1.

0

PENGENALAN DAN KONSEP KEPADA TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS

Terapi dalam Pendidikan Khas adalah berdasarkan konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Murid-murid berkeperluan khas mempunyai sama ada ketidakupayaan, kecacatan, halangan atau rintangan untuk mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, social atau psikomotor. Sehubungan itu kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah pembelajaran mencapai perkembangan tersebut. Oleh yang demikian, setiap murid Pendidikan Khas yang mempunyai kelemahan, kecacatan, halangan atau rintangan tertentu yang mengganggu mereka menjalani kehidupan seharian atau pembelajaran harus melibatkan diri dalam terapi yang sesuai. Terdapat pelbagai jenis dan bentuk terapi yang boleh membantu mereka dalam setiap kekurangan tersebut. Sebagai contoh, jika murid berkenaan mempunyai masalah dalam pertuturan, dia boleh menjalani terapi pertuturan. Jika dia menghadapi masalah dalam pergerakan motor kasar atau halus (psikomotor), dia boleh didedahkan dengan terapi fisio atau cara kerja. Pelaksanaan kaedah terapi ke atas murid haruslah dilakukan oleh mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan seperti doktor atau pakar kesihatan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa terapi yang boleh dijalankan sendiri oleh ibu bapa dan guru seperti terapi muzik, terapi seni,terapi pertuturan dan terapi pergerakan. Namun begitu, untuk menjalankan terapi tersebut, pihak berkenaan haruslah mendapatkan maklumat atau pengetahuan yang sesuai sama ada melalui pembacaan atau rujukan pada pakar.
1

2.0

KEPENTINGAN AKTIVITI TERAPI KEPADA MURID PENDIDIKAN KHAS

Aktiviti terapi amat membantu murid Pendidikan Khas khususnya bermasalah pembelajaran sama ada di dalam proses pembelajaran atau kehidupan seharian mereka. Seperti yang diketahui, murid-murid Pendidikan Khas mempunyai masalah tersendiri sehinggakan ada di antara mereka yang tidak dapat menguruskan diri dengan baik dan mempunyai halangan dalam menjalani kehidupan seharian.

Di sini, saya menyenaraikan beberapa kepentingan terapi kepada murid Pendidikan Khas : 1. Membantu untuk meningkatkan keupayaan mental, emosi dan kesihatan. Melalui aktiviti terapi, murid Pendidikan Khas dapat meningkatkan keupayaan mereka dalam mengawal mental dan emosi dengan baik. Sekiranya mereka dapat mengawal mental dan emosi dengan baik, maka kesihatan diri mereka juga dapat dijaga dengan baik.Sebagai contoh, terapi main yang membantu murid dalammengawal mental dan emosi mereka ketika bermain dengan kawankawan selain membantu mereka menyihatkan tubuh badandalam bentuk riadah.

2. Membantu perkembangan fizikal dan tubuh badan Murid-murid Pendidikan Khas yang mempunyai masalah dalam psikomotor mereka boleh dipulihkan dengan melakukan terapi yang sesuai. Sebagai contoh, melalui aktiviti terapi hidro yang dapat memberi sokongan ke atas tubuh badan
2

melalui apungan air sedikit sebanyak membantu murid mengawal tubuh badan. Selain itu, terapi fisio juga boleh membantu murid seperti cerebral palsy atau lumpuh untuk menggerakkan psikomotornya untuk menjalankan aktiviti harian atau pembelajaran. 3. Merangsang pemikiran dan kreativiti murid Aktiviti terapi juga dapat membantu murid Pendidikan Khas dalam pemikiran dan kognitif mereka. Sebagai contoh, aktiviti terapi seperti terapi seni dan terapi pergerakan dapat merangsang pemikiran dan kreativiti murid dalam mencipta, membina dan membentuk hasil seni atau pergerakan melalui pemikiran mereka.Melalui terapi seni dan terapi pergerakan juga menggalakkan murid untuk menggunakan keupayaan kognitif mereka ke tahap yang maksimum.

4. Membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi Terapi pertuturan merupakan salah satu aktiviti yang membantumurid untuk mempunyai masalah dengan alat artikulasi merekaseperti gagap, sengau, sumbing dan sebagainya. Melalui aktivititerapi pertuturan, mereka dapat melatih dan merangsang alatpertuturan mereka untuk berkomunikasi dengan lebih baik danmembantu mereka menyampaikan maklumat kepada individu lain.

5. Mengurangkan tekanan dan gangguan mental serta emosi Murid-murid Pendidikan Khas biasanya menghadapi gangguan atau tekanan mental dan emosi sama ada dari keluarga atau persekitaran mereka. Oleh yang demikian, melalui aktiviti seperti terapi bermain, terapi muzik atau aroma tera
3

pi dapat membantu mereka dalam menenangkan perasaan. Murid juga akan diajar untuk melakukan kerja-kerja yang membantu nya dalam kehidupan seharian seperti memasak. 6. menukang. terapi cara kerja yang melatih murid dalam membuat kerja atau aktiviti yang mendatangkan hasil.Sebagai contoh. Sebagai contoh. terapi membeli belah juga dapat membantu murid untuk berinteraksi dengan masyarakat dalam proses jual beli. Melalui aktiviti terapi. Murid-murid yang mempunyai masalah dalam pengurusan kehidupan seharian boleh dibantu dengan terapi yang sesuai. Selain itu. Membantu untuk meningkatkan kemahiran bersosial murid. lagu atau muzik yang perlahan dan bau-bauan yang menenangkan. emosi dan mental. 7. Melalui terapi ini juga mereka dapat meningkatkan keyakinan diri dengan mempercayai keupayaan dan kebolehan diri mereka dalam meningkatkan kualiti hidup mereka dan untuk membantu orang lain. Hal ini kerana terapi-terapi tersebut dalam membuatkan mereka melupakan tekanan atau trauma yang pernah dihadapi dalam kehidupan melalui permainan yang mereka gemari. terapi main yang melibatkan murid dengan murid lain akan membantu mereka untuk berkomunikasi dan bergaul sesame sendiri. menjahit. menguruskan diri dan sebagainya. mendobi.menanam. murid dapat bergaul dan berkomunikasi dengan individu dan masyarakat di sekitar mereka. 4 . Memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri.

terapi muzik dapat meningkatkan pengamatan mereka dalam pendengaran dan terapi visual atau penglihatan dapat membantu meningkatkan pengamatan dalam penglihatan. Meningkatkan kemahiran pengamatan (pendengaran dan penglihatan) Kanak-kanak berkeperluan khas yang mempunyai masalah dalam pengamatan sama ada pendengaran atau penglihatan boleh dibantu dengan menjalani beberapa terapi tertentu. latihan teraputik 4. pemanasan & penyejukan 5. rangsangan menggunakan elektrik dan cahaya Fisio terapi adalah terapi yang dilakukan untuk membantu anak mengembangkan kemampuan motor kasar (gross motor skill). Kemampuan motor kasar meliputi otot-otot besar pada seluruh tubuh yang memungkinkan 5 . 3. mengurut 2. terapi hidro 6.8.1 Terapi Fisio Maksud terapi ini adalah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorang individu dengan menggunakan kaedah seperti yg berikut: 1. Sebagai contoh. manipulasi 3.0 JENIS-JENIS TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN 3.

tubuh melakukan fungsi berjalan. strok. Kemampuan motor kasar juga sangat berhubungan dengan fungsi badan lainnya. Pada orang dewasa. dan menulis di papan tulis. aktiviti .2 Terapi Cara Kerja Terapi Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy (OT) adalah satu profesion kesihatan yang memberi fokus kepada pemulihan kecederaan. berlari. koordinasi. Bagi mereka. Kemampuan motor kasar sangat penting kerana membuat tubuh boleh melakukan aktivitinya. melompat. menendang. dan melempar bola. produktiviti (work) dan pelbagai aktiviti riadah (leisure). dan trauma lainnya yang menyebabkan performa badan terganggu). penyakit. duduk tegak. mengangkat. fine motor skill). dan lain-lain.aktiviti ini sangat memerlukan tenaga. biasanya fisio terapi diperlukan setelah trauma pada fisik (pasca kecederaan. Contohnya. membongkok. Kanak-kanak dengan kemampuan motor kasar yang kurang. kecacatan fizikal dan mental serta faktor keuzuran seseorang individu bagi membolehkan mereka berdikari dalam melakukan aktiviti kehidupan harian (activities of daily living). akan mempunyai kesulitan dengan kemampuan lain seperti menulis. menjaga keseimbangan. duduk segera dari keadaan berbaring. memperhatikan aktiviti kelas. 3. 6 . Fisio terapi untuk orang dewasa ini umumnya tersedia di hospital atau klinik fisio terapi yang memiliki peralatan khusus untuk itu. kemampuan anak untuk memangku tubuh bahagian atasnya akan berpengaruh pada kemampuannya menulis (motor halus.

Ini dilaksanakan untuk menjalankan tugas-tugas kehidupan harian dengan paling berkesan dan cermat untuk mengelakkan kecacatan atau komplikasi. geriatrik dan psikiatrik. cara yang betul membantu mangsa strok 7 . Sebagai contoh. mampu dan berkebolehan menjalankan tugas harian seperti berjalan. mandi. memakai baju. secara ideal. yang dibantu oleh ahli terapi cara kerja. semua ahli terapi perlu bekerja secara kumpulan dengan mangsa strok. mangsa strok.Ahli terapi carakerja akan bekerjasama dengan pelbagai profesion kesihatan dan perubatan lain bagi merawat pesakit yang mempunyai masalah dalam fizikal. Memandangkan skop yang luas ini.Terapi cara kerja. medikal. pediatrik. Sebenarnya. orthopedik. Contohnya.Terapi cara kerja melibatkan latihan semula otak mangsa strok untuk menyesuaikan diri kepada kekurangan yang disebabkan oleh strok. neurologi.makan dan membuat kerja rumah.terapi cara kerja melibatkan penilaian fungsi kognitif dan persepsi. Ahli terapi carakerja perlu kreatif dan inovatif dalam mengadaptasikan setiap sesuatu yang ada di sekeliling pesakit agar boleh digunakan dan memberi manfaat bagi membolehkan pesakit mencapai tahap kefungsian yang optima dalam kehidupan. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi cara kerja ini dapat membantu kanak-kanak berkeperluan khas?. Ia bertumpu kepada memperbaiki kebolehan menjalankan aktiviti hidup seharian. terdapat sedikit pertindihan dengan tugas ahli fisioterapi dan ahli patologi pertuturan. penjagaan diri dan kemandirian di tempat kerja dan riadah. adalah sejenis pemulihan untuk memperbaiki kualiti hidup seseorang.

Work dan Leisure. kerana ini boleh menambah kekakuan dan kesakitan. Work dan Leisure. aktiviti terapeutik. Pemulihan Carakerja (Terapi Carakerja) atau lebih dikenali dengan nama Occupational Therapy adalah satu profesyen kesihatan yang memberi fokus kepada penghakupayaan individu dalam merawat kecederaan.bangun dari katil. menjalankan penilaian persekitaran (rumah. berdikari dan bermakna. sensori integrasi dan rundingcara pemantauan dan pencegahan. tempat kerja. menjalankan penilaian terhadap komponen prestasi carakerja yang terlibat untuk melaksanakan ADL.2. sekolah dan persekitaran awam) untuk membolehkan pesakit berdikari dengan kecacatan (handicap) yang ada dan 8 . 3. duduk.1 Peranan Ahli Terapi Cara Kerja Pegawai Pemulihan Perubatan (Carakerja) dan Jurupulih Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapist (OT) mempunyai peranan berikut iaitu menjalankan penilaian piawai untuk mengenal pasti bidang prestasi carakerja pesakit dari tiga aspek ADL. menyumbang kepada produktiviti (Work) dan melaksanakan dan mempelbagai aktiviti riadah (Leisure). Terdapat tiga aspek yang mengimbangi kehidupan manusia menjadi teras terapi carakerja untuk dicapai oleh pesakit iaitu berdikari dalam aktiviti kehidupan harian (ADL). kecacatan dan keuzuran bagi mencapai kehidupan produktif. Rawatan adalah berbentuk modaliti adjunktif. penyakit. masuk ke dalam kereta dan sebagainya tanpa mengabaikan bahagian tubuh yang terjejas.

cara adjunktif. Masalah bahasa merupakan satu gangguan dan halangan kepada kefahaman dan penggunaan bahasa pertuturan. mereka akan melaksanakan dokumentasi mengikut piawai yang ditentukan.mengimplementasikan terapi mengikut tahap keperluan pesakit menurut empat piawai . Aktiviti kefungsian yang bermakna untuk disembuhkan (purposeful). penulisan. penulisan dan sistem simbol yang lain (Amarican Speech and Language Association. proses ini memerlukan penggunaan sistem biasa seperti simbol. percakapan.3 Terapi Pertuturan Definisi kepada terapi pertuturan ialah ia merupakan proses perkongsian idea di antara penyampai yang encodes mesej dan penerima yang decodes mesej. atau isyarat tangan. Tambahan lagi. Akhirnya.2000) 9 . dan pelaksanaan carakerja juga turut berkaitan dengan peranan yang perlu dilakukan oleh ahli tedrapi cara kerja. perkhidmatan runding cara promotif. isyarat. curative dan rehabilitatif dari aspek terapi carakerja turut dijalankan dari semasa ke semasa. 3. Selain itu. dan aktiviti terapeutik dapat menggalakkan penyembuhan (enabling). Peranan mereka juga adalah memberi preskripsi dan latihan menggunakan alat-alat bantuan sementara atau kekal berdasarkan penilaian ke atas bidang dan komponen prestasi carakerja pesakit.

Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. Terapi pertuturan merupajan kaedah yang ideal untuk kanak-kanak belajar mendengar . 1999) Satu kaedah untuk mengajar kanak-kanak pekak menggunakan pendengaran mereka bagi mempelajari bahasa pertuturan melalui ABD atau C dimana penekanan diberikan kepada kemahiran mendengar bunyi pertuturan tanpa membaca pergerakan bibir serta penglibatan ibu bapa dalam proses pembelajaran anak-anak mereka. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan.Kanak-kanak bermasalah pendengaran boleh dibantu mendengar dan bertutur. (Unit pertuturan U) 3. 10 . (Judith L Simser.4 Terapi Muzik dan Nyanyian Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut. Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. marilah kita sama-sama mengenali apakah yang dimaksudkan dengan muzik dan apakah pula yang dimaksudkan dengan terapi muzik. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. namun ia bergantung kepada terapi yang diperolehi. 2000) Teknologi ABD & Koklea Implan boleh membantu potensi mendengar dan bertutur. (Warren Estabrook.

Nota muzik yang berbeza juga dikatakan mampu untuk mencipta perubahan dalam keadaan alam semula jadi.” Epik India juga telah membuktikan bahawa muzik adalah punca oyang palingberkuasa yang seringkali bergema seiringan dengan alunan alam semula jadi. Bagaimana pula dengan terapi muzik? Menggunakan muzik sebagai terapibukan sesuatu yang baru diperkatakan. Apalagi jika ia dikaitkan dengan manusia yang boleh bertindak balas dengan muzik pada tahap-tahap tertentu. termasuk penyakit kanser dan AIDS. pemuliharaan dan peningkatan tarafkesihatan mental dan fizikal seseorang. Perubahan dari segi kognitif. Di mana sebuah bukuajaran Cina “I Ching” menyatakan “muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang. kerencatan akal. sosial danemosi dapat dicapai dengan teknik-teknik muzik tertentu. gangguan emosi.“ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. 11 . sebaliknya ia sudah digunakan denganmeluas sejak lama dulu. Kehidupan botani juga memberikan reaksi kepada muzik. stress. Terapi muzik merupakan satu bidang profesional yang menggunakan muzik untuk pemulihan. Seramai 6000 hingga 10 000 orang pakar terapi di seluruh dunia memberi perkhidmatan kepada golongan masyarakat terutamanya yang menghadapi trauma.

Salah satu dari bidang ini komponennya adalah pendidikan seni yang terletak di bawah bidang sosial. Kurikulum ini terdiri daripada empat bidang iaitu bidang pengurusan hidup. Kurikulum Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran di Malaysia digubal berasaskan keupayaan individu berkeperluan khas. bidang kerohanian dan nilai-nilai murni serta bidang sosial. Setelah penaksiran klinikal dibuat. mengurangkan pesakit menanggung kepedihan rawatan. bidang akademik dan berfungsi. kemahiran dan nilai yang diperolehi. 3. bermain alat muzik. menyanyi.5 Terapi Seni Visual Bidang pendidikan kanak-kanak bermasalah pembelajaran mendapat perhatian yang serius daripada pihak kerajaan dan berbagai usaha telah dilakukan untuk memastikan kanak-kanak ini mendapat perhatian yang sewajarnya. pakar terapi muzik akan menjalankan program terapi muzik yang mungkin melibatkan teknik-teknik seperti mendengar. riadah dan aktiviti. seleksi muzik tertentu. perbincangan lirik lagu. Komponen pendidikan seni mempunyai matlamat yang menjurus kepada memenuhi keperluan perasaan individu. riadah dan kreativiti. Pendidikan seni dalam kurikulum pendidikan khas bermasalah pembelajaran bertujuan untuk mengembangkan potensi kanak-kanak bermasalah pembelajaran supaya mereka dapat mengamalkan pengetahuan. memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga serta memberi peluang melepaskan perasaan dan menenangkan fikiran.Di antara matlamat muzik terapi adalah pemulihan kekuatan fizikal. menari atau melukis dengan muzik. Oleh itu 12 .

meneroka fungsi simbolik dalam seni dan membina kemahiran penilaian kendiri. Seni digunakan sebagai medium meluahkan perasaan dan ekspresi murid bermasalah pembelajaran. Selangor. 13 .“ (20 Oktober 2008 . Kepentingan pendidikan seni dalam pendidikan khas ialah bagi meningkatkan kemahiran motor kasar dan motor halus. Pusat Perubatan Sunway. Seni juga secara umumnya menggalakkan murid meneroka imaginasi. kreativiti kanak-kanak tersebut serta menggalakkan perkembangan sosial mereka menerusi nilai yang dipelajari. pakar konsultan psikologi klinikal dan pensyarah kanan dalam Sains Tingkah laku di Sekolah Perubatan. kemahiran persepsualmotor dan kreativiti seni.pengajaran dan pembelajaran seni dapat mengembangkan bakat. “Jangan ambil mudah luahan artistik orang di sekeliling anda. membentuk kecerdasan.Fatimi Nadiah Zainudeen) Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. Setiap lukisan mempunyaikaitan psikologi dengan si pelukisnya. Sebuah lukisan pernah menimbulkan persoalan Paul Jambunathan. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sebagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. Ia mungkinmenjadi ‘kunci’ kepada sesuatu di dalam diri mereka.

lagu.medium lukisan. mandi wap. Setelah ditanyakan kepada pemilik lukisan. Sebastian Kneipp pada awal abad ke-19 yang menghidap batuk kering. mandi sitz (hanya merendamkan punggung dan paha) atau sekadar berendam dalam air suam. mengekal dan menjaga kesihatan. Berdasarkan sejarah.6 Terapi Hidro Terapi hidro bermakna menggunakan air dalam sebarang bentuk untuk mengembalikan tenaga. termasuk menghasilkan skulptur. Dia percaya banyak penyakit boleh disembuhkan dengan menggunakan air bagi menyingkirkan bahan kumuh dan toksik daripada 14 . penggunaan pek panas atau sejuk bagi melegakan kesakitan otot juga dianggap sebahagian daripada hidro terapi. nyata ia menyimpan luka yang dalam.Gambaran seorang yang tidur di katil pada kedudukan terbalik dengan bahagian kepala diletakkan di hujung dan kaki di kepala katil jauh daripada telahan literalnya. terapi air dipelopori paderi Bavaria Jerman. kerana bukan semua orang dapat berkata-kata dan menyampaikan mesej secara lisan dengan baik.Terdapat banyak jenis terapi air yang ditawarkan termasuklah sauna. Menurut Paul (2008). Beliau juga mengatakan bahawa. skor muzik dan sebagainya. seni dapat membantu menggambarkan perasaan yang sukar untuk diluahkan dalam bentuk perkataan. boleh menjadi satu bentuk terapi dimana seseorang itu dapat meluahkan diri mereka yang sebenar. Malah. Malah cara ini sebenarnya menggalakkan curahan perasaan menggunakan pendekatan yang selamat dan diterima ramai. 3. atau seni.

Kini air masih menjadi antara kaedah utama dalam rawatan moden untuk pelbagai jenis masalah kesihatan. Selain itu. Ia boleh wujud dalam tiga bentuk iaitu cecair (air). pakar perubatan Rom. Menggunakan air sejuk dan suam secara berselang seli dikatakan boleh 15 . Sejarah rawatan menggunakan air bermula 4. Yunani dan Timur Tengah. Manakala rumah mandi awam dikatakan menjadi antara unsur penting dalam budaya Rom kuno. Malah. pepejal (ais) dan wap. Manakala air suam pula akan merehatkan otot. Ia juga boleh melarutkan bahan lain seperti garam galian.500 tahun sebelum Masihi berdasarkan penemuan runtuhan tab mandi kuno di Pakistan. Air boleh menyimpan dan mengalirkan haba serta tenaga. strok dan artritis boleh dilakukan dengan mudah di dalam air. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi hidro ini boleh menjadi ejen rawatan? Sebenarnya. Asas dalam terapi air ialah suhu air yang digunakan. Galen dan Celsus menulis makalah menyarankan amalan mandian sejuk dan suam sangat baik dan berkesan kepada kesihatan tubuh badan. Terapi air yang dijalankan di kolam renang khas mempunyai kelebihan tersendiri kerana ada pergerakan yang tidak boleh dilakukan di atas tanah (darat) terutama bagi individu yang alami masalah kecederaan tulang belakang. Jepun. mengembangkan salur darah dan membantu menyingkirkan bahan buangan daripada tisu badan. Air sejuk akan memberi rangsangan kepada salur darah yang dekat dengan kulit untuk mengecut dan mengalihkan lebih banyak aliran darah ke organ dalam badan. India. penggunaan air bagi tujuan perubatan juga tercatat dalam sejarah Cina.sifat air sangat unik.badan.

. Ia memberi halangan kepada pergerakan. Ciri yang kedua ialah kelikatan air. tulang belakang dan pinggul selain dapat membantu merawat pesakit yang mengalami keretakan tulang dan masalah berlebihan berat badan. senaman bolehlah dibuat melawan arus.6. badan akan menjadi 90 peratus lebih ringan kerana ia ditampung oleh daya apungan air. tekanan hidrostatik. membolehkan Bagaimanapun. Halangan ini tanpa disedari dapat membantu pesakit membina kekuatan pada otot yang cedera dan lemah tanpa perlu mengangkat beban. senaman boleh dilakukan mengikut arus air (arah pergerakan air dan kurang halangan) tetapi apabila apabila otot sudah kuat. Ciri ini amat berguna membantu pesakit yang tidak boleh bersenam akibat sakit pada sendi terutama pada lutut. mengurangkan keradangan dan merangsang aliran darah. Daya apungan ini membolehkan pesakit menggerakkan anggota yang sakit dengan menggunakan sedikit tenaga dan mengurangkan ketegangan otot yang ditanggung otot tulang belakang dan kaki akan berkurang. Dalam air. Pada peringkat permulaan.memperbaiki proses penyingkiran bahan kumuh.gabungan seseorang pesakit daya apungan dan kelikatan mengikut melakukan pergerakan kemampuannya.1 Ciri-Ciri Yang Membolehkan Air Menjadi Medium Rawatan Terdapat beberapa ciri penting yang membolehkan air menjadi medium rawatan iaitu daya apungan. 3. kelikatan air.Pergerakan 16 .

tekanan hidrostatik. Air memberi tekanan dari semua arah.Terapi air membantu pesakit menggerakkan otot yang cedera dan pada masa sama ia mengurangkan masalah bengkak pada otot.air ini juga dianggap sebagai urutan. bengkak atau cedera Seterusnya. Ciri yang keempat pula ialah suhu air. Tekanan ini membantu meningkatkan kepekaan pesakit terhadap pergerakan semua ototnya. salur darah akan menjadi kembang dan melancarkan aliran darah yang secara tidak langsung mempercepatkan proses penyembuhan. Suhu air yang sesuai untuk terapi ialah antara 32 hingga 34 darjah Celsius (air terasa suam). seluruh badan akan menerima urutan. kebanyakan pesakit tidak mahu menggerakkan otot berkenaan bagi mengelakkan rasa sakit tetapi perkara ini sebenarnya hanya akan menyebabkan otot menjadi tegang. Ia juga membantu sel menyingkirkan bahan kumuh dan digantikan dengan oksigen serta nutrien. Apabila berada dalam air. Air suam akan merehatkan otot dan membolehkan ia digerakkan tanpa berasa sakit. Bagaimanapun jangan berendam dalam air yang dirasakan terlalu panas kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan terutama kepada pesakit yang ada masalah jantung. Apabila berendam dalam air suam. Jadi seluruh badan akan menerima manfaatnya. Ketiga. Kedalaman berbeza akan memberi tekanan. halangan dan daya apungan 17 . haba. Apabila mengalami kecederaan otot. Keadaan ini juga membolehkan enzim dan endorfin (ejen penahan sakit semula jadi dalam badan) bekerja dengan lebih baik khususnya pada anggota yang sakit.

3. sekaligus 18 . masalah ini dapat diatasi melalui terapi air kerana ia dapat mengurangkan suhu badan (ketika demam). meningkatkan keyakinan diri khususnya pada pesakit yang tidak dapat mengikuti program di darat boleh mendapat manfaat melalui terapi air dan membuatkan mereka berada dalam keadaan yang lebih baik. terapi ini dapat memperbaiki keseimbangan. Disamping itu juga. ia dapat membantu badan menyingkirkan bahan toksin tersebut. merehatkan minda dan badan serta dapat melegakan kesakitan yang dialami.yang berbeza.Terapi ini juga dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kecederaan apada badan. Namun. kita banyak mengambil makanan ringan yang mempunyai pelbagai perisa dan pewarna tambahan.6. Jika kita seorang yang cepat demam dan mempunyai antibodi badan yang lemah. memperbaiki keupayaan melakukan senaman regangan (pergerakan yang tidak boleh dilakukan di darat boleh dibuat dalam air). Kelebihan terapi hidro ini juga ialah dimana air menjadi ejen anti pengecutan otot yang tidak terkawal.2 Kelebihan . melalui terapi ini. Jadi pesakit boleh memilih berada pada kedalaman mengikut kemampuan dan masalah yang dihadapi. Tambahan lagi. Jika kita perhatikan . terapi ini dapat meningkatkan kepekaan deria.Kelebihan Terapi Hidro Terdapat banyak kelebihan dalam terapi hidro ini antaranya dapat menguatkan otot. Ini amat baik untuk pesakit kanak-kanak serebral palsi atau pesakit dewasa yang kerap alami kekejangan otot. meningkatkan daya ketahanan (melalui senaman dalam air).

Antara kepentingan hidroterapi ini ialah: • • • • • • • • • • Menghilangkan tekanan Keupayaan berkomunikasi Simulasi sistem otak.dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan meningkatkan sistem imun badan. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang lebih baik atau normal.4 Pengamatan Terdapat beberapa latihan dalam pengamatan antaranya ialah: • • Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain Latihan daya kepimpinan.3 Kepentingan Terapi Hidro Hidroterapi merupakan suatu bidang yang agak luas bertujuan untuk mengembalikan. Bina keyakinan diri Kreativiti. Meningkatkan kesabaran 3. Kawalan diri. fizikal. Latihan ‘Social skill’. Ia juaga boleh membantu mengawal tekanan darah dan paras gula dalam badan dan memperbaiki pernafasan. 19 . memelihara dan memulih keadaan emosi. Melatih sikap bekerjasama.6. 3.6. Merangsang pertuturan.

5 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid PPKI ini.6. 3. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. Ada murid-murid PPKI yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam renang. Oleh itu.• • • • Manipulasi tangan dan jari-jemari. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Daya konsentrasi.5.6. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Peningkatan ‘self-esteem’ (keyakinan diri). 20 . Pembentukan ‘body image’. Guru juga harus ingat bahawa murid-murid PPKI tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. 3.1 Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami oleh murid PPKI di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna.

Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek.5.   2.6. 21 .3 1. ‘Eye Contact’ boleh membantu membina keyakinan murid. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan.5. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air.2 Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Isi Pelajaran Bermain-main di tepi air. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air.6. Mengenakan jaket keselamatan.3. 3.  Aktiviti .Aktiviti Terapi Hidro (Renang) Pendahuluan Memanaskan badan dan meregangkan otot.

Warna. Mengemaskan dan membersihkan diri.7 TERAPI WARNA Seringkah anda merasa tubuh kurang selesa? Bukan hanya tubuh. tetapi hati dan perasaan pun tidak selesa. Tubuh kita tidak sakit. Warna mempengaruhi aura tubuh sehingga jika tubuh berlebihan atau kekurangan salah 22 . Hal sedemikan sering dipanggil “mood”. Melakukan aktiviti berjalan di dalam kolam dengan bantuan guru. sejak zaman Mesir Kuno memang sudah dipercayai mempunyai pengaruh yang besar pada tubuh (fizik. Janganjangan tubuh kita hanya kekurangan salah satu unsur warna saja. • • Penutup Aktiviti kelonggaran dan regangan tangan dan kaki. 3. Murid masuk ke dalam kolam dengan bantuan guru dengan cara yang betul   Guru membantu murid mengadakan aktiviti-aktiviti ampungan. dan mental) manusia. Murid keluar daripada kolam dengan menggunakan kaedah tertentu. tetapi tidak ada merasa untuk melakukan sesuatu. Aktiviti renang bebas menggunakan bola juga perlu dengan pemerhatian guru. Aktiviti renang ini hendaklah dengan bantuan guru. 3. emosi. Jangan terburu-buru tetapi cuba berfikir mungkin kita mempunyai penyakit.

autis. pengamal terapi warna. Dalam buku Colour Therapy. Contohnya. Tubuh dan fikiran orang itu tidak akan rasa berlama-lama di ruangan itu. walau apa pun isinya. tentu ada kombinasi warna lain yang boleh membuat orang merasa rileks dan tenang.satu warna. kanak-kanak kesulitan untuk belajar dan sebagainya. Warna bukanlah ubat. terapi warna adalah penyembuhan sebuah penyakit dengan mengaplikasikan warna-warna yang tepat untuk penyembuhan dalam bentuk yang lebih efektif berbanding sinaran matahari. disleksia. sederhana bahawa warna sangat mempengaruhi tubuh jika seseorang masuk ke ruangan yang berwarna hitam kelam atau coklat tua. warna memang mempunyai kekuatan untuk tubuh. 23 . kanak-kanak dengan kecerdasan di bawah normal. Pengaruh Dan Kekuatan Warna Dalam Kehidupan dikatakan. Jika ada warna yang membuat tubuh dan fikiran merasa tidak selesa.1 Kepentingan Terapi warna Terapi warna mengimbangkan aura tubuh Warna mempengaruhi setiap orang. Oleh kerana itu terapi warna juga boleh diterapkan pada kanak-kanak dengan keperluan khusus seperti sindrom down. akan terjadi ketidakseimbangan tubuh yang akhirnya mempengaruhi mood dan kesihatan tubuh.7. tetapi ia boleh membantu proses penyembuhan sebuah penyakit lewat gelombang atau vibrasinya. Menurut Gitta S van Engelen. 3.

Apa yang perlu diingat. Dalam buku Colour Teraphy ditulis: 24 . Jakarta Selatan. tubuh memiliki tujuh buah cakra yang sangat dipengaruhi oleh warna. Aura kanak-kanak dengan keperluan khusus biasanya tidak seimbang. Sebaiknya sebelum melakukan terapi warna. jelas Gitta. kata Gitta yang mempraktikkan terapi warna di sekolah International Center for Special Children in Education. Aura mereka cenderung berwarna hitam.Penggunaan terapi warna sangat membantu kanak-kanak untuk menyalurkan marahnya. Namun seseorang boleh medapatkan sendiri warna yang diperlukan. Mereka mengamuk kerana orang lain tidak mengerti apa yang mereka inginkan. baru menentukan warna apa yang mereka perlukan pada saat itu. Biasanya saya melakukan bertanya dulu. Namun setiap kanakkanak mempunyai peningkatan kecenderungan yang berbeza. Menentukan warna yang diperlukan memang sebaiknya dilakukan oleh ahli terapi warna. bincang dulu dengan ahli terapi warna untuk menentukan warna apa yang tubuh kita perlukan. mereka boleh menghilangkan rasa marah itu dengan menyerap warna tertentu. Terapi warna tidak boleh diberikan kepada seluruh murid sekaligus kerana keperluan mereka berbeza-beza. Jika mereka terlatih untuk menjalani terapi warna sendiri.

Warna kuning juga boleh mengawal konsentrasi haid. mati pucuk. Warna ini juga berhubungan dengan kegembiraan dan keceriaan. kekurangan tenaga. seksualiti. tekanan darah rendah. Warna Jingga – berhubungan dengan cakra limpa yang mengatur sirkulasi dan metabolisme. kekuatan. Hijau adalah warna penyembuh kerana ia mengimbangkan dan menstabilkan tenaga tubuh. melegakan bawah pinggang. Warna ini membantu meningkatkan 25 . dan migran.Warna merah – berhubungan dengan cakra dasar yang mempengaruhi kecergasan. asma. Warna ini sangat menenangkan dan sangat baik untuk insomnia. Ungu – merupakan warna cakra mahkota dan berhubungan dengan tenaga dari fungsi fikiran tertinggi. penyakit kulit. Biru – berhubungan dengan cakra kerongkong. Kuning – berhubungan dengan dengan cakra solar plexus yang mempengaruhi intelektual dan mengambil keputusan. dan jangkitan saluran kencing. Hijau – berhubungan dengan cakra jantung. dan kesedaran. Merah boleh mengatasi anemia.

mengurangi rasa tidak berdaya. Bagi yang ingin mengurangi berat badan. serta mengubati kelainan mental dan saraf. Kita boleh menggunakan ruangan kecil dengan lampu berwarna. segera hentikan kerana bererti tubuh sudah cukup menerima warna itu. Jika perlu. Hitam – sering dikaitkan untuk menekan nafsu makan. orang juga boleh memegang benda dengan warna yang kita perlukan. gelombang warna yang ada pada baju mampu merembat masuk melalui kulit. termasuk memakai baju dengan warna-warna yang diperlukan. Jadi kalau kita ingin merasa 26 . Namun jika tubuh masih merasa rileks dan sedap. jika rasa sudah tidak sedap. biarkan kulit terbuka tanpa penutup agar penyerapan warna lebih banyak. lakukan selama lima hingga 10 minit setiap kali terapi. Gitta mengingatkan. Cara terapi warna sangat banyak. Walau tidak secepat sinar.rasa percaya diri. Selain itu. pakai pelapik berwarna hitam untuk meja makan. Di ruangan itu kita tidur dengan santai sambil mendengar muzik yang sesuai. bergantung yang diperlukan. lakukan maksima empat kali seminggu. Terapi warna boleh dilakukan sendiri dengan berbagai cara. terapi boleh diteruskan sampai tubuh merasa cukup.

7 bahagian ini dapat diterangkan dengan melihat kepada berikut: Meridian 1 : Warna Merah Jenis Batu Permata/Kristal: Batu Delima. pakailah baju warna merah. Pancaran ini hanya dimiliki oleh benda-benda hidup dan jisim kurniaan Tuhan termasuk batu permata semula jadi ini. Kristal buatan manusia hanya bergantung kepada terapi warna sahaja. Spinal. Almandine. Warna berkaitan kepantasan dan stamina. Garnet Merah. Jasper Merah. Coral. Manakala batu permata asli mempunyai kesan dari segi getaran warna yang terhasil dari Shumann Resonance Frecuency. Ketujuh-tujuhnya diwakili oleh warna masing-masing dan warna-warna inilah mewakili warna batu permata yang akan digunakan untuk merawat sesuatu jenis penyakit. Bila mahu wawancara pakailah baju warna biru. Sedangkan warna hitam bisa meningkatkan rasa percaya diri. kerana biru melancarkan komunikasi.berani. Nilam Merah. Batu permata asli mempunyai kesan yang lebih di dalam kegunaan untuk terapi kesihatan jika dibandingkan dengan kristal buatan. Keterangan : Warna darah dan hangat. Tubuh manusia mempunyai 7 bahagian asas yang digunakan untuk merawat sesuatu penyakit. Kadar getaran terendah dan jarak gelombang cahaya terpanjang (Lembu tidak boleh melihat warna merah tetapi mampu merasai getaran warna merah) 27 . Akik Merah dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna merah.

e) Warna merah bertindak sebagai perangsang seks f) Bagus untuk kanak-kanak sekolah g) Untuk mengurangkan arthritis. kegembiraan dan motivasi Kegunaan Terapi: a) Membantu merawat masalah berkaitan sistem pencernaan. pundi dan bahagian bawah badan b) Merangsang jantung. Meridian 2 : Warna Orange Jenis Batu Permata/Kristal: Kuartza Oren. asma. meningkatkan tekanan darah c) Membantu penyerapan zat besi dan oksigen d) Membina sel darah merah dan meningkatkan stamina. tangan dan kaki sejuk dan tekanan rendah. Akik Oren. Amber Oren. paru-paru. osteoperosis dan kemurungan. kejang. Carnelian Oren dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna oren Keterangan: Warna untuk kesihatan. pankreas dan limpa b) Pembuka selera dan sebagai perangsang seks c) Sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi d) Membantu mengurangkan kahak. Jasper Oren. Meridian 3 : Warna Kuning darah 28 . paru paru.Kegunaan Terapi: a) Mengawal buah pinggang.

Dikenali sebagai ‘desicive yellow’ (kuning ketegasan) Kegunaan Terapi: a) Menguatkan sistem saraf. Malakit Hijau. sistem ketahanan badan dan fikiran b) Membantu mengurangkan gangguan sistem penghadaman dan alergi c) Membantu badan membuang toksin melalui kulit contoh ekzema. Tenaga yang baik dari matahari terdapat dalam batu permata asli. Akik Hijau. Manikam (Topaz) Kuning.Jenis Batu Permata/Kristal: Citrine. Kuartza Kuning. Amber Kuning dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna kuning Keterangan: Warna matahari dan warna asas kepada kehidupan. Zamrud. kecantikan. Aventurine. Nilam Kuning. Meridian 4 : Warna Hijau Jenis Batu Permata/Kristal: Jed. Zirkon Hijau dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna hijau Keterangan : Warna semulajadi yang melambangkan keseimbangan kasih sayang. kegembiraan dan pemikiran yang tegas 29 . kesihatan. Warna kebijaksanaan dan dapat merehatkan minda. Akik Kuning. jerawat. d) Membaiki masalah kencing manis dan kegemukan e) Melegakan masalah kekurangan kalsium f) Letakkan kristal berwarna kuning/oren berhampiran meja komputer untuk mengurangkan radiasi dan meningkatkan konsentrasi.

Akuamarin Biru. jerawat dan tekanan e) Gunakannya jika ingin mendapatkan ilham f) Digunakan untuk rawatan terkejut. sakit kepala. demam dan ketakcernaan Meridian 5 & 6 : Warna Biru Jenis Batu Permata/Kristal: Nilam Biru. Lapis Lazuli. degupan jantung yang tidak normal. b)Memudahkan untuk mengingati ucapan c)Membuang racun dalam badan d)Digunakan untuk melegakan kesakitan. susah untuk tidur. kandungan asid dan alkali dalam badan d) Membantu mengurangkan kulit berminyak. sun burn. Ia dikenali sebagai ‘colour of distance’ dan dapat membantu menenangkan fikiran. Blue Sandstone dan lain-lain batu permata asli dan kristal asli berwarna biru Keterangan: Warna kedamaian. Turquoise. tekanan. Juga dikenali sebagai ‘communicative blue’. dan kanak-kanak yang terlalu aktif Meridian 7 : Warna Ungu Jenis Batu Permata/Kristal: 30 . demam. kegatalan kulit. bronkitis. asma yang teruk. Kuartza Biru. tenang dan relaks.Kegunaan Terapi: a) Membantu melegakan badan dan minda ketika menghadapi tekanan b) Menyeimbangkan emosi c) Menstabilkan tekanan darah. melecur yang teruk. Kegunaan Terapi: a)Meningkatkan kreativiti dan kebijaksanaan.

Zirkon.Amethyst dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna ungu Keterangan: Gabungan warna merah dan biru. Dalam terapi getaran warna. Batu Kristal dan batu permata asli dan kristal asli lain yang berwarna putih Keterangan: Warna putih adalah warna asas dan merangkumi spektrum yang penuh untuk semua warna dan getarannya. kulit dan rambut b) Merehatkan badan dan minda c) Anti bakteria – baik untuk merawat jerawat dan ekzema Meridian 8 . Cahaya putih adalah cahaya dari matahari dan mempunyai tahap tenaga tertinggi. Batu Kuartza.Warna Putih Jenis Batu Permata atau Kristal: Berlian. warna putih digunakan dalam semua situasi untuk membantu proses penyembuhan penyakit Kegunaan Terapi: 31 . Kegunaan Terapi: a) Berhubung dengan sistem saraf. Merah (Yang) adalah panas dan biru (Yin) adalah sejuk. Ledua-dua warna ini menseimbangkan tenaga. Warna ungu mempunyai getaran yang cepat dan dikenali sebagai warna yang menyembuhkan penyakit.

mental dan sosial yang sihat. Kanak-kanak dikenali sebagai individu yang suka bermain. kreatif. Naluri suka bermain ini boleh disalurkan kepada bentuk pengalaman yang kreatif yang dapat membina situasi dan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan fizikal. pergerakan yang berirama dan kemampuan kreativiti yang semulajadi. c) Juga boleh digunakan jika spectrum warna lain tidak memberikan apaapa kesan 3. ritma dan kebebasan mencurahkan perasaan dan idea untuk memberikan keseronokan dan kepuasan. 32 . Mereka gemar mencipta dan tidak keberatan untuk memberi penghargaan atau berasa bangga terhadap hasil ciptaan sendiri atau kelompok sebaya. Ingin melahirkan perasaan dan idea serta ingin tahu tentang sesuatu demi mempelajari dan memahami konsep. Oleh itu aktiviti pergerakan kreatif hendaklah disusun berdasarkan ciri-ciri suka bermain.a) Warna putih adalah warna utama dalam getaran untuk badan dan minda b) Boleh digunakan bersama warna lain sebagai penggalak penyembuhan. Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. isu dan masalah persekitaran mereka.8 TERAPI PERGERAKAN KREATIF Kanak-kanak sejak dilahirkan suka bergerak bebas.

Pendidikan Pergerakan. Dauer dan Prangrazi (1983). kanak-kanak mempunyai keinginan-keinginan untuk bergerak. Keinginan untuk diterima oleh kelompok sebaya dan hidup bermasyarakat. berlakon dan sentiasa aktif yang tidak boleh dipuaskan. Keinginan-keinginan ini juga tidak terkecuali kepada murid berkeperluan khas. memperoleh kecergasan fizikal dan daya penarik. dan mengetahui. istilah Beliau Kreatif’ pendidikan 33 . Pendidikan Pergerakan Moden. Menurut ‘Pergerakan Gladys Andrew untuk Fleming (1976). perkembangan psikologi dan mental serta rohani dan sosial. Keinginan-keinginan pada peringkat awal ini harus ditumpukan kepada pergerakan-pergerakan kreatif yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu seperti pertumbuhan fisiologi dan motor. berjaya dan diperkenankan. bersaing. Pergerakan Pendidikan Berirama.mengembara. Namun maksudnya menjurus ke arah yang hampir sama iaitu penggunaan pergerakan tubuh badan. irama dan daya kreatif sebagai media oleh kanak-kanak untuk melahirkan daya ekspresi. Drama Kreatif dan Pergerakan Kreatif adalah di antara istilah-istilah yang kerap digunakan dan kadangkala penggunaannya silih berganti antara satu sama lain.Mengikut pendapat Dauer dan Prangrazi (1983). geraktari menggunakan kanak-kanak. Mereka lari untuk mendapatkan kepuasan berlari semata-mata. Aktiviti bagi mereka adalah intisari kehidupan. telah mengenal pasti sembilan keinginan asas kanak-kanak iaitu Keinginan untuk bergerak. memperoleh kepuasan kreativiti.

Ini akan membolehkan seseorang individu itu menghayati serta menghadapi tuntutantuntutan hidup dengan berkesan. Bentuk geraktari seperti yang digariskan oleh definisi di atas merujuk kepada daya ekspresi mental dan jasmani yang dilakukan secara jujur dan spontan.Berdasarkan difinisi dan takrifan yang diberikan. (H’Doubler. Mengikut pendapat Margaret H’Doubler (1925). pertumbuhan fizikal dan spiritual. Ini membayangkan cara seseorang individu menggunakan pergerakan dalam menyelesaikan tiga komponen utama dalam geraktari untuk tujuan-tujuan ekspresi.mentakrifkan istilah ini sebagai penghubung antara fikiran dan perasaan yang dipancarkan melalui perantaraan anggota tubuh badan. 1925).1976). Apa yang dipersembahkan oleh penari-penari itu bukanlah bertujuan untuk menarik perhatian atau mencetuskan sensasi tetapi untuk mencurahkan perasaan dalaman yang terbuku. (Fleming. Proses ini kemudian membentuk pemikiran mental dan merencana aktiviti yang merangsang daya berfikir. pergerakan kreatif mempunyai beberapa ciri seperti berikut: 34 . Ini juga merupakan ekspresi emosi kendiri yang disalurkan melalui aktiviti pergerakan berirama. komunikasi atau kepuasan peribadi. geraktari kreatif ialah sejenis tarian berunsur pendidikan yang membantu proses pembesaran seseorang individu.

Terdapat satu aspek penting berhubung dengan faktor ini. Tumpuan kepada matlamat yang sama. 1983. Stinson. II. 1970. 1983). Dimondstein.I. Tumpuan kepada pergerakan untuk kanak-kanak sebagai aktiviti yang bersifat semulajadi dan tidak formal. dan pada masa yang sama pengalamanpengalaman dalam kegiatan pergerakan itu membantu kanak-kanak mengesan potensi-potensi mereka untuk melahirkan perasaan serta menjadikannya sebagai alat perhubungan.dan daya usaha. geraktari sebagai aktiviti yang menyeronokkan. Faktor ini menjadi penggalak kepada pengembangan personaliti dengan meyakinkan 35 . Dimondstein. 1973. fizikal dan persekitaran serta membantu mereka untuk melahirkan segala perasaan dalaman yang terpendam melalui perantaraan pergerakan. iaitu perkembangan personaliti kanak-kanak secara menyeluruh. 1982). Ia membantu kanak-kanak menjalin paduan antara mental. 1976). Penggunaan elemen-elemen pergerakan seperti anggota tubuh. mental dan rohani. Tumpuan kepada pengalaman (Combest.1975. ruang. Perkembangan personaliti individu memberi kesan terhadap nilai diri yang merangkumi aspek-aspek fizikal. tenaga dan hubungan di antara elemen-elemen tersebut sebagai asas perancangan kandungan kurikulum (Joyce. Ia melambangkan aktiviti yang menyentuh jiwa kanak-kanak (Brearly. bentuk. IV. masa. III. Fleming. sihat dan mudah dicapai.

1982. Joyce. Dimondstein. Tumpuan kepada aktiviti motor yang bersifat halus dan kasar.1 Kepentingan Terapi Pergerakan Menurut Jesse William (1964). cuba mengekalkan hubungan baik dengan kumpulan rakan sebaya (Stinson. Huskey. VI. (H’Doubler. Synder. pelopor pendidikan pergerakan kreatif yang banyak memberi sumbangan serta mempengaruhi arah perkembangan program pendidikan jasmani di sekitar tahun-tahun 1930 an hingga 1960-an berpendapat: 36 . 1984. Synder. 3. Tumpuan kepada keupayaan individu untuk menyelesaikan sesuatu tugas yang diberi mengikut caranya yang tersendiri dan pada masa yang sama. Ayob. 1983). 1981. 1972.ketiga-tiga aspek tersebut untuk memberi berbagai kemungkinan seperti merangsang daya imaginasi dan mencabar intelek. 1975). latihan koordinasi. menghargai masa dan imbangan. 1979. 1975. V. daya ketahanan serta fleksibiliti (Arrow. pengetahuan tentang mekanisma pergerakan. kesedaran yang mendalam terhadap hubungan perceptual dan peluang-peluang untuk meningkatkan kekuatan fizikal. 1986).8. pengetahuan tentang bahagianbahagian tubuh.

1975). Bagaimanapun nilai-nilai positif yang bakal diperolehi daripada pergerakan kreatif bergantung kepada penyertaan seseorang individu dalam bidang tersebut. Ia juga mengukuhkan emosi. Menurut (Russell. Way 1967) serta pemikiran yang kritis dan bebas (Carelli. 37 . pendidikan Jasmani kreatif ialah pendidikan seluruh individu melalui pengalaman. pergerakan ini merangsang pemikiran yang beragama. mental dan sosial. Menurut Way (1967). sifat humor.Pendidikan Jasmani sewajarnya bertujuan untuk menyediakan kepemimpinan yang cekap serta menjadi alat kepada individu atau kelompok untuk bertindak dalam pelbagai situasi secara konstruktif dari segi fizikal. Helfert dan Shapiro 1973. Objektif yang disarankan oleh William itu pada hakikatnya mencabar para pendidik pendidikan jasmani untuk mempertingkatkan kemahiran mereka agar dapat mendidik dengan lebih berkesan untuk mencorakkan kehidupan kanak-kanak sejajar dengan matlamat yang disarankan. imaginasi dan cara menyelesaikan masalah. 1982). berlakon dengan yakin dan pemahaman terhadap sesama insan yang berasaskan nilai-nilai kemanusiaan yang luhur (Davis. Seperti dengan pengalamanpengalaman kreatif yang lain. aktiviti ini juga bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga untuk mencurah keluar jiwa dalaman yang terdiri daripada perasaan dan mood.

Otot kanak-kanak ini lemah dan mereka kelihatan tidak bertenaga. Murid-murid berkeperluan khas sering dilihat tidak berdaya dan mudah letih terutamanya murid sindrom dowan. Untuk mengajar pendidikan jasmani kreatif. Dalam tahun 1956 sebuah persidangan American Association for Health. physical Education and Recreational Fitness telah bersetuju dengan takrif berhubung kecergasan iaitu kecergasan ialah suatu keadaan yang menunjukkan sejauh mana seseorang itu mampu untuk berfungsi. Di antara kebaikan yang yang diperolehi dengan aktiviti pergerakan kreatif ialah murid akan dapat meningkatkan kecergasan. kecergasan kekuatan dan ketahanan otot. Guru-guru hendaklah bijaksana mengatur aktiviti ini kerana senaman yang sistematik serta pemakanan yang seimbang adalah penting untuk menjamin kehidupan yang sihat dan tahan lasak. Kecergasan merupakan soal individu.Melalui pendidikan Jasmani kreatif murid-murid berkeperluan khas juga akan memperolehi banyak manfaat jika ia dilaksanakan dengan teratur dan sistematik oleh guru-guru. Melalui pergerakan kreatif mereka akan seronok bermain dan secara tidak langsung akan membina kecergasan pada diri kanak-kanak ini. kecergasan kelenturan dan kecergasan berat badan. guru tidak memerlukan ilmu yang luas cukup sekadar minat dan rasa tanggungjawab terhadap murid-murid yang didik. Kecergasan fizikal terdapat empat komponen penting iaitu kecergasan kardivaskular. Namun ia memberi 38 .

implikasi terhadap terhadap keupayaan seseorang individu untuk hidup dengan cara yang paling efektif dengan potensi yang ada padanya. Keupayaan untuk berfungsi bergantung kepada aspek-aspek fizikal, mental, emosi, social dan spiritual yang menjadi komponenkomponen dalam konsep kecergasan yang mana kesemuanya saling berhubung dan berkait antara satu sama lain. (Schurr, 1975). Latihan jasmani yang sering dilakukan boleh mempertingkatkan kekuatan seseorang dan elemen kekuatan ini merupakan factor penting dalam mempelajari kemahiran-kemahiran motor (Rarick & Dobbins, 1975 : Pangrazi 1982). Aktiviti yang rancak juga menyebabkan bebanan tekanan ke atas tulang-tulang dan ini akan menyebabkan ukuran garis pusat tulang-tulang berkenaan menjadi bertambah besar serta memperbaiki strukturnya. Osteoporosis atau demineralization (kekurangan garam galian) adalah berpunca daripada kelembaman. Keadaan demikian akan menyebabkan tulang-tulang menjadi rapuh. Gejala ini dapat diatasi melalui pergerakan kreatif kerana ia boleh membalikkan proses ini di samping membina semula kekuatan tulang-tulang kanak-kanak berkeperluan khas.

3.8.2 Alat Teraputik
39

Pergerakan kreatif sangat berkesan untuk mendidik kanak-kanak bermasalah fizikal dan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan program latihan yang bersesuaian yang boleh mendorong mereka menjadi cergas dan efektif dari segi fizikal. Penggunaan pergerakan yang berkaitan dengan psikomotor, kognitif, efektif dan estetika merupakan nilai-nilai yang sangat penting untuk murid-murid berkeperluan khas. Menurut Nancy Brooks Schmitz (1980), dalam tulisannya antara lain telah menyentuh peri mustahaknya pergerakan kreatif untuk kanakkanak ini. Beliau bersetuju bahawa pergerakan kreatif mempunyai nilai aktiviti yang dapat memperkayakan pengalaman kanak-kanak. Ia patut digalakkan dan dimajukan oleh semua pihak. Guru pendidikan khas perlu mendalaminya untuk kebaikan murid-murid berkeperluan khas. Dalam buku Nancy Brook Schmitz yang berjudul Developing Creative Movement Experiences for the Handicapped, beliau menulis: Pendidikan pergerakan kreatif dapat memberikan peluang-peluang kepada kanak-kanak untuk merealisasikan potensi ereka dengan membangkitkan perkembangan imejkendiri yang positif, dengan

menggerakkan keinginan dalaman yang semulajadi untuk bergerak, dengan meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk berfikir secara kreatif melalui penyelesaian masalah, dengan memupuk interaksi sosial yang positif, dengan membekalkan pengalaman-pengalaman yang boleh membantu kanak-kanak meneroka dan mengembangkan kebolehan-

40

kebolehan fizikal dan kinestetik mereka, dan menyuburkan pengalamanpengalaman estetika. Setiap kanak-kanak mempunyai keistimewaan, bakat keperluankeperluan yang unik dan tersendiri. Kanak-kanak berkeperluan khas juga tidak berbeza dari segi ini. Mereka juga perlukan kasih sayang, mahukan diri mereka diterima oleh orang ramai, menikmati rasa keriangan dan keseronokan bergerak dan melakukan aktiviti-aktiviti untuk

memperintkatkan keupayaan, menumpukan perhatian terhadap sesuatu koordinasi dan kecergasan. Mereka juga ingin berkongsi pengalaman dengan rakan sebaya, ingin merasai cabaran dan kejayaan, ingin mencipta dan mengongsikan hasil-hasil ciptaan mereka dan ingin berhubung. Matlamat-matlamat dan garis-garis panduan kurikulum mengenai pendidikan khas ada menyatakan dengan jelas bahawa ia (pendidikan khas): :

… mesti merangkumi segala kemahiran yang berfungsi, termasuk tingkah laku, kawalan kendiri dan kebolehan motor, sama ada yang seni ataupun yang kasar, komunikasi yang besifat verbal dan non-verbal, keselamatan dan kesihatan, social dan rekreasi, dan kemahiran-kemahiran akademik yang fungsional. Guru-guru berkeperluan khas hendaklah sedar bahawa pergerakan kreatif mampu dijadikan alat yang ampuh untuk mendidik murid-muridnya

41

dan memperkukuhkan pemahaman mereka. Aktiviti jasmani memberikan kanak-kanak rasa kesedaran terhadap tubuh badan mereka. Pergerakan kreatif mampu mencapai matlamat psikoterapeutik dengan meredakan symptom. Menurut(Leventhal.1980). Umpamanya aktiviti geraktari mampu meredakan ketegangan atau tekanan emosi dan menyemai rasa riang dalam kehidupan seseorang individu. integrasi emosi dan fizikal dan perkembangan peribadi kanak-kanak. Mengikut pendapat Nellie Mc Caslin (1980). pergerakan kreatif memainkan peranan yang berguna dalam pertumbuhan individu melalui interaksi fizikal. lompat seperti kuda. terdapat satu persetujuan umum terhadap pergerakan kreatif dan pergerakan ritual serta ekspresi sebagai wadah yang paling mujarab untuk merawat kecelaan yang dihidapi oleh kanak-kanak. dan perlakuan pergerakan-pergerakan seperti melompat tali (skipping).dengan cara yang efektif. meregang dan menggerakkan tangan-tangan adalah 42 . dan ia boleh dijadikan sebagai senaman yang lasak untuk menggalakkan mereka menjadi aktif dan cergas. berhubung dengan ini. mental dan ekspresi dengan geraktari teraputik yang pada dasarnya dibina atas dasar kepercayaan bahawa ekspresi pergerakan mencerminkan unsur dinamik dalam psikik atau batin.

Murid-murid berkeperluan khas sangat sesuai melakukan aktiviti ini kerana mereka begitu sukar untuk bergaul. mereka akan memberikan tumpuan kepada kanak-kanak ceberal palsy dan mental retardation supaya kanak-kanak ini memberikan penyertaan yang aktif untuk aktiviti. maka ia sewajarnya menjadi satu seni ‘pergaulan’ (socialization) – suatu perlakuan sosial yang mengembelingkan individu dalam dinamik berkumpulan. menyemai minat-minat baru. meningkatkan keupayaan bergaul dengan orang lain.3 Sosialisasi Aktiviti pergerakan merupakan usaha kerjasama. membentuk gaya diri. Namun guru memainkan peranan penting untuk membimbing dan menunjukkan contoh-contoh mengenai penerimaan sosial berdasarkan sanjungan terhadap hasil kerja yang memuaskan dan jalinan ikatan yang termetri hasil daripada bentuk kegiatan bermain dan mencipta yang dilakukan secara beramai-ramai. 3. personaliti dan kematangan dan mencari saluran untuk pernyataan kendiri. Guru-guru pendidikan khas yang peka. menjalin rasa saling mempercayai dan memikul tanggungjawab menghadapi cabaran-cabaran. Melalui aktiviti ini murid berpeluang menyertai kegiatan dengan rasa riang dan secara sihat. menerima arahan dan kurang motivasi. terutamanya kepada mereka yang lemah daya koordinasinya.8. Tidak dapat dinafikan bahawa ia 43 . bersosialisasi.di antara senaman yang sungguh menarik.

jika tidak cara hidup mereka akan menjadikan hidup mereka bertambah sulit. Menurut Clara Furst dan Mildred Rockefeller (1981). Dalam menghadapi dilema ini seseorang kanak-kanak itu terpaksa membuat melupakan penyesuaian-penyesuaian buat sementara waktu yang mungkin menuntutnya dan kepimpinan kelompoknya sebaliknya menjadi sebagai pengikut. bekerjasama dan bersosial. Menurut Joyce Boorman (1971). Adalah penting bagi kanak-kanak untuk mempelajari bagaimana hendak menjadikan diri mereka diterima dari segi sosial. Pergerakan tidak boleh menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak 44 . Seorang pengikut hendaklah digalakkan membina keyakinan motivasi dan minat agar dirinya menjadi berwibawa dan diterima oleh orang ramai dan ini membolehkannya memegang teraju kepemimpinan buat sementara waktu. Kerap kali kanak-kanak akan menghadapi masalah-masalah berkawan. mereka belajar cara memimpin dan menyatakan tentang pengalaman-pengalaman sosial yang bermanfaat ini dari segi ’memimpin’ dan ‘mengikut’.memberi peluang luas kepada kanak-kanak untuk saling mempercayai. suatu hari nanti akan menjadi ketua dan dengan itu akan timbul kemungkinan dirinya disisih oleh rakan-rakan utamanya. … kebanyakan kemahiran interaksi sosial yang penting yang dibentuk itu boleh diaplikasikan di luar bidang ….

Kebijaksanaan guru menggunakan pergerakan kreatif untuk mengalihkan hiperaktif kanak-kanak dengan aktiviti yang berfaedah. Ini disebabkan kanak-kanak ini gemar bergerak. Ini disebabkan pergerakan kreatif mempunyai unsure-unsur dorongan bermain yang semulajadi. Fokus konsepsi sosialisasi dalam program pergerakan kreatif dengan menghubungkannya persaingan. Frank dan Goldensen (1964). mempercayai dan menghormati persahabatan dan kepimpinan yang unggul untuk kedua-duanya iaitu diri sendiri dan orang lain. meredakan ketegangan perasaan dan tekanan jiwa.dalam kehidupan sehari-hari. ketertiban. Melalui pergerakan kreatif ketegangan tersebut dapat diredakan. dengan ciri-ciri dan maksud-maksud saling kerjasama. Murid-murid khas boleh dibentuk ke arah ini walupun memerlukan masa yang agak lama. kita membolehkannya untuk 45 . kebertanggungjawaban. Guru hendaklah bersabar dan tekun melatih mereka untuk mendengar dan mengikut arahan. Hartley. Murid-murid berkeperluan khas terutamanya yang hiperaktif tidak dapat mengawal peerasaan dan ketegangan yang dihadapi. namun ia amat berguna dalam membantu kanak-kanak meneroka dan memahami kedua-dua kualiti iaitu ‘memimpin’ dan ‘mengikut’. menyatakan dengan membiarkan kanak-kanak bermain secara bebas dalam sesuatu persekitaran yang sesuai dan selamat.

bentuk serta hubungan antara gerakan tubuh – gerakan yang merangkumi gerakan sebenar dan pada ketika membuat persediaan dalaman untuk bergerak dengan gerakan yang disudahi secara terkawal selepas selesainya sesuatu pergerakan. Muridmurid ini menjadi nakal kerana mereka tidak tahu hala tuju. Marion North juga mengatakan bahawa pergerakan kreatif adalah kaedah katarik yang mampu melegakan tekanan-tekanan katanya. ‘’disiplin seni pergerakan adalah amat membebankan oleh kerana bukanlah tujuan utamanya untuk melepaskan ‘tekanan perasaan’ sematamata’’. Guru berperanan membentuk mereka. murid yang slow learner juga kebanyakannya terdiri dari pelajaryang nakal dan tidak boleh duduk diam. Katarsis – konsep tujuan ‘meredakan ketegangan’ adalah dinyatakan dalam contoh berikut: 46 .Walaupun benar ‘tekanan perasaan’ dapat diredakan namun itu bukanlah tujuan akhirnya sebaliknya perasaan atau emosi itu disalurkan kepada jenis aktiviti yang bertujuan dan berdisiplin disiplin terbit daripada aktiviti itu sendiri. usaha untuk menggarap maksud yang lebih jitu daripada irama .menghadapi dan menyelesaikan masalah-masalahnya yang paling membebankannya dengan cara yang memuaskan dan sihat. (North. Aktiviti pergerakan kreatif juga boleh dimanfaatkan untuk mereka.1973) Di dalam kelas berkeperluan khas.

Dikelilingi dan dihampiri oleh seribu orang musuh. psikologi. kanak-kanak menentang mereka habis-habisan demi servival mereka. melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan secara lebih spontan daripada golongan dewasa. sosio-drama tidak formal yang menggunakan tema-tema yang dinamik dan penggunaan tingkah laku egosentrik yang ganjil. (Ayob. mempunyai masa yang 47 . kanak-kanak mempunyai kesempatan untuk melahir dan menangani emosi mereka dengan cara yang kreatif. emosi dan sosial rakan sebaya. Lebih bersedia untuk melahirkan perasaan mereka secara non-verbal berbanding dengan golongan dewasa. Menurut Winters (1975). melahirkan perasaan mereka sejajar dengan tahap fizikal. menyediakan satu senarai berhubung dengan perasaan-perasaan dan idea-idea yang dicurahkan oleh kanakkanak melalui pergerakan iaitu melahirkan perasaan terhadap apa yang menarik perhatian mereka. Dalam aktiviti-aktiviti kreatif tersebut. 1985: 48) Kebanyakan aktiviti yang melibatkan pergerakan yang berjaya melibatkan lakonan peranan. Adalah menjadi kebiasaan melihat kanak-kanak khas gembira dan riang semasa bermain. improvisasi. mereka memusingkan tangan-tangan mereka menghala ke semua arah dalam pergerakan yang memaparkan rasa kemarahan mereka terhadap musuh-musuh bayangan. Dengan menggunakan dan menjadikan tangan-tangan mereka sebagai pedangpedang khayalan.

3.8. Mereka juga tidak memiliki perbendaharaan kata yang berbentuk verbal yang mencukupi untuk membolehkan mereka melahirkan perasaan mereka secara verbal Aktiviti-aktiviti pergerakan kreatif penting untuk mewujudkan persekitaran yang dapat membantu kanak-kanak khas memahami perasaan dan idea-idea dan melahirkannya melalui pergerakan. Ramai di kalangan murid khas yang gagal menyebut perkataan dengan betul.terhad untuk mempelajari gerak-geri isyarat dan simbol-simbol pergerakan yang bersifat universal. dan oleh itu mereka melahirkan perasaan mereka dengan cara yang lebih spontan. Mereka menyebut hanya dihujung perkataan sahaja. Menyanyi jika digabungkan dengan berbagai aktiviti akan lebih menarik minat murid dan mereka berasa seronok dan gembira. Muridmurid khas akan menganggap menyanyi lebih kepada bermain dan berehat. Ini kerana menyanyi memerlukan sebutan bunyi-bunyi 48 . bebas daripada sebarang tekanan. Untuk mengukuhkan lisan murid.4 Kemahiran Bertutur Pada kebiasaanya pergerakan kreatif diiringi dengan nyanyian dan permainan alat-alat muzik agar ia lebih menarik dan dan menambahkan minat murid terutamanya murid khas. Dengan adanya aktiviti menyanyi ini akan dapat meningkatkan kemahiran murid bertutur dan kemahiran fonologi. Melalui nyanyian mereka akan terhibur dan menenangkan fikiran. ia sangat membantu guru mencapai matlamat tersebut.

Pergerakan menjadi printis bagi membolehkan kanak-kanak untuk memulakan proses kreativiti mereka dan dalam ruang batas pendidikan yang tertentu mereka didorong untuk mencurahkan tenaga kreatif mereka.8.yang jelas dan betul mengikut rentak dan irama serta disampaikan mengikut tekanan. intonasi dan nada tertentu.4 Meningkatkan Kreativiti Kreativiti merupakan elemen yang dinamik yang tersirat di dalam jiwa kanak-kanak. Murid-murid berkeperluan khas boleh meneroka dan mengembangkan daya kreativiti mereka melalui improvisasi. 49 . Potensi kreativiti mereka berbeza antara satu sama lain sama seperti perkembangan fizikal dan kecenderungan terhadap pembelajaran. 3. Melalui kaedah ini kanak-kanak akan bertindak dan melakonkan idea-idea pergerakan secara serentak. Murid-murid khas tidak terkecuali mereka juga adalah insan yang unik dan kreatif. Oleh kerana kreativiti merupakan proses yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah mengikut pendekatan baru yang menggunakan pengetahuan dan pemahaman yang bersifat unik dan individualisti. ia dapat memberi penghidupan yang lebih jitu dan bermakna kepada kanakkanak. spontan dan tanpa perancangan awalan. kanak-kanak adalah individu yang unik. Secara tidak langsung ia membantu murid memperbaiki lisan.

Dalam diri setiap kanak-kanak termasuk murid khas terdapat kebebasan untuk berfikir yang memerlukan saluran untuk mengeluarkan perasaan mereka berhubung dengan pengalaman-pengalaman seharian: ekspresi yang spontan. Menurut Fleming (1976). Kepuasan yang sepenuhnya. iaitu mereka yang sedang mengalami proses kreativiti ini. berkembang bersama penemuan dan penerokaan. dan dihormatidi kalangan mereka. Dan ini amat digemari oleh pelajar-pelajar berkeperluan khas. Seseorang dapat merasakan bagaimana kanak-kanak itu ‘berfikir’ serta turut bersama mereka merasakan kegembiraan yang terbit daripada curahan perasaan mereka.kanak-kanak yang giat bekerja. Ini dapat dilakukan melalui pergerakan jasmani kreatif.8. terpancar di wajahwajah mereka rasa keriangan yang tercetus daripada getaran penggunaan tenaga.5 Rumusan Aktiviti pergerakan kreatif jika dijalankan dengan sempurna akan memberi 50 . 3. Hasilnya ialah ekspresi yang kreatif. Ini sesuai dengan kata-kata Fleming (1976) : Tenaga kreatif yang merupakan elemen yang dinamik dalam setiap diri kanak-kanak.(fizikal dan mental). Menggunakan pendekatan kreativiti adalah pendekatan pengajaran yang bersifat semulajadi dan menyeronokkan.Kreativiti melambangkan bakat semulajadi kanak-kanak dan ia kerap kali tidak dapat dikembangkan di dalam bilik darjah yang bersifat mengongkong.

mencuba dan menemui cara bergerak yang dapat dijadikan sebagai perantaraan untuk pernyataan kendiri. guru-guru tidak memerlukan latihan dan kepakaran yang tinggi. tidak mendengar kata. Peranan guru ialah membimbing murid-murid meneroka. Apa yang diperlukan ialah semangat yang cekal. Semua manusia mempunyai hak asasi individu begitu juga dengan kanak-kanak ini. Murid pendidikan khas tidak berdaya untuk mencungkil bakat mereka sendiri.kesan yang mendalam kepada mnurid-murid berkeperluan khas. Menurut Fleming (1976) telah mengubah satu “Akta Hak Asasi” untuk kanak-kanak yang berbunyi: ‘ ’Biarkan saya membesar mengikut keupayaan saya dan cuba memahami mengapa saya ingin membesar seperti saya. Guru dan masyarakat disekelilingnya patut membantu mereka menjadi insan yang sempurna. tidak berdaya dan sebagainya. Sebaliknya guru hendaklah berusaha dan mencuba kerana setiap murid ada kelebihannya. Untuk melaksanakan aktiviti ini. Tidak seperti yang dikehendaki oleh emak atau tidak seperti yang diharapkan oleh bapa atau guru saya memikirkan apakah 51 . keberanian dan sikap positif serta inisiatif dalam pengajaran kreatif. Selepas itu guru-guru menerima gerakbalas berdasarkan pergerakan murid sebagai perkembangan semulajadi mereka. Guru-guru perlu membuang segala perasangka buruk terhadap murid-murid pendidikan khas yang sering di label sebagai nakal.

Namun jika guru mempunyai kesedaran yang tinggi tentang pentingnya pergerakan kreatif kepada murid-murid berkeperluan khas ini. terutama jika kelas dipenuhi dengan kanak-kanak yang sangat aktif dan pelbagai masalah dengan tempoh masa perhatian yang singkat. mereka akan mengajar bersungguh-sungguh di sekolah agar dapat membentuk sahsiah murid berkeperluan khas sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan insan yang sempurna dari segi jasmani. Melaksanakan program pergerakan kreatif bukanlah satu tanggungjawab yang mudah. 52 . Kanak-kanak yang mempunyai daya tenaga yang berlebihan sering mencabar keupayaan guru. 3.9 TERAPI MAIN Definisi Bermain adalah media semulajadi bagimengekspresi kendiri kanak-kanak. emosi. Guru-guru juga bertanggungjawab memberi peluang kepada murid-murid untuk mencipta dan melahirkan perasaan dan fikiran. Tolong cuba memahami dan menolong saya membesar seperti saya! Bagaimanakah kita menolong murid-murid membesar dan menjadi seperti mereka? Guru-guru mempunyai tanggungjawab yang sangat besar untuk menolong murid-murid membesar dan berkembang sebagai individu. rohani dan intelek.sepatutnya saya menjadi.

9. peka kepada perasaan yang dilahirkan oleh kanak-kanak dan membuat refleksiterhadap perasaan tersebut. 3. menerima mereka tanpa syarat.3 Kelebihan Terapi Bermain Memberi peluang pada kanak-kanakmembuat pilihan sendiri. menyedarkan kanak-kanak tentangtanggungjawab mereka.4 Persediaan Melaksanakan Terapi Main Bilik terapi 53 .1 Konsep Terapi Bermain Melalui bermain. menghormati kanak-kanak untukmenyelesaikan masalah yang dihadapi sekiranya diberi peluang. 2004) 3. 1974) Dianggap sebagai percakapan kanak-kanak. Memberi kanak-kanak peluang untuk menemui dan meneroka identiti masing-masing. Ruang fizikal dan teraputik disediakanmelalui aktiviti bermain. membolehkan melahirkan masalah.2 Matlamat Mewujudkan hubungan yang rapo dengan kanak-kanak. 3. menyediakan tempat selamat bagi meluahkan perasaan.(VirginaAxline.9. Unsur simbolik memberi peluang untuk mengkaji serta menguji pilihan secara imaginasi.9. Rudolph &Henderson. alat mainan adalah kata-katanya. kanak-kanak lebih mengenali dunia. 3.9. (Thompson.

set permainan item rumah seperti seterika.5. Penukul.3 Mainan bercirikan luahan perasaan dan kreativiti Crayon.9.2 Mainan Bercirikan Luahan Perasaan agresif Gari. mudah dimanipulasi oleh kanak-kanak 3.1 Mainan mencirikan kehidupan sebenar Contohnya pondok anak patung yang lengkap dengan perabot. peluang untuk menguji realiti kanak-kanak. 3. topeng 3. Aroma terapi Terapi herba 54 . tukang masak. Kad.9. Peralatan military. disertakan dengan bahan-bahan resos.doktor. Boneka.0 TERAPI ALTERNATIF i. Bekas pas 4. Play doh. Alatan asas seperti rak buku. ii. Set permainan pekerjaan seperti polis.kerusi.4 Media Mainan (kriteria) Mendorong ekspresi pemikiran danperasaan kanak-kanak.5 Kategori Main Mainan 3. meja.Kelengkapan bilik terapi bersesuaianbergantung kepada kesesuaian kanak kanak.5. membekalkan kanak-kanak dengan cara yang boleh diterima untuk meluahkan perasaan yang tidak diingini.9. cermin. telefon. almari dan lain-lain 3.9.5.9.

vi.1 Terapi ozon Terapi floortime Terapi pasir Terapi haiwan Terapi snoozelan Aroma Terapi Dapat mengurangkan stres.2 Terapi Herba 55 . 4. Lavender boleh memudahkan tidur.1. iii.Dipercayai dapat membersihkan racun/toksid dalam tubuh.membersihkan paru-paru iv.meredakan kegelisahan Teh hijau dapat memperbaiki sistem peredaran darah.iii. iv. 4. Citronella boleh mengurangkan ketegangan.2 Jenis dan manfaat aroma terapi i. Green apple dapat menyembuhkan mabuk.seimbangkan hormon v. Rose dapat membaiki metabolisma dan sistem peredaran darah.meredakan hidung tersumbat ii.menguatkan sistem pencernaan 4. vii. menenangkan fikiran dan membangkitkan semangat serta ghairah. v.

menghilangkan kesan sampingan.diikuti dengan herba lain yang ada sifat yang berbeza dr herba yg telah digunakan) 4. Relax(merehatkan) badan diletakkan dalam keadaan suhu yang stabil.garam/batuan) yang mengandungi satuatau beberapa bahan aktif yang dapat digunakan untuk tujuan pengubatan.2. Dilakukan secara sinergi (tidak berasingan.3 Terapi Ozon 56 .1 Tujuan dilakukan sinergi Mempercepatkan penyembuhan.ikan.haiwan.Herba adalah segala bahan (tumbuhan. Mengembalikan keseimbangan tubuh dan bukan sekadar untuk sembuhkan penyakit. mengurangkan sifat kekuatan ubat. 4. Release(mengeluarkan) racun dan toksid dikeluarkan dari badan ii.2 Proses terapi herba i. menambah khasiat ubat.alkali dan asid dalam tahap paling bagus dan dapat bantu sistem imunisasi. Regeneration (pembinaan semula) mengganti sel-sel yang mati dengan yang baru v. Refunction(mengembalikan berfungsi secara normal fungsi) organ kembali 4. iii.2.

dan memberhentikan pendarahan 4. normalkan proses penghasilan hormon dan enzim.Dikenalpasti sebagai satu terapi yang amat selamat tanpa kesan sampingan.1 Tujuan terapi ozon Meningkatkan pertahanan badan.1 i. Medical ozon iaitu campuran ozon dan hidrogen yang dihasilkan dalam bentuk gas digunakan. menenangkan sistem saraf.fugus dan protozoa 4. 6 peringkat asas perkembangan: Self regulation and interest in the world Intimacy or a special love for the world of human relation 57 .4.3. Awalnya digunakan untuk merawat luka yang dijangkiti kanser. dan menghapuskan pelbagai virus.yis. mengikut kehendak dan kegemaran kanak-kanak. boleh dilaksanakan oleh ibu bapa atau individu dengan pengalaman yang minima dan menyeronokkan. berguna untuk tujuan pencegahan pelbagai penyakit. mengurangkan keradangan. 4.4 Terapi Floortime segala keupayaan kanak-kanak menerusi interaksi yang Menggunakan dirancang sesuai dengan sistem saraf kanak-kanak dalam suasana yang menyeronokkan. kanak-kanak dapat meningkatkan dan membina hubungan yang lebih baik dengan orang dewasa yang berinteraksi dengan mereka. ii.

sama ada marah.1 Tujuan terapi pasir i. sayang dan sebagainya. vi. pemilihan alat permainan untuk diletakkan di dalam kotak pasir menjadi simbol terhadap perasaan mereka. iv.5. v. penggunaan terapi permainan pasir membuatkan kanak-kanak lebih rileks.iii.5Terapi Pasir Memberi peluang kepada mereka meluahkan apa yang terbuku di dalam hatinya tanpa paksaan. Melatih daya kreativiti kanak-kanak Menghilangkan rasa marah Percaya kepada diri sendiri untuk mencipta sesuatu Meningkatkan keyakinan diri Mengembangkan imaginasi dan penggunaan visual kanak-kanak 58 . Komunikasi 2 hala Komunikasi kompleks Emotional idea Emotional thinking 4. 4. v. ii. pergerakan otot yang diselarikan dengan perasaan ketika melakukan permainan pasir menyebabkan kanak-kanak lebih fokus dan akhirnya punca sebenar kemarahan atau ketegangan dapat dikeluarkan. iii. benci. iv.

ikan. lemah fizikal. ii. suara.6 Terapi Haiwan Haiwan peliharaan yang terdiri daripada binatang seperti kucing. ( terapi berkuda) 4.1 Tujuan terapi haiwan i.6. rekreasional dan tidak menganca.4. burung.Suasana untuk terapi ini mestilah kondusif. iii. dirancang untuk memberi stimulus pada berbagai pancaindera dengan menggunakan kesan lampu. autisma. mental. v. dapat membina kawalan diri yang lebih baik.7 Terapi Snoozeland Terapi stimulasi multisensori (visual. anjing. muzik.1 Aktiviti yg boleh dijalankan 59 . kemampuan berbahasa dan bertutur sertaautisme.taktile. 4. tenang.7.auditori.pembauan) yang digunakan untuk kanak-kanak masalah mental. peningkatan rasa percaya kepada diri dan mengurangkan stress. Melatih rasa tanggung jawab dan kasih sayang Mengurangkan kadar kemarahan Tingkatkan semangat dan belaian kasih sayang Melatih kawalan emosi diri Melatih sifat berdikari dan memotivasi diri sendiri Tingkatkan tahap komunikasi 4. emosional. kuda biasanya digunakan dalam terapi ini. bau dan sebagainya. iv. membantu dalam masalah psikologi. vi. cedera otak dan masalah perkembangan fizikal.

Mereka mengalami kontrol diri yang lebih baik. Berbaring. dan hambatan tumbuh kembang lainnya. menyenangkan.8 RUMUSAN Snoezelen atau 'controlled multisensory stimulation' adalah terapi stimulasi multisensori (visual. Terapi ini dirancang spesial untuk memberi stimuli pada berbagai indera dengan menggunakan efek lampu. peningkatan rasa percaya diri. vi. musik. ii.bermain dan memeluk bantal Menikmati buaian Dengar muzik instrumental Buat suara lucu dgn alat khusus Bermain dgn tangga/cermin Perhatikan pola lampu berkelip-kelip 4. iii. auditori. iv. cedera otak. pembauan) yang digunakan untuk anak-anak dengan hambatan mental. bau.i. rekreasional bagi anak dengan hambatan tumbuh kembang khusus. taktil. v. 60 . autisma. dementia. Lingkungan terapi snoezelen haruslah aman dan tidak mengancam. suara. Anak dan orang dewasa yang menjalani terapi ini menikmati stimulasi yang lembut dari panca inderanya. dan penurunan tekanan atau stress. warna. dan lain-lain Ruang terapi snoezelen menyediakan suasana yang ramah.

61 .