P. 1
Proses Kelahiran Pada Manusia

Proses Kelahiran Pada Manusia

|Views: 7|Likes:
Published by Vinohthini Ramasamy
PPISMP SCE NOTA
PPISMP SCE NOTA

More info:

Published by: Vinohthini Ramasamy on Jul 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2014

pdf

text

original

PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

18. Ia mengandungi laktosa. 20. Dalam sesetengah mamalia. Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. cecair kekuningan yang kaya dengan protein. kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . 15. pembebasan tidak direncatkan. 14. lactalbumin. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. Apabila plasenta dibuang. Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. 19. Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum.13. kasein dan lemak serta antibodi. globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. latha raj rajandren . 17. Oleh itu. 21. 16. Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu.

triploid / nukleus endosperma nukleus diploid. 6. 3. Dalam biji dikotiledon. latha raj rajandren . 9. Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. 2. Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. 4. terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. 10. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk. perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi. 7. PERKEMBANGAN BENIH 1. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. nutrien akan dieksport kepada kotiledon. Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi. ii. 4. Seperti dalam organisma lain. morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ). sel terminal sel basal. Dalam kebanyakan benih monokotiledon. 2. 5.PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. 8. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). ii.

3. dan paksi akar. Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). Tisu meristematik yang lain juga terbentuk. Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif. Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . 15. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari. Semasa biji benih berkembang. 2. Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ).11. Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya.pucuk ditetapkan. 12. produknya digunakan oleh embrio. disesuaikan untuk penyebaran. 14. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. 13. 1. Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio. manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar. Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan. Nuselus Dipecahkan.

oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis. menutupi hujung pucuk. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis.4. sama ada dalam endosperma atau kotiledon. 7. Disesuaikan untuk penyebaran benih. latha raj rajandren . 4. Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). Adalah satu produk pembiakan seksual. Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah. Dalam benih dikot. paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. iii. Buah i. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. Satu lapisan pelindung yang keras. Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. manakala koleorhiza menutupi akar embrio. sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama). ii. Dalam monokotiledon keluarga Graminae.. koleoptil. 5. 2. iv. 3. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. Benih i. 5. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma. 6. Mempunyai makanan. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1.

4. dll) 14. kanji dan hemiselulosa. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. 5. seperti protein. Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i. 6. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih. diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. Semasa percambahan. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. Sebelum benih boleh bercambah. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik. 12. 11. 13. 8. 9. 7. protein. ii. Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. 16.PERCAMBAHAN BENIH 1. 15. 3. dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. percambahan epigeal percambahan hipogeal. 2. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ). Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya. 10. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain. embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. latha raj rajandren . Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa.

kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. sebagai contoh. 26. Dalam monokotiledon. latha raj rajandren . Dalam semua mod percambahan.17. 22. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya. 19. yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. 23. 18. 25. 27. pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. Dalam percambahan hipogeal. Oleh itu. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. Dalam percambahan epigeal. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon. 21. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah. Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. struktur cangkuk itu akan melurus. Kotiledon kekal di bawah tanah. 24. kacang. 20. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. Setelah terdedah kepada cahaya. Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->