NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

Atlanta. kek johnny." Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah. New York. Akibatnya. Sepanyol." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. Miami. udang lada. Makanan lain termasuk kari kambing. Jamaica didiami oleh Arawaks. dan penanaman kecil ubi kayu. Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. dan kriket. Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. Afrika. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. Bahamas. dan ikan kembung." Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris. Belanda dan Portugis.Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika. England. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. yang dikenali sebagai bola sepak. ikan escovitch dan ayam kari. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole. dan Amerika Utara. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing. Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. The sukan utama adalah bola sepak. daging babi jerk. yang dipanggil "Patois. buah Sukun panggang. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. Acara sukan yang popular di Jamaica. Boston. 2 . Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. memburu.

68. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan.400 kilometer persegi dalam saiz. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. Dalam tahun 1990-an. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844. Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri.menghasilkan campuran unik dan menarik kaum. dan dalam erti kata yang lebih kecil. Perancis dan Scotland. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. Sepanyol dan Portugal. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica. Agama yang unik. bentuk seni bina. beliau. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang. Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu.5 juta Jamaicans.128 hitam. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan. 3 . Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans.776 orang putih yang tinggal di Jamaica.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya. 2. dan yang menjadi dat. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass. sudah tentu. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya. Oleh itu menjadi de. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone. dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. Amerika Syarikat dan Kanada. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri.Tarian muzik dewan juga sangat popular.549 berwarna dan 15. muzik. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika. terdapat dianggarkan kira-kira 4." Gantinama. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka. Syria dan Nepal . dalam beberapa kes. Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. Dan. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat. tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian. sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama. muzik. terutamanya di England. mereka menjadi dem. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. terdapat 293. Kristian. Dari Britain. Dengan perhambaan daripada gambar.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes. jadi gigi menjadi Teet. Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat.

Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari. Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. 4 . Kemudian. Agama yang telah merebak ke banyak negara lain. Dalam tahun 1930-an. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme. Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris. pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu. Sesetengah mendengar gema Welsh. untuk berdiri bangga. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup. terutamanya di kalangan orang kulit hitam. Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica. terdapat loghat dan irama bahasa. sudah tentu. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. terutama nubuatan Perjanjian Lama." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu.

Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini .dan epal bintang itu. buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. apabila dicampur dengan oren dan susu pekat. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal. sumber allspice. termasuk kari dan rempah yang lain. Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho. pawpaws. kelapa dan nanas. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang.tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi. 5 . untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. Kari kambing. pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga. pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang. The Maroons. melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean. Jadi jangan halia. termasuk duckunoo. memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik.pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. sweetsops . The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa." Pokok bumbu Cengkih asli. bawang putih. dan callaloo. keturunan penganan daging Inggeris. kemasyhuran limpah. membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. tarikh untuk 1845 apabila ." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng.resipi rahsia mengawal dengan rapi . yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup. serta lebih eksotik guineps. tetapi lebih spicier.MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking". Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka. ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica. sentiasa dalam pelarian.berikutan pemansuhan perhambaan . yang dianggap paling hangat di bumi. Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung. yang rasanya skuasy seperti sedikit. buah pala dan lada Scotch Bonnet.

seperti juga Charela Inn Le Vendome. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. makanan banyak terdapat di Negril. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik. di mana jerked babi adalah khusus. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu. bawang. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis. Lagi sehingga di Blue Mountains. Daun Bawang. tomato. cuba Blue Mountain Inn. Di Negril. Atau cuba yang Norma di Wharf.) 6 . pilihan berkisar dari Pit babi kasual. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini. thyme dan buah pala. biji bumbu Cengkih. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. thyme dan lada panas. kepada Town bersejarah Restoran House. daun bawang. (Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. Di Montego Bay. di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. kering udang dibumbui dijual oleh beg. Untuk keanggunan dan suasana.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons. atau vegetarian. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. Gerakan Rastafari I-tal.

terkenal untuk sarapan gaya Jamaica. beberapa batu dari Mandeville. Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica. New York. Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian. Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft.The Hungry Lion . juga di Negril. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. (Apabila masak. Orlando. Miami. Lauderdale (Winter). Chicago. Hotel Villa Bella. Lauderdale. Newark. London. Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 . Manchester. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. buah-buahan ackee menyerupai telur. Montreal. yang termasuk ackee dan saltfish. Los Angeles. Ft.

Maarten. 45 min. 15 min. Barbados. Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. 8 . Bogota. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo. 15 min. Port of Spain. 3 hrs.* 5 hrs. 15 hrs. Panama. 20 min. 3 hrs. 3 hrs. Grand Cayman. Columbia.* 3 hrs. 40 min. 10hrs. Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. 3 hrs.Gateways To Kingston Only: Antigua. 20 min. 30 min. St.* 3 hrs. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St. 40 min. 3 hrs. St. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis.

30 min. 40 min.* 3 hrs. 30 min. 15 min. 30 min. 30 min. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. FL Miami. 30 min. 19 hrs. * Lay-over time included. Cruise Lines Ship Departure City Freq. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues.* 1 hr.* 6 hrs. 30 min. Fri. 30 min.* 14 hrs.* 5 hrs.* 4 hrs.* 4 hrs. 1 hr. 40 min.* 4 hrs. 10 hrs. 3 hrs. Louis Tokyo Toronto 1hr. 45 min. 13 hrs. FL Fri. 13 hrs. 45 min. 13 hrs. 3 hrs. 20 min. Destiny Paradise Miami. 5 hrs. 5 hrs. 25 min. 30 min. 9 .Ft. 3 hrs. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St.* 8 hrs. 3 hrs. 2 hrs.

FL Thurs. Every Century Lauderdale. Princess Cruises 800-421-0522 Ft. Thurs. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft. 2 FL weeks Tampa. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed. Sea Princess Lauderdale. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Miami. FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. Every Lauderdale. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs. Thurs. Volendam Thurs. Celebrity Cruises Ft. Norwegian 800-327-7030 10 . Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans. FL Weekly Miami.2 weeks Celebration *Triumph Miami. Sun. 2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon. Ocho Rios Tues.

922-6620. Mon. Sat. Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains . Tertakluk kepada perubahan tanpa notis. Kingston telefon ./Sun. yang terbesar di dunia.000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang). FL Voyager Thurs. Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami. FL Weekly Miami. bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan. ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager. Montego Bay telefon . Wed. Enchantment Miami.Norwegian Sky Miami. FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun. NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1. TAXI . Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat.952-4842.kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay.. iaitu kira-kira perjalanan enam jam.Satu kata-kata nasihat . Miami.. FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed. 11 .

Mereka mempunyai merah lesen plat PP. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat. Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam. Kos purata adalah $ 65. Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. 12 . Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil. Memandu di sebelah kiri.Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu. yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya.Motosikal.00 setiap hari. dan juga boleh melambai ke bawah. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort.Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. anda mungkin mahu menyewa kereta. pentadbiran dan budaya pulau itu. dan seperti teksi. Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah. Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan.At yang kaki Blue Mountains. moped. dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA . Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki.000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica.Bas mini . mengetahui harga sebelum menaiki pesawat. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa. LAIN . Mereka sering kali sesak. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north.

Dibina pada tahun 1523. Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh. Atau. tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir. disko.serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. untuk Parade. dengan kebenaran khas.ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran. dalam abad ke-17. Sejarah adalah mana-mana . Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. galeri dan teater. berkelah di pantai atau melawat taman botani. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston. Melawat tempat itu.dari Gereja Kingston Negeri.Port Royal . Berwarna-warni dan pelbagai.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). adalah sarang lanun terkenal . sesak di mana tentera British sekali digerudi. melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. sehingga tahun 1872. 13 . atas alasan bekas ladang.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. yang menempatkan koleksi seni Jamaica. British . Sebuah bandar muzium. seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery. Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948. Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah . Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam. Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur. di mana kubur yang tertua bertarikh 1699. di mana. Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan. yang meriah persegi. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba. Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia. anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos. Berhampiran University of kampus Hindia Barat. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat.

Bar.. ngarai dan celah . Pelayaran. Snorkeling.. Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan. par 72.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu. meningkat dan karang tiang gergasi.844 kilometer. kedai pro. 6. Kolam. Parasailing. sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan .000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu. Jogging.. Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains. Tenis. Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang. Air Terjun Climbing. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar. yang meningkat dengan lebih daripada 7. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan. Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan.. Tel: 876-922-3386 / 8 14 . bintang.

kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik.196 kilometer. Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . Clubhouse. Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston. Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental. 6. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa. Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track . restoran. Polo . par 70. kedai pro. Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers.Spring Malar 18 lubang.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka. bar.

Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 . Continental Strawberry Hill Jamaica. Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental.Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful