P. 1
Quit Smoking SOP [2013!04!05]

Quit Smoking SOP [2013!04!05]

|Views: 52|Likes:
Published by Angel Wong

More info:

Published by: Angel Wong on Jul 30, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/18/2014

pdf

text

original

2012

PEJABAT KESIHATAN DAERAH BATU PAHAT

INCREASING THE SUCCESS RATE OF QUIT SMOKING CLINIC AMONG ADOLESCENTS

KANDUNGAN UNIT MODUL LATIHAN PBMDS KANDUNGAN A) PROGRAM BERHENTI MEROKOK DI SEKOLAH 1. Pengenalan program 2. Objektif program 3. Strategi program 4. Analisa SWOT 5. Rumusan B) KATA ALUAN PEGAWAI KESIHATAN DAERAH C) PANDUAN PENGGUNAAN MODUL D) PENGENALAN MODUL PROGRAM BERHENTI MEROKOK DI SEKOLAH (PBMDS) E) PELAKSANAAN PBMDS F) LAMPIRAN Lampiran 1: Carta Gantt Lampiran 2: Kaedah intervensi Lampiran 3: Jadual interpretasi skor fagerstrom Lampiran B1: Borang saringan intervensi 3A Lampiran B2:Borang Jadual pelaksanaan PBMDS Lampiran B3:Borang penilaian awal PBMDS Lampiran B4:Borang ujian skor Fagerstrom Lampiran B5: Borang pemantauan individu PBMDS Lampiran B6: Borang penilaian akhir PBMDS Lampiran B7: Buku daftar PBMDS Lampiran B8: Rekod aktiviti PBMDS i ii – v vi vii viii ix – xii xiii xiv xv – xvii xviii xix i ii iii iv iv v 1 2–4 MUKA SURAT

5 - 11

Lampiran B9: Format Reten PBMDS G) NOTA FASILITATOR: MINGGU 2: MINGGU 3: MINGGU 4 MINGGU 5: MINGGU 6: MINGGU 7: MINGGU 8: H) RUJUKAN I) SENARAI PENYEDIAAN MODUL NAMA

xx 1 2–5 6 – 11 12 – 13 14 – 16 17 – 18 19 – 23 24 - 26 27 PENYUMBANG 27 - 28

1. Mungkin ini disebabkan kurang pelaporan. 16. adakah kita sudah melakukan yang terbaik untuk memastikan anak-anak kita bebas dari masalah merokok? 1. tindakan segera perlu diambil untuk mencegah remaja daripada mula merokok dan menjadi statistik perokok tegar dan berpenyakit kronik di Malaysia.A)PROGRAM BERHENTI MEROKOK DI SEKOLAH (PBMDS) 1 1. Walau bagaimanapun hanya 26% sahaja daripada kumpulan umur 15-24 ini mempunyai akses ke fasiliti kesihatan jika dibandingkan dengan kumpulan umur lebih tua 45 -64 tahun yang lebih akses (38. Petugas industri rokok sentiasa memerhati dan membuat kajian terhadap tingkahlaku remaja bagi membentuk strategi supaya lebih ramai remaja merokok dan kekal merokok. guru-guru mula menghantar pelajar mereka ke klinik berhenti merokok di klinik-klinik kesihatan. 1. Data terkini menunjukkan kumpulan umur antara 15 -24 tahun merupakan kumpulan tertinggi (60. Maka.3 Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat giat menjalankan program kesedaran bahaya merokok sejak tahun 2007.1 tahun. Pahat menunjukkan Kajian pada tahun 2008 daerah Batu faktor penyebab keciciran golongan pelajar ke klinik berhenti i . Walau bagaimanapun min mula merokok untuk remaja lelaki ialah 13. 1500 guru sekolah.7% vs.8%) membuat percubaan untuk berhenti merokok berbanding dengan mereka yang berumur 45-64 iaitu 46%. Antara kumpulan sasar ialah bilal dan imam. Persoalannya. Hasil daripada kempen kesedaran ini.1 Pengenalan Remaja menjadi sasaran industri rokok untuk kesinambungan perniagaan mereka.9%) ke fasiliti kesihatan.2 Kajian NHMS III (2006) menunjukkan pengurangan prevalens merokok dalam kalangan remaja berumur 13 – 18 berbanding dengan NHMS II ( 8.4 Kajian NHMS 2011 mendapati perokok remaja ingin berhenti merokok tapi tiada akses kepada kemudahan ini.6 tahun dan remaja perempuan ialah 14.0%). dan lebih kurang 250 wanita dari 7 NGO berkaitan wanita.

Melatih anggota kesihatan. 2. anggota kesihatan & pergigian Melaksana & memantau program berhenti merokok di sekolah-sekolah terpilih Memurnikan modul & penambahbaikan perjalanan program bersama dengan jabatan pendidikan. pergigian & guru-guru akan fakta-fakta mengenai bahaya rokok.3 Untuk mengurangkan prevalens merokok di kalangan remaja dan seterusnya prevelens masalah kronik akibat dari merokok rakyat Malaysia.Meningkatkan kesedaran bahaya merokok Aktiviti-aktiviti i. Maka bermulalah program berhenti merokok di sekolah dengan objektif berikut. industri rokok dan kesan rokok pada kesihatan. sosial & ekonomi Strategi 2:.2 Untuk menyediakan kemudahan berhenti merokok di sekolah agar pelajar tidak tercicir dari program ini 2. ii . 3 Strategi yang digunakan: Strategi 1:.1 Untuk meningkatkan kesedaran bahaya rokok pada warga sekolah amnya dan pelajar sekolah khasnya. Membentuk modul berhenti merokok di sekolah melibatkan anggota kesihatan dan guru kaunseling sekolah berdasarkan 2 bahan rujukan iaitu a) ‘NOT(Not On Tobacco oleh American Lung Association (ALA)’ dan b) Modul berhenti merokok di klinik kesihatan oleh KKM ii iii iv Melatih fasilitator dari kalangan guru-guru. 2 Objektif 2.merokok di klinik kesihatan adalah kekangan masa & masalah pengangkutan.Mewujudkan perkhidmatan berhenti merokok di sekolah Aktiviti-aktiviti i.

4 Analisa Analisa SWOT Program Berhenti Merokok di sekolah Penyelesaian/cadangan penambaikan Strength/Kekuatan Kumpulan fasilitator yang ramai & boleh dilatih Tidak memerlukan belanja yang banyak Dijalankan waktu sekolah dalam kawasan sekolah Komitmen ’stakeholders’ tinggi Modul mudah dijalankan Weakness/ Kelemahan Kumpulan guru yang merokok Kenalpasti guru yang merokok & rujuk ke klinik berhenti merokok terdekat kerjasama Penglibatan PPD & guru dari awal. Jadikan ia program bersama Buat ‘updates’ small pada fasilitator. Perluasan secara berperingkat – mengikut kesesuaian & kemampuan daerah. ke daerah lain di negeri Johor & KIV latihan ke negeri lain.Strategi 3:. Melatih lebih ramai fasilitator di sekolah-sekolah daerah Batu Pahat. akan mendapat tentangan hebat daripada industri rokok kerana remaja merokok adalah masa depan industri mereka.Perluasan program Aktiviti-aktiviti i. ii. Ini sangat penting supaya program ini dapat bergerak dengan secara pasti & berterusan. Di bimbangi perluasan secara cepat & mendadak. – ‘Celebrate Kurang pemantauan – reten yang tidak successes Pemurnian modul secara berkala Pembentukan & permurnian melibatkan pihak pendidikan mengurangkan komitmen Program bergantung pada guru-guru & pasukan sekolah penghargaan bukan sahaja pada pelajar yang berjaya berhenti bahkan kepada iii .

negeri & beberapa wakil dari KKM. Akan latih pelajar perguruan mulai tahun 2013 PKD/FMS daerah perlu mainkan peranan yang aktif Threat/Ancaman Industri tembakau akan cuba Program perlu dijalankan secara berperingkat dan berterusan dengan meningkatkan komitmen semua peringkat. iv . Buku modul ini boleh digunakan sebagai panduan bagi mana-mana sekolah dan Pejabat Kesihatan Daerah yang berminat untuk melaksanakan Program Berhenti Merokok Di Sekolah (PBMDS) bagi membantu perokok remaja untuk berhenti merokok. Maklumbalas yang positif telah diberikan dan mereka bersetuju program ini diperluaskan ke negeri lain menggunakan modul daerah Batu Pahat.sistematik guru & staff kesihatan yang aktif dan giat menjalankan program Libatkan PPKP unit KPAS Opportunities/Peluang Latihan fasilitator boleh dijalankan di Instituit Perguruan Perluasan ke daerah dan negeri lain Telah melibatkan IPTHO. Jika program adalah ‘TOPBOTTOM” dikhuatiri industry rokok akan mencari jalan atasan melalui untuk ‘stakeholders’ menggagalkannya menggagalkan program kerana kumpulan sasar mereka terancam 5. Rumusan kumpulan kecil mengenai Modul Program Berhenti Merokok di Sekolah Perbincangan (PBMDS) telah dijalankan di peringkat daerah.

perniagaan mereka akan terjejas. Mereka memerlukan pelapis penagih dan pembeli rokok mereka KERANA tanpa remaja yang mula merokok . Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat v . jantung. dan banyak penyakit lain berkaitan dengan rokok.W. Yang menyedihkan dari lebih 5 juta kematian sebab rokok. Prevalens merokok di Malaysia ialah 21.7%. Penerbitan buku ini menjadi titik tolak dalam meningkatkan kesedaran kepada semua pihak untuk menganding bahu menggalas tanggungjawab bagi mempastikan remaja akan datang yang diwarisi dari sekolah daerah Batu Pahat tidak merokok malahan beliau dapat menjauhi asap rokok.7% adalah lelaki dan 3.5 juta adalah wanita. Apakah industri tembakau akan berdiam diri? Mereka – Industri tembakau telah merancang lebih awal untuk menjadikan remaja lelaki dan remaja wanita pelanggan setia mereka. Mereka maut akibat kanser. DR. iaitu 200 juta adalah perokok wanita dengan satu billion lelaki yang merokok . Kita kerja berpasukan dalam satu daerah tidak kira latar belakang agensi kita. Prevalens Merokok di Johor pula 25% dimana 48. HJH. emphysema.B) KATA-KATA ALUAN PEGAWAI KESIHATAN DAERAH BATU PAHAT Saya amat bersyukur ke hadrat Allah S. Perokok aktif dan pasif hampir separuh akan mati awal kesan dari rokok dan ada juga akan berhenti. 1. ARBAIAH BTE OTHMAN Pegawai Kesihatan Daerah.T kerana buku Program Berhenti Rokok Sekolah telah berjaya diterbitkan . serangan sakit. kita ada fakta. Penerbitan buku ini amat bertepatan memandangkan senario hari ini menunjukan kita harus berhati-hati untuk mempastikan remaja kita tidak ditipu oleh industri tembakau. KITA akan mempastikan anak remaja kita TIDAK menjadi perokok dan mati awal disebabkan tembakau.8% adalah wanita . Fakta merokok didunia – hanya 9 % wanita berbanding 40 % lelaki yang merokok. Apakah kita masih berdiam diri? Ayuh. kita ada kemahiran dan kita ada semangat juang yang tinggi. Jika TIADA tindakan tegas dari sekarang tembakau akan membunuh 8 juta manusia pada 2030 dimana 2.5 juta adalah wanita.

Fasilitator perlu memahami skop pembelajaran yang akan disampaikan mengikut minggu intervensi. Fasilitator perlu menggunakan kreativiti dan kemahiran kaunseling sedia ada dalam penyampaian dan pelaksanaan aktiviti. 1 .Program Berhenti Merokok Di Sekolah C) PANDUAN PENGGUNAAN MODUL TUJUAN Modul ini dihasilkan bagi melatih fasilitator mengenai intervensi berhenti merokok di sekolah KANDUNGAN MODUL Modul Di ini Sekolah mengandungi (PBMDS) yang perlu tatacara dan pelaksanaan nota fasilitator kepada Program yang pelajar Berhenti Merokok skop minggu mencakupi mengikut pembelajaran disampaikan intervensi selama 8 minggu. PANDUAN PENGGUNAAN MODUL Fasilitator perlu dilatih dengan menggunakan modul dan kemahiran melaksanakan intervensi berhenti merokok di sekolah. Fasilitator perlu menilai tahap perubahan tingkahlaku pelajar sebelum. semasa dan selepas intervensi dijalankan.

Meningkatkan bilangan pelajar yang berjaya berhenti merokok 2 . 1. 1. Mendapatkan prevalens pelajar yang merokok dan pernah merokok iii.2 KONSEP ”intervensi sesi yang PBMDS yang oleh berkonsepkan semasa berhenti merokok untuk pelajar itu sekolah sendiri oleh dijalankan guru persekolahan. 1 PENDAHULUAN Program membendung mempromosi itu sendiri Berhenti amalan budaya agar Merokok merokok merokok di sekolah dalam di (PBMDS) pelajar iaitu di merupakan (remaja) peringkat berjangkit yang sihat usaha dan sekolah (Non dan kalangan awal tidak dapat peringkat risiko generasi mengurangkan melahirkan penyakit masa tidak hadapan communicable cergas. Memberi kesedaran bahaya merokok kepada pelajar sekolah ii.Program Berhenti Merokok Di Sekolah D) PENGENALAN MODUL PROGRAM BERHENTI MEROKOK DI SEKOLAH (PBMDS) 1.4 OBJEKTIF i.3 SKOP Modul seterusnya merokok di latihan ini akan memberi tumpuan kepada menjalankan kesedaran tentang kaedah intervensi bahaya pelaksanaan berhenti merokok membentuk sekolah kemahiran supaya dapat fasilitator memberi dalam kalangan pelajar sekolah. bertindak dalam lingkungan sekolah sekolah sebagai fasilitator dengan dibantuselia anggota kesihatan sepanjang pelaksanaannya. disease) dalam 1.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah 1. kemahiran fasilitator latihan yang melalui ini latihan dijalankan yang pada (Rujuk Sebaik-baiknya modul tahun menggunapakai disediakan. ii) Pembangunan Sumber Manusia: Meningkatkan dijalankan awal di pengetahuan peringkat dengan dan daerah. iii) Penyelaras peringkat daerah dan sekolah PBMDS boleh dimasukkan peringkat aktiviti. . penolong pegawai perubatan dan jururawat.6 STRATEGI Bagi mencapai objektif program. seterusnya memudahkan pemantauan susulan dijalankan.5 KUMPULAN SASARAN: Pelajar sekolah rendah dan menengah: a) Pelajar tahun 4 & 5 bagi sekolah rendah b) Pelajar tingkatan 1 & 2 bagi sekolah menengah 1. strategi berikut digunakan: i) Penggunaan sekolah sebagai tempat menjalankan PBMDS: Menggunakan remaja. Kesihatan Pegawai Daerah (PKD): / Dicadangkan Perubatan/ Perubatan 3 . sebagai daerah. Ia fasiliti sekolah sebagai proses medan interaksi secara remaja kawasan proses langsung yang sekolah dengan merokok. lampiran 1: Carta Gantt’s) Fasilitator yang dilatih terdiri daripada: a) Guru kaunseling sekolah b) Pasukan kesihatan yang terdiri daripada pegawai perubatan. dan dan tidak rawatan memudahkan sesi ke kaunseling mendapatkan (dalam memudahkan perlu hadir dijalankan klinik). penyelaras salah Bagi peringkat satu tujuan daerah agenda dalam mesyuarat dan yang permuafakatan pemantauan penyelarasan perlu dilantik terdiri daripada: a) Pegawai yang Pegawai dilantik dari Pejabat Pen.

lampiran 2. Pengerusi: GPK HEM o Penyelaras: Guru Kaunseling o Setiausaha: Guru kaunseling (jika lebih seorang)/ Guru kesihatan o AJK:         Guru kaunseling lain (melibatkan sesi pagi dan petang) Guru sukan Guru disiplin Guru anti-dadah Wakil PIBG Wakil klinik kesihatan Wakil klinik pergigian Lain-lain yang dilantik iv) Penekanan terhadap perubahan tingkahlaku Fungsi PBMDS dan menekankan perubahan kepada laku modifikasi (behavioural status tingkahlaku change) bagi (behavioural mencapai (Rujuk modification) status tidak tingkah merokok seterusnya mengekalkan tidak merokok. b) Pegawai Bimbingan kaunseling & kerjaya murid di Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Jawatankuasa pelaksana peringkat sekolah: o Pengerusi: Pengetua/ Guru Besar o Timb. Rajah 3: Model Transtheoretical Prochaska) v) Pelaksanaan program secara berperingkat Program sumber ini sedia perlu ada dilaksanakan (contoh: secara bilangan berperingkat kaunselor ke dan sekolah anggota lain berdasarkan yang kesihatan mencukupi) bagi memastikan kesinambungan program.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran (PPKP) unit Kesihatan Persekitaran Alam Sekitar (KPAS). 4 .

Program Berhenti Merokok Di Sekolah 2. Jika klien dapat mengekalkan status tidak merokok selama 6 bulan dan lebih dari tarikh mula berhenti merokok. PELAKSANAAN PBMDS Program ini akan menggunapakai modul latihan yang standard dan dijalankan selama 8 minggu diikuti dengan pemantauan susulan sehingga 6 bulan. Perbincangan antara pasukan kesihatan dengan pengetua/guru besar dan guru kaunseling perlu dibuat terlebih dahulu untuk memastikan kelancaran program. Klien: Pelajar yang dikenalpasti merokok dan dimasukkan dalam program berhenti merokok di sekolah ii.1 DEFINISI: i. 2. iii. Merokok: ”berjaya Perbuatan berhenti menghisap merokok”: rokok /bahan hasil tembakau walaupun satu sedutan dalam tempoh 6 bulan lalu. Merokok semula (relapse): Klien yang menghisap rokok semula walaupun hanya satu sedutan selepas dikategorikan sebagai ’berjaya berhenti merokok’. 5 . iv.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah Rajah 1: Carta Alir Klien dalam PBMDS: 6 .

b) kepada kohort pelajar yang telah mengikuti program ini pada tahun sebelumnya. tabiat merokok. 1. Pasukan 2. Pasukan Kesihatan kaunseling / Guru 2. tahap ketagihan (skor Fagerstrom) dan tahap pengetahuan. Rujukan dari pasukan pergigian. Daftar butiran klien merokok Daftar PBMDS (Lampiran B7) Edarkan borang soalselidik (Lampiran B3 Guru dan B4) untuk mendapat maklumat jururawat peribadi. tingkatan 1 & 2).Program Berhenti Merokok Di Sekolah Jadual 1: Proses kerja PBMDS: Bil . Aktiviti Pemilihan sekolah dan memberi latihan kepada fasilitator peringkat sekolah Mengatur jadual perjalanan program bersama pengetua/guru besar (Lampiran B2: Borang Jadual Pelaksanaan PBMDS) bagi mengelakkan pertindihan dengan peperiksaan dan program sekolah yang lain. 4. Kenalpasti klien baru dan klien yang merokok Pasukan kesihatan semula (jika telah menjalankan program ini pada kaunseling tahun sebelumnya): 1. 6. 3. Rujuk takwim sekolah. 8. Dapatkan mengikut merokok) PBMDS PBMDS) jumlah bilangan kategori (merokok dan dan masukkan dalam (Lampiran B9: Format dalam pergigian / guru pelajar Pasukan sekolah tidak reten reten Buku Guru kaunseling kaunseling / 5. Membuat (optional) Menentukan berdasarkan saringan karbon 7. Edarkan borang (Lampiran B1): saringan intervensi 3A /guru a) kepada semua pelajar dalam kumpulan sasaran ( tahun 4 & 5. guru disiplin dan disiplin lain-lain. monoksida Pasukan kesihatan tahap ketagihan setiap klien Pasukan kesihatan interpretasi skor fagerstrom 7 . Pegawai bertanggungjawab Pegawai dilantik di peringkat daerah dan fasilitator peringkat daerah.

Daftarkan klien sebagai berjaya berhenti Guru kaunseling merokok selepas 6 bulan kekal tidak Pasukan kesihatan merokok dalam Buku Daftar PBMDS Laporan setiap 3 bulan kepada PKD (Lampiran B9:Reten PBMDS) Penghargaan kepada yang Berjaya (‘optional’) sekolah berhenti PPD dan dan Guru kaunseling Pasukan kesihatan / 13. Menjalankan aktiviti di berjadual selama 8 minggu: sekolah kaunseling secara Guru Pasukan kesihatan / Aktiviti dijalankan selama ½ jam sehingga 1 jam setiap minggu semasa sesi persekolahan (Rujuk jadual pelaksanaan PBMDS yang telah dibuat (Lampiran B2) 10. Membuat penilaian individu secara Guru berkala sepanjang 8 minggu dan 6 Pasukan bulan seterusnya bagi sekolah mengenalpasti klien yang berhenti merokok. 12. 9.Program Berhenti Merokok Di Sekolah dan bacaan karbon monoksida (jika ada). 14. Daftar tarikh mula buku daftar PBMDS 11. / klien Penyelaras daerah merokok JADUAL 2 : KURIKULUM PENGAJARAN DAN PELAKSANAAN PBMDS 8 . berhenti dalam Guru kaunseling Pasukan kesihatan / kaunseling / kesihatan Melakukan saringan semula menggunakan borang penilaian akhir PBMDS (Lampiran B6) bagi menilai tahap pengetahuan dan perubahan tingkahlaku klien.

borang biodata Borang ujian Fagerstrom Tabiat merokok Individu Tahap ketagihan individu 2.Memahami kesan buruk merokok kepada pelajar/individu 2. soalan pre post & -penilaian kefahaman individu/ kumpulan -Illustrasi kesihatan akibat merokok 4 -Kebaikan tidak merokok/ -Informasi perbincangan dan Powerpoint.Mengetahui penyakit yang dikaitkan dengan merokok 1. Masalah kesihatan. faktor risiko -Mengambil sejarah tabiat merokok -Menjalankan ujian Fagerstrom PERALATA N Modul .Mengetahui undang-undang berkaitan 2. keluarga dan psikososial. pamphelet. Buku KBM latihan Daftar PENILAIAN 1 Pengenalan /isi borang biodata & fagerstrom score Individu 2.Memahami kandungan rokok Fail peribadi.Penilaian tahap ketagihan 2 Pengenalan: -Kandungan kimia dalam rokok -Merokok menyebabkan ketagihan 3 -Padah merokok 1.Mengenalpasti persepsi yang betul tentang tabiat merokok dalam kalangan remaja 1. peserta Penilaian AKTIVITI FASILITATOR -Penilaian sejarah peserta. risalah poster & Penilaian individu/ kumpulan -Persepsi remaja tentang merokok Informasi perbincangan dan Powerpoint Penilaian individu/ kumpulan 5 Peruntukan undangundang Pandangan Islam mengenai merokok informasi.Mengetahui dengan jelas hukum merokok dalam Islam Informasi perbincangan dan Flipchart. Penilaian status merokok 3.Mengetahui kebaikan yang diperolehi jika tidak merokok 2. perbincangan kumpulan kecil Powerpoint Penilaian individu 9 .Program Berhenti Merokok Di Sekolah MIN GGU TAJUK OBJEKTIF SPESIFIK 1.Mengetahui kesan nikotin dan ketagihannya 1. poster.

2 PERSIAPAN TEMPAT DAN PERALATAN PBMDS: 1) Tempat Atau Bilik Yang Sesuai (Privacy) untuk kaunseling individu/ berkumpulan. Memberi pengetahuan tentang kaedah yang betul berhenti merokok 1.Mengetahui faedah yang akan diperolehi dengan berhenti merokok dan 1.Kaedah mengekalkan status merokok Perbincangan Powerpoint Penilaian individu/ kumpulan 7 Persiapan kaedah berhenti merokok Perbincangan: sebab mengapa saya ingin berhenti merokok dan apa faedah yang saya akan perolehi Powerpoint Perbincangan kaedah yang digunakan Penilaian individu/ kumpulan boleh 8 Mengatasi keinginan untuk merokok (gian) Mengekalkan status tidak merokok -Perbincangan Powerpoint Penilaian individu/ kumpulan tidak Fasa pemantauan setiap 2 minggu selama 2 bulan . Dicadangkan bilik kaunseling sekolah. 2) Peralatan seperti berikut Buku Modul Latihan Program Berhenti Merokok Di Sekolah (PBMDS) Risalah kesihatan) Alat Karbon monoksida (CO) analyser (’optional’) bahaya rokok dan poster (disediakan oleh pasukan 10 .Membantu peserta membuat persiapan awal untuk berhenti merokok 2.Program Berhenti Merokok Di Sekolah 6 Faedah berhenti merokok 1.Memahami tanda-tanda gian dan cara mengatasinya 2. lakukan penilaian individu Fasa pemantauan setiap bulan selama 4 bulan. lakukan penilaian individu 2.

11 .lampiran B7 Rekod aktiviti PBMDS – lampiran B8 C) Reten PBMDS setiap 3 bulan: (Lampiran B9) Jan-Mac Bil.lampiran B5 Borang soalselidik: Penilaian akhir PBMDS – lampiran B6 B) Buku Rekod Buku daftar PBMDS. Pelajar yang merokok semula (’relapse’) 2.Program Berhenti Merokok Di Sekolah 2. fasilitator dan sekolah yang aktif serta komited menjalankan program ini. akan pemantauan dilakukan dan dijalankan.3 PENGUMPULAN DATA DAN PENILAIAN Untuk penilaian menentukan yang keberkesanan berterusan perlu dan kemajuan Ini PBMDS. dengan melengkapkan borang-borang / rekod yang perlu seperti di bawah.lampiran B2 Borang soalselidik : Penilaian awal PBMDS– lampiran B3 Borang ujian skor Fagerstrom – lampiran B4 Borang pemantauan individu PBMDS. Fasilitator dilatih (guru dan pasukan kesihatan) Prevalens pelajar yang merokok dan pernah merokok April-Jun Julai-Sept Oktober.4 PENGHARGAAN Dicadangkan penghargaan diberi kepada pelajar yang berjaya berhenti merokok. Sekolah terlibat Bil. Pelajar yang ”berjaya berhenti merokok” Bil. A) Borang saringan/ pemantauan: Borang intervensi 3A – lampiran B1 Borang Jadual Pelaksanaan PBMDS.Disember Bilangan pelajar yang berhenti merokok Bilangan pelajar yang berhenti merokok Bil.

1 Aktiviti Melatih fasilitator di peringkat daerah Membuat jadual perancangan program Menjalankan ujian saringan intervensi 3A Mendapatkan maklumat pelajar merokok dan ujian fagerstrom Daftar butiran klien merokok dalam Buku Daftar PBMDS Menjalankan aktiviti di sekolah secara berjadual selama 8 minggu Daftar tarikh mula berhenti merokok dalam buku daftar PBMDS Buat pemantauan berjadual selama 6 bulan Melakukan penilaian akhir menggunakan borang penilaian akhir PBMDS Daftarkan klien sebagai berjaya berhenti selepas 6 bulan kekal tidak merokok dalam Buku Daftar Laporan kepada PPD dan PKD Maklumbalas kepada secretariat QA dan JKNJ oleh PKD Tanggungjawab Pegawai dilantik di peringkat daerah Guru kaunseling/ pasukan sekolah dan pengetua /guru besar Jururawat kesihatan/ guru kelas Guru kaunseling/ pasukan sekolah Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug LAMPIRAN 1 Sep Oct Nov Dec 2 3 4 5 Guru kaunseling 6 Guru kaunseling 7 Guru kaunseling 8 Guru kaunseling & pasukan sekolah Pasukan kesihatan 9 10 Guru kaunseling 11 Guru kaunseling 12 PKD i .Program Berhenti Merokok Di Sekolah Carta Gantt pelaksanaan aktiviti PBMDS: No.

Advise.Program Berhenti Merokok Di Sekolah LAMPIRAN 2 KAEDAH-KAEDAH YANG DIGUNAKAN DALAM PENGENDALIAN PBMDS: A) AKTIVITI SARINGAN PELAJAR MENGGUNAKAN BORANG SARINGAN INTERVENSI 3A (Ask. Assist : Membantu dan sokongan berterusan untuk terus berhenti merokok. Assess : Menilai status ketagihan (rujuk skor Fagerstrom) dan tahap mengubah tingkahlaku (berdasarkan transtheoretical model oleh Prochaska): Rujuk rajah 3. Advice : Nasihat untuk berhenti merokok 3. Act): Ask : Bertanya tentang status merokok Advise: Nasihat untuk berhenti Act : Bertindak (Bagi pelajar sekolah. 5. Arrange : Mengatur rawatan susulan mengikut jadual yang ditetapkan rujukan kepada doktor sekiranya perlu. Ask : Tanya status merokok 2. ii . B) INTERVENSI KHUSUS: INTERVENSI 5 A’s digunakan sepanjang pengendalian klien PBMDS 1. 4. semua klien yang merokok perlu dimasukkan dalam program ini walaupun tiada keinginan untuk berhenti).

contemplation.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Rujuk Rajah 2: CARTA ALIR PENGURUSAN KLIEN MENGGUNAKAN INTERVENSI 5A‟s C) PENILAIAN TAHAP PERUBAHAN TINGKAH LAKU Tahap dan kesediaan klien membuat perubahan tingkahlaku perlu dinilai dari semasa ke semasa dengan menggunapakai PROCHASCKA’s TRANSTHEORETICAL MODEL sepanjang program ini dilaksanakan. established change atau relapse” supaya tindakan lanjut yang bersesuaian dapat diambil. iii . preparation. maintenance. action. Tahap tingkahlaku semasa perlu direkodkan dalam pengendalian klien supaya penilaian dapat dilakukan ke atas status perubahan tingkahlaku secara individu. Nyatakan sama ada klien berada dalam fasa “precontemplation.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah Rajah 3: PROCHASCKA’s TRANSTHEORETICAL MODEL Established change (Berubah sepenuhnya) Action Maintenance Preparation Relapse (Kembali merokok) Contemplation (Berazam berhenti) Pre Contemplation (Tidak sedia berhenti) b) Rajah 4: CARTA ALIR PENILAIAN TAHAP PERUBAHAN TINGKAH LAKU PEROKOK: iv .

lebih sihat)  Roadblocks: Minta klien kenalpasti apa halangan untuk beliau berhenti merokok  Repetition: Intervensi ini perlu diulang-ulang setiap kali klien hadir untuk meningkatkan motivasi beliau untuk mula berhenti.  Risks: Nyatakan risiko yang bakal dihadapi jika meneruskan tabiat merokok  Rewards:Minta klien kenalpasti apa faedah yang boleh didapati jika berhenti merokok (Cth: jimat wang. v . gunakan strategi 5R untuk meningkatkan motivasi untuk berhenti pada masa akan datang  Relevance: nyatakan apakah relevannya untuk beliau berhenti sama ada pada diri atau orang sekelilingnya.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Bagi klien yang tiada keinginan untuk berhenti.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah LAMPIRAN 3 JADUAL INTERPRETASI UJIAN FAGERSTROM DAN TINDAKAN SUSULAN Markah ujian Fagerstrom Tahap ketagihan Tindakan Kaunselor/fasilitator memberi kaunseling dan 0-3 markah Ketagihan rendah kepada nikotin sokongan untuk klien membuang tabiat merokok. Kaunselor/fasilitator memberi kaunseling dan sokongan untuk klien membuang tabiat merokok Kaunseling secara individu Perlukan kaunseling mengikut jadual yang ditetapkan atau lebih kerap jika perlu Dapatkan sokongan daripada ahli keluarga dan kawan-kawan Rujuk kepada doktor untuk rawatan lanjut vi . Rujuk kepada doktor jika perlu 7-10 markah Ketagihan tinggi kepada nikotin (mungkin mengalami gejala ketagihan /gian yang kuat jika berhenti merokok). 4-6 markah Ketagihan sederhana kepada nikotin Kaunselor/fasilitator memberi kaunseling dan sokongan untuk klien membuang tabiat merokok Dapatkan sokongan daripada ahli keluarga dan kawan-kawan Perlukan terapi kaunseling lebih kerap mengikut jadual yang ditetapkan atau kaunseling individu jika perlu. Dapatkan sokongan daripada ahli keluarga dan kawan-kawan Jika perlu rujuk kepada doktor.

Merokok (Setiap hari/ kadang-kadang/ pernah merokok dalam tempoh 6 bulan) c. adakah anda ingin berhenti merokok? a. Tidak pernah Merokok b.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Lampiran B1 Borang Saringan Intervensi 3 A Nama :_____________________________ Kelas :_____________________________ Bulatkan jawapan anda: 1. Telah berhenti merokok (tidak pernah merokok lagi dalam tempoh 6 bulan) 2. Ya b. Tidak pasti vii . Jika masih merokok. Adakah anda merokok a. Tidak c.

.......... Guru kelas dan mata pelajaran diminta memberi pelepasan kepada murid/pelajar yang terlibat dalam program ini untuk mengikuti sesi kaunseling pada tarikh dalam jadual di atas......................... Disediakan oleh: Disahkan oleh: (Pengetua/Guru besar) viii .Program Berhenti Merokok Di Sekolah LAMPIRAN B2 BORANG JADUAL PELAKSANAAN PBMDS: Sekolah: ______________________ Minggu 1 2 3 4 5 6 7 8 10 12 14 16 20 24 28 32 Tarikh Aktiviti Tanggungjawab Masa yang akan digunakan untuk sesi kaunseling individu/ kelompok: ........

Berapa batang rokok yang anda hisap dalam sehari? Nyatakan: ____________ batang rokok sehari. 3. anda boleh memilih lebih daripada satu jawapan *4.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Lampiran B3 BORANG PENILAIAN AWAL PROGRAM BERHENTI MEROKOK DI SEKOLAH (PBMDS) A) BIODATA: 1. Berapa lama anda telah merokok? Nyatakan: ___________ bulan / tahun 2. No. Pekerjaan ibu bapa/penjaga: a) Bapa/ Penjaga (nyatakan): _______________________ b) Ibu/ penjaga (nyatakan) : ________________________ B) TABIAT MEROKOK 1. No. Sumber mendapat bekalan rokok a) beli sendiri 1 kotak rokok dari kedai b) beli sendiri beberapa batang rokok dari kedai c) melalui kawan d) melalui ahli keluarga e) Lain-lain (nyatakan) ______________________ ix . telefon: _________________________ 6. Kelas: __________________ 3. Jantina: 8. Nama:_____________________________________________ 2. Bangsa: a) Melayu b) Cina c) India d) Lain-lain: ____________________ (nyatakan) a) Lelaki b) Perempuan 8. Jenis rokok yang biasa dihisap (nyatakan jenama) :_____________________ PERHATIAN: Bagi soalan berikutnya yang bertanda (*). kad pengenalan (jika ada) : ________________________ 4. Alamat: _________________________________________________________ ____________________________________________________________ 5. Umur: __________ tahun 7.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah *5. Di manakah biasanya anda merokok? a) Di rumah (nyatakan) ______________________ b) Di sekolah (nyatakan) ______________________ c) Di kompleks membeli belah d) Surau/masjid/ rumah ibadat e) Kedai makan f) Perhentian bas g) Lain-lain tempat : __________________________________ (nyatakan) *7. Apakah faktor yang menyebabkan anda mula menghisap rokok? a) Pengaruh kawan b) Pengaruh daripada ahli keluarga lain yang merokok c) Stress d) Ingin mencuba e) Lain-lain: _____________________________________ (nyatakan) *6. nyatakan: ___________________________ c) Dengan kawan d) Lain-lain: ____________________ (nyatakan) x . Bilakah anda biasanya merokok? a) ketika stress (meghadapi tekanan) b) ketika „boring‟/ tiada aktiviti c) selepas makan d) sewaktu belajar e) Ketika menonton televisyen f) sewaktu menghadiri kelas tambahan/tiusyen g) Ketika melepak/ bersantai bersama kawan-kawan h) Lain-lain (nyatakan): __________________________________ *8. Dengan siapakah biasanya anda merokok? a) Bersendirian b) Dengan ahli keluarga.

nyatakan siapa: ___________________________ 10. adakah anda mengambil sebarang jenis dadah lain? a) Ya b) Tidak *14. berapa kali? ______________ kali. apakah jenis dadah tersebut: a) Heroin b) Pil kuda: Syabu /ice/ecstasy c) Hidu gam d) Syisya e) Lain-lain: _____________________ (nyatakan) xi . 11. Selain dari merokok. Adakah anda perlukan bantuan untuk berhenti merokok? a) Ya b) Tidak 13. Adakah ahli keluarga yang serumah dengan anda merokok? a) Ya b) Tidak jika ya. Pernahkah anda cuba berhenti merokok? a) Ya b) Tidak pernah Jika “Ya”. Jika “ Ya”.Program Berhenti Merokok Di Sekolah 9. Adakah anda mahu berhenti merokok sekarang? a) Ya b) Tidak 12.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah C) TAHAP PENGETAHUAN Tandakan ( / ) di ruangan kosong bagi jawapan yang dipilih: 1) Tempat/kawasan larangan merokok: Tempat Tandas awam Panggung wayang Taman bunga Kenderaan awam Kafe internet Ya Tidak 2) Kesan-kesan merokok: Kesan Bibir kemerahan Meningkatkan keupayaan mental Mati pucuk Kecacatan bayi dalam kandungan 3) Kandungan dalam asap rokok: Kandungan Tar Oksigen Nikotin Karsinogen Karbon monoksida 4) Kesan merokok kepada kesihatan Kesan merokok Angin ahmar Menjejaskan kesuburan Kanser perut Meningkatkan stamina 5) Berikut adalah maklumat mengenai merokok: Kenyataan Perokok pasif berisiko tinggi untuk mendapat penyakit berkaitan dengan merokok Merokok tidak menjejaskan prestasi pembelajaran Asap rokok tidak menjejaskan kesihatan orang lain Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak xii .

. kompleks membeli belah.Menghisap rokok yang manakah yang paling sukar untuk anda tinggalkan? Yang pertama di sebelah pagi (1) Yang lain (0) 4. perhentian bas YA (1) TIDAK (0) 3.Berapa cepatkah anda menghisap rokok yang pertama selepas bangun dari tidur? Dalam masa 5 minit (3) 6 hingga 30 minit (2) 31 hingga 60 minit (1) Selepas 60 minit (0) Lampiran B4 2.Adakah anda masih merokok walaupun anda sakit teruk dan terpaksa berbaring di atas katil untuk kebanyakan masa? YA (1) TIDAK (0) -TAMAT- xiii .Berapa batang rokok yang anda hisap dalam sehari? 10 atau kurang (0) 11 hingga 20 (1) 21 hingga 30 (2) 31 atau lebih (3) 5.Program Berhenti Merokok Di Sekolah BORANG SKOR FAGERSTROM 1.Adakah anda lebih kerap merokok dalam jam pertama selepas bangun tidur berbanding masa-masa lain sepanjang hari? YA (1) TIDAK (0) 6.Adakah anda berasa sukar untuk tidak merokok di tempat-tempat larangan merokok? Contohnya di sekolah.

... KELAS: . T= tidak M1 M2 M3 M4 M5 M6 M7 M8 M10 M12 M14 M16 M20 M24 M28 M32 Status pelajar 6 bulan selepas program berlangsung/ selepas berhenti merokok................. KES BARU / KES ULANGAN (nyatakan) Minggu Tarikh Kehadiran Y= Ya................... Catatan xiv ........................ ANALISA CO: .Program Berhenti Merokok Di Sekolah LAMPIRAN B5 BORANG PEMANTAUAN INDIVIDU PBMDS NAMA: ................................... Status selepas 6 bulan a) Kekal berhenti merokok b) Masih merokok* c) Merokok semula* *Nota: teruskan pemantauan kedua dan seterusnya sebagai kes ulangan Ya Tidak Skor fagerstrom Analisa CO Status semasa MM=masih merokok BM=berhenti merokok TARIKH: . SKOR FAGERSTROM: ...............................................................

Umur: __________ tahun 5. 3 dan (C) Tahap pengetahuan. Kelas : _____________________ 3. telefon: _________________________ 4. 5. nyatakan: __________________________________________ Bagi jawapan a & b. Nama:_____________________________________________ 2.Program Berhenti Merokok Di Sekolah BORANG PENILAIAN AKHIR PBMDS A) BIODATA: 1. Jantina: a) Lelaki 6. nyatakan ___________________________________________ 3. d) Saya masih merokok e) Selain jawapan di atas. terus ke soalan 2 . (C) Tahap pengetahuan dan (D) ujian Fagerstrom 2. B) TABIAT MEROKOK 1. Faktor utama yang mendorong saya berhenti merokok (pilih satu jawapan sahaja) ialah: a) Merokok membahayakan kesihatan saya b) Merokok perbuatan membazir c) Merokok dilarang dalam agama d) Ibu bapa melarang saya merokok e) Guru/ kaunselor telah membimbing saya untuk berhenti merokok f) Kawan-kawan saya telah memberi dorongan untuk saya berhenti merokok g) Selain jawapan di atas. 5. tetapi telah merokok semula. Bulatkan salah satu jawapan di bawah: a) Saya telah berhenti merokok kurang daripada 6 bulan b) Saya telah berhenti merokok lebih daripada 6 bulan c) Saya cuba berhenti merokok. Bagi jawapan c & d. terus ke soalan 4. sila jawab soalan di bawah (4. dan C) Ujian Fagerstrom) 4. No. Saya berazam untuk terus kekal tidak merokok Ya / Tidak *Bagi perokok/ telah merokok semula. Bangsa: a) Melayu b) Cina b) Perempuan c) India d) Lain-lain (nyatakan) ________________ LAM PIRAN B6 TARIKH: …………………. Faktor utama menyebabkan saya terus merokok/ merokok semula adalah (Pilih satu jawapan sahaja): a) Merokok menyeronokkan b) Kawan-kawan rapat saya masih merokok xv .

Program Berhenti Merokok Di Sekolah c) Keluarga saya tidak kisah jika saya merokok d) Merokok dapat menghilangkan tekanan/ stress yang saya hadapi e) Saya tidak kisah bahaya merokok kepada saya f) Selain jawapan di atas. nyatakan __________________________________________ 5. Saya mahu berhenti merokok satu masa nanti Ya / Tidak C) TAHAP PENGETAHUAN Tandakan ( / ) di ruangan kosong bagi jawapan yang dipilih: 1) Tempat/kawasan larangan merokok: Tempat Tandas awam Panggung wayang Taman bunga Kenderaan awam Kafe internet 2) Kesan-kesan merokok: Kesan Bibir kemerahan Meningkatkan keupayaan mental Mati pucuk Kecacatan bayi dalam kandungan 3) Kandungan dalam asap rokok: Kandungan Tar Oksigen Nikotin Karsinogen Karbon monoksida 4) Kesan merokok kepada kesihatan Kesan merokok Angin ahmar Menjejaskan kesuburan Kanser perut Meningkatkan stamina Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak xvi .

Menghisap rokok yang manakah yang paling sukar untuk anda tinggalkan? Yang pertama di sebelah pagi (1) Yang lain (0) 4. perhentian bas YA (1) TIDAK (0) 3.Adakah anda lebih kerap merokok dalam jam pertama selepas bangun tidur berbanding masa-masa lain sepanjang hari? YA (1) TIDAK (0) 6.Adakah anda masih merokok walaupun anda sakit teruk dan terpaksa berbaring di atas katil untuk kebanyakan masa? YA (1) TIDAK (0) xvii .Adakah anda berasa sukar untuk tidak merokok di tempat-tempat larangan merokok? Contohnya di sekolah. kompleks membeli belah.Berapa batang rokok yang anda hisap dalam sehari? 10 atau kurang (0) 11 hingga 20 (1) 21 hingga 30 (2) 31 atau lebih (3) 5.Program Berhenti Merokok Di Sekolah 5) Berikut adalah maklumat mengenai merokok: Kenyataan Perokok pasif berisiko tinggi untuk mendapat penyakit berkaitan dengan merokok Merokok tidak menjejaskan prestasi pembelajaran Asap rokok tidak menjejaskan kesihatan orang lain Ya Tidak D) UJIAN FAGERSTROM 1..Berapa cepatkah anda menghisap rokok yang pertama selepas bangun dari tidur? Dalam masa 5 minit (3) 6 hingga 30 minit (2) 31 hingga 60 minit (1) Selepas 60 minit (0) 2.

) Nama No. Skor Merokok Tarikh / Rokok fagerstro minggu sehari m Mula (Semasa Ya Tidak berhenti (F) (G) (H) (I) Daftar) (L) (K) (J) (M) Lampiran B7 Tahun: ……………… Status selepas 6 bulan (N) Tarikh daftar (A) No. Daftar (Bil. K/P@ Surat beranak (E) (C.) (B) D Tarikh berjaya Masih merokok Merokok Semula berhenti merokok Skor Skor ( / ) fagerst ( / ) fagers rom trom (O) Kelas Catatan Berhenti xviii . Berhenti Umur Jantina Bangsa Jum.Program Berhenti Merokok Di Sekolah BUKU DAFTAR PBMDS SEKOLAH:……………………………………………….

Program Berhenti Merokok Di Sekolah Lampiran B8 REKOD AKTIVITI PROGRAM BERHENTI MEROKOK DI SEKOLAH (PBMDS) Tarikh: ………………………….. 3) ………………………………………. Aktiviti(bulatkan) : Ceramah / Kaunseling individu / kaunseling kelompok Tajuk ceramah / aktiviti: ………………………………… Fasilitator: 1) ……………………………………… 2) ……………………………………. 4) ……………………………………….. Bil Nama Kelas Catatan xix .

Fasilitator dilatih Bil Sekolah Guru Anggota kesihatan Bil. Pelajar didaftar Bil. Pelajar yang relapse Masih merokok Bil..Mac Jumlah pelajar Tidak pernah merokok JulaiSeptemb er OktoberDisember Bil. Pelajar berhenti merokok 1 2 Reten ini perlu dihantar oleh PKD setiap 3 bulan xx .TAHUN : ……… AprilJun Bil. Perokok yang ingin berhenti merokok (Penilaian tingkahlaku) Telah berhenti >6 bulan Ya Tidak Tidak Pasti BULAN Bil.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Lampiran B9 RETEN PROGRAM BERHENTI MEROKOK DI SEKOLAH (PBMDS) DAERAH ………………………………. Pelajar 'berjaya berhenti merokok ' Bil. Pelajar Disaring Jan..

Program Berhenti Merokok Di Sekolah xxi .

Program Berhenti Merokok Di Sekolah xxii .

6 TAJUK: FAEDAH BERHENTI MEROKOK MINGGU KE.8 TAJUK: MENGATASI KEINGINAN UNTUK MEROKOK (GIAN) DAN MENGEKALKAN STATUS TIDAK MEROKOK 1 .7 TAJUK: PERSIAPAN DAN KAEDAH BERHENTI MEROKOK MINGGU KE.5 TAJUK: PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG DAN PANDANGAN ISLAM MENGENAI MEROKOK MINGGU KE.Program Berhenti Merokok Di Sekolah G) NOTA UNTUK FASILITATOR MINGGU KE-2: TAJUK: ROKOK DAN KETAGIHAN MINGGU KE-3 TAJUK: BAHAYA MEROKOK & PEROKOK PASIF MINGGU KE-4 TAJUK: KEBAIKAN TIDAK MEROKOK DAN PERSEPSI REMAJA TENTANG ROKOK MINGGU KE.

bidis Rokok Rokok Gulung Cerut Bidis Tembakau kunyah Shisha 2 . Tidak terbakar (smokeless tobacco) : e-cigarette. shisha. tembakau kunyah b. JENIS ROKOK DAN KANDUNGANNYA: 1. Pengetahuan mengenai produk tembakau yang terdapat dalam pasaran : a.Program Berhenti Merokok Di Sekolah PENGISIAN MINGGU KE – 2 TAJUK: ROKOK DAN KETAGIHAN A. cerut. Terbakar : rokok.

200 racun 3. KANDUNGAN DALAM SEBATANG ROKOK. 4000 bahan kimia 2. 69 penyebab kanser 3 . 1.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Tobacco snuf e-cigarette rokok paip B.

BAHAN-BAHAN MERBAHAYA DALAM ROKOK: D.Program Berhenti Merokok Di Sekolah C. Kesan Psikologi: Pada peringkat awal. NIKOTIN DAN KESAN KETAGIHAN: NIKOTIN: • • • • Adalah sejenis dadah yang terdapat dalam tembakau Bahan yang menyebabkan perokok sukar untuk berhenti merokok Sampai ke otak dlm masa 7-10 saat selepas disedut Menyebabkan “ kebergantungan fizikal dan psikologi” i. kebergantungan akan berlaku dimana perokok akan terus merokok untuk mengatasi masalah ketagihan 4 . Kesan fizikal: ● Meningkatkan degupan jantung ● Meningkatkan tekanan darah ● Meningkatkan paras kolesterol dalam darah (LDL) ● Pernafasan menjadi cepat dan pendek ii. Lama kelamaan. merokok memberi kesan selesa dan seronok akibat dari rangsangan Dopamin yang dikeluarkan oleh otak.

keresahan atau cepat marah akibat kekurangan jumlah nikotin dalam badan. Rokok perlu diambil dalam jumlah yang lebih banyak dan lebih kerap berbanding sebelumnya.Program Berhenti Merokok Di Sekolah iii. pekerjaan dan pergaulan.  Perokok akan terus menambah jumlah rokok yang dihisap untuk meningkatkan keperluan ketagihan nikotin.  Perokok perlu merokok bagi meningkatkan semula jumlah nikotin dalam badan. 5 . RAJAH PUTARAN KETAGIHAN iv. Sanggup menghabiskan wang dan masa bagi memenuhi keperluan. Tahu tentang bahaya rokok tetapi tidak mampu berhenti kerana kebergantungan yang kuat terhadap nikotin. Sindrom Tarikan  Timbul tanda-tanda seperti kegelisahan. Menjejaskan pelajaran. Keinginan merokok adalah di luar kawalan perokok. KONSEP KETAGIHAN Seseorang akan ketagih merokok jika : Toleran  Keperluan untuk meningkatkan pengambilan rokok bagi mendapatkan kesan yang sama dengan yang sebelumnya.

Pendek umur Secara purata. perokok kehilangan 20-22 tahun jangka hayat biasa 9. Masalah disiplin sekolah Ponteng Vandalisma Gangsterisma 3. Menghidap penyakit-penyakit akut Penyakit radang gusi Jangkitan saluran pernafasan 10. Stamina menurun: Kurang minat dalam aktiviti sukan sekolah 5. Mempercepatkan proses penuaan Kelihatan lebih tua: Kulit cepat berkedut Rambut cepat beruban 7.Program Berhenti Merokok Di Sekolah PENGISIAN MINGGU KE-3 TAJUK: BAHAYA MEROKOK & PEROKOK PASIF A) BAHAYA MEROKOK 1. Menghidap penyakit-penyakit kronik (keterangan lanjut di mukasurat seterusnya) 6 ---. Menjejaskan prestasi akademik dan ko-kurikulum 4.70% penyalahgunaan alkohok bermula dengan rokok . Menjejaskan penampilan diri: Selekeh/comot Nafas berbau Bibir lebam/birat Gigi kuning Batuk 6. Menjejaskan kesuburan perempuan dan lelaki (mati pucuk) 8. Merokok adalah langkah pertama ke arah: Penyalahgunaan dadah ---.90% penagih dadah bermula dengan rokok Pengambilan alkohol 2.

PENYAKIT KRONIK YANG DIKAITKAN DENGAN MEROKOK 1.Program Berhenti Merokok Di Sekolah B) PENYAKIT. Penyakit kanser: Paru – paru (7-15 kali ganda risiko) Mulut (3-15 kali ganda risiko) pangkal rahim (servik) Perut (2 kali ganda risiko) Oesophagus Buah pinggang dan pundi kencing Hati 7 .

Program Berhenti Merokok Di Sekolah 2.5 . Penyakit-penyakit kronik: Penyakit paru-paru kronik seperti ‘emphysema’ (10-20 kali ganda risiko) Serangan sakit jantung (1.3 kali ganda risiko) Kebutaan Angin ahmar Kerosakan buah pinggang PUSAT DIALISIS 8 .

Konsentrasi bahan kimia dalam asap rokok sisi umumnya lebih tinggi berbanding asap rokok aliran utama. Asap rokok sisi tidak tertapis dan terhasil oleh proses pembakaran yang tidak sempurna. Asap rokok basi: Rokok yang menyala mengeluarkan 2 jenis asap iaitu: Asap aliran utama (main-stream) : asap yang dihembus keluar oleh perokok Asap aliran sisi (side-stream smoke) terbakar : asap yang dibebaskan di hujung puntung rokok yang Kedua-dua ini dikenali sebagai asap rokok basi 20% asap rokok dihisap oleh perokok manakala 80% akan dilepaskan di persekitaran. Definisi perokok pasif Individu yang tidak merokok tetapi menyedut asap rokok basi. Di antaranya  2 X ganda kandungan Nikotin  3 X ganda konsentrasi kandungan Tar  5 X lebih tinggi konsentrasi karbon monoksida (CO)  50 X lebih tinggi konsentrasi bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser 9 .Program Berhenti Merokok Di Sekolah C) PEROKOK PASIF ATAU SECOND HAND SMOKER i. (Seseorang yang terdedah kepada asap rokok basi selama 15 minit dalam masa 2 hari dalam masa 1 minggu)-WHO ii.

Meninggikan risiko serangan jantung.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Gambarajah asap rokok yang dikeluarkan oleh perokok: ASAP ROKOK BASI ADALAH SANGAT BERBAHAYA DAN TIADA TAHAP SELAMAT iii. Orang-orang di sekeliling perokok akan mengalami impak negatif apabila mereka menghisap asap rokok basi. 10 . terutamanya bagi golongan berisiko tinggi berpenyakit jantung. Risiko kesihatan perokok pasif 30% lebih tinggi mendapat Kanser paru-paru 25% lebih tinggi mendapat sakit jantung Asma bertambah teruk Merencatkan perkembangan dan tumbesaran bayi di dalam kandungan Ibu melahirkan bayi yang mempunyai kurang berat badan Kanak-kanak terdedah kepada penyakit seperti jangkitan salur pernafasan dan jangkitan kuman di telinga Mengganggu pertumbuhan paru-paru kanak-kanak. adalah 30% lebih mudah mendapat demensia (nyanyuk) berbanding dengan golongan yang tidak pernah tinggal bersama perokok. Kajian mendapati bahawa: • • Mereka yang tinggal bersama perokok lebih daripada 30 tahun.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah Kandungan laporan WHO pada bulan November 2010: Anggaran kematian akibat terdedah kepada asap basi di seluruh dunia pada tahun 2004 Dewasa Kanak-kanak kurang 15 tahun Kanser paru-paru Asma Jangkitan telinga tengah Asma Sakit jantung Jangkitan salur pernafasan 11 .

Dengan merokok seseorang itu mudah dapat kawan . Persepsi salah Merokok melambangkan kedewasaan Fakta sebenar -Ramai remaja yang tidak merokok didapati lebih matang dan dewasa. 3.Program Berhenti Merokok Di Sekolah PENGISIAN MINGGU KE-4 TAJUK: KEBAIKAN TIDAK MEROKOK DAN PERSEPSI REMAJA TENTANG ROKOK A) KEBAIKAN TIDAK MEROKOK Lebih segak Matang Berketerampilan Keyakinan diri tinggi Perawakan yang menarik Kecemerlangan akademik Lebih cergas dan berstamina Sihat dan terhindar daripada pelbagai risiko penyakit Sentiasa ceria Lebih disenangi orang lain Lebih wang saku dan dapat berjimat cermat B) PERSEPSI TENTANG MEROKOK Bil 1. -Remaja yang merokok sebenarnya kurang yakin pada diri sendiri. -Dengan tidak merokok. 2. -Cara yang betul ialah dengan bersenam dan mengamalkan pemakanan yang sihat. Merokok boleh mengekalkan kelangsingan badan -Merokok bukanlah cara untuk mengekalkan kelangsingan badan. remaja akan mendapat ramai kawan yang baik kerana majoriti remaja adalah tidak merokok.Apa guna mendapat kawan sekiranya memberi pengaruh negatif terhadap anda. 12 .

-Ketagihan inilah yang menyebabkan seseorang itu tidak dapat berfikir secara produktif. 13 . Merokok merupakan sumber ilham -Imej macho dan trendy ini sebenarnya adalah ciptaan palsu yang diketengahkan oleh pengeluar rokok melalui iklan. kanser dll. 4. -Sebenarnya perokok kelihatan lebih selekeh. nampak tua dan nafas berbau. -Merokok sebenarnya tidak mencetuskan ilham tetapi hanya sekadar meredakan ketagihan. Merokok melambangkan kehebatan (macho) bagi lelaki dan bergaya (trendy) untuk perempuan 5.Program Berhenti Merokok Di Sekolah -Ini akan menjadi kan remaja lebih sihat dan terhindar daripada berbagai jenis penyakit seperti penyakit jantung.

5 TAJUK: PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG DAN PANDANGAN ISLAM MENGENAI MEROKOK A. mengunyah. B.00. Melarang penjualan rokok kepada mereka yang berumur di bawah 18 tahun ii. KAWASAN-KAWASAN LARANGAN MEROKOK Beberapa kawasan telah diwartakan sebagai kawasan larangan merokok di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 pin 2009 iaitu: Hospital dan klinik (Kerajaan dan Swasta) Pusat hiburan dan teater Lif awam Tempat makan berhawa dingin Kenderaan awam Sekolah dan Institusi Pendidikan (Kerajaan dan Swasta) Lapangan terbang Premis kerajaan Dewan Orang Ramai Bas Sekolah 14 . Mereka yang berumur di bawah 18 tahun dilarang merokok. Remaja-remaja yang di dapati bersalah di bawah peraturan ini boleh dikenakan denda sehingga RM 1000. Perokok dinasihatkan agar tidak merokok di kawasan larangan merokok dan sebaiknya berhenti merokok.Program Berhenti Merokok Di Sekolah PENGISIAN MINGGU KE. Larangan merokok di kawasan-kawasan yang diwartakan sebagai kawasan larangan merokok. membeli atau mempunyai hasil tembakau iii. PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG MENGENAI MEROKOK: Di bawah Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (2004) Pindaan 2009: i.

C.Dan janganlah kamu mencampakkan diri kamu ke dalam kebinasaan.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Tadika. taman asuhan kanak-kanak Hentian pengangkutan awam Kaunter perkhidmatan awam:  Bank atau institusi kewangan  Tenaga Nasional Berhad  Pos Malaysia Berhad  Telekom Malaysia Berhad Kompleks membeli-belah serta kaki limanya Kompleks sukan Stadium Stesen minyak. Kem PLKN Kafe internet Perpustakaan Bangunan tujuan keagamaan. PANDANGAN ISLAM MENGENAI MEROKOK Hukum merokok adalah haram.Memandangkan bahaya yang berpunca daripada tembakau. Pengerusi J/kuasa Tetap Akademi Penyelidikan dan Fatwa Arab Saudi 15 iii. ..”Al Baqarah:195 ”.” Sheikh Abdul Aziz Abdullah bin Bazz.. Setiap benda yang apabila digunakan mendatangkan kemudaratan kepada manusia adalah diharamkan seperti firman Allah: ”. ii. Berikut adalah fatwa dan nas yang menyokong pandangan ini: i... Islam menekankan kepada setiap umatnya supaya memelihara kesihatan jasmani dan rohani.. maka merokok diputuskan sebagai haram. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 bersetuju membuat keputusan bahawa:” Merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudaratan”..

Kami berpendapat haram merokok. lambat laun merokok dalam bentuk dan tujuan apa pun akan merosakkan kesihatan dan merugikan wang perokok. ”. mengeluarkannya dan menjalankan perniagaan di dalamnya.. vi.”. Hukum agama boleh menjadi satu faktor dorongan untuk berhenti merokok. merokok mestilah diharamkan. mengimportnya..Adalah cukup jelas. v. Dr Nasr Farid Wasil. Imam Besar Masjid Al-Azhar.. ”. Justeru itu berasaskan bukti berkenaan. 16 ...Program Berhenti Merokok Di Sekolah iv.”Sheikh Gadul Haq Ali Gadul Haq. Ia juga menjadi punca pelbagai penyakit.. Ulama Al-Azhar Lujnah( fatwa di Al-Azhar) ”.” Fatwa oleh Bekas Mufti Mesir.menghisap rokok adalah haram dalam Islam.

Program Berhenti Merokok Di Sekolah PENGISIAN MINGGU KE- 6 TAJUK: FAEDAH BERHENTI MEROKOK FAEDAH BERHENTI MEROKOK: A. KESAN POSITIF PADA FISIOLOGI SELEPAS BERHENTI MEROKOK Selepas 12 jam anda berhenti merokok, badan anda akan mula pulih secara spontan. Paras karbon

monoksida dan nikotin dalam sistem badan anda akan turun secara mendadak, dan jantung serta paru-paru anda akan membaikpulih kerosakan yang disebabkan oleh rokok.

Carta di bawah menerangkan perubahan drastik yang berlaku dalam badan anda selepas anda berhenti merokok:

TEMPOH BERHENTI Hari 1

PERUBAHAN DALAM BADAN Beberapa jam selepas berhenti merokok, semua kesan karbon monoksida telah disingkirkan daripada badan anda.

Hari 2

Semua hasil sampingan rokok disingkirkan dari sistem badan. Deria rasa dan bau anda juga bertambah peka

2 hingga 3 minggu 3 minggu

Kesan gian rokok telah hilang. Lapisan silia, unjuran berupa rerambut dalam peparu anda mula menyingkirkan tar dan lendir yang terkumpul di dalam paru-paru . Ini menyebabkan anda batuk untuk mengeluarkan bahan-bahan tersebut

4 minggu

Anda berasa lebih mudah untuk bersenam dan mendaki anak tangga kerana pengaliran udara ke dalam peparu anda telah bertambah baik.

2 bulan

Pengaliran darah ke anggota kaki dan tangan bertambah baik , maka suhunya dinaikkan semula ke suhu badan normal.

1 tahun

Risiko mendapat penyakit jantung telah berkurang separuh berbanding dengan seseorang yang masih merokok.

10 hingga 15 tahun

Selepas 10 hingga 15 tahun, risiko kematian awal diminimumkan seperti mereka yang tidak pernah merokok. 10 tahun selepas berhenti merokok, risiko kematian akibat kanser paru-paru adalah 30 hingga 50 peratus lebih rendah daripada golongan yang masih merokok

17

Program Berhenti Merokok Di Sekolah B. KESAN PSIKOSOSIAL Terlepas daripada belenggu ketagihan Keyakinan pada diri akan meningkat Prestasi sekolah sama ada akademik mahupun ko-kurikulum akan meningkat Kehidupan akan lebih ceria Kelihatan lebih tampan dan kemas Terbentuk imej baru yang lebih matang dan bergaya Menjadi contoh teladan yang baik kepada seisi keluarga dan juga rakan-rakan Tidak lagi dipinggirkan oleh rakan-rakan lain yang kebanyakannya tidak merokok

C. FAEDAH EKONOMI Banyak wang dapat dijimatkan Batang rokok Kos rokok sehari 1 minggu(RM) 95.20 Satu bulan(RM) 1,142.40 Satu tahun(RM) 5,712.00 5 tahun(RM) 11,424.00 10 tahun(RM) 22,848.00 34,272.00 45,696.00 11,424.00 17,136.00 22,848.00 2,284.80 3,427.20 4,569.60 190.40 285.60 380.80 10 3.40 23.80 20 6.80 47.60 30 10.20 71.40 40 13.60 95.20

-

Dengan berhenti merokok, risiko mendapat penyakit dapat dikurangkan dan kos rawatan.penyakit akibat merokok dapat dijimatkan.

-

Dengan berhenti merokok, risiko kebakaran dapat dikurangkan. 10% daripada kebakaran rumah berpunca daripada puntung rokok yang menyala.

18

Program Berhenti Merokok Di Sekolah PENGISIAN MINGGU KE- 7

TAJUK: PERSIAPAN DAN KAEDAH BERHENTI MEROKOK

A. PERSIAPAN AWAL BERHENTI MEROKOK

1.

Cara untuk berhenti merokok o Berhenti merokok secara serta-merta o Berhenti secara beransur-ansur

Terdapat 2 cara untuk berhenti merokok:

2.

Hari berhenti Tentukan tarikh untuk berhenti merokok – catat dalam diari Pilih hari yang penting, contohnya tarikh hari lahir

3.

Bantuan untuk hari-hari menjelang tarikh berhenti (fading day)

Bagi yang memilih untuk berhenti secara beransur-ansur, perkara berikut boleh dilakukan dalam masa 2 -4 minggu sebelum tarikh berhenti : A) Pelan berhenti- gunakan STAR a) Set - Menentukan tarikh berhenti merokok Sebaik-baiknya tarikh berhenti dalam tempoh 2 minggu selepas membuat keputusan untuk berhenti b) Tell –memberitahu; Dapatkan sokongan dari ahli keluarga dan kawan-kawan dengan memaklumkan tarikh klien akan berhenti merokok c) Anticipate challenges – Menjangka cabaran/rintangan yang akan dihadapi apabila berhenti merokok Memahami cara-cara untuk menangani hari-hari sebelum berhenti Memahami tanda-tanda dan cara untuk mengatasi masalah gian apabila berhenti merokok d) Remove- Buang semua perkara yang boleh mengingatkan anda kepada rokok o Buang rokok yang ada dalam simpanan,

19

Ini disebabkan oleh penurunan paras karbon monoksida dan peningkatan paras oksigen dalam darah / otak . hadiahkan diri sendiri dengan sesuatu yang anda suka Jumpa doktor gigi untuk membersihkan kesan merokok pada gigi 5. Tanda-tanda awal apabila berhenti merokok Apabila klien berhenti merokok. Jika berjaya. sekolah atau persekitaran bebas asap rokok 4. tempat habuk rokok Tukar rutin yang berkaitan dengan rokok seperti:  Tukar minum kopi kepada minuman lain yang tiada kafein contohnya susu/air suam Jangan kunjungi kedai di mana anda sering membeli rokok Jangan bersama kawan-kawan yang merokok Basuh semua baju yang berbau rokok Jauhi tempat di mana ramai orang merokok Berada di kawasan larangan merokok Sibukkan diri dengan aktiviti yang berfaedah seperti bersenam. Bantuan untuk hari berhenti Klien dinasihatkan untuk melakukan perkara-perkara berikut pada hari berhenti: Buang semua rokok. dalam kereta dan tempat kerja B) Aktiviti lain yang perlu dilakukan : Kurangkan jumlah rokok yang dihisap dalam sehari Minum lebih banyak air (air masak) Mulakan bersenam Senaraikan semua sebab anda ingin berhenti merokok dan baca setiap malam sebelum tidur Dapatkan kawan atau kumpulan sokongan untuk berhenti merokok Wujudkan rumah .Program Berhenti Merokok Di Sekolah o Sembunyikan atau buangkan saja bekas abu rokok dan pemetik api yang ada di dalam rumah. mancis. Kebas di tangan dan kaki yang disebabkan oleh pengaliran darah yang lebih baik. 20 . beliau mungkin akan mengalami tanda-tanda berikut: Pening atau ringan kepala.

makanan ringan tanpa lemak. Mengunyah sesuatu seperti gula-gula getah tanpa gula. bermain komputer.Program Berhenti Merokok Di Sekolah Batuk – berfungsi untuk membuang lendir di salur pernafasan. Perasaan gian kerana paras nikotin ke otak berkurangan Gelisah. buah-buahan dan lain-lain Membuat sesuatu dengan tangan seperti menaip. 6. Membuat pekerjaan di mana merokok adalah menyusahkan seperti membasuh kenderaan. mengait. Tanda-tanda ini menunjukkan bahawa kesihatan perokok akan menjadi bertambah baik dan ianya adalah sebagai proses permulihan dan penyesuaian kepada gaya hidup sihat tanpa rokok. mandi 21 . cepat marah dan kurang tumpuan disebabkan oleh kesan ketiadaan rangsangan nikotin dan pertukaran tabiat. Mulut menjadi tawar atau payau dan terjadi luka-luka kecil kerana pertukaran organisma di dalam mulut. melukis dan sebagainya. Sembelit – tembakau mempunyai kesan laksatif. Tanda-tanda gian Kegelisahan Cepat marah Kurang tumpuan Hilang sifat sabar Susah tidur Nadi menjadi perlahan 7. Lihat jam dan anda akan menyedari perasaan gian ini akan hilang selepas 3 – 5 minit sahaja. Selera makan bertambah kerana deria bau dan rasa yang semakin baik. Bagaimana menangani masalah gian Perkara-perkara berikut boleh dilakukan untuk mengurangkan perasaan gian terhadap rokok: Ingat bahawa perasaan ini akan hilang dalam masa beberapa minit sahaja. Semua tanda-tanda di atas adalah sementara semasa di peringkat awal berhenti merokok.

Beberapa cara boleh diguna pakai seperti: 1.Program Berhenti Merokok Di Sekolah atau beriadah Jangan duduk diam tanpa melakukan sesuatu atau menonton TV terlalu lama. B.Escape (melepaskan diri) Contoh melakukan aktiviti di kawasan larangan merokok atau menghindarkan diri dari kumpulan yang sedang merokok 22 . DEAD pointer: D – Delay (melengahkan) Sengaja melengah-lengahkan masa untuk menyalakan / menghisap rokok dengan melakukan kerja lain sehingga rasa gian hilang E . • • • • • • Meningkatkan kesihatan badan. penyakit jantung. Banyak manfaat diperolehi dengan membuat keputusan berhenti merokok. penyakit paru-paru kronik Mewujudkan rumah dan tempat kerja tanpa pencemaran asap rokok Sikap dan tauladan yang baik Menjimatkan kewangan Melindungi orang sekitar anda dari penyakit akibat asap rokok basi 2. Ini termasuk cara agama. herba. akupunktur. KAEDAH UNTUK BERHENTI MEROKOK a) KAEDAH BUKAN MENGGUNAKAN UBATAN/ NON-FARMAKOLOGI Kaedah bukan farmakologi merangkumi semua kaedah selain daripada penggunaan ubatan. berwirid dan lain-lain. Melakukan teknik-teknik relaksasi seperti bersolat. Pemikiran positif Ingatkan diri. terapi tingkah laku dan sebagainya. stamina dan tenaga Menurunkan risiko mendapat kanser.

Walau bagaimanapun rawatan farmakologi hanya diberikan kepada perokok berumur 18 tahun ke atas sahaja 23 .Avoid (mengelak) Mengelak dari apa-apa kaitan dengan rokok Tidak mengelak pekara yang dapat membantu berhenti merokok D – Distract (mengalihkan fikiran) Teknik relaksasi Fokus minda Melakukan perkara lain b) KAEDAH MENGGUNAKAN UBATAN/ FARMAKOLOGI Kaedah ini akan digunapakai di bawah pengawasan Pegawai Perubatan.Program Berhenti Merokok Di Sekolah A .

Bila terasa ingin merokok – kunyah sesuatu menggantikan rokok. Minum Air. Melengahkan . 3. tahan selama 5 minit dan lepaskan perlahan – lahan. 24 . 4. .oral substitutes) seperti kuaci.Tarik nafas dalam – dalam (deep breathing).Simpan bahan gantian (makanan .Buat sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran daripada rokok.Program Berhenti Merokok Di Sekolah PENGISIAN MINGGU KE. epal. Mandi dan Membasuh tangan .Elakkan minuman berkafein atau beralkohol. . 2.8 TAJUK: MENGATASI KEINGINAN UNTUK MEROKOK (GIAN) DAN MENGEKALKAN STATUS TIDAK MEROKOK A. . gula-gula getah tanpa gula di rumah / sekolah. Membuat sesuatu . CARA MENGATASI KEINGINAN UNTUK MEROKOK SEMULA/GIAN GUNAKAN PETUA 12 M : 1. 5. Menarik nafas panjang .Melambat-lambatkan mencari rokok atau tunggu sekurangkurangnya 5 minit sebelum menyalakan rokok.Basuh tangan setiap kali terasa ingin merokok 6. kismis.Minum banyak air kosong dan jus buah – buahan. Mengunyah sesuatu .

tidak tegas dan mudah terpengaruh Tiada keyakinan diri Tiada kemahiran menangani stress Ketagihan yang tinggi b. Memohon doa 9. 25 .Mengelakkan diri dari merokok semula . tiada matlamat kukuh. kawan dan guru/fasilitator 11. Melakukan senaman regangan 8.Program Berhenti Merokok Di Sekolah 7.Menjauhkan diri 10. Faktor diri sendiri : lemah jati diri. MENGEKALKAN STATUS TIDAK MEROKOK/TINGKAHLAKU BERULANG (RELAPSE PREVENTION) 1.Mendapatkan sokongan dan pemerhatian dari keluarga. KENALPASTI SEBAB-SEBAB MEROKOK SEMULA a. Menyibukkan diri 12.Berjanji tidak merokok lagi walaupun sebatang .Jangan mudah berputus asa .Meditasi B. Faktor sekitaran : Di kelilingi ahli keluarga dan rakan yang merokok Mudah mendapatkan bekalan rokok Sukar mengatakan ’tidak’ kepada rokok.

MENCEGAH ULANGAN a. Imej baru. MELINDUNGI DIRI DARIPADA TABIAT MEROKOK Kaedah yang boleh digunakan untuk melindungi diri dan menjauhi daripada merokok: Ketahui fakta-fakta tentang bahaya merokok. b. Mengurus stress – senaman regangan . Mengawal berat badan f. menjauhi kenalan yang merokok / tidak boleh memberi sokongan.Program Berhenti Merokok Di Sekolah 2. mengubah gaya hidup. Meningkatkan aktiviti fizikal. Bina keyakinan diri-katakan ’TIDAK’ pada rokok Bersikap positif terhadap cabaran Libatkan diri dalam aktiviti berfaedah: Bersukan Berekreasi Berpersatuan Sentiasa patuh ajaran agama Tidak terpedaya dengan promosi dan iklan rokok “SEMOGA BERJAYA” 26 . 3. Kemahiran mengatakan “TIDAK” (Assertive) dengan tegas.senaman e. berekreasi c. Mengurus emosi –teknik relaksasi d.

En. JK Asfalila bt Muhammad. NOT(Not On Tobacco oleh American Lung Association (ALA): http://www. L. Malaysia. http://wpro.int/media_centre/fact_sheets/fs_20020528. Jaafar bin Sami. JK Fauziah bt. Denise B. Pn. Clinical Practice Guidelines on treatment of tobacco use and dependence 2003. En. Pn. Mei-Chen PhD. Kahar.Smoking statistics. Hasanah bt. Tn Hj Shahberan b. Epidemiology and correlates of daily smoking and nicotine dependence among young adults in the United States. World Health Organisation/ Western Pacific Region. Dr Hj Yunos bin Sharif. Dr Hjh Zaleha bt Jailani. PhD.htm 2. 2006. Slamat. Malaysia Third National Health and Mortality Survey (NMHS III) 2006 report 3. Aishah bt.Program Berhenti Merokok Di Sekolah H) Rujukan: 1. Jamnah bt. Pn. Moksin bin Imam. Rose Dewi bt.W. Marina bt Mohd Said. Rozaidi bin Yaacob. Zainal Abidin bin Redzuan. KJK Hariyraton bt Rahmat. Inc 96(2): 299-308 I) SENARAI NAMA PENYUMBANG PENYEDIAAN MODUL PBMDS SEKALUNG PENGHARGAAN: Dr Hjh Arbaiah bt Othman: Pegawai Kesihatan Daerah Batu Pahat PESERTA BENGKEL PENYEDIAAN MODUL: EDISI PERTAMA (2009): a) Anggota Pejabat Kesihatan Batu Pahat: Dr. Pn.Boo Choon Keng.Y. Otoh. 1990 6. Davies. En.K.notontobacco. Tn. Mark MPH. Pp. Mohd Yusof. Hu.com 4. 2005. En. Abd. Glynn & Manley. Pn Jamaton bt Hasbi.who. Izuddin bin Ismail. En. KJK Hasnah bt Ambolok. Kandel. American Public Health Association. Wong Huey Ling. Dr Hjh Rosdina bt. Hj. KJK Hayati bt Sahadan. Zaini bin Mansur. Pn. Smoking among Secondary School Students in Negeri Sembilan.C Kam. KJK Dewi Murni bt. 17 (2). 1989: Glynn et al. C. Pn.. Vimala Devi A/P Arunasalam. Maarop 27 . En. 5. KJK Baesah bt Gasar. Pn. Jamaluddin. Asia Pacific Journal Of Public Health. Paul. JK Mariyaton bt Marshikin b) Guru Kaunselor & Guru Kesihatan Sekolah-Sekolah Daerah Batu Pahat: En. 130-136 7. JK Nora bt Arshad. Musa bin Md Tahir. C. Mohd Zain. Mesran. Hamida bt Ahmad. Lee.

JKNJ) Cik Nizatuledayu (Kaunselor. BPKK. KK Kota Tinggi) Dr Azhani Ismail (Pegawai Pergigian. JKNJ) Pn Hariyraton Rahmat (KJK KK Batu Pahat) Pn Siti Rahanah Abdullah (JK KK Senggarang. Kamarudin Yusop (Penyelia JPN Johor) Dr Fazilahton Rajulin (Pegawai Perubatan & Kesihatan. SK Pintas Puding) Pn Noorlaila Janamin (Guru Bimbingan & Kaunseling. KK Batu Pahat) Dr Zaleha Jailani (Pegawai Perubatan & Kesihatan. BPKK. Kota Tinggi) Pn Nur Amalin Ishak (Pegawai Farmasi KK Batu Pahat) Pn Fatihah Hj Mustafa (KPJK Caw. SM Tun Ismail) Pn Wahidah bt Hamidon (Guru Bimbingan & Kaunseling. SMK Linggiu. Batu Pahat) 28 . KK Sg Mati Ledang) Dr Nazma Salleh(Ketua Pen. Primer. Unit NCD. Pengarah PPDa. Pegaai Kesihatan Persekitaran.KKM) En. Pengarah Kesihatan Caw. KKM) En Marzuki Muhammad (Pen.Program Berhenti Merokok Di Sekolah PESERTA BENGKEL PEMURNIAN MODUL 2013: Dr Hjh Arbaiah Othman (Pakar Kesihatan Awam. Klinik Pergigian Batu Pahat) Dr Sasikumar AL Silvaretnam (Pegawai Perubatan KK Parit Raja) Pn Faezah Jurimi (Pegawai Pendidikan Kesihatan. Hjh Jamnah bt Mohamed Zain (Guru Kaunseling. Batu Pahat) Pn Tumijah Ausol (JK KK Pt Sulong. KK Batu Pahat) En Zainalabidin bin Redzuan (Pen. Pegawai perubatan. Johor) Dr Marina Mohd Said (Pakar Perubatan Keluarga. SK Pintas Puding) En. Mustaffa Ibrahim (Pen. Ibrahim bin Yaakub (Guru Kaunseling. Institut Perguruan Tun Hussein Onn Batu Pahat) Hj Aezyl Syuheary (PPPD Perhubungan PPD Batu Pahat) Pn. Primer. PKD Batu Pahat) Dr Noorhaida Ujang (Pegawai Epidemiologi Pejabat Kesihatan Muar) Dr Rosdina Abd Kahar (Pakar Perubatan Keluarga.PKD Batu Pahat. JPN Johor) En. KK Parit Raja) Dr Yunus bin Sharif (Pakar Perubatan Keluarga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->