PANDUAN PENGGUNA MODUL KEHADIRAN GURU EMISONLINE

1

................................... 3 I............................................................................................. 8 PERTANYAAN…………………………………………………………………………10 2 ...... DaftarKehadiran .. 3 KEHADIRAN GURU ............SENARAI KANDUNGAN A..... 7 III................................................................................................. SENARAI KEHADIRAN ....... LOG MASUK ......................................................................................... D........ Kemaskini Kehadiran .................................................... B...................................................................................... Hapus Kehadiran ....................................................................................................................................................... 7 C. 3 II...

Daftar Kehadiran i. Klik “Daftar Kehadiran” di menu Kehadiran Guru. 3 .A. Kata Laluan (Password) dan Kod Pengesahan seperti yang didaftarkan. LOG MASUK Masukkan Login ID (Username). KEHADIRAN GURU I. B. Tekan butang Login.

iii. Pilih “Nama Staf” yang keluar.ii. Pilih “Sebab Tidak Hadir” untuk staf yang berkenaan. Pilih “Bermula” (tarikh mula) untuk staf yang keluar. iv. 4 .

vi. Klik butang untuk menyimpan maklumat staf yang keluar pada hari tersebut. 5 . Pilih “Penganjur” yang terlibat. Pilih “Sehingga” (tarikh tamat) untuk staf yang keluar. vii.v.

Klik butang “OK” untuk mengesahkan kehadiran staf yang keluar pada hari yang berkaitan. Paparan senarai staf yang telah didaftarkan keluar pada hari tersebut. Klik butang “SAHKAN KEHADIRAN UNTUK HARI INI”. x. ix. 6 .viii.

Klik butang untuk menghapus maklumat staf yang keluar pada hari berkenaan. Klik butang untuk menyimpan maklumat staf yang telah dikemaskini. 7 . Kemaskini Kehadiran i. Klik butang “OK” untuk menghapus maklumat staff yang keluar. Klik butang untuk mengemaskini maklumat staf yang keluar pada hari berkenaan. Kemaskini maklumat staf yang keluar pada hari tersebut. ii. III. ii. iii.II. Hapus Kehadiran i.

Pilih “Tahun” yang hendak dipaparkan. Klik butang dipilih. ii.C. iii. SENARAI KEHADIRAN i. Klik “Senarai Kehadiran” di menu Kehadiran Guru. untuk memaparkan senarai kehadiran guru pada tahun yang telah 8 .

vii. untuk memaparkan senarai kehadiran guru pada tahun yang telah 9 . Klik butang dipilih. Klik pada untuk paparan yang lebih terperinci mengikut bulan yang telah dipilih. v.iv. vi. Pilih “Bulan” dan “Tahun” yang hendak dipaparkan. Paparan senarai kehadiran guru mengikut bulan yang telah dipilih.

Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan (BPPDP) Aras 1-4. PERTANYAAN Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau memerlukan maklumat lanjut berhubung perkara ini. Shahrizan Bin Ab. Adhi Masri Bin Yeop Johari Sektor Data Pendidikan.D. pihak sekolah boleh menghubungi pegawai di Kementerian ini melalui talian berikut: 03-8884 6537 En. Rahim 03-8884 6553 En. Blok E8.my 10 .gov.03-8884 6546 Emel : emisonline@moe. Parcel E Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62604 Putrajaya Malaysia Telefon : 03-8884 6532 Faks : 03 .