SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

32 cm. angkup vernier. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. tolok skru mikrometer. 3. Ulangi ukuran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. Alat & Bahan: Pembaris meter. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. neraca tuas. 2.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Gunakan pembaris meter. Jelaskan? (3 markah) 3. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. pensil. dawai tembaga. rambut dan satu sudu teh pasir. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. Jadualkan keputusan anda. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. (4 markah) 2 . neraca elektronik.

2. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. ia tidak persis. 3. (2 markah) 3. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 3. Ulangi ukuran anda. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (6 markah) 3 .Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (6 markah) 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Jadualkan keputusan anda. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 2.

5. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. bola ping-pong. 4. Petik dawai di bahagian tengah. Rekod pemerhatian anda.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Rekod pemerhatian anda 6. Letakkan blok kayu di atas lantai. Cuba tolak bola ke dalam air. 2. Prosedur: 1. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 3. Baling bola ping-pong ke udara. dawai. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. 4 . Bahan: Sebuah blok kayu. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas.

dawai penyambung. (6 markah) 2. pemberat jisim 20 g. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. pek kuasa. 2. (6 markah) 4. Bahan: Pengepit. 4. pita detik. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. jangka masa detik. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bagi setiap kes. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. 3. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. 6. Letakkan kerusi di atas meja. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. 5. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah.

Rekodkan pemerhatian anda. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. anda menghasilkan bunyi yang lain. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. air. Bagi setiap botol. Apa yang anda memerhatikan? 2. bongkah kayu dan pensil. Rekodkan ukuran anda. 8. 9. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Prosedur: 1. Ketuk tala bunyi lagi. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. 5. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Dengar bunyi yang anda hasilkan. mangkuk. tala bunyi.rendah. 6 . botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Ramalkan apa yang berlaku. 4.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Dalam prosedur 6. 7. Botol A diisi ¼ penuh air. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. pembaris meter. sederhana atau tinggi. Dekatkan ke telinga anda. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Apa yang anda dengar? 3. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. 6. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan.Praktikal 3: Membuat muzik . botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Pada botol A. Isi mangkuk dengan air.

Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5.(4 markah) 4. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Dengan melihat data di jadual anda.

3. 3. 14 D. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Bahan: Pembaris meter. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. kanta cembung (2. Tentukan pembesaran teleskop anda. 2. 2. (4 markah) 2.5 D. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . pemegang kanta. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. plastisin. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. 7 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk.

Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. (3 markah) 2. beberapa dawai. 9 . bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Lakukan juga untuk litar B. Bahan: Pemegang bateri. 6. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Pasang suis. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. (3 markah) 3. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Litar A Litar B 2. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. dawai bersalut. 4. ameter. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. 2 bateri. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Tutup suis. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari.

(3 markah) 10 . (3 markah) 2. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Sekarang keluarkan mentol 1. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Perhatikan kecerahan baki mentol. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. bateri. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Perhatikan kecerahan baki mentol. 4. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. 5. (3 markah) 3. 3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. suis. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter.

(2 markah) 3. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. (2 markah) 4. (2 markah) 5. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Prosedur: 1. galvanometer. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. 2. (2 markah) 6. 5.20 lilitan. tabung didih dan 2 magnet bar. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . 4. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. (2 markah) 2. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer.

Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. 2 teras besi lembut C. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. 2. mentol. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. ameter AU. voltmeter AU dan pengapit teras C. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. bekalan kuasa AU. Prosedur: 1. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. 4. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. suis. Dalam transformer di atas. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Apakah nama nisbah ini? 12 . Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. 5.

Dalam penghantaran elektrik. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5.(2 markah) 4. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. (2 markah) 6. (2 markah) 13 . Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

15 . c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. batang lidi. 1 kg.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. (ii) benang B direntap ke bawah. pemberat 500 g. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. 300 g. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. A Objek berat B benang 2. 200 g. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. 400 g dan 500 g. Sediakan dua bekas A dan B. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Bahan: Neraca mampat spring. pembaris setengah meter.

5. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 16 . 4. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Rekod bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Yang manakah lebih mudah.Kaedah : 1. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. menguji hipotesis anda . 3. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. neraca spring. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Kaedah: 1. membentuk hipotesis. Bahan: Landasan.

jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . menguji hipotesis anda. anda akan _____________ keupayaan mekanikal.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 4. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Di akhir aktiviti ini. membentuk hipotesis. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2.

larutan garam. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . 5. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. 3. mangkok. 2 biji telur. Isikan dua silinder bersenggat. menguji hipotesis anda. 3. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). 2. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Rekod pemerhatian anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. membentuk hipotesis. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Soalan: 1.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. PPIK 2: Julangan. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Rekod pemerhatian anda. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. 6. 4. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan.

Di akhir aktiviti ini. habuk kayu. serkam kelapa. Buat model anda. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. menguji hipotesis anda. kertas perang. Prosedur: 1. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. 5. dan pita selofan. gam. Jelaskan pelan anda. Menguji rekaan anda. 4. kapas. Soalan: 1. tali. beg plastik. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. 6. lembaran polisterin (1 m X 1m). Lukiskan pelan anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. ais. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. 3. Pertamanya.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. kotak kadbod. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). membentuk hipotesis. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful