HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

ISI KANDUNGAN

BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 36 37

TAJUK Sekapur Sireh ( Pengarah Pelajaran JPN Kedah ) Seulas Kata ( Ketua Sektor SPPIM /JPN.Kedah ) Muqaddimah Pengertian Doa Doa-Doa Mustajab Adab-Adab Berdoa Sifat-Sifat Orang Yang Doanya Mustajab Waktu-Waktu Mustajab Doa Tempat-Tempat Mustajab Doa Hukum Berdoa Dengan Doa Yang Lafaznya Bukan Dari Al-Quran atau Hadis 10 Sebab Doa Tidak Makbul Doa-Doa Harian Dipetik Dari Kitab al-Azkar Doa Perhimpunan Doa Memulakan Pelajaran Doa Waktu Pulang Doa Majlis Mesyuarat Doa Mesyuarat Agong PIBG Doa Motivasi Pelajar Doa Perjumpaan Waris Doa Majlis Bersama Pemimpin Doa Majlis Perasmian Kursus Doa Hari Guru Doa Hari Pahlawan Doa Hari Kemerdekaan Doa Hari-hari Kebesaran Islam Doa Festival Nasyid Doa Majlis Tadarrus Al Quran (MTQ) Doa Hari Anugerah Kecemerlangan Doa Puisi Sains Doa Program / Kegiatan Ko Kurikulum Doa Lawatan Sambil Belajar / Musafir Doa Persaraan / Perpisahan Doa Jamuan Guru Doa Majlis Sambutan Hari Lahir Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Sumber Rujukan Sekalung Penghargaan Panel Penulis

MUKA SURAT

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEKAPUR SIREH

PENGARAH JABATAN PELAJARAN KEDAH

Saya mengucapkan tahniah atas kejayaan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral ( SPPIM ) JPN Kedah. kerana menyusun Buku Panduan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah. Ternyata usaha ini amat bertepatan dan sesuai dengan masanya di saat Kementerian Pelajaran Malaysia sedang merangka satu strategi perlaksanaan pengurusan berteraskan prinsip-prinsip Islam Hadhari. Usaha menyusun buku ini juga akan dapat menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa ketika majlis-majlis rasmi. Secara tidak langsung ianya juga dapat menyeragamkan doa-doa berkenaan agar lebih sesuai berasaskan panduan cara berdoa yang mengambilkira sensitiviti pelbagai kaum, keturunan dan agama semasa majlis-majlis rasmi berkenaan berlangsung. Penulisan doa dalam bahasa yang mudah difahami oleh semua pihak juga dilihat menepati matlamat sebenar doa, iaitu seseorang itu faham dengan apa yang dipohonkan dan secara tidak langsung ia akan membantu ke arah penghayatan dalam mengaminkan doa berkenaan. Diharap dengan adanya buku panduan ini, majlis-majlis yang dianjurkan oleh pihak sekolah akan berjalan lebih lancar, sistematik dan diberkati serta mencapai matlamat yang dicita-citakan. Saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada panel penulis dan Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral, JPN Kedah atas usaha murni ini. Semoga usaha kita ini dinilai sebagai satu kebajikan oleh Allah Yang Maha Esa. Sekian, terima kasih.

( DATO‟ ABDUL RAHMAN BIN YOP, DSDK.,KMN., BCK )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

SEULAS KATA

KETUA SEKTOR PENGURUSAN PENDIDIKAN ISLAM DAN MORAL JABATAN PELAJARAN KEDAH

Segala puji-pujian bagi Allah yang telah memberi kemudahan dan keizinan kepada kita untuk menyusun buku kecil ini.Dengan kelahiran buku “Panduan Doa Dalam Majlis Di Sekolah” ini akan memudahkan warga sekolah di negeri Kedah menggunakannya dalam majlis-majlis yang dijalankan di sekolah dan seumpamanya. Sesungguhnya doa merupakan senjata mukmin dan unsur penting dalam ibadah. Dengan berdoa, seseorang mukmin itu telah meletakkan pengharapannya kepada Allah yang merupakan Tuhan Yang Maha Memperkenankan Doa. Keberkatan dari Allah itulah akan menjadikan segala urusan kita akan lebih berkualiti dan mampu mencapai matlamat yang diharapkan. Saya berasa gembira kerana pihak Jurulatih Utama Dakwah, Jurulatih Dakwah JPN Kedah telah mengambil inisiatif ini sehingga berjaya menerbitkan buku ini. Seringkali apabila sesuatu majlis diadakan , akan dimulakan dengan bacaan doa. Dengan adanya buku doa ini, kita dapat menyelaras dan menyeragamkan pembacaan doa dalam majlismajlis rasmi di sekolah. Pihak SPPIM juga mengharapkan dengan penerbitan buku ini, akan menjadi panduan kepada pihak sekolah dalam pembacaan doa semasa majlis-majlis rasmi yang dijalankan di sekolah. Walau bagaimanapun, kandungan doa ini bolehlah diubahsuai atau ditokok tambah mengikut kesesuaian dan keadaan majlis yang dilangsungkan. Mudah-mudahan, dengan sedikit sumbangan dari pihak Sektor Pengurusan Pendidikan Islam Dan Moral (SPPIM) Jabatan Pelajaran Negeri Kedah ini akan membantu pihak sekolah menjalankan aktiviti yang dirancang dengan lebih berkesan dan diberkati. Wassalam, sekian terima kasih,

( HAJI ABDUL AZIZ BIN A. LATEH )

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

HIMPUNAN DOA, JPN KEDAH.

MUQADDIMAH

Doa merupakan senjata bagi orang-orang yang beriman. Ia juga merupakan satu wasilah yang menghubungkan seseorang hamba secara terus dengan Allah Taala. Dengan berdoa seseorang itu bukan sahaja mengharapkan permohonannya diterima Allah bahkan lebih dari itu ia juga menggambarkan tanda perhambaan dan pengakuannya kepada keWujudan, keEsaan dan kekuasaan Penciptanya. Apabila seseorang itu berdoa maka dia sentiasa mengharapkan permohonannya diterima Allah. Oleh yang demikian seseorang yang ingin memohon doa tertakluk kepada adab dan tatacara supaya doanya diterima Allah. Dalam hal ini seseorang yang ingin berdoa, sewajarnya merujuk kepada panduan yang digariskan oleh syarak sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w. Oleh yang demikian, maka melalui risalah doa kecil ini, telah diperturunkan beberapa panduan dan kaedah dalam memohon doa dan beberapa penjelasan tentang perkara yang sering ditimbulkan berhubung dengan adab dan tatacara berdoa.

PENGERTIAN DOA

Kalimah doa di dalam al-Quran membawa maksud yang berbagai. Antaranya doa dari segi bahasa bermaksud ibadat, memohon bantuan atau pertolongan, permintaan atau permohonan, percakapan, memanggil dan memuji. Maka dapatlah disimpulkan bahawa kalimah doa dari segi istilah membawa maksud melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan permohonan hajat dan ketundukan kepada Allah.

DOA-DOA MUSTAJAB Doa yang lebih mudah diterima oleh Allah ialah doa yang terdapat dalam Al-Quran dan Hadis atau lebih dikenali sebagai doa-doa yang ma‟thur. Contoh-contoh doa dalam al-Quran

Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral

maka hendaklah ia membebaskan dirinya dari hak manusia itu. Abdul Halim Mahmud ) : Di antara syarat-syarat doa ialah:1. Doa Nabi ketika melihat sesuatu yang mengembirakan Para ulama juga berpendapat dibolehkan berdoa dari doa yang bukan dari alQuran dan Hadis. Doa Nabi ketika bangun dari tidur 2. Dr. JPN KEDAH. 2.HIMPUNAN DOA. Memahami maknanya walaupun secara ringkas Menyebutkan sebutan (makhraj) dengan betul dan sebaik mungkin Bertaubat dengan memenuhi syarat-syarat taubat seperti di bawah (1) iMeninggalkan perbuatan maksiat iiMenyesal di atas perbuatan maksiat yang pernah dilakukan iiiBerazam untuk tidak mengulanginya kembali buat selamalamanya ivSekiranya kesalahan tersebut berkaitan dengan manusia. Sebagai contoh doa Saidina Umar bin Abdul Aziz ( Kitab alIbadah oleh Syeikh Al-Azhar Prof. Contoh-Contoh Doa dalam Hadis 1. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 3.

Contoh ketiga : Jika kesalahan berupa mengumpat maka hendaklah dia meminta maaf kepada orang yang diumpat olehnya. : Ertinya: Hendaklah kalian berdoa kepada Allah dalam keadaan yakin bahawa doa tersebut akan diperkenankan (dimakbulkan) (At Tirmizi dan lainnya) 7. Manakala dosa yang tidak dilakukan taubat masih kekal. 6. JPN KEDAH. Dia wajib bertaubat dari segala dosa. Jika dia mengambil harta orang lain . Contoh kedua :Jika kesalahan tersebut membawa kepada ”Hukum Had” seperti Had Qazaf (tuduhan zina ke atas orang yang tidak melakukannya) maka hendaklah dia menyerah diri untuk dikenakan hukuman had atau memohon kemaafan daripada tertuduh. Contoh pertama .hendaklah memulangkan kembali atau membayar ganti rugi (jika harta itu sudah habis digunakan) atau meminta halal kepada pemilik atau warisnya (jika pemilik sudah meninggal dunia).A. pakaian dan seumpamanya mestilah halal (antara syarat terpenting) Dalilnya : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sabda nabi S.W.dosa tersebut sahaja yang terhapus. Sumber rezeki seperti makanan . 4. Merendah diri sebagaimana firman Allah S. Jika dia bertaubat dari sebahagian dosa sahaja nescaya .HIMPUNAN DOA. Berdoa dengan menumpukan sepenuh hati terhadap isi kandungan doa (tidak lalai semasa berdoa) Meyakini bahawa doanya akan diperkenankan. minuman .Muka surat 13 5.T yang bermaksud: ”Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut (Al A’ Raf : 55) (1) Kitab Riyadus Solihin .W.

telah menceritakan tentang seorang lelaki yang lama bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan pakaiannya berdebu sambil menadah tangannya ke langit serta berdoa : ” Wahai Tuhanku .. sedangkan makanannya haram. 5...A.A. 4. Wahai Tuhanku. At Tabrani dan Al Baihaqi) Berbetulan dengan kedua bahu (Abu Daud .. 2. Maka bagaimana mungkin doanya akan diperkenankan. Ertinya : Baginda S. Al Hakim dan lainnya) Dimulakan dengan puji-pujian kepada Allah (Abu Daud dan lainnya) Diiringi dengan bersalawat ke atas junjungan besar nabi Muhammad S. Tidak memandang ke langit ketika berdoa (Muslim) (1) (1) Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini Muka surat 13 ADAB-ADAB BERDOA Di antara adab berdoa ialah:Berwudu‟ (Al Hakim.. 3.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH..”.W. minumannya haram dan dia dia dibesarkan dari sumber rezeki yang haram. 6. At Tabrani dan Al Baihaqi) Merapatkan kedua belah tangan (Al Hakim. (Abu Daud dan lainnya) 7... Setelah itu diucapkan (Ahmad dan Al Hakim) 1......W. At Tabrani dan Al Baihaqi) Mengangkat kedua belah tangan (Al Hakim. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .(Doanya pasti ditolak) (Muslim dan At Tirmizi) 8.

8.sunat dia membaca sebaliknya jika ia terasa lambat diperkenankan .W.... imam disunatkan berzikir dan berdoa dalam keadaan dia menjadikan kanannya ke arah ma‟mum dan kirinya ke arah mihrab sebagaimana riwayat Muslim dan dijelaskan oleh Imam Nawawi di dalam kitab Al Majmu‟ (1) Sila rujuk: 13. baginda menjadikan tapak tangan baginda berbetulan ke arah langit. meriwayatkan di dalam Bab Solat Minta Hujan .W.A.baginda menjadikan belakang tangan ke arah langit.dan membalikkan tapak tangan apabila memohon perlindungan dari sebarang keburukan. Ertinya : Daripada Khallad Ibni As Saaib R. Imam Muslim R.. Dia juga boleh mengulangi lebih dari tiga kali apabila hatinya terasa ingin melakukannya ( diqiaskan kepada hadis yang menyatakan baginda Rasulullah S. mengulangi ayat 118 Al Maidah dalam Qiyamullail baginda sehingga subuh. Mengadap qiblat (1) ( Al Bukhari . .A. apabila memohon doa. Ahmad dan lainnya) 15.sunat dia membaca Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Menyapu mukanya dengan kedua belah tangan setelah selesai berdoa (Abu Daud ... Mengulangi sebanyak tiga kali (khususnya apabila ia merasa lebih khusyuk dan air matanya mengalir (Abu Daud . (Ahmad) . At Tabrani dan Abu Nuaim).M. Ahmad . (An Nasa’i dan lainnya) 10. Kemudian menyebut atau boleh juga dia membaca seperti berikut:- Kemudian terus berdoa . Apabila doanya telah diperkenankan . JPN KEDAH..A.HIMPUNAN DOA.. bahawasanya nabi S. Sebaliknya apabila baginda memohon perlindungan . 9.bahawa baginda mengisyaratkan belakang kedua belah tangannya ke arah langit (Ahmad dan Muslim) ( ) 14... Sentiasa berdoa dalam semua keadaan (ketika senang mahupun susah) (Surah Al Anbiya’ :90) Jika solat berjemaah. Memohon doa dengan penuh harapan (sepenuh hati) (Imam Malik) 12.. Menadah tapak tangan ke langit apabila memohon sesuatu kebaikan. Muslim. Abu Daud dan An Nasa’i) 11.

solat atau seumpamanya sebelum berdoa kerana ia lebih diharapkan doanya diterima oleh Allah 17. Ibnu Majah . Al Qazwaini dan Ad Dailami) 21. Memohon kepada Allah permohonan dari sekecil-kecil sehinggalah sebesar-besar perkara. Orang yang sedang sakit atau ditimpa bala sehingga dia sembuh atau bebas dari bala itu (Al Baihaqi . JPN KEDAH. 9. Berdoa untuk orang mu‟min yang telah meninggal dunia. Al Bazzar dan An Nasa’i) 5. Mendahulukan amalan yang soleh seperti sedekah. Diaminkan oleh orang yang berdoa dan para pendengar (Al Bukhari. Seorang mu‟min yang berdoa untuk kebaikan saudara seagamanya tanpa pengetahuannya (Al Bukhari. Orang yang banyak berzikir kepada Allah (Al Baihaqi) 7. At Tirmizi dan Al Bazzar) 3. Duduk dalam keadaan Tasyahhud awal (Iftirasy) ketika berzikir dan berdoa (Abu Daud. An Nasa’i dan Ibnu Majah) 23. Membilang zikir dan doanya dengan ruas-ruas jari kerana ianya akan disoal dan diizinkan berbicara di akhirat kelak (At Tirmizi dan Abu Daud) (2) ( ) (2) Sebagai tambahan sila rujuk Kitab Muka surat 14 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini SIFAT –SIFAT ORANG YANG DOANYA MUSTAJAB BERDOA 1.At Tirmizi dan Ahmad) 2. (Al Baihaqi. Abu Daud . At Tirmizi. 20.HIMPUNAN DOA. Kedua ibubapa yang mendoakan keburukan ke atas anaknya (Abu Daud. 18. At Tirmizi. Al Hakim dan Ibnu Hibban) 16. Imam (pemimpin) yang adil (yang meletakkan sesuatu sesuai dengan kehendak islam) (At Tirmizi dan Al Baihaqi) 6. Orang yang dizalimi (sekalipun ia jahat atau kafir mua‟had (Al Bukhari . Abu Daud dan At Tirmizi) 8. An Nasa’i dan Abu Daud) 22.At Tabrani dan Said Ibnu Mansur) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Berdoa untuk kedua ibubapa dan saudara seagamanya (Muslim) 19. Orang yang sedang bermusafir sehingga dia pulang (Muslim. At Tirmizi. Tidak mengkhususkan doa hanya untuk dirinya sahaja apabila dia merupakan imam atau pemimpin kepada orang lain (Abu Daud. Ibnu Majah dan Nasa’i 4. Orang yang berperang (berjuang) pada jalan Allah sehingga dia pulang (Ibnu Majah dan Al Baihaqi) 10. Muslim. Orang yang sedang mengerjakan ibadat haji dan umrah sehingga dia pulang ke tanahairnya (Al Baihaqi dan Ibnu Majah). Orang yang sedang berpuasa sehingga dia berbuka (At Tirmizi.

Pada malam pertama bulan Rejab (Ad Dailami. Pada kedua-dua malam raya (I‟dil Adha dan I‟dil Fitri) Ad Dailami. 5. Orang tua yang rajin beramal dengan sunnah (At Tabrani) 15. Ketika azan (Al Bukhari. Orang yang mendoakan untuk kebaikan mu‟minin dan mu‟minat secara umum (keseluruhan) (Ad Dailami) 12.dan Al Hakim) 15. Ketika peperangan di jalan Allah sedang berlaku (Al Bukhari. dan Al Baihaqi) 14. Ketika selesai Khatam Al Quran (Al Baihaqi) 18. Ketika gelincir matahari / masuk waktu zohor (Abu Nuaim) 9.At Tirmizi . Said Ibnu Mansur) 11. Ketika angin kencang / ribut (Abu Nuaim) 8. Ketika sujud dalam sembahyang ( Muslim) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Sepertiga malam yang akhir / waktu sahur( Muslim. Pada hari Arafah (9 Zulhijjah) khususnya ketika terbenam matahari (AtTirmizi.W.T (Al Hakim dan Abu Nuaim) 18. Ketika melihat Kaabah ( At Tabrani) 7.At Tirmizi . Ahli Al Quran yang beramal dengan isi kandungannya (Al Baihaqi) 16. Pada malam Lailatul Qadar (An Nasa’i. Ketika berbetulan dengan waktu diperkenankan doa pada hari jumaat Bukhari dan Muslim) 10. Ketika hujan turun (riwayat At Tabrani. Abd Razak. Al Hakim dan Abu Nuaim) 2. dan Al Baihaqi) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 20 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini WAKTU-WAKTU MUSTAJAB DOA Antara Masa Berdoa Yang Mustajab ialah seperti berikut : 1. Di antara azan dan iqamah (Abu Daud dan At Tirmizi) 4. Orang yang banyak berdoa ketika dalam keadaan senang (At Tirmizi dan Al Hakim) 13.Ai Hakim danAt Tirmizi). 11. Pada Malam Nisfu Sya‟ban (Ad Dailami. 3. Al Hakim dan At Tabrani).Abd Razak dan Al Baihaqi) 12. Doa orang yang diberikan bantuan untuk kebaikan pemberinya (Ad Dailami) 17.HIMPUNAN DOA. dan Abu Nuaim) 6. Setelah selesai menunaikan solat lima waktu (Ibnu A’sakir) 19. JPN KEDAH.dan Al Hakim) 16. Ibnu Majah dan Al Hakim) 13. Pada sepanjang bulan Ramadhan (At Tabrani) 17. Pada malam Jumaat (Ad Dailami. Orang yang melapangkan kesusahan orang lain (Ahmad) 14. Golongan yang berhimpun untuk berdoa dan mengucapkan ”Amin” kepada Allah S. Orang yang sedang berada dalam kesusahan (Abu Nuaim .

Di Padang Arafah (At Tirmizi) 12. Ketika meminum air zamzam (Al Hakim) (1) 5. Di tempat Sa‟ie (antara Safa dan Marwah) 10. Di masjid Al Fath pada hari Isnin.HIMPUNAN DOA. Di Muzdalifah (Ibnu Majah) 13. Di sisi Al Multazam (tempat di antara Hajarul Aswad dengan pintu Kaabah) (At Tabrani. Said Ibnu Mansur dan Al Baihaqi) 3. Ketika manusia lain lalai dari mengingati Allah sama ada dengan kata-kata atau perbuatan mereka (Ahmad) 24. Di atas Bukit Safa dan Marwah (Al Baghawi dan An Nasa’ie) 9. JPN KEDAH. Di tempat tawaf ( dalam Masjidil Haram) 6. Di kawasan yang tidak ada penghuni (Abu Nuaim) 4. Di Mina 14. 2. Di belakang Maqam Ibrahim 11. Setelah mengucapkan ketika bersin (At Tabrani) 23. Selasa dan Rabu antara dua sembahyang (Bukhari dan Muslim). Di ketiga-tiga jamrah (Jamratul Ula. Di dalam Kaabah (Al Hasan Al Basri) 8. Ketika terdengar ayam jantan berkokok kerana ia merupakan tanda bahawa turunnya malaikat (rahmat) (Al Bukhari) (1) 1)Rujukan : Kitab Muka surat 21 karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini TEMPAT-TEMPAT MUSTAJAB DOA Antara tempat-tempat yang mustajab berdoa ialah:1. Wusta dan Aqabah) (2) 1)Rujukan : Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ketika seseorang itu merasa terpanggil (terbuka) untuk berdoa (At Tirmizi) 21. 20. Di bawah pancur emas (dalam Hijr Ismail) (Al Azraqie) 7. Ketika hati seseorang merasa lembut untuk berdoa serta mengalirkan air mata (Ahmad 22.

Sesungguhnya engkau telah berdoa kepada Allah Taala dengan menyebut nama-Nya yang paling mulia . (Abu Daud. Ahmad .Al Hakim dan lainnya) Dalilnya : Hadis Kedua: Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Dalilnya : Hadis Pertama: Ertinya : Baginda Rasulullah S.W. Kitab Muka surat 24 2)Rujukan karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini : Kitab karangan Al Fadhil Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al Banjari Al Makki Juz 2 :Muka Surat 29 HUKUM BERDOA DENGAN DOA YANG LAFAZNYA BUKAN DARI AL QURAN ATAU HADIS Hukumnya harus (selama maksudnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam) akan tetapi doa dari Al Quran dan Hadis adalah lebih baik. Lalu baginda bersabda . telah mendengar seorang lelaki berdoa (dengan lafaz yang tidak pernah diajar oleh baginda) : seperti doa di atas. dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA.A.

(Abu Daud.W. mengakui (Taqrir) ijtihad sahabat dalam mencipta doa .A.W.A.A.A. “Bagaimana anda membaca dalam solatmu? Dia menjawab . (Abu Daud. duduk bersama baginda S. Ibnu Hibban dan Ibnu Khuzaimah) Imam As Son‟aani berkata : pada hadis ini menunjukkan bahawa seseorang boleh berdoa dengan sebarang lafaz yang dia kehendaki sama ada ma‟thur atau tidak. Rasulullah S. Al Baihaqi . dan mendengar seorang lelaki menunaikan solat kemudian berdoa (seperti di atas). Ertinya : Saidina Anas R. JPN KEDAH.dimana Allah akan memberikan dan memperkenankan permintaan dan doa orang yang berdoa dengannya. mendengar seorang yang berdoa dengan doa yang bukan ma‟thur tetapi baginda tidak mengingkarinya sebagaimana hadi s berikut: Rasulullah S.A.A. Kemudian dia berkata kepada baginda S. Rasulullah S. bertanya kepada seorang lelaki .W.saya membaca Tasyahhud” kemudian saya berdoa :”Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya aku memohon kepada-Mu syurga dan aku berlindung dengan-Mu daripada neraka ”. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . 2. Baginda S.A.sesungguhnya Saya tidak pandai berdoa seperti nas doamu dan doa Muaz”. An Nasa’I .W. : . menjawab :Sekitar itulah aku dan Muaz berdoa.W.malah memujinya dan menerangkan bahawa doanya menepati nama Allah yang paling mulia.W. Baginda S.W bersabda :Sesungguhnya dia telah berdoa kepada Allah dengan menyebut nama Allah yang mulia . Ahmad.HIMPUNAN DOA.A.Ahmad dan Ibnu Hibban) Di antara pengajaran hadis di atas ialah: 1.

Kamu kata syurga itu benar.harus bagi orang yang tidak mampu berdoa dengan doa yang ma‟thur beribadah dengan doa doa yang tidak ma‟thur. jangan Engkau berikan kepadaku di dunia ini akan suatu pemberian yang menyebabkan aku dijauhi dari rahmat-Mu di akhirat kelak. tetapi kamu tidak bersedia menghadapinya 9.Kamu nampak keaiban orang lain. kenapakah doa seseorang ditolak oleh Allah Taala.(2) (1) Rujuk : Kitab karangan Imam Syeikh Muhammad Zaki Ibrahim Al Husaini (2) Rujuk : Al Ibadah Ahkam Wa-Asrar . tetapi kamu tinggalkan sunnahnya 3.M. 3.Lalu beliau menjawab:1.Kamu kata kamu kenal Allah.Kamu baca Al Quran. tetapi kamu tidak beramal dengannya 4.HIMPUNAN DOA. tetapi kamu melakukan perbuatan yang mendekatkan kamu kepadanya 8. seperti berikut : Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku .Kamu tahu syaitan itu musuh kamu. Abd Halim Mahmud .Kamu kata mati itu benar.Kamu kata kamu cintakan Rasulullah. tetapi kamu berkawan dengannya 6.rujuk kitab yang sama pada muka surat 197 – 204 Muka surat 32 SEPULUH SEBAB DOA TIDAK MAKBUL Ketika Imam Ibrahim bin Adham (seorang wali Allah) ditanya. bahkan tidak mengapa bagi orang yang mengetahui doa yan g ma‟thur menyertakan doa yang tidak ma‟thur di dalam permohonan mereka.MS 201 Sebagai tambahan .Kamu makan rezeki Allah. Berdasarkan hadis di atas . tetapi kamu tidak bersyukur kepada-Nya 5. tetapi kamu tidak nampak keaiban diri kamu sendiri Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tetapi kamu tidak menunaikan tanggungjawab kepada Nya 2. tetapi kamu tidak beramal untuknya 7. (1) Contoh Doa Yang Tidak Ma‟thur: Doa Saidina Umar Ibnu Abd Aziz R. JPN KEDAH.Dr.Kamu kata neraka itu benar.Sheikhul Azhar .

JPN KEDAH. Dengan nama Allah kami masuk dan dengan Allah kami keluar dan kepada Allah kami berserah diri.tetapi kamu tidak mengambil i‟tibar /daripadanya.HIMPUNAN DOA. Doa keluar rumah Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa masuk tidur Maksudnya : Dengan namaMu Ya Allah aku hidup dan aku mati 2. 4. Kemudian hendaklah memberi salam kepada keluarganya. KepadaMu Tuhan semua makhluk akan kembali ( pada hari kemudian ) 3. Aku memohon kepadaMu kebaikan ketika masuk dan kebaikan ketika keluar. DOA-DOA HARIAN ( DIPETIK DARI KITAB AL-AZKAR IMAM NAWAWI ) 1.Kamu kuburkan keluarga kamu yang mati. Doa bangun tidur Maksudnya : Segala puji bagi-Mu Ya Allah. 10. Doa masuk rumah Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku. Engkau telah menghidupkan dan membangunkan kami kembali setelah beberapa lama Engkau tidurkan kami dalam ayunan dan buaian mimpi.

Jadikanlah dalam hatiku cahaya . JPN KEDAH. disebelah kananku cahaya. 7. Doa setelah selesai makan Maksudnya : Segala pujian bagi Allah yang telah memberi kami makan dan minum dan menjadikan kami dari kalangan orang Islam 9. dibawahku cahaya. Ya Allah Ya Tuhanku sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada syaitan-syaitan jantan dan betina. Doa setelah keluar tandas Maksudnya : Ya Allah aku memohon keampunanMu ! Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan kotoran daripadaku serta menyelamatkan ( menyihatkan ) aku. Doa masuk tandas Maksudnya : Dengan nama Allah.pada lidahku cahaya. dibelakangku cahaya dan jadikan untukku cahaya. Doa ketika hendak makan Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku berkatilah untuk kami dalam rezeki yang Engkau kurniakan kepada kami dan peliharakanlah kami dari azab neraka.T). (Maksud cahaya ialah : Seluruh tubuh badan mendapat taufiq dan hidayah untuk menghayati ajaran Islam yang diredhoi oleh Allah S. Doa ketika menuju ke masjid Maksudnya : Ya Allah Ya Tuhanku.W.HIMPUNAN DOA. dan jadikan daku cahaya dan tambahkan untukku cahaya. dan tiada daya upaya melainkan dengan Allah 5. dihadapanku cahaya. disebelah kiriku cahaya. 6. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . diatasku cahaya. pada penglihatanku cahaya. 8. Doa ketika terlupa membaca Bismillah Maksudnya : Dengan nama Allah pada awal dan akhirnya 10. pada pendengaranku cahaya. Maksudnya : Dengan nama Allah aku berserah kepada Allah.

Ya Allah Ya Tuhanku turunkanlah salawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarganya. ampunilah semua dosa-dosaku dan bukakanlah bagiku semua pintu rahmatMu. Segala puji bagi Allah. Doa Ketika Masuk Ke Masjid Maksudnya : Aku berlindung diri kepada Allah yang Maha Besar dan dengan wajahNya yang mulia.HIMPUNAN DOA. Doa ketika hendak keluar masjid Maksud : Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu dari kelebihanMu. Doa ketika berada dalam saf solat Ya Allah Ya Tuhanku berikanlah kepadaku segala pemberian yang terbaik sebagaimana yang telah engkau berikan kepada hamba-hambamu yang soleh 13. 12. serta kekuasaanNya yang sedia ada daripada bahaya syaitan yang terkutuk. sembuhkanlah dia kerana Engkaulah yang menyembuhkan tiada sembuhan lain melainkan sembuhannMu. 36 11.M. Satu sembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.Sheikh Muhammad Zaki R. Rujuk : Mafatihul Al Qurbi . muka surat 16 : Al Futuhaat Ar Rabbaniyyah . 14. Al Allamah Muhammad Ibnu Allan As Siddiqie Juz ke 2 M. (Annasai dan Al Hakim ) Subulussalam jilid 4/411 Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Doa selepas belajar secara (beramai-ramai) Maksudnya : Ya Allah manfaatkanlah segala ilmu yang telah engkau ajarkan kepada kami dan ajarilah kami ilmu yang memberi manfaat (berfaedah) kepada kami dan kurniakanlah kepada kami segala ilmu yang memberi manfaat kepada kami. Doa ketika menziarahi orang sakit Maksudnya : Ya Allah Tuhan sekelian manusia. JPN KEDAH. 5. Ya Allah Ya Tuhanku. lenyapkanlah kepayahan daripadanya.S.

Kami berlindung padamu dari beban hutang dan penindasan orang Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Ya Allah kami berlindung padamu dari rundungan sedih dan duka. DOA PERHIMPUNAN Ya Allah ya tuhan kami. Kami berlindung padamu dari sifat lemah dan malas Kami berlindung padamu dari sifat bacul dan kikir .HIMPUNAN DOA. keluarkanlah kami dari kegelapan kejahilan muliakanlah kami dengan cahaya kefahaman dan bukakanlah hati kami dengan makrifah ilmu dan sinarilah hati-hati kami dengan cahaya petunjukmu seperti mana engkau sinari bumimu dengan cahaya matahari sepanjang zaman.

DOA MEMULAKAN PELAJARAN Ya Allah Ya Tuhan kami bukakanlah hati dan minda kami supaya kami dapat belajar dengan mudah dan kami mohon agar engkau berikanlah kepada kami ilmu yang bermanfaat serta sinarilah hati-hati kami dengan nur hidayahMu Ya Allah Perbanyakkan kami dengan ilmu pengetahuan. Hiasilah kami dengan sopan santun. Muliakanlah kami dengan ketakwaan dan perelokkan kami dengan sihat wal‟fiat. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

Amin Ya Rabbal „Alamin Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah panjangkanlah usia kami supaya kami dapat kembali semula ke sekolah ini pada esok hari dengan semangat untuk terus belajar dan mencipta kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Ya Allah.HIMPUNAN DOA.. DOA WAKTU PULANG Ya Allah Engkau simpankanlah segala ilmu yang telah kami pelajari pada hari ini dalam minda kami dan kembalikan kepada kami apabila kami memerlukannya. Ya Allah jadikanlah hari ini kebaikan bagi kami dan hari esok lebih baik dari hari ini. selamatkanlah perjalanan pulang kami ini dari segala mara bahaya supaya kami dapat sampai ke rumah dengan selamat dan bertemu dengan ayahbonda yang kami sayangi. JPN KEDAH.

JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. kepada agama. maka perencanaan kami di bawah perencanaanMu. lalu engkau lapangkanlah dada kami. supaya terhasil strategi dan perlaksanaan yang kemas serta memberi bekas. Ya Allah. Kami sedar ya Allah Engkaulah sebaik-baik perencana. bukakanlah minda kami agar kami mampu menghasilkan idea yang bernas. bekalkan semangat dan kesabaran agar kami beroleh kemudahan dan kekuatan untuk menjayakan tugas dan amanahmu ya Allah. atas urusan kehidupan dan tanggungjawab kami. Satukan hati-hati kami Ya Allah di bawah panji kasih-sayangmu. kami jua memohon agar segala keputusan yang kami buat menjadi kebaikan kepada kami. untuk bermesyuarat. DOA MESYUARAT AGUNG PIBG Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . andai tersalah ampunkanlah kami ya Allah. DOA MAJLIS MESYUARAT Ya Allah Ya Fattah Ya „Alim Pada hari ini kami berkumpul. keputusan yang tuntas. bangsa dan Negara. kurniakan kesihatan rohani dan jasmani yang sempurna.

Ya Allah .Ya Rahim. Amin Ya Rabbal Alamin. serta bantu kami ya Allah supaya kami dapat menjadi contoh buat anak-anak yang kami sayangi . Ya Allah . sentiasa sedar dan meletakkan tanggungjawab mendidik anak-anak sebagai satu amanah dariMu .kerana dengan limpah kurnia dan inayahMu jua .maka kami ibubapa dan guru pada hari ini dapat berhimpun bersama untuk bermesyuarat dalam suasana persaudaraan dan mahabbah. berwawasan jauh serta menjadi contoh buat generasi akan datang. JPN KEDAH. yang bakal menjadi peneraju kesinambungan buat generasi yang cemerlang . Akhirnya ya Allah . sebagaimana sabda rasulMu “ Kamu semua adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan ditanya tentang orang yang di bawah pimpinannya. baik akhlaknya dan menjadi penyejuk mata ayah dan bonda . gemilang dan terbilang . ibubapa dan guru serta waris yang hadir pada hari ini .HIMPUNAN DOA. DOA MOTIVASI PELAJAR Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . jadikanlah anak-anak kami sebagai anak-anak yang taat kepadaMu . Kami semua insaf bahawa tanggungjawab mendidik anak-anak dengan didikan yang bersifat duniawi dan ukhrawi adalah tanggungjawab yang perlu dipikul bersama dan tidak akan berjaya. kukuhkan tekad kami . Oleh itu jadikanlah ya Allah . tanpa adanya kesepaduan antara rumah dan sekolah. yang nanti akan dipertanggungjawabkan. Ya Rahman . Ya Allah ya Tuhan kami . anak yang cintakan ilmu pengetahuan .Kami panjatkan rasa syukur kami yang tidak terhingga kepadaMu ya Allah .

Sesungguhnya kami sedar ya Allah. Sebagaimana engkau utuskan rasulMu penuh kesabaran.HIMPUNAN DOA. Ya Fattah. Ya Rahim Kami sedar betapa besarnya pengorbanan kedua ibubapa kami mendidik dan mengasuh kami lantas kami merayu Ya Allah ampunilah dosa mereka. Ya Allah. DOA PERJUMPAAN WARIS Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kreatif dan berminda positif. menerokai alamMu yang penuh rahsia dan keajaiban. JPN KEDAH. jadikanlah kami jua insan yang sentiasa bersemangat waja. Pada pagi ini kami berhimpun dengan satu tekad dan matlamat bagi menunaikan amanah yang terpikul di bahu kami. Ya Allah. ketenangan fikiran agar kami mudah menerima ilmu pengetahuan. berinovasi. Ya Rahman. kami memikul amanahMu meninggikan syiar Islam di muka bumi maka bantulah kami. Ya Allah. Hiasilah diri kami Ya Allah dengan akhlak yang terpuji kerana kami yakin bahawa kemuliaan itulah menjadikan kami sentiasa bermotivasi. Ya „Alim. berdaya saing dan berdaya juang. semangat dan keutuhan. kurniakan kami kelapangan dada. Ya Aziz Ya Jabbar. berilah keberkatan umur kepada mereka agar dapat kami balas jasa keduanya dengan meraih kejayaan berkat keizinanMu Ya Allah .

Ya Allah kami mulakan majlis kami pada hari ini dengan berdoa dan bermunajat memohon kepadaMu agar Program Bersama Waris ini akan berjalan dengan lancar dan mencapai matlamatnya. kurniakanlah kepada kami anak-anak yang soleh yang bakal mencerna dan mewarnai negara tercinta ini dengan generasi yang beriman dan bertaqwa. NabiMu telah bersabda yang mafhumnya apabila mati seseorang anak Adam terputuslah amalannya kecuali dia meninggalkan anak yang soleh atau solehah yang sentiasa mendoakan kesejahteraannya. Ya Allah kami juga memohon kepadaMu agar pertemuan kami pada hari ini menjadi pertemuan ukhuwwah serta mengeratkan persahabatan sesama kami. Hidupkanlah dalam hati-hati kami rasa tanggungjawab terhadap amanahMu dalam mendidik anak-anak. Peliharalah anak-anak kami daripada terjebak dalam kancah kemaksiatan di dunia yang serba mencabar yang nanti bakal mengundang seribu kesesalan. Ampunilah dosa kami. Ya Hafiz. kerana mereka adalah aset yang sangat berharga buat kami semua untuk kebahagiaan di dunia dan di akhirat nanti. cintakan ilmu pengetahuan berhati mulia dan berbudi luhur. Ya Allah. JPN KEDAH. pimpinlah kami menjadi hamba-hambaMu yang sentiasa mentaatiMu dan juga sebagai ibubapa yang prihatin terhadap masa depan anak-anak. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Oleh itu Ya Allah. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Tautkanlah antara hati-hati kami supaya kami dapat bersatu mengembeling tenaga membantu pihak sekolah membina kecemerlangan anak-anak kami dan sekolah ini.HIMPUNAN DOA. Ya Allah.

padukanlah saf kami serta pimpinlah kami agar matlamat untuk melahirkan generasi “Khairul Ummah” yang berjiwa Rabbani dan Hadari menjadi kenyataan akhirnya. serta hikmah yang tinggi dalam menghadapi kerenah anak-anak didik kami. kami merafa‟kan tangan kehambaan memohon belas kasihan Mu. Ya Rahman Ya Rahim. semoga dengannya kami mudah menerima .seorang pemimpin yang berjiwa rakyat. Hari ini majlis kami dihadiri oleh seorang hamba Mu yang berhati mulia. agar Engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayah Mu .Dari itu ya Allah.menghayati dan mengamalkan petunjuk-petunjuk agama Mu. betapa dhaifnya diri kami ketika menghadapi ranjau dan mehnah dalam perjuangan memartabatkan agama Mu. suburkanlah jiwa kami dengan rasa ketakwaan. kami bermunajat kepada Mu.HIMPUNAN DOA. yang sentiasa prihatin dan mengambil berat tentang tugas dan tanggungjawab kami sebagai pendidik dan pendakwah. harapan kami dan impian kami. Janganlah pula Engkau kecewakan kami lantaran kelemahan dan keterbatasan diri kami sehingga tiada lagi pewaris tugas suci ini. tautkanlah hati-hati kami. Inilah bai‟ah hambaMu kepada Mu Ya Allah. bukakanlah minda kami dengan limpahan hikmah Mu. Ya Allah. satukanlah fikrah antara kami. Dengan penuh kerendahan hati. JPN KEDAH.Justeru kurniakanlah kepada kami ilham dan kebijaksanaan dalam memimpin organisasi kami. perkenankanlah doa kami . Sesungguhnya Engkau jua Yang Maha Mengetahui. Maka dari itu Ya Allah. murahkanlah rezekinya serta tetapkanlah imannya agar segala kebaikan yang Engkau kurniakan kepadanya dapat dimanfaatkan untuk agama . bangsa dan negara Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DOA MAJLIS BERSAMA PEMIMPIN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Di dalam majlis yang penuh keberkatan ini. kami memohon kepada Mu agar Engkau rahmatilah hidupnya.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ketika kami datang ke kursus ini. JPN KEDAH. agar agama bangsa negara semakin cemerlang. gemilang dan terbilang. kami merafakkan tangan kehambaan memohon belas kasihanmu.HIMPUNAN DOA. maka biarlah kepulangan selepas ini engkau titipkan kami dengan kekuatan dan kecekalan agar dapat kami tempoh ranjau perjuangan. isteri dan keluarga didalam kerinduan. Kami sedar Ya Allah bahawa tugas kami sebagai pendidik dan murabbi terlalu berat dan mencabar. membina diri dengan ilmu dan kemahiran. Selama 4 hari 3 malam kami bersama di sini. dari itu bantulah kami Ya Allah dalam melaksanakan tugas kami membimbing dan mengajar anak-anak didik kami. semangat dan rasa tanggungjawab. DOA MAJLIS PERASMIAN KURSUS Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Didalam majlis yang penuh barakah ini. mengharungi badai gelombang. menjana generasi khaira ummah. Namun yang ada pada kami hanyalah kesedaran . dari itu Ya Allah kami mohon padamu agar engkau mantapkan ilmu dan kemahiran kami serta suburkanlah kasih sayang antara kami. agar engkau sinarilah hati kami dengan cahaya hidayahmu . menghayati dan mengamalkan petunjukpetunjuk agamamu. bukalah minda kami dengan limpahan hikmahmu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . engkau bekalkan kami dengan kesabaran dan ketabahan untuk meninggalkan anak. semoga dengannya kami mudah menerima . suburilah jiwa kami dengan baja ketakwaan . mengeratkan hati kami dengan mahabbah dan kasih sayang.

JPN KEDAH. dan kesepaduan tenaga dan fikiran serta perpaduan yang cukup mantap dan erat.HIMPUNAN DOA. tugas kami menjadi semakin berat dan mencabar . DOA HARI PAHLAWAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Oleh itu Ya Allah kurniakanlah kepada kami semangat juang yang tinggi agar Falsafah Pendidikan Negara yang kami dukung selama ini akan terlaksana dengan jayanya. Kami juga sedar Ya Allah . kami berkumpul pada hari yang indah ini memohon limpah restuMu agar perhimpunan kami sempena Sambutan Hari Guru tahun ini akan mendapat petunjuk dan hidayahMu. memerlukan kekuatan. di saat dunia sedang berhadapan dengan berbagai kemajuan yang cukup pesat. DOA HARI GURU Ya Allah Ya Tuhan Kami. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Sesungguhnya Kami tahu bahawa kami adalah hasil kejayaan usaha gigih guru-guru kami yang terdahulu lantas kami sedar betapa pengorbanan para guru terdahulu adalah terlalu mahal nilainya untuk kami balas. Dengan penuh rasa rendah diri dan rasa terharu. Amin Ya Rabbal „Alimin. dunia globalisasi tanpa sempadan . Engkau ampunilah dosa mereka dan Engkau tempatkanlah mereka yang telah pergi meninggalkan kami di kalangan hamba yang Engkau kasihi. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami amat yakin dan percaya bahawa tugas dan profesion kami sangat mulia lagi terpuji dan merupakan kesinambungan medan jihad para anbia‟ dan mursalin. oleh itu Ya Allah kami memohon kepadaMu agar Engkau cucurilah rahmatMu kepada mereka . keteguhan.

Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui. Mereka rela membiarkan harta menjadi pusaka. Ya Allah. Pada hari yang penuh keberkatan ini kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menyambut Hari Pahlawan bagi tahun …………. syuhada dan solihin. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Dari itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmat ke atas roh mereka dan tempatkanlah mereka bersama para mursalin . isteri menjadi janda. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Pada hari yang mulia ini juga. DOA HARI KEMERDEKAAN Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah bahawa di antara hamba-hambaMu terdapat mereka yang telah berjuang dengan harta dan nyawa demi memerdekakan bumi bertuah ini. Kami berlindung denganMu dari beban hutang dan penindasan orang.HIMPUNAN DOA. JPN KEDAH. kami memohon kepadaMu Ya Allah agar Engkau kurniakanlah kekuatan dan semangat juang kepada wira-wira negara yang sedang bertugas demi agama bangsa dan negara sentiasa terpelihara di bawah lembayung rahmat Yang Esa. Kami berlindung denganMu dari sifat bacul dan kikir. anak menjadi piatu.Kami berlindung denganMu dari sifat lemah dan malas. kami berlindung denganMu dari rundungan sedih dan duka.

tahayyul dan kekufuran. saling membantu berkasih sayang atas rasa tanggungjawab terhadap negara tercinta. sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas setiap sesuatu. Kami sedar betapa pahit jerih generasi terdahulu meraih kemerdekaan yang harganya adalah darah. bakhil kedekut dan perasaan mazmumah. Kami sedar Ya Allah betapa sukarnya untuk kami mengisi dan mengekal nikmat kemerdekaan. tamak haloba. Ya Allah.HIMPUNAN DOA. Ya Allah Ya Aziz. engkaulah pemerintah segala pemerintah. merdekakan juga jiwa kami dari berhasad dengki. Engkau merdekakan minda kami dari sentiasa berburuk sangka. agar dapat kami bergerak seiring. Di dalam genggamanMulah segala kebaikan. Betapa kami merafakkan syukur kepadaMu atas nikmat kemerdekaan yang Engkau limpahkan kepada tanah air kami. khurafat. nanah dan airmata perjuangan. DOA HARI-HARI KEBESARAN ISLAM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . JPN KEDAH. Ya Allah Ya Malikal Mulk. Oleh itu Ya Allah Engkau cucurilah rahmatMu kepada para pejuang kemerdekaan yang telah pergi meninggalkan kami. Oleh itu. satukanlah antara hati-hati kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. Engkau yang berhak memberi pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkau juga berkuasa mengambilnya daripada sesiapa yang Engkau kehendaki dan Engkaulah jua yang menghina dan memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki. berdaya saing memajukan negara tercinta. sebagaimana Engkau merdekakan Negara kami maka kami memohon kepadaMu agar Engkau merdekakan kami dari belenggu syirik. berminda negatif sehingga menghalang kemajuan dan ijtihad ke arah menjadikan kami umat yang maju dan seimbang.

Selamatkanlah kami dari mara bahaya. hati yang khusyuk. keluarga dan anak-anak kami serta sesiapa sahaja yang bersama-sama kami.. Ya Allah kurniakan kami iman yang sempurna. DOA FESTIVAL NASYID Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . sentiasa mensyukuri nikmatMu. JPN KEDAH. Wahai tuhan yang mudah dan cepat memperkenankan permintaan hambaNya …… perkenankanlah Ya Allah.HIMPUNAN DOA. Kami memohon Ya Allah. berikanlah kami Ya Allah iman yang sebenarnya sehingga kami tidak lagi gentar atau mengharap orang lain selain dari Engkau sendiri atau menyembah selain dari Engkau. ilmu yang berguna. berjiwa merdeka dan menggerakkan satu momentum memacu agama. bangsa dan negara ke arah cemerlang. Ya Allah jadikanlah perhimpunan kami sempena menyambut ………………………. hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu serta badan yang ringan untuk menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu. gemilang dan terbilang di dunia dan akhirat. kecukupan yang tidak sampai sehingga kami terpaksa meminta jasa baik orang lain. Ya Allah kurniakanlah kami lisan yang lembut serta basah untuk mengingati dan menyebut namaMu. Janganlah Ya Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri walaupun sekadar sekelip mata. Hiasilah Ya Allah hidup kami dan anak-anak didik kami dengan akhlak yang mulia.…… pada hari ini sebagai penggerak dan titik tolak untuk kami membina kehidupan yang lebih baik dan menjadi hambaMu yang taat serta patuh kepada perintahMu. kembangkanlah lembayung rahmatMu kepada kami. keyakinan yang benar-benar mantap. Ya Allah kurniakanlah kami agama yang jitu dan unggul.

Padamu kami memohon agar majlis kami ini mendapat keberkatan dan KeredhaanMu. melalui Festival nasyid ini. Ya Rahman. Hanya padaMu Ya Allah kami berharap agar Engkau terimalah segala usaha murni ini dan jadikanlah ia sebagai amal soleh yang akan mendapat ganjaran pahala dariMu Ya Allah. Dari itu Ya Allah terimalah segala puji-pujian hamba-hambaMu yang hina ini. kami hamba-hambaMu memuji keindahan sifatMu. Seandainya di dalam majlis kami ini terdapat perkara yang mengundang kemurkaanMu.. kami memuji keindahan syariat AgamaMu. Engkau juga Ya Allah memerintahkan kami agar sentiasa menyeru kearah kebaikan dan mencegah kejahatan dan kemungkaran. kami memuji keindahan peribadi RasulMu. Ya Rahim Hari ini kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul didewan yang berseri ini. maka ampunkanlah kami.. Ya Allah jadikanlah kami diantara hamba-hambaMu yang sentiasa mendengar dan mengikut perkataan yang baik. dengan gaya dan nada yang penuh hikmah mengajak hamba-hambaMu mengamalkan segala kebaikan dan menjauhi diri dari segala kejahatan dan kemungkaran. Ya Allah. DOA MAJLIS TADARRUS AL QURAN (MTQ) Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Lagi Maha Penyayang. Sesungguhnya Engkau Maha Indah dan Engkau sukakan segala keindahan. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. maka pada hari ini Ya Allah. maka melalui Festival nasyid ini juga kami menyusun kata-kata indah. bagi menjayakan Karnival Nasyid Peringkat ………………….

Hiasilah diri kami dengan perhiasan al. Ya Allah Ya Fattah Ya Alim Engkau rahmatilah kami dengan kemuliaan Al Quran. kami hamba-hambaMu berkumpul dan berhimpun bagi menjayakan program majlis tilawah Al Quran bagi tahun ………. dan masukkanlah kami Ya Allah kedalam syurgamu dengan syafaat al Quran. pakaikanlah kami dengan pakaian al Quran. Engkau jadikanlah ia sebagai amalan yang mendapat ganjaran pahala darimu. JPN KEDAH.HIMPUNAN DOA. jadikanlah ia sebagai panduan hidup kami dan kurniakanlan kepada kami kelazatan membacanya siang dan malam. muliakanlah kami dengan kemuliaan al Quran. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah Ya Tuhan kami.Quran. Kami bermohon padaMu Ya Allah agar Engkau berkatilah majlis kami ini. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia ini.

menghormati guru-guru dan rakan-rakan mereka.HIMPUNAN DOA. Pada hari yang barakah ini. Kami juga tidak lupa Ya Allah memohon agar Engkau limpahkan rahmatMu kepada guru-guru yang telah bersusah payah mendidik anak-anak kami sehingga mereka berjaya. patuh pada suruhan ibubapa. bahawa kami akan sentiasa bekerjasama dengan pihak sekolah untuk sama-sama menyumbang buah fikiran dan tenaga bagi mendokong cita-cita murni memartabatkan agama . DOA HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Kami tautkan dua tangan kami dan memohon kehadratMu agar acara yang meriah ini . Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. anak yang taat pada perintah Allah dan perintah rasulNya. gemilang dan terbilang. kami ungkapkan rasa syukur kami dengan memuji-muji kebesaran dan keagunganMu . yang menjadi kemuncak pencapaian anak-anak kami sepanjang tahun …2005/06…… akan mendapat rahmat serta inayah daripadaMu. Ya Allah. Engkaulah Tuhan semesta alam. namun kami akan sentiasa memohon agar engkau jadikan mereka anak yang sentiasa cemerlang di dunia dan gemilang di akhirat . Tuhan yang menentukan segala-galanya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . PadaMu Ya Allah kami bergantung harapan dan memohon pertolongan buat diri dan keluarga kami. Betapapun engkau telah memilih anak-anak kami menjadi anak yang cemerlang pada hari ini. Ya Allah Ya Zaljalali Wal Ikram Kami akhiri doa kami dengan satu kesepakatan. JPN KEDAH.bangsa dan Negara supaya menjadi cemerlang.

kami dambakan rahmatMu pada pagi ini. bukakanlah minda kami yang telah Engkau bekalkan dengan 25 trillion neuron untuk kami sentiasa tadabburkan kejadian langit dan bumi. DOA PROGRAM / KEGIATAN KO KURIKULUM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Ya Allah jadikanlah kami insan yang setia. sesungguhnya kekuasaanMu terserlah. Ya Allah. agar ianya jauh dari kekeruhan sifat mazmumah sebagaimana Engkau jernihkan air hujan yang Engkau titiskan ke bumi lalu darinya engkau hidupsuburkan tumbuh-tumbuhan. ketika Engkau pancarkan sinar mentari yang penuh berfaedah. bercahayalah makrifah. ketika Engkau simbahkan cahaya rembulan yang menentukan pasang surut lautan. lalu kami insan yang kerdil ini menumpang berteduh di bawah payungan rahmatMu. moga lembayung rahmatMu memayungi perjalanan karnival ini hingga ke akhirnya. agar bertambahlah iman. Peliharalah kami daripada melanggar perintahMu sepertimana siang yang tidak pernah melanggar perintah mendahului malam. DOA PUISI SAINS Ya Allah. Ya Allah. tunduk kepada perintahMu sepertimana tunduksetianya matahari dan bulan pada orbitnya atas iradahMu. Kami jua memohon kepadaMu Ya agar engkau sentiasa mencurahkan kepada kami ilmuMu agar kami sentiasa mampu berusaha mengkaji dan mencari rahsia alamMu untuk manfaat kami Ya Allah. Ya Allah dengan hati yang penuh kerendahan kami memohon agar Engkau jernihkan hatihati kami. untuk kami laksanakan perencanaan kami dalam Karnival Puisi Sains pada kali ini.HIMPUNAN DOA. lantas terbukalah pintu keampunan. JPN KEDAH. Tuhan yang bersifat pemurah.

Ya Allah pada hari ini kami berhimpun dengan matlamat untuk menjayakan kejohanan Sukan / Olahraga pada tahun ini. dapat kami satukan ramuan ini dalam diri untuk kami menjadi umat yang seimbang dari segi intelek. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .HIMPUNAN DOA. kami mengharap perlindungan. agar bertambah keyakinan kami terhadap kekuasaanMu. JPN KEDAH. pendengaran kami serta kawallah tingkahlaku kami dari sebarang perkara yang membawa kepada dosa dan kemurkaanMu. melalui kejohanan yang kami anjurkan hari ini. terbina kesihatan jasmani. dengan hati penuh kerendahan kami memohon keampunan. terjana akal yang suci. Engkau jadikannya keberkatan kepada kami supaya terbenih keikhlasan di hati. Lalu kami menjadi umat yang berdaya saing. gemilang dan terbilang. berdaya juang. Engkau satukan hati antara kami tanpa mengira warna kulit dan suku bangsa. kami mendamba rahmat dan kasih sayang agar kejohanan yang kami anjurkan pada hari ini berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah dan kecelakaan. Engkau titipkan di hati kami keimanan. dan kami dengar. lalu darinya Ya Allah. Peliharalah penglihatan kami. Ya Allah. Ya Allah jadikan permulaan kami kebaikan dan kesudahan kami kebaikan. Amin Ya Rabbal „Alamin. Engkaulah Yang Maha Agung. Sesungguhnya kami amat takut kepada kemurkaanMu sebagaimana takutnya kami kepada azab api neraka. rohani dan jasmani. DOA LAWATAN SAMBIL BELAJAR / MUSAFIR Ya Allah Engkau lapangkan hati kami untuk kami tadabburkan segala apa yang kami lihat. Oleh itu Ya Allah. emosi. memacu Negara kami menuju negara yang cemerlang. terbuka minda abadi.

DOA PERSARAAN / PERPISAHAN Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Dihari yang mulia dan barakah ini. kami hamba-hambamu berhimpun dan berkumpul bagi meraikan persaraan saudara kami……………. Engkau jauhkan kami dari perbuatan khianat sama ada dari kalangan manusia.HIMPUNAN DOA. mara bahaya. Engkau murahkanlah rezekinya serta kurniakanlah kepadanya Ya Allah kesihatan yang baik agar hambaMu ini dapat meneruskan sumbang baktinya kepada agama bangsa dan Negara. jin atau makhluk lain yang berniat jahat kepada kami ya Allah Ya Allah. JPN KEDAH. maka kami memohon agar Engkau selamatkan perjalanan kami dari sebarang petaka. Ya Allah kami sedar bahawa Engkaulah yang mengatur dan menguasai sekelian alam. Engkau berkatilah hidupnya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . KepadaMu Ya Allah kami bermohon agar Engkau terimalah segala pengorbanan dan usaha gigih yang telah dicurahkannya selama ini.. Ya Allah sebagaimana Engkau selamatkan perjalanan kami maka Engkau selamatkanlah jua kepulangan kami nanti. Jadikanlah pengalaman yang kami perolehi dari perjalanan kami ini sebagai ilmu yang bermanfaat untuk kami gunakan bagi memajukan agama dan Negara kami.

kami memohon dariMu kesejahteraan untuk kami semua. Selamatkanlah agama kami sihatkanlah Ya Allah tubuh badan kami. Jadikanlah perhimpunan kami pada hari ini sebagai perhimpunan yang mendapat RahmatMu dan perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan kami selepas ini adalah perpisahan yang mendapat keampunan dariMu .HIMPUNAN DOA. kesabaran dan rasa tanggungjawab kepada kami hamba-hambaMu yang masih berkhidmat ini supaya kami dapat menerus dan menjalankan tugas-tugas kami dengan baik dan sempurna. dan jadikanlah kami orang yang bertaubat sebelum kami mati. JPN KEDAH. maka ampunkanlah kami Ya Allah. Ya Allah YaRahman Ya Rahim.kesilapan dan dosa kepadaMu sama ada secara sedar ataupun tidak sedar. Amiin Ya Rabbal Alamiin. DOA JAMUAN GURU Ya Allah Ya Tuhan kami.ketabahan . Ya Allah Ya Tuhan kami ringankanlah kesakitan ketika kami menghadapi sakratulmaut dan hindarkanlah kami semua dari api nerakaMu dan ampunilah kami di ketika kami di hisab pada hari akhirat nanti. Ya Allah ya Tuhan kami. Kami tidak berupaya untuk mengelak diri dari melakukan kesalahan. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. dari itu Ya Allah seandainya sepanjang perkhidmatan kami khususnya saudara kami ini terdapat perlakuan dan tingkah laku yang mengundang kemurkaanMu. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . tambahkan kepada kami ilmu pengetahuan dan berikan keberkatan kepada rezeki yang kami perolehi. Kami sedar Ya Allah bahawa kami adalah hamba-hambaMmu yang lemah. Disini juga kami berharap kepadamu agar Engkau kurniakan kecekalan.

bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan keluarga. sentiasa berbudi murni. pemikiran yang hebat. Ya Allah Ya Karim. agama. Dengan penuh rasa kesyukuran.HIMPUNAN DOA. Sejahterakanlah kehidupan saudara kami ini. Amin Ya Rabbal Alamiin. sebagai tanda kasih dan sayang kami kepadanya maka kami memohon kepadaMu agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat. . Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . kami berhimpun pada pagi ini. iman yang mantap. rezeki yang tak kunjung sejat dan penuh berkat. tenaga yang kuat. Kami menitipkan doa ini. JPN KEDAH. Ya Allah Ya Sami‟u Ya „Alim. tekad dan semangat yang tinggi. DOA MAJLIS SAMBUTAN HARI LAHIR Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada saudara kami ini hati yang suci. amalan yang terpuji agar dengannya dapatlah dia menjadi insan yang cemerlang duniawi dan ukhrawi serta mampu menghadapi cabarannya tanpa goyah jatidiri. untuk meraikan sambutan hari lahir …………………………. bangsa dan negara.

Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. Engkau telah memerintahkan supaya aku bertaubat daripada kesalahankesalahan itu. Salawat dan salam keatas junjungan kami Nabi Muhammad (s. segala puji tertentu bagi Allah. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupai perkara itu. Ya Allah sesungguhnya pada tahun ini hambamu telah melakukan larangan-larangan Mu tapi belum bertaubat. Terimalah permohonanku ini dan janganlah Engkau hampakan harapanku terhadapMu.a. Ya Zal. Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. ampunilah aku dan apa yang aku lakukan pada tahun ini. JPN KEDAH. Maka aku memohonnya kepada Engkau Ya Allah. Ya Karim. Engkau telah menangguhkan azabMu yang telah ditetapkan kepadaku.Jalali-wal-Ikram.w) dan keluarga baginda dan para sahabatnya. DOA AKHIR TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah.HIMPUNAN DOA. Sesungguhnya pada hari ini aku mohon keampunan dari Engkau. yang Engkau redhai dan yang Engkau janjikan pahala. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .W dan keluarga baginda dan para sahabatnya. Salawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad S.A.

Sesungguhnya pada tahun ini aku pohon Engkau perlindungan daripada syaitan yang direjam. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (S. Segala puji tertentu bagi Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. DOA AWAL TAHUN Segala puji tertentu bagi Allah. Demi kelebihanMu Yang Maha Agung dan kemurahanMu yang melimpah. Salawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad (s.a.W) dan keluarga baginda dan para sahabatnya.HIMPUNAN DOA. tentera-tenteranya dan penolong-penolongnya dan aku mohon perlindungan daripada nafsu ammarah yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan dan melalaikan aku dengan perkara yang tidak berfaedah daripada mendekatkan diri kepada Engkau.w) dan ke atas keluarga baginda dan para sahabatnya.A. kuncu-kuncunya . Tuhan yang memelihara dan mentadbir sekelian alam. JPN KEDAH. Ya Allah Engkaulah yang kekal abadi untuk selama-lamanya. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral .

JPN KEDAH. Penerbit J-ART Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . Al-Quran dan Terjemahannya.HIMPUNAN DOA. SUMBER RUJUKAN Rujukan Bahasa Melayu 1.

Abdai Rathomy. Tn. Kumpulan Doa dan Zikir ( Terjemahan al-Azkar ). SPPIM. Pustaka Nasional Singapura. JPN KEDAH.. JPN. SEKALUNG PENGHARGAAN Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. Kedah Pegawai-Pegawai Pelajaran Daerah. Negeri Kedah Semua Pengetua dan Guru Besar Sekolah-Sekolah Negeri Kedah Semua Panel Penulis Jurulatih Utama Dakwah Jurulatih Dakwah Semua pihak yang terlibat dalam menyusun dan mengeluarkan Buku Himpunan Doa Majlis-Majlis Rasmi Sekolah Semoga Sumbangan Dato‟ / Tuan / Puan mendapat ganjaran dari Allah Taala. Hj. JPN. Penolong Pengarah Dakwah. Pustaka Nasional Singapura 4. Hj.HIMPUNAN DOA. Kedah Tn.. Hj. Terjemahan Riyadhus Shalihin. Syed Ahmad Semait. Jamaluddin Hashim. Abdul Hamid bin Zakaria Penyelia Pendidikan Islam Menengah. DSDK. SPPIM. Abdul Aziz bin A. Lateh. 2. Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam & Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. 3. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah. M. Jabatan Agama Johor. KMN. Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . BCK. Hj. Wirid dan Doa. Mahir bin Mohamad.

Hj. Abd. SPPIM Ustaz Mohd Rifae bin Haji Ismail ( SMK.Tunku Putera. Lateh Ketua Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral Jabatan Pelajaran Negeri Kedah Tn. JPN. Penyelia Pendidikan Islam Sekolah Menengah. Hj. Hj. Mahir bin Muhamad Penolong Pengarah Dakwah. Mahang. Haji Hassan b.Kulim ) Jurulatih Utama Dakwah.Kulim ) Jurulatih Dakwah. Kedah Tn. JPN.BCK. Abdul Aziz bin A. SPPIM Tuan Syeikh Aminuddin bin Abd. Itam. SPPIM. SPPIM Sektor Pengurusan Pendidikan Islam dan Moral . DSDK.. Baling ) Jurulatih Utama Dakwah. JPN KEDAH. Simpang Empat ) Ustaz Haji Mohd Najib bin Haji Ahmad ( SMK. Maudah bt.. Baling ) Jurulatih Dakwah. Kedah. PANEL PENULIS Penasihat : Dato‟ Abdul Rahman bin Yob. Hamid bin Zakaria. Rahim ( SK.Baling ) Jurulatih Dakwah. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah Tn.KMN. Panel Penulis: Ustaz Haji Muhamad Puad bin Ilias @ Yahya ( SMK. Ali ( SMK. SPPIM Ustaz Ahmad Zakir bin Abdul Hamid ( SK.HIMPUNAN DOA. SPPIM.. Lunas Jaya. SPPIM Usth.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful