Rancangan Pelajaran Harian Pendidikan Jasmani (Pergerakan Lokomotor – Ketingting) Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Sub Tajuk Tarikh

Masa Tahun Bilangan Murid Objektif Pembelajaran : : : : : : : : : Pendidikan Jasmani 2-Kemahiran Pergerakan Asas Lokomotor (Ketingting) 12 September 2005 9.00-9.30 Pagi 3 Cemerlang 38 Orang ( Perempuan=18, Lelaki=20) Pada akhir Pengajaran dan Pembelajaran, murid dapat; Psikomotor: Melakukan aktiviti ketingting dengan teknik yang betul dan selamat sejauh kirakira 3 meter tanpa henti sekurang-kurangnya 3 daripada 5 kali percubaan. Kognitif: Menandakan dengan betul sekurang-kurangnya 8 daripada 10 aktiviti ketingting pada lembaran kerja. Afektif: mempamerkan perasaan gembira serta menunjukkan semangat kesukanan semasa melakukan aktiviti secara individu ataupun berkumpulan Murid-murid pernah melakukan aktiviti ketingting pada tahun 1. Bertanggung jawab, tolong-menolong,patuh arahan dan bersyukur dengan nikmat tuhan Menjana idea, membuat ramalan, menyelesaikan masalah dan membuat keputusan, Tunjang 1-Kecergasan (Daya tahan dan Ketangkasan) Sains dan Matematik Skitel besar, skitel kecil, gelung, bola kecil, kayu, wisel Teori Kecergasan Pelbagai, Belajar Cara Belajar Aplikasi dalam pembinaan lembaran kerja Murid dapat meningkatkan kekuatan otot kaki supaya melakukan aktiviti lompatan dengan lebih tangkas pada masa akan datang.

Pengalaman sedia ada Penerapan nilai Unsur KBKK Penggabungjalinan Kesepaduan Alatan Strategi ICT KMD

: : : : : : : : :

Perkara Permulaan (5 minit) Aktiviti Aktiviti Pemanasan Badan i. Lari bebas.Guru memerhati dan membetulkan kesalahan pelajar (jika ada) iii.. lompat menggunakan sebelah kaki 5 langkah ke hadapan dan pusing semula ke tempat asal Ulang lakuan kearah warna skitel yang disebut oleh guru Ulang lakuan dengan menukar kaki Ulang lakuan secara bebas memilih arah dan kaki Organisasi Dalam kawasan bertanda skitel.seorang ketua dilantik untuk mengetuai aktiviti . -Murid membuat bulatan mengikut jantina . Fokus Pembelajaran Lari di atas bebola kaki dan badan condong sedikit ke hadapan Hayun tangan dari paras bahu hingga ke pinggang Mata pandang hadapan Secara berpasangan setiap individu akan membengkokkan sebelah kaki dengan tangan memegang kaki tersebut Berdiri bersebelahan dengan menyentuh bahu pasangan Cuba jatuhkan pasangan dengan menolak menggunakan bahu (dalam keadaan ketingting) Murid yang kekal dalam keadaan asal dikira pemenang Permainan diulang beberapa kali Bermula dengan menarik nafas melalui hidung dan lepas melalui mulut sebanyak 3 kali Aktiviti secara berurutan dari kepala hingga kaki dalam kiraan 8 Aktiviti diakhiri dengan menarik nafas sebanyak 3 kali dan menghembus dengan suara yang kuat pada ulangan terakhir bengkokkan lutut dan memegang hujung kaki dengan sebelah tangan. Regangan dari kepala hingga kaki - Langkah 1 ( 6minit) Asas Ketingting - - Ulang lakuan dengan menukar kaki Ulang lakuan secara bebas memilih arah dan kaki . “Laga Ayam” - Tulis jarak berapa. Catatan / Strategi Alatan: Petunjuk: = skitel G = guru x = murid Wisel Penerapan Nilai: Yakin Semangat Patuh arahan KBKK: Menjana Idea Menyelesaikan masalah Membuat keputusan Nilai: Yakin dengan potensi diri serta berdikari tanpa mengharapkan bantuan Nilai: Bersyukur dengan anggota badan yang sempurna Strategi: BCB KG/KB/Memproses maklumat x x x x x G x x x x ii.

Guru akan mengumumkan pelajar yang paling pantas pada setiap sesi. . Tarik Nafas Refleksi: Guru merumus tajuk - Lari bebas sambil hayun tangan di sisi badan Tarik nafas melalui hidung dan hembus melalui mulut Ulang lakuan sebanyak 3 kali dalam kiraan 8 S: Aktiviti apakah yang kamu telah lakukan tadi? Berlari bebas dalam kawasan bertanda skitel Nilai: Patuh arahan Kerjasama KBKK: Menjana idea Membuat keputusan . lari bebas ii.Permainan diulang beberapa kali sehingga kesemua pelajar berpeluang melakukan ketingting sekurang-kurangnya 3 kali ulangan Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan berbaris di setiap penjuru X X X X X X Alatan: Bola Gelung Wisel Nilai: Rajin Patuh arahan Kerjasama Penggabung jalinan: Tunjang kecergasanketangkasan KG/KB/Mengaplikasi * X X X * * * * * * * X X X Penutup (3 minit) Aktiviti Gerak Kendur: i. Petunjuk: = Skitel kecil 0.Apabila guru menyebut nombor.5m = Kayu Nilai: Bersungguh-sungguh Patuh arahan KBKK: Membuat keputusan Menyelesaikan masalah Kemuncak (10 minit) Permainan Bersyarat: “Merebut Bola Emas” Aktiviti Kumpulan .Setiap pelajar diberikan nombor sebagai identiti . murid berkenaan akan ketingting kearah bola emas ditengahtengah bulatan dan membawa pulang ke tempat asal juga secara ketingting .Langkah 2 (6 minit) Ketingting Berhalangan - Pelajar membentuk 2 kumpulan mengikut jantina Berbaris lurus dan ketingting melepasi halangan kayu Setiap pelajar melakukan ketingting menggunakan kaki kanan Ulang lakuan menggunakan kaki kiri Ulang lakuan menggunakan kedua-dua kaki secara selang-seli Pelajar diingatkan supaya melakukan dengan teknik yang betul dan bukannya berlumba Alatan.

Kemungkinan jawapan KG/KF/ Penyoalan KG/KB/ Memproses makluma .Lembaran kerja  S.Soalan  KJ.pelajaran - KJ: Ketingting S: Bagaimana kamu melakukan ketingting? KJ: Membengkokkan sebelah kaki dan melompat menggunakan sebelah kaki .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful