P. 1
Plan Strategik Matematik Tahun 3

Plan Strategik Matematik Tahun 3

|Views: 27|Likes:
Published by Param Varaman
pelan strategik
pelan strategik

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Param Varaman on Aug 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

SJK(T) LADANG BATU KAWAN 14100 SIMPANG AMPAT PELAN STRATEGIK MATEMATIK TAHUN 3 (2013

)

MATLAMAT A. Meningkatkan prestasi matematik tahun 3. B. Menjadikan matematik sabagai mata pelajaran terulung pencapaianya. C. Mengukuhkan pemahaman murid tentang konsep nombor -nombor bermula dari tahun satu. D. Guru-guru tahap satu perlu berusaha untuk meningkatkan Penguasaan fakta asas terutamanya dalam empat operasi sebelum melangkah ke tahap dua. E. Guru-guru tahap dua pula perlu membiasakan murid tahap Dua menjawab soalan yang berkaitan dengan empat operasi secara spontan dalam masa lima minit setiap hari masa pelajaran matematik sahaja. F. Berusaha meningkatkan prestasi pencapaian matematik setiap tahun.

ISU A. B. C. D. E. F. G. Murid buta angka; tidak menguasai fakta asas Masalah tidak membuat kerja rumah atau latihan yang diberi dikelas. Masalah buta huruf dan tidak dapat membaca ayat matematik Murid lambat menulis dan lambat membuat latihan. ) Lemah dalam penguasaan sifir. Sukar menyelesaikan operasi bahagi yang melibatkan pembahagi dua digit Murid mengalami kesulitan dalam soalan penyelesaian masalah kerana tidak dapat mentransformasi ayat dalam perkataan ke ayat matematik. H. Lemah dalam pendaraban yang melibatkan dua nombor empat digit dan dua atau tiga digit. I. Pecahan- Murid tidak mahir untuk menyamakan penyebut pecahan dalam operasi tambah dan tolak. PROGRAM/AKTIVITI 1) 2) 3) 4) Program celik nombor ( Tahap 1 ) Program bijak fakta asas ( Tahun 1 hingga 6 ) Program bijak sifir ( Tahun 2 hingga 6 ) Lembaran kerja pengukuhan / pemulihan.

. - SASARAN Murid tahun 3 TEMPOH PERLAKSANAAN Sepanjang tahun.PROSES KERJA/ STRATEGI 1) Perancangan i) Penyelarasan peringkat sekolah. dan yang sesuai ). Di sediakan Oleh ----------------------(UMATHEVI A/P RAKKIYAPPAN) GURU MATA PELAJARAN . Taklimat pengendalian program yang perlu dijalankan oleh guru-guru Matematik Mengadakan mesyuarat panitia matematik sebelum Melaksanakan sesuatu program.carta. Pra-Ujian setiap kali selepas aktiviti pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan. Mengadakan rekreasi matematik setiap selepas murid menguasai kemahiran yang dipelajari. iv) v) Jadual waktu pelaksanaan program. (Senarai semak penguasaan murid). ii) Ujian Diagnostik Ujian diagnostik ini dijalankan sebelum memulakan tajuk yang baru supaya dapat mengesan kelemahan / pengetahuan sedia ada pada murid.Lembaran kerja yang sesuai dengan tahap murid.Menyediakan bahan bantu mengajar (benda konkrit. ii) Senarai nama murid yang mengikuti setiap program yang dijalankan. Pengajaran Dan Pembelajaran .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->