P. 1
Kertas Kerja Kem Bestari Solat 2013

Kertas Kerja Kem Bestari Solat 2013

|Views: 7|Likes:
Published by aminfitri
kk
kk

More info:

Published by: aminfitri on Jul 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2014

pdf

text

original

KAS v 2.

0

KERTAS KERJA

KEM AULAD SOLEH v.2.0
Sekolah Menengah Kebangsaan Hutchings PENDAHULUAN
Solat merupakan asas utama membentuk peribadi seorang muslim yang sejati. Tanpa solat seorang muslim itu tidak dapat menjadi muslim yang sejati yang sentiasa mendapat rahmat daripada Allah S.W.T. Dengan kesedaran tentang betapa pentingnya solat maka Panitia Pendidikan Islam SMK Hutchings merancang menganjurkan KEM AULAD SOLEH v2.0 Secara umumnya program ini memberi perhatian khusus bagi memastikan murid berjaya menguasai kaifiyat wuduk dan solat dengan sempurna dengan penumpuan khusus dari segi bacaan dan perbuatan yang akan dilaksanakan secara intensif. Oleh itu, kertas kerja ini akan menjadi asas rujukan utama kepada pelaksanaan program ini. Semoga usaha murni ini akan diberkati Allah S.W.T. Aamin..

OBJEKTIF
 Dapat menguasai bacaan wuduk dan solat dengan betul dan sempurna dalam tempoh 4 fasa kem ini.  Dapat menguasai bentuk perbuatan wuduk dan solat dengan betul dan sempurna dalam tempoh 4 fasa kem ini.  Merapatkan ukhuwwah Islamiyyah antara murid, guru dan ibubapa.  Mencapai hasrat kerajaan untuk melahirkan generasi yang beriman dan dinamik.

TEMA
“Solat Pembentuk Insan Dinamik”

TEMPAT
SMK Hutchings

TARIKH
1 Ogos – 2 Ogos 2013 1

... Semoga dengan kerjasama dari semua pihak akan menjayakan program ini seterusnya melahirkan golongan pelajar yang berdisiplin dan mempunyai sahsiah diri yang jitu serta berakhlak mulia.......... Kem Aulad Soleh Ketua Panitia Pendidikan Islam.. Akhirnya. semoga segala gerak kerja yang dilaksanakan mendapat bantuan..... insyaAllah........KAS v 2........T. ( MOHD AMIN FITRI BIN OTHMAN ) Penyelaras..0 ORGANISASI Rujuk Lampiran 1 TENTATIF Rujuk Lampiran 2 PERBELANJAAN Rujuk Lampiran 3 KUMPULAN SASAR Murid beragama Islam Tingkatan 1.....W. keredhaan dan keberkatan dari Allah S.. Generasi inilah yang akan meneruskan kesinambungan kepimpinan negara di masa hadapan...... SMK Hutchings. dan 2 PENUTUP Program peningkatan kemahiran solat yang akan dijalankan ini amat memerlukan komitmen dari semua pihak kerana misi yang dibawa adalah amat besar iaitu membentuk generasi seimbang dan harmonis dalam segenap aspek. Disediakan oleh : . 2 .........

0 Lampiran 1 STRUKTUR ORGANISASI JAWATANKUASA KAS 2012 SMK HUTCHINGS PENAUNG En Baskaran A/L Karupiah (Pengetua) PENASIHAT Cik Zaini Bt Sahid (Penolong Kanan 1) PENYELARAS Ustaz Mohd Amin Fitri Othman SETIAUSAHA Ustaz Mohd Mahidin Zakaria AHLI JAWATANKUASA UNIT DISIPLIN DAN KAWALAN MURID En Mohd Junaid Mohd Kassim UNIT DOKUMENTASI Ustaz Mohd Mahidin UNIT KESELAMATAN En.KAS v 2. Izzudin Syah UNIT FASILITATOR 5 Murid UITM Permatang Pauh 3 .

0 Lampiran 2 MODUS OPERANDI LATIH TUBI BACAAN DAN PERMAINAN Dikendali 2 orang fasilitator Latih tubi bacaan Permainan / Pertandingan antara kumpulan Hadiah untuk pemenang Tayangan Slide PENGISIAN DATA Murid membawa kad penilaian dan serahkan kepada unit data untuk direkodkan pencapaian mereka Selesai bimbingan dan penilaian murid ke Stesyen 1 semula.KAS v 2. - PENILAIAN WUDHUK Fasilitator membimbing murid lemah secara PRAKTIKAL Penilaian kemahiran murid Guru mengisi Borang Pencapaian* Lokasi : Tempat Wudhuk - PENILAIAN SOLAT Fasilitator membimbing murid lemah secara individu Penilaian kemahiran murid-isi borang pencapaian - 4 .

KAS v 2.30 Ptg Qunut) 5.00 Pg 10. : Taklimat : Solat dhuha : LDK 1: Pengenalan dan Taaruf : Solat Jumaat.00 Ptg 4.40 Pg 8.00 Tgh 3.00 Pg 10.30 Pg 12. iftar jamaie : Solat terawih. Solat Subuh.0 Lampiran 3 TENTATIF 1 Ogos 2013 (Khamis) 7.00 Ptg 9.00 Ptg 6.00 Pg 11.40 Pg 8.00 Pg 10. rehat.00 Pg : Qiyamullail. : LDK 4 : Latih Tubi – Bacaan dalam Solat (Tahiyyat Akhir dan Doa 2 Ogos 2013 (Jumaat) 4.30 Ptg 4. : Tidur : Pendaftaran (Kantin).00 Mlm 10.00 Mlm : Solat Asar : Riadah. rehat : LDK 2 : Wudhu dan kelebihannya : LDK 3: Amali perbuatan solat. dan Solat. sahur : Refleksi : Majlis Penutup : bertolak pulang 5 .

00 PERBELANJAAN a) Makanan b) Bahan Cetakan 40.00 d) Sumbangan guru JUMLAH = RM 250.00 = RM = RM 110.KAS v 2.00 = RM 350.00 = RM = RM ( 5 orang x RM 50) JUMLAH = RM 20.00 [ 70 orang X RM 5 ] [ 40 orang X RM 1.BASKARAN A/L KARUPIAH) Pengetua.00 ] Disediakan Oleh: (MOHD AMIN FITRI BIN OTHMAN) Disahkan Oleh: (EN.00 = RM 660. SMK Hutchings 6 .00 = RM 200.00 c) Dokumentasi d) Saguhati Fasilitator = RM 250.0 Lampiran 4 IMPLIKASI KEWANGAN SUMBER a) Peruntukan JPN Pulau Pinang (PCG ) b) PIBG SMK Hutchings c) Peruntukan Pendidikan Islam dan Moral 100.00 660.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->