1.

0

PENGENALAN DAN KONSEP KEPADA TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS

Terapi dalam Pendidikan Khas adalah berdasarkan konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Murid-murid berkeperluan khas mempunyai sama ada ketidakupayaan, kecacatan, halangan atau rintangan untuk mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, social atau psikomotor. Sehubungan itu kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah pembelajaran mencapai perkembangan tersebut. Oleh yang demikian, setiap murid Pendidikan Khas yang mempunyai kelemahan, kecacatan, halangan atau rintangan tertentu yang mengganggu mereka menjalani kehidupan seharian atau pembelajaran harus melibatkan diri dalam terapi yang sesuai. Terdapat pelbagai jenis dan bentuk terapi yang boleh membantu mereka dalam setiap kekurangan tersebut. Sebagai contoh, jika murid berkenaan mempunyai masalah dalam pertuturan, dia boleh menjalani terapi pertuturan. Jika dia menghadapi masalah dalam pergerakan motor kasar atau halus (psikomotor), dia boleh didedahkan dengan terapi fisio atau cara kerja. Pelaksanaan kaedah terapi ke atas murid haruslah dilakukan oleh mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan seperti doktor atau pakar kesihatan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa terapi yang boleh dijalankan sendiri oleh ibu bapa dan guru seperti terapi muzik, terapi seni,terapi pertuturan dan terapi pergerakan. Namun begitu, untuk menjalankan terapi tersebut, pihak berkenaan haruslah mendapatkan maklumat atau pengetahuan yang sesuai sama ada melalui pembacaan atau rujukan pada pakar.
1

2.0

KEPENTINGAN AKTIVITI TERAPI KEPADA MURID PENDIDIKAN KHAS

Aktiviti terapi amat membantu murid Pendidikan Khas khususnya bermasalah pembelajaran sama ada di dalam proses pembelajaran atau kehidupan seharian mereka. Seperti yang diketahui, murid-murid Pendidikan Khas mempunyai masalah tersendiri sehinggakan ada di antara mereka yang tidak dapat menguruskan diri dengan baik dan mempunyai halangan dalam menjalani kehidupan seharian.

Di sini, saya menyenaraikan beberapa kepentingan terapi kepada murid Pendidikan Khas : 1. Membantu untuk meningkatkan keupayaan mental, emosi dan kesihatan. Melalui aktiviti terapi, murid Pendidikan Khas dapat meningkatkan keupayaan mereka dalam mengawal mental dan emosi dengan baik. Sekiranya mereka dapat mengawal mental dan emosi dengan baik, maka kesihatan diri mereka juga dapat dijaga dengan baik.Sebagai contoh, terapi main yang membantu murid dalammengawal mental dan emosi mereka ketika bermain dengan kawankawan selain membantu mereka menyihatkan tubuh badandalam bentuk riadah.

2. Membantu perkembangan fizikal dan tubuh badan Murid-murid Pendidikan Khas yang mempunyai masalah dalam psikomotor mereka boleh dipulihkan dengan melakukan terapi yang sesuai. Sebagai contoh, melalui aktiviti terapi hidro yang dapat memberi sokongan ke atas tubuh badan
2

melalui apungan air sedikit sebanyak membantu murid mengawal tubuh badan. Selain itu, terapi fisio juga boleh membantu murid seperti cerebral palsy atau lumpuh untuk menggerakkan psikomotornya untuk menjalankan aktiviti harian atau pembelajaran. 3. Merangsang pemikiran dan kreativiti murid Aktiviti terapi juga dapat membantu murid Pendidikan Khas dalam pemikiran dan kognitif mereka. Sebagai contoh, aktiviti terapi seperti terapi seni dan terapi pergerakan dapat merangsang pemikiran dan kreativiti murid dalam mencipta, membina dan membentuk hasil seni atau pergerakan melalui pemikiran mereka.Melalui terapi seni dan terapi pergerakan juga menggalakkan murid untuk menggunakan keupayaan kognitif mereka ke tahap yang maksimum.

4. Membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi Terapi pertuturan merupakan salah satu aktiviti yang membantumurid untuk mempunyai masalah dengan alat artikulasi merekaseperti gagap, sengau, sumbing dan sebagainya. Melalui aktivititerapi pertuturan, mereka dapat melatih dan merangsang alatpertuturan mereka untuk berkomunikasi dengan lebih baik danmembantu mereka menyampaikan maklumat kepada individu lain.

5. Mengurangkan tekanan dan gangguan mental serta emosi Murid-murid Pendidikan Khas biasanya menghadapi gangguan atau tekanan mental dan emosi sama ada dari keluarga atau persekitaran mereka. Oleh yang demikian, melalui aktiviti seperti terapi bermain, terapi muzik atau aroma tera
3

Memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri. terapi cara kerja yang melatih murid dalam membuat kerja atau aktiviti yang mendatangkan hasil. Hal ini kerana terapi-terapi tersebut dalam membuatkan mereka melupakan tekanan atau trauma yang pernah dihadapi dalam kehidupan melalui permainan yang mereka gemari. Membantu untuk meningkatkan kemahiran bersosial murid. murid dapat bergaul dan berkomunikasi dengan individu dan masyarakat di sekitar mereka.menanam. Murid-murid yang mempunyai masalah dalam pengurusan kehidupan seharian boleh dibantu dengan terapi yang sesuai.pi dapat membantu mereka dalam menenangkan perasaan. Melalui terapi ini juga mereka dapat meningkatkan keyakinan diri dengan mempercayai keupayaan dan kebolehan diri mereka dalam meningkatkan kualiti hidup mereka dan untuk membantu orang lain. 4 . terapi membeli belah juga dapat membantu murid untuk berinteraksi dengan masyarakat dalam proses jual beli. menukang. terapi main yang melibatkan murid dengan murid lain akan membantu mereka untuk berkomunikasi dan bergaul sesame sendiri. mendobi. 7. Selain itu. menguruskan diri dan sebagainya. lagu atau muzik yang perlahan dan bau-bauan yang menenangkan. emosi dan mental.Sebagai contoh. Sebagai contoh. Melalui aktiviti terapi. 6. Murid juga akan diajar untuk melakukan kerja-kerja yang membantu nya dalam kehidupan seharian seperti memasak. menjahit.

0 JENIS-JENIS TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN 3. terapi muzik dapat meningkatkan pengamatan mereka dalam pendengaran dan terapi visual atau penglihatan dapat membantu meningkatkan pengamatan dalam penglihatan. mengurut 2. 3. Meningkatkan kemahiran pengamatan (pendengaran dan penglihatan) Kanak-kanak berkeperluan khas yang mempunyai masalah dalam pengamatan sama ada pendengaran atau penglihatan boleh dibantu dengan menjalani beberapa terapi tertentu. manipulasi 3. latihan teraputik 4.1 Terapi Fisio Maksud terapi ini adalah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorang individu dengan menggunakan kaedah seperti yg berikut: 1. pemanasan & penyejukan 5. Sebagai contoh. terapi hidro 6. Kemampuan motor kasar meliputi otot-otot besar pada seluruh tubuh yang memungkinkan 5 . rangsangan menggunakan elektrik dan cahaya Fisio terapi adalah terapi yang dilakukan untuk membantu anak mengembangkan kemampuan motor kasar (gross motor skill).8.

duduk segera dari keadaan berbaring. penyakit. 3. Contohnya. 6 . duduk tegak. akan mempunyai kesulitan dengan kemampuan lain seperti menulis. fine motor skill). dan trauma lainnya yang menyebabkan performa badan terganggu). Kemampuan motor kasar juga sangat berhubungan dengan fungsi badan lainnya. mengangkat. Kanak-kanak dengan kemampuan motor kasar yang kurang. dan lain-lain.2 Terapi Cara Kerja Terapi Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy (OT) adalah satu profesion kesihatan yang memberi fokus kepada pemulihan kecederaan. Pada orang dewasa. memperhatikan aktiviti kelas. Kemampuan motor kasar sangat penting kerana membuat tubuh boleh melakukan aktivitinya. kemampuan anak untuk memangku tubuh bahagian atasnya akan berpengaruh pada kemampuannya menulis (motor halus. kecacatan fizikal dan mental serta faktor keuzuran seseorang individu bagi membolehkan mereka berdikari dalam melakukan aktiviti kehidupan harian (activities of daily living). berlari. dan menulis di papan tulis.aktiviti ini sangat memerlukan tenaga. dan melempar bola. produktiviti (work) dan pelbagai aktiviti riadah (leisure). koordinasi. Bagi mereka. melompat. strok. aktiviti . biasanya fisio terapi diperlukan setelah trauma pada fisik (pasca kecederaan.tubuh melakukan fungsi berjalan. Fisio terapi untuk orang dewasa ini umumnya tersedia di hospital atau klinik fisio terapi yang memiliki peralatan khusus untuk itu. membongkok. menendang. menjaga keseimbangan.

mangsa strok. Ahli terapi carakerja perlu kreatif dan inovatif dalam mengadaptasikan setiap sesuatu yang ada di sekeliling pesakit agar boleh digunakan dan memberi manfaat bagi membolehkan pesakit mencapai tahap kefungsian yang optima dalam kehidupan. mampu dan berkebolehan menjalankan tugas harian seperti berjalan. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi cara kerja ini dapat membantu kanak-kanak berkeperluan khas?. semua ahli terapi perlu bekerja secara kumpulan dengan mangsa strok. secara ideal.Terapi cara kerja melibatkan latihan semula otak mangsa strok untuk menyesuaikan diri kepada kekurangan yang disebabkan oleh strok.Terapi cara kerja.terapi cara kerja melibatkan penilaian fungsi kognitif dan persepsi. Sebagai contoh.Ahli terapi carakerja akan bekerjasama dengan pelbagai profesion kesihatan dan perubatan lain bagi merawat pesakit yang mempunyai masalah dalam fizikal. terdapat sedikit pertindihan dengan tugas ahli fisioterapi dan ahli patologi pertuturan. cara yang betul membantu mangsa strok 7 . medikal. adalah sejenis pemulihan untuk memperbaiki kualiti hidup seseorang. orthopedik. Ini dilaksanakan untuk menjalankan tugas-tugas kehidupan harian dengan paling berkesan dan cermat untuk mengelakkan kecacatan atau komplikasi. Memandangkan skop yang luas ini. penjagaan diri dan kemandirian di tempat kerja dan riadah. yang dibantu oleh ahli terapi cara kerja. Contohnya. neurologi. Sebenarnya. memakai baju. mandi.makan dan membuat kerja rumah. Ia bertumpu kepada memperbaiki kebolehan menjalankan aktiviti hidup seharian. pediatrik. geriatrik dan psikiatrik.

sekolah dan persekitaran awam) untuk membolehkan pesakit berdikari dengan kecacatan (handicap) yang ada dan 8 . Rawatan adalah berbentuk modaliti adjunktif. berdikari dan bermakna.bangun dari katil. penyakit. tempat kerja. menyumbang kepada produktiviti (Work) dan melaksanakan dan mempelbagai aktiviti riadah (Leisure). aktiviti terapeutik. Terdapat tiga aspek yang mengimbangi kehidupan manusia menjadi teras terapi carakerja untuk dicapai oleh pesakit iaitu berdikari dalam aktiviti kehidupan harian (ADL).2. menjalankan penilaian persekitaran (rumah. 3. masuk ke dalam kereta dan sebagainya tanpa mengabaikan bahagian tubuh yang terjejas. menjalankan penilaian terhadap komponen prestasi carakerja yang terlibat untuk melaksanakan ADL. duduk. sensori integrasi dan rundingcara pemantauan dan pencegahan. Work dan Leisure. kecacatan dan keuzuran bagi mencapai kehidupan produktif. kerana ini boleh menambah kekakuan dan kesakitan.1 Peranan Ahli Terapi Cara Kerja Pegawai Pemulihan Perubatan (Carakerja) dan Jurupulih Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapist (OT) mempunyai peranan berikut iaitu menjalankan penilaian piawai untuk mengenal pasti bidang prestasi carakerja pesakit dari tiga aspek ADL. Pemulihan Carakerja (Terapi Carakerja) atau lebih dikenali dengan nama Occupational Therapy adalah satu profesyen kesihatan yang memberi fokus kepada penghakupayaan individu dalam merawat kecederaan. Work dan Leisure.

Tambahan lagi. atau isyarat tangan. cara adjunktif. Masalah bahasa merupakan satu gangguan dan halangan kepada kefahaman dan penggunaan bahasa pertuturan. penulisan dan sistem simbol yang lain (Amarican Speech and Language Association. Peranan mereka juga adalah memberi preskripsi dan latihan menggunakan alat-alat bantuan sementara atau kekal berdasarkan penilaian ke atas bidang dan komponen prestasi carakerja pesakit. 3.2000) 9 . Akhirnya. Selain itu.mengimplementasikan terapi mengikut tahap keperluan pesakit menurut empat piawai . isyarat. curative dan rehabilitatif dari aspek terapi carakerja turut dijalankan dari semasa ke semasa. percakapan. Aktiviti kefungsian yang bermakna untuk disembuhkan (purposeful). perkhidmatan runding cara promotif. mereka akan melaksanakan dokumentasi mengikut piawai yang ditentukan. penulisan.3 Terapi Pertuturan Definisi kepada terapi pertuturan ialah ia merupakan proses perkongsian idea di antara penyampai yang encodes mesej dan penerima yang decodes mesej. dan pelaksanaan carakerja juga turut berkaitan dengan peranan yang perlu dilakukan oleh ahli tedrapi cara kerja. proses ini memerlukan penggunaan sistem biasa seperti simbol. dan aktiviti terapeutik dapat menggalakkan penyembuhan (enabling).

Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza.Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. 1999) Satu kaedah untuk mengajar kanak-kanak pekak menggunakan pendengaran mereka bagi mempelajari bahasa pertuturan melalui ABD atau C dimana penekanan diberikan kepada kemahiran mendengar bunyi pertuturan tanpa membaca pergerakan bibir serta penglibatan ibu bapa dalam proses pembelajaran anak-anak mereka. marilah kita sama-sama mengenali apakah yang dimaksudkan dengan muzik dan apakah pula yang dimaksudkan dengan terapi muzik. (Judith L Simser. 10 .Kanak-kanak bermasalah pendengaran boleh dibantu mendengar dan bertutur. namun ia bergantung kepada terapi yang diperolehi. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. Terapi pertuturan merupajan kaedah yang ideal untuk kanak-kanak belajar mendengar . (Warren Estabrook.4 Terapi Muzik dan Nyanyian Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut. (Unit pertuturan U) 3. 2000) Teknologi ABD & Koklea Implan boleh membantu potensi mendengar dan bertutur.

Seramai 6000 hingga 10 000 orang pakar terapi di seluruh dunia memberi perkhidmatan kepada golongan masyarakat terutamanya yang menghadapi trauma. kerencatan akal. Perubahan dari segi kognitif.“ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. sosial danemosi dapat dicapai dengan teknik-teknik muzik tertentu. Kehidupan botani juga memberikan reaksi kepada muzik. Bagaimana pula dengan terapi muzik? Menggunakan muzik sebagai terapibukan sesuatu yang baru diperkatakan. Apalagi jika ia dikaitkan dengan manusia yang boleh bertindak balas dengan muzik pada tahap-tahap tertentu. 11 . sebaliknya ia sudah digunakan denganmeluas sejak lama dulu. termasuk penyakit kanser dan AIDS. stress. Di mana sebuah bukuajaran Cina “I Ching” menyatakan “muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang. gangguan emosi.Nota muzik yang berbeza juga dikatakan mampu untuk mencipta perubahan dalam keadaan alam semula jadi. Terapi muzik merupakan satu bidang profesional yang menggunakan muzik untuk pemulihan.” Epik India juga telah membuktikan bahawa muzik adalah punca oyang palingberkuasa yang seringkali bergema seiringan dengan alunan alam semula jadi. pemuliharaan dan peningkatan tarafkesihatan mental dan fizikal seseorang.

Salah satu dari bidang ini komponennya adalah pendidikan seni yang terletak di bawah bidang sosial. bidang kerohanian dan nilai-nilai murni serta bidang sosial. menyanyi. Oleh itu 12 . menari atau melukis dengan muzik. mengurangkan pesakit menanggung kepedihan rawatan. Kurikulum ini terdiri daripada empat bidang iaitu bidang pengurusan hidup. kemahiran dan nilai yang diperolehi. bermain alat muzik. Kurikulum Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran di Malaysia digubal berasaskan keupayaan individu berkeperluan khas. Pendidikan seni dalam kurikulum pendidikan khas bermasalah pembelajaran bertujuan untuk mengembangkan potensi kanak-kanak bermasalah pembelajaran supaya mereka dapat mengamalkan pengetahuan. Setelah penaksiran klinikal dibuat. riadah dan kreativiti. 3. perbincangan lirik lagu. pakar terapi muzik akan menjalankan program terapi muzik yang mungkin melibatkan teknik-teknik seperti mendengar.5 Terapi Seni Visual Bidang pendidikan kanak-kanak bermasalah pembelajaran mendapat perhatian yang serius daripada pihak kerajaan dan berbagai usaha telah dilakukan untuk memastikan kanak-kanak ini mendapat perhatian yang sewajarnya. memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga serta memberi peluang melepaskan perasaan dan menenangkan fikiran.Di antara matlamat muzik terapi adalah pemulihan kekuatan fizikal. seleksi muzik tertentu. riadah dan aktiviti. Komponen pendidikan seni mempunyai matlamat yang menjurus kepada memenuhi keperluan perasaan individu. bidang akademik dan berfungsi.

kemahiran persepsualmotor dan kreativiti seni. pakar konsultan psikologi klinikal dan pensyarah kanan dalam Sains Tingkah laku di Sekolah Perubatan.pengajaran dan pembelajaran seni dapat mengembangkan bakat. Ia mungkinmenjadi ‘kunci’ kepada sesuatu di dalam diri mereka. Seni juga secara umumnya menggalakkan murid meneroka imaginasi. kreativiti kanak-kanak tersebut serta menggalakkan perkembangan sosial mereka menerusi nilai yang dipelajari.Fatimi Nadiah Zainudeen) Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. 13 . membentuk kecerdasan. Selangor. meneroka fungsi simbolik dalam seni dan membina kemahiran penilaian kendiri. Setiap lukisan mempunyaikaitan psikologi dengan si pelukisnya. “Jangan ambil mudah luahan artistik orang di sekeliling anda. Pusat Perubatan Sunway.“ (20 Oktober 2008 . Sebuah lukisan pernah menimbulkan persoalan Paul Jambunathan. Seni digunakan sebagai medium meluahkan perasaan dan ekspresi murid bermasalah pembelajaran. Kepentingan pendidikan seni dalam pendidikan khas ialah bagi meningkatkan kemahiran motor kasar dan motor halus. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sebagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik.

termasuk menghasilkan skulptur. seni dapat membantu menggambarkan perasaan yang sukar untuk diluahkan dalam bentuk perkataan. mandi sitz (hanya merendamkan punggung dan paha) atau sekadar berendam dalam air suam. Setelah ditanyakan kepada pemilik lukisan. Berdasarkan sejarah. lagu. Sebastian Kneipp pada awal abad ke-19 yang menghidap batuk kering. mengekal dan menjaga kesihatan. kerana bukan semua orang dapat berkata-kata dan menyampaikan mesej secara lisan dengan baik.medium lukisan. Beliau juga mengatakan bahawa. terapi air dipelopori paderi Bavaria Jerman. atau seni.Gambaran seorang yang tidur di katil pada kedudukan terbalik dengan bahagian kepala diletakkan di hujung dan kaki di kepala katil jauh daripada telahan literalnya. 3. Malah. Malah cara ini sebenarnya menggalakkan curahan perasaan menggunakan pendekatan yang selamat dan diterima ramai. boleh menjadi satu bentuk terapi dimana seseorang itu dapat meluahkan diri mereka yang sebenar. penggunaan pek panas atau sejuk bagi melegakan kesakitan otot juga dianggap sebahagian daripada hidro terapi. skor muzik dan sebagainya. Dia percaya banyak penyakit boleh disembuhkan dengan menggunakan air bagi menyingkirkan bahan kumuh dan toksik daripada 14 . nyata ia menyimpan luka yang dalam. Menurut Paul (2008).Terdapat banyak jenis terapi air yang ditawarkan termasuklah sauna. mandi wap.6 Terapi Hidro Terapi hidro bermakna menggunakan air dalam sebarang bentuk untuk mengembalikan tenaga.

penggunaan air bagi tujuan perubatan juga tercatat dalam sejarah Cina. Jepun. Air boleh menyimpan dan mengalirkan haba serta tenaga. India.sifat air sangat unik. Malah. Sejarah rawatan menggunakan air bermula 4. Terapi air yang dijalankan di kolam renang khas mempunyai kelebihan tersendiri kerana ada pergerakan yang tidak boleh dilakukan di atas tanah (darat) terutama bagi individu yang alami masalah kecederaan tulang belakang. Menggunakan air sejuk dan suam secara berselang seli dikatakan boleh 15 .500 tahun sebelum Masihi berdasarkan penemuan runtuhan tab mandi kuno di Pakistan. Air sejuk akan memberi rangsangan kepada salur darah yang dekat dengan kulit untuk mengecut dan mengalihkan lebih banyak aliran darah ke organ dalam badan. Yunani dan Timur Tengah. Asas dalam terapi air ialah suhu air yang digunakan. Manakala air suam pula akan merehatkan otot. Selain itu. Manakala rumah mandi awam dikatakan menjadi antara unsur penting dalam budaya Rom kuno. mengembangkan salur darah dan membantu menyingkirkan bahan buangan daripada tisu badan. Ia boleh wujud dalam tiga bentuk iaitu cecair (air). strok dan artritis boleh dilakukan dengan mudah di dalam air.badan. Kini air masih menjadi antara kaedah utama dalam rawatan moden untuk pelbagai jenis masalah kesihatan. pepejal (ais) dan wap. Ia juga boleh melarutkan bahan lain seperti garam galian. Galen dan Celsus menulis makalah menyarankan amalan mandian sejuk dan suam sangat baik dan berkesan kepada kesihatan tubuh badan. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi hidro ini boleh menjadi ejen rawatan? Sebenarnya. pakar perubatan Rom.

. Ia memberi halangan kepada pergerakan.6. 3.memperbaiki proses penyingkiran bahan kumuh. senaman boleh dilakukan mengikut arus air (arah pergerakan air dan kurang halangan) tetapi apabila apabila otot sudah kuat. tekanan hidrostatik. mengurangkan keradangan dan merangsang aliran darah. Daya apungan ini membolehkan pesakit menggerakkan anggota yang sakit dengan menggunakan sedikit tenaga dan mengurangkan ketegangan otot yang ditanggung otot tulang belakang dan kaki akan berkurang. Pada peringkat permulaan.Pergerakan 16 . Dalam air.1 Ciri-Ciri Yang Membolehkan Air Menjadi Medium Rawatan Terdapat beberapa ciri penting yang membolehkan air menjadi medium rawatan iaitu daya apungan. kelikatan air. badan akan menjadi 90 peratus lebih ringan kerana ia ditampung oleh daya apungan air. Ciri ini amat berguna membantu pesakit yang tidak boleh bersenam akibat sakit pada sendi terutama pada lutut. senaman bolehlah dibuat melawan arus. membolehkan Bagaimanapun. Ciri yang kedua ialah kelikatan air.gabungan seseorang pesakit daya apungan dan kelikatan mengikut melakukan pergerakan kemampuannya. tulang belakang dan pinggul selain dapat membantu merawat pesakit yang mengalami keretakan tulang dan masalah berlebihan berat badan. Halangan ini tanpa disedari dapat membantu pesakit membina kekuatan pada otot yang cedera dan lemah tanpa perlu mengangkat beban.

Suhu air yang sesuai untuk terapi ialah antara 32 hingga 34 darjah Celsius (air terasa suam). seluruh badan akan menerima urutan. Keadaan ini juga membolehkan enzim dan endorfin (ejen penahan sakit semula jadi dalam badan) bekerja dengan lebih baik khususnya pada anggota yang sakit. Apabila mengalami kecederaan otot. Kedalaman berbeza akan memberi tekanan. Ia juga membantu sel menyingkirkan bahan kumuh dan digantikan dengan oksigen serta nutrien. kebanyakan pesakit tidak mahu menggerakkan otot berkenaan bagi mengelakkan rasa sakit tetapi perkara ini sebenarnya hanya akan menyebabkan otot menjadi tegang. Jadi seluruh badan akan menerima manfaatnya. Ketiga. salur darah akan menjadi kembang dan melancarkan aliran darah yang secara tidak langsung mempercepatkan proses penyembuhan. Ciri yang keempat pula ialah suhu air. Apabila berada dalam air. bengkak atau cedera Seterusnya.air ini juga dianggap sebagai urutan. tekanan hidrostatik. Air memberi tekanan dari semua arah. Bagaimanapun jangan berendam dalam air yang dirasakan terlalu panas kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan terutama kepada pesakit yang ada masalah jantung. halangan dan daya apungan 17 . haba.Terapi air membantu pesakit menggerakkan otot yang cedera dan pada masa sama ia mengurangkan masalah bengkak pada otot. Tekanan ini membantu meningkatkan kepekaan pesakit terhadap pergerakan semua ototnya. Apabila berendam dalam air suam. Air suam akan merehatkan otot dan membolehkan ia digerakkan tanpa berasa sakit.

6. Disamping itu juga. meningkatkan keyakinan diri khususnya pada pesakit yang tidak dapat mengikuti program di darat boleh mendapat manfaat melalui terapi air dan membuatkan mereka berada dalam keadaan yang lebih baik. ia dapat membantu badan menyingkirkan bahan toksin tersebut. kita banyak mengambil makanan ringan yang mempunyai pelbagai perisa dan pewarna tambahan.yang berbeza. Kelebihan terapi hidro ini juga ialah dimana air menjadi ejen anti pengecutan otot yang tidak terkawal. sekaligus 18 .Terapi ini juga dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kecederaan apada badan.2 Kelebihan . meningkatkan daya ketahanan (melalui senaman dalam air). Jika kita perhatikan .Kelebihan Terapi Hidro Terdapat banyak kelebihan dalam terapi hidro ini antaranya dapat menguatkan otot. masalah ini dapat diatasi melalui terapi air kerana ia dapat mengurangkan suhu badan (ketika demam). Jadi pesakit boleh memilih berada pada kedalaman mengikut kemampuan dan masalah yang dihadapi. memperbaiki keupayaan melakukan senaman regangan (pergerakan yang tidak boleh dilakukan di darat boleh dibuat dalam air). Tambahan lagi. Namun. terapi ini dapat memperbaiki keseimbangan. 3. melalui terapi ini. merehatkan minda dan badan serta dapat melegakan kesakitan yang dialami. Jika kita seorang yang cepat demam dan mempunyai antibodi badan yang lemah. Ini amat baik untuk pesakit kanak-kanak serebral palsi atau pesakit dewasa yang kerap alami kekejangan otot. terapi ini dapat meningkatkan kepekaan deria.

3 Kepentingan Terapi Hidro Hidroterapi merupakan suatu bidang yang agak luas bertujuan untuk mengembalikan. Ia juaga boleh membantu mengawal tekanan darah dan paras gula dalam badan dan memperbaiki pernafasan. fizikal.4 Pengamatan Terdapat beberapa latihan dalam pengamatan antaranya ialah: • • Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain Latihan daya kepimpinan. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang lebih baik atau normal. Latihan ‘Social skill’.6. Bina keyakinan diri Kreativiti. Kawalan diri. Melatih sikap bekerjasama.dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan meningkatkan sistem imun badan. Meningkatkan kesabaran 3.6. 19 . Antara kepentingan hidroterapi ini ialah: • • • • • • • • • • Menghilangkan tekanan Keupayaan berkomunikasi Simulasi sistem otak. Merangsang pertuturan. 3. memelihara dan memulih keadaan emosi.

1 Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami oleh murid PPKI di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna.5 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid PPKI ini. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Ada murid-murid PPKI yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam renang. 3.• • • • Manipulasi tangan dan jari-jemari. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Peningkatan ‘self-esteem’ (keyakinan diri). Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. 3. Pembentukan ‘body image’.5. Guru juga harus ingat bahawa murid-murid PPKI tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. Oleh itu. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut.6.6. 20 . Daya konsentrasi.

5. Isi Pelajaran Bermain-main di tepi air.6.Aktiviti Terapi Hidro (Renang) Pendahuluan Memanaskan badan dan meregangkan otot.3 1. 3.3. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. ‘Eye Contact’ boleh membantu membina keyakinan murid.5.2 Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Mengenakan jaket keselamatan.6.  Aktiviti . Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan.   2. 21 . Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air.

Hal sedemikan sering dipanggil “mood”. 3. Warna. Janganjangan tubuh kita hanya kekurangan salah satu unsur warna saja. tetapi tidak ada merasa untuk melakukan sesuatu. Murid masuk ke dalam kolam dengan bantuan guru dengan cara yang betul   Guru membantu murid mengadakan aktiviti-aktiviti ampungan. Warna mempengaruhi aura tubuh sehingga jika tubuh berlebihan atau kekurangan salah 22 . 3. Aktiviti renang ini hendaklah dengan bantuan guru. • • Penutup Aktiviti kelonggaran dan regangan tangan dan kaki. Aktiviti renang bebas menggunakan bola juga perlu dengan pemerhatian guru. sejak zaman Mesir Kuno memang sudah dipercayai mempunyai pengaruh yang besar pada tubuh (fizik.7 TERAPI WARNA Seringkah anda merasa tubuh kurang selesa? Bukan hanya tubuh. Melakukan aktiviti berjalan di dalam kolam dengan bantuan guru. dan mental) manusia. Jangan terburu-buru tetapi cuba berfikir mungkin kita mempunyai penyakit. tetapi hati dan perasaan pun tidak selesa. emosi. Murid keluar daripada kolam dengan menggunakan kaedah tertentu. Mengemaskan dan membersihkan diri. Tubuh kita tidak sakit.

satu warna. 23 . Oleh kerana itu terapi warna juga boleh diterapkan pada kanak-kanak dengan keperluan khusus seperti sindrom down. autis. tentu ada kombinasi warna lain yang boleh membuat orang merasa rileks dan tenang. warna memang mempunyai kekuatan untuk tubuh. Warna bukanlah ubat. 3. walau apa pun isinya. kanak-kanak kesulitan untuk belajar dan sebagainya. Dalam buku Colour Therapy. Tubuh dan fikiran orang itu tidak akan rasa berlama-lama di ruangan itu.1 Kepentingan Terapi warna Terapi warna mengimbangkan aura tubuh Warna mempengaruhi setiap orang. kanak-kanak dengan kecerdasan di bawah normal. terapi warna adalah penyembuhan sebuah penyakit dengan mengaplikasikan warna-warna yang tepat untuk penyembuhan dalam bentuk yang lebih efektif berbanding sinaran matahari. pengamal terapi warna. Contohnya. sederhana bahawa warna sangat mempengaruhi tubuh jika seseorang masuk ke ruangan yang berwarna hitam kelam atau coklat tua. Pengaruh Dan Kekuatan Warna Dalam Kehidupan dikatakan. akan terjadi ketidakseimbangan tubuh yang akhirnya mempengaruhi mood dan kesihatan tubuh.7. tetapi ia boleh membantu proses penyembuhan sebuah penyakit lewat gelombang atau vibrasinya. Jika ada warna yang membuat tubuh dan fikiran merasa tidak selesa. Menurut Gitta S van Engelen. disleksia.

bincang dulu dengan ahli terapi warna untuk menentukan warna apa yang tubuh kita perlukan. jelas Gitta. Mereka mengamuk kerana orang lain tidak mengerti apa yang mereka inginkan. mereka boleh menghilangkan rasa marah itu dengan menyerap warna tertentu. Aura mereka cenderung berwarna hitam. baru menentukan warna apa yang mereka perlukan pada saat itu. Biasanya saya melakukan bertanya dulu.Penggunaan terapi warna sangat membantu kanak-kanak untuk menyalurkan marahnya. tubuh memiliki tujuh buah cakra yang sangat dipengaruhi oleh warna. Menentukan warna yang diperlukan memang sebaiknya dilakukan oleh ahli terapi warna. Dalam buku Colour Teraphy ditulis: 24 . Namun seseorang boleh medapatkan sendiri warna yang diperlukan. kata Gitta yang mempraktikkan terapi warna di sekolah International Center for Special Children in Education. Jakarta Selatan. Sebaiknya sebelum melakukan terapi warna. Aura kanak-kanak dengan keperluan khusus biasanya tidak seimbang. Apa yang perlu diingat. Terapi warna tidak boleh diberikan kepada seluruh murid sekaligus kerana keperluan mereka berbeza-beza. Namun setiap kanakkanak mempunyai peningkatan kecenderungan yang berbeza. Jika mereka terlatih untuk menjalani terapi warna sendiri.

Merah boleh mengatasi anemia. Hijau adalah warna penyembuh kerana ia mengimbangkan dan menstabilkan tenaga tubuh. melegakan bawah pinggang. Ungu – merupakan warna cakra mahkota dan berhubungan dengan tenaga dari fungsi fikiran tertinggi. mati pucuk. Warna Jingga – berhubungan dengan cakra limpa yang mengatur sirkulasi dan metabolisme. dan migran. asma.Warna merah – berhubungan dengan cakra dasar yang mempengaruhi kecergasan. tekanan darah rendah. kekurangan tenaga. penyakit kulit. dan kesedaran. Kuning – berhubungan dengan dengan cakra solar plexus yang mempengaruhi intelektual dan mengambil keputusan. Warna ini juga berhubungan dengan kegembiraan dan keceriaan. Warna kuning juga boleh mengawal konsentrasi haid. Hijau – berhubungan dengan cakra jantung. seksualiti. Biru – berhubungan dengan cakra kerongkong. dan jangkitan saluran kencing. Warna ini sangat menenangkan dan sangat baik untuk insomnia. kekuatan. Warna ini membantu meningkatkan 25 .

serta mengubati kelainan mental dan saraf. Hitam – sering dikaitkan untuk menekan nafsu makan. Gitta mengingatkan. segera hentikan kerana bererti tubuh sudah cukup menerima warna itu. Cara terapi warna sangat banyak. Walau tidak secepat sinar. Jika perlu. terapi boleh diteruskan sampai tubuh merasa cukup. lakukan selama lima hingga 10 minit setiap kali terapi. pakai pelapik berwarna hitam untuk meja makan. termasuk memakai baju dengan warna-warna yang diperlukan. gelombang warna yang ada pada baju mampu merembat masuk melalui kulit. Jadi kalau kita ingin merasa 26 . Namun jika tubuh masih merasa rileks dan sedap. Bagi yang ingin mengurangi berat badan. bergantung yang diperlukan.rasa percaya diri. mengurangi rasa tidak berdaya. jika rasa sudah tidak sedap. Di ruangan itu kita tidur dengan santai sambil mendengar muzik yang sesuai. biarkan kulit terbuka tanpa penutup agar penyerapan warna lebih banyak. lakukan maksima empat kali seminggu. orang juga boleh memegang benda dengan warna yang kita perlukan. Kita boleh menggunakan ruangan kecil dengan lampu berwarna. Terapi warna boleh dilakukan sendiri dengan berbagai cara. Selain itu.

Garnet Merah. Keterangan : Warna darah dan hangat. Coral. Pancaran ini hanya dimiliki oleh benda-benda hidup dan jisim kurniaan Tuhan termasuk batu permata semula jadi ini.berani. Tubuh manusia mempunyai 7 bahagian asas yang digunakan untuk merawat sesuatu penyakit. Batu permata asli mempunyai kesan yang lebih di dalam kegunaan untuk terapi kesihatan jika dibandingkan dengan kristal buatan. Kristal buatan manusia hanya bergantung kepada terapi warna sahaja. Kadar getaran terendah dan jarak gelombang cahaya terpanjang (Lembu tidak boleh melihat warna merah tetapi mampu merasai getaran warna merah) 27 . pakailah baju warna merah. Ketujuh-tujuhnya diwakili oleh warna masing-masing dan warna-warna inilah mewakili warna batu permata yang akan digunakan untuk merawat sesuatu jenis penyakit. Bila mahu wawancara pakailah baju warna biru. Spinal. Warna berkaitan kepantasan dan stamina. Akik Merah dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna merah. kerana biru melancarkan komunikasi. Jasper Merah. Nilam Merah. Manakala batu permata asli mempunyai kesan dari segi getaran warna yang terhasil dari Shumann Resonance Frecuency. Sedangkan warna hitam bisa meningkatkan rasa percaya diri. Almandine. 7 bahagian ini dapat diterangkan dengan melihat kepada berikut: Meridian 1 : Warna Merah Jenis Batu Permata/Kristal: Batu Delima.

Meridian 3 : Warna Kuning darah 28 . Carnelian Oren dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna oren Keterangan: Warna untuk kesihatan. osteoperosis dan kemurungan. asma. paru paru. meningkatkan tekanan darah c) Membantu penyerapan zat besi dan oksigen d) Membina sel darah merah dan meningkatkan stamina.Kegunaan Terapi: a) Mengawal buah pinggang. Jasper Oren. kejang. kegembiraan dan motivasi Kegunaan Terapi: a) Membantu merawat masalah berkaitan sistem pencernaan. pankreas dan limpa b) Pembuka selera dan sebagai perangsang seks c) Sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi d) Membantu mengurangkan kahak. e) Warna merah bertindak sebagai perangsang seks f) Bagus untuk kanak-kanak sekolah g) Untuk mengurangkan arthritis. Akik Oren. Amber Oren. pundi dan bahagian bawah badan b) Merangsang jantung. paru-paru. Meridian 2 : Warna Orange Jenis Batu Permata/Kristal: Kuartza Oren. tangan dan kaki sejuk dan tekanan rendah.

Warna kebijaksanaan dan dapat merehatkan minda. Akik Kuning. Dikenali sebagai ‘desicive yellow’ (kuning ketegasan) Kegunaan Terapi: a) Menguatkan sistem saraf. Manikam (Topaz) Kuning. Akik Hijau. kegembiraan dan pemikiran yang tegas 29 . sistem ketahanan badan dan fikiran b) Membantu mengurangkan gangguan sistem penghadaman dan alergi c) Membantu badan membuang toksin melalui kulit contoh ekzema. d) Membaiki masalah kencing manis dan kegemukan e) Melegakan masalah kekurangan kalsium f) Letakkan kristal berwarna kuning/oren berhampiran meja komputer untuk mengurangkan radiasi dan meningkatkan konsentrasi. jerawat. Aventurine. kecantikan. Meridian 4 : Warna Hijau Jenis Batu Permata/Kristal: Jed. kesihatan. Kuartza Kuning. Tenaga yang baik dari matahari terdapat dalam batu permata asli. Amber Kuning dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna kuning Keterangan: Warna matahari dan warna asas kepada kehidupan. Zamrud.Jenis Batu Permata/Kristal: Citrine. Zirkon Hijau dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna hijau Keterangan : Warna semulajadi yang melambangkan keseimbangan kasih sayang. Nilam Kuning. Malakit Hijau.

demam dan ketakcernaan Meridian 5 & 6 : Warna Biru Jenis Batu Permata/Kristal: Nilam Biru. melecur yang teruk. degupan jantung yang tidak normal. tenang dan relaks. Kegunaan Terapi: a)Meningkatkan kreativiti dan kebijaksanaan. Akuamarin Biru. Ia dikenali sebagai ‘colour of distance’ dan dapat membantu menenangkan fikiran. sun burn. Kuartza Biru. susah untuk tidur. dan kanak-kanak yang terlalu aktif Meridian 7 : Warna Ungu Jenis Batu Permata/Kristal: 30 . jerawat dan tekanan e) Gunakannya jika ingin mendapatkan ilham f) Digunakan untuk rawatan terkejut. kegatalan kulit. Juga dikenali sebagai ‘communicative blue’.Kegunaan Terapi: a) Membantu melegakan badan dan minda ketika menghadapi tekanan b) Menyeimbangkan emosi c) Menstabilkan tekanan darah. bronkitis. Turquoise. sakit kepala. Lapis Lazuli. demam. b)Memudahkan untuk mengingati ucapan c)Membuang racun dalam badan d)Digunakan untuk melegakan kesakitan. Blue Sandstone dan lain-lain batu permata asli dan kristal asli berwarna biru Keterangan: Warna kedamaian. asma yang teruk. tekanan. kandungan asid dan alkali dalam badan d) Membantu mengurangkan kulit berminyak.

Amethyst dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna ungu Keterangan: Gabungan warna merah dan biru. Warna ungu mempunyai getaran yang cepat dan dikenali sebagai warna yang menyembuhkan penyakit. Kegunaan Terapi: a) Berhubung dengan sistem saraf. Cahaya putih adalah cahaya dari matahari dan mempunyai tahap tenaga tertinggi. kulit dan rambut b) Merehatkan badan dan minda c) Anti bakteria – baik untuk merawat jerawat dan ekzema Meridian 8 . warna putih digunakan dalam semua situasi untuk membantu proses penyembuhan penyakit Kegunaan Terapi: 31 .Warna Putih Jenis Batu Permata atau Kristal: Berlian. Zirkon. Merah (Yang) adalah panas dan biru (Yin) adalah sejuk. Ledua-dua warna ini menseimbangkan tenaga. Batu Kuartza. Batu Kristal dan batu permata asli dan kristal asli lain yang berwarna putih Keterangan: Warna putih adalah warna asas dan merangkumi spektrum yang penuh untuk semua warna dan getarannya. Dalam terapi getaran warna.

mental dan sosial yang sihat. Ingin melahirkan perasaan dan idea serta ingin tahu tentang sesuatu demi mempelajari dan memahami konsep. Naluri suka bermain ini boleh disalurkan kepada bentuk pengalaman yang kreatif yang dapat membina situasi dan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan fizikal. Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. c) Juga boleh digunakan jika spectrum warna lain tidak memberikan apaapa kesan 3. Mereka gemar mencipta dan tidak keberatan untuk memberi penghargaan atau berasa bangga terhadap hasil ciptaan sendiri atau kelompok sebaya.a) Warna putih adalah warna utama dalam getaran untuk badan dan minda b) Boleh digunakan bersama warna lain sebagai penggalak penyembuhan. isu dan masalah persekitaran mereka. pergerakan yang berirama dan kemampuan kreativiti yang semulajadi. kreatif. Oleh itu aktiviti pergerakan kreatif hendaklah disusun berdasarkan ciri-ciri suka bermain.8 TERAPI PERGERAKAN KREATIF Kanak-kanak sejak dilahirkan suka bergerak bebas. Kanak-kanak dikenali sebagai individu yang suka bermain. ritma dan kebebasan mencurahkan perasaan dan idea untuk memberikan keseronokan dan kepuasan. 32 .

Pendidikan Pergerakan Moden. Menurut ‘Pergerakan Gladys Andrew untuk Fleming (1976). perkembangan psikologi dan mental serta rohani dan sosial. berlakon dan sentiasa aktif yang tidak boleh dipuaskan. berjaya dan diperkenankan.mengembara. bersaing. Keinginan untuk diterima oleh kelompok sebaya dan hidup bermasyarakat. Mereka lari untuk mendapatkan kepuasan berlari semata-mata. memperoleh kecergasan fizikal dan daya penarik. Keinginan-keinginan ini juga tidak terkecuali kepada murid berkeperluan khas. memperoleh kepuasan kreativiti. Namun maksudnya menjurus ke arah yang hampir sama iaitu penggunaan pergerakan tubuh badan. geraktari menggunakan kanak-kanak. Drama Kreatif dan Pergerakan Kreatif adalah di antara istilah-istilah yang kerap digunakan dan kadangkala penggunaannya silih berganti antara satu sama lain. Pergerakan Pendidikan Berirama. irama dan daya kreatif sebagai media oleh kanak-kanak untuk melahirkan daya ekspresi.Mengikut pendapat Dauer dan Prangrazi (1983). Keinginan-keinginan pada peringkat awal ini harus ditumpukan kepada pergerakan-pergerakan kreatif yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu seperti pertumbuhan fisiologi dan motor. kanak-kanak mempunyai keinginan-keinginan untuk bergerak. Dauer dan Prangrazi (1983). telah mengenal pasti sembilan keinginan asas kanak-kanak iaitu Keinginan untuk bergerak. Pendidikan Pergerakan. Aktiviti bagi mereka adalah intisari kehidupan. istilah Beliau Kreatif’ pendidikan 33 . dan mengetahui.

Mengikut pendapat Margaret H’Doubler (1925). (H’Doubler. Bentuk geraktari seperti yang digariskan oleh definisi di atas merujuk kepada daya ekspresi mental dan jasmani yang dilakukan secara jujur dan spontan. Ini membayangkan cara seseorang individu menggunakan pergerakan dalam menyelesaikan tiga komponen utama dalam geraktari untuk tujuan-tujuan ekspresi. geraktari kreatif ialah sejenis tarian berunsur pendidikan yang membantu proses pembesaran seseorang individu. Ini akan membolehkan seseorang individu itu menghayati serta menghadapi tuntutantuntutan hidup dengan berkesan. 1925). pertumbuhan fizikal dan spiritual.1976).Berdasarkan difinisi dan takrifan yang diberikan. pergerakan kreatif mempunyai beberapa ciri seperti berikut: 34 .mentakrifkan istilah ini sebagai penghubung antara fikiran dan perasaan yang dipancarkan melalui perantaraan anggota tubuh badan. Ini juga merupakan ekspresi emosi kendiri yang disalurkan melalui aktiviti pergerakan berirama. komunikasi atau kepuasan peribadi. (Fleming. Apa yang dipersembahkan oleh penari-penari itu bukanlah bertujuan untuk menarik perhatian atau mencetuskan sensasi tetapi untuk mencurahkan perasaan dalaman yang terbuku. Proses ini kemudian membentuk pemikiran mental dan merencana aktiviti yang merangsang daya berfikir.

masa. 1983. Fleming.dan daya usaha. Stinson. Tumpuan kepada pengalaman (Combest. III. 1976). sihat dan mudah dicapai. II. Penggunaan elemen-elemen pergerakan seperti anggota tubuh. Dimondstein. 1973. tenaga dan hubungan di antara elemen-elemen tersebut sebagai asas perancangan kandungan kurikulum (Joyce. fizikal dan persekitaran serta membantu mereka untuk melahirkan segala perasaan dalaman yang terpendam melalui perantaraan pergerakan.1975. dan pada masa yang sama pengalamanpengalaman dalam kegiatan pergerakan itu membantu kanak-kanak mengesan potensi-potensi mereka untuk melahirkan perasaan serta menjadikannya sebagai alat perhubungan. Ia melambangkan aktiviti yang menyentuh jiwa kanak-kanak (Brearly. Ia membantu kanak-kanak menjalin paduan antara mental. Tumpuan kepada pergerakan untuk kanak-kanak sebagai aktiviti yang bersifat semulajadi dan tidak formal. Perkembangan personaliti individu memberi kesan terhadap nilai diri yang merangkumi aspek-aspek fizikal. geraktari sebagai aktiviti yang menyeronokkan. Dimondstein. Terdapat satu aspek penting berhubung dengan faktor ini. bentuk. mental dan rohani. iaitu perkembangan personaliti kanak-kanak secara menyeluruh. Faktor ini menjadi penggalak kepada pengembangan personaliti dengan meyakinkan 35 . 1982). Tumpuan kepada matlamat yang sama.I. ruang. 1970. 1983). IV.

Tumpuan kepada keupayaan individu untuk menyelesaikan sesuatu tugas yang diberi mengikut caranya yang tersendiri dan pada masa yang sama. pengetahuan tentang bahagianbahagian tubuh. 1975). (H’Doubler. 1979. Dimondstein. pelopor pendidikan pergerakan kreatif yang banyak memberi sumbangan serta mempengaruhi arah perkembangan program pendidikan jasmani di sekitar tahun-tahun 1930 an hingga 1960-an berpendapat: 36 . kesedaran yang mendalam terhadap hubungan perceptual dan peluang-peluang untuk meningkatkan kekuatan fizikal. 3. VI. Synder. menghargai masa dan imbangan. cuba mengekalkan hubungan baik dengan kumpulan rakan sebaya (Stinson. daya ketahanan serta fleksibiliti (Arrow. 1972.ketiga-tiga aspek tersebut untuk memberi berbagai kemungkinan seperti merangsang daya imaginasi dan mencabar intelek.8. 1981. pengetahuan tentang mekanisma pergerakan. 1975. Synder. Joyce. Tumpuan kepada aktiviti motor yang bersifat halus dan kasar. V. 1984. 1983).1 Kepentingan Terapi Pergerakan Menurut Jesse William (1964). 1986). 1982. latihan koordinasi. Ayob. Huskey.

imaginasi dan cara menyelesaikan masalah.1975). berlakon dengan yakin dan pemahaman terhadap sesama insan yang berasaskan nilai-nilai kemanusiaan yang luhur (Davis.Pendidikan Jasmani sewajarnya bertujuan untuk menyediakan kepemimpinan yang cekap serta menjadi alat kepada individu atau kelompok untuk bertindak dalam pelbagai situasi secara konstruktif dari segi fizikal. Bagaimanapun nilai-nilai positif yang bakal diperolehi daripada pergerakan kreatif bergantung kepada penyertaan seseorang individu dalam bidang tersebut. aktiviti ini juga bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga untuk mencurah keluar jiwa dalaman yang terdiri daripada perasaan dan mood. pergerakan ini merangsang pemikiran yang beragama. 37 . Objektif yang disarankan oleh William itu pada hakikatnya mencabar para pendidik pendidikan jasmani untuk mempertingkatkan kemahiran mereka agar dapat mendidik dengan lebih berkesan untuk mencorakkan kehidupan kanak-kanak sejajar dengan matlamat yang disarankan. Way 1967) serta pemikiran yang kritis dan bebas (Carelli. mental dan sosial. Menurut (Russell. Ia juga mengukuhkan emosi. Seperti dengan pengalamanpengalaman kreatif yang lain. pendidikan Jasmani kreatif ialah pendidikan seluruh individu melalui pengalaman. sifat humor. Menurut Way (1967). Helfert dan Shapiro 1973. 1982).

Melalui pergerakan kreatif mereka akan seronok bermain dan secara tidak langsung akan membina kecergasan pada diri kanak-kanak ini. Guru-guru hendaklah bijaksana mengatur aktiviti ini kerana senaman yang sistematik serta pemakanan yang seimbang adalah penting untuk menjamin kehidupan yang sihat dan tahan lasak. Dalam tahun 1956 sebuah persidangan American Association for Health.Melalui pendidikan Jasmani kreatif murid-murid berkeperluan khas juga akan memperolehi banyak manfaat jika ia dilaksanakan dengan teratur dan sistematik oleh guru-guru. guru tidak memerlukan ilmu yang luas cukup sekadar minat dan rasa tanggungjawab terhadap murid-murid yang didik. kecergasan kelenturan dan kecergasan berat badan. Kecergasan fizikal terdapat empat komponen penting iaitu kecergasan kardivaskular. physical Education and Recreational Fitness telah bersetuju dengan takrif berhubung kecergasan iaitu kecergasan ialah suatu keadaan yang menunjukkan sejauh mana seseorang itu mampu untuk berfungsi. kecergasan kekuatan dan ketahanan otot. Untuk mengajar pendidikan jasmani kreatif. Di antara kebaikan yang yang diperolehi dengan aktiviti pergerakan kreatif ialah murid akan dapat meningkatkan kecergasan. Namun ia memberi 38 . Kecergasan merupakan soal individu. Otot kanak-kanak ini lemah dan mereka kelihatan tidak bertenaga. Murid-murid berkeperluan khas sering dilihat tidak berdaya dan mudah letih terutamanya murid sindrom dowan.

implikasi terhadap terhadap keupayaan seseorang individu untuk hidup dengan cara yang paling efektif dengan potensi yang ada padanya. Keupayaan untuk berfungsi bergantung kepada aspek-aspek fizikal, mental, emosi, social dan spiritual yang menjadi komponenkomponen dalam konsep kecergasan yang mana kesemuanya saling berhubung dan berkait antara satu sama lain. (Schurr, 1975). Latihan jasmani yang sering dilakukan boleh mempertingkatkan kekuatan seseorang dan elemen kekuatan ini merupakan factor penting dalam mempelajari kemahiran-kemahiran motor (Rarick & Dobbins, 1975 : Pangrazi 1982). Aktiviti yang rancak juga menyebabkan bebanan tekanan ke atas tulang-tulang dan ini akan menyebabkan ukuran garis pusat tulang-tulang berkenaan menjadi bertambah besar serta memperbaiki strukturnya. Osteoporosis atau demineralization (kekurangan garam galian) adalah berpunca daripada kelembaman. Keadaan demikian akan menyebabkan tulang-tulang menjadi rapuh. Gejala ini dapat diatasi melalui pergerakan kreatif kerana ia boleh membalikkan proses ini di samping membina semula kekuatan tulang-tulang kanak-kanak berkeperluan khas.

3.8.2 Alat Teraputik
39

Pergerakan kreatif sangat berkesan untuk mendidik kanak-kanak bermasalah fizikal dan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan program latihan yang bersesuaian yang boleh mendorong mereka menjadi cergas dan efektif dari segi fizikal. Penggunaan pergerakan yang berkaitan dengan psikomotor, kognitif, efektif dan estetika merupakan nilai-nilai yang sangat penting untuk murid-murid berkeperluan khas. Menurut Nancy Brooks Schmitz (1980), dalam tulisannya antara lain telah menyentuh peri mustahaknya pergerakan kreatif untuk kanakkanak ini. Beliau bersetuju bahawa pergerakan kreatif mempunyai nilai aktiviti yang dapat memperkayakan pengalaman kanak-kanak. Ia patut digalakkan dan dimajukan oleh semua pihak. Guru pendidikan khas perlu mendalaminya untuk kebaikan murid-murid berkeperluan khas. Dalam buku Nancy Brook Schmitz yang berjudul Developing Creative Movement Experiences for the Handicapped, beliau menulis: Pendidikan pergerakan kreatif dapat memberikan peluang-peluang kepada kanak-kanak untuk merealisasikan potensi ereka dengan membangkitkan perkembangan imejkendiri yang positif, dengan

menggerakkan keinginan dalaman yang semulajadi untuk bergerak, dengan meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk berfikir secara kreatif melalui penyelesaian masalah, dengan memupuk interaksi sosial yang positif, dengan membekalkan pengalaman-pengalaman yang boleh membantu kanak-kanak meneroka dan mengembangkan kebolehan-

40

kebolehan fizikal dan kinestetik mereka, dan menyuburkan pengalamanpengalaman estetika. Setiap kanak-kanak mempunyai keistimewaan, bakat keperluankeperluan yang unik dan tersendiri. Kanak-kanak berkeperluan khas juga tidak berbeza dari segi ini. Mereka juga perlukan kasih sayang, mahukan diri mereka diterima oleh orang ramai, menikmati rasa keriangan dan keseronokan bergerak dan melakukan aktiviti-aktiviti untuk

memperintkatkan keupayaan, menumpukan perhatian terhadap sesuatu koordinasi dan kecergasan. Mereka juga ingin berkongsi pengalaman dengan rakan sebaya, ingin merasai cabaran dan kejayaan, ingin mencipta dan mengongsikan hasil-hasil ciptaan mereka dan ingin berhubung. Matlamat-matlamat dan garis-garis panduan kurikulum mengenai pendidikan khas ada menyatakan dengan jelas bahawa ia (pendidikan khas): :

… mesti merangkumi segala kemahiran yang berfungsi, termasuk tingkah laku, kawalan kendiri dan kebolehan motor, sama ada yang seni ataupun yang kasar, komunikasi yang besifat verbal dan non-verbal, keselamatan dan kesihatan, social dan rekreasi, dan kemahiran-kemahiran akademik yang fungsional. Guru-guru berkeperluan khas hendaklah sedar bahawa pergerakan kreatif mampu dijadikan alat yang ampuh untuk mendidik murid-muridnya

41

berhubung dengan ini. Mengikut pendapat Nellie Mc Caslin (1980).dengan cara yang efektif. pergerakan kreatif memainkan peranan yang berguna dalam pertumbuhan individu melalui interaksi fizikal. Aktiviti jasmani memberikan kanak-kanak rasa kesedaran terhadap tubuh badan mereka. dan memperkukuhkan pemahaman mereka. meregang dan menggerakkan tangan-tangan adalah 42 . mental dan ekspresi dengan geraktari teraputik yang pada dasarnya dibina atas dasar kepercayaan bahawa ekspresi pergerakan mencerminkan unsur dinamik dalam psikik atau batin. lompat seperti kuda. dan perlakuan pergerakan-pergerakan seperti melompat tali (skipping). Menurut(Leventhal. dan ia boleh dijadikan sebagai senaman yang lasak untuk menggalakkan mereka menjadi aktif dan cergas.1980). Pergerakan kreatif mampu mencapai matlamat psikoterapeutik dengan meredakan symptom. Umpamanya aktiviti geraktari mampu meredakan ketegangan atau tekanan emosi dan menyemai rasa riang dalam kehidupan seseorang individu. integrasi emosi dan fizikal dan perkembangan peribadi kanak-kanak. terdapat satu persetujuan umum terhadap pergerakan kreatif dan pergerakan ritual serta ekspresi sebagai wadah yang paling mujarab untuk merawat kecelaan yang dihidapi oleh kanak-kanak.

3. menerima arahan dan kurang motivasi. terutamanya kepada mereka yang lemah daya koordinasinya. personaliti dan kematangan dan mencari saluran untuk pernyataan kendiri. menyemai minat-minat baru. menjalin rasa saling mempercayai dan memikul tanggungjawab menghadapi cabaran-cabaran. Tidak dapat dinafikan bahawa ia 43 . mereka akan memberikan tumpuan kepada kanak-kanak ceberal palsy dan mental retardation supaya kanak-kanak ini memberikan penyertaan yang aktif untuk aktiviti. meningkatkan keupayaan bergaul dengan orang lain. Melalui aktiviti ini murid berpeluang menyertai kegiatan dengan rasa riang dan secara sihat. Guru-guru pendidikan khas yang peka.di antara senaman yang sungguh menarik. membentuk gaya diri.3 Sosialisasi Aktiviti pergerakan merupakan usaha kerjasama. maka ia sewajarnya menjadi satu seni ‘pergaulan’ (socialization) – suatu perlakuan sosial yang mengembelingkan individu dalam dinamik berkumpulan. bersosialisasi. Murid-murid berkeperluan khas sangat sesuai melakukan aktiviti ini kerana mereka begitu sukar untuk bergaul. Namun guru memainkan peranan penting untuk membimbing dan menunjukkan contoh-contoh mengenai penerimaan sosial berdasarkan sanjungan terhadap hasil kerja yang memuaskan dan jalinan ikatan yang termetri hasil daripada bentuk kegiatan bermain dan mencipta yang dilakukan secara beramai-ramai.8.

suatu hari nanti akan menjadi ketua dan dengan itu akan timbul kemungkinan dirinya disisih oleh rakan-rakan utamanya. Adalah penting bagi kanak-kanak untuk mempelajari bagaimana hendak menjadikan diri mereka diterima dari segi sosial. Menurut Clara Furst dan Mildred Rockefeller (1981).memberi peluang luas kepada kanak-kanak untuk saling mempercayai. Dalam menghadapi dilema ini seseorang kanak-kanak itu terpaksa membuat melupakan penyesuaian-penyesuaian buat sementara waktu yang mungkin menuntutnya dan kepimpinan kelompoknya sebaliknya menjadi sebagai pengikut. Kerap kali kanak-kanak akan menghadapi masalah-masalah berkawan. bekerjasama dan bersosial. Menurut Joyce Boorman (1971). mereka belajar cara memimpin dan menyatakan tentang pengalaman-pengalaman sosial yang bermanfaat ini dari segi ’memimpin’ dan ‘mengikut’. … kebanyakan kemahiran interaksi sosial yang penting yang dibentuk itu boleh diaplikasikan di luar bidang …. Pergerakan tidak boleh menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak 44 . jika tidak cara hidup mereka akan menjadikan hidup mereka bertambah sulit. Seorang pengikut hendaklah digalakkan membina keyakinan motivasi dan minat agar dirinya menjadi berwibawa dan diterima oleh orang ramai dan ini membolehkannya memegang teraju kepemimpinan buat sementara waktu.

Ini disebabkan kanak-kanak ini gemar bergerak. Frank dan Goldensen (1964). Guru hendaklah bersabar dan tekun melatih mereka untuk mendengar dan mengikut arahan. Murid-murid berkeperluan khas terutamanya yang hiperaktif tidak dapat mengawal peerasaan dan ketegangan yang dihadapi. Melalui pergerakan kreatif ketegangan tersebut dapat diredakan. menyatakan dengan membiarkan kanak-kanak bermain secara bebas dalam sesuatu persekitaran yang sesuai dan selamat. namun ia amat berguna dalam membantu kanak-kanak meneroka dan memahami kedua-dua kualiti iaitu ‘memimpin’ dan ‘mengikut’. Murid-murid khas boleh dibentuk ke arah ini walupun memerlukan masa yang agak lama. ketertiban. Fokus konsepsi sosialisasi dalam program pergerakan kreatif dengan menghubungkannya persaingan. Hartley. kita membolehkannya untuk 45 .dalam kehidupan sehari-hari. kebertanggungjawaban. meredakan ketegangan perasaan dan tekanan jiwa. Ini disebabkan pergerakan kreatif mempunyai unsure-unsur dorongan bermain yang semulajadi. Kebijaksanaan guru menggunakan pergerakan kreatif untuk mengalihkan hiperaktif kanak-kanak dengan aktiviti yang berfaedah. mempercayai dan menghormati persahabatan dan kepimpinan yang unggul untuk kedua-duanya iaitu diri sendiri dan orang lain. dengan ciri-ciri dan maksud-maksud saling kerjasama.

Katarsis – konsep tujuan ‘meredakan ketegangan’ adalah dinyatakan dalam contoh berikut: 46 .1973) Di dalam kelas berkeperluan khas. Guru berperanan membentuk mereka.menghadapi dan menyelesaikan masalah-masalahnya yang paling membebankannya dengan cara yang memuaskan dan sihat. Marion North juga mengatakan bahawa pergerakan kreatif adalah kaedah katarik yang mampu melegakan tekanan-tekanan katanya. (North. murid yang slow learner juga kebanyakannya terdiri dari pelajaryang nakal dan tidak boleh duduk diam. Muridmurid ini menjadi nakal kerana mereka tidak tahu hala tuju. ‘’disiplin seni pergerakan adalah amat membebankan oleh kerana bukanlah tujuan utamanya untuk melepaskan ‘tekanan perasaan’ sematamata’’. usaha untuk menggarap maksud yang lebih jitu daripada irama . bentuk serta hubungan antara gerakan tubuh – gerakan yang merangkumi gerakan sebenar dan pada ketika membuat persediaan dalaman untuk bergerak dengan gerakan yang disudahi secara terkawal selepas selesainya sesuatu pergerakan.Walaupun benar ‘tekanan perasaan’ dapat diredakan namun itu bukanlah tujuan akhirnya sebaliknya perasaan atau emosi itu disalurkan kepada jenis aktiviti yang bertujuan dan berdisiplin disiplin terbit daripada aktiviti itu sendiri. Aktiviti pergerakan kreatif juga boleh dimanfaatkan untuk mereka.

1985: 48) Kebanyakan aktiviti yang melibatkan pergerakan yang berjaya melibatkan lakonan peranan. Dengan menggunakan dan menjadikan tangan-tangan mereka sebagai pedangpedang khayalan. improvisasi. emosi dan sosial rakan sebaya. melahirkan perasaan mereka sejajar dengan tahap fizikal. (Ayob. kanak-kanak mempunyai kesempatan untuk melahir dan menangani emosi mereka dengan cara yang kreatif. Dalam aktiviti-aktiviti kreatif tersebut. Adalah menjadi kebiasaan melihat kanak-kanak khas gembira dan riang semasa bermain. psikologi. sosio-drama tidak formal yang menggunakan tema-tema yang dinamik dan penggunaan tingkah laku egosentrik yang ganjil. Menurut Winters (1975). mempunyai masa yang 47 . Lebih bersedia untuk melahirkan perasaan mereka secara non-verbal berbanding dengan golongan dewasa. melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan secara lebih spontan daripada golongan dewasa. menyediakan satu senarai berhubung dengan perasaan-perasaan dan idea-idea yang dicurahkan oleh kanakkanak melalui pergerakan iaitu melahirkan perasaan terhadap apa yang menarik perhatian mereka. mereka memusingkan tangan-tangan mereka menghala ke semua arah dalam pergerakan yang memaparkan rasa kemarahan mereka terhadap musuh-musuh bayangan.Dikelilingi dan dihampiri oleh seribu orang musuh. kanak-kanak menentang mereka habis-habisan demi servival mereka.

ia sangat membantu guru mencapai matlamat tersebut. Untuk mengukuhkan lisan murid. Melalui nyanyian mereka akan terhibur dan menenangkan fikiran. bebas daripada sebarang tekanan. Muridmurid khas akan menganggap menyanyi lebih kepada bermain dan berehat. Mereka juga tidak memiliki perbendaharaan kata yang berbentuk verbal yang mencukupi untuk membolehkan mereka melahirkan perasaan mereka secara verbal Aktiviti-aktiviti pergerakan kreatif penting untuk mewujudkan persekitaran yang dapat membantu kanak-kanak khas memahami perasaan dan idea-idea dan melahirkannya melalui pergerakan. 3.4 Kemahiran Bertutur Pada kebiasaanya pergerakan kreatif diiringi dengan nyanyian dan permainan alat-alat muzik agar ia lebih menarik dan dan menambahkan minat murid terutamanya murid khas. dan oleh itu mereka melahirkan perasaan mereka dengan cara yang lebih spontan.terhad untuk mempelajari gerak-geri isyarat dan simbol-simbol pergerakan yang bersifat universal. Menyanyi jika digabungkan dengan berbagai aktiviti akan lebih menarik minat murid dan mereka berasa seronok dan gembira. Dengan adanya aktiviti menyanyi ini akan dapat meningkatkan kemahiran murid bertutur dan kemahiran fonologi. Ramai di kalangan murid khas yang gagal menyebut perkataan dengan betul.8. Ini kerana menyanyi memerlukan sebutan bunyi-bunyi 48 . Mereka menyebut hanya dihujung perkataan sahaja.

yang jelas dan betul mengikut rentak dan irama serta disampaikan mengikut tekanan. Murid-murid khas tidak terkecuali mereka juga adalah insan yang unik dan kreatif. ia dapat memberi penghidupan yang lebih jitu dan bermakna kepada kanakkanak. Potensi kreativiti mereka berbeza antara satu sama lain sama seperti perkembangan fizikal dan kecenderungan terhadap pembelajaran. spontan dan tanpa perancangan awalan. Oleh kerana kreativiti merupakan proses yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah mengikut pendekatan baru yang menggunakan pengetahuan dan pemahaman yang bersifat unik dan individualisti.8. 49 . Melalui kaedah ini kanak-kanak akan bertindak dan melakonkan idea-idea pergerakan secara serentak. Pergerakan menjadi printis bagi membolehkan kanak-kanak untuk memulakan proses kreativiti mereka dan dalam ruang batas pendidikan yang tertentu mereka didorong untuk mencurahkan tenaga kreatif mereka.4 Meningkatkan Kreativiti Kreativiti merupakan elemen yang dinamik yang tersirat di dalam jiwa kanak-kanak. intonasi dan nada tertentu. Secara tidak langsung ia membantu murid memperbaiki lisan. Murid-murid berkeperluan khas boleh meneroka dan mengembangkan daya kreativiti mereka melalui improvisasi. kanak-kanak adalah individu yang unik. 3.

Menurut Fleming (1976). terpancar di wajahwajah mereka rasa keriangan yang tercetus daripada getaran penggunaan tenaga. Ini sesuai dengan kata-kata Fleming (1976) : Tenaga kreatif yang merupakan elemen yang dinamik dalam setiap diri kanak-kanak. 3. berkembang bersama penemuan dan penerokaan. iaitu mereka yang sedang mengalami proses kreativiti ini. Ini dapat dilakukan melalui pergerakan jasmani kreatif. dan dihormatidi kalangan mereka.(fizikal dan mental). Menggunakan pendekatan kreativiti adalah pendekatan pengajaran yang bersifat semulajadi dan menyeronokkan.5 Rumusan Aktiviti pergerakan kreatif jika dijalankan dengan sempurna akan memberi 50 . Dan ini amat digemari oleh pelajar-pelajar berkeperluan khas.Kreativiti melambangkan bakat semulajadi kanak-kanak dan ia kerap kali tidak dapat dikembangkan di dalam bilik darjah yang bersifat mengongkong.8. Kepuasan yang sepenuhnya.kanak-kanak yang giat bekerja. Seseorang dapat merasakan bagaimana kanak-kanak itu ‘berfikir’ serta turut bersama mereka merasakan kegembiraan yang terbit daripada curahan perasaan mereka. Hasilnya ialah ekspresi yang kreatif. Dalam diri setiap kanak-kanak termasuk murid khas terdapat kebebasan untuk berfikir yang memerlukan saluran untuk mengeluarkan perasaan mereka berhubung dengan pengalaman-pengalaman seharian: ekspresi yang spontan.

guru-guru tidak memerlukan latihan dan kepakaran yang tinggi. tidak mendengar kata. Sebaliknya guru hendaklah berusaha dan mencuba kerana setiap murid ada kelebihannya. Guru dan masyarakat disekelilingnya patut membantu mereka menjadi insan yang sempurna. Peranan guru ialah membimbing murid-murid meneroka. mencuba dan menemui cara bergerak yang dapat dijadikan sebagai perantaraan untuk pernyataan kendiri. Menurut Fleming (1976) telah mengubah satu “Akta Hak Asasi” untuk kanak-kanak yang berbunyi: ‘ ’Biarkan saya membesar mengikut keupayaan saya dan cuba memahami mengapa saya ingin membesar seperti saya. Untuk melaksanakan aktiviti ini. keberanian dan sikap positif serta inisiatif dalam pengajaran kreatif.kesan yang mendalam kepada mnurid-murid berkeperluan khas. Apa yang diperlukan ialah semangat yang cekal. Semua manusia mempunyai hak asasi individu begitu juga dengan kanak-kanak ini. tidak berdaya dan sebagainya. Tidak seperti yang dikehendaki oleh emak atau tidak seperti yang diharapkan oleh bapa atau guru saya memikirkan apakah 51 . Murid pendidikan khas tidak berdaya untuk mencungkil bakat mereka sendiri. Selepas itu guru-guru menerima gerakbalas berdasarkan pergerakan murid sebagai perkembangan semulajadi mereka. Guru-guru perlu membuang segala perasangka buruk terhadap murid-murid pendidikan khas yang sering di label sebagai nakal.

terutama jika kelas dipenuhi dengan kanak-kanak yang sangat aktif dan pelbagai masalah dengan tempoh masa perhatian yang singkat. 52 . Guru-guru juga bertanggungjawab memberi peluang kepada murid-murid untuk mencipta dan melahirkan perasaan dan fikiran. mereka akan mengajar bersungguh-sungguh di sekolah agar dapat membentuk sahsiah murid berkeperluan khas sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan insan yang sempurna dari segi jasmani. rohani dan intelek. Namun jika guru mempunyai kesedaran yang tinggi tentang pentingnya pergerakan kreatif kepada murid-murid berkeperluan khas ini.9 TERAPI MAIN Definisi Bermain adalah media semulajadi bagimengekspresi kendiri kanak-kanak. emosi. Tolong cuba memahami dan menolong saya membesar seperti saya! Bagaimanakah kita menolong murid-murid membesar dan menjadi seperti mereka? Guru-guru mempunyai tanggungjawab yang sangat besar untuk menolong murid-murid membesar dan berkembang sebagai individu.sepatutnya saya menjadi. 3. Melaksanakan program pergerakan kreatif bukanlah satu tanggungjawab yang mudah. Kanak-kanak yang mempunyai daya tenaga yang berlebihan sering mencabar keupayaan guru.

kanak-kanak lebih mengenali dunia.9. 3. 2004) 3.2 Matlamat Mewujudkan hubungan yang rapo dengan kanak-kanak. 1974) Dianggap sebagai percakapan kanak-kanak. menghormati kanak-kanak untukmenyelesaikan masalah yang dihadapi sekiranya diberi peluang.3 Kelebihan Terapi Bermain Memberi peluang pada kanak-kanakmembuat pilihan sendiri. peka kepada perasaan yang dilahirkan oleh kanak-kanak dan membuat refleksiterhadap perasaan tersebut. Unsur simbolik memberi peluang untuk mengkaji serta menguji pilihan secara imaginasi.(VirginaAxline.1 Konsep Terapi Bermain Melalui bermain.9. Memberi kanak-kanak peluang untuk menemui dan meneroka identiti masing-masing. menyedarkan kanak-kanak tentangtanggungjawab mereka. menyediakan tempat selamat bagi meluahkan perasaan.9. Ruang fizikal dan teraputik disediakanmelalui aktiviti bermain.4 Persediaan Melaksanakan Terapi Main Bilik terapi 53 . 3. (Thompson. menerima mereka tanpa syarat. Rudolph &Henderson.9. 3. membolehkan melahirkan masalah. alat mainan adalah kata-katanya.

4 Media Mainan (kriteria) Mendorong ekspresi pemikiran danperasaan kanak-kanak. ii. Boneka. almari dan lain-lain 3.1 Mainan mencirikan kehidupan sebenar Contohnya pondok anak patung yang lengkap dengan perabot. disertakan dengan bahan-bahan resos. topeng 3. Bekas pas 4. Alatan asas seperti rak buku.9. peluang untuk menguji realiti kanak-kanak.5. Penukul. telefon.9.5 Kategori Main Mainan 3.5. membekalkan kanak-kanak dengan cara yang boleh diterima untuk meluahkan perasaan yang tidak diingini.kerusi.9.doktor.9.9. 3. cermin.2 Mainan Bercirikan Luahan Perasaan agresif Gari. meja. tukang masak. Play doh.5. Peralatan military. Set permainan pekerjaan seperti polis.Kelengkapan bilik terapi bersesuaianbergantung kepada kesesuaian kanak kanak. Aroma terapi Terapi herba 54 .0 TERAPI ALTERNATIF i. Kad. mudah dimanipulasi oleh kanak-kanak 3. set permainan item rumah seperti seterika.3 Mainan bercirikan luahan perasaan dan kreativiti Crayon.

membersihkan paru-paru iv. Rose dapat membaiki metabolisma dan sistem peredaran darah.Dipercayai dapat membersihkan racun/toksid dalam tubuh.menguatkan sistem pencernaan 4.meredakan hidung tersumbat ii.1 Terapi ozon Terapi floortime Terapi pasir Terapi haiwan Terapi snoozelan Aroma Terapi Dapat mengurangkan stres. vi. iii. 4. Citronella boleh mengurangkan ketegangan.2 Terapi Herba 55 . Lavender boleh memudahkan tidur. iv.iii.meredakan kegelisahan Teh hijau dapat memperbaiki sistem peredaran darah. v.1. menenangkan fikiran dan membangkitkan semangat serta ghairah. Green apple dapat menyembuhkan mabuk. 4. vii.seimbangkan hormon v.2 Jenis dan manfaat aroma terapi i.

4.1 Tujuan dilakukan sinergi Mempercepatkan penyembuhan.alkali dan asid dalam tahap paling bagus dan dapat bantu sistem imunisasi. Mengembalikan keseimbangan tubuh dan bukan sekadar untuk sembuhkan penyakit.ikan.diikuti dengan herba lain yang ada sifat yang berbeza dr herba yg telah digunakan) 4. mengurangkan sifat kekuatan ubat. iii.2 Proses terapi herba i.2.garam/batuan) yang mengandungi satuatau beberapa bahan aktif yang dapat digunakan untuk tujuan pengubatan. Refunction(mengembalikan berfungsi secara normal fungsi) organ kembali 4.3 Terapi Ozon 56 . Relax(merehatkan) badan diletakkan dalam keadaan suhu yang stabil. menghilangkan kesan sampingan. menambah khasiat ubat.haiwan. Regeneration (pembinaan semula) mengganti sel-sel yang mati dengan yang baru v. Release(mengeluarkan) racun dan toksid dikeluarkan dari badan ii.Herba adalah segala bahan (tumbuhan. Dilakukan secara sinergi (tidak berasingan.2.

4. boleh dilaksanakan oleh ibu bapa atau individu dengan pengalaman yang minima dan menyeronokkan. dan memberhentikan pendarahan 4. mengikut kehendak dan kegemaran kanak-kanak.3. 6 peringkat asas perkembangan: Self regulation and interest in the world Intimacy or a special love for the world of human relation 57 .Dikenalpasti sebagai satu terapi yang amat selamat tanpa kesan sampingan.yis. mengurangkan keradangan. ii. Medical ozon iaitu campuran ozon dan hidrogen yang dihasilkan dalam bentuk gas digunakan. menenangkan sistem saraf. normalkan proses penghasilan hormon dan enzim. dan menghapuskan pelbagai virus.4 Terapi Floortime segala keupayaan kanak-kanak menerusi interaksi yang Menggunakan dirancang sesuai dengan sistem saraf kanak-kanak dalam suasana yang menyeronokkan. Awalnya digunakan untuk merawat luka yang dijangkiti kanser.1 i. berguna untuk tujuan pencegahan pelbagai penyakit.1 Tujuan terapi ozon Meningkatkan pertahanan badan.4. kanak-kanak dapat meningkatkan dan membina hubungan yang lebih baik dengan orang dewasa yang berinteraksi dengan mereka.fugus dan protozoa 4.

Komunikasi 2 hala Komunikasi kompleks Emotional idea Emotional thinking 4.1 Tujuan terapi pasir i. vi. Melatih daya kreativiti kanak-kanak Menghilangkan rasa marah Percaya kepada diri sendiri untuk mencipta sesuatu Meningkatkan keyakinan diri Mengembangkan imaginasi dan penggunaan visual kanak-kanak 58 .iii. benci. iv.5Terapi Pasir Memberi peluang kepada mereka meluahkan apa yang terbuku di dalam hatinya tanpa paksaan. v. v. pemilihan alat permainan untuk diletakkan di dalam kotak pasir menjadi simbol terhadap perasaan mereka.5. sama ada marah. penggunaan terapi permainan pasir membuatkan kanak-kanak lebih rileks. iii. pergerakan otot yang diselarikan dengan perasaan ketika melakukan permainan pasir menyebabkan kanak-kanak lebih fokus dan akhirnya punca sebenar kemarahan atau ketegangan dapat dikeluarkan. ii. sayang dan sebagainya. 4. iv.

mental. membantu dalam masalah psikologi. ii. dirancang untuk memberi stimulus pada berbagai pancaindera dengan menggunakan kesan lampu. dapat membina kawalan diri yang lebih baik. iii.1 Aktiviti yg boleh dijalankan 59 .7. muzik. vi. 4. lemah fizikal. kemampuan berbahasa dan bertutur sertaautisme. ikan. iv.4.6 Terapi Haiwan Haiwan peliharaan yang terdiri daripada binatang seperti kucing.taktile. rekreasional dan tidak menganca. anjing. Melatih rasa tanggung jawab dan kasih sayang Mengurangkan kadar kemarahan Tingkatkan semangat dan belaian kasih sayang Melatih kawalan emosi diri Melatih sifat berdikari dan memotivasi diri sendiri Tingkatkan tahap komunikasi 4.Suasana untuk terapi ini mestilah kondusif. cedera otak dan masalah perkembangan fizikal. emosional. ( terapi berkuda) 4.7 Terapi Snoozeland Terapi stimulasi multisensori (visual. tenang. autisma. bau dan sebagainya. v.auditori.pembauan) yang digunakan untuk kanak-kanak masalah mental. peningkatan rasa percaya kepada diri dan mengurangkan stress. suara. burung. kuda biasanya digunakan dalam terapi ini.6.1 Tujuan terapi haiwan i.

ii. vi. 60 . Anak dan orang dewasa yang menjalani terapi ini menikmati stimulasi yang lembut dari panca inderanya. peningkatan rasa percaya diri. dan penurunan tekanan atau stress. menyenangkan.bermain dan memeluk bantal Menikmati buaian Dengar muzik instrumental Buat suara lucu dgn alat khusus Bermain dgn tangga/cermin Perhatikan pola lampu berkelip-kelip 4. dan hambatan tumbuh kembang lainnya. v. iv. autisma.i. taktil. warna. auditori. dementia. Lingkungan terapi snoezelen haruslah aman dan tidak mengancam. suara. cedera otak. musik. pembauan) yang digunakan untuk anak-anak dengan hambatan mental. bau. dan lain-lain Ruang terapi snoezelen menyediakan suasana yang ramah. Berbaring. Mereka mengalami kontrol diri yang lebih baik. Terapi ini dirancang spesial untuk memberi stimuli pada berbagai indera dengan menggunakan efek lampu. iii. rekreasional bagi anak dengan hambatan tumbuh kembang khusus.8 RUMUSAN Snoezelen atau 'controlled multisensory stimulation' adalah terapi stimulasi multisensori (visual.

61 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful