Tajuk 8. Bahasa Berilmu Teras Perpaduan Bangsa Malaysia.

Bismilahhiramannirahim… Kalau tidak kerana bintang, Tak akan bulan kelihatan tinggi , Kalau tidak kerana pidato, Tak akan saya berada di sini. Datang bahtera dari Medan , Singgah sebentar di laluan Kerai, Salam satu Malaysia saya hulurkan , Kepada warga dewan pembuka tirai. Assalamualikum W.B.H Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis ,barisan panel Hakim yang arif lagi bijaksana yang sedang menjunjung mahkota keadilannya ,penjaga masa yang sentiasa peka dengan detak jamnya, para perserta yang saya kagumi serta hadirin dan hadirat yang saya hormati. Jauh berlayar si pedagang Cina , Singgah di Melaka menjamu selera. Bahasa berilmu alat perantara , Teras utama perpaduan negara

Hadirin dan hadirat yang dihormati Cogan kata ‘Hidup Muafakat Membawa Berkat’ merupakan antara cogan kata yang dicipta untuk menyedarkan orang ramai akan peri pentingnya muafakat dalam kehidupan masyarakat yang berbilang kaum seperti di negara kita. Kata orang, permuafakatan bererti perpaduan. Situasi ini dapat dihuraikan oleh bidalan bersatu teguh bercerai roboh. Keadaan ini membawa kebaikan dan kejayaan kepada seluruh anggota masyarakat berkenaan. Sesungguhnya, negara yang memiliki masyarakat majmuk seperti Malaysia berpaksikan pada perpaduan untuk meneruskan kelangsungan keharmonian di dalam negara. Saya yakin bahawa perpaduan penting dalam sesebuah negara. Dalam usaha melonjak status negara berpendapatan tinggi dan bagi merealisasikan dasar transformasi kerajaan, soal perpaduan tidak boleh dipandang enteng kerana bukan mudah untuk membina identiti bangsa dan mendaulatkan maruah bangsa. Usaha membina negara bangsa yang bersatu padu ini sebenarnya boleh dilakukan jika setiap rakyat mengerti akan kepentingan setiap bahasa sebagai teras perpaduan setiap rakyat di Malaysia. Oleh
1

sudah tentulah Bahasa Melayu. nyatalah bahawa Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu sudah berfungsi sebagai lingua franca yang didefinisikan sebagai bahasa perantaraan antara masyarakat pada zaman itu. Hadirin yang dihormati. adalah baik jika kita menelusuri akar-akar cerucuk sejarah sebelum terbentangnya hamparan indah negara Malaysia. Hujah pertama di bawah lembayung kata. setiap insan di Melaka ketika itu berkomunikasi dengan bahasa tercinta kita yang tidak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. Melalui bahasa Melayu. ini balang mana ada halga. jelaslah bahawa hamparan sejarah jelas membuktikan bahawa bahasa Melayu mampu menjadi bahasa perpaduan yang cemerlang di dunia. kari ikan kapla satu” Pelatlah dengan pengaruh bahasa natif. Tidak lain dan tidak bukan.Hal ini dapat dibuktikan dengan jelas apabila kita meneliti catatan ilmuwan Inggeris seperti R. Hujah kedua di bawah kata kunci. Nah. dia punya bau saya macam mau pengsan ah” “Tambi. Apabila kita melihat masyarakat bertutur dalam bahasa Melayu. Saya suka untuk meminjam kata-kata pujangga pendeta Zaa‟ba yang berbunyi „bahasa menunjukkan bangsa’. Apabila memori ini membawa kita ke ratusan tahun yang lampau. apa lagi yang kita pertikaikan tentang kemampuan bahasa kebangsaan kita sebagai wadah perpaduan? Berdasarkan perkara ini. Langkah Dewan Bahasa memasukkan entri perkataan baharu setiap kali edisi baharu terbit merupakan langkah yang patut dipuji kerana perkataan pinjaman daripada bahasa Cina dan India yang mengalami proses 2 . itu worang mau roti satu.itu. Winsted yang menunjukkan bahawa Bahasa Melayu telah digunakan sebagai bahasa perdagangan yang mengeratkan hubungan masyarakat yang berkunjung ke Melaka ketika itu. Daripada kata-kata hikmat tersebut. kemelayuan‟ ataupun „keindiaan‟. sudah terang lagi bersuluh bahawa mereka ialah bangsa Malaysia. Bahasa Menunjukkan Bangsa.O. sebarang konfrantasi. Sebagai pembuka tirai perbincangan yang pertama.asalkan setiap kaum di Malaysia dapat bermesra dan bertukar-tukar maklumat dan fikiran hanya dengan menggunakan bahasa Melayu. Daripada golongan pendeta sehinggalah ke golongan biasa. Hadirin yang dirahmati. saya sangat percaya bahawa bahasa Melayu sedikit sebanyak akan mengurangkan semangat „kecinaan‟. izinkan saya untuk menjelaskan dengan lebih terperinci tentang wacana ilimiah kita pada hari ini yang bertajuk Bahasa Berilmu Teras Perpaduan Bangsa Malaysia. Bahasa Berilmu Sebagai Lingua Franca. “Haiya. buruk sangka dan salah faham antara kaum dapat dikikis dengan mudah.

Untuk pengetahuan hadirin.„kemalaysiaan‟ sememangnya dapat mewujudkan perpaduan. nyatalah bahawa bahasa Melayu itu merupakan medium untuk mewujudkan perpaduan dalam kalangan masyarakat di Malaysia. sudah tentulah kucar-kacir akan menodai keamanan sesebuah negara. Pada pendapat saya. berdasarkan data daripada Arkib Negara. Apa yang penting. setiap kaum di Malaysia tidak akan kekok untuk berbicara dalam bahasa kebangsaan. sudah tentulah masyarakat bertindak membuta-tuli mengikut hati dan naluri. sudah tentulah perpaduan dapat dipupuk dari alam persekolahan lagi. sudah tentulah bahasa menjadi alat utama penyebaran ilmu pengetahuan. jurang itu boleh memecahbelahkan perpaduan. Apabila tidak bertamadun. Masarakat yang tidak berilmu ibarat masyarakat yang tidak bertamadun. Ketika jurang pendidikan itu dirapatkan. Rakyat Berpengetahuan. memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMBMI) dilihat sebagai wahana yang sangat utama untuk menjadi tonggak perpaduan. Dalam lautan ilmu yang memenuhi pustaka di Malaysia. ilmu pengetahuan merupakan perkara yang sangat penting untuk memupuk perpaduan. Apabila tidak kekok berbicara. langkah ini dapat merapatkan jurang pendidikan antara murid di luar bandar dan di kawasan bandar. Bahasa Berilmu. Apabila bahasa Melayu kembali dalam pengajaran subjek kritikal ini. sudah terang lagi bersuluh bahawa bahasa berilmu merupakan teras utama perpaduan yang kita kecapi selama ini. usaha Kementerian Pendidikann Malaysia melaksanakan program Memartabatkan Bahasa Melayu. sudah tentulah jurang itu dapat dirapatkan. Hadirin yang dikasihi. Berdasarkan hujah ini. Oleh itu. Saya juga ingin mengambil kesempatan di sini untuk mengucapkan ribuan terima kasih dan segunung pernghargaan kepada Kementerian Pendidikan Malaysia kerana mengembalikan mandat kepada bahasa Melayu dalam pengajaran Sains dan Matematik. Hujah ketiga di bawah frasa kata. Apabila sudah bergaul mesra. Contohnya. Sebagai penutup tirai wacana ilmu kita pada hari ini. sudah tentulah kita tidak mahukan sebarang jurang bertatah di dalam kehidupan masyarakat. Selain dasar baharu itu. Hadirin yang dirahmati. nyatalah bahawa perpaduan dalam kalangan masyarakat majmuk itu akan terbina kukuh di bawah payung Satu Malaysia. perkasalah ilmu di dada dengan menguasai pelbagai 3 . Sesungguhnya. saya amat kagum dengan pencapaian bahasa Melayu kerana hampir 800 buah buku ilmiah ditulis dalam bahasa Melayu oleh rakyat Malaysia sendiri. Dalam soal keharmonian. sudah tentulah juga tidak kekok untuk bermesra. Justeru. Pengisiannya jelas menunjukkan bahawa betapa prihatinnya pihak kerajaan terhadap kedaulatan bahasa Melayu dan betapa arifnya kerajaan tentang peranan bahasa Melayu sebagai tonggak perpaduan.

hormatilah bahasa kebangsaan kita kerana bahasa teras perpaduan bangsa Malaysia. terima kasih.bahasa di dunia ini. Sekian. jangan lupa dan alpa untuk menguasai bahasa Melayu kerana bahasa merupakan wahana utama penyatuan umat di negara ini selaras dengan konsep Satu Malaysia. namun demikian. 4 . sayangilah bahasa Melayu kita. Oleh itu.

tak lapuk dek hujan. Dalam konteks pidato saya. Bahasa ini kemudiannya berkembang dalam pelbagai bidang seperti ekonomi. Sidang hadirin warga dewan. Dr Shahir Mohamad Zain menyatakan bahawa BM pernah mengungkapkan ilmu dalam zaman kegemilangannya. realiti BM sebagai cermin jati diri bangsa Malaysia. adalah ‟sistem lambang bunyi suara yang dipakai sebagai alat perhubungan dalam satu kelompok manusia. setiap bait kata yang dilafazkan oleh para peserta Pertandingan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu barubaru ini. BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA ILMU.Terima kasih saudara/i pengacara majlis. Persoalannya sidang dewan sekalian. Dif-dif kehormat.Tahukah anda? Rakyat Switzerland menuturkan 4 bahasa yang berlainan iaitu Bahasa Perancis. Marilah bersama-sama saya. kita juga mempunyai satu bahasa kebangsaan yang dituturkan olah masyarakat pelbagai keturunan tanpa was-was. Assalamualaikum WM WB dan salam 1 Malaysia. Nirmala kata saya yang kedua. Oleh itu. Di Malaysia. Dengan bahasa yang sama. konsep bangsa dan bahasa secara total merujuk kepada bangsa Malaysia dan bahasa kebangsaan kita. sejuk hati dan mata memandang. saya rangkumkan frasa ini dengan nirmala kata saya yang pertama. teknologi. Sehingga hari ini. perpaduan masih lagi menjadi agenda utama negara di bawah Gagasan 1 Malaysia. Selepas negara mencapai kemerdekaan. Hatta. tak lekang dek panas. Barisan panel hakim yang arif lagi bijaksana. Inilah citra BM sebagai bahasa ilmu. Hadirin yang saya muliakan. 5 . ‟bahasa menunjukkan bangsa‟. Konsep perpaduan telah lama diterapkan dalam kalangan masyarakat Malaysia. Dr Awang Sariyan ada menyatakan bahawa ”kisah kegemilangan Bahasa Melayu (BM) pada zaman silam telah membuana di jagat raya…namun. Melalui bahasa. Prof. ingin menyebarkan sedikit dogma berpandukan tinta dan wacana para sarjana. undangundang. Jerman. Sehingga mutakhir ini. menurut Kamus Dewan. Jati diri @ identiti sesuatu bangsa merujuk kepada ciri-ciri yang membezakan sesuatu kumpulan manusia dengan kumpulan manusia lain. BAHASA MELAYU MENCERMINKAN JATI DIRI BANGSA MALAYSIA. Bahasa. apatah lagi telinga ini mendengar. Sidang hadirin sekalian… Heraclitus menyatakan bahawa bahasa sangat berkait rapat dengan semua aspek kehidupan manusia. BM telah dijadikan bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan. Rakan-rakan seperjuangan. melalui mauduk pidato saya… BAHASA JIWA BANGSA. sekadar mengagumi sejarah silam. Prof. Pepatah Melayu menyatakan. yakni BM. Tuntasnya. BM telah berfungsi sebagai bahasa akademik yang lengkap dengan laras-laras bahasa dalam ilmu moden. adat resam dan budaya yang berbeza. Meniti kita kepada nirmala kata saya yang ketiga. inspirasi mahakarya. Sebagai pewaris tinta para sarjana. rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum tetap bersatu padu walaupun mempunyai latar belakang agama. mengapakah bahasa itu dikatakan ‟jiwa‟ @ ‟roh‟ bangsa? Apakah keistimewaan BM kita yang sekian lama diagung-agungkan dalam adikarya seantero dunia. merungkai persoalan ini satu persatu melalui empat nirmala kata. JIWA. Catatan-catatan Melayu Kuno dalam prasasti Funan dan Champa seawal abad ke-7 mengandungi ilmu-ilmu asas dalam bidang sains dan matematik. sastera dan agama. aspirasi negara. sesuatu masyarakat mempamerkan nilai-nilai dan budaya mereka kepada bangsa lain. Menuturkan sebuah bahasa yang sama ialah antara ciri yang menentukan jati diri sesebuah bangsa. BERMAKSUD ”nyawa atau roh”. bangsa pula bermaksud. ”kumpulan manusia dalam satu ikatan ketatanegaraan”. kita tidak mungkin dapat mengangkat martabatnya”…Justeru. BAHASA MELAYU PEMANGKIN PERPADUAN. tidak hairanlah jika BM kini sedang diajar dan dikaji di 108 buah pusat pengajian tinggi di serata dunia. Manakala. berdirinya saya di pentas perdana ini dengan penuh iltizam. Italy dan Roman mereka semua adalah bangsa Swiss.

di Malaysia kita tidak perlu menjadi seperti Biscmark dan Machiavelli yang membina negara bangsa mereka dengan kuku besi. fikir-fikirkan. BM digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang seperti pentadbiran dan undang-undang. Cukup sekadar. untuk semua rakyat Malaysia lantaran bahasa mencerminkan identiti dan citra penuturnya. Menurut Prof. BM telah mendukung peranan penting sebagai bahasa peradaban dan tamadun tinggi pada suatu ketika dahulu. Daripada bahasa juga. BAHASA MELAYU TERAS PEMBINAAN NEGARA BANGSA. BAHASA perlu dijulang tinggi…Yakinlah (nyanyi). Bahasa Jiwa Bangsa. Nirmala kata saya yang keempat dan terakhir. Dr Teo Kok Seong. kesatuan dan persatuan. akan mengulangi sejarah”. Ini kerana. Bukankah Herodotus ada berpesan bahawa. Sidang dewan sekalian… Ingin saya simpulkan. Untuk menjadi bangsa yang dihormati dan disegani. Pada zaman kesultanan Melayu Melaka. ilmuan. bahawa BM bukan semata-mata untuk Orang Melayu tetapi. lahir budi bahasa. Ironisnya. Oleh itu. helah dan darah. maruah bangsa Malaysia terletak pada martabat bahasa Melayu yang menjadi lambang kedaulatan pemerintah dan negara. ”bangsa yang melupakan sejarah.BM juga telah menjadi agen penyatuan rakyat dari segenap ceruk rantau. Sekian. Wabillahitaufiqwalhidayah…. sama-sama melupakan perbezaan ras dan dogma dalam perjuangan membebaskan Tanah Melayu dari belenggu kolonial serta meredakan kemelut perkauman dalam era pasca kemerdekaan. keharmonian dan kecemerlangan bangsanya. BM telah menjadi asas pembinaan negara bangsa Malaysia yang merdeka. 6 . memartabatkan BM sebagai bahasa kebangsaan sebagai ramuannya.

Sekiranya perpaduan rakyat rapuh dan lemah. Dengan wujudnya perpaduan dan negara yang aman damai. Sebagai langkah untuk menyatu-padukan rakyat negara ini. Rakyat negara ini harus berusaha untuk membentuk satu bangsa yang bersatu padu. ekonomi serta kestabilan negara. Prinsip-prinsip yang terkandung di dalam Rukun Negara merupakan kunci untuk memelihara serta mengekalkan keharmonian dan perpaduan kaum negara ini. Keadaan ini pasti akan menjejaskan kedaulatan. Perpaduan amatlah penting dalam pembangunan dan pentadbiran negara kerana ia merupakan asas untuk mengekal dan mempertahankan kebebasannya sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat. Kita harus belajar dari peristiwa rusuhan kaum 13 Mei 1969 yang pernah melanda negara ini agar pisang tidak berbuah dua kali. Pada pagi yang mulia ini. Maka itu. Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai rakyat pelbagai kaum. kita harus menjadikan perpaduan rakyat sebagai teras dan landasan hidup bermasyarakat di negara ini. Salam sejahtera saya ucapkan. 7 . Akhir kata. Perpaduan dengan Rukun Negara. Perpaduan yang kukuh dan kuat merupakan pemangkin kepada kecemerlangan negara. guru-guru dan murid-murid yang dihormati sekalian. Saudara-saudari yang dihormati sekalian. sama ada dalam bidang ekonomi. agama. kerajaan telah melancarkan Rukun Negara pada 31 Ogos 1970 sempena ulang tahun ke-13 kemerdekaan negara. “Perpaduan Teras Keamanan Negara” Sebagai warganegara Malaysia yang tercinta. Kecemerlangan dan kejayaan negara pasti menjadi kemegahan kita semua. Menerusi perpaduan yang kukuh. izinkan saya menyampaikan sebuah syarahan bertajuk “Perpaduan Teras Keamanan Negara”. Tasik Chini dipenuhi bunga. tahap pencapaian ekonomi negara dapat dipertingkatkan supaya taraf hidup rakyat akan bertambah maju di samping mewujudkan suasana politik yang stabil. Saudara-saudari yang dihormati.Perpaduan Teras Kemanan Negara (Tajuk spontan no. setia dan cinta akan negara. negara akan terdedah kepada pelbagai ancaman dan masalah. Perpaduan negara ini adalah tanggungjawab kita bersama. sosial mahupun politik. perpaduan negara merupakan matlamat yang amat penting dalam setiap dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan. barisan panel hakim yang adil lagi bijaksana. Saudara-saudari yang dihormati sekalian. Oleh itu. kita mampu mencapai kejayaan dalam pelbagai bidang. Negara ini adalah tanggungjawab kita. 3) Yang mulia Tuan Pengerusi majlis. kebudayaan serta mengamalkan cara hidup yang berbeza. pergaduhan kaum dan sebagainya. izinkan saya mengakhiri syarahan saya dengan pantun berikut. Kejayaan yang dicapai membolehkan kita menjadi bangsa yang bermaruah dan berdikari. rusuhan. kita harus sentiasa bersatu-padu dan hidup dalam berharmoni. Ada cerita terdapat naga. Perpaduan rakyat negara ini telah tergugat akibat peristiwa pahit itu. Rakyat yang berpecah-belah dan tidak bersatu-padu akan menyebabkan huru-hara. Negara diancam huru-hara.

sekolah bestari menjadi pilihan. bagaimanakah kita dapat merealisasikan pendidikan cemerlang demi membentuk negara terbilang? Maka. tetapi sebagai dorongan untuk merintis perubahan demi kemajuan dunia pendidikan. Proses ini dapat memanusiakan manusia dan mencorakkan peradaban sesebuah bangsa. malah pedagogi guru mampu ditingkatkan. Standard Guru Malaysia telah dilancarkan. Sudah terang lagi bersuluh. ketrampilan murid kian terserlah. kepimpinan berwibawa. Guru Cemerlang diberi pengiktirafan. Forum Ekonomi Dunia meletakkan kualiti pendidikan negara di tangga ke14 daripada 142 buah negara. Demi rakyat negara tercinta. Maka. Pendidikan Gemilang”. pendekatan kaunseling dibuat secara berhemah. institusi pendidikan kita terbukti cemerlang apabila Laporan Daya Saing Global 2012. Terima kasih. iaitu kekuatan intelek. Sekian. Persoalannya.Sungai Pahang berjela-jela. Hadirin sekalian. Pendidikan Gemilang”. praktikaliti dan budaya mengkaji tanpa henti dalam mencanai ketinggian akal budi insan sejati. semuanya untuk menyemai budaya kecemerlangan dan semangat perpaduan ke arah 1Malaysia yang kita gagaskan. Rempuhan idea yang kedua “Guru Cemerlang. Assalamualaikum dan salam ceria buat semua. panel juri teguh saksama dan seluruh warga dewan berkarisma. Negara Terbilang”. aplikasi ICT banyak digunakan. Petunjuk Prestasi Utama Sektor Pendidikan terus diperkasakan. Kepimpinan bertauladan turut dijadikan teras utama lebih-lebih lagi dalam pengurusan masa. kemurnian akhlak. Lantaran itulah. Tawaran Baiah Baru turut diberikan. rempuhan idea pertama“Sekolah Cemerlang. Sesungguhnya pendidikan cemerlang ditakrifkan sebagai prakarsa menyuburkan pemahaman teori. Pendidikan Cemerlang. pendidikan cemerlang berpandukan Falsafah Pendidikan Kebangsaan dilihat mampu melahirkan masyarakat yang bertamadun demi mencapai wawasan negara maju yang kita impikan. Hakikatnya. jurang pendidikan dirapatkan. untuk menjadikan Malaysia sebuah negara terbilang. 1) Terima kasih peneraju acara. PENDIDIKAN CEMERLANG NEGARA TERBILANG (Spontan no. kesediaan untuk berubah serta kecintaan terhadap profesion keguruan. Menerusi Pelan Induk Pembangunan Pendidikan. “Sekolah Gemilang. sekolah kebangsaan diperkasakan. bukti pendemokrasian pendidikan tidak pernah goyah. transformasi pendidikan telah melonjakkan kecemerlangan apabila 182 buah sekolah kluster berjaya dikenalpasti. Kecemerlangan sistem pendidikan di Malaysia sebenarnya ditunjangi oleh 5 prinsip utama golongan pendidik kita. tanggungjawab bersama. institusi sekolah sentiasa ditambahbaikkan. Bagi menangani golongan pelajar bermasalah. hayatilah cetusan minda kurniaan Allah. Perpaduan tonggak 1 Malaysia. Naik rakit merentas desa. bukan untuk menambah beban atau tekanan. 66 buah sekolah pula diiktiraf berprestasi tinggi bahkan 2450 buah sekolah dilihat berpotensi memperbaiki Gred Purata Sekolah sendiri. penerapan disiplin membentuk sahsiah. sekolah wawasan diwujudkan. 8 . Malah. Dalam era kemodenan.

subjek Sivik dan Kewarganegaraan kita mantapkan. bagai bunga kembang tak jadi. Rempuhan idea ketiga “Pendidikan Cemerlang. dalam dunia moden kini. Sekadar menyebut beberapa contoh. berdedikasi malah menjadi sumber inspirasi. Ya. maka pendidikan kita akan menjadi lebih bermakna sekaligus menjayakan hasrat pembinaan citra negara yang berjaya. Modal Insan Gemilang”. Hasilnya kini. lebih ramai tokoh belia seperti Zuraidi Komari. Dasar 1Murid 1Sukan kita lancarkan. Lantaran itulah. Jelaslah. Hadirin sekalian. malah lebih ramai idola remaja seperti Imam Muda Asyraf. kempen budi bahasa kita jayakan. pendidikan seimbang kita aplikasikan. Negara Terbilang. golongan pendidik berdedikasi dan kemenjadian pelajar modal insan berintegriti. bahkan disiplin pelajar kita tingkatkan. pengisian kokurikulum kita perhebatkan. Secara kesimpulannya. Sedarkah kita bahawa hari ini gejala sosial bermaharajalela. hadirin sekalian. berguru kepalang ajar. dipijak ditendang tanpa ihsan. berburu ke padang datar. Terima kasih guru-guru Malaysia dalam menjayakan hasratPendidikan Cemerlang. lebih menyedihkan hati. Kajian Indeks Persepsi Murid 2012 mendedahkan bahawa 97. pendidikan cemerlang menjelaskan kolerasi yang simbiotik antara institusi pendidikan berkualiti. bapa dicaci. sistem pendidikan kita terbukti cemerlang dalam melahirkan individu yang kompetitif dan dinamik bagi mewarisi kepimpinan negara. kita mampu menghasilkan lebih ramai pelajar pintar seperti Nur Amalina Che Bakri. 9 . lebih ramai atlit muda seperti Dato’ Nicol Ann David. menerusi transformasi pendidikan. ibu dimaki. zina pula dianggap biasa.4% murid-murid Malaysia menganggap guru-guru mereka bersifat penyayang. dapat rusa belang di kaki. Benarlah bahawa “Pendidikan Cemerlang Negara Terbilang”. Maka dalam membentuk ketrampilan modal insan. mat rempit dan bohsia jadi idola. Lebih membanggakan lagi. Benarlah nukilan pantun. modal insan bermoral tinggi bukan lagi satu kemewahan tetapi satu keperluan. Hakikatnya jelas. Apabila kesemua ramuan ini mampu kita adun bersama. Pendidikan Cemerlang Melahirkan Modal Insan Gemilang Demi Memacu Kejayaan Negara Terbilang. bayi dihumban tanpa kasihan. bilangan guru dan pengetua cemerlang telah mencecah 8125 orang berbanding 5984 orang pada tahun 2010.amalan etika dan budaya kerja dalam meningkatkan kualiti pendidikan.

ahli keluarga boleh melakukan aktiviti rekreasi seperti berkelah bersama-sama keluarga di Taman Merdeka. jelaslah bahawa aktiviti rekreasi dapat melapangkan fikiran masyarakat. Aktivit ini dapat mengeratkan hubungan persaudaraan dalam keluarga bak kata peribahasa “air dicincang tidak akan putus”. Kesibukan yang semakin menghambat diri masyarakat telah menyebabkan mereka kekurangan masa untuk menjalankan aktiviti rekreasi. Sebagai contohnya. Majoriti masyarakat di Malaysia mengalami masalah obesiti dan tekanan darah tinggi kerana kurangnya aktiviti rekreasi. masyarakat di Malaysia semakin sibuk mengejar arus pembangunan yang semakin rancak dari semasa ke semasa. Hujah ini perlu dipandang serius kerana toksin yang berbahaya untuk badan dapat dibuang melalui peluh ketika masyarakat menjalankan aktiviti rekreasi. Di samping itu. Contoh yang dapat dikongsi bersama-sama bagi menyokong pernyataan ini ialah masyarakat boleh memilih kawasan peranginan tanah tinggi yang nyaman di Cameron Highlands atau menghirup udara yang segar di Pantai Air Papan. Aspirasi murni ini dapat dizahirkan dengan mengadakan perjumpaan atau perbincangan berkumpulan di taman-taman rekreasi.Bahagian A : Karangan Berpandu Soalan : Huraikan pendapat anda tentang kepentingan rekreasi kepada masyarakat. penduduk setempat boleh menggunakan taman rekreasi yang berhampiran seperti Hutan Bandar Johor Bahru untuk berkumpul dan membincangkan masalah yang dihadapi di kawasan tempat tinggal mereka. jelaslah bahawa kepentingan rekreasi kepada masyarakat ialah dapat bertukar-tukar pendapat. Contoh yang dapat dibuktikan bagi merungkai segala persoalan ialah Kementerian Kesihatan Malaysia sentiasa menggalakkan masyarakat supaya berjalan kaki sebanyak 10 ribu langkah di kawasan rekreasi yang disediakan kerana aktiviti itu boleh membakar kalori dan 10 . Sebagai pembuka tirai perbincangan. antara kepentingan rekreasi kepada masyarakat termasuklah melapangkan fikiran masyarakat. perbincangan yang keempat tentang kepentingan rekreasi kepada masyarakat ialah menyihatkan tubuh. lontara idea yang ketiga tentang kepentingan rekreasi kepada masyarakat ialah bertukar-tukar pendapat untuk menyelesaikan sesuatu masalah dalam kehidupan. Para pelajar juga boleh menggunakan gazebo yang terdapat di sekitar Taman Bunga Istana Johor untuk mengadakan sesi belajar secara berkumpulan. Mersing. Melalui wacana ini. kepentingan utama rekreasi kepada masyarakat yang dapat dikenal pasti ialah mengeratkan hubungan kekeluargaan dan persaudaraan. jelaslah bahawa amalan rekreasi dalam kalangan masyarakat dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan dan persaudaraan. Situasi ini dapat diwujudkan dengan mencari kawasan peranginan seperti di tempat pantai dan tanah tinggi untuk berehat sambil membaca buku. Seterusnya.Panjangnya huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan. Oleh itu. Melalui perkara ini. Hal ini sangat penting kerana otak dan tubuh manusia dapat berehat sebentar daripada memikirkan tekanan di tempat kerja atau di sekolah dengan menjalani aktiviti rekreasi. Johor Bahru atau bersantai bersama-sama keluarga di Pantai Desaru. Aktiviti ini bertetapatan dengan aspirasi kerajaan untuk membentuk masyarakat yang sihat dan cerdas. Hal ini perlu diberi perhatian mendalam kerana setiap perkongsian idea akan berjalan lancar ketika masyarakat berekreasi khasnya di taman-taman bunga atau taman rekreasi. Hal ini perlu diberi keutamaan kerana masyarakat dapat beramah mesra dan bercampur gaul ketika melakukan aktiviti rekreasi. Berdasarkan perkara ini. Situasi ini telah memberi impak yang amat besar khasnya kepada kesihatan masyarakat. Johor. segala persoalan yang berkaitan dengan kepentingan rekreasi kepada masyarakat akan dikaji dengan teliti sehingga ke akar umbi. Kota Tinggi. Dewasa ini. Setiap perkara yang dibincangkan ini mampu diwujudkan dengan bersenam pada setiap hujung minggu untuk memastikan badan sentiasa sihat dan cerdas. Selain itu. Sebagai contohnya. Perkara ini dapat direalisasikan dengan meluangkan masa bersama-sama keluarga melakukan aktiviti rekreasi pada hujung minggu atau cuti umum.

Hal ini perlu diberi keutamaan kerana remaja dapat menimba ilmu pengetahuan daripada hamparan ilmu yang terhidang luas di dalam buku yang terdapat di perpustakaan. antara cara menjadi remaja berilmu termasuklah melibatkan diri secara aktif dalam bidang kokurikulum di sekolah. Berdasarkan hal ini. kepentingan rekreasi memberi banyak kemaslahatan kepada setiap lapisan masyarakat di Malaysia. semangat kepimpinan. sudah terang lagi bersuluh bahawa aktiviti kokurikulum di sekolah dapat mewujudkan remaja yang berilmu. jelaslah bahawa cara-cara untuk menjadi remaja berilmu ialah memberi tumpuan seratus peratus ketika menuntut ilmu di dalam kelas. Oleh itu. Hal ini sangat penting kerana setiap pengajaran yang disampaikan oleh guru akan mudah disimpan di dalam minda tanpa gangguan dan guru juga dapat mengajarkan isi pengajaran dengan lancar. Melalui perkara ini. Situasi ini dapat diwujudkan dengan tidak berbual-bual ketika guru sedang mengajar dan tidak berkhayal ketika sesi pengajaran dan pemelajaran berlangsung di dalam kelas seterusnya menyebabkan guru-guru yang mendidik remaja akan berasa senang hati. jika kita tidak memotongnya maka mata pedang itulah yang akan memotong diri kita sendiri. juga turut berpesan kepada umat akhir zaman supaya menuntut ilmu hingga ke negeri China kerana proses pemelajaran itu sebenarnya bermula dari alam buaian hinggalah ke liang lahad. Nabi Muhammad s. Johor Bahru atau mencari maklumat yang dikehendaki di Perpustakaan Negara Malaysia yang menghimpunkan lautan ilmu yang dalam tidak terduga. setiap lapisan masyarakat di bawah payung Satu Malaysia hendaklah menjalankan aktiviti rekreasi demi melahirkan modal insan yang sihat. Melalui prakarsa ini. segala persoalan tentang cara-cara untuk menjadi remaja berilmu akan dikaji dengan teliti hingga ke akar umbi. cara utama yang dapat dikenal pasti untuk menjadi remaja berilmu ialah setiap remaja perlu mengunjungi perpustakaan awam atau sekolah pada masa lapang. jelaslah bahawa usaha untuk menjadi remaja berilmu ialah mengunjungi perpustakaan pada waktu lapang. berkhemah atau mempelajari seni bela diri. sudah terang lagi bersuluh bahawa aktiviti rekreasi dapat meniyhatkan badan masyarakat. Namun. Aspirasi murni untuk menjadi remaja berilmu ini dapat dizahirkan dengan tidak melepaskan peluang menyertai aktiviti kokurikulum seperti kawad kaki. Sebagai pembuka tirai perbincangan yang pertama. Sebagai penutup bicara. Bahagian B Masa depan negara memerlukan generasi muda yang berilmu pengetahuan agar pembangunan dan kemajuan dapat dikecapi. manfaat ini tidak akan dapat dikecapi oleh setiap lapisan masyarakat jika mereka sentiasa alpa dengan kesibukan mengejar kemewahan dunia. Perkara ini perlu direalisasikan dengan sentiasa menggunakan khidmat pinjaman buku yang disediakan untuk membaca buku cerita atau merujuk buku rujukan untuk menjawab latihan yang diberikan oleh guru. remaja boleh menggunakan kemudahan yang kondusif di Perpustakaan Awam Sultan Ismail. Setiap remaja hendaklah menghargai detik masa sepanjang proses pengajaran dan pemelajaran berlangsung kerana masa itu ibarat mata pedang. Dunia semakin berubah dan pesat membangun hari demi hari. Di samping itu. Berdasarkan hujah ini. Huraikan pendapat anda tentang cara-cara untuk menjadi remaja yang berilmu.w.menyingkirkan toksin. perpaduan dalam kalangan masyarakat majmuk dan menyemai sifat berdikari dalam diri remaja.a. Sebagai contohnya. Hal ini menunjukkan bahawa betapa pentingnya bekalan ilmu pengetahuan dalam diri setiap remaja agar tidak ketinggalan dalam arus modenisasi. Selain itu. Bagaimanakah untuk menjadi remaja berilmu? Oleh itu. Sebagai contohnya. Hal ini membuktikan bahawa ilmu pengetahuan sangat penting bagi membentuk insan yang kamil. remaja boleh menyertai pasukan Kadet Polis atau Kadet Remaja Sekolah yang mampu membentuk jati diri. hujah seterusnya tentang cara-cara untuk menjadi remaja berilmu ialah memberi tumpuan seratus peratus ketika sesi pengajaran dan pemelajaran di sekolah. Hal ini demikian kerana aktiviti kokurikulum yang terdapat di sekolah dapat memberikan ilmu tambahan yang sangat berguna kepada remaja dan ilmu tersebut tidak akan didapati ketika belajar di dalam kelas. 11 .

Warga tua merujuk ibu. Berdasarkan perkara ini.bapa saudara atau ibu saudara yang sudah berumur. yang pipih tidak datang melayang”. Hujah ini perlu dipandang serius keranawawasan hidup diperlukan supaya mereka sentiasa dapat mencapai segala cita-cita dalam hidup mereka dan wawasan hidup mampu mengajar remaja erti berdisiplin dan bertanggungjawab dalam kehidupan seharian. Namun. hujah seterusnya tentang peranan pelbagai pihak untuk menghargai warga tua ialah guru boleh mendidik pelajar agar menghormati warga tua. Situasi ini dapat diwujudkan dengan menerapkan cara bertutur dengan sopan apabila berbicara dengan warga emas seperti tidak meninggikan suara atau menggunakan bahasa kesat kerana perbuatan sedemikian boleh mencalarkan hati warga yang berjasa ini. Berdasarkan perkara ini. jelaslah bahawa usaha yang utama untuk menghargai warga tua ialah menyayangi warga tua dengan sepenuh hati. menjaga mereka yang sudah tua atau uzur atau sentiasa menjenguk mereka yang tinggal di kampung dan jangan terlintas langsung di dalam fikiran untuk menghantar mereka ke rumah warga tua. setiap persoalan yang berkaitan dengan peranan pelbagai pihak akan dikaji dengan teliti sehingga ke akar umbi. Di samping itu. jelaslah bahawa peranan guru sangat penting dalam usaha menghargai warga tua. Hal ini perlu diberi perhatian mendalam 12 .Seterusnya. Sebagai kesimpulannya. 2) Kehendak soalan : Peranan pelbagai pihak untuk menghargai warga tua. setiap remaja di bawah payung Satu Malaysia hendaklah bertindak segera kerana ilmu ialah kunci kejayaan dalam kehidupan. Mereka merupakan golongan yang paling berjasa kepada keluarga. Oleh hal yang demikian. warga tua sering diabaikan ibarat peribahasa melukut di tepi gantang dan jasa mereka dilupakan oleh masyarakat. pada hari ini. Peranan guru sangat penting untuk memupuk nilai menghargai warga tua dalam diri masyarakat khasnya muridmurid sekolah kerana warga tua yang terdiri daripada ibu bapa kita perlu disayangi dan dihormati. Berdasarkan situasi ini. Conoh yang dapat menjawab segala persoalan ini ialah kebanyakan remaja yang mempunyai wawasan akan lebih mengetahui hala tuju kehidupan serta tidak mudah berputus asa dalam kehidupan mereka. langkah efektif yang dapat mewujudkan penghargaan kepada warga tua ialah setiap ahli keluarga perlu menyayangi warga tua dengan sepenuh hati. Situasi ini dapat diwujudkan dengan sentiasa mengingati pengorbanan ibu bapa dan membalas jasa mereka dengan sebaik-baiknya seperti menyediakan tempat tinggal yang sempurna. Selain itu.setiap perkara yang berkaitan dengan usaha-usaha untuk mewujudkan remaja berilmu telah dikupas dengan mendalam. Setiap ahli keluarga perlu menyayangi warga emas ini dengan perasaan cinta yang tidak berbelah bahagi kerana warga tua merupakan insan yang terdiri daripada ibu melahirkan zuriat dan berperanan mengurus rumah tangga serta mendidik anak-anak dari kecil hingga dewasa manakala bapa pula membanting tulang empat kerat memerah keringat mencari rezeki untuk membesarkan anak-anak. Contoh yang dapat dikongsi bersama-sama bagi menyokong hujah ini ialah amalan menghormati warga tua ada diterapkan oleh guru melalui subjek Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang diajarkan di sekolah-sekolah bagi mewujudkan modal insan yang tahu menghargai warga tua. Namun. Sebagai pembuka tirai perbincangan yang pertama. pihak kerajaan juga memainkan peranan yang sangat penting untuk mewujudkan penghargaan terhadap warga tua. apakah langkah pragmatik yang perlu dilakukan oleh pelbagai pihak untuk menghargai jasa dan pengorbanan mereka? Adakah usaha tersebut mampu membibitkan rasa dihargai dalam diri warga tua? Oleh itu. Perkara yang dibincangkan ini mampu diwujudkan dengan mempunyai sasaran dalam peperiksaan dan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapainya bak kata peribahasa ”yang bulat tidak datang bergolek. masyarakat dan negara. usaha ini tidak akan dapat berjaya jika setiap remaja sentiasa lalai dengan budaya hedonism yang melanda dunia. bapa. Oleh itu.datuk atau nenek. jelaslah bahawa memiliki wawasan dalam hidup merupakan usaha yang penting untuk mewujudkan remaja berilmu. setiap remaja di Malaysia juga hendaklah mempunyai wawasan dalam hidup jika ingin merealisasikan hasrat untuk menjadi remaja berilmu. Warga tua telah melalui pelbagai rintangan dan dugaan untuk membesarkan anak-anak.

nyatalah bahawa usaha pihak kerajaan akan membuatkan warga tua lebih disayangi dan dihormati. bangsa atau kepercayaan. perbincangan yang keempat tentang peranan pelbagai pihak untuk menghargai jasa warga tua ialah media massa seperti surat khabar dan televisyen boleh menyiarkan cerita-cerita berkaitan pengorbanan warga tua. pelbagai pihak perlu berusaha untuk menghargai jasa dan pengorbanan warga tua. kebanyakan anggota masyarakat hidup berjiran di kawasan bandar ataupun di kawasan luar bandar dan mereka saling berhubung. Melalui perkara ini. Selain itu. Berdasarkan situasi ini. ada lakaran suram yang menyelubungi kita bahawa ada pandangan yang menyatakan bahawa semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat Malaysia pada masa ini dikatakan semakin terhakis ibarat hidup segan mati tak mahu. Jangan sesekali kita bersikap bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing kerana pada suatu hari nanti. 3) Kehendak soalan : Kepentingan amalan hidup berjiran. Akhir kalam. Masyarakat yang berbilang kaum ini boleh mempelajari perbezaan budaya dan sistem sosial masyarakat lain seterusnya memahami sensitiviti mereka agar dapat bertoleransi. Hal ini menunjukkan bahawa semangat kejiranan yang dipupuk dapat membentuk kerjasama dalam kalangan anggota masyarakat seterusnya membentuk ukhuwah yang kukuh dan ampuh. Sehubungan dengan itu. sudah terang lagi bersuluh bahawa langkah media massa menyiarkan kisah pengorbanan warga tua sangat penting untuk menyemai penghargaan kepada warga tua.kerana warga emas merupakan warga yang banyak berjasa dalam pembangunan dan kemajuan ekonomi dan kestabilan poilitik negara. semangat kejiranan membolehkan semua anggota masyarakat memahami antara satu sama lain. semangat kejiranan juga penting kerana dapat membentuk semangat kekitaan dan melahirkan masyarakat yang bersatu padu. Hujah ini perlu dipandang serius kerana dapat memberi kesedaran kepada masyarakat tentang pentingnya warga tua dalam kehidupan manusia. Nusa tercinta kita Malaysia merupakan negara yang mempunyai anak watan berbilang kaum dan hidup secara bersama sehati sejiwa ibarat seikat bak sirih serumpun bak serai. saling membantu bagai aur dengan tebing tanpa membezakan warna kulit. Melalui prakarsa yang dibincangkan dalam wacana ini. Sebenarnya. Tanpa mereka siapalah kita. Namun. Berdasarkan mauduk yang dihuraikan ini. Mereka akan lebih mesra. Setiap perkara yang dibincangkan ini mampu diwujudkan dengan menyiarkan sumbangan warga tua dalam memajukan negara atau menyelamatkan negara melalui dokumentari televisyen. Sebagai tamsilnya. Aktiviti kemasyarakatan seperti gotong-royong. Aspirasi murni ini dapat dizahirkan apabila pihak kerajaan bersungguh-sungguh menyediakan pelbagai kemudahan untuk warga tua yang ada di Malaysia. saling berkenalan dan merapatkan hubungan . negara akan musnah dan kehidupan anggota masyarakat tidak akan selesa dan aman. Contoh yang dapat dibuktikan bagai merungkai segala persoalan ialah usaha saluran History yang disediakan oleh stesen televisyen berbayar Astro yang menyiarkan pengorbanan pihak polis mempertahankan balai bolis dalam tragedi Bukit Kepong wajar dipuji kerana usaha itu dapat menghargai sumbangan warga tua yang telah berkorban nyawa ketika mereka masih bertenaga suatu ketika dahulu. semangat kejiranan dapat memupuk kerjasama dalam kalangan anggota masyarakat di sesuatu tempat. Banyak kempen dan usaha telah dijalankan oleh pelbagai pihak untuk merapatkan kembali hubungan dalam kalangan jiran kerana semangat kejiranan begitu penting dalam kehidupan bermasyarakat. Kerjasama ini boleh dipupuk melalui penglibatan anggota masyarakat dalam pelbagai aktiviti yang diadakan di kawasan tempat mereka tinggal. Mengimbas kembali Peristiwa 13 Mei 1969 menunjukkan bahawa jika masyarakat tidak bersatu padu dan berpecah-belah. perkara ini boleh dilihat melalui program transformasi negara yang memberikan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (B1RM) kepada warga tua bertujuan untuk meringankan beban sara hidup mereka serta memudahkan mereka untuk memiliki kehidupan yang lebih baik. 13 . kita juga pasti akan melalui zaman emas tersebut dan itulah hakikat kitaran alam. Seterusnya. bekerjasama dan saling menghormati. bertemu dan berurusan antara satu sama lain. majlis sambutan perayaan atau perjumpaan bulanan komuniti dapat mempertemukan semua jiran.

Sebagai contohnya. taman permainan kanak-kanak mahupun pusat komuniti atas inisiatif.jelaslah bahawa semangat kejiranan penting dalam membentuk masyarakat yang bersatu padu dan seterusnya dapat memacu pembangunan negara ke arah kegemilangan. Namun. Sesungguhnya. kerajaan telah berupaya membina pelbagai kemudahan dan infrastrukutr di kawasan taman-taman perumahan seperti dewan orang ramai. Sesungguhnya. sudah terang lagi bersuluh bahawa sememangnya semangat kejiranan dalam kalangan masyarakat Malaysia sangat berfaedah dan membawa pulangan ekonomi yang begitu memberangsangkan kepada negara. Berdasarkan hal ini. Oleh itu. mempunyai pelbagai seni budaya yang menarik dan hidup secara harmoni dalam komuniti kejiranan. semangat kejiranan dan perpaduan yang ditunjukkan oleh anggota masyarakat di sesetengah kawasan tempat tinggal. perpaduan masyarakat banyak membantu menarik kehadiran pelancong terutamanya ketika musim perayaan besar. jelaslah bahawa semangat kejiranan penting bagi membantu anggota masyarakat dalam suatu kawasan kejiranan menikmati pelbagai kemudahan awam yang disediakan oleh pihak kerajaan. Selain di kawasan bandar. Intihanya. produk pelancongan seperti Program Homestay atau Inap Desa di kawasan luar bandar juga dapat menunjukkan semangat hidup berjiran dalam kalangan masyarakatnya. setiap manfaat daripada amalan murni ini tidak akan dapat dikecapi jika setiap lapisan masyarakat masih lagi tebal dengan sikap mementingkan diri sendiri. setiap lapisan masyarakat di bawah payung Satu Malaysia hendaklah mengekalkan suasana harmoni dalam kalangan rakyat bagi memastikan Malaysia terus cemerlang dan mampu berdaya saing pada masa akan datang kerana rakyatnya yang bersahsiah terpuji dapat melahirkan modal insan berminda kelas pertama yang dapat memacu negara tercinta ke arah kegemilangan. Majlis Rumah Terbuka dan sambutan pesta-pesta tertentu menampilkan perpaduan masyarakat berbilang kaum di negara kita yang amat disukai oleh para pelancong asing tersebut . 14 . dirancang dan dilaksanakan secara lancar tanpa sebarang kekangan. Di samping itu. Hal ini demikian kerana slogan Negara Maju Rakyat Sihat menunjukkan bahawa apabila rakyat hidup dalam keadaan sihat sejahtera maka pelbagai rancangan pembangunan dapat diatur. antara kepentingan semangat kejiranan termasuklah memudahkan kerajaan melaksanakan pelbagai program pembangunan dan membawa kemajuan kepada rakyat. pada sambutan Hari Kemerdekaan. Sebagai contohnya. semangat kejiranan merupakan sebahagian daripada amalan dan menjadi budaya masyarakat di Malaysia yang menjadikan negara kita unik pada pandangan masyarakat di luar sana malah dikenali di seluruh dunia. balai raya. Berdasarkan perkara ini. kedatangan pelancong asing ke negara ini banyak disebabkan oleh kehidupan masyarakat Malaysia yang unik. Semangat kejiranan yang wujud dalam kalangan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum juga penting sebagai produk pelancongan.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.