P. 1
Pengurusan Bilik Darjah Yang Melibatkan Murid Berkeperluan Khas

Pengurusan Bilik Darjah Yang Melibatkan Murid Berkeperluan Khas

|Views: 64|Likes:
Published by Azelin Abdul Majid
EDU 3104 pengurusan bilik darjah dan tingkah laku
EDU 3104 pengurusan bilik darjah dan tingkah laku

More info:

Published by: Azelin Abdul Majid on Aug 12, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/12/2013

pdf

text

original

PENGURUSAN BILIK DARJAH DAN TINGKAH LAKU EDU 3104

AZELIN BINTI ABDUL MAJID NUR HAYATI BINTI HAMDIN SITI NOR ASMIDAR B ZAKARYANSOR

PENGURUSAN BILIK DARJAH YANG MELIBATKAN MURID BERKEPERLUAN KHAS

KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS
 Kanak – kanak yang menunjukkan ciri perkembangan yang berbeza daripada kanak-kanak biasa

 Kanak – kanak yang menghadapi masalah tertentu seperti masalah penglihatan, komunikasi, pertuturan, pendengaran, emosi dan tingkah laku, masalah pembelajaran terencat akal atau pintar cerdas.

Menurut Individuals With Disabilities Act ( IDEA) Kanak-kanak berkeperluan khas termasuklah mereka yang menunjukkan satu atau beberapa keadaan yang memerlukan pendidikan serta perkhidmatan khas. .

terencat akal sederhana dan teruk. keluarga dan Masyarakat  Cacat fizikal teruk. keluarga dan Masyarakat. kecacatan yang tidak membolehkan kanak-kanak tersebut belajar di sekolah biasa.  Kementerian Pembangunan Wanita. pendengaran dan masalah pembelajaran .  Kementerian pelajaran Malaysia  Murid-murid pemulihan khas dan berkeperluan khas  Cacat penglihatan. Di Malaysia. pendidikan untuk kanak-kanak ini terletak di bawah Kementerian pelajaran Malaysia dan Kementerian Pembangunan Wanita.

Pendidikan Khas Bermasalah Penglihatan Program Pendidikan Insklusif Pendidikan Khas Bermasalah Pendengaran PROGRAM Program Pendidikan Khas Teknik dan Vokasional Program Pendidikan Khas Prasekolah Program Pendidikan Khas Integrasi .

Kecacatan Fizikal Kecacatan Pendengaran Pintar Cerdas Dan Berbakat Kecacatan Penglihatan Hiperaktif ( Adhd. Add) KATEGORI KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS Terencat Akal Autistik Lewat Perkembangan Disleksia Masalah Pembelajaran Kecacatan Pertuturan .Masalah Emosi Dan Tingkah Laku.

American Association Of Mental Deficiency ( AAMD ) Batasan dalam fungsi intelek dan kemahiran – kemahiran penyesuaian seperti komunikasi, penjagaan diri, kehidupan harian, sosial, kesihatan dan keselamatan, akademik, riadah dan kerja. ( Eggen & Kauchak, 2004)

CIRI-CIRI MURID TERENCAT AKAL
Kadar pembelajaran rendah Kemajuan dalam akademik agak terhad Kesukaran dalam memahami idea-idea abstrak Sukar membuat generalisasi Lemah kemahiran bahasa Kelemahan dalam pemindahan pembelajaran Masalah ingatan Tingkah laku sosial yang kurang matang

pecahkan dan diulang  Kemahiran baru diulang dan dipraktikkan  Menyediakan aktiviti berdasarkan pengalaman  Menyediakan Rancangan Pendidikan Individu .PENGURUSAN BILIK DARJAH YANG MELIBATKAN MURID BERKEPERLUAN KHAS Perkara yang harus diambil kira:  kadar pembelajaran murid yang lambat  Arahan yang diberikan ringkas  Arahan perlu dipecah .

.

MASALAH KEROSAKAN SENSORI Masalah kecacatan fizikal Masalah penglihatan Masalah pendengaran Masalah komunikasi Cerebral palsy Muscular dystrophy Spina bifida Sawan (epilepsy) .

Masalah Kecacatan Fizikal .

 Ciri-ciri  Sukar dalam pergerakan dan koordinasi tubuh mereka  Peringkat sederhana – cemerkap dalam pergerakan  Peringkat serius – kekejangan otot  Masalah lain yang dihadapi  Pertuturan. penglihatan dan terencat akal .Cerebral Palsy  Kecacatan yang melibatkan disfungsi pada otak dan kerosakan fungsi psikomotor. bahasa.

cepat berasa letih  Guru perlu tahu tentang  Penggunaan kerusi roda  Alat pendakap  Ubat-ubatan . lumpuh.Muscular Dystrophy  Kelemahan dan kemerosotan sel-sel otot.  Ciri-ciri  Badan lemah.

Spina Bifida  Ketidakupayaan yang disebabkan oleh kecacatan pada tulang belakang  Sebab  Perkembangan fetal yang tidak normal  Terdiri daripada tiga keadaan  Spina bifida occulta  Spina bifida meningocele  Spina bifida myelomeningocele ( paling serius sehingga menyebabkan lumpuh kaki dan tubuh badan ) .

ganggu pernafasan. gagal bagi respons. hilang kawalan usu besar & pundi kencing  Tahap sederhana  Melibatkan sebahagian kecil otak  Tidak dapat menumpukan perhatian.Sawan ( epilepsy )  Serangan atau pergerakan badan yang tersentak-sentak di luar kawalan  Sebab  Aktiviti neurokimia yang tidak normal pada bahagian otak  Tahap serius  Melibatkan sebahagian besar otak. berlarutan sehingga beberapa minit. tidak sedar apa yang terjadi di sekitar .

butang baju.PENGURUSAN BILIK DARJAH YANG MELIBATKAN MURID DENGAN SAWAN  Guru harus tenang dan meyakinkan pelajar lain  Guru sentiasa menyoal dan mengulang ( tahap rendah )  Murid diletakkan di atas lantai dan kepala disendengkan ke tepi  Mengalihkan semua objek yang mungkin berisiko  Melonggarkan tali pinggang. tudung tali leher .

Masalah Penglihatan .

 Kerosakan visual yang boleh menjejaskan pembelajaran di dalam bilik darjah  Tahap visual  Normal – 20 / 20  Buta – 20 / 200  Separa penglihatan – 20 / 70 dan 20 / 200 .

.Ciri-ciri Bermasalah Penglihatan  Sukar membaca cetakan yang kecil  Sukar membezakan abjad  Memegang buku dengan rapat atau jauh dari mata  Kesilapan baca maklumat di papan putih  Sering gosok mata  Squint – tutup sebelah mata atau kerut dahi  Hilang minat apabila memerhatikan aktiviti yang jauh dari pandangan  Sering sakit kepala  Mata merah dan berair.

PENGURUSAN BILIK DARJAH YANG MELIBATKAN MURID DENGAN MASALAH PENGLIHATAN  Suasana bilik darjah konsisten  Perabot atau alatan yang menghalang pergerakan murid diletakkan di tempat yang sesuai  Bahan bacaan dengan cetakan yang besar  Tempat duduk yang dekat dengan papan putih  Murid lain digalakkan menolong rakan bermasalah penglihatan  Menggalakkan murid menggunakan pita rakaman atau komputer  Didedahkan dengan sistem membaca dan menulis braile .

Masalah Pendengaran .

 2 jenis  Separa pendengaran  Pekak  Separa pendengaran  Berkomunikasi seperti biasa  Mendengar suara guru dan memerhati pergerakan bibir guru  Pekak  Kerosakan pendengaran yang menghalang seseorang daripada memproses maklumat linguistik walaupun dengan bantuan alat pendengaran .

Ciri-ciri Bermasalah Pendengaran  Menghadap sebelah telinga ke arah pengucap  Gagal ikut arahan  Kerap kali meminta untuk mengulangi pengucapan  Tidak faham atau salah faham apabila tidak pandang wajah pengucap  Keliru dan mudah mengalihkan perhatian  Pertuturan tidak lancar dan hadapi masalah bahasa  Sebut perkataan baharu dengan tidak betul  Bergantung dengan rakan untuk arahan dan tugasan  Tidak berminat ambil bahagian dalam perbincangan kelas .

bercakap dengan jelas  Maklumat yang disampaikan disokong dengan bahan bantu visual  Menulis maklumat penting di papan putih  Galakkan buddy system  Sedia aktiviti sosial  Murid dilatih membaca ucapan dan guna bahasa isyarat  Menggunakan teknologi dalam P&P .PENGURUSAN BILIK DARJAH YANG MELIBATKAN MURID DENGAN MASALAH PENDENGARAN  Diberi tempat duduk di baris hadapan  Guru pandang murid.

Masalah Komunikasi .

suara . Sebab  Masalah bahasa  Masalah pertuturan  Masalah bahasa  Keupayaan murid memahami sesuatu bahasa serta menggunakan untuk menjelaskan idea  selalunya pendiam. gagap . tidak melibatkan diri dalam perbincangan kelas. bergantung pada komunikasi bukan lisan  Masalah pertuturan  Kesukaran menghasilkan bunyi untuk tujuan bercakap dab berkomunikasi  Penyebutan.

autistik. trauma atau penyakit tertentu ( aphasia ) . terencat akal.Faktor Masalah Bahasa  Perkembangan bahasa yang lewat  Murid tidak menerima stimulasi bahasa pada peringkat awal kanak-kanak  Masalah pembelajaran. masalah penglihatan atau pendengaran  Kecederaan pada bahagian otak. masalh emosi.

( model ) .PENGURUSAN BILIK DARJAH YANG MELIBATKAN MURID DENGAN MASALAH PERTUTURAN  Guru menunjukkan sikap sabar dan tidak cuba melengkapkan ayat murid  Elak daripada meminta mereka memberi respons yang cepat  Elakkan membetulkan sebutan mereka di hadapan kelas  Guru menyebut dengan jelas agar dapat diikuti oleh murid.

Masalah pembelajaran .

Diskalkulia (Dyscalculia) Disleksia (Dyslexia) Disgrafi (Dysgraphia) KATEGORI .

disleksia Merupakan masalah membaca Keadaan yang menghalang seseorang memproses perkataan atau imej yang dilihat dan menghantarnya ke otak Tidak berkaitan dengan masalah penglihatan dan kecerdasan murid .

Masalah yang diwarisi dan mungkin kelihatan dalam beberapa anggota ahli keluarga yang sama Boleh diatasi dengan kaedah pengajaran yang betul .

Ciri ciri Kesilapan menterbalikkan perkataan Kurang kesedaran dan minta terhadap buku mahupun pembelajaran Membaca dengan perlahan Penyebutan yang tidak tepat dan kurang fasih .

Pembelajaran bahasa lewat dan mempunyai perbendaharaan kata yang terhad Mempunyai masalah pembelajaran huruf abjad dan bunyi kepada huruf serta kesukaran dalam mengingati bunyi tersebut Masalah kefahaman seperti tidak dapat mengenal pasti idea utama .

diskalkulia Merupakan masalah mengira Sering melakukan kesilapan dalam pengiraaan Tidak berkaitan dengan masalah penglihatan. ketakutan mahupun kecerdasan murid .

Ciri ciri Respon yang lambat dalam pengiraan Keliru dengan simbol matematik dana salah baca nombor Sukar mengingati fakta matematik Keliru dengan operasi dan konsep kerja matematik .

susunan perenggan yang tidak berstruktur. tatabahasa. dan perletakan tanda baca di tempat yang salah . masalah ejaan.disgrafi Melibatkan dua masalah: kesukaran menulis secara fizikal dan tugasan kognitif seperti merakam teks Melibatkan kesukaran seperti tulisan yang lemah.

Ciri ciri
Pertuturan yang sukar difahami
Kelewatan dalam memahami dan menggunakan bahasa Kesukaran dalam memahami arahan Sukar meyimpan maklumat yang dipelajari

Kesukaran dalam menyelesaikan masalah Konsep kendiri yang negatif

Mudah mengalihahkan perhatian

Kemahiran sosial yang tidak matang

Kerap tidan menyiapkan atau melengkapkan tugasan Kesukaran dalam memotivasikan diri atau menyellaraskan aktiviti dengan sendiri Pergantungan terhadap guru dan rakan untuk menyiapkan tugasan

.

AUTISTIK (AUTISM) .

Autism Spectrum Disorder (ASD) Autism Masalah perkembangan yang mengakibatkan masalah komunikasi lisan dan bukan lisan serta interaksi sosial seseorang individu Muncul pada peringkat awal kanak-kanak (1 – 3 tahun) .

Mengganggu bahagian perkembangan otak Memberikan kesan kepada Tingkah laku Bahasa Kesannya Interaksi sosial Menyukarkan keupayaan individu untuk berkomunikasi dan berhubung dengan orang lain .

Respon yang luar biasa kepada stimulasi sensori Tarlampau suka pada sesuatu objek Ciri ciri Mengasingkan diri Tidak suka pada perubahan dalam rutin Lewat perkembangan Enggan bercakap Cenderung melakukan gerak badan yang berulang Kemahiran soaila dan komunikasi yang lemah .

Kanak-kanak dengan masalah autism sukar dikenal pasti kerana menunjikkan ciri-ciri masalah lain seperti masalah pertuturan bahasa Memerlukan pemeriksaan pakar Tidak boleh dirawat. mesalah sepanjang hayat Terapi dan inversi tingkah laku hanya dapat mengurangkan simtom .

Pengurusan bilik darjah yang melibatkan murid-murid dengan masalah autism Guru perlu menyediakan murid-murid lain untuk menerima kahadiran murid autism Guru perlu meyediakan diri .

Persekitaran tempat duduk murid bebas daripada bahan merbahaya Guru menggunakan stratergi pengurusan tingkah laku Mendapatkan bantuan dan nasihat pakar serta guru pendidikan khas .

.

LEWAT PERKEMBANGAN .

kemahiran sosial. sosial. . dan tingkah laku pada peringkat-peringkat tertentu dalam hidup mereka tidak berlaku pada masamasa yang boleh diterima sebagai norma dan akan memberikan kesan kepada perkembangan bahasa. dan psikomotor mereka. emosi. pertuturan. kognitif.MERUJUK Perubahan-perubahan ke atas proses kanak-kanak melaluiperubahan fizikal.

Ciri ciri Ketidakupayaan mengikat tali kasut Memegang pen atau pensil dengan cara yang salah Tulisan tidak kemas Sukar bergaul khususnya dalam persekitarn baru .

Cemerkap Gaya berjalan yang tidak betul Kesukaran menjalankan aktiviti seperti mengayuh basikal Masalah dalam berinteraksi dan membina hubungan dengan rakan .

Perbendaharaan kata yang terhad Sebutan kerap kali tersalah Cenderung menggunakan ayat-ayat pendek Kurang memberi sumbangan dalam perbincangan .

Penggunaan teknologi Makanan seimbang Fizikal terapi Cara-cara membantu Perkhidmatan psikologi Perubatan .

. MERDEKAKAN mereka dari DISKRIMINASI.Jangan biarkan MEREKA terpingir.

.

. •Kebiasaanya kanak-kanak mempunyai masalah hiperaktif mempunyai masalah Kekurangan tumpuan atau tumpuan yang singkat. •Hiperaktif – istilah yang digunakan bagi kanak-kanak yng mempunyai tingkah-laku yang terlampau aktif (overactive) dan mengganggu (disruptive).ADD).ATTENTION DEFICIT-HYPERACTIVE DISORDER (ADHD) Konsep Dan Definisi Hiperaktif dan Masalah Kurang Tumpuan (Attention Deficit Disorder.

dan impulsif  .HIPERAKTIF kanak-kanak yang mudah terangsang. hiperaktif. lasak atau tidak mendengar cakap  ada tiga gejala utama yang nampak dalam perilaku seorang anak. iaitu inatensi.

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder –III (DSM-III) yang dikeluarkan oleh Persatuan Psikologi Amerika (APA) telah memperkenalkan istilah Attention Deficit Disorders (ADD).Turutan Sejarah atau Peristiwa Tahun Pada awal kurun ke-20. Pada tahun 1980 Beberapa tahun kemudian . Peristiwa Kanak-kanak ini dikenali sebagai hyperkinetic dan dikatakan mengalami kecacatan otak yang minima. Wujud kecelaruan sama ada istilah ini termasuk bersamasama hiperaktiviti Istilah ini didefinisikan semula supaya meliputi kedua-dua jenis kategori tersebut dan dikenali sebagai Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Hyperaktif + ADD = ADHD Hyperaktif ADHD ADD .

ADHD – hiperaktif impulsif 3.iaitu:1. 2005). Terdapat 3 kategori ADHD berdasarkan definisi oleh Persatuan Psikologi Amerika (Marilyn Friend.kurang tumpuan 2.gabungan .merupakan satu corak tidak memberi tumpuan.ADD .ADHD . impulasi dan/ atau hiperaktiviti-Impulasif yang lebih kerap atau teruk berbanding kebiasaan yang dilihat pada individu pada tahap-tahap perkembangannya. • ADHD.Definisi Attention Deficit – Hyperactivity Disorder (ADHD) •Persatuan Psikologi Amerika (APA) – mendefiniskan ADHD sebagai kecelaruan psikologi dengan petanda-petandanya dapat dikesan sebelum umur 7 tahun.

dan impulasif – melakukan sesuatu tanpa berfikir. Sentiasa aktif. kerap mengelamun dalam kelas. tidak teratur.ADHD ADHD – kurang tumpuan • tidak memberi tumpuan •Kanak-kanak tersebut meninggalkan bahagian mustahak tugasan yang diberikan. ADHD – hiperaktifimpulsif ADHD – gabungan • Mempunyai petunjuk seperti kurang tumpuan dan hiperaktif . dan kerap kali pelupa.impulsif • jumlah pergerakan yang sangat tinggi. dan banyak cakap . selalu berlari-lari. •Kanak-kanak jenis ini kerap mengetuk-getuk meja dan menggoyanggoyang kerusi.

CIRI-CIRI KANAK-KANAK ADHD Dibincangkan oleh Marilyn Friend (2005):Ingatan kerja Kongnitif Pertuturan arah kendiri Kawalan emosi & motivasi Membentuk Semula Sosial dan emosi Ciri-ciri Individu ADHD Akademik Perhargaan kendiri Keupayaan bersosial Tingkah laku agresif Ciri-ciri tingkah laku lain Tingkah Laku Wujud bersama masalah lain .

•Keupayaan untuk mengasingkan kekecewaan dan masalah emosi bagi menyiapkan tugasan. Namun lemah dalam kemahiran ini. •Terdapat Kanak-kanak ADHD tidak dapat mengatasi masalah emosi dan tugasan lalu berlari keluar kelas . dan mengikut arahan. Kawalan emosi & motivasi .Ciri Kongnitif Huraian •Boleh mengingati tugasan dan beberape banyak masa utk siapkan tugasan. meyelesaikan masalah. Namun tidak dapat mengingati arahan daripada guru. Ingatan kerja Pertuturan arah kendiri •Mekanisme ini digunakan oleh pelajar untuk membuat refleksi tentang perkembangan tugasan.

. maklumat tentang fungsian sosial pelajar ADHD adalah jelas. •Mereka kerap hadapi masalah dalan menyesuaikan diri dengan tututan sosial di sekolah dan tempat lain. Kefungsian sosial • Berbeza dengan penghargaan diri. •Contohnya bermasalah dalam menyelesaikan tugasan yang kompleks. •Jika banyak penghargaan akan menganggap dirinya banyak kekuatan. Membentuk semula Ciri Sosial dan Emosi Penghargaan Diri • Merujuk kepada tanggapan seseorang terhadap dirinya sebagai seorang individu.Ciri Kongnitif Huraian •Aktivit mental melibatkan keupayaan perkara yang diperhatikan dan menyatukan bahagianbahagian utk melaksanakan tindakan baru.

. Ada yang sangat lemah dan ada yang boleh mengikuti pelajaran dengan baik setelah melalui intervensi dan proses pembelajaran yang berkesan. Malah ada pelajar ADHD yang tergolong dalam kategori pintar cerdas dan berbakat.Ciri-ciri Akademik Terdapat perbezaan yang luas bagi ciri-ciri akademik kanak-kanak ADHD ini.

atau enggan membuat tugasan yang memerlukan pengekalan daya mental seperti kerja sekolah . tidak suka. dan •Mengelak. • Kerap membuat kesalahan akibat cuai.Agresif • Kerap memulakan pergaduhan atau pertengkaran Ciri-ciri Tingkah Laku Ciri-ciri tingkah laku yang lain. •Tidak mahu mendengar apabila bercakap dengannya. •Sukar mengatur tugasan dan aktiviti. •Gagal menyiapkan kerja sekolah.

6. dan tidak diperolehi (misalnya selepas kemalangan). tetapi wujud dalam diri sendiri. ADHD adalah kronik. Menunjukan kecelaruan tanpa mengira keadaan dan tempat. 2. 5. Sukar menyiapkan tugasan yang diberikan. Kecelaruan adalah berkembang bermula sebelum umur 7 tahun dan biasanya boleh dikesan oleh ibu bapa ketika masih kecil lagi. Murid dengan ADHD mempunyai tahap impulsitivito yang tidak sesuai dengan umur mereka. . 8. sangat aktif berbanding dengan murid lain. 7. Petunjukpetunjuk ADHD lebih menonjol di sekolah di sebabkan struktur dan juga jangkaan di situ. ADHD tidak disebabkan oleh situasi persekitaran atau ketidakupayaan yang lain. Tidak boleh duduk diam. Tidak upaya untuk memberi tumpuan 4.Kewujudan ADHD Bersama Masalah Yang Lain 1. mengambil masa yang panjang. 3.

PUNCA TERJADINYA ADHD Faktor Keturunan • Individu dengan corak ADHD berkemungkinan besar mempunyai corak ADHD dalam keluarganya (Genetik) Faktor Fisiologikal Faktor Persekitaran Faktor Biokimia Perbezaan Fungsi Otak • Individu yang mengalami ADHD. tidak dipecahkan dan serap semula dengan sempurna dalam otak individu dengan ADHD • Faktor fisikoligi merupakan punca utama kepada ADHD Kecederaan Otak • Disebabkan oleh penggunaan dadah. terdapat kurang aktiviti elektrikal dan kurang tindak balas terhadap rangsangan bagi bahagian-bahagian tersebut Persekitaran • Bahan kimia dalam otak (nuerotransmitter) memancarkan maklumat dari salah satu daripada tiga bahagian di atas kepada bahagian yang lain. . merokok atau pengambilan alkohol oleh ibu yang hamil.

Lebih banyak bertindak. Sentiasa bersifat pemaaf dan lenyapkan kemarahan dan kekecewaan anda setiap hari. Elakkan krisis-sebaliknya merancang ke depan untuk situsi masalah. 4. Ibu bapa . dan proses pengajaran dan pembelajaran. Ingat ini bukan salah anda dan bawa bertenang 10. 8. dendaan/ hukuman.KEPERLUAN PENDIDIKAN KANAK-KANAK DENGAN ADHD Keperluan pendidikan kanak-kanak ADHD memerlukan intervensi dari awal yang melibatkan ibu bapa. Beri anak maklum balas serta merta 2. bukannya bercakap 7. Bureau on Learning Disabilities (BOLD) telah memberikan 10 prinsip yang boleh diamalkan oleh ibu bapa iaitu. guru. Hendaklah sentiasa tetap dengan keputusan 6. Sentiasa ingat bahawa anak ADHD tidak dapat lari dari masalah 9. tingkah laku. Hasil tingkahlaku dikenakan masa yang lebih lama dan lebih berat ( contoh . Beri maklum balas yng kerap 3. 1. Gunakan ganjaran terlebih dahulu sebelum menghukum/ dendaan 5. sokongan pesekitaran.

• Guru • Guru perlu mempunyai pengetahuan yang luas tentang ADHD dan dapat melaksanakan pengajaran dan pembelajaran dengan berkesan. Kemahiran mengurus tingkah laku dapat membantu guru mnegawal dan membentuk tingkah laku Sokongan Persekitaran • • • • Menetapkan peraturan kelas yang jelas dan membincangkan jangkaan yang diharapkan Menyediakan dan mematuhi rutin harian kelas dan mengingatkan murid sekiranya terdapat sebarang perubahan Menyusun pembelajaran – menjadikan pembelajaran lebih aktif dengan cara memberi murid peluang bergerak Susunan kelas hendaklah bebas daripada gangguan tumpuan perhatian. .

• Intervensi Tingkah Laku • • Memberi ganjaran dan pengukuhan bagi tingkah laku yang diingini yang ditunjukkan Strategi pencegahan – iaitu menghentikan tingkah laku yang tidak sesuai ketika baru bermula atau ketika masih ringan Token ekonomi – memberi ganjaran dalam bentuk token ( sticker. minta murid mengulang arahan tersebut kepada anda Pecahkan tugasan yang kompleks/ besar kepada bahagian-bahagian yang lebih kecil Gunakan banyak tindak balas aktif sepanjang pengajaran Gunakan kaedah pelbagai sensori dalam pembelajaran Libatkan pelajar dalam aktiviti pembelajaran. • Intervensi Pengajaran • • • • • Arahan yang diberikan hendaklah jelas. syiling palstik. dan lengkap Apabila memberi arahan. dll) yang mempunyai nilai ekonomi. ringkas. aiitu boleh ditukar dengan barang yang disukai. .

MASALAH PINTAR CERDAS ATAU BERBAKAT .

bahasa.MASALAH PINTAR CERDAS  Mempunyai keupayaan dan prestasi tinggi dari segi intelek. mereka cipta) sikap kepimpinan keseniaan atau lakonan . mempunyai bakat luar biasa (muzik. kreatif.

belajar dengan cepat kerana mereka boleh menggunakan kemahiran metakognitif terlebih awal.  .CIRI-CIRI KANAK-KANAK PINTAR CERDAS IQ tinggi – lebih dari 130  Keupayaan pelbagai  Pemerosesan Maklumat .

. Fleksibiliti: boleh menukar corak pemikiran. Ketulinan:boleh mengeluarkan idea yang tidak dijangka.menunjukkan kebolehan-kebolehan berikut: i. Elaborasi: boleh meluaskan idea dan menilai kesan. Kreativiti Tinggi . iv. iii. ii. Kelancaran fikiran: boleh mengeluarkan idea yang banyak.

 Kemahiran Metakognisi Tinggi kebolehan memfokus kemahiran. memanjangkan idea menilai dan  . merancang pendekatan menyelesai masalah. boleh menentukan keutamaan. memilih maklumat untuk menyelesai masalah. mensintesis maklumat.Prestasi Luar Biasa .menunjukkan prestasi yang sangat cemerlang jauh daripada kanak-kanak biasa yang sebaya umurnya.

 . kehendak yang kuat untuk menguasai kemahiran baru.  Motivasi kendiri yang tinggi. Motivasi intrinsik lebih ketara pada kanak-kanak pintar serdas.Berupaya mengurus kendiri dengan cemerlang.  Kemahiran menumpukan perhatian yang tinggi.

.   Mempunyai lokus kawalan dalaman yang tinggi: belajar dari kesilapan. mengubahsuai bahasa. lebih persisten dan pembelajar yang reflektif. mencipta lagu dan cerita. Berdikari. insentif yang tinggi untuk berjaya. menjalankan arahan untuk membuat pelbagai tugasan secara berurutan. Kemahiran bahasa dan percakapan yang tinggi: boleh guna metafor dan analogi.

boleh berempati.  Mencari kesempurnaan.  . boleh menjadi pemimpin. boleh membuat penghakiman moral.Kemahiran sosial yang tinggi: kurang egosentrik.  Mempunyai penghargaan kendiri yang tinggi. bermain permainan dengan cekap.

permainan berbentuk simulasi  Program Ekspress • Melibatkan pembelajaran topik-topik pada aras lebih tinggi. . • Sama ada bekerjasama dengan orang yang lebih tua ataupun memisahkannya daripada rakan sekelas bagi membolehkannya belajar dalam mengikut kadar sendiri. Cth: projek.Pengurusan Bilik Darjah  Program Penggayaan • • Melibatkan aktiviti yang dapat memberi kefahaman yang lebih mendalam berkaitan sesuatu topik.

MASALAH TINGKAH LAKU DAN EMOSI .

. terutamanya mereka yang mengalami masalah pembelajaran yang teruk.Masalah tingkah laku/emosi Masalah tingkahlaku dan kurang kemahiran penyesuaian diri adalah keadaan yang biasa terjadi di kalangan kanakkanak dan remaja bermasalah.

tidak mahu menurut kata Sikap terlalu bergantung Sikap suka mengelak Tingkahlaku pasif .Antara masalah tingkahlaku di kalangan kanak-kanak dan remaja adalah seperti berikut: Tingkahlaku ganas Menentang.

Sebahagiannya adalah akibat dari ketidakseimbangan bahan kimia dalam otak dan kekurangan fungsi luar kawal otak. Jika sesuatu tingkahlaku itu dianggap bermasalah. biasanya ia telah dipelajari dari sesuatu situasi sebelumnya. kebanyakkan daripada mereka mempunyai masalah tingkahlaku akibat daripada kesukaran secara umum dalam kemahiran menyesuaikan diri seperti berkomunikasi.Punca-punca masalah tingkah laku Kebanyakan daripada perangai/kelakuan adalah dipelajari. Manakala jika berkaitan dengan kecacatan. kemahiran mengurus kehidupan seharian dan kemahiran mengawal emosi dan sosial. .

Ciri-ciri masalah tingkah laku 1. Kebanyakkannya akan mengalami gangguan dalam aspek berikut: Interaksi sosial (Lebih suka bersendirian) 2. Minat dan aktiviti Suka membuat gerakan berulang-ulang yang aneh 4. Masalah dalam aktiviti motor/fizikal Menjadi terlalu aktif atau terlalu lembab . Komunikasi (lisan dan bukan lisan) Sukar untuk meluahkan keinginan sendiri 3.

Peraturan-peraturan juga harus sesuai dengan umur murid. Peraturan harus jelas dan dimaklumkan kepada semua murid.Pengurusan Bilik Darjah Guru kelas perlu bekerjasama dengan ibu bapa dan guru kaunseling dalam usaha membantu pelajar tersebut. . Hukuman yang diberikan mestilah setimpal dengan kesalahan dan dilaksanakan secara adil.

Memberikan peneguhan positif misalnya memuji murid yang menunjukkan tingkah laku yang baik. . Misalnya membantu murid mengenal pasti tingkah laku yang dikehendaki serta tingkah laku yang perlu dikurangkan (Albert0 & Troutman. 1999) Murid harus diberi peluang memperbaiki kesilapan mereka. Mengajar teknik mengurus diri. Tidak mengendah kelakuan disruptif yang ditunjukkan oleh murid bagi mengelak daripada meneguh kelakuan tersebut.

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->