PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu. Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran.13. pembebasan tidak direncatkan. Apabila plasenta dibuang. latha raj rajandren . 21. cecair kekuningan yang kaya dengan protein. lactalbumin. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. 16. 19. Dalam sesetengah mamalia. Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum. Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. kasein dan lemak serta antibodi. Ia mengandungi laktosa. 17. Oleh itu. globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. 20. 15. kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . 18. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. 14. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat.

Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya. 9. 3. triploid / nukleus endosperma nukleus diploid.PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. Dalam biji dikotiledon. 5. 2. ii. 10. terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. 4. nutrien akan dieksport kepada kotiledon. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk. 6. PERKEMBANGAN BENIH 1. endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi. Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. ii. Dalam kebanyakan benih monokotiledon. 7. 2. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. Seperti dalam organisma lain. 4. sel terminal sel basal. Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. latha raj rajandren . 8. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ). perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi.

Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar. 14. 1. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. dan paksi akar. disesuaikan untuk penyebaran. Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. produknya digunakan oleh embrio. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari. 3. Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya. Nuselus Dipecahkan. Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ).11. 13. Semasa biji benih berkembang. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio. Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri. 15. 12. Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif. 2. Tisu meristematik yang lain juga terbentuk.pucuk ditetapkan.

manakala koleorhiza menutupi akar embrio. Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih.. menutupi hujung pucuk. Satu lapisan pelindung yang keras. sama ada dalam endosperma atau kotiledon. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. 7. 3. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama). Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). ii. koleoptil. 2. STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1. paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. 5. Adalah satu produk pembiakan seksual. kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. Mempunyai makanan. iv. 4. Buah i. Dalam monokotiledon keluarga Graminae. oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis. 5. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. Benih i. iii. Dalam benih dikot. 6. sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk.4. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis. Disesuaikan untuk penyebaran benih. latha raj rajandren . Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah.

Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. protein. Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya.PERCAMBAHAN BENIH 1. ii. 13. embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. seperti protein. 15. 4. 10. 9. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. 2. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain. 5. 12. Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih. 3. latha raj rajandren . diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik. dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. kanji dan hemiselulosa. 6. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. 7. Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. 8. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ). 16. Semasa percambahan. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. dll) 14. 11. percambahan epigeal percambahan hipogeal. Sebelum benih boleh bercambah. Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan.

Oleh itu. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. 23. struktur cangkuk itu akan melurus. sebagai contoh. Dalam percambahan epigeal. 24. 26. kacang. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. Kotiledon kekal di bawah tanah. 25. kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. 19. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon. 21. 18. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang.17. 27. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil. yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah. Setelah terdedah kepada cahaya. 22. Dalam semua mod percambahan. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah. Dalam monokotiledon. latha raj rajandren . Dalam percambahan hipogeal. Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. 20.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful