Cara Memasang Komputer Dari Awal Sampai Akhir Di sini kita akan membincangkan cara dan langkah-langkah

untuk menukar motherboard komputer anda. Motherboard adalah salah satu komponen yang sangat penting di dalam komputer anda, tanpanya processor,grafik kad, hard disk dan lain-lain komponent yang lain pasti tidak dapat berfungsi. Artikel ini juga boleh di gunakan sebagai rujukan bagi mereka yang ingin belajar cara memasang komputer daripada zero.

Langkah 1: Mencari motherboard di kedai komputer Pastikan anda mengetahui specification komputer anda sebelum membeli motherboard, ini kerana setiap motherboard mempunyai platform masing-masing contohnya motherboard intel tidak boleh di masukkan processor AMD kerana architecture yang berbeza pada setiap CPU. Langkah 2: Membuka komputer anda Sebenarnya cukup mudah untuk membuka komputer anda, cuma perhatikan screw yang terlibat dalam menutup casing dan putarkan kesemuanya arah lawan jam. Langkah 3: Unplug

Cabut semua wayar yang menyambung ke motherboard. Sila perhatikan tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. Pastikan anda telah mencabut semua wayar yang bersambungan dengan motherboard sebelum meneruskan langkah seterusnya. Langkah 4: Unplug komponen motherboard

Tanggalkan komponen motherboard seperti grafik kad, sound kad ataupun network kad dari motherboard anda. Dalam kes ini kita hanya mempunyai grafik kad dan USB cable. Motherboard ini menggunakan buitl-in network dan sound card Langkah 5: Membuka screw motherboard

Tanggalkan kesemua screw motherboard yang memegang motherboard ke casing komputer anda. Bulatan merah di atas menunjukkan kedudukan screw-screw di dalam casing komputer. Tanggalkan kesemua screw tersebut dengan memutar screw arah lawan jam.

panel port ini sentiasa tidak sama di antara satu sama lain. anda akan mendapati terdapat sekeping besi yang mempunyai banyak lubang berbagai bentuk. mouse. Langkah 7: Membuka processor dan RAM . Keluarkan panel ini dengan menolak besi ini dari dalam casing anda.Inilah hasilnya setelah motherboard di keluarkan daripada casing komputer anda. Setiap motherboard mempunyai konfigurasi yang berlainan dan di sebabkan itu. Langkah 6: Mencabut Panel Port Jika anda perhatikan dari luar casing komputer anda. sound dan network kad. Ini adalah tempat di mana motherboard anda menyambung keyboard. Inilah hasil yang di dapati setelah anda berjaya membuka panel port tersebut.

kipas boleh di buka dengan mudah dengan memusing kekunci di penjuru kipas.Cabut RAM dengan menekan suiz bewarna putih di setiap sisi RAM anda. Cara buka setiap kipas adalah berbeza-beza mengikut jenis kipas yang di gunakan. Untuk membuka processor. . Dalam kes ini. Tekan selak ke bawah dan tarik ke kanan sedikit untuk membuka selak. Langkah 8: Menanggalkan processor Sekarang kita perlu tanggalkan processor dengan membuka selak yang mengunci processor. anda perlu membuka kipas processor.

Dalam kes ini anda kena pastikan yang tanda tiga segi terletak di sebelak kanan atas. Langkah 9: Menyediakan motherboard Setelah semua proses tadi selesai.Ini dia gambar processor yang telah di tanggalkan. kita akan membuka motherboard yang baru pula Langkah 10: Memasang processor Pasangkan processor semula seperti mana keadaannya anda membuka processor di motherboard sebelumnya tadi. .

pasangkan balik selak processor.Ingat. Langkah 12: Pemasangan RAM . Di sini terdapat 4 screw plastik di setiap bucu di mana setiap satunya perlu di pasangkan dengan betul. Langkah 11: Memasang Kipas Processor Pasang kipas processor tadi di atas tapak tempat di mana kita meletakkan processor tadi. jangan paksa untuk menekan dengan kuat kerana ianya akan merosakkan motherboard dan processor. Sila pastikan tapak kipas dan processor bersentuhan dan penggunaan grease thermal adalah sangat di galakkan untuk memaksimumkan pemindahan haba dari processor ke tapak kipas.Ianya adalah bahan yang wajib jika anda ingin overclock komputer anda. jika anda mempunyai kesukaran untuk memasang kembali processor.Periksa kembali pemasangan anda jika anda menghadapi masalah seperti ini.Setelah berpuas hati.

sila pastikan yang kedua-dua momory module di letakkan di tapak (bank) yang betul. Contohnya kedua-dua memory module mesti terletak di bank yang bewarna kuning. Tekan memory module tersebut hingga terdengar bunyi “klik”. jika tidak kedengaran anda perlu periksa semula kaki memory module anda. Panel ini perlu di pasang terlebih dahulu kerana adalah agak sukar untuk memasang panel ini sesudah motherboard baru di pasang. Untuk mendapatkan maksimum performance. di tandakan dengan bulatan merah disini. Ini adalah keadaan sesudah selesai pemasangan panel port. Pastikan kedudukan kaki memory module bertepatan dengan kedudukan tapak memory module.Pasang memory module (RAM) anda di tapak RAM. Langkah 14: Pemasangan motherboard . Langkah 13: Pemasangan panel port baru Gambar di atas adalah gambar panel port bagi motherboard yang akan di pasang.

power on/off dan hard disk activity.Sesudah processor dan memory module berjaya di pasang. . Ini kerana adalah lebih mudah memasang pada waktu ini kerana tidak banyak objek di atas motherboard yang akan menganggu operasi pemasangan wayar. Langkah 15: Panel Casing Sekarang adalah waktu yang paling sesuai untuk memasang wayar lampu power led dan hard disk activity. Pasang screw tadi di tempat-tempat yang di tandakan dengan bulatan merah seperti di atas. dengan berhati-hati letakkan motherboard yang baru tadi itu ke dalam casing. Gambar di atas menunjukkan 2 USB cable dan beberapa wayar lain untuk kegunaan reset.

Langkah 16: Pemasangan USB connector (belakang) Pemasangan USB port lebih mudah kerana kebiasaannya wayar-wayarnya telah tersusun rapi.Gambar di atas adalah gambar di mana kedudukan penyambung-penyambung di atas motherboard. Ini adalah hasilnya. Jangan risau sekiranya anda tersilap menyambung wayar panel ini kerana tiada kebakaran akan berlaku. gunakan lah wayar ini hanya untuk +. Tetapi bagaimana jika manual motherboard telah hilang? Di sini anda tidak perlu risau kerana label-label ini masih terdapat di atas motherboard cuma bezanya tulisannya sangat kecil dan tiada tanda positif dan negatif. Jika casing anda hanya membekalkan warna merah. . Anda cuma perlu plug kan di tempat yang betul sahaja.. kita perlu tahu di mana lokasi penyambung untuk setiap wayar. Perhatian: Wayar bewarna merah adalah + dan wayar bewarna hitam adalah sebaliknya.Untuk memasang wayar kawalan.

Gambar di atas menunjukkan kedudukan connector di motherboard. Seperti biasa. Langkah 17: Memasang Panel Bunyi – D epan Panel bunyi hadapan (Front panel sound) memudahkan kita untuk menyambung sebarang aksesori tambahan seperti microphone dan headphone kerana ianya terletak di bahagian hadapan.Gambar USB port yang telah berjaya di pasang. Untuk memobolehkan front panel sound anda berfungsi dengan baik. . anda perlu menyambungkan wayar daripada panel casing anda ke motherboard. sila lihat tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. Di bahagian atas pula menunjukkan gambar front sound panel connector.Komputer lama tidak mempunyai ciri-ciri seperti ini. untuk menyambungkannya kita cuma perlu plug kan ia di tempat yang betul.

Inilah keadaan selepas panel sound di pasang. . Langkah 18: Pemasangan power cable dan kad-kad yang lain Plugkan power cable di motherboard anda. dalam kes ini grafik kad. Langkah 19: Pemasangan SATA cable Sata cable adalah penyambung di antara hard disk atau DVD ke motherboard. Dalam kes ini. Ada sesetengah motherboard yang hanya mempunyai satu sambungan sahaja (terdapat di komputer lama). Untuk memasang kad yang lain pula. Cara pemasangannya juga cukup mudah iaitu cuma plug ke tempat SATA cable. plug kan sahaja grafik kad itu di slot yang telah di sediakan. motherboard ini mempunyai dua input power (di tandakan dengan bulatan merah).

.Inilah keadaan selepas cable SATA di pasang di motherboard. adalah lebih baik kita mengemaskan wayar/cable yang terdapat di dalam casing supaya pengaliran udara akan menjadi lebih lancar dan memanjangkan hayat komponent motherboard. 30 menit merakit komputer Lengkap Dengan Video Untuk merakit komputer dan mendapat hasil yang optimal. Untuk merakit komputer tidak diperlukan yang namanya menyoder atau lainnya.Motherboard ini mampu menyokong sehingga 4 SATA cable. Komputer telah tersedia untuk di gunakan. Pasang balik casing anda seperti sediakala seperti di atas. Langkah 20: Pengemasan Setelah siap semua proses. dibutuhkan kesabaran dan ketelitian serta sedikit pengetahuan tentang komputer. karena anda hanya memasang dan menghubungkan soket-soket yang sudah disediakan.

3. RAM Memori akses acak (bahasa Inggris: Random access memory. disk dan drum. 2. seperti tape magnetik. pemroses/prosesor (processor). RAM) adalah sebuah tipe penyimpanan komputer yang isinya dapat diakses dalam waktu yang tetap tidak memperdulikan letak data tersebut dalam memori. Istilah lain. CPU/Procesor Unit Pemroses Sentral (UPS) (bahasa Inggris: Central Processing Unit. CPU). 4. Ini berlawanan dengan alat memori urut. merujuk kepada perangkat keras komputer yang memahami dan melaksanakan perintah dan data dari perangkat lunak. Hard Disk . sering digunakan untuk menyebut CPU. di mana gerakan mekanikal dari media penyimpanan memaksa komputer untuk mengakses data secara berurutan. Casing Tempat atau rumah dari semua hardware komputer.Nah kita mulai mengenal istilah dalam perakitan komputer 1.

Optik Device (vcd/DVD) Perangkat tambahan untuk Input data menggunakan Optic seperti VCD dan DVD Cara Merakit Komputer Lengkap 1. 5. Gunakan sandal untuk menghindari strum ringan Penentuan Konfigurasi Komputer Persiapan Kompunen dan perlengkapan .Cakram keras (bahasa Inggris: harddisk atau harddisk drive disingkat HDD atau hard drive disingkat HD) adalah sebuah komponen perangkat keras yang menyimpan data sekunder dan berisi piringan magnetis. Persiapan Merakit Komputer Gunakan sarung tangan untuk menghindari kontak dengan barang elektronik. untuk menghindari konslet.

Pemasangan Mother Board . jumper.Pengamanan Siapkan wadah untuk menyimpan benda2 kecil. Proses Perakitan Komputer Penyiapan motherboard Memasang Prosessor Memasang heatsink Memasang Modul Memori memasang Motherboard pada Casing Memasang Power Supply Memasang Kabel Motherboard dan Casing Memasang Drive Memasang card Adapter Penyelesaian Akhir A. Siapkan Perlengkapan seperti obeng dll Komponen komputer Kelengkapan komponen seperti kabel. sekerup. baut dan sebagainya Buku manual dan referensi dari komponen Alat bantu berupa obeng pipih dan philips Tentukan kompunen apa saja yang ingin digunakan baik itu hardware atau sofware 2.

pastikan prosessor yang anda gunakan sesuai dengan Motherboard). B. pasangkan Motherboard pada casing. C. nah setelah paham. jangan sampai prosessor terbalik (catatan Setiap edisi dan type prosesor akan berbeda. dan pemasangan jumper harus sesuai (baca Buku manual) Pemasangan jumper yang salah dapat menyebabkan kerusakan permanen pada hardware.Pertama kali dalam tahap perakitan yaitu pemasangan Mother board. Memasang Prosessor Sebelum memasang prosessor ada baiknya kita mempelajari kinerja slot prosesor. Memasang Heitsink . lihat tanda yang ada di atas prosesso dan yang ada pada prosesornya.

D. Pasang sekerup pengunci pada setiap dudukan logam. Pasang bingkai port I/O (I/O sheild) pada motherboard jika ada. Pasang tray casing yang sudah terpasang motherboard pada casing dan kunci dengan sekerup. Lubang untuk dudukan logam (metal spacer) ditandai dengan cincin pada tepi lubang.Akan agak sulit dalam pemasangan heitsink (pendingin. Memasang Power Supply . Memasang Motherboard pada Casing Pasangkan Motherboard pada casing Tentukan posisi lubang untuk setiap dudukan plastik dan logam. F. di atasnya ada kopas yang di hubungkan dengan motherboard berfungsi mengalirkan udara panas dari motherboard. Memasang Memory RAM Ada beberapa jenis memori seperti SIMM. pastikan motherboard Mendukung RAM. RIMM dan DIMM . biasanya ada salf yang di bubuhi di antara procesor dan Heitsink. pasangkan dengan hati2 (jangan pasang ram ketika terhubung dengan listrik karena dapat merusak komponen) E. Tempatkan motherboard pada tray casing sehinga kepala dudukan keluar dari lubang pada motherboard. Pasang dudukan logam atau plastik pada tray casing sesuai dengan posisi setiap lubang dudukan yang sesuai pada motherboard.

dan colokan suply listrik. pada motherboard.Pasangkan Power suply pada casing. H.hard drive. Flopy) ke motherboard dan jangan lupa slot yang dari power supply. Memasang Card Adapter .hard disk. G. CD. Memasang Drive Drive mempunyai kabel penghuung berupa SATA atau ATA (disertakan dalam pembelian hardrive) hubungkan kabel tersebut dari Drivr (DVD.

I.Card adavter atau lebih ramah di panggil VGA. Pemasangan VGA sangat mudah. Penyelesaian Akhir Pasang penutup casing dengan menggeser Sambungkan kabel dari catu daya ke soket dinding. . Pasang konektor monitor ke port video card. Hubungkan konektor kabel keyboard dan konektor mouse ke port mouse atau poert serial (tergantung jenis mouse). seperti kalanya memasang kabel yang lainya. Pasang konektor kabel telepon ke port modem bila ada. ada beberapa atau kebanyakan motherboard menggunakan option onboard (berarti VGA nya sudah ada di dalam motherboard) kalaupun tidak onboard.

Program FOST dari BIOS secara otomatis akan mendeteksi hardware yang terpasang dikomputer. Bila terdapat kesalahan maka tampilan monitor kosong dan speaker mengeluarkan bunyi beep secara teratur sebagai kode indikasi kesalahan. ekan tombol interupsi BIOS sesuai petunjuk di layar untuk masuk ke program setup BIOS. Perhatikan tampilan monitor dan suara dari speaker. Jika tidak terjadi kesalahan maka monitor menampilkan proses eksekusi dari program POST. Periksa semua hasil deteksi hardware oleh program setup BIOS. Pengujian setelah selesai merakit komputer Hidupkan monitor lalu unit sistem. . Periksa manual dari card adapter untuk memastikan lokasi port. dan microphone bila ada ke port yang sesuai. Simpan perubahan seting dan keluar dari setup BIOS. Beberapa seting mungkin harus dirubah nilainya terutama kapasitas hardisk dan boot sequence. joystick.Hubungkan piranti eksternal lainnya seperti speaker. Periksa referensi kode BIOS untuk mengetahui indikasi kesalahan yang dimaksud oleh kode beep.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful