LAPORAN PROGRAM MOTIVASI KECEMERLANGAN AKADEMIK DAN SAHSIAH ANJURAN BERSAMA UNIT HEM SEKOLAH KEBANGSAAN GUNUNG PANJANG

Tarikh Hari Masa Tempat : 8 Julai 2013 :Isnin : 8.30 pagi – 1.30 tengah hari : Dewan SK Gunung Panjang

Pada Isnin yang lalu, satu program motivasi membentuk kecemerlangan sahsiah dan akademik murid telah dianjurkan oleh guru peltih IPG Kampus Ipoh bersama-sama dengan Unit HEM di Sekolah Kebangsaan Gunung Pajang, Gopeng. Program ini melibatkan murid-murid tahun 5 dan 6 seramai 72 orang. Turut serta dalam program ini juga ialah seorang penceramah motivasi dan 7 orang fasilitator. Objektif program ini ialah untuk membantu murid persiapan lebih awal sebelum menduduki peperiksaan UPSR. Selain itu, program ini juga dianjurkan agar dapat meningkatkan motivasi dan keyakinan diri untuk mencapai kejayaan dalam bidang akademik mahupun bidang sosial. Disamping itu juga, motivasi ini dianjurkan supaya murid mempunyai personaliti yang baik dan cemerlang dari aspek sahsiah dan akademik. Pada pukul 8.30 pagi, semua murid dikehendaki untuk mendaftar sebagai peserta program Motivasi Kecemerlangan Akademik dan Sahsiah ini. Seterusnya, majlis diteruskan lagi dengan bacaan doa bagi memberkati majlis yang akan berlangsung. Slot pertama iaitu Ice Breaking telah dikendalikan oleh fasilitator pada pukul 9.00 pagi. Slot ini dilaksanakan untuk membentuk kumpulan. Murid-murid diberikan sekeping kertas yang tertulis beberapa jenis aksi seperti bunyi kucing, bunyi ayam berkokok dan sebagainya. Murid-murid dikehendaki melakukan aksi seperti yang tertulis pada kertas masing-masing. Mereka perlu mencari rakan-rakan yang melakukan aksi yang sama bagi membentuk kumpulan. Slot pertama bermula pada jam 9.30 pagi. Program dimulakan dengan teka- teki Imam Al- Ghazali. Jawapan yang murid berikan hendaklah ditulis pada kertas A4 yang

Jika murid berusaha menghampiri target tersebut. setiap kumpulan dikehendaki mempersembahkan dan membentang hasil menara masing-masing. Menara itu juga merupakan impian . Tujuan penceramah ialah bagi menyedarkan murid-murid di mana mereka perlu berusaha mendapatkan apa yang dikehendaki. Fasilitator juga membuat ulasan tentang cita-cita perlu ada dalam diri setiap murid. Pelbagai jawapan yang kreatif yang diberikan oleh murid. Murid diberikan beberapa peralatan seperti kertas mahjong. gunting dan pita perekat. Penceramah juga meminta murid-murid menghasilkan sebuah jet peribadi menggunakan kertas A4 yang diberikan.gula supaya murid lebih berminat untuk menjawab soalan apabila ditanya. Selepas masa tamat. Slot ini dikendalikan oleh fasilitator. Selepas rehat. Setelah sesi pembentangan tamat.telah disediakan. Selepas slot ceramah.murid. murid dikehendaki untuk memusnahkan menara yang telah mereka bina sebentar tadi mengikut cara masing-masing. Mohd Nizam Bin Mohd Tejeri. Setelah sesi memusnahkan menara. kertas lukisan. Penceramah juga telah menyediakan beberapa soalan kepada murid-murid dan memberikan hadiah gula-gula kepada murid yang berjaya menjawab soalan yang diberikan. kertas A4. murid diberikan rehat selama 30 minit. Muridmurid juga diinasihatkan agar menghargai ibu bapa yang berkorban tenaga dan wang ringgit dalam membesarkan anak-anak demi menjamin kecemerlangan dalam hidup. Selain itu beliau turut menekankan dan mengingatkan muridmurid bahawa tidak meninggalkan solat kerana solat adalah kunci kejayaan. slot terakhir diteruskan. Beliau telah mengupas tajuk kecemerlangan dan mengaitkan dengan situasi murid. maka murid-murid akan memberikan respon yang aktif. murid-murid dikehendaki melontarkan jet masing-masing ke arah sebuah balang yang berisi air. ketua fasilitator menjelaskan bahawa menara yang mereka bina itu diibaratkan seperti cita-cita mereka yang menggunung tinggi. Kemudian. Slot pertama ini juga merupakan sesi suai kenal antara penceramah dan peserta Slot kedua ini merupakan ceramah motivasi yang juga dikendalikan oleh En.murid Tahun 6 yang bakal menghadapi peperiksaan UPSR tidak lama lagi. Slot menghendaki murid untuk membina sebuah menara mengikut kreativiti masingmasing dalam masa 30 minit. Murid yang memberikan jawapan yang betul akan diberikan gula.

. arkitek dan lain-lain. tetapi juga sahsiah.. (FARHAH NADIAH BT.. tentera... Program ini berakhir pada pukul 1... Pelbagai kerjaya yang telah ditulis oleh murid-murid antara doktor pakar sakit puan... polis... Disediakan oleh. Jamuan disediakan kepada penceramah jemputan...... Namun. Setelah aktiviti tamat.... Setelah murid sedia.......... Program Motivasi Kecemerlangan Sahsiah dan Akademik ...dan harapan ibu bapa yang menggunung tinggi untuk melihat anak-anak mereka berjaya..30 tengah hari..Hadiahdiberikan kepada 3 kumpulan terbaik sepanjang program ini berlangsung... Puan Rohaida memberikan sedikit ucapan dan merasmikan majlis penutupan program ini.... fasilitator dan murid-murid... tidak serius untuk belajar dan sebagainya... maka slot terakhir dimulakan dengan edaran kertas lukisan dan krayon kepada setiap murid. ..... tidak menghormati guru.. tidak memberikan tumpuan di dalam kelas.... Murid dikehendaki menghias kertas lukisan tersebut dengan kreatif dan cantik dan seterusnya mereka dikehendaki melekatkan pada meja belajar di rumah supaya mereka dapat mengejar impian masing-masing... mereka telah memusnahkan impian tersebut dengan sikap yang sering lalai. fasilitator dan juga kepada semua pemenang. majlis perasmian penutup dimulakan dengan ucapan guru besar.... MOHAMAD NABIL) Setiausaha.. murid dikehendaki untuk berkumpul mengikut tahun dan bersiap sedia untuk acara perasmian penutup program ini. Muridmurid bersungguh-sungguh dalam melakukan hasil lukisan masing-masing.. Pada slot ini murid-murid dikehendaki menulis kerjaya impian mereka dan menulis nama masingmasing..... Apabila fasilitator telah habis membuat ulasan dan penjelasan.. Majlis diteruskan lagi dengan pemberian cenderamata kepada penceramah.. Fasilitator juga mengingatkan setiap murid supaya sentiasa mengenangkan jasa ibu dan ayah mereka supaya mereka dapat berusaha bersungguh-sungguh untuk memenuhi impian mereka dengan menjadi orang yang berjaya bukan sahaja dari segi akademik..

..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful