P. 1
Negara Jamaica

Negara Jamaica

|Views: 23|Likes:
Published by rin84
assg. Diploma Perlancongan
assg. Diploma Perlancongan

More info:

Categories:Types, Research
Published by: rin84 on Aug 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/24/2014

pdf

text

original

NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

" Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah. Jamaica didiami oleh Arawaks. dan Amerika Utara. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. Bahamas." Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris. Akibatnya. Makanan lain termasuk kari kambing. Atlanta.Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. kek johnny. The sukan utama adalah bola sepak. Afrika. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. Belanda dan Portugis. Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika. New York. England." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. dan kriket. Acara sukan yang popular di Jamaica. 2 . Miami. yang dipanggil "Patois. dan ikan kembung. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole. Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. memburu. Boston. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing. Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. yang dikenali sebagai bola sepak. buah Sukun panggang. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. Sepanyol. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. daging babi jerk. dan penanaman kecil ubi kayu. udang lada. ikan escovitch dan ayam kari. Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris.

Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. dalam beberapa kes.5 juta Jamaicans. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass.549 berwarna dan 15. 3 . Perancis dan Scotland.776 orang putih yang tinggal di Jamaica. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone. Oleh itu menjadi de.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya.Tarian muzik dewan juga sangat popular. terutamanya di England. Sepanyol dan Portugal. mereka menjadi dem. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat. Dengan perhambaan daripada gambar. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi. 68. muzik. Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans.menghasilkan campuran unik dan menarik kaum. terdapat dianggarkan kira-kira 4. terdapat 293. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. Dalam tahun 1990-an. sudah tentu. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal. Agama yang unik. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. bentuk seni bina. Syria dan Nepal . Dan. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika." Gantinama. Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan. Amerika Syarikat dan Kanada.400 kilometer persegi dalam saiz. dan dalam erti kata yang lebih kecil. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844. jadi gigi menjadi Teet. Dari Britain. muzik. dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri. beliau. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. dan yang menjadi dat. sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama. Kristian.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian.128 hitam. 2. Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th.

Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson. Sesetengah mendengar gema Welsh. Kemudian. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. untuk berdiri bangga. Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari. Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga. Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. 4 . terutamanya di kalangan orang kulit hitam. Agama yang telah merebak ke banyak negara lain." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini. terutama nubuatan Perjanjian Lama. sudah tentu. terdapat loghat dan irama bahasa.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania. Dalam tahun 1930-an. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme. Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup.

Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho.MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. yang dianggap paling hangat di bumi. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka. sweetsops . kelapa dan nanas. The Maroons." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng. mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking". dan callaloo. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal. Jadi jangan halia.dan epal bintang itu. apabila dicampur dengan oren dan susu pekat. untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. pawpaws. serta lebih eksotik guineps. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. buah pala dan lada Scotch Bonnet. tetapi lebih spicier. Kari kambing. Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh. pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang." Pokok bumbu Cengkih asli. memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol.berikutan pemansuhan perhambaan . puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa. Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini . melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean. Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung.pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. termasuk duckunoo. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica. membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. 5 . keturunan penganan daging Inggeris. yang rasanya skuasy seperti sedikit. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan. The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang. pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga. tarikh untuk 1845 apabila . sentiasa dalam pelarian. kemasyhuran limpah.resipi rahsia mengawal dengan rapi . yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik. buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. sumber allspice.tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi. ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri. bawang putih. termasuk kari dan rempah yang lain.

di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru. seperti juga Charela Inn Le Vendome. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. (Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. Lagi sehingga di Blue Mountains. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. kering udang dibumbui dijual oleh beg.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. Atau cuba yang Norma di Wharf. Gerakan Rastafari I-tal. thyme dan lada panas. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. tomato. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu. Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. kepada Town bersejarah Restoran House. di mana jerked babi adalah khusus. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu. biji bumbu Cengkih. daun bawang. tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. atau vegetarian. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan. Di Montego Bay. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. makanan banyak terdapat di Negril. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik. Daun Bawang.) 6 . Di Negril. bawang. pilihan berkisar dari Pit babi kasual. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. thyme dan buah pala. cuba Blue Mountain Inn. Untuk keanggunan dan suasana.

Newark. juga di Negril. terkenal untuk sarapan gaya Jamaica.The Hungry Lion . Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 . Miami. beberapa batu dari Mandeville. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. Chicago. Manchester. Lauderdale. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica. New York. Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore. London. Los Angeles. (Apabila masak. Montreal. Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft. Ft. Orlando. Lauderdale (Winter). buah-buahan ackee menyerupai telur. Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. Hotel Villa Bella. yang termasuk ackee dan saltfish.

* 3 hrs. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St. Panama.* 5 hrs. 15 hrs. 45 min. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba.* 3 hrs. Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. 40 min. 40 min. 20 min. St. Maarten. 3 hrs. 3 hrs. Barbados. 15 min. 8 . Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. St. Grand Cayman. Bogota. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis. Columbia. 10hrs. 20 min. 3 hrs. 15 min.Gateways To Kingston Only: Antigua. 30 min. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt. Port of Spain. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo. 3 hrs. 3 hrs. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City.

25 min. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St. 5 hrs. Louis Tokyo Toronto 1hr. 13 hrs. 19 hrs.* 4 hrs. FL Fri.* 4 hrs. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. 30 min. 30 min. Fri. 45 min. 30 min.* 8 hrs.* 4 hrs. 3 hrs. 30 min. 3 hrs. 15 min. 2 hrs. * Lay-over time included.* 1 hr. 20 min. 45 min. Cruise Lines Ship Departure City Freq. 1 hr. 5 hrs. 30 min. 10 hrs. 3 hrs.* 5 hrs.* 3 hrs. Destiny Paradise Miami. 3 hrs. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues. 40 min. 30 min. 40 min.* 14 hrs. FL Miami.* 6 hrs. 30 min. 13 hrs. 9 .Ft. 30 min. 13 hrs.

FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans. FL Weekly Miami. Princess Cruises 800-421-0522 Ft. Miami.2 weeks Celebration *Triumph Miami. Sea Princess Lauderdale. Ocho Rios Tues. Every Lauderdale. Sun. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs. Volendam Thurs. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. 2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon. Thurs. 2 FL weeks Tampa. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami. FL Thurs. Every Century Lauderdale. Celebrity Cruises Ft. Thurs. Norwegian 800-327-7030 10 .

922-6620.kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay.Norwegian Sky Miami. iaitu kira-kira perjalanan enam jam. Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. 11 . FL Weekly Miami. Kingston telefon .Satu kata-kata nasihat . Mon. Wed. Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains ./Sun. Enchantment Miami. bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan. FL Voyager Thurs.000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang). Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat. Montego Bay telefon . ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager. Miami... Tertakluk kepada perubahan tanpa notis. FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed.952-4842. TAXI . Sat. yang terbesar di dunia. FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun. Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami. NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1.

00 setiap hari. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica. LAIN . Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya. Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki. dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA .000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. Mereka sering kali sesak. pentadbiran dan budaya pulau itu. Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850. Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica. yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu. Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. dan seperti teksi. mengetahui harga sebelum menaiki pesawat. Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa.At yang kaki Blue Mountains. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan.Bas mini . Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort.Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu.Motosikal.Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. Kos purata adalah $ 65. moped. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north. kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi. Mereka mempunyai merah lesen plat PP. 12 . Memandu di sebelah kiri. anda mungkin mahu menyewa kereta. dan juga boleh melambai ke bawah. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat.

melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. Melawat tempat itu. galeri dan teater. Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia. bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan. adalah sarang lanun terkenal . 13 .ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. Sebuah bandar muzium. Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House. yang meriah persegi. sesak di mana tentera British sekali digerudi. atas alasan bekas ladang.serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. sehingga tahun 1872. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. dengan kebenaran khas. berkelah di pantai atau melawat taman botani. Dibina pada tahun 1523. untuk Parade. disko. Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). dalam abad ke-17. British . Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah . di mana kubur yang tertua bertarikh 1699. tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir. Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948.Port Royal . Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur. yang menempatkan koleksi seni Jamaica. Berwarna-warni dan pelbagai. Berhampiran University of kampus Hindia Barat. anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos. di mana. seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery.dari Gereja Kingston Negeri. Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh. Sejarah adalah mana-mana . Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam. Atau. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba.

Tel: 876-922-3386 / 8 14 . par 72. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan.000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu. Parasailing. Tenis.. ngarai dan celah . meningkat dan karang tiang gergasi. Pelayaran. yang meningkat dengan lebih daripada 7. Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan. Kolam. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen. Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga... Air Terjun Climbing. kedai pro.844 kilometer. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar.. Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains. bintang. sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan . Jogging. Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu. 6. Bar. Snorkeling.

Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston. kedai pro. restoran. 6. Polo . Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . par 70.kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik.196 kilometer. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa. Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental. Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track . Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka. Clubhouse.Spring Malar 18 lubang. bar.

Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental. Continental Strawberry Hill Jamaica.Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica. Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 .

17 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->