P. 1
rpt MUZIK_TAHUN_5

rpt MUZIK_TAHUN_5

|Views: 38|Likes:
Published by Vee Gunushakran
rancangan tahunan pendidikan muzik tahun 5
rancangan tahunan pendidikan muzik tahun 5

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Vee Gunushakran on Aug 09, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/10/2014

pdf

text

original

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5

Minggu 1

Aspek
Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1 IRAMA

Item
ARAS 1 (a)

Hasil Pembelajaran
ARAS 2 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang lapan bar dalam meter 3 4 4 dan 4 ARAS 2 Mengamalkan tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi. ARAS 3 Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang dua belas bar dalam meter 3 dan 4. 4 4 ARAS 3 Mengamalkan lebih daripada tiga teknik nyanyian dengan baik ketika menyanyi.

Cadangan Aktiviti / Catatan
Mengesan detik berkala pada lagu. Memainkan detik berkala dengan perkusi badan atau alat perkusi.

1.1.1 Detik  Detik berkala

Memainkan detik secara konsisten untuk sepanjang enam bar dalam meter 3 4 4 dan 4

2

Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL

2.1 PENGETAHUAN TEKNIK 2.1.1 Teknik dalam nyanyian  Aplikasi teknik Postur ; Sebutan ; Pernafasan ; Penghasilan ton ; Ekspresi

ARAS 1 (a) Mempraktikkan teknik nyanyian yang betul ketika menyanyi.

Membuat latihan-latihan nyanyian dengan memberi tumpuan kepada teknik-teknik yang dipelajari.

3

Aspek 3 EKSPRESI KREATIF

3.1 PENEROKAAN  Pengalaman menemui - Meneroka pelbagai bunyi : Perkusi badan ; Bahan improvisasi

ARAS 1 (a) Menyusun pelbagai kesan bunyi secara kreatif menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan.

ARAS 2 Menghasilkan satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi menggunakan sumber bunyi yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

ARAS 3 Menghasilkan lebih daripada satu gubahan kreatif daripada pelbagai kesan bunyi mengguna kan sumber bunyi yang ditetapkan secara berkumpulan Meneroka dan menemui pelbagai kesan bunyi secara tidak konvensional daripada sumber bunyi seperti suara, alat muzik, alat improvisasi, perkusi badan. Memainkan alat muzik secara tidak konvensional.

RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE

Page 1

Minggu 4

Aspek

Item

Hasil Pembelajaran
atau ber sendirian. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar.

Cadangan Aktiviti / Catatan
Mengecam lagu AB dan ABA. Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar. Memberi respon secara gerakan, bertulis, lakaran grafik. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.

Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK

4.1 

NYANYIAN Memberi respon    Warna ton Tekstur Tempo

ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar.

ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar.

5

Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik

1.1 IRAMA 1.1.2 Meter 2 ; 3 ; 4 4 4 4 2.2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.2.1 Teknik dalam permainan perkusi  Memegang / Mengendalikan Memainkan

ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis meter pada lagulagu yang diperdengar dengan betul. ARAS 1 (a) Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang dua bar.

ARAS 2 Menyatakan ciriciri meter 2 4, 3 , 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 2 Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut notasi sepanjang empat bar.

ARAS 3 Membanding beza meter 2 , 4, 3 , 4 dengan 4 4 jelas. ARAS 3 Memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain dengan betul mengikut skor lengkap secara berpandu. Mendengar dan menyanyikan lagu dalam meter 2 , 4 , 4 4 4 3.

6

PENGALAMAN MUZIKAL

Latihan memegang dan memainkan dram getar, dram tenor dan alat perkusi lain. Memainkan alat perkusi mengiringi nyanyian dan muzik instrumental secara ensembel. Skor    lengkap: dua alat perkusi tiga alat perkusi empat alat perkusi

RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE

Page 2

Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 3 . Cepat . ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. Melukis.3 Tempo  Lambat . 7 Mengimprovis asi corak irama sepanjang dua bar yang betul dari segi nilai not dan meter.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Sederhana ARAS 1 (a) Mengenal pasti jenis tempo pada lagu-lagu yang ARAS 2 Menyatakan perbezaan dan perubahan tempo lagu ARAS 3 Menyatakan ciriciri perubahan tempo pada lagu yang diperdengar Mendengar dan menyanyikan lagu dalam pelbagai tempo.2  Item IMPROVISASI Pengalaman kreatif Mengimprovisasi corak irama ARAS 1 (a) Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengimprovisasi corak irama sepanjang empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. pantun. 9 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan 1.Minggu Aspek Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. menulis refleksi. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. 8 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Cadangan Aktiviti / Catatan Membalas corak irama yang diberi dengan menggunakan alat perkusi.1 IRAMA 1.1. melakar. ARAS 3 Mengimprovisasi corak irama sepanjang melebihi empat bar yang betul dari segi nilai not dan meter. catatan rasa dan fikiran.

Ansu lambat diperdengar dengan betul. do’ secara berpandu dengan tepat. mi . fa . fa . mi . do’. fa . Membaca dan menulis notasi muzik. fa .Minggu Aspek Dan Kefahaman Bahasa Muzik  Item Perubahan tempo – Ansur cepat . so . ti . 12 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ti . fa . menyanyi dan memainkan melodi mudah. re . mi RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 4 . 10 2. so . do’. re . so . Membaca notasi.2 IMPROVISASI  Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisasi satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan ARAS 2 Mengimprovisasi dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:  la. 11 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik SISTEM NOTASI 1. so . fa . so . mi .2 Item PENGALAMAN MUZIK ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Menyanyikan pic do .1 Menyanyi  Solfa – do . la . dengan betul. re . la . re . ARAS 3 Menyanyikan dengan tepat pic do . Hasil Pembelajaran yang diperdengar. so. Menyanyikan lagu atau keratan lagu yang mengandungi pic do . do’ dalam lagu yang diberi dengan tepat.1 Lambang not muzik dan tanda rehat      ARAS 1 (a) Mengenal pasti simbol notasi muzik tanpa baluk dengan betul. ti . mi . re . Cadangan Aktiviti / Catatan Minggu Aspek Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. la . la .4. dengan jelas. do’ dalam keratan lagu yang diberi dengan tepat. ARAS 2 Mengenal pasti simbol notasi muzik dalam skor lagu yang diberi dengan betul. (a) Menyanyikan pic do .2. mi . la . ti . la . do’. ti . ARAS 3 Membaca notasi muzik dengan betul menggunakan alat muzik. ti . so . Cadangan Aktiviti / Catatan Membuat latihan solfa dengan pic do . mi . re.

do Minggu Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Mengenal pasti corak irama rentak zapin dengan betul. Inang dan RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 5 . Masri. so.1. Waltz. Waltz. mi.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran dengan bimbingan guru. Mendengar dan menyanyikan lagu-lagu berentak Mac. 13 14 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.5 Corak irama  Rentak  Zapin ARAS 1 (a) Mengecam lagu berentak zapin daripada sekumpulan lagu yang diperdengar dengan betul. Membuat gerakan berdasarkan lagu berentak Mac.1 IRAMA 1. Membanding beza pelbagai rentak yang diperdengar. re. Mengecam semua not pada baluk dengan betul dan pantas. ARAS 3 Menyatakan ciri-ciri rentak zapin dengan betul. dengan bimbingan guru. Memainkan rekoder mengikut skor yang disediakan. so. Cadangan Aktiviti / Catatan   la.4  Item SISTEM NOTASI Kedudukan not pada baluk (b) Mengecam not pada baluk dengan betul. re la. Inang dan Zapin. ditetapkan dengan bimbingan guru. Masri. Hasil Pembelajaran Mengecam 6-8 not pada baluk dengan betul dan pantas. mi. Cadangan Aktiviti / Catatan Membaca dan menulis notasi muzik pada baluk.

3. tekanan.2 Memainkan alat ARAS 1 (b) Memainkan ARAS 2 Memainkan ARAS 3 Memainkan corak RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 6 . Membaca dan 16             17 Aspek 2 PENGALAMAN 2.2 Memainkan alat perkusi • Kemahiran bermain perkusi ARAS 1 (a) Memainkan corak irama dengan betul dari segi detik. Minggu Aspek Aspek 1 PENGHARGAAN ESTETIK Item 1.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Zapin.4. Menyanyi dan memainkan pelbagai lagu dalam meter 2.1.3 4 4 4 secara solo dan berkumpulan. tempo dan dinamik.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Cadangan Aktiviti / Catatan Memadankan nilai not yang diperdengar dengan notasi yang dipaparkan. Memadankan corak irama yang diperdengar dengan memilih kad imbasan yang disediakan.3. 15 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.4 Nilai not dan tanda rehat ARAS 1 (a) Mengecam nilai not dan tanda rehat yang dimainkan dengan betul. Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti not dan tanda rehat dalam corak irama yang diperdengar dengan betul.1 IRAMA 1.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. ARAS 3 Menulis corak irama yang diperdengar dengan betul menggunakan not dan tanda rehat yang telah dipelajari.

rendah. ARAS 3 Mengamalkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder tanpa bimbingan guru. Penglidahan . Penghasilan ton . Minggu Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.. Cadangan Aktiviti / Catatan Mendengar. 19 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Penjarian.2 MELODI 1. ARAS 3 Memainkan semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul.2 Memainkan alat perkusi  Aplikasi teknik – Postur . corak irama sepanjang empat bar dengan lancar dan betul mengkut notasi. Cadangan Aktiviti / Catatan memainkan corak irama dan ostinato. Tunjuk cara dan latihan teknik.3. Tengah . Terendah ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti dengan betul pic tertinggi dan terendah dalam keratan lagu.Minggu Aspek MUZIKAL Item perkusi  Kemahiran bermain sambil membaca notasi 1. Tertinggi . Embouchure . Rendah . ARAS 1 (a) Mengenal pasti corak irama ostinato dalam lagu yang diperdengar dengan betul. tertinggi dan terendah.5 Corak irama  Ostinato irama Hasil Pembelajaran corak irama sepanjang dua bar dengan betul mengikut notasi. ARAS 1 (a) Menunjukkan teknik yang betul semasa bermain rekoder. Pernafasan . rendah. tengah. ARAS 2 Mempraktikkan teknik bermain rekoder yang dipelajari dengan betul semasa bermain rekoder dengan bimbingan guru.1 Pic  Aras pic – Tinggi .2.1. tengah. Membuat gerakan berdasarkan aras pic 20 (a) Mengenal pasti pic tinggi. Memainkan ostinato irama menggunakan alat perkusi. tertinggi dan terendah daripada sekumpulan bunyi yang diperdengar RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 7 . irama sepanjang lapan bar atau lebih dengan lancar dan betul mengkut notasi. membunyikan dan memainkan pic tinggi. menyebut dan memainkan pelbagai ostinato irama. ARAS 2 Mengajuk semula corak irama ostinato yang didengari dengan betul. 18 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Mendengar.1 IRAMA 1. ARAS 3 Menganalisis lagu dari segi pic dengan tepat.

Mendatar . melompat. membunyikan. memainkan pic menurun menaik. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar.2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon    Warna ton Tekstur Tempo ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. b)Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. menulis refleksi. Mendengar. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. 21 Aspek 4 PENGHARGAAN ESTETIK 4. mengecam. c)Mengklasifikasikan warna ton alat muzik.Minggu Aspek Item dengan betul.4 1. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 8 . a)Melukis.2. Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan yang dimainkan. Mengecam aras pic dalam siri bunyi yang dimainkan. d)Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. 22 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. Bertangga ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar.1  MELODI Pic Pergerakan pic –Melompat . melakar. mendatar dan bertangga. catatan rasa dan fikiran. pantun. Membaca dan mengecam pic tertinggi dan terendah dalam lagu yang dinyanyikan. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul.

A.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. Latihan meniup dengan tumpuan kepada teknik pernafasan dan penglidahan. Membaca notasi . B.Not C tengah. Bb . 23 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (a) Kemahiran bermain dan membaca notasi ARAS 1 Latihan penjarian tanpa dan dengan tiupan.3.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI 2. D’ (a)Memainkan not-not berkaitan dengan penjarian yang betul. F. G.3.2 Bermain Rekoder Secara Muzikal (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau ARAS 1 (b) Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak irama dalam ARAS 2 Memainkan lagu sepanjang lapan bar yang pelbagai corak ARAS 3 Memainkan lagu melebihi lapan bar yang pelbagai corak irama dalam pelbagai meter Membaca dan memainkan pelbagai jenis lagu dalam meter 2 4 3 RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 9 . C’. F#. 24 Aspek 2 PENGALAMAN MUZIKAL 2. E. D.

mengecam. Hasil Pembelajaran irama dalam pelbagai meter dengan lancar dan betul. F#.4. ARAS 2 Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan keratan lagu yang diperdengar. melompat.1 Pic  Pergerakan pic –Melompat . 1. membunyikan.4 MELODI ARAS 1 (b) Mengecam pergerakan pic dengan betul berdasarkan notnot yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan 4. memainkan pic menurun menaik. mendatar dan bertangga. 25 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.corak irama  Ekspresi dinamik pelbagai meter dengan betul. Bertangga 26 Aspek 2 2. E. D  Irama . 4 4 4 4 .4 secara solo dan berkumpulan. D. F.meter 2 . Memainkan lagu atau keratan lagu mengikut skor. ARAS 3 Menyatakan perbezaan pergerakan pic dalam kumpulankumpulan bunyi yang diperdengar dengan betul. 3 . dengan lancar. C’. betul dan berekspresi. Membuat gerakan menunjukkan pergerakan pic yang dimainkan.Minggu Aspek Item muzik instrumental  Melodi yang mengandungi pic C tengah.3 PERMAINAN ALAT PERKUSI ARAS 1 ARAS 2 ARAS 3 Latihan RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 10 . Mendatar . Mendengar. A. G.2. B.

Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 11 . ARAS 3 Membanding bezakan jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. Menggabungkan permainan melodi kaunter dengan melodi. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan lancar dan betul mengikut skor.Minggu Aspek PENGALAMAN MUZIKAL 2. Mendengar.2 Item Bermain Rekoder Secara Muzikal Hasil Pembelajaran Mengiringi lagu dengan melodi kaunter yang pendek dengan betul mengikut skor dengan bimbingan guru. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Mengiringi lagu dengan melodi kaunter dengan lancar dan betul mengikut skor atau tanpa skor.2.2 Harmoni  Dron Lapisan suara ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. ARAS 2 Mengecam jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.3. Memainkan rekoder untuk mengiringi nyanyian atau muzik instrumental.2 MELODI 1. Cadangan Aktiviti / Catatan memainkan melodi kaunter frasa demi frasa. (b) Memainkan rekoder bagi mengiringi nyanyian atau muzik instrumental   Harmoni melodi kaunter 27 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

mi la. Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  .2 Harmoni  – Melodi Ostinato Lapisan suara Mendengar. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Mendengar dan menyanyikan dron dan lagu secara berkumpulan. mi.2 MELODI ARAS 1 (a) Mengenal pasti kehadiran lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder.2.Melodi ARAS 1 (a) Mengimprovisa si satu melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 3 Membanding bezakan jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan penyataan yang sesuai. re. ARAS 3 Mengimprovisasi lebih daripada dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru. ARAS 2 Mengecam jenis-jenis lapisan suara dalam muzik nyanyian dengan betul. mi. 1. Nyanyian solfa mengikut urutan Kodaly:    la. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 12 . so.2 IMPROVISASI . so. so. re la. do 29 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.Inang Cina 28 Aspek 3 EKSPRESI KREATIF 3. ARAS 2 Mengimprovisa si dua melodi yang muzikal menggunakan pic yang ditetapkan dengan bimbingan guru.

Koordinasi . ARAS 1 (a) Mengawal kesepaduan. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik ketika persembahan muzik nyanyian dan instrumental. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik semasa persembahan muzik nyanyian dan instrumentalden gan bimbingan guru.4 Kriteria Persembahan    Kesepaduan . Memainkan alat muzik dengan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. keseimbangan dan koordinasi suara dan bunyi dengan baik dan konsisten ketika persembahan muzik nyanyian dan istrumental.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Menyanyikan lagu dan memainkan ostinato melodi berasaskan skel pentatonik dengan alat muzik seperti glockenspiel atau rekoder. Keseimbangan . Contoh lagu:  Jambatan Tamparuli  Inang Cina Aspek 2 30 PENGALAMAN MUZIKAL 2. ARAS 3 Mengawal kesepaduan. ARAS 2 Mengawal kesepaduan. Menyanyikan pelbagai jenis lagu secara berkumpulan. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 13 .

32 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.3 Tekstur  Deskripsi tekstur Tebal . ARAS 3 Membina lebih daripada dua ostinato irama untuk mengiringi lagu-lagu yang berlainan meter dan berlainan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. Mendengar. ARAS 3 Menyatakan perbezaan tekstur dalam muzik nyanyian dan muzik instrumental dengan deskripsi yang betul.2. (a) Membina satu ostinato irama yang sesuai untuk mengiringi sebuah lagu menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan.mereka cipta ostinato irama ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Membina dua ostinato irama untuk mengiringi dua buah lagu yang berlainan meter dan tempo menggunakan nilai not dan tanda rehat yang ditetapkan. Cadangan Aktiviti / Catatan Memainkan ostinato irama dengan alat perkusi untuk mengiringi lagu. ARAS 2 Menyatakan dengan betul jenis tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar.2 MELODI 1.3 REKA CIPTA  Pengalaman Kreatif . Nipis ARAS 1 (a) Mengenal pasti tekstur muzik nyanyian dan muzik instrumental yang diperdengar dengan betul.Minggu 31 Aspek Aspek 3 EKSPRESI KREATIF Item 3. menyanyikan dan memainkan pelbagai muzik nyanyian dan instrumental secara solo dan berkumpulan. Memberi deskripsi tekstur lagu yang diperdengar. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 14 .

ARAS 3 Menyatakan ciriciri frasa lagu yang diperdengar dengan penyataan yang sesuai.4 Bentuk  Frasa ARAS 1 (a) Mengenal pasti frasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu. Membuat gerakan kreatif berdasarkan unit-unit frasa dalam lagu yang dinyanyikan. ARAS 2 Membanding beza frasafrasa dalam lagu yang diperdengar dengan betul. dimainkan atau diperdengar. Menyatakan ciri-ciri RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 15 . Ciri-ciri frasa:     bilangan bar melodi yang berulang corak yang berulang kontur 35 Aspek 3 PENGHARGAAN 4.2 MELODI 1.2. Memainkan rekoder mengikut frasa.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan 34 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.1  NYANYIAN Memberi respon ARAS 1 (a) Membanding beza ARAS 2 Membanding beza konsep ARAS 3 Membanding beza konsep muzik Mengecam lagu AB dan ABA.

ARAS 2 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan empat buah lagu yang diperdengar.4 Bentuk  Struktur – AB . Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari.Bentuk konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. Mendengar . ABA ARAS 1 (a) Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan tiga buah lagu yang diperdengar.2 MELODI 1. dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar. bertulis. memainkan dan lagu-lagu berbentuk AB dan ABA. lakaran grafik. ARAS 3 Mengecam jenis struktur lagu dengan betul berdasarkan enam buah lagu yang diperdengar. Membanding beza seksyen-seksyen dalam lagu.Tempo .2. menyanyi. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 16 . Menandakan seksyenseksyen dalam lagu.Tekstur . Hasil Pembelajaran muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. Cadangan Aktiviti / Catatan bentuk lagu yang diperdengar. Memberi respon secara gerakan.Minggu Aspek ESTETIK Item . 36 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik 1.

dinyanyikan dan RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 17 . 38 Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan 1.3. Mengecam lagu AB dan ABA.Minggu Aspek Item Hasil Pembelajaran Cadangan Aktiviti / Catatan Aspek 3 37 PENGHARGAAN ESTETIK 4. lakaran grafik.3 EKSPRESI ARAS 1 (a) Menyatakan jenis dinamik pada lagu-lagu ARAS 2 Menandakan dinamik dengan betul pada skor lagu ARAS 3 Menyatakan perbezaan dinamik dalam lagu-lagu yang diperdengar 1. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga buah lagu yang diperdengar. Kuat . Menyatakan ciri-ciri bentuk lagu yang diperdengar.1  NYANYIAN Memberi respon .Bentuk ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua buah lagu yang diperdengar. Membuat reflekssi tentang lagu-lagu yang didengari. Membuat lakuan kreatif bagi menunjukkan dinamik dalam lagu yang didengari. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah lagu atau lebih yang diperdengar.1 Dinamik  Lembut . bertulis. Memberi respon secara gerakan.Tekstur .

Cemas . 39 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4.Tempo . Sedih .2 Mud Riang .Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. Beransur kuat yang diperdengar dengan betul.Rentak . melakar. Memainkan dinamik dengan alat perkusi dan rekoder. catatan rasa dan fikiran. pantun. Membuat lakuan kreatif bagi RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 18 . Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. Bersemangat .2 MUZIK INSTRUMENTAL  Memberi respon . 40 Aspek 2 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan 1.3 EKSPRESI 1. Mendengar lagu dan menuliskan lambang dinamik pada senikata dan skor lagu yang mudah secara berpandu. ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. Hasil Pembelajaran seperti yang diperdengar. Melukis.3. dengan penyataan yang sesuai. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik. ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. menulis refleksi. Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. Cadangan Aktiviti / Catatan dimainkan.Minggu Aspek dan Kefahaman Bahasa Muzik Item Beransur lembut . ARAS 1 (a) Menyatakan jenis mud empat buah lagu yang ARAS 2 Menyatakan jenis mud enam buah lagu ARAS 3 Menyatakan jenis mud lapan buah lagu yang Mendengar dan menyanyikan pelbagai jenis lagu.

Hasil Pembelajaran yang diperdengar dengan betul.Tekstur . ARAS 3 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi empat buah atau lebih karya muzik instrumental yang diperdengar. catatan rasa dan fikiran. Tenang diperdengar dengan betul. Cadangan Aktiviti / Catatan menunjukkan mud dalam lagu yang didengari. melakar. Menginterpretasi muzik yang didengari dalam bentuk grafik.Dinamik ARAS 1 (a) Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi dua karya muzik instrumental yang diperdengar. menulis refleksi. Melukis.2  INSTRUMENTAL Memberi respon . dinyanyikan dan dimainkan.Warna ton . ARAS 2 Membanding beza konsep muzik dengan betul bagi tiga karya muzik instrumental yang diperdengar. 41 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK 4. Mengklasifikasikan warna ton alat muzik. pantun. RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 19 . Menyediakan folio tentang aktiviti muzik instrumental. diperdengar dengan betul.Minggu Aspek Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item Takut .

4 SISTEM NOTASI 1. 43 Aspek 3 PENGHARGAAN ESTETIK MUZIK MASYARAKAT MALAYSIA  Meneliti .tempo . legato . andante .tanda isyarat (a) Menyebut tanda isyarat dan istilah muzik. menyalin.dinamik .2 Tanda Isyarat dan Istilah  piano .bilangan bar . Menganalisis skor dengan memberi fokus kepada: . Baluk . allegro . fermata/pause . Klef trebel ARAS 1 Hasil Pembelajaran ARAS 2 Mengenal pasti tanda isyarat dan istilah dalam skor muzik. Menyebut istilah yang diberi.4.frasa . dengan betul. Memadankan istilah dengan maksud yang diberi. membuat latihan menulis tanda-tanda isyarat.Fungsi ARAS 1 (b) Mengenal pasti fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul ARAS 2 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul ARAS 3 Membanding beza fungsi muzik dan konsep muzik dengan betul bagi tiga buah atau Fungsi lagu seperti Perayaan Upacara Tarian Membuat refleksi tentang muzik masyarakat RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 20 . Kaitan . forte . Garis tamat . Menyatakan maksud istilah. Garis bar . Cadangan Aktiviti / Catatan Mengecam. Tanda kromat . Frasa . dengan betul. Harkat . ARAS 3 Menganalisis skor muzik dengan betul secara berpandu.jenis not . staccato .Minggu 42 Aspek Aspek 1 PERSEPSI ESTETIK -Pengetahuan Dan Kefahaman Bahasa Muzik Item 1.

Menyediakan folio tentang aktiviti muzik masyarakat Malaysia. Cadangan Aktiviti / Catatan Malaysia.  jenis lagu  pakaian  alat muzik Contoh lagu Muzik Kuda Kepang Muzik Dikir Barat Muzik Dongdang Sayang Muzik Caklempong Muzik Tarian Singa Muzik Nobat RPT 2013 PENDIDIKAN MUZIK TAHUN 5 VIJAYAMALAR A/P GUNUSHAKRAN SJK(T) LADANG BANOPDANE Page 21 . lebih lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.Minggu Aspek Item bagi lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar. Hasil Pembelajaran bagi dua buah lagu masyarakat Malaysia yang diperdengar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->