MENGGAMBAR

Tahun Bidang : : 3 Bidang Menggambar

Modul : Catan STANDARD PEMBELAJARAN Tema Persepsi Estetik 1.1 Tajuk1.1.1 Masa Media 1.1.2 Unsur seni 1.1.1.1 1.1.1.2 1.1.1.3 Prinsip rekaan 1.1.2.1 1.1.2.2 Bahan Bantu Mengajar 1.2 Aplikasi Seni 1.2.1 : Alam Semula Jadi memahami, dan menyatakan bahasa seni visual Murid dapat mengenal, yang ada pada catan. : Rama-Rama Bentuk - ilusi : 60 minit Warna - sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang - ilusi : Alat : berus lukisan dan palet Imbangan tidak simetri atau gabungan imbangan Bahan : simetri kertas atau lukisan dan cat air atau cat poster atau Kepelbagaian - warna cat tempera : Gambar contoh catan bahasa seni visual, media, Murid dapat rama-rama, mengetahui dan memahami serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. EMK Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media : Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi 1.2.1.1 Alat - berus lukisan dan palet 1.2.1.2 1.2.2 1.2.2.1 STANDARD KANDUNGAN 1.3 1. Ekspresi Kreatif Bahan - kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik - basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman Mengetahui penggunaan media, serta proses dan teknik dalam penghasilan catan

kemahiran bahasa seni bentuk, visual, media, proses dan teknik Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu warna, serta ruang, imbangan, dan penghasilan kepelbagaian yang terdapatdalam pada alam semula karya. jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam 1.3.1 Memilih penghasilan catan. dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik 1.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya dalam penghasilan catan.

2.

3. 1.4 Penzahiran ideaSeni melalui pelbagai dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi Murid sumber dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan 4. berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1.4.1 1.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan

1
xiii xi

2 .

• Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. 3 . Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. • Guru menyatakan definisi catan. Aplikasi seni • • Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Apresiasi seni • • Murid mempamerkan karya masing-masing.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan gambar rama-rama. Ekspresi kreatif • • Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Guru menunjukkan contoh catan.

4 .

Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. palet. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. 19 Hasil karya 5 . 2. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. dan teknologi dalam penghasilan corak.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. Kreativiti. berus gigi. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. kajian. 3. 4. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. warna. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya.

2. kefahaman bahasa seni visual media.1.renjisan dan percikan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.2. media.primer dan sekunder Harmoni .2 2.1 Persepsi Estetik 2.2 2.3.1 2.2 2.2.1.berus lukisan. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.3.3 Ekspresi Kreatif 2.1.1 2.2 2. palet dan sikat Bahan . menamakan.1.1.1.3.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. Prinsip Rekaan Mengetahui penggunaan media.tampak Warna .1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.1.2. berus gigi.2 2.2 2.2 Aplikasi Seni Jalinan .4. dan proses dalam penghasilan karya 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.warna dan jalinan Kepelbagaian .1.2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.1.1 2. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat mengenal.STANDARD PEMBELAJARAN 2. teknik.1 2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik . warna. 2. 2.3 Alat .4.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 6 .1 2.1 Unsur seni 2.2.2.

7 .

8 . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. • Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.menunjuk cara bancuhan warna yang betul .menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif • Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan . Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Aplikasi seni • Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. • Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. • Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.

9 .

3. jalinan.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. 4. 10 . Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. bahan kutipan. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Kreativiti. kajian. 2. sejarah seni dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. dan bahan lain yang sesuai. gelang getah. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. gam. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. dan teknologi dalam penghasilan boneka.

2 3.1 3. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai Murid dapat mengenal.2.2 3.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.1.1 Unsur seni 3.1 Bentuk .1.1 3.1.1. media. Apresiasi Seni 3.1.2 3.2 3.3.1.3.4.tampak dan sentuh Imbangan . kefahaman bahasa seni visual.4. teknik dan proses dalam penghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.4 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2 Aplikasi Seni 3.2 3.2.gunting Bahan .1 3.span.1. menamakan. Prinsip rekaan Mengetahui penggunaan media.3 Alat .konkrit Jalinan . gam.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Persepsi Estetik 3.3 3.1 3. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka.1 3.1. Ekspresi Kreatif 3.STANDARD PEMBELAJARAN 3.2.2.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 11 .1. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2.

• Guru menunjuk cara membuat boneka. kertas lukisan. Tajuk : Anyaman Siku Keluang Aplikasi Masa Seni : 60 minit • Guru menyatakan media yang akan digunakan Media : Alat : gunting dan pembaris dalam penghasilan boneka. MENGENAL KRAF TRADISIONAL 12 .mengikat span dengan gelang getah untukdan kad manila membentuk bahagian badan. Apresiasi Seni • • Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. . dan Inovasi Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. Keusahawanan. Kreativiti. Modul : Anyaman • Guru menyatakan definisi boneka. kepala.STANDARD PEMBELAJARAN Tahun : 3 ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik Tema : Alam Semula Jadi • Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. gam. telinga. • Murid melukis dan menghias muka kucing. Bidang Bidang Mengenal Kraf Tradisional • Guru bersoal jawab tentang : bahasa seni visual yang ada pada boneka. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. Bahan Bantu dan kaki Mengajar kucing EMK Ekspresi Kreatif • : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Bahan : kertas warna.

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. jalinan. sejarah seni dan budaya. 2. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.STANDARD KANDUNGAN 1. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 3. 13 . rupa. 4. warna.

1.2 Aplikasi Seni Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.STANDARD PEMBELAJARAN 4.kelarai Kontra .3 Alat – gunting Bahan .2 4.1.1.1.1.1 4.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.2 berpandukan bahasa seni visual.1. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 14 .1.lurus Rupa . dan gam 4.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1 4.1.1. Garisan .4 4.2 Murid dapat mengenal.4 Apresiasi Seni 4.2 4.3.2.1 Persepsi Estetik 4.2 4.1 4.3.3 media. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.2.2.3. menamakan dan memahami.2.1 4.1 4.1.2 4.1.tampak dan sentuh Warna .1.4.2 Prinsip rekaan 4.1.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Harmoni .3 4. bahasa seni visual yang ada pada anyaman. media.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan sebenar atau bahan gantian 4.geometri Jalinan .1. Ekspresi Kreatif 4.1 Unsur seni 4. 4.4.2.

Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. 15 . Aplikasi Seni • • Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • Guru menunjukkan contoh anyaman. • Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman.

Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif • Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. 16 . • Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful