PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

16. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. Ia mengandungi laktosa. lactalbumin. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat. 19. Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. 21.13. latha raj rajandren . Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran. kasein dan lemak serta antibodi. Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu. pembebasan tidak direncatkan. Dalam sesetengah mamalia. kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . Oleh itu. 18. 20. Apabila plasenta dibuang. Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum. globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. 15. 14. 17. cecair kekuningan yang kaya dengan protein.

endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi. 5. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. 6. 9. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. nutrien akan dieksport kepada kotiledon. 10. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ).PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. 4. 2. ii. 7. 3. 8. ii. morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. latha raj rajandren . 4. Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi. Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. Dalam kebanyakan benih monokotiledon. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. 2. triploid / nukleus endosperma nukleus diploid. PERKEMBANGAN BENIH 1. Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. Seperti dalam organisma lain. Dalam biji dikotiledon. sel terminal sel basal. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk.

1. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. dan paksi akar. 3. Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . 2. 13. 14. produknya digunakan oleh embrio. manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar. Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif. disesuaikan untuk penyebaran. Semasa biji benih berkembang.11. 15. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya. Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan. Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio.pucuk ditetapkan. Tisu meristematik yang lain juga terbentuk. 12. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ). Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri. Nuselus Dipecahkan.

iv. sama ada dalam endosperma atau kotiledon. oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis. 7. Dalam benih dikot.4.. latha raj rajandren . sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk. kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. manakala koleorhiza menutupi akar embrio. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. Satu lapisan pelindung yang keras. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma. Disesuaikan untuk penyebaran benih. Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah. 3. 4. ii. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis. Dalam monokotiledon keluarga Graminae. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. Benih i. STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1. menutupi hujung pucuk. 5. koleoptil. Adalah satu produk pembiakan seksual. Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. 6. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama). iii. 5. Buah i. Mempunyai makanan. Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. 2.

dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. ii. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. protein. 13. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. 10. Semasa percambahan. 11. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain.PERCAMBAHAN BENIH 1. 5. Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. 8. latha raj rajandren . embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan. Sebelum benih boleh bercambah. kanji dan hemiselulosa. percambahan epigeal percambahan hipogeal. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. 6. Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa. 2. 16. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya. 4. diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. seperti protein. 3. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ). 12. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih. 15. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. 7. Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i. dll) 14. Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. 9.

Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya. Setelah terdedah kepada cahaya. Oleh itu. Dalam percambahan epigeal. 22.17. 26. 23. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah. 27. 18. Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. kacang. 19. latha raj rajandren . sebagai contoh. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. Kotiledon kekal di bawah tanah. 21. Dalam monokotiledon. struktur cangkuk itu akan melurus. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. 25. kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. 24. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil. 20. Dalam percambahan hipogeal. Dalam semua mod percambahan. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon.