1.

0

PENGENALAN DAN KONSEP KEPADA TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS

Terapi dalam Pendidikan Khas adalah berdasarkan konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Murid-murid berkeperluan khas mempunyai sama ada ketidakupayaan, kecacatan, halangan atau rintangan untuk mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, social atau psikomotor. Sehubungan itu kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah pembelajaran mencapai perkembangan tersebut. Oleh yang demikian, setiap murid Pendidikan Khas yang mempunyai kelemahan, kecacatan, halangan atau rintangan tertentu yang mengganggu mereka menjalani kehidupan seharian atau pembelajaran harus melibatkan diri dalam terapi yang sesuai. Terdapat pelbagai jenis dan bentuk terapi yang boleh membantu mereka dalam setiap kekurangan tersebut. Sebagai contoh, jika murid berkenaan mempunyai masalah dalam pertuturan, dia boleh menjalani terapi pertuturan. Jika dia menghadapi masalah dalam pergerakan motor kasar atau halus (psikomotor), dia boleh didedahkan dengan terapi fisio atau cara kerja. Pelaksanaan kaedah terapi ke atas murid haruslah dilakukan oleh mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan seperti doktor atau pakar kesihatan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa terapi yang boleh dijalankan sendiri oleh ibu bapa dan guru seperti terapi muzik, terapi seni,terapi pertuturan dan terapi pergerakan. Namun begitu, untuk menjalankan terapi tersebut, pihak berkenaan haruslah mendapatkan maklumat atau pengetahuan yang sesuai sama ada melalui pembacaan atau rujukan pada pakar.
1

2.0

KEPENTINGAN AKTIVITI TERAPI KEPADA MURID PENDIDIKAN KHAS

Aktiviti terapi amat membantu murid Pendidikan Khas khususnya bermasalah pembelajaran sama ada di dalam proses pembelajaran atau kehidupan seharian mereka. Seperti yang diketahui, murid-murid Pendidikan Khas mempunyai masalah tersendiri sehinggakan ada di antara mereka yang tidak dapat menguruskan diri dengan baik dan mempunyai halangan dalam menjalani kehidupan seharian.

Di sini, saya menyenaraikan beberapa kepentingan terapi kepada murid Pendidikan Khas : 1. Membantu untuk meningkatkan keupayaan mental, emosi dan kesihatan. Melalui aktiviti terapi, murid Pendidikan Khas dapat meningkatkan keupayaan mereka dalam mengawal mental dan emosi dengan baik. Sekiranya mereka dapat mengawal mental dan emosi dengan baik, maka kesihatan diri mereka juga dapat dijaga dengan baik.Sebagai contoh, terapi main yang membantu murid dalammengawal mental dan emosi mereka ketika bermain dengan kawankawan selain membantu mereka menyihatkan tubuh badandalam bentuk riadah.

2. Membantu perkembangan fizikal dan tubuh badan Murid-murid Pendidikan Khas yang mempunyai masalah dalam psikomotor mereka boleh dipulihkan dengan melakukan terapi yang sesuai. Sebagai contoh, melalui aktiviti terapi hidro yang dapat memberi sokongan ke atas tubuh badan
2

melalui apungan air sedikit sebanyak membantu murid mengawal tubuh badan. Selain itu, terapi fisio juga boleh membantu murid seperti cerebral palsy atau lumpuh untuk menggerakkan psikomotornya untuk menjalankan aktiviti harian atau pembelajaran. 3. Merangsang pemikiran dan kreativiti murid Aktiviti terapi juga dapat membantu murid Pendidikan Khas dalam pemikiran dan kognitif mereka. Sebagai contoh, aktiviti terapi seperti terapi seni dan terapi pergerakan dapat merangsang pemikiran dan kreativiti murid dalam mencipta, membina dan membentuk hasil seni atau pergerakan melalui pemikiran mereka.Melalui terapi seni dan terapi pergerakan juga menggalakkan murid untuk menggunakan keupayaan kognitif mereka ke tahap yang maksimum.

4. Membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi Terapi pertuturan merupakan salah satu aktiviti yang membantumurid untuk mempunyai masalah dengan alat artikulasi merekaseperti gagap, sengau, sumbing dan sebagainya. Melalui aktivititerapi pertuturan, mereka dapat melatih dan merangsang alatpertuturan mereka untuk berkomunikasi dengan lebih baik danmembantu mereka menyampaikan maklumat kepada individu lain.

5. Mengurangkan tekanan dan gangguan mental serta emosi Murid-murid Pendidikan Khas biasanya menghadapi gangguan atau tekanan mental dan emosi sama ada dari keluarga atau persekitaran mereka. Oleh yang demikian, melalui aktiviti seperti terapi bermain, terapi muzik atau aroma tera
3

menguruskan diri dan sebagainya. 7. menjahit.Sebagai contoh. terapi membeli belah juga dapat membantu murid untuk berinteraksi dengan masyarakat dalam proses jual beli. Murid juga akan diajar untuk melakukan kerja-kerja yang membantu nya dalam kehidupan seharian seperti memasak. mendobi. Selain itu. Murid-murid yang mempunyai masalah dalam pengurusan kehidupan seharian boleh dibantu dengan terapi yang sesuai. lagu atau muzik yang perlahan dan bau-bauan yang menenangkan. 4 . Melalui aktiviti terapi. 6. Memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri. menukang. terapi cara kerja yang melatih murid dalam membuat kerja atau aktiviti yang mendatangkan hasil.pi dapat membantu mereka dalam menenangkan perasaan. murid dapat bergaul dan berkomunikasi dengan individu dan masyarakat di sekitar mereka. Hal ini kerana terapi-terapi tersebut dalam membuatkan mereka melupakan tekanan atau trauma yang pernah dihadapi dalam kehidupan melalui permainan yang mereka gemari.menanam. Sebagai contoh. Melalui terapi ini juga mereka dapat meningkatkan keyakinan diri dengan mempercayai keupayaan dan kebolehan diri mereka dalam meningkatkan kualiti hidup mereka dan untuk membantu orang lain. Membantu untuk meningkatkan kemahiran bersosial murid. emosi dan mental. terapi main yang melibatkan murid dengan murid lain akan membantu mereka untuk berkomunikasi dan bergaul sesame sendiri.

mengurut 2. manipulasi 3. terapi hidro 6. latihan teraputik 4. Sebagai contoh.0 JENIS-JENIS TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN 3. 3. rangsangan menggunakan elektrik dan cahaya Fisio terapi adalah terapi yang dilakukan untuk membantu anak mengembangkan kemampuan motor kasar (gross motor skill). pemanasan & penyejukan 5.8. Kemampuan motor kasar meliputi otot-otot besar pada seluruh tubuh yang memungkinkan 5 .1 Terapi Fisio Maksud terapi ini adalah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorang individu dengan menggunakan kaedah seperti yg berikut: 1. Meningkatkan kemahiran pengamatan (pendengaran dan penglihatan) Kanak-kanak berkeperluan khas yang mempunyai masalah dalam pengamatan sama ada pendengaran atau penglihatan boleh dibantu dengan menjalani beberapa terapi tertentu. terapi muzik dapat meningkatkan pengamatan mereka dalam pendengaran dan terapi visual atau penglihatan dapat membantu meningkatkan pengamatan dalam penglihatan.

tubuh melakukan fungsi berjalan. Kemampuan motor kasar sangat penting kerana membuat tubuh boleh melakukan aktivitinya. 6 . Kanak-kanak dengan kemampuan motor kasar yang kurang. strok. duduk tegak. koordinasi. penyakit. 3. melompat. produktiviti (work) dan pelbagai aktiviti riadah (leisure). membongkok. Contohnya. Fisio terapi untuk orang dewasa ini umumnya tersedia di hospital atau klinik fisio terapi yang memiliki peralatan khusus untuk itu. Kemampuan motor kasar juga sangat berhubungan dengan fungsi badan lainnya. aktiviti .aktiviti ini sangat memerlukan tenaga. berlari. dan lain-lain.2 Terapi Cara Kerja Terapi Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy (OT) adalah satu profesion kesihatan yang memberi fokus kepada pemulihan kecederaan. kecacatan fizikal dan mental serta faktor keuzuran seseorang individu bagi membolehkan mereka berdikari dalam melakukan aktiviti kehidupan harian (activities of daily living). menendang. fine motor skill). kemampuan anak untuk memangku tubuh bahagian atasnya akan berpengaruh pada kemampuannya menulis (motor halus. mengangkat. menjaga keseimbangan. dan menulis di papan tulis. biasanya fisio terapi diperlukan setelah trauma pada fisik (pasca kecederaan. dan melempar bola. akan mempunyai kesulitan dengan kemampuan lain seperti menulis. dan trauma lainnya yang menyebabkan performa badan terganggu). duduk segera dari keadaan berbaring. Bagi mereka. Pada orang dewasa. memperhatikan aktiviti kelas.

orthopedik.terapi cara kerja melibatkan penilaian fungsi kognitif dan persepsi. mangsa strok. adalah sejenis pemulihan untuk memperbaiki kualiti hidup seseorang.makan dan membuat kerja rumah. Sebagai contoh. mandi. Ia bertumpu kepada memperbaiki kebolehan menjalankan aktiviti hidup seharian. yang dibantu oleh ahli terapi cara kerja.Terapi cara kerja melibatkan latihan semula otak mangsa strok untuk menyesuaikan diri kepada kekurangan yang disebabkan oleh strok. memakai baju. Memandangkan skop yang luas ini. Sebenarnya. neurologi. terdapat sedikit pertindihan dengan tugas ahli fisioterapi dan ahli patologi pertuturan. Contohnya. geriatrik dan psikiatrik.Terapi cara kerja. pediatrik. medikal. mampu dan berkebolehan menjalankan tugas harian seperti berjalan. Ahli terapi carakerja perlu kreatif dan inovatif dalam mengadaptasikan setiap sesuatu yang ada di sekeliling pesakit agar boleh digunakan dan memberi manfaat bagi membolehkan pesakit mencapai tahap kefungsian yang optima dalam kehidupan. Ini dilaksanakan untuk menjalankan tugas-tugas kehidupan harian dengan paling berkesan dan cermat untuk mengelakkan kecacatan atau komplikasi. cara yang betul membantu mangsa strok 7 .Ahli terapi carakerja akan bekerjasama dengan pelbagai profesion kesihatan dan perubatan lain bagi merawat pesakit yang mempunyai masalah dalam fizikal. penjagaan diri dan kemandirian di tempat kerja dan riadah. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi cara kerja ini dapat membantu kanak-kanak berkeperluan khas?. semua ahli terapi perlu bekerja secara kumpulan dengan mangsa strok. secara ideal.

Terdapat tiga aspek yang mengimbangi kehidupan manusia menjadi teras terapi carakerja untuk dicapai oleh pesakit iaitu berdikari dalam aktiviti kehidupan harian (ADL). kerana ini boleh menambah kekakuan dan kesakitan. menjalankan penilaian terhadap komponen prestasi carakerja yang terlibat untuk melaksanakan ADL. Rawatan adalah berbentuk modaliti adjunktif.bangun dari katil. penyakit. sekolah dan persekitaran awam) untuk membolehkan pesakit berdikari dengan kecacatan (handicap) yang ada dan 8 . menjalankan penilaian persekitaran (rumah. menyumbang kepada produktiviti (Work) dan melaksanakan dan mempelbagai aktiviti riadah (Leisure).1 Peranan Ahli Terapi Cara Kerja Pegawai Pemulihan Perubatan (Carakerja) dan Jurupulih Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapist (OT) mempunyai peranan berikut iaitu menjalankan penilaian piawai untuk mengenal pasti bidang prestasi carakerja pesakit dari tiga aspek ADL. berdikari dan bermakna. 3. Pemulihan Carakerja (Terapi Carakerja) atau lebih dikenali dengan nama Occupational Therapy adalah satu profesyen kesihatan yang memberi fokus kepada penghakupayaan individu dalam merawat kecederaan. tempat kerja. masuk ke dalam kereta dan sebagainya tanpa mengabaikan bahagian tubuh yang terjejas. duduk. Work dan Leisure. Work dan Leisure. aktiviti terapeutik. sensori integrasi dan rundingcara pemantauan dan pencegahan.2. kecacatan dan keuzuran bagi mencapai kehidupan produktif.

percakapan. Masalah bahasa merupakan satu gangguan dan halangan kepada kefahaman dan penggunaan bahasa pertuturan. proses ini memerlukan penggunaan sistem biasa seperti simbol. Tambahan lagi. perkhidmatan runding cara promotif. cara adjunktif. dan pelaksanaan carakerja juga turut berkaitan dengan peranan yang perlu dilakukan oleh ahli tedrapi cara kerja. Peranan mereka juga adalah memberi preskripsi dan latihan menggunakan alat-alat bantuan sementara atau kekal berdasarkan penilaian ke atas bidang dan komponen prestasi carakerja pesakit.mengimplementasikan terapi mengikut tahap keperluan pesakit menurut empat piawai . penulisan.3 Terapi Pertuturan Definisi kepada terapi pertuturan ialah ia merupakan proses perkongsian idea di antara penyampai yang encodes mesej dan penerima yang decodes mesej. atau isyarat tangan. penulisan dan sistem simbol yang lain (Amarican Speech and Language Association. isyarat. Aktiviti kefungsian yang bermakna untuk disembuhkan (purposeful). dan aktiviti terapeutik dapat menggalakkan penyembuhan (enabling). 3. Selain itu. curative dan rehabilitatif dari aspek terapi carakerja turut dijalankan dari semasa ke semasa.2000) 9 . mereka akan melaksanakan dokumentasi mengikut piawai yang ditentukan. Akhirnya.

namun ia bergantung kepada terapi yang diperolehi. marilah kita sama-sama mengenali apakah yang dimaksudkan dengan muzik dan apakah pula yang dimaksudkan dengan terapi muzik. 10 .Kanak-kanak bermasalah pendengaran boleh dibantu mendengar dan bertutur. (Unit pertuturan U) 3.4 Terapi Muzik dan Nyanyian Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut. Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. Terapi pertuturan merupajan kaedah yang ideal untuk kanak-kanak belajar mendengar . Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. 2000) Teknologi ABD & Koklea Implan boleh membantu potensi mendengar dan bertutur. 1999) Satu kaedah untuk mengajar kanak-kanak pekak menggunakan pendengaran mereka bagi mempelajari bahasa pertuturan melalui ABD atau C dimana penekanan diberikan kepada kemahiran mendengar bunyi pertuturan tanpa membaca pergerakan bibir serta penglibatan ibu bapa dalam proses pembelajaran anak-anak mereka. (Warren Estabrook. (Judith L Simser. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan.Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita.

sosial danemosi dapat dicapai dengan teknik-teknik muzik tertentu.“ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. kerencatan akal.Nota muzik yang berbeza juga dikatakan mampu untuk mencipta perubahan dalam keadaan alam semula jadi. termasuk penyakit kanser dan AIDS. Apalagi jika ia dikaitkan dengan manusia yang boleh bertindak balas dengan muzik pada tahap-tahap tertentu. sebaliknya ia sudah digunakan denganmeluas sejak lama dulu. stress. Kehidupan botani juga memberikan reaksi kepada muzik. gangguan emosi.” Epik India juga telah membuktikan bahawa muzik adalah punca oyang palingberkuasa yang seringkali bergema seiringan dengan alunan alam semula jadi. 11 . Seramai 6000 hingga 10 000 orang pakar terapi di seluruh dunia memberi perkhidmatan kepada golongan masyarakat terutamanya yang menghadapi trauma. pemuliharaan dan peningkatan tarafkesihatan mental dan fizikal seseorang. Perubahan dari segi kognitif. Terapi muzik merupakan satu bidang profesional yang menggunakan muzik untuk pemulihan. Di mana sebuah bukuajaran Cina “I Ching” menyatakan “muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang. Bagaimana pula dengan terapi muzik? Menggunakan muzik sebagai terapibukan sesuatu yang baru diperkatakan.

5 Terapi Seni Visual Bidang pendidikan kanak-kanak bermasalah pembelajaran mendapat perhatian yang serius daripada pihak kerajaan dan berbagai usaha telah dilakukan untuk memastikan kanak-kanak ini mendapat perhatian yang sewajarnya.Di antara matlamat muzik terapi adalah pemulihan kekuatan fizikal. riadah dan aktiviti. bermain alat muzik. memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga serta memberi peluang melepaskan perasaan dan menenangkan fikiran. Oleh itu 12 . Kurikulum Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran di Malaysia digubal berasaskan keupayaan individu berkeperluan khas. bidang akademik dan berfungsi. Pendidikan seni dalam kurikulum pendidikan khas bermasalah pembelajaran bertujuan untuk mengembangkan potensi kanak-kanak bermasalah pembelajaran supaya mereka dapat mengamalkan pengetahuan. riadah dan kreativiti. mengurangkan pesakit menanggung kepedihan rawatan. Setelah penaksiran klinikal dibuat. 3. menyanyi. menari atau melukis dengan muzik. Komponen pendidikan seni mempunyai matlamat yang menjurus kepada memenuhi keperluan perasaan individu. perbincangan lirik lagu. kemahiran dan nilai yang diperolehi. Kurikulum ini terdiri daripada empat bidang iaitu bidang pengurusan hidup. seleksi muzik tertentu. bidang kerohanian dan nilai-nilai murni serta bidang sosial. Salah satu dari bidang ini komponennya adalah pendidikan seni yang terletak di bawah bidang sosial. pakar terapi muzik akan menjalankan program terapi muzik yang mungkin melibatkan teknik-teknik seperti mendengar.

Kepentingan pendidikan seni dalam pendidikan khas ialah bagi meningkatkan kemahiran motor kasar dan motor halus. Ia mungkinmenjadi ‘kunci’ kepada sesuatu di dalam diri mereka. Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sebagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. 13 . Pusat Perubatan Sunway. kreativiti kanak-kanak tersebut serta menggalakkan perkembangan sosial mereka menerusi nilai yang dipelajari. Selangor. Sebuah lukisan pernah menimbulkan persoalan Paul Jambunathan.pengajaran dan pembelajaran seni dapat mengembangkan bakat. Setiap lukisan mempunyaikaitan psikologi dengan si pelukisnya. kemahiran persepsualmotor dan kreativiti seni.“ (20 Oktober 2008 . pakar konsultan psikologi klinikal dan pensyarah kanan dalam Sains Tingkah laku di Sekolah Perubatan. membentuk kecerdasan.Fatimi Nadiah Zainudeen) Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. Seni juga secara umumnya menggalakkan murid meneroka imaginasi. “Jangan ambil mudah luahan artistik orang di sekeliling anda. meneroka fungsi simbolik dalam seni dan membina kemahiran penilaian kendiri. Seni digunakan sebagai medium meluahkan perasaan dan ekspresi murid bermasalah pembelajaran.

Setelah ditanyakan kepada pemilik lukisan. Dia percaya banyak penyakit boleh disembuhkan dengan menggunakan air bagi menyingkirkan bahan kumuh dan toksik daripada 14 .Gambaran seorang yang tidur di katil pada kedudukan terbalik dengan bahagian kepala diletakkan di hujung dan kaki di kepala katil jauh daripada telahan literalnya. Malah. skor muzik dan sebagainya. Beliau juga mengatakan bahawa. terapi air dipelopori paderi Bavaria Jerman. penggunaan pek panas atau sejuk bagi melegakan kesakitan otot juga dianggap sebahagian daripada hidro terapi. nyata ia menyimpan luka yang dalam. boleh menjadi satu bentuk terapi dimana seseorang itu dapat meluahkan diri mereka yang sebenar. atau seni. lagu.Terdapat banyak jenis terapi air yang ditawarkan termasuklah sauna. Malah cara ini sebenarnya menggalakkan curahan perasaan menggunakan pendekatan yang selamat dan diterima ramai. 3. kerana bukan semua orang dapat berkata-kata dan menyampaikan mesej secara lisan dengan baik. mandi wap.medium lukisan. termasuk menghasilkan skulptur. Berdasarkan sejarah.6 Terapi Hidro Terapi hidro bermakna menggunakan air dalam sebarang bentuk untuk mengembalikan tenaga. mandi sitz (hanya merendamkan punggung dan paha) atau sekadar berendam dalam air suam. mengekal dan menjaga kesihatan. seni dapat membantu menggambarkan perasaan yang sukar untuk diluahkan dalam bentuk perkataan. Menurut Paul (2008). Sebastian Kneipp pada awal abad ke-19 yang menghidap batuk kering.

India. Asas dalam terapi air ialah suhu air yang digunakan. Air sejuk akan memberi rangsangan kepada salur darah yang dekat dengan kulit untuk mengecut dan mengalihkan lebih banyak aliran darah ke organ dalam badan.badan. pakar perubatan Rom. pepejal (ais) dan wap. penggunaan air bagi tujuan perubatan juga tercatat dalam sejarah Cina. Manakala air suam pula akan merehatkan otot. Kini air masih menjadi antara kaedah utama dalam rawatan moden untuk pelbagai jenis masalah kesihatan. Ia juga boleh melarutkan bahan lain seperti garam galian. Sejarah rawatan menggunakan air bermula 4. strok dan artritis boleh dilakukan dengan mudah di dalam air. Jepun. Yunani dan Timur Tengah. Air boleh menyimpan dan mengalirkan haba serta tenaga. Galen dan Celsus menulis makalah menyarankan amalan mandian sejuk dan suam sangat baik dan berkesan kepada kesihatan tubuh badan. Selain itu.500 tahun sebelum Masihi berdasarkan penemuan runtuhan tab mandi kuno di Pakistan. Menggunakan air sejuk dan suam secara berselang seli dikatakan boleh 15 . Terapi air yang dijalankan di kolam renang khas mempunyai kelebihan tersendiri kerana ada pergerakan yang tidak boleh dilakukan di atas tanah (darat) terutama bagi individu yang alami masalah kecederaan tulang belakang. Malah. Manakala rumah mandi awam dikatakan menjadi antara unsur penting dalam budaya Rom kuno. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi hidro ini boleh menjadi ejen rawatan? Sebenarnya. Ia boleh wujud dalam tiga bentuk iaitu cecair (air). mengembangkan salur darah dan membantu menyingkirkan bahan buangan daripada tisu badan.sifat air sangat unik.

. senaman boleh dilakukan mengikut arus air (arah pergerakan air dan kurang halangan) tetapi apabila apabila otot sudah kuat.Pergerakan 16 .1 Ciri-Ciri Yang Membolehkan Air Menjadi Medium Rawatan Terdapat beberapa ciri penting yang membolehkan air menjadi medium rawatan iaitu daya apungan. Halangan ini tanpa disedari dapat membantu pesakit membina kekuatan pada otot yang cedera dan lemah tanpa perlu mengangkat beban. 3. Dalam air. mengurangkan keradangan dan merangsang aliran darah. kelikatan air. Ia memberi halangan kepada pergerakan. Ciri ini amat berguna membantu pesakit yang tidak boleh bersenam akibat sakit pada sendi terutama pada lutut. membolehkan Bagaimanapun. Daya apungan ini membolehkan pesakit menggerakkan anggota yang sakit dengan menggunakan sedikit tenaga dan mengurangkan ketegangan otot yang ditanggung otot tulang belakang dan kaki akan berkurang. Pada peringkat permulaan. Ciri yang kedua ialah kelikatan air.gabungan seseorang pesakit daya apungan dan kelikatan mengikut melakukan pergerakan kemampuannya. senaman bolehlah dibuat melawan arus.memperbaiki proses penyingkiran bahan kumuh. tulang belakang dan pinggul selain dapat membantu merawat pesakit yang mengalami keretakan tulang dan masalah berlebihan berat badan. badan akan menjadi 90 peratus lebih ringan kerana ia ditampung oleh daya apungan air. tekanan hidrostatik.6.

seluruh badan akan menerima urutan. kebanyakan pesakit tidak mahu menggerakkan otot berkenaan bagi mengelakkan rasa sakit tetapi perkara ini sebenarnya hanya akan menyebabkan otot menjadi tegang. Keadaan ini juga membolehkan enzim dan endorfin (ejen penahan sakit semula jadi dalam badan) bekerja dengan lebih baik khususnya pada anggota yang sakit. Suhu air yang sesuai untuk terapi ialah antara 32 hingga 34 darjah Celsius (air terasa suam). Tekanan ini membantu meningkatkan kepekaan pesakit terhadap pergerakan semua ototnya. Apabila mengalami kecederaan otot. Air suam akan merehatkan otot dan membolehkan ia digerakkan tanpa berasa sakit. tekanan hidrostatik. halangan dan daya apungan 17 .Terapi air membantu pesakit menggerakkan otot yang cedera dan pada masa sama ia mengurangkan masalah bengkak pada otot. Apabila berendam dalam air suam. Kedalaman berbeza akan memberi tekanan. Ketiga.air ini juga dianggap sebagai urutan. salur darah akan menjadi kembang dan melancarkan aliran darah yang secara tidak langsung mempercepatkan proses penyembuhan. Bagaimanapun jangan berendam dalam air yang dirasakan terlalu panas kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan terutama kepada pesakit yang ada masalah jantung. Air memberi tekanan dari semua arah. Ciri yang keempat pula ialah suhu air. Jadi seluruh badan akan menerima manfaatnya. haba. Ia juga membantu sel menyingkirkan bahan kumuh dan digantikan dengan oksigen serta nutrien. bengkak atau cedera Seterusnya. Apabila berada dalam air.

Jika kita seorang yang cepat demam dan mempunyai antibodi badan yang lemah.6. Jadi pesakit boleh memilih berada pada kedalaman mengikut kemampuan dan masalah yang dihadapi. Tambahan lagi. merehatkan minda dan badan serta dapat melegakan kesakitan yang dialami. meningkatkan daya ketahanan (melalui senaman dalam air). memperbaiki keupayaan melakukan senaman regangan (pergerakan yang tidak boleh dilakukan di darat boleh dibuat dalam air). Namun. terapi ini dapat memperbaiki keseimbangan. melalui terapi ini.Kelebihan Terapi Hidro Terdapat banyak kelebihan dalam terapi hidro ini antaranya dapat menguatkan otot. terapi ini dapat meningkatkan kepekaan deria. masalah ini dapat diatasi melalui terapi air kerana ia dapat mengurangkan suhu badan (ketika demam).2 Kelebihan . ia dapat membantu badan menyingkirkan bahan toksin tersebut.Terapi ini juga dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kecederaan apada badan. kita banyak mengambil makanan ringan yang mempunyai pelbagai perisa dan pewarna tambahan. Jika kita perhatikan . 3. sekaligus 18 . Disamping itu juga.yang berbeza. Ini amat baik untuk pesakit kanak-kanak serebral palsi atau pesakit dewasa yang kerap alami kekejangan otot. meningkatkan keyakinan diri khususnya pada pesakit yang tidak dapat mengikuti program di darat boleh mendapat manfaat melalui terapi air dan membuatkan mereka berada dalam keadaan yang lebih baik. Kelebihan terapi hidro ini juga ialah dimana air menjadi ejen anti pengecutan otot yang tidak terkawal.

Melatih sikap bekerjasama. 3. Bina keyakinan diri Kreativiti. 19 . psikologi dan spiritual kepada keadaan yang lebih baik atau normal. Meningkatkan kesabaran 3. Kawalan diri.6.4 Pengamatan Terdapat beberapa latihan dalam pengamatan antaranya ialah: • • Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain Latihan daya kepimpinan. Merangsang pertuturan.3 Kepentingan Terapi Hidro Hidroterapi merupakan suatu bidang yang agak luas bertujuan untuk mengembalikan. Latihan ‘Social skill’. memelihara dan memulih keadaan emosi.dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan meningkatkan sistem imun badan.6. Antara kepentingan hidroterapi ini ialah: • • • • • • • • • • Menghilangkan tekanan Keupayaan berkomunikasi Simulasi sistem otak. fizikal. Ia juaga boleh membantu mengawal tekanan darah dan paras gula dalam badan dan memperbaiki pernafasan.

penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. Oleh itu. 3.5 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid PPKI ini. Guru juga harus ingat bahawa murid-murid PPKI tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. Pembentukan ‘body image’.• • • • Manipulasi tangan dan jari-jemari.1 Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami oleh murid PPKI di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna.5. Ada murid-murid PPKI yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam renang.6.6. Daya konsentrasi. Peningkatan ‘self-esteem’ (keyakinan diri). 20 . faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. 3.

5.   2.3. 21 . Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air.  Aktiviti . 3.3 1. Isi Pelajaran Bermain-main di tepi air.5. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air.6.6.Aktiviti Terapi Hidro (Renang) Pendahuluan Memanaskan badan dan meregangkan otot. Mengenakan jaket keselamatan. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan. Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek. ‘Eye Contact’ boleh membantu membina keyakinan murid.2 Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam.

3. Janganjangan tubuh kita hanya kekurangan salah satu unsur warna saja. Mengemaskan dan membersihkan diri. Jangan terburu-buru tetapi cuba berfikir mungkin kita mempunyai penyakit.7 TERAPI WARNA Seringkah anda merasa tubuh kurang selesa? Bukan hanya tubuh. dan mental) manusia. Tubuh kita tidak sakit. sejak zaman Mesir Kuno memang sudah dipercayai mempunyai pengaruh yang besar pada tubuh (fizik. Aktiviti renang bebas menggunakan bola juga perlu dengan pemerhatian guru. 3. Melakukan aktiviti berjalan di dalam kolam dengan bantuan guru. Warna. • • Penutup Aktiviti kelonggaran dan regangan tangan dan kaki. Murid masuk ke dalam kolam dengan bantuan guru dengan cara yang betul   Guru membantu murid mengadakan aktiviti-aktiviti ampungan. emosi. Hal sedemikan sering dipanggil “mood”. tetapi hati dan perasaan pun tidak selesa. tetapi tidak ada merasa untuk melakukan sesuatu. Murid keluar daripada kolam dengan menggunakan kaedah tertentu. Aktiviti renang ini hendaklah dengan bantuan guru. Warna mempengaruhi aura tubuh sehingga jika tubuh berlebihan atau kekurangan salah 22 .

Contohnya. tentu ada kombinasi warna lain yang boleh membuat orang merasa rileks dan tenang. kanak-kanak kesulitan untuk belajar dan sebagainya. Pengaruh Dan Kekuatan Warna Dalam Kehidupan dikatakan.satu warna. walau apa pun isinya. Tubuh dan fikiran orang itu tidak akan rasa berlama-lama di ruangan itu. pengamal terapi warna.1 Kepentingan Terapi warna Terapi warna mengimbangkan aura tubuh Warna mempengaruhi setiap orang. terapi warna adalah penyembuhan sebuah penyakit dengan mengaplikasikan warna-warna yang tepat untuk penyembuhan dalam bentuk yang lebih efektif berbanding sinaran matahari. 3.7. Dalam buku Colour Therapy. warna memang mempunyai kekuatan untuk tubuh. 23 . disleksia. akan terjadi ketidakseimbangan tubuh yang akhirnya mempengaruhi mood dan kesihatan tubuh. sederhana bahawa warna sangat mempengaruhi tubuh jika seseorang masuk ke ruangan yang berwarna hitam kelam atau coklat tua. tetapi ia boleh membantu proses penyembuhan sebuah penyakit lewat gelombang atau vibrasinya. Warna bukanlah ubat. Menurut Gitta S van Engelen. kanak-kanak dengan kecerdasan di bawah normal. Jika ada warna yang membuat tubuh dan fikiran merasa tidak selesa. autis. Oleh kerana itu terapi warna juga boleh diterapkan pada kanak-kanak dengan keperluan khusus seperti sindrom down.

bincang dulu dengan ahli terapi warna untuk menentukan warna apa yang tubuh kita perlukan. Menentukan warna yang diperlukan memang sebaiknya dilakukan oleh ahli terapi warna. Namun seseorang boleh medapatkan sendiri warna yang diperlukan. Terapi warna tidak boleh diberikan kepada seluruh murid sekaligus kerana keperluan mereka berbeza-beza. Biasanya saya melakukan bertanya dulu. Sebaiknya sebelum melakukan terapi warna. jelas Gitta. Jakarta Selatan. Mereka mengamuk kerana orang lain tidak mengerti apa yang mereka inginkan. Jika mereka terlatih untuk menjalani terapi warna sendiri. Aura mereka cenderung berwarna hitam. Dalam buku Colour Teraphy ditulis: 24 . Apa yang perlu diingat.Penggunaan terapi warna sangat membantu kanak-kanak untuk menyalurkan marahnya. tubuh memiliki tujuh buah cakra yang sangat dipengaruhi oleh warna. Namun setiap kanakkanak mempunyai peningkatan kecenderungan yang berbeza. mereka boleh menghilangkan rasa marah itu dengan menyerap warna tertentu. baru menentukan warna apa yang mereka perlukan pada saat itu. Aura kanak-kanak dengan keperluan khusus biasanya tidak seimbang. kata Gitta yang mempraktikkan terapi warna di sekolah International Center for Special Children in Education.

kekuatan.Warna merah – berhubungan dengan cakra dasar yang mempengaruhi kecergasan. Hijau adalah warna penyembuh kerana ia mengimbangkan dan menstabilkan tenaga tubuh. Warna kuning juga boleh mengawal konsentrasi haid. Kuning – berhubungan dengan dengan cakra solar plexus yang mempengaruhi intelektual dan mengambil keputusan. asma. Ungu – merupakan warna cakra mahkota dan berhubungan dengan tenaga dari fungsi fikiran tertinggi. Biru – berhubungan dengan cakra kerongkong. tekanan darah rendah. dan migran. melegakan bawah pinggang. Hijau – berhubungan dengan cakra jantung. penyakit kulit. Warna ini juga berhubungan dengan kegembiraan dan keceriaan. Merah boleh mengatasi anemia. dan kesedaran. mati pucuk. Warna Jingga – berhubungan dengan cakra limpa yang mengatur sirkulasi dan metabolisme. seksualiti. Warna ini membantu meningkatkan 25 . dan jangkitan saluran kencing. Warna ini sangat menenangkan dan sangat baik untuk insomnia. kekurangan tenaga.

lakukan maksima empat kali seminggu. Namun jika tubuh masih merasa rileks dan sedap. mengurangi rasa tidak berdaya. Jika perlu. orang juga boleh memegang benda dengan warna yang kita perlukan.rasa percaya diri. biarkan kulit terbuka tanpa penutup agar penyerapan warna lebih banyak. Selain itu. Jadi kalau kita ingin merasa 26 . Hitam – sering dikaitkan untuk menekan nafsu makan. segera hentikan kerana bererti tubuh sudah cukup menerima warna itu. Gitta mengingatkan. pakai pelapik berwarna hitam untuk meja makan. Di ruangan itu kita tidur dengan santai sambil mendengar muzik yang sesuai. Terapi warna boleh dilakukan sendiri dengan berbagai cara. Bagi yang ingin mengurangi berat badan. lakukan selama lima hingga 10 minit setiap kali terapi. serta mengubati kelainan mental dan saraf. Cara terapi warna sangat banyak. termasuk memakai baju dengan warna-warna yang diperlukan. jika rasa sudah tidak sedap. Walau tidak secepat sinar. gelombang warna yang ada pada baju mampu merembat masuk melalui kulit. terapi boleh diteruskan sampai tubuh merasa cukup. Kita boleh menggunakan ruangan kecil dengan lampu berwarna. bergantung yang diperlukan.

Kristal buatan manusia hanya bergantung kepada terapi warna sahaja. Batu permata asli mempunyai kesan yang lebih di dalam kegunaan untuk terapi kesihatan jika dibandingkan dengan kristal buatan. Manakala batu permata asli mempunyai kesan dari segi getaran warna yang terhasil dari Shumann Resonance Frecuency. Tubuh manusia mempunyai 7 bahagian asas yang digunakan untuk merawat sesuatu penyakit. Sedangkan warna hitam bisa meningkatkan rasa percaya diri. Ketujuh-tujuhnya diwakili oleh warna masing-masing dan warna-warna inilah mewakili warna batu permata yang akan digunakan untuk merawat sesuatu jenis penyakit. Kadar getaran terendah dan jarak gelombang cahaya terpanjang (Lembu tidak boleh melihat warna merah tetapi mampu merasai getaran warna merah) 27 . 7 bahagian ini dapat diterangkan dengan melihat kepada berikut: Meridian 1 : Warna Merah Jenis Batu Permata/Kristal: Batu Delima. Keterangan : Warna darah dan hangat. Nilam Merah. Jasper Merah. Spinal. Bila mahu wawancara pakailah baju warna biru.berani. Warna berkaitan kepantasan dan stamina. Almandine. Garnet Merah. Pancaran ini hanya dimiliki oleh benda-benda hidup dan jisim kurniaan Tuhan termasuk batu permata semula jadi ini. kerana biru melancarkan komunikasi. pakailah baju warna merah. Akik Merah dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna merah. Coral.

e) Warna merah bertindak sebagai perangsang seks f) Bagus untuk kanak-kanak sekolah g) Untuk mengurangkan arthritis. meningkatkan tekanan darah c) Membantu penyerapan zat besi dan oksigen d) Membina sel darah merah dan meningkatkan stamina. tangan dan kaki sejuk dan tekanan rendah.Kegunaan Terapi: a) Mengawal buah pinggang. kegembiraan dan motivasi Kegunaan Terapi: a) Membantu merawat masalah berkaitan sistem pencernaan. osteoperosis dan kemurungan. kejang. asma. Carnelian Oren dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna oren Keterangan: Warna untuk kesihatan. Meridian 3 : Warna Kuning darah 28 . paru paru. Amber Oren. Jasper Oren. pundi dan bahagian bawah badan b) Merangsang jantung. paru-paru. Akik Oren. pankreas dan limpa b) Pembuka selera dan sebagai perangsang seks c) Sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi d) Membantu mengurangkan kahak. Meridian 2 : Warna Orange Jenis Batu Permata/Kristal: Kuartza Oren.

Manikam (Topaz) Kuning. Meridian 4 : Warna Hijau Jenis Batu Permata/Kristal: Jed. Akik Kuning. Aventurine. kesihatan.Jenis Batu Permata/Kristal: Citrine. Dikenali sebagai ‘desicive yellow’ (kuning ketegasan) Kegunaan Terapi: a) Menguatkan sistem saraf. kegembiraan dan pemikiran yang tegas 29 . d) Membaiki masalah kencing manis dan kegemukan e) Melegakan masalah kekurangan kalsium f) Letakkan kristal berwarna kuning/oren berhampiran meja komputer untuk mengurangkan radiasi dan meningkatkan konsentrasi. Warna kebijaksanaan dan dapat merehatkan minda. Akik Hijau. Malakit Hijau. Tenaga yang baik dari matahari terdapat dalam batu permata asli. Zamrud. kecantikan. Nilam Kuning. Zirkon Hijau dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna hijau Keterangan : Warna semulajadi yang melambangkan keseimbangan kasih sayang. jerawat. sistem ketahanan badan dan fikiran b) Membantu mengurangkan gangguan sistem penghadaman dan alergi c) Membantu badan membuang toksin melalui kulit contoh ekzema. Amber Kuning dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna kuning Keterangan: Warna matahari dan warna asas kepada kehidupan. Kuartza Kuning.

Turquoise. demam. sun burn. kandungan asid dan alkali dalam badan d) Membantu mengurangkan kulit berminyak. susah untuk tidur. b)Memudahkan untuk mengingati ucapan c)Membuang racun dalam badan d)Digunakan untuk melegakan kesakitan. Blue Sandstone dan lain-lain batu permata asli dan kristal asli berwarna biru Keterangan: Warna kedamaian. Lapis Lazuli. kegatalan kulit. tenang dan relaks. demam dan ketakcernaan Meridian 5 & 6 : Warna Biru Jenis Batu Permata/Kristal: Nilam Biru. sakit kepala. Ia dikenali sebagai ‘colour of distance’ dan dapat membantu menenangkan fikiran. bronkitis. jerawat dan tekanan e) Gunakannya jika ingin mendapatkan ilham f) Digunakan untuk rawatan terkejut. Kegunaan Terapi: a)Meningkatkan kreativiti dan kebijaksanaan. asma yang teruk. dan kanak-kanak yang terlalu aktif Meridian 7 : Warna Ungu Jenis Batu Permata/Kristal: 30 . Akuamarin Biru. melecur yang teruk. tekanan. Kuartza Biru. Juga dikenali sebagai ‘communicative blue’.Kegunaan Terapi: a) Membantu melegakan badan dan minda ketika menghadapi tekanan b) Menyeimbangkan emosi c) Menstabilkan tekanan darah. degupan jantung yang tidak normal.

Amethyst dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna ungu Keterangan: Gabungan warna merah dan biru. Kegunaan Terapi: a) Berhubung dengan sistem saraf. Ledua-dua warna ini menseimbangkan tenaga. Cahaya putih adalah cahaya dari matahari dan mempunyai tahap tenaga tertinggi. Dalam terapi getaran warna. Batu Kristal dan batu permata asli dan kristal asli lain yang berwarna putih Keterangan: Warna putih adalah warna asas dan merangkumi spektrum yang penuh untuk semua warna dan getarannya. kulit dan rambut b) Merehatkan badan dan minda c) Anti bakteria – baik untuk merawat jerawat dan ekzema Meridian 8 . warna putih digunakan dalam semua situasi untuk membantu proses penyembuhan penyakit Kegunaan Terapi: 31 .Warna Putih Jenis Batu Permata atau Kristal: Berlian. Merah (Yang) adalah panas dan biru (Yin) adalah sejuk. Batu Kuartza. Warna ungu mempunyai getaran yang cepat dan dikenali sebagai warna yang menyembuhkan penyakit. Zirkon.

Kanak-kanak dikenali sebagai individu yang suka bermain. Oleh itu aktiviti pergerakan kreatif hendaklah disusun berdasarkan ciri-ciri suka bermain.8 TERAPI PERGERAKAN KREATIF Kanak-kanak sejak dilahirkan suka bergerak bebas.a) Warna putih adalah warna utama dalam getaran untuk badan dan minda b) Boleh digunakan bersama warna lain sebagai penggalak penyembuhan. mental dan sosial yang sihat. Mereka gemar mencipta dan tidak keberatan untuk memberi penghargaan atau berasa bangga terhadap hasil ciptaan sendiri atau kelompok sebaya. Naluri suka bermain ini boleh disalurkan kepada bentuk pengalaman yang kreatif yang dapat membina situasi dan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan fizikal. Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. Ingin melahirkan perasaan dan idea serta ingin tahu tentang sesuatu demi mempelajari dan memahami konsep. c) Juga boleh digunakan jika spectrum warna lain tidak memberikan apaapa kesan 3. isu dan masalah persekitaran mereka. pergerakan yang berirama dan kemampuan kreativiti yang semulajadi. ritma dan kebebasan mencurahkan perasaan dan idea untuk memberikan keseronokan dan kepuasan. 32 . kreatif.

Drama Kreatif dan Pergerakan Kreatif adalah di antara istilah-istilah yang kerap digunakan dan kadangkala penggunaannya silih berganti antara satu sama lain. dan mengetahui. Keinginan-keinginan pada peringkat awal ini harus ditumpukan kepada pergerakan-pergerakan kreatif yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu seperti pertumbuhan fisiologi dan motor. Keinginan-keinginan ini juga tidak terkecuali kepada murid berkeperluan khas.Mengikut pendapat Dauer dan Prangrazi (1983). Namun maksudnya menjurus ke arah yang hampir sama iaitu penggunaan pergerakan tubuh badan. bersaing. Menurut ‘Pergerakan Gladys Andrew untuk Fleming (1976).mengembara. Keinginan untuk diterima oleh kelompok sebaya dan hidup bermasyarakat. memperoleh kepuasan kreativiti. Pendidikan Pergerakan Moden. telah mengenal pasti sembilan keinginan asas kanak-kanak iaitu Keinginan untuk bergerak. geraktari menggunakan kanak-kanak. berlakon dan sentiasa aktif yang tidak boleh dipuaskan. irama dan daya kreatif sebagai media oleh kanak-kanak untuk melahirkan daya ekspresi. memperoleh kecergasan fizikal dan daya penarik. berjaya dan diperkenankan. istilah Beliau Kreatif’ pendidikan 33 . Mereka lari untuk mendapatkan kepuasan berlari semata-mata. perkembangan psikologi dan mental serta rohani dan sosial. Dauer dan Prangrazi (1983). Aktiviti bagi mereka adalah intisari kehidupan. Pergerakan Pendidikan Berirama. kanak-kanak mempunyai keinginan-keinginan untuk bergerak. Pendidikan Pergerakan.

Bentuk geraktari seperti yang digariskan oleh definisi di atas merujuk kepada daya ekspresi mental dan jasmani yang dilakukan secara jujur dan spontan. (H’Doubler. Proses ini kemudian membentuk pemikiran mental dan merencana aktiviti yang merangsang daya berfikir. Ini membayangkan cara seseorang individu menggunakan pergerakan dalam menyelesaikan tiga komponen utama dalam geraktari untuk tujuan-tujuan ekspresi. Ini akan membolehkan seseorang individu itu menghayati serta menghadapi tuntutantuntutan hidup dengan berkesan. pergerakan kreatif mempunyai beberapa ciri seperti berikut: 34 .1976). Ini juga merupakan ekspresi emosi kendiri yang disalurkan melalui aktiviti pergerakan berirama. geraktari kreatif ialah sejenis tarian berunsur pendidikan yang membantu proses pembesaran seseorang individu.Berdasarkan difinisi dan takrifan yang diberikan. komunikasi atau kepuasan peribadi. Apa yang dipersembahkan oleh penari-penari itu bukanlah bertujuan untuk menarik perhatian atau mencetuskan sensasi tetapi untuk mencurahkan perasaan dalaman yang terbuku. (Fleming.mentakrifkan istilah ini sebagai penghubung antara fikiran dan perasaan yang dipancarkan melalui perantaraan anggota tubuh badan. Mengikut pendapat Margaret H’Doubler (1925). pertumbuhan fizikal dan spiritual. 1925).

1975.I. mental dan rohani. Tumpuan kepada pergerakan untuk kanak-kanak sebagai aktiviti yang bersifat semulajadi dan tidak formal. 1982). II. 1973. Tumpuan kepada matlamat yang sama. bentuk. Stinson. Dimondstein. Dimondstein. 1976). Faktor ini menjadi penggalak kepada pengembangan personaliti dengan meyakinkan 35 . tenaga dan hubungan di antara elemen-elemen tersebut sebagai asas perancangan kandungan kurikulum (Joyce. Penggunaan elemen-elemen pergerakan seperti anggota tubuh. Tumpuan kepada pengalaman (Combest. 1970. masa. Terdapat satu aspek penting berhubung dengan faktor ini. Fleming. ruang. sihat dan mudah dicapai. fizikal dan persekitaran serta membantu mereka untuk melahirkan segala perasaan dalaman yang terpendam melalui perantaraan pergerakan. geraktari sebagai aktiviti yang menyeronokkan. IV. dan pada masa yang sama pengalamanpengalaman dalam kegiatan pergerakan itu membantu kanak-kanak mengesan potensi-potensi mereka untuk melahirkan perasaan serta menjadikannya sebagai alat perhubungan. iaitu perkembangan personaliti kanak-kanak secara menyeluruh. III. Ia melambangkan aktiviti yang menyentuh jiwa kanak-kanak (Brearly. Perkembangan personaliti individu memberi kesan terhadap nilai diri yang merangkumi aspek-aspek fizikal. Ia membantu kanak-kanak menjalin paduan antara mental. 1983.dan daya usaha. 1983).

8. Synder. 1975). Tumpuan kepada keupayaan individu untuk menyelesaikan sesuatu tugas yang diberi mengikut caranya yang tersendiri dan pada masa yang sama. 1981. 1972. pengetahuan tentang bahagianbahagian tubuh. Ayob. Synder. V. daya ketahanan serta fleksibiliti (Arrow. 1984. 1986). Joyce. Huskey. kesedaran yang mendalam terhadap hubungan perceptual dan peluang-peluang untuk meningkatkan kekuatan fizikal. pelopor pendidikan pergerakan kreatif yang banyak memberi sumbangan serta mempengaruhi arah perkembangan program pendidikan jasmani di sekitar tahun-tahun 1930 an hingga 1960-an berpendapat: 36 . cuba mengekalkan hubungan baik dengan kumpulan rakan sebaya (Stinson. Tumpuan kepada aktiviti motor yang bersifat halus dan kasar. 3. (H’Doubler. VI.ketiga-tiga aspek tersebut untuk memberi berbagai kemungkinan seperti merangsang daya imaginasi dan mencabar intelek. Dimondstein.1 Kepentingan Terapi Pergerakan Menurut Jesse William (1964). 1979. menghargai masa dan imbangan. 1983). 1975. 1982. pengetahuan tentang mekanisma pergerakan. latihan koordinasi.

berlakon dengan yakin dan pemahaman terhadap sesama insan yang berasaskan nilai-nilai kemanusiaan yang luhur (Davis. Menurut (Russell. pendidikan Jasmani kreatif ialah pendidikan seluruh individu melalui pengalaman.Pendidikan Jasmani sewajarnya bertujuan untuk menyediakan kepemimpinan yang cekap serta menjadi alat kepada individu atau kelompok untuk bertindak dalam pelbagai situasi secara konstruktif dari segi fizikal. Way 1967) serta pemikiran yang kritis dan bebas (Carelli. 1982). pergerakan ini merangsang pemikiran yang beragama. 37 . imaginasi dan cara menyelesaikan masalah. Helfert dan Shapiro 1973. aktiviti ini juga bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga untuk mencurah keluar jiwa dalaman yang terdiri daripada perasaan dan mood.1975). Ia juga mengukuhkan emosi. Bagaimanapun nilai-nilai positif yang bakal diperolehi daripada pergerakan kreatif bergantung kepada penyertaan seseorang individu dalam bidang tersebut. sifat humor. Objektif yang disarankan oleh William itu pada hakikatnya mencabar para pendidik pendidikan jasmani untuk mempertingkatkan kemahiran mereka agar dapat mendidik dengan lebih berkesan untuk mencorakkan kehidupan kanak-kanak sejajar dengan matlamat yang disarankan. Seperti dengan pengalamanpengalaman kreatif yang lain. mental dan sosial. Menurut Way (1967).

Untuk mengajar pendidikan jasmani kreatif. Dalam tahun 1956 sebuah persidangan American Association for Health. Otot kanak-kanak ini lemah dan mereka kelihatan tidak bertenaga.Melalui pendidikan Jasmani kreatif murid-murid berkeperluan khas juga akan memperolehi banyak manfaat jika ia dilaksanakan dengan teratur dan sistematik oleh guru-guru. Kecergasan fizikal terdapat empat komponen penting iaitu kecergasan kardivaskular. Di antara kebaikan yang yang diperolehi dengan aktiviti pergerakan kreatif ialah murid akan dapat meningkatkan kecergasan. guru tidak memerlukan ilmu yang luas cukup sekadar minat dan rasa tanggungjawab terhadap murid-murid yang didik. physical Education and Recreational Fitness telah bersetuju dengan takrif berhubung kecergasan iaitu kecergasan ialah suatu keadaan yang menunjukkan sejauh mana seseorang itu mampu untuk berfungsi. Kecergasan merupakan soal individu. Namun ia memberi 38 . kecergasan kekuatan dan ketahanan otot. Guru-guru hendaklah bijaksana mengatur aktiviti ini kerana senaman yang sistematik serta pemakanan yang seimbang adalah penting untuk menjamin kehidupan yang sihat dan tahan lasak. Melalui pergerakan kreatif mereka akan seronok bermain dan secara tidak langsung akan membina kecergasan pada diri kanak-kanak ini. Murid-murid berkeperluan khas sering dilihat tidak berdaya dan mudah letih terutamanya murid sindrom dowan. kecergasan kelenturan dan kecergasan berat badan.

implikasi terhadap terhadap keupayaan seseorang individu untuk hidup dengan cara yang paling efektif dengan potensi yang ada padanya. Keupayaan untuk berfungsi bergantung kepada aspek-aspek fizikal, mental, emosi, social dan spiritual yang menjadi komponenkomponen dalam konsep kecergasan yang mana kesemuanya saling berhubung dan berkait antara satu sama lain. (Schurr, 1975). Latihan jasmani yang sering dilakukan boleh mempertingkatkan kekuatan seseorang dan elemen kekuatan ini merupakan factor penting dalam mempelajari kemahiran-kemahiran motor (Rarick & Dobbins, 1975 : Pangrazi 1982). Aktiviti yang rancak juga menyebabkan bebanan tekanan ke atas tulang-tulang dan ini akan menyebabkan ukuran garis pusat tulang-tulang berkenaan menjadi bertambah besar serta memperbaiki strukturnya. Osteoporosis atau demineralization (kekurangan garam galian) adalah berpunca daripada kelembaman. Keadaan demikian akan menyebabkan tulang-tulang menjadi rapuh. Gejala ini dapat diatasi melalui pergerakan kreatif kerana ia boleh membalikkan proses ini di samping membina semula kekuatan tulang-tulang kanak-kanak berkeperluan khas.

3.8.2 Alat Teraputik
39

Pergerakan kreatif sangat berkesan untuk mendidik kanak-kanak bermasalah fizikal dan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan program latihan yang bersesuaian yang boleh mendorong mereka menjadi cergas dan efektif dari segi fizikal. Penggunaan pergerakan yang berkaitan dengan psikomotor, kognitif, efektif dan estetika merupakan nilai-nilai yang sangat penting untuk murid-murid berkeperluan khas. Menurut Nancy Brooks Schmitz (1980), dalam tulisannya antara lain telah menyentuh peri mustahaknya pergerakan kreatif untuk kanakkanak ini. Beliau bersetuju bahawa pergerakan kreatif mempunyai nilai aktiviti yang dapat memperkayakan pengalaman kanak-kanak. Ia patut digalakkan dan dimajukan oleh semua pihak. Guru pendidikan khas perlu mendalaminya untuk kebaikan murid-murid berkeperluan khas. Dalam buku Nancy Brook Schmitz yang berjudul Developing Creative Movement Experiences for the Handicapped, beliau menulis: Pendidikan pergerakan kreatif dapat memberikan peluang-peluang kepada kanak-kanak untuk merealisasikan potensi ereka dengan membangkitkan perkembangan imejkendiri yang positif, dengan

menggerakkan keinginan dalaman yang semulajadi untuk bergerak, dengan meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk berfikir secara kreatif melalui penyelesaian masalah, dengan memupuk interaksi sosial yang positif, dengan membekalkan pengalaman-pengalaman yang boleh membantu kanak-kanak meneroka dan mengembangkan kebolehan-

40

kebolehan fizikal dan kinestetik mereka, dan menyuburkan pengalamanpengalaman estetika. Setiap kanak-kanak mempunyai keistimewaan, bakat keperluankeperluan yang unik dan tersendiri. Kanak-kanak berkeperluan khas juga tidak berbeza dari segi ini. Mereka juga perlukan kasih sayang, mahukan diri mereka diterima oleh orang ramai, menikmati rasa keriangan dan keseronokan bergerak dan melakukan aktiviti-aktiviti untuk

memperintkatkan keupayaan, menumpukan perhatian terhadap sesuatu koordinasi dan kecergasan. Mereka juga ingin berkongsi pengalaman dengan rakan sebaya, ingin merasai cabaran dan kejayaan, ingin mencipta dan mengongsikan hasil-hasil ciptaan mereka dan ingin berhubung. Matlamat-matlamat dan garis-garis panduan kurikulum mengenai pendidikan khas ada menyatakan dengan jelas bahawa ia (pendidikan khas): :

… mesti merangkumi segala kemahiran yang berfungsi, termasuk tingkah laku, kawalan kendiri dan kebolehan motor, sama ada yang seni ataupun yang kasar, komunikasi yang besifat verbal dan non-verbal, keselamatan dan kesihatan, social dan rekreasi, dan kemahiran-kemahiran akademik yang fungsional. Guru-guru berkeperluan khas hendaklah sedar bahawa pergerakan kreatif mampu dijadikan alat yang ampuh untuk mendidik murid-muridnya

41

lompat seperti kuda. Aktiviti jasmani memberikan kanak-kanak rasa kesedaran terhadap tubuh badan mereka. Mengikut pendapat Nellie Mc Caslin (1980). berhubung dengan ini.dengan cara yang efektif. terdapat satu persetujuan umum terhadap pergerakan kreatif dan pergerakan ritual serta ekspresi sebagai wadah yang paling mujarab untuk merawat kecelaan yang dihidapi oleh kanak-kanak. Pergerakan kreatif mampu mencapai matlamat psikoterapeutik dengan meredakan symptom. integrasi emosi dan fizikal dan perkembangan peribadi kanak-kanak. dan ia boleh dijadikan sebagai senaman yang lasak untuk menggalakkan mereka menjadi aktif dan cergas. dan memperkukuhkan pemahaman mereka.1980). pergerakan kreatif memainkan peranan yang berguna dalam pertumbuhan individu melalui interaksi fizikal. mental dan ekspresi dengan geraktari teraputik yang pada dasarnya dibina atas dasar kepercayaan bahawa ekspresi pergerakan mencerminkan unsur dinamik dalam psikik atau batin. Umpamanya aktiviti geraktari mampu meredakan ketegangan atau tekanan emosi dan menyemai rasa riang dalam kehidupan seseorang individu. meregang dan menggerakkan tangan-tangan adalah 42 . Menurut(Leventhal. dan perlakuan pergerakan-pergerakan seperti melompat tali (skipping).

Namun guru memainkan peranan penting untuk membimbing dan menunjukkan contoh-contoh mengenai penerimaan sosial berdasarkan sanjungan terhadap hasil kerja yang memuaskan dan jalinan ikatan yang termetri hasil daripada bentuk kegiatan bermain dan mencipta yang dilakukan secara beramai-ramai. mereka akan memberikan tumpuan kepada kanak-kanak ceberal palsy dan mental retardation supaya kanak-kanak ini memberikan penyertaan yang aktif untuk aktiviti. 3.3 Sosialisasi Aktiviti pergerakan merupakan usaha kerjasama.8. personaliti dan kematangan dan mencari saluran untuk pernyataan kendiri. Murid-murid berkeperluan khas sangat sesuai melakukan aktiviti ini kerana mereka begitu sukar untuk bergaul.di antara senaman yang sungguh menarik. bersosialisasi. Guru-guru pendidikan khas yang peka. terutamanya kepada mereka yang lemah daya koordinasinya. menjalin rasa saling mempercayai dan memikul tanggungjawab menghadapi cabaran-cabaran. Melalui aktiviti ini murid berpeluang menyertai kegiatan dengan rasa riang dan secara sihat. membentuk gaya diri. Tidak dapat dinafikan bahawa ia 43 . menyemai minat-minat baru. menerima arahan dan kurang motivasi. meningkatkan keupayaan bergaul dengan orang lain. maka ia sewajarnya menjadi satu seni ‘pergaulan’ (socialization) – suatu perlakuan sosial yang mengembelingkan individu dalam dinamik berkumpulan.

Adalah penting bagi kanak-kanak untuk mempelajari bagaimana hendak menjadikan diri mereka diterima dari segi sosial. Menurut Joyce Boorman (1971). Dalam menghadapi dilema ini seseorang kanak-kanak itu terpaksa membuat melupakan penyesuaian-penyesuaian buat sementara waktu yang mungkin menuntutnya dan kepimpinan kelompoknya sebaliknya menjadi sebagai pengikut. Seorang pengikut hendaklah digalakkan membina keyakinan motivasi dan minat agar dirinya menjadi berwibawa dan diterima oleh orang ramai dan ini membolehkannya memegang teraju kepemimpinan buat sementara waktu. … kebanyakan kemahiran interaksi sosial yang penting yang dibentuk itu boleh diaplikasikan di luar bidang …. mereka belajar cara memimpin dan menyatakan tentang pengalaman-pengalaman sosial yang bermanfaat ini dari segi ’memimpin’ dan ‘mengikut’. Kerap kali kanak-kanak akan menghadapi masalah-masalah berkawan.memberi peluang luas kepada kanak-kanak untuk saling mempercayai. jika tidak cara hidup mereka akan menjadikan hidup mereka bertambah sulit. suatu hari nanti akan menjadi ketua dan dengan itu akan timbul kemungkinan dirinya disisih oleh rakan-rakan utamanya. Pergerakan tidak boleh menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak 44 . Menurut Clara Furst dan Mildred Rockefeller (1981). bekerjasama dan bersosial.

Murid-murid khas boleh dibentuk ke arah ini walupun memerlukan masa yang agak lama.dalam kehidupan sehari-hari. mempercayai dan menghormati persahabatan dan kepimpinan yang unggul untuk kedua-duanya iaitu diri sendiri dan orang lain. Ini disebabkan pergerakan kreatif mempunyai unsure-unsur dorongan bermain yang semulajadi. Ini disebabkan kanak-kanak ini gemar bergerak. menyatakan dengan membiarkan kanak-kanak bermain secara bebas dalam sesuatu persekitaran yang sesuai dan selamat. kita membolehkannya untuk 45 . dengan ciri-ciri dan maksud-maksud saling kerjasama. Frank dan Goldensen (1964). Hartley. Guru hendaklah bersabar dan tekun melatih mereka untuk mendengar dan mengikut arahan. Fokus konsepsi sosialisasi dalam program pergerakan kreatif dengan menghubungkannya persaingan. Melalui pergerakan kreatif ketegangan tersebut dapat diredakan. meredakan ketegangan perasaan dan tekanan jiwa. Murid-murid berkeperluan khas terutamanya yang hiperaktif tidak dapat mengawal peerasaan dan ketegangan yang dihadapi. ketertiban. namun ia amat berguna dalam membantu kanak-kanak meneroka dan memahami kedua-dua kualiti iaitu ‘memimpin’ dan ‘mengikut’. Kebijaksanaan guru menggunakan pergerakan kreatif untuk mengalihkan hiperaktif kanak-kanak dengan aktiviti yang berfaedah. kebertanggungjawaban.

Muridmurid ini menjadi nakal kerana mereka tidak tahu hala tuju. murid yang slow learner juga kebanyakannya terdiri dari pelajaryang nakal dan tidak boleh duduk diam. Marion North juga mengatakan bahawa pergerakan kreatif adalah kaedah katarik yang mampu melegakan tekanan-tekanan katanya. usaha untuk menggarap maksud yang lebih jitu daripada irama . Guru berperanan membentuk mereka. (North.menghadapi dan menyelesaikan masalah-masalahnya yang paling membebankannya dengan cara yang memuaskan dan sihat.1973) Di dalam kelas berkeperluan khas. bentuk serta hubungan antara gerakan tubuh – gerakan yang merangkumi gerakan sebenar dan pada ketika membuat persediaan dalaman untuk bergerak dengan gerakan yang disudahi secara terkawal selepas selesainya sesuatu pergerakan. Katarsis – konsep tujuan ‘meredakan ketegangan’ adalah dinyatakan dalam contoh berikut: 46 .Walaupun benar ‘tekanan perasaan’ dapat diredakan namun itu bukanlah tujuan akhirnya sebaliknya perasaan atau emosi itu disalurkan kepada jenis aktiviti yang bertujuan dan berdisiplin disiplin terbit daripada aktiviti itu sendiri. ‘’disiplin seni pergerakan adalah amat membebankan oleh kerana bukanlah tujuan utamanya untuk melepaskan ‘tekanan perasaan’ sematamata’’. Aktiviti pergerakan kreatif juga boleh dimanfaatkan untuk mereka.

Adalah menjadi kebiasaan melihat kanak-kanak khas gembira dan riang semasa bermain. melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan secara lebih spontan daripada golongan dewasa. (Ayob. Lebih bersedia untuk melahirkan perasaan mereka secara non-verbal berbanding dengan golongan dewasa. menyediakan satu senarai berhubung dengan perasaan-perasaan dan idea-idea yang dicurahkan oleh kanakkanak melalui pergerakan iaitu melahirkan perasaan terhadap apa yang menarik perhatian mereka. sosio-drama tidak formal yang menggunakan tema-tema yang dinamik dan penggunaan tingkah laku egosentrik yang ganjil. psikologi. emosi dan sosial rakan sebaya. mempunyai masa yang 47 . Dengan menggunakan dan menjadikan tangan-tangan mereka sebagai pedangpedang khayalan. melahirkan perasaan mereka sejajar dengan tahap fizikal. kanak-kanak mempunyai kesempatan untuk melahir dan menangani emosi mereka dengan cara yang kreatif. improvisasi.Dikelilingi dan dihampiri oleh seribu orang musuh. Menurut Winters (1975). 1985: 48) Kebanyakan aktiviti yang melibatkan pergerakan yang berjaya melibatkan lakonan peranan. Dalam aktiviti-aktiviti kreatif tersebut. kanak-kanak menentang mereka habis-habisan demi servival mereka. mereka memusingkan tangan-tangan mereka menghala ke semua arah dalam pergerakan yang memaparkan rasa kemarahan mereka terhadap musuh-musuh bayangan.

Melalui nyanyian mereka akan terhibur dan menenangkan fikiran.8. dan oleh itu mereka melahirkan perasaan mereka dengan cara yang lebih spontan.terhad untuk mempelajari gerak-geri isyarat dan simbol-simbol pergerakan yang bersifat universal. Ini kerana menyanyi memerlukan sebutan bunyi-bunyi 48 . 3. Menyanyi jika digabungkan dengan berbagai aktiviti akan lebih menarik minat murid dan mereka berasa seronok dan gembira. Dengan adanya aktiviti menyanyi ini akan dapat meningkatkan kemahiran murid bertutur dan kemahiran fonologi. Ramai di kalangan murid khas yang gagal menyebut perkataan dengan betul. bebas daripada sebarang tekanan. Mereka juga tidak memiliki perbendaharaan kata yang berbentuk verbal yang mencukupi untuk membolehkan mereka melahirkan perasaan mereka secara verbal Aktiviti-aktiviti pergerakan kreatif penting untuk mewujudkan persekitaran yang dapat membantu kanak-kanak khas memahami perasaan dan idea-idea dan melahirkannya melalui pergerakan. Mereka menyebut hanya dihujung perkataan sahaja.4 Kemahiran Bertutur Pada kebiasaanya pergerakan kreatif diiringi dengan nyanyian dan permainan alat-alat muzik agar ia lebih menarik dan dan menambahkan minat murid terutamanya murid khas. ia sangat membantu guru mencapai matlamat tersebut. Untuk mengukuhkan lisan murid. Muridmurid khas akan menganggap menyanyi lebih kepada bermain dan berehat.

Melalui kaedah ini kanak-kanak akan bertindak dan melakonkan idea-idea pergerakan secara serentak. 3. Murid-murid berkeperluan khas boleh meneroka dan mengembangkan daya kreativiti mereka melalui improvisasi. ia dapat memberi penghidupan yang lebih jitu dan bermakna kepada kanakkanak. Potensi kreativiti mereka berbeza antara satu sama lain sama seperti perkembangan fizikal dan kecenderungan terhadap pembelajaran. Murid-murid khas tidak terkecuali mereka juga adalah insan yang unik dan kreatif.yang jelas dan betul mengikut rentak dan irama serta disampaikan mengikut tekanan. Secara tidak langsung ia membantu murid memperbaiki lisan. Oleh kerana kreativiti merupakan proses yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah mengikut pendekatan baru yang menggunakan pengetahuan dan pemahaman yang bersifat unik dan individualisti.8. intonasi dan nada tertentu. kanak-kanak adalah individu yang unik. Pergerakan menjadi printis bagi membolehkan kanak-kanak untuk memulakan proses kreativiti mereka dan dalam ruang batas pendidikan yang tertentu mereka didorong untuk mencurahkan tenaga kreatif mereka.4 Meningkatkan Kreativiti Kreativiti merupakan elemen yang dinamik yang tersirat di dalam jiwa kanak-kanak. 49 . spontan dan tanpa perancangan awalan.

8. Dan ini amat digemari oleh pelajar-pelajar berkeperluan khas. dan dihormatidi kalangan mereka. terpancar di wajahwajah mereka rasa keriangan yang tercetus daripada getaran penggunaan tenaga. 3. berkembang bersama penemuan dan penerokaan. iaitu mereka yang sedang mengalami proses kreativiti ini.(fizikal dan mental).5 Rumusan Aktiviti pergerakan kreatif jika dijalankan dengan sempurna akan memberi 50 . Kepuasan yang sepenuhnya. Seseorang dapat merasakan bagaimana kanak-kanak itu ‘berfikir’ serta turut bersama mereka merasakan kegembiraan yang terbit daripada curahan perasaan mereka. Menggunakan pendekatan kreativiti adalah pendekatan pengajaran yang bersifat semulajadi dan menyeronokkan. Hasilnya ialah ekspresi yang kreatif. Menurut Fleming (1976). Dalam diri setiap kanak-kanak termasuk murid khas terdapat kebebasan untuk berfikir yang memerlukan saluran untuk mengeluarkan perasaan mereka berhubung dengan pengalaman-pengalaman seharian: ekspresi yang spontan. Ini dapat dilakukan melalui pergerakan jasmani kreatif. Ini sesuai dengan kata-kata Fleming (1976) : Tenaga kreatif yang merupakan elemen yang dinamik dalam setiap diri kanak-kanak.Kreativiti melambangkan bakat semulajadi kanak-kanak dan ia kerap kali tidak dapat dikembangkan di dalam bilik darjah yang bersifat mengongkong.kanak-kanak yang giat bekerja.

Untuk melaksanakan aktiviti ini. keberanian dan sikap positif serta inisiatif dalam pengajaran kreatif. Apa yang diperlukan ialah semangat yang cekal. Murid pendidikan khas tidak berdaya untuk mencungkil bakat mereka sendiri. Tidak seperti yang dikehendaki oleh emak atau tidak seperti yang diharapkan oleh bapa atau guru saya memikirkan apakah 51 . Semua manusia mempunyai hak asasi individu begitu juga dengan kanak-kanak ini. Sebaliknya guru hendaklah berusaha dan mencuba kerana setiap murid ada kelebihannya. Guru-guru perlu membuang segala perasangka buruk terhadap murid-murid pendidikan khas yang sering di label sebagai nakal. mencuba dan menemui cara bergerak yang dapat dijadikan sebagai perantaraan untuk pernyataan kendiri.kesan yang mendalam kepada mnurid-murid berkeperluan khas. Selepas itu guru-guru menerima gerakbalas berdasarkan pergerakan murid sebagai perkembangan semulajadi mereka. Guru dan masyarakat disekelilingnya patut membantu mereka menjadi insan yang sempurna. tidak mendengar kata. Peranan guru ialah membimbing murid-murid meneroka. tidak berdaya dan sebagainya. guru-guru tidak memerlukan latihan dan kepakaran yang tinggi. Menurut Fleming (1976) telah mengubah satu “Akta Hak Asasi” untuk kanak-kanak yang berbunyi: ‘ ’Biarkan saya membesar mengikut keupayaan saya dan cuba memahami mengapa saya ingin membesar seperti saya.

rohani dan intelek. Guru-guru juga bertanggungjawab memberi peluang kepada murid-murid untuk mencipta dan melahirkan perasaan dan fikiran. 3. Tolong cuba memahami dan menolong saya membesar seperti saya! Bagaimanakah kita menolong murid-murid membesar dan menjadi seperti mereka? Guru-guru mempunyai tanggungjawab yang sangat besar untuk menolong murid-murid membesar dan berkembang sebagai individu. Melaksanakan program pergerakan kreatif bukanlah satu tanggungjawab yang mudah. terutama jika kelas dipenuhi dengan kanak-kanak yang sangat aktif dan pelbagai masalah dengan tempoh masa perhatian yang singkat. mereka akan mengajar bersungguh-sungguh di sekolah agar dapat membentuk sahsiah murid berkeperluan khas sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan insan yang sempurna dari segi jasmani. emosi.9 TERAPI MAIN Definisi Bermain adalah media semulajadi bagimengekspresi kendiri kanak-kanak. Namun jika guru mempunyai kesedaran yang tinggi tentang pentingnya pergerakan kreatif kepada murid-murid berkeperluan khas ini.sepatutnya saya menjadi. 52 . Kanak-kanak yang mempunyai daya tenaga yang berlebihan sering mencabar keupayaan guru.

3 Kelebihan Terapi Bermain Memberi peluang pada kanak-kanakmembuat pilihan sendiri.9. 1974) Dianggap sebagai percakapan kanak-kanak.1 Konsep Terapi Bermain Melalui bermain.9. 3. 3. peka kepada perasaan yang dilahirkan oleh kanak-kanak dan membuat refleksiterhadap perasaan tersebut.4 Persediaan Melaksanakan Terapi Main Bilik terapi 53 . Memberi kanak-kanak peluang untuk menemui dan meneroka identiti masing-masing. 2004) 3. Rudolph &Henderson. menghormati kanak-kanak untukmenyelesaikan masalah yang dihadapi sekiranya diberi peluang. menerima mereka tanpa syarat.2 Matlamat Mewujudkan hubungan yang rapo dengan kanak-kanak. Unsur simbolik memberi peluang untuk mengkaji serta menguji pilihan secara imaginasi.9. membolehkan melahirkan masalah. kanak-kanak lebih mengenali dunia. menyedarkan kanak-kanak tentangtanggungjawab mereka. alat mainan adalah kata-katanya.(VirginaAxline. menyediakan tempat selamat bagi meluahkan perasaan. (Thompson. 3.9. Ruang fizikal dan teraputik disediakanmelalui aktiviti bermain.

Play doh. almari dan lain-lain 3. Bekas pas 4. disertakan dengan bahan-bahan resos. telefon.doktor.5.2 Mainan Bercirikan Luahan Perasaan agresif Gari.5.9.3 Mainan bercirikan luahan perasaan dan kreativiti Crayon.9.9. Peralatan military. Aroma terapi Terapi herba 54 .5. Alatan asas seperti rak buku.5 Kategori Main Mainan 3. Set permainan pekerjaan seperti polis. Boneka.9.0 TERAPI ALTERNATIF i.kerusi. tukang masak. peluang untuk menguji realiti kanak-kanak. mudah dimanipulasi oleh kanak-kanak 3. cermin.9. ii. set permainan item rumah seperti seterika. Kad. membekalkan kanak-kanak dengan cara yang boleh diterima untuk meluahkan perasaan yang tidak diingini. Penukul.4 Media Mainan (kriteria) Mendorong ekspresi pemikiran danperasaan kanak-kanak.1 Mainan mencirikan kehidupan sebenar Contohnya pondok anak patung yang lengkap dengan perabot. meja. 3. topeng 3.Kelengkapan bilik terapi bersesuaianbergantung kepada kesesuaian kanak kanak.

meredakan kegelisahan Teh hijau dapat memperbaiki sistem peredaran darah.2 Terapi Herba 55 . Lavender boleh memudahkan tidur.2 Jenis dan manfaat aroma terapi i. iv. vii. iii.membersihkan paru-paru iv. Green apple dapat menyembuhkan mabuk. vi. v.1 Terapi ozon Terapi floortime Terapi pasir Terapi haiwan Terapi snoozelan Aroma Terapi Dapat mengurangkan stres. 4. menenangkan fikiran dan membangkitkan semangat serta ghairah.1. 4. Citronella boleh mengurangkan ketegangan.meredakan hidung tersumbat ii.Dipercayai dapat membersihkan racun/toksid dalam tubuh.iii. Rose dapat membaiki metabolisma dan sistem peredaran darah.seimbangkan hormon v.menguatkan sistem pencernaan 4.

3 Terapi Ozon 56 . Refunction(mengembalikan berfungsi secara normal fungsi) organ kembali 4. Relax(merehatkan) badan diletakkan dalam keadaan suhu yang stabil.2 Proses terapi herba i. Dilakukan secara sinergi (tidak berasingan. 4. Regeneration (pembinaan semula) mengganti sel-sel yang mati dengan yang baru v. menghilangkan kesan sampingan. menambah khasiat ubat.diikuti dengan herba lain yang ada sifat yang berbeza dr herba yg telah digunakan) 4. mengurangkan sifat kekuatan ubat.1 Tujuan dilakukan sinergi Mempercepatkan penyembuhan.garam/batuan) yang mengandungi satuatau beberapa bahan aktif yang dapat digunakan untuk tujuan pengubatan.ikan. iii.2.Herba adalah segala bahan (tumbuhan.2. Mengembalikan keseimbangan tubuh dan bukan sekadar untuk sembuhkan penyakit.alkali dan asid dalam tahap paling bagus dan dapat bantu sistem imunisasi. Release(mengeluarkan) racun dan toksid dikeluarkan dari badan ii.haiwan.

6 peringkat asas perkembangan: Self regulation and interest in the world Intimacy or a special love for the world of human relation 57 .yis.3.4.1 Tujuan terapi ozon Meningkatkan pertahanan badan. 4. Awalnya digunakan untuk merawat luka yang dijangkiti kanser.1 i. boleh dilaksanakan oleh ibu bapa atau individu dengan pengalaman yang minima dan menyeronokkan. dan memberhentikan pendarahan 4.4 Terapi Floortime segala keupayaan kanak-kanak menerusi interaksi yang Menggunakan dirancang sesuai dengan sistem saraf kanak-kanak dalam suasana yang menyeronokkan.Dikenalpasti sebagai satu terapi yang amat selamat tanpa kesan sampingan. mengikut kehendak dan kegemaran kanak-kanak. ii. mengurangkan keradangan. Medical ozon iaitu campuran ozon dan hidrogen yang dihasilkan dalam bentuk gas digunakan. normalkan proses penghasilan hormon dan enzim. menenangkan sistem saraf. kanak-kanak dapat meningkatkan dan membina hubungan yang lebih baik dengan orang dewasa yang berinteraksi dengan mereka.fugus dan protozoa 4. dan menghapuskan pelbagai virus. berguna untuk tujuan pencegahan pelbagai penyakit.

Komunikasi 2 hala Komunikasi kompleks Emotional idea Emotional thinking 4. v. iv.1 Tujuan terapi pasir i. ii. pergerakan otot yang diselarikan dengan perasaan ketika melakukan permainan pasir menyebabkan kanak-kanak lebih fokus dan akhirnya punca sebenar kemarahan atau ketegangan dapat dikeluarkan. iv.5. v. pemilihan alat permainan untuk diletakkan di dalam kotak pasir menjadi simbol terhadap perasaan mereka. Melatih daya kreativiti kanak-kanak Menghilangkan rasa marah Percaya kepada diri sendiri untuk mencipta sesuatu Meningkatkan keyakinan diri Mengembangkan imaginasi dan penggunaan visual kanak-kanak 58 . sayang dan sebagainya. iii.iii.5Terapi Pasir Memberi peluang kepada mereka meluahkan apa yang terbuku di dalam hatinya tanpa paksaan. benci. penggunaan terapi permainan pasir membuatkan kanak-kanak lebih rileks. 4. vi. sama ada marah.

cedera otak dan masalah perkembangan fizikal. ( terapi berkuda) 4.4. autisma.taktile. membantu dalam masalah psikologi. anjing. muzik. ikan. kemampuan berbahasa dan bertutur sertaautisme. burung. peningkatan rasa percaya kepada diri dan mengurangkan stress.Suasana untuk terapi ini mestilah kondusif. ii. dirancang untuk memberi stimulus pada berbagai pancaindera dengan menggunakan kesan lampu. Melatih rasa tanggung jawab dan kasih sayang Mengurangkan kadar kemarahan Tingkatkan semangat dan belaian kasih sayang Melatih kawalan emosi diri Melatih sifat berdikari dan memotivasi diri sendiri Tingkatkan tahap komunikasi 4. vi. v. iv.7. tenang. mental.1 Aktiviti yg boleh dijalankan 59 . 4. iii. dapat membina kawalan diri yang lebih baik.auditori.1 Tujuan terapi haiwan i.6 Terapi Haiwan Haiwan peliharaan yang terdiri daripada binatang seperti kucing.6. suara. lemah fizikal.7 Terapi Snoozeland Terapi stimulasi multisensori (visual. rekreasional dan tidak menganca.pembauan) yang digunakan untuk kanak-kanak masalah mental. emosional. kuda biasanya digunakan dalam terapi ini. bau dan sebagainya.

dementia. Berbaring. iv.i. dan hambatan tumbuh kembang lainnya. iii. taktil.bermain dan memeluk bantal Menikmati buaian Dengar muzik instrumental Buat suara lucu dgn alat khusus Bermain dgn tangga/cermin Perhatikan pola lampu berkelip-kelip 4. ii. suara. Lingkungan terapi snoezelen haruslah aman dan tidak mengancam. musik. 60 .8 RUMUSAN Snoezelen atau 'controlled multisensory stimulation' adalah terapi stimulasi multisensori (visual. auditori. warna. bau. autisma. rekreasional bagi anak dengan hambatan tumbuh kembang khusus. vi. Anak dan orang dewasa yang menjalani terapi ini menikmati stimulasi yang lembut dari panca inderanya. dan penurunan tekanan atau stress. Terapi ini dirancang spesial untuk memberi stimuli pada berbagai indera dengan menggunakan efek lampu. pembauan) yang digunakan untuk anak-anak dengan hambatan mental. Mereka mengalami kontrol diri yang lebih baik. cedera otak. dan lain-lain Ruang terapi snoezelen menyediakan suasana yang ramah. peningkatan rasa percaya diri. v. menyenangkan.

61 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful