MENGGAMBAR

Tahun Bidang : : 3 Bidang Menggambar

Modul : Catan STANDARD PEMBELAJARAN Tema Persepsi Estetik 1.1 Tajuk1.1.1 Masa Media 1.1.2 Unsur seni 1.1.1.1 1.1.1.2 1.1.1.3 Prinsip rekaan 1.1.2.1 1.1.2.2 Bahan Bantu Mengajar 1.2 Aplikasi Seni 1.2.1 : Alam Semula Jadi memahami, dan menyatakan bahasa seni visual Murid dapat mengenal, yang ada pada catan. : Rama-Rama Bentuk - ilusi : 60 minit Warna - sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang - ilusi : Alat : berus lukisan dan palet Imbangan tidak simetri atau gabungan imbangan Bahan : simetri kertas atau lukisan dan cat air atau cat poster atau Kepelbagaian - warna cat tempera : Gambar contoh catan bahasa seni visual, media, Murid dapat rama-rama, mengetahui dan memahami serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. EMK Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media : Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi 1.2.1.1 Alat - berus lukisan dan palet 1.2.1.2 1.2.2 1.2.2.1 STANDARD KANDUNGAN 1.3 1. Ekspresi Kreatif Bahan - kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik - basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman Mengetahui penggunaan media, serta proses dan teknik dalam penghasilan catan

kemahiran bahasa seni bentuk, visual, media, proses dan teknik Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu warna, serta ruang, imbangan, dan penghasilan kepelbagaian yang terdapatdalam pada alam semula karya. jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam 1.3.1 Memilih penghasilan catan. dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik 1.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya dalam penghasilan catan.

2.

3. 1.4 Penzahiran ideaSeni melalui pelbagai dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi Murid sumber dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan 4. berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1.4.1 1.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan

1
xiii xi

2 .

Guru menunjukkan contoh catan. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Apresiasi seni • • Murid mempamerkan karya masing-masing.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan gambar rama-rama. 3 . Aplikasi seni • • Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Ekspresi kreatif • • Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. • Guru menyatakan definisi catan. • Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan.

4 .

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. 3. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 2. 4.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. kajian. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. 19 Hasil karya 5 . Kreativiti. dan teknologi dalam penghasilan corak. palet. warna. berus gigi.

1 2.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. dan proses dalam penghasilan karya 2.2 2. teknik. berus gigi.berus lukisan.2.4.1.1 2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1. media.2.2 2.1 Persepsi Estetik 2.1. 2.1. Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.1.2.2. palet dan sikat Bahan .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.3 Alat . kefahaman bahasa seni visual media. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat mengenal.1 2. warna. menamakan. Prinsip Rekaan Mengetahui penggunaan media.2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1.4.primer dan sekunder Harmoni .2.renjisan dan percikan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2.3 Ekspresi Kreatif 2.1.1.STANDARD PEMBELAJARAN 2.2 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 2.1.3.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik .2 Aplikasi Seni Jalinan .2.tampak Warna .1 2.1 Unsur seni 2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 2.3.2 2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 6 .2 2.warna dan jalinan Kepelbagaian .1.

7 .

Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. Aplikasi seni • Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. • Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya. Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. • Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . • Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti.menunjuk cara bancuhan warna yang betul . 8 .merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif • Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.

9 .

sejarah seni dan budaya. gelang getah. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. 4. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. dan teknologi dalam penghasilan boneka. 10 . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan. 2. dan bahan lain yang sesuai. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. Kreativiti. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. kajian. bahan kutipan. gam.

3.1 3.2.1. media.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.1 3.gunting Bahan .1 3.tampak dan sentuh Imbangan . menamakan. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai Murid dapat mengenal. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.2 3.1.STANDARD PEMBELAJARAN 3.1 Persepsi Estetik 3. gam.4.4.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kefahaman bahasa seni visual.1.1 Bentuk . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3 Alat . Ekspresi Kreatif 3.1 3. Prinsip rekaan Mengetahui penggunaan media.2.4 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1.3 3.1 Unsur seni 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.3.3. Apresiasi Seni 3.1.2 Aplikasi Seni 3.span.1.2 3.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 11 . teknik dan proses dalam penghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2 3.2 3.2.konkrit Jalinan .2 3.1.1 3. media.1.2.1.

Apresiasi Seni • • Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. telinga. Bahan : kertas warna. kertas lukisan. Kreativiti.STANDARD PEMBELAJARAN Tahun : 3 ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik Tema : Alam Semula Jadi • Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. . gam. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. • Guru menunjuk cara membuat boneka. Modul : Anyaman • Guru menyatakan definisi boneka. • Murid melukis dan menghias muka kucing. kepala. MENGENAL KRAF TRADISIONAL 12 . dan Inovasi Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. Bahan Bantu dan kaki Mengajar kucing EMK Ekspresi Kreatif • : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Keusahawanan.mengikat span dengan gelang getah untukdan kad manila membentuk bahagian badan. Tajuk : Anyaman Siku Keluang Aplikasi Masa Seni : 60 minit • Guru menyatakan media yang akan digunakan Media : Alat : gunting dan pembaris dalam penghasilan boneka. Bidang Bidang Mengenal Kraf Tradisional • Guru bersoal jawab tentang : bahasa seni visual yang ada pada boneka.

jalinan. 3. warna. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang.STANDARD KANDUNGAN 1. 2. 13 . rupa. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya.

3 4.4 Apresiasi Seni 4.1.kelarai Kontra .1 4.2.3 media.2 Aplikasi Seni Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.4 4.1.2 4.1. menamakan dan memahami.1 4.1.2 4.1.1 Persepsi Estetik 4.2 berpandukan bahasa seni visual.1 4.3.2.1.1.lurus Rupa .3.2.geometri Jalinan . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan sebenar atau bahan gantian 4.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.2 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.4.1.1. Garisan .3.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Harmoni .2.1 Unsur seni 4.4.tampak dan sentuh Warna .2 Murid dapat mengenal.1.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1.2 4. dan gam 4.1 4. 4.3 Alat – gunting Bahan . media. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.2.1. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 14 .STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Prinsip rekaan 4.1 4. Ekspresi Kreatif 4.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.

Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Aplikasi Seni • • Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. • Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • Guru menunjukkan contoh anyaman. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. 15 .

16 . Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. • Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif • Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.

17 .