http://syazalina83.blogspot.

com

M E N G G A M B A R
Tahun Bidang Aktiviti Tema : : : : : : : 1 Menggambar Lukisan Alam Benda Rumah 60 minit Alat Bahan : (tiada) : paparan slaid, kertas lukisan, pensel warna, pensel HB, dan pensel 2B Bahan Bantu Mengajar : Contoh-contoh garisan, gambar rumah

Tajuk Masa Media

EMK

:

Elemen Kreativiti dan Inovatif

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan, rupa, warna, imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan.

2. 3. 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

1 16

3. pensel dan pensel warna 1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan unsur seni (garisan.2.2 1.com STANDARD PEMBELAJARAN 1. Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) Warna – primer ( biru.1 Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.3 Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1. rupa.2 1. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menceritakan karya sendiri secara lisan Menghargai karya sendiri dan rakan 2 17 .blogspot.2.3.1 1.1 Persepsi Estetik 1.4.1 Murid dapat mengenal. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. teknik.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 1.1.1 Unsur seni 1.2 Alat – (tiada) Bahan – kertas lukisan.3 1.1. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1. dan warna) Prinsip rekaan 1. kuning dan merah) Harmoni – (bentuk.4.2.4.4 Apresiasi Seni 1.1.1.2.http://syazalina83.1. 1. kefahaman.1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1 1.2 Mengetahui penggunaan media. menamakan.2.2.2 Aplikasi Seni 1.2. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.1.1.1 1.2 1.1.1 Teknik – lukisan 1.

Langkah 1  Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru.  Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan.  Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. Apresiasi Seni  Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan.  Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. Langkah 2  Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru.  Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan- garisan tersebut. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Aplikasi Seni  Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.  Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti.  Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan.  Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut.http://syazalina83.blogspot. 3 18 .

http://syazalina83. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. dan budaya. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan teknologi dalam penghasilan lukisan. harmoni. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. 3. kajian. rupa.blogspot. dan surat khabar lama warna poster atau tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh slaid atau gambar pemandangan sebuah rumah EMK : Elemen Kreativiti dan Inovatif TMK Bahan: kertas lukisan. dan kesatuan) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan menggunakan teknik catan. 2. atau STANDARD KANDUNGAN 1. warna. sejarah seni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. 4 19 . pensel dan warna air.com M E N G G A M B AR Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 1 Menggambar Catan Alam Benda Rumah Idamanku 60 minit Alat : berus warna. palet.

2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.2 Alat – berus warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan 5 20 .1 Teknik – catan (basah atas kering) 1.3 Murid dapat mengenal. menamakan. palet.1 1.1. dan surat khabar lama Bahan – kertas lukisan dan warna air atau warna poster atau tempera 1.http://syazalina83.1 1.1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan karya 1. 1.1.2.1 Unsur seni 1.blogspot.2 1. kefahaman.3.1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.2.2.4. 1. 1. teknik.1.1.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.2.2 Prinsip rekaan 1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 Mengetahui penggunaan media.1 1.2 1. bentuk.1.1.2.1 Persepsi Estetik 1.1.2. rupa Kesatuan – pelbagai unsur alam semula jadi 1.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.2.1. Garisan – lurus dan melengkung (untuk lakaran) Rupa – organik dan geometri Warna – primer dan sekunder Harmoni – warna.4.3.

6 21 . dan atap rumah.  Guru memberikan penerangan tentang media yang digunakan dengan cara yang betul.  Berdasarkan objek yang disebutkan. dan pokok bunga.  Guru menunjukkan satu hasil karya yang mengandungi gambar rumah. awan. Aplikasi Seni  Guru menunjukkan 2 jenis gambar yang dihasilkan daripada 2 media yang berbeza iaitu pensel warna dan tempera. Langkah 1  Guru mengedarkan kertas lukisan dan bancuhan warna kepada murid. warna air atau warna poster. guru meminta murid mengelaskan objek buatan manusia dan ciptaan Tuhan.com STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik  Guru meminta murid menyebut warna yang ada pada ILUSTRASI AKTIVITI pokok.  Guru meminta murid membandingkan perbezaan dan persamaan antara kedua-dua gambar itu. bunga.blogspot. dinding. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan karya dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Langkah 2  Murid mewarna lakaran gambar mengikut kreativiti masing-masing dengan bimbingan guru.  Murid diminta membuat lakaran sebuah rumah dan Contoh lakaran murid beberapa batang pokok atau bunga.http://syazalina83. awan.  Guru menayangkan video teknik cara menyapukan warna pada permukaan kertas lukisan.

Contoh lakaran yang 7 22 .http://syazalina83.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Apresiasi Seni  Murid mempamerkan dan menceritakan hasil karya mereka.  Murid memberi pendapat tentang karya rakan.blogspot.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.