P. 1
SCE 3105 Amali 1-9

SCE 3105 Amali 1-9

|Views: 12|Likes:
Published by Suzuki Tan
amali sce3105
amali sce3105

More info:

Published by: Suzuki Tan on Aug 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2014

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. (4 markah) 2 . angkup vernier.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. dawai tembaga. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. rambut dan satu sudu teh pasir. Jelaskan? (3 markah) 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Ulangi ukuran anda. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Alat & Bahan: Pembaris meter. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. tolok skru mikrometer.32 cm. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. 2. Jadualkan keputusan anda. Gunakan pembaris meter. neraca tuas. neraca elektronik. 3. pensil.

(6 markah) 3 . Jadualkan keputusan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. 2. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. ia tidak persis. 3. (6 markah) 2. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Ulangi ukuran anda. 2. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. 3. (2 markah) 3.

5. 4. dawai. Letakkan blok kayu di atas lantai. Rekod pemerhatian anda 6. Prosedur: 1. Petik dawai di bahagian tengah. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Baling bola ping-pong ke udara. Cuba tolak bola ke dalam air. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. bola ping-pong. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 4 . 2. Rekod pemerhatian anda. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). 3. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda.

bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. pemberat jisim 20 g. jangka masa detik. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. 5. dawai penyambung. pek kuasa. Bahan: Pengepit. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. 4. pita detik. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Bagi setiap kes. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 3. Letakkan kerusi di atas meja. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. (6 markah) 4. 6. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 2. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. (6 markah) 2.

Rekod kelangsingan setiap bunyi. Botol A diisi ¼ penuh air. Ramalkan apa yang berlaku. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Beri alasan bagi ramalan anda itu.Praktikal 3: Membuat muzik . Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. 5. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. air. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Rekodkan ukuran anda. Isi mangkuk dengan air. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Prosedur: 1. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Dengar bunyi yang anda hasilkan. 9. Apa yang anda dengar? 3.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. mangkuk. Pada botol A. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Ketuk tala bunyi lagi. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . 6. bongkah kayu dan pensil. 8. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Rekodkan pemerhatian anda. sederhana atau tinggi. Dekatkan ke telinga anda. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. 7. Rekod kelangsingan setiap bunyi. 6 . Bagi setiap botol. 4. tala bunyi. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Bahan: 3 botol kaca yang sama. anda menghasilkan bunyi yang lain. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Dalam prosedur 6. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Apa yang anda memerhatikan? 2. pembaris meter. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring.rendah. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa.

Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Dengan melihat data di jadual anda.(4 markah) 4. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.

2. 2. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. kanta cembung (2. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Bahan: Pembaris meter. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. plastisin. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. 7 D.5 D. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 3. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. 3. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. pemegang kanta. 14 D. (4 markah) 2. Tentukan pembesaran teleskop anda.

bateri. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Tutup suis. Perhatikan kecerahan kedua mentol. dawai bersalut. beberapa dawai. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Bahan: Pemegang bateri. 9 . voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Litar A Litar B 2.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. ameter. (3 markah) 3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Pasang suis. 2 bateri. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Lakukan juga untuk litar B. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. (3 markah) 2. 5. 6. 4. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar.

Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 10 . Perhatikan kecerahan baki mentol. suis. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. 3. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 5. bateri. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Sekarang keluarkan mentol 1. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. (3 markah) 3.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Perhatikan kecerahan baki mentol. 4.

Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. (2 markah) 5. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. tabung didih dan 2 magnet bar. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . (2 markah) 4. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. (2 markah) 3. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. (2 markah) 2. 2. galvanometer. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Prosedur: 1. (2 markah) 6.20 lilitan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. 4. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. 5. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa.

Dalam transformer di atas. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah nama nisbah ini? 12 . Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Prosedur: 1. 2. ameter AU. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 3. 5. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. 4. 2 teras besi lembut C. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. suis. bekalan kuasa AU.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. mentol. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. voltmeter AU dan pengapit teras C.

kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Dalam penghantaran elektrik. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. (2 markah) 6. (2 markah) 13 . Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik.(2 markah) 4.

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan. keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .

Sediakan dua bekas A dan B. batang lidi. pemberat 500 g. 400 g dan 500 g. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. (ii) benang B direntap ke bawah. A Objek berat B benang 2. 300 g. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. 200 g. 1 kg. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. pembaris setengah meter. 15 . Bahan: Neraca mampat spring. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda.

Rekod bacaan di pembaris. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. 16 . pembaris lidi Neraca mampat spring 2. 3. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Bahan: Landasan. membentuk hipotesis. 4. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 5. Kaedah: 1. neraca spring.Kaedah : 1. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Yang manakah lebih mudah. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda . Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun.

3. 4. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. menguji hipotesis anda. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. anda akan _____________ keupayaan mekanikal.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. membentuk hipotesis. Di akhir aktiviti ini.

membentuk hipotesis. Rekod pemerhatian anda. 3. Di akhir aktiviti ini. larutan garam. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. PPIK 2: Julangan. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 6. mangkok. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Soalan: 1. 5. 2 biji telur. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Rekod pemerhatian anda. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. menguji hipotesis anda. Isikan dua silinder bersenggat. 3. 2.

beg plastik. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. dan pita selofan. 2. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. kotak kadbod. lembaran polisterin (1 m X 1m). Soalan: 1. habuk kayu. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Menguji rekaan anda. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Di akhir aktiviti ini. kapas. tali. menguji hipotesis anda. ais. 6. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Lukiskan pelan anda. kertas perang. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. 3.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Buat model anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Pertamanya. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Jelaskan pelan anda. 5. membentuk hipotesis. 4. Prosedur: 1. serkam kelapa. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. gam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->