NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

Boston. 2 . keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. dan ikan kembung. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris. udang lada. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. Jamaica didiami oleh Arawaks. dan penanaman kecil ubi kayu. The sukan utama adalah bola sepak. Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. Afrika. Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. Sepanyol. England. Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. daging babi jerk. memburu. yang dikenali sebagai bola sepak. Bahamas. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika." Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah. Akibatnya. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. Atlanta." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. ikan escovitch dan ayam kari. Miami." Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. yang dipanggil "Patois.Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. dan kriket. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. Acara sukan yang popular di Jamaica. Belanda dan Portugis. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. buah Sukun panggang. Makanan lain termasuk kari kambing. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika. Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing. New York. dan Amerika Utara. kek johnny. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka.

Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. muzik. Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t. 2. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang. muzik. 68. Dengan perhambaan daripada gambar. Perancis dan Scotland. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman. Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri.Tarian muzik dewan juga sangat popular. bentuk seni bina. Dari Britain. terutamanya di England. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat. Oleh itu menjadi de. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal. jadi gigi menjadi Teet. beliau.776 orang putih yang tinggal di Jamaica. dalam beberapa kes. dan yang menjadi dat. Dan." Gantinama. dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka. terdapat 293. sudah tentu. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan. Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. 3 . Amerika Syarikat dan Kanada.549 berwarna dan 15. dan dalam erti kata yang lebih kecil. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. mereka menjadi dem. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes. Agama yang unik.5 juta Jamaicans. Syria dan Nepal . tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass.400 kilometer persegi dalam saiz. Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika.128 hitam. Sepanyol dan Portugal.menghasilkan campuran unik dan menarik kaum. Dalam tahun 1990-an. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844. terdapat dianggarkan kira-kira 4. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan. sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. Kristian.

Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica. terdapat loghat dan irama bahasa. Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan. Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu. 4 . Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari. terutamanya di kalangan orang kulit hitam. terutama nubuatan Perjanjian Lama. untuk berdiri bangga. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. Sesetengah mendengar gema Welsh. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu. Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. Dalam tahun 1930-an." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. Kemudian. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. Agama yang telah merebak ke banyak negara lain. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. sudah tentu. Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British.

pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. Jadi jangan halia. sumber allspice. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan. buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. The Maroons. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik. Kari kambing. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang. keturunan penganan daging Inggeris. yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup.MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. 5 . pawpaws. apabila dicampur dengan oren dan susu pekat. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica. kelapa dan nanas. kemasyhuran limpah. Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho. termasuk kari dan rempah yang lain. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka. tarikh untuk 1845 apabila . Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung. membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini ." Pokok bumbu Cengkih asli. pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga. Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh. sentiasa dalam pelarian. melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean. bawang putih. termasuk duckunoo. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. yang dianggap paling hangat di bumi. ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri. dan callaloo. untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. serta lebih eksotik guineps. buah pala dan lada Scotch Bonnet.tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi. pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang. memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol. yang rasanya skuasy seperti sedikit. The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking".resipi rahsia mengawal dengan rapi . puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal. sweetsops .dan epal bintang itu. tetapi lebih spicier.berikutan pemansuhan perhambaan .

tomato. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. Gerakan Rastafari I-tal. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. biji bumbu Cengkih.) 6 . di mana jerked babi adalah khusus. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. Di Montego Bay. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. daun bawang. di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru. pilihan berkisar dari Pit babi kasual. Atau cuba yang Norma di Wharf. thyme dan buah pala. cuba Blue Mountain Inn. Untuk keanggunan dan suasana. makanan banyak terdapat di Negril. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. Di Negril. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu. Daun Bawang. Lagi sehingga di Blue Mountains. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. bawang. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. thyme dan lada panas. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. atau vegetarian. kepada Town bersejarah Restoran House. seperti juga Charela Inn Le Vendome. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. kering udang dibumbui dijual oleh beg. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik. (Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu.

London. Los Angeles. mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian. Ft. Hotel Villa Bella. buah-buahan ackee menyerupai telur. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. yang termasuk ackee dan saltfish. juga di Negril. Newark. Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore. (Apabila masak. Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 . terkenal untuk sarapan gaya Jamaica. Orlando. Lauderdale.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. Chicago. Miami. Manchester. Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. New York. beberapa batu dari Mandeville. Lauderdale (Winter).The Hungry Lion . Montreal. Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft.

Panama. Grand Cayman.* 3 hrs. 8 . St. Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City. 3 hrs. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt. 45 min. St. 15 min. Port of Spain. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba. Bogota. Barbados. Columbia. 40 min. 20 min. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St. 3 hrs. 30 min.Gateways To Kingston Only: Antigua. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo. 10hrs.* 5 hrs. 3 hrs. 3 hrs. 15 min. 20 min. 40 min. 15 hrs. Maarten.* 3 hrs. Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. 3 hrs.

* 6 hrs. 2 hrs. * Lay-over time included. 13 hrs. Destiny Paradise Miami. 10 hrs. 30 min. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St.* 3 hrs. 30 min. 3 hrs.* 1 hr.Ft. 3 hrs. 1 hr. Cruise Lines Ship Departure City Freq. 9 . 3 hrs.* 4 hrs. 45 min. 25 min. 40 min. 30 min. 13 hrs. 20 min. 15 min. FL Miami. 30 min.* 8 hrs. 30 min.* 14 hrs. 13 hrs.* 4 hrs. 30 min. 45 min. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. Fri.* 4 hrs. 19 hrs. 5 hrs. 30 min. 40 min. 30 min. FL Fri.* 5 hrs. Louis Tokyo Toronto 1hr. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues. 5 hrs. 3 hrs.

FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. Every Century Lauderdale. Miami. FL Thurs. Sea Princess Lauderdale. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed. Sun. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. Norwegian 800-327-7030 10 . 2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon. Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans. Thurs. Volendam Thurs. Celebrity Cruises Ft. Princess Cruises 800-421-0522 Ft. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Thurs.2 weeks Celebration *Triumph Miami. Ocho Rios Tues. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs. 2 FL weeks Tampa. Every Lauderdale. FL Weekly Miami. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami.

iaitu kira-kira perjalanan enam jam. Mon.. Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami. Sat. Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat. TAXI .000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang)../Sun.922-6620. Enchantment Miami. ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager. Kingston telefon . Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains . FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed. Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed.kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay. FL Voyager Thurs.952-4842. FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun. Montego Bay telefon . Tertakluk kepada perubahan tanpa notis.Satu kata-kata nasihat . yang terbesar di dunia. NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1. Miami. Wed. FL Weekly Miami. bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan. 11 .Norwegian Sky Miami.

Memandu di sebelah kiri. Mereka sering kali sesak.000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. mengetahui harga sebelum menaiki pesawat. dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA . LAIN .Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. dan seperti teksi. dan juga boleh melambai ke bawah. anda mungkin mahu menyewa kereta. Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. Mereka mempunyai merah lesen plat PP. Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort. Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam. 12 . Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean. Kos purata adalah $ 65.Motosikal. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil. yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica. Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. pentadbiran dan budaya pulau itu.Bas mini . kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi.Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850.At yang kaki Blue Mountains. Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica. Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat.00 setiap hari. moped. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north. Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah.

bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar.serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. yang menempatkan koleksi seni Jamaica. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran. Berwarna-warni dan pelbagai. Sejarah adalah mana-mana . Dibina pada tahun 1523. untuk Parade. Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House. dalam abad ke-17. Berhampiran University of kampus Hindia Barat.ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. 13 . Melawat tempat itu. Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah . disko. Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh. sehingga tahun 1872. adalah sarang lanun terkenal . di mana kubur yang tertua bertarikh 1699. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat. yang meriah persegi. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba. Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. sesak di mana tentera British sekali digerudi.Port Royal . dengan kebenaran khas. anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos. seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan. berkelah di pantai atau melawat taman botani. British . atas alasan bekas ladang. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948.dari Gereja Kingston Negeri. Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur. Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam. tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir. galeri dan teater. Atau. Sebuah bandar muzium. di mana.

ngarai dan celah . Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang. Pelayaran. Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains. Tel: 876-922-3386 / 8 14 . 6. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu. Air Terjun Climbing.. Snorkeling. yang meningkat dengan lebih daripada 7.. Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan.. Tenis. sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan . Bar. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen.. Kolam. bintang.000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu. meningkat dan karang tiang gergasi. Jogging. Parasailing.844 kilometer. Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar. kedai pro. par 72.

kedai pro.kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik. Clubhouse. bar.Spring Malar 18 lubang. par 70.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka. Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track . Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers. Polo . restoran. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental. Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . 6. Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston. Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa.196 kilometer.

Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica. Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 . Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental. Continental Strawberry Hill Jamaica.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful