HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. 2. Dr. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia.HIMPUNAN DOA. 3. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. JPN KEDAH.

A. JPN KEDAH.W. minuman .T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . 6. Sabda nabi S.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Dia wajib bertaubat dari segala dosa. Contoh pertama . Jika dia mengambil harta orang lain . pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan.dosa tersebut sahaja yang terhapus. 4.HIMPUNAN DOA. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya . Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya.Muka surat 13 5. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7.W. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. Sumber rezeki seperti makanan .

At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim. 5. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan.. Ertinya : Baginda S.. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1.”.W... Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim.A. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S. JPN KEDAH.. sedangkan makanannya haram.. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku .. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud . 3. (Abu Daud dan lainnya) 7..A. 4.W. 2. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram..(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8. Wahai Tuhanku... Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ..HIMPUNAN DOA. 6..

Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S. Apabila doanya telah diperkenankan . Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. JPN KEDAH. Ahmad .. Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. (An Nasa’i dan lainnya) 10.A. . Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa .A. Muslim. 8.A.. imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan .W. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud .. Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah.... Abu Daud dan An Nasa’i) 11. At Tabrani dan Abu Nuaim)..sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan . 9. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud .bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit.baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit..M. Ahmad dan lainnya) 15.. Imam Muslim R. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari . (Ahmad) . meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan .. Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12.HIMPUNAN DOA. bahawasanya nabi S.W. apabila memohon doa..sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . At Tirmizi. At Tirmizi. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Muslim. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari .At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. (Al Baihaqi. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. JPN KEDAH. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. 9. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Abu Daud . 20. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. At Tirmizi. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara.HIMPUNAN DOA.At Tirmizi dan Ahmad) 2. Ibnu Majah . An Nasa’i dan Abu Daud) 22. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. 18.

W.At Tirmizi .Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. dan Al Baihaqi) 14.HIMPUNAN DOA.dan Al Hakim) 15. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. 5. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Said Ibnu Mansur) 11. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. dan Abu Nuaim) 6. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. 11. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. 3. JPN KEDAH.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . Al Hakim dan Abu Nuaim) 2.dan Al Hakim) 16. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Abd Razak. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17.Ai Hakim danAt Tirmizi). Al Hakim dan At Tabrani). Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Ketika azan (Al Bukhari. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18.At Tirmizi . Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15.

Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. 20. 2. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di Mina 14. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8.HIMPUNAN DOA. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. JPN KEDAH. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13.

Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia .A. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. Lalu baginda bersabda . (Abu Daud.W. JPN KEDAH. telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S.Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Ahmad . Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik.

dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa. Ahmad. Baginda S. : .A.W. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S. duduk bersama baginda S.A. Kemudian dia berkata kepada baginda S. JPN KEDAH.A.W. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bertanya kepada seorang lelaki . “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab .W. (Abu Daud.W.W.A.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1.A. 2. Rasulullah S. An Nasa’I . Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia.A.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Al Baihaqi .A. (Abu Daud.W. Rasulullah S. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .A.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. Baginda S. Ertinya : Saidina Anas R.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”.HIMPUNAN DOA.

tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur. tetapi kamu berkawan dengannya 6. 3. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.Dr.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah. Abd Halim Mahmud .Kamu kata neraka itu benar.M.Kamu nampak keaiban orang lain.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . Berdasarkan hadis di atas .Kamu kata kamu kenal Allah.Kamu baca Al Quran. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu.HIMPUNAN DOA. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.Kamu kata mati itu benar. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.Kamu kata syurga itu benar.MS 201 Sebagai tambahan .Sheikhul Azhar . tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.Kamu makan rezeki Allah. tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku .Lalu beliau menjawab:1. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. JPN KEDAH.

4.HIMPUNAN DOA. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. JPN KEDAH. 10.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah.

(Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. disebelah kananku cahaya. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku.Jadikanlah dalam hatiku cahaya .pada lidahku cahaya. 6. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5.T). Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. JPN KEDAH. dihadapanku cahaya. 8. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. disebelah kiriku cahaya. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah. dibawahku cahaya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. 7. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya.W. pada penglihatanku cahaya.HIMPUNAN DOA. diatasku cahaya. pada pendengaranku cahaya.

HIMPUNAN DOA. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . Segala puji bagi Allah. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. 12.S. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. 14. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi .M.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. lenyapkanlah kepayahan daripadanya.Sheikh Muhammad Zaki R. Ya Allah Ya Tuhanku. 36 11. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13. 5. JPN KEDAH. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia.

keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman.Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir . DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA.

Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. Hiasilah kami dengan sopan santun. DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya. Ya Allah. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.

kepada agama. bangsa dan Negara. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. lalu engkau lapangkanlah dada kami. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. JPN KEDAH. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami. untuk bermesyuarat. Ya Allah. keputusan yang tuntas. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana.HIMPUNAN DOA. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . Ya Allah . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang.HIMPUNAN DOA. sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . Oleh itu jadikanlah ya Allah . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . Ya Rahman .Ya Rahim.maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. yang nanti akan dipertanggungjawabkan. anak yang cintakan ilmu pengetahuan .kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. gemilang dan terbilang . Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. Ya Allah . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . Ya Allah ya Tuhan kami . Amin Ya Rabbal Alamin. JPN KEDAH. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . Akhirnya ya Allah . kukuhkan tekad kami . tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah.

Ya Fattah. Ya „Alim. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. berdaya saing dan berdaya juang. JPN KEDAH. berinovasi. kurniakan kami kelapangan dada. semangat dan keutuhan. Ya Rahman. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. Ya Allah. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. Sesungguhnya kami sedar ya Allah. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. Ya Allah. kreatif dan berminda positif. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Aziz Ya Jabbar.HIMPUNAN DOA. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. Ya Allah. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami.

Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.HIMPUNAN DOA. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. Oleh itu Ya Allah. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Ya Hafiz. JPN KEDAH. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Ya Allah. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. Ampunilah dosa kami.

suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. kami bermunajat kepada Mu. JPN KEDAH. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. Ya Allah. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. Maka dari itu Ya Allah. tautkanlah hati-hati kami.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. Dengan penuh kerendahan hati.Dari itu ya Allah. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. satukanlah fikrah antara kami. Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat.HIMPUNAN DOA. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . harapan kami dan impian kami. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. perkenankanlah doa kami .menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . semoga dengannya kami mudah menerima . Ya Rahman Ya Rahim. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya.

Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. JPN KEDAH. mengharungi badai gelombang. isteri dan keluarga didalam kerinduan. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . gemilang dan terbilang. semangat dan rasa tanggungjawab. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami.HIMPUNAN DOA. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. menjana generasi khaira ummah. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. semoga dengannya kami mudah menerima .

HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. Kami juga sedar Ya Allah . memerlukan kekuatan. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. Amin Ya Rabbal „Alimin. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. keteguhan. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. dunia globalisasi tanpa sempadan .

DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Allah. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas.HIMPUNAN DOA. syuhada dan solihin. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. isteri menjadi janda. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. anak menjadi piatu. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. JPN KEDAH. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang.

JPN KEDAH. Ya Allah Ya Malikal Mulk. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. agar dapat kami bergerak seiring. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. berdaya saing memajukan negara tercinta. nanah dan airmata perjuangan. tahayyul dan kekufuran. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. Ya Allah. engkaulah pemerintah segala pemerintah. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. Ya Allah Ya Aziz. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. tamak haloba. Oleh itu. khurafat. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka.

kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. Kami memohon Ya Allah. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. keyakinan yang benar-benar mantap. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami.HIMPUNAN DOA. ilmu yang berguna. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . sentiasa mensyukuri nikmatMu. JPN KEDAH. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. hati yang khusyuk. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama.. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu.

Ya Rahman. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. maka ampunkanlah kami. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu.HIMPUNAN DOA. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. Ya Allah. maka pada hari ini Ya Allah... Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. JPN KEDAH. melalui Festival nasyid ini.

dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran.HIMPUNAN DOA. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam.Quran. Ya Allah Ya Tuhan kami. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini.

bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. gemilang dan terbilang. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. patuh pada suruhan ibubapa. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Engkaulah Tuhan semesta alam. Tuhan yang menentukan segala-galanya. PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . Pada hari yang barakah ini. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . Ya Allah. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.

Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. agar bertambahlah iman. Ya Allah. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. Tuhan yang bersifat pemurah. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. Ya Allah. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. lantas terbukalah pintu keampunan. DOA PUISI SAINS Ya Allah. JPN KEDAH. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi.HIMPUNAN DOA. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. bercahayalah makrifah.

Peliharalah penglihatan kami. dan kami dengar. kami mengharap perlindungan. Ya Allah. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. JPN KEDAH. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. berdaya juang. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. terbina kesihatan jasmani. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. gemilang dan terbilang. lalu darinya Ya Allah. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. terjana akal yang suci. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. terbuka minda abadi. emosi.HIMPUNAN DOA. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Oleh itu Ya Allah. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. rohani dan jasmani. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Engkau titipkan di hati kami keimanan. Engkaulah Yang Maha Agung. Amin Ya Rabbal „Alamin.

HIMPUNAN DOA. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. JPN KEDAH. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. Engkau berkatilah hidupnya. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. mara bahaya. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti.

Ya Allah YaRahman Ya Rahim.HIMPUNAN DOA. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. JPN KEDAH. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amiin Ya Rabbal Alamiin. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati.ketabahan .kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. Ya Allah ya Tuhan kami. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. maka ampunkanlah kami Ya Allah. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan.

Ya Allah Ya Karim. JPN KEDAH. iman yang mantap. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. Dengan penuh rasa kesyukuran. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. bangsa dan negara.HIMPUNAN DOA. agama. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. pemikiran yang hebat. . tekad dan semangat yang tinggi. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. Kami menitipkan doa ini. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. tenaga yang kuat. sentiasa berbudi murni. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. kami berhimpun pada pagi ini. Amin Ya Rabbal Alamiin.

Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. segala puji tertentu bagi Allah. Ya Karim.HIMPUNAN DOA.A. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu.Jalali-wal-Ikram. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Ya Zal. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini. JPN KEDAH. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.a.

Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. kuncu-kuncunya .w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s.A. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .a. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH.

HIMPUNAN DOA. Al-Quran dan Terjemahannya. JPN KEDAH. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

JPN. DSDK. Tn. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. Lateh. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. Hj. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Hj. Hj. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Terjemahan Riyadhus Shalihin. SPPIM. SPPIM. Hj. M. Abdul Aziz bin A. BCK. 2. JPN. Wirid dan Doa. Pustaka Nasional Singapura 4. 3. Kedah Tn. Jabatan Agama Johor. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Pustaka Nasional Singapura. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Penolong Pengarah Dakwah. Jamaluddin Hashim. KMN.HIMPUNAN DOA. Abdai Rathomy. Mahir bin Mohamad. Syed Ahmad Semait. JPN KEDAH..

KMN. Baling ) Jurulatih Dakwah. Kedah Tn.Baling ) Jurulatih Dakwah..HIMPUNAN DOA. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK.Tunku Putera. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. JPN. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. Kedah. Hamid bin Zakaria. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK. Lunas Jaya. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah. Itam.Kulim ) Jurulatih Dakwah. Hj. SPPIM Usth. SPPIM. Hj. Abdul Aziz bin A. Haji Hassan b. Hj. Maudah bt. Rahim ( SK.BCK. Ali ( SMK. JPN KEDAH. JPN. DSDK. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK.. Abd. SPPIM. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Mahang. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn..