P. 1
Cara Memasang Komputer Dari Awal Sampai

Cara Memasang Komputer Dari Awal Sampai

|Views: 28|Likes:
Published by Smkissud Ampel
1245
1245

More info:

Published by: Smkissud Ampel on Aug 05, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2013

pdf

text

original

Cara Memasang Komputer Dari Awal Sampai Akhir Di sini kita akan membincangkan cara dan langkah-langkah

untuk menukar motherboard komputer anda. Motherboard adalah salah satu komponen yang sangat penting di dalam komputer anda, tanpanya processor,grafik kad, hard disk dan lain-lain komponent yang lain pasti tidak dapat berfungsi. Artikel ini juga boleh di gunakan sebagai rujukan bagi mereka yang ingin belajar cara memasang komputer daripada zero.

Langkah 1: Mencari motherboard di kedai komputer Pastikan anda mengetahui specification komputer anda sebelum membeli motherboard, ini kerana setiap motherboard mempunyai platform masing-masing contohnya motherboard intel tidak boleh di masukkan processor AMD kerana architecture yang berbeza pada setiap CPU. Langkah 2: Membuka komputer anda Sebenarnya cukup mudah untuk membuka komputer anda, cuma perhatikan screw yang terlibat dalam menutup casing dan putarkan kesemuanya arah lawan jam. Langkah 3: Unplug

Cabut semua wayar yang menyambung ke motherboard. Sila perhatikan tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. Pastikan anda telah mencabut semua wayar yang bersambungan dengan motherboard sebelum meneruskan langkah seterusnya. Langkah 4: Unplug komponen motherboard

Tanggalkan komponen motherboard seperti grafik kad, sound kad ataupun network kad dari motherboard anda. Dalam kes ini kita hanya mempunyai grafik kad dan USB cable. Motherboard ini menggunakan buitl-in network dan sound card Langkah 5: Membuka screw motherboard

Tanggalkan kesemua screw motherboard yang memegang motherboard ke casing komputer anda. Bulatan merah di atas menunjukkan kedudukan screw-screw di dalam casing komputer. Tanggalkan kesemua screw tersebut dengan memutar screw arah lawan jam.

Setiap motherboard mempunyai konfigurasi yang berlainan dan di sebabkan itu. Ini adalah tempat di mana motherboard anda menyambung keyboard.Inilah hasilnya setelah motherboard di keluarkan daripada casing komputer anda. mouse. sound dan network kad. Langkah 6: Mencabut Panel Port Jika anda perhatikan dari luar casing komputer anda. Keluarkan panel ini dengan menolak besi ini dari dalam casing anda. Langkah 7: Membuka processor dan RAM . panel port ini sentiasa tidak sama di antara satu sama lain. anda akan mendapati terdapat sekeping besi yang mempunyai banyak lubang berbagai bentuk. Inilah hasil yang di dapati setelah anda berjaya membuka panel port tersebut.

anda perlu membuka kipas processor. Untuk membuka processor. Langkah 8: Menanggalkan processor Sekarang kita perlu tanggalkan processor dengan membuka selak yang mengunci processor. . kipas boleh di buka dengan mudah dengan memusing kekunci di penjuru kipas.Cabut RAM dengan menekan suiz bewarna putih di setiap sisi RAM anda. Tekan selak ke bawah dan tarik ke kanan sedikit untuk membuka selak. Dalam kes ini. Cara buka setiap kipas adalah berbeza-beza mengikut jenis kipas yang di gunakan.

Langkah 9: Menyediakan motherboard Setelah semua proses tadi selesai. Dalam kes ini anda kena pastikan yang tanda tiga segi terletak di sebelak kanan atas.Ini dia gambar processor yang telah di tanggalkan. . kita akan membuka motherboard yang baru pula Langkah 10: Memasang processor Pasangkan processor semula seperti mana keadaannya anda membuka processor di motherboard sebelumnya tadi.

Periksa kembali pemasangan anda jika anda menghadapi masalah seperti ini.Ingat. jika anda mempunyai kesukaran untuk memasang kembali processor. Sila pastikan tapak kipas dan processor bersentuhan dan penggunaan grease thermal adalah sangat di galakkan untuk memaksimumkan pemindahan haba dari processor ke tapak kipas.Setelah berpuas hati. jangan paksa untuk menekan dengan kuat kerana ianya akan merosakkan motherboard dan processor.Ianya adalah bahan yang wajib jika anda ingin overclock komputer anda. Langkah 11: Memasang Kipas Processor Pasang kipas processor tadi di atas tapak tempat di mana kita meletakkan processor tadi. pasangkan balik selak processor. Langkah 12: Pemasangan RAM . Di sini terdapat 4 screw plastik di setiap bucu di mana setiap satunya perlu di pasangkan dengan betul.

Tekan memory module tersebut hingga terdengar bunyi “klik”. Panel ini perlu di pasang terlebih dahulu kerana adalah agak sukar untuk memasang panel ini sesudah motherboard baru di pasang. Ini adalah keadaan sesudah selesai pemasangan panel port. Contohnya kedua-dua memory module mesti terletak di bank yang bewarna kuning. sila pastikan yang kedua-dua momory module di letakkan di tapak (bank) yang betul. Untuk mendapatkan maksimum performance. Pastikan kedudukan kaki memory module bertepatan dengan kedudukan tapak memory module. di tandakan dengan bulatan merah disini. Langkah 14: Pemasangan motherboard .Pasang memory module (RAM) anda di tapak RAM. jika tidak kedengaran anda perlu periksa semula kaki memory module anda. Langkah 13: Pemasangan panel port baru Gambar di atas adalah gambar panel port bagi motherboard yang akan di pasang.

Langkah 15: Panel Casing Sekarang adalah waktu yang paling sesuai untuk memasang wayar lampu power led dan hard disk activity.Sesudah processor dan memory module berjaya di pasang. power on/off dan hard disk activity. dengan berhati-hati letakkan motherboard yang baru tadi itu ke dalam casing. . Ini kerana adalah lebih mudah memasang pada waktu ini kerana tidak banyak objek di atas motherboard yang akan menganggu operasi pemasangan wayar. Gambar di atas menunjukkan 2 USB cable dan beberapa wayar lain untuk kegunaan reset. Pasang screw tadi di tempat-tempat yang di tandakan dengan bulatan merah seperti di atas.

Jangan risau sekiranya anda tersilap menyambung wayar panel ini kerana tiada kebakaran akan berlaku. Tetapi bagaimana jika manual motherboard telah hilang? Di sini anda tidak perlu risau kerana label-label ini masih terdapat di atas motherboard cuma bezanya tulisannya sangat kecil dan tiada tanda positif dan negatif. Anda cuma perlu plug kan di tempat yang betul sahaja. Perhatian: Wayar bewarna merah adalah + dan wayar bewarna hitam adalah sebaliknya.. . Jika casing anda hanya membekalkan warna merah.Gambar di atas adalah gambar di mana kedudukan penyambung-penyambung di atas motherboard. gunakan lah wayar ini hanya untuk +. kita perlu tahu di mana lokasi penyambung untuk setiap wayar. Ini adalah hasilnya.Untuk memasang wayar kawalan. Langkah 16: Pemasangan USB connector (belakang) Pemasangan USB port lebih mudah kerana kebiasaannya wayar-wayarnya telah tersusun rapi.

.Gambar USB port yang telah berjaya di pasang. anda perlu menyambungkan wayar daripada panel casing anda ke motherboard. Langkah 17: Memasang Panel Bunyi – D epan Panel bunyi hadapan (Front panel sound) memudahkan kita untuk menyambung sebarang aksesori tambahan seperti microphone dan headphone kerana ianya terletak di bahagian hadapan. Gambar di atas menunjukkan kedudukan connector di motherboard.Komputer lama tidak mempunyai ciri-ciri seperti ini. sila lihat tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. Seperti biasa. untuk menyambungkannya kita cuma perlu plug kan ia di tempat yang betul. Untuk memobolehkan front panel sound anda berfungsi dengan baik. Di bahagian atas pula menunjukkan gambar front sound panel connector.

Langkah 19: Pemasangan SATA cable Sata cable adalah penyambung di antara hard disk atau DVD ke motherboard. Langkah 18: Pemasangan power cable dan kad-kad yang lain Plugkan power cable di motherboard anda. . Cara pemasangannya juga cukup mudah iaitu cuma plug ke tempat SATA cable. motherboard ini mempunyai dua input power (di tandakan dengan bulatan merah). dalam kes ini grafik kad. Ada sesetengah motherboard yang hanya mempunyai satu sambungan sahaja (terdapat di komputer lama). plug kan sahaja grafik kad itu di slot yang telah di sediakan. Untuk memasang kad yang lain pula.Inilah keadaan selepas panel sound di pasang. Dalam kes ini.

adalah lebih baik kita mengemaskan wayar/cable yang terdapat di dalam casing supaya pengaliran udara akan menjadi lebih lancar dan memanjangkan hayat komponent motherboard. Langkah 20: Pengemasan Setelah siap semua proses. 30 menit merakit komputer Lengkap Dengan Video Untuk merakit komputer dan mendapat hasil yang optimal.Inilah keadaan selepas cable SATA di pasang di motherboard.Motherboard ini mampu menyokong sehingga 4 SATA cable. Pasang balik casing anda seperti sediakala seperti di atas. Untuk merakit komputer tidak diperlukan yang namanya menyoder atau lainnya. . dibutuhkan kesabaran dan ketelitian serta sedikit pengetahuan tentang komputer. karena anda hanya memasang dan menghubungkan soket-soket yang sudah disediakan. Komputer telah tersedia untuk di gunakan.

Casing Tempat atau rumah dari semua hardware komputer. di mana gerakan mekanikal dari media penyimpanan memaksa komputer untuk mengakses data secara berurutan. RAM) adalah sebuah tipe penyimpanan komputer yang isinya dapat diakses dalam waktu yang tetap tidak memperdulikan letak data tersebut dalam memori. 3. 4. CPU). CPU/Procesor Unit Pemroses Sentral (UPS) (bahasa Inggris: Central Processing Unit. pemroses/prosesor (processor). seperti tape magnetik. merujuk kepada perangkat keras komputer yang memahami dan melaksanakan perintah dan data dari perangkat lunak. Istilah lain. disk dan drum. Hard Disk . 2. sering digunakan untuk menyebut CPU.Nah kita mulai mengenal istilah dalam perakitan komputer 1. RAM Memori akses acak (bahasa Inggris: Random access memory. Ini berlawanan dengan alat memori urut.

5. untuk menghindari konslet. Persiapan Merakit Komputer Gunakan sarung tangan untuk menghindari kontak dengan barang elektronik.Cakram keras (bahasa Inggris: harddisk atau harddisk drive disingkat HDD atau hard drive disingkat HD) adalah sebuah komponen perangkat keras yang menyimpan data sekunder dan berisi piringan magnetis. Optik Device (vcd/DVD) Perangkat tambahan untuk Input data menggunakan Optic seperti VCD dan DVD Cara Merakit Komputer Lengkap 1. Gunakan sandal untuk menghindari strum ringan Penentuan Konfigurasi Komputer Persiapan Kompunen dan perlengkapan .

jumper. Proses Perakitan Komputer Penyiapan motherboard Memasang Prosessor Memasang heatsink Memasang Modul Memori memasang Motherboard pada Casing Memasang Power Supply Memasang Kabel Motherboard dan Casing Memasang Drive Memasang card Adapter Penyelesaian Akhir A. Pemasangan Mother Board .Pengamanan Siapkan wadah untuk menyimpan benda2 kecil. baut dan sebagainya Buku manual dan referensi dari komponen Alat bantu berupa obeng pipih dan philips Tentukan kompunen apa saja yang ingin digunakan baik itu hardware atau sofware 2. sekerup. Siapkan Perlengkapan seperti obeng dll Komponen komputer Kelengkapan komponen seperti kabel.

pastikan prosessor yang anda gunakan sesuai dengan Motherboard). dan pemasangan jumper harus sesuai (baca Buku manual) Pemasangan jumper yang salah dapat menyebabkan kerusakan permanen pada hardware.Pertama kali dalam tahap perakitan yaitu pemasangan Mother board. lihat tanda yang ada di atas prosesso dan yang ada pada prosesornya. Memasang Prosessor Sebelum memasang prosessor ada baiknya kita mempelajari kinerja slot prosesor. jangan sampai prosessor terbalik (catatan Setiap edisi dan type prosesor akan berbeda. C. pasangkan Motherboard pada casing. B. nah setelah paham. Memasang Heitsink .

Pasang bingkai port I/O (I/O sheild) pada motherboard jika ada.Akan agak sulit dalam pemasangan heitsink (pendingin. pastikan motherboard Mendukung RAM. Memasang Power Supply . D. Pasang tray casing yang sudah terpasang motherboard pada casing dan kunci dengan sekerup. Pasang dudukan logam atau plastik pada tray casing sesuai dengan posisi setiap lubang dudukan yang sesuai pada motherboard. biasanya ada salf yang di bubuhi di antara procesor dan Heitsink. F. pasangkan dengan hati2 (jangan pasang ram ketika terhubung dengan listrik karena dapat merusak komponen) E. Pasang sekerup pengunci pada setiap dudukan logam. RIMM dan DIMM . Memasang Motherboard pada Casing Pasangkan Motherboard pada casing Tentukan posisi lubang untuk setiap dudukan plastik dan logam. Lubang untuk dudukan logam (metal spacer) ditandai dengan cincin pada tepi lubang. Tempatkan motherboard pada tray casing sehinga kepala dudukan keluar dari lubang pada motherboard. di atasnya ada kopas yang di hubungkan dengan motherboard berfungsi mengalirkan udara panas dari motherboard. Memasang Memory RAM Ada beberapa jenis memori seperti SIMM.

hard drive. dan colokan suply listrik. pada motherboard. Memasang Card Adapter .hard disk.Pasangkan Power suply pada casing. Flopy) ke motherboard dan jangan lupa slot yang dari power supply. CD. H. Memasang Drive Drive mempunyai kabel penghuung berupa SATA atau ATA (disertakan dalam pembelian hardrive) hubungkan kabel tersebut dari Drivr (DVD. G.

.Card adavter atau lebih ramah di panggil VGA. Pemasangan VGA sangat mudah. Pasang konektor monitor ke port video card. Hubungkan konektor kabel keyboard dan konektor mouse ke port mouse atau poert serial (tergantung jenis mouse). Penyelesaian Akhir Pasang penutup casing dengan menggeser Sambungkan kabel dari catu daya ke soket dinding. I. seperti kalanya memasang kabel yang lainya. Pasang konektor kabel telepon ke port modem bila ada. ada beberapa atau kebanyakan motherboard menggunakan option onboard (berarti VGA nya sudah ada di dalam motherboard) kalaupun tidak onboard.

Periksa manual dari card adapter untuk memastikan lokasi port. ekan tombol interupsi BIOS sesuai petunjuk di layar untuk masuk ke program setup BIOS. Jika tidak terjadi kesalahan maka monitor menampilkan proses eksekusi dari program POST.Hubungkan piranti eksternal lainnya seperti speaker. . Program FOST dari BIOS secara otomatis akan mendeteksi hardware yang terpasang dikomputer. Periksa referensi kode BIOS untuk mengetahui indikasi kesalahan yang dimaksud oleh kode beep. Pengujian setelah selesai merakit komputer Hidupkan monitor lalu unit sistem. Bila terdapat kesalahan maka tampilan monitor kosong dan speaker mengeluarkan bunyi beep secara teratur sebagai kode indikasi kesalahan. Simpan perubahan seting dan keluar dari setup BIOS. Periksa semua hasil deteksi hardware oleh program setup BIOS. Beberapa seting mungkin harus dirubah nilainya terutama kapasitas hardisk dan boot sequence. Perhatikan tampilan monitor dan suara dari speaker. dan microphone bila ada ke port yang sesuai. joystick.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->