P. 1
OPERASI Unit Karbeda

OPERASI Unit Karbeda

|Views: 944|Likes:
Published by Mirul Azri
bagai mane pergerakan karbeda
bagai mane pergerakan karbeda

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Mirul Azri on Jul 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial
List Price: $0.99 Buy Now

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

10/08/2014

$0.99

USD

pdf

text

original

OPERASI BERBEZA Perbezaan ini adalah susunan gear dengan dua fungsi: untuk membenarkan roda belakang untuk

menghidupkan pada kelajuan yang berbeza apabila memborong dan untuk membahagikan aliran kuasa antara kedua-dua roda belakang. Ilustrasi yang disertakan telah disediakan untuk membantu memahami bagaimana ini berlaku. The pinan memandu, yang dihidupkan oleh driveshaft, bertukar gear cincin (1). Gear cincin, yang disertakan dengan kes pengkamiran, ternyata kes itu (2). Aci sayap, yang terletak di lubang dalam kes perbezaan, adalah pada sudut tepat kepada aci gandar dan bertukar dengan kes (3). The pinan (drive) gear pembeza telah dipasang pada aci sayap dan berputar dengan aci (4). Gear sebelah Berbeza (gear yang dipacu) akan dihancurkan dengan gear pinan dan seterusnya dengan perumahan perbezaan dan gear cincin sebagai satu unit (5). Gear sampingan splined ke hujung dalaman aci gandar dan memutarkan aci sebagai selekoh perumahan (6). Apabila kedua-dua roda mempunyai daya tarikan yang sama, gear pinan tidak berputar pada aci sayap, kerana kuasa input gear pinan dibahagikan sama rata antara kedua-dua gear sisi (7). Apabila ia adalah perlu untuk menjadikan satu sudut, perbezaan penggearan menjadi berkesan dan membolehkan aci gandar berputar pada kelajuan yang berbeza (8). Seperti roda dalaman melambatkan, gear sebelah splined kepada roda dalaman gandar aci juga melambatkan. Gear pinan bertindak sebagai mengimbangi tuil dengan mengekalkan beban gigi sama dengan kedua-dua gear, sementara membenarkan kelajuan yang tidak sama rata giliran pada aci gandar. Jika kelajuan kenderaan itu masih berterusan, dan roda dalaman melambatkan hingga 90 peratus daripada kelajuan kenderaan, roda luar akan mempercepatkan sehingga 110 peratus. Walau bagaimanapun, kerana sistem ini dikenali sebagai perbezaan terbuka, jika satu roda harus menjadi tersangkut (seperti dalam lumpur atau salji), semua kuasa enjin boleh dipindahkan ke satu roda.

Perbezaan mengunci bekerja sama klac dan kon jenis slip terhad. 1: Tinjauan berbeza pengetua operasi gear Limited-Slip dan Mengunci Berbeza Operasi Limited-slip dan mengunci perbezaan menyediakan penggerak ke roda dengan cengkaman yang terbaik sebelum roda lain bermula berputar. Ini dapat dicapai melalui plat klac. kon atau pawls mengunci. . roda lain terpaksa berputar dalam arah yang sama dan pada kelajuan yang sama seperti kes kebezaan. dengan peralatan sampingan dan kes pengkamiran berputar pada kelajuan yang sama. Rintangan pada gear sebelah menyebabkan lebih tork akan dikenakan ke atas pek klac atau kon klac. kerana gear sebelah terpaksa bertukar pada kelajuan yang sama seperti kes itu. tiga tindak balas berlaku. kecuali bahawa apabila perbezaan kelajuan tayar berlaku. penggerak digunakan untuk roda dengan cengkaman yang lebih baik. Jadi yang paling penting. unit fizikal akan mengunci kedua-dua gandar berputar bersama-sama dan mereka seolah-olah mereka batang yang kukuh. Plat klac atau kon yang terletak di antara gear sisi dan dinding dalaman kes kebezaan. Oleh itu. Apabila mereka diperah bersama-sama melalui ketegangan spring dan tenaga keluar dari gear sampingan.Rajah. Rapid satu putaran roda tidak boleh berlaku.

tag ini boleh menjadi hilang dan cara lain yang boleh digunakan untuk mengenal pasti gandar memandu. Jika gandar memandu adalah konvensional (terbuka) jenis. roda yang bertentangan akan berputar dalam arah yang sama. Jika gandar adalah jenis konvensional. jika ia berputar pada semua.Rajah. roda akan bertukar dengan mudah. . dan roda lawan akan berputar dalam arah yang terbalik. Jika gandar memandu adalah jenis-slip terhad. roda yang bertentangan akan berputar dalam arah yang bertentangan. Jika gandar adalah sejenis-slip terhad. meningkatkan roda belakang dari tanah. Tempat penghantaran di PARK (automatik) atau LOW (manual). Semasa hayat kenderaan itu. ia akan menjadi sangat sukar (atau mustahil) untuk menghidupkan roda. Untuk menentukan sama ada kenderaan yang mempunyai terhad-slip atau gandar memandu konvensional dengan pergerakan tayar. dan cuba untuk menghidupkan roda dengan tangan. Tempat penghantaran di neutral dan sekali lagi memutar roda belakang. 2: perbezaan slip Limited menghantar kuasa melalui cengkaman atau kon untuk memacu roda yang mempunyai daya tarikan yang terbaik PASTI A DRIVE AXLE LIMITED-SLIP Tags Metal biasanya dilampirkan kepada pemasangan gandar pada palam pengisi atau bolt pada penutup.

meletakkan cara yang lain. Meletakkan penghantaran di neutral.11) diperolehi. dengan nisbah 4. 1: Nisbah berangka gandar memandu adalah bilangan gigi pada gear cincin dibahagikan dengan bilangan gigi pada gear pinan . Sebagai contoh. Bilangan pusingan yang driveshaft membuat dalam satu revolusi lengkap wheel drive yang lebih kurang nisbah gandar.NISBAH GEAR Gandar memandu kenderaan yang dikatakan mempunyai nisbah gandar tertentu. mungkin terdapat 37 gigi pada gear cincin dan 9 gigi pada gear pinan itu.11 kali untuk menghidupkan roda sekali.11 belakang yang secara teorinya. Ini juga menyediakan satu kaedah yang baik menentukan dengan tepat nisbah gandar seseorang itu berurusan dengan. terdapat 4. driveshaft mesti menghidupkan 4.11 gigi pada cincin untuk setiap gigi pada gear pinan atau. Nombor ini (biasanya nombor bulat dan pecahan perpuluhan) sebenarnya adalah satu perbandingan bilangan gigi gear pada gear cincin dan gear pinan itu. Sebenarnya. cara 4. Dengan membahagikan bilangan gigi pada gear pinan ke bilangan gigi pada gear cincin. Rajah. nisbah gandar berangka (4. Putarkan roda satu pusingan lengkap dan mengira bilangan lilitan yang driveshaft / halfshaft membuat. Satu lagi kaedah untuk menentukan nisbah gear adalah untuk menaikkan dan menyokong kenderaan supaya kedua-dua roda pemacu adalah dari tanah.11. Membuat tanda kapur di roda memandu dan driveshaft itu.

. Juga. yang biasanya datang dalam kit bersama-sama dengan but getah baru. Melincirkan ini menggunakan senapang gris. apabila kenderaan yang diservis.driveline Penyelenggaraan Penyelenggaraan termasuk memeriksa tahap dan perubahan pelincir gear. ia adalah bijak untuk memeriksa sendi untuk palam minyak tersembunyi atau kelengkapan. Guna suhu yang tinggi casis minyak kepada U-sendi. Rajah. 2: Beberapa driveshafts U-bersama dilengkapi dengan minyak (zerk) kelengkapan. dan melincirkan sendi sejagat jika mereka dilengkapi dengan "zerk" atau kelengkapan gris. yang bermaksud bahawa mereka adalah tertutup dan tidak memerlukan pelinciran berkala. memeriksa driveline untuk kelonggaran yang tidak normal. CV-sendi memerlukan minyak khas. pada mulanya. Sendi universal yang moden adalah "kehidupan dilanjutkan" reka bentuk. Walau bagaimanapun.

Jika keadaan ini wujud. Sesetengah pengeluar mempunyai geseran tertentu mengubah tambahan. plug longkang (jika dilengkapi) dan / atau perlindungan / pembawa dari perumahan gandar. memeriksa unit dengan teliti untuk menentukan sama ada palam longkang wujud. atau pembawa adalah untuk membeli senapang sedutan murah yang boleh digunakan untuk menghisap cecair keluar melalui lubang pengisi. pastikan anda mempunyai gasket baru. Ini akan dinyatakan pada bekas. 3. Salah satu jenis menggunakan tanggal (diperketatkanon) penutup belakang (pembawa penting) dan jenis lain tidak menggunakan penutup belakang (pembawa tanggal). cuba penyaliran minyak dan mengisi dengan pelincir gear yang betul sebelum yang diservis. atau tiub silikon sealant untuk pengangkut atau penutup sebelum penyaliran cecair. yang perlu digunakan juga. Jika . yang membolehkan anda dengan mudah mengalirkan cecair. Meningkatkan dan selamat menyokong kedua-dua bahagian hadapan dan belakang kenderaan. pemacu gandar menggunakan sama ada SAE 80 atau 90 berat gear minyak untuk pelinciran. beberapa kain dan alat-alat yang diperlukan untuk mencabut palam isi. pemasangan pengangkut keseluruhan perlu dikeluarkan dari perumahan untuk menukar cecair. termasuk apa-apa tambahan slip terhad jika dikehendaki sedemikian. Menukar Drive Axle Pelincir Terdapat dua jenis pemacu reka bentuk gandar.MEMACU PELINCIR AXLE Secara umum. ia adalah amat penting bahawa pelincir gear yang betul digunakan. Sokongan kenderaan di kedudukan tahap untuk memastikan bacaan yang betul tahap cecair apabila mengisi gandar kemudian. 1. Walaupun jika tiada plug longkang di perumahan. Pastikan anda mempunyai cukup gred yang sepatutnya memandu gandar pelincir. Satu alternatif kepada mengeluarkan penutup. Gandar penerbangan yang paling penting tidak mempunyai palam longkang untuk digunakan apabila perubahan pelincir. mesyuarat API (American Petroleum Institute) GL-4 atau GL-5 spesifikasi. dan akan membuat memasang cecair baru lebih mudah. Dalam kes gandar memandu slip terhad. Minyak pelincir yang salah boleh merosakkan pek klac dan menyebabkan meraih atau chattering pada giliran. Mengumpulkan kuali longkang. Juga mempunyai gasket baru atau tiub silikon sealant pada tangan jika mengeluarkan pengangkut atau perlindungan adalah perlu. Jika tiada plug longkang. 2. Sebelum membuat keputusan untuk menukar cecair gandar memandu. Penutup belakang mesti dikunci dan dikeluarkan untuk mengalirkan cecair. Gandar pembawa Alih biasanya mempunyai palam longkang.

gris atau kotoran. Tambah kuantiti yang betul dan gred minyak pelincir untuk gandar memandu.5/8 inci atau lebih di bawah lubang pengisi). Pasang palam longkang dan mengetatkan selamat. 11. 7. 12. anda juga perlu mengeluarkan roda memandu dan mana-mana komponen yang mengekalkan gandar. Jika dilengkapi. Sebelum penyaliran cecair. anda perlu menaikkan kenderaan itu lagi. keluarkan penutup belakang melampirkan bolt. memeriksa kebocoran dan periksa tahap cecair sebelum kembali kenderaan untuk kegunaan di jalan raya sepenuh masa. Jika perumahan gandar dilengkapi dengan palam longkang. tetapi anda perlu sentiasa menyemak anda pemilik manual bagi apa-apa ukuran tahap tertentu (beberapa pengilang boleh mencadangkan cecair penuh apabila ia adalah 1/4 . . . 10. ia boleh menjadi satu tugas yang lebih mudah daripada mengeluarkan penutup atau pembawa dari kenderaan. Kebanyakan gandar penuh apabila cecair menitis perlahan-lahan dari lubang isi. memasang mesin basuh kedap baru untuk plug longkang. Rajah. Memasang gasket baru atau memohon sealant silikon permukaan mengawan dan memasang semula penutup atau pembawa. Memastikan tahap cecair yang sepatutnya telah dicapai dan memasang palam pengisi. . Jika dihapuskan. pertimbangkan untuk menggunakan senapang sedutan untuk menarik cecair dari perumahan melalui lubang pengisi. Jika tidak menggunakan senapang sedutan. Ini akan memastikan bahawa anda boleh isi semula perumahan gandar sebelum anda menyebabkan kenderaan itu tidak beroperasi plug mengisi harus disita atau dilucutkan. Sebagai langkah berjaga-jaga. kedudukan pan longkang di bawah perumahan dan keluarkan plag. Jika tambahan slip terhad yang diperlukan. teliti membersihkan kulit dan pembawa gasket permukaan mengawan apa-apa minyak. tuangkannya ke dalam perumahan gandar pertama. 9.pengangkut mesti dikeluarkan. dan jika dilengkapi. 6. serta driveshaft dan / atau halfshafts. kedudukan pan longkang di bawah perumahan gandar dan keluarkan penutup atau pembawa dan membolehkan cecair ke longkang. 1 gandar pembawa Penting kadang-kadang hanya mempunyai palam pengisi. sentiasa keluarkan palam pengisi cecair pertama. 4. Tidak semua palam menggunakan mesin basuh pengedap. Dalam kes ini. Jika tiada plug longkang wujud. 5. Mengurangkan kenderaan dan mengambil ia untuk memandu ujian. 8. Walaupun ini tidak seperti yang melengkapkan perkhidmatan sebagai parit penuh ke bawah (seperti beberapa cecair lama akan tinggal di perumahan).

.Rajah. kemudian penutup belakang untuk mengalirkan cecair gandar Rajah. 3: Juga. cecair gandar boleh dibuang atau dipasang menggunakan senapang sedutan melalui lubang pengisi . . 2:.

Jika cecair menitis keluar dari lubang pengisi. Memeriksa Drive Axle Level Pelincir 1. . .. Rajah. 3. tahap penuh. memohon sealant dalam 1/8 "manik berterusan seperti yang ditunjukkan Ikut arahan pengilang untuk masa pengerasan. Meningkatkan dan selamat menyokong kenderaan keseluruhan dalam kedudukan yang rata. Cari gandar memandu pengisi plug dan mengeluarkannya. 6:. 4: Untuk membentuk gasket anda sendiri. . Rajah. lubang pengisi . atau hanya di bawah. 5: Untuk memeriksa pelincir gandar memandu. 2. kemudian mengeluarkannya. .Rajah. Tahap cecair harus di. melonggarkan palam pengisi cecair.

dan berasa di dalam lubang pengisi untuk cecair. sesetengah pengeluar mempunyai jarak yang dibenarkan di mana tahap cecair yang boleh berada di bawah palam pengisi.5. berhati-hati dengan apa-apa benang tajam. anda mungkin rendah. Gunakan jari anda. 7. Walau bagaimanapun. Semak anda pemilik manual jika tidak pasti. menambah gred yang sepatutnya pelincir sehingga bacaan penuh dapat dicapai. Seperti yang diperlukan. 6. Pasang palam pengisi dan menurunkan kenderaan. Jika cecair tidak dapat dirasai. .

air mata dan kawasan scuffed pada permukaan dalaman. Mencubit boleh berlaku dengan berputar sendi CV (terutama tripod) di luar sudut bekerja biasa. Apabila bersama CV dikeluarkan untuk servis sendi. Jumlah yang ketara minyak di kawasan bersebelahan dengan atau di luar but CV bersama adalah petunjuk pertama bahawa but adalah bocor. but harus teliti dibilas dan dikeringkan sebelum memakai semula. petrol. but perlu dibersihkan dan diperiksa untuk retak. periksa CV-but. but penggantian adalah disyorkan. salah guna alat (s) atau mencubit but. Banyak pengeluar mengesyorkan memeriksa CV-but pada setiap perubahan minyak (setiap 3. atau membersihkan pelarut. But driveshaft tidak serasi dengan minyak. koyak atau pengapit telah longgar. jika kenderaan itu perlu dibangkitkan untuk mana-mana prosedur.C V-BOOT PEMERIKSAAN Ia adalah amat penting dalam mana-mana prosedur perkhidmatan yang memerlukan pengendalian but. Selepas mencuci.800 km). 1 Memeriksa CV-Boots berkala bagi kerosakan Rajah. bahawa penjagaan yang tidak diambil untuk tusukan atau pemedih mata but oleh lebih mengetatkan pengapit. Walau bagaimanapun. NOTA: Pembersihan SAHAJA diterima ejen f atau but driveshaft adalah sabun dan air. Rajah. Jika mana-mana keadaan ini wujud. satu peraturan yang baik ibu jari adalah bahawa. Penjagaan perlu diambil bahawa but tidak pernah menghadapi mana-mana cecair.000 batu atau 4. 2: but koyak perlu diganti dengan segera .

.

. • bunyi Drive: Dihasilkan semasa pecutan kenderaan. Malangnya. mereka sering keliru dengan bunyi yang dihasilkan oleh bahagian-bahagian lain.Asas Drive Masalah Axle Masalah gandar Drive kerap memberi amaran dalam bentuk bunyi yang tidak normal. membuat pemeriksaan yang menyeluruh untuk memastikan bunyi yang datang dari gandar memandu. • Coast bunyi: Dihasilkan manakala pantai kenderaan dengan pendikit tertutup. Kedua. • bunyi Terapung: Berlaku sementara mengekalkan kelajuan kenderaan di jalan raya yang berterusan tahap. dan bukan dari beberapa bahagian lain kereta. Pertama. menentukan apabila bunyi adalah yang paling ketara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->