P. 1
SCE 3105 Amali 1-9

SCE 3105 Amali 1-9

|Views: 12|Likes:
Published by Suzuki Tan
amali sce3105
amali sce3105

More info:

Published by: Suzuki Tan on Aug 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2014

pdf

text

original

SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. tolok skru mikrometer. angkup vernier. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Jadualkan keputusan anda. Alat & Bahan: Pembaris meter. neraca tuas. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. (4 markah) 2 .32 cm. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. 3. rambut dan satu sudu teh pasir. Jelaskan? (3 markah) 3. Gunakan pembaris meter. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. pensil. dawai tembaga. neraca elektronik. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. 2. Ulangi ukuran anda.

3. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Ulangi ukuran anda. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. 2. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Jadualkan keputusan anda. ia tidak persis. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. 3. (6 markah) 2. (6 markah) 3 . Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. (2 markah) 3.

Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Rekod pemerhatian anda. 2. Petik dawai di bahagian tengah. dawai. Bahan: Sebuah blok kayu. Rekod pemerhatian anda. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. 4. Cuba tolak bola ke dalam air. Letakkan blok kayu di atas lantai. Baling bola ping-pong ke udara. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. bola ping-pong. 3. 4 . bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Prosedur: 1. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda 6. 5.

Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. 5. pemberat jisim 20 g. 3. (6 markah) 4.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Bagi setiap kes. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. 4. 2. 6. dawai penyambung. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. (6 markah) 2. Bahan: Pengepit. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Letakkan kerusi di atas meja. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . jangka masa detik. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. pek kuasa. pita detik. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g.

Rekodkan pemerhatian anda. Bagi setiap botol. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . mangkuk. Dekatkan ke telinga anda. anda menghasilkan bunyi yang lain. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Ramalkan apa yang berlaku. Rekodkan ukuran anda. Botol A diisi ¼ penuh air. 9. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. bongkah kayu dan pensil. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. tala bunyi. Ketuk tala bunyi lagi. 6 . 7. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Isi mangkuk dengan air. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. 4.rendah. pembaris meter. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Apa yang anda dengar? 3. Pada botol A. air. sederhana atau tinggi. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. Dalam prosedur 6. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. 8. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . 5. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan.Praktikal 3: Membuat muzik . 6. Apa yang anda memerhatikan? 2. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Prosedur: 1. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda.

(4 markah) 4. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Dengan melihat data di jadual anda. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6.

7 D. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. kanta cembung (2. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. 14 D. 3. plastisin. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.5 D. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . 2. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. (4 markah) 2. Bahan: Pembaris meter. pemegang kanta. 2. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. 3. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Tentukan pembesaran teleskop anda. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus.

Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. dawai bersalut. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. (3 markah) 2. 6. Perhatikan kecerahan kedua mentol. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. (3 markah) 3. Bahan: Pemegang bateri. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Lakukan juga untuk litar B. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. 2 bateri. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Litar A Litar B 2. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. 9 . Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. bateri. beberapa dawai. 4. Tutup suis. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. 5. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Pasang suis. ameter.

(3 markah) 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. Perhatikan kecerahan baki mentol. 5. 2. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. (3 markah) 10 . Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 3. Perhatikan kecerahan baki mentol. suis. (3 markah) 3. Sekarang keluarkan mentol 1. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. 4. bateri.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2.

4. (2 markah) 3. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. tabung didih dan 2 magnet bar. (2 markah) 6. Prosedur: 1. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. (2 markah) 5. Bahan: Dawai kuprum bersalut. 2. (2 markah) 4. 5. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . galvanometer. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. (2 markah) 2. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai.20 lilitan. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa.

Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. 2. mentol. Dalam transformer di atas. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. 5. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. voltmeter AU dan pengapit teras C. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. suis. bekalan kuasa AU. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. ameter AU. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Prosedur: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Apakah nama nisbah ini? 12 . Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. 3. 2 teras besi lembut C. 4. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2.

Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik.(2 markah) 4. (2 markah) 6. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. Dalam penghantaran elektrik. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. (2 markah) 13 .

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Sediakan dua bekas A dan B. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. (ii) benang B direntap ke bawah. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. 300 g. 1 kg. pembaris setengah meter. pemberat 500 g. Bahan: Neraca mampat spring. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. batang lidi. A Objek berat B benang 2. 15 . B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. 400 g dan 500 g. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. 200 g.

Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Rekod bacaan di pembaris. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. menguji hipotesis anda . merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. 4. Yang manakah lebih mudah. 3. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. neraca spring. 16 .5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 5.Kaedah : 1. membentuk hipotesis. Kaedah: 1. Bahan: Landasan.

jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . membentuk hipotesis. 3. menguji hipotesis anda. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. Di akhir aktiviti ini. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. 4. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 2.

PPIK 2: Julangan. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 2. larutan garam. mangkok. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. Di akhir aktiviti ini. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Rekod pemerhatian anda. 3. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Isikan dua silinder bersenggat. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. menguji hipotesis anda. 4. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 3. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 2 biji telur. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. 6. Soalan: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 5.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Rekod pemerhatian anda. membentuk hipotesis.

lembaran polisterin (1 m X 1m). kapas. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . serkam kelapa. Buat model anda. 2. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. tali. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. Soalan: 1. 4. membentuk hipotesis. kotak kadbod. kertas perang. menguji hipotesis anda. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Lukiskan pelan anda. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. habuk kayu. Jelaskan pelan anda. 5. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. gam. 3. Prosedur: 1. dan pita selofan. 6. Pertamanya. Menguji rekaan anda. ais.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. beg plastik. Di akhir aktiviti ini.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->