Jata Negara

Jata Negara atau Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia, dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris itu menandakan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai itu (pokok Pinang) menandakan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka menandakan Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna hitam dan putih ialah warna Pahang; merah dan kuning warna Selangor; hitam, putih dan kuning warna Perak; merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga bahagian di sebelah bawah itu menandakan Negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai penumpang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Lambang Malaysia. Slogan, "Bersekutu Bertambah Mutu" ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan tulisan Jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam . Selangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan. mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah. Sabah.Johor. Perak. Kedah. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Negeri Sembilan. Pulau Pinang. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerajaan persekutuan . Sarawak. Perlis. Kelantan.agama rasmi bagi Persekutuan Malaysia seperti yang telah tertakluk dibawah Perlembagaan Negara Malaysia. .Jalur Gemilang Bendera Malaysia dikenali sebagai Jalur Gemilang. Pahang. Melaka.

Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri.M. Batu Pahat dan Endau (kini Segamat)."KEPADA ALLAH BERSERAH" . tanda Agama Islam. Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri Johor.Y. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini.M Raja. Muar.Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri dan Rakyat jelata. Mahkota tanda D. Cogan kata negeri ini ialah:. iaitu Johor Bahru. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai menggambarkan Gambir dan Lada Hitam. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula.

Y.Negeri Sembilan Warna kuning pada bendera membawa maksud D. Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam Gabungan yang lama. Raja. . Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa lalu dengan British. Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat. Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda kebesaran Yang di-Pertuan Besar.M. Warna hitam maknanya Datuk-datuk Undang. Warna kuning maknanya Yang di-Pertuan Besar. sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datukdatuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini.M.

Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri.Selangor Empat bahagian yang berwarna kuning dan merah itu bermaksud daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di kiri pula Keris Panjang. Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna. Jata Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Bulan sabit dan bintang pula ialah sebagai lambang agama Islam. agama rasmi negeri Selangor manakala kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai ikat pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu. . agama negeri. Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri.

Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan. Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah.Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih. kuning dan hitam. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya. . Jata Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Bunga Padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri. Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan. Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi. Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi.

M. Manakala di sebelah kanannya ialah alQuran melambangkan Agama Islam. Ini bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat Baginda. Pedang.M Sultan Terengganu. . Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri. Ia melingkari tanah hitam yang bermaksud rakyat. agama rasmi negeri. Buku Undang-undang di sebelah kiri pula menandakan keadilan dan Wali menandakan Alatan Istiadat Kebesaran. agama negeri. Mahkota menandakan pemerintahan Diraja. Jata Terengganu Bulan bintang menunjukkan negeri Islam.Y.Terengganu Latar belakang berwarna putih membawa maksud D.

adat istiadat. Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa Negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan beraja. tatasusila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada raja sebagai sebuah negeri yang beraja dan berdaulat. Jata Sultan Pahang. Keduanya tiada kebal yang boleh menahan senjata yang diperbuat dari emas. Putih adalah melambangkan raja. Gading yang bersilang di bawah daun kopi itu melambangkan bahawa ketika itu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar. "Ya La Tif" juga dijadikan azimat yang berguna.Pahang Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintah di Negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. undang-undang. Simboliknya pemerintah tidak menggunakan kekerasan. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah lembut. Tujuan dipilih logam emas itu ialah melambangkan bahawa dalam tahun 1862 emas merupakan hasil masyhur yang utama di Negeri Pahang. adat resam. . Mata cogan berbentuk daun kopi itu semuanya diperbuat daripada emas termasuk penongkok dan taran.

iaitu Melayu. . Warna putih pula membawa maksud negeri Pulau Pinang yang aman dan damai. Warna kuning melambangkan kemakmuran. Jata Pulau Pinang Pohon Pinang (Areca catechu) ialah tanda asal nama pulau itu. Empat kebel pula menggambarkan empat jenis keturunan rakyat di negeri ini. Tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukunegara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang. Pohon Pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya.Pulau Pinang Warna biru muda bermaksud warna laut yang indah di sekeliling pulau itu. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima. India dan lain-lain. Dua tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Pulau Pinang yang mempunyai dua tiang dan empat kebel yang menegakkan tiang tersebut. Cina.

Kelantan Bendera Kelantan yang berlatar belakang berwarna merah membawa maksud kejujuran penduduk. rakyat. raja. Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini di masa Che' Wan Kembang (Che'Siti) Permaisuri Kelantan ( kira-kira pada akhir kurun ke-14) yang terlalu kasih pada kijang kesayangannya. Jata Kelantan Mahkota itu tanda kedaulatan Sultan. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. Anak Bulan dan Bintang adalah tanda Islam. Cogan jata ini ialah "Berserah Kepada Tuhan Kerajaan Kelantan" . Dua laras meriam itu maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa bersedia untuk mempertahankan dirinya. Lambang kebesaran bewarna putih pula menandakan kesucian Raja Negeri Kelantan.

. warna kuning adalah warna tradisional untuk raja-raja.Perlis Bendera Negeri Perlis terdiri daripada gabungan dua warna. Paduan warna bendera negeri Perlis bertentangan dengan paduan warna bendera negara Ukraine kerana jalur atas pada bendera Ukraine berwarna biru muda. Perisai pula melambangkan kebanggaan dan kehormatan negeri itu. Paduan warna ini menunjukkan hubungan erat antara "Raja dengan Rakyat". Jadi. Pada jalur atas bendera menonjolkan warna kuning dan pada jalur bawah bendera menonjolkan warna biru.M.M. Raja Perlis yang terdapat di Perlis. Di Nusantara.Y. manakala jalur berwarna biru pula mengambarkan simbol rakyat jelata. jalur berwarna kuning mengambarkan simbol pemerintahan beraja iaitu D. Jata Perlis Lingkaran padi pada lambang negeri Perlis memberi maksud pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi. Lambang itu keseluruhannya bermakna kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya.

dan dilingkungi oleh jambangan padi berwarna kuning di atas latar belakang merah. Merah adalah warna tradisional negeri Kedah yang turun-temurun dan juga melambangkan kemewahan. Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan. Anak bulan sabit melambangkan Islam sementara perisai melambangkan kekuasaan pemerintah. Jata Kedah.Kedah Bendera negeri Kedah memaparkan anak bulan sabit berwarna hijau di bawah perisai kuning yang tanda negeri ini beragama Islam. Jambangan yang terdiri daripada lengkaran biji padi melambangkan komoditi pertanian utama negeri – beras. Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman. sementara bulan sabit adalah simbol agama Islam. Perisai melambangkan Sultan negeri sebagai pelindung dan penjaga rakyatnya. Perisai pula melambangkan kekuasaan. .

merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Sepasang tangan yang menjulang megah bendera negeri Sabah menghiasi lencana ini melambangkan semangat perpaduan erat dan kerjasama yang lama terjalin di kalangan rakyat pelbagai kaum demi mencapai kemajuan dan kejayaan bagi negeri Sabah.Sabah Di sudut sebelah atas bendera berwarna biru cerah menjadi latar belakang lukisan grafik bayangan Gunung Kinabalu berwarna biru tua meliputi suku bahagian bendera ini. Warna biru cerah menunjukkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. putih melambangkan kesucian dan keadilan. iaitu Sabah Maju Jaya. Kelima-lima warna yang menghiasi bendera ini mewakili lima bahagian yang terkandung dalam Negeri Sabah. Lukisan grafik berbentuk bayangan Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah. Sebarisan lima warna di bawah sepasang tangan tersebut merupakan lima bahagian 'bahagian' yang terkandung dalam negeri Sabah. Jalur atas berwarna biru muda. Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan. terdapat cogan kata negeri Sabah. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. warna biru cerah melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama rakyat. . Lukisan grafik berbentuk Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah. Di bahagian bawah jata ini. Bahagian hujung bendera yang berkibar dihiasi tiga jalur yang sama besar. putih melambangkan kesucian dan keadilan. Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan.

putih. Bulan sabit dan bintang pecah lima yang terdapat di atas tengah-tengahnya pula adalah simbol kepada Islam sebagai agama rasmi.Melaka Warna-warna merah. agama negeri dan juga negara. Baginda berasa kagum dengan kekuatan dan kebijaksanaan rusa yang kecil itu semasa berlawan dengan seekor anjing. Di samping itu. Manakala 5 keris yang ada melambangkan 5 orang pahlawan Melaka pada zaman silam yang terkenal dan berani: Hang Tuah. Pelbagai warna (putih. terdapat pokok Melaka. Hang Jebat. Pelanduk itulah yang telah menyebabkan Raja Melaka mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. kuning dan biru) yang terdapat pada lambang negeri ini adalah warna-warna yang terdapat di Malaysia. Hang Lekir dan Hang Kasturi. . Ia menunjukkan bahawa Melaka adalah sebahagian dari Malaysia. Akhirnya baginda mengambil keputusan untuk mendirikan tempat tinggal di situ dan menamakannya Melaka. sementara anak bulan sabit dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda agama Islam. kuning dan biru mencerminkan warna-warna yang terdapat pada Bendera Persekutuan (Jalur Gemilang) dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. Hang Lekiu. Dalam hikayat itu menceritakan bagaimana Parameswara menyaksikan pergaduhan antara seekor pelanduk dengan seekor anjing semasa baginda sedang berehat di bawah pokok melaka. 2 ekor pelanduk yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua bagaimana Melaka diasaskan.

berkibar bersebelahan dengan Bendera Persekutuan. Trisakti telah diambil pada ulang tahun ke-10 negeri Sarawak yang merdeka didalam Persekutuan Malaysia pada 1973. Versi warna bendera pada 1870 telah digunakan kembali. moto dan jata negeri Sarawak yang baru juga turut digubal iaitu. Seni reka baru telah digunakan pada ulang tahun ke-25 Sarawak bergabung dengan Persekutuan Malaysia.Berbakti ("United. Keputusan bagi memastikan Sarawak mempunyai benderanya sendiri telah diputuskan pada tahun 1845.Sarawak Bendera negeri Sarawak adalah asas bendera bagi Kerajaan Sarawak sejak pemerintahan Rajah Putih. atasnya kuning. warna setengah biru pada bendera salib Sarawak telah ditukar kepada hitam oleh Raja Putih kedua. Berikutan seni reka baru bendera. Charles Brooke. Sarawak Bahagia dan Hidup Selalu Berkhidmat ("Live to serve"). Ketika pembentukan Persekutuan Malaysia dan Sarawak dijadikan sebagai negeri yang bebas merdeka. tarikh lahir bagi Rajah Muda Sarawak Charles Vyner Brooke. tetapi keputusan tersebut telah ditunda sehingga 21 September 1848. Serving"). yang kemudiannya lakaran bendera tersebut telah dipilih menjadi jata negara kerajaan Brooke. Ibu Pertiwiku dan Bersatu. Telah menjadi kontroversi tentang bila bendera pertama diperbuat dari ungu dan merah. Pada 1988. bendera ditukar lagi dengan versi bendera semasa dengan lagu dan moto begeri yang baru. lagu. Bendera Sarawak asalnya dilakar dalam bentuk salib.Berusaha. atau biru dan merah. . Pada 7 Mei 1870. setengah biru dan setengah merah. ia telah dirasmikan oleh Ketua Menteri Sarawak. asalnya beliau menggunakan St George's Cross sebagai bendera negeri Sarawak. Striving. James Brooke. Abdul Rahman Ya'kub dimana beliau juga mereka bendera tersebut. bendera Salib kekal digunakan dan tidak diubah sehingga tahun 1973. dan dirasmikan kegunaannya pada 26 September 1870. ialah Raja Putih Sarawak pertama. Ia kemudian telah ditukar kepada jata negara dalam bentuk Blue Ensign apabila Sarawak diserahkan dibawah naungan Mahkota British pada 1 Julai 1946.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful