Cara Pemasangan Komputer Anda ( PC Assemble ) " Step By Step " Memasang Komputer Sendiri Berikut ialah langkah demi langkah

cara memasang komputer,

Tahap dalam pemasangan komputer terdiri dari: A. PERSIAPAN B. PEMASANGAN C. PENGUJIAN D. PENANGANAN MASALAH (TROUBLE SHOOTING) A. PERSIAPAN Persiapan yang baik akan memudahkan dalam pemasangan komputer serta menghindari permasalahan yang mungkin timbul. Hal yang terkait dalam persiapan meliputi:

1. Penentuan Konfigurasi Komputer 2. Persiapan Komponen dan Perlengkapan 3. Keselamatan

jumper. Buku manual diperlukan sebagai rujukan untuk mengetahui diagram posisi dari elemen sambungan (connector. . dan program aplikasi pada komputer yang selesai dipasang 3. device driver dari peranti.1. jatuh. CD Software diperlukan untuk menginstall Sistem Operasi. Kelengkapan yang disiapkan terdiri dari: • Komponen komputer • Kelengkapan komponen seperti kabel. port dan I/O bus yang berbeza. Keselamatan Langkah keselamatan diperlukan untuk menghindari masalah seperti kerosakan komponen oleh elektrik statik. skru. connector atau jalur rangkaian tetapi memegang pada badan logam atau plastik yang terdapat pada komponen. over heating dan tumpahan cecair. • Tidak menyentuh langsung komponen elektronik. motherboard dan komponen lainnya. Faktor kesesuaian atau compatable dari komponen terhadap motherboard harus diberi perhatian. device driver dan program aplikasi. 2. kerana setiap jenis motherboard mempunyai jenis prosessor. Persiapan Komponen dan Kelengkapan Komponen komputer perlu disiapkan terlebih dulu untuk memudahkan pemasangan. Penentuan Konfigurasi Komputer Konfigurasi komputer berkait dengan penentuan jenis komponen dan fungsinya serta bagaimana seluruh komponen dapat bekerja sebagai sebuah sistem komputer sesuai keinginan kita. Pencegahan akibat elektrik statik dengan cara: • Menggunakan gelang anti statik atau menyentuh permukaan logam pada casing sebelum memegang komponen untuk membuang muatan statik. port dan slot) dan elemen konfigurasi (jumper dan switch) serta cara setting komputer yang dipasang. Penentuan komponen dimulakan dari jenis prosessor. bolt dll • Buku manual dan rujukan dari komponen • Alat bantu seperti skru driver flat dan philips • Software sistem operasi. modul memori.

4. 6.B. PEMASANGAN Tahap proses pemasangan komputer terdiri dari: 1. 5. 3. Penyedian motherboard Memasang Processor (CPU) Memasang Heatsink Memasang Modul Memori Memasang Motherboard pada Casing Memasang Power Supply . 2.

7. 8. rapatkan hingga tidak terdapat ruang antara prosessor dengan socket. DIMM dan RIMM dapat dibezakan dengan posisi lekukan pada sisi dan bawah pada modul. 4. segitiga atau lekukan. Heatsink dilengkapi dengan fan dengan menghubungkan connector power pada fan ke motherboard. . Penyedian motherboard Periksa buku manual motherboard untuk mengetahui posisi setting kelengkapan komponen. Memasang Heatsink Fungsi heatsink ialah membuang haba panas yang dihasilkan oleh processor. Masukkan processor ke socket dengan terlebih dulu menyelaraskan posisi kaki-kaki prosessor dengan lubang socket. 9. Memasang Processor (CPU) Prosessor lebih mudah dipasang sebelum motherboard dipasang pada casing. Memasang Kabel Motherboard & Casing Memasang Drive Memasang Card Adapter 10. biasanya terletak di hujung yang ditanda dengan titik. Turunkan kembali tuas pengunci. 2. Untuk mengoptimamkan pemindahan panas maka heatsink perlu dipasang rapat pada bahagian atas processor dengan beberapa clip sebagai penahan dan permukaan pada heatsink dilapisi gen penghantar panas (thermal grease). Cara memasang prosessor jenis socket dan slot adalah berbeza  Tentukan posisi pin 1 pada prosessor dan socket prosessor di motherboard. Penyelesaian Akhir 1. Memasang Modul Memori (RAM) Setiap jenis modul memori iaitu SIMM.    3. Tegakkan posisi tuas pengunci socket untuk membuka.

Lubang untuk dudukan logam (metal spacer) ditandai dengan cincin pada tepi lubang. Tempatkan motherboard pada tray casing sehinga kepala holder keluar dari lubang pada motherboard. Pasang modul dengan membuat sudut miring 45 darjah pada slot 3. Pasang skru pengunci pada setiap metal holder. Dorong hingga modul tegak pada slot. Kait pengunci mengunci secara automatik pada slot bila RAM sudah terpasang. Perbedaanya DIMM dan RIMM pada posisi lekukan   Rebahkan kait pengunci pada hujung slot Sesuaikan posisi lekukan pada connector modul dengan tonjolan pada slot. Pasang empat biji skru pengunci. Bila power supply belum disertakan maka cara pemasangannya sebagai berikut:  Masukkan power supply pada rak di bahagian belakang casing.Cara memasang untuk tiap jenis modul memori sebagai berikut. lalu masukkan modul ke slot. Cara pemasangannya ialah: Tentukan posisi lubang untuk setiap dudukan plastik dan logam. Sesuaikan posisi lekukan pada modul dengan tonjolan pada slot. tuas pengunci pada slot akan automatik mengunci modul.     6. Jenis DIMM dan RIMM Cara memasang modul DIMM dan RIMM sama dan hanya ada satu cara sehingga tidak akan terbalik karena ada dua lekukan sebagai panduan. Memasang Power Supply Beberapa jenis casing sudah dilengkapi power supply. 2. . Pasang metal holder atau plastik pada tray casing sesuai dengan posisi setiap lubang dudukan motherboard. Jenis SIMM 1. Pasang bingkai port I/O (I/O sheild) pada motherboard jika ada. Pasang tray casing yang sudah terpasang motherboard pada casing dan kunci dengan skru.  5. Memasang Motherboard pada Casing Motherboard dipasang ke casing dengan skru dan holder (standoff).

CD ROM. Hubungkan kabel power untuk fan. Memasang Drive Prosedur memasang drive hardisk. CD-RW/DVD adalah sama sebagaimana berikut: Buka/keluarkan penutup bay drive (ruang untuk drive pada casing)  Masukkan drive dari depan bay dengan terlebih dahulu setkan jumper(master/slave) pada drive. speaker internal dan port yang terpasang di depan casing bila ada ke motherboard. jika memakai fan untuk pendingin CPU. Hubungkan connector kabel IDE ke drive padai motherboard (konektor primary dipakai lebih dulu) Bila kabel IDE terhubung ke drive pastikan perbezaan seting jumper keduanya yakni drive pertama diset sebagai master dan lainnya sebagai slave.    8. Floppy drive dihubungkan ke connector khusus floppy di motherboard Sambungkan kabel power dari power supply ke drive tersebut. Hubungkan connector power dari power supply ke motherboard. Periksa diagram motherboard untuk mencari lokasi connector yang tepat. Sesuaikan posisi lubang skru di drive dan casing lalu pasang skru penahan drive. 7.. connector IDE secondary pada motherboard dapat dipakai untuk menghubungkan dua drive tambahan.   Pasang kabel data untuk floppy drive pada floppy controller di motherboard (jika ada) Pasang kabel IDE pada connector IDE primary dan secondary pada motherboard. Bila port mouse belum tersedia di belakang casing maka card connector mouse harus dipasang lalu dihubungkan dengan connector mouse pada motherboard. Memasang Kabel Motherboard dan Casing Setelah motherboard terpasang di casing langkah selanjutnya adalah memasang kabel I/O pada motherboard dan panel dengan casing. floppy.       .( sekarang kabel SATA ) Pada bahagian belakang casing terdapat lubang untuk memasang port tambahan jenis non slot. connector power jenis ATX hanya memiliki satu cara pemasangan sehingga tidak akan terbalik. Hubungan kabel connector dari switch di panel depan casing. Buka skru pengunci plate yang tutup lubang port lalu masukkan port connector yang ingin dipasang dan pasang skru kembali. LED.

9. modem dan SCSI adapter. dan microphone bila ada ke port yang sesuai. network. Tekan card hingga connector tepat masuk pada expantion slot di motherboard Pasang skru penahan card ke casing  10. Pasang connector monitor ke port graphic card. Periksa manual dari card adapter untuk memastikan lokasi port. sambungkan connector kabel keyboard dan connector mouse ke port mouse atau port serial (bergantung jenis mouse). Hubungkan piranti external lainnya seperti speaker. Graphic card perlu dipasang dahulu sebelum card adapter lainnya. elakkan menyentuh komponen atau rangkaian elektronik. Cara memasang adapter:  Pegang card adapter pada tepi. joystick.  . sound. Memasang Card Adapter Card adapter yang umum dipasang adalah graphic card. Penyelesaian Akhir     Pasang penutup casing sambungkan kabel Power Cord ke soket dinding.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful