SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

dawai tembaga. Ulangi ukuran anda. 2.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. (4 markah) 2 . Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. tolok skru mikrometer. pensil. Jadualkan keputusan anda. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Gunakan pembaris meter. neraca elektronik.32 cm. angkup vernier. Jelaskan? (3 markah) 3. 3. rambut dan satu sudu teh pasir. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. neraca tuas. Alat & Bahan: Pembaris meter.

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. 3. 2. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. (6 markah) 2. (2 markah) 3. Jadualkan keputusan anda. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. 3. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. (6 markah) 3 . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. Ulangi ukuran anda. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. ia tidak persis. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan.

3. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rekod pemerhatian anda. 4. Petik dawai di bahagian tengah. Baling bola ping-pong ke udara. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 4 . Cuba tolak bola ke dalam air. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. 5. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Prosedur: 1. 2. Rekod pemerhatian anda. Letakkan blok kayu di atas lantai. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. dawai. Bahan: Sebuah blok kayu. Rekod pemerhatian anda 6. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda. bola ping-pong.

(6 markah) 2. Bagi setiap kes. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. pemberat jisim 20 g. Letakkan kerusi di atas meja. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. 5. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 .Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 3. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. pita detik. 4. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. (6 markah) 4. 2. 6. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. dawai penyambung. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. jangka masa detik. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. pek kuasa. Bahan: Pengepit. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Jika percubaan ini dilakukan di bulan.

9. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Rekodkan pemerhatian anda. tala bunyi. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2.Praktikal 3: Membuat muzik . Botol A diisi ¼ penuh air. Rekodkan ukuran anda. Ramalkan apa yang berlaku. Apa yang anda memerhatikan? 2. mangkuk. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Ketuk tala bunyi lagi. 6 . Dengar bunyi yang anda hasilkan.rendah. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Pada botol A. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Apa yang anda dengar? 3. anda menghasilkan bunyi yang lain. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. sederhana atau tinggi. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. pembaris meter. Dekatkan ke telinga anda. 8. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Sentuhkan hujung tala ke atas air.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. air. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. 4. Isi mangkuk dengan air. 6. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. 5. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Dalam prosedur 6. Prosedur: 1. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Rekod kelangsingan setiap bunyi. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. bongkah kayu dan pensil. 7. Bagi setiap botol.

bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.(4 markah) 4. Dengan melihat data di jadual anda.

Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 3. 7 D. 2. (4 markah) 2. 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bahan: Pembaris meter.5 D. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. pemegang kanta. plastisin. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. 14 D. kanta cembung (2. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Tentukan pembesaran teleskop anda. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. 2.

Lakukan juga untuk litar B. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. (3 markah) 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Perhatikan kecerahan kedua mentol. 9 . Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. 6. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Litar A Litar B 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Tutup suis. 4. 5. 2 bateri. Pasang suis. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. bateri. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. beberapa dawai. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. dawai bersalut. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 3. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. ameter. Bahan: Pemegang bateri.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari.

Sekarang keluarkan mentol 1. suis. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. (3 markah) 10 . dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Perhatikan kecerahan baki mentol. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. 4. 5. Perhatikan kecerahan baki mentol. bateri. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. (3 markah) 3. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. 2. (3 markah) 2. 3. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1.

Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. (2 markah) 4.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. tabung didih dan 2 magnet bar. 2. (2 markah) 3. 4. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan.20 lilitan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. (2 markah) 5. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. (2 markah) 6. galvanometer. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 2. Prosedur: 1. 5.

2.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Apakah nama nisbah ini? 12 . Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. mentol. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. voltmeter AU dan pengapit teras C. 5. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. 3. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 4. 2 teras besi lembut C. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Dalam transformer di atas. ameter AU. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. suis. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. bekalan kuasa AU. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Prosedur: 1.

(2 markah) 6. Dalam penghantaran elektrik.(2 markah) 4. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. (2 markah) 13 . Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. pembaris setengah meter. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. 300 g. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. 1 kg. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Sediakan dua bekas A dan B. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. Bahan: Neraca mampat spring. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. A Objek berat B benang 2. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. 400 g dan 500 g. 200 g. 15 . batang lidi. (ii) benang B direntap ke bawah.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. pemberat 500 g.

16 .Kaedah : 1. Rekod bacaan di pembaris. Yang manakah lebih mudah. neraca spring. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Kaedah: 1. Bahan: Landasan. 4. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. membentuk hipotesis. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 5. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda .5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong.

membentuk hipotesis. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Di akhir aktiviti ini. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 2. 4. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 3. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini.

2. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 5. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. mangkok. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. 4. menguji hipotesis anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 2 biji telur. 3. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. larutan garam. 6. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Soalan: 1. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Rekod pemerhatian anda. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. membentuk hipotesis. Isikan dua silinder bersenggat.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Rekod pemerhatian anda. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. 3. Di akhir aktiviti ini. PPIK 2: Julangan.

Lukiskan pelan anda. Prosedur: 1. ais. Menguji rekaan anda. 4. Soalan: 1. 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. kapas. kotak kadbod. tali. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). lembaran polisterin (1 m X 1m). kertas perang. Di akhir aktiviti ini. membentuk hipotesis. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Jelaskan pelan anda. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. habuk kayu. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. dan pita selofan. gam. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . 5. serkam kelapa. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. menguji hipotesis anda. Buat model anda. 6. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. 2. beg plastik. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Pertamanya. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful