http://syazalina83.blogspot.

com

M E N G G A M B A R
Tahun Bidang Aktiviti Tema : : : : : : : 1 Menggambar Lukisan Alam Benda Rumah 60 minit Alat Bahan : (tiada) : paparan slaid, kertas lukisan, pensel warna, pensel HB, dan pensel 2B Bahan Bantu Mengajar : Contoh-contoh garisan, gambar rumah

Tajuk Masa Media

EMK

:

Elemen Kreativiti dan Inovatif

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan, rupa, warna, imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan.

2. 3. 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

1 16

com STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.1. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.1 1.2.1.1.2. 1.blogspot.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan unsur seni (garisan.1 Persepsi Estetik 1.1 Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1 1.1.http://syazalina83.1. pensel dan pensel warna 1.2 Alat – (tiada) Bahan – kertas lukisan.3. rupa.1.2 1.2 1. kefahaman. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menceritakan karya sendiri secara lisan Menghargai karya sendiri dan rakan 2 17 .3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni. dan warna) Prinsip rekaan 1.2 1. menamakan. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.1 1.1 Unsur seni 1.2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni. Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) Warna – primer ( biru.3 1.1 1.1 Teknik – lukisan 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.2. kuning dan merah) Harmoni – (bentuk.2.3 Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Aplikasi Seni 1. teknik.1.1 Murid dapat mengenal.4.1.4 Apresiasi Seni 1.1.4.3.4.2.2 Mengetahui penggunaan media.1.1.

 Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan.  Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. Langkah 2  Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. 3 18 .  Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan- garisan tersebut.http://syazalina83.  Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. Aplikasi Seni  Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.  Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. Apresiasi Seni  Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan.blogspot.  Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran.  Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. Langkah 1  Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut.

dan kesatuan) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan menggunakan teknik catan. palet. 4 19 . warna. dan surat khabar lama warna poster atau tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh slaid atau gambar pemandangan sebuah rumah EMK : Elemen Kreativiti dan Inovatif TMK Bahan: kertas lukisan. pensel dan warna air.blogspot. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber.http://syazalina83. atau STANDARD KANDUNGAN 1.com M E N G G A M B AR Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 1 Menggambar Catan Alam Benda Rumah Idamanku 60 minit Alat : berus warna. dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. rupa. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. 2. harmoni. 4. dan budaya. sejarah seni. 3. kajian. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan.

2.1.http://syazalina83.3 Menghargai karya sendiri dan rakan 5 20 .1. dan surat khabar lama Bahan – kertas lukisan dan warna air atau warna poster atau tempera 1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2.4.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2 Alat – berus warna.2 1.4.1.1.2 Mengetahui penggunaan media.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1 Teknik – catan (basah atas kering) 1.2. 1.1.2.2.1.1.1 1.3. kefahaman.2 Prinsip rekaan 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.blogspot. 1.4.2.3. bentuk.3 Murid dapat mengenal.2 1. rupa Kesatuan – pelbagai unsur alam semula jadi 1.1.1 1. dan proses dalam penghasilan karya 1. teknik. palet.1 1. Garisan – lurus dan melengkung (untuk lakaran) Rupa – organik dan geometri Warna – primer dan sekunder Harmoni – warna.1. 1. menamakan.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1 Unsur seni 1.1.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Persepsi Estetik 1.2 Menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan karya 1.

 Berdasarkan objek yang disebutkan.  Murid diminta membuat lakaran sebuah rumah dan Contoh lakaran murid beberapa batang pokok atau bunga.http://syazalina83. Langkah 2  Murid mewarna lakaran gambar mengikut kreativiti masing-masing dengan bimbingan guru. Aplikasi Seni  Guru menunjukkan 2 jenis gambar yang dihasilkan daripada 2 media yang berbeza iaitu pensel warna dan tempera. 6 21 . dan atap rumah. dinding. bunga.  Guru memberikan penerangan tentang media yang digunakan dengan cara yang betul.  Guru meminta murid membandingkan perbezaan dan persamaan antara kedua-dua gambar itu.blogspot.com STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik  Guru meminta murid menyebut warna yang ada pada ILUSTRASI AKTIVITI pokok. warna air atau warna poster. awan.  Guru menayangkan video teknik cara menyapukan warna pada permukaan kertas lukisan. awan. guru meminta murid mengelaskan objek buatan manusia dan ciptaan Tuhan. dan pokok bunga.  Guru menunjukkan satu hasil karya yang mengandungi gambar rumah. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan karya dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Langkah 1  Guru mengedarkan kertas lukisan dan bancuhan warna kepada murid.

http://syazalina83. Contoh lakaran yang 7 22 .  Murid memberi pendapat tentang karya rakan.blogspot.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Apresiasi Seni  Murid mempamerkan dan menceritakan hasil karya mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful