http://syazalina83.blogspot.

com

M E N G G A M B A R
Tahun Bidang Aktiviti Tema : : : : : : : 1 Menggambar Lukisan Alam Benda Rumah 60 minit Alat Bahan : (tiada) : paparan slaid, kertas lukisan, pensel warna, pensel HB, dan pensel 2B Bahan Bantu Mengajar : Contoh-contoh garisan, gambar rumah

Tajuk Masa Media

EMK

:

Elemen Kreativiti dan Inovatif

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan, rupa, warna, imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan.

2. 3. 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

1 16

rupa.2 1.2 Alat – (tiada) Bahan – kertas lukisan.1 1. kefahaman. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. 1.2 1. dan warna) Prinsip rekaan 1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan proses dalam penghasilan karya 1.3 Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan unsur seni (garisan.1.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 1.2 Mengetahui penggunaan media. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menceritakan karya sendiri secara lisan Menghargai karya sendiri dan rakan 2 17 .4 Apresiasi Seni 1.2. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.blogspot.1. teknik. pensel dan pensel warna 1.4. menamakan.2.1. kuning dan merah) Harmoni – (bentuk.1.3.2.3 1.1 Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.4.2.2.1.1 Unsur seni 1.4.1.1.3.http://syazalina83.1 1.2 Aplikasi Seni 1.2.2 1.1 1.1.1 Persepsi Estetik 1. Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) Warna – primer ( biru.2.1.1 Teknik – lukisan 1.1 Murid dapat mengenal. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.

 Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan.http://syazalina83.  Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung.  Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan.  Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut. Aplikasi Seni  Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.  Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan.blogspot. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. Apresiasi Seni  Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan.  Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti. 3 18 . Langkah 1  Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru.  Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan- garisan tersebut. Langkah 2  Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru.

dan surat khabar lama warna poster atau tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh slaid atau gambar pemandangan sebuah rumah EMK : Elemen Kreativiti dan Inovatif TMK Bahan: kertas lukisan. rupa. 3.http://syazalina83. dan kesatuan) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan menggunakan teknik catan.blogspot. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. kajian. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. 2. dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4. harmoni. warna. atau STANDARD KANDUNGAN 1. 4 19 . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. palet. pensel dan warna air. sejarah seni.com M E N G G A M B AR Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 1 Menggambar Catan Alam Benda Rumah Idamanku 60 minit Alat : berus warna.

Garisan – lurus dan melengkung (untuk lakaran) Rupa – organik dan geometri Warna – primer dan sekunder Harmoni – warna.2 Alat – berus warna.1 Teknik – catan (basah atas kering) 1. 1. dan surat khabar lama Bahan – kertas lukisan dan warna air atau warna poster atau tempera 1.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1.1 1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni. rupa Kesatuan – pelbagai unsur alam semula jadi 1.1. palet. menamakan.http://syazalina83.4.2.2.2.2 1. 1.1.1 Persepsi Estetik 1.2 1.1.2. kefahaman.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 Menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan karya 1.1 1.2 Prinsip rekaan 1. bentuk. 1.3.2 Mengetahui penggunaan media.1 1.2.3 Menghargai karya sendiri dan rakan 5 20 . teknik.3 Murid dapat mengenal.1 Unsur seni 1.1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.blogspot.1.1.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.1.4.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.4.

 Berdasarkan objek yang disebutkan.  Guru meminta murid membandingkan perbezaan dan persamaan antara kedua-dua gambar itu.  Murid diminta membuat lakaran sebuah rumah dan Contoh lakaran murid beberapa batang pokok atau bunga.  Guru menayangkan video teknik cara menyapukan warna pada permukaan kertas lukisan. Langkah 1  Guru mengedarkan kertas lukisan dan bancuhan warna kepada murid.com STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik  Guru meminta murid menyebut warna yang ada pada ILUSTRASI AKTIVITI pokok. dinding. warna air atau warna poster. dan atap rumah. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan karya dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut. bunga. Aplikasi Seni  Guru menunjukkan 2 jenis gambar yang dihasilkan daripada 2 media yang berbeza iaitu pensel warna dan tempera. 6 21 . awan.  Guru menunjukkan satu hasil karya yang mengandungi gambar rumah. awan.http://syazalina83.  Guru memberikan penerangan tentang media yang digunakan dengan cara yang betul.blogspot. dan pokok bunga. Langkah 2  Murid mewarna lakaran gambar mengikut kreativiti masing-masing dengan bimbingan guru. guru meminta murid mengelaskan objek buatan manusia dan ciptaan Tuhan.

Contoh lakaran yang 7 22 .blogspot.http://syazalina83.  Murid memberi pendapat tentang karya rakan.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Apresiasi Seni  Murid mempamerkan dan menceritakan hasil karya mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful