P. 1
Sistem Pertandingan

Sistem Pertandingan

|Views: 61|Likes:
Published by Ang Angeline
Sistem Pertandingan
Sistem Pertandingan

More info:

Categories:Types
Published by: Ang Angeline on Aug 08, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/04/2014

pdf

text

original

Sistem Pertandingan 2011

2.0 Sistem Pertandingan
Sesuatu kejohanan atau pertandingan tidak semestinya dikelolakan dengan cara yang sama. Terdapat pelbagai sistem pertandingan untuk mengelolakan sesuatu pertandingan. Terdapat dua cara pertandingan bagi menguji kemajuan individu: (a) Pertandingan melawan pencapaian individu dengan skor yang terdahulu atau melawan skor purata. (b) Pertandingan melawan individu lain.

Pertandingan adalah satu pelan penyertaan yang dirancang bertujuan untuk memilih pemenang di samping menghayati semangat kesukanan. Format sistem pertandingan dipengaruhi oleh undang-undang asas persatuan, kesesuaian acara dipertandingkan, jumlah kumpulan yang menyertai pertandingan dan peringkat pertandingan. Pihak yang mengelolakan pertandingan perlulah mengenal pasti dan mendapatkan maklumat tertentu untuk memudahkan perancangan dan persediaan. Antara perkara yang perlu diberi perhatian ialah seperti berikut.

Perkara yang Perlu Diberi Perhatian

Jenis pertandingan Masa yang diperlukan Alatan dan kemudahan yang ada Agihan perlawanan yang adil Pegawai dan petugas-petugas yang diperlukan Bilangan penyertaan Kewangan Undang-undang dan peraturan pertandingan Penentuan pemenang dan pemain yang sah

Rajah 1 : Perkara yang Perlu Diberi Perhatian dalam Sesuatu Pertandingan
3

Sistem Pertandingan 2011 Terdapat banyak jenis dan bentuk pertandingan yang boleh digunakan dalam sesuatu kejohanan mengikut kesesuaian sesuatu jenis sukan. Sistem pertandingan yang lazim dipraktikkan di negara ini ialah: Sistem Pertandingan Pertandingan cabar mencabar Pertandingan liga Pertandingan kalah mati Pertandingan berbentuk kejohanan Liga Satu pusingan Liga 2 kumpulan Liga 3 kumpulan Liga 4 kumpulan Rajah 2: Jenis-jenis Sistem Pertandingan 4 .

Proses ini akan berterusan sehingga hanya terdapat seorang atau satu pasukan peserta yang tinggal. Pasukan yang menang dalam perlawanan pertamanya sahaja akan layak ke pusingan seterusnya.0 Pertandingan Kalah Mati Sistem pertandingan kalah mati ini menyingkirkan peserta atau pasukan yang kalah. Sistem pertandingan ini sesuai untuk bilangan pasukan yang besar dimana keputusannya/pemenangnya perlu ditentukan dalam masa yang singkat. iaitu: Kalah Mati Sekali Pertandingan Kalah Mati Kalah Mati dua kali Rajah 3: Jenis Pertandingan Kalah Mati Terdapat beberapa kelebihan dan juga kelemahan dalam sistem kalah mati ini antaranya ialah seperti berikut: 5 . Biasanya sistem pertandingan kalah mati sekali ini dilaksanakan mengikut acara tertentu dalam bidang sukan atau permainan. Terdapat dua variasi pertandingan kalah mati. Dua pasukan lain yang kalah dalam Peringkat Separuh Akhir akan berlawan untuk menentukan Tempat Ke 3 dan Ke 4. Ia diadakan bagi pertandingan dengan masa terhad dengan pesertanya banyak.Sistem Pertandingan 2011 3. Dua pasukan awal yang menang dalam peringkat ini akan masuk ke Peringkat Akhir di mana Johan dan Naib Johan akan dikenalpasti.

Sistem Pertandingan 2011 Kelebihan Sistem Kalah Mati Jadual sistem ini mudah difahami oleh peserta Sangat berguna untuk menentukan juara atau pemain pilihan untukpertandingan-pertandingan akan datang Dapat menentukan juara dalam masa yang singkat Boleh dilaksanakan dengan alatan yang terhad Mampu menerima penyertaan yang banyak Masa dan perbelanjaan dapat dijimatkan Rajah 4: Kelebihan Sistem Pertandingan Kalah Mati Kelemahan Sistem Kalah Mati Peserta hanya bertanding sekali sahaja Separuh daripada peserta akan tewas pada peringkat awal Penggunaan kemudahan yang minimum Penentuan pemain pilihan adalah penting Rajah 5: Kelemahan Sistem Pertandingan Kalah Mati 6 .

Namun. 7 . Peserta yang kalah akan tersingkir manakala peserta yang menang akan meneruskan pertandingan sehingga diisytiharkan sebagai johan.sistem ini bukan cara yang terbaik untuk mengukur keupayaan sesuatu pasukan atau peserta. tempat. Penempatan petanding pilihan ( seeded) Bilangan peserta menunggu/ bye Bilangan perlawanan Kriteria Sistem Kalah Mati Sekali Rajah 6: Kriteria-kriteria Sistem Kalah Mati Sekali 4.0 Pertandingan Kalah Mati Sekali Sistem kalah mati bermaksud seseorang peserta atau pasukan akan bermain sekali sahaja. kemudahan. Sistem ini sangat sesuai dalam mengelolakan pertandingan yang terdapat banyak penyertaan tetapi kekurangan masa. Bilangan perlawanan yang dijalankan dapat dikira dengan cara menolak angka 1 daripada jumlah peserta atau pasukan. peralatan. Cara pertandingan kalah mati sekali ini paling mudah dan ringkas dikelolakan. dan sumber manusia. sumber kewangan.1 Bilangan Perlawanan Bilangan perlawanan ini bermaksud kiraan jumlah perlawanan yang diperlukan untuk menyelesaikan sesuatu pertandingan.Sistem Pertandingan 2011 4.

Semua angka ganda dua ini tidak memerlukan ‘byes’. 8. 16. 32 dan seterusnya. bilangan pusingan ialah 4.Sistem Pertandingan 2011 Formula: (N-1) N : Jumlah Petanding Contoh : 10 Petanding Kiraan Bilangan Perlawanan = N – 1 = 10 – 1 = 9 Perlawanan 4. 8 .  Angka 16 adalah 4 kuasa 2.  Dua peserta yang mendapat bye akan diagihkan kepada dua. iaitu kumpulan atas dan kumpulan bawah.2 Bilangan peserta menunggu/ bye Bilangan menunggu/bye dalam sistem pertandingan kalah mati sekali ini boleh dikira dengan menggunakan angka ganda dua (power of two). Oleh itu. 4. Ini bermakna peserta johan akan berlawan sebanyak 4 pusingan. Manakala semua angka yang lain memerlukan ‘byes’. iaitu angka 2. Contohnya : 14 pasukan bertanding  Bilangan penyertaan 14 pasukan  Angka pangkat dua yang melebihi bilangan penyertaan 16  Tolakkan angka pangkat dua dengan bilangan penyertaan 16 -14 = 2 Hasil tolak adalah bilangan peserta menunggu/bye  Peserta menunggu akan disebarkan dengan sama banyak di antara kumpulan atas dan kumpulan bawah.

bye akan diberi kepada peserta pilihan pertama dan kedua. Formula: N1 – N N1 : angka ganda dua yang lebih besar daripada bilangan petanding. Kiraan bilangan peserta menunggu = 24 –N = 16-14 = 2 bye Angka pangkat dua (2n) 21 22 22 23 23 23 23 24 2 4 Jumlah pasukan yang mengambil bahagian (N) 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Jumlah pasukan menunggu/bye 1 3 2 1 7 6 5 4 3 2 1 24 24 24 24 24 Jadual 1 : Perbandingan Bilangan Penyertaan Pasukan 4.2.Sistem Pertandingan 2011  Sekiranya dua bye yang diperuntukkan.1 Sistem Kalah Mati dengan ‘bye’ 9 . N : bilangan petanding.

Ia boleh terus bertanding dalam pusingan kedua dan seterusnya. Jumlah pasukan atau penyertaan tidak mencukupi atau melebihi asas lapan. A B C D E JOHAN F G H I J N:10 BYES: 2 Rajah 7 :Carta Pertandingan Kalah Mati Sekali bagi 10 Pasukan dan 2 Bye 10 .Sistem Pertandingan 2011 ‘Bye’ bermaksud kumpulan atau peserta perlu menunggu tanpa memasuki pusingan pertama.

Sistem Pertandingan 2011 Rajah 8 : Carta Pertandingan Kalah Mati Sekali bagi 12 Pasukan dan 4 Bye 11 .

Sistem Pertandingan 2011 4. 24. Rajah 9 : Carta Pertandingan Kalah Mati Sekali tanpa bye 12 .2 Sistem Kalah Mati Tanpa ‘bye’ Jumlah pasukan atau peserta berasaskan lapan atau lebih. 32 dan seterusnya. Contoh bilangan petanding ialah 8.2. 16.

Peserta-peserta pilihan hendaklah ditempatkan secara adil dengan sebarannya yang menyeluruh. Panduan menempatkan peserta pilihan dalam pertandingan kalah mati adalah seperti berikut:  Peserta pilihan sepatutnya ditempatkan secara simetrikal  Jika terdapat 2 penalti.  Jika terdapat 4 penalti. satu ditempatkan di bawah sekali dan satu lagi di atas sekali. Petanding-petanding pilihan ditempatkan dalam kumpulan berasingan untuk mengelakkan mereka bertemu di pusingan awal. mereka diberi ‘bye’ pada pusingan pertama. 13 .3 Penempatan Pilihan atau ‘Seeded’ Petanding pilihan merujuk kepada petandingyang terkenal atau sudah membuktikan kekuatan sebelum pertandingan bermula.Sistem Pertandingan 2011 4. Penanti 4 diletakkan di bawah dalam kumpulan dan penanti 3 diletakkan di atas dalam kumpulan bawah atau penanti 3 dan 4 membuat undian menentukan kedudukan masing-masing. Penanti kedua ditempatkan di bawah sekali dalam kumpulan bawah. Biasanya. aturan berikut perlu digunakan: Penanti pertama ditempatkan di atas sekali dalam kumpulan atas.

Rajah 10 : Carta Menempatkan Petanding Pilihan 14 . Petanding pilihan 4 ditempatkan di (E).Sistem Pertandingan 2011 Petanding pilihan 3 ditempatkan di (F).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->