Cara Memasang Komputer Dari Awal Sampai Akhir Di sini kita akan membincangkan cara dan langkah-langkah

untuk menukar motherboard komputer anda. Motherboard adalah salah satu komponen yang sangat penting di dalam komputer anda, tanpanya processor,grafik kad, hard disk dan lain-lain komponent yang lain pasti tidak dapat berfungsi. Artikel ini juga boleh di gunakan sebagai rujukan bagi mereka yang ingin belajar cara memasang komputer daripada zero.

Langkah 1: Mencari motherboard di kedai komputer Pastikan anda mengetahui specification komputer anda sebelum membeli motherboard, ini kerana setiap motherboard mempunyai platform masing-masing contohnya motherboard intel tidak boleh di masukkan processor AMD kerana architecture yang berbeza pada setiap CPU. Langkah 2: Membuka komputer anda Sebenarnya cukup mudah untuk membuka komputer anda, cuma perhatikan screw yang terlibat dalam menutup casing dan putarkan kesemuanya arah lawan jam. Langkah 3: Unplug

Cabut semua wayar yang menyambung ke motherboard. Sila perhatikan tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. Pastikan anda telah mencabut semua wayar yang bersambungan dengan motherboard sebelum meneruskan langkah seterusnya. Langkah 4: Unplug komponen motherboard

Tanggalkan komponen motherboard seperti grafik kad, sound kad ataupun network kad dari motherboard anda. Dalam kes ini kita hanya mempunyai grafik kad dan USB cable. Motherboard ini menggunakan buitl-in network dan sound card Langkah 5: Membuka screw motherboard

Tanggalkan kesemua screw motherboard yang memegang motherboard ke casing komputer anda. Bulatan merah di atas menunjukkan kedudukan screw-screw di dalam casing komputer. Tanggalkan kesemua screw tersebut dengan memutar screw arah lawan jam.

Langkah 6: Mencabut Panel Port Jika anda perhatikan dari luar casing komputer anda. Keluarkan panel ini dengan menolak besi ini dari dalam casing anda. Ini adalah tempat di mana motherboard anda menyambung keyboard. sound dan network kad. Inilah hasil yang di dapati setelah anda berjaya membuka panel port tersebut.Inilah hasilnya setelah motherboard di keluarkan daripada casing komputer anda. mouse. panel port ini sentiasa tidak sama di antara satu sama lain. Langkah 7: Membuka processor dan RAM . Setiap motherboard mempunyai konfigurasi yang berlainan dan di sebabkan itu. anda akan mendapati terdapat sekeping besi yang mempunyai banyak lubang berbagai bentuk.

Cara buka setiap kipas adalah berbeza-beza mengikut jenis kipas yang di gunakan. anda perlu membuka kipas processor. Dalam kes ini. Langkah 8: Menanggalkan processor Sekarang kita perlu tanggalkan processor dengan membuka selak yang mengunci processor. Tekan selak ke bawah dan tarik ke kanan sedikit untuk membuka selak. Untuk membuka processor.Cabut RAM dengan menekan suiz bewarna putih di setiap sisi RAM anda. kipas boleh di buka dengan mudah dengan memusing kekunci di penjuru kipas. .

Langkah 9: Menyediakan motherboard Setelah semua proses tadi selesai. .Ini dia gambar processor yang telah di tanggalkan. Dalam kes ini anda kena pastikan yang tanda tiga segi terletak di sebelak kanan atas. kita akan membuka motherboard yang baru pula Langkah 10: Memasang processor Pasangkan processor semula seperti mana keadaannya anda membuka processor di motherboard sebelumnya tadi.

Ingat. Langkah 12: Pemasangan RAM .Ianya adalah bahan yang wajib jika anda ingin overclock komputer anda. Langkah 11: Memasang Kipas Processor Pasang kipas processor tadi di atas tapak tempat di mana kita meletakkan processor tadi.Setelah berpuas hati. jangan paksa untuk menekan dengan kuat kerana ianya akan merosakkan motherboard dan processor. Sila pastikan tapak kipas dan processor bersentuhan dan penggunaan grease thermal adalah sangat di galakkan untuk memaksimumkan pemindahan haba dari processor ke tapak kipas. jika anda mempunyai kesukaran untuk memasang kembali processor. pasangkan balik selak processor.Periksa kembali pemasangan anda jika anda menghadapi masalah seperti ini. Di sini terdapat 4 screw plastik di setiap bucu di mana setiap satunya perlu di pasangkan dengan betul.

di tandakan dengan bulatan merah disini. Tekan memory module tersebut hingga terdengar bunyi “klik”.Pasang memory module (RAM) anda di tapak RAM. Contohnya kedua-dua memory module mesti terletak di bank yang bewarna kuning. sila pastikan yang kedua-dua momory module di letakkan di tapak (bank) yang betul. Ini adalah keadaan sesudah selesai pemasangan panel port. Langkah 14: Pemasangan motherboard . Untuk mendapatkan maksimum performance. Pastikan kedudukan kaki memory module bertepatan dengan kedudukan tapak memory module. Panel ini perlu di pasang terlebih dahulu kerana adalah agak sukar untuk memasang panel ini sesudah motherboard baru di pasang. Langkah 13: Pemasangan panel port baru Gambar di atas adalah gambar panel port bagi motherboard yang akan di pasang. jika tidak kedengaran anda perlu periksa semula kaki memory module anda.

Ini kerana adalah lebih mudah memasang pada waktu ini kerana tidak banyak objek di atas motherboard yang akan menganggu operasi pemasangan wayar. . Gambar di atas menunjukkan 2 USB cable dan beberapa wayar lain untuk kegunaan reset. dengan berhati-hati letakkan motherboard yang baru tadi itu ke dalam casing. power on/off dan hard disk activity.Sesudah processor dan memory module berjaya di pasang. Langkah 15: Panel Casing Sekarang adalah waktu yang paling sesuai untuk memasang wayar lampu power led dan hard disk activity. Pasang screw tadi di tempat-tempat yang di tandakan dengan bulatan merah seperti di atas.

Perhatian: Wayar bewarna merah adalah + dan wayar bewarna hitam adalah sebaliknya.Untuk memasang wayar kawalan. Jangan risau sekiranya anda tersilap menyambung wayar panel ini kerana tiada kebakaran akan berlaku. Langkah 16: Pemasangan USB connector (belakang) Pemasangan USB port lebih mudah kerana kebiasaannya wayar-wayarnya telah tersusun rapi. kita perlu tahu di mana lokasi penyambung untuk setiap wayar. .Gambar di atas adalah gambar di mana kedudukan penyambung-penyambung di atas motherboard. Jika casing anda hanya membekalkan warna merah.. Anda cuma perlu plug kan di tempat yang betul sahaja. Tetapi bagaimana jika manual motherboard telah hilang? Di sini anda tidak perlu risau kerana label-label ini masih terdapat di atas motherboard cuma bezanya tulisannya sangat kecil dan tiada tanda positif dan negatif. gunakan lah wayar ini hanya untuk +. Ini adalah hasilnya.

. sila lihat tempat yang di tandakan dengan bulatan merah. anda perlu menyambungkan wayar daripada panel casing anda ke motherboard.Komputer lama tidak mempunyai ciri-ciri seperti ini. Gambar di atas menunjukkan kedudukan connector di motherboard. Di bahagian atas pula menunjukkan gambar front sound panel connector.Gambar USB port yang telah berjaya di pasang. untuk menyambungkannya kita cuma perlu plug kan ia di tempat yang betul. Untuk memobolehkan front panel sound anda berfungsi dengan baik. Langkah 17: Memasang Panel Bunyi – D epan Panel bunyi hadapan (Front panel sound) memudahkan kita untuk menyambung sebarang aksesori tambahan seperti microphone dan headphone kerana ianya terletak di bahagian hadapan. Seperti biasa.

dalam kes ini grafik kad. Ada sesetengah motherboard yang hanya mempunyai satu sambungan sahaja (terdapat di komputer lama). motherboard ini mempunyai dua input power (di tandakan dengan bulatan merah). Untuk memasang kad yang lain pula. plug kan sahaja grafik kad itu di slot yang telah di sediakan. Cara pemasangannya juga cukup mudah iaitu cuma plug ke tempat SATA cable. Langkah 19: Pemasangan SATA cable Sata cable adalah penyambung di antara hard disk atau DVD ke motherboard.Inilah keadaan selepas panel sound di pasang. . Dalam kes ini. Langkah 18: Pemasangan power cable dan kad-kad yang lain Plugkan power cable di motherboard anda.

dibutuhkan kesabaran dan ketelitian serta sedikit pengetahuan tentang komputer.Inilah keadaan selepas cable SATA di pasang di motherboard. Langkah 20: Pengemasan Setelah siap semua proses.Motherboard ini mampu menyokong sehingga 4 SATA cable. karena anda hanya memasang dan menghubungkan soket-soket yang sudah disediakan. adalah lebih baik kita mengemaskan wayar/cable yang terdapat di dalam casing supaya pengaliran udara akan menjadi lebih lancar dan memanjangkan hayat komponent motherboard. Untuk merakit komputer tidak diperlukan yang namanya menyoder atau lainnya. Pasang balik casing anda seperti sediakala seperti di atas. Komputer telah tersedia untuk di gunakan. . 30 menit merakit komputer Lengkap Dengan Video Untuk merakit komputer dan mendapat hasil yang optimal.

3. RAM) adalah sebuah tipe penyimpanan komputer yang isinya dapat diakses dalam waktu yang tetap tidak memperdulikan letak data tersebut dalam memori. seperti tape magnetik. Casing Tempat atau rumah dari semua hardware komputer. pemroses/prosesor (processor). Ini berlawanan dengan alat memori urut. 2.Nah kita mulai mengenal istilah dalam perakitan komputer 1. CPU/Procesor Unit Pemroses Sentral (UPS) (bahasa Inggris: Central Processing Unit. CPU). sering digunakan untuk menyebut CPU. RAM Memori akses acak (bahasa Inggris: Random access memory. Hard Disk . merujuk kepada perangkat keras komputer yang memahami dan melaksanakan perintah dan data dari perangkat lunak. di mana gerakan mekanikal dari media penyimpanan memaksa komputer untuk mengakses data secara berurutan. disk dan drum. Istilah lain. 4.

untuk menghindari konslet. Optik Device (vcd/DVD) Perangkat tambahan untuk Input data menggunakan Optic seperti VCD dan DVD Cara Merakit Komputer Lengkap 1. Persiapan Merakit Komputer Gunakan sarung tangan untuk menghindari kontak dengan barang elektronik. Gunakan sandal untuk menghindari strum ringan Penentuan Konfigurasi Komputer Persiapan Kompunen dan perlengkapan . 5.Cakram keras (bahasa Inggris: harddisk atau harddisk drive disingkat HDD atau hard drive disingkat HD) adalah sebuah komponen perangkat keras yang menyimpan data sekunder dan berisi piringan magnetis.

Siapkan Perlengkapan seperti obeng dll Komponen komputer Kelengkapan komponen seperti kabel. Proses Perakitan Komputer Penyiapan motherboard Memasang Prosessor Memasang heatsink Memasang Modul Memori memasang Motherboard pada Casing Memasang Power Supply Memasang Kabel Motherboard dan Casing Memasang Drive Memasang card Adapter Penyelesaian Akhir A. jumper. sekerup.Pengamanan Siapkan wadah untuk menyimpan benda2 kecil. Pemasangan Mother Board . baut dan sebagainya Buku manual dan referensi dari komponen Alat bantu berupa obeng pipih dan philips Tentukan kompunen apa saja yang ingin digunakan baik itu hardware atau sofware 2.

jangan sampai prosessor terbalik (catatan Setiap edisi dan type prosesor akan berbeda. dan pemasangan jumper harus sesuai (baca Buku manual) Pemasangan jumper yang salah dapat menyebabkan kerusakan permanen pada hardware. Memasang Prosessor Sebelum memasang prosessor ada baiknya kita mempelajari kinerja slot prosesor. pastikan prosessor yang anda gunakan sesuai dengan Motherboard). C. B. lihat tanda yang ada di atas prosesso dan yang ada pada prosesornya. Memasang Heitsink . pasangkan Motherboard pada casing. nah setelah paham.Pertama kali dalam tahap perakitan yaitu pemasangan Mother board.

F. biasanya ada salf yang di bubuhi di antara procesor dan Heitsink.Akan agak sulit dalam pemasangan heitsink (pendingin. pastikan motherboard Mendukung RAM. Memasang Power Supply . RIMM dan DIMM . pasangkan dengan hati2 (jangan pasang ram ketika terhubung dengan listrik karena dapat merusak komponen) E. Pasang sekerup pengunci pada setiap dudukan logam. D. Memasang Memory RAM Ada beberapa jenis memori seperti SIMM. Memasang Motherboard pada Casing Pasangkan Motherboard pada casing Tentukan posisi lubang untuk setiap dudukan plastik dan logam. Lubang untuk dudukan logam (metal spacer) ditandai dengan cincin pada tepi lubang. Pasang dudukan logam atau plastik pada tray casing sesuai dengan posisi setiap lubang dudukan yang sesuai pada motherboard. Tempatkan motherboard pada tray casing sehinga kepala dudukan keluar dari lubang pada motherboard. Pasang tray casing yang sudah terpasang motherboard pada casing dan kunci dengan sekerup. di atasnya ada kopas yang di hubungkan dengan motherboard berfungsi mengalirkan udara panas dari motherboard. Pasang bingkai port I/O (I/O sheild) pada motherboard jika ada.

Flopy) ke motherboard dan jangan lupa slot yang dari power supply. CD.hard drive. H.Pasangkan Power suply pada casing. G.hard disk. pada motherboard. dan colokan suply listrik. Memasang Drive Drive mempunyai kabel penghuung berupa SATA atau ATA (disertakan dalam pembelian hardrive) hubungkan kabel tersebut dari Drivr (DVD. Memasang Card Adapter .

Penyelesaian Akhir Pasang penutup casing dengan menggeser Sambungkan kabel dari catu daya ke soket dinding. . Pasang konektor monitor ke port video card. I.Card adavter atau lebih ramah di panggil VGA. Pemasangan VGA sangat mudah. Hubungkan konektor kabel keyboard dan konektor mouse ke port mouse atau poert serial (tergantung jenis mouse). seperti kalanya memasang kabel yang lainya. ada beberapa atau kebanyakan motherboard menggunakan option onboard (berarti VGA nya sudah ada di dalam motherboard) kalaupun tidak onboard. Pasang konektor kabel telepon ke port modem bila ada.

. Beberapa seting mungkin harus dirubah nilainya terutama kapasitas hardisk dan boot sequence. Periksa referensi kode BIOS untuk mengetahui indikasi kesalahan yang dimaksud oleh kode beep. dan microphone bila ada ke port yang sesuai.Hubungkan piranti eksternal lainnya seperti speaker. Simpan perubahan seting dan keluar dari setup BIOS. Perhatikan tampilan monitor dan suara dari speaker. joystick. Jika tidak terjadi kesalahan maka monitor menampilkan proses eksekusi dari program POST. Pengujian setelah selesai merakit komputer Hidupkan monitor lalu unit sistem. Periksa manual dari card adapter untuk memastikan lokasi port. Periksa semua hasil deteksi hardware oleh program setup BIOS. ekan tombol interupsi BIOS sesuai petunjuk di layar untuk masuk ke program setup BIOS. Bila terdapat kesalahan maka tampilan monitor kosong dan speaker mengeluarkan bunyi beep secara teratur sebagai kode indikasi kesalahan. Program FOST dari BIOS secara otomatis akan mendeteksi hardware yang terpasang dikomputer.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful