http://syazalina83.blogspot.

com

M E N G G A M B A R
Tahun Bidang Aktiviti Tema : : : : : : : 1 Menggambar Lukisan Alam Benda Rumah 60 minit Alat Bahan : (tiada) : paparan slaid, kertas lukisan, pensel warna, pensel HB, dan pensel 2B Bahan Bantu Mengajar : Contoh-contoh garisan, gambar rumah

Tajuk Masa Media

EMK

:

Elemen Kreativiti dan Inovatif

STANDARD KANDUNGAN

1.

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan, rupa, warna, imbangan dan kepelbagaian) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan.

2. 3. 4.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni, dan budaya.

1 16

teknik.1 1. kuning dan merah) Harmoni – (bentuk.2.4.1 Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.2.3 1.4.2 Alat – (tiada) Bahan – kertas lukisan.4. dan proses dalam penghasilan karya 1.2.1.1 Murid dapat mengenal. dan warna) Prinsip rekaan 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni. rupa. warna dan rupa) dan prinsip rekaan (imbangan dan kepelbagaian) dalam penghasilan karya 1.2 1. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menceritakan karya sendiri secara lisan Menghargai karya sendiri dan rakan 2 17 .blogspot.3.1 1. Garisan – selari dan melengkung (olahan garisan menghasilkan rupa) Rupa – organik dan geomatri (dihasilkan daripada garisan) Warna – primer ( biru.1 1.1.1.1 Persepsi Estetik 1. kefahaman.2 Aplikasi Seni 1.1.1.2 1. menamakan.1 Unsur seni 1.1.1.2 1.http://syazalina83.1 Teknik – lukisan 1. pensel dan pensel warna 1.3 Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1.3. 1.2.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 Apresiasi Seni 1.2.1.2 Mengetahui penggunaan media.1.2 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan unsur seni (garisan.1.1 1.2.2.

blogspot. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan lukisan (garisan) dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut.  Murid diminta menyatakan perbezaan garisan tersebut dengan contoh garisan yang ditunjukkan pada awal pembelajaran.http://syazalina83.  Guru menunjukkan garisan selari dan melengkung. 3 18 . Langkah 1  Murid membuat garisan selari dan melengkung berpandukan contoh dan tunjuk cara guru.  Murid menceritakan pengalamannya ketika melakukan aktiviti.  Murid menamakan garisan yang ditunjukkan secara lisan. Apresiasi Seni  Murid mempamerkan karya seni yang dihasilkan.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik  Guru menerangkan slaid contoh pelbagai jenis garisan. Aplikasi Seni  Guru menunjuk cara membuat garisan selari dan melengkung.  Murid diminta menyatakan media yang digunakan dalam menghasilkan garisan tersebut.  Guru meminta murid menyatakan cara membuat garisan- garisan tersebut. Langkah 2  Murid membuat garisan-garisan selari dan melengkung untuk menghasilkan satu karya seni dengan bimbingan guru.  Guru meminta murid mengeluarkan media yang akan digunakan dalam membuat garisan.

dan kesatuan) yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan lukisan menggunakan teknik catan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. dan budaya. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 4 19 . 3. atau STANDARD KANDUNGAN 1. rupa. sejarah seni.blogspot. warna. kajian.http://syazalina83. dan surat khabar lama warna poster atau tempera Bahan Bantu Mengajar : Contoh slaid atau gambar pemandangan sebuah rumah EMK : Elemen Kreativiti dan Inovatif TMK Bahan: kertas lukisan.com M E N G G A M B AR Tahun Bidang Aktiviti Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 1 Menggambar Catan Alam Benda Rumah Idamanku 60 minit Alat : berus warna. harmoni. pensel dan warna air. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual (unsur seni dan prinsip rekaan : garisan. 2. 4. palet. dan teknologi dalam penghasilan lukisan.

2.2.1.com STANDARD PEMBELAJARAN 1.1.2.3 Murid dapat mengenal. palet.2. 1.blogspot.2.1 1.1 Teknik – catan (basah atas kering) 1.1.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 1. dan surat khabar lama Bahan – kertas lukisan dan warna air atau warna poster atau tempera 1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 1.1.4.2 1.1.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. 1.1 1.3. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada karya seni.1 Persepsi Estetik 1.2.2 1.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 1. Garisan – lurus dan melengkung (untuk lakaran) Rupa – organik dan geometri Warna – primer dan sekunder Harmoni – warna.2 Menceritakan karya sendiri secara lisan 1.1.1 Unsur seni 1. rupa Kesatuan – pelbagai unsur alam semula jadi 1.1.1. bentuk.2 Alat – berus warna.4. menamakan.2 Mengetahui penggunaan media. teknik.1 1.4.1.2 Prinsip rekaan 1.1. dan proses dalam penghasilan karya 1. dan kemahiran bahasa seni visual dalam menghasilkan karya seni.3 Menghargai karya sendiri dan rakan 5 20 .2.2. kefahaman.2 Menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam penghasilan karya 1.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.http://syazalina83.1. 1.

Langkah 2  Murid mewarna lakaran gambar mengikut kreativiti masing-masing dengan bimbingan guru. warna air atau warna poster. bunga. dan atap rumah.com STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik  Guru meminta murid menyebut warna yang ada pada ILUSTRASI AKTIVITI pokok.blogspot. Aplikasi Seni  Guru menunjukkan 2 jenis gambar yang dihasilkan daripada 2 media yang berbeza iaitu pensel warna dan tempera. dan pokok bunga. dinding. Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan karya dengan bimbingan guru berdasarkan langkah-langkah berikut.  Murid diminta membuat lakaran sebuah rumah dan Contoh lakaran murid beberapa batang pokok atau bunga. guru meminta murid mengelaskan objek buatan manusia dan ciptaan Tuhan. awan.  Guru memberikan penerangan tentang media yang digunakan dengan cara yang betul. Langkah 1  Guru mengedarkan kertas lukisan dan bancuhan warna kepada murid.  Guru menunjukkan satu hasil karya yang mengandungi gambar rumah. 6 21 .  Berdasarkan objek yang disebutkan.http://syazalina83.  Guru meminta murid membandingkan perbezaan dan persamaan antara kedua-dua gambar itu. awan.  Guru menayangkan video teknik cara menyapukan warna pada permukaan kertas lukisan.

Contoh lakaran yang 7 22 .blogspot.http://syazalina83.  Murid memberi pendapat tentang karya rakan.com STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Apresiasi Seni  Murid mempamerkan dan menceritakan hasil karya mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful