P. 1
Sasaran Kerja Tahunan

Sasaran Kerja Tahunan

|Views: 104|Likes:
Published by Zahid Musa
sasaran kerja tahunan
sasaran kerja tahunan

More info:

Published by: Zahid Musa on Jul 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2013

pdf

text

original

SASARAN KERJA TAHUNAN TAHUN 2012 NAMA PEGAWAI : MOHAMAD SALEHUDDIN BIN SEMAIN JAWATAN : GURU AKADEMIK BIASA

GURU DATA & ICT GRED : DG 41 SEKOLAH : S. K. LONG MAKABAR, BARAM. TAHUN : TAHUN 2012 SENARAI PROJEK/ PERKHIDMATAN
A. MENGAJAR,PENGURUSAN KURIKULUM DAN KO-KURIKULUM: 1. MENGAJAR: a. Membuat Perancangan Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) Sains, Bahasa Inggeris, Pend. Moral, Kem. Hidup, Pend. Sivik & Kewarganegaraan (PSK) Tahun 2 : 8 orang Murid. Tahun 4 : 8 orang Murid Tahun 5 : 6 orang Murid Tahun 6 : 9 orang Murid Tajuk/Kemahiran/Unit P&P sudah dibahagikan Mengikut Penggal/Minggu /Hari Senarai dan jenis ABM sudah dikenalpasti. Kekerapan dan jenis penilaian sudah ditetapkan. Sebelum sesi persekolahan bermula.

KOS/KUANTITI

STANDARD

JADUAL PERLAKSANAAN (Januari- Disember )

PENCAPAIAN SEBENAR

Minggu 1-2 (penggal I) dan dari masa ke semasa. Minggu 1 Penggal 1

(iii)-Kaedah/teknik mengajar Setiap pelajaran (iv)-Pengamalan teras P&P KBSR dan kemahiran belajar (5P + Kemahiran Belajar) (v)-Penglibatan murid dalam pelajaran seperti: -murid dengan murid -murid dengan guru -murid dengan bahan (vi)-Pengurusan Kelas (vii)-Penilaian/tindakan susulan seperti : *kerja tulis/latihan dalam kelas/rumah *lisan *melukis *pemerhatian *penyemakan kerja rumah dll. (ii)-persediaan murid Sebelum pelajaran bermula. Sebelum pelajaran bermula pada setiap hari persekolahan. latihan. Setiap pelajaran Setiap pelajaran Sesuai dengan pelajaran/murid dan kreatif. kaedah. Kaedah/teknik selaras dengan objektif pembelajaran dan keupayaan murid.b. Tahun 4 : 8 orang Murid Tahun 5 : 6 orang Murid Tahun 6 : 9 orang Murid Persedian sesuai dengan objektif pembelajaran dan selaras dengan keupayaan murid dan mengikut format yang sedia ada Murid tahu tajuk/ unit/ kemahiran yang hendak dipelajari. Pelbagai pendekatan digunakan (PKBS) Setiap pelajaran Setiap pelajaran . Semua murid terlibat secara aktif. aspek penilaian. teknik P&P Tahun 2 : 8 orang Murid. ABM. Melaksanakan pengajaran seperti berikut :(i)-perlu persediaan mengajar. Pengamalan teras KBSR/ wajar dengan tajuk/ unit/ kemahiran/keupayaan murid.

(iv) Memastikan Pelaksanaan PEKA bagi tahun 3. dan 6 dijalankan berdasarkan standard dan prosesdur yang baik dan tepat. (iii) Pemantapan proses penilaian berasaskan ujian.5. dan Penilaian persekolahan yang sesuai.B. Persediaan. Sepanjang penggal persekolahan Menggunakan kaedah yang sesuai mengikut aras pelajar. Kemahiran Manipulatif. Semasa proses penilaian seperti yang diarahkan.4. ABM. Diajar dan diaplikasikan di dalam P&P dan aktiviti berkaitan Sains. (ii) Penekanan kepada Kemahiran Saintifik. dan Nilai Moral dalam P&P Sains. (i)Pelaksanaan P&P -memastikan P&P yang dijalankan oleh guru-guru Sains menepati piawaian dan standard kurikulum sebenar dan dilaksanakan dengan berkesan. PENGURUSAN PANITIA SAINS. . Pelajar mampu melalui penilaian dengan baik berdasarkan prosedur yang ditetapkan. Sepanjang penggal Pendekatan. Guru Sains : 2 Orang Pelajar Thn 1-6 : 42 Orang. Sepanjang penggal persekolahan.

. Sistem Maklumat Asrama (SMM) dikemaskini. sahih. (ii)memastikan data yang diberikan berkualiti. Guru (9 Orang). Kemaskini diperingkat PPD pada pulangan pertama tahunan (Januari) dan pulangan kedua tahunan (Jun) untuk pelarasan dan laporan semasa. Sepanjang masa berasaskan keperluan. Kemaskini berasaskan keperluan bagi meningkatkan tahap kualiti data. Sepanjang masa berasaskan keperluan. Pangkalan Data Murid. pengurangan ralat. Minggu terkahir setiap bulan. Aplikasi melibatkan semua pelajar (49 Orang). PENGURUSAN DATA DAN SISTEM MAKLUMAT SEKOLAH (i)memastikan data di dalam Portal EMIS. Guru (9 Orang). dan Staff Sokongan (6 orang) Kemaskini yang dilaksanakan perlu menggunakan Pangkalan Data Utama seperti EMIS dan SMM agar selari di peringkat awal. Aplikasi melibatkan semua pelajar (49 Orang). dan keselarian data peringkat sekolah. Data mesti bersifat sahih dengan dokumen yang sahih. Sistem Maklumat Murid (SMM). Awal Februari dan Awal Julai setiap tahun. dan Staff Sokongan (6 orang) Kemaskini diperingkat sekolah pada minggu terakhir setiap bulan bagi kes tertentu seperti perubahan data. Sepanjang masa berasaskan keperluan. dan sifar ralat.C.

pencapaian di dalam SKT ini dijadikan sebagai kayu ukur dan penanda aras keberkesanan anda di sekolah. Semua peralatan ICT yang dibekalkan. (ii) memastikan perkhidmatan SchoolNet berada di dalam keadaan baik dengan rekod selenggara dan ”Network Setting” yang betul.hanya untukmu .dan P&P tidak terkecuali.. jadi saya cadangkan ia dimasukkan kerana hasil PPGB ini akam menjadi prasyarat Pengesaahan Dalam Jawatan. Set Rangkaian ICT (Internet) yang dibekalkan. Peralatan berfungsi dalam keadaan yang baik. Sepanjang masa berasaskan keperluan.Nyatakan sasaran berdasarkan keperluan sekolah dan bagaimana hendak mencapainya.. Moga kita semua mencapai kejayaan demi anak-anak murid.. Pengimbas.D. Pencetak dan lain-lain peralatan elektronik mencukupi untuk keperluan semasa. bebas virus. p/s : SKT adalah berdasarkan tugas dan tanggungjawab di sekolah.... Peralatan elektronik dikekalkan di dalam keadaan baik dan tersusun. PENGURUSAN ICT (i)memastikan keperluan ICT seperti Komputer. dikemaskini.moga maklumat berguna utk anda semua. bebas habuk.) .... Selain itu. Sepanjang masa berasaskan keperluan. digunakan berasaskan prosedur dan dijaga rapi.. dan diguna dengan penuh berhati-hati.. SKT ini belum dimasukkan Program Pembangunan Guru Baru untuk semua baru. tQ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->