PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . 21. Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum.13. 16. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. latha raj rajandren . 19. Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran. Ia mengandungi laktosa. Dalam sesetengah mamalia. 20. kasein dan lemak serta antibodi. 18. Apabila plasenta dibuang. lactalbumin. 15. 14. pembebasan tidak direncatkan. Oleh itu. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. 17. cecair kekuningan yang kaya dengan protein. Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu. globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat.

Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ). Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. latha raj rajandren . triploid / nukleus endosperma nukleus diploid. Dalam kebanyakan benih monokotiledon.PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. ii. ii. 8. sel terminal sel basal. morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. 10. endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi. PERKEMBANGAN BENIH 1. nutrien akan dieksport kepada kotiledon. Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi. 9. 2. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. Seperti dalam organisma lain. Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. 3. 4. 5. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. 6. 2. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya. Dalam biji dikotiledon. terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. 4. 7.

Semasa biji benih berkembang. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya. disesuaikan untuk penyebaran. Tisu meristematik yang lain juga terbentuk. Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan. 12. Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri.pucuk ditetapkan. Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. Nuselus Dipecahkan. 14. 15. Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif. 13. dan paksi akar. Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ).11. produknya digunakan oleh embrio. 2. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari. 1. Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . 3.

Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). 5. paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. Dalam monokotiledon keluarga Graminae. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. manakala koleorhiza menutupi akar embrio. oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis. Dalam benih dikot. Adalah satu produk pembiakan seksual. Satu lapisan pelindung yang keras.. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma.4. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. sama ada dalam endosperma atau kotiledon. 6. 5. Mempunyai makanan. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama). kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. latha raj rajandren . 3. STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1. Disesuaikan untuk penyebaran benih. 4. Buah i. ii. sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis. Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih. menutupi hujung pucuk. koleoptil. iii. iv. Benih i. 2. 7.

protein. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain. 8. 10. Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan. 15. 7. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i.PERCAMBAHAN BENIH 1. Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa. dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. 3. kanji dan hemiselulosa. 2. 4. 5. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. 9. Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. Semasa percambahan. Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. 13. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya. ii. latha raj rajandren . Sebelum benih boleh bercambah. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. 16. embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. dll) 14. seperti protein. 11. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik. 6. 12. diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. percambahan epigeal percambahan hipogeal. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ).

Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah. kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. 24. latha raj rajandren . Dalam monokotiledon. Setelah terdedah kepada cahaya. 26. Dalam semua mod percambahan. Kotiledon kekal di bawah tanah. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya. 19. 27. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. sebagai contoh. yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. Oleh itu. Dalam percambahan hipogeal. 18. struktur cangkuk itu akan melurus. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon.17. pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. 22. 21. Dalam percambahan epigeal. 20. 25. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah. 23. kacang. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful