PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

Ia mengandungi laktosa. 14. lactalbumin. 15. Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat. 17. 20. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. pembebasan tidak direncatkan. 21. 18. 19. kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. Dalam sesetengah mamalia. Oleh itu. kasein dan lemak serta antibodi. latha raj rajandren . Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran. cecair kekuningan yang kaya dengan protein. Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu. Apabila plasenta dibuang. globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. 16.13.

9. Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk. Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. 4. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). 8. Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya. Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. PERKEMBANGAN BENIH 1. latha raj rajandren . 2. sel terminal sel basal. endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. Seperti dalam organisma lain. ii.PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. 5. ii. 10. Dalam kebanyakan benih monokotiledon. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. Dalam biji dikotiledon. 3. triploid / nukleus endosperma nukleus diploid. 2. nutrien akan dieksport kepada kotiledon. 4. 6. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ). 7.

1. 2. Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri. 13. disesuaikan untuk penyebaran. Tisu meristematik yang lain juga terbentuk. dan paksi akar. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan. 15.pucuk ditetapkan. Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ). produknya digunakan oleh embrio. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari.11. manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar. 12. 14. Semasa biji benih berkembang. Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya. Nuselus Dipecahkan. 3. Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif.

Satu lapisan pelindung yang keras. manakala koleorhiza menutupi akar embrio. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama). menutupi hujung pucuk.4. 7. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. Mempunyai makanan. 5. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma. Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih. Dalam benih dikot. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. sama ada dalam endosperma atau kotiledon. koleoptil.. 6. iv. Adalah satu produk pembiakan seksual. ii. 3. 4. Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah. kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis. Benih i. 5. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. Disesuaikan untuk penyebaran benih. paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. latha raj rajandren . sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk. STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1. Dalam monokotiledon keluarga Graminae. iii. Buah i. 2. Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis.

Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain. percambahan epigeal percambahan hipogeal. kanji dan hemiselulosa. Semasa percambahan. 8. 16. 12. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. 9. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. 7. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. latha raj rajandren . 4. 11. 15. Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i. dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. 10. Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan.PERCAMBAHAN BENIH 1. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik. Sebelum benih boleh bercambah. 13. seperti protein. embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. protein. 6. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. 5. 3. dll) 14. 2. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ). ii.

yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. Dalam percambahan epigeal. Dalam semua mod percambahan. 24. 22. struktur cangkuk itu akan melurus. pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. 26. Dalam monokotiledon. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon. Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah. Kotiledon kekal di bawah tanah. 20. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil. kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. 19. kacang. Oleh itu. 25. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. Setelah terdedah kepada cahaya. 27. 21. sebagai contoh. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah. latha raj rajandren . Dalam percambahan hipogeal.17. Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. 23. 18. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful