Jata Negara

Jata Negara atau Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia, dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris itu menandakan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai itu (pokok Pinang) menandakan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka menandakan Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna hitam dan putih ialah warna Pahang; merah dan kuning warna Selangor; hitam, putih dan kuning warna Perak; merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga bahagian di sebelah bawah itu menandakan Negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai penumpang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Lambang Malaysia. Slogan, "Bersekutu Bertambah Mutu" ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan tulisan Jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

Negeri Sembilan.Jalur Gemilang Bendera Malaysia dikenali sebagai Jalur Gemilang.agama rasmi bagi Persekutuan Malaysia seperti yang telah tertakluk dibawah Perlembagaan Negara Malaysia. Sarawak.Johor. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Perlis. Sabah. Kedah. Melaka. mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah. . Kelantan. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Perak. tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerajaan persekutuan . Pahang. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam . Selangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan. Pulau Pinang.

Batu Pahat dan Endau (kini Segamat).M. Muar. Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. Cogan kata negeri ini ialah:. iaitu Johor Bahru. Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri Johor. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini.Y."KEPADA ALLAH BERSERAH" . tanda Agama Islam. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri dan Rakyat jelata. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai menggambarkan Gambir dan Lada Hitam.M Raja. Mahkota tanda D.Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat.

Raja. Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan.M. Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa lalu dengan British.Negeri Sembilan Warna kuning pada bendera membawa maksud D. Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam Gabungan yang lama. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat. Warna hitam maknanya Datuk-datuk Undang.M. Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama.Y. Warna kuning maknanya Yang di-Pertuan Besar. sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datukdatuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini. Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda kebesaran Yang di-Pertuan Besar. .

Jata Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. . Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri. Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna. Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai ikat pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu. agama rasmi negeri Selangor manakala kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di kiri pula Keris Panjang. agama negeri. Bulan sabit dan bintang pula ialah sebagai lambang agama Islam.Selangor Empat bahagian yang berwarna kuning dan merah itu bermaksud daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini.

Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah. Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan. kuning dan hitam. Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan.Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih. Bunga Padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri. Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi. . Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya. Jata Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi.

M Sultan Terengganu. Pedang. Ini bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat Baginda. Jata Terengganu Bulan bintang menunjukkan negeri Islam. Mahkota menandakan pemerintahan Diraja. Buku Undang-undang di sebelah kiri pula menandakan keadilan dan Wali menandakan Alatan Istiadat Kebesaran. Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri. .M. agama negeri. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam.Terengganu Latar belakang berwarna putih membawa maksud D. Ia melingkari tanah hitam yang bermaksud rakyat. Manakala di sebelah kanannya ialah alQuran melambangkan Agama Islam. agama rasmi negeri.Y.

Gading yang bersilang di bawah daun kopi itu melambangkan bahawa ketika itu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar. "Ya La Tif" juga dijadikan azimat yang berguna. . Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa Negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan beraja. Putih adalah melambangkan raja. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. undang-undang. Mata cogan berbentuk daun kopi itu semuanya diperbuat daripada emas termasuk penongkok dan taran. Jata Sultan Pahang. tatasusila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada raja sebagai sebuah negeri yang beraja dan berdaulat. Keduanya tiada kebal yang boleh menahan senjata yang diperbuat dari emas. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah lembut.Pahang Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintah di Negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. adat istiadat. adat resam. Tujuan dipilih logam emas itu ialah melambangkan bahawa dalam tahun 1862 emas merupakan hasil masyhur yang utama di Negeri Pahang. Simboliknya pemerintah tidak menggunakan kekerasan.

Empat kebel pula menggambarkan empat jenis keturunan rakyat di negeri ini. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Pulau Pinang yang mempunyai dua tiang dan empat kebel yang menegakkan tiang tersebut. India dan lain-lain. Warna kuning melambangkan kemakmuran. Warna putih pula membawa maksud negeri Pulau Pinang yang aman dan damai. Tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukunegara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang. Dua tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat.Pulau Pinang Warna biru muda bermaksud warna laut yang indah di sekeliling pulau itu. . Pohon Pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Cina. Jata Pulau Pinang Pohon Pinang (Areca catechu) ialah tanda asal nama pulau itu. iaitu Melayu.

Lambang kebesaran bewarna putih pula menandakan kesucian Raja Negeri Kelantan. Anak Bulan dan Bintang adalah tanda Islam. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. rakyat. Cogan jata ini ialah "Berserah Kepada Tuhan Kerajaan Kelantan" . Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini di masa Che' Wan Kembang (Che'Siti) Permaisuri Kelantan ( kira-kira pada akhir kurun ke-14) yang terlalu kasih pada kijang kesayangannya.Kelantan Bendera Kelantan yang berlatar belakang berwarna merah membawa maksud kejujuran penduduk. Dua laras meriam itu maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa bersedia untuk mempertahankan dirinya. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan. Jata Kelantan Mahkota itu tanda kedaulatan Sultan. raja.

Lambang itu keseluruhannya bermakna kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya.Perlis Bendera Negeri Perlis terdiri daripada gabungan dua warna. warna kuning adalah warna tradisional untuk raja-raja.M. Paduan warna bendera negeri Perlis bertentangan dengan paduan warna bendera negara Ukraine kerana jalur atas pada bendera Ukraine berwarna biru muda. Jata Perlis Lingkaran padi pada lambang negeri Perlis memberi maksud pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi. Raja Perlis yang terdapat di Perlis. . Perisai pula melambangkan kebanggaan dan kehormatan negeri itu. Di Nusantara.M.Y. jalur berwarna kuning mengambarkan simbol pemerintahan beraja iaitu D. Paduan warna ini menunjukkan hubungan erat antara "Raja dengan Rakyat". manakala jalur berwarna biru pula mengambarkan simbol rakyat jelata. Jadi. Pada jalur atas bendera menonjolkan warna kuning dan pada jalur bawah bendera menonjolkan warna biru.

Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan. dan dilingkungi oleh jambangan padi berwarna kuning di atas latar belakang merah. Jambangan yang terdiri daripada lengkaran biji padi melambangkan komoditi pertanian utama negeri – beras.Kedah Bendera negeri Kedah memaparkan anak bulan sabit berwarna hijau di bawah perisai kuning yang tanda negeri ini beragama Islam. Perisai pula melambangkan kekuasaan. Merah adalah warna tradisional negeri Kedah yang turun-temurun dan juga melambangkan kemewahan. . Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman. Perisai melambangkan Sultan negeri sebagai pelindung dan penjaga rakyatnya. Jata Kedah. Anak bulan sabit melambangkan Islam sementara perisai melambangkan kekuasaan pemerintah. sementara bulan sabit adalah simbol agama Islam.

warna biru cerah melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama rakyat. putih melambangkan kesucian dan keadilan. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. putih melambangkan kesucian dan keadilan. . Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan. Kelima-lima warna yang menghiasi bendera ini mewakili lima bahagian yang terkandung dalam Negeri Sabah. Sepasang tangan yang menjulang megah bendera negeri Sabah menghiasi lencana ini melambangkan semangat perpaduan erat dan kerjasama yang lama terjalin di kalangan rakyat pelbagai kaum demi mencapai kemajuan dan kejayaan bagi negeri Sabah. Lukisan grafik berbentuk Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah.Sabah Di sudut sebelah atas bendera berwarna biru cerah menjadi latar belakang lukisan grafik bayangan Gunung Kinabalu berwarna biru tua meliputi suku bahagian bendera ini. Bahagian hujung bendera yang berkibar dihiasi tiga jalur yang sama besar. Lukisan grafik berbentuk bayangan Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. Sebarisan lima warna di bawah sepasang tangan tersebut merupakan lima bahagian 'bahagian' yang terkandung dalam negeri Sabah. Warna biru cerah menunjukkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan. iaitu Sabah Maju Jaya. terdapat cogan kata negeri Sabah. Di bahagian bawah jata ini. Jalur atas berwarna biru muda.

Baginda berasa kagum dengan kekuatan dan kebijaksanaan rusa yang kecil itu semasa berlawan dengan seekor anjing. Akhirnya baginda mengambil keputusan untuk mendirikan tempat tinggal di situ dan menamakannya Melaka. Dalam hikayat itu menceritakan bagaimana Parameswara menyaksikan pergaduhan antara seekor pelanduk dengan seekor anjing semasa baginda sedang berehat di bawah pokok melaka. Manakala 5 keris yang ada melambangkan 5 orang pahlawan Melaka pada zaman silam yang terkenal dan berani: Hang Tuah. terdapat pokok Melaka. Hang Lekiu.Melaka Warna-warna merah. kuning dan biru mencerminkan warna-warna yang terdapat pada Bendera Persekutuan (Jalur Gemilang) dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. kuning dan biru) yang terdapat pada lambang negeri ini adalah warna-warna yang terdapat di Malaysia. Ia menunjukkan bahawa Melaka adalah sebahagian dari Malaysia. sementara anak bulan sabit dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda agama Islam. Hang Lekir dan Hang Kasturi. 2 ekor pelanduk yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua bagaimana Melaka diasaskan. Bulan sabit dan bintang pecah lima yang terdapat di atas tengah-tengahnya pula adalah simbol kepada Islam sebagai agama rasmi. agama negeri dan juga negara. Di samping itu. Pelanduk itulah yang telah menyebabkan Raja Melaka mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. Hang Jebat. putih. Pelbagai warna (putih. .

asalnya beliau menggunakan St George's Cross sebagai bendera negeri Sarawak. . Berikutan seni reka baru bendera. Seni reka baru telah digunakan pada ulang tahun ke-25 Sarawak bergabung dengan Persekutuan Malaysia. Ibu Pertiwiku dan Bersatu. bendera Salib kekal digunakan dan tidak diubah sehingga tahun 1973. moto dan jata negeri Sarawak yang baru juga turut digubal iaitu. atau biru dan merah. Charles Brooke. lagu. Striving. warna setengah biru pada bendera salib Sarawak telah ditukar kepada hitam oleh Raja Putih kedua.Berbakti ("United. atasnya kuning. Keputusan bagi memastikan Sarawak mempunyai benderanya sendiri telah diputuskan pada tahun 1845. ialah Raja Putih Sarawak pertama. Telah menjadi kontroversi tentang bila bendera pertama diperbuat dari ungu dan merah. Trisakti telah diambil pada ulang tahun ke-10 negeri Sarawak yang merdeka didalam Persekutuan Malaysia pada 1973. Abdul Rahman Ya'kub dimana beliau juga mereka bendera tersebut. Pada 7 Mei 1870. yang kemudiannya lakaran bendera tersebut telah dipilih menjadi jata negara kerajaan Brooke. Serving"). Ia kemudian telah ditukar kepada jata negara dalam bentuk Blue Ensign apabila Sarawak diserahkan dibawah naungan Mahkota British pada 1 Julai 1946. tarikh lahir bagi Rajah Muda Sarawak Charles Vyner Brooke. Ketika pembentukan Persekutuan Malaysia dan Sarawak dijadikan sebagai negeri yang bebas merdeka. Versi warna bendera pada 1870 telah digunakan kembali. tetapi keputusan tersebut telah ditunda sehingga 21 September 1848. dan dirasmikan kegunaannya pada 26 September 1870. setengah biru dan setengah merah. bendera ditukar lagi dengan versi bendera semasa dengan lagu dan moto begeri yang baru. James Brooke.Berusaha. Sarawak Bahagia dan Hidup Selalu Berkhidmat ("Live to serve").Sarawak Bendera negeri Sarawak adalah asas bendera bagi Kerajaan Sarawak sejak pemerintahan Rajah Putih. Bendera Sarawak asalnya dilakar dalam bentuk salib. Pada 1988. ia telah dirasmikan oleh Ketua Menteri Sarawak. berkibar bersebelahan dengan Bendera Persekutuan.