P. 1
Sasaran Kerja Tahunan

Sasaran Kerja Tahunan

|Views: 107|Likes:
Published by Zahid Musa
sasaran kerja tahunan
sasaran kerja tahunan

More info:

Published by: Zahid Musa on Jul 31, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/30/2013

pdf

text

original

SASARAN KERJA TAHUNAN TAHUN 2012 NAMA PEGAWAI : MOHAMAD SALEHUDDIN BIN SEMAIN JAWATAN : GURU AKADEMIK BIASA

GURU DATA & ICT GRED : DG 41 SEKOLAH : S. K. LONG MAKABAR, BARAM. TAHUN : TAHUN 2012 SENARAI PROJEK/ PERKHIDMATAN
A. MENGAJAR,PENGURUSAN KURIKULUM DAN KO-KURIKULUM: 1. MENGAJAR: a. Membuat Perancangan Pengajaran dan Pembelajaran (P&P) Sains, Bahasa Inggeris, Pend. Moral, Kem. Hidup, Pend. Sivik & Kewarganegaraan (PSK) Tahun 2 : 8 orang Murid. Tahun 4 : 8 orang Murid Tahun 5 : 6 orang Murid Tahun 6 : 9 orang Murid Tajuk/Kemahiran/Unit P&P sudah dibahagikan Mengikut Penggal/Minggu /Hari Senarai dan jenis ABM sudah dikenalpasti. Kekerapan dan jenis penilaian sudah ditetapkan. Sebelum sesi persekolahan bermula.

KOS/KUANTITI

STANDARD

JADUAL PERLAKSANAAN (Januari- Disember )

PENCAPAIAN SEBENAR

Minggu 1-2 (penggal I) dan dari masa ke semasa. Minggu 1 Penggal 1

Semua murid terlibat secara aktif. teknik P&P Tahun 2 : 8 orang Murid. ABM. Melaksanakan pengajaran seperti berikut :(i)-perlu persediaan mengajar. Sebelum pelajaran bermula pada setiap hari persekolahan. latihan. (ii)-persediaan murid Sebelum pelajaran bermula. kaedah. Pengamalan teras KBSR/ wajar dengan tajuk/ unit/ kemahiran/keupayaan murid.b. Tahun 4 : 8 orang Murid Tahun 5 : 6 orang Murid Tahun 6 : 9 orang Murid Persedian sesuai dengan objektif pembelajaran dan selaras dengan keupayaan murid dan mengikut format yang sedia ada Murid tahu tajuk/ unit/ kemahiran yang hendak dipelajari. Setiap pelajaran Setiap pelajaran Sesuai dengan pelajaran/murid dan kreatif. Kaedah/teknik selaras dengan objektif pembelajaran dan keupayaan murid. (iii)-Kaedah/teknik mengajar Setiap pelajaran (iv)-Pengamalan teras P&P KBSR dan kemahiran belajar (5P + Kemahiran Belajar) (v)-Penglibatan murid dalam pelajaran seperti: -murid dengan murid -murid dengan guru -murid dengan bahan (vi)-Pengurusan Kelas (vii)-Penilaian/tindakan susulan seperti : *kerja tulis/latihan dalam kelas/rumah *lisan *melukis *pemerhatian *penyemakan kerja rumah dll. Pelbagai pendekatan digunakan (PKBS) Setiap pelajaran Setiap pelajaran . aspek penilaian.

Kemahiran Manipulatif. dan 6 dijalankan berdasarkan standard dan prosesdur yang baik dan tepat. dan Penilaian persekolahan yang sesuai. Diajar dan diaplikasikan di dalam P&P dan aktiviti berkaitan Sains.B. Persediaan. PENGURUSAN PANITIA SAINS. . (ii) Penekanan kepada Kemahiran Saintifik. Semasa proses penilaian seperti yang diarahkan. ABM. (iv) Memastikan Pelaksanaan PEKA bagi tahun 3. Sepanjang penggal Pendekatan.4.5. Guru Sains : 2 Orang Pelajar Thn 1-6 : 42 Orang. Pelajar mampu melalui penilaian dengan baik berdasarkan prosedur yang ditetapkan. (i)Pelaksanaan P&P -memastikan P&P yang dijalankan oleh guru-guru Sains menepati piawaian dan standard kurikulum sebenar dan dilaksanakan dengan berkesan. (iii) Pemantapan proses penilaian berasaskan ujian. Sepanjang penggal persekolahan. dan Nilai Moral dalam P&P Sains. Sepanjang penggal persekolahan Menggunakan kaedah yang sesuai mengikut aras pelajar.

Sepanjang masa berasaskan keperluan. Sistem Maklumat Asrama (SMM) dikemaskini. Awal Februari dan Awal Julai setiap tahun. pengurangan ralat. Pangkalan Data Murid. Kemaskini berasaskan keperluan bagi meningkatkan tahap kualiti data. dan sifar ralat. PENGURUSAN DATA DAN SISTEM MAKLUMAT SEKOLAH (i)memastikan data di dalam Portal EMIS. Kemaskini diperingkat PPD pada pulangan pertama tahunan (Januari) dan pulangan kedua tahunan (Jun) untuk pelarasan dan laporan semasa. dan Staff Sokongan (6 orang) Kemaskini yang dilaksanakan perlu menggunakan Pangkalan Data Utama seperti EMIS dan SMM agar selari di peringkat awal. Guru (9 Orang). dan keselarian data peringkat sekolah. Sistem Maklumat Murid (SMM).C. Minggu terkahir setiap bulan. dan Staff Sokongan (6 orang) Kemaskini diperingkat sekolah pada minggu terakhir setiap bulan bagi kes tertentu seperti perubahan data. Sepanjang masa berasaskan keperluan. Sepanjang masa berasaskan keperluan. Data mesti bersifat sahih dengan dokumen yang sahih. . Guru (9 Orang). Aplikasi melibatkan semua pelajar (49 Orang). Aplikasi melibatkan semua pelajar (49 Orang). (ii)memastikan data yang diberikan berkualiti. sahih.

. Pencetak dan lain-lain peralatan elektronik mencukupi untuk keperluan semasa. Semua peralatan ICT yang dibekalkan. PENGURUSAN ICT (i)memastikan keperluan ICT seperti Komputer. p/s : SKT adalah berdasarkan tugas dan tanggungjawab di sekolah.hanya untukmu .. Sepanjang masa berasaskan keperluan. bebas virus. Peralatan berfungsi dalam keadaan yang baik... Pengimbas. Peralatan elektronik dikekalkan di dalam keadaan baik dan tersusun. bebas habuk. tQ. SKT ini belum dimasukkan Program Pembangunan Guru Baru untuk semua baru.. Moga kita semua mencapai kejayaan demi anak-anak murid..) . Set Rangkaian ICT (Internet) yang dibekalkan. pencapaian di dalam SKT ini dijadikan sebagai kayu ukur dan penanda aras keberkesanan anda di sekolah... dikemaskini.Nyatakan sasaran berdasarkan keperluan sekolah dan bagaimana hendak mencapainya. Sepanjang masa berasaskan keperluan. dan diguna dengan penuh berhati-hati. digunakan berasaskan prosedur dan dijaga rapi. (ii) memastikan perkhidmatan SchoolNet berada di dalam keadaan baik dengan rekod selenggara dan ”Network Setting” yang betul.. Selain itu.dan P&P tidak terkecuali... jadi saya cadangkan ia dimasukkan kerana hasil PPGB ini akam menjadi prasyarat Pengesaahan Dalam Jawatan.moga maklumat berguna utk anda semua..D.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->