NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

dan ikan kembung. dan Amerika Utara. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole. yang dipanggil "Patois. udang lada. Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. Jamaica didiami oleh Arawaks. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. Atlanta. Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. daging babi jerk. memburu. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika." Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris. 2 .Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. England. New York. Sepanyol. dan penanaman kecil ubi kayu. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka. dan kriket. The sukan utama adalah bola sepak. Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris. Afrika. yang dikenali sebagai bola sepak. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing. Boston. Bahamas. kek johnny." Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah. Acara sukan yang popular di Jamaica. Belanda dan Portugis. Miami. buah Sukun panggang. ikan escovitch dan ayam kari. Makanan lain termasuk kari kambing. Akibatnya.

terdapat 293.400 kilometer persegi dalam saiz. Oleh itu menjadi de. Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. 68.776 orang putih yang tinggal di Jamaica. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan.128 hitam. jadi gigi menjadi Teet. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat. Dari Britain. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi. Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans. sudah tentu. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri. muzik. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th. Perancis dan Scotland. sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama. Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica.5 juta Jamaicans. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang. Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t.menghasilkan campuran unik dan menarik kaum. Syria dan Nepal . muzik. mereka menjadi dem.549 berwarna dan 15. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. Kristian. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes. Amerika Syarikat dan Kanada. terdapat dianggarkan kira-kira 4. dalam beberapa kes. dan yang menjadi dat. Dan. Agama yang unik. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844. dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika. tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian.Tarian muzik dewan juga sangat popular. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. bentuk seni bina. Dalam tahun 1990-an. beliau. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka." Gantinama. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. Sepanyol dan Portugal. dan dalam erti kata yang lebih kecil. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman. Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass. terutamanya di England. 2. 3 . Dengan perhambaan daripada gambar.

Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris. Sesetengah mendengar gema Welsh. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga. 4 . untuk berdiri bangga. Dalam tahun 1930-an. Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari. terutamanya di kalangan orang kulit hitam. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. Agama yang telah merebak ke banyak negara lain. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. terdapat loghat dan irama bahasa." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu. Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica. terutama nubuatan Perjanjian Lama. sudah tentu. Kemudian. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British. Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian. Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson.

memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang. termasuk duckunoo. kemasyhuran limpah. tetapi lebih spicier. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. termasuk kari dan rempah yang lain. yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup. buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. tarikh untuk 1845 apabila . 5 . yang dianggap paling hangat di bumi. keturunan penganan daging Inggeris. Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho. Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh." Pokok bumbu Cengkih asli. dan callaloo. Kari kambing. The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. pawpaws. pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal. yang rasanya skuasy seperti sedikit. Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik. apabila dicampur dengan oren dan susu pekat. puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan. The Maroons.berikutan pemansuhan perhambaan . untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang. serta lebih eksotik guineps. melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean. membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. bawang putih. sumber allspice. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica.dan epal bintang itu.resipi rahsia mengawal dengan rapi . ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri. sweetsops .tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka. kelapa dan nanas.MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking".pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. sentiasa dalam pelarian. Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini . buah pala dan lada Scotch Bonnet. Jadi jangan halia.

seperti juga Charela Inn Le Vendome. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. (Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. Di Negril. kering udang dibumbui dijual oleh beg. thyme dan lada panas. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik. kepada Town bersejarah Restoran House. Untuk keanggunan dan suasana. thyme dan buah pala. daun bawang. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. Atau cuba yang Norma di Wharf. pilihan berkisar dari Pit babi kasual. bawang. Daun Bawang. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. tomato. Lagi sehingga di Blue Mountains.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru. di mana jerked babi adalah khusus. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. Gerakan Rastafari I-tal. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. makanan banyak terdapat di Negril. atau vegetarian.) 6 . tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. cuba Blue Mountain Inn. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. Di Montego Bay. biji bumbu Cengkih. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini.

Orlando. Chicago. Lauderdale. buah-buahan ackee menyerupai telur. beberapa batu dari Mandeville. juga di Negril.The Hungry Lion . (Apabila masak. Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft. Los Angeles. Newark. New York. Miami. Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 . Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica. Hotel Villa Bella. London. Manchester. Lauderdale (Winter). mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian. terkenal untuk sarapan gaya Jamaica. yang termasuk ackee dan saltfish. Montreal. Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. Ft.

3 hrs. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis. 20 min.* 3 hrs. 20 min. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba. Grand Cayman. Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. 3 hrs. 40 min. 30 min. 8 . 15 min.* 5 hrs. 15 hrs. 3 hrs. 3 hrs. 10hrs.Gateways To Kingston Only: Antigua. Port of Spain. Bogota. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City. St. 40 min. Barbados.* 3 hrs. 3 hrs. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St. Columbia. 15 min. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo. Maarten. Panama. Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. St. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt. 45 min.

Destiny Paradise Miami. 30 min. 30 min. 40 min. Fri. 30 min.* 4 hrs. 13 hrs. 45 min.Ft.* 8 hrs. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues. * Lay-over time included. 30 min. 30 min. 3 hrs. Louis Tokyo Toronto 1hr. 20 min. 30 min. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St. 30 min. FL Fri.* 6 hrs. 45 min.* 14 hrs. 3 hrs.* 4 hrs. 2 hrs. 1 hr. 25 min.* 4 hrs. 30 min. 13 hrs. 15 min.* 5 hrs. Cruise Lines Ship Departure City Freq. 19 hrs. 13 hrs.* 3 hrs.* 1 hr. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. 40 min. 3 hrs. 5 hrs. 3 hrs. FL Miami. 10 hrs. 5 hrs. 9 .

Ocho Rios Tues. 2 FL weeks Tampa. Every Century Lauderdale. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. Volendam Thurs.2 weeks Celebration *Triumph Miami. Miami. Sun. Every Lauderdale. FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. Norwegian 800-327-7030 10 . Princess Cruises 800-421-0522 Ft. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Thurs. FL Weekly Miami. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs. 2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon. Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans. Thurs. Sea Princess Lauderdale. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami. FL Thurs. Celebrity Cruises Ft. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft.

Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains . 11 . FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Tertakluk kepada perubahan tanpa notis.000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang). bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan.Satu kata-kata nasihat . Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. Mon. NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1. Wed. Enchantment Miami. Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat. FL Weekly Miami.kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay. ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager. Kingston telefon ./Sun. FL Voyager Thurs.. iaitu kira-kira perjalanan enam jam. TAXI . Sat. Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami.922-6620. Montego Bay telefon .Norwegian Sky Miami. yang terbesar di dunia. FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun.952-4842. FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed.. Miami.

Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah.At yang kaki Blue Mountains. LAIN .Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu. 12 . Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya. Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia.Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica. mengetahui harga sebelum menaiki pesawat. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa. Mereka mempunyai merah lesen plat PP.Bas mini . kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi. Mereka sering kali sesak. Memandu di sebelah kiri.000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. Kos purata adalah $ 65. Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica. dan juga boleh melambai ke bawah. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. pentadbiran dan budaya pulau itu. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan. yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean. dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA . anda mungkin mahu menyewa kereta. dan seperti teksi. moped.00 setiap hari.Motosikal.

di mana.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). Sebuah bandar muzium. 13 . Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948. yang meriah persegi. galeri dan teater. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran.serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston. di mana kubur yang tertua bertarikh 1699. Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. dengan kebenaran khas.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House. tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir. Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh.dari Gereja Kingston Negeri. seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery. Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. disko. Dibina pada tahun 1523.Port Royal . atas alasan bekas ladang. yang menempatkan koleksi seni Jamaica. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan. berkelah di pantai atau melawat taman botani. Sejarah adalah mana-mana . bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar.ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. Berwarna-warni dan pelbagai. British . sehingga tahun 1872. Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam. Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah . anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos. Melawat tempat itu. adalah sarang lanun terkenal . sesak di mana tentera British sekali digerudi. dalam abad ke-17. untuk Parade. Atau. melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. Berhampiran University of kampus Hindia Barat. Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur.

. kedai pro. Air Terjun Climbing. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan. Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang. sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan .844 kilometer. Tel: 876-922-3386 / 8 14 .. bintang. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen. 6. Tenis. yang meningkat dengan lebih daripada 7. Snorkeling. par 72. Bar. Kolam. Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan. Pelayaran. Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains. ngarai dan celah . meningkat dan karang tiang gergasi..000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu.. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar. Parasailing. Jogging. Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga.

Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers.kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik. restoran. Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track .Spring Malar 18 lubang. Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental. kedai pro.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka. Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . Polo . par 70. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental. Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston. Clubhouse. bar. 6.196 kilometer. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa.

Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 . Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental. Continental Strawberry Hill Jamaica.Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful