Jata Negara

Jata Negara atau Lambang Malaysia menunjukkan bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri yang terkandung dalam Persekutuan Malaysia, dan Kerajaan Persekutuan, manakala bintang bersama-sama anak bulan itu tanda Agama Islam - agama rasmi Malaysia. Lima bilah keris itu menandakan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dahulu (Johor, Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu). Bahagian sebelah kiri perisai itu (pokok Pinang) menandakan Negeri Pulau Pinang dan bahagian sebelah kanan dengan pokok Melaka menandakan Negeri Melaka. Kedua-dua buah negeri ini adalah sebahagian dari Negeri-negeri Selat dahulu. Dalam empat jalur yang sama besarnya dalam bahagian tengah itu, warna hitam dan putih ialah warna Pahang; merah dan kuning warna Selangor; hitam, putih dan kuning warna Perak; merah, hitam dan kuning warna Negeri Sembilan. Empat buah negeri ini ialah Negeri-negeri Melayu Bersekutu yang asal. Tiga bahagian di sebelah bawah itu menandakan Negeri Sabah di sebelah kiri dan Sarawak di sebelah kanan. Di tengah-tengahnya ialah Bunga Raya - Bunga Kebangsaan. Harimau-harimau yang ditunjukkan sebagai penumpang jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu dahulu itu digunakan dalam Lambang Malaysia. Slogan, "Bersekutu Bertambah Mutu" ditulis dengan tulisan Rumi di sebelah kiri dan tulisan Jawi di sebelah kanan. Warna kuning pada awan-awan itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja.

Kedah. Perak. . Sarawak. Pulau Pinang. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. Negeri Sembilan. Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan.Jalur Gemilang Bendera Malaysia dikenali sebagai Jalur Gemilang.Johor. tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerajaan persekutuan . Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam . Melaka. Kelantan. Perlis. Pahang. Sabah. mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah. Selangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia.agama rasmi bagi Persekutuan Malaysia seperti yang telah tertakluk dibawah Perlembagaan Negara Malaysia.

"KEPADA ALLAH BERSERAH" . Empat Bintang di sudut Perisai Putih itu menandakan Empat Buah Jajahan besar asal negeri Johor. Cogan kata negeri ini ialah:. Lukisan yang berbunga-bunga di sebelah bawah perisai menggambarkan Gambir dan Lada Hitam. sementara Bintang dan Anak Bulan di tengah pula. Batu Pahat dan Endau (kini Segamat). Bahagian yang berwarna merah bermakna hulubalang yang mempertahankan negeri. tanda Agama Islam.Y.M Raja.M. Mahkota tanda D. Bahagian yang berwarna biru tua itu pula maksudnya Kerajaan Negeri dan Rakyat jelata. Muar.Johor Anak bulan dan bintang yang berwarna putih itu menandakan Raja yang berdaulat. dua jenis hasil utama yang asal bagi negeri ini. Dua ekor Harimau yang memegang perisai itu mengingatkan kepada binatang-binatang buas yang pada suatu masa dahulu merayau-rayau di negeri ini. iaitu Johor Bahru.

Pedang dan sarungannya di atas perisai itu tanda keadilan. Bahagian tiga segi yang berwarna merah bermakna rakyat.Y. Di tengah-tengah antara pedang dan sarung ialah "Changgai Putri" tanda kebesaran Yang di-Pertuan Besar. Sembilan tangkai padi di dalam perisai itu maksudnya sembilan buah negeri dalam Gabungan Negeri Sembilan yang lama. Warna merah dalam perisai menunjukkan hubungan-hubungan pada masa lalu dengan British. Raja.M.Negeri Sembilan Warna kuning pada bendera membawa maksud D. . Warna kuning maknanya Yang di-Pertuan Besar. sementara bahagian tiga segi yang berwarna hitam maksudnya Datukdatuk Undang bagi Luak-luak yang menjadi bahagian-bahagian negeri ini.M. Bintang Pecah Sembilan itu adalah juga menunjukkan sembilan buah negeri dalam Gabungan yang lama. Warna hitam maknanya Datuk-datuk Undang.

Selangor Empat bahagian yang berwarna kuning dan merah itu bermaksud daging dan darah iaitu unsur-unsur yang perlu untuk memberi jiwa dan tenaga kepada negeri ini. Jata Negeri Selangor Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. Di bawah cogan pula ialah tali bengkong yang dipakai sebagai ikat pinggang oleh pahlawan-pahlawan zaman dahulu. Tombak merah di tengah-tengah ialah Sambu-warna. Ketiga-tiganya adalah Alat Kebesaran Negeri. agama negeri. Bulan sabit dan bintang pula ialah sebagai lambang agama Islam. Di sebelah kanan ialah Keris Pendek dan di kiri pula Keris Panjang. . Tulisan Jawi yang berbunyi "Dipelihara Allah" ialah cogan negeri. agama rasmi negeri Selangor manakala kesucian Agama Islam ditunjukkan dengan warna putih.

Perak Bendera negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi tiga warna berjalur putih. Warna putih melambangkan kebesaran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. kuning dan hitam. Jata ini dilingkungi dengan bulan sabit yang mengandungi bunga padi. Bunga Padi menggambarkan sumber perusahaan rakyat dan kesuburan negeri. Ketiga-tiga jalur ini sama lebarnya. Jata Perak Lambang Negeri Perak Darul Ridzuan mengandungi Jata Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan. Jata melambangkan Kedaulatan Raja Pemerintah. Warna hitam melambangkan kebesaran Duli Yang Amat Mulia Raja Di Hilir Perak Darul Ridzuan. . Bulan Sabit menandakan Agama Islam sebagai agama rasmi. Warna kuning melambangkan kebesaran Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzuan.

Buku Undang-undang di sebelah kiri pula menandakan keadilan dan Wali menandakan Alatan Istiadat Kebesaran.M. . Manakala di sebelah kanannya ialah alQuran melambangkan Agama Islam. Mahkota menandakan pemerintahan Diraja.Y. agama negeri.M Sultan Terengganu. Pedang. Ia melingkari tanah hitam yang bermaksud rakyat. Jata Terengganu Bulan bintang menunjukkan negeri Islam.Terengganu Latar belakang berwarna putih membawa maksud D. Keris Panjang dan Cokmar pula merupakan Alat Kebesaran Negeri. Ini bermakna Sultan adalah memberi perlindungan kepada seluruh rakyat Baginda. Anak bulan dan bintang tanda Agama Islam. agama rasmi negeri.

"Ya La Tif" juga dijadikan azimat yang berguna. Simboliknya pemerintah tidak menggunakan kekerasan. Ini juga membawa erti bahawa negeri ini ada mempunyai keistimewaan-keistimewaan. Tambahan warna putih di atas hitam ini membawa makna bahawa Negeri Pahang adalah negeri yang mempunyai kedaulatan sendiri dan pemerintahan beraja.Pahang Hitam adalah warna kebesaran Bendahara melambangkan bahawa pada suatu ketika dahulu pemerintah di Negeri Pahang adalah seorang yang bertaraf Bendahara. tatasusila serta kuasa-kuasa yang tertentu yang ada pada raja sebagai sebuah negeri yang beraja dan berdaulat. Putih adalah melambangkan raja. Mata cogan berbentuk daun kopi itu semuanya diperbuat daripada emas termasuk penongkok dan taran. adat resam. Gading yang bersilang di bawah daun kopi itu melambangkan bahawa ketika itu gading gajah terdapat dengan banyaknya serata negeri Pahang sehingga ia menjadi satu perdagangan yang besar. Jata Sultan Pahang. . adat istiadat. Tujuan dipilih logam emas itu ialah melambangkan bahawa dalam tahun 1862 emas merupakan hasil masyhur yang utama di Negeri Pahang. undang-undang. Keduanya tiada kebal yang boleh menahan senjata yang diperbuat dari emas. Kalimah "Ya La Tif" bermaksud yang lemah lembut.

India dan lain-lain. Pohon Pinang ialah pohon dari mana pulau itu mendapat namanya. Jalur-jalur biru dan putih yang menjadi simbol lautan berjumlah lima. Warna putih pula membawa maksud negeri Pulau Pinang yang aman dan damai. Dua tiang ini melambangkan Serampang Dua Mata di dalam Dasar Ekonomi Baru iaitu pembasmian kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat. Tiap-tiap satu warna yang memberi makna simbol lima prinsip Rukunegara dan lima daerah pentadbiran yang terdapat di Pulau Pinang. Petak yang berwarna kuning mengandungi gambar Jambatan Pulau Pinang yang mempunyai dua tiang dan empat kebel yang menegakkan tiang tersebut. Jata Pulau Pinang Pohon Pinang (Areca catechu) ialah tanda asal nama pulau itu. iaitu Melayu. Cina. .Pulau Pinang Warna biru muda bermaksud warna laut yang indah di sekeliling pulau itu. Empat kebel pula menggambarkan empat jenis keturunan rakyat di negeri ini. Warna kuning melambangkan kemakmuran.

Kelantan Bendera Kelantan yang berlatar belakang berwarna merah membawa maksud kejujuran penduduk. rakyat. Lambang kebesaran bewarna putih pula menandakan kesucian Raja Negeri Kelantan. telah memerintahkan wang emas dicap dengan gambar binatang itu. Cogan jata ini ialah "Berserah Kepada Tuhan Kerajaan Kelantan" . raja. Dua tombak dan dua keris maksudnya kekuatan orang-orang Melayu Kelantan. Dua laras meriam itu maknanya bahawa negeri ini adalah sentiasa bersedia untuk mempertahankan dirinya. Jata Kelantan Mahkota itu tanda kedaulatan Sultan. Dua ekor kijang mengingatkan kembali kepada sejarah tua negeri ini di masa Che' Wan Kembang (Che'Siti) Permaisuri Kelantan ( kira-kira pada akhir kurun ke-14) yang terlalu kasih pada kijang kesayangannya. Anak Bulan dan Bintang adalah tanda Islam.

M.Perlis Bendera Negeri Perlis terdiri daripada gabungan dua warna. warna kuning adalah warna tradisional untuk raja-raja. manakala jalur berwarna biru pula mengambarkan simbol rakyat jelata.M. Paduan warna bendera negeri Perlis bertentangan dengan paduan warna bendera negara Ukraine kerana jalur atas pada bendera Ukraine berwarna biru muda. Di Nusantara. . Pada jalur atas bendera menonjolkan warna kuning dan pada jalur bawah bendera menonjolkan warna biru. Raja Perlis yang terdapat di Perlis. Paduan warna ini menunjukkan hubungan erat antara "Raja dengan Rakyat". Lambang itu keseluruhannya bermakna kebanggaan negeri itu kerana kekayaan hasil padinya. Perisai pula melambangkan kebanggaan dan kehormatan negeri itu.Y. Jadi. Jata Perlis Lingkaran padi pada lambang negeri Perlis memberi maksud pekerjaan utama dan hasil utama negeri iaitu padi. jalur berwarna kuning mengambarkan simbol pemerintahan beraja iaitu D.

Anak bulan sabit melambangkan Islam sementara perisai melambangkan kekuasaan pemerintah. Padi maknanya negeri ini makmur dalam hal kehidupan. Perisai pula melambangkan kekuasaan. Jata Kedah. Merah adalah warna tradisional negeri Kedah yang turun-temurun dan juga melambangkan kemewahan. dan dilingkungi oleh jambangan padi berwarna kuning di atas latar belakang merah. Raja (Kerajaan) sentiasa menjaga dan memelihara rakyatnya dan penduduk dalam negeri ini daripada kezaliman. sementara bulan sabit adalah simbol agama Islam.Kedah Bendera negeri Kedah memaparkan anak bulan sabit berwarna hijau di bawah perisai kuning yang tanda negeri ini beragama Islam. Perisai melambangkan Sultan negeri sebagai pelindung dan penjaga rakyatnya. Jambangan yang terdiri daripada lengkaran biji padi melambangkan komoditi pertanian utama negeri – beras. .

iaitu Sabah Maju Jaya. Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan.Sabah Di sudut sebelah atas bendera berwarna biru cerah menjadi latar belakang lukisan grafik bayangan Gunung Kinabalu berwarna biru tua meliputi suku bahagian bendera ini. Bahagian hujung bendera yang berkibar dihiasi tiga jalur yang sama besar. putih melambangkan kesucian dan keadilan. Di bahagian bawah jata ini. terdapat cogan kata negeri Sabah. Kelima-lima warna yang menghiasi bendera ini mewakili lima bahagian yang terkandung dalam Negeri Sabah. Sepasang tangan yang menjulang megah bendera negeri Sabah menghiasi lencana ini melambangkan semangat perpaduan erat dan kerjasama yang lama terjalin di kalangan rakyat pelbagai kaum demi mencapai kemajuan dan kejayaan bagi negeri Sabah. Warna biru muda melambangkan keamanan dan kesejahteraan. Lukisan grafik berbentuk bayangan Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah. warna biru cerah melambangkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama rakyat. Sebarisan lima warna di bawah sepasang tangan tersebut merupakan lima bahagian 'bahagian' yang terkandung dalam negeri Sabah. Warna biru cerah menunjukkan perpaduan dan kemakmuran sementara biru tua melambangkan kekuatan dan semangat kerjasama. Jalur atas berwarna biru muda. putih melambangkan kesucian dan keadilan. . merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan. jalur tengah berwarna putih dan jalur bawah berwarna merah cili. Lukisan grafik berbentuk Gunung Kinabalu pula melambangkan Kerajaan Negeri Sabah. manakala merah cili melambangkan keberanian dan keyakinan.

Hang Jebat. Pelbagai warna (putih. pohon dari mana negeri itu mendapat namanya. Baginda berasa kagum dengan kekuatan dan kebijaksanaan rusa yang kecil itu semasa berlawan dengan seekor anjing. kuning dan biru) yang terdapat pada lambang negeri ini adalah warna-warna yang terdapat di Malaysia. Akhirnya baginda mengambil keputusan untuk mendirikan tempat tinggal di situ dan menamakannya Melaka. putih. Pelanduk itulah yang telah menyebabkan Raja Melaka mengambil keputusan untuk menetap dalam negeri ini dan membukanya. sementara anak bulan sabit dan bintang pecah lima itu pula ialah tanda agama Islam. . kuning dan biru mencerminkan warna-warna yang terdapat pada Bendera Persekutuan (Jalur Gemilang) dan menunjukkan bahawa Melaka ialah sebuah negeri dalam Persekutuan. 2 ekor pelanduk yang memegang perisai ialah untuk memperingati riwayat tua bagaimana Melaka diasaskan. Hang Lekir dan Hang Kasturi. agama negeri dan juga negara. Dalam hikayat itu menceritakan bagaimana Parameswara menyaksikan pergaduhan antara seekor pelanduk dengan seekor anjing semasa baginda sedang berehat di bawah pokok melaka. Di samping itu. Hang Lekiu. Manakala 5 keris yang ada melambangkan 5 orang pahlawan Melaka pada zaman silam yang terkenal dan berani: Hang Tuah. Bulan sabit dan bintang pecah lima yang terdapat di atas tengah-tengahnya pula adalah simbol kepada Islam sebagai agama rasmi. Ia menunjukkan bahawa Melaka adalah sebahagian dari Malaysia.Melaka Warna-warna merah. terdapat pokok Melaka.

Ketika pembentukan Persekutuan Malaysia dan Sarawak dijadikan sebagai negeri yang bebas merdeka. setengah biru dan setengah merah. Trisakti telah diambil pada ulang tahun ke-10 negeri Sarawak yang merdeka didalam Persekutuan Malaysia pada 1973. berkibar bersebelahan dengan Bendera Persekutuan. Serving"). atau biru dan merah. yang kemudiannya lakaran bendera tersebut telah dipilih menjadi jata negara kerajaan Brooke. James Brooke. bendera Salib kekal digunakan dan tidak diubah sehingga tahun 1973. Pada 1988. tarikh lahir bagi Rajah Muda Sarawak Charles Vyner Brooke. Telah menjadi kontroversi tentang bila bendera pertama diperbuat dari ungu dan merah. ia telah dirasmikan oleh Ketua Menteri Sarawak. ialah Raja Putih Sarawak pertama. Ibu Pertiwiku dan Bersatu. Ia kemudian telah ditukar kepada jata negara dalam bentuk Blue Ensign apabila Sarawak diserahkan dibawah naungan Mahkota British pada 1 Julai 1946. Keputusan bagi memastikan Sarawak mempunyai benderanya sendiri telah diputuskan pada tahun 1845. moto dan jata negeri Sarawak yang baru juga turut digubal iaitu. Seni reka baru telah digunakan pada ulang tahun ke-25 Sarawak bergabung dengan Persekutuan Malaysia. Pada 7 Mei 1870. Abdul Rahman Ya'kub dimana beliau juga mereka bendera tersebut. Charles Brooke. Striving. atasnya kuning.Berusaha. dan dirasmikan kegunaannya pada 26 September 1870.Berbakti ("United.Sarawak Bendera negeri Sarawak adalah asas bendera bagi Kerajaan Sarawak sejak pemerintahan Rajah Putih. bendera ditukar lagi dengan versi bendera semasa dengan lagu dan moto begeri yang baru. Berikutan seni reka baru bendera. Sarawak Bahagia dan Hidup Selalu Berkhidmat ("Live to serve"). asalnya beliau menggunakan St George's Cross sebagai bendera negeri Sarawak. lagu. Versi warna bendera pada 1870 telah digunakan kembali. tetapi keputusan tersebut telah ditunda sehingga 21 September 1848. warna setengah biru pada bendera salib Sarawak telah ditukar kepada hitam oleh Raja Putih kedua. . Bendera Sarawak asalnya dilakar dalam bentuk salib.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful