Cara Memasang Komputer Dari Awal Sampai Akhir Di sini kita akan membincangkan cara dan langkah-langkah

untuk menukar motherboard komputer anda. Motherboard adalah salah satu komponen yang sangat penting di dalam komputer anda, tanpanya processor,grafik kad, hard disk dan lain-lain komponent yang lain pasti tidak dapat berfungsi. Artikel ini juga boleh di gunakan sebagai rujukan bagi mereka yang ingin belajar cara memasang komputer daripada zero.

Langkah 1: Mencari motherboard di kedai komputer Pastikan anda mengetahui specification komputer anda sebelum membeli motherboard, ini kerana setiap motherboard mempunyai platform masing-masing contohnya motherboard intel tidak boleh di masukkan processor AMD kerana architecture yang berbeza pada setiap CPU. Langkah 2: Membuka komputer anda Sebenarnya cukup mudah untuk membuka komputer anda, cuma perhatikan screw yang terlibat dalam menutup casing dan putarkan kesemuanya arah lawan jam. Langkah 3: Unplug

Cabut semua wayar yang menyambung ke motherboard. Sila perhatikan tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. Pastikan anda telah mencabut semua wayar yang bersambungan dengan motherboard sebelum meneruskan langkah seterusnya. Langkah 4: Unplug komponen motherboard

Tanggalkan komponen motherboard seperti grafik kad, sound kad ataupun network kad dari motherboard anda. Dalam kes ini kita hanya mempunyai grafik kad dan USB cable. Motherboard ini menggunakan buitl-in network dan sound card Langkah 5: Membuka screw motherboard

Tanggalkan kesemua screw motherboard yang memegang motherboard ke casing komputer anda. Bulatan merah di atas menunjukkan kedudukan screw-screw di dalam casing komputer. Tanggalkan kesemua screw tersebut dengan memutar screw arah lawan jam.

Langkah 6: Mencabut Panel Port Jika anda perhatikan dari luar casing komputer anda. Inilah hasil yang di dapati setelah anda berjaya membuka panel port tersebut. panel port ini sentiasa tidak sama di antara satu sama lain. anda akan mendapati terdapat sekeping besi yang mempunyai banyak lubang berbagai bentuk. sound dan network kad. Setiap motherboard mempunyai konfigurasi yang berlainan dan di sebabkan itu. Keluarkan panel ini dengan menolak besi ini dari dalam casing anda. mouse.Inilah hasilnya setelah motherboard di keluarkan daripada casing komputer anda. Ini adalah tempat di mana motherboard anda menyambung keyboard. Langkah 7: Membuka processor dan RAM .

Cara buka setiap kipas adalah berbeza-beza mengikut jenis kipas yang di gunakan. . Dalam kes ini. Untuk membuka processor. anda perlu membuka kipas processor. Langkah 8: Menanggalkan processor Sekarang kita perlu tanggalkan processor dengan membuka selak yang mengunci processor.Cabut RAM dengan menekan suiz bewarna putih di setiap sisi RAM anda. Tekan selak ke bawah dan tarik ke kanan sedikit untuk membuka selak. kipas boleh di buka dengan mudah dengan memusing kekunci di penjuru kipas.

Dalam kes ini anda kena pastikan yang tanda tiga segi terletak di sebelak kanan atas. . Langkah 9: Menyediakan motherboard Setelah semua proses tadi selesai. kita akan membuka motherboard yang baru pula Langkah 10: Memasang processor Pasangkan processor semula seperti mana keadaannya anda membuka processor di motherboard sebelumnya tadi.Ini dia gambar processor yang telah di tanggalkan.

Ianya adalah bahan yang wajib jika anda ingin overclock komputer anda. Di sini terdapat 4 screw plastik di setiap bucu di mana setiap satunya perlu di pasangkan dengan betul.Ingat. pasangkan balik selak processor. jangan paksa untuk menekan dengan kuat kerana ianya akan merosakkan motherboard dan processor.Periksa kembali pemasangan anda jika anda menghadapi masalah seperti ini. Sila pastikan tapak kipas dan processor bersentuhan dan penggunaan grease thermal adalah sangat di galakkan untuk memaksimumkan pemindahan haba dari processor ke tapak kipas. jika anda mempunyai kesukaran untuk memasang kembali processor.Setelah berpuas hati. Langkah 11: Memasang Kipas Processor Pasang kipas processor tadi di atas tapak tempat di mana kita meletakkan processor tadi. Langkah 12: Pemasangan RAM .

sila pastikan yang kedua-dua momory module di letakkan di tapak (bank) yang betul. Contohnya kedua-dua memory module mesti terletak di bank yang bewarna kuning. Pastikan kedudukan kaki memory module bertepatan dengan kedudukan tapak memory module. Langkah 14: Pemasangan motherboard . Untuk mendapatkan maksimum performance. Tekan memory module tersebut hingga terdengar bunyi “klik”. Ini adalah keadaan sesudah selesai pemasangan panel port.Pasang memory module (RAM) anda di tapak RAM. Langkah 13: Pemasangan panel port baru Gambar di atas adalah gambar panel port bagi motherboard yang akan di pasang. Panel ini perlu di pasang terlebih dahulu kerana adalah agak sukar untuk memasang panel ini sesudah motherboard baru di pasang. di tandakan dengan bulatan merah disini. jika tidak kedengaran anda perlu periksa semula kaki memory module anda.

dengan berhati-hati letakkan motherboard yang baru tadi itu ke dalam casing.Sesudah processor dan memory module berjaya di pasang. Langkah 15: Panel Casing Sekarang adalah waktu yang paling sesuai untuk memasang wayar lampu power led dan hard disk activity. . Ini kerana adalah lebih mudah memasang pada waktu ini kerana tidak banyak objek di atas motherboard yang akan menganggu operasi pemasangan wayar. power on/off dan hard disk activity. Pasang screw tadi di tempat-tempat yang di tandakan dengan bulatan merah seperti di atas. Gambar di atas menunjukkan 2 USB cable dan beberapa wayar lain untuk kegunaan reset.

Perhatian: Wayar bewarna merah adalah + dan wayar bewarna hitam adalah sebaliknya. Anda cuma perlu plug kan di tempat yang betul sahaja.Untuk memasang wayar kawalan. Jika casing anda hanya membekalkan warna merah. kita perlu tahu di mana lokasi penyambung untuk setiap wayar. . gunakan lah wayar ini hanya untuk +. Jangan risau sekiranya anda tersilap menyambung wayar panel ini kerana tiada kebakaran akan berlaku. Langkah 16: Pemasangan USB connector (belakang) Pemasangan USB port lebih mudah kerana kebiasaannya wayar-wayarnya telah tersusun rapi. Ini adalah hasilnya..Gambar di atas adalah gambar di mana kedudukan penyambung-penyambung di atas motherboard. Tetapi bagaimana jika manual motherboard telah hilang? Di sini anda tidak perlu risau kerana label-label ini masih terdapat di atas motherboard cuma bezanya tulisannya sangat kecil dan tiada tanda positif dan negatif.

Di bahagian atas pula menunjukkan gambar front sound panel connector.Gambar USB port yang telah berjaya di pasang. Seperti biasa. sila lihat tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. untuk menyambungkannya kita cuma perlu plug kan ia di tempat yang betul. Gambar di atas menunjukkan kedudukan connector di motherboard. Untuk memobolehkan front panel sound anda berfungsi dengan baik.Komputer lama tidak mempunyai ciri-ciri seperti ini. Langkah 17: Memasang Panel Bunyi – D epan Panel bunyi hadapan (Front panel sound) memudahkan kita untuk menyambung sebarang aksesori tambahan seperti microphone dan headphone kerana ianya terletak di bahagian hadapan. anda perlu menyambungkan wayar daripada panel casing anda ke motherboard. .

Langkah 18: Pemasangan power cable dan kad-kad yang lain Plugkan power cable di motherboard anda. plug kan sahaja grafik kad itu di slot yang telah di sediakan. Cara pemasangannya juga cukup mudah iaitu cuma plug ke tempat SATA cable. Ada sesetengah motherboard yang hanya mempunyai satu sambungan sahaja (terdapat di komputer lama).Inilah keadaan selepas panel sound di pasang. Langkah 19: Pemasangan SATA cable Sata cable adalah penyambung di antara hard disk atau DVD ke motherboard. Untuk memasang kad yang lain pula. dalam kes ini grafik kad. Dalam kes ini. motherboard ini mempunyai dua input power (di tandakan dengan bulatan merah). .

Pasang balik casing anda seperti sediakala seperti di atas.Inilah keadaan selepas cable SATA di pasang di motherboard. 30 menit merakit komputer Lengkap Dengan Video Untuk merakit komputer dan mendapat hasil yang optimal. Komputer telah tersedia untuk di gunakan. karena anda hanya memasang dan menghubungkan soket-soket yang sudah disediakan. adalah lebih baik kita mengemaskan wayar/cable yang terdapat di dalam casing supaya pengaliran udara akan menjadi lebih lancar dan memanjangkan hayat komponent motherboard. Langkah 20: Pengemasan Setelah siap semua proses.Motherboard ini mampu menyokong sehingga 4 SATA cable. Untuk merakit komputer tidak diperlukan yang namanya menyoder atau lainnya. dibutuhkan kesabaran dan ketelitian serta sedikit pengetahuan tentang komputer. .

sering digunakan untuk menyebut CPU. RAM) adalah sebuah tipe penyimpanan komputer yang isinya dapat diakses dalam waktu yang tetap tidak memperdulikan letak data tersebut dalam memori. CPU/Procesor Unit Pemroses Sentral (UPS) (bahasa Inggris: Central Processing Unit. RAM Memori akses acak (bahasa Inggris: Random access memory. Ini berlawanan dengan alat memori urut. 2. 4. disk dan drum. seperti tape magnetik. CPU).Nah kita mulai mengenal istilah dalam perakitan komputer 1. Istilah lain. pemroses/prosesor (processor). Hard Disk . merujuk kepada perangkat keras komputer yang memahami dan melaksanakan perintah dan data dari perangkat lunak. 3. di mana gerakan mekanikal dari media penyimpanan memaksa komputer untuk mengakses data secara berurutan. Casing Tempat atau rumah dari semua hardware komputer.

Optik Device (vcd/DVD) Perangkat tambahan untuk Input data menggunakan Optic seperti VCD dan DVD Cara Merakit Komputer Lengkap 1. Gunakan sandal untuk menghindari strum ringan Penentuan Konfigurasi Komputer Persiapan Kompunen dan perlengkapan . untuk menghindari konslet. 5. Persiapan Merakit Komputer Gunakan sarung tangan untuk menghindari kontak dengan barang elektronik.Cakram keras (bahasa Inggris: harddisk atau harddisk drive disingkat HDD atau hard drive disingkat HD) adalah sebuah komponen perangkat keras yang menyimpan data sekunder dan berisi piringan magnetis.

sekerup. baut dan sebagainya Buku manual dan referensi dari komponen Alat bantu berupa obeng pipih dan philips Tentukan kompunen apa saja yang ingin digunakan baik itu hardware atau sofware 2. Pemasangan Mother Board . Siapkan Perlengkapan seperti obeng dll Komponen komputer Kelengkapan komponen seperti kabel. jumper. Proses Perakitan Komputer Penyiapan motherboard Memasang Prosessor Memasang heatsink Memasang Modul Memori memasang Motherboard pada Casing Memasang Power Supply Memasang Kabel Motherboard dan Casing Memasang Drive Memasang card Adapter Penyelesaian Akhir A.Pengamanan Siapkan wadah untuk menyimpan benda2 kecil.

pasangkan Motherboard pada casing. B. jangan sampai prosessor terbalik (catatan Setiap edisi dan type prosesor akan berbeda. dan pemasangan jumper harus sesuai (baca Buku manual) Pemasangan jumper yang salah dapat menyebabkan kerusakan permanen pada hardware. pastikan prosessor yang anda gunakan sesuai dengan Motherboard).Pertama kali dalam tahap perakitan yaitu pemasangan Mother board. lihat tanda yang ada di atas prosesso dan yang ada pada prosesornya. Memasang Prosessor Sebelum memasang prosessor ada baiknya kita mempelajari kinerja slot prosesor. nah setelah paham. C. Memasang Heitsink .

di atasnya ada kopas yang di hubungkan dengan motherboard berfungsi mengalirkan udara panas dari motherboard. Pasang dudukan logam atau plastik pada tray casing sesuai dengan posisi setiap lubang dudukan yang sesuai pada motherboard. Lubang untuk dudukan logam (metal spacer) ditandai dengan cincin pada tepi lubang.Akan agak sulit dalam pemasangan heitsink (pendingin. Memasang Power Supply . Tempatkan motherboard pada tray casing sehinga kepala dudukan keluar dari lubang pada motherboard. pastikan motherboard Mendukung RAM. Pasang bingkai port I/O (I/O sheild) pada motherboard jika ada. Memasang Motherboard pada Casing Pasangkan Motherboard pada casing Tentukan posisi lubang untuk setiap dudukan plastik dan logam. F. Pasang sekerup pengunci pada setiap dudukan logam. biasanya ada salf yang di bubuhi di antara procesor dan Heitsink. Pasang tray casing yang sudah terpasang motherboard pada casing dan kunci dengan sekerup. pasangkan dengan hati2 (jangan pasang ram ketika terhubung dengan listrik karena dapat merusak komponen) E. Memasang Memory RAM Ada beberapa jenis memori seperti SIMM. RIMM dan DIMM . D.

H. dan colokan suply listrik.hard disk.hard drive. Memasang Drive Drive mempunyai kabel penghuung berupa SATA atau ATA (disertakan dalam pembelian hardrive) hubungkan kabel tersebut dari Drivr (DVD. CD.Pasangkan Power suply pada casing. G. Flopy) ke motherboard dan jangan lupa slot yang dari power supply. pada motherboard. Memasang Card Adapter .

Pasang konektor monitor ke port video card.Card adavter atau lebih ramah di panggil VGA. seperti kalanya memasang kabel yang lainya. . ada beberapa atau kebanyakan motherboard menggunakan option onboard (berarti VGA nya sudah ada di dalam motherboard) kalaupun tidak onboard. Pemasangan VGA sangat mudah. Hubungkan konektor kabel keyboard dan konektor mouse ke port mouse atau poert serial (tergantung jenis mouse). Penyelesaian Akhir Pasang penutup casing dengan menggeser Sambungkan kabel dari catu daya ke soket dinding. Pasang konektor kabel telepon ke port modem bila ada. I.

Periksa referensi kode BIOS untuk mengetahui indikasi kesalahan yang dimaksud oleh kode beep. ekan tombol interupsi BIOS sesuai petunjuk di layar untuk masuk ke program setup BIOS. Pengujian setelah selesai merakit komputer Hidupkan monitor lalu unit sistem. Bila terdapat kesalahan maka tampilan monitor kosong dan speaker mengeluarkan bunyi beep secara teratur sebagai kode indikasi kesalahan. Jika tidak terjadi kesalahan maka monitor menampilkan proses eksekusi dari program POST. Simpan perubahan seting dan keluar dari setup BIOS. Perhatikan tampilan monitor dan suara dari speaker. dan microphone bila ada ke port yang sesuai. Program FOST dari BIOS secara otomatis akan mendeteksi hardware yang terpasang dikomputer. Periksa manual dari card adapter untuk memastikan lokasi port.Hubungkan piranti eksternal lainnya seperti speaker. Periksa semua hasil deteksi hardware oleh program setup BIOS. . joystick. Beberapa seting mungkin harus dirubah nilainya terutama kapasitas hardisk dan boot sequence.