MENGGAMBAR

Tahun Bidang : : 3 Bidang Menggambar

Modul : Catan STANDARD PEMBELAJARAN Tema Persepsi Estetik 1.1 Tajuk1.1.1 Masa Media 1.1.2 Unsur seni 1.1.1.1 1.1.1.2 1.1.1.3 Prinsip rekaan 1.1.2.1 1.1.2.2 Bahan Bantu Mengajar 1.2 Aplikasi Seni 1.2.1 : Alam Semula Jadi memahami, dan menyatakan bahasa seni visual Murid dapat mengenal, yang ada pada catan. : Rama-Rama Bentuk - ilusi : 60 minit Warna - sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang - ilusi : Alat : berus lukisan dan palet Imbangan tidak simetri atau gabungan imbangan Bahan : simetri kertas atau lukisan dan cat air atau cat poster atau Kepelbagaian - warna cat tempera : Gambar contoh catan bahasa seni visual, media, Murid dapat rama-rama, mengetahui dan memahami serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. EMK Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media : Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi 1.2.1.1 Alat - berus lukisan dan palet 1.2.1.2 1.2.2 1.2.2.1 STANDARD KANDUNGAN 1.3 1. Ekspresi Kreatif Bahan - kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik - basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman Mengetahui penggunaan media, serta proses dan teknik dalam penghasilan catan

kemahiran bahasa seni bentuk, visual, media, proses dan teknik Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu warna, serta ruang, imbangan, dan penghasilan kepelbagaian yang terdapatdalam pada alam semula karya. jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam 1.3.1 Memilih penghasilan catan. dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik 1.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya dalam penghasilan catan.

2.

3. 1.4 Penzahiran ideaSeni melalui pelbagai dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi Murid sumber dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan 4. berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1.4.1 1.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan

1
xiii xi

2 .

Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Apresiasi seni • • Murid mempamerkan karya masing-masing. • Guru menyatakan definisi catan. Ekspresi kreatif • • Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Aplikasi seni • • Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan gambar rama-rama. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. • Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. Guru menunjukkan contoh catan. 3 .

4 .

dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. kajian. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku. dan teknologi dalam penghasilan corak. dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. palet. 2.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. 4. 3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. warna. 19 Hasil karya 5 . berus gigi. Kreativiti. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya.

1.berus lukisan.2.1 2.1 Persepsi Estetik 2. Prinsip Rekaan Mengetahui penggunaan media.2.1. menamakan.3 Alat .kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik .1.1. berus gigi. Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan.1. 2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.renjisan dan percikan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1. 2.2.3. dan proses dalam penghasilan karya 2. warna.2 2.2.2. serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3.4. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan. kefahaman bahasa seni visual media.2. palet dan sikat Bahan .2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 6 .1.1 2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2.2. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 2.2 Aplikasi Seni Jalinan . teknik.3 Ekspresi Kreatif 2.2 2.1.2 2.2.1 2.tampak Warna .1 Unsur seni 2.STANDARD PEMBELAJARAN 2.1 2.4.2 2.2 2.1.primer dan sekunder Harmoni .1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1 2. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat mengenal. media.3.warna dan jalinan Kepelbagaian .

7 .

menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif • Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. • Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. • Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan. Aplikasi seni • Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan. 8 .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. • Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: .

9 .

jalinan. 2. sejarah seni dan budaya.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. dan bahan lain yang sesuai. dan teknologi dalam penghasilan boneka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. kajian. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. gelang getah. gam. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Kreativiti. 4. 3. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. 10 . dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. bahan kutipan.

1.1 Persepsi Estetik 3. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai Murid dapat mengenal.2 3.2 3.gunting Bahan .4.1. media. kefahaman bahasa seni visual.konkrit Jalinan . Prinsip rekaan Mengetahui penggunaan media.3.1 3.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 11 .3 3.3 Alat . serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.3. teknik dan proses dalam penghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan. Apresiasi Seni 3.1 3.span.2 3.4.1.1 3. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka. menamakan.2. Ekspresi Kreatif 3.2.1.1 3.tampak dan sentuh Imbangan .STANDARD PEMBELAJARAN 3.1.1 Bentuk .2. gam.3. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.1.2.4 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.1.2 3.1 Unsur seni 3.2 Aplikasi Seni 3.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.2.1.1.1 3. media.2 3.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.

kertas lukisan. Modul : Anyaman • Guru menyatakan definisi boneka. Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan.mengikat span dengan gelang getah untukdan kad manila membentuk bahagian badan. MENGENAL KRAF TRADISIONAL 12 . Bahan : kertas warna. • Murid melukis dan menghias muka kucing.STANDARD PEMBELAJARAN Tahun : 3 ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik Tema : Alam Semula Jadi • Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. Bidang Bidang Mengenal Kraf Tradisional • Guru bersoal jawab tentang : bahasa seni visual yang ada pada boneka. Apresiasi Seni • • Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. . Kreativiti. Keusahawanan. Bahan Bantu dan kaki Mengajar kucing EMK Ekspresi Kreatif • : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Tajuk : Anyaman Siku Keluang Aplikasi Masa Seni : 60 minit • Guru menyatakan media yang akan digunakan Media : Alat : gunting dan pembaris dalam penghasilan boneka. telinga. dan Inovasi Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. kepala. • Guru menunjuk cara membuat boneka. gam.

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. warna. rupa. jalinan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. sejarah seni dan budaya. 2. 4. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. 3. 13 .STANDARD KANDUNGAN 1. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman.

2 4.1.2 Prinsip rekaan 4.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Harmoni .mengkuang atau pandan atau kertas warna.1.1.2.1 Unsur seni 4.2 4.1.2 Murid dapat mengenal. menamakan dan memahami. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan sebenar atau bahan gantian 4.3.1 4.STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.4 4.4.1.2 4.2. Garisan .2.3.1.geometri Jalinan .1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.2 berpandukan bahasa seni visual.tampak dan sentuh Warna .1 4.4 Apresiasi Seni 4.3.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 media.1. Ekspresi Kreatif 4.2. dan gam 4.1.1.3 4.1 4.1.4.1. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.3 Alat – gunting Bahan . Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 14 .2 Aplikasi Seni Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual. media.kelarai Kontra .2 4.1.1 Persepsi Estetik 4.1 4.1 4.lurus Rupa . 4.2.2.1. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.

Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Aplikasi Seni • • Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • Guru menunjukkan contoh anyaman. 15 . Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. • Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman.

Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. • Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. 16 .STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif • Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful