HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Dr. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. 2. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. 3. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1.

HIMPUNAN DOA. Jika dia mengambil harta orang lain .W. Sabda nabi S.Muka surat 13 5.A.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). 6. Contoh pertama . pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Dia wajib bertaubat dari segala dosa. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. 4. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh.W. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. minuman . Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. JPN KEDAH. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya .dosa tersebut sahaja yang terhapus. Sumber rezeki seperti makanan .

(Abu Daud dan lainnya) 7.. 3. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud . 6.A. 4.W. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan.. 2.A.. Ertinya : Baginda S.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku . Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim. Wahai Tuhanku.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram.. 5... At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim.. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S....”. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ..W. sedangkan makanannya haram...

Imam Muslim R...A.. Apabila doanya telah diperkenankan . apabila memohon doa.A.sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan . Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12.HIMPUNAN DOA.. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan .M.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Abu Daud dan An Nasa’i) 11. Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S..bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14.W. bahawasanya nabi S.baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit. 8. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13. JPN KEDAH. Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud . (An Nasa’i dan lainnya) 10. Ahmad dan lainnya) 15.A.. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari . Muslim.. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit. Ahmad . Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa ... At Tabrani dan Abu Nuaim). .W. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan .. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. 9. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud . mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh. (Ahmad) .

9. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Muslim. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Ibnu Majah . Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. At Tirmizi. Abu Daud . Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. JPN KEDAH. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. 18.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .At Tirmizi dan Ahmad) 2. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. At Tirmizi. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. (Al Baihaqi. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. 20. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah).HIMPUNAN DOA. At Tirmizi. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. Abu Daud dan At Tirmizi) 8.

HIMPUNAN DOA. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. dan Al Baihaqi) 14. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15.dan Al Hakim) 16. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Said Ibnu Mansur) 11. 5. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim.W. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Ketika azan (Al Bukhari.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Al Hakim dan At Tabrani).T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. 3. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16.Ai Hakim danAt Tirmizi). Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14.At Tirmizi . Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8.dan Al Hakim) 15. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. 11. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Abd Razak. dan Abu Nuaim) 6. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. JPN KEDAH. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami.At Tirmizi . Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4.

Di Mina 14. 2. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23.HIMPUNAN DOA. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. JPN KEDAH. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. 20.

Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Ahmad . (Abu Daud. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.W. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas. Lalu baginda bersabda .A.HIMPUNAN DOA.

saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”. (Abu Daud. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S. Baginda S. : .A.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia. An Nasa’I .W.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1.A.A. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Rasulullah S. Kemudian dia berkata kepada baginda S. 2. duduk bersama baginda S. JPN KEDAH. Ertinya : Saidina Anas R.HIMPUNAN DOA.A. Rasulullah S.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.A. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab .W. Al Baihaqi .W.A.W. Baginda S. bertanya kepada seorang lelaki .W. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas).A. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .W. Ahmad. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak. (Abu Daud. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”.A.

Kamu kata syurga itu benar.Kamu kata neraka itu benar. 3.Kamu nampak keaiban orang lain. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku .MS 201 Sebagai tambahan . jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur.Lalu beliau menjawab:1. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka. Abd Halim Mahmud . tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.Kamu baca Al Quran. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.Kamu makan rezeki Allah.Sheikhul Azhar .HIMPUNAN DOA.Kamu kata mati itu benar. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.Dr. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8. JPN KEDAH. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.M.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya. tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. tetapi kamu berkawan dengannya 6.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5. Berdasarkan hadis di atas .Kamu kata kamu kenal Allah.

Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. 4. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2.HIMPUNAN DOA. 10. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. JPN KEDAH.

Jadikanlah dalam hatiku cahaya . Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina.T). 8. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. disebelah kananku cahaya. diatasku cahaya. dihadapanku cahaya. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah.W. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 6. 7.pada lidahku cahaya. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. JPN KEDAH. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. disebelah kiriku cahaya. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku.HIMPUNAN DOA. pada penglihatanku cahaya. dibawahku cahaya. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. pada pendengaranku cahaya.

12.HIMPUNAN DOA. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. 36 11.M. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. Ya Allah Ya Tuhanku. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. 14. Segala puji bagi Allah. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.S. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . 5.Sheikh Muhammad Zaki R. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. JPN KEDAH. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13.

keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir . JPN KEDAH.Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka.HIMPUNAN DOA.

DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. JPN KEDAH. Hiasilah kami dengan sopan santun.

HIMPUNAN DOA. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. JPN KEDAH. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya.. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi.

supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. bangsa dan Negara. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. JPN KEDAH. keputusan yang tuntas. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. kepada agama. Ya Allah.HIMPUNAN DOA. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami. lalu engkau lapangkanlah dada kami. untuk bermesyuarat. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana.

berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. anak yang cintakan ilmu pengetahuan .kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . yang nanti akan dipertanggungjawabkan. Ya Allah . Ya Allah . Ya Allah ya Tuhan kami . baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . Amin Ya Rabbal Alamin.Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . gemilang dan terbilang .Ya Rahim. tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. Akhirnya ya Allah . serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . Ya Rahman . Oleh itu jadikanlah ya Allah .maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . kukuhkan tekad kami . Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu .

Sesungguhnya kami sedar ya Allah. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. Ya „Alim. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. Ya Aziz Ya Jabbar. Ya Allah. kreatif dan berminda positif. berdaya saing dan berdaya juang. JPN KEDAH. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. Ya Rahman. Ya Allah.HIMPUNAN DOA. Ya Fattah. berinovasi. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. semangat dan keutuhan. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. kurniakan kami kelapangan dada. Ya Allah.

HIMPUNAN DOA. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Oleh itu Ya Allah. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Allah. Ampunilah dosa kami. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Ya Hafiz. Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini.

satukanlah fikrah antara kami. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. tautkanlah hati-hati kami. perkenankanlah doa kami . kami bermunajat kepada Mu. Ya Allah. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. Maka dari itu Ya Allah. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. harapan kami dan impian kami. semoga dengannya kami mudah menerima .Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. JPN KEDAH. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui. Ya Rahman Ya Rahim.Dari itu ya Allah. Dengan penuh kerendahan hati. Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah.

agar agama bangsa negara semakin cemerlang. semoga dengannya kami mudah menerima . dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . membina diri dengan ilmu dan kemahiran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. isteri dan keluarga didalam kerinduan. gemilang dan terbilang. semangat dan rasa tanggungjawab. menjana generasi khaira ummah. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. JPN KEDAH. mengharungi badai gelombang.HIMPUNAN DOA. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini.

HIMPUNAN DOA. DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. JPN KEDAH. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. memerlukan kekuatan. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. dunia globalisasi tanpa sempadan . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. Kami juga sedar Ya Allah . Amin Ya Rabbal „Alimin. di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . keteguhan. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka .

Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. syuhada dan solihin. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. JPN KEDAH.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. Ya Allah. isteri menjadi janda.HIMPUNAN DOA. anak menjadi piatu. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. khurafat. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. agar dapat kami bergerak seiring.HIMPUNAN DOA. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. berdaya saing memajukan negara tercinta. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. JPN KEDAH. tamak haloba. tahayyul dan kekufuran. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. engkaulah pemerintah segala pemerintah. Ya Allah Ya Malikal Mulk. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. nanah dan airmata perjuangan. Ya Allah Ya Aziz. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. Ya Allah. Oleh itu. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka.

kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ……………………….…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. keyakinan yang benar-benar mantap. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. JPN KEDAH. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. sentiasa mensyukuri nikmatMu. hati yang khusyuk. Kami memohon Ya Allah. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia.HIMPUNAN DOA. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. ilmu yang berguna. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna.

kami memuji keindahan peribadi RasulMu. Ya Rahman.. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. melalui Festival nasyid ini. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Ya Allah. maka pada hari ini Ya Allah. Ya Allah. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu.. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. maka ampunkanlah kami. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu.

HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. Ya Allah Ya Tuhan kami. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al.Quran. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ……….

menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. JPN KEDAH. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . gemilang dan terbilang. Engkaulah Tuhan semesta alam. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. Tuhan yang menentukan segala-galanya. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. patuh pada suruhan ibubapa. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. Pada hari yang barakah ini. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama .

lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. Ya Allah. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. JPN KEDAH. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. agar bertambahlah iman. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. DOA PUISI SAINS Ya Allah. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. Tuhan yang bersifat pemurah. bercahayalah makrifah. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. Ya Allah. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. lantas terbukalah pintu keampunan.HIMPUNAN DOA.

Amin Ya Rabbal „Alamin. lalu darinya Ya Allah. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini.HIMPUNAN DOA. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. dan kami dengar. Peliharalah penglihatan kami. kami mengharap perlindungan. gemilang dan terbilang. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. Engkaulah Yang Maha Agung. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. terbuka minda abadi. Ya Allah. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. emosi. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . terbina kesihatan jasmani. rohani dan jasmani. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. Engkau titipkan di hati kami keimanan. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. terjana akal yang suci. JPN KEDAH. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Oleh itu Ya Allah. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. berdaya juang.

KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. mara bahaya. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia.HIMPUNAN DOA. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. JPN KEDAH.. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. Engkau berkatilah hidupnya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. maka ampunkanlah kami Ya Allah. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Amiin Ya Rabbal Alamiin. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu.HIMPUNAN DOA. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. JPN KEDAH. Ya Allah ya Tuhan kami. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan.ketabahan . Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Ya Allah YaRahman Ya Rahim. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. Dengan penuh rasa kesyukuran. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. pemikiran yang hebat. tenaga yang kuat. . DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. kami berhimpun pada pagi ini. Amin Ya Rabbal Alamiin. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. bangsa dan negara. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tekad dan semangat yang tinggi.HIMPUNAN DOA. sentiasa berbudi murni. agama. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Karim. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. iman yang mantap. Kami menitipkan doa ini. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini.

HIMPUNAN DOA.a. segala puji tertentu bagi Allah. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. JPN KEDAH. Ya Zal. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.Jalali-wal-Ikram.A.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Ya Karim. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini.

tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau.HIMPUNAN DOA. kuncu-kuncunya . JPN KEDAH.A. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya.a.

HIMPUNAN DOA. Al-Quran dan Terjemahannya. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1. JPN KEDAH. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

. Syed Ahmad Semait. JPN. Pustaka Nasional Singapura 4. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Hj. Wirid dan Doa. DSDK. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. Abdul Aziz bin A. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). SPPIM. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. Penolong Pengarah Dakwah. JPN KEDAH.. Hj. Lateh. 3. Hj. Abdai Rathomy.HIMPUNAN DOA. BCK. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. Tn. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. 2. SPPIM. M. Kedah Tn. Jamaluddin Hashim. Jabatan Agama Johor. Mahir bin Mohamad. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN. Pustaka Nasional Singapura. Hj. KMN.

Abd. Ali ( SMK. JPN.Baling ) Jurulatih Dakwah.HIMPUNAN DOA. Hj.. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Rahim ( SK. Itam. SPPIM. Abdul Aziz bin A. Baling ) Jurulatih Dakwah. Hj. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah.Kulim ) Jurulatih Dakwah.KMN. Mahang. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. Maudah bt.. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Haji Hassan b. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Kedah. Kedah Tn.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah.BCK. Lunas Jaya. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. SPPIM. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK. DSDK. SPPIM Usth.Tunku Putera. Hamid bin Zakaria. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah.. JPN KEDAH. Hj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful