http://syazalina83.blogspot.

com

M E N G G A M B A R
Tahun Bidang Aktiviti Tema : : : : : : : 1 Menggambar Lukisan Alam Benda Rumah 60 minit Alat Bahan : (tiada) : paparan slaid, kertas lukisan, pensel warna, pensel HB, dan pensel 2B Bahan Bantu Mengajar : Contoh-contoh garisan, gambar rumah

Tajuk Masa Media

EMK

:

Elemen Kreativiti dan Inovatif

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan, rupa, warna, imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan.

2. 3. 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

1 16

Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) Warna – primer ( biru. dan proses dalam penghasilan karya 1.2 1.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan unsur seni (garisan. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.http://syazalina83.2.1.1 1.2 Aplikasi Seni 1.1 Teknik – lukisan 1.1 1.1.1.2. 1.1 1.2.3.3.2.4. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menceritakan karya sendiri secara lisan Menghargai karya sendiri dan rakan 2 17 .4 Apresiasi Seni 1.1 Unsur seni 1.1 Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni. teknik. rupa. pensel dan pensel warna 1.3 1. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.1.1.blogspot.4.2.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.2 Mengetahui penggunaan media. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.2 1.2 1.1. kuning dan merah) Harmoni – (bentuk.3 Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.1 Murid dapat mengenal.1 Persepsi Estetik 1.com STANDARD PEMBELAJARAN 1. dan warna) Prinsip rekaan 1.2 Alat – (tiada) Bahan – kertas lukisan.1 1.1. menamakan.2. kefahaman.1.1.4.

Langkah 1  Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru. 3 18 . Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut.  Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti.  Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan.http://syazalina83.blogspot.  Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan- garisan tersebut. Langkah 2  Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru. Aplikasi Seni  Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.  Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan. Apresiasi Seni  Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan.  Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung.  Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut.  Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran.

dan surat khabar lama warna poster atau tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh slaid atau gambar pemandangan sebuah rumah EMK : Elemen Kreativiti dan Inovatif TMK Bahan: kertas lukisan.com M E N G G A M B AR Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 1 Menggambar Catan Alam Benda Rumah Idamanku 60 minit Alat : berus warna. kajian. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. harmoni. 3. dan teknologi dalam penghasilan lukisan. rupa. atau STANDARD KANDUNGAN 1.http://syazalina83. 4. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan.blogspot. 4 19 . pensel dan warna air. palet. dan budaya. sejarah seni. dan kesatuan) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan menggunakan teknik catan.

2.1.1.1 Persepsi Estetik 1. 1.2 Alat – berus warna.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.2.blogspot.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.1. bentuk.4.2 Mengetahui penggunaan media. dan surat khabar lama Bahan – kertas lukisan dan warna air atau warna poster atau tempera 1.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.1.2 Prinsip rekaan 1.2.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1 Unsur seni 1.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3 Murid dapat mengenal.4. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni. 1.3 Menghargai karya sendiri dan rakan 5 20 .3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.4.1 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1. rupa Kesatuan – pelbagai unsur alam semula jadi 1.2 1. dan proses dalam penghasilan karya 1.1.http://syazalina83.2 1. teknik.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1 1.1. palet.1. menamakan. kefahaman.1 1.1.1 Teknik – catan (basah atas kering) 1. Garisan – lurus dan melengkung (untuk lakaran) Rupa – organik dan geometri Warna – primer dan sekunder Harmoni – warna.2.1.2 Menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan karya 1.2.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.3.2.1. 1.

blogspot. guru meminta murid mengelaskan objek buatan manusia dan ciptaan Tuhan.  Guru memberikan penerangan tentang media yang digunakan dengan cara yang betul. 6 21 . dan pokok bunga. warna air atau warna poster.com STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik  Guru meminta murid menyebut warna yang ada pada ILUSTRASI AKTIVITI pokok. awan.  Murid diminta membuat lakaran sebuah rumah dan Contoh lakaran murid beberapa batang pokok atau bunga. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan karya dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut.http://syazalina83. dinding.  Guru menunjukkan satu hasil karya yang mengandungi gambar rumah. Langkah 2  Murid mewarna lakaran gambar mengikut kreativiti masing-masing dengan bimbingan guru. dan atap rumah. Langkah 1  Guru mengedarkan kertas lukisan dan bancuhan warna kepada murid. Aplikasi Seni  Guru menunjukkan 2 jenis gambar yang dihasilkan daripada 2 media yang berbeza iaitu pensel warna dan tempera. bunga. awan.  Berdasarkan objek yang disebutkan.  Guru meminta murid membandingkan perbezaan dan persamaan antara kedua-dua gambar itu.  Guru menayangkan video teknik cara menyapukan warna pada permukaan kertas lukisan.

Contoh lakaran yang 7 22 .com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Apresiasi Seni  Murid mempamerkan dan menceritakan hasil karya mereka.http://syazalina83.  Murid memberi pendapat tentang karya rakan.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful