NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

" Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris. kek johnny. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing. Atlanta. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. Afrika. memburu. Miami. Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole." Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah. yang dipanggil "Patois. England. Makanan lain termasuk kari kambing. ikan escovitch dan ayam kari. Acara sukan yang popular di Jamaica. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika. Jamaica didiami oleh Arawaks. Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. The sukan utama adalah bola sepak. keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka. dan ikan kembung. Sepanyol. dan penanaman kecil ubi kayu. daging babi jerk." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. dan kriket. buah Sukun panggang. Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. Bahamas. Boston. dan Amerika Utara. udang lada.Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. Belanda dan Portugis. yang dikenali sebagai bola sepak. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. Akibatnya. 2 . New York.

Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. dan yang menjadi dat. terdapat 293. sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat. beliau. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman.5 juta Jamaicans. Dan. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka. muzik. dan dalam erti kata yang lebih kecil.549 berwarna dan 15. sudah tentu. terutamanya di England.400 kilometer persegi dalam saiz. Agama yang unik. 68. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th. Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone. Perancis dan Scotland.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika. tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian. dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika. Oleh itu menjadi de. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal.Tarian muzik dewan juga sangat popular. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass. Sepanyol dan Portugal. Dari Britain. Dalam tahun 1990-an. Dengan perhambaan daripada gambar. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan. terdapat dianggarkan kira-kira 4. bentuk seni bina. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica. dalam beberapa kes. 2. Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri. Amerika Syarikat dan Kanada. Kristian. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844. muzik. Syria dan Nepal . mereka menjadi dem. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. 3 .menghasilkan campuran unik dan menarik kaum.128 hitam. Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans." Gantinama.776 orang putih yang tinggal di Jamaica. jadi gigi menjadi Teet.

Agama yang telah merebak ke banyak negara lain. Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. terutama nubuatan Perjanjian Lama. Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu. Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. untuk berdiri bangga. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup. Dalam tahun 1930-an. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme. 4 . Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. terutamanya di kalangan orang kulit hitam. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania. Kemudian. terdapat loghat dan irama bahasa." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. Sesetengah mendengar gema Welsh. sudah tentu. Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga. Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari. pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu.

membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. The Maroons. dan callaloo. 5 . yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup. pawpaws. sweetsops ." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng. kemasyhuran limpah. buah pala dan lada Scotch Bonnet. tarikh untuk 1845 apabila . Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini . melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan. termasuk duckunoo. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka. pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga. untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho. termasuk kari dan rempah yang lain." Pokok bumbu Cengkih asli.berikutan pemansuhan perhambaan . tetapi lebih spicier.dan epal bintang itu. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica. Kari kambing.MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking".tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi. serta lebih eksotik guineps. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. yang dianggap paling hangat di bumi. puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa. pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang. buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh. yang rasanya skuasy seperti sedikit. Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung. memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol. ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik. kelapa dan nanas. sentiasa dalam pelarian. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang.resipi rahsia mengawal dengan rapi . bawang putih. apabila dicampur dengan oren dan susu pekat. sumber allspice.pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. Jadi jangan halia. keturunan penganan daging Inggeris. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal.

di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. pilihan berkisar dari Pit babi kasual. thyme dan lada panas. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. daun bawang. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis. Di Montego Bay. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. kering udang dibumbui dijual oleh beg. Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini. (Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. kepada Town bersejarah Restoran House. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. di mana jerked babi adalah khusus. Gerakan Rastafari I-tal. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. Di Negril. atau vegetarian. seperti juga Charela Inn Le Vendome. Daun Bawang. tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. Atau cuba yang Norma di Wharf. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik. thyme dan buah pala. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan.) 6 . bawang. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons. tomato. Lagi sehingga di Blue Mountains. makanan banyak terdapat di Negril. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. cuba Blue Mountain Inn. Untuk keanggunan dan suasana. biji bumbu Cengkih.

Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft. Orlando. Manchester. Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore. Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 .The Hungry Lion . Hotel Villa Bella. juga di Negril. Lauderdale (Winter). Chicago. terkenal untuk sarapan gaya Jamaica. London. Miami. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. Lauderdale. New York. mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica. yang termasuk ackee dan saltfish. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. Ft. (Apabila masak. Newark. Montreal. Los Angeles. beberapa batu dari Mandeville. buah-buahan ackee menyerupai telur.

Panama. 40 min. Grand Cayman. 15 min. Port of Spain.Gateways To Kingston Only: Antigua. Barbados.* 3 hrs. 3 hrs. 3 hrs. 10hrs. St. Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. 15 min. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt.* 5 hrs. 3 hrs. 20 min. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba. Maarten. Bogota. Columbia. 20 min. 45 min. Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. 15 hrs. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St. 3 hrs. 8 .* 3 hrs. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo. 30 min. 40 min. St. 3 hrs.

Fri. 19 hrs. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St. 10 hrs. Cruise Lines Ship Departure City Freq.* 1 hr.* 5 hrs. FL Fri. FL Miami. 30 min. 30 min. 13 hrs. Destiny Paradise Miami.* 8 hrs. 5 hrs. 1 hr.* 3 hrs. 40 min. 30 min.* 6 hrs. 30 min. 13 hrs.* 4 hrs.* 14 hrs.* 4 hrs. 5 hrs.Ft. 3 hrs. 13 hrs. 9 . 45 min. 2 hrs. 20 min. 3 hrs. Louis Tokyo Toronto 1hr. 45 min. 3 hrs. 3 hrs. 30 min. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. 40 min. 30 min. * Lay-over time included.* 4 hrs. 25 min. 15 min. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues. 30 min. 30 min.

Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans. Sea Princess Lauderdale. 2 FL weeks Tampa. Celebrity Cruises Ft. Volendam Thurs. Thurs. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed.2 weeks Celebration *Triumph Miami. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami. Miami. Every Lauderdale. Every Century Lauderdale. Norwegian 800-327-7030 10 . 2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon. Ocho Rios Tues. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. Thurs. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft. Princess Cruises 800-421-0522 Ft. FL Thurs. Sun. FL Weekly Miami.

Montego Bay telefon . Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat. Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami. FL Voyager Thurs. Miami. 11 .kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay. Enchantment Miami. Wed. bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan. ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager.922-6620./Sun.952-4842.. iaitu kira-kira perjalanan enam jam. Sat. yang terbesar di dunia. Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains . NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1. Kingston telefon .. Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Tertakluk kepada perubahan tanpa notis. TAXI . FL Weekly Miami.Satu kata-kata nasihat . FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed.Norwegian Sky Miami. Mon. FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun.000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang).

Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort.Bas mini . Mereka sering kali sesak. 12 . Memandu di sebelah kiri. LAIN . yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu.Motosikal. mengetahui harga sebelum menaiki pesawat.At yang kaki Blue Mountains. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north. Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam. moped. kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi. Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean.Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu. Mereka mempunyai merah lesen plat PP. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. dan seperti teksi. Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. anda mungkin mahu menyewa kereta. pentadbiran dan budaya pulau itu.00 setiap hari. Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica. Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa. Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki.Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. Kos purata adalah $ 65. dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA .000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. dan juga boleh melambai ke bawah.

anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House. Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur. Atau. dalam abad ke-17. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat. Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan.ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery. Sebuah bandar muzium. Dibina pada tahun 1523. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston. di mana kubur yang tertua bertarikh 1699. atas alasan bekas ladang. Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah . adalah sarang lanun terkenal . bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar.Port Royal . di mana. melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir. Melawat tempat itu. yang meriah persegi.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). galeri dan teater. Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia. Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948. dengan kebenaran khas. Sejarah adalah mana-mana . disko. 13 . sesak di mana tentera British sekali digerudi. untuk Parade. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba. Berhampiran University of kampus Hindia Barat. sehingga tahun 1872.serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. yang menempatkan koleksi seni Jamaica. Berwarna-warni dan pelbagai. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam.dari Gereja Kingston Negeri. British . berkelah di pantai atau melawat taman botani. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran. Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh.

Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga. Kolam. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan. meningkat dan karang tiang gergasi.000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu. Pelayaran.844 kilometer. Jogging. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen. Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan. Tenis... sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan . kedai pro. 6.. Bar.. Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan. Tel: 876-922-3386 / 8 14 . yang meningkat dengan lebih daripada 7. bintang. Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu. par 72. Parasailing. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar. Snorkeling. Air Terjun Climbing. ngarai dan celah .

196 kilometer.kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik. kedai pro. Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental. Polo . Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental. Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track . Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . restoran. Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers. 6.Spring Malar 18 lubang. bar. par 70. Clubhouse.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka.

Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental. Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 .Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica. Continental Strawberry Hill Jamaica.

17 .