PROSES KELAHIRAN DALAM MANUSIA

1. Proses kelahiran dimulakan oleh tahap estrogen yang tinggi yang dihasilkan oleh plasenta dalam minggu terakhir kehamilan. 2. Ini akan mencetuskan penghasilan prostaglandin dari dinding uterus. Prostaglandin ini akan memulakan pengecutan otot uterus. 3. Mekanisma suap balik positif akan berlaku supaya pengecutan miometrium dapat merangsangkan pembebasan oksitoksin dari kelenjar pituitari ibu dan dari fetus. 4. Kedua-dua prostaglandin dan oksitoksin merangsangkan pengecutan uterus yang kuat dan meningkatkan kekerapan pengecutan sepanjang proses kelahiran. 5. Pengecutan merangsangkan reseptor regang dalam dinding uterus dan serviks untuk merangsangkan lagi pembebasan oksitoksin. 6. Pada masa yang sama, serviks mengalami dilasi dan tisunya menjadi lembut dan menjadi lebih fleksibel. 7. Peringkat pertama proses kelahiran berakhir dengan pengembangan serviks sebanyak 10 cm. 8. Pada peringkat kedua proses kelahiran, pengecutan yang kuat dan penolakan ibu akan mengkeluar fetus melalui vagina. 9. Bayi itu masih disambungkan kepada plasenta melalui tali pusat. 10. Uterus akan mengecut lagi dan memisahkan plasenta daripada dinding uterus. 11. Plasenta itu dikeluarkan dan tali pusat akan diikat dan dipotong. 12. Ini merupakan peringkat ketiga dan terakhir dalam proses kelahiran.

MUMMY !!!!

latha raj rajandren

Dalam sesetengah mamalia. 16. tahap estrogen dan progesteron dalam darah ibu akan menurun dengan cepat. Ini akan menyebabkan refleks ejeksi susu yang merujuk kepada pengecutan otot di sekitar duktus susu. lactalbumin. 18. globulin dan antibodi tetapi ia mepunyai kandungan lemak yang rendah. pembebasan tidak direncatkan. 19. Oleh itu.13. Apabila plasenta dibuang. 14. Prolaktin merangsangkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu. 20. 21. 15. 17. latha raj rajandren . Penghisapan bayi pada payu dara ibu akan merangsangkan kelenjar pituitari posterior untuk merembeskan oksitoksin. kelenjar pituitari fetus akan merembeskan ACTH ( hormon adrenokortikotrofik ) yang merangsangkan kelenjar adrenal fetus untuk merembaskan kortikosteroid . Cecair awal yang dihasilkan oleh kelenjar susu kolostrum. Susu akan dihasilkan kira-kira tiga hari selepas kelahiran. Ia mengandungi laktosa. Ini mendorong pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan uterus untuk mengecut. kasein dan lemak serta antibodi. cecair kekuningan yang kaya dengan protein.

latha raj rajandren . Zigot dalam ovul membahagi dan menghasilkan dua sel anak dengan saiz yang berbeza i. 3. 6. triploid / nukleus endosperma nukleus diploid. 2. Sel basal adalah besar dan membahagi berulang kali untuk membentuk suspensor yang menghubungkan embrio dengan integumen. PERKEMBANGAN BENIH 1. ii. nutrien akan dieksport kepada kotiledon. Dalam kebanyakan benih monokotiledon. 9. Dalam biji dikotiledon. Ia menjalani pembahagian berulang kali dan membentuk embrio. manakala lipid dan protein akan dihantar kepada benih dari tumbuhan induk. Sel-sel embrio kemudian mula untuk membentuk sama ada satu atau dua kotiledon (daun benih). 5. perkembangan bergantung kepada peraturan gen dan ekspresi. Seperti dalam organisma lain. ii. morfogenesis ( perkembangan bentuk ) dan pembezaan ( pengkhususan sel ) 3. 4. Nukleus triploid membahagi dahulu dan menghasilkan kanji. 2. Sel terminal kecil dengan sitoplasma yang padat. sel terminal sel basal. 10. terdapat dua produk pelakuran nuklear : i. 7. Proses ini melibatkan pertumbuhan ( perubahan tidak berbalik dalam saiz ). 4. Dalam pundi embrio ovul yang dipersenyawakan. Proses-proses ini berlaku secara serentak semasa tumbuhan berkembang. 8. Biji benih berkembang daripada ovul yang dipersenyawakan manakala buah berkembang daripada dinding ovari. endosperma menyimpan nutriennutrien ini untuk kegunaan embrio semasa germinasi.PERKEMBANGAN DALAM TUMBUHAN 1. Perkembangan merujuk kepada semua perubahan yang berlaku dalam tumbuhan sepanjang kitaran hidupnya.

Tisu meristematik yang lain juga terbentuk.11. Sebelum persenyawaan Selepas persenyawaan Integumen Testa: lapisan yang agak sukar ditembusi yang menutupi embrio dan tempat menyimpan makanan. produknya digunakan oleh embrio. 3.pucuk ditetapkan. Pengurangan dalam kandungan air adalah penting kerana ia mengurangkan aktiviti metabolik biji benih dan seterusnya membantu untuk memastikan kedormanan benih. dan paksi akar. 15. 14. 1. Sebahagian daripada ciri-ciri penting adalah : latha raj rajandren . disesuaikan untuk penyebaran. Semasa biji benih berkembang. protoderma dan prokambium ( menghasilkan tisu epidermis dan vaskular ). Sel-sel embrio di antara kotiledon mengalami pembezaan untuk membentuk meristem apikal pucuk. manakala sel-sel embrio berhampiran dengan suspensor menjadi meristem apikal akar. Peringkat terakhir dalam kematangan biji benih adalah dehidrasi tisu benih sehingga kandungan air menjadi kira-kira 5% hingga 15% daripada beratnya. 12. Dinding ovari Mungkin berisi / berair / kering / keras / dengan duri. 13. Nuselus Dipecahkan. Meristem-meristem itu diwujudkan pada hujung yang bertentangan dengan embrio. perubahan lain berlaku dalam kedua-dua ovul dan ovari. Ini adalah meristem asas ( menghasilkan tisu asas ). 2. Benih dan buah adalah struktur yang memiliki kepentingan adaptif.

sama ada dalam endosperma atau kotiledon. STRUKTUR BIJI BENIH MONOKOTILEDON DAN DIKOTILEDON 1. 4. paksi embrio menjadi satu struktur yang dipanjangkan dan diapit di antara dan melekat pada dua kotiledon. Satu lapisan pelindung yang keras. iv. Atas titik pelekatan kotiledon itu terdapat epikotil bersama-sama dengan plumul (pucuk pertama). Dalam benih dikot. Adalah satu produk pembiakan seksual. nutrien dalam endosperma akan bergerak melalui skutelum kepada embrio. Apabila makanan yang disimpan dalam skutelum yang habis. ii. Buah i. kotiledonnya berbentuk perisai dan dipanggil skutelum. Disesuaikan untuk penyebaran benih. Di bawah titik pelekatan itu terdapat hipokotil yang berakhir dengan radikel (akar pertama). 6. 5. 5.. Benih i. sekali gus mengurangkan persaingan dengan tumbuhan induk. Perbezaan asas antara benih monokot dan dikot adalah dalam bilangan kotiledon. 3. latha raj rajandren . Perbezaan lain adalah dalam kuantiti endosperma dan dalam struktur lapisan benih. iii.4. Kekal dorman dalam keadaan yang tidak sesuai dan lebih sensitif terhadap keadaan alam sekitar sebelum bercambah. 2. menutupi hujung pucuk. 7. Melindungi embrio apabila daripda sebarang kerosakan. Ia kelihatan tertekan terhadap endosperma. untuk kegunaankan embrio sehingga biji benih memulakan proses fotosintesis. koleoptil. Dalam monokotiledon keluarga Graminae. manakala koleorhiza menutupi akar embrio. Mempunyai makanan. oleh itu ia menyumbang kepada variasi genetik dalam spesis.

Produk pencernaan digunakan sebagai substrat respirasi sebagaimana yang digunakan dalam reaksi anabolik (sintesis daripada selulosa. Embrio diaktifkan mensintesis dan merembeskan gibberelins (hormon tumbuhan) yang mencetuskan lapisan luar endosperma (aleurone) yang kaya dengan protein untuk mensintesiskan α-amilase dan enzim pencernaan lain. diikuti oleh pertumbuhan pucuk muda atau plumul. Sebelum benih boleh bercambah. 11. Faktor-faktor lain yang diperlukan untuk memecahkan kedormanan dan untuk merangsangkan percambahan termasuklah suhu yang sesuai. Perubahan ini ditunjukkan dalam darjah respirasi (RQ). Biji benih bercambah muncul melalui dua cara : i. Air diperlukan untuk mengaktifkan tindak balas biokimia. Kebanyakan benih bercambah hanya selepas tempoh kedormanan. dan ini menyebabkan pembengkakan dan pemecahan lapisan benih. cahaya dan kehadiran penggalak pertumbuhan. Ia boleh mengurangkan kesan perencat pertumbuhan yang hadir dalam benih seperti asid absisik. kanji dan hemiselulosa. percambahan epigeal percambahan hipogeal. 13. 4. ia mesti menyerap air terlebih dahulu. 12. Pemecahan testa membenarkan benih untuk mengambil air yang lebih. 5. embrio boleh menggunakan substrat respirasi yang berlainan dan mod respirasi (aerobik atau anaerobik) juga boleh bertukar. dll) 14. 2.PERCAMBAHAN BENIH 1. 10. 8. protein. 9. Proses ini dicirikan oleh kemunculan radikal melalui testa. Ini terutamanya disebabkan oleh penyerapan air oleh bahan-bahan koloid dalam benih. latha raj rajandren . 15. ii. 3. seperti protein. 6. Ia bertindak sebagai reagen dalam hidrolisis makanan yang tersimpan. Benih boleh mengambil jumlah air yang besar melalui mikropil dan testa. dan ia menyediakan oksigen kepada embrio yang berkembang. 7. Percambahan ialah satu proses di mana embrio dorman di dalam benih menyambungkan pertumbuhannya. Semasa percambahan. 16.

Dalam semua mod percambahan. 21. 19. Dalam monokotiledon. 24. Dalam percambahan epigeal. dengan plumul masih tertutup di antara kotiledon. 23. yang merupakan tindak balas fitokrom terkawal. pucuk muda dilindungi oleh benih semasa ia menolak melalui zarah tanah. 18. struktur cangkuk itu akan melurus. Kotiledon kekal di bawah tanah. latha raj rajandren . Ini adalah respons fitokrom yang terkawal. 25. 22. 26. Pendedahan kepada cahaya merangsangkan pelurusan epikotil. Dalam percambahan hipogeal. sebagai contoh. kacang. Setelah terdedah kepada cahaya. Oleh itu. epikotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. hipokotil akan membentuk cangkuk dan memanjang. 20. 27. Koleoptil tumbuh secara lurus menuju ke atas dan daun-daun pertama muncul hanya apabila terdedah kepada cahaya.17. pucuk muda dan akar dilindungi oleh koleoptil dan koleorhiza masing-masing. Ini akan menolak kotiledon ke atas tanah. kotiledon akan membuka dan daun-daun pertama bermula untuk fotosintesis. hujung pucuk ditolak ke atas sehingga ia memecahkan permukaan tanah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful