MENGGAMBAR

Tahun Bidang : : 3 Bidang Menggambar

Modul : Catan STANDARD PEMBELAJARAN Tema Persepsi Estetik 1.1 Tajuk1.1.1 Masa Media 1.1.2 Unsur seni 1.1.1.1 1.1.1.2 1.1.1.3 Prinsip rekaan 1.1.2.1 1.1.2.2 Bahan Bantu Mengajar 1.2 Aplikasi Seni 1.2.1 : Alam Semula Jadi memahami, dan menyatakan bahasa seni visual Murid dapat mengenal, yang ada pada catan. : Rama-Rama Bentuk - ilusi : 60 minit Warna - sekunder atau tertier atau gabungan kedua-dua warna Ruang - ilusi : Alat : berus lukisan dan palet Imbangan tidak simetri atau gabungan imbangan Bahan : simetri kertas atau lukisan dan cat air atau cat poster atau Kepelbagaian - warna cat tempera : Gambar contoh catan bahasa seni visual, media, Murid dapat rama-rama, mengetahui dan memahami serta proses dan teknik dalam penghasilan catan. EMK Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media : Keusahawanan, Kreativiti dan Inovasi 1.2.1.1 Alat - berus lukisan dan palet 1.2.1.2 1.2.2 1.2.2.1 STANDARD KANDUNGAN 1.3 1. Ekspresi Kreatif Bahan - kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik - basah atas kering Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman Mengetahui penggunaan media, serta proses dan teknik dalam penghasilan catan

kemahiran bahasa seni bentuk, visual, media, proses dan teknik Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu warna, serta ruang, imbangan, dan penghasilan kepelbagaian yang terdapatdalam pada alam semula karya. jadi, objek buatan manusia dan karya seni dalam 1.3.1 Memilih penghasilan catan. dan memanipulasi bahan secara kreatif 1.3.2 Menggunakan bahasa seni visual iaitu dalam penghasilan karya Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik 1.3.3 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya dalam penghasilan catan.

2.

3. 1.4 Penzahiran ideaSeni melalui pelbagai dan kajian dalam penghasilan catan. Apresiasi Murid sumber dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan 4. berpandukan bahasa seni visual. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni dan budaya. 1.4.1 1.4.2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan

1
xiii xi

2 .

• Guru menunjuk cara mewarna lakaran dengan menekankan penggunaan ton warna untuk menimbulkan bentuk. Guru menunjuk cara melakar gambar ramarama dengan memberikan penekanan pada ruang dan imbangan. Aplikasi seni • • Guru memperkenalkan dan menyatakan media yang akan digunakan. Murid menceritakan karya sendiri dan rakan. Guru bersoal jawab tentang bahasa seni visual yang ada pada catan menggunakan pelbagai media basah. Murid menghasilkan catan mengikut kreativiti. 3 . • Guru menyatakan definisi catan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan gambar rama-rama. Apresiasi seni • • Murid mempamerkan karya masing-masing. Ekspresi kreatif • • Murid menghasilkan catan dengan bimbingan guru. Guru menunjukkan contoh catan.

4 .

Penzahiran idea melalui pelbagai sumber. 2. palet. 19 Hasil karya 5 . dan sikat Bahan : kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Bahan Bantu Mengajar EMK : : Contoh corak Renjisan dan Percikan Keusahawanan. Kreativiti. kajian. 4. berus gigi. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. 3. dan teknologi dalam penghasilan corak. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual sejarah seni dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu jalinan. harmoni dan kepelbagaian yang terdapat pada objek buatan manusia dan karya seni dalam penghasilan corak menggunakan teknik renjisan dan percikan. warna.MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Jenis-jenis Media : : : : : : : 3 Bidang Membuat Corak dan Rekaan Renjisan dan Percikan Objek Buatan Manusia Penanda Buku 60 minit Alat : berus lukisan. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penggunaan media dan teknik dalam penghasilan corak untuk dijadikan penanda buku.

3.2 2.tampak Warna .2 Aplikasi Seni Jalinan .2.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.2.warna dan jalinan Kepelbagaian .1. kefahaman bahasa seni visual media.2. 2.2.1 Persepsi Estetik 2.1. harmoni dan kepelbagaian dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat mengenal.1. Prinsip Rekaan Mengetahui penggunaan media.3 Alat .1 2. 2.2 2.1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.1 2.1.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 2.1.2 2.2 2.2. menamakan.1.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 2. warna.1.2 2.3.1 2.1 2.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 6 .3.renjisan dan percikan Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 Unsur seni 2.1.4. media.primer dan sekunder Harmoni . dan proses dalam penghasilan karya 2.2.berus lukisan.4.1 2. berus gigi.2 2.STANDARD PEMBELAJARAN 2. dan memahami bahasa seni visual yang ada pada renjisan dan percikan.2.kertas lukisan dan cat air atau cat poster atau cat tempera Teknik . Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu jalinan. teknik. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. palet dan sikat Bahan . serta proses dan teknik menggunakan dalam penghasilan renjisan dan percikan.3 Ekspresi Kreatif 2.

7 .

8 .menunjuk cara bancuhan warna yang betul . Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada karya. • Guru menunjukkan proses membuat corak teknik renjisan dan percikan: . • Murid mengulangi aktiviti renjisan dengan pelbagai warna sehingga memenuhi permukaan kertas lukisan.menunjukkan contoh penanda buku yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan Ekspresi kreatif • Murid menghasilkan corak renjisan dan percikan mengikut langkah yang ditunjukkan oleh guru. Murid menghargai dan menceritakan hasil karya sendiri dan rakan secara lisan. Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan karya yang dihasilkan. Aplikasi seni • Guru memperkenalkan media yang digunakan untuk menghasilkan corak teknik renjisan dan percikan.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • • • Guru menunjukkan contoh corak yang terhasil daripada teknik renjisan dan percikan. • Murid menghasilkan penanda buku mengikut kreativiti. Guru menyatakan definisi renjisan dan percikan.merenjis warna menggunakan berus pada permukaan kertas lukisan .

9 .

Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan boneka. sejarah seni dan budaya. 2. jalinan. 3. kajian. bahan kutipan. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Bahan Bantu Mengajar : Contoh boneka EMK : Keusahawanan. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu bentuk.MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tahun Bidang Modul Tema Tajuk Masa Media : : : : : : : 3 Bidang Membentuk dan Membuat Binaan Boneka Alam Semula Jadi Kucing 60 minit Alat : gunting Bahan : span. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1. gam. dan teknologi dalam penghasilan boneka. dan imbangan yang terdapat pada alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan boneka. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penzahiran idea melalui pelbagai sumber. gelang getah. 10 . Kreativiti. dan bahan lain yang sesuai. 4.

1.2.1.1 3.jalinan dan imbangan dalam penghasilan karya Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. media. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya. teknik dan proses dalam penghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan.1 Persepsi Estetik 3.3 Alat .2.1.1.4 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menggunakan bahasa seni visual iaitu bentuk.2 Aplikasi Seni 3.konkrit Jalinan . Apresiasi Seni 3.2 3.span.4.1 3.simetri Murid dapat mengatahui dan memahami bahasa seni visual.1 3. Prinsip rekaan Mengetahui penggunaan media.1 Bentuk . dan memahami bahasa seni visual yang ada pada boneka. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.4. bahan kutipan dan bahan lain yang sesuai Murid dapat mengenal.1 Unsur seni 3.3.gunting Bahan .2 Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 11 .2.2 3. Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media 3.1 3.1 3.2 3.tampak dan sentuh Imbangan .1.STANDARD PEMBELAJARAN 3.2 3. menamakan. Ekspresi Kreatif 3.1.1.3.3 3.2.2 3.1.3.1. gam.2. kefahaman bahasa seni visual. media.

Murid membuat persembahan boneka yang dihasilkan. Modul : Anyaman • Guru menyatakan definisi boneka.STANDARD PEMBELAJARAN Tahun : 3 ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik Tema : Alam Semula Jadi • Guru menunjukkan beberapa contoh boneka. Keusahawanan. Bahan Bantu dan kaki Mengajar kucing EMK Ekspresi Kreatif • : : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Apresiasi Seni • • Murid memberikan pendapat tentang karya rakan. telinga. • Murid melukis dan menghias muka kucing. kertas lukisan. Bahan : kertas warna. . Bidang Bidang Mengenal Kraf Tradisional • Guru bersoal jawab tentang : bahasa seni visual yang ada pada boneka. MENGENAL KRAF TRADISIONAL 12 . dan Inovasi Murid menghasilkan boneka berpandukan langkahlangkah yang telah dinyatakan dengan bimbingan guru. • Guru menunjuk cara membuat boneka. gam. kepala. Kreativiti.mengikat span dengan gelang getah untukdan kad manila membentuk bahagian badan. Tajuk : Anyaman Siku Keluang Aplikasi Masa Seni : 60 minit • Guru menyatakan media yang akan digunakan Media : Alat : gunting dan pembaris dalam penghasilan boneka.

sejarah seni dan budaya. jalinan. 3. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. warna. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman.STANDARD KANDUNGAN 1. rupa. 2. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan. 13 . Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang. 4.

4 4.1.2 4.1 4.1.1. Garisan .tampak dan sentuh Warna . dan gam 4.1 4.1.2 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan karya Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan bahan Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan sebenar atau bahan gantian 4.4 Apresiasi Seni 4.2.4. 4.3.1.2 4.1 Unsur seni 4.3 media.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Harmoni .1.3.2 Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 4.1.mengkuang atau pandan atau kertas warna.2.1.1 4. bahasa seni visual yang ada pada anyaman.1.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual.3 Alat – gunting Bahan .2.3.4.1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.1. Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan 14 . serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman.3 4.2 berpandukan bahasa seni visual.2.2.1.1. Ekspresi Kreatif 4.1 4.STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Persepsi Estetik 4.2 Aplikasi Seni Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual.1.2.2 4. menamakan dan memahami.lurus Rupa .1 4.1. media.geometri Jalinan .kelarai Kontra .

Aplikasi Seni • • Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. • Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman. Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. 15 . Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Persepsi Estetik • Guru menunjukkan contoh anyaman. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.

• Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian. 16 . Apresiasi Seni • • Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri.STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif • Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful