P. 1
Proses Kelahiran Pada Manusia

Proses Kelahiran Pada Manusia

|Views: 7|Likes:
Published by Vinohthini Ramasamy
PPISMP SCE NOTA
PPISMP SCE NOTA

More info:

Published by: Vinohthini Ramasamy on Jul 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2014

pdf

text

original

PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

Ia mengandungi laktosa. kasein dan lemak serta antibodi. Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum. Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu. latha raj rajandren . Oleh itu. 19. Dalam sesetengah mamalia. globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. 17. 15. Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran. 14.13. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. cecair kekuningan yang kaya dengan protein. 20. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat. kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . 16. Apabila plasenta dibuang. 18. 21. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. lactalbumin. pembebasan tidak direncatkan.

10. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi. 2. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk. Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. 4. Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. 3. latha raj rajandren . ii. Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. 2. morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. triploid / nukleus endosperma nukleus diploid. Dalam kebanyakan benih monokotiledon. 6.PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi. 5. 9. 7. sel terminal sel basal. terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. Dalam biji dikotiledon. Seperti dalam organisma lain. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. 4. PERKEMBANGAN BENIH 1. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). nutrien akan dieksport kepada kotiledon. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ). 8. Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya. ii.

11. Tisu meristematik yang lain juga terbentuk. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya. Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio. 15. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. disesuaikan untuk penyebaran. 13. manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar.pucuk ditetapkan. 12. dan paksi akar. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari. Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif. Nuselus Dipecahkan. 3. Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri. 1. 2. produknya digunakan oleh embrio. 14. Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan. Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ). Semasa biji benih berkembang.

3. 7. Satu lapisan pelindung yang keras. iv. ii.4. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis. Dalam monokotiledon keluarga Graminae. koleoptil. sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk. iii. Mempunyai makanan. latha raj rajandren . oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis. kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. 5. Buah i. 6. 2. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma. Dalam benih dikot. Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1. Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. sama ada dalam endosperma atau kotiledon. Disesuaikan untuk penyebaran benih. 4. Benih i. manakala koleorhiza menutupi akar embrio. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama).. Adalah satu produk pembiakan seksual. 5. paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. menutupi hujung pucuk.

10. Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya. 12. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ). protein. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain. 13. 15. seperti protein. ii. latha raj rajandren . Sebelum benih boleh bercambah. diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. 3. 5. 16. Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. dll) 14. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. 4. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. 9. embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik.PERCAMBAHAN BENIH 1. Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. 2. 6. Semasa percambahan. Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. 7. kanji dan hemiselulosa. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. percambahan epigeal percambahan hipogeal. 8. 11. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih.

pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. kacang. 24. 19. Dalam semua mod percambahan. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. 20. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. 26. 23. latha raj rajandren . sebagai contoh. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. 22. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil. Dalam percambahan epigeal. Dalam percambahan hipogeal. Setelah terdedah kepada cahaya.17. 18. Dalam monokotiledon. Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah. 21. struktur cangkuk itu akan melurus. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon. yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah. Kotiledon kekal di bawah tanah. Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya. Oleh itu. 27. 25.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->