NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. udang lada." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. ikan escovitch dan ayam kari. Akibatnya. memburu. keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. Bahamas. buah Sukun panggang. dan Amerika Utara. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka. New York. Miami. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. yang dikenali sebagai bola sepak. dan ikan kembung. Afrika. The sukan utama adalah bola sepak. 2 . Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. Atlanta. yang dipanggil "Patois. dan penanaman kecil ubi kayu. Jamaica didiami oleh Arawaks. Sepanyol. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. dan kriket. Belanda dan Portugis. Boston. Acara sukan yang popular di Jamaica." Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah." Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris.Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. Makanan lain termasuk kari kambing. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris. England. Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole. kek johnny. Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. daging babi jerk. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing.

Dari Britain. Sepanyol dan Portugal. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844.menghasilkan campuran unik dan menarik kaum. muzik. bentuk seni bina. Dalam tahun 1990-an. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang. Dan. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone. 68." Gantinama. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya. Agama yang unik. Dengan perhambaan daripada gambar. Perancis dan Scotland. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal.400 kilometer persegi dalam saiz. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. terdapat dianggarkan kira-kira 4. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya. beliau. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi.549 berwarna dan 15. Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t. dan yang menjadi dat. dalam beberapa kes. Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri.128 hitam. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka. terdapat 293. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. 2. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica. Oleh itu menjadi de. terutamanya di England. Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri. Kristian. 3 . Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman. sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th. Amerika Syarikat dan Kanada. sudah tentu. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian.776 orang putih yang tinggal di Jamaica. mereka menjadi dem. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat. Syria dan Nepal . dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika.Tarian muzik dewan juga sangat popular. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. dan dalam erti kata yang lebih kecil. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans. jadi gigi menjadi Teet.5 juta Jamaicans. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan. muzik.

Dalam tahun 1930-an. Agama yang telah merebak ke banyak negara lain. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British. Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. sudah tentu. Sesetengah mendengar gema Welsh. Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie. Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. terutamanya di kalangan orang kulit hitam. Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme. Kemudian. pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica. 4 . Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu. terutama nubuatan Perjanjian Lama. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. terdapat loghat dan irama bahasa. untuk berdiri bangga.

bawang putih. yang dianggap paling hangat di bumi. tetapi lebih spicier. serta lebih eksotik guineps. melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean.dan epal bintang itu. termasuk kari dan rempah yang lain. Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini . kelapa dan nanas. tarikh untuk 1845 apabila .MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. yang rasanya skuasy seperti sedikit. membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. dan callaloo. sentiasa dalam pelarian. yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup. sumber allspice. puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa. Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho." Pokok bumbu Cengkih asli. mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking". sweetsops . buah pala dan lada Scotch Bonnet. 5 . keturunan penganan daging Inggeris. The Maroons. termasuk duckunoo. pawpaws. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal.tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi.pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. kemasyhuran limpah.resipi rahsia mengawal dengan rapi . buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang. memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng. Jadi jangan halia. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka. Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica. ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri. Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik. pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan.berikutan pemansuhan perhambaan . Kari kambing. apabila dicampur dengan oren dan susu pekat.

Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. di mana jerked babi adalah khusus. kepada Town bersejarah Restoran House. Di Montego Bay. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. thyme dan buah pala. Atau cuba yang Norma di Wharf. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu. thyme dan lada panas. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan. di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru.) 6 . bawang. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons. seperti juga Charela Inn Le Vendome. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. (Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. kering udang dibumbui dijual oleh beg. atau vegetarian. Lagi sehingga di Blue Mountains. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. pilihan berkisar dari Pit babi kasual. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. cuba Blue Mountain Inn. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. biji bumbu Cengkih. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. Di Negril. daun bawang. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. Gerakan Rastafari I-tal. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. Daun Bawang. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. Untuk keanggunan dan suasana. tomato. tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. makanan banyak terdapat di Negril.

Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. buah-buahan ackee menyerupai telur. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. Lauderdale. Montreal. Chicago.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica. London. Lauderdale (Winter). Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft.The Hungry Lion . Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore. New York. terkenal untuk sarapan gaya Jamaica. Hotel Villa Bella. Orlando. Manchester. yang termasuk ackee dan saltfish. Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 . juga di Negril. Los Angeles. Ft. Newark. mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian. (Apabila masak. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. beberapa batu dari Mandeville. Miami.

3 hrs. 15 hrs.* 3 hrs. 20 min. 15 min. 30 min. Panama. 40 min. Barbados. Columbia. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo.Gateways To Kingston Only: Antigua. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt. St. St.* 3 hrs. 45 min. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba.* 5 hrs. 10hrs. 3 hrs. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City. 40 min. Port of Spain. 15 min. 20 min. Maarten. Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St. 8 . Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. Grand Cayman. 3 hrs. 3 hrs. 3 hrs. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis. Bogota.

* 3 hrs. 3 hrs. 40 min. 2 hrs.Ft.* 5 hrs. 5 hrs. 19 hrs. 30 min. 30 min. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. 3 hrs. 40 min. 45 min. FL Fri. 13 hrs. 30 min.* 8 hrs.* 4 hrs.* 1 hr. 3 hrs. 30 min. Fri. 5 hrs. 30 min. FL Miami. 1 hr. 20 min. 13 hrs. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St. Louis Tokyo Toronto 1hr. 10 hrs. 30 min.* 4 hrs. 30 min. * Lay-over time included. 13 hrs. Cruise Lines Ship Departure City Freq. 9 . 3 hrs. 30 min. Destiny Paradise Miami. 45 min.* 6 hrs. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues. 25 min.* 14 hrs.* 4 hrs. 15 min.

FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. Princess Cruises 800-421-0522 Ft. Every Century Lauderdale. Every Lauderdale. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft. 2 FL weeks Tampa. Thurs. Volendam Thurs. FL Thurs. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Norwegian 800-327-7030 10 . Thurs. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami. Celebrity Cruises Ft. FL Weekly Miami. Ocho Rios Tues. Sun. Miami. 2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon. Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs.2 weeks Celebration *Triumph Miami. Sea Princess Lauderdale.

iaitu kira-kira perjalanan enam jam. Enchantment Miami. yang terbesar di dunia.922-6620. Tertakluk kepada perubahan tanpa notis.Satu kata-kata nasihat . Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami. Miami.000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang). Mon. Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. 11 .. ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager. TAXI . FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun. Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains .952-4842.. Sat. FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed. Montego Bay telefon . NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1.Norwegian Sky Miami. FL Voyager Thurs.kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay. FL Weekly Miami. bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan. Wed. Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat./Sun. Kingston telefon .

kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. dan seperti teksi. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki.Bas mini .000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica.At yang kaki Blue Mountains. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat. 12 . Kos purata adalah $ 65.Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu. mengetahui harga sebelum menaiki pesawat. Memandu di sebelah kiri. dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA . Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north.00 setiap hari. yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850. Mereka sering kali sesak. Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica.Motosikal. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya. Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort. pentadbiran dan budaya pulau itu. moped. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan. Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa. LAIN . Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. Mereka mempunyai merah lesen plat PP.Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean. anda mungkin mahu menyewa kereta. dan juga boleh melambai ke bawah. Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam.

tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir. Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam. sesak di mana tentera British sekali digerudi. Sejarah adalah mana-mana . Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh. Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948. dalam abad ke-17. Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah . Atau.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar. di mana kubur yang tertua bertarikh 1699.ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur. dengan kebenaran khas. galeri dan teater. berkelah di pantai atau melawat taman botani. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat. atas alasan bekas ladang.serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos. 13 . Sebuah bandar muzium. Berhampiran University of kampus Hindia Barat. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran.Port Royal . Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. yang menempatkan koleksi seni Jamaica.dari Gereja Kingston Negeri. melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. sehingga tahun 1872. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan. untuk Parade. seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery. yang meriah persegi. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston. Melawat tempat itu. disko. Dibina pada tahun 1523. British . Berwarna-warni dan pelbagai. adalah sarang lanun terkenal . Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). di mana.

ngarai dan celah . Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan. bintang. 6.844 kilometer. Jogging. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar. Bar.. sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan . Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang. Pelayaran. par 72. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan. Parasailing. Kolam.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga. yang meningkat dengan lebih daripada 7. meningkat dan karang tiang gergasi. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen.. kedai pro. Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains..000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu. Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu. Tel: 876-922-3386 / 8 14 . Snorkeling. Tenis.. Air Terjun Climbing.

Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental.196 kilometer. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental. Polo .kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik. kedai pro.Spring Malar 18 lubang. Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track . restoran. Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers. Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa. par 70. bar.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka. Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . Clubhouse. 6.

Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica. Continental Strawberry Hill Jamaica. Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 . Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful