Doa selepas solat

Ertinya: “Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang segala puji bagi Allah Tuhan Pentadbir seluruh alam. Pujian yang melengkapi nikmat-Nya, dan pujian yang menambahkan kelebihan-Nya, wahai Tuhan kami, bagiMu segala puja-puji sebagaimana patut kerana kebesaran zatMu dan agung kekuasaanMu”

Ertinya: “Ya Allah! Tolonglah kami supaya ingat kepadaMu, syukur kepadaMu dan elok ibadah kepadaMu.”

Ertinya: “Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari kesusahan dan kedukaan. Aku berlindung kepadaMu dari lemah

” Ertinya: “Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Sesungguhnya Engkau di atas tiap-tiap sesuatu itu Maha Berkuasa. harta-harta kami. perlindungan. Ya Allah. Ahli keluarga kami. Selawat dan salam adalah untuk junjungan besar semulia-mulia Nabi dan Rasul dan begitu juga ke atas keluarga serta sahabat baginda kesemuanya. Dan aku berlindung kepadaMu dari banyak hutang dan kezaliman manusia. keamanan dan penjagaanMu daripada semua syaitan. jadikanlah kami dan mereka itu di dalam pemeliharaan.Aku berlindung kepadaMu dari sifat pengecut dan bakhil. KepadaMulah kami pertaruh agama kami. dan yang mempunyai mata yang mempunyai kedengkian dan yang mempunyai kejahatan. segala puji adalah semata-mata untuk Allah. Ya Allah! Ya Tuhan kami. Tuhan Pemerintah alam.kemahuan dan kemalasan. sesungguhnya kami memohon supaya Engkau memelihara kami.” .

memuji dengan nikmat pemberianMu menerima dengan pemberian akan nikmatMu dan sempurnakan nikmatMu ke atas kami. Ya Allah. sesungguhnya Engkau Maha Memberi taubat lagi Maha Penyayang dan jadikanlah kami syukur di atas nikmat-nikmatMu.Ertinya: “Ya Allah! Perbaikilah perdamaian kami dan lembutkan antara hati-hati kami dan tunjukkan kami jalan keselamatan dan lepaskan kami daripada kegelapan kepada cahaya dan jauhkan kami daripada sebarang kejahatan samada yang terang atau yang tersembunyi. kurniakanlah kepada kami kebajikan dunia dan kebajikan di akhirat dan pelihara kami .” Ertinya : “Ya Tuhan kami. berkatilah pada pendengaran dan penglihatan kami dan hati-hati kami dan isteri kami dan keturunan kami dan berilah kami taubat.

daripada azab neraka. kesejahteraan ke atas segala Rasul dan segala puji semata-mata untuk Allah yang memerintah sekelian alam.” . Dan. Rahmat Allah ke atas penghulu kita.W) ke atas keluarga dan para sahabat semuanya. Tuhan yang mempunyai sifat kemuliaan daripada apa yang mereka gambarkan. Maha Suci Tuhanmu.A. Nabi Muhammad (S.