1.

0

PENGENALAN DAN KONSEP KEPADA TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS

Terapi dalam Pendidikan Khas adalah berdasarkan konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Murid-murid berkeperluan khas mempunyai sama ada ketidakupayaan, kecacatan, halangan atau rintangan untuk mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, social atau psikomotor. Sehubungan itu kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah pembelajaran mencapai perkembangan tersebut. Oleh yang demikian, setiap murid Pendidikan Khas yang mempunyai kelemahan, kecacatan, halangan atau rintangan tertentu yang mengganggu mereka menjalani kehidupan seharian atau pembelajaran harus melibatkan diri dalam terapi yang sesuai. Terdapat pelbagai jenis dan bentuk terapi yang boleh membantu mereka dalam setiap kekurangan tersebut. Sebagai contoh, jika murid berkenaan mempunyai masalah dalam pertuturan, dia boleh menjalani terapi pertuturan. Jika dia menghadapi masalah dalam pergerakan motor kasar atau halus (psikomotor), dia boleh didedahkan dengan terapi fisio atau cara kerja. Pelaksanaan kaedah terapi ke atas murid haruslah dilakukan oleh mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan seperti doktor atau pakar kesihatan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa terapi yang boleh dijalankan sendiri oleh ibu bapa dan guru seperti terapi muzik, terapi seni,terapi pertuturan dan terapi pergerakan. Namun begitu, untuk menjalankan terapi tersebut, pihak berkenaan haruslah mendapatkan maklumat atau pengetahuan yang sesuai sama ada melalui pembacaan atau rujukan pada pakar.
1

2.0

KEPENTINGAN AKTIVITI TERAPI KEPADA MURID PENDIDIKAN KHAS

Aktiviti terapi amat membantu murid Pendidikan Khas khususnya bermasalah pembelajaran sama ada di dalam proses pembelajaran atau kehidupan seharian mereka. Seperti yang diketahui, murid-murid Pendidikan Khas mempunyai masalah tersendiri sehinggakan ada di antara mereka yang tidak dapat menguruskan diri dengan baik dan mempunyai halangan dalam menjalani kehidupan seharian.

Di sini, saya menyenaraikan beberapa kepentingan terapi kepada murid Pendidikan Khas : 1. Membantu untuk meningkatkan keupayaan mental, emosi dan kesihatan. Melalui aktiviti terapi, murid Pendidikan Khas dapat meningkatkan keupayaan mereka dalam mengawal mental dan emosi dengan baik. Sekiranya mereka dapat mengawal mental dan emosi dengan baik, maka kesihatan diri mereka juga dapat dijaga dengan baik.Sebagai contoh, terapi main yang membantu murid dalammengawal mental dan emosi mereka ketika bermain dengan kawankawan selain membantu mereka menyihatkan tubuh badandalam bentuk riadah.

2. Membantu perkembangan fizikal dan tubuh badan Murid-murid Pendidikan Khas yang mempunyai masalah dalam psikomotor mereka boleh dipulihkan dengan melakukan terapi yang sesuai. Sebagai contoh, melalui aktiviti terapi hidro yang dapat memberi sokongan ke atas tubuh badan
2

melalui apungan air sedikit sebanyak membantu murid mengawal tubuh badan. Selain itu, terapi fisio juga boleh membantu murid seperti cerebral palsy atau lumpuh untuk menggerakkan psikomotornya untuk menjalankan aktiviti harian atau pembelajaran. 3. Merangsang pemikiran dan kreativiti murid Aktiviti terapi juga dapat membantu murid Pendidikan Khas dalam pemikiran dan kognitif mereka. Sebagai contoh, aktiviti terapi seperti terapi seni dan terapi pergerakan dapat merangsang pemikiran dan kreativiti murid dalam mencipta, membina dan membentuk hasil seni atau pergerakan melalui pemikiran mereka.Melalui terapi seni dan terapi pergerakan juga menggalakkan murid untuk menggunakan keupayaan kognitif mereka ke tahap yang maksimum.

4. Membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi Terapi pertuturan merupakan salah satu aktiviti yang membantumurid untuk mempunyai masalah dengan alat artikulasi merekaseperti gagap, sengau, sumbing dan sebagainya. Melalui aktivititerapi pertuturan, mereka dapat melatih dan merangsang alatpertuturan mereka untuk berkomunikasi dengan lebih baik danmembantu mereka menyampaikan maklumat kepada individu lain.

5. Mengurangkan tekanan dan gangguan mental serta emosi Murid-murid Pendidikan Khas biasanya menghadapi gangguan atau tekanan mental dan emosi sama ada dari keluarga atau persekitaran mereka. Oleh yang demikian, melalui aktiviti seperti terapi bermain, terapi muzik atau aroma tera
3

Hal ini kerana terapi-terapi tersebut dalam membuatkan mereka melupakan tekanan atau trauma yang pernah dihadapi dalam kehidupan melalui permainan yang mereka gemari. Selain itu. emosi dan mental. Melalui aktiviti terapi. mendobi. Murid-murid yang mempunyai masalah dalam pengurusan kehidupan seharian boleh dibantu dengan terapi yang sesuai. Memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri. 7. murid dapat bergaul dan berkomunikasi dengan individu dan masyarakat di sekitar mereka.pi dapat membantu mereka dalam menenangkan perasaan. terapi cara kerja yang melatih murid dalam membuat kerja atau aktiviti yang mendatangkan hasil. menjahit. 6. terapi main yang melibatkan murid dengan murid lain akan membantu mereka untuk berkomunikasi dan bergaul sesame sendiri.menanam.Sebagai contoh. lagu atau muzik yang perlahan dan bau-bauan yang menenangkan. Murid juga akan diajar untuk melakukan kerja-kerja yang membantu nya dalam kehidupan seharian seperti memasak. Melalui terapi ini juga mereka dapat meningkatkan keyakinan diri dengan mempercayai keupayaan dan kebolehan diri mereka dalam meningkatkan kualiti hidup mereka dan untuk membantu orang lain. Sebagai contoh. menguruskan diri dan sebagainya. 4 . Membantu untuk meningkatkan kemahiran bersosial murid. menukang. terapi membeli belah juga dapat membantu murid untuk berinteraksi dengan masyarakat dalam proses jual beli.

Sebagai contoh. latihan teraputik 4.0 JENIS-JENIS TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN 3. terapi hidro 6.1 Terapi Fisio Maksud terapi ini adalah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorang individu dengan menggunakan kaedah seperti yg berikut: 1. terapi muzik dapat meningkatkan pengamatan mereka dalam pendengaran dan terapi visual atau penglihatan dapat membantu meningkatkan pengamatan dalam penglihatan.8. pemanasan & penyejukan 5. 3. rangsangan menggunakan elektrik dan cahaya Fisio terapi adalah terapi yang dilakukan untuk membantu anak mengembangkan kemampuan motor kasar (gross motor skill). manipulasi 3. Meningkatkan kemahiran pengamatan (pendengaran dan penglihatan) Kanak-kanak berkeperluan khas yang mempunyai masalah dalam pengamatan sama ada pendengaran atau penglihatan boleh dibantu dengan menjalani beberapa terapi tertentu. Kemampuan motor kasar meliputi otot-otot besar pada seluruh tubuh yang memungkinkan 5 . mengurut 2.

mengangkat. kemampuan anak untuk memangku tubuh bahagian atasnya akan berpengaruh pada kemampuannya menulis (motor halus.2 Terapi Cara Kerja Terapi Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy (OT) adalah satu profesion kesihatan yang memberi fokus kepada pemulihan kecederaan.tubuh melakukan fungsi berjalan. Kemampuan motor kasar sangat penting kerana membuat tubuh boleh melakukan aktivitinya. membongkok. menendang. Pada orang dewasa. 3. penyakit. melompat. duduk segera dari keadaan berbaring. Kanak-kanak dengan kemampuan motor kasar yang kurang. berlari. koordinasi. dan lain-lain. Contohnya. Fisio terapi untuk orang dewasa ini umumnya tersedia di hospital atau klinik fisio terapi yang memiliki peralatan khusus untuk itu. dan melempar bola. Bagi mereka. akan mempunyai kesulitan dengan kemampuan lain seperti menulis. fine motor skill).aktiviti ini sangat memerlukan tenaga. strok. produktiviti (work) dan pelbagai aktiviti riadah (leisure). dan menulis di papan tulis. Kemampuan motor kasar juga sangat berhubungan dengan fungsi badan lainnya. menjaga keseimbangan. biasanya fisio terapi diperlukan setelah trauma pada fisik (pasca kecederaan. duduk tegak. kecacatan fizikal dan mental serta faktor keuzuran seseorang individu bagi membolehkan mereka berdikari dalam melakukan aktiviti kehidupan harian (activities of daily living). aktiviti . memperhatikan aktiviti kelas. dan trauma lainnya yang menyebabkan performa badan terganggu). 6 .

mangsa strok. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi cara kerja ini dapat membantu kanak-kanak berkeperluan khas?. semua ahli terapi perlu bekerja secara kumpulan dengan mangsa strok.Terapi cara kerja melibatkan latihan semula otak mangsa strok untuk menyesuaikan diri kepada kekurangan yang disebabkan oleh strok. penjagaan diri dan kemandirian di tempat kerja dan riadah. pediatrik. Contohnya. geriatrik dan psikiatrik. neurologi. medikal. Sebagai contoh.makan dan membuat kerja rumah.terapi cara kerja melibatkan penilaian fungsi kognitif dan persepsi. Ini dilaksanakan untuk menjalankan tugas-tugas kehidupan harian dengan paling berkesan dan cermat untuk mengelakkan kecacatan atau komplikasi. Ahli terapi carakerja perlu kreatif dan inovatif dalam mengadaptasikan setiap sesuatu yang ada di sekeliling pesakit agar boleh digunakan dan memberi manfaat bagi membolehkan pesakit mencapai tahap kefungsian yang optima dalam kehidupan. cara yang betul membantu mangsa strok 7 . terdapat sedikit pertindihan dengan tugas ahli fisioterapi dan ahli patologi pertuturan. adalah sejenis pemulihan untuk memperbaiki kualiti hidup seseorang. orthopedik. mampu dan berkebolehan menjalankan tugas harian seperti berjalan. Ia bertumpu kepada memperbaiki kebolehan menjalankan aktiviti hidup seharian. secara ideal.Ahli terapi carakerja akan bekerjasama dengan pelbagai profesion kesihatan dan perubatan lain bagi merawat pesakit yang mempunyai masalah dalam fizikal. yang dibantu oleh ahli terapi cara kerja. Memandangkan skop yang luas ini. Sebenarnya. memakai baju. mandi.Terapi cara kerja.

kerana ini boleh menambah kekakuan dan kesakitan. aktiviti terapeutik. Terdapat tiga aspek yang mengimbangi kehidupan manusia menjadi teras terapi carakerja untuk dicapai oleh pesakit iaitu berdikari dalam aktiviti kehidupan harian (ADL).bangun dari katil. duduk. sekolah dan persekitaran awam) untuk membolehkan pesakit berdikari dengan kecacatan (handicap) yang ada dan 8 . masuk ke dalam kereta dan sebagainya tanpa mengabaikan bahagian tubuh yang terjejas. penyakit.1 Peranan Ahli Terapi Cara Kerja Pegawai Pemulihan Perubatan (Carakerja) dan Jurupulih Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapist (OT) mempunyai peranan berikut iaitu menjalankan penilaian piawai untuk mengenal pasti bidang prestasi carakerja pesakit dari tiga aspek ADL. Rawatan adalah berbentuk modaliti adjunktif. 3. Pemulihan Carakerja (Terapi Carakerja) atau lebih dikenali dengan nama Occupational Therapy adalah satu profesyen kesihatan yang memberi fokus kepada penghakupayaan individu dalam merawat kecederaan. tempat kerja. menjalankan penilaian persekitaran (rumah. Work dan Leisure.2. Work dan Leisure. menjalankan penilaian terhadap komponen prestasi carakerja yang terlibat untuk melaksanakan ADL. menyumbang kepada produktiviti (Work) dan melaksanakan dan mempelbagai aktiviti riadah (Leisure). berdikari dan bermakna. sensori integrasi dan rundingcara pemantauan dan pencegahan. kecacatan dan keuzuran bagi mencapai kehidupan produktif.

atau isyarat tangan. dan aktiviti terapeutik dapat menggalakkan penyembuhan (enabling). Selain itu.2000) 9 . cara adjunktif. Tambahan lagi. mereka akan melaksanakan dokumentasi mengikut piawai yang ditentukan. dan pelaksanaan carakerja juga turut berkaitan dengan peranan yang perlu dilakukan oleh ahli tedrapi cara kerja. curative dan rehabilitatif dari aspek terapi carakerja turut dijalankan dari semasa ke semasa. penulisan. penulisan dan sistem simbol yang lain (Amarican Speech and Language Association. percakapan. Masalah bahasa merupakan satu gangguan dan halangan kepada kefahaman dan penggunaan bahasa pertuturan.mengimplementasikan terapi mengikut tahap keperluan pesakit menurut empat piawai . Aktiviti kefungsian yang bermakna untuk disembuhkan (purposeful). perkhidmatan runding cara promotif. Akhirnya. proses ini memerlukan penggunaan sistem biasa seperti simbol. isyarat. 3. Peranan mereka juga adalah memberi preskripsi dan latihan menggunakan alat-alat bantuan sementara atau kekal berdasarkan penilaian ke atas bidang dan komponen prestasi carakerja pesakit.3 Terapi Pertuturan Definisi kepada terapi pertuturan ialah ia merupakan proses perkongsian idea di antara penyampai yang encodes mesej dan penerima yang decodes mesej.

Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. Terapi pertuturan merupajan kaedah yang ideal untuk kanak-kanak belajar mendengar .4 Terapi Muzik dan Nyanyian Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut. Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza.Kanak-kanak bermasalah pendengaran boleh dibantu mendengar dan bertutur. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. 10 . namun ia bergantung kepada terapi yang diperolehi. 1999) Satu kaedah untuk mengajar kanak-kanak pekak menggunakan pendengaran mereka bagi mempelajari bahasa pertuturan melalui ABD atau C dimana penekanan diberikan kepada kemahiran mendengar bunyi pertuturan tanpa membaca pergerakan bibir serta penglibatan ibu bapa dalam proses pembelajaran anak-anak mereka. 2000) Teknologi ABD & Koklea Implan boleh membantu potensi mendengar dan bertutur. (Unit pertuturan U) 3. (Judith L Simser. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. marilah kita sama-sama mengenali apakah yang dimaksudkan dengan muzik dan apakah pula yang dimaksudkan dengan terapi muzik. (Warren Estabrook.

“ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. pemuliharaan dan peningkatan tarafkesihatan mental dan fizikal seseorang. Kehidupan botani juga memberikan reaksi kepada muzik. Di mana sebuah bukuajaran Cina “I Ching” menyatakan “muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang. kerencatan akal.Nota muzik yang berbeza juga dikatakan mampu untuk mencipta perubahan dalam keadaan alam semula jadi. sebaliknya ia sudah digunakan denganmeluas sejak lama dulu. Terapi muzik merupakan satu bidang profesional yang menggunakan muzik untuk pemulihan. Seramai 6000 hingga 10 000 orang pakar terapi di seluruh dunia memberi perkhidmatan kepada golongan masyarakat terutamanya yang menghadapi trauma.” Epik India juga telah membuktikan bahawa muzik adalah punca oyang palingberkuasa yang seringkali bergema seiringan dengan alunan alam semula jadi. gangguan emosi. termasuk penyakit kanser dan AIDS. Bagaimana pula dengan terapi muzik? Menggunakan muzik sebagai terapibukan sesuatu yang baru diperkatakan. Perubahan dari segi kognitif. sosial danemosi dapat dicapai dengan teknik-teknik muzik tertentu. stress. 11 . Apalagi jika ia dikaitkan dengan manusia yang boleh bertindak balas dengan muzik pada tahap-tahap tertentu.

5 Terapi Seni Visual Bidang pendidikan kanak-kanak bermasalah pembelajaran mendapat perhatian yang serius daripada pihak kerajaan dan berbagai usaha telah dilakukan untuk memastikan kanak-kanak ini mendapat perhatian yang sewajarnya. bermain alat muzik. 3.Di antara matlamat muzik terapi adalah pemulihan kekuatan fizikal. menari atau melukis dengan muzik. riadah dan kreativiti. pakar terapi muzik akan menjalankan program terapi muzik yang mungkin melibatkan teknik-teknik seperti mendengar. menyanyi. Komponen pendidikan seni mempunyai matlamat yang menjurus kepada memenuhi keperluan perasaan individu. Pendidikan seni dalam kurikulum pendidikan khas bermasalah pembelajaran bertujuan untuk mengembangkan potensi kanak-kanak bermasalah pembelajaran supaya mereka dapat mengamalkan pengetahuan. Setelah penaksiran klinikal dibuat. Kurikulum Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran di Malaysia digubal berasaskan keupayaan individu berkeperluan khas. perbincangan lirik lagu. seleksi muzik tertentu. Salah satu dari bidang ini komponennya adalah pendidikan seni yang terletak di bawah bidang sosial. bidang kerohanian dan nilai-nilai murni serta bidang sosial. memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga serta memberi peluang melepaskan perasaan dan menenangkan fikiran. kemahiran dan nilai yang diperolehi. mengurangkan pesakit menanggung kepedihan rawatan. Oleh itu 12 . Kurikulum ini terdiri daripada empat bidang iaitu bidang pengurusan hidup. riadah dan aktiviti. bidang akademik dan berfungsi.

“Jangan ambil mudah luahan artistik orang di sekeliling anda.pengajaran dan pembelajaran seni dapat mengembangkan bakat. kemahiran persepsualmotor dan kreativiti seni. Seni juga secara umumnya menggalakkan murid meneroka imaginasi. Seni digunakan sebagai medium meluahkan perasaan dan ekspresi murid bermasalah pembelajaran.“ (20 Oktober 2008 . Kepentingan pendidikan seni dalam pendidikan khas ialah bagi meningkatkan kemahiran motor kasar dan motor halus. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sebagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. membentuk kecerdasan. meneroka fungsi simbolik dalam seni dan membina kemahiran penilaian kendiri. Selangor. 13 .Fatimi Nadiah Zainudeen) Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. kreativiti kanak-kanak tersebut serta menggalakkan perkembangan sosial mereka menerusi nilai yang dipelajari. Sebuah lukisan pernah menimbulkan persoalan Paul Jambunathan. Pusat Perubatan Sunway. pakar konsultan psikologi klinikal dan pensyarah kanan dalam Sains Tingkah laku di Sekolah Perubatan. Ia mungkinmenjadi ‘kunci’ kepada sesuatu di dalam diri mereka. Setiap lukisan mempunyaikaitan psikologi dengan si pelukisnya.

Menurut Paul (2008). seni dapat membantu menggambarkan perasaan yang sukar untuk diluahkan dalam bentuk perkataan. termasuk menghasilkan skulptur. Malah. Sebastian Kneipp pada awal abad ke-19 yang menghidap batuk kering. penggunaan pek panas atau sejuk bagi melegakan kesakitan otot juga dianggap sebahagian daripada hidro terapi. lagu.medium lukisan. mengekal dan menjaga kesihatan. nyata ia menyimpan luka yang dalam. mandi wap. Setelah ditanyakan kepada pemilik lukisan. Malah cara ini sebenarnya menggalakkan curahan perasaan menggunakan pendekatan yang selamat dan diterima ramai. boleh menjadi satu bentuk terapi dimana seseorang itu dapat meluahkan diri mereka yang sebenar. kerana bukan semua orang dapat berkata-kata dan menyampaikan mesej secara lisan dengan baik.Terdapat banyak jenis terapi air yang ditawarkan termasuklah sauna. Beliau juga mengatakan bahawa. skor muzik dan sebagainya. mandi sitz (hanya merendamkan punggung dan paha) atau sekadar berendam dalam air suam. 3.Gambaran seorang yang tidur di katil pada kedudukan terbalik dengan bahagian kepala diletakkan di hujung dan kaki di kepala katil jauh daripada telahan literalnya. Dia percaya banyak penyakit boleh disembuhkan dengan menggunakan air bagi menyingkirkan bahan kumuh dan toksik daripada 14 . atau seni. Berdasarkan sejarah. terapi air dipelopori paderi Bavaria Jerman.6 Terapi Hidro Terapi hidro bermakna menggunakan air dalam sebarang bentuk untuk mengembalikan tenaga.

Malah. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi hidro ini boleh menjadi ejen rawatan? Sebenarnya.sifat air sangat unik. Ia juga boleh melarutkan bahan lain seperti garam galian.badan. penggunaan air bagi tujuan perubatan juga tercatat dalam sejarah Cina. Manakala rumah mandi awam dikatakan menjadi antara unsur penting dalam budaya Rom kuno. Ia boleh wujud dalam tiga bentuk iaitu cecair (air). pakar perubatan Rom. Manakala air suam pula akan merehatkan otot. strok dan artritis boleh dilakukan dengan mudah di dalam air. Sejarah rawatan menggunakan air bermula 4. Galen dan Celsus menulis makalah menyarankan amalan mandian sejuk dan suam sangat baik dan berkesan kepada kesihatan tubuh badan. India.500 tahun sebelum Masihi berdasarkan penemuan runtuhan tab mandi kuno di Pakistan. Air boleh menyimpan dan mengalirkan haba serta tenaga. Yunani dan Timur Tengah. Selain itu. Menggunakan air sejuk dan suam secara berselang seli dikatakan boleh 15 . Terapi air yang dijalankan di kolam renang khas mempunyai kelebihan tersendiri kerana ada pergerakan yang tidak boleh dilakukan di atas tanah (darat) terutama bagi individu yang alami masalah kecederaan tulang belakang. Kini air masih menjadi antara kaedah utama dalam rawatan moden untuk pelbagai jenis masalah kesihatan. Jepun. Air sejuk akan memberi rangsangan kepada salur darah yang dekat dengan kulit untuk mengecut dan mengalihkan lebih banyak aliran darah ke organ dalam badan. pepejal (ais) dan wap. mengembangkan salur darah dan membantu menyingkirkan bahan buangan daripada tisu badan. Asas dalam terapi air ialah suhu air yang digunakan.

tekanan hidrostatik. Daya apungan ini membolehkan pesakit menggerakkan anggota yang sakit dengan menggunakan sedikit tenaga dan mengurangkan ketegangan otot yang ditanggung otot tulang belakang dan kaki akan berkurang. Ciri ini amat berguna membantu pesakit yang tidak boleh bersenam akibat sakit pada sendi terutama pada lutut.gabungan seseorang pesakit daya apungan dan kelikatan mengikut melakukan pergerakan kemampuannya. kelikatan air. Pada peringkat permulaan. senaman bolehlah dibuat melawan arus. senaman boleh dilakukan mengikut arus air (arah pergerakan air dan kurang halangan) tetapi apabila apabila otot sudah kuat.Pergerakan 16 . . Dalam air. tulang belakang dan pinggul selain dapat membantu merawat pesakit yang mengalami keretakan tulang dan masalah berlebihan berat badan.1 Ciri-Ciri Yang Membolehkan Air Menjadi Medium Rawatan Terdapat beberapa ciri penting yang membolehkan air menjadi medium rawatan iaitu daya apungan. Halangan ini tanpa disedari dapat membantu pesakit membina kekuatan pada otot yang cedera dan lemah tanpa perlu mengangkat beban. badan akan menjadi 90 peratus lebih ringan kerana ia ditampung oleh daya apungan air. Ciri yang kedua ialah kelikatan air. mengurangkan keradangan dan merangsang aliran darah. Ia memberi halangan kepada pergerakan. 3.6.memperbaiki proses penyingkiran bahan kumuh. membolehkan Bagaimanapun.

Bagaimanapun jangan berendam dalam air yang dirasakan terlalu panas kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan terutama kepada pesakit yang ada masalah jantung. salur darah akan menjadi kembang dan melancarkan aliran darah yang secara tidak langsung mempercepatkan proses penyembuhan. Keadaan ini juga membolehkan enzim dan endorfin (ejen penahan sakit semula jadi dalam badan) bekerja dengan lebih baik khususnya pada anggota yang sakit. Apabila berada dalam air. Apabila mengalami kecederaan otot. tekanan hidrostatik. haba. Ciri yang keempat pula ialah suhu air.air ini juga dianggap sebagai urutan. Air memberi tekanan dari semua arah.Terapi air membantu pesakit menggerakkan otot yang cedera dan pada masa sama ia mengurangkan masalah bengkak pada otot. Suhu air yang sesuai untuk terapi ialah antara 32 hingga 34 darjah Celsius (air terasa suam). Air suam akan merehatkan otot dan membolehkan ia digerakkan tanpa berasa sakit. Tekanan ini membantu meningkatkan kepekaan pesakit terhadap pergerakan semua ototnya. Apabila berendam dalam air suam. Jadi seluruh badan akan menerima manfaatnya. Ketiga. Ia juga membantu sel menyingkirkan bahan kumuh dan digantikan dengan oksigen serta nutrien. halangan dan daya apungan 17 . bengkak atau cedera Seterusnya. kebanyakan pesakit tidak mahu menggerakkan otot berkenaan bagi mengelakkan rasa sakit tetapi perkara ini sebenarnya hanya akan menyebabkan otot menjadi tegang. Kedalaman berbeza akan memberi tekanan. seluruh badan akan menerima urutan.

kita banyak mengambil makanan ringan yang mempunyai pelbagai perisa dan pewarna tambahan. meningkatkan keyakinan diri khususnya pada pesakit yang tidak dapat mengikuti program di darat boleh mendapat manfaat melalui terapi air dan membuatkan mereka berada dalam keadaan yang lebih baik. merehatkan minda dan badan serta dapat melegakan kesakitan yang dialami.Terapi ini juga dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kecederaan apada badan. terapi ini dapat memperbaiki keseimbangan. masalah ini dapat diatasi melalui terapi air kerana ia dapat mengurangkan suhu badan (ketika demam). melalui terapi ini.yang berbeza. ia dapat membantu badan menyingkirkan bahan toksin tersebut. sekaligus 18 . Jika kita perhatikan .2 Kelebihan . Disamping itu juga. meningkatkan daya ketahanan (melalui senaman dalam air). Tambahan lagi. terapi ini dapat meningkatkan kepekaan deria.Kelebihan Terapi Hidro Terdapat banyak kelebihan dalam terapi hidro ini antaranya dapat menguatkan otot. 3.6. Jika kita seorang yang cepat demam dan mempunyai antibodi badan yang lemah. memperbaiki keupayaan melakukan senaman regangan (pergerakan yang tidak boleh dilakukan di darat boleh dibuat dalam air). Jadi pesakit boleh memilih berada pada kedalaman mengikut kemampuan dan masalah yang dihadapi. Namun. Kelebihan terapi hidro ini juga ialah dimana air menjadi ejen anti pengecutan otot yang tidak terkawal. Ini amat baik untuk pesakit kanak-kanak serebral palsi atau pesakit dewasa yang kerap alami kekejangan otot.

Bina keyakinan diri Kreativiti. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang lebih baik atau normal. 19 . Antara kepentingan hidroterapi ini ialah: • • • • • • • • • • Menghilangkan tekanan Keupayaan berkomunikasi Simulasi sistem otak.4 Pengamatan Terdapat beberapa latihan dalam pengamatan antaranya ialah: • • Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain Latihan daya kepimpinan.dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan meningkatkan sistem imun badan. Melatih sikap bekerjasama.6. Merangsang pertuturan. Kawalan diri.6.3 Kepentingan Terapi Hidro Hidroterapi merupakan suatu bidang yang agak luas bertujuan untuk mengembalikan. Ia juaga boleh membantu mengawal tekanan darah dan paras gula dalam badan dan memperbaiki pernafasan. Meningkatkan kesabaran 3. Latihan ‘Social skill’. fizikal. memelihara dan memulih keadaan emosi. 3.

faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Pembentukan ‘body image’.1 Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami oleh murid PPKI di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. Peningkatan ‘self-esteem’ (keyakinan diri). Ada murid-murid PPKI yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam renang. Daya konsentrasi. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. 3. Guru juga harus ingat bahawa murid-murid PPKI tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. 3.5. Oleh itu. 20 .6.6. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut.• • • • Manipulasi tangan dan jari-jemari. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat.5 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid PPKI ini. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya.

3. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air.5. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek.5.3 1. Mengenakan jaket keselamatan. Isi Pelajaran Bermain-main di tepi air.6.2 Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam.  Aktiviti . 21 . Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut.6. ‘Eye Contact’ boleh membantu membina keyakinan murid. 3. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan.   2.Aktiviti Terapi Hidro (Renang) Pendahuluan Memanaskan badan dan meregangkan otot.

Aktiviti renang bebas menggunakan bola juga perlu dengan pemerhatian guru. Aktiviti renang ini hendaklah dengan bantuan guru. Janganjangan tubuh kita hanya kekurangan salah satu unsur warna saja. tetapi tidak ada merasa untuk melakukan sesuatu. 3. Mengemaskan dan membersihkan diri. Tubuh kita tidak sakit. Melakukan aktiviti berjalan di dalam kolam dengan bantuan guru. Warna mempengaruhi aura tubuh sehingga jika tubuh berlebihan atau kekurangan salah 22 . Murid masuk ke dalam kolam dengan bantuan guru dengan cara yang betul   Guru membantu murid mengadakan aktiviti-aktiviti ampungan. emosi.7 TERAPI WARNA Seringkah anda merasa tubuh kurang selesa? Bukan hanya tubuh. tetapi hati dan perasaan pun tidak selesa. 3. sejak zaman Mesir Kuno memang sudah dipercayai mempunyai pengaruh yang besar pada tubuh (fizik. Jangan terburu-buru tetapi cuba berfikir mungkin kita mempunyai penyakit. • • Penutup Aktiviti kelonggaran dan regangan tangan dan kaki. Murid keluar daripada kolam dengan menggunakan kaedah tertentu. Warna. dan mental) manusia. Hal sedemikan sering dipanggil “mood”.

walau apa pun isinya. Oleh kerana itu terapi warna juga boleh diterapkan pada kanak-kanak dengan keperluan khusus seperti sindrom down. 3. warna memang mempunyai kekuatan untuk tubuh. Dalam buku Colour Therapy. 23 .satu warna. kanak-kanak dengan kecerdasan di bawah normal. autis. Tubuh dan fikiran orang itu tidak akan rasa berlama-lama di ruangan itu. kanak-kanak kesulitan untuk belajar dan sebagainya. disleksia. terapi warna adalah penyembuhan sebuah penyakit dengan mengaplikasikan warna-warna yang tepat untuk penyembuhan dalam bentuk yang lebih efektif berbanding sinaran matahari. Jika ada warna yang membuat tubuh dan fikiran merasa tidak selesa. akan terjadi ketidakseimbangan tubuh yang akhirnya mempengaruhi mood dan kesihatan tubuh. pengamal terapi warna.1 Kepentingan Terapi warna Terapi warna mengimbangkan aura tubuh Warna mempengaruhi setiap orang. Pengaruh Dan Kekuatan Warna Dalam Kehidupan dikatakan. Warna bukanlah ubat. tetapi ia boleh membantu proses penyembuhan sebuah penyakit lewat gelombang atau vibrasinya. tentu ada kombinasi warna lain yang boleh membuat orang merasa rileks dan tenang. Menurut Gitta S van Engelen. sederhana bahawa warna sangat mempengaruhi tubuh jika seseorang masuk ke ruangan yang berwarna hitam kelam atau coklat tua.7. Contohnya.

Jakarta Selatan. jelas Gitta. baru menentukan warna apa yang mereka perlukan pada saat itu. Aura kanak-kanak dengan keperluan khusus biasanya tidak seimbang. Mereka mengamuk kerana orang lain tidak mengerti apa yang mereka inginkan. Namun seseorang boleh medapatkan sendiri warna yang diperlukan.Penggunaan terapi warna sangat membantu kanak-kanak untuk menyalurkan marahnya. mereka boleh menghilangkan rasa marah itu dengan menyerap warna tertentu. Jika mereka terlatih untuk menjalani terapi warna sendiri. Menentukan warna yang diperlukan memang sebaiknya dilakukan oleh ahli terapi warna. Dalam buku Colour Teraphy ditulis: 24 . bincang dulu dengan ahli terapi warna untuk menentukan warna apa yang tubuh kita perlukan. Terapi warna tidak boleh diberikan kepada seluruh murid sekaligus kerana keperluan mereka berbeza-beza. Aura mereka cenderung berwarna hitam. Biasanya saya melakukan bertanya dulu. Namun setiap kanakkanak mempunyai peningkatan kecenderungan yang berbeza. kata Gitta yang mempraktikkan terapi warna di sekolah International Center for Special Children in Education. tubuh memiliki tujuh buah cakra yang sangat dipengaruhi oleh warna. Apa yang perlu diingat. Sebaiknya sebelum melakukan terapi warna.

asma. dan kesedaran. tekanan darah rendah. kekuatan. Warna ini juga berhubungan dengan kegembiraan dan keceriaan. melegakan bawah pinggang. seksualiti. Warna kuning juga boleh mengawal konsentrasi haid. mati pucuk.Warna merah – berhubungan dengan cakra dasar yang mempengaruhi kecergasan. Ungu – merupakan warna cakra mahkota dan berhubungan dengan tenaga dari fungsi fikiran tertinggi. Warna ini sangat menenangkan dan sangat baik untuk insomnia. Biru – berhubungan dengan cakra kerongkong. kekurangan tenaga. Hijau adalah warna penyembuh kerana ia mengimbangkan dan menstabilkan tenaga tubuh. dan jangkitan saluran kencing. penyakit kulit. Warna Jingga – berhubungan dengan cakra limpa yang mengatur sirkulasi dan metabolisme. Kuning – berhubungan dengan dengan cakra solar plexus yang mempengaruhi intelektual dan mengambil keputusan. Warna ini membantu meningkatkan 25 . Merah boleh mengatasi anemia. Hijau – berhubungan dengan cakra jantung. dan migran.

mengurangi rasa tidak berdaya. terapi boleh diteruskan sampai tubuh merasa cukup. biarkan kulit terbuka tanpa penutup agar penyerapan warna lebih banyak. lakukan maksima empat kali seminggu. Terapi warna boleh dilakukan sendiri dengan berbagai cara. bergantung yang diperlukan. termasuk memakai baju dengan warna-warna yang diperlukan. Di ruangan itu kita tidur dengan santai sambil mendengar muzik yang sesuai. segera hentikan kerana bererti tubuh sudah cukup menerima warna itu. Hitam – sering dikaitkan untuk menekan nafsu makan. orang juga boleh memegang benda dengan warna yang kita perlukan. gelombang warna yang ada pada baju mampu merembat masuk melalui kulit. pakai pelapik berwarna hitam untuk meja makan. Bagi yang ingin mengurangi berat badan. Jadi kalau kita ingin merasa 26 . lakukan selama lima hingga 10 minit setiap kali terapi. Jika perlu. Walau tidak secepat sinar. Namun jika tubuh masih merasa rileks dan sedap. Gitta mengingatkan. Cara terapi warna sangat banyak. Selain itu.rasa percaya diri. jika rasa sudah tidak sedap. serta mengubati kelainan mental dan saraf. Kita boleh menggunakan ruangan kecil dengan lampu berwarna.

Keterangan : Warna darah dan hangat. kerana biru melancarkan komunikasi. Sedangkan warna hitam bisa meningkatkan rasa percaya diri. Coral. Batu permata asli mempunyai kesan yang lebih di dalam kegunaan untuk terapi kesihatan jika dibandingkan dengan kristal buatan. Jasper Merah. Tubuh manusia mempunyai 7 bahagian asas yang digunakan untuk merawat sesuatu penyakit. Warna berkaitan kepantasan dan stamina. Garnet Merah. 7 bahagian ini dapat diterangkan dengan melihat kepada berikut: Meridian 1 : Warna Merah Jenis Batu Permata/Kristal: Batu Delima. Akik Merah dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna merah. Almandine. Kristal buatan manusia hanya bergantung kepada terapi warna sahaja. Manakala batu permata asli mempunyai kesan dari segi getaran warna yang terhasil dari Shumann Resonance Frecuency. Kadar getaran terendah dan jarak gelombang cahaya terpanjang (Lembu tidak boleh melihat warna merah tetapi mampu merasai getaran warna merah) 27 . Bila mahu wawancara pakailah baju warna biru. pakailah baju warna merah.berani. Nilam Merah. Ketujuh-tujuhnya diwakili oleh warna masing-masing dan warna-warna inilah mewakili warna batu permata yang akan digunakan untuk merawat sesuatu jenis penyakit. Spinal. Pancaran ini hanya dimiliki oleh benda-benda hidup dan jisim kurniaan Tuhan termasuk batu permata semula jadi ini.

e) Warna merah bertindak sebagai perangsang seks f) Bagus untuk kanak-kanak sekolah g) Untuk mengurangkan arthritis. Meridian 3 : Warna Kuning darah 28 . paru paru. pundi dan bahagian bawah badan b) Merangsang jantung. osteoperosis dan kemurungan. Jasper Oren. pankreas dan limpa b) Pembuka selera dan sebagai perangsang seks c) Sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi d) Membantu mengurangkan kahak. Akik Oren.Kegunaan Terapi: a) Mengawal buah pinggang. asma. kegembiraan dan motivasi Kegunaan Terapi: a) Membantu merawat masalah berkaitan sistem pencernaan. kejang. Amber Oren. meningkatkan tekanan darah c) Membantu penyerapan zat besi dan oksigen d) Membina sel darah merah dan meningkatkan stamina. Meridian 2 : Warna Orange Jenis Batu Permata/Kristal: Kuartza Oren. tangan dan kaki sejuk dan tekanan rendah. Carnelian Oren dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna oren Keterangan: Warna untuk kesihatan. paru-paru.

Meridian 4 : Warna Hijau Jenis Batu Permata/Kristal: Jed. Aventurine.Jenis Batu Permata/Kristal: Citrine. Malakit Hijau. Akik Kuning. kegembiraan dan pemikiran yang tegas 29 . Manikam (Topaz) Kuning. Amber Kuning dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna kuning Keterangan: Warna matahari dan warna asas kepada kehidupan. Dikenali sebagai ‘desicive yellow’ (kuning ketegasan) Kegunaan Terapi: a) Menguatkan sistem saraf. Akik Hijau. kecantikan. Zamrud. kesihatan. sistem ketahanan badan dan fikiran b) Membantu mengurangkan gangguan sistem penghadaman dan alergi c) Membantu badan membuang toksin melalui kulit contoh ekzema. Warna kebijaksanaan dan dapat merehatkan minda. Zirkon Hijau dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna hijau Keterangan : Warna semulajadi yang melambangkan keseimbangan kasih sayang. Tenaga yang baik dari matahari terdapat dalam batu permata asli. Nilam Kuning. jerawat. d) Membaiki masalah kencing manis dan kegemukan e) Melegakan masalah kekurangan kalsium f) Letakkan kristal berwarna kuning/oren berhampiran meja komputer untuk mengurangkan radiasi dan meningkatkan konsentrasi. Kuartza Kuning.

tenang dan relaks. Kuartza Biru. b)Memudahkan untuk mengingati ucapan c)Membuang racun dalam badan d)Digunakan untuk melegakan kesakitan. Akuamarin Biru. melecur yang teruk. degupan jantung yang tidak normal. susah untuk tidur. jerawat dan tekanan e) Gunakannya jika ingin mendapatkan ilham f) Digunakan untuk rawatan terkejut. sun burn. Ia dikenali sebagai ‘colour of distance’ dan dapat membantu menenangkan fikiran. demam. Turquoise. tekanan. kandungan asid dan alkali dalam badan d) Membantu mengurangkan kulit berminyak. dan kanak-kanak yang terlalu aktif Meridian 7 : Warna Ungu Jenis Batu Permata/Kristal: 30 . sakit kepala. demam dan ketakcernaan Meridian 5 & 6 : Warna Biru Jenis Batu Permata/Kristal: Nilam Biru. Blue Sandstone dan lain-lain batu permata asli dan kristal asli berwarna biru Keterangan: Warna kedamaian. kegatalan kulit.Kegunaan Terapi: a) Membantu melegakan badan dan minda ketika menghadapi tekanan b) Menyeimbangkan emosi c) Menstabilkan tekanan darah. asma yang teruk. Kegunaan Terapi: a)Meningkatkan kreativiti dan kebijaksanaan. Lapis Lazuli. Juga dikenali sebagai ‘communicative blue’. bronkitis.

kulit dan rambut b) Merehatkan badan dan minda c) Anti bakteria – baik untuk merawat jerawat dan ekzema Meridian 8 . Dalam terapi getaran warna. Warna ungu mempunyai getaran yang cepat dan dikenali sebagai warna yang menyembuhkan penyakit. Merah (Yang) adalah panas dan biru (Yin) adalah sejuk. Batu Kuartza. Zirkon.Amethyst dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna ungu Keterangan: Gabungan warna merah dan biru. Batu Kristal dan batu permata asli dan kristal asli lain yang berwarna putih Keterangan: Warna putih adalah warna asas dan merangkumi spektrum yang penuh untuk semua warna dan getarannya. Ledua-dua warna ini menseimbangkan tenaga. Cahaya putih adalah cahaya dari matahari dan mempunyai tahap tenaga tertinggi. warna putih digunakan dalam semua situasi untuk membantu proses penyembuhan penyakit Kegunaan Terapi: 31 . Kegunaan Terapi: a) Berhubung dengan sistem saraf.Warna Putih Jenis Batu Permata atau Kristal: Berlian.

a) Warna putih adalah warna utama dalam getaran untuk badan dan minda b) Boleh digunakan bersama warna lain sebagai penggalak penyembuhan. pergerakan yang berirama dan kemampuan kreativiti yang semulajadi. 32 . mental dan sosial yang sihat. Kanak-kanak dikenali sebagai individu yang suka bermain. Oleh itu aktiviti pergerakan kreatif hendaklah disusun berdasarkan ciri-ciri suka bermain. Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. c) Juga boleh digunakan jika spectrum warna lain tidak memberikan apaapa kesan 3. Naluri suka bermain ini boleh disalurkan kepada bentuk pengalaman yang kreatif yang dapat membina situasi dan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan fizikal. isu dan masalah persekitaran mereka. ritma dan kebebasan mencurahkan perasaan dan idea untuk memberikan keseronokan dan kepuasan.8 TERAPI PERGERAKAN KREATIF Kanak-kanak sejak dilahirkan suka bergerak bebas. Ingin melahirkan perasaan dan idea serta ingin tahu tentang sesuatu demi mempelajari dan memahami konsep. Mereka gemar mencipta dan tidak keberatan untuk memberi penghargaan atau berasa bangga terhadap hasil ciptaan sendiri atau kelompok sebaya. kreatif.

Mengikut pendapat Dauer dan Prangrazi (1983). Dauer dan Prangrazi (1983). Keinginan-keinginan ini juga tidak terkecuali kepada murid berkeperluan khas. kanak-kanak mempunyai keinginan-keinginan untuk bergerak. dan mengetahui. berjaya dan diperkenankan. geraktari menggunakan kanak-kanak. memperoleh kecergasan fizikal dan daya penarik. Drama Kreatif dan Pergerakan Kreatif adalah di antara istilah-istilah yang kerap digunakan dan kadangkala penggunaannya silih berganti antara satu sama lain. Namun maksudnya menjurus ke arah yang hampir sama iaitu penggunaan pergerakan tubuh badan. bersaing. telah mengenal pasti sembilan keinginan asas kanak-kanak iaitu Keinginan untuk bergerak. Menurut ‘Pergerakan Gladys Andrew untuk Fleming (1976). Keinginan untuk diterima oleh kelompok sebaya dan hidup bermasyarakat. berlakon dan sentiasa aktif yang tidak boleh dipuaskan. perkembangan psikologi dan mental serta rohani dan sosial. Keinginan-keinginan pada peringkat awal ini harus ditumpukan kepada pergerakan-pergerakan kreatif yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu seperti pertumbuhan fisiologi dan motor. Pergerakan Pendidikan Berirama. Mereka lari untuk mendapatkan kepuasan berlari semata-mata. Aktiviti bagi mereka adalah intisari kehidupan. Pendidikan Pergerakan. istilah Beliau Kreatif’ pendidikan 33 . Pendidikan Pergerakan Moden. irama dan daya kreatif sebagai media oleh kanak-kanak untuk melahirkan daya ekspresi. memperoleh kepuasan kreativiti.mengembara.

Ini membayangkan cara seseorang individu menggunakan pergerakan dalam menyelesaikan tiga komponen utama dalam geraktari untuk tujuan-tujuan ekspresi. Bentuk geraktari seperti yang digariskan oleh definisi di atas merujuk kepada daya ekspresi mental dan jasmani yang dilakukan secara jujur dan spontan. (H’Doubler.mentakrifkan istilah ini sebagai penghubung antara fikiran dan perasaan yang dipancarkan melalui perantaraan anggota tubuh badan. geraktari kreatif ialah sejenis tarian berunsur pendidikan yang membantu proses pembesaran seseorang individu. 1925). Apa yang dipersembahkan oleh penari-penari itu bukanlah bertujuan untuk menarik perhatian atau mencetuskan sensasi tetapi untuk mencurahkan perasaan dalaman yang terbuku.Berdasarkan difinisi dan takrifan yang diberikan. pergerakan kreatif mempunyai beberapa ciri seperti berikut: 34 . (Fleming. Ini juga merupakan ekspresi emosi kendiri yang disalurkan melalui aktiviti pergerakan berirama. komunikasi atau kepuasan peribadi. pertumbuhan fizikal dan spiritual. Mengikut pendapat Margaret H’Doubler (1925). Proses ini kemudian membentuk pemikiran mental dan merencana aktiviti yang merangsang daya berfikir. Ini akan membolehkan seseorang individu itu menghayati serta menghadapi tuntutantuntutan hidup dengan berkesan.1976).

Perkembangan personaliti individu memberi kesan terhadap nilai diri yang merangkumi aspek-aspek fizikal. 1976). Fleming. dan pada masa yang sama pengalamanpengalaman dalam kegiatan pergerakan itu membantu kanak-kanak mengesan potensi-potensi mereka untuk melahirkan perasaan serta menjadikannya sebagai alat perhubungan. iaitu perkembangan personaliti kanak-kanak secara menyeluruh. Dimondstein. ruang. mental dan rohani. Penggunaan elemen-elemen pergerakan seperti anggota tubuh. II. IV. fizikal dan persekitaran serta membantu mereka untuk melahirkan segala perasaan dalaman yang terpendam melalui perantaraan pergerakan. III. Faktor ini menjadi penggalak kepada pengembangan personaliti dengan meyakinkan 35 . tenaga dan hubungan di antara elemen-elemen tersebut sebagai asas perancangan kandungan kurikulum (Joyce. 1970. 1983. Ia melambangkan aktiviti yang menyentuh jiwa kanak-kanak (Brearly.dan daya usaha. 1983). Terdapat satu aspek penting berhubung dengan faktor ini. Tumpuan kepada matlamat yang sama.I. Tumpuan kepada pergerakan untuk kanak-kanak sebagai aktiviti yang bersifat semulajadi dan tidak formal. 1982). Stinson. Tumpuan kepada pengalaman (Combest. Ia membantu kanak-kanak menjalin paduan antara mental. 1973. sihat dan mudah dicapai. masa. geraktari sebagai aktiviti yang menyeronokkan. Dimondstein.1975. bentuk.

1981. Dimondstein. menghargai masa dan imbangan. Tumpuan kepada keupayaan individu untuk menyelesaikan sesuatu tugas yang diberi mengikut caranya yang tersendiri dan pada masa yang sama.ketiga-tiga aspek tersebut untuk memberi berbagai kemungkinan seperti merangsang daya imaginasi dan mencabar intelek. (H’Doubler. Synder. 1984. daya ketahanan serta fleksibiliti (Arrow. 1979. Ayob. V. pengetahuan tentang bahagianbahagian tubuh. 3. Huskey.1 Kepentingan Terapi Pergerakan Menurut Jesse William (1964). pengetahuan tentang mekanisma pergerakan. Synder. latihan koordinasi. 1982. Joyce. kesedaran yang mendalam terhadap hubungan perceptual dan peluang-peluang untuk meningkatkan kekuatan fizikal. 1983). 1986). cuba mengekalkan hubungan baik dengan kumpulan rakan sebaya (Stinson. 1975. 1975). Tumpuan kepada aktiviti motor yang bersifat halus dan kasar. 1972.8. pelopor pendidikan pergerakan kreatif yang banyak memberi sumbangan serta mempengaruhi arah perkembangan program pendidikan jasmani di sekitar tahun-tahun 1930 an hingga 1960-an berpendapat: 36 . VI.

Ia juga mengukuhkan emosi. Seperti dengan pengalamanpengalaman kreatif yang lain.1975). aktiviti ini juga bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga untuk mencurah keluar jiwa dalaman yang terdiri daripada perasaan dan mood.Pendidikan Jasmani sewajarnya bertujuan untuk menyediakan kepemimpinan yang cekap serta menjadi alat kepada individu atau kelompok untuk bertindak dalam pelbagai situasi secara konstruktif dari segi fizikal. 37 . Helfert dan Shapiro 1973. Objektif yang disarankan oleh William itu pada hakikatnya mencabar para pendidik pendidikan jasmani untuk mempertingkatkan kemahiran mereka agar dapat mendidik dengan lebih berkesan untuk mencorakkan kehidupan kanak-kanak sejajar dengan matlamat yang disarankan. mental dan sosial. Way 1967) serta pemikiran yang kritis dan bebas (Carelli. berlakon dengan yakin dan pemahaman terhadap sesama insan yang berasaskan nilai-nilai kemanusiaan yang luhur (Davis. Bagaimanapun nilai-nilai positif yang bakal diperolehi daripada pergerakan kreatif bergantung kepada penyertaan seseorang individu dalam bidang tersebut. Menurut Way (1967). sifat humor. pergerakan ini merangsang pemikiran yang beragama. 1982). pendidikan Jasmani kreatif ialah pendidikan seluruh individu melalui pengalaman. imaginasi dan cara menyelesaikan masalah. Menurut (Russell.

Di antara kebaikan yang yang diperolehi dengan aktiviti pergerakan kreatif ialah murid akan dapat meningkatkan kecergasan. Untuk mengajar pendidikan jasmani kreatif. Murid-murid berkeperluan khas sering dilihat tidak berdaya dan mudah letih terutamanya murid sindrom dowan. Guru-guru hendaklah bijaksana mengatur aktiviti ini kerana senaman yang sistematik serta pemakanan yang seimbang adalah penting untuk menjamin kehidupan yang sihat dan tahan lasak. kecergasan kelenturan dan kecergasan berat badan. guru tidak memerlukan ilmu yang luas cukup sekadar minat dan rasa tanggungjawab terhadap murid-murid yang didik. Namun ia memberi 38 . Kecergasan merupakan soal individu.Melalui pendidikan Jasmani kreatif murid-murid berkeperluan khas juga akan memperolehi banyak manfaat jika ia dilaksanakan dengan teratur dan sistematik oleh guru-guru. Kecergasan fizikal terdapat empat komponen penting iaitu kecergasan kardivaskular. physical Education and Recreational Fitness telah bersetuju dengan takrif berhubung kecergasan iaitu kecergasan ialah suatu keadaan yang menunjukkan sejauh mana seseorang itu mampu untuk berfungsi. kecergasan kekuatan dan ketahanan otot. Dalam tahun 1956 sebuah persidangan American Association for Health. Melalui pergerakan kreatif mereka akan seronok bermain dan secara tidak langsung akan membina kecergasan pada diri kanak-kanak ini. Otot kanak-kanak ini lemah dan mereka kelihatan tidak bertenaga.

implikasi terhadap terhadap keupayaan seseorang individu untuk hidup dengan cara yang paling efektif dengan potensi yang ada padanya. Keupayaan untuk berfungsi bergantung kepada aspek-aspek fizikal, mental, emosi, social dan spiritual yang menjadi komponenkomponen dalam konsep kecergasan yang mana kesemuanya saling berhubung dan berkait antara satu sama lain. (Schurr, 1975). Latihan jasmani yang sering dilakukan boleh mempertingkatkan kekuatan seseorang dan elemen kekuatan ini merupakan factor penting dalam mempelajari kemahiran-kemahiran motor (Rarick & Dobbins, 1975 : Pangrazi 1982). Aktiviti yang rancak juga menyebabkan bebanan tekanan ke atas tulang-tulang dan ini akan menyebabkan ukuran garis pusat tulang-tulang berkenaan menjadi bertambah besar serta memperbaiki strukturnya. Osteoporosis atau demineralization (kekurangan garam galian) adalah berpunca daripada kelembaman. Keadaan demikian akan menyebabkan tulang-tulang menjadi rapuh. Gejala ini dapat diatasi melalui pergerakan kreatif kerana ia boleh membalikkan proses ini di samping membina semula kekuatan tulang-tulang kanak-kanak berkeperluan khas.

3.8.2 Alat Teraputik
39

Pergerakan kreatif sangat berkesan untuk mendidik kanak-kanak bermasalah fizikal dan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan program latihan yang bersesuaian yang boleh mendorong mereka menjadi cergas dan efektif dari segi fizikal. Penggunaan pergerakan yang berkaitan dengan psikomotor, kognitif, efektif dan estetika merupakan nilai-nilai yang sangat penting untuk murid-murid berkeperluan khas. Menurut Nancy Brooks Schmitz (1980), dalam tulisannya antara lain telah menyentuh peri mustahaknya pergerakan kreatif untuk kanakkanak ini. Beliau bersetuju bahawa pergerakan kreatif mempunyai nilai aktiviti yang dapat memperkayakan pengalaman kanak-kanak. Ia patut digalakkan dan dimajukan oleh semua pihak. Guru pendidikan khas perlu mendalaminya untuk kebaikan murid-murid berkeperluan khas. Dalam buku Nancy Brook Schmitz yang berjudul Developing Creative Movement Experiences for the Handicapped, beliau menulis: Pendidikan pergerakan kreatif dapat memberikan peluang-peluang kepada kanak-kanak untuk merealisasikan potensi ereka dengan membangkitkan perkembangan imejkendiri yang positif, dengan

menggerakkan keinginan dalaman yang semulajadi untuk bergerak, dengan meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk berfikir secara kreatif melalui penyelesaian masalah, dengan memupuk interaksi sosial yang positif, dengan membekalkan pengalaman-pengalaman yang boleh membantu kanak-kanak meneroka dan mengembangkan kebolehan-

40

kebolehan fizikal dan kinestetik mereka, dan menyuburkan pengalamanpengalaman estetika. Setiap kanak-kanak mempunyai keistimewaan, bakat keperluankeperluan yang unik dan tersendiri. Kanak-kanak berkeperluan khas juga tidak berbeza dari segi ini. Mereka juga perlukan kasih sayang, mahukan diri mereka diterima oleh orang ramai, menikmati rasa keriangan dan keseronokan bergerak dan melakukan aktiviti-aktiviti untuk

memperintkatkan keupayaan, menumpukan perhatian terhadap sesuatu koordinasi dan kecergasan. Mereka juga ingin berkongsi pengalaman dengan rakan sebaya, ingin merasai cabaran dan kejayaan, ingin mencipta dan mengongsikan hasil-hasil ciptaan mereka dan ingin berhubung. Matlamat-matlamat dan garis-garis panduan kurikulum mengenai pendidikan khas ada menyatakan dengan jelas bahawa ia (pendidikan khas): :

… mesti merangkumi segala kemahiran yang berfungsi, termasuk tingkah laku, kawalan kendiri dan kebolehan motor, sama ada yang seni ataupun yang kasar, komunikasi yang besifat verbal dan non-verbal, keselamatan dan kesihatan, social dan rekreasi, dan kemahiran-kemahiran akademik yang fungsional. Guru-guru berkeperluan khas hendaklah sedar bahawa pergerakan kreatif mampu dijadikan alat yang ampuh untuk mendidik murid-muridnya

41

meregang dan menggerakkan tangan-tangan adalah 42 .dengan cara yang efektif. berhubung dengan ini. dan memperkukuhkan pemahaman mereka. lompat seperti kuda. mental dan ekspresi dengan geraktari teraputik yang pada dasarnya dibina atas dasar kepercayaan bahawa ekspresi pergerakan mencerminkan unsur dinamik dalam psikik atau batin. Mengikut pendapat Nellie Mc Caslin (1980). Aktiviti jasmani memberikan kanak-kanak rasa kesedaran terhadap tubuh badan mereka. Umpamanya aktiviti geraktari mampu meredakan ketegangan atau tekanan emosi dan menyemai rasa riang dalam kehidupan seseorang individu. dan perlakuan pergerakan-pergerakan seperti melompat tali (skipping). Menurut(Leventhal. dan ia boleh dijadikan sebagai senaman yang lasak untuk menggalakkan mereka menjadi aktif dan cergas. integrasi emosi dan fizikal dan perkembangan peribadi kanak-kanak. Pergerakan kreatif mampu mencapai matlamat psikoterapeutik dengan meredakan symptom.1980). pergerakan kreatif memainkan peranan yang berguna dalam pertumbuhan individu melalui interaksi fizikal. terdapat satu persetujuan umum terhadap pergerakan kreatif dan pergerakan ritual serta ekspresi sebagai wadah yang paling mujarab untuk merawat kecelaan yang dihidapi oleh kanak-kanak.

3 Sosialisasi Aktiviti pergerakan merupakan usaha kerjasama. meningkatkan keupayaan bergaul dengan orang lain. menerima arahan dan kurang motivasi. menjalin rasa saling mempercayai dan memikul tanggungjawab menghadapi cabaran-cabaran. mereka akan memberikan tumpuan kepada kanak-kanak ceberal palsy dan mental retardation supaya kanak-kanak ini memberikan penyertaan yang aktif untuk aktiviti.di antara senaman yang sungguh menarik. Tidak dapat dinafikan bahawa ia 43 . terutamanya kepada mereka yang lemah daya koordinasinya. personaliti dan kematangan dan mencari saluran untuk pernyataan kendiri. Melalui aktiviti ini murid berpeluang menyertai kegiatan dengan rasa riang dan secara sihat. Guru-guru pendidikan khas yang peka. maka ia sewajarnya menjadi satu seni ‘pergaulan’ (socialization) – suatu perlakuan sosial yang mengembelingkan individu dalam dinamik berkumpulan.8. membentuk gaya diri. 3. menyemai minat-minat baru. Murid-murid berkeperluan khas sangat sesuai melakukan aktiviti ini kerana mereka begitu sukar untuk bergaul. Namun guru memainkan peranan penting untuk membimbing dan menunjukkan contoh-contoh mengenai penerimaan sosial berdasarkan sanjungan terhadap hasil kerja yang memuaskan dan jalinan ikatan yang termetri hasil daripada bentuk kegiatan bermain dan mencipta yang dilakukan secara beramai-ramai. bersosialisasi.

… kebanyakan kemahiran interaksi sosial yang penting yang dibentuk itu boleh diaplikasikan di luar bidang …. jika tidak cara hidup mereka akan menjadikan hidup mereka bertambah sulit. Pergerakan tidak boleh menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak 44 . Adalah penting bagi kanak-kanak untuk mempelajari bagaimana hendak menjadikan diri mereka diterima dari segi sosial. mereka belajar cara memimpin dan menyatakan tentang pengalaman-pengalaman sosial yang bermanfaat ini dari segi ’memimpin’ dan ‘mengikut’. Menurut Clara Furst dan Mildred Rockefeller (1981).memberi peluang luas kepada kanak-kanak untuk saling mempercayai. Seorang pengikut hendaklah digalakkan membina keyakinan motivasi dan minat agar dirinya menjadi berwibawa dan diterima oleh orang ramai dan ini membolehkannya memegang teraju kepemimpinan buat sementara waktu. Dalam menghadapi dilema ini seseorang kanak-kanak itu terpaksa membuat melupakan penyesuaian-penyesuaian buat sementara waktu yang mungkin menuntutnya dan kepimpinan kelompoknya sebaliknya menjadi sebagai pengikut. bekerjasama dan bersosial. suatu hari nanti akan menjadi ketua dan dengan itu akan timbul kemungkinan dirinya disisih oleh rakan-rakan utamanya. Kerap kali kanak-kanak akan menghadapi masalah-masalah berkawan. Menurut Joyce Boorman (1971).

namun ia amat berguna dalam membantu kanak-kanak meneroka dan memahami kedua-dua kualiti iaitu ‘memimpin’ dan ‘mengikut’. Ini disebabkan kanak-kanak ini gemar bergerak. Melalui pergerakan kreatif ketegangan tersebut dapat diredakan. kebertanggungjawaban. Murid-murid berkeperluan khas terutamanya yang hiperaktif tidak dapat mengawal peerasaan dan ketegangan yang dihadapi. dengan ciri-ciri dan maksud-maksud saling kerjasama.dalam kehidupan sehari-hari. Guru hendaklah bersabar dan tekun melatih mereka untuk mendengar dan mengikut arahan. Murid-murid khas boleh dibentuk ke arah ini walupun memerlukan masa yang agak lama. Fokus konsepsi sosialisasi dalam program pergerakan kreatif dengan menghubungkannya persaingan. kita membolehkannya untuk 45 . meredakan ketegangan perasaan dan tekanan jiwa. Frank dan Goldensen (1964). Kebijaksanaan guru menggunakan pergerakan kreatif untuk mengalihkan hiperaktif kanak-kanak dengan aktiviti yang berfaedah. mempercayai dan menghormati persahabatan dan kepimpinan yang unggul untuk kedua-duanya iaitu diri sendiri dan orang lain. Ini disebabkan pergerakan kreatif mempunyai unsure-unsur dorongan bermain yang semulajadi. ketertiban. Hartley. menyatakan dengan membiarkan kanak-kanak bermain secara bebas dalam sesuatu persekitaran yang sesuai dan selamat.

Guru berperanan membentuk mereka. Aktiviti pergerakan kreatif juga boleh dimanfaatkan untuk mereka. murid yang slow learner juga kebanyakannya terdiri dari pelajaryang nakal dan tidak boleh duduk diam. usaha untuk menggarap maksud yang lebih jitu daripada irama . (North. bentuk serta hubungan antara gerakan tubuh – gerakan yang merangkumi gerakan sebenar dan pada ketika membuat persediaan dalaman untuk bergerak dengan gerakan yang disudahi secara terkawal selepas selesainya sesuatu pergerakan.Walaupun benar ‘tekanan perasaan’ dapat diredakan namun itu bukanlah tujuan akhirnya sebaliknya perasaan atau emosi itu disalurkan kepada jenis aktiviti yang bertujuan dan berdisiplin disiplin terbit daripada aktiviti itu sendiri. Muridmurid ini menjadi nakal kerana mereka tidak tahu hala tuju.menghadapi dan menyelesaikan masalah-masalahnya yang paling membebankannya dengan cara yang memuaskan dan sihat. Marion North juga mengatakan bahawa pergerakan kreatif adalah kaedah katarik yang mampu melegakan tekanan-tekanan katanya. Katarsis – konsep tujuan ‘meredakan ketegangan’ adalah dinyatakan dalam contoh berikut: 46 . ‘’disiplin seni pergerakan adalah amat membebankan oleh kerana bukanlah tujuan utamanya untuk melepaskan ‘tekanan perasaan’ sematamata’’.1973) Di dalam kelas berkeperluan khas.

sosio-drama tidak formal yang menggunakan tema-tema yang dinamik dan penggunaan tingkah laku egosentrik yang ganjil. Dengan menggunakan dan menjadikan tangan-tangan mereka sebagai pedangpedang khayalan. mereka memusingkan tangan-tangan mereka menghala ke semua arah dalam pergerakan yang memaparkan rasa kemarahan mereka terhadap musuh-musuh bayangan. (Ayob. melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan secara lebih spontan daripada golongan dewasa. Menurut Winters (1975). mempunyai masa yang 47 . melahirkan perasaan mereka sejajar dengan tahap fizikal. psikologi.Dikelilingi dan dihampiri oleh seribu orang musuh. 1985: 48) Kebanyakan aktiviti yang melibatkan pergerakan yang berjaya melibatkan lakonan peranan. kanak-kanak mempunyai kesempatan untuk melahir dan menangani emosi mereka dengan cara yang kreatif. kanak-kanak menentang mereka habis-habisan demi servival mereka. Lebih bersedia untuk melahirkan perasaan mereka secara non-verbal berbanding dengan golongan dewasa. Adalah menjadi kebiasaan melihat kanak-kanak khas gembira dan riang semasa bermain. improvisasi. menyediakan satu senarai berhubung dengan perasaan-perasaan dan idea-idea yang dicurahkan oleh kanakkanak melalui pergerakan iaitu melahirkan perasaan terhadap apa yang menarik perhatian mereka. emosi dan sosial rakan sebaya. Dalam aktiviti-aktiviti kreatif tersebut.

8. Muridmurid khas akan menganggap menyanyi lebih kepada bermain dan berehat. Mereka juga tidak memiliki perbendaharaan kata yang berbentuk verbal yang mencukupi untuk membolehkan mereka melahirkan perasaan mereka secara verbal Aktiviti-aktiviti pergerakan kreatif penting untuk mewujudkan persekitaran yang dapat membantu kanak-kanak khas memahami perasaan dan idea-idea dan melahirkannya melalui pergerakan. Mereka menyebut hanya dihujung perkataan sahaja. Ramai di kalangan murid khas yang gagal menyebut perkataan dengan betul. Ini kerana menyanyi memerlukan sebutan bunyi-bunyi 48 . dan oleh itu mereka melahirkan perasaan mereka dengan cara yang lebih spontan. Melalui nyanyian mereka akan terhibur dan menenangkan fikiran. Untuk mengukuhkan lisan murid.4 Kemahiran Bertutur Pada kebiasaanya pergerakan kreatif diiringi dengan nyanyian dan permainan alat-alat muzik agar ia lebih menarik dan dan menambahkan minat murid terutamanya murid khas. 3. bebas daripada sebarang tekanan.terhad untuk mempelajari gerak-geri isyarat dan simbol-simbol pergerakan yang bersifat universal. Menyanyi jika digabungkan dengan berbagai aktiviti akan lebih menarik minat murid dan mereka berasa seronok dan gembira. Dengan adanya aktiviti menyanyi ini akan dapat meningkatkan kemahiran murid bertutur dan kemahiran fonologi. ia sangat membantu guru mencapai matlamat tersebut.

spontan dan tanpa perancangan awalan. 3. Murid-murid khas tidak terkecuali mereka juga adalah insan yang unik dan kreatif.yang jelas dan betul mengikut rentak dan irama serta disampaikan mengikut tekanan. Oleh kerana kreativiti merupakan proses yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah mengikut pendekatan baru yang menggunakan pengetahuan dan pemahaman yang bersifat unik dan individualisti. Murid-murid berkeperluan khas boleh meneroka dan mengembangkan daya kreativiti mereka melalui improvisasi. intonasi dan nada tertentu.8. Pergerakan menjadi printis bagi membolehkan kanak-kanak untuk memulakan proses kreativiti mereka dan dalam ruang batas pendidikan yang tertentu mereka didorong untuk mencurahkan tenaga kreatif mereka. kanak-kanak adalah individu yang unik. Potensi kreativiti mereka berbeza antara satu sama lain sama seperti perkembangan fizikal dan kecenderungan terhadap pembelajaran. 49 . ia dapat memberi penghidupan yang lebih jitu dan bermakna kepada kanakkanak. Secara tidak langsung ia membantu murid memperbaiki lisan. Melalui kaedah ini kanak-kanak akan bertindak dan melakonkan idea-idea pergerakan secara serentak.4 Meningkatkan Kreativiti Kreativiti merupakan elemen yang dinamik yang tersirat di dalam jiwa kanak-kanak.

berkembang bersama penemuan dan penerokaan. Dan ini amat digemari oleh pelajar-pelajar berkeperluan khas.8. 3. Hasilnya ialah ekspresi yang kreatif.5 Rumusan Aktiviti pergerakan kreatif jika dijalankan dengan sempurna akan memberi 50 . terpancar di wajahwajah mereka rasa keriangan yang tercetus daripada getaran penggunaan tenaga. Kepuasan yang sepenuhnya.kanak-kanak yang giat bekerja. Menurut Fleming (1976). dan dihormatidi kalangan mereka. Dalam diri setiap kanak-kanak termasuk murid khas terdapat kebebasan untuk berfikir yang memerlukan saluran untuk mengeluarkan perasaan mereka berhubung dengan pengalaman-pengalaman seharian: ekspresi yang spontan. Menggunakan pendekatan kreativiti adalah pendekatan pengajaran yang bersifat semulajadi dan menyeronokkan. Seseorang dapat merasakan bagaimana kanak-kanak itu ‘berfikir’ serta turut bersama mereka merasakan kegembiraan yang terbit daripada curahan perasaan mereka. iaitu mereka yang sedang mengalami proses kreativiti ini.(fizikal dan mental). Ini sesuai dengan kata-kata Fleming (1976) : Tenaga kreatif yang merupakan elemen yang dinamik dalam setiap diri kanak-kanak.Kreativiti melambangkan bakat semulajadi kanak-kanak dan ia kerap kali tidak dapat dikembangkan di dalam bilik darjah yang bersifat mengongkong. Ini dapat dilakukan melalui pergerakan jasmani kreatif.

Guru dan masyarakat disekelilingnya patut membantu mereka menjadi insan yang sempurna. Guru-guru perlu membuang segala perasangka buruk terhadap murid-murid pendidikan khas yang sering di label sebagai nakal. keberanian dan sikap positif serta inisiatif dalam pengajaran kreatif. mencuba dan menemui cara bergerak yang dapat dijadikan sebagai perantaraan untuk pernyataan kendiri. Semua manusia mempunyai hak asasi individu begitu juga dengan kanak-kanak ini. Tidak seperti yang dikehendaki oleh emak atau tidak seperti yang diharapkan oleh bapa atau guru saya memikirkan apakah 51 . Selepas itu guru-guru menerima gerakbalas berdasarkan pergerakan murid sebagai perkembangan semulajadi mereka. guru-guru tidak memerlukan latihan dan kepakaran yang tinggi. tidak mendengar kata. Sebaliknya guru hendaklah berusaha dan mencuba kerana setiap murid ada kelebihannya.kesan yang mendalam kepada mnurid-murid berkeperluan khas. Murid pendidikan khas tidak berdaya untuk mencungkil bakat mereka sendiri. tidak berdaya dan sebagainya. Apa yang diperlukan ialah semangat yang cekal. Menurut Fleming (1976) telah mengubah satu “Akta Hak Asasi” untuk kanak-kanak yang berbunyi: ‘ ’Biarkan saya membesar mengikut keupayaan saya dan cuba memahami mengapa saya ingin membesar seperti saya. Peranan guru ialah membimbing murid-murid meneroka. Untuk melaksanakan aktiviti ini.

terutama jika kelas dipenuhi dengan kanak-kanak yang sangat aktif dan pelbagai masalah dengan tempoh masa perhatian yang singkat. rohani dan intelek. Tolong cuba memahami dan menolong saya membesar seperti saya! Bagaimanakah kita menolong murid-murid membesar dan menjadi seperti mereka? Guru-guru mempunyai tanggungjawab yang sangat besar untuk menolong murid-murid membesar dan berkembang sebagai individu. Melaksanakan program pergerakan kreatif bukanlah satu tanggungjawab yang mudah. 3. Kanak-kanak yang mempunyai daya tenaga yang berlebihan sering mencabar keupayaan guru. Namun jika guru mempunyai kesedaran yang tinggi tentang pentingnya pergerakan kreatif kepada murid-murid berkeperluan khas ini.sepatutnya saya menjadi. Guru-guru juga bertanggungjawab memberi peluang kepada murid-murid untuk mencipta dan melahirkan perasaan dan fikiran. 52 . emosi.9 TERAPI MAIN Definisi Bermain adalah media semulajadi bagimengekspresi kendiri kanak-kanak. mereka akan mengajar bersungguh-sungguh di sekolah agar dapat membentuk sahsiah murid berkeperluan khas sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan insan yang sempurna dari segi jasmani.

3. menerima mereka tanpa syarat. menghormati kanak-kanak untukmenyelesaikan masalah yang dihadapi sekiranya diberi peluang.9.1 Konsep Terapi Bermain Melalui bermain. kanak-kanak lebih mengenali dunia. Unsur simbolik memberi peluang untuk mengkaji serta menguji pilihan secara imaginasi. Ruang fizikal dan teraputik disediakanmelalui aktiviti bermain. peka kepada perasaan yang dilahirkan oleh kanak-kanak dan membuat refleksiterhadap perasaan tersebut. 2004) 3. 3. Memberi kanak-kanak peluang untuk menemui dan meneroka identiti masing-masing. Rudolph &Henderson.(VirginaAxline. (Thompson.4 Persediaan Melaksanakan Terapi Main Bilik terapi 53 .9. 3. menyedarkan kanak-kanak tentangtanggungjawab mereka.2 Matlamat Mewujudkan hubungan yang rapo dengan kanak-kanak.9. menyediakan tempat selamat bagi meluahkan perasaan.9. membolehkan melahirkan masalah.3 Kelebihan Terapi Bermain Memberi peluang pada kanak-kanakmembuat pilihan sendiri. 1974) Dianggap sebagai percakapan kanak-kanak. alat mainan adalah kata-katanya.

Alatan asas seperti rak buku.1 Mainan mencirikan kehidupan sebenar Contohnya pondok anak patung yang lengkap dengan perabot.5.9. ii.9. 3.doktor.9. telefon.5.9. tukang masak. Aroma terapi Terapi herba 54 .3 Mainan bercirikan luahan perasaan dan kreativiti Crayon. membekalkan kanak-kanak dengan cara yang boleh diterima untuk meluahkan perasaan yang tidak diingini.9. topeng 3. set permainan item rumah seperti seterika.0 TERAPI ALTERNATIF i. meja.kerusi. Penukul. Kad. Bekas pas 4. Play doh.Kelengkapan bilik terapi bersesuaianbergantung kepada kesesuaian kanak kanak.4 Media Mainan (kriteria) Mendorong ekspresi pemikiran danperasaan kanak-kanak. mudah dimanipulasi oleh kanak-kanak 3.2 Mainan Bercirikan Luahan Perasaan agresif Gari. peluang untuk menguji realiti kanak-kanak. Boneka.5 Kategori Main Mainan 3. almari dan lain-lain 3. disertakan dengan bahan-bahan resos. cermin. Set permainan pekerjaan seperti polis. Peralatan military.5.

vii.2 Jenis dan manfaat aroma terapi i. 4. vi.1 Terapi ozon Terapi floortime Terapi pasir Terapi haiwan Terapi snoozelan Aroma Terapi Dapat mengurangkan stres. iii.meredakan kegelisahan Teh hijau dapat memperbaiki sistem peredaran darah.membersihkan paru-paru iv.menguatkan sistem pencernaan 4. iv.2 Terapi Herba 55 . Green apple dapat menyembuhkan mabuk.Dipercayai dapat membersihkan racun/toksid dalam tubuh. 4. Citronella boleh mengurangkan ketegangan.1.seimbangkan hormon v. Rose dapat membaiki metabolisma dan sistem peredaran darah.iii. Lavender boleh memudahkan tidur. menenangkan fikiran dan membangkitkan semangat serta ghairah.meredakan hidung tersumbat ii. v.

3 Terapi Ozon 56 . Refunction(mengembalikan berfungsi secara normal fungsi) organ kembali 4.haiwan.2. menambah khasiat ubat.2.2 Proses terapi herba i.diikuti dengan herba lain yang ada sifat yang berbeza dr herba yg telah digunakan) 4.garam/batuan) yang mengandungi satuatau beberapa bahan aktif yang dapat digunakan untuk tujuan pengubatan.ikan. mengurangkan sifat kekuatan ubat. Mengembalikan keseimbangan tubuh dan bukan sekadar untuk sembuhkan penyakit. Dilakukan secara sinergi (tidak berasingan. menghilangkan kesan sampingan. 4. iii.1 Tujuan dilakukan sinergi Mempercepatkan penyembuhan.alkali dan asid dalam tahap paling bagus dan dapat bantu sistem imunisasi.Herba adalah segala bahan (tumbuhan. Relax(merehatkan) badan diletakkan dalam keadaan suhu yang stabil. Release(mengeluarkan) racun dan toksid dikeluarkan dari badan ii. Regeneration (pembinaan semula) mengganti sel-sel yang mati dengan yang baru v.

3. menenangkan sistem saraf. 6 peringkat asas perkembangan: Self regulation and interest in the world Intimacy or a special love for the world of human relation 57 .4.4 Terapi Floortime segala keupayaan kanak-kanak menerusi interaksi yang Menggunakan dirancang sesuai dengan sistem saraf kanak-kanak dalam suasana yang menyeronokkan.1 Tujuan terapi ozon Meningkatkan pertahanan badan. Medical ozon iaitu campuran ozon dan hidrogen yang dihasilkan dalam bentuk gas digunakan.Dikenalpasti sebagai satu terapi yang amat selamat tanpa kesan sampingan.1 i. dan menghapuskan pelbagai virus. mengurangkan keradangan. mengikut kehendak dan kegemaran kanak-kanak. boleh dilaksanakan oleh ibu bapa atau individu dengan pengalaman yang minima dan menyeronokkan.fugus dan protozoa 4. dan memberhentikan pendarahan 4. 4. Awalnya digunakan untuk merawat luka yang dijangkiti kanser. normalkan proses penghasilan hormon dan enzim. kanak-kanak dapat meningkatkan dan membina hubungan yang lebih baik dengan orang dewasa yang berinteraksi dengan mereka. ii.yis. berguna untuk tujuan pencegahan pelbagai penyakit.

v.5Terapi Pasir Memberi peluang kepada mereka meluahkan apa yang terbuku di dalam hatinya tanpa paksaan. sama ada marah. pemilihan alat permainan untuk diletakkan di dalam kotak pasir menjadi simbol terhadap perasaan mereka. Melatih daya kreativiti kanak-kanak Menghilangkan rasa marah Percaya kepada diri sendiri untuk mencipta sesuatu Meningkatkan keyakinan diri Mengembangkan imaginasi dan penggunaan visual kanak-kanak 58 . v.1 Tujuan terapi pasir i. benci. sayang dan sebagainya.iii.5. ii. Komunikasi 2 hala Komunikasi kompleks Emotional idea Emotional thinking 4. pergerakan otot yang diselarikan dengan perasaan ketika melakukan permainan pasir menyebabkan kanak-kanak lebih fokus dan akhirnya punca sebenar kemarahan atau ketegangan dapat dikeluarkan. iv. 4. iii. iv. penggunaan terapi permainan pasir membuatkan kanak-kanak lebih rileks. vi.

auditori.4. membantu dalam masalah psikologi. dirancang untuk memberi stimulus pada berbagai pancaindera dengan menggunakan kesan lampu. kuda biasanya digunakan dalam terapi ini.6. iv. kemampuan berbahasa dan bertutur sertaautisme. ii. burung.1 Aktiviti yg boleh dijalankan 59 .1 Tujuan terapi haiwan i. v. 4.pembauan) yang digunakan untuk kanak-kanak masalah mental.7 Terapi Snoozeland Terapi stimulasi multisensori (visual.6 Terapi Haiwan Haiwan peliharaan yang terdiri daripada binatang seperti kucing. Melatih rasa tanggung jawab dan kasih sayang Mengurangkan kadar kemarahan Tingkatkan semangat dan belaian kasih sayang Melatih kawalan emosi diri Melatih sifat berdikari dan memotivasi diri sendiri Tingkatkan tahap komunikasi 4. tenang. cedera otak dan masalah perkembangan fizikal. mental. lemah fizikal. rekreasional dan tidak menganca. peningkatan rasa percaya kepada diri dan mengurangkan stress.7. emosional. ( terapi berkuda) 4. dapat membina kawalan diri yang lebih baik.Suasana untuk terapi ini mestilah kondusif. ikan. suara. autisma. iii. vi.taktile. anjing. muzik. bau dan sebagainya.

Terapi ini dirancang spesial untuk memberi stimuli pada berbagai indera dengan menggunakan efek lampu. Anak dan orang dewasa yang menjalani terapi ini menikmati stimulasi yang lembut dari panca inderanya. 60 . v. menyenangkan. pembauan) yang digunakan untuk anak-anak dengan hambatan mental. Lingkungan terapi snoezelen haruslah aman dan tidak mengancam. dementia. musik. vi. rekreasional bagi anak dengan hambatan tumbuh kembang khusus. auditori. peningkatan rasa percaya diri. iv. dan hambatan tumbuh kembang lainnya. iii. dan penurunan tekanan atau stress.i. suara. bau.bermain dan memeluk bantal Menikmati buaian Dengar muzik instrumental Buat suara lucu dgn alat khusus Bermain dgn tangga/cermin Perhatikan pola lampu berkelip-kelip 4. warna.8 RUMUSAN Snoezelen atau 'controlled multisensory stimulation' adalah terapi stimulasi multisensori (visual. ii. autisma. dan lain-lain Ruang terapi snoezelen menyediakan suasana yang ramah. cedera otak. Berbaring. Mereka mengalami kontrol diri yang lebih baik. taktil.

61 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful