SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Jadualkan keputusan anda. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. pensil. dawai tembaga. Jelaskan? (3 markah) 3. 3. Gunakan pembaris meter.32 cm. Alat & Bahan: Pembaris meter. tolok skru mikrometer. rambut dan satu sudu teh pasir. (4 markah) 2 . 2. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. angkup vernier.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Ulangi ukuran anda. neraca tuas. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. neraca elektronik. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang.

(2 markah) 3. ia tidak persis.Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. (6 markah) 2. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. 2. 3. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. Ulangi ukuran anda. 3. (6 markah) 3 . sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. Jadualkan keputusan anda.

Rekod pemerhatian anda. Prosedur: 1. Baling bola ping-pong ke udara. Rekod pemerhatian anda 6. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rekod pemerhatian anda. Letakkan blok kayu di atas lantai. bola ping-pong. 5. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. 4. Rekod pemerhatian anda. Cuba tolak bola ke dalam air. Bahan: Sebuah blok kayu. 3. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. dawai.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. 2. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Petik dawai di bahagian tengah. 4 .

Bagi setiap kes. pek kuasa.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. pita detik. Letakkan kerusi di atas meja. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. jangka masa detik. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. 4. pemberat jisim 20 g. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. 6. 5. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. (6 markah) 4. 3. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. Bahan: Pengepit. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. dawai penyambung. 2. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. (6 markah) 2. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi.

Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Rekodkan ukuran anda. sederhana atau tinggi. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . tala bunyi. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. 4.rendah. Sentuhkan hujung tala ke atas air. Apa yang anda dengar? 3. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. anda menghasilkan bunyi yang lain. 5.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. mangkuk. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Isi mangkuk dengan air. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Dalam prosedur 6. Bagi setiap botol. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. 7. Apa yang anda memerhatikan? 2. Dekatkan ke telinga anda. 9. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Pada botol A. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2. Ketuk tala bunyi lagi. 6. Beri alasan bagi ramalan anda itu. air. Rekodkan pemerhatian anda. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar.Praktikal 3: Membuat muzik . botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. 6 . pembaris meter. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Botol A diisi ¼ penuh air. 8. bongkah kayu dan pensil. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Ramalkan apa yang berlaku. Prosedur: 1. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. Dengar bunyi yang anda hasilkan. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan.

Dengan melihat data di jadual anda. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.(4 markah) 4. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 .

Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda. pemegang kanta. (4 markah) 2. plastisin. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. 14 D. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. 3. 2. kanta cembung (2. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. Tentukan pembesaran teleskop anda. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. 7 D. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4. 2.5 D. 3. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. Bahan: Pembaris meter.

Lakukan juga untuk litar B. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. 4. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. 9 . Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. bateri. Pasang suis. 6. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 5. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Tutup suis. Perhatikan kecerahan kedua mentol. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. 2 bateri. (3 markah) 2. beberapa dawai. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. dawai bersalut. ameter. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Litar A Litar B 2. Bahan: Pemegang bateri. (3 markah) 3.

(3 markah) 3. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. suis. 4. 3. 2. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. bateri. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2. (3 markah) 10 . dawai bersalut dan tiga mentol lampu. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Sekarang keluarkan mentol 1. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. 5. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan baki mentol. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Perhatikan kecerahan baki mentol. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1.

Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai.20 lilitan. Prosedur: 1. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. (2 markah) 2. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan. Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. (2 markah) 6. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. galvanometer. tabung didih dan 2 magnet bar. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . 2. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. (2 markah) 5. (2 markah) 3. 4. 5. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. (2 markah) 4. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3.

bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. Apakah nama nisbah ini? 12 . 3. 2 teras besi lembut C. 2. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. mentol. ameter AU. voltmeter AU dan pengapit teras C. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. 5. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. 4. suis. bekalan kuasa AU. Prosedur: 1. Dalam transformer di atas. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah.

Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. (2 markah) 13 . Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5.(2 markah) 4. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. (2 markah) 6. Dalam penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

Perhatikan pergerakan keduadua bekas. pembaris setengah meter. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir.Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. A Objek berat B benang 2. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. 15 . Bahan: Neraca mampat spring. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. (ii) benang B direntap ke bawah. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. 1 kg. pemberat 500 g. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. 200 g. Sediakan dua bekas A dan B. 400 g dan 500 g. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. batang lidi. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. 300 g.

4. Bahan: Landasan. neraca spring. membentuk hipotesis.Kaedah : 1. 16 . PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. Kaedah: 1. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. Yang manakah lebih mudah. 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. Rekod bacaan di pembaris.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. 5. menguji hipotesis anda . Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. pembaris lidi Neraca mampat spring 2. 3.

3. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . Di akhir aktiviti ini. menguji hipotesis anda. 4. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. anda akan _____________ keupayaan mekanikal. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi. membentuk hipotesis.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. 2. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini.

Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . Di akhir aktiviti ini. 5. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. 3. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 2. 4. 3. PPIK 2: Julangan. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. 2 biji telur. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. 6. larutan garam. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Rekod pemerhatian anda. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. membentuk hipotesis.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Soalan: 1. menguji hipotesis anda. Isikan dua silinder bersenggat. Rekod pemerhatian anda. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. mangkok.

Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. Di akhir aktiviti ini. habuk kayu. gam. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. beg plastik. membentuk hipotesis. ais. dan pita selofan. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. menguji hipotesis anda. serkam kelapa. Lukiskan pelan anda. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. Pertamanya. kapas. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. kertas perang. lembaran polisterin (1 m X 1m). Jelaskan pelan anda. 4. Buat model anda. 2. Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Soalan: 1. 6. Prosedur: 1. Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. Menguji rekaan anda. kotak kadbod. tali.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . 5. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful