P. 1
Bendera&Jata

Bendera&Jata

|Views: 16|Likes:
Published by FunnyLolz Yuen
bendera
bendera

More info:

Categories:Types, Research
Published by: FunnyLolz Yuen on Aug 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/19/2014

pdf

text

original

Jata Negara

Jata Negara atau Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia, dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris itu menandakan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai itu (pokok Pinang) menandakan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka menandakan Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna hitam dan putih ialah warna Pahang; merah dan kuning warna Selangor; hitam, putih dan kuning warna Perak; merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga bahagian di sebelah bawah itu menandakan Negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai penumpang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Lambang Malaysia. Slogan, "Bersekutu Bertambah Mutu" ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan tulisan Jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah. Perlis. Sarawak. Kelantan. Sabah. Pahang. Negeri Sembilan.Jalur Gemilang Bendera Malaysia dikenali sebagai Jalur Gemilang. tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerajaan persekutuan . Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan.Johor. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam . Pulau Pinang. Melaka.agama rasmi bagi Persekutuan Malaysia seperti yang telah tertakluk dibawah Perlembagaan Negara Malaysia. Selangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan. Kedah. . Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Perak.

Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri Johor."KEPADA ALLAH BERSERAH" . Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri dan Rakyat jelata. tanda Agama Islam.M Raja. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. Muar. Batu Pahat dan Endau (kini Segamat). iaitu Johor Bahru. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai menggambarkan Gambir dan Lada Hitam. Cogan kata negeri ini ialah:.Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat.Y.M. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. Mahkota tanda D.

Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam Gabungan yang lama. Warna kuning maknanya Yang di-Pertuan Besar. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat. . Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda kebesaran Yang di-Pertuan Besar. Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan.Y.Negeri Sembilan Warna kuning pada bendera membawa maksud D. Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa lalu dengan British. Raja. Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datukdatuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini.M.M. Warna hitam maknanya Datuk-datuk Undang.

agama negeri. Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna.Selangor Empat bahagian yang berwarna kuning dan merah itu bermaksud daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri. Jata Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Bulan sabit dan bintang pula ialah sebagai lambang agama Islam. Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri. agama rasmi negeri Selangor manakala kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di kiri pula Keris Panjang. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai ikat pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu. .

Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi. Jata Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya. Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah. Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan. kuning dan hitam. Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi. . Bunga Padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri.Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih. Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan.

Pedang. . Manakala di sebelah kanannya ialah alQuran melambangkan Agama Islam. Jata Terengganu Bulan bintang menunjukkan negeri Islam. agama rasmi negeri. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Ini bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat Baginda. Buku Undang-undang di sebelah kiri pula menandakan keadilan dan Wali menandakan Alatan Istiadat Kebesaran. Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri.M Sultan Terengganu.Terengganu Latar belakang berwarna putih membawa maksud D. Ia melingkari tanah hitam yang bermaksud rakyat.M. agama negeri. Mahkota menandakan pemerintahan Diraja.Y.

Tujuan dipilih logam emas itu ialah melambangkan bahawa dalam tahun 1862 emas merupakan hasil masyhur yang utama di Negeri Pahang. Gading yang bersilang di bawah daun kopi itu melambangkan bahawa ketika itu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar. Keduanya tiada kebal yang boleh menahan senjata yang diperbuat dari emas. adat resam. undang-undang. Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa Negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan beraja. .Pahang Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintah di Negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah lembut. "Ya La Tif" juga dijadikan azimat yang berguna. Putih adalah melambangkan raja. Mata cogan berbentuk daun kopi itu semuanya diperbuat daripada emas termasuk penongkok dan taran. Simboliknya pemerintah tidak menggunakan kekerasan. tatasusila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada raja sebagai sebuah negeri yang beraja dan berdaulat. adat istiadat. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. Jata Sultan Pahang.

Pohon Pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima. Jata Pulau Pinang Pohon Pinang (Areca catechu) ialah tanda asal nama pulau itu. Empat kebel pula menggambarkan empat jenis keturunan rakyat di negeri ini. Dua tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. Cina. iaitu Melayu. Tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukunegara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang. India dan lain-lain. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Pulau Pinang yang mempunyai dua tiang dan empat kebel yang menegakkan tiang tersebut. Warna putih pula membawa maksud negeri Pulau Pinang yang aman dan damai. .Pulau Pinang Warna biru muda bermaksud warna laut yang indah di sekeliling pulau itu. Warna kuning melambangkan kemakmuran.

Lambang kebesaran bewarna putih pula menandakan kesucian Raja Negeri Kelantan.Kelantan Bendera Kelantan yang berlatar belakang berwarna merah membawa maksud kejujuran penduduk. Anak Bulan dan Bintang adalah tanda Islam. Cogan jata ini ialah "Berserah Kepada Tuhan Kerajaan Kelantan" . raja. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. rakyat. Dua laras meriam itu maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa bersedia untuk mempertahankan dirinya. Jata Kelantan Mahkota itu tanda kedaulatan Sultan. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan. Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini di masa Che' Wan Kembang (Che'Siti) Permaisuri Kelantan ( kira-kira pada akhir kurun ke-14) yang terlalu kasih pada kijang kesayangannya.

Raja Perlis yang terdapat di Perlis. Lambang itu keseluruhannya bermakna kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya. jalur berwarna kuning mengambarkan simbol pemerintahan beraja iaitu D. warna kuning adalah warna tradisional untuk raja-raja. Pada jalur atas bendera menonjolkan warna kuning dan pada jalur bawah bendera menonjolkan warna biru. Paduan warna bendera negeri Perlis bertentangan dengan paduan warna bendera negara Ukraine kerana jalur atas pada bendera Ukraine berwarna biru muda. Jata Perlis Lingkaran padi pada lambang negeri Perlis memberi maksud pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi. . Di Nusantara. Paduan warna ini menunjukkan hubungan erat antara "Raja dengan Rakyat". Perisai pula melambangkan kebanggaan dan kehormatan negeri itu.M.M.Y. Jadi.Perlis Bendera Negeri Perlis terdiri daripada gabungan dua warna. manakala jalur berwarna biru pula mengambarkan simbol rakyat jelata.

Jambangan yang terdiri daripada lengkaran biji padi melambangkan komoditi pertanian utama negeri – beras. dan dilingkungi oleh jambangan padi berwarna kuning di atas latar belakang merah.Kedah Bendera negeri Kedah memaparkan anak bulan sabit berwarna hijau di bawah perisai kuning yang tanda negeri ini beragama Islam. Perisai melambangkan Sultan negeri sebagai pelindung dan penjaga rakyatnya. Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan. Perisai pula melambangkan kekuasaan. Merah adalah warna tradisional negeri Kedah yang turun-temurun dan juga melambangkan kemewahan. Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman. sementara bulan sabit adalah simbol agama Islam. Anak bulan sabit melambangkan Islam sementara perisai melambangkan kekuasaan pemerintah. . Jata Kedah.

Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan. putih melambangkan kesucian dan keadilan. merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. . jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. Kelima-lima warna yang menghiasi bendera ini mewakili lima bahagian yang terkandung dalam Negeri Sabah. Di bahagian bawah jata ini. warna biru cerah melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama rakyat. terdapat cogan kata negeri Sabah. putih melambangkan kesucian dan keadilan. Jalur atas berwarna biru muda. Warna biru cerah menunjukkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. iaitu Sabah Maju Jaya. Lukisan grafik berbentuk Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah. Lukisan grafik berbentuk bayangan Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Sebarisan lima warna di bawah sepasang tangan tersebut merupakan lima bahagian 'bahagian' yang terkandung dalam negeri Sabah. Sepasang tangan yang menjulang megah bendera negeri Sabah menghiasi lencana ini melambangkan semangat perpaduan erat dan kerjasama yang lama terjalin di kalangan rakyat pelbagai kaum demi mencapai kemajuan dan kejayaan bagi negeri Sabah. Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan. Bahagian hujung bendera yang berkibar dihiasi tiga jalur yang sama besar.Sabah Di sudut sebelah atas bendera berwarna biru cerah menjadi latar belakang lukisan grafik bayangan Gunung Kinabalu berwarna biru tua meliputi suku bahagian bendera ini.

agama negeri dan juga negara. Baginda berasa kagum dengan kekuatan dan kebijaksanaan rusa yang kecil itu semasa berlawan dengan seekor anjing. Pelbagai warna (putih. terdapat pokok Melaka. sementara anak bulan sabit dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda agama Islam. pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. Hang Lekir dan Hang Kasturi. . Ia menunjukkan bahawa Melaka adalah sebahagian dari Malaysia. Dalam hikayat itu menceritakan bagaimana Parameswara menyaksikan pergaduhan antara seekor pelanduk dengan seekor anjing semasa baginda sedang berehat di bawah pokok melaka.Melaka Warna-warna merah. kuning dan biru) yang terdapat pada lambang negeri ini adalah warna-warna yang terdapat di Malaysia. Akhirnya baginda mengambil keputusan untuk mendirikan tempat tinggal di situ dan menamakannya Melaka. Di samping itu. Hang Lekiu. kuning dan biru mencerminkan warna-warna yang terdapat pada Bendera Persekutuan (Jalur Gemilang) dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. Hang Jebat. 2 ekor pelanduk yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua bagaimana Melaka diasaskan. Pelanduk itulah yang telah menyebabkan Raja Melaka mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. Manakala 5 keris yang ada melambangkan 5 orang pahlawan Melaka pada zaman silam yang terkenal dan berani: Hang Tuah. Bulan sabit dan bintang pecah lima yang terdapat di atas tengah-tengahnya pula adalah simbol kepada Islam sebagai agama rasmi. putih.

atasnya kuning. Ibu Pertiwiku dan Bersatu. Charles Brooke. Ia kemudian telah ditukar kepada jata negara dalam bentuk Blue Ensign apabila Sarawak diserahkan dibawah naungan Mahkota British pada 1 Julai 1946.Berbakti ("United.Sarawak Bendera negeri Sarawak adalah asas bendera bagi Kerajaan Sarawak sejak pemerintahan Rajah Putih. Keputusan bagi memastikan Sarawak mempunyai benderanya sendiri telah diputuskan pada tahun 1845. Telah menjadi kontroversi tentang bila bendera pertama diperbuat dari ungu dan merah. yang kemudiannya lakaran bendera tersebut telah dipilih menjadi jata negara kerajaan Brooke. Ketika pembentukan Persekutuan Malaysia dan Sarawak dijadikan sebagai negeri yang bebas merdeka. warna setengah biru pada bendera salib Sarawak telah ditukar kepada hitam oleh Raja Putih kedua. bendera ditukar lagi dengan versi bendera semasa dengan lagu dan moto begeri yang baru. lagu. dan dirasmikan kegunaannya pada 26 September 1870. Seni reka baru telah digunakan pada ulang tahun ke-25 Sarawak bergabung dengan Persekutuan Malaysia. Striving. Serving"). setengah biru dan setengah merah. Bendera Sarawak asalnya dilakar dalam bentuk salib. ia telah dirasmikan oleh Ketua Menteri Sarawak. berkibar bersebelahan dengan Bendera Persekutuan. Pada 1988. Versi warna bendera pada 1870 telah digunakan kembali. Pada 7 Mei 1870. Trisakti telah diambil pada ulang tahun ke-10 negeri Sarawak yang merdeka didalam Persekutuan Malaysia pada 1973. Abdul Rahman Ya'kub dimana beliau juga mereka bendera tersebut. bendera Salib kekal digunakan dan tidak diubah sehingga tahun 1973. atau biru dan merah. moto dan jata negeri Sarawak yang baru juga turut digubal iaitu. ialah Raja Putih Sarawak pertama. Berikutan seni reka baru bendera. . tarikh lahir bagi Rajah Muda Sarawak Charles Vyner Brooke. Sarawak Bahagia dan Hidup Selalu Berkhidmat ("Live to serve").Berusaha. tetapi keputusan tersebut telah ditunda sehingga 21 September 1848. asalnya beliau menggunakan St George's Cross sebagai bendera negeri Sarawak. James Brooke.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->