P. 1
OPERASI Unit Karbeda

OPERASI Unit Karbeda

|Views: 1,007|Likes:
Published by Mirul Azri
bagai mane pergerakan karbeda
bagai mane pergerakan karbeda

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Mirul Azri on Jul 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

10/08/2014

$0.99

USD

pdf

text

original

OPERASI BERBEZA Perbezaan ini adalah susunan gear dengan dua fungsi: untuk membenarkan roda belakang untuk

menghidupkan pada kelajuan yang berbeza apabila memborong dan untuk membahagikan aliran kuasa antara kedua-dua roda belakang. Ilustrasi yang disertakan telah disediakan untuk membantu memahami bagaimana ini berlaku. The pinan memandu, yang dihidupkan oleh driveshaft, bertukar gear cincin (1). Gear cincin, yang disertakan dengan kes pengkamiran, ternyata kes itu (2). Aci sayap, yang terletak di lubang dalam kes perbezaan, adalah pada sudut tepat kepada aci gandar dan bertukar dengan kes (3). The pinan (drive) gear pembeza telah dipasang pada aci sayap dan berputar dengan aci (4). Gear sebelah Berbeza (gear yang dipacu) akan dihancurkan dengan gear pinan dan seterusnya dengan perumahan perbezaan dan gear cincin sebagai satu unit (5). Gear sampingan splined ke hujung dalaman aci gandar dan memutarkan aci sebagai selekoh perumahan (6). Apabila kedua-dua roda mempunyai daya tarikan yang sama, gear pinan tidak berputar pada aci sayap, kerana kuasa input gear pinan dibahagikan sama rata antara kedua-dua gear sisi (7). Apabila ia adalah perlu untuk menjadikan satu sudut, perbezaan penggearan menjadi berkesan dan membolehkan aci gandar berputar pada kelajuan yang berbeza (8). Seperti roda dalaman melambatkan, gear sebelah splined kepada roda dalaman gandar aci juga melambatkan. Gear pinan bertindak sebagai mengimbangi tuil dengan mengekalkan beban gigi sama dengan kedua-dua gear, sementara membenarkan kelajuan yang tidak sama rata giliran pada aci gandar. Jika kelajuan kenderaan itu masih berterusan, dan roda dalaman melambatkan hingga 90 peratus daripada kelajuan kenderaan, roda luar akan mempercepatkan sehingga 110 peratus. Walau bagaimanapun, kerana sistem ini dikenali sebagai perbezaan terbuka, jika satu roda harus menjadi tersangkut (seperti dalam lumpur atau salji), semua kuasa enjin boleh dipindahkan ke satu roda.

Ini dapat dicapai melalui plat klac. Plat klac atau kon yang terletak di antara gear sisi dan dinding dalaman kes kebezaan. Rapid satu putaran roda tidak boleh berlaku. Perbezaan mengunci bekerja sama klac dan kon jenis slip terhad. Apabila mereka diperah bersama-sama melalui ketegangan spring dan tenaga keluar dari gear sampingan. . Jadi yang paling penting. kon atau pawls mengunci. Rintangan pada gear sebelah menyebabkan lebih tork akan dikenakan ke atas pek klac atau kon klac. 1: Tinjauan berbeza pengetua operasi gear Limited-Slip dan Mengunci Berbeza Operasi Limited-slip dan mengunci perbezaan menyediakan penggerak ke roda dengan cengkaman yang terbaik sebelum roda lain bermula berputar. penggerak digunakan untuk roda dengan cengkaman yang lebih baik. tiga tindak balas berlaku. kecuali bahawa apabila perbezaan kelajuan tayar berlaku. kerana gear sebelah terpaksa bertukar pada kelajuan yang sama seperti kes itu. roda lain terpaksa berputar dalam arah yang sama dan pada kelajuan yang sama seperti kes kebezaan. dengan peralatan sampingan dan kes pengkamiran berputar pada kelajuan yang sama. Oleh itu. unit fizikal akan mengunci kedua-dua gandar berputar bersama-sama dan mereka seolah-olah mereka batang yang kukuh.Rajah.

Rajah. Jika gandar memandu adalah konvensional (terbuka) jenis. Semasa hayat kenderaan itu. Tempat penghantaran di PARK (automatik) atau LOW (manual). ia akan menjadi sangat sukar (atau mustahil) untuk menghidupkan roda. jika ia berputar pada semua. meningkatkan roda belakang dari tanah. Jika gandar memandu adalah jenis-slip terhad. dan cuba untuk menghidupkan roda dengan tangan. Jika gandar adalah jenis konvensional. Tempat penghantaran di neutral dan sekali lagi memutar roda belakang. tag ini boleh menjadi hilang dan cara lain yang boleh digunakan untuk mengenal pasti gandar memandu. Jika gandar adalah sejenis-slip terhad. roda yang bertentangan akan berputar dalam arah yang sama. roda akan bertukar dengan mudah. roda yang bertentangan akan berputar dalam arah yang bertentangan. 2: perbezaan slip Limited menghantar kuasa melalui cengkaman atau kon untuk memacu roda yang mempunyai daya tarikan yang terbaik PASTI A DRIVE AXLE LIMITED-SLIP Tags Metal biasanya dilampirkan kepada pemasangan gandar pada palam pengisi atau bolt pada penutup. dan roda lawan akan berputar dalam arah yang terbalik. . Untuk menentukan sama ada kenderaan yang mempunyai terhad-slip atau gandar memandu konvensional dengan pergerakan tayar.

mungkin terdapat 37 gigi pada gear cincin dan 9 gigi pada gear pinan itu. meletakkan cara yang lain. Putarkan roda satu pusingan lengkap dan mengira bilangan lilitan yang driveshaft / halfshaft membuat. Membuat tanda kapur di roda memandu dan driveshaft itu. nisbah gandar berangka (4. Bilangan pusingan yang driveshaft membuat dalam satu revolusi lengkap wheel drive yang lebih kurang nisbah gandar.11 belakang yang secara teorinya. Ini juga menyediakan satu kaedah yang baik menentukan dengan tepat nisbah gandar seseorang itu berurusan dengan. Sebagai contoh. 1: Nisbah berangka gandar memandu adalah bilangan gigi pada gear cincin dibahagikan dengan bilangan gigi pada gear pinan . cara 4. driveshaft mesti menghidupkan 4. dengan nisbah 4. Satu lagi kaedah untuk menentukan nisbah gear adalah untuk menaikkan dan menyokong kenderaan supaya kedua-dua roda pemacu adalah dari tanah. terdapat 4.NISBAH GEAR Gandar memandu kenderaan yang dikatakan mempunyai nisbah gandar tertentu.11 kali untuk menghidupkan roda sekali. Dengan membahagikan bilangan gigi pada gear pinan ke bilangan gigi pada gear cincin.11) diperolehi. Rajah. Meletakkan penghantaran di neutral.11 gigi pada cincin untuk setiap gigi pada gear pinan atau. Sebenarnya.11. Nombor ini (biasanya nombor bulat dan pecahan perpuluhan) sebenarnya adalah satu perbandingan bilangan gigi gear pada gear cincin dan gear pinan itu.

yang bermaksud bahawa mereka adalah tertutup dan tidak memerlukan pelinciran berkala. memeriksa driveline untuk kelonggaran yang tidak normal. 2: Beberapa driveshafts U-bersama dilengkapi dengan minyak (zerk) kelengkapan. Melincirkan ini menggunakan senapang gris. CV-sendi memerlukan minyak khas. apabila kenderaan yang diservis. ia adalah bijak untuk memeriksa sendi untuk palam minyak tersembunyi atau kelengkapan. yang biasanya datang dalam kit bersama-sama dengan but getah baru. pada mulanya. dan melincirkan sendi sejagat jika mereka dilengkapi dengan "zerk" atau kelengkapan gris. Rajah. Guna suhu yang tinggi casis minyak kepada U-sendi.driveline Penyelenggaraan Penyelenggaraan termasuk memeriksa tahap dan perubahan pelincir gear. Sendi universal yang moden adalah "kehidupan dilanjutkan" reka bentuk. Walau bagaimanapun. Juga. .

Gandar pembawa Alih biasanya mempunyai palam longkang. Sokongan kenderaan di kedudukan tahap untuk memastikan bacaan yang betul tahap cecair apabila mengisi gandar kemudian. 2. Gandar penerbangan yang paling penting tidak mempunyai palam longkang untuk digunakan apabila perubahan pelincir. atau pembawa adalah untuk membeli senapang sedutan murah yang boleh digunakan untuk menghisap cecair keluar melalui lubang pengisi. Minyak pelincir yang salah boleh merosakkan pek klac dan menyebabkan meraih atau chattering pada giliran. yang membolehkan anda dengan mudah mengalirkan cecair. memeriksa unit dengan teliti untuk menentukan sama ada palam longkang wujud. mesyuarat API (American Petroleum Institute) GL-4 atau GL-5 spesifikasi. Satu alternatif kepada mengeluarkan penutup. Sebelum membuat keputusan untuk menukar cecair gandar memandu. beberapa kain dan alat-alat yang diperlukan untuk mencabut palam isi. ia adalah amat penting bahawa pelincir gear yang betul digunakan. Pastikan anda mempunyai cukup gred yang sepatutnya memandu gandar pelincir. dan akan membuat memasang cecair baru lebih mudah. atau tiub silikon sealant untuk pengangkut atau penutup sebelum penyaliran cecair. pemasangan pengangkut keseluruhan perlu dikeluarkan dari perumahan untuk menukar cecair. 1. Sesetengah pengeluar mempunyai geseran tertentu mengubah tambahan. cuba penyaliran minyak dan mengisi dengan pelincir gear yang betul sebelum yang diservis. Ini akan dinyatakan pada bekas. Juga mempunyai gasket baru atau tiub silikon sealant pada tangan jika mengeluarkan pengangkut atau perlindungan adalah perlu. Jika tiada plug longkang. termasuk apa-apa tambahan slip terhad jika dikehendaki sedemikian. Penutup belakang mesti dikunci dan dikeluarkan untuk mengalirkan cecair. pastikan anda mempunyai gasket baru. Salah satu jenis menggunakan tanggal (diperketatkanon) penutup belakang (pembawa penting) dan jenis lain tidak menggunakan penutup belakang (pembawa tanggal).MEMACU PELINCIR AXLE Secara umum. Mengumpulkan kuali longkang. Jika . Meningkatkan dan selamat menyokong kedua-dua bahagian hadapan dan belakang kenderaan. Jika keadaan ini wujud. pemacu gandar menggunakan sama ada SAE 80 atau 90 berat gear minyak untuk pelinciran. yang perlu digunakan juga. Menukar Drive Axle Pelincir Terdapat dua jenis pemacu reka bentuk gandar. 3. Walaupun jika tiada plug longkang di perumahan. Dalam kes gandar memandu slip terhad. plug longkang (jika dilengkapi) dan / atau perlindungan / pembawa dari perumahan gandar.

Jika tambahan slip terhad yang diperlukan. kedudukan pan longkang di bawah perumahan dan keluarkan plag. memasang mesin basuh kedap baru untuk plug longkang. 8. memeriksa kebocoran dan periksa tahap cecair sebelum kembali kenderaan untuk kegunaan di jalan raya sepenuh masa. tetapi anda perlu sentiasa menyemak anda pemilik manual bagi apa-apa ukuran tahap tertentu (beberapa pengilang boleh mencadangkan cecair penuh apabila ia adalah 1/4 . Rajah. Jika tidak menggunakan senapang sedutan. keluarkan penutup belakang melampirkan bolt. 10. pertimbangkan untuk menggunakan senapang sedutan untuk menarik cecair dari perumahan melalui lubang pengisi. Jika perumahan gandar dilengkapi dengan palam longkang. gris atau kotoran. ia boleh menjadi satu tugas yang lebih mudah daripada mengeluarkan penutup atau pembawa dari kenderaan. 11. anda juga perlu mengeluarkan roda memandu dan mana-mana komponen yang mengekalkan gandar.pengangkut mesti dikeluarkan. 5. 4. 1 gandar pembawa Penting kadang-kadang hanya mempunyai palam pengisi. Dalam kes ini. . Jika dilengkapi. 7. Ini akan memastikan bahawa anda boleh isi semula perumahan gandar sebelum anda menyebabkan kenderaan itu tidak beroperasi plug mengisi harus disita atau dilucutkan. Jika tiada plug longkang wujud. teliti membersihkan kulit dan pembawa gasket permukaan mengawan apa-apa minyak. Tidak semua palam menggunakan mesin basuh pengedap. Sebagai langkah berjaga-jaga. . dan jika dilengkapi. Tambah kuantiti yang betul dan gred minyak pelincir untuk gandar memandu. Memastikan tahap cecair yang sepatutnya telah dicapai dan memasang palam pengisi. Sebelum penyaliran cecair. tuangkannya ke dalam perumahan gandar pertama. serta driveshaft dan / atau halfshafts. sentiasa keluarkan palam pengisi cecair pertama.5/8 inci atau lebih di bawah lubang pengisi). . Mengurangkan kenderaan dan mengambil ia untuk memandu ujian. Memasang gasket baru atau memohon sealant silikon permukaan mengawan dan memasang semula penutup atau pembawa. 6. anda perlu menaikkan kenderaan itu lagi. kedudukan pan longkang di bawah perumahan gandar dan keluarkan penutup atau pembawa dan membolehkan cecair ke longkang. 9. Pasang palam longkang dan mengetatkan selamat. Jika dihapuskan. Kebanyakan gandar penuh apabila cecair menitis perlahan-lahan dari lubang isi. Walaupun ini tidak seperti yang melengkapkan perkhidmatan sebagai parit penuh ke bawah (seperti beberapa cecair lama akan tinggal di perumahan). 12.

2:. kemudian penutup belakang untuk mengalirkan cecair gandar Rajah. .Rajah. . cecair gandar boleh dibuang atau dipasang menggunakan senapang sedutan melalui lubang pengisi . 3: Juga.

lubang pengisi . . tahap penuh. Tahap cecair harus di. Rajah. . Meningkatkan dan selamat menyokong kenderaan keseluruhan dalam kedudukan yang rata. 4: Untuk membentuk gasket anda sendiri. 6:. 2. melonggarkan palam pengisi cecair. 5: Untuk memeriksa pelincir gandar memandu. Memeriksa Drive Axle Level Pelincir 1. . 3. Rajah. memohon sealant dalam 1/8 "manik berterusan seperti yang ditunjukkan Ikut arahan pengilang untuk masa pengerasan. kemudian mengeluarkannya. atau hanya di bawah.Rajah. Jika cecair menitis keluar dari lubang pengisi. Cari gandar memandu pengisi plug dan mengeluarkannya. ..

berhati-hati dengan apa-apa benang tajam. Jika cecair tidak dapat dirasai. . menambah gred yang sepatutnya pelincir sehingga bacaan penuh dapat dicapai. sesetengah pengeluar mempunyai jarak yang dibenarkan di mana tahap cecair yang boleh berada di bawah palam pengisi. Pasang palam pengisi dan menurunkan kenderaan. Semak anda pemilik manual jika tidak pasti. 7. Walau bagaimanapun. Seperti yang diperlukan. Gunakan jari anda. 6. dan berasa di dalam lubang pengisi untuk cecair.5. anda mungkin rendah.

1 Memeriksa CV-Boots berkala bagi kerosakan Rajah. petrol. Walau bagaimanapun.000 batu atau 4. Selepas mencuci. Jika mana-mana keadaan ini wujud.800 km). air mata dan kawasan scuffed pada permukaan dalaman.C V-BOOT PEMERIKSAAN Ia adalah amat penting dalam mana-mana prosedur perkhidmatan yang memerlukan pengendalian but. Rajah. bahawa penjagaan yang tidak diambil untuk tusukan atau pemedih mata but oleh lebih mengetatkan pengapit. satu peraturan yang baik ibu jari adalah bahawa. But driveshaft tidak serasi dengan minyak. but perlu dibersihkan dan diperiksa untuk retak. NOTA: Pembersihan SAHAJA diterima ejen f atau but driveshaft adalah sabun dan air. koyak atau pengapit telah longgar. Banyak pengeluar mengesyorkan memeriksa CV-but pada setiap perubahan minyak (setiap 3. Penjagaan perlu diambil bahawa but tidak pernah menghadapi mana-mana cecair. but harus teliti dibilas dan dikeringkan sebelum memakai semula. periksa CV-but. salah guna alat (s) atau mencubit but. atau membersihkan pelarut. Apabila bersama CV dikeluarkan untuk servis sendi. Jumlah yang ketara minyak di kawasan bersebelahan dengan atau di luar but CV bersama adalah petunjuk pertama bahawa but adalah bocor. but penggantian adalah disyorkan. Mencubit boleh berlaku dengan berputar sendi CV (terutama tripod) di luar sudut bekerja biasa. 2: but koyak perlu diganti dengan segera . jika kenderaan itu perlu dibangkitkan untuk mana-mana prosedur.

.

menentukan apabila bunyi adalah yang paling ketara. • bunyi Terapung: Berlaku sementara mengekalkan kelajuan kenderaan di jalan raya yang berterusan tahap. dan bukan dari beberapa bahagian lain kereta. Kedua. Malangnya.Asas Drive Masalah Axle Masalah gandar Drive kerap memberi amaran dalam bentuk bunyi yang tidak normal. • Coast bunyi: Dihasilkan manakala pantai kenderaan dengan pendikit tertutup. membuat pemeriksaan yang menyeluruh untuk memastikan bunyi yang datang dari gandar memandu. Pertama. mereka sering keliru dengan bunyi yang dihasilkan oleh bahagian-bahagian lain. • bunyi Drive: Dihasilkan semasa pecutan kenderaan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->