P. 1
Pengenalan Kepada Terapi Dalam Pendidikan Khas

Pengenalan Kepada Terapi Dalam Pendidikan Khas

|Views: 22|Likes:
Published by Tengku Nur Ain

More info:

Published by: Tengku Nur Ain on Aug 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/17/2013

pdf

text

original

Sections

 • 1.0PENGENALAN DAN KONSEP KEPADA TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS
 • 2.0KEPENTINGAN AKTIVITI TERAPI KEPADA MURID PENDIDIKAN
 • 3.0JENIS-JENIS TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN
 • 3.1Terapi Fisio
 • 3.2.1Peranan Ahli Terapi Cara Kerja
 • 3.3Terapi Pertuturan
 • 3.4Terapi Muzik dan Nyanyian
 • 3.5Terapi Seni Visual
 • 3.6.1Ciri-Ciri Yang Membolehkan Air Menjadi Medium Rawatan
 • 3.6.2Kelebihan - Kelebihan Terapi Hidro
 • 3.6.3Kepentingan Terapi Hidro
 • 3.6.4Pengamatan
 • 3.6.5.1 Ketidakupayaan Intelektual
 • 3.6.5.2 Ketidakupayaan Fizikal
 • 3.6.5.3 Aktiviti - Aktiviti Terapi Hidro (Renang)
 • 3.7TERAPI WARNA
 • 3.8.1Kepentingan Terapi Pergerakan
 • 3.8.2Alat Teraputik
 • 3.8.3Sosialisasi
 • 3.8.4Kemahiran Bertutur
 • 3.8.5Rumusan
 • 3.9.1Konsep Terapi Bermain
 • 3.9.2Matlamat
 • 3.9.3Kelebihan Terapi Bermain
 • 3.9.4Persediaan Melaksanakan Terapi Main
 • 3.9.5.1 Mainan mencirikan kehidupan sebenar
 • 3.9.5.2 Mainan Bercirikan Luahan Perasaan agresif
 • 3.9.5.3 Mainan bercirikan luahan perasaan dan kreativiti
 • 4.0TERAPI ALTERNATIF
 • 4.1Aroma Terapi
 • 4.2.1Tujuan dilakukan sinergi
 • 4.2.2Proses terapi herba
 • 4.3.1Tujuan terapi ozon
 • 4.4Terapi Floortime
 • 4.5Terapi Pasir
 • 4.6 Terapi Haiwan
 • 4.7Terapi Snoozeland
 • 4.8RUMUSAN

1.

0

PENGENALAN DAN KONSEP KEPADA TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS

Terapi dalam Pendidikan Khas adalah berdasarkan konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Murid-murid berkeperluan khas mempunyai sama ada ketidakupayaan, kecacatan, halangan atau rintangan untuk mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, social atau psikomotor. Sehubungan itu kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah pembelajaran mencapai perkembangan tersebut. Oleh yang demikian, setiap murid Pendidikan Khas yang mempunyai kelemahan, kecacatan, halangan atau rintangan tertentu yang mengganggu mereka menjalani kehidupan seharian atau pembelajaran harus melibatkan diri dalam terapi yang sesuai. Terdapat pelbagai jenis dan bentuk terapi yang boleh membantu mereka dalam setiap kekurangan tersebut. Sebagai contoh, jika murid berkenaan mempunyai masalah dalam pertuturan, dia boleh menjalani terapi pertuturan. Jika dia menghadapi masalah dalam pergerakan motor kasar atau halus (psikomotor), dia boleh didedahkan dengan terapi fisio atau cara kerja. Pelaksanaan kaedah terapi ke atas murid haruslah dilakukan oleh mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan seperti doktor atau pakar kesihatan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa terapi yang boleh dijalankan sendiri oleh ibu bapa dan guru seperti terapi muzik, terapi seni,terapi pertuturan dan terapi pergerakan. Namun begitu, untuk menjalankan terapi tersebut, pihak berkenaan haruslah mendapatkan maklumat atau pengetahuan yang sesuai sama ada melalui pembacaan atau rujukan pada pakar.
1

2.0

KEPENTINGAN AKTIVITI TERAPI KEPADA MURID PENDIDIKAN KHAS

Aktiviti terapi amat membantu murid Pendidikan Khas khususnya bermasalah pembelajaran sama ada di dalam proses pembelajaran atau kehidupan seharian mereka. Seperti yang diketahui, murid-murid Pendidikan Khas mempunyai masalah tersendiri sehinggakan ada di antara mereka yang tidak dapat menguruskan diri dengan baik dan mempunyai halangan dalam menjalani kehidupan seharian.

Di sini, saya menyenaraikan beberapa kepentingan terapi kepada murid Pendidikan Khas : 1. Membantu untuk meningkatkan keupayaan mental, emosi dan kesihatan. Melalui aktiviti terapi, murid Pendidikan Khas dapat meningkatkan keupayaan mereka dalam mengawal mental dan emosi dengan baik. Sekiranya mereka dapat mengawal mental dan emosi dengan baik, maka kesihatan diri mereka juga dapat dijaga dengan baik.Sebagai contoh, terapi main yang membantu murid dalammengawal mental dan emosi mereka ketika bermain dengan kawankawan selain membantu mereka menyihatkan tubuh badandalam bentuk riadah.

2. Membantu perkembangan fizikal dan tubuh badan Murid-murid Pendidikan Khas yang mempunyai masalah dalam psikomotor mereka boleh dipulihkan dengan melakukan terapi yang sesuai. Sebagai contoh, melalui aktiviti terapi hidro yang dapat memberi sokongan ke atas tubuh badan
2

melalui apungan air sedikit sebanyak membantu murid mengawal tubuh badan. Selain itu, terapi fisio juga boleh membantu murid seperti cerebral palsy atau lumpuh untuk menggerakkan psikomotornya untuk menjalankan aktiviti harian atau pembelajaran. 3. Merangsang pemikiran dan kreativiti murid Aktiviti terapi juga dapat membantu murid Pendidikan Khas dalam pemikiran dan kognitif mereka. Sebagai contoh, aktiviti terapi seperti terapi seni dan terapi pergerakan dapat merangsang pemikiran dan kreativiti murid dalam mencipta, membina dan membentuk hasil seni atau pergerakan melalui pemikiran mereka.Melalui terapi seni dan terapi pergerakan juga menggalakkan murid untuk menggunakan keupayaan kognitif mereka ke tahap yang maksimum.

4. Membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi Terapi pertuturan merupakan salah satu aktiviti yang membantumurid untuk mempunyai masalah dengan alat artikulasi merekaseperti gagap, sengau, sumbing dan sebagainya. Melalui aktivititerapi pertuturan, mereka dapat melatih dan merangsang alatpertuturan mereka untuk berkomunikasi dengan lebih baik danmembantu mereka menyampaikan maklumat kepada individu lain.

5. Mengurangkan tekanan dan gangguan mental serta emosi Murid-murid Pendidikan Khas biasanya menghadapi gangguan atau tekanan mental dan emosi sama ada dari keluarga atau persekitaran mereka. Oleh yang demikian, melalui aktiviti seperti terapi bermain, terapi muzik atau aroma tera
3

Murid juga akan diajar untuk melakukan kerja-kerja yang membantu nya dalam kehidupan seharian seperti memasak. Melalui terapi ini juga mereka dapat meningkatkan keyakinan diri dengan mempercayai keupayaan dan kebolehan diri mereka dalam meningkatkan kualiti hidup mereka dan untuk membantu orang lain. 4 . lagu atau muzik yang perlahan dan bau-bauan yang menenangkan. menguruskan diri dan sebagainya. 6. Membantu untuk meningkatkan kemahiran bersosial murid. menukang. terapi membeli belah juga dapat membantu murid untuk berinteraksi dengan masyarakat dalam proses jual beli. menjahit. Selain itu. Sebagai contoh. Melalui aktiviti terapi. terapi main yang melibatkan murid dengan murid lain akan membantu mereka untuk berkomunikasi dan bergaul sesame sendiri. emosi dan mental.Sebagai contoh. Murid-murid yang mempunyai masalah dalam pengurusan kehidupan seharian boleh dibantu dengan terapi yang sesuai.pi dapat membantu mereka dalam menenangkan perasaan. 7.menanam. terapi cara kerja yang melatih murid dalam membuat kerja atau aktiviti yang mendatangkan hasil. murid dapat bergaul dan berkomunikasi dengan individu dan masyarakat di sekitar mereka. Hal ini kerana terapi-terapi tersebut dalam membuatkan mereka melupakan tekanan atau trauma yang pernah dihadapi dalam kehidupan melalui permainan yang mereka gemari. Memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri. mendobi.

latihan teraputik 4. pemanasan & penyejukan 5. Kemampuan motor kasar meliputi otot-otot besar pada seluruh tubuh yang memungkinkan 5 .8. terapi muzik dapat meningkatkan pengamatan mereka dalam pendengaran dan terapi visual atau penglihatan dapat membantu meningkatkan pengamatan dalam penglihatan.1 Terapi Fisio Maksud terapi ini adalah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorang individu dengan menggunakan kaedah seperti yg berikut: 1. terapi hidro 6. mengurut 2.0 JENIS-JENIS TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN 3. Meningkatkan kemahiran pengamatan (pendengaran dan penglihatan) Kanak-kanak berkeperluan khas yang mempunyai masalah dalam pengamatan sama ada pendengaran atau penglihatan boleh dibantu dengan menjalani beberapa terapi tertentu. manipulasi 3. 3. Sebagai contoh. rangsangan menggunakan elektrik dan cahaya Fisio terapi adalah terapi yang dilakukan untuk membantu anak mengembangkan kemampuan motor kasar (gross motor skill).

Contohnya.tubuh melakukan fungsi berjalan.aktiviti ini sangat memerlukan tenaga. biasanya fisio terapi diperlukan setelah trauma pada fisik (pasca kecederaan. mengangkat. Bagi mereka. memperhatikan aktiviti kelas. Kemampuan motor kasar juga sangat berhubungan dengan fungsi badan lainnya. akan mempunyai kesulitan dengan kemampuan lain seperti menulis. Pada orang dewasa. fine motor skill).2 Terapi Cara Kerja Terapi Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy (OT) adalah satu profesion kesihatan yang memberi fokus kepada pemulihan kecederaan. Kemampuan motor kasar sangat penting kerana membuat tubuh boleh melakukan aktivitinya. dan lain-lain. menendang. penyakit. berlari. kemampuan anak untuk memangku tubuh bahagian atasnya akan berpengaruh pada kemampuannya menulis (motor halus. Fisio terapi untuk orang dewasa ini umumnya tersedia di hospital atau klinik fisio terapi yang memiliki peralatan khusus untuk itu. dan melempar bola. dan trauma lainnya yang menyebabkan performa badan terganggu). produktiviti (work) dan pelbagai aktiviti riadah (leisure). dan menulis di papan tulis. duduk segera dari keadaan berbaring. duduk tegak. koordinasi. melompat. membongkok. 6 . 3. kecacatan fizikal dan mental serta faktor keuzuran seseorang individu bagi membolehkan mereka berdikari dalam melakukan aktiviti kehidupan harian (activities of daily living). Kanak-kanak dengan kemampuan motor kasar yang kurang. strok. menjaga keseimbangan. aktiviti .

cara yang betul membantu mangsa strok 7 . neurologi. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi cara kerja ini dapat membantu kanak-kanak berkeperluan khas?. Ahli terapi carakerja perlu kreatif dan inovatif dalam mengadaptasikan setiap sesuatu yang ada di sekeliling pesakit agar boleh digunakan dan memberi manfaat bagi membolehkan pesakit mencapai tahap kefungsian yang optima dalam kehidupan. Contohnya. mandi. Ini dilaksanakan untuk menjalankan tugas-tugas kehidupan harian dengan paling berkesan dan cermat untuk mengelakkan kecacatan atau komplikasi. semua ahli terapi perlu bekerja secara kumpulan dengan mangsa strok.terapi cara kerja melibatkan penilaian fungsi kognitif dan persepsi. mangsa strok. Ia bertumpu kepada memperbaiki kebolehan menjalankan aktiviti hidup seharian.Terapi cara kerja melibatkan latihan semula otak mangsa strok untuk menyesuaikan diri kepada kekurangan yang disebabkan oleh strok. Memandangkan skop yang luas ini. secara ideal. Sebenarnya. medikal.makan dan membuat kerja rumah. memakai baju. Sebagai contoh.Ahli terapi carakerja akan bekerjasama dengan pelbagai profesion kesihatan dan perubatan lain bagi merawat pesakit yang mempunyai masalah dalam fizikal. terdapat sedikit pertindihan dengan tugas ahli fisioterapi dan ahli patologi pertuturan. penjagaan diri dan kemandirian di tempat kerja dan riadah. orthopedik. adalah sejenis pemulihan untuk memperbaiki kualiti hidup seseorang. geriatrik dan psikiatrik.Terapi cara kerja. mampu dan berkebolehan menjalankan tugas harian seperti berjalan. pediatrik. yang dibantu oleh ahli terapi cara kerja.

kerana ini boleh menambah kekakuan dan kesakitan. Pemulihan Carakerja (Terapi Carakerja) atau lebih dikenali dengan nama Occupational Therapy adalah satu profesyen kesihatan yang memberi fokus kepada penghakupayaan individu dalam merawat kecederaan. masuk ke dalam kereta dan sebagainya tanpa mengabaikan bahagian tubuh yang terjejas. menjalankan penilaian terhadap komponen prestasi carakerja yang terlibat untuk melaksanakan ADL. 3. berdikari dan bermakna.bangun dari katil. kecacatan dan keuzuran bagi mencapai kehidupan produktif. duduk. sensori integrasi dan rundingcara pemantauan dan pencegahan.1 Peranan Ahli Terapi Cara Kerja Pegawai Pemulihan Perubatan (Carakerja) dan Jurupulih Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapist (OT) mempunyai peranan berikut iaitu menjalankan penilaian piawai untuk mengenal pasti bidang prestasi carakerja pesakit dari tiga aspek ADL. menjalankan penilaian persekitaran (rumah. Terdapat tiga aspek yang mengimbangi kehidupan manusia menjadi teras terapi carakerja untuk dicapai oleh pesakit iaitu berdikari dalam aktiviti kehidupan harian (ADL). Work dan Leisure.2. aktiviti terapeutik. tempat kerja. menyumbang kepada produktiviti (Work) dan melaksanakan dan mempelbagai aktiviti riadah (Leisure). Rawatan adalah berbentuk modaliti adjunktif. Work dan Leisure. sekolah dan persekitaran awam) untuk membolehkan pesakit berdikari dengan kecacatan (handicap) yang ada dan 8 . penyakit.

proses ini memerlukan penggunaan sistem biasa seperti simbol. percakapan. 3. Akhirnya. isyarat. mereka akan melaksanakan dokumentasi mengikut piawai yang ditentukan. Tambahan lagi. Aktiviti kefungsian yang bermakna untuk disembuhkan (purposeful).3 Terapi Pertuturan Definisi kepada terapi pertuturan ialah ia merupakan proses perkongsian idea di antara penyampai yang encodes mesej dan penerima yang decodes mesej. perkhidmatan runding cara promotif. dan pelaksanaan carakerja juga turut berkaitan dengan peranan yang perlu dilakukan oleh ahli tedrapi cara kerja. penulisan. penulisan dan sistem simbol yang lain (Amarican Speech and Language Association. Masalah bahasa merupakan satu gangguan dan halangan kepada kefahaman dan penggunaan bahasa pertuturan. Selain itu. curative dan rehabilitatif dari aspek terapi carakerja turut dijalankan dari semasa ke semasa. cara adjunktif.2000) 9 . dan aktiviti terapeutik dapat menggalakkan penyembuhan (enabling). Peranan mereka juga adalah memberi preskripsi dan latihan menggunakan alat-alat bantuan sementara atau kekal berdasarkan penilaian ke atas bidang dan komponen prestasi carakerja pesakit. atau isyarat tangan.mengimplementasikan terapi mengikut tahap keperluan pesakit menurut empat piawai .

Kanak-kanak bermasalah pendengaran boleh dibantu mendengar dan bertutur. 1999) Satu kaedah untuk mengajar kanak-kanak pekak menggunakan pendengaran mereka bagi mempelajari bahasa pertuturan melalui ABD atau C dimana penekanan diberikan kepada kemahiran mendengar bunyi pertuturan tanpa membaca pergerakan bibir serta penglibatan ibu bapa dalam proses pembelajaran anak-anak mereka.4 Terapi Muzik dan Nyanyian Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut. (Judith L Simser. (Warren Estabrook.Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. Terapi pertuturan merupajan kaedah yang ideal untuk kanak-kanak belajar mendengar . (Unit pertuturan U) 3. namun ia bergantung kepada terapi yang diperolehi. 10 . marilah kita sama-sama mengenali apakah yang dimaksudkan dengan muzik dan apakah pula yang dimaksudkan dengan terapi muzik. 2000) Teknologi ABD & Koklea Implan boleh membantu potensi mendengar dan bertutur. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza.

Di mana sebuah bukuajaran Cina “I Ching” menyatakan “muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang.” Epik India juga telah membuktikan bahawa muzik adalah punca oyang palingberkuasa yang seringkali bergema seiringan dengan alunan alam semula jadi. Seramai 6000 hingga 10 000 orang pakar terapi di seluruh dunia memberi perkhidmatan kepada golongan masyarakat terutamanya yang menghadapi trauma. Apalagi jika ia dikaitkan dengan manusia yang boleh bertindak balas dengan muzik pada tahap-tahap tertentu. stress. Kehidupan botani juga memberikan reaksi kepada muzik. Perubahan dari segi kognitif. kerencatan akal. Terapi muzik merupakan satu bidang profesional yang menggunakan muzik untuk pemulihan. gangguan emosi. sebaliknya ia sudah digunakan denganmeluas sejak lama dulu. pemuliharaan dan peningkatan tarafkesihatan mental dan fizikal seseorang. termasuk penyakit kanser dan AIDS. 11 .“ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. Bagaimana pula dengan terapi muzik? Menggunakan muzik sebagai terapibukan sesuatu yang baru diperkatakan. sosial danemosi dapat dicapai dengan teknik-teknik muzik tertentu.Nota muzik yang berbeza juga dikatakan mampu untuk mencipta perubahan dalam keadaan alam semula jadi.

riadah dan aktiviti. perbincangan lirik lagu. pakar terapi muzik akan menjalankan program terapi muzik yang mungkin melibatkan teknik-teknik seperti mendengar. Kurikulum ini terdiri daripada empat bidang iaitu bidang pengurusan hidup. bidang kerohanian dan nilai-nilai murni serta bidang sosial. Komponen pendidikan seni mempunyai matlamat yang menjurus kepada memenuhi keperluan perasaan individu.Di antara matlamat muzik terapi adalah pemulihan kekuatan fizikal. bermain alat muzik. Kurikulum Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran di Malaysia digubal berasaskan keupayaan individu berkeperluan khas. memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga serta memberi peluang melepaskan perasaan dan menenangkan fikiran. menari atau melukis dengan muzik. mengurangkan pesakit menanggung kepedihan rawatan. Oleh itu 12 . 3. seleksi muzik tertentu. bidang akademik dan berfungsi.5 Terapi Seni Visual Bidang pendidikan kanak-kanak bermasalah pembelajaran mendapat perhatian yang serius daripada pihak kerajaan dan berbagai usaha telah dilakukan untuk memastikan kanak-kanak ini mendapat perhatian yang sewajarnya. Setelah penaksiran klinikal dibuat. menyanyi. kemahiran dan nilai yang diperolehi. riadah dan kreativiti. Pendidikan seni dalam kurikulum pendidikan khas bermasalah pembelajaran bertujuan untuk mengembangkan potensi kanak-kanak bermasalah pembelajaran supaya mereka dapat mengamalkan pengetahuan. Salah satu dari bidang ini komponennya adalah pendidikan seni yang terletak di bawah bidang sosial.

Seni juga secara umumnya menggalakkan murid meneroka imaginasi. Kepentingan pendidikan seni dalam pendidikan khas ialah bagi meningkatkan kemahiran motor kasar dan motor halus. kreativiti kanak-kanak tersebut serta menggalakkan perkembangan sosial mereka menerusi nilai yang dipelajari.pengajaran dan pembelajaran seni dapat mengembangkan bakat. kemahiran persepsualmotor dan kreativiti seni. membentuk kecerdasan. Pusat Perubatan Sunway. meneroka fungsi simbolik dalam seni dan membina kemahiran penilaian kendiri.“ (20 Oktober 2008 . Ia mungkinmenjadi ‘kunci’ kepada sesuatu di dalam diri mereka. pakar konsultan psikologi klinikal dan pensyarah kanan dalam Sains Tingkah laku di Sekolah Perubatan.Fatimi Nadiah Zainudeen) Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. Selangor. Seni digunakan sebagai medium meluahkan perasaan dan ekspresi murid bermasalah pembelajaran. “Jangan ambil mudah luahan artistik orang di sekeliling anda. Sebuah lukisan pernah menimbulkan persoalan Paul Jambunathan. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sebagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. 13 . Setiap lukisan mempunyaikaitan psikologi dengan si pelukisnya.

termasuk menghasilkan skulptur. mandi sitz (hanya merendamkan punggung dan paha) atau sekadar berendam dalam air suam. Beliau juga mengatakan bahawa. terapi air dipelopori paderi Bavaria Jerman.Gambaran seorang yang tidur di katil pada kedudukan terbalik dengan bahagian kepala diletakkan di hujung dan kaki di kepala katil jauh daripada telahan literalnya. lagu. seni dapat membantu menggambarkan perasaan yang sukar untuk diluahkan dalam bentuk perkataan.Terdapat banyak jenis terapi air yang ditawarkan termasuklah sauna. Sebastian Kneipp pada awal abad ke-19 yang menghidap batuk kering. penggunaan pek panas atau sejuk bagi melegakan kesakitan otot juga dianggap sebahagian daripada hidro terapi. nyata ia menyimpan luka yang dalam. boleh menjadi satu bentuk terapi dimana seseorang itu dapat meluahkan diri mereka yang sebenar. Menurut Paul (2008). mandi wap. kerana bukan semua orang dapat berkata-kata dan menyampaikan mesej secara lisan dengan baik. 3. Dia percaya banyak penyakit boleh disembuhkan dengan menggunakan air bagi menyingkirkan bahan kumuh dan toksik daripada 14 . Berdasarkan sejarah. mengekal dan menjaga kesihatan. Malah. skor muzik dan sebagainya.medium lukisan. atau seni. Setelah ditanyakan kepada pemilik lukisan. Malah cara ini sebenarnya menggalakkan curahan perasaan menggunakan pendekatan yang selamat dan diterima ramai.6 Terapi Hidro Terapi hidro bermakna menggunakan air dalam sebarang bentuk untuk mengembalikan tenaga.

Ia boleh wujud dalam tiga bentuk iaitu cecair (air). Yunani dan Timur Tengah. Ia juga boleh melarutkan bahan lain seperti garam galian. penggunaan air bagi tujuan perubatan juga tercatat dalam sejarah Cina. Selain itu. mengembangkan salur darah dan membantu menyingkirkan bahan buangan daripada tisu badan. Kini air masih menjadi antara kaedah utama dalam rawatan moden untuk pelbagai jenis masalah kesihatan. pakar perubatan Rom. Air boleh menyimpan dan mengalirkan haba serta tenaga. Terapi air yang dijalankan di kolam renang khas mempunyai kelebihan tersendiri kerana ada pergerakan yang tidak boleh dilakukan di atas tanah (darat) terutama bagi individu yang alami masalah kecederaan tulang belakang. Menggunakan air sejuk dan suam secara berselang seli dikatakan boleh 15 . Asas dalam terapi air ialah suhu air yang digunakan. Manakala air suam pula akan merehatkan otot. Malah. Galen dan Celsus menulis makalah menyarankan amalan mandian sejuk dan suam sangat baik dan berkesan kepada kesihatan tubuh badan. Air sejuk akan memberi rangsangan kepada salur darah yang dekat dengan kulit untuk mengecut dan mengalihkan lebih banyak aliran darah ke organ dalam badan.badan. strok dan artritis boleh dilakukan dengan mudah di dalam air.500 tahun sebelum Masihi berdasarkan penemuan runtuhan tab mandi kuno di Pakistan.sifat air sangat unik. Jepun. Manakala rumah mandi awam dikatakan menjadi antara unsur penting dalam budaya Rom kuno. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi hidro ini boleh menjadi ejen rawatan? Sebenarnya. pepejal (ais) dan wap. India. Sejarah rawatan menggunakan air bermula 4.

3.1 Ciri-Ciri Yang Membolehkan Air Menjadi Medium Rawatan Terdapat beberapa ciri penting yang membolehkan air menjadi medium rawatan iaitu daya apungan. Pada peringkat permulaan. kelikatan air. Ciri yang kedua ialah kelikatan air. mengurangkan keradangan dan merangsang aliran darah.gabungan seseorang pesakit daya apungan dan kelikatan mengikut melakukan pergerakan kemampuannya. tulang belakang dan pinggul selain dapat membantu merawat pesakit yang mengalami keretakan tulang dan masalah berlebihan berat badan. membolehkan Bagaimanapun. Ia memberi halangan kepada pergerakan. badan akan menjadi 90 peratus lebih ringan kerana ia ditampung oleh daya apungan air. Dalam air.6.memperbaiki proses penyingkiran bahan kumuh. . tekanan hidrostatik. Daya apungan ini membolehkan pesakit menggerakkan anggota yang sakit dengan menggunakan sedikit tenaga dan mengurangkan ketegangan otot yang ditanggung otot tulang belakang dan kaki akan berkurang. Halangan ini tanpa disedari dapat membantu pesakit membina kekuatan pada otot yang cedera dan lemah tanpa perlu mengangkat beban. senaman bolehlah dibuat melawan arus. senaman boleh dilakukan mengikut arus air (arah pergerakan air dan kurang halangan) tetapi apabila apabila otot sudah kuat.Pergerakan 16 . Ciri ini amat berguna membantu pesakit yang tidak boleh bersenam akibat sakit pada sendi terutama pada lutut.

air ini juga dianggap sebagai urutan. Bagaimanapun jangan berendam dalam air yang dirasakan terlalu panas kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan terutama kepada pesakit yang ada masalah jantung. Suhu air yang sesuai untuk terapi ialah antara 32 hingga 34 darjah Celsius (air terasa suam). bengkak atau cedera Seterusnya. halangan dan daya apungan 17 . Air suam akan merehatkan otot dan membolehkan ia digerakkan tanpa berasa sakit. Ciri yang keempat pula ialah suhu air. Kedalaman berbeza akan memberi tekanan. Ketiga.Terapi air membantu pesakit menggerakkan otot yang cedera dan pada masa sama ia mengurangkan masalah bengkak pada otot. Jadi seluruh badan akan menerima manfaatnya. Apabila berada dalam air. tekanan hidrostatik. Ia juga membantu sel menyingkirkan bahan kumuh dan digantikan dengan oksigen serta nutrien. seluruh badan akan menerima urutan. Keadaan ini juga membolehkan enzim dan endorfin (ejen penahan sakit semula jadi dalam badan) bekerja dengan lebih baik khususnya pada anggota yang sakit. Tekanan ini membantu meningkatkan kepekaan pesakit terhadap pergerakan semua ototnya. Apabila mengalami kecederaan otot. salur darah akan menjadi kembang dan melancarkan aliran darah yang secara tidak langsung mempercepatkan proses penyembuhan. haba. Air memberi tekanan dari semua arah. Apabila berendam dalam air suam. kebanyakan pesakit tidak mahu menggerakkan otot berkenaan bagi mengelakkan rasa sakit tetapi perkara ini sebenarnya hanya akan menyebabkan otot menjadi tegang.

terapi ini dapat meningkatkan kepekaan deria. Kelebihan terapi hidro ini juga ialah dimana air menjadi ejen anti pengecutan otot yang tidak terkawal. meningkatkan daya ketahanan (melalui senaman dalam air). Tambahan lagi. Ini amat baik untuk pesakit kanak-kanak serebral palsi atau pesakit dewasa yang kerap alami kekejangan otot. Namun. merehatkan minda dan badan serta dapat melegakan kesakitan yang dialami. terapi ini dapat memperbaiki keseimbangan. Jika kita seorang yang cepat demam dan mempunyai antibodi badan yang lemah. memperbaiki keupayaan melakukan senaman regangan (pergerakan yang tidak boleh dilakukan di darat boleh dibuat dalam air).Terapi ini juga dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kecederaan apada badan. meningkatkan keyakinan diri khususnya pada pesakit yang tidak dapat mengikuti program di darat boleh mendapat manfaat melalui terapi air dan membuatkan mereka berada dalam keadaan yang lebih baik. sekaligus 18 . ia dapat membantu badan menyingkirkan bahan toksin tersebut. Jadi pesakit boleh memilih berada pada kedalaman mengikut kemampuan dan masalah yang dihadapi. 3.6. kita banyak mengambil makanan ringan yang mempunyai pelbagai perisa dan pewarna tambahan.2 Kelebihan . Jika kita perhatikan . masalah ini dapat diatasi melalui terapi air kerana ia dapat mengurangkan suhu badan (ketika demam).Kelebihan Terapi Hidro Terdapat banyak kelebihan dalam terapi hidro ini antaranya dapat menguatkan otot. melalui terapi ini. Disamping itu juga.yang berbeza.

19 .dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan meningkatkan sistem imun badan. Melatih sikap bekerjasama. Merangsang pertuturan. Bina keyakinan diri Kreativiti. Meningkatkan kesabaran 3.4 Pengamatan Terdapat beberapa latihan dalam pengamatan antaranya ialah: • • Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain Latihan daya kepimpinan.6.6. Antara kepentingan hidroterapi ini ialah: • • • • • • • • • • Menghilangkan tekanan Keupayaan berkomunikasi Simulasi sistem otak. 3. Kawalan diri. Ia juaga boleh membantu mengawal tekanan darah dan paras gula dalam badan dan memperbaiki pernafasan. fizikal. memelihara dan memulih keadaan emosi. Latihan ‘Social skill’. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang lebih baik atau normal.3 Kepentingan Terapi Hidro Hidroterapi merupakan suatu bidang yang agak luas bertujuan untuk mengembalikan.

3. Pembentukan ‘body image’. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat.5 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid PPKI ini. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Oleh itu.1 Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami oleh murid PPKI di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. 3.6. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Ada murid-murid PPKI yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam renang. Guru juga harus ingat bahawa murid-murid PPKI tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. Daya konsentrasi. 20 . Peningkatan ‘self-esteem’ (keyakinan diri). Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut.• • • • Manipulasi tangan dan jari-jemari.6.5.

Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. 3.3.2 Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan.Aktiviti Terapi Hidro (Renang) Pendahuluan Memanaskan badan dan meregangkan otot. ‘Eye Contact’ boleh membantu membina keyakinan murid. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air.5. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. Mengenakan jaket keselamatan.  Aktiviti . Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut.5. Isi Pelajaran Bermain-main di tepi air.3 1.   2.6.6. 21 .

Aktiviti renang ini hendaklah dengan bantuan guru. emosi. dan mental) manusia. Melakukan aktiviti berjalan di dalam kolam dengan bantuan guru. sejak zaman Mesir Kuno memang sudah dipercayai mempunyai pengaruh yang besar pada tubuh (fizik. Jangan terburu-buru tetapi cuba berfikir mungkin kita mempunyai penyakit. • • Penutup Aktiviti kelonggaran dan regangan tangan dan kaki. tetapi hati dan perasaan pun tidak selesa.7 TERAPI WARNA Seringkah anda merasa tubuh kurang selesa? Bukan hanya tubuh. Murid masuk ke dalam kolam dengan bantuan guru dengan cara yang betul   Guru membantu murid mengadakan aktiviti-aktiviti ampungan. 3. Murid keluar daripada kolam dengan menggunakan kaedah tertentu. Warna mempengaruhi aura tubuh sehingga jika tubuh berlebihan atau kekurangan salah 22 . Warna. Aktiviti renang bebas menggunakan bola juga perlu dengan pemerhatian guru. Janganjangan tubuh kita hanya kekurangan salah satu unsur warna saja. Mengemaskan dan membersihkan diri. 3. Tubuh kita tidak sakit. tetapi tidak ada merasa untuk melakukan sesuatu. Hal sedemikan sering dipanggil “mood”.

satu warna. Jika ada warna yang membuat tubuh dan fikiran merasa tidak selesa. Oleh kerana itu terapi warna juga boleh diterapkan pada kanak-kanak dengan keperluan khusus seperti sindrom down. terapi warna adalah penyembuhan sebuah penyakit dengan mengaplikasikan warna-warna yang tepat untuk penyembuhan dalam bentuk yang lebih efektif berbanding sinaran matahari.1 Kepentingan Terapi warna Terapi warna mengimbangkan aura tubuh Warna mempengaruhi setiap orang. walau apa pun isinya. autis. 3. kanak-kanak dengan kecerdasan di bawah normal. kanak-kanak kesulitan untuk belajar dan sebagainya. Tubuh dan fikiran orang itu tidak akan rasa berlama-lama di ruangan itu. Menurut Gitta S van Engelen. 23 . Dalam buku Colour Therapy. Contohnya. Pengaruh Dan Kekuatan Warna Dalam Kehidupan dikatakan. warna memang mempunyai kekuatan untuk tubuh. tentu ada kombinasi warna lain yang boleh membuat orang merasa rileks dan tenang. sederhana bahawa warna sangat mempengaruhi tubuh jika seseorang masuk ke ruangan yang berwarna hitam kelam atau coklat tua. akan terjadi ketidakseimbangan tubuh yang akhirnya mempengaruhi mood dan kesihatan tubuh. Warna bukanlah ubat. pengamal terapi warna.7. disleksia. tetapi ia boleh membantu proses penyembuhan sebuah penyakit lewat gelombang atau vibrasinya.

Apa yang perlu diingat. baru menentukan warna apa yang mereka perlukan pada saat itu. Jika mereka terlatih untuk menjalani terapi warna sendiri. bincang dulu dengan ahli terapi warna untuk menentukan warna apa yang tubuh kita perlukan. Sebaiknya sebelum melakukan terapi warna. Aura mereka cenderung berwarna hitam. Menentukan warna yang diperlukan memang sebaiknya dilakukan oleh ahli terapi warna. mereka boleh menghilangkan rasa marah itu dengan menyerap warna tertentu. Mereka mengamuk kerana orang lain tidak mengerti apa yang mereka inginkan. tubuh memiliki tujuh buah cakra yang sangat dipengaruhi oleh warna. kata Gitta yang mempraktikkan terapi warna di sekolah International Center for Special Children in Education. Dalam buku Colour Teraphy ditulis: 24 . Terapi warna tidak boleh diberikan kepada seluruh murid sekaligus kerana keperluan mereka berbeza-beza. Namun seseorang boleh medapatkan sendiri warna yang diperlukan. Biasanya saya melakukan bertanya dulu. jelas Gitta.Penggunaan terapi warna sangat membantu kanak-kanak untuk menyalurkan marahnya. Aura kanak-kanak dengan keperluan khusus biasanya tidak seimbang. Namun setiap kanakkanak mempunyai peningkatan kecenderungan yang berbeza. Jakarta Selatan.

kekuatan. kekurangan tenaga. Warna ini membantu meningkatkan 25 . Ungu – merupakan warna cakra mahkota dan berhubungan dengan tenaga dari fungsi fikiran tertinggi. melegakan bawah pinggang. Warna ini juga berhubungan dengan kegembiraan dan keceriaan. tekanan darah rendah. dan migran. dan jangkitan saluran kencing. mati pucuk. Kuning – berhubungan dengan dengan cakra solar plexus yang mempengaruhi intelektual dan mengambil keputusan. Warna kuning juga boleh mengawal konsentrasi haid. Warna ini sangat menenangkan dan sangat baik untuk insomnia. asma. penyakit kulit.Warna merah – berhubungan dengan cakra dasar yang mempengaruhi kecergasan. dan kesedaran. Hijau adalah warna penyembuh kerana ia mengimbangkan dan menstabilkan tenaga tubuh. seksualiti. Hijau – berhubungan dengan cakra jantung. Warna Jingga – berhubungan dengan cakra limpa yang mengatur sirkulasi dan metabolisme. Biru – berhubungan dengan cakra kerongkong. Merah boleh mengatasi anemia.

termasuk memakai baju dengan warna-warna yang diperlukan. serta mengubati kelainan mental dan saraf. Walau tidak secepat sinar. Gitta mengingatkan. Kita boleh menggunakan ruangan kecil dengan lampu berwarna. Bagi yang ingin mengurangi berat badan. bergantung yang diperlukan. Selain itu. Terapi warna boleh dilakukan sendiri dengan berbagai cara. Hitam – sering dikaitkan untuk menekan nafsu makan. orang juga boleh memegang benda dengan warna yang kita perlukan. lakukan selama lima hingga 10 minit setiap kali terapi. Di ruangan itu kita tidur dengan santai sambil mendengar muzik yang sesuai. pakai pelapik berwarna hitam untuk meja makan. mengurangi rasa tidak berdaya. Jika perlu. segera hentikan kerana bererti tubuh sudah cukup menerima warna itu. gelombang warna yang ada pada baju mampu merembat masuk melalui kulit. jika rasa sudah tidak sedap. Jadi kalau kita ingin merasa 26 . Cara terapi warna sangat banyak. terapi boleh diteruskan sampai tubuh merasa cukup. biarkan kulit terbuka tanpa penutup agar penyerapan warna lebih banyak. Namun jika tubuh masih merasa rileks dan sedap. lakukan maksima empat kali seminggu.rasa percaya diri.

Nilam Merah. Keterangan : Warna darah dan hangat. Manakala batu permata asli mempunyai kesan dari segi getaran warna yang terhasil dari Shumann Resonance Frecuency. 7 bahagian ini dapat diterangkan dengan melihat kepada berikut: Meridian 1 : Warna Merah Jenis Batu Permata/Kristal: Batu Delima. Batu permata asli mempunyai kesan yang lebih di dalam kegunaan untuk terapi kesihatan jika dibandingkan dengan kristal buatan. Bila mahu wawancara pakailah baju warna biru. Sedangkan warna hitam bisa meningkatkan rasa percaya diri. Almandine. Akik Merah dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna merah. Jasper Merah. Ketujuh-tujuhnya diwakili oleh warna masing-masing dan warna-warna inilah mewakili warna batu permata yang akan digunakan untuk merawat sesuatu jenis penyakit. Warna berkaitan kepantasan dan stamina. Kadar getaran terendah dan jarak gelombang cahaya terpanjang (Lembu tidak boleh melihat warna merah tetapi mampu merasai getaran warna merah) 27 . Spinal. Pancaran ini hanya dimiliki oleh benda-benda hidup dan jisim kurniaan Tuhan termasuk batu permata semula jadi ini. Kristal buatan manusia hanya bergantung kepada terapi warna sahaja. Coral. pakailah baju warna merah. Garnet Merah.berani. kerana biru melancarkan komunikasi. Tubuh manusia mempunyai 7 bahagian asas yang digunakan untuk merawat sesuatu penyakit.

asma. meningkatkan tekanan darah c) Membantu penyerapan zat besi dan oksigen d) Membina sel darah merah dan meningkatkan stamina. Carnelian Oren dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna oren Keterangan: Warna untuk kesihatan. tangan dan kaki sejuk dan tekanan rendah. Meridian 3 : Warna Kuning darah 28 . paru-paru. Jasper Oren. Akik Oren. Amber Oren. pundi dan bahagian bawah badan b) Merangsang jantung. Meridian 2 : Warna Orange Jenis Batu Permata/Kristal: Kuartza Oren.Kegunaan Terapi: a) Mengawal buah pinggang. kejang. osteoperosis dan kemurungan. e) Warna merah bertindak sebagai perangsang seks f) Bagus untuk kanak-kanak sekolah g) Untuk mengurangkan arthritis. pankreas dan limpa b) Pembuka selera dan sebagai perangsang seks c) Sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi d) Membantu mengurangkan kahak. kegembiraan dan motivasi Kegunaan Terapi: a) Membantu merawat masalah berkaitan sistem pencernaan. paru paru.

Kuartza Kuning. Zamrud. jerawat. Warna kebijaksanaan dan dapat merehatkan minda. Manikam (Topaz) Kuning. kecantikan. kesihatan. Meridian 4 : Warna Hijau Jenis Batu Permata/Kristal: Jed. Nilam Kuning. Dikenali sebagai ‘desicive yellow’ (kuning ketegasan) Kegunaan Terapi: a) Menguatkan sistem saraf. Tenaga yang baik dari matahari terdapat dalam batu permata asli. Zirkon Hijau dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna hijau Keterangan : Warna semulajadi yang melambangkan keseimbangan kasih sayang. Malakit Hijau.Jenis Batu Permata/Kristal: Citrine. Akik Kuning. Amber Kuning dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna kuning Keterangan: Warna matahari dan warna asas kepada kehidupan. Akik Hijau. d) Membaiki masalah kencing manis dan kegemukan e) Melegakan masalah kekurangan kalsium f) Letakkan kristal berwarna kuning/oren berhampiran meja komputer untuk mengurangkan radiasi dan meningkatkan konsentrasi. kegembiraan dan pemikiran yang tegas 29 . Aventurine. sistem ketahanan badan dan fikiran b) Membantu mengurangkan gangguan sistem penghadaman dan alergi c) Membantu badan membuang toksin melalui kulit contoh ekzema.

Kegunaan Terapi: a)Meningkatkan kreativiti dan kebijaksanaan. melecur yang teruk. Kuartza Biru. kegatalan kulit. Turquoise. degupan jantung yang tidak normal. bronkitis.Kegunaan Terapi: a) Membantu melegakan badan dan minda ketika menghadapi tekanan b) Menyeimbangkan emosi c) Menstabilkan tekanan darah. Akuamarin Biru. Ia dikenali sebagai ‘colour of distance’ dan dapat membantu menenangkan fikiran. kandungan asid dan alkali dalam badan d) Membantu mengurangkan kulit berminyak. tenang dan relaks. asma yang teruk. sun burn. Lapis Lazuli. susah untuk tidur. tekanan. Blue Sandstone dan lain-lain batu permata asli dan kristal asli berwarna biru Keterangan: Warna kedamaian. demam dan ketakcernaan Meridian 5 & 6 : Warna Biru Jenis Batu Permata/Kristal: Nilam Biru. b)Memudahkan untuk mengingati ucapan c)Membuang racun dalam badan d)Digunakan untuk melegakan kesakitan. Juga dikenali sebagai ‘communicative blue’. sakit kepala. demam. dan kanak-kanak yang terlalu aktif Meridian 7 : Warna Ungu Jenis Batu Permata/Kristal: 30 . jerawat dan tekanan e) Gunakannya jika ingin mendapatkan ilham f) Digunakan untuk rawatan terkejut.

Kegunaan Terapi: a) Berhubung dengan sistem saraf. kulit dan rambut b) Merehatkan badan dan minda c) Anti bakteria – baik untuk merawat jerawat dan ekzema Meridian 8 . Batu Kuartza. Merah (Yang) adalah panas dan biru (Yin) adalah sejuk.Amethyst dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna ungu Keterangan: Gabungan warna merah dan biru. Warna ungu mempunyai getaran yang cepat dan dikenali sebagai warna yang menyembuhkan penyakit. warna putih digunakan dalam semua situasi untuk membantu proses penyembuhan penyakit Kegunaan Terapi: 31 . Cahaya putih adalah cahaya dari matahari dan mempunyai tahap tenaga tertinggi. Zirkon. Ledua-dua warna ini menseimbangkan tenaga. Batu Kristal dan batu permata asli dan kristal asli lain yang berwarna putih Keterangan: Warna putih adalah warna asas dan merangkumi spektrum yang penuh untuk semua warna dan getarannya. Dalam terapi getaran warna.Warna Putih Jenis Batu Permata atau Kristal: Berlian.

8 TERAPI PERGERAKAN KREATIF Kanak-kanak sejak dilahirkan suka bergerak bebas. Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. 32 . ritma dan kebebasan mencurahkan perasaan dan idea untuk memberikan keseronokan dan kepuasan. c) Juga boleh digunakan jika spectrum warna lain tidak memberikan apaapa kesan 3. Kanak-kanak dikenali sebagai individu yang suka bermain. Oleh itu aktiviti pergerakan kreatif hendaklah disusun berdasarkan ciri-ciri suka bermain. Ingin melahirkan perasaan dan idea serta ingin tahu tentang sesuatu demi mempelajari dan memahami konsep. Mereka gemar mencipta dan tidak keberatan untuk memberi penghargaan atau berasa bangga terhadap hasil ciptaan sendiri atau kelompok sebaya. isu dan masalah persekitaran mereka.a) Warna putih adalah warna utama dalam getaran untuk badan dan minda b) Boleh digunakan bersama warna lain sebagai penggalak penyembuhan. kreatif. pergerakan yang berirama dan kemampuan kreativiti yang semulajadi. Naluri suka bermain ini boleh disalurkan kepada bentuk pengalaman yang kreatif yang dapat membina situasi dan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan fizikal. mental dan sosial yang sihat.

Menurut ‘Pergerakan Gladys Andrew untuk Fleming (1976). Aktiviti bagi mereka adalah intisari kehidupan. berlakon dan sentiasa aktif yang tidak boleh dipuaskan. memperoleh kepuasan kreativiti. Pendidikan Pergerakan Moden.Mengikut pendapat Dauer dan Prangrazi (1983). Keinginan untuk diterima oleh kelompok sebaya dan hidup bermasyarakat. istilah Beliau Kreatif’ pendidikan 33 . dan mengetahui. irama dan daya kreatif sebagai media oleh kanak-kanak untuk melahirkan daya ekspresi. Drama Kreatif dan Pergerakan Kreatif adalah di antara istilah-istilah yang kerap digunakan dan kadangkala penggunaannya silih berganti antara satu sama lain. Namun maksudnya menjurus ke arah yang hampir sama iaitu penggunaan pergerakan tubuh badan.mengembara. Pendidikan Pergerakan. Mereka lari untuk mendapatkan kepuasan berlari semata-mata. berjaya dan diperkenankan. bersaing. memperoleh kecergasan fizikal dan daya penarik. perkembangan psikologi dan mental serta rohani dan sosial. Keinginan-keinginan pada peringkat awal ini harus ditumpukan kepada pergerakan-pergerakan kreatif yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu seperti pertumbuhan fisiologi dan motor. Pergerakan Pendidikan Berirama. Keinginan-keinginan ini juga tidak terkecuali kepada murid berkeperluan khas. kanak-kanak mempunyai keinginan-keinginan untuk bergerak. Dauer dan Prangrazi (1983). telah mengenal pasti sembilan keinginan asas kanak-kanak iaitu Keinginan untuk bergerak. geraktari menggunakan kanak-kanak.

Ini juga merupakan ekspresi emosi kendiri yang disalurkan melalui aktiviti pergerakan berirama. Mengikut pendapat Margaret H’Doubler (1925). komunikasi atau kepuasan peribadi. (Fleming. 1925). (H’Doubler. geraktari kreatif ialah sejenis tarian berunsur pendidikan yang membantu proses pembesaran seseorang individu.mentakrifkan istilah ini sebagai penghubung antara fikiran dan perasaan yang dipancarkan melalui perantaraan anggota tubuh badan.1976). pertumbuhan fizikal dan spiritual. Proses ini kemudian membentuk pemikiran mental dan merencana aktiviti yang merangsang daya berfikir. pergerakan kreatif mempunyai beberapa ciri seperti berikut: 34 . Ini akan membolehkan seseorang individu itu menghayati serta menghadapi tuntutantuntutan hidup dengan berkesan. Bentuk geraktari seperti yang digariskan oleh definisi di atas merujuk kepada daya ekspresi mental dan jasmani yang dilakukan secara jujur dan spontan. Apa yang dipersembahkan oleh penari-penari itu bukanlah bertujuan untuk menarik perhatian atau mencetuskan sensasi tetapi untuk mencurahkan perasaan dalaman yang terbuku.Berdasarkan difinisi dan takrifan yang diberikan. Ini membayangkan cara seseorang individu menggunakan pergerakan dalam menyelesaikan tiga komponen utama dalam geraktari untuk tujuan-tujuan ekspresi.

1975. III. Penggunaan elemen-elemen pergerakan seperti anggota tubuh. Tumpuan kepada pergerakan untuk kanak-kanak sebagai aktiviti yang bersifat semulajadi dan tidak formal. 1970. Faktor ini menjadi penggalak kepada pengembangan personaliti dengan meyakinkan 35 . Tumpuan kepada pengalaman (Combest. bentuk. Perkembangan personaliti individu memberi kesan terhadap nilai diri yang merangkumi aspek-aspek fizikal. Dimondstein. Fleming. 1973.I. Terdapat satu aspek penting berhubung dengan faktor ini. Dimondstein. tenaga dan hubungan di antara elemen-elemen tersebut sebagai asas perancangan kandungan kurikulum (Joyce. sihat dan mudah dicapai. 1982).dan daya usaha. Stinson. masa. dan pada masa yang sama pengalamanpengalaman dalam kegiatan pergerakan itu membantu kanak-kanak mengesan potensi-potensi mereka untuk melahirkan perasaan serta menjadikannya sebagai alat perhubungan. iaitu perkembangan personaliti kanak-kanak secara menyeluruh. 1976). mental dan rohani. ruang. geraktari sebagai aktiviti yang menyeronokkan. 1983. 1983). II. Ia membantu kanak-kanak menjalin paduan antara mental. fizikal dan persekitaran serta membantu mereka untuk melahirkan segala perasaan dalaman yang terpendam melalui perantaraan pergerakan. IV. Ia melambangkan aktiviti yang menyentuh jiwa kanak-kanak (Brearly. Tumpuan kepada matlamat yang sama.

VI. cuba mengekalkan hubungan baik dengan kumpulan rakan sebaya (Stinson. 1975. Tumpuan kepada keupayaan individu untuk menyelesaikan sesuatu tugas yang diberi mengikut caranya yang tersendiri dan pada masa yang sama. 1984. Synder. Synder. 1986). 1981. 1983). 1979. latihan koordinasi. 3. Huskey. (H’Doubler. pelopor pendidikan pergerakan kreatif yang banyak memberi sumbangan serta mempengaruhi arah perkembangan program pendidikan jasmani di sekitar tahun-tahun 1930 an hingga 1960-an berpendapat: 36 . pengetahuan tentang mekanisma pergerakan. pengetahuan tentang bahagianbahagian tubuh. daya ketahanan serta fleksibiliti (Arrow. Joyce. V. 1982.8. menghargai masa dan imbangan.ketiga-tiga aspek tersebut untuk memberi berbagai kemungkinan seperti merangsang daya imaginasi dan mencabar intelek.1 Kepentingan Terapi Pergerakan Menurut Jesse William (1964). 1975). Ayob. kesedaran yang mendalam terhadap hubungan perceptual dan peluang-peluang untuk meningkatkan kekuatan fizikal. 1972. Tumpuan kepada aktiviti motor yang bersifat halus dan kasar. Dimondstein.

pendidikan Jasmani kreatif ialah pendidikan seluruh individu melalui pengalaman. sifat humor. Seperti dengan pengalamanpengalaman kreatif yang lain. Menurut (Russell. Ia juga mengukuhkan emosi. mental dan sosial. aktiviti ini juga bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga untuk mencurah keluar jiwa dalaman yang terdiri daripada perasaan dan mood. pergerakan ini merangsang pemikiran yang beragama. berlakon dengan yakin dan pemahaman terhadap sesama insan yang berasaskan nilai-nilai kemanusiaan yang luhur (Davis. Way 1967) serta pemikiran yang kritis dan bebas (Carelli. Helfert dan Shapiro 1973. 1982). Bagaimanapun nilai-nilai positif yang bakal diperolehi daripada pergerakan kreatif bergantung kepada penyertaan seseorang individu dalam bidang tersebut. Menurut Way (1967). imaginasi dan cara menyelesaikan masalah. 37 .1975).Pendidikan Jasmani sewajarnya bertujuan untuk menyediakan kepemimpinan yang cekap serta menjadi alat kepada individu atau kelompok untuk bertindak dalam pelbagai situasi secara konstruktif dari segi fizikal. Objektif yang disarankan oleh William itu pada hakikatnya mencabar para pendidik pendidikan jasmani untuk mempertingkatkan kemahiran mereka agar dapat mendidik dengan lebih berkesan untuk mencorakkan kehidupan kanak-kanak sejajar dengan matlamat yang disarankan.

kecergasan kelenturan dan kecergasan berat badan. Murid-murid berkeperluan khas sering dilihat tidak berdaya dan mudah letih terutamanya murid sindrom dowan. Dalam tahun 1956 sebuah persidangan American Association for Health. Untuk mengajar pendidikan jasmani kreatif. Kecergasan fizikal terdapat empat komponen penting iaitu kecergasan kardivaskular.Melalui pendidikan Jasmani kreatif murid-murid berkeperluan khas juga akan memperolehi banyak manfaat jika ia dilaksanakan dengan teratur dan sistematik oleh guru-guru. Guru-guru hendaklah bijaksana mengatur aktiviti ini kerana senaman yang sistematik serta pemakanan yang seimbang adalah penting untuk menjamin kehidupan yang sihat dan tahan lasak. Melalui pergerakan kreatif mereka akan seronok bermain dan secara tidak langsung akan membina kecergasan pada diri kanak-kanak ini. Namun ia memberi 38 . guru tidak memerlukan ilmu yang luas cukup sekadar minat dan rasa tanggungjawab terhadap murid-murid yang didik. Otot kanak-kanak ini lemah dan mereka kelihatan tidak bertenaga. kecergasan kekuatan dan ketahanan otot. physical Education and Recreational Fitness telah bersetuju dengan takrif berhubung kecergasan iaitu kecergasan ialah suatu keadaan yang menunjukkan sejauh mana seseorang itu mampu untuk berfungsi. Di antara kebaikan yang yang diperolehi dengan aktiviti pergerakan kreatif ialah murid akan dapat meningkatkan kecergasan. Kecergasan merupakan soal individu.

implikasi terhadap terhadap keupayaan seseorang individu untuk hidup dengan cara yang paling efektif dengan potensi yang ada padanya. Keupayaan untuk berfungsi bergantung kepada aspek-aspek fizikal, mental, emosi, social dan spiritual yang menjadi komponenkomponen dalam konsep kecergasan yang mana kesemuanya saling berhubung dan berkait antara satu sama lain. (Schurr, 1975). Latihan jasmani yang sering dilakukan boleh mempertingkatkan kekuatan seseorang dan elemen kekuatan ini merupakan factor penting dalam mempelajari kemahiran-kemahiran motor (Rarick & Dobbins, 1975 : Pangrazi 1982). Aktiviti yang rancak juga menyebabkan bebanan tekanan ke atas tulang-tulang dan ini akan menyebabkan ukuran garis pusat tulang-tulang berkenaan menjadi bertambah besar serta memperbaiki strukturnya. Osteoporosis atau demineralization (kekurangan garam galian) adalah berpunca daripada kelembaman. Keadaan demikian akan menyebabkan tulang-tulang menjadi rapuh. Gejala ini dapat diatasi melalui pergerakan kreatif kerana ia boleh membalikkan proses ini di samping membina semula kekuatan tulang-tulang kanak-kanak berkeperluan khas.

3.8.2 Alat Teraputik
39

Pergerakan kreatif sangat berkesan untuk mendidik kanak-kanak bermasalah fizikal dan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan program latihan yang bersesuaian yang boleh mendorong mereka menjadi cergas dan efektif dari segi fizikal. Penggunaan pergerakan yang berkaitan dengan psikomotor, kognitif, efektif dan estetika merupakan nilai-nilai yang sangat penting untuk murid-murid berkeperluan khas. Menurut Nancy Brooks Schmitz (1980), dalam tulisannya antara lain telah menyentuh peri mustahaknya pergerakan kreatif untuk kanakkanak ini. Beliau bersetuju bahawa pergerakan kreatif mempunyai nilai aktiviti yang dapat memperkayakan pengalaman kanak-kanak. Ia patut digalakkan dan dimajukan oleh semua pihak. Guru pendidikan khas perlu mendalaminya untuk kebaikan murid-murid berkeperluan khas. Dalam buku Nancy Brook Schmitz yang berjudul Developing Creative Movement Experiences for the Handicapped, beliau menulis: Pendidikan pergerakan kreatif dapat memberikan peluang-peluang kepada kanak-kanak untuk merealisasikan potensi ereka dengan membangkitkan perkembangan imejkendiri yang positif, dengan

menggerakkan keinginan dalaman yang semulajadi untuk bergerak, dengan meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk berfikir secara kreatif melalui penyelesaian masalah, dengan memupuk interaksi sosial yang positif, dengan membekalkan pengalaman-pengalaman yang boleh membantu kanak-kanak meneroka dan mengembangkan kebolehan-

40

kebolehan fizikal dan kinestetik mereka, dan menyuburkan pengalamanpengalaman estetika. Setiap kanak-kanak mempunyai keistimewaan, bakat keperluankeperluan yang unik dan tersendiri. Kanak-kanak berkeperluan khas juga tidak berbeza dari segi ini. Mereka juga perlukan kasih sayang, mahukan diri mereka diterima oleh orang ramai, menikmati rasa keriangan dan keseronokan bergerak dan melakukan aktiviti-aktiviti untuk

memperintkatkan keupayaan, menumpukan perhatian terhadap sesuatu koordinasi dan kecergasan. Mereka juga ingin berkongsi pengalaman dengan rakan sebaya, ingin merasai cabaran dan kejayaan, ingin mencipta dan mengongsikan hasil-hasil ciptaan mereka dan ingin berhubung. Matlamat-matlamat dan garis-garis panduan kurikulum mengenai pendidikan khas ada menyatakan dengan jelas bahawa ia (pendidikan khas): :

… mesti merangkumi segala kemahiran yang berfungsi, termasuk tingkah laku, kawalan kendiri dan kebolehan motor, sama ada yang seni ataupun yang kasar, komunikasi yang besifat verbal dan non-verbal, keselamatan dan kesihatan, social dan rekreasi, dan kemahiran-kemahiran akademik yang fungsional. Guru-guru berkeperluan khas hendaklah sedar bahawa pergerakan kreatif mampu dijadikan alat yang ampuh untuk mendidik murid-muridnya

41

dan memperkukuhkan pemahaman mereka. Menurut(Leventhal.dengan cara yang efektif. berhubung dengan ini.1980). dan ia boleh dijadikan sebagai senaman yang lasak untuk menggalakkan mereka menjadi aktif dan cergas. mental dan ekspresi dengan geraktari teraputik yang pada dasarnya dibina atas dasar kepercayaan bahawa ekspresi pergerakan mencerminkan unsur dinamik dalam psikik atau batin. dan perlakuan pergerakan-pergerakan seperti melompat tali (skipping). Mengikut pendapat Nellie Mc Caslin (1980). Aktiviti jasmani memberikan kanak-kanak rasa kesedaran terhadap tubuh badan mereka. Pergerakan kreatif mampu mencapai matlamat psikoterapeutik dengan meredakan symptom. pergerakan kreatif memainkan peranan yang berguna dalam pertumbuhan individu melalui interaksi fizikal. lompat seperti kuda. terdapat satu persetujuan umum terhadap pergerakan kreatif dan pergerakan ritual serta ekspresi sebagai wadah yang paling mujarab untuk merawat kecelaan yang dihidapi oleh kanak-kanak. integrasi emosi dan fizikal dan perkembangan peribadi kanak-kanak. meregang dan menggerakkan tangan-tangan adalah 42 . Umpamanya aktiviti geraktari mampu meredakan ketegangan atau tekanan emosi dan menyemai rasa riang dalam kehidupan seseorang individu.

meningkatkan keupayaan bergaul dengan orang lain. Melalui aktiviti ini murid berpeluang menyertai kegiatan dengan rasa riang dan secara sihat. mereka akan memberikan tumpuan kepada kanak-kanak ceberal palsy dan mental retardation supaya kanak-kanak ini memberikan penyertaan yang aktif untuk aktiviti. Murid-murid berkeperluan khas sangat sesuai melakukan aktiviti ini kerana mereka begitu sukar untuk bergaul. Tidak dapat dinafikan bahawa ia 43 . membentuk gaya diri. personaliti dan kematangan dan mencari saluran untuk pernyataan kendiri. bersosialisasi.di antara senaman yang sungguh menarik. Namun guru memainkan peranan penting untuk membimbing dan menunjukkan contoh-contoh mengenai penerimaan sosial berdasarkan sanjungan terhadap hasil kerja yang memuaskan dan jalinan ikatan yang termetri hasil daripada bentuk kegiatan bermain dan mencipta yang dilakukan secara beramai-ramai. menerima arahan dan kurang motivasi. 3. menyemai minat-minat baru. maka ia sewajarnya menjadi satu seni ‘pergaulan’ (socialization) – suatu perlakuan sosial yang mengembelingkan individu dalam dinamik berkumpulan.3 Sosialisasi Aktiviti pergerakan merupakan usaha kerjasama. terutamanya kepada mereka yang lemah daya koordinasinya.8. menjalin rasa saling mempercayai dan memikul tanggungjawab menghadapi cabaran-cabaran. Guru-guru pendidikan khas yang peka.

suatu hari nanti akan menjadi ketua dan dengan itu akan timbul kemungkinan dirinya disisih oleh rakan-rakan utamanya. Pergerakan tidak boleh menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak 44 . Menurut Joyce Boorman (1971). Adalah penting bagi kanak-kanak untuk mempelajari bagaimana hendak menjadikan diri mereka diterima dari segi sosial. jika tidak cara hidup mereka akan menjadikan hidup mereka bertambah sulit. … kebanyakan kemahiran interaksi sosial yang penting yang dibentuk itu boleh diaplikasikan di luar bidang …. mereka belajar cara memimpin dan menyatakan tentang pengalaman-pengalaman sosial yang bermanfaat ini dari segi ’memimpin’ dan ‘mengikut’. Kerap kali kanak-kanak akan menghadapi masalah-masalah berkawan. Seorang pengikut hendaklah digalakkan membina keyakinan motivasi dan minat agar dirinya menjadi berwibawa dan diterima oleh orang ramai dan ini membolehkannya memegang teraju kepemimpinan buat sementara waktu. Dalam menghadapi dilema ini seseorang kanak-kanak itu terpaksa membuat melupakan penyesuaian-penyesuaian buat sementara waktu yang mungkin menuntutnya dan kepimpinan kelompoknya sebaliknya menjadi sebagai pengikut. Menurut Clara Furst dan Mildred Rockefeller (1981). bekerjasama dan bersosial.memberi peluang luas kepada kanak-kanak untuk saling mempercayai.

Ini disebabkan kanak-kanak ini gemar bergerak. mempercayai dan menghormati persahabatan dan kepimpinan yang unggul untuk kedua-duanya iaitu diri sendiri dan orang lain. Guru hendaklah bersabar dan tekun melatih mereka untuk mendengar dan mengikut arahan. Hartley. Fokus konsepsi sosialisasi dalam program pergerakan kreatif dengan menghubungkannya persaingan. Murid-murid berkeperluan khas terutamanya yang hiperaktif tidak dapat mengawal peerasaan dan ketegangan yang dihadapi. namun ia amat berguna dalam membantu kanak-kanak meneroka dan memahami kedua-dua kualiti iaitu ‘memimpin’ dan ‘mengikut’. kita membolehkannya untuk 45 . Kebijaksanaan guru menggunakan pergerakan kreatif untuk mengalihkan hiperaktif kanak-kanak dengan aktiviti yang berfaedah. Murid-murid khas boleh dibentuk ke arah ini walupun memerlukan masa yang agak lama. kebertanggungjawaban. Frank dan Goldensen (1964). Melalui pergerakan kreatif ketegangan tersebut dapat diredakan. ketertiban.dalam kehidupan sehari-hari. menyatakan dengan membiarkan kanak-kanak bermain secara bebas dalam sesuatu persekitaran yang sesuai dan selamat. meredakan ketegangan perasaan dan tekanan jiwa. Ini disebabkan pergerakan kreatif mempunyai unsure-unsur dorongan bermain yang semulajadi. dengan ciri-ciri dan maksud-maksud saling kerjasama.

usaha untuk menggarap maksud yang lebih jitu daripada irama . Katarsis – konsep tujuan ‘meredakan ketegangan’ adalah dinyatakan dalam contoh berikut: 46 . Guru berperanan membentuk mereka. bentuk serta hubungan antara gerakan tubuh – gerakan yang merangkumi gerakan sebenar dan pada ketika membuat persediaan dalaman untuk bergerak dengan gerakan yang disudahi secara terkawal selepas selesainya sesuatu pergerakan. ‘’disiplin seni pergerakan adalah amat membebankan oleh kerana bukanlah tujuan utamanya untuk melepaskan ‘tekanan perasaan’ sematamata’’.menghadapi dan menyelesaikan masalah-masalahnya yang paling membebankannya dengan cara yang memuaskan dan sihat.1973) Di dalam kelas berkeperluan khas.Walaupun benar ‘tekanan perasaan’ dapat diredakan namun itu bukanlah tujuan akhirnya sebaliknya perasaan atau emosi itu disalurkan kepada jenis aktiviti yang bertujuan dan berdisiplin disiplin terbit daripada aktiviti itu sendiri. Muridmurid ini menjadi nakal kerana mereka tidak tahu hala tuju. Marion North juga mengatakan bahawa pergerakan kreatif adalah kaedah katarik yang mampu melegakan tekanan-tekanan katanya. (North. murid yang slow learner juga kebanyakannya terdiri dari pelajaryang nakal dan tidak boleh duduk diam. Aktiviti pergerakan kreatif juga boleh dimanfaatkan untuk mereka.

improvisasi. melahirkan perasaan mereka sejajar dengan tahap fizikal. sosio-drama tidak formal yang menggunakan tema-tema yang dinamik dan penggunaan tingkah laku egosentrik yang ganjil. Adalah menjadi kebiasaan melihat kanak-kanak khas gembira dan riang semasa bermain. (Ayob. psikologi. 1985: 48) Kebanyakan aktiviti yang melibatkan pergerakan yang berjaya melibatkan lakonan peranan. Lebih bersedia untuk melahirkan perasaan mereka secara non-verbal berbanding dengan golongan dewasa. kanak-kanak mempunyai kesempatan untuk melahir dan menangani emosi mereka dengan cara yang kreatif. mereka memusingkan tangan-tangan mereka menghala ke semua arah dalam pergerakan yang memaparkan rasa kemarahan mereka terhadap musuh-musuh bayangan. Dengan menggunakan dan menjadikan tangan-tangan mereka sebagai pedangpedang khayalan. emosi dan sosial rakan sebaya. Menurut Winters (1975). melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan secara lebih spontan daripada golongan dewasa. mempunyai masa yang 47 .Dikelilingi dan dihampiri oleh seribu orang musuh. kanak-kanak menentang mereka habis-habisan demi servival mereka. Dalam aktiviti-aktiviti kreatif tersebut. menyediakan satu senarai berhubung dengan perasaan-perasaan dan idea-idea yang dicurahkan oleh kanakkanak melalui pergerakan iaitu melahirkan perasaan terhadap apa yang menarik perhatian mereka.

Untuk mengukuhkan lisan murid. Melalui nyanyian mereka akan terhibur dan menenangkan fikiran. Menyanyi jika digabungkan dengan berbagai aktiviti akan lebih menarik minat murid dan mereka berasa seronok dan gembira.8. Ramai di kalangan murid khas yang gagal menyebut perkataan dengan betul.terhad untuk mempelajari gerak-geri isyarat dan simbol-simbol pergerakan yang bersifat universal. Ini kerana menyanyi memerlukan sebutan bunyi-bunyi 48 .4 Kemahiran Bertutur Pada kebiasaanya pergerakan kreatif diiringi dengan nyanyian dan permainan alat-alat muzik agar ia lebih menarik dan dan menambahkan minat murid terutamanya murid khas. Muridmurid khas akan menganggap menyanyi lebih kepada bermain dan berehat. 3. Mereka menyebut hanya dihujung perkataan sahaja. dan oleh itu mereka melahirkan perasaan mereka dengan cara yang lebih spontan. Mereka juga tidak memiliki perbendaharaan kata yang berbentuk verbal yang mencukupi untuk membolehkan mereka melahirkan perasaan mereka secara verbal Aktiviti-aktiviti pergerakan kreatif penting untuk mewujudkan persekitaran yang dapat membantu kanak-kanak khas memahami perasaan dan idea-idea dan melahirkannya melalui pergerakan. bebas daripada sebarang tekanan. ia sangat membantu guru mencapai matlamat tersebut. Dengan adanya aktiviti menyanyi ini akan dapat meningkatkan kemahiran murid bertutur dan kemahiran fonologi.

4 Meningkatkan Kreativiti Kreativiti merupakan elemen yang dinamik yang tersirat di dalam jiwa kanak-kanak. 49 .yang jelas dan betul mengikut rentak dan irama serta disampaikan mengikut tekanan. spontan dan tanpa perancangan awalan. ia dapat memberi penghidupan yang lebih jitu dan bermakna kepada kanakkanak. Murid-murid berkeperluan khas boleh meneroka dan mengembangkan daya kreativiti mereka melalui improvisasi. Potensi kreativiti mereka berbeza antara satu sama lain sama seperti perkembangan fizikal dan kecenderungan terhadap pembelajaran. Melalui kaedah ini kanak-kanak akan bertindak dan melakonkan idea-idea pergerakan secara serentak. intonasi dan nada tertentu. 3. Oleh kerana kreativiti merupakan proses yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah mengikut pendekatan baru yang menggunakan pengetahuan dan pemahaman yang bersifat unik dan individualisti. Murid-murid khas tidak terkecuali mereka juga adalah insan yang unik dan kreatif.8. Secara tidak langsung ia membantu murid memperbaiki lisan. Pergerakan menjadi printis bagi membolehkan kanak-kanak untuk memulakan proses kreativiti mereka dan dalam ruang batas pendidikan yang tertentu mereka didorong untuk mencurahkan tenaga kreatif mereka. kanak-kanak adalah individu yang unik.

Menggunakan pendekatan kreativiti adalah pendekatan pengajaran yang bersifat semulajadi dan menyeronokkan.8. Menurut Fleming (1976). Ini dapat dilakukan melalui pergerakan jasmani kreatif. 3. berkembang bersama penemuan dan penerokaan. Ini sesuai dengan kata-kata Fleming (1976) : Tenaga kreatif yang merupakan elemen yang dinamik dalam setiap diri kanak-kanak. Dan ini amat digemari oleh pelajar-pelajar berkeperluan khas. dan dihormatidi kalangan mereka. iaitu mereka yang sedang mengalami proses kreativiti ini. Kepuasan yang sepenuhnya. Dalam diri setiap kanak-kanak termasuk murid khas terdapat kebebasan untuk berfikir yang memerlukan saluran untuk mengeluarkan perasaan mereka berhubung dengan pengalaman-pengalaman seharian: ekspresi yang spontan.Kreativiti melambangkan bakat semulajadi kanak-kanak dan ia kerap kali tidak dapat dikembangkan di dalam bilik darjah yang bersifat mengongkong. Hasilnya ialah ekspresi yang kreatif. terpancar di wajahwajah mereka rasa keriangan yang tercetus daripada getaran penggunaan tenaga.(fizikal dan mental).kanak-kanak yang giat bekerja. Seseorang dapat merasakan bagaimana kanak-kanak itu ‘berfikir’ serta turut bersama mereka merasakan kegembiraan yang terbit daripada curahan perasaan mereka.5 Rumusan Aktiviti pergerakan kreatif jika dijalankan dengan sempurna akan memberi 50 .

Apa yang diperlukan ialah semangat yang cekal. tidak mendengar kata. mencuba dan menemui cara bergerak yang dapat dijadikan sebagai perantaraan untuk pernyataan kendiri. Peranan guru ialah membimbing murid-murid meneroka. Murid pendidikan khas tidak berdaya untuk mencungkil bakat mereka sendiri. Selepas itu guru-guru menerima gerakbalas berdasarkan pergerakan murid sebagai perkembangan semulajadi mereka. keberanian dan sikap positif serta inisiatif dalam pengajaran kreatif. Sebaliknya guru hendaklah berusaha dan mencuba kerana setiap murid ada kelebihannya. tidak berdaya dan sebagainya. Guru-guru perlu membuang segala perasangka buruk terhadap murid-murid pendidikan khas yang sering di label sebagai nakal. Tidak seperti yang dikehendaki oleh emak atau tidak seperti yang diharapkan oleh bapa atau guru saya memikirkan apakah 51 . Untuk melaksanakan aktiviti ini. Semua manusia mempunyai hak asasi individu begitu juga dengan kanak-kanak ini.kesan yang mendalam kepada mnurid-murid berkeperluan khas. guru-guru tidak memerlukan latihan dan kepakaran yang tinggi. Guru dan masyarakat disekelilingnya patut membantu mereka menjadi insan yang sempurna. Menurut Fleming (1976) telah mengubah satu “Akta Hak Asasi” untuk kanak-kanak yang berbunyi: ‘ ’Biarkan saya membesar mengikut keupayaan saya dan cuba memahami mengapa saya ingin membesar seperti saya.

Kanak-kanak yang mempunyai daya tenaga yang berlebihan sering mencabar keupayaan guru. Namun jika guru mempunyai kesedaran yang tinggi tentang pentingnya pergerakan kreatif kepada murid-murid berkeperluan khas ini. Tolong cuba memahami dan menolong saya membesar seperti saya! Bagaimanakah kita menolong murid-murid membesar dan menjadi seperti mereka? Guru-guru mempunyai tanggungjawab yang sangat besar untuk menolong murid-murid membesar dan berkembang sebagai individu. Guru-guru juga bertanggungjawab memberi peluang kepada murid-murid untuk mencipta dan melahirkan perasaan dan fikiran.9 TERAPI MAIN Definisi Bermain adalah media semulajadi bagimengekspresi kendiri kanak-kanak. terutama jika kelas dipenuhi dengan kanak-kanak yang sangat aktif dan pelbagai masalah dengan tempoh masa perhatian yang singkat. emosi. 3. Melaksanakan program pergerakan kreatif bukanlah satu tanggungjawab yang mudah.sepatutnya saya menjadi. 52 . mereka akan mengajar bersungguh-sungguh di sekolah agar dapat membentuk sahsiah murid berkeperluan khas sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan insan yang sempurna dari segi jasmani. rohani dan intelek.

3.2 Matlamat Mewujudkan hubungan yang rapo dengan kanak-kanak.(VirginaAxline. Ruang fizikal dan teraputik disediakanmelalui aktiviti bermain. (Thompson. 2004) 3. menerima mereka tanpa syarat.4 Persediaan Melaksanakan Terapi Main Bilik terapi 53 . 3.9. menghormati kanak-kanak untukmenyelesaikan masalah yang dihadapi sekiranya diberi peluang.9. menyediakan tempat selamat bagi meluahkan perasaan.3 Kelebihan Terapi Bermain Memberi peluang pada kanak-kanakmembuat pilihan sendiri. alat mainan adalah kata-katanya. 3. Rudolph &Henderson. menyedarkan kanak-kanak tentangtanggungjawab mereka. membolehkan melahirkan masalah. peka kepada perasaan yang dilahirkan oleh kanak-kanak dan membuat refleksiterhadap perasaan tersebut.9.1 Konsep Terapi Bermain Melalui bermain. Unsur simbolik memberi peluang untuk mengkaji serta menguji pilihan secara imaginasi. 1974) Dianggap sebagai percakapan kanak-kanak. kanak-kanak lebih mengenali dunia.9. Memberi kanak-kanak peluang untuk menemui dan meneroka identiti masing-masing.

5 Kategori Main Mainan 3.doktor. peluang untuk menguji realiti kanak-kanak.9. membekalkan kanak-kanak dengan cara yang boleh diterima untuk meluahkan perasaan yang tidak diingini. cermin. Boneka.9. telefon. Kad. Peralatan military. disertakan dengan bahan-bahan resos.9. Bekas pas 4.0 TERAPI ALTERNATIF i.5. Set permainan pekerjaan seperti polis.3 Mainan bercirikan luahan perasaan dan kreativiti Crayon.Kelengkapan bilik terapi bersesuaianbergantung kepada kesesuaian kanak kanak. Penukul.1 Mainan mencirikan kehidupan sebenar Contohnya pondok anak patung yang lengkap dengan perabot. meja.kerusi. set permainan item rumah seperti seterika.2 Mainan Bercirikan Luahan Perasaan agresif Gari. ii.5. Alatan asas seperti rak buku.9.4 Media Mainan (kriteria) Mendorong ekspresi pemikiran danperasaan kanak-kanak. Aroma terapi Terapi herba 54 .5. almari dan lain-lain 3. mudah dimanipulasi oleh kanak-kanak 3. 3. topeng 3. tukang masak. Play doh.9.

meredakan hidung tersumbat ii.1 Terapi ozon Terapi floortime Terapi pasir Terapi haiwan Terapi snoozelan Aroma Terapi Dapat mengurangkan stres. menenangkan fikiran dan membangkitkan semangat serta ghairah. 4.menguatkan sistem pencernaan 4.seimbangkan hormon v. Green apple dapat menyembuhkan mabuk. v.2 Jenis dan manfaat aroma terapi i. 4.1. iii.meredakan kegelisahan Teh hijau dapat memperbaiki sistem peredaran darah. Rose dapat membaiki metabolisma dan sistem peredaran darah. vi.membersihkan paru-paru iv.iii. Lavender boleh memudahkan tidur. Citronella boleh mengurangkan ketegangan.2 Terapi Herba 55 .Dipercayai dapat membersihkan racun/toksid dalam tubuh. iv. vii.

2.1 Tujuan dilakukan sinergi Mempercepatkan penyembuhan.2. 4. Refunction(mengembalikan berfungsi secara normal fungsi) organ kembali 4.ikan.garam/batuan) yang mengandungi satuatau beberapa bahan aktif yang dapat digunakan untuk tujuan pengubatan.3 Terapi Ozon 56 . Mengembalikan keseimbangan tubuh dan bukan sekadar untuk sembuhkan penyakit. Regeneration (pembinaan semula) mengganti sel-sel yang mati dengan yang baru v. mengurangkan sifat kekuatan ubat. menambah khasiat ubat.haiwan.2 Proses terapi herba i. Release(mengeluarkan) racun dan toksid dikeluarkan dari badan ii.diikuti dengan herba lain yang ada sifat yang berbeza dr herba yg telah digunakan) 4. iii.alkali dan asid dalam tahap paling bagus dan dapat bantu sistem imunisasi.Herba adalah segala bahan (tumbuhan. Dilakukan secara sinergi (tidak berasingan. menghilangkan kesan sampingan. Relax(merehatkan) badan diletakkan dalam keadaan suhu yang stabil.

menenangkan sistem saraf. berguna untuk tujuan pencegahan pelbagai penyakit. mengurangkan keradangan.fugus dan protozoa 4. dan memberhentikan pendarahan 4.Dikenalpasti sebagai satu terapi yang amat selamat tanpa kesan sampingan.4. boleh dilaksanakan oleh ibu bapa atau individu dengan pengalaman yang minima dan menyeronokkan. Medical ozon iaitu campuran ozon dan hidrogen yang dihasilkan dalam bentuk gas digunakan.1 i. ii.1 Tujuan terapi ozon Meningkatkan pertahanan badan.3. normalkan proses penghasilan hormon dan enzim. mengikut kehendak dan kegemaran kanak-kanak. 4.4 Terapi Floortime segala keupayaan kanak-kanak menerusi interaksi yang Menggunakan dirancang sesuai dengan sistem saraf kanak-kanak dalam suasana yang menyeronokkan. 6 peringkat asas perkembangan: Self regulation and interest in the world Intimacy or a special love for the world of human relation 57 .yis. Awalnya digunakan untuk merawat luka yang dijangkiti kanser. kanak-kanak dapat meningkatkan dan membina hubungan yang lebih baik dengan orang dewasa yang berinteraksi dengan mereka. dan menghapuskan pelbagai virus.

iii. benci. pergerakan otot yang diselarikan dengan perasaan ketika melakukan permainan pasir menyebabkan kanak-kanak lebih fokus dan akhirnya punca sebenar kemarahan atau ketegangan dapat dikeluarkan. v. Melatih daya kreativiti kanak-kanak Menghilangkan rasa marah Percaya kepada diri sendiri untuk mencipta sesuatu Meningkatkan keyakinan diri Mengembangkan imaginasi dan penggunaan visual kanak-kanak 58 .iii. sayang dan sebagainya. 4. pemilihan alat permainan untuk diletakkan di dalam kotak pasir menjadi simbol terhadap perasaan mereka. ii. iv.5. vi. sama ada marah. iv.5Terapi Pasir Memberi peluang kepada mereka meluahkan apa yang terbuku di dalam hatinya tanpa paksaan. penggunaan terapi permainan pasir membuatkan kanak-kanak lebih rileks.1 Tujuan terapi pasir i. Komunikasi 2 hala Komunikasi kompleks Emotional idea Emotional thinking 4. v.

7 Terapi Snoozeland Terapi stimulasi multisensori (visual. ( terapi berkuda) 4. cedera otak dan masalah perkembangan fizikal. ii. kuda biasanya digunakan dalam terapi ini.1 Tujuan terapi haiwan i. iii. dirancang untuk memberi stimulus pada berbagai pancaindera dengan menggunakan kesan lampu. anjing.6 Terapi Haiwan Haiwan peliharaan yang terdiri daripada binatang seperti kucing. muzik. peningkatan rasa percaya kepada diri dan mengurangkan stress. iv.Suasana untuk terapi ini mestilah kondusif. kemampuan berbahasa dan bertutur sertaautisme.auditori. dapat membina kawalan diri yang lebih baik. burung. Melatih rasa tanggung jawab dan kasih sayang Mengurangkan kadar kemarahan Tingkatkan semangat dan belaian kasih sayang Melatih kawalan emosi diri Melatih sifat berdikari dan memotivasi diri sendiri Tingkatkan tahap komunikasi 4. v. autisma.7. lemah fizikal.taktile. ikan. bau dan sebagainya. vi. suara.1 Aktiviti yg boleh dijalankan 59 . membantu dalam masalah psikologi. 4. tenang. emosional.4. rekreasional dan tidak menganca.6. mental.pembauan) yang digunakan untuk kanak-kanak masalah mental.

iv. Terapi ini dirancang spesial untuk memberi stimuli pada berbagai indera dengan menggunakan efek lampu. dan penurunan tekanan atau stress. v. musik. rekreasional bagi anak dengan hambatan tumbuh kembang khusus. Berbaring. suara. vi. Lingkungan terapi snoezelen haruslah aman dan tidak mengancam. 60 . warna. Mereka mengalami kontrol diri yang lebih baik. peningkatan rasa percaya diri. menyenangkan.i. taktil.8 RUMUSAN Snoezelen atau 'controlled multisensory stimulation' adalah terapi stimulasi multisensori (visual. iii. bau. dan hambatan tumbuh kembang lainnya.bermain dan memeluk bantal Menikmati buaian Dengar muzik instrumental Buat suara lucu dgn alat khusus Bermain dgn tangga/cermin Perhatikan pola lampu berkelip-kelip 4. Anak dan orang dewasa yang menjalani terapi ini menikmati stimulasi yang lembut dari panca inderanya. dementia. auditori. cedera otak. dan lain-lain Ruang terapi snoezelen menyediakan suasana yang ramah. pembauan) yang digunakan untuk anak-anak dengan hambatan mental. ii. autisma.

61 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->