HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1.HIMPUNAN DOA. maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. 3. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. JPN KEDAH. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. 2. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Dr. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Jika dia mengambil harta orang lain . Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya . 6. Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh. minuman .W. JPN KEDAH. 4. Contoh pertama . : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7.dosa tersebut sahaja yang terhapus. Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. Sabda nabi S. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan.hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia).Muka surat 13 5.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin . Dia wajib bertaubat dari segala dosa.W. Sumber rezeki seperti makanan .A.

At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud . 6. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .. telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku . Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan.. Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim. (Abu Daud dan lainnya) 7.HIMPUNAN DOA... 2. 4.. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim.... 5. JPN KEDAH.”.. Wahai Tuhanku. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S.W.. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram.A.W. 3... sedangkan makanannya haram.(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8. Ertinya : Baginda S. Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim..A.

Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. 8. . At Tabrani dan Abu Nuaim)..M. (Ahmad) .A. Muslim. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan ..bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14.baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit..sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bahawasanya nabi S. Abu Daud dan An Nasa’i) 11...sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan . Imam Muslim R. apabila memohon doa. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit. 9. Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S..HIMPUNAN DOA.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. JPN KEDAH. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari . Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan.W. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa .W.A... Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud .. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh. Ahmad .A. Ahmad dan lainnya) 15. (An Nasa’i dan lainnya) 10. Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah. Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12. Apabila doanya telah diperkenankan . Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud . imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan ...

At Tirmizi. Muslim. An Nasa’i dan Abu Daud) 22. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi .At Tirmizi dan Ahmad) 2. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. 9. At Tirmizi. Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. JPN KEDAH. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1. 20. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. At Tirmizi. Abu Daud . Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. Ibnu Majah .HIMPUNAN DOA. Abu Daud dan At Tirmizi) 8. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . 18. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. (Al Baihaqi. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17.

Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9. Ketika azan (Al Bukhari. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18.Ai Hakim danAt Tirmizi). Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13. Al Hakim dan At Tabrani). Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami.W. Abd Razak. 11.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18.dan Al Hakim) 15. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. 5. JPN KEDAH. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. 3.At Tirmizi . Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. dan Abu Nuaim) 6. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. dan Al Baihaqi) 14. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. Said Ibnu Mansur) 11. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim . Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari.dan Al Hakim) 16. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S.Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi. Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7. Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami.HIMPUNAN DOA.At Tirmizi .

Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. JPN KEDAH. Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. 20. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. 2. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Di Mina 14. Di masjid Al Fath pada hari Isnin. Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12.

(Abu Daud. Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S. Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik. Lalu baginda bersabda . Ahmad .W. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya.Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .A. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas.

(Abu Daud.HIMPUNAN DOA.A. 2.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. Ertinya : Saidina Anas R. An Nasa’I . Ahmad. duduk bersama baginda S. menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa.A. JPN KEDAH.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”. Rasulullah S. dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). Rasulullah S. bertanya kepada seorang lelaki . Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak.A.W. Baginda S. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.W. Kemudian dia berkata kepada baginda S.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1.A.W.W. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . (Abu Daud. Baginda S.A.A.A.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa . “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab .W. : .saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”. Al Baihaqi .A.W.

tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5.Kamu tahu syaitan itu musuh kamu. tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2.M.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya.Kamu nampak keaiban orang lain. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7. Abd Halim Mahmud . tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3. 3.Kamu makan rezeki Allah. Berdasarkan hadis di atas . JPN KEDAH.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R.Kamu kata neraka itu benar.Kamu baca Al Quran.Kamu kata syurga itu benar.MS 201 Sebagai tambahan .Kamu kata kamu kenal Allah. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.Kamu kata mati itu benar. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8.HIMPUNAN DOA. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku .Sheikhul Azhar .Dr.Lalu beliau menjawab:1. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9. tetapi kamu berkawan dengannya 6.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar .

JPN KEDAH. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati.HIMPUNAN DOA. 10. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. 4. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1.

Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku.T). (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. 8. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah. dibawahku cahaya. dihadapanku cahaya. JPN KEDAH.pada lidahku cahaya.W. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. 6. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka. diatasku cahaya. pada pendengaranku cahaya. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. disebelah kiriku cahaya. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina.HIMPUNAN DOA. disebelah kananku cahaya. pada penglihatanku cahaya. 7.Jadikanlah dalam hatiku cahaya .

36 11. lenyapkanlah kepayahan daripadanya. Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk.S. Ya Allah Ya Tuhanku. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 5. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia. 12.Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya.M. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.Sheikh Muhammad Zaki R. JPN KEDAH. Segala puji bagi Allah. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah .HIMPUNAN DOA. 14.

JPN KEDAH. DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami.HIMPUNAN DOA.Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir .

HIMPUNAN DOA. Hiasilah kami dengan sopan santun. Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH.

. JPN KEDAH. Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya.HIMPUNAN DOA. Ya Allah. Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi.

maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. lalu engkau lapangkanlah dada kami. kepada agama. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. JPN KEDAH. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. Ya Allah. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna. untuk bermesyuarat. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . bangsa dan Negara. andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. keputusan yang tuntas.HIMPUNAN DOA. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu.

kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua .HIMPUNAN DOA. anak yang cintakan ilmu pengetahuan . DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu . Akhirnya ya Allah . serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . Ya Allah . baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . Oleh itu jadikanlah ya Allah . Ya Rahman .maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. Ya Allah ya Tuhan kami . Amin Ya Rabbal Alamin. gemilang dan terbilang . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini . JPN KEDAH. yang nanti akan dipertanggungjawabkan. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah.Ya Rahim. sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. kukuhkan tekad kami .Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah .

semangat dan keutuhan. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Aziz Ya Jabbar. berinovasi. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. Ya „Alim. berdaya saing dan berdaya juang. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. kreatif dan berminda positif. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah . Sesungguhnya kami sedar ya Allah. Ya Rahman. Ya Allah. Ya Fattah. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. kurniakan kami kelapangan dada. Ya Allah. Ya Allah.

Ya Hafiz. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ampunilah dosa kami. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Oleh itu Ya Allah. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini. Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya.HIMPUNAN DOA. Ya Allah. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. JPN KEDAH. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. Ya Allah.

murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu.seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. semoga dengannya kami mudah menerima . Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu . bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Dengan penuh kerendahan hati. tautkanlah hati-hati kami. harapan kami dan impian kami. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. perkenankanlah doa kami . DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. satukanlah fikrah antara kami.Dari itu ya Allah. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. kami bermunajat kepada Mu. Ya Rahman Ya Rahim. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. JPN KEDAH. padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. Maka dari itu Ya Allah. Ya Allah. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini.HIMPUNAN DOA.

dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. JPN KEDAH. suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan .HIMPUNAN DOA. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. menjana generasi khaira ummah. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. isteri dan keluarga didalam kerinduan. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . semangat dan rasa tanggungjawab. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. gemilang dan terbilang. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. mengharungi badai gelombang. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu. engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang. semoga dengannya kami mudah menerima . Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu.

Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. Kami juga sedar Ya Allah . DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya.HIMPUNAN DOA. kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. dunia globalisasi tanpa sempadan . JPN KEDAH. Amin Ya Rabbal „Alimin. memerlukan kekuatan. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat. keteguhan. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. isteri menjadi janda. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin .HIMPUNAN DOA. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. JPN KEDAH. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. syuhada dan solihin. Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. Ya Allah. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . anak menjadi piatu.

Oleh itu. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. engkaulah pemerintah segala pemerintah. JPN KEDAH. Ya Allah. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. berdaya saing memajukan negara tercinta. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. agar dapat kami bergerak seiring. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. Ya Allah Ya Malikal Mulk. Ya Allah Ya Aziz. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan.HIMPUNAN DOA. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. tahayyul dan kekufuran. nanah dan airmata perjuangan. khurafat. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. tamak haloba.

HIMPUNAN DOA. Selamatkanlah kami dari mara bahaya. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. sentiasa mensyukuri nikmatMu. hati yang khusyuk. Kami memohon Ya Allah. JPN KEDAH. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul. ilmu yang berguna.. keyakinan yang benar-benar mantap. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. bangsa dan negara ke arah cemerlang. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah.

melalui Festival nasyid ini. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu. Ya Allah. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran.. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. maka ampunkanlah kami. Ya Rahman.. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat …………………. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. JPN KEDAH. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. Ya Allah.HIMPUNAN DOA. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . maka pada hari ini Ya Allah.

Ya Allah Ya Tuhan kami. JPN KEDAH. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. Hiasilah diri kami dengan perhiasan al.HIMPUNAN DOA. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini.Quran. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran.

Ya Allah. JPN KEDAH. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . gemilang dan terbilang. anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. Engkaulah Tuhan semesta alam.HIMPUNAN DOA. menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka. patuh pada suruhan ibubapa. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Pada hari yang barakah ini. PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . Tuhan yang menentukan segala-galanya. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya.

sesungguhnya kekuasaanMu terserlah.HIMPUNAN DOA. kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini. agar bertambahlah iman. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. JPN KEDAH. DOA PUISI SAINS Ya Allah. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Tuhan yang bersifat pemurah. Ya Allah. lantas terbukalah pintu keampunan. Ya Allah. bercahayalah makrifah. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu.

emosi. Ya Allah. terbina kesihatan jasmani. rohani dan jasmani. Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. dan kami dengar. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. terjana akal yang suci. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. Engkaulah Yang Maha Agung. kami mengharap perlindungan. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. gemilang dan terbilang. Oleh itu Ya Allah. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. lalu darinya Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Amin Ya Rabbal „Alamin. terbuka minda abadi. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Engkau titipkan di hati kami keimanan. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. berdaya juang. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. Peliharalah penglihatan kami.

kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . mara bahaya.. KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini. DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. Engkau berkatilah hidupnya. JPN KEDAH. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti.

Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Amiin Ya Rabbal Alamiin. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami. tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. Ya Allah YaRahman Ya Rahim. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. Ya Allah ya Tuhan kami. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. maka ampunkanlah kami Ya Allah. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu .ketabahan . Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

JPN KEDAH. sentiasa berbudi murni. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. Kami menitipkan doa ini. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Karim. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. agama. bangsa dan negara. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. Amin Ya Rabbal Alamiin. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. tenaga yang kuat. Dengan penuh rasa kesyukuran. . kami berhimpun pada pagi ini. tekad dan semangat yang tinggi. iman yang mantap.HIMPUNAN DOA. pemikiran yang hebat. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga.

Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu.HIMPUNAN DOA. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.A. segala puji tertentu bagi Allah. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah.Jalali-wal-Ikram. Ya Zal. JPN KEDAH. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah.a. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Ya Karim.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku.W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.

JPN KEDAH. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. kuncu-kuncunya . tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s.A. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya.a.HIMPUNAN DOA. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya.

Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. Al-Quran dan Terjemahannya. JPN KEDAH. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1.

HIMPUNAN DOA. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Abdai Rathomy. KMN. Pustaka Nasional Singapura. M. Pustaka Nasional Singapura 4. BCK. Tn. Jabatan Agama Johor. Lateh. DSDK. 3. 2.. Kedah Tn. Wirid dan Doa. JPN. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Jamaluddin Hashim. SPPIM. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Hj. Hj. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). SPPIM. JPN. Hj. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. JPN KEDAH. Penolong Pengarah Dakwah. Abdul Aziz bin A. Hj.. Syed Ahmad Semait. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Mahir bin Mohamad.

Hj. SPPIM.. Hj. Abd. SPPIM Usth. DSDK. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK.Kulim ) Jurulatih Dakwah.HIMPUNAN DOA. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd.Baling ) Jurulatih Dakwah. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. JPN KEDAH. Itam. Kedah Tn. Kedah. Mahang. SPPIM. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn. Abdul Aziz bin A. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. Lunas Jaya.. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK.BCK.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah. JPN. Rahim ( SK. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK.KMN. Ali ( SMK.Tunku Putera. Hamid bin Zakaria. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. JPN. Baling ) Jurulatih Dakwah. Haji Hassan b. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. Maudah bt.. Hj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful