P. 1
rpt MUZIK_TAHUN_5

rpt MUZIK_TAHUN_5

|Views: 34|Likes:
Published by Vee Gunushakran
rancangan tahunan pendidikan muzik tahun 5
rancangan tahunan pendidikan muzik tahun 5

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Vee Gunushakran on Aug 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2014

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5

Minggu 1

Aspek
Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item
ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran
ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4 ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

Cadangan Aktiviti / Catatan
Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

3

Aspek 3 EKSPRESI KREATIF

3.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui - Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan ; Bahan improvisasi

ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi mengguna kan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara, alat muzik, alat improvisasi, perkusi badan. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional.

RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE

Page 1

Minggu 4

Aspek

Item

Hasil Pembelajaran
atau ber sendirian. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar.

Cadangan Aktiviti / Catatan
Mengecam lagu AB dan ABA. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Memberi respon secara gerakan, bertulis, lakaran grafik. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.

Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK

4.1 

NYANYIAN Memberi respon    Warna ton Tekstur Tempo

ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar.

ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar.

5

Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik

1.1 IRAMA 1.1.2 Meter 2 ; 3 ; 4 4 4 4 2.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.2.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan

ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 1 (a) Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar.

ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4, 3 , 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 2 Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar.

ARAS 3 Membanding beza meter 2 , 4, 3 , 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 3 Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 , 4 , 4 4 4 3.

6

PENGALAMAN MUZIKAL

Latihan memegang dan memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel. Skor    lengkap: dua alat perkusi tiga alat perkusi empat alat perkusi

RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE

Page 2

catatan rasa dan fikiran. 7 Mengimprovis asi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 3 . Melukis. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Sederhana ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagu-lagu yang ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo. Cepat . pantun.Minggu Aspek Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. Cadangan Aktiviti / Catatan Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter.2  Item IMPROVISASI Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a) Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan 1.1. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. melakar. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.3 Tempo  Lambat .1 IRAMA 1.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. 8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. menulis refleksi.

mi . so . so. re. re . do’. re . la . mi RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 4 . ti . mi . do’ secara berpandu dengan tepat.4. mi . Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . so . Cadangan Aktiviti / Catatan Membuat latihan solfa dengan pic do . so . ti . fa . Ansu lambat diperdengar dengan betul. la . ti . la . do’. la . (a) Menyanyikan pic do . ti . Membaca dan menulis notasi muzik. re . ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:  la. ti . 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. 10 2. ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik.Minggu Aspek Dan Kefahaman Bahasa Muzik  Item Perubahan tempo – Ansur cepat . fa . dengan betul. mi . do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat. mi . fa . fa . la . ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . dengan jelas. la . 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1. Membaca notasi.2 Item PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menyanyikan pic do . so . mi .1 Lambang not muzik dan tanda rehat      ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul. menyanyi dan memainkan melodi mudah.1 Menyanyi  Solfa – do . re . fa . so . do’.2. so . re . ti . Hasil Pembelajaran yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Minggu Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. fa . do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat.

Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. so. Cadangan Aktiviti / Catatan   la. ARAS 3 Menyatakan ciri-ciri rentak zapin dengan betul. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac. ditetapkan dengan bimbingan guru.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. Waltz. re la. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan. dengan bimbingan guru. re.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran dengan bimbingan guru. 13 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Inang dan RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 5 .4  Item SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. Waltz. do Minggu Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Hasil Pembelajaran Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas. Inang dan Zapin. so.1. Masri. mi. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas.1 IRAMA 1. Cadangan Aktiviti / Catatan Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul. mi. Masri.

ARAS 3 Menulis corak irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan.4 Nilai not dan tanda rehat ARAS 1 (a) Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul.1. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan. tempo dan dinamik.4. Membaca dan 16             17 Aspek 2 PENGALAMAN 2.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Cadangan Aktiviti / Catatan Memadankan nilai not yang diperdengar dengan notasi yang dipaparkan.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. 15 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul.3.2 Memainkan alat ARAS 1 (b) Memainkan ARAS 2 Memainkan ARAS 3 Memainkan corak RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 6 .1 IRAMA 1.3. tekanan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Zapin. Minggu Aspek Aspek 1 PENGHARGAAN ESTETIK Item 1. Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.

Minggu Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1. Rendah . ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru.1 Pic  Aras pic – Tinggi . rendah. tengah. Embouchure .Minggu Aspek MUZIKAL Item perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi 1.2. corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi. Pernafasan . Penjarian. Penglidahan . Tertinggi . 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Mendengar. Cadangan Aktiviti / Catatan Mendengar. Terendah ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu. Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. Cadangan Aktiviti / Catatan memainkan corak irama dan ostinato. ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Penghasilan ton .1 IRAMA 1. ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain rekoder.1.2 MELODI 1. 19 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Tengah . irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi. Membuat gerakan berdasarkan aras pic 20 (a) Mengenal pasti pic tinggi. ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru.3. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 7 . ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur .. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama.5 Corak irama  Ostinato irama Hasil Pembelajaran corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi. rendah. tengah. ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat. membunyikan dan memainkan pic tinggi. tertinggi dan terendah. Tunjuk cara dan latihan teknik.

4 1. catatan rasa dan fikiran. b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon    Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. 22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. a)Melukis. Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan yang dimainkan. menulis refleksi. Mendatar . Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. membunyikan. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 8 . d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. melakar. mengecam. pantun. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar.2. c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . melompat. Mendengar. 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.Minggu Aspek Item dengan betul. Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan. memainkan pic menurun menaik. mendatar dan bertangga. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul.

Not C tengah. D’ (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. G. A. F#. C’. 23 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. F. 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.3.3.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. E. Bb . D.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 9 . Membaca notasi . B.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2.

Cadangan Aktiviti / Catatan 4. betul dan berekspresi. Hasil Pembelajaran irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul.4 secara solo dan berkumpulan. Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. 3 . F. 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat . Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan. 1. mendatar dan bertangga.4. F#. B.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Latihan RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 10 . D  Irama . Bertangga 26 Aspek 2 2. G. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. mengecam. dengan lancar.Minggu Aspek Item muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah. Mendengar. Mendatar .meter 2 . D. membunyikan. A. melompat.corak irama  Ekspresi dinamik pelbagai meter dengan betul. memainkan pic menurun menaik. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. E. 4 4 4 4 .4 MELODI ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.2. C’.

ARAS 2 Mengecam jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.2 Item Bermain Rekoder Secara Muzikal Hasil Pembelajaran Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru.2. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.2 Harmoni  Dron Lapisan suara ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.2 MELODI 1. Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 11 .3. Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor. ARAS 3 Membanding bezakan jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. Cadangan Aktiviti / Catatan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa. Mendengar.Minggu Aspek PENGALAMAN MUZIKAL 2.

2. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 12 . so. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  . mi. re. 1. mi.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisa si satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. re la. so. ARAS 2 Mengimprovisa si dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. mi la. do 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. ARAS 2 Mengecam jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. so.2 Harmoni  – Melodi Ostinato Lapisan suara Mendengar. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. ARAS 3 Membanding bezakan jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai.2 IMPROVISASI .Inang Cina 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder.

4 Kriteria Persembahan    Kesepaduan . Keseimbangan . Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 13 . ARAS 2 Mengawal kesepaduan. Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Koordinasi . ARAS 3 Mengawal kesepaduan. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina Aspek 2 30 PENGALAMAN MUZIKAL 2. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentalden gan bimbingan guru.

ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul. Cadangan Aktiviti / Catatan Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu.2. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 14 . Mendengar. Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar dengan betul.2 MELODI 1. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan.3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal .3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif .mereka cipta ostinato irama ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.Minggu 31 Aspek Aspek 3 EKSPRESI KREATIF Item 3. 32 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai. Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 35 Aspek 3 PENGHARGAAN 4.1  NYANYIAN Memberi respon ARAS 1 (a) Membanding beza ARAS 2 Membanding beza konsep ARAS 3 Membanding beza konsep muzik Mengecam lagu AB dan ABA.4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul.2. Memainkan rekoder mengikut frasa. dimainkan atau diperdengar. ARAS 2 Membanding beza frasafrasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul.2 MELODI 1. Menyatakan ciri-ciri RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 15 .

Menandakan seksyenseksyen dalam lagu.Minggu Aspek ESTETIK Item . Hasil Pembelajaran muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 16 . Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar. Mendengar .4 Bentuk  Struktur – AB .Tekstur .2. bertulis.Tempo . memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA. lakaran grafik. 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu. Memberi respon secara gerakan. Cadangan Aktiviti / Catatan bentuk lagu yang diperdengar.2 MELODI 1. ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar. menyanyi. ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar.Bentuk konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar.

ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. lakaran grafik. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar.1  NYANYIAN Memberi respon . Memberi respon secara gerakan. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari. Mengecam lagu AB dan ABA.Tekstur .3.1 Dinamik  Lembut . dinyanyikan dan RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 17 . bertulis.Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan 1.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar 1.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Aspek 3 37 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Kuat .

Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu. Beransur kuat yang diperdengar dengan betul. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan 1.Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan dimainkan. pantun.Minggu Aspek dan Kefahaman Bahasa Muzik Item Beransur lembut . 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Bersemangat . Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik.Tempo . menulis refleksi.Rentak . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental.3.3 EKSPRESI 1. dengan penyataan yang sesuai. Hasil Pembelajaran seperti yang diperdengar.2 Mud Riang . melakar. Sedih . Cemas . Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon . ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah lagu ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Membuat lakuan kreatif bagi RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 18 . Melukis. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. catatan rasa dan fikiran.

dinyanyikan dan dimainkan. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar.Minggu Aspek Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item Takut . RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 19 .Warna ton . Hasil Pembelajaran yang diperdengar dengan betul. catatan rasa dan fikiran. menulis refleksi. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. melakar.2  INSTRUMENTAL Memberi respon .Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. 41 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. pantun. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Melukis. diperdengar dengan betul. Tenang diperdengar dengan betul. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Cadangan Aktiviti / Catatan menunjukkan mud dalam lagu yang didengari.Tekstur .

Menyebut istilah yang diberi.Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau Fungsi lagu seperti Perayaan Upacara Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 20 . legato . Memadankan istilah dengan maksud yang diberi. Harkat . Klef trebel ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik. andante .Minggu 42 Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.jenis not .tempo . Baluk .tanda isyarat (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik. Kaitan . Cadangan Aktiviti / Catatan Mengecam.bilangan bar . Garis bar . Frasa .4 SISTEM NOTASI 1. ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu. Menyatakan maksud istilah. membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat. Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: .4. fermata/pause . 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti . forte . staccato . allegro . dengan betul. menyalin. dengan betul.2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano . Garis tamat .dinamik . Tanda kromat .frasa .

lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Hasil Pembelajaran bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia. Cadangan Aktiviti / Catatan Malaysia.Minggu Aspek Item bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.  jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 21 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->