1.

0

PENGENALAN DAN KONSEP KEPADA TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS

Terapi dalam Pendidikan Khas adalah berdasarkan konsep kepelbagaian kategori individu berkeperluan khas. Murid-murid berkeperluan khas mempunyai sama ada ketidakupayaan, kecacatan, halangan atau rintangan untuk mencapai perkembangan dari segi kognitif, emosi, social atau psikomotor. Sehubungan itu kaedah terapi dapat membantu murid-murid bermasalah pembelajaran mencapai perkembangan tersebut. Oleh yang demikian, setiap murid Pendidikan Khas yang mempunyai kelemahan, kecacatan, halangan atau rintangan tertentu yang mengganggu mereka menjalani kehidupan seharian atau pembelajaran harus melibatkan diri dalam terapi yang sesuai. Terdapat pelbagai jenis dan bentuk terapi yang boleh membantu mereka dalam setiap kekurangan tersebut. Sebagai contoh, jika murid berkenaan mempunyai masalah dalam pertuturan, dia boleh menjalani terapi pertuturan. Jika dia menghadapi masalah dalam pergerakan motor kasar atau halus (psikomotor), dia boleh didedahkan dengan terapi fisio atau cara kerja. Pelaksanaan kaedah terapi ke atas murid haruslah dilakukan oleh mereka yang berpengalaman dan berpengetahuan seperti doktor atau pakar kesihatan. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa terapi yang boleh dijalankan sendiri oleh ibu bapa dan guru seperti terapi muzik, terapi seni,terapi pertuturan dan terapi pergerakan. Namun begitu, untuk menjalankan terapi tersebut, pihak berkenaan haruslah mendapatkan maklumat atau pengetahuan yang sesuai sama ada melalui pembacaan atau rujukan pada pakar.
1

2.0

KEPENTINGAN AKTIVITI TERAPI KEPADA MURID PENDIDIKAN KHAS

Aktiviti terapi amat membantu murid Pendidikan Khas khususnya bermasalah pembelajaran sama ada di dalam proses pembelajaran atau kehidupan seharian mereka. Seperti yang diketahui, murid-murid Pendidikan Khas mempunyai masalah tersendiri sehinggakan ada di antara mereka yang tidak dapat menguruskan diri dengan baik dan mempunyai halangan dalam menjalani kehidupan seharian.

Di sini, saya menyenaraikan beberapa kepentingan terapi kepada murid Pendidikan Khas : 1. Membantu untuk meningkatkan keupayaan mental, emosi dan kesihatan. Melalui aktiviti terapi, murid Pendidikan Khas dapat meningkatkan keupayaan mereka dalam mengawal mental dan emosi dengan baik. Sekiranya mereka dapat mengawal mental dan emosi dengan baik, maka kesihatan diri mereka juga dapat dijaga dengan baik.Sebagai contoh, terapi main yang membantu murid dalammengawal mental dan emosi mereka ketika bermain dengan kawankawan selain membantu mereka menyihatkan tubuh badandalam bentuk riadah.

2. Membantu perkembangan fizikal dan tubuh badan Murid-murid Pendidikan Khas yang mempunyai masalah dalam psikomotor mereka boleh dipulihkan dengan melakukan terapi yang sesuai. Sebagai contoh, melalui aktiviti terapi hidro yang dapat memberi sokongan ke atas tubuh badan
2

melalui apungan air sedikit sebanyak membantu murid mengawal tubuh badan. Selain itu, terapi fisio juga boleh membantu murid seperti cerebral palsy atau lumpuh untuk menggerakkan psikomotornya untuk menjalankan aktiviti harian atau pembelajaran. 3. Merangsang pemikiran dan kreativiti murid Aktiviti terapi juga dapat membantu murid Pendidikan Khas dalam pemikiran dan kognitif mereka. Sebagai contoh, aktiviti terapi seperti terapi seni dan terapi pergerakan dapat merangsang pemikiran dan kreativiti murid dalam mencipta, membina dan membentuk hasil seni atau pergerakan melalui pemikiran mereka.Melalui terapi seni dan terapi pergerakan juga menggalakkan murid untuk menggunakan keupayaan kognitif mereka ke tahap yang maksimum.

4. Membantu dan merangsang pertuturan dan komunikasi Terapi pertuturan merupakan salah satu aktiviti yang membantumurid untuk mempunyai masalah dengan alat artikulasi merekaseperti gagap, sengau, sumbing dan sebagainya. Melalui aktivititerapi pertuturan, mereka dapat melatih dan merangsang alatpertuturan mereka untuk berkomunikasi dengan lebih baik danmembantu mereka menyampaikan maklumat kepada individu lain.

5. Mengurangkan tekanan dan gangguan mental serta emosi Murid-murid Pendidikan Khas biasanya menghadapi gangguan atau tekanan mental dan emosi sama ada dari keluarga atau persekitaran mereka. Oleh yang demikian, melalui aktiviti seperti terapi bermain, terapi muzik atau aroma tera
3

Murid juga akan diajar untuk melakukan kerja-kerja yang membantu nya dalam kehidupan seharian seperti memasak. murid dapat bergaul dan berkomunikasi dengan individu dan masyarakat di sekitar mereka. Melalui aktiviti terapi. 4 . Membantu untuk meningkatkan kemahiran bersosial murid.Sebagai contoh. emosi dan mental. 7. menjahit. Melalui terapi ini juga mereka dapat meningkatkan keyakinan diri dengan mempercayai keupayaan dan kebolehan diri mereka dalam meningkatkan kualiti hidup mereka dan untuk membantu orang lain. menukang. terapi membeli belah juga dapat membantu murid untuk berinteraksi dengan masyarakat dalam proses jual beli. terapi main yang melibatkan murid dengan murid lain akan membantu mereka untuk berkomunikasi dan bergaul sesame sendiri. 6.pi dapat membantu mereka dalam menenangkan perasaan. terapi cara kerja yang melatih murid dalam membuat kerja atau aktiviti yang mendatangkan hasil. Sebagai contoh. Hal ini kerana terapi-terapi tersebut dalam membuatkan mereka melupakan tekanan atau trauma yang pernah dihadapi dalam kehidupan melalui permainan yang mereka gemari. Murid-murid yang mempunyai masalah dalam pengurusan kehidupan seharian boleh dibantu dengan terapi yang sesuai.menanam. Memperbaiki kualiti hidup dan keyakinan diri. menguruskan diri dan sebagainya. Selain itu. mendobi. lagu atau muzik yang perlahan dan bau-bauan yang menenangkan.

Sebagai contoh. terapi hidro 6.8. manipulasi 3. 3. terapi muzik dapat meningkatkan pengamatan mereka dalam pendengaran dan terapi visual atau penglihatan dapat membantu meningkatkan pengamatan dalam penglihatan. pemanasan & penyejukan 5.1 Terapi Fisio Maksud terapi ini adalah rawatan ke atas ketidakupayaan pada seseorang individu dengan menggunakan kaedah seperti yg berikut: 1. mengurut 2.0 JENIS-JENIS TERAPI DALAM PENDIDIKAN KHAS BERMASALAH PEMBELAJARAN 3. rangsangan menggunakan elektrik dan cahaya Fisio terapi adalah terapi yang dilakukan untuk membantu anak mengembangkan kemampuan motor kasar (gross motor skill). Kemampuan motor kasar meliputi otot-otot besar pada seluruh tubuh yang memungkinkan 5 . latihan teraputik 4. Meningkatkan kemahiran pengamatan (pendengaran dan penglihatan) Kanak-kanak berkeperluan khas yang mempunyai masalah dalam pengamatan sama ada pendengaran atau penglihatan boleh dibantu dengan menjalani beberapa terapi tertentu.

aktiviti . 6 . melompat. dan lain-lain. produktiviti (work) dan pelbagai aktiviti riadah (leisure). dan menulis di papan tulis. strok. koordinasi. Bagi mereka. penyakit. Kemampuan motor kasar juga sangat berhubungan dengan fungsi badan lainnya. Fisio terapi untuk orang dewasa ini umumnya tersedia di hospital atau klinik fisio terapi yang memiliki peralatan khusus untuk itu. menendang. Kanak-kanak dengan kemampuan motor kasar yang kurang.tubuh melakukan fungsi berjalan. dan melempar bola. Kemampuan motor kasar sangat penting kerana membuat tubuh boleh melakukan aktivitinya.2 Terapi Cara Kerja Terapi Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapy (OT) adalah satu profesion kesihatan yang memberi fokus kepada pemulihan kecederaan. kecacatan fizikal dan mental serta faktor keuzuran seseorang individu bagi membolehkan mereka berdikari dalam melakukan aktiviti kehidupan harian (activities of daily living). mengangkat. fine motor skill).aktiviti ini sangat memerlukan tenaga. membongkok. menjaga keseimbangan. 3. Pada orang dewasa. kemampuan anak untuk memangku tubuh bahagian atasnya akan berpengaruh pada kemampuannya menulis (motor halus. dan trauma lainnya yang menyebabkan performa badan terganggu). biasanya fisio terapi diperlukan setelah trauma pada fisik (pasca kecederaan. berlari. memperhatikan aktiviti kelas. Contohnya. akan mempunyai kesulitan dengan kemampuan lain seperti menulis. duduk segera dari keadaan berbaring. duduk tegak.

Sebenarnya.makan dan membuat kerja rumah. pediatrik. memakai baju.Ahli terapi carakerja akan bekerjasama dengan pelbagai profesion kesihatan dan perubatan lain bagi merawat pesakit yang mempunyai masalah dalam fizikal. adalah sejenis pemulihan untuk memperbaiki kualiti hidup seseorang. yang dibantu oleh ahli terapi cara kerja. cara yang betul membantu mangsa strok 7 . Sebagai contoh. geriatrik dan psikiatrik. orthopedik. Ini dilaksanakan untuk menjalankan tugas-tugas kehidupan harian dengan paling berkesan dan cermat untuk mengelakkan kecacatan atau komplikasi. Contohnya. secara ideal. penjagaan diri dan kemandirian di tempat kerja dan riadah. Ahli terapi carakerja perlu kreatif dan inovatif dalam mengadaptasikan setiap sesuatu yang ada di sekeliling pesakit agar boleh digunakan dan memberi manfaat bagi membolehkan pesakit mencapai tahap kefungsian yang optima dalam kehidupan. Memandangkan skop yang luas ini. Ia bertumpu kepada memperbaiki kebolehan menjalankan aktiviti hidup seharian. mampu dan berkebolehan menjalankan tugas harian seperti berjalan. semua ahli terapi perlu bekerja secara kumpulan dengan mangsa strok. medikal. mangsa strok.Terapi cara kerja melibatkan latihan semula otak mangsa strok untuk menyesuaikan diri kepada kekurangan yang disebabkan oleh strok. neurologi. terdapat sedikit pertindihan dengan tugas ahli fisioterapi dan ahli patologi pertuturan.Terapi cara kerja. mandi.terapi cara kerja melibatkan penilaian fungsi kognitif dan persepsi. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi cara kerja ini dapat membantu kanak-kanak berkeperluan khas?.

Terdapat tiga aspek yang mengimbangi kehidupan manusia menjadi teras terapi carakerja untuk dicapai oleh pesakit iaitu berdikari dalam aktiviti kehidupan harian (ADL). Work dan Leisure. menjalankan penilaian persekitaran (rumah.bangun dari katil. masuk ke dalam kereta dan sebagainya tanpa mengabaikan bahagian tubuh yang terjejas. Work dan Leisure. duduk. kecacatan dan keuzuran bagi mencapai kehidupan produktif. sekolah dan persekitaran awam) untuk membolehkan pesakit berdikari dengan kecacatan (handicap) yang ada dan 8 . sensori integrasi dan rundingcara pemantauan dan pencegahan. 3.2. menjalankan penilaian terhadap komponen prestasi carakerja yang terlibat untuk melaksanakan ADL. aktiviti terapeutik. penyakit. kerana ini boleh menambah kekakuan dan kesakitan. Pemulihan Carakerja (Terapi Carakerja) atau lebih dikenali dengan nama Occupational Therapy adalah satu profesyen kesihatan yang memberi fokus kepada penghakupayaan individu dalam merawat kecederaan. Rawatan adalah berbentuk modaliti adjunktif. tempat kerja. menyumbang kepada produktiviti (Work) dan melaksanakan dan mempelbagai aktiviti riadah (Leisure).1 Peranan Ahli Terapi Cara Kerja Pegawai Pemulihan Perubatan (Carakerja) dan Jurupulih Carakerja atau lebih dikenali sebagai Occupational Therapist (OT) mempunyai peranan berikut iaitu menjalankan penilaian piawai untuk mengenal pasti bidang prestasi carakerja pesakit dari tiga aspek ADL. berdikari dan bermakna.

3. dan pelaksanaan carakerja juga turut berkaitan dengan peranan yang perlu dilakukan oleh ahli tedrapi cara kerja. Tambahan lagi.2000) 9 . penulisan dan sistem simbol yang lain (Amarican Speech and Language Association. isyarat. cara adjunktif. atau isyarat tangan.mengimplementasikan terapi mengikut tahap keperluan pesakit menurut empat piawai . Aktiviti kefungsian yang bermakna untuk disembuhkan (purposeful). curative dan rehabilitatif dari aspek terapi carakerja turut dijalankan dari semasa ke semasa.3 Terapi Pertuturan Definisi kepada terapi pertuturan ialah ia merupakan proses perkongsian idea di antara penyampai yang encodes mesej dan penerima yang decodes mesej. Masalah bahasa merupakan satu gangguan dan halangan kepada kefahaman dan penggunaan bahasa pertuturan. mereka akan melaksanakan dokumentasi mengikut piawai yang ditentukan. Peranan mereka juga adalah memberi preskripsi dan latihan menggunakan alat-alat bantuan sementara atau kekal berdasarkan penilaian ke atas bidang dan komponen prestasi carakerja pesakit. penulisan. percakapan. proses ini memerlukan penggunaan sistem biasa seperti simbol. perkhidmatan runding cara promotif. Akhirnya. Selain itu. dan aktiviti terapeutik dapat menggalakkan penyembuhan (enabling).

Kanak-kanak bermasalah pendengaran boleh dibantu mendengar dan bertutur. 1999) Satu kaedah untuk mengajar kanak-kanak pekak menggunakan pendengaran mereka bagi mempelajari bahasa pertuturan melalui ABD atau C dimana penekanan diberikan kepada kemahiran mendengar bunyi pertuturan tanpa membaca pergerakan bibir serta penglibatan ibu bapa dalam proses pembelajaran anak-anak mereka. 10 . namun ia bergantung kepada terapi yang diperolehi.Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. (Judith L Simser.4 Terapi Muzik dan Nyanyian Sebelum meneruskan dengan lebih lanjut. marilah kita sama-sama mengenali apakah yang dimaksudkan dengan muzik dan apakah pula yang dimaksudkan dengan terapi muzik. Terapi pertuturan merupajan kaedah yang ideal untuk kanak-kanak belajar mendengar . muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan. (Unit pertuturan U) 3. (Warren Estabrook. 2000) Teknologi ABD & Koklea Implan boleh membantu potensi mendengar dan bertutur.

11 .” Epik India juga telah membuktikan bahawa muzik adalah punca oyang palingberkuasa yang seringkali bergema seiringan dengan alunan alam semula jadi. termasuk penyakit kanser dan AIDS.“ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. Di mana sebuah bukuajaran Cina “I Ching” menyatakan “muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang. Terapi muzik merupakan satu bidang profesional yang menggunakan muzik untuk pemulihan. Perubahan dari segi kognitif. sosial danemosi dapat dicapai dengan teknik-teknik muzik tertentu. Bagaimana pula dengan terapi muzik? Menggunakan muzik sebagai terapibukan sesuatu yang baru diperkatakan. sebaliknya ia sudah digunakan denganmeluas sejak lama dulu. stress. kerencatan akal. Kehidupan botani juga memberikan reaksi kepada muzik.Nota muzik yang berbeza juga dikatakan mampu untuk mencipta perubahan dalam keadaan alam semula jadi. pemuliharaan dan peningkatan tarafkesihatan mental dan fizikal seseorang. Seramai 6000 hingga 10 000 orang pakar terapi di seluruh dunia memberi perkhidmatan kepada golongan masyarakat terutamanya yang menghadapi trauma. gangguan emosi. Apalagi jika ia dikaitkan dengan manusia yang boleh bertindak balas dengan muzik pada tahap-tahap tertentu.

riadah dan aktiviti.5 Terapi Seni Visual Bidang pendidikan kanak-kanak bermasalah pembelajaran mendapat perhatian yang serius daripada pihak kerajaan dan berbagai usaha telah dilakukan untuk memastikan kanak-kanak ini mendapat perhatian yang sewajarnya.Di antara matlamat muzik terapi adalah pemulihan kekuatan fizikal. Komponen pendidikan seni mempunyai matlamat yang menjurus kepada memenuhi keperluan perasaan individu. riadah dan kreativiti. menyanyi. perbincangan lirik lagu. bidang akademik dan berfungsi. Setelah penaksiran klinikal dibuat. menari atau melukis dengan muzik. pakar terapi muzik akan menjalankan program terapi muzik yang mungkin melibatkan teknik-teknik seperti mendengar. mengurangkan pesakit menanggung kepedihan rawatan. Kurikulum Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran di Malaysia digubal berasaskan keupayaan individu berkeperluan khas. seleksi muzik tertentu. Kurikulum ini terdiri daripada empat bidang iaitu bidang pengurusan hidup. Oleh itu 12 . Pendidikan seni dalam kurikulum pendidikan khas bermasalah pembelajaran bertujuan untuk mengembangkan potensi kanak-kanak bermasalah pembelajaran supaya mereka dapat mengamalkan pengetahuan. kemahiran dan nilai yang diperolehi. 3. memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga serta memberi peluang melepaskan perasaan dan menenangkan fikiran. bidang kerohanian dan nilai-nilai murni serta bidang sosial. bermain alat muzik. Salah satu dari bidang ini komponennya adalah pendidikan seni yang terletak di bawah bidang sosial.

Kepentingan pendidikan seni dalam pendidikan khas ialah bagi meningkatkan kemahiran motor kasar dan motor halus. meneroka fungsi simbolik dalam seni dan membina kemahiran penilaian kendiri.Fatimi Nadiah Zainudeen) Lukisan bukan sahaja memiliki seribu makna malah pelukisnya mampu meluahkan perasaannya. membentuk kecerdasan.“ (20 Oktober 2008 . Seni juga secara umumnya menggalakkan murid meneroka imaginasi. Selangor. Sebuah lukisan pernah menimbulkan persoalan Paul Jambunathan. 13 . Justeru itu seni lukis sudah lama diiktiraf sebagai salah satu daripada jenis terapi membantu pesakit yang berhadapan dengan psikotik. Ia mungkinmenjadi ‘kunci’ kepada sesuatu di dalam diri mereka.pengajaran dan pembelajaran seni dapat mengembangkan bakat. Setiap lukisan mempunyaikaitan psikologi dengan si pelukisnya. Seni digunakan sebagai medium meluahkan perasaan dan ekspresi murid bermasalah pembelajaran. “Jangan ambil mudah luahan artistik orang di sekeliling anda. pakar konsultan psikologi klinikal dan pensyarah kanan dalam Sains Tingkah laku di Sekolah Perubatan. Pusat Perubatan Sunway. kreativiti kanak-kanak tersebut serta menggalakkan perkembangan sosial mereka menerusi nilai yang dipelajari. kemahiran persepsualmotor dan kreativiti seni.

penggunaan pek panas atau sejuk bagi melegakan kesakitan otot juga dianggap sebahagian daripada hidro terapi. Berdasarkan sejarah. Malah. boleh menjadi satu bentuk terapi dimana seseorang itu dapat meluahkan diri mereka yang sebenar. Setelah ditanyakan kepada pemilik lukisan. mandi wap. kerana bukan semua orang dapat berkata-kata dan menyampaikan mesej secara lisan dengan baik. termasuk menghasilkan skulptur. lagu. terapi air dipelopori paderi Bavaria Jerman. atau seni.6 Terapi Hidro Terapi hidro bermakna menggunakan air dalam sebarang bentuk untuk mengembalikan tenaga. mengekal dan menjaga kesihatan. Malah cara ini sebenarnya menggalakkan curahan perasaan menggunakan pendekatan yang selamat dan diterima ramai. Sebastian Kneipp pada awal abad ke-19 yang menghidap batuk kering. seni dapat membantu menggambarkan perasaan yang sukar untuk diluahkan dalam bentuk perkataan. Menurut Paul (2008). Dia percaya banyak penyakit boleh disembuhkan dengan menggunakan air bagi menyingkirkan bahan kumuh dan toksik daripada 14 . Beliau juga mengatakan bahawa.Terdapat banyak jenis terapi air yang ditawarkan termasuklah sauna. 3. skor muzik dan sebagainya. mandi sitz (hanya merendamkan punggung dan paha) atau sekadar berendam dalam air suam. nyata ia menyimpan luka yang dalam.medium lukisan.Gambaran seorang yang tidur di katil pada kedudukan terbalik dengan bahagian kepala diletakkan di hujung dan kaki di kepala katil jauh daripada telahan literalnya.

Jepun. Air boleh menyimpan dan mengalirkan haba serta tenaga. Galen dan Celsus menulis makalah menyarankan amalan mandian sejuk dan suam sangat baik dan berkesan kepada kesihatan tubuh badan. Sejarah rawatan menggunakan air bermula 4. Seringkali kita tertanya-tanya bagaimanakah terapi hidro ini boleh menjadi ejen rawatan? Sebenarnya. Manakala air suam pula akan merehatkan otot. Manakala rumah mandi awam dikatakan menjadi antara unsur penting dalam budaya Rom kuno. penggunaan air bagi tujuan perubatan juga tercatat dalam sejarah Cina. strok dan artritis boleh dilakukan dengan mudah di dalam air. Ia juga boleh melarutkan bahan lain seperti garam galian. India. Terapi air yang dijalankan di kolam renang khas mempunyai kelebihan tersendiri kerana ada pergerakan yang tidak boleh dilakukan di atas tanah (darat) terutama bagi individu yang alami masalah kecederaan tulang belakang. Malah. Air sejuk akan memberi rangsangan kepada salur darah yang dekat dengan kulit untuk mengecut dan mengalihkan lebih banyak aliran darah ke organ dalam badan. mengembangkan salur darah dan membantu menyingkirkan bahan buangan daripada tisu badan. Kini air masih menjadi antara kaedah utama dalam rawatan moden untuk pelbagai jenis masalah kesihatan.sifat air sangat unik. Ia boleh wujud dalam tiga bentuk iaitu cecair (air).badan. Menggunakan air sejuk dan suam secara berselang seli dikatakan boleh 15 . pepejal (ais) dan wap. Yunani dan Timur Tengah. Selain itu.500 tahun sebelum Masihi berdasarkan penemuan runtuhan tab mandi kuno di Pakistan. Asas dalam terapi air ialah suhu air yang digunakan. pakar perubatan Rom.

tekanan hidrostatik. . 3. senaman boleh dilakukan mengikut arus air (arah pergerakan air dan kurang halangan) tetapi apabila apabila otot sudah kuat. mengurangkan keradangan dan merangsang aliran darah. kelikatan air. Halangan ini tanpa disedari dapat membantu pesakit membina kekuatan pada otot yang cedera dan lemah tanpa perlu mengangkat beban. Pada peringkat permulaan. Daya apungan ini membolehkan pesakit menggerakkan anggota yang sakit dengan menggunakan sedikit tenaga dan mengurangkan ketegangan otot yang ditanggung otot tulang belakang dan kaki akan berkurang.Pergerakan 16 .memperbaiki proses penyingkiran bahan kumuh.1 Ciri-Ciri Yang Membolehkan Air Menjadi Medium Rawatan Terdapat beberapa ciri penting yang membolehkan air menjadi medium rawatan iaitu daya apungan. Ciri ini amat berguna membantu pesakit yang tidak boleh bersenam akibat sakit pada sendi terutama pada lutut.6. tulang belakang dan pinggul selain dapat membantu merawat pesakit yang mengalami keretakan tulang dan masalah berlebihan berat badan.gabungan seseorang pesakit daya apungan dan kelikatan mengikut melakukan pergerakan kemampuannya. membolehkan Bagaimanapun. Dalam air. Ciri yang kedua ialah kelikatan air. Ia memberi halangan kepada pergerakan. badan akan menjadi 90 peratus lebih ringan kerana ia ditampung oleh daya apungan air. senaman bolehlah dibuat melawan arus.

Suhu air yang sesuai untuk terapi ialah antara 32 hingga 34 darjah Celsius (air terasa suam).Terapi air membantu pesakit menggerakkan otot yang cedera dan pada masa sama ia mengurangkan masalah bengkak pada otot.air ini juga dianggap sebagai urutan. bengkak atau cedera Seterusnya. Ia juga membantu sel menyingkirkan bahan kumuh dan digantikan dengan oksigen serta nutrien. tekanan hidrostatik. Tekanan ini membantu meningkatkan kepekaan pesakit terhadap pergerakan semua ototnya. Air suam akan merehatkan otot dan membolehkan ia digerakkan tanpa berasa sakit. Bagaimanapun jangan berendam dalam air yang dirasakan terlalu panas kerana ia boleh mendatangkan kemudaratan terutama kepada pesakit yang ada masalah jantung. Apabila berendam dalam air suam. Jadi seluruh badan akan menerima manfaatnya. Keadaan ini juga membolehkan enzim dan endorfin (ejen penahan sakit semula jadi dalam badan) bekerja dengan lebih baik khususnya pada anggota yang sakit. kebanyakan pesakit tidak mahu menggerakkan otot berkenaan bagi mengelakkan rasa sakit tetapi perkara ini sebenarnya hanya akan menyebabkan otot menjadi tegang. Ciri yang keempat pula ialah suhu air. halangan dan daya apungan 17 . Apabila mengalami kecederaan otot. salur darah akan menjadi kembang dan melancarkan aliran darah yang secara tidak langsung mempercepatkan proses penyembuhan. Apabila berada dalam air. Ketiga. Kedalaman berbeza akan memberi tekanan. Air memberi tekanan dari semua arah. seluruh badan akan menerima urutan. haba.

melalui terapi ini. Jika kita seorang yang cepat demam dan mempunyai antibodi badan yang lemah. Kelebihan terapi hidro ini juga ialah dimana air menjadi ejen anti pengecutan otot yang tidak terkawal. 3. masalah ini dapat diatasi melalui terapi air kerana ia dapat mengurangkan suhu badan (ketika demam). Tambahan lagi. kita banyak mengambil makanan ringan yang mempunyai pelbagai perisa dan pewarna tambahan. meningkatkan daya ketahanan (melalui senaman dalam air). Jadi pesakit boleh memilih berada pada kedalaman mengikut kemampuan dan masalah yang dihadapi. ia dapat membantu badan menyingkirkan bahan toksin tersebut. sekaligus 18 . Jika kita perhatikan .yang berbeza.Kelebihan Terapi Hidro Terdapat banyak kelebihan dalam terapi hidro ini antaranya dapat menguatkan otot. memperbaiki keupayaan melakukan senaman regangan (pergerakan yang tidak boleh dilakukan di darat boleh dibuat dalam air).2 Kelebihan . meningkatkan keyakinan diri khususnya pada pesakit yang tidak dapat mengikuti program di darat boleh mendapat manfaat melalui terapi air dan membuatkan mereka berada dalam keadaan yang lebih baik.6. Ini amat baik untuk pesakit kanak-kanak serebral palsi atau pesakit dewasa yang kerap alami kekejangan otot. Disamping itu juga.Terapi ini juga dapat mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kecederaan apada badan. merehatkan minda dan badan serta dapat melegakan kesakitan yang dialami. Namun. terapi ini dapat meningkatkan kepekaan deria. terapi ini dapat memperbaiki keseimbangan.

Bina keyakinan diri Kreativiti. Kawalan diri. Merangsang pertuturan. fizikal. psikologi dan spiritual kepada keadaan yang lebih baik atau normal. memelihara dan memulih keadaan emosi.dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan meningkatkan sistem imun badan. Melatih sikap bekerjasama. 19 .3 Kepentingan Terapi Hidro Hidroterapi merupakan suatu bidang yang agak luas bertujuan untuk mengembalikan. 3.6. Latihan ‘Social skill’.4 Pengamatan Terdapat beberapa latihan dalam pengamatan antaranya ialah: • • Latihan koordinasi badan dan anggota badan yang lain Latihan daya kepimpinan. Antara kepentingan hidroterapi ini ialah: • • • • • • • • • • Menghilangkan tekanan Keupayaan berkomunikasi Simulasi sistem otak.6. Meningkatkan kesabaran 3. Ia juaga boleh membantu mengawal tekanan darah dan paras gula dalam badan dan memperbaiki pernafasan.

3. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya. Oleh itu.6.1 Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami oleh murid PPKI di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. 3. Peningkatan ‘self-esteem’ (keyakinan diri). Guru juga harus ingat bahawa murid-murid PPKI tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. Daya konsentrasi.5. Ada murid-murid PPKI yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam renang. 20 . Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut.• • • • Manipulasi tangan dan jari-jemari. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat.6.5 Panduan Keselamatan Sebelum menjayakan aktiviti renang untuk murid-murid PPKI ini. Pembentukan ‘body image’.

5.6. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek.Aktiviti Terapi Hidro (Renang) Pendahuluan Memanaskan badan dan meregangkan otot. 3. ‘Eye Contact’ boleh membantu membina keyakinan murid.2 Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. 21 .3 1. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air.6.5.   2.3. Isi Pelajaran Bermain-main di tepi air.  Aktiviti . Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. Mengenakan jaket keselamatan.

Tubuh kita tidak sakit.7 TERAPI WARNA Seringkah anda merasa tubuh kurang selesa? Bukan hanya tubuh. Melakukan aktiviti berjalan di dalam kolam dengan bantuan guru. Murid keluar daripada kolam dengan menggunakan kaedah tertentu. dan mental) manusia. tetapi tidak ada merasa untuk melakukan sesuatu. Aktiviti renang ini hendaklah dengan bantuan guru. emosi. Murid masuk ke dalam kolam dengan bantuan guru dengan cara yang betul   Guru membantu murid mengadakan aktiviti-aktiviti ampungan. Mengemaskan dan membersihkan diri. Hal sedemikan sering dipanggil “mood”. 3. Warna mempengaruhi aura tubuh sehingga jika tubuh berlebihan atau kekurangan salah 22 . sejak zaman Mesir Kuno memang sudah dipercayai mempunyai pengaruh yang besar pada tubuh (fizik. Jangan terburu-buru tetapi cuba berfikir mungkin kita mempunyai penyakit. 3. Janganjangan tubuh kita hanya kekurangan salah satu unsur warna saja. Warna. • • Penutup Aktiviti kelonggaran dan regangan tangan dan kaki. tetapi hati dan perasaan pun tidak selesa. Aktiviti renang bebas menggunakan bola juga perlu dengan pemerhatian guru.

tetapi ia boleh membantu proses penyembuhan sebuah penyakit lewat gelombang atau vibrasinya. Dalam buku Colour Therapy. tentu ada kombinasi warna lain yang boleh membuat orang merasa rileks dan tenang. Contohnya. sederhana bahawa warna sangat mempengaruhi tubuh jika seseorang masuk ke ruangan yang berwarna hitam kelam atau coklat tua. terapi warna adalah penyembuhan sebuah penyakit dengan mengaplikasikan warna-warna yang tepat untuk penyembuhan dalam bentuk yang lebih efektif berbanding sinaran matahari.7. Oleh kerana itu terapi warna juga boleh diterapkan pada kanak-kanak dengan keperluan khusus seperti sindrom down. walau apa pun isinya. Warna bukanlah ubat. akan terjadi ketidakseimbangan tubuh yang akhirnya mempengaruhi mood dan kesihatan tubuh. Menurut Gitta S van Engelen. warna memang mempunyai kekuatan untuk tubuh. kanak-kanak kesulitan untuk belajar dan sebagainya.1 Kepentingan Terapi warna Terapi warna mengimbangkan aura tubuh Warna mempengaruhi setiap orang. Pengaruh Dan Kekuatan Warna Dalam Kehidupan dikatakan. Tubuh dan fikiran orang itu tidak akan rasa berlama-lama di ruangan itu.satu warna. 23 . kanak-kanak dengan kecerdasan di bawah normal. 3. Jika ada warna yang membuat tubuh dan fikiran merasa tidak selesa. disleksia. autis. pengamal terapi warna.

Terapi warna tidak boleh diberikan kepada seluruh murid sekaligus kerana keperluan mereka berbeza-beza. Apa yang perlu diingat. jelas Gitta. Aura kanak-kanak dengan keperluan khusus biasanya tidak seimbang. Namun seseorang boleh medapatkan sendiri warna yang diperlukan. Namun setiap kanakkanak mempunyai peningkatan kecenderungan yang berbeza. Jika mereka terlatih untuk menjalani terapi warna sendiri.Penggunaan terapi warna sangat membantu kanak-kanak untuk menyalurkan marahnya. mereka boleh menghilangkan rasa marah itu dengan menyerap warna tertentu. bincang dulu dengan ahli terapi warna untuk menentukan warna apa yang tubuh kita perlukan. Menentukan warna yang diperlukan memang sebaiknya dilakukan oleh ahli terapi warna. Sebaiknya sebelum melakukan terapi warna. Mereka mengamuk kerana orang lain tidak mengerti apa yang mereka inginkan. Dalam buku Colour Teraphy ditulis: 24 . Biasanya saya melakukan bertanya dulu. Jakarta Selatan. tubuh memiliki tujuh buah cakra yang sangat dipengaruhi oleh warna. baru menentukan warna apa yang mereka perlukan pada saat itu. Aura mereka cenderung berwarna hitam. kata Gitta yang mempraktikkan terapi warna di sekolah International Center for Special Children in Education.

melegakan bawah pinggang. Hijau adalah warna penyembuh kerana ia mengimbangkan dan menstabilkan tenaga tubuh. Warna ini membantu meningkatkan 25 . dan jangkitan saluran kencing. mati pucuk. Warna Jingga – berhubungan dengan cakra limpa yang mengatur sirkulasi dan metabolisme. seksualiti. Biru – berhubungan dengan cakra kerongkong. Warna kuning juga boleh mengawal konsentrasi haid. Ungu – merupakan warna cakra mahkota dan berhubungan dengan tenaga dari fungsi fikiran tertinggi. dan kesedaran. tekanan darah rendah. dan migran. penyakit kulit. kekurangan tenaga. Warna ini sangat menenangkan dan sangat baik untuk insomnia. Hijau – berhubungan dengan cakra jantung. Kuning – berhubungan dengan dengan cakra solar plexus yang mempengaruhi intelektual dan mengambil keputusan. kekuatan. Warna ini juga berhubungan dengan kegembiraan dan keceriaan.Warna merah – berhubungan dengan cakra dasar yang mempengaruhi kecergasan. Merah boleh mengatasi anemia. asma.

Namun jika tubuh masih merasa rileks dan sedap. lakukan selama lima hingga 10 minit setiap kali terapi. Terapi warna boleh dilakukan sendiri dengan berbagai cara. lakukan maksima empat kali seminggu. Di ruangan itu kita tidur dengan santai sambil mendengar muzik yang sesuai. Selain itu. Gitta mengingatkan. termasuk memakai baju dengan warna-warna yang diperlukan. pakai pelapik berwarna hitam untuk meja makan. Hitam – sering dikaitkan untuk menekan nafsu makan. serta mengubati kelainan mental dan saraf. Bagi yang ingin mengurangi berat badan. Walau tidak secepat sinar. Kita boleh menggunakan ruangan kecil dengan lampu berwarna. bergantung yang diperlukan. jika rasa sudah tidak sedap. mengurangi rasa tidak berdaya. terapi boleh diteruskan sampai tubuh merasa cukup. Jadi kalau kita ingin merasa 26 . biarkan kulit terbuka tanpa penutup agar penyerapan warna lebih banyak. orang juga boleh memegang benda dengan warna yang kita perlukan. gelombang warna yang ada pada baju mampu merembat masuk melalui kulit. Jika perlu. Cara terapi warna sangat banyak. segera hentikan kerana bererti tubuh sudah cukup menerima warna itu.rasa percaya diri.

Kadar getaran terendah dan jarak gelombang cahaya terpanjang (Lembu tidak boleh melihat warna merah tetapi mampu merasai getaran warna merah) 27 . Bila mahu wawancara pakailah baju warna biru. Warna berkaitan kepantasan dan stamina. 7 bahagian ini dapat diterangkan dengan melihat kepada berikut: Meridian 1 : Warna Merah Jenis Batu Permata/Kristal: Batu Delima. Keterangan : Warna darah dan hangat. Manakala batu permata asli mempunyai kesan dari segi getaran warna yang terhasil dari Shumann Resonance Frecuency. Jasper Merah. Spinal. Nilam Merah. Coral. Tubuh manusia mempunyai 7 bahagian asas yang digunakan untuk merawat sesuatu penyakit. Akik Merah dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna merah. Garnet Merah. Almandine. Batu permata asli mempunyai kesan yang lebih di dalam kegunaan untuk terapi kesihatan jika dibandingkan dengan kristal buatan. Kristal buatan manusia hanya bergantung kepada terapi warna sahaja. Ketujuh-tujuhnya diwakili oleh warna masing-masing dan warna-warna inilah mewakili warna batu permata yang akan digunakan untuk merawat sesuatu jenis penyakit.berani. pakailah baju warna merah. kerana biru melancarkan komunikasi. Sedangkan warna hitam bisa meningkatkan rasa percaya diri. Pancaran ini hanya dimiliki oleh benda-benda hidup dan jisim kurniaan Tuhan termasuk batu permata semula jadi ini.

asma. Akik Oren. paru-paru. kegembiraan dan motivasi Kegunaan Terapi: a) Membantu merawat masalah berkaitan sistem pencernaan. osteoperosis dan kemurungan. Meridian 3 : Warna Kuning darah 28 . tangan dan kaki sejuk dan tekanan rendah. pankreas dan limpa b) Pembuka selera dan sebagai perangsang seks c) Sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi d) Membantu mengurangkan kahak. Meridian 2 : Warna Orange Jenis Batu Permata/Kristal: Kuartza Oren.Kegunaan Terapi: a) Mengawal buah pinggang. Amber Oren. e) Warna merah bertindak sebagai perangsang seks f) Bagus untuk kanak-kanak sekolah g) Untuk mengurangkan arthritis. pundi dan bahagian bawah badan b) Merangsang jantung. paru paru. Jasper Oren. meningkatkan tekanan darah c) Membantu penyerapan zat besi dan oksigen d) Membina sel darah merah dan meningkatkan stamina. kejang. Carnelian Oren dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna oren Keterangan: Warna untuk kesihatan.

kecantikan. Aventurine. Dikenali sebagai ‘desicive yellow’ (kuning ketegasan) Kegunaan Terapi: a) Menguatkan sistem saraf. kesihatan. kegembiraan dan pemikiran yang tegas 29 . sistem ketahanan badan dan fikiran b) Membantu mengurangkan gangguan sistem penghadaman dan alergi c) Membantu badan membuang toksin melalui kulit contoh ekzema. Meridian 4 : Warna Hijau Jenis Batu Permata/Kristal: Jed. Kuartza Kuning. jerawat. Akik Hijau. Zirkon Hijau dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna hijau Keterangan : Warna semulajadi yang melambangkan keseimbangan kasih sayang. Zamrud.Jenis Batu Permata/Kristal: Citrine. d) Membaiki masalah kencing manis dan kegemukan e) Melegakan masalah kekurangan kalsium f) Letakkan kristal berwarna kuning/oren berhampiran meja komputer untuk mengurangkan radiasi dan meningkatkan konsentrasi. Amber Kuning dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna kuning Keterangan: Warna matahari dan warna asas kepada kehidupan. Warna kebijaksanaan dan dapat merehatkan minda. Nilam Kuning. Tenaga yang baik dari matahari terdapat dalam batu permata asli. Malakit Hijau. Manikam (Topaz) Kuning. Akik Kuning.

dan kanak-kanak yang terlalu aktif Meridian 7 : Warna Ungu Jenis Batu Permata/Kristal: 30 . Ia dikenali sebagai ‘colour of distance’ dan dapat membantu menenangkan fikiran. susah untuk tidur. demam. sun burn. Kuartza Biru.Kegunaan Terapi: a) Membantu melegakan badan dan minda ketika menghadapi tekanan b) Menyeimbangkan emosi c) Menstabilkan tekanan darah. Blue Sandstone dan lain-lain batu permata asli dan kristal asli berwarna biru Keterangan: Warna kedamaian. jerawat dan tekanan e) Gunakannya jika ingin mendapatkan ilham f) Digunakan untuk rawatan terkejut. kegatalan kulit. b)Memudahkan untuk mengingati ucapan c)Membuang racun dalam badan d)Digunakan untuk melegakan kesakitan. tenang dan relaks. asma yang teruk. Akuamarin Biru. Lapis Lazuli. degupan jantung yang tidak normal. melecur yang teruk. demam dan ketakcernaan Meridian 5 & 6 : Warna Biru Jenis Batu Permata/Kristal: Nilam Biru. sakit kepala. bronkitis. Juga dikenali sebagai ‘communicative blue’. tekanan. Turquoise. kandungan asid dan alkali dalam badan d) Membantu mengurangkan kulit berminyak. Kegunaan Terapi: a)Meningkatkan kreativiti dan kebijaksanaan.

Ledua-dua warna ini menseimbangkan tenaga. Merah (Yang) adalah panas dan biru (Yin) adalah sejuk. Batu Kuartza. Kegunaan Terapi: a) Berhubung dengan sistem saraf. Dalam terapi getaran warna. Warna ungu mempunyai getaran yang cepat dan dikenali sebagai warna yang menyembuhkan penyakit. Batu Kristal dan batu permata asli dan kristal asli lain yang berwarna putih Keterangan: Warna putih adalah warna asas dan merangkumi spektrum yang penuh untuk semua warna dan getarannya.Amethyst dan semua batu permata asli dan kristal asli berwarna ungu Keterangan: Gabungan warna merah dan biru. warna putih digunakan dalam semua situasi untuk membantu proses penyembuhan penyakit Kegunaan Terapi: 31 . Zirkon. Cahaya putih adalah cahaya dari matahari dan mempunyai tahap tenaga tertinggi.Warna Putih Jenis Batu Permata atau Kristal: Berlian. kulit dan rambut b) Merehatkan badan dan minda c) Anti bakteria – baik untuk merawat jerawat dan ekzema Meridian 8 .

32 . kreatif. Mereka gemar mencipta dan tidak keberatan untuk memberi penghargaan atau berasa bangga terhadap hasil ciptaan sendiri atau kelompok sebaya. Naluri suka bermain ini boleh disalurkan kepada bentuk pengalaman yang kreatif yang dapat membina situasi dan persekitaran yang sesuai untuk pertumbuhan fizikal. Oleh itu aktiviti pergerakan kreatif hendaklah disusun berdasarkan ciri-ciri suka bermain. Kanak-kanak dikenali sebagai individu yang suka bermain. c) Juga boleh digunakan jika spectrum warna lain tidak memberikan apaapa kesan 3. ritma dan kebebasan mencurahkan perasaan dan idea untuk memberikan keseronokan dan kepuasan. Kanak-kanak mempunyai naluri terhadap rentak dan irama. pergerakan yang berirama dan kemampuan kreativiti yang semulajadi. isu dan masalah persekitaran mereka. mental dan sosial yang sihat. Ingin melahirkan perasaan dan idea serta ingin tahu tentang sesuatu demi mempelajari dan memahami konsep.a) Warna putih adalah warna utama dalam getaran untuk badan dan minda b) Boleh digunakan bersama warna lain sebagai penggalak penyembuhan.8 TERAPI PERGERAKAN KREATIF Kanak-kanak sejak dilahirkan suka bergerak bebas.

Aktiviti bagi mereka adalah intisari kehidupan. Mereka lari untuk mendapatkan kepuasan berlari semata-mata. Dauer dan Prangrazi (1983). Keinginan-keinginan pada peringkat awal ini harus ditumpukan kepada pergerakan-pergerakan kreatif yang mempunyai fungsi-fungsi tertentu seperti pertumbuhan fisiologi dan motor. Keinginan untuk diterima oleh kelompok sebaya dan hidup bermasyarakat.mengembara. telah mengenal pasti sembilan keinginan asas kanak-kanak iaitu Keinginan untuk bergerak. irama dan daya kreatif sebagai media oleh kanak-kanak untuk melahirkan daya ekspresi. Menurut ‘Pergerakan Gladys Andrew untuk Fleming (1976). Namun maksudnya menjurus ke arah yang hampir sama iaitu penggunaan pergerakan tubuh badan. memperoleh kepuasan kreativiti. kanak-kanak mempunyai keinginan-keinginan untuk bergerak. Pendidikan Pergerakan. perkembangan psikologi dan mental serta rohani dan sosial. bersaing. Pendidikan Pergerakan Moden. berjaya dan diperkenankan. dan mengetahui. Pergerakan Pendidikan Berirama. Keinginan-keinginan ini juga tidak terkecuali kepada murid berkeperluan khas. berlakon dan sentiasa aktif yang tidak boleh dipuaskan. istilah Beliau Kreatif’ pendidikan 33 .Mengikut pendapat Dauer dan Prangrazi (1983). Drama Kreatif dan Pergerakan Kreatif adalah di antara istilah-istilah yang kerap digunakan dan kadangkala penggunaannya silih berganti antara satu sama lain. memperoleh kecergasan fizikal dan daya penarik. geraktari menggunakan kanak-kanak.

Mengikut pendapat Margaret H’Doubler (1925). Ini akan membolehkan seseorang individu itu menghayati serta menghadapi tuntutantuntutan hidup dengan berkesan. Ini juga merupakan ekspresi emosi kendiri yang disalurkan melalui aktiviti pergerakan berirama. (Fleming. geraktari kreatif ialah sejenis tarian berunsur pendidikan yang membantu proses pembesaran seseorang individu.1976). komunikasi atau kepuasan peribadi. pergerakan kreatif mempunyai beberapa ciri seperti berikut: 34 . Proses ini kemudian membentuk pemikiran mental dan merencana aktiviti yang merangsang daya berfikir. Apa yang dipersembahkan oleh penari-penari itu bukanlah bertujuan untuk menarik perhatian atau mencetuskan sensasi tetapi untuk mencurahkan perasaan dalaman yang terbuku. Bentuk geraktari seperti yang digariskan oleh definisi di atas merujuk kepada daya ekspresi mental dan jasmani yang dilakukan secara jujur dan spontan. 1925).mentakrifkan istilah ini sebagai penghubung antara fikiran dan perasaan yang dipancarkan melalui perantaraan anggota tubuh badan. Ini membayangkan cara seseorang individu menggunakan pergerakan dalam menyelesaikan tiga komponen utama dalam geraktari untuk tujuan-tujuan ekspresi. pertumbuhan fizikal dan spiritual. (H’Doubler.Berdasarkan difinisi dan takrifan yang diberikan.

Dimondstein. II. masa.dan daya usaha. 1982). Tumpuan kepada pergerakan untuk kanak-kanak sebagai aktiviti yang bersifat semulajadi dan tidak formal. sihat dan mudah dicapai. Perkembangan personaliti individu memberi kesan terhadap nilai diri yang merangkumi aspek-aspek fizikal. mental dan rohani. 1973. fizikal dan persekitaran serta membantu mereka untuk melahirkan segala perasaan dalaman yang terpendam melalui perantaraan pergerakan. bentuk. Stinson. geraktari sebagai aktiviti yang menyeronokkan. ruang. 1976). iaitu perkembangan personaliti kanak-kanak secara menyeluruh. Ia membantu kanak-kanak menjalin paduan antara mental.I. 1970. Dimondstein. Faktor ini menjadi penggalak kepada pengembangan personaliti dengan meyakinkan 35 .1975. Tumpuan kepada matlamat yang sama. Terdapat satu aspek penting berhubung dengan faktor ini. IV. dan pada masa yang sama pengalamanpengalaman dalam kegiatan pergerakan itu membantu kanak-kanak mengesan potensi-potensi mereka untuk melahirkan perasaan serta menjadikannya sebagai alat perhubungan. Fleming. Penggunaan elemen-elemen pergerakan seperti anggota tubuh. 1983). 1983. tenaga dan hubungan di antara elemen-elemen tersebut sebagai asas perancangan kandungan kurikulum (Joyce. Tumpuan kepada pengalaman (Combest. III. Ia melambangkan aktiviti yang menyentuh jiwa kanak-kanak (Brearly.

1979. (H’Doubler. kesedaran yang mendalam terhadap hubungan perceptual dan peluang-peluang untuk meningkatkan kekuatan fizikal. Joyce. Synder. VI. latihan koordinasi. 1983). 1975). Ayob. 1972. Tumpuan kepada aktiviti motor yang bersifat halus dan kasar. 1984. V. 1981. 1986). 3. cuba mengekalkan hubungan baik dengan kumpulan rakan sebaya (Stinson. pengetahuan tentang bahagianbahagian tubuh.1 Kepentingan Terapi Pergerakan Menurut Jesse William (1964). menghargai masa dan imbangan.ketiga-tiga aspek tersebut untuk memberi berbagai kemungkinan seperti merangsang daya imaginasi dan mencabar intelek. 1982. 1975. Tumpuan kepada keupayaan individu untuk menyelesaikan sesuatu tugas yang diberi mengikut caranya yang tersendiri dan pada masa yang sama. daya ketahanan serta fleksibiliti (Arrow.8. pelopor pendidikan pergerakan kreatif yang banyak memberi sumbangan serta mempengaruhi arah perkembangan program pendidikan jasmani di sekitar tahun-tahun 1930 an hingga 1960-an berpendapat: 36 . Huskey. Synder. pengetahuan tentang mekanisma pergerakan. Dimondstein.

sifat humor. aktiviti ini juga bukan sahaja menyeronokkan tetapi juga untuk mencurah keluar jiwa dalaman yang terdiri daripada perasaan dan mood. Menurut (Russell. pergerakan ini merangsang pemikiran yang beragama. Way 1967) serta pemikiran yang kritis dan bebas (Carelli. pendidikan Jasmani kreatif ialah pendidikan seluruh individu melalui pengalaman. imaginasi dan cara menyelesaikan masalah. Seperti dengan pengalamanpengalaman kreatif yang lain. Ia juga mengukuhkan emosi. Bagaimanapun nilai-nilai positif yang bakal diperolehi daripada pergerakan kreatif bergantung kepada penyertaan seseorang individu dalam bidang tersebut. Helfert dan Shapiro 1973. mental dan sosial.Pendidikan Jasmani sewajarnya bertujuan untuk menyediakan kepemimpinan yang cekap serta menjadi alat kepada individu atau kelompok untuk bertindak dalam pelbagai situasi secara konstruktif dari segi fizikal. 37 .1975). berlakon dengan yakin dan pemahaman terhadap sesama insan yang berasaskan nilai-nilai kemanusiaan yang luhur (Davis. Objektif yang disarankan oleh William itu pada hakikatnya mencabar para pendidik pendidikan jasmani untuk mempertingkatkan kemahiran mereka agar dapat mendidik dengan lebih berkesan untuk mencorakkan kehidupan kanak-kanak sejajar dengan matlamat yang disarankan. Menurut Way (1967). 1982).

Murid-murid berkeperluan khas sering dilihat tidak berdaya dan mudah letih terutamanya murid sindrom dowan. kecergasan kekuatan dan ketahanan otot. Di antara kebaikan yang yang diperolehi dengan aktiviti pergerakan kreatif ialah murid akan dapat meningkatkan kecergasan. guru tidak memerlukan ilmu yang luas cukup sekadar minat dan rasa tanggungjawab terhadap murid-murid yang didik. Otot kanak-kanak ini lemah dan mereka kelihatan tidak bertenaga. Melalui pergerakan kreatif mereka akan seronok bermain dan secara tidak langsung akan membina kecergasan pada diri kanak-kanak ini. Dalam tahun 1956 sebuah persidangan American Association for Health. Untuk mengajar pendidikan jasmani kreatif.Melalui pendidikan Jasmani kreatif murid-murid berkeperluan khas juga akan memperolehi banyak manfaat jika ia dilaksanakan dengan teratur dan sistematik oleh guru-guru. Guru-guru hendaklah bijaksana mengatur aktiviti ini kerana senaman yang sistematik serta pemakanan yang seimbang adalah penting untuk menjamin kehidupan yang sihat dan tahan lasak. Namun ia memberi 38 . kecergasan kelenturan dan kecergasan berat badan. physical Education and Recreational Fitness telah bersetuju dengan takrif berhubung kecergasan iaitu kecergasan ialah suatu keadaan yang menunjukkan sejauh mana seseorang itu mampu untuk berfungsi. Kecergasan fizikal terdapat empat komponen penting iaitu kecergasan kardivaskular. Kecergasan merupakan soal individu.

implikasi terhadap terhadap keupayaan seseorang individu untuk hidup dengan cara yang paling efektif dengan potensi yang ada padanya. Keupayaan untuk berfungsi bergantung kepada aspek-aspek fizikal, mental, emosi, social dan spiritual yang menjadi komponenkomponen dalam konsep kecergasan yang mana kesemuanya saling berhubung dan berkait antara satu sama lain. (Schurr, 1975). Latihan jasmani yang sering dilakukan boleh mempertingkatkan kekuatan seseorang dan elemen kekuatan ini merupakan factor penting dalam mempelajari kemahiran-kemahiran motor (Rarick & Dobbins, 1975 : Pangrazi 1982). Aktiviti yang rancak juga menyebabkan bebanan tekanan ke atas tulang-tulang dan ini akan menyebabkan ukuran garis pusat tulang-tulang berkenaan menjadi bertambah besar serta memperbaiki strukturnya. Osteoporosis atau demineralization (kekurangan garam galian) adalah berpunca daripada kelembaman. Keadaan demikian akan menyebabkan tulang-tulang menjadi rapuh. Gejala ini dapat diatasi melalui pergerakan kreatif kerana ia boleh membalikkan proses ini di samping membina semula kekuatan tulang-tulang kanak-kanak berkeperluan khas.

3.8.2 Alat Teraputik
39

Pergerakan kreatif sangat berkesan untuk mendidik kanak-kanak bermasalah fizikal dan mental. Ini boleh dilakukan dengan menyediakan program latihan yang bersesuaian yang boleh mendorong mereka menjadi cergas dan efektif dari segi fizikal. Penggunaan pergerakan yang berkaitan dengan psikomotor, kognitif, efektif dan estetika merupakan nilai-nilai yang sangat penting untuk murid-murid berkeperluan khas. Menurut Nancy Brooks Schmitz (1980), dalam tulisannya antara lain telah menyentuh peri mustahaknya pergerakan kreatif untuk kanakkanak ini. Beliau bersetuju bahawa pergerakan kreatif mempunyai nilai aktiviti yang dapat memperkayakan pengalaman kanak-kanak. Ia patut digalakkan dan dimajukan oleh semua pihak. Guru pendidikan khas perlu mendalaminya untuk kebaikan murid-murid berkeperluan khas. Dalam buku Nancy Brook Schmitz yang berjudul Developing Creative Movement Experiences for the Handicapped, beliau menulis: Pendidikan pergerakan kreatif dapat memberikan peluang-peluang kepada kanak-kanak untuk merealisasikan potensi ereka dengan membangkitkan perkembangan imejkendiri yang positif, dengan

menggerakkan keinginan dalaman yang semulajadi untuk bergerak, dengan meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk berfikir secara kreatif melalui penyelesaian masalah, dengan memupuk interaksi sosial yang positif, dengan membekalkan pengalaman-pengalaman yang boleh membantu kanak-kanak meneroka dan mengembangkan kebolehan-

40

kebolehan fizikal dan kinestetik mereka, dan menyuburkan pengalamanpengalaman estetika. Setiap kanak-kanak mempunyai keistimewaan, bakat keperluankeperluan yang unik dan tersendiri. Kanak-kanak berkeperluan khas juga tidak berbeza dari segi ini. Mereka juga perlukan kasih sayang, mahukan diri mereka diterima oleh orang ramai, menikmati rasa keriangan dan keseronokan bergerak dan melakukan aktiviti-aktiviti untuk

memperintkatkan keupayaan, menumpukan perhatian terhadap sesuatu koordinasi dan kecergasan. Mereka juga ingin berkongsi pengalaman dengan rakan sebaya, ingin merasai cabaran dan kejayaan, ingin mencipta dan mengongsikan hasil-hasil ciptaan mereka dan ingin berhubung. Matlamat-matlamat dan garis-garis panduan kurikulum mengenai pendidikan khas ada menyatakan dengan jelas bahawa ia (pendidikan khas): :

… mesti merangkumi segala kemahiran yang berfungsi, termasuk tingkah laku, kawalan kendiri dan kebolehan motor, sama ada yang seni ataupun yang kasar, komunikasi yang besifat verbal dan non-verbal, keselamatan dan kesihatan, social dan rekreasi, dan kemahiran-kemahiran akademik yang fungsional. Guru-guru berkeperluan khas hendaklah sedar bahawa pergerakan kreatif mampu dijadikan alat yang ampuh untuk mendidik murid-muridnya

41

mental dan ekspresi dengan geraktari teraputik yang pada dasarnya dibina atas dasar kepercayaan bahawa ekspresi pergerakan mencerminkan unsur dinamik dalam psikik atau batin. dan memperkukuhkan pemahaman mereka. pergerakan kreatif memainkan peranan yang berguna dalam pertumbuhan individu melalui interaksi fizikal. integrasi emosi dan fizikal dan perkembangan peribadi kanak-kanak. meregang dan menggerakkan tangan-tangan adalah 42 .1980). Menurut(Leventhal. dan perlakuan pergerakan-pergerakan seperti melompat tali (skipping). terdapat satu persetujuan umum terhadap pergerakan kreatif dan pergerakan ritual serta ekspresi sebagai wadah yang paling mujarab untuk merawat kecelaan yang dihidapi oleh kanak-kanak. dan ia boleh dijadikan sebagai senaman yang lasak untuk menggalakkan mereka menjadi aktif dan cergas. lompat seperti kuda. berhubung dengan ini. Umpamanya aktiviti geraktari mampu meredakan ketegangan atau tekanan emosi dan menyemai rasa riang dalam kehidupan seseorang individu.dengan cara yang efektif. Mengikut pendapat Nellie Mc Caslin (1980). Aktiviti jasmani memberikan kanak-kanak rasa kesedaran terhadap tubuh badan mereka. Pergerakan kreatif mampu mencapai matlamat psikoterapeutik dengan meredakan symptom.

Tidak dapat dinafikan bahawa ia 43 .8. bersosialisasi. mereka akan memberikan tumpuan kepada kanak-kanak ceberal palsy dan mental retardation supaya kanak-kanak ini memberikan penyertaan yang aktif untuk aktiviti. membentuk gaya diri. maka ia sewajarnya menjadi satu seni ‘pergaulan’ (socialization) – suatu perlakuan sosial yang mengembelingkan individu dalam dinamik berkumpulan. Melalui aktiviti ini murid berpeluang menyertai kegiatan dengan rasa riang dan secara sihat. terutamanya kepada mereka yang lemah daya koordinasinya.di antara senaman yang sungguh menarik. personaliti dan kematangan dan mencari saluran untuk pernyataan kendiri. menerima arahan dan kurang motivasi. Murid-murid berkeperluan khas sangat sesuai melakukan aktiviti ini kerana mereka begitu sukar untuk bergaul. meningkatkan keupayaan bergaul dengan orang lain. menjalin rasa saling mempercayai dan memikul tanggungjawab menghadapi cabaran-cabaran.3 Sosialisasi Aktiviti pergerakan merupakan usaha kerjasama. 3. Guru-guru pendidikan khas yang peka. menyemai minat-minat baru. Namun guru memainkan peranan penting untuk membimbing dan menunjukkan contoh-contoh mengenai penerimaan sosial berdasarkan sanjungan terhadap hasil kerja yang memuaskan dan jalinan ikatan yang termetri hasil daripada bentuk kegiatan bermain dan mencipta yang dilakukan secara beramai-ramai.

Seorang pengikut hendaklah digalakkan membina keyakinan motivasi dan minat agar dirinya menjadi berwibawa dan diterima oleh orang ramai dan ini membolehkannya memegang teraju kepemimpinan buat sementara waktu. suatu hari nanti akan menjadi ketua dan dengan itu akan timbul kemungkinan dirinya disisih oleh rakan-rakan utamanya. Dalam menghadapi dilema ini seseorang kanak-kanak itu terpaksa membuat melupakan penyesuaian-penyesuaian buat sementara waktu yang mungkin menuntutnya dan kepimpinan kelompoknya sebaliknya menjadi sebagai pengikut. … kebanyakan kemahiran interaksi sosial yang penting yang dibentuk itu boleh diaplikasikan di luar bidang …. Kerap kali kanak-kanak akan menghadapi masalah-masalah berkawan.memberi peluang luas kepada kanak-kanak untuk saling mempercayai. bekerjasama dan bersosial. Adalah penting bagi kanak-kanak untuk mempelajari bagaimana hendak menjadikan diri mereka diterima dari segi sosial. jika tidak cara hidup mereka akan menjadikan hidup mereka bertambah sulit. Menurut Joyce Boorman (1971). Menurut Clara Furst dan Mildred Rockefeller (1981). mereka belajar cara memimpin dan menyatakan tentang pengalaman-pengalaman sosial yang bermanfaat ini dari segi ’memimpin’ dan ‘mengikut’. Pergerakan tidak boleh menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak 44 .

Hartley. Melalui pergerakan kreatif ketegangan tersebut dapat diredakan. kita membolehkannya untuk 45 . Frank dan Goldensen (1964). Fokus konsepsi sosialisasi dalam program pergerakan kreatif dengan menghubungkannya persaingan. Murid-murid berkeperluan khas terutamanya yang hiperaktif tidak dapat mengawal peerasaan dan ketegangan yang dihadapi. Ini disebabkan pergerakan kreatif mempunyai unsure-unsur dorongan bermain yang semulajadi. meredakan ketegangan perasaan dan tekanan jiwa. Guru hendaklah bersabar dan tekun melatih mereka untuk mendengar dan mengikut arahan. mempercayai dan menghormati persahabatan dan kepimpinan yang unggul untuk kedua-duanya iaitu diri sendiri dan orang lain. menyatakan dengan membiarkan kanak-kanak bermain secara bebas dalam sesuatu persekitaran yang sesuai dan selamat.dalam kehidupan sehari-hari. Ini disebabkan kanak-kanak ini gemar bergerak. Murid-murid khas boleh dibentuk ke arah ini walupun memerlukan masa yang agak lama. ketertiban. dengan ciri-ciri dan maksud-maksud saling kerjasama. Kebijaksanaan guru menggunakan pergerakan kreatif untuk mengalihkan hiperaktif kanak-kanak dengan aktiviti yang berfaedah. kebertanggungjawaban. namun ia amat berguna dalam membantu kanak-kanak meneroka dan memahami kedua-dua kualiti iaitu ‘memimpin’ dan ‘mengikut’.

usaha untuk menggarap maksud yang lebih jitu daripada irama . ‘’disiplin seni pergerakan adalah amat membebankan oleh kerana bukanlah tujuan utamanya untuk melepaskan ‘tekanan perasaan’ sematamata’’.menghadapi dan menyelesaikan masalah-masalahnya yang paling membebankannya dengan cara yang memuaskan dan sihat. Katarsis – konsep tujuan ‘meredakan ketegangan’ adalah dinyatakan dalam contoh berikut: 46 . Guru berperanan membentuk mereka.1973) Di dalam kelas berkeperluan khas. Muridmurid ini menjadi nakal kerana mereka tidak tahu hala tuju.Walaupun benar ‘tekanan perasaan’ dapat diredakan namun itu bukanlah tujuan akhirnya sebaliknya perasaan atau emosi itu disalurkan kepada jenis aktiviti yang bertujuan dan berdisiplin disiplin terbit daripada aktiviti itu sendiri. (North. bentuk serta hubungan antara gerakan tubuh – gerakan yang merangkumi gerakan sebenar dan pada ketika membuat persediaan dalaman untuk bergerak dengan gerakan yang disudahi secara terkawal selepas selesainya sesuatu pergerakan. murid yang slow learner juga kebanyakannya terdiri dari pelajaryang nakal dan tidak boleh duduk diam. Aktiviti pergerakan kreatif juga boleh dimanfaatkan untuk mereka. Marion North juga mengatakan bahawa pergerakan kreatif adalah kaedah katarik yang mampu melegakan tekanan-tekanan katanya.

melahirkan perasaan mereka melalui pergerakan secara lebih spontan daripada golongan dewasa. mempunyai masa yang 47 . melahirkan perasaan mereka sejajar dengan tahap fizikal. menyediakan satu senarai berhubung dengan perasaan-perasaan dan idea-idea yang dicurahkan oleh kanakkanak melalui pergerakan iaitu melahirkan perasaan terhadap apa yang menarik perhatian mereka. Menurut Winters (1975). 1985: 48) Kebanyakan aktiviti yang melibatkan pergerakan yang berjaya melibatkan lakonan peranan. Lebih bersedia untuk melahirkan perasaan mereka secara non-verbal berbanding dengan golongan dewasa. Dalam aktiviti-aktiviti kreatif tersebut. Dengan menggunakan dan menjadikan tangan-tangan mereka sebagai pedangpedang khayalan. mereka memusingkan tangan-tangan mereka menghala ke semua arah dalam pergerakan yang memaparkan rasa kemarahan mereka terhadap musuh-musuh bayangan.Dikelilingi dan dihampiri oleh seribu orang musuh. (Ayob. kanak-kanak menentang mereka habis-habisan demi servival mereka. improvisasi. sosio-drama tidak formal yang menggunakan tema-tema yang dinamik dan penggunaan tingkah laku egosentrik yang ganjil. emosi dan sosial rakan sebaya. kanak-kanak mempunyai kesempatan untuk melahir dan menangani emosi mereka dengan cara yang kreatif. Adalah menjadi kebiasaan melihat kanak-kanak khas gembira dan riang semasa bermain. psikologi.

dan oleh itu mereka melahirkan perasaan mereka dengan cara yang lebih spontan. Muridmurid khas akan menganggap menyanyi lebih kepada bermain dan berehat. Ramai di kalangan murid khas yang gagal menyebut perkataan dengan betul. bebas daripada sebarang tekanan. Ini kerana menyanyi memerlukan sebutan bunyi-bunyi 48 . Menyanyi jika digabungkan dengan berbagai aktiviti akan lebih menarik minat murid dan mereka berasa seronok dan gembira. ia sangat membantu guru mencapai matlamat tersebut.4 Kemahiran Bertutur Pada kebiasaanya pergerakan kreatif diiringi dengan nyanyian dan permainan alat-alat muzik agar ia lebih menarik dan dan menambahkan minat murid terutamanya murid khas. Untuk mengukuhkan lisan murid. Dengan adanya aktiviti menyanyi ini akan dapat meningkatkan kemahiran murid bertutur dan kemahiran fonologi.terhad untuk mempelajari gerak-geri isyarat dan simbol-simbol pergerakan yang bersifat universal.8. Melalui nyanyian mereka akan terhibur dan menenangkan fikiran. Mereka juga tidak memiliki perbendaharaan kata yang berbentuk verbal yang mencukupi untuk membolehkan mereka melahirkan perasaan mereka secara verbal Aktiviti-aktiviti pergerakan kreatif penting untuk mewujudkan persekitaran yang dapat membantu kanak-kanak khas memahami perasaan dan idea-idea dan melahirkannya melalui pergerakan. Mereka menyebut hanya dihujung perkataan sahaja. 3.

kanak-kanak adalah individu yang unik. ia dapat memberi penghidupan yang lebih jitu dan bermakna kepada kanakkanak. Pergerakan menjadi printis bagi membolehkan kanak-kanak untuk memulakan proses kreativiti mereka dan dalam ruang batas pendidikan yang tertentu mereka didorong untuk mencurahkan tenaga kreatif mereka. Secara tidak langsung ia membantu murid memperbaiki lisan. intonasi dan nada tertentu. Melalui kaedah ini kanak-kanak akan bertindak dan melakonkan idea-idea pergerakan secara serentak. Oleh kerana kreativiti merupakan proses yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah mengikut pendekatan baru yang menggunakan pengetahuan dan pemahaman yang bersifat unik dan individualisti. Murid-murid khas tidak terkecuali mereka juga adalah insan yang unik dan kreatif.4 Meningkatkan Kreativiti Kreativiti merupakan elemen yang dinamik yang tersirat di dalam jiwa kanak-kanak. Murid-murid berkeperluan khas boleh meneroka dan mengembangkan daya kreativiti mereka melalui improvisasi. 3. 49 .yang jelas dan betul mengikut rentak dan irama serta disampaikan mengikut tekanan.8. spontan dan tanpa perancangan awalan. Potensi kreativiti mereka berbeza antara satu sama lain sama seperti perkembangan fizikal dan kecenderungan terhadap pembelajaran.

Dan ini amat digemari oleh pelajar-pelajar berkeperluan khas.(fizikal dan mental). Hasilnya ialah ekspresi yang kreatif. 3. berkembang bersama penemuan dan penerokaan.5 Rumusan Aktiviti pergerakan kreatif jika dijalankan dengan sempurna akan memberi 50 . Dalam diri setiap kanak-kanak termasuk murid khas terdapat kebebasan untuk berfikir yang memerlukan saluran untuk mengeluarkan perasaan mereka berhubung dengan pengalaman-pengalaman seharian: ekspresi yang spontan. dan dihormatidi kalangan mereka.8. Kepuasan yang sepenuhnya. Ini dapat dilakukan melalui pergerakan jasmani kreatif. Ini sesuai dengan kata-kata Fleming (1976) : Tenaga kreatif yang merupakan elemen yang dinamik dalam setiap diri kanak-kanak. Menggunakan pendekatan kreativiti adalah pendekatan pengajaran yang bersifat semulajadi dan menyeronokkan.Kreativiti melambangkan bakat semulajadi kanak-kanak dan ia kerap kali tidak dapat dikembangkan di dalam bilik darjah yang bersifat mengongkong.kanak-kanak yang giat bekerja. Seseorang dapat merasakan bagaimana kanak-kanak itu ‘berfikir’ serta turut bersama mereka merasakan kegembiraan yang terbit daripada curahan perasaan mereka. iaitu mereka yang sedang mengalami proses kreativiti ini. terpancar di wajahwajah mereka rasa keriangan yang tercetus daripada getaran penggunaan tenaga. Menurut Fleming (1976).

guru-guru tidak memerlukan latihan dan kepakaran yang tinggi. mencuba dan menemui cara bergerak yang dapat dijadikan sebagai perantaraan untuk pernyataan kendiri. Guru-guru perlu membuang segala perasangka buruk terhadap murid-murid pendidikan khas yang sering di label sebagai nakal. Untuk melaksanakan aktiviti ini. Semua manusia mempunyai hak asasi individu begitu juga dengan kanak-kanak ini. Apa yang diperlukan ialah semangat yang cekal. tidak berdaya dan sebagainya. Peranan guru ialah membimbing murid-murid meneroka.kesan yang mendalam kepada mnurid-murid berkeperluan khas. Murid pendidikan khas tidak berdaya untuk mencungkil bakat mereka sendiri. tidak mendengar kata. Guru dan masyarakat disekelilingnya patut membantu mereka menjadi insan yang sempurna. Selepas itu guru-guru menerima gerakbalas berdasarkan pergerakan murid sebagai perkembangan semulajadi mereka. Sebaliknya guru hendaklah berusaha dan mencuba kerana setiap murid ada kelebihannya. Tidak seperti yang dikehendaki oleh emak atau tidak seperti yang diharapkan oleh bapa atau guru saya memikirkan apakah 51 . Menurut Fleming (1976) telah mengubah satu “Akta Hak Asasi” untuk kanak-kanak yang berbunyi: ‘ ’Biarkan saya membesar mengikut keupayaan saya dan cuba memahami mengapa saya ingin membesar seperti saya. keberanian dan sikap positif serta inisiatif dalam pengajaran kreatif.

Melaksanakan program pergerakan kreatif bukanlah satu tanggungjawab yang mudah. Kanak-kanak yang mempunyai daya tenaga yang berlebihan sering mencabar keupayaan guru.sepatutnya saya menjadi. terutama jika kelas dipenuhi dengan kanak-kanak yang sangat aktif dan pelbagai masalah dengan tempoh masa perhatian yang singkat. rohani dan intelek. Tolong cuba memahami dan menolong saya membesar seperti saya! Bagaimanakah kita menolong murid-murid membesar dan menjadi seperti mereka? Guru-guru mempunyai tanggungjawab yang sangat besar untuk menolong murid-murid membesar dan berkembang sebagai individu.9 TERAPI MAIN Definisi Bermain adalah media semulajadi bagimengekspresi kendiri kanak-kanak. 52 . Namun jika guru mempunyai kesedaran yang tinggi tentang pentingnya pergerakan kreatif kepada murid-murid berkeperluan khas ini. 3. emosi. Guru-guru juga bertanggungjawab memberi peluang kepada murid-murid untuk mencipta dan melahirkan perasaan dan fikiran. mereka akan mengajar bersungguh-sungguh di sekolah agar dapat membentuk sahsiah murid berkeperluan khas sesuai dengan Falsafah Pendidikan Negara untuk melahirkan insan yang sempurna dari segi jasmani.

(Thompson. 3. 2004) 3.9.2 Matlamat Mewujudkan hubungan yang rapo dengan kanak-kanak. 3.(VirginaAxline. menyedarkan kanak-kanak tentangtanggungjawab mereka. kanak-kanak lebih mengenali dunia.1 Konsep Terapi Bermain Melalui bermain. Unsur simbolik memberi peluang untuk mengkaji serta menguji pilihan secara imaginasi. 3. 1974) Dianggap sebagai percakapan kanak-kanak. menghormati kanak-kanak untukmenyelesaikan masalah yang dihadapi sekiranya diberi peluang.9. Ruang fizikal dan teraputik disediakanmelalui aktiviti bermain. Rudolph &Henderson. alat mainan adalah kata-katanya. menyediakan tempat selamat bagi meluahkan perasaan.3 Kelebihan Terapi Bermain Memberi peluang pada kanak-kanakmembuat pilihan sendiri. membolehkan melahirkan masalah. peka kepada perasaan yang dilahirkan oleh kanak-kanak dan membuat refleksiterhadap perasaan tersebut.9.4 Persediaan Melaksanakan Terapi Main Bilik terapi 53 . Memberi kanak-kanak peluang untuk menemui dan meneroka identiti masing-masing.9. menerima mereka tanpa syarat.

0 TERAPI ALTERNATIF i. Aroma terapi Terapi herba 54 . tukang masak. Penukul. Bekas pas 4. telefon.1 Mainan mencirikan kehidupan sebenar Contohnya pondok anak patung yang lengkap dengan perabot.5 Kategori Main Mainan 3.9.kerusi.9.9. Boneka.2 Mainan Bercirikan Luahan Perasaan agresif Gari. mudah dimanipulasi oleh kanak-kanak 3. almari dan lain-lain 3.9. topeng 3. membekalkan kanak-kanak dengan cara yang boleh diterima untuk meluahkan perasaan yang tidak diingini.5. Alatan asas seperti rak buku.doktor.5. set permainan item rumah seperti seterika. Set permainan pekerjaan seperti polis.5.Kelengkapan bilik terapi bersesuaianbergantung kepada kesesuaian kanak kanak. peluang untuk menguji realiti kanak-kanak.9. Play doh. Kad. cermin.3 Mainan bercirikan luahan perasaan dan kreativiti Crayon. meja. ii. 3.4 Media Mainan (kriteria) Mendorong ekspresi pemikiran danperasaan kanak-kanak. Peralatan military. disertakan dengan bahan-bahan resos.

iii.menguatkan sistem pencernaan 4. 4. 4.meredakan kegelisahan Teh hijau dapat memperbaiki sistem peredaran darah. Lavender boleh memudahkan tidur.Dipercayai dapat membersihkan racun/toksid dalam tubuh.seimbangkan hormon v. iv.1 Terapi ozon Terapi floortime Terapi pasir Terapi haiwan Terapi snoozelan Aroma Terapi Dapat mengurangkan stres. iii. Green apple dapat menyembuhkan mabuk.1. vi. Rose dapat membaiki metabolisma dan sistem peredaran darah.2 Jenis dan manfaat aroma terapi i.meredakan hidung tersumbat ii. v. vii.membersihkan paru-paru iv.2 Terapi Herba 55 . menenangkan fikiran dan membangkitkan semangat serta ghairah. Citronella boleh mengurangkan ketegangan.

Refunction(mengembalikan berfungsi secara normal fungsi) organ kembali 4.garam/batuan) yang mengandungi satuatau beberapa bahan aktif yang dapat digunakan untuk tujuan pengubatan. Mengembalikan keseimbangan tubuh dan bukan sekadar untuk sembuhkan penyakit. menambah khasiat ubat.2. Relax(merehatkan) badan diletakkan dalam keadaan suhu yang stabil.diikuti dengan herba lain yang ada sifat yang berbeza dr herba yg telah digunakan) 4. 4. iii.ikan. Dilakukan secara sinergi (tidak berasingan. Regeneration (pembinaan semula) mengganti sel-sel yang mati dengan yang baru v.2 Proses terapi herba i.1 Tujuan dilakukan sinergi Mempercepatkan penyembuhan. mengurangkan sifat kekuatan ubat.Herba adalah segala bahan (tumbuhan.2.haiwan. Release(mengeluarkan) racun dan toksid dikeluarkan dari badan ii.alkali dan asid dalam tahap paling bagus dan dapat bantu sistem imunisasi. menghilangkan kesan sampingan.3 Terapi Ozon 56 .

ii. menenangkan sistem saraf. Awalnya digunakan untuk merawat luka yang dijangkiti kanser. dan menghapuskan pelbagai virus.1 Tujuan terapi ozon Meningkatkan pertahanan badan. 6 peringkat asas perkembangan: Self regulation and interest in the world Intimacy or a special love for the world of human relation 57 . kanak-kanak dapat meningkatkan dan membina hubungan yang lebih baik dengan orang dewasa yang berinteraksi dengan mereka.1 i.4.Dikenalpasti sebagai satu terapi yang amat selamat tanpa kesan sampingan. 4. mengikut kehendak dan kegemaran kanak-kanak.4 Terapi Floortime segala keupayaan kanak-kanak menerusi interaksi yang Menggunakan dirancang sesuai dengan sistem saraf kanak-kanak dalam suasana yang menyeronokkan. dan memberhentikan pendarahan 4.fugus dan protozoa 4. boleh dilaksanakan oleh ibu bapa atau individu dengan pengalaman yang minima dan menyeronokkan. normalkan proses penghasilan hormon dan enzim.3. mengurangkan keradangan. berguna untuk tujuan pencegahan pelbagai penyakit.yis. Medical ozon iaitu campuran ozon dan hidrogen yang dihasilkan dalam bentuk gas digunakan.

penggunaan terapi permainan pasir membuatkan kanak-kanak lebih rileks.5. Melatih daya kreativiti kanak-kanak Menghilangkan rasa marah Percaya kepada diri sendiri untuk mencipta sesuatu Meningkatkan keyakinan diri Mengembangkan imaginasi dan penggunaan visual kanak-kanak 58 . pergerakan otot yang diselarikan dengan perasaan ketika melakukan permainan pasir menyebabkan kanak-kanak lebih fokus dan akhirnya punca sebenar kemarahan atau ketegangan dapat dikeluarkan.iii. iv. pemilihan alat permainan untuk diletakkan di dalam kotak pasir menjadi simbol terhadap perasaan mereka.1 Tujuan terapi pasir i.5Terapi Pasir Memberi peluang kepada mereka meluahkan apa yang terbuku di dalam hatinya tanpa paksaan. Komunikasi 2 hala Komunikasi kompleks Emotional idea Emotional thinking 4. iv. benci. sayang dan sebagainya. sama ada marah. v. v. 4. ii. iii. vi.

lemah fizikal.7 Terapi Snoozeland Terapi stimulasi multisensori (visual.7. kemampuan berbahasa dan bertutur sertaautisme. ii.1 Tujuan terapi haiwan i.6 Terapi Haiwan Haiwan peliharaan yang terdiri daripada binatang seperti kucing. 4. rekreasional dan tidak menganca.taktile.pembauan) yang digunakan untuk kanak-kanak masalah mental. iv. mental. cedera otak dan masalah perkembangan fizikal. Melatih rasa tanggung jawab dan kasih sayang Mengurangkan kadar kemarahan Tingkatkan semangat dan belaian kasih sayang Melatih kawalan emosi diri Melatih sifat berdikari dan memotivasi diri sendiri Tingkatkan tahap komunikasi 4. peningkatan rasa percaya kepada diri dan mengurangkan stress. burung. dirancang untuk memberi stimulus pada berbagai pancaindera dengan menggunakan kesan lampu. tenang.6.Suasana untuk terapi ini mestilah kondusif. muzik. membantu dalam masalah psikologi. ( terapi berkuda) 4. v. emosional.4.1 Aktiviti yg boleh dijalankan 59 . autisma. iii. kuda biasanya digunakan dalam terapi ini.auditori. vi. anjing. dapat membina kawalan diri yang lebih baik. bau dan sebagainya. ikan. suara.

autisma. peningkatan rasa percaya diri. Lingkungan terapi snoezelen haruslah aman dan tidak mengancam. Mereka mengalami kontrol diri yang lebih baik. dan hambatan tumbuh kembang lainnya. Berbaring. vi. Anak dan orang dewasa yang menjalani terapi ini menikmati stimulasi yang lembut dari panca inderanya. auditori. Terapi ini dirancang spesial untuk memberi stimuli pada berbagai indera dengan menggunakan efek lampu. taktil. dementia. dan lain-lain Ruang terapi snoezelen menyediakan suasana yang ramah. menyenangkan.8 RUMUSAN Snoezelen atau 'controlled multisensory stimulation' adalah terapi stimulasi multisensori (visual. musik. v. warna.bermain dan memeluk bantal Menikmati buaian Dengar muzik instrumental Buat suara lucu dgn alat khusus Bermain dgn tangga/cermin Perhatikan pola lampu berkelip-kelip 4. iii. iv. pembauan) yang digunakan untuk anak-anak dengan hambatan mental. suara. rekreasional bagi anak dengan hambatan tumbuh kembang khusus. 60 . dan penurunan tekanan atau stress. cedera otak. ii. bau.i.

61 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful