MENGGAMBAR

Tahun Bidang : : 3 Bidang Menggambar

Modul : Catan STANDARD PEMBELAJARAN Tema Persepsi Estetik 1.1 Tajuk1.1.1 Masa Media 1.1.2 Unsur seni 1.1.1.1 1.1.1.2 1.1.1.3 Prinsip rekaan 1.1.2.1 1.1.2.2 Bahan Bantu Mengajar 1.2 Aplikasi Seni 1.2.1 : Alam Semula Jadi memahami, dan menyatakan bahasa seni visual Murid dapat mengenal, yang ada pada catan. : Rama-Rama Bentuk - ilusi : 60 minit Warna - sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang - ilusi : Alat : berus lukisan dan palet Imbangan tidak simetri atau gabungan imbangan Bahan : simetri kertas atau lukisan dan cat air atau cat poster atau Kepelbagaian - warna cat tempera : Gambar contoh catan bahasa seni visual, media, Murid dapat rama-rama, mengetahui dan memahami serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. EMK Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media : Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi 1.2.1.1 Alat - berus lukisan dan palet 1.2.1.2 1.2.2 1.2.2.1 STANDARD KANDUNGAN 1.3 1. Ekspresi Kreatif Bahan - kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik - basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman Mengetahui penggunaan media, serta proses dan teknik dalam penghasilan catan

kemahiran bahasa seni bentuk, visual, media, proses dan teknik Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu warna, serta ruang, imbangan, dan penghasilan kepelbagaian yang terdapatdalam pada alam semula karya. jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam 1.3.1 Memilih penghasilan catan. dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik 1.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya dalam penghasilan catan.

2.

3. 1.4 Penzahiran ideaSeni melalui pelbagai dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi Murid sumber dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan 4. berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1.4.1 1.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan

1
xiii xi

2 .

Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. • Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. 3 . Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan gambar rama-rama. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Guru menunjukkan contoh catan. Apresiasi seni • • Murid mempamerkan karya masing-masing. • Guru menyatakan definisi catan. Ekspresi kreatif • • Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Aplikasi seni • • Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan.

4 .

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. palet. 4. 3. kajian. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Kreativiti. 19 Hasil karya 5 . warna. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. 2. berus gigi. dan teknologi dalam penghasilan corak.

berus gigi.3.1.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.3.berus lukisan.2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.2 2.2.primer dan sekunder Harmoni .3 Ekspresi Kreatif 2.4.tampak Warna .2.1.renjisan dan percikan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1. teknik.warna dan jalinan Kepelbagaian . warna.1 2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.1 2.1 2.2.2.3.1 Unsur seni 2.1. Prinsip Rekaan Mengetahui penggunaan media.2. palet dan sikat Bahan .2 2. kefahaman bahasa seni visual media. 2.2 2.1.3 Alat .STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. dan proses dalam penghasilan karya 2.1.1 Persepsi Estetik 2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.1 2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 6 .2 2. menamakan.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik . harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat mengenal.2 2. Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.4.2 Aplikasi Seni Jalinan .2.2 2. media.1 2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. 2.

7 .

merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan . Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. • Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti.menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. 8 . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. • Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. Aplikasi seni • Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif • Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. • Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: .

9 .

3. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. jalinan. sejarah seni dan budaya. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. 4. dan teknologi dalam penghasilan boneka. dan bahan lain yang sesuai. gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. gelang getah. Kreativiti. 2. 10 . kajian. bahan kutipan.

1 3.1.span.3 3.2. gam.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Unsur seni 3.1 3. Prinsip rekaan Mengetahui penggunaan media.1. media.2.3 Alat .3.1 Persepsi Estetik 3.konkrit Jalinan .1. Apresiasi Seni 3. kefahaman bahasa seni visual.1 Bentuk .1. Ekspresi Kreatif 3.1.4.1.1 3.tampak dan sentuh Imbangan .2 3.1.STANDARD PEMBELAJARAN 3. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.2 3. media. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai Murid dapat mengenal.2 3.3. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3. menamakan. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.4 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 11 .2 3.1 3.1 3.4.2.gunting Bahan . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.2.3.2 Aplikasi Seni 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1.2.2 3.1.

telinga. . dan Inovasi Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. Modul : Anyaman • Guru menyatakan definisi boneka. Apresiasi Seni • • Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. gam.STANDARD PEMBELAJARAN Tahun : 3 ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik Tema : Alam Semula Jadi • Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. • Murid melukis dan menghias muka kucing. • Guru menunjuk cara membuat boneka. Kreativiti. Bidang Bidang Mengenal Kraf Tradisional • Guru bersoal jawab tentang : bahasa seni visual yang ada pada boneka. Tajuk : Anyaman Siku Keluang Aplikasi Masa Seni : 60 minit • Guru menyatakan media yang akan digunakan Media : Alat : gunting dan pembaris dalam penghasilan boneka. kertas lukisan. Keusahawanan. Bahan : kertas warna. kepala. MENGENAL KRAF TRADISIONAL 12 . Bahan Bantu dan kaki Mengajar kucing EMK Ekspresi Kreatif • : : Contoh anyaman kelarai siku keluang.mengikat span dengan gelang getah untukdan kad manila membentuk bahagian badan.

13 . 4.STANDARD KANDUNGAN 1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. jalinan. sejarah seni dan budaya. 2. rupa. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. warna. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 3. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang.

1.1.2.geometri Jalinan .4.4 Apresiasi Seni 4.2.4 4. menamakan dan memahami.2 Prinsip rekaan 4.3 Alat – gunting Bahan . dan gam 4.1.1 4.1 4. media.1 4.2 Murid dapat mengenal.2 4.2.lurus Rupa .2 berpandukan bahasa seni visual.mengkuang atau pandan atau kertas warna.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.2.1.2 4. bahasa seni visual yang ada pada anyaman. 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. Garisan .3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan sebenar atau bahan gantian 4.1.3.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Ekspresi Kreatif 4.1.3 media.1 4.kelarai Kontra .2 4.1 Unsur seni 4.1. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 14 .1.1.3 4.1.1 4.3.1 Persepsi Estetik 4.tampak dan sentuh Warna .1.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Harmoni .1.2.STANDARD PEMBELAJARAN 4.2 Aplikasi Seni Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.2 4.

Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Aplikasi Seni • • Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. • Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • Guru menunjukkan contoh anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. 15 .

Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. 16 .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif • Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. • Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful