P. 1
contoh 4 bidang

contoh 4 bidang

|Views: 5|Likes:
Published by Rosmini Abdul Wahab

More info:

Published by: Rosmini Abdul Wahab on Aug 03, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2014

pdf

text

original

MENGGAMBAR

Tahun Bidang : : 3 Bidang Menggambar

Modul : Catan STANDARD PEMBELAJARAN Tema Persepsi Estetik 1.1 Tajuk1.1.1 Masa Media 1.1.2 Unsur seni 1.1.1.1 1.1.1.2 1.1.1.3 Prinsip rekaan 1.1.2.1 1.1.2.2 Bahan Bantu Mengajar 1.2 Aplikasi Seni 1.2.1 : Alam Semula Jadi memahami, dan menyatakan bahasa seni visual Murid dapat mengenal, yang ada pada catan. : Rama-Rama Bentuk - ilusi : 60 minit Warna - sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang - ilusi : Alat : berus lukisan dan palet Imbangan tidak simetri atau gabungan imbangan Bahan : simetri kertas atau lukisan dan cat air atau cat poster atau Kepelbagaian - warna cat tempera : Gambar contoh catan bahasa seni visual, media, Murid dapat rama-rama, mengetahui dan memahami serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. EMK Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media : Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi 1.2.1.1 Alat - berus lukisan dan palet 1.2.1.2 1.2.2 1.2.2.1 STANDARD KANDUNGAN 1.3 1. Ekspresi Kreatif Bahan - kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik - basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman Mengetahui penggunaan media, serta proses dan teknik dalam penghasilan catan

kemahiran bahasa seni bentuk, visual, media, proses dan teknik Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu warna, serta ruang, imbangan, dan penghasilan kepelbagaian yang terdapatdalam pada alam semula karya. jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam 1.3.1 Memilih penghasilan catan. dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik 1.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya dalam penghasilan catan.

2.

3. 1.4 Penzahiran ideaSeni melalui pelbagai dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi Murid sumber dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan 4. berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1.4.1 1.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan

1
xiii xi

2 .

Apresiasi seni • • Murid mempamerkan karya masing-masing. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. 3 . • Guru menyatakan definisi catan. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan gambar rama-rama. • Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Ekspresi kreatif • • Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Guru menunjukkan contoh catan. Aplikasi seni • • Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan.

4 .

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. palet.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. 3. kajian. 4. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. 2. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. warna. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. dan teknologi dalam penghasilan corak. 19 Hasil karya 5 . berus gigi. Kreativiti. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber.

1.1 2.1 2.1 Unsur seni 2.2.primer dan sekunder Harmoni .warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. dan proses dalam penghasilan karya 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 2.3. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan. media.2.2 Aplikasi Seni Jalinan . berus gigi.2 2.1. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat mengenal.1. menamakan. kefahaman bahasa seni visual media. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.berus lukisan.2. palet dan sikat Bahan . teknik.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 6 .warna dan jalinan Kepelbagaian .2 2.1.3 Alat .3 Ekspresi Kreatif 2.1 2.tampak Warna . Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.2.1. 2.3.1.STANDARD PEMBELAJARAN 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. Prinsip Rekaan Mengetahui penggunaan media.2 2. 2.2.1 2.2.4.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2 2.2.1.2 2.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik .4.renjisan dan percikan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 2.3.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.1.1. warna.1 Persepsi Estetik 2.

7 .

menunjuk cara bancuhan warna yang betul . 8 .merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif • Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. • Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. • Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. • Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. Aplikasi seni • Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.

9 .

4. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. dan bahan lain yang sesuai. jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. Kreativiti. 3. bahan kutipan.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. gam. dan teknologi dalam penghasilan boneka. kajian. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. 2. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. 10 . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. sejarah seni dan budaya. gelang getah.

Apresiasi Seni 3.1.2.1.1 3.2 3.1 3.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Unsur seni 3.3.1. kefahaman bahasa seni visual.STANDARD PEMBELAJARAN 3. gam. media.4.2 3.1 Persepsi Estetik 3.2.1 3.1.1.2.2.2 3.3.1.1 3.3 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual. Prinsip rekaan Mengetahui penggunaan media.konkrit Jalinan .4 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk. media. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.2. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai Murid dapat mengenal.2 3.3.gunting Bahan .1.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 11 . Ekspresi Kreatif 3.span.4.1 3.1.tampak dan sentuh Imbangan .3 Alat .2 Aplikasi Seni 3. menamakan.1 Bentuk .2 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.

Bahan : kertas warna. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. Bidang Bidang Mengenal Kraf Tradisional • Guru bersoal jawab tentang : bahasa seni visual yang ada pada boneka. gam. Modul : Anyaman • Guru menyatakan definisi boneka. • Guru menunjuk cara membuat boneka. • Murid melukis dan menghias muka kucing. Bahan Bantu dan kaki Mengajar kucing EMK Ekspresi Kreatif • : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. kertas lukisan. Tajuk : Anyaman Siku Keluang Aplikasi Masa Seni : 60 minit • Guru menyatakan media yang akan digunakan Media : Alat : gunting dan pembaris dalam penghasilan boneka. telinga. kepala.STANDARD PEMBELAJARAN Tahun : 3 ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik Tema : Alam Semula Jadi • Guru menunjukkan beberapa contoh boneka.mengikat span dengan gelang getah untukdan kad manila membentuk bahagian badan. dan Inovasi Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. Kreativiti. MENGENAL KRAF TRADISIONAL 12 . . Apresiasi Seni • • Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. Keusahawanan.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 2. rupa. 13 . 4. warna.STANDARD KANDUNGAN 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya. jalinan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. 3.

1. 4.4.tampak dan sentuh Warna .1 4.2 4.3 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.mengkuang atau pandan atau kertas warna.2 berpandukan bahasa seni visual.3.1.1 4.2 4.4 4.2 4.1. Garisan . bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1.1 4.2. dan gam 4.1 4.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.lurus Rupa .2.1.2.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Harmoni .1 Persepsi Estetik 4.1 4.1.1.geometri Jalinan .2.3.4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan sebenar atau bahan gantian 4.kelarai Kontra .1 Unsur seni 4. media.3 media.2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1.2 Aplikasi Seni Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.3.4 Apresiasi Seni 4.1.3 Alat – gunting Bahan . menamakan dan memahami.STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 4.2 Prinsip rekaan 4. Ekspresi Kreatif 4.2 Murid dapat mengenal.1.1.2. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 14 .1.

Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. 15 .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • Guru menunjukkan contoh anyaman. • Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Aplikasi Seni • • Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang.

16 . Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. • Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif • Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.

17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->