SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. 2. tolok skru mikrometer. dawai tembaga. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Jelaskan? (3 markah) 3. neraca tuas. Gunakan pembaris meter. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan.32 cm. rambut dan satu sudu teh pasir. Jadualkan keputusan anda.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. pensil. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. angkup vernier. Alat & Bahan: Pembaris meter. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. 3. Ulangi ukuran anda. (4 markah) 2 . neraca elektronik. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1.

2. ia tidak persis.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. (2 markah) 3. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. (6 markah) 3 . Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. 2. Ulangi ukuran anda. 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. (6 markah) 2. Jadualkan keputusan anda.

Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 4. 2. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 5. Baling bola ping-pong ke udara. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Rekod pemerhatian anda. Bahan: Sebuah blok kayu. Prosedur: 1. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Letakkan blok kayu di atas lantai. Petik dawai di bahagian tengah. Rekod pemerhatian anda. 3. dawai. bola ping-pong.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Rekod pemerhatian anda 6. 4 . Cuba tolak bola ke dalam air.

Bagi setiap kes. pita detik. pek kuasa. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 3. dawai penyambung. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. 4. jangka masa detik. 5. (6 markah) 2. pemberat jisim 20 g. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. Letakkan kerusi di atas meja. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. 6. 2. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. (6 markah) 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bahan: Pengepit. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1.

Ketuk tala bunyi lagi. air. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Prosedur: 1. Apa yang anda dengar? 3. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. anda menghasilkan bunyi yang lain. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Rekodkan ukuran anda. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. mangkuk. 6. bongkah kayu dan pensil. Pada botol A. Bagi setiap botol. Apa yang anda memerhatikan? 2. sederhana atau tinggi. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. 5. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. 9.rendah. 7. Isi mangkuk dengan air. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Ramalkan apa yang berlaku.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Rekodkan pemerhatian anda.Praktikal 3: Membuat muzik . Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Bahan: 3 botol kaca yang sama. pembaris meter. tala bunyi. Botol A diisi ¼ penuh air. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Dalam prosedur 6. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. 4. 8. 6 . Beri alasan bagi ramalan anda itu. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Dekatkan ke telinga anda. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar.

(4 markah) 4. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Dengan melihat data di jadual anda.

2. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. 3. plastisin. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Tentukan pembesaran teleskop anda. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. kanta cembung (2. 7 D. Bahan: Pembaris meter. 2. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda.5 D. pemegang kanta.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. (4 markah) 2. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 3. 14 D.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. (3 markah) 3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Pasang suis. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. 9 . Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Bahan: Pemegang bateri. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. 6. Litar A Litar B 2. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. ameter. Tutup suis. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. bateri. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Lakukan juga untuk litar B. 2 bateri. beberapa dawai. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. (3 markah) 2. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Perhatikan kecerahan kedua mentol. 4. dawai bersalut.

Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. 3. bateri. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. 5. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 2. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. (3 markah) 10 .(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 3. Sekarang keluarkan mentol 1. Perhatikan kecerahan baki mentol. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. (3 markah) 2. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Perhatikan kecerahan baki mentol. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. 4. suis.

(2 markah) 2. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. galvanometer. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. (2 markah) 6. (2 markah) 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.20 lilitan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. (2 markah) 3. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. tabung didih dan 2 magnet bar. 2. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. 5. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. (2 markah) 5. 4. Prosedur: 1. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan.

Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. mentol. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. bekalan kuasa AU. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. 3. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. voltmeter AU dan pengapit teras C. suis. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 4. ameter AU. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Prosedur: 1. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama nisbah ini? 12 . Dalam transformer di atas. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. 2. 5. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. 2 teras besi lembut C.

Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. (2 markah) 13 . (2 markah) 6. Dalam penghantaran elektrik. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7.(2 markah) 4.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Bahan: Neraca mampat spring. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. pemberat 500 g. (ii) benang B direntap ke bawah. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. 400 g dan 500 g. Sediakan dua bekas A dan B. pembaris setengah meter. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. batang lidi. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. 15 . Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. 1 kg. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 200 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. 300 g. A Objek berat B benang 2. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda.

16 . Bahan: Landasan. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. 5. Yang manakah lebih mudah. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. neraca spring. Rekod bacaan di pembaris. 4. membentuk hipotesis. 3. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. Kaedah: 1. menguji hipotesis anda .Kaedah : 1. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca.

membentuk hipotesis.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 2. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. menguji hipotesis anda. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Di akhir aktiviti ini. 4. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 3.

2 biji telur. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Isikan dua silinder bersenggat. 5. Rekod pemerhatian anda. 2. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. menguji hipotesis anda. 3. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. 6. Rekod pemerhatian anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. 3. Di akhir aktiviti ini. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Soalan: 1. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. membentuk hipotesis. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. larutan garam. 4. mangkok. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . PPIK 2: Julangan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu.

kapas. Buat model anda. Soalan: 1. Menguji rekaan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. habuk kayu. gam. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. dan pita selofan. Prosedur: 1. kertas perang. 4. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. membentuk hipotesis. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. ais. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. 3. 6. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). serkam kelapa. Lukiskan pelan anda. Jelaskan pelan anda. 5. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. Pertamanya. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . tali. kotak kadbod. beg plastik. menguji hipotesis anda. 2. lembaran polisterin (1 m X 1m). Di akhir aktiviti ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful