MENGGAMBAR

Tahun Bidang : : 3 Bidang Menggambar

Modul : Catan STANDARD PEMBELAJARAN Tema Persepsi Estetik 1.1 Tajuk1.1.1 Masa Media 1.1.2 Unsur seni 1.1.1.1 1.1.1.2 1.1.1.3 Prinsip rekaan 1.1.2.1 1.1.2.2 Bahan Bantu Mengajar 1.2 Aplikasi Seni 1.2.1 : Alam Semula Jadi memahami, dan menyatakan bahasa seni visual Murid dapat mengenal, yang ada pada catan. : Rama-Rama Bentuk - ilusi : 60 minit Warna - sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang - ilusi : Alat : berus lukisan dan palet Imbangan tidak simetri atau gabungan imbangan Bahan : simetri kertas atau lukisan dan cat air atau cat poster atau Kepelbagaian - warna cat tempera : Gambar contoh catan bahasa seni visual, media, Murid dapat rama-rama, mengetahui dan memahami serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. EMK Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media : Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi 1.2.1.1 Alat - berus lukisan dan palet 1.2.1.2 1.2.2 1.2.2.1 STANDARD KANDUNGAN 1.3 1. Ekspresi Kreatif Bahan - kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik - basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman Mengetahui penggunaan media, serta proses dan teknik dalam penghasilan catan

kemahiran bahasa seni bentuk, visual, media, proses dan teknik Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu warna, serta ruang, imbangan, dan penghasilan kepelbagaian yang terdapatdalam pada alam semula karya. jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam 1.3.1 Memilih penghasilan catan. dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik 1.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya dalam penghasilan catan.

2.

3. 1.4 Penzahiran ideaSeni melalui pelbagai dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi Murid sumber dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan 4. berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1.4.1 1.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan

1
xiii xi

2 .

Ekspresi kreatif • • Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. 3 .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan gambar rama-rama. • Guru menyatakan definisi catan. Guru menunjukkan contoh catan. • Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Apresiasi seni • • Murid mempamerkan karya masing-masing. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. Aplikasi seni • • Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti.

4 .

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. palet. berus gigi. 4. kajian. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. 19 Hasil karya 5 . warna. 2. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. Kreativiti. 3. dan teknologi dalam penghasilan corak.

3 Ekspresi Kreatif 2.1 2.1.2 2.2. 2.1.renjisan dan percikan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.2.2 2.3. palet dan sikat Bahan .tampak Warna .2.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 6 .1.berus lukisan. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan. dan proses dalam penghasilan karya 2.STANDARD PEMBELAJARAN 2.2.1 2.2 2.2 2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik 2.4. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat mengenal. Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.primer dan sekunder Harmoni .3.1.1 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2 Aplikasi Seni Jalinan . 2.warna dan jalinan Kepelbagaian . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. media.1 2.1.1.1 2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.1 Unsur seni 2.1. menamakan. warna.2.1.1. berus gigi.3. Prinsip Rekaan Mengetahui penggunaan media. kefahaman bahasa seni visual media.1.2.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.2 2. teknik.2 2.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik .4.2.3 Alat .

7 .

STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. • Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . Aplikasi seni • Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. 8 .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif • Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan . Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. • Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan. • Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti.menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.

9 .

3. 10 . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. kajian. Kreativiti. gelang getah. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. dan bahan lain yang sesuai. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. dan teknologi dalam penghasilan boneka. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. sejarah seni dan budaya. bahan kutipan. jalinan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. 4. gam. 2. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka.

1 3. teknik dan proses dalam penghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1.2 3.1 3.1.2 3. menamakan.4.2.2 Aplikasi Seni 3.3.STANDARD PEMBELAJARAN 3.2. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.1 Unsur seni 3.2 3.1. kefahaman bahasa seni visual.tampak dan sentuh Imbangan .4.2 3.2.1 3.3.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 Persepsi Estetik 3. gam.1. Ekspresi Kreatif 3.2 3.4 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.span. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1 3.2. media. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai Murid dapat mengenal.3. Prinsip rekaan Mengetahui penggunaan media. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.3 3.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 11 .1.1.konkrit Jalinan .1 Bentuk .3 Alat . media. Apresiasi Seni 3.1.1 3.1.gunting Bahan .simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.

Bidang Bidang Mengenal Kraf Tradisional • Guru bersoal jawab tentang : bahasa seni visual yang ada pada boneka. Tajuk : Anyaman Siku Keluang Aplikasi Masa Seni : 60 minit • Guru menyatakan media yang akan digunakan Media : Alat : gunting dan pembaris dalam penghasilan boneka. Keusahawanan. gam. telinga. .mengikat span dengan gelang getah untukdan kad manila membentuk bahagian badan. • Guru menunjuk cara membuat boneka. Kreativiti.STANDARD PEMBELAJARAN Tahun : 3 ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik Tema : Alam Semula Jadi • Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. kertas lukisan. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. • Murid melukis dan menghias muka kucing. kepala. MENGENAL KRAF TRADISIONAL 12 . Apresiasi Seni • • Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. Bahan Bantu dan kaki Mengajar kucing EMK Ekspresi Kreatif • : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Bahan : kertas warna. Modul : Anyaman • Guru menyatakan definisi boneka. dan Inovasi Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru.

Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. warna. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. 2. jalinan.STANDARD KANDUNGAN 1. sejarah seni dan budaya. 3. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. rupa. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. 4. 13 . Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan.

2.2.2.2 4.1.1 4.1.2 berpandukan bahasa seni visual.3. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1. media.3.kelarai Kontra .lurus Rupa .1.1 Persepsi Estetik 4.1 4.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4. Garisan .3 4.2 Murid dapat mengenal.1 4.tampak dan sentuh Warna .1.1.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.2 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan sebenar atau bahan gantian 4.2.4.2 4.1.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Harmoni .1.4 4.4.1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 14 .2 Aplikasi Seni Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. menamakan dan memahami.STANDARD PEMBELAJARAN 4.geometri Jalinan . Ekspresi Kreatif 4.3.1 4. dan gam 4.2.1.1 Unsur seni 4.3 Alat – gunting Bahan .3 media.1.1.1.4 Apresiasi Seni 4.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1 4.2 4.2 Prinsip rekaan 4.

Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Aplikasi Seni • • Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • Guru menunjukkan contoh anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. 15 . • Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman.

• Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif • Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. 16 .

17 .