SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Gunakan pembaris meter. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. 3. angkup vernier. neraca elektronik.32 cm. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Alat & Bahan: Pembaris meter.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. tolok skru mikrometer. rambut dan satu sudu teh pasir. Jadualkan keputusan anda. pensil. 2. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Ulangi ukuran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Jelaskan? (3 markah) 3. (4 markah) 2 . dawai tembaga. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. neraca tuas. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. (6 markah) 3 . 2. 3. Ulangi ukuran anda. (6 markah) 2. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. ia tidak persis. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. (2 markah) 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. Jadualkan keputusan anda. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 2. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. 3. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian.

Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 2. Rekod pemerhatian anda. dawai. Letakkan blok kayu di atas lantai. Rekod pemerhatian anda 6. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Petik dawai di bahagian tengah. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda. 4. 3. Prosedur: 1. Rekod pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu. Baling bola ping-pong ke udara. bola ping-pong. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Cuba tolak bola ke dalam air. 5. 4 .

Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Bahan: Pengepit. (6 markah) 2. (6 markah) 4. pemberat jisim 20 g. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pek kuasa. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. 4. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 3. dawai penyambung. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 6. Bagi setiap kes. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. jangka masa detik. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. 5. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Letakkan kerusi di atas meja. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. pita detik. 2.

Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. 9. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Ramalkan apa yang berlaku. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 5. sederhana atau tinggi. Isi mangkuk dengan air. bongkah kayu dan pensil. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. pembaris meter. Ketuk tala bunyi lagi. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Botol A diisi ¼ penuh air. Rekodkan ukuran anda. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. anda menghasilkan bunyi yang lain. Dekatkan ke telinga anda. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Pada botol A. Bahan: 3 botol kaca yang sama.Praktikal 3: Membuat muzik . Dalam prosedur 6.rendah. Rekod kelangsingan setiap bunyi. air. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Rekodkan pemerhatian anda. 7. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. 4. Bagi setiap botol. 6. Prosedur: 1. mangkuk. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. tala bunyi. 8. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Apa yang anda dengar? 3. Apa yang anda memerhatikan? 2. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. 6 . Dengar bunyi yang anda hasilkan.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Dengan melihat data di jadual anda. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 .(4 markah) 4. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.

Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 3. kanta cembung (2. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. plastisin. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.5 D. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. 3. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. 14 D. pemegang kanta. 2. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Bahan: Pembaris meter. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 7 D. 2. Tentukan pembesaran teleskop anda. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. (4 markah) 2.

9 . Litar A Litar B 2. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. beberapa dawai. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. (3 markah) 2. Bahan: Pemegang bateri. (3 markah) 3. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2 bateri. Tutup suis. ameter. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. dawai bersalut. Lakukan juga untuk litar B. Pasang suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. 6. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter.

Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. (3 markah) 2. bateri. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. suis. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. 3. Perhatikan kecerahan baki mentol. 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (3 markah) 3. 4. (3 markah) 10 . Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan baki mentol. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Sekarang keluarkan mentol 1.

(2 markah) 6. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Prosedur: 1. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . (2 markah) 4.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. 2. (2 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . (2 markah) 3. galvanometer. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. 5. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet.20 lilitan. tabung didih dan 2 magnet bar. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. 4. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. (2 markah) 5. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer.

Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. 2. 2 teras besi lembut C. ameter AU. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. 3. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. voltmeter AU dan pengapit teras C. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Prosedur: 1. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. mentol. 5. 4. Apakah nama nisbah ini? 12 . Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Dalam transformer di atas. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. suis. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. bekalan kuasa AU.

kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. (2 markah) 6.(2 markah) 4. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. (2 markah) 13 . Dalam penghantaran elektrik. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. 300 g. A Objek berat B benang 2. pemberat 500 g. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. 1 kg. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. Bahan: Neraca mampat spring. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 400 g dan 500 g. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. (ii) benang B direntap ke bawah. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. 15 . 200 g. pembaris setengah meter. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. batang lidi. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Sediakan dua bekas A dan B.

Yang manakah lebih mudah. 16 . menguji hipotesis anda . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Bahan: Landasan.Kaedah : 1. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. membentuk hipotesis. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. 5. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Kaedah: 1.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. 4. neraca spring. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Rekod bacaan di pembaris. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 3.

Di akhir aktiviti ini. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 2. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. membentuk hipotesis. 4. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. 3. menguji hipotesis anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.

Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Soalan: 1. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 5. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). 4. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. menguji hipotesis anda. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. larutan garam. 6. Di akhir aktiviti ini. 3. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. 3. Rekod pemerhatian anda. mangkok. 2. 2 biji telur. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. PPIK 2: Julangan. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. membentuk hipotesis. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Isikan dua silinder bersenggat. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Rekod pemerhatian anda. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) .

lembaran polisterin (1 m X 1m). merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. membentuk hipotesis. 3. dan pita selofan. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. tali. Lukiskan pelan anda. menguji hipotesis anda. 2. Di akhir aktiviti ini. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. gam. kotak kadbod. Soalan: 1. ais. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. beg plastik. kertas perang. serkam kelapa. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. kapas. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 6. Prosedur: 1. 5. Pertamanya. Buat model anda. Menguji rekaan anda. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . 4. Jelaskan pelan anda.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. habuk kayu. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk.