersendiri dan berada di dalam alam yang asing. Pada asasnya, menurut barat, seni adalah pernyataan dan teknik pembuatannya. Seni memberi bentuk tampak kepada bentuk yang terpendam, dipersembahkan di dalam bentuk imej yang dapat dilihat. Dalam kebudayaan manpun, perasaan dan fikiran dapat dilahirkan melalui seni. Seni merupakan intisari kemanusiaan lambang suatu kumpulan manusia dalam kebudayaannya.

Memberi peluang kepada kanak-kanak belajar seni sama ada berbakat atau tidak. Menurutnya.pelukis tidak meniru tetapi memberi struktur bentuk kepada benda alam. aktiviti bercorak praktikal. Kraf pada pandangan beliau merupakan aktiviti mengubah bahan mentah menjadi barangan dengan menggunakan kemahiran yang boleh dipelajari. Menurut pandangan Barat. kesempurnaan. . : Pelukis meniru objek yang dibuat oleh tukang pembuat. semuanya dibolehkan sehingga melahirkan kepelbagaian aliran di dalam seni itu sendiri seperti ekspressionisme.Seni dan pendidikan perlu dipandukan kepada kebenaran.Lukisan adalah 3 kali terpisah daripada kebenaran. .Dikatakan dengan perlakuan. bukan aspek kegunaannya. c) Pestalozzi (1746-1827) . Perkataan estetika mula digunakan oleh Baumgarten pada tahun 1735. Ini adalah kerana beliau cuba membezakan seni dengan kraf. b) Aristotle (384-322SM) . Kebudayaan Barat telah memisahkan seni dengan agama. nilai dan moral.Crose dan Collingwood ( Syed Ahmad Jamal. Demi seni. kubisme. estetika bererti sesuatu yang berkaitan dengan pengamatanterhadap sesuatu perkara atau suasana yang menekankan aspek kesenian atau keindahan. kesejahteraan dan keindahan. keindahan mestilah diasingkan daripada estetika kerana barang yang buruk boleh diterima dengan cara yang indah dan sebaliknya. akhlak. Beliau sebenarnya menyokong pendapat yang menyatakan bahawa seni adalah pernyataan rasa yang imaginatif. . kebaikan. Konsep seni mempunyai pertalian yang erat dengan estetika.Seni adalah penghasilan rupa dan bentuk yg menimbulkan keceriaan. . seni menjadi suatu yang bebas. Objek yang ideal yang dinyatakan di dalam bentuk fizikal melalui bahan yang terhasil daripada karya sebenar dalam fikiran pemerhati. 1994 ) berpendapat bahawa.Mencipta sesuatu persekitaran yang berbudaya dan meningkatkan perpaduan: : Lukisan dibincang dengan konsep imitasi. impressionisme dan sebagainya. d) Herbert Read . keseronokan dan kedamaian estetik. maka seni itu baik. Pemisahan ini wujud dengan lahirnya sekularisme. karya seni itu suatu imej mental. : Membandingkan lukisan dengan kebenaran. seni diberi penekanan kepada konsep kepentingan aktiviti mata dan tangan.Kerja tangan atau kraftangan diajar dengan konsep sepanjang hayat. Pandangan Tokoh Barat a) Plato (347 SM) . Lantaran itu. .

Seni sebagai satu peranan ekspresi bebas dalam pendidikan . riang. pertukangan. Peredaran masa memperlihatkan perubahannya yang berkembang seiring dengan kehendak persekitaran dan naluri manusia itu sendiri. kita dapat melihat variasi dan kepelbagaian pandangan yang dilontarkan oleh tokoh-tokoh seni seantero dunia. (kreativiti. Chapman . Lantaran itu. pemikiran) g) Walter Gropius .Seni adalah untuk masyarakat . peradaban dan kebudayaan manusia. .Seni alat untuk mendidik seseorang . k) Feldman .Seni dapat mengembangkan potensi pemikiran. ekonomi serta .Seni boleh menyatukan semua Negara (pendidikan dan pembentukan diri) e) Frank Cizek ( 1865-1946) .meja dsb.Seni visual memberi faedah kepada kehidupan seharian seperti dalam prinsip-prinsip rekaan dan nilai estetik bagi menghasilkan barangan harian eg. aliran.Kanak-kanak diberi ruang untuk melukis mengikut pandangan mereka supaya tidak hilang kreativiti dan sifat keperibadian diri. sikap dan psikomotor. Sememangnya telah sekian lama mewarnai ketamadunan. Seni dan kesenian terlalu akrab dengan aspek keagamaan. f) John Dewey (1859 – 1952) . . -Seni mewujudkan suasana gembira. Kerusi. politik. sosial. minat untuk belajar dan memajukan diri.Memberi kebebasan kepada kanak-kanak menysun pengalaman untuk mencerdaskannya.Menekan kpd kesenian dan individu serta seni dalam masyarakat warisan budaya. Kepelbagaian pandangan tersebut sebenarnya turut menjadi perencah di dalam mewujudkan kepelbagaian genre. Sejajar dengan peranan seni dan kesenian di dalam kaitannya dengan warisan dan kebudayaan masyarakat. . j) June McFee . sains dan teknologi..Seni dan kebudayaan tunjang pembangunan seni manusia. i) Lansing .Aktiviti seni merupakan satu pengalaman kepada kanak-kanak. suka.Ianya mengabungkan seni.Seni dan kreativiti menjadi satu unsur imaginasi. pandangan tokoh-tokoh yang dilontarkan mencerminkan apa yang sebenarnya mampu diterjemahkan oleh seni dan kesenian itu sendiri di dalam masyarakat. teknik serta variasinya seni itu sendiri. h) Efland dan Laura H.

Lalu. ketauhidan kepada Maha Pencipta.Seni tidak melampui batas kesusilaan . maka para seniman Islam telah mencipta suatu dimensi baru di dalam kesenian. Islam menuntut umatnya menjalankan aktiviti kesenian berpandukan akhlak Islam. Kesan daripada ketauhidan tersebut lahirlah keindahan dan kesatuan yang harmoni yang membentuk acuan yang tersendiri.Hasil seni itu bertunjang “mardatillah” ( diredhai Allah) -Seni membentuk peribadi muslim . –Org yg mempunyai ilmu seni bertemu dgn objek alam s/jadi dapat mencipta suatu karya dan menghargai objek tersebut. b) Pandangan Al-Ghazali .Seni menuju kepada Al-Falah ( keredhaan Allah ) . Di sinilah wujudnya perbezaan jelas di antara kesenian Islam dengan bukan Islam. i) Pandangan Islam tentang seni dan kesenian di dalam Islam Sering kali timbulnya pertanyaan adakah kaitannya antara seni dengan agama Islam itu sendiri? Pertanyaan tersebut sebenarnya telah mengundang perdebatan demi perdebatan sejak berabad lamanya.Seni bersandarkan daripada Allah kpd Allah. yang melalui berbagai proses transformasi adaptasi daripada unsur-unsur alam.kebudayaan sehingga para ilmuwan dalam setiap bidang tersebut turut terpanggil untuk membentuk seni dan kesenian yang sejajar aliran dan fahaman mereka. Bagi agama Islam. Jelasnya. Melalui asas-asas tauhid juga terbentuk dunia Islam yang berkembang secara organik. Setiap perbuatan di dalam Islam mestilah berpaksikan kepada agama sementara budaya bergerak selari dengan kehendak agama.Seni bertunjang daripada Allah kepada Allah . Seni di dalam Islam adalah kerana Allah manakala seni bukan Islam mementingkan estetika sematamata tanpa mempunyai ikatan kukuh dengan keagamaan.Pemangkin kepada ketaqwaan ( tawaduk & beriman ) c) Sidi Ghazalba . . Intipati kesenian islam adalah tauhid. Pandangan Tokoh Timur dan Islam a) Muslim –Dalam kitab Al-Iman. sebagai jalan keluar daripada polemik yang timbul. agama bukanlah kebudayaan. Islam sebenarnya penuh dengan kesenian. Ia merupakan penyatuan. kesenian Islam adalah terbentuk dan terikat kukuh di dalam konsep „ tauhid ‟ itu sendiri.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->