KAS v 2.

0

KERTAS KERJA

KEM AULAD SOLEH v.2.0
Sekolah Menengah Kebangsaan Hutchings PENDAHULUAN
Solat merupakan asas utama membentuk peribadi seorang muslim yang sejati. Tanpa solat seorang muslim itu tidak dapat menjadi muslim yang sejati yang sentiasa mendapat rahmat daripada Allah S.W.T. Dengan kesedaran tentang betapa pentingnya solat maka Panitia Pendidikan Islam SMK Hutchings merancang menganjurkan KEM AULAD SOLEH v2.0 Secara umumnya program ini memberi perhatian khusus bagi memastikan murid berjaya menguasai kaifiyat wuduk dan solat dengan sempurna dengan penumpuan khusus dari segi bacaan dan perbuatan yang akan dilaksanakan secara intensif. Oleh itu, kertas kerja ini akan menjadi asas rujukan utama kepada pelaksanaan program ini. Semoga usaha murni ini akan diberkati Allah S.W.T. Aamin..

OBJEKTIF
 Dapat menguasai bacaan wuduk dan solat dengan betul dan sempurna dalam tempoh 4 fasa kem ini.  Dapat menguasai bentuk perbuatan wuduk dan solat dengan betul dan sempurna dalam tempoh 4 fasa kem ini.  Merapatkan ukhuwwah Islamiyyah antara murid, guru dan ibubapa.  Mencapai hasrat kerajaan untuk melahirkan generasi yang beriman dan dinamik.

TEMA
“Solat Pembentuk Insan Dinamik”

TEMPAT
SMK Hutchings

TARIKH
1 Ogos – 2 Ogos 2013 1

.........KAS v 2... Semoga dengan kerjasama dari semua pihak akan menjayakan program ini seterusnya melahirkan golongan pelajar yang berdisiplin dan mempunyai sahsiah diri yang jitu serta berakhlak mulia......... insyaAllah... ( MOHD AMIN FITRI BIN OTHMAN ) Penyelaras.. dan 2 PENUTUP Program peningkatan kemahiran solat yang akan dijalankan ini amat memerlukan komitmen dari semua pihak kerana misi yang dibawa adalah amat besar iaitu membentuk generasi seimbang dan harmonis dalam segenap aspek... Generasi inilah yang akan meneruskan kesinambungan kepimpinan negara di masa hadapan..W....... 2 .....0 ORGANISASI Rujuk Lampiran 1 TENTATIF Rujuk Lampiran 2 PERBELANJAAN Rujuk Lampiran 3 KUMPULAN SASAR Murid beragama Islam Tingkatan 1. keredhaan dan keberkatan dari Allah S....T. Kem Aulad Soleh Ketua Panitia Pendidikan Islam... SMK Hutchings......... Disediakan oleh : . semoga segala gerak kerja yang dilaksanakan mendapat bantuan.. Akhirnya..

Izzudin Syah UNIT FASILITATOR 5 Murid UITM Permatang Pauh 3 .0 Lampiran 1 STRUKTUR ORGANISASI JAWATANKUASA KAS 2012 SMK HUTCHINGS PENAUNG En Baskaran A/L Karupiah (Pengetua) PENASIHAT Cik Zaini Bt Sahid (Penolong Kanan 1) PENYELARAS Ustaz Mohd Amin Fitri Othman SETIAUSAHA Ustaz Mohd Mahidin Zakaria AHLI JAWATANKUASA UNIT DISIPLIN DAN KAWALAN MURID En Mohd Junaid Mohd Kassim UNIT DOKUMENTASI Ustaz Mohd Mahidin UNIT KESELAMATAN En.KAS v 2.

KAS v 2. - PENILAIAN WUDHUK Fasilitator membimbing murid lemah secara PRAKTIKAL Penilaian kemahiran murid Guru mengisi Borang Pencapaian* Lokasi : Tempat Wudhuk - PENILAIAN SOLAT Fasilitator membimbing murid lemah secara individu Penilaian kemahiran murid-isi borang pencapaian - 4 .0 Lampiran 2 MODUS OPERANDI LATIH TUBI BACAAN DAN PERMAINAN Dikendali 2 orang fasilitator Latih tubi bacaan Permainan / Pertandingan antara kumpulan Hadiah untuk pemenang Tayangan Slide PENGISIAN DATA Murid membawa kad penilaian dan serahkan kepada unit data untuk direkodkan pencapaian mereka Selesai bimbingan dan penilaian murid ke Stesyen 1 semula.

40 Pg 8. sahur : Refleksi : Majlis Penutup : bertolak pulang 5 . : Taklimat : Solat dhuha : LDK 1: Pengenalan dan Taaruf : Solat Jumaat.30 Ptg Qunut) 5. : LDK 4 : Latih Tubi – Bacaan dalam Solat (Tahiyyat Akhir dan Doa 2 Ogos 2013 (Jumaat) 4. Solat Subuh.30 Ptg 4.00 Pg 11. rehat : LDK 2 : Wudhu dan kelebihannya : LDK 3: Amali perbuatan solat. : Tidur : Pendaftaran (Kantin).30 Pg 12. iftar jamaie : Solat terawih. rehat.00 Ptg 6.00 Mlm : Solat Asar : Riadah.00 Ptg 9. dan Solat.00 Pg 10.00 Ptg 4.00 Pg : Qiyamullail.00 Tgh 3.00 Mlm 10.40 Pg 8.0 Lampiran 3 TENTATIF 1 Ogos 2013 (Khamis) 7.00 Pg 10.00 Pg 10.KAS v 2.

00 = RM = RM 110.00 ] Disediakan Oleh: (MOHD AMIN FITRI BIN OTHMAN) Disahkan Oleh: (EN.0 Lampiran 4 IMPLIKASI KEWANGAN SUMBER a) Peruntukan JPN Pulau Pinang (PCG ) b) PIBG SMK Hutchings c) Peruntukan Pendidikan Islam dan Moral 100.00 [ 70 orang X RM 5 ] [ 40 orang X RM 1. SMK Hutchings 6 .00 660.00 c) Dokumentasi d) Saguhati Fasilitator = RM 250.KAS v 2.00 PERBELANJAAN a) Makanan b) Bahan Cetakan 40.00 = RM 350.00 d) Sumbangan guru JUMLAH = RM 250.BASKARAN A/L KARUPIAH) Pengetua.00 = RM = RM ( 5 orang x RM 50) JUMLAH = RM 20.00 = RM 660.00 = RM 200.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful