PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran. Dalam sesetengah mamalia. 15. Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. 16. 20. 14. Oleh itu. latha raj rajandren . Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu.13. cecair kekuningan yang kaya dengan protein. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. 17. Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum. Apabila plasenta dibuang. 19. kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. pembebasan tidak direncatkan. lactalbumin. kasein dan lemak serta antibodi. Ia mengandungi laktosa. 21. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. 18.

Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. ii. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ). perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi. Dalam kebanyakan benih monokotiledon. 8. 5. triploid / nukleus endosperma nukleus diploid. 3. 9. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. nutrien akan dieksport kepada kotiledon. 7. 10. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. sel terminal sel basal. Dalam biji dikotiledon. latha raj rajandren . ii. PERKEMBANGAN BENIH 1. endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi. Seperti dalam organisma lain. 6. 2. 2. 4. 4.PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya.

Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif. Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio. dan paksi akar. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya. 12. 15. 14. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari. Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri. Nuselus Dipecahkan. 13. Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ). disesuaikan untuk penyebaran. Tisu meristematik yang lain juga terbentuk.11. Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan.pucuk ditetapkan. 3. produknya digunakan oleh embrio. manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). 2. Semasa biji benih berkembang. 1.

Mempunyai makanan. 6. manakala koleorhiza menutupi akar embrio. Dalam benih dikot. 2.. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis. 5. Buah i. 5. Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. Adalah satu produk pembiakan seksual. kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. iii. paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. ii. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma. iv. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis. latha raj rajandren . sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. menutupi hujung pucuk. 7. Satu lapisan pelindung yang keras. sama ada dalam endosperma atau kotiledon. Dalam monokotiledon keluarga Graminae. Disesuaikan untuk penyebaran benih. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama). 3. Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). 4. Benih i.4. Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah. koleoptil.

Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. latha raj rajandren . Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan. Semasa percambahan. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik.PERCAMBAHAN BENIH 1. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ). 6. 11. 2. dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. 8. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. 4. Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain. seperti protein. 5. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. protein. 3. 15. Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. 10. 13. ii. 12. kanji dan hemiselulosa. dll) 14. Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i. 16. percambahan epigeal percambahan hipogeal. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih. embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. 7. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. Sebelum benih boleh bercambah. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya. 9.

Setelah terdedah kepada cahaya. 25. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil. 19. 20. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon. struktur cangkuk itu akan melurus. Dalam percambahan epigeal. kacang. 18. sebagai contoh. yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. 21. Dalam semua mod percambahan. 23. Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah. 27. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah. 26. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya. pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. Dalam percambahan hipogeal. Oleh itu.17. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. Kotiledon kekal di bawah tanah. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. 22. 24. Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. Dalam monokotiledon. latha raj rajandren .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful