SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN SEHARIAN Aktiviti Praktikal

Jadual Kandungan

Praktikal 1 2 3 4 5 6

Topik Pengukuran dalam kehidupan harian Daya dan pergerakan Membuat muzik – kualiti bunyi Mikroskop and teleskop Litar Elektrik Aruhan dan penghantaran arus elektrik

Muka Surat 2-3 4-5 6-7 8 9-10 11-13

1

Daripada ketiga-tiga alat pengukur yang digunakan untuk mengukur panjang. (4 markah) 2 . dawai tembaga. Seorang pelajar mengukur ketebalan sesuatu objek menggunakan pembaris meter dikatakan tidak realistik untuk mencatatkan bacaan sebagai 4. Apakah instrumen yang paling sesuai untuk digunakan mengukur ketebalan sehelai kertas? Terangkan. Ulangi ukuran anda. tolok skru mikrometer.Praktikal 1: Pengukuran dalam kehidupan seharian (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk mengambil dan bandingkan ukuran yang menggunakan pelbagai jenis instrumen. Gunakan pembaris meter. 2. rambut dan satu sudu teh pasir. Alat & Bahan: Pembaris meter. angkup vernier dan tolok skru mikrometer untuk mengukur diameter pensil. Aktiviti 1: Pengukuran panjang Prosedur: 1. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? (4 markah) 2. Jelaskan? (3 markah) 3. pensil. neraca tuas. Jadualkan keputusan anda.32 cm. neraca elektronik. angkup vernier. dawai kuprum dan sehelai rambut anda sendiri. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. 3.

Aktiviti 2: Pengukuran Jisim Prosedur: 1. (2 markah) 3. yang manakah paling persis? Yang paling jitu? Terangkan. Kejituan nilai yang diukur merujuk kepada sejauh mana hampirnya kepada nilai sebenar. Daripada kedua-dua alat pengukur yang digunakan untuk mengukur jisim. ia tidak persis. Ulangi ukuran anda. Kepersisan tidak sama dengan kejituan. 2. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? NOTA: 1. Dengan menggunakan neraca tuas dan neraca elektronik. 2. Jadualkan keputusan anda. Jam bandul mungkin sangat jitu (iaitu ia memaparkan masa yang betul) tetapi jika jam ini tidak mempunyai tangan kedua. 3. Nama lain bagi neraca yang boleh digunakan untuk mengukur jisim dalam kehidupan seharian. (6 markah) 2. Jam tangan digital murah yang mencatatkan masa 9:34:45 pagi boleh dikatakan sangat persis (masa saat ditunjukkan) tetapi jika perjalanan jam ini lewat beberapa minit maka nilai ini tidak jitu. (6 markah) 3 . 3. sukat jisim sebatang pensel dan satu sudu teh pasir.

4 . Prosedur: 1. 5. Bahan: Sebuah blok kayu. Ikatkan satu dawai dengan tegang antara 2 paku di sebongkah kayu. 3. 2.Praktikal 2: Daya dan gerakan (4 jam). Rekod pemerhatian anda. bola ping-pong. dawai. Baling bola ping-pong ke udara. Letakkan bola ping-pong ke dalam bikar yang berisi air. Tolak blok kayu dan rekodkan pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda. Rekod pemerhatian anda 6. 2) Untuk mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. Cuba tolak bola ke dalam air. Petik dawai di bahagian tengah. 4. bikar dan buku Aktiviti 1: Mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan sebuah buku di atas tapak tangan anda. Hasil Pembelajaran: 1) Untuk mengenal pasti jenis daya dalam konteks yang berbeza. Letakkan blok kayu di atas lantai. Buatkan kesimpulan bagi setiap pemerhatian di atas. Rekod pemerhatian anda.

Letakkan kerusi di atas meja. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim itu jatuh bebas ke bawah. pemberat jisim 20 g. pita detik. 6. Bagi setiap kes. Masukkan pita dalam jangka masa detik dan kemudian lekatkan jisim 20g di hujung pita. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Apakah yang telah anda belajar daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 5 . 5. Jika percubaan ini dilakukan di bulan. adakah nilai-nilai pecutan yang berlainan jisim ini sama dengan g? Terangkan. Potong pita kepada jalur 2 titik dan atur pita untuk membentuk satu graf. 3. pek kuasa. (6 markah) 4. Adakah nilai pecutan bagi setiap pemberat itu sama dengan g (pecutan disebabkan oleh graviti di bumi)? Terangkan. Bahan: Pengepit. Apakah kesimpulan yang boleh dibuat mengenai daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? (5 markah) 3. (6 markah) 2. 2.Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. jangka masa detik. Ulang langkah 3 dengan menggunakan jisim 50 g dan 100 g. bina graf dari jalur masing-masing dan kemudian tentukan pecutan setiap pemberat. 4. 50 g dan 100 g dan selotep Prosedur: 1. Kepit jangka masa detik di sebelah atas kerusi. dawai penyambung.

6 . Adakah anda fikir bunyi yang sama atau berbeza dengan bunyi tiupan yang dihasilkan oleh botol? Terangkan. Pada botol A. Bandingkan bunyi yang anda hasilkan daripada tiupan di atas botol dengan ketukan tepi botol. Apa yang anda dengar? 3. Sentuhkan hujung tala ke atas air. pembaris meter. Apabila anda ketuk perlahan-lahan tepi botol A dengan pensil. Apa yang anda memerhatikan? 2. Rekodkan pemerhatian anda. Ramalkan perbezaan bunyi yang anda dengar. Bagi setiap botol.Praktikal 3: Membuat muzik . Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Aktiviti: Untuk menunjukkan pengeluaran kualiti bunyi yang berbeza. 9. Rekod kelangsingan setiap bunyi. Botol A diisi ¼ penuh air. Masukkan air ke dalam 3 botol kaca yang serupa. Uji ramalan anda mengetuk botol B dan C dengan pensil yang sama . Apakah perbezaan kelangsingan untuk setiap botol? Jelaskan pemerhatian anda. Cari frekuensi bunyi undara dalam setiap botol menggunakan tala bunyi yang disediakan. air. Prosedur: 1. Beri alasan bagi ramalan anda itu. Isi mangkuk dengan air. Dekatkan ke telinga anda. botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (4 markah) 2.Kualiti Bunyi (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan dan menjelaskan bagaimana kualiti bunyi yang berbeza dihasilkan. Ramalkan apa yang berlaku. hembus merentasi mulut botol sehingga menghasilkan bunyi yang nyaring. Kemudian ukur ketinggian air di dalam setiap botol. ukur jarak dari bahagian atas botol ke permukaan air. tala bunyi. anda menghasilkan bunyi yang lain. 4. Rekodkan ukuran anda. Ketuk tala bunyi lagi. bongkah kayu dan pensil. 7. Rekod kelangsingan setiap bunyi.rendah. Terangkan setiap bunyi dari segi kelangsingan . Dengar bunyi yang anda hasilkan. Terangkan bagaimana terhasilnya bunyi dalam prosedur 7? Botol manakah hasilkan kelangsingan tertinggi? Apakah yang menyebabkan perubahan dalam kelangsingan dari botol ke botol? (6 markah) 3. Dalam prosedur 6. 6. sederhana atau tinggi. mangkuk. 8. 5. Uji ramalan anda dengan meniup botol B dan C. Bahan: 3 botol kaca yang sama. Ketuk tala bunyi ke atas sebongkah kayu . botol B diisi ½ penuh air dan botol C diisi ¾ penuh air.

Adakah kesemua alat-alat muzik ini mempunyai persamaan? (4 markah) 7 . Dengan melihat data di jadual anda.(4 markah) 4. bagaimanakah panjang ruang udara menjejaskan kelangsingan? Bagaimana ketinggian air menjejaskan kelangsingan? (4 markah) 5. Apakah kesimpulan yang anda boleh katakan tentang hubungan antara bunyi yang dihasilkan dengan medium pergerakan bunyi? (3 markah) 6. Seruling dan serunai ialah alat muzik tiupan jenis kayu dan trompet ialah alat tiupan jenis loyang. Fikirkan: Biola ialah alat muzik bertali.

Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran mikroskop majmuk? Uji idea anda.Praktikal 4: Mikroskop dan teleskop (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menentukan faktor penting bagi meningkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Membina teleskop astronomi mudah anda dan menguji dengan memerhati kepada satu objek jauh. Tentukan pembesaran teleskop anda. 3. Bina mikroskop majmuk dan kemudian uji dengan memerhati satu objek kecil. 3. Apakah yang telah anda pelajari daripada kedua-dua aktiviti di atas? (8 markah) 8 . pemegang kanta. plastisin. Bagaimana anda boleh meningkatkan kuasa pembesaran teleskop? Uji fikiran anda. Apakah langkah berjaga-jaga yang boleh diambil dalam melaksanakan projek di atas? Mengapa? (8 markah) 4.5 D. 2. Bagaimanakah anda tingkatkan kuasa pembesaran kedua-dua teleskop astronomi dan mikroskop majmuk? (5 markah) 3. 7 D. 14 D. 20 D) Aktiviti 1: Membina teleskop astronomi yang mudah Prosedur: 1. (4 markah) 2. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu teleskop astronomi mudah. Anda diberi dua kanta penumpu yang berbeza jarak fokus. Tentukan pembesaran mikroskop majmuk anda. Terangkan dengan bantuan gambarajah bagaimana anda boleh bina satu mikroskop majmuk. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. kanta cembung (2. Bahan: Pembaris meter. Aktiviti 2: Membina mikroskop majmuk Prosedur: 1. Nyatakan fungsi kedua-dua kanta objek dan kanta mata teleskop astronomi. 2.

Anda ingin memasang deretan lampu-lampu menggunakan beberapa mentol. Perhatikan kecerahan mentol yang satu lagi. Litar A Litar B 2. 9 . Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika satu lagi mentol disambung siri kepadanya? Jelaskan (3 markah) 5. ameter. Kemudian longgarkan satu mentol dalam setiap litar. beberapa dawai. Rekod bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Pasang suis. 6. (3 markah) 2. Perhatikan kecerahan kedua mentol. (3 markah) 3. Rekod bacaan ameter dan voltmeter dalam litar setiap. Bahan: Pemegang bateri. Tutup suis. suis dan dua mentol lampu untuk setiap litar. Sekarang pasang semula mentol tadi dalam litar A. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. 2 bateri. Bina jadual yang sesuai untuk rekod bacaan. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika salah satu daripada mentol terbakar? Terangkan. Sekarang sambung ameter dan voltmeter dalam kedua-dua litar di atas. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar siri jika salah satu daripada mentol terbakar keluar? Terangkan. 4. Bagaimanakah kesemua kecerahan lampu-lampu itu boleh dikekalkan sama? Sambungan apa yang harus anda gunakan? Sambungan mentol bersiri atau selari? (4 markah) 4. dawai bersalut. Apakah yang akan berlaku kepada mentol dalam litar selari jika satu lagi mentol lain disambungkan selari dengannya? Terangkan. Lakukan juga untuk litar B. 5. Perhatikan kecerahan kedua-dua mentol.Praktikal 5: Litar Elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk tentukan kebaikan dan kelemahan litar siri dan selari. Bina kedua-dua litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. voltmeter dan 3 mentol Aktiviti 1: Membina litar siri dan selari Prosedur: 1. bateri.

Perhatikan kecerahan baki mentol. Sambungkan ameter dan voltmeter untuk mengukur beza keupayaan setiap mentol dan arus yang melaluinya. Sambungkan suis dan perhatikan kecerahan mentol. Bina jadual yang sesuai untuk merekod bacaan. Pasang semula mentol 1 dan keluarkan mentol 2.(3 markah) Aktiviti 2: Membina satu siri gabungan dan litar selari Prosedur: 1. Sekarang keluarkan mentol 1. Rekodkan bacaan kedua-dua ameter dan voltmeter. Adakah anda mahukan litar di rumah anda bersiri atau lselari atau gabungan keduaduanya? Jelaskan hujah anda. (3 markah) 3. 5. (3 markah) 2. 4. dawai bersalut dan tiga mentol lampu. (3 markah) 10 . Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 1 dikeluarkan? Terangkan. Rekod bacaan ameter dan voltmeter. 2. 3. suis. Apakah yang berlaku kepada mentol lain dalam litar apabila mentol 2 dikeluarkan? Terangkan. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Perhatikan kecerahan baki mentol. Bina litar yang ditunjukkan di bawah dengan menggunakan pemegang bateri. bateri.

Apa yang berlaku apabila magnet diletakkan pegun di tengah-tengah gegelung? Terangkan. Perhatikan apa yang berlaku apabila: (A) (B) (C) (D) (E) Kutub Utara magnet bergerak masuk ke dalam gegelung? Kutub Utara magnet bergerak keluar dari gegelung? Kutub Utara magnet bergerak dengan cepat ke dalam gegelung? Gegelung bergerak ke arah magnet? Magnet dibiarkan pegun di tengah-tengah gegelung? 3. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. (2 markah) 3. Bahan: Dawai kuprum bersalut. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan ke dalam gelung yang berlilitan yang banyak? Terangkan. 4. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan magnet ini. Sambungkan hujung dawai ke galvanometer. Aktiviti 1: Menyiasat arus teraruh. Keluarkan tabung didih untuk dapatkan satu gegelung dawai. tabung didih dan 2 magnet bar. Apa yang berlaku apabila sebuah magnet yang lebih kuat digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. galvanometer.Praktikal 6: Induksi dan penghantaran arus elektrik (4 jam) Hasil Pembelajaran: Untuk menyiasat faktor-faktor yang mempengaruhi magnitud teraruh semasa. Apa yang berlaku apabila magnet digerakkan dengan cepat ke dalam gegelung? Terangkan. Sambungkan dua hujung tak bersalut gelung ke galvanometer yang sensitif. Hasilkan magnet yang lebih kuat dengan mengikatkan dua atau tiga magnet bar bersama-sama. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub selatan magnet. (2 markah) 5. Lilitkan tabung didih dengan dawai kuprum sebanyak 10 . Prosedur: 1. 2. (2 markah) 6. Ulangi prosedur 2 (A) hingga (E) menggunakan kutub utara magnet. Sekarang dapatkan gegelung dawai kuprum sebanyak 40 liltan.20 lilitan. (2 markah) 2. (2 markah) 4. Apa yang perlu anda lakukan untuk meningkatkan magnitud arus teraruh? (1 markah) 11 . Apa yang berlaku apabila magnet bar digerakkan ke dalam gegelung? Terangkan. 5.

Apakah nama transformer ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Bilangan lilitan dalam gelung sekunder kini lebih kecil daripada gelung primer. Bahan: PVC meliputi wayar kuprum. Bagaimana anda mengukur kuasa input dan output untuk transformer penaik. Transformer penaik meningkatkan arus di gelung sekunder atau primer? (1 markah) 2. 2. Dalam transformer di atas. Gegelung ini disebut sebagai gegelung primer.Aktiviti 2: Membina transformer penaik dan penurun voltan Hasil Pembelajaran: Untuk menunjukkan penggunaan transformer dalam penghantaran elektrik. Kirakan nisbah output kuasa kepada input kuasa. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. voltmeter AU dan pengapit teras C. 4. Sekarang terbalikkan sambungan kedua-dua gegelung primer dan sekunder. 5. Lilitkan kira-kira 25 lilitan dawai di teras C kedua dan sambungkan hujung gegelung ke mentol. 3. Apakah nama pengubah ini? Hidupkan suis dan rekod ukuran anda. Gambar rajah di bawah menunjukkan bagaimana kedua-dua meter itu disambungkan untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung primer. suis. bekalan kuasa AU. ameter AU. bilangan lilitan gelung sekunder adalah lebih besar daripada lilitan gelung primer. 2 teras besi lembut C. Apakah nama nisbah ini? 12 . Prosedur: 1. Lilitkan kira-kira 10 lilitan dawai bersalut di teras besi lembut C. Sekarang sambung semula kedua-dua meter untuk mengukur beza keupayaan dan arus dalam gegelung sekunder seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah. Kirakan nilai-nilai mereka? (2 markah) 3. Kemudian sambungkan gegelung ini kepada bekalan kuasa AU dan suis. mentol.

(2 markah) 6. (2 markah) 13 . Kirakan nilai-nilai input kuasa dan output kuasa bagi tnsformer penurun? (2 markah) 8. Kehilangan kuasa dalam kabel = I2R di mana I ialah arus dan R ialah rintangan kabel Bagaimana ini kehilangan kuasa boleh dikurangkan? (2 markah) 5. Transformer penurun meningkatkan arus dalam gelung primer atau gelung sekunder? (1 markah) 7. Jelaskan peranan transformer dalam membantu mengurangkan kehilangan kuasa semasa penghantaran elektrik. Jelaskan peranan transformer penurun dalam penghantaran elektrik. kehilangan kuasa di setiap kabel elektrik dikira dengan menggunakan formula seperti berikut. Dalam penghantaran elektrik.(2 markah) 4.

keapungan dan tenggelam Termometri dan keseimbangan dalam termometri 14 .SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS SEHARIAN Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah Jadual Kandungan PPIK 1 2 3 Kerja dan mesin Topik Muka Surat 15-16 17 18 Julangan.

batang lidi. Yang manakah berhenti dahulu? Jelaskan jawapan anda. B a) Tolak dengan hujung jari secara serentak bekas A dan B. Jelaskan apa yang akan berlaku jika (i) benang B ditarik dengan perlahan ke bawah. Bekas A disi penuh dengan pasir dan bekas B disi sepertiga pasir. Neraca mampat spring kerap digunakan di kedai-kedai. 200 g. c) Rajah di bawah menunjukkan satu objek yang digantung dengan benang A. 15 .Penyiasatan secara praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah PPIK 1a : Inersia dan daya 1. pembaris setengah meter. Yang manakah mudah dihentikan? Jelaskan jawapan anda. pemberat 500 g. (ii) benang B direntap ke bawah. 1 kg. A Objek berat B benang 2. 400 g dan 500 g. Sediakan dua bekas A dan B. b) Ayunkan bekas A dan B pada amplitud yang sama dan biarkan kedua-dua bekas itu berhenti. 300 g. Dalam eksperimen ini anda dikehendaki mencari nilai pemalar spring k bagi neraca ini. Perhatikan pergerakan keduadua bekas. Bahan: Neraca mampat spring. Gantungkan kedua-dua bekas seperti rajah di bawah.

5. Yang manakah lebih mudah. Tuliskan satu laporan berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah.Kaedah : 1. Plot graf untuk tentukan nilai pemalar spring. Ulang eksperimen dengan pemberat yang selebihnya. 16 . 4. Letakkan lidi di atas mangkuk neraca. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Pasang dua set landasan yang dicondongkan seperti rajah di bawah: 0. Kaedah: 1. 3. Letakkan pemberat 500 g atas mangkuk neraca dan rekod berat pemberat 500 g dan bacaan di pembaris. Catatan bacaan spring semasa pergerakan tetap bongkah.5 m m 10 cm 1m Bongkah kayu 10 cm Tarik sebongkah kayu di atas kedua-dua landasan condong. neraca spring. Rekod bacaan di pembaris. membentuk hipotesis. Bahan: Landasan. menguji hipotesis anda . 2 takal dan 2 bongkah kayu Aktiviti: Membina mesin mudah dan kompaun. PPIK 1: Kerja dan mesin Hasil pembelajaran: Membina mesin mudah dan kompaun. pembaris lidi Neraca mampat spring 2.

anda akan _____________ keupayaan mekanikal. 4. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. Tulis satu laporan tentang 3 aktiviti di atas berdasarkan format yang berikut: Mengenal pasti masalah. 2. Jelaskan bagaimana keupayaan mekanik dan kecekapan model anda boleh ditingkatkan. Rancangkan dan rekakan satu model yang melibatkan mesin ringkas untuk menyelesaikan masalah ini. menguji hipotesis anda.Bila anda gandakan panjang landasan atau satah condong. Bina 4 set takal dengan bebanan yang sama seperti ditunjukkan rajah di bawah: Yang manakah antara set takal itu memerlukan daya kecil untuk mengangkat beban? Jelaskan jawapan anda. Di akhir aktiviti ini. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 17 . 3. membentuk hipotesis. Penguasaan Pengetahuan Dan Kemahiran Soalan: 1. Anda dikehendaki menyelesaikan masalah memetik buah di pokok yang tinggi.

2 biji telur. Sekarang letakkan dengan perlahan 3 bebola plastisin satu persatu di pusat perahu masing-masing. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas yang berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. 2. Di akhir aktiviti ini. Bolehkah suatu objek yang lebih padat daripada apungan air di atas air? Terangkan. Aktiviti: Menyiasat keapungan atau tenggelam satu jasad dalam cecair Prosedur: 1. Mengapa objek terapung atau tenggelam dalam badan cecair? 2. 3. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? 18 (3 markah) . PPIK 2: Julangan. dan 5 bebola plastisin (setiap 50g). larutan garam.Penyiasatan praktikal Melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. Soalan: 1. Isikan dua silinder bersenggat. Rekod pemerhatian anda. 3. 4. keapungan dan tenggelam Hasil Pembelajaran: Menyiasat syarat-syarat yang penting untuk julangan. Letakkan kedua-dua bot ke dalam mangkok yang berisi ¾ penuh air. Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. 6. satu dengan air paip dan lain-lain dengan larutan garam. Ambil 2 bebola plastisin dan setiap satu bentukkan 2 perahu. Berikan kesimpulan bagi setiap pemerhatian ini. mangkok. membentuk hipotesis. Letakkan telur di dalam setiap silinder dan perhatikan apa yang berlaku. keapungan dan tenggelam Bahan: Dua silinder bersenggat. Nyatakan faktor-faktor yang memberi kesan kepada keapungan objek. 5. menguji hipotesis anda. Rekod pemerhatian anda. satu dengan sisi yang rendah dan satu lagi sisi yang lebih tinggi.

Bekas makanan direka bentuk untuk menyimpan makanan panas dan sejuk. habuk kayu. Lukiskan pelan anda. PPIK 3: Termometri dan Keseimbangan Dalam Termometri Hasil Pembelajaran: Untuk mereka bentuk dan membina bekas makanan yang berkesan bagi menyimpan bahan panas dan sejuk. tali. Menguji rekaan anda. Soalan: 1. Buat model anda. Tulis laporan mengenai aktiviti di atas berdasarkan format berikut: Mengenal pasti masalah. beg plastik. kapas. Pertamanya. kotak kadbod. 2. jawab soalan-soalan berikut: (a) (b) (c) (d) Apakah yang telah anda pelajari dari aktiviti-aktiviti ini? (10 markah) Bahagian manakah dalam kurikulum sains sekolah rendah terdapatnya pengajaran topik ini? (2 markah) Bincangkan bagaimana anda boleh menggunakan aktiviti-aktiviti ini dalam pengajaran dan pembelajaran? (10 markah) Apakah peranan guru dalam aktiviti-aktiviti ini? (3 markah) 19 . Aktiviti: Membina bekas makanan untuk mengekalkan kepanasan atau kesejukan makanan anda. Bahan: Makanan (ayam panas dan Coco-cola). 4. menguji hipotesis anda. Jelaskan pelan anda. merekod dan menganalisis data dan kesimpulan anda. membentuk hipotesis. senaraikani bahan-bahan penebat haba yang baik. 5. Adakah model anda berkesan? Mengapa? 2. ais. 3.Penyiasatan praktikal melibatkan PPIK (Pedagogi Pengetahuan Isi Kandungan) Kurikulum Sains Sekolah Rendah. lembaran polisterin (1 m X 1m). Prosedur: 1. Kita gunakan peti sejuk untuk menyimpan makanan. dan pita selofan. Di akhir aktiviti ini. serkam kelapa. 6. gam. Bagaimanakah satu peti sejuk berfungsi untuk menyejukkan makanan? Penguasaan Pengetahuan Dan Soalan Kemahiran: 1. kertas perang.