HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Dr. JPN KEDAH. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 2. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. 3. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1.

W. JPN KEDAH. 6. Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya .hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia). Contoh pertama .Muka surat 13 5.HIMPUNAN DOA.A.W. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan. Sabda nabi S. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya.dosa tersebut sahaja yang terhapus. 4. Jika dia mengambil harta orang lain . Sumber rezeki seperti makanan . minuman . : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. Dia wajib bertaubat dari segala dosa.

.A.”. 2. (Abu Daud dan lainnya) 7.. sedangkan makanannya haram. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim.. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku ... Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim... Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1. Ertinya : Baginda S. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8..A.. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan. 3. 5.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH.W.. Wahai Tuhanku. 4. 6. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud ....W. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram.

baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit.sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan . Muslim.A. Apabila doanya telah diperkenankan . Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari . (Ahmad) . Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S. bahawasanya nabi S.W. 9.bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14. Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud .baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan.. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan .M. (An Nasa’i dan lainnya) 10..W. Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah.HIMPUNAN DOA.. Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud . meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan . Ahmad ... Ahmad dan lainnya) 15.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12.. JPN KEDAH... apabila memohon doa. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh. At Tabrani dan Abu Nuaim).A.. .A. 8.. Imam Muslim R. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa . imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13. Abu Daud dan An Nasa’i) 11.. Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan.

9. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . Abu Daud dan At Tirmizi) 8. 20.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. At Tirmizi.HIMPUNAN DOA. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Abu Daud . Muslim. At Tirmizi. Ibnu Majah . solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. 18. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. At Tirmizi. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari .At Tirmizi dan Ahmad) 2. JPN KEDAH. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. (Al Baihaqi.

Ai Hakim danAt Tirmizi). Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ketika azan (Al Bukhari.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. 5. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . dan Abu Nuaim) 6. Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18.dan Al Hakim) 15. 3. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. 11. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17. JPN KEDAH. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9.At Tirmizi . Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. dan Al Baihaqi) 14. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. Said Ibnu Mansur) 11. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2.HIMPUNAN DOA. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19.dan Al Hakim) 16. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Abd Razak. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7.W. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Al Hakim dan At Tabrani).At Tirmizi . Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4.

2. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. Di Mina 14. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. 20. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5.

Ahmad .Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH.A. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . Lalu baginda bersabda . telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas. (Abu Daud.W. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S.

An Nasa’I .W. 2. duduk bersama baginda S.A. : .W. Al Baihaqi . dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa . Rasulullah S.HIMPUNAN DOA. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.W.A.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia.W. Kemudian dia berkata kepada baginda S.W. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa. Ahmad.W. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab . Baginda S.A.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Rasulullah S. Ertinya : Saidina Anas R.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”.A. Baginda S.A.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”.A. bertanya kepada seorang lelaki .A. (Abu Daud.A. (Abu Daud. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.

bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.Lalu beliau menjawab:1.MS 201 Sebagai tambahan .Dr.Kamu kata syurga itu benar. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.Sheikhul Azhar .Kamu nampak keaiban orang lain. tetapi kamu berkawan dengannya 6.Kamu kata mati itu benar.Kamu kata kamu kenal Allah.Kamu baca Al Quran.Kamu makan rezeki Allah.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku . tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar .Kamu kata kamu cintakan Rasulullah. tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3. Abd Halim Mahmud . tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. JPN KEDAH. Berdasarkan hadis di atas . kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.M.HIMPUNAN DOA.Kamu kata neraka itu benar. 3. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7.

Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. 10. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. JPN KEDAH. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1. 4.HIMPUNAN DOA.

Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. pada pendengaranku cahaya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 6. pada penglihatanku cahaya. (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S.HIMPUNAN DOA. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. 8. dihadapanku cahaya. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. dibawahku cahaya. 7.T). Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. diatasku cahaya. JPN KEDAH. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5.Jadikanlah dalam hatiku cahaya .pada lidahku cahaya. disebelah kananku cahaya. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9.W. disebelah kiriku cahaya.

M. Ya Allah Ya Tuhanku. 14. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. Segala puji bagi Allah. 36 11. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. JPN KEDAH. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . 5.S. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu.HIMPUNAN DOA. 12. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .Sheikh Muhammad Zaki R.

Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman.Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami.HIMPUNAN DOA. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir . JPN KEDAH.

JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Hiasilah kami dengan sopan santun.

JPN KEDAH. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Ya Allah.HIMPUNAN DOA. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya..

bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. keputusan yang tuntas. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. Ya Allah. kepada agama. untuk bermesyuarat. bangsa dan Negara. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami.HIMPUNAN DOA. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. JPN KEDAH. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. lalu engkau lapangkanlah dada kami. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami.

anak yang cintakan ilmu pengetahuan . Akhirnya ya Allah . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . gemilang dan terbilang .Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah.Ya Rahim. Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . kukuhkan tekad kami . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . yang nanti akan dipertanggungjawabkan. sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . Amin Ya Rabbal Alamin. Ya Allah . Oleh itu jadikanlah ya Allah . baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . Ya Allah ya Tuhan kami . JPN KEDAH. Ya Allah . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. Ya Rahman . serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi .maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah.HIMPUNAN DOA.

DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. Sesungguhnya kami sedar ya Allah. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. JPN KEDAH. Ya „Alim. Ya Fattah.HIMPUNAN DOA. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . Ya Allah. Ya Allah. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. semangat dan keutuhan. kreatif dan berminda positif. kurniakan kami kelapangan dada. berinovasi. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. Ya Aziz Ya Jabbar. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. Ya Allah. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. berdaya saing dan berdaya juang. Ya Rahman.

Ampunilah dosa kami. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak.HIMPUNAN DOA. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Ya Allah. Ya Hafiz. JPN KEDAH. Oleh itu Ya Allah. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan.

menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. Ya Rahman Ya Rahim. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. Dengan penuh kerendahan hati. satukanlah fikrah antara kami. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. Maka dari itu Ya Allah. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. JPN KEDAH. DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. harapan kami dan impian kami. Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. kami bermunajat kepada Mu. tautkanlah hati-hati kami.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama .HIMPUNAN DOA.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. Ya Allah. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. semoga dengannya kami mudah menerima .Dari itu ya Allah. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. perkenankanlah doa kami . suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui.

DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. semangat dan rasa tanggungjawab. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. semoga dengannya kami mudah menerima . mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini.HIMPUNAN DOA. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. JPN KEDAH. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . menjana generasi khaira ummah. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. gemilang dan terbilang. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. isteri dan keluarga didalam kerinduan. mengharungi badai gelombang.

Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . Amin Ya Rabbal „Alimin. JPN KEDAH. dunia globalisasi tanpa sempadan . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. keteguhan.HIMPUNAN DOA. memerlukan kekuatan. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . Kami juga sedar Ya Allah . di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu.

Ya Allah. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. anak menjadi piatu. JPN KEDAH. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin .HIMPUNAN DOA. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. syuhada dan solihin. isteri menjadi janda.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim.

sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. JPN KEDAH. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. khurafat. Ya Allah. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. tahayyul dan kekufuran. engkaulah pemerintah segala pemerintah. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. berdaya saing memajukan negara tercinta. Ya Allah Ya Aziz. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tamak haloba. nanah dan airmata perjuangan. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. Oleh itu. Ya Allah Ya Malikal Mulk. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. agar dapat kami bergerak seiring.HIMPUNAN DOA.

ilmu yang berguna.HIMPUNAN DOA. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. sentiasa mensyukuri nikmatMu.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. JPN KEDAH. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Kami memohon Ya Allah. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami.. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. hati yang khusyuk. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. keyakinan yang benar-benar mantap. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran.. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang.. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan.HIMPUNAN DOA. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. JPN KEDAH. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. maka pada hari ini Ya Allah. Ya Rahman. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. Ya Allah. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. melalui Festival nasyid ini. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. maka ampunkanlah kami. Ya Allah.

Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini.HIMPUNAN DOA. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ……….Quran. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. Ya Allah Ya Tuhan kami. JPN KEDAH. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran.

Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. Ya Allah. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . Tuhan yang menentukan segala-galanya. menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini .HIMPUNAN DOA. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . Pada hari yang barakah ini. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . JPN KEDAH. gemilang dan terbilang.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. Engkaulah Tuhan semesta alam. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. patuh pada suruhan ibubapa.

agar bertambahlah iman. DOA PUISI SAINS Ya Allah. Tuhan yang bersifat pemurah. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. lantas terbukalah pintu keampunan. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. Ya Allah. bercahayalah makrifah. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. Ya Allah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami.

memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. kami mengharap perlindungan. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. Peliharalah penglihatan kami. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. terjana akal yang suci. emosi. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. Oleh itu Ya Allah.HIMPUNAN DOA. berdaya juang. Ya Allah. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. Amin Ya Rabbal „Alamin. rohani dan jasmani. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. gemilang dan terbilang. lalu darinya Ya Allah. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. dan kami dengar. Engkau titipkan di hati kami keimanan. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. terbina kesihatan jasmani. terbuka minda abadi. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. Engkaulah Yang Maha Agung. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati.

HIMPUNAN DOA. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. Engkau berkatilah hidupnya. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam.. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. JPN KEDAH. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. mara bahaya. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Ya Allah ya Tuhan kami.ketabahan .kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. Amiin Ya Rabbal Alamiin. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Ya Allah YaRahman Ya Rahim. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . maka ampunkanlah kami Ya Allah. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu . kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati.

bangsa dan negara. kami berhimpun pada pagi ini. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. pemikiran yang hebat. Amin Ya Rabbal Alamiin. Kami menitipkan doa ini. JPN KEDAH. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini.HIMPUNAN DOA. tenaga yang kuat. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. sentiasa berbudi murni. iman yang mantap. Dengan penuh rasa kesyukuran. tekad dan semangat yang tinggi. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. agama. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. . Ya Allah Ya Karim. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Ya Karim. segala puji tertentu bagi Allah. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Ya Zal. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya.a. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. JPN KEDAH. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s.A. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya.Jalali-wal-Ikram. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.HIMPUNAN DOA.

A. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s.a. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. JPN KEDAH. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya.HIMPUNAN DOA. kuncu-kuncunya .

SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Al-Quran dan Terjemahannya. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA.

Jamaluddin Hashim. KMN.. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Terjemahan Riyadhus Shalihin. SPPIM. Abdul Aziz bin A. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). Hj. JPN KEDAH. Hj. Hj. Kedah Tn. M. Lateh. Penolong Pengarah Dakwah. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah.. JPN. Syed Ahmad Semait. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. DSDK. Mahir bin Mohamad. BCK. 3. JPN. Jabatan Agama Johor. Hj. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. Pustaka Nasional Singapura. Pustaka Nasional Singapura 4. Abdai Rathomy. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Tn. 2. Wirid dan Doa. SPPIM.HIMPUNAN DOA. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.

Baling ) Jurulatih Utama Dakwah.BCK. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK.. JPN. Abdul Aziz bin A. Hamid bin Zakaria. SPPIM. JPN KEDAH. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn.KMN.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah. Kedah Tn. Maudah bt. SPPIM Usth.. Kedah. Haji Hassan b. Ali ( SMK. JPN. Mahang. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. SPPIM.. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob.Tunku Putera. Hj. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK. Hj. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd.Kulim ) Jurulatih Dakwah.HIMPUNAN DOA. Baling ) Jurulatih Dakwah. Hj. Itam. DSDK. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK.Baling ) Jurulatih Dakwah. Rahim ( SK. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Lunas Jaya. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. Abd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful