P. 1
Negara Jamaica

Negara Jamaica

|Views: 23|Likes:
Published by rin84
assg. Diploma Perlancongan
assg. Diploma Perlancongan

More info:

Categories:Types, Research
Published by: rin84 on Aug 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2014

pdf

text

original

NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. yang dipanggil "Patois. Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. Boston. dan Amerika Utara. keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. kek johnny. Belanda dan Portugis. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. Miami." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. buah Sukun panggang." Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. daging babi jerk. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. Bahamas. memburu. Afrika. udang lada. dan penanaman kecil ubi kayu. Makanan lain termasuk kari kambing. The sukan utama adalah bola sepak. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole. Jamaica didiami oleh Arawaks. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika. Atlanta. yang dikenali sebagai bola sepak. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing. Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. Akibatnya. Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. Acara sukan yang popular di Jamaica. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris. England. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. dan kriket. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka. dan ikan kembung." Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris. ikan escovitch dan ayam kari. Sepanyol. 2 . Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. New York. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika.

dalam beberapa kes. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya. mereka menjadi dem. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. dan dalam erti kata yang lebih kecil. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang." Gantinama. Dan. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya.400 kilometer persegi dalam saiz. Kristian. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes. 68. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian. dan yang menjadi dat. terutamanya di England. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka. Oleh itu menjadi de. sudah tentu. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan. Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t. Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans. Sepanyol dan Portugal. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844. bentuk seni bina. terdapat dianggarkan kira-kira 4.menghasilkan campuran unik dan menarik kaum. muzik. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri. Amerika Syarikat dan Kanada.128 hitam.Tarian muzik dewan juga sangat popular. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan. Perancis dan Scotland. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal. Syria dan Nepal . sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. muzik.776 orang putih yang tinggal di Jamaica.5 juta Jamaicans. beliau. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat. terdapat 293. jadi gigi menjadi Teet. Dalam tahun 1990-an. Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. 2. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica. 3 . Agama yang unik. Dari Britain. Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu. Dengan perhambaan daripada gambar.549 berwarna dan 15. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th.

pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu. Agama yang telah merebak ke banyak negara lain. Dalam tahun 1930-an. Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian. terutama nubuatan Perjanjian Lama.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica. sudah tentu. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga. Sesetengah mendengar gema Welsh. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British. terutamanya di kalangan orang kulit hitam. untuk berdiri bangga. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Kemudian. 4 . terdapat loghat dan irama bahasa.

apabila dicampur dengan oren dan susu pekat. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. tetapi lebih spicier. serta lebih eksotik guineps. dan callaloo. buah pala dan lada Scotch Bonnet.MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal. memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol. termasuk duckunoo. sentiasa dalam pelarian. puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa." Pokok bumbu Cengkih asli. sumber allspice. membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. keturunan penganan daging Inggeris. Kari kambing. kemasyhuran limpah. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka. pawpaws. yang rasanya skuasy seperti sedikit. tarikh untuk 1845 apabila .tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi. kelapa dan nanas. sweetsops . buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. bawang putih. yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang.berikutan pemansuhan perhambaan . pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang. termasuk kari dan rempah yang lain. melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean. yang dianggap paling hangat di bumi. Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini . mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking". Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh. ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri.pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung. Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng.resipi rahsia mengawal dengan rapi . pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga. The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik.dan epal bintang itu. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan. 5 . The Maroons. Jadi jangan halia. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica.

di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. biji bumbu Cengkih. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. makanan banyak terdapat di Negril. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis. tomato. atau vegetarian. (Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. Di Montego Bay. Lagi sehingga di Blue Mountains. pilihan berkisar dari Pit babi kasual. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons. daun bawang. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. Gerakan Rastafari I-tal. Daun Bawang. kepada Town bersejarah Restoran House. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. Untuk keanggunan dan suasana. seperti juga Charela Inn Le Vendome. Di Negril. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. cuba Blue Mountain Inn. Atau cuba yang Norma di Wharf. thyme dan lada panas. tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. bawang. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik.) 6 . thyme dan buah pala. di mana jerked babi adalah khusus. Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. kering udang dibumbui dijual oleh beg. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu.

Montreal. New York.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica.The Hungry Lion . London. Lauderdale. (Apabila masak. Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore. Manchester. juga di Negril. Lauderdale (Winter). terkenal untuk sarapan gaya Jamaica. buah-buahan ackee menyerupai telur. Newark. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. beberapa batu dari Mandeville. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. Los Angeles. Chicago. yang termasuk ackee dan saltfish. Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft. mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian. Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 . Hotel Villa Bella. Ft. Miami. Orlando.

* 3 hrs.* 3 hrs. 45 min. Grand Cayman. 3 hrs. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St. Columbia. 40 min. 15 hrs. Bogota. 8 . St. 10hrs. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City. St. 3 hrs. 3 hrs. Port of Spain. Maarten. 3 hrs. 30 min. Panama. 20 min. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba.* 5 hrs. Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt. Barbados. 20 min. Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo.Gateways To Kingston Only: Antigua. 40 min. 15 min. 15 min. 3 hrs. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis.

10 hrs. 30 min.* 1 hr. Cruise Lines Ship Departure City Freq.* 4 hrs. 30 min. 2 hrs.* 8 hrs. 30 min.* 4 hrs. 3 hrs. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. FL Fri. 13 hrs. 20 min. Destiny Paradise Miami.Ft. 30 min. 40 min. 30 min. 45 min. * Lay-over time included. 40 min. 3 hrs.* 6 hrs. 13 hrs. 5 hrs. Fri.* 4 hrs. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues. 15 min. 9 . 45 min. 30 min. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St. FL Miami. Louis Tokyo Toronto 1hr.* 5 hrs. 5 hrs. 3 hrs. 30 min. 19 hrs.* 14 hrs. 13 hrs. 3 hrs. 30 min.* 3 hrs. 1 hr. 25 min.

Norwegian 800-327-7030 10 . Thurs. FL Thurs. Thurs. Every Century Lauderdale. Princess Cruises 800-421-0522 Ft. Sun. Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Volendam Thurs. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami. Miami. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed. Celebrity Cruises Ft. FL Weekly Miami. Every Lauderdale. Sea Princess Lauderdale.2 weeks Celebration *Triumph Miami. Ocho Rios Tues. 2 FL weeks Tampa. FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. 2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon.

Satu kata-kata nasihat . ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager. FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun. FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed. Kingston telefon . Sat. Wed. 11 . Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat.. Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami. Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan.922-6620.kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay.000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang). Tertakluk kepada perubahan tanpa notis. Enchantment Miami. Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains . iaitu kira-kira perjalanan enam jam. Miami. NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1. TAXI .Norwegian Sky Miami. FL Voyager Thurs. yang terbesar di dunia. Montego Bay telefon ..952-4842. FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. FL Weekly Miami. Mon./Sun.

Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat. 12 . pentadbiran dan budaya pulau itu. mengetahui harga sebelum menaiki pesawat. Kos purata adalah $ 65. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850. dan juga boleh melambai ke bawah. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia.Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu. LAIN . kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi.Motosikal. Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean.00 setiap hari. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa.At yang kaki Blue Mountains. Mereka mempunyai merah lesen plat PP. Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah. dan seperti teksi. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil.Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. anda mungkin mahu menyewa kereta. Memandu di sebelah kiri.000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica. moped. Mereka sering kali sesak. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica. Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort.Bas mini . Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam. yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu. dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA . Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki.

Atau. Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia. yang menempatkan koleksi seni Jamaica. di mana. Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam.dari Gereja Kingston Negeri. Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh. Dibina pada tahun 1523. Melawat tempat itu. berkelah di pantai atau melawat taman botani. 13 . dalam abad ke-17. Sebuah bandar muzium. adalah sarang lanun terkenal . tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir. melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. untuk Parade. yang meriah persegi.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House.ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. Berhampiran University of kampus Hindia Barat. Berwarna-warni dan pelbagai. seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran. di mana kubur yang tertua bertarikh 1699.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). British .Port Royal . Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. sehingga tahun 1872. sesak di mana tentera British sekali digerudi. atas alasan bekas ladang. Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah .serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar. disko. galeri dan teater. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba. anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos. Sejarah adalah mana-mana . Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948. Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. dengan kebenaran khas. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat. Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur.

844 kilometer. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu. Snorkeling.000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu. Air Terjun Climbing. Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains. Parasailing. Jogging. Pelayaran. meningkat dan karang tiang gergasi. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar. par 72.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga. Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang. 6. Kolam. Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan. yang meningkat dengan lebih daripada 7. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan... Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan. ngarai dan celah . Bar. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen. sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan . bintang.. kedai pro. Tenis.. Tel: 876-922-3386 / 8 14 .

Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental. restoran. kedai pro. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental. Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . 6. Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track . Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers.kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik.196 kilometer. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa. bar. Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston.Spring Malar 18 lubang. Polo . Clubhouse.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka. par 70.

Continental Strawberry Hill Jamaica. Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental.Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica. Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 .

17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->