http://syazalina83.blogspot.

com

M E N G G A M B A R
Tahun Bidang Aktiviti Tema : : : : : : : 1 Menggambar Lukisan Alam Benda Rumah 60 minit Alat Bahan : (tiada) : paparan slaid, kertas lukisan, pensel warna, pensel HB, dan pensel 2B Bahan Bantu Mengajar : Contoh-contoh garisan, gambar rumah

Tajuk Masa Media

EMK

:

Elemen Kreativiti dan Inovatif

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan, rupa, warna, imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan.

2. 3. 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

1 16

2 1.2 1.3 Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1. dan warna) Prinsip rekaan 1.2.3.4.2 Mengetahui penggunaan media.4 Apresiasi Seni 1.2.2.2 Aplikasi Seni 1.2 Alat – (tiada) Bahan – kertas lukisan.2 1.1 Unsur seni 1.1 Murid dapat mengenal.blogspot.1 1.2.2.1. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. rupa.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.3 1.1 Persepsi Estetik 1. kefahaman.1 1. pensel dan pensel warna 1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan unsur seni (garisan. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menceritakan karya sendiri secara lisan Menghargai karya sendiri dan rakan 2 17 .1 1.4.1 1.1 Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.http://syazalina83.1. menamakan. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.1.1.1 Teknik – lukisan 1.1. Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) Warna – primer ( biru.4.1.1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni. teknik.2. kuning dan merah) Harmoni – (bentuk. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.1.3.

 Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. 3 18 .  Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut.  Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. Apresiasi Seni  Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan.  Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan- garisan tersebut.http://syazalina83.  Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran. Langkah 1  Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan.  Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. Langkah 2  Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru.  Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Aplikasi Seni  Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.blogspot.

2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. atau STANDARD KANDUNGAN 1.blogspot. 4.com M E N G G A M B AR Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 1 Menggambar Catan Alam Benda Rumah Idamanku 60 minit Alat : berus warna. 4 19 . warna. dan budaya. dan teknologi dalam penghasilan lukisan. sejarah seni. pensel dan warna air. palet. dan kesatuan) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan menggunakan teknik catan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. harmoni. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. 3. kajian. dan surat khabar lama warna poster atau tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh slaid atau gambar pemandangan sebuah rumah EMK : Elemen Kreativiti dan Inovatif TMK Bahan: kertas lukisan. rupa. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber.http://syazalina83.

dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni. bentuk.2. rupa Kesatuan – pelbagai unsur alam semula jadi 1.4.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.1 Unsur seni 1.2.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.2 Menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan karya 1. teknik.1. menamakan.2 1.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1. 1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.1 Teknik – catan (basah atas kering) 1.2.1.blogspot. 1.2 Mengetahui penggunaan media.3 Murid dapat mengenal.1.2 Prinsip rekaan 1.1 Persepsi Estetik 1.1 1.2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1. palet.1.2.2 Alat – berus warna.1.2.1.3.2 1. kefahaman. 1.1.2.http://syazalina83.4. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.1 1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. dan surat khabar lama Bahan – kertas lukisan dan warna air atau warna poster atau tempera 1. Garisan – lurus dan melengkung (untuk lakaran) Rupa – organik dan geometri Warna – primer dan sekunder Harmoni – warna.3 Menghargai karya sendiri dan rakan 5 20 .2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.2.3.1.1 1.

bunga.  Guru menunjukkan satu hasil karya yang mengandungi gambar rumah. dan atap rumah.http://syazalina83. Langkah 2  Murid mewarna lakaran gambar mengikut kreativiti masing-masing dengan bimbingan guru. dinding.  Murid diminta membuat lakaran sebuah rumah dan Contoh lakaran murid beberapa batang pokok atau bunga. warna air atau warna poster.com STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik  Guru meminta murid menyebut warna yang ada pada ILUSTRASI AKTIVITI pokok. 6 21 . Langkah 1  Guru mengedarkan kertas lukisan dan bancuhan warna kepada murid.  Guru menayangkan video teknik cara menyapukan warna pada permukaan kertas lukisan. dan pokok bunga. awan.blogspot.  Berdasarkan objek yang disebutkan.  Guru memberikan penerangan tentang media yang digunakan dengan cara yang betul. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan karya dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Aplikasi Seni  Guru menunjukkan 2 jenis gambar yang dihasilkan daripada 2 media yang berbeza iaitu pensel warna dan tempera. guru meminta murid mengelaskan objek buatan manusia dan ciptaan Tuhan. awan.  Guru meminta murid membandingkan perbezaan dan persamaan antara kedua-dua gambar itu.

blogspot.http://syazalina83.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Apresiasi Seni  Murid mempamerkan dan menceritakan hasil karya mereka.  Murid memberi pendapat tentang karya rakan. Contoh lakaran yang 7 22 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful