NEGARA JAMAICA PENGENALAN Jamaica merupakan sebuah negara pulau yang terletak di selatan Cuba, pulau ketiga terbesar

di Greater Antilles di Hindia Barat.Kawasan pergunungan, kecuali beberapa kawasan di tanah rendah di kawasan pantai selatan Moto Jamaica ialah, "Daripada banyak - satu orang." Kenyataan ini merujuk kepada kepelbagaian bahagian etnik dalam negara.

PETA JAMAICA

Jamaica adalah yang ketiga terbesar di pulau-pulau Caribbean dan terbesar berbahasa Inggeris pulaupulau Caribbean. Pulau ini meliputi kira-kira 4,244 batu persegi (10,991 km persegi) dan 146 batu (235 km) panjang. Lebar berbeza-beza antara 22 dan 51 batu (35-82 km).Negara ini sangat pergunungan; dengan titik tertinggi gunung Puncak Blue, mencapai 7,402 kaki (2,256 m).Jamaica terdapat di pantai halus dan kecantikan yang indah, dan mempunyai kira-kira 120 sungai.

Pada 6 Ogos, 1962, selepas lebih 300 tahun pemerintahan British, Jamaica menjadi sebuah negara yang bebas. Hari ini, Jamaica kekal sebahagian daripada Komanwel Bangsa-Bangsa. 1

Satu sampel Patois adalah seperti berikut: "Tek de pickney DEM ke sekolah. yang dipanggil "Patois. Acara sukan yang popular di Jamaica. Terdapat beberapa atlet Jamaica yang telah membawa kemasyhuran kepada Jamaica melalui pencapaian mereka dalam trek dan padang dan Peluncur Pecut Salji. Belanda dan Portugis. Antara makanan yang lebih asas pokok ialah beras dan kacang. Afrika. Walaupun Jamaicans boleh memahami bahasa Inggeris. hidup dalam masyarakat yang mudah berdasarkan memancing. Sepanyol. Bahamas. Walaupun dalam beberapa cara mereka cuba untuk menjadi seperti Amerika. keutamaan adalah untuk mengekalkan identiti mereka sendiri melalui budaya dan adat resam. dan komuniti-komuniti ini hilang dalam 70-80 tahun. 2 . buah Sukun panggang. Makanan lain termasuk kari kambing. England. Miami." Loghat daerah adalah campuran Bahasa Inggeris. Jamaica didiami oleh Arawaks. yang dikenali sebagai bola sepak. orang-orang Jamaica agak sedar banyak aspek budaya Amerika. kek johnny. ia adalah lebih sukar untuk rakyat Amerika untuk memahami perbualan Jamaica walaupun ia adalah dalam bahasa Inggeris. The sukan utama adalah bola sepak. ikan escovitch dan ayam kari.Pra-Colombia Jamaica Sebelum kedatangan Columbus pada tahun 1494. dan kriket. daging babi jerk. kerana Patois adalah mencelah ke dalam bahasa sehari-hari. Kebudayaan Orang Jamaica sangat patriotik dan hormat tentang budaya dan warisan mereka meletakkan penekanan utama pada Cuti Kebangsaan seperti Hari Kemerdekaan dan Hari Heroes The Dish Negara Jamaica adalah ackee dan saltfish. udang lada. Atlanta. dan ikan kembung." Sampel bermaksud "Ambillah anak-anak ke sekolah. Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk melihat kumpulan kanak-kanak bermain bola sepak dan kriket "sandlot" gaya di kawasan terbuka. Populasi besar Jamaicans tinggal di Barbados. Akibatnya. dan penanaman kecil ubi kayu. memburu." migrasi Ramai Jamaicans telah berhijrah ke negara-negara lain. dan Toronto mempunyai penduduk terbesar pendatang JamaicaAdalah dianggarkan bahawa lebih daripada dua juta Jamaicans tinggal di Amerika. bahasa Bahasa-bahasa rakyat Jamaica adalah bahasa Inggeris dan Creole. New York. Kesan hubungan dengan Sepanyol adalah trauma. dan Amerika Utara. Boston.

400 kilometer persegi dalam saiz. keturunan Jamaicans hidup dalam masyarakat di Panama dan Belize. muzik. Dan. Selama bertahun-tahun orang baru tiba dari England. Th pada permulaan sesuatu perkataan itu digantikan dengan d a. Nyanyian artis popular Bob Marley membawa muzik reggae untuk kemasyhuran dan ini gaya muzik telah meresap masyarakat. dalam beberapa kes. terdapat mengelakkan meluas pembinaan seperti th. terutamanya di England. Dari Afrika datang tradisi yang kaya dengan budaya rakyat. mereka menjadi dem. Selebihnya budaya yang kaya dan pelbagai Jamaica adalah semua sendiri. Jamaica mewarisi sistem kerajaan dan keadilan. muzik.5 juta Jamaicans. Th pada akhir perkataan hanya dikurangkan kepada t. dan dalam erti kata yang lebih kecil. Bahasa Inggeris dibawa masuk India dan Cina untuk membantu penduduk terutamanya Afrika kerja ladang. sudah tentu. Tekanan diletakkan berbeza daripada dalam aliran utama Inggeris supaya tilam menjadi "mat-Rass. Kristian. Dikenali dengan nama-nama dan aksen mereka. terdapat 293. Amerika Syarikat dan Kanada." Gantinama. Perancis dan Scotland.Muzik adalah sebahagian besar daripada budaya. Semua orang-orang ini mempunyai akar di sebuah pulau kira-kira 4. Syria dan Nepal .128 hitam. 68. sihir dan kepercayaan yang kukuh dalam agama. termasuk orang-orang Yahudi yang keluarga bertarikh kembali ke penempatan awal Sepanyol. bentuk seni bina. dan yang menjadi dat. terdapat dianggarkan kira-kira 4.5 juta yang tinggal di Jamaica dan kira-kira 2 juta di tempat lain. Budaya dan Bahasa Menurut banci tahun 1844. tetapi dikaitkan dengan satu ungkapan yang sangat lucah tarian. Jamak sering dinyatakan dengan menambah "DEM" (mereka) untuk bentuk tunggal. makanan dan bentuk seni telah membangunkan di pulau itu dan. Jamaicans mempunyai bahasa mereka sendiri. Walaupun kebanyakan Jamaicans adalah keturunan Afrika. terdapat keturunan Maroons diangkut ke Nova Scotia dan Sierra Leone.776 orang putih yang tinggal di Jamaica. 3 . Dari Britain. 2. Banyak perkataan Jamaica dipindahkan dari penggunaan biasa dalam bahasa Inggeris aliran utama lebih seratus tahun yang lalu. jiwa yang hangat hati rakyat Jamaica. terdapat banyak perkahwinan campur sepanjang zaman.Tarian muzik dewan juga sangat popular. Dalam tahun 1990-an. Dengan perhambaan daripada gambar. jadi gigi menjadi Teet. Sepanyol dan Portugal.menghasilkan campuran unik dan menarik kaum. Oleh itu menjadi de. Dan dalam warisan budaya yang kompleks yang membentuk bersemangat tinggi. Agama yang unik. adalah pengganti yang paling ganti nama lain tanpa mengira jantina atau kes.549 berwarna dan 15. tersebar di luar negara untuk mempengaruhi orang lain budaya. dialek bahasa Inggeris dengan pengaruh Afrika. Ini dapat dilihat dalam penampilan pelbagai Jamaicans. Tarian lucah juga mengiringi sambutan Karnival tahunan yang diadakan berhampiran bercuti Paskah itu. Dan kerana asal Afrika yang paling Jamaicans. beliau.

Seperti kepercayaan Kristian dan simbol telah dimasukkan. beliau adalah tokoh utama dalam agama Jamaica baru. Lain-lain terlalu sibuk cuba untuk memikirkan bagaimana bahasa mungkin boleh berkaitan dengan apa-apa bentuk Bahasa Inggeris. Satu bentuk dialek Jamaica juga dituturkan di Belize. Dalam tahun 1930-an. tetapi dengan minoriti semakin putih muda. terdapat loghat dan irama bahasa. Pada teras iman adalah kepercayaan mutlak dalam ketuhanan Ras Tafari." Dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Agama yang telah merebak ke banyak negara lain. pengaruh Gerakan Rastafari telah menambah penggunaan "I" (dan jamak "Saya dan saya") untuk menekankan kepentingan individu. Ras (Putera) Tafari Crown Prince of Ethiopia (Habsyah) menjadi seorang Mesias wira-ramai Jamaicans hitam. Ras Tafari Agama Gerakan Rastafari adalah salah satu daripada beberapa agama Jamaica yang dibangunkan dari amalan dan kepercayaan myAl dan / atau Kristian. namun kebimbangan ini tidak harus dibenarkan untuk buta mereka kepada semua mereka telah dicapai. untuk berdiri bangga. Perkataan yang berasal dari Afrika juga lada bahasa. Bentuk awal adalah kumina yang diamalkan bersama-sama dengan obeah. Sesetengah mendengar gema Welsh. Satu keinginan Rastafarian benar hanyalah keperluan hidup. sudah tentu. 4 . Mereka adalah warisan yang mereka boleh menjadi sangat bangga. terutamanya di kalangan orang kulit hitam. Rastafarians membenarkan rambut mereka tumbuh panjang dan memakainya di tocang sama dengan puak Masai. pemujaan baru berkembang seperti Pocomania.jadi dua atau lebih kereta menjadi "de kereta DEM" yang bermaksud "kereta. Dalam hal ini dawning abad ke dua puluh satu. Amalan ini juga adalah berakar umbi dalam cerita alkitabiah kuasa rambut Simson. Sesetengah agama Jamaica mempunyai asal-usul mereka dalam Animisme. Jamaicans mempunyai banyak kebimbangan mengenai masa depan mereka. Kemudian. mungkin campuran bentuk Afrika dan corak pertuturan yang digunakan dalam abad ketujuh belas dan kelapan belas di pelabuhan British. terutama nubuatan Perjanjian Lama. hak untuk memakai janggut dan untuk memiliki dan mengkaji kitab. Dan pada masa dia dinobatkan Maharaja Haile Selassie.Ganja (ganja) dianggap herba yang suci dan salai ritual dengan tidak ada alasan undang-undang Jamaica.

" Pokok bumbu Cengkih asli. Orang Afrika dibawa rahsia masakan mereka sendiri dengan mereka.dan epal bintang itu. pasar Jamaica yang bertimbun tinggi dengan pisang. yang dianggap paling hangat di bumi." kek bakar rata dimakan dengan ikan goreng.tetapi ia penting apabila ia datang untuk membuat mulut-membakar jerked daging babi. apabila dicampur dengan oren dan susu pekat. Dan Patties daging sentiasa ada dijual oleh vendor di tepi jalan adalah langsung. ketibaan baru dengan cepat menambah sumbangan mereka sendiri. termasuk duckunoo. melontarkan bahasa Inggeris dan satu sudu heaping India dan Cina dengan secawan atau dua daripada bahan-bahan Afrika untuk berkhidmat sehingga masakan yang paling kreatif di Caribbean.MAKANAN EKSOTIK JAMAICA Kaya dan pedas sup pepperpot yang bermula dengan kaum India Taino. Untuk memberi makan kepada hamba murah dan baik.resipi rahsia mengawal dengan rapi . buah pala dan lada Scotch Bonnet. puding kukus diperbuat daripada pisang hijau dan kelapa. Ini boleh atau tidak menjadi bahan utama Sos Pickapeppa terkenal di pulau ini . Kari kambing. Selain sayur-sayuran asli seperti cho-cho. pawpaws. bawang putih. The ubi kayu Arawaks berkembang digunakan hari ini sebagai "bammie. tarikh untuk 1845 apabila . Jadi jangan halia. mencipta satu cara daging babi memasak spicing dan perlahan yang mereka namakan "jerking". membuat pencuci mulut yang lazat yang dipanggil "perkahwinan. serta lebih eksotik guineps.pemilik ladang mula mengimport buruh dari India dan kemudiannya China. buah-buahan ackee itu dibawa dari Afrika. untuk palet berkembang di pulau itu pelbagai perisa eksotik. keturunan penganan daging Inggeris. yang adalah sama dengan bayam dan digunakan dalam pepperpot sup. tetapi lebih spicier. ayam dan ikan yang Jamaica adalah sama terkenal. sama seperti buah Sukun dan pelbagai keladi dan sayur-sayuran akar. Sejarah Jamaica diberitahu oleh makanan yang Jamaicans makan. 5 .berikutan pemansuhan perhambaan . The Maroons. yang rasanya skuasy seperti sedikit. sumber allspice. kelapa dan nanas. termasuk kari dan rempah yang lain. menambah sendiri untuk pelbagai masakan Jamaica. hidangan pulau yang popular sering dihidangkan dengan nasi dan kacang. dan callaloo. Sukun tiba di ihsan pulau Kapten William Bligh. pengunjung hari ini rasa jerk ayam dan ikan juga. memasak Jamaica merupakan wadah tumpuan masakan yang menggabungkan petunjuk Sepanyol. sweetsops . sentiasa dalam pelarian. kemasyhuran limpah.

(Kedua-dua juga mempunyai senarai wain yang luas. "Pasta Rasta" adalah kemuncak makan di Evita. tomato. jadi ia kehilangan sedikit jus asli manakala menjadi tepu dengan rasa kayu. di mana makanan gourmet dihidangkan dalam persekitaran taman tidak jauh dari New Kingston. kering udang dibumbui dijual oleh beg. Di Negril. cuba Blue Mountain Inn. dari restoran pantai terbuka ke bilik makan kelas pertama di hotel-hotel terkemuka. anda akan mencari tempat untuk mencuba kepelbagaian perisa dan bahan-bahan yang ditawarkan oleh menu tempatan yang unik. bawang. biji bumbu Cengkih. tanda jerk dalam JamaicaJerk berdiri boleh didapati di seluruh pulau ini. daun bawang. makanan banyak terdapat di Negril. Di mana sahaja anda berada di Jamaica. restoran di Strawberry Hill mempunyai entrees inovatif seperti jerked kambing dengan jambu batu. Untuk keanggunan dan suasana. Di kawasan Quarters Tengah Pantai Selatan. pilihan berkisar dari Pit babi kasual. Cafe au Lait Mirage Hotel menawarkan variasi lazat Jamaica hidangan klasik Perancis. restoran Almond Tree adalah satu lagi kegemaran tempatan dan menyajikan sup pepperpot cemerlang. dan ikan panggang dalam pengasam mangga. thyme dan lada panas. Di Montego Bay. kemudian dimasak di atas lubang luar dipenuhi dengan kayu bumbu Cengkih. di mana jerked babi adalah khusus. thyme dan buah pala. kepada Town bersejarah Restoran House. Daun Bawang. salah satu restoran yang paling terkenal di negara ini. Gerakan Rastafari I-tal. "jerked" daging diperap selama berjam-jam dalam campuran pembakar lada. Makanan seperti setem dan Pergi (kek saltfish dimakan sebagai pembuka selera) dan ikan kembung Run-Down (keseluruhan tenggiri masin simmered dalam santan. seperti juga Charela Inn Le Vendome. dan dihidangkan dengan pisang hijau rebus atau keladi) boleh dinikmati pulau lebar. keturunan hamba yang melarikan diri dari tuan Sepanyol mereka ke kawasan-kawasan gunung yang paling jauh di pulau ini.Satu teknik dianggap berasal dengan Maroons.) 6 . Haba yang rendah membolehkan daging untuk memasak perlahan-lahan. sebuah restoran Itali Jamaica popular di Ocho Rios. Lagi sehingga di Blue Mountains. di mana ikan merah dan udang Jamaica disumbat menarik pengunjung selebriti seperti Marlon Brando dan Paul McCartney. atau vegetarian. Atau cuba yang Norma di Wharf. di mana menu ciri-ciri pelbagai yang sentiasa berubah-ubah entrees gaya nouvelle yang mengambil memasak Jamaica ke dimensi masakan baru.

Toronto Gateways to Montego Bay Only:Baltimore.) Perjalanan ke Jamaica serta disekitarnya Terdapat banyak cara untuk mendapatkan dan di sekitar pulau Jamaica.The Hungry Lion . Lauderdale (Winter). Indianapolis/Orlando (Summer) British Airways 800 247-9297 or 0181 897-4000 Gateways To Montego Bay/Kingston:London BWIA 800 327-7401 7 . Los Angeles. Montreal. yang termasuk ackee dan saltfish. London. New York. (Apabila masak. Miami. Orlando. Newark. Winnipeg ALM 800 327-7230 or 305 477-0955 Gateways To Montego Bay/Kingston:Curacao American Airlines 800 433-7300 Gateways To Montego Bay/Kingston:New York Gateways To Montego Bay and Kingston: Miami American Trans Air 800 225-2995 Gateways To Montego Bay Only:Indianapolis/Ft. Berikut adalah senarai beberapa syarikat penerbangan dan jalur pelayaran berkhidmat Jamaica. juga di Negril. Chicago. Philadelphia Air Canada 416 925-2311/800 776-3000 Gateways To Montego Bay & Kingston: Toronto Gateways to Montego Bay Only:Halifax. mempunyai suasana yang lebih kasual yang sesuai dengan makanan laut gaya-Caribbean dan hidangan vegetarian. Airlines Direct Scheduled Flights Air Jamaica 800 523-5585 Gateways To Montego Bay & Kingston: Atlanta. Ft. Manchester. buah-buahan ackee menyerupai telur. beberapa batu dari Mandeville. Lauderdale. terkenal untuk sarapan gaya Jamaica. Hotel Villa Bella.

15 hrs. Germany Copa 800 359-2672/305 477-7333 Gateways To Montego Bay/Kingston:Panama City. Panama. 20 min. Barbados. 3 hrs. Tampa Air Jamaica Express 876 923-8680/800 523-5585 Gateway To Montego Bay/Kingston:Santo Domingo. 40 min.Gateways To Kingston Only: Antigua. 20 min. Santiago & Havana LTU 800 888-0200 Gateway To Montego Bay: Dusseldorf. Germany Northwest Airlines 800 225-2525 Gateway To Montego Bay:Minneapolis. 3 hrs. 45 min. 8 . 15 min. St. Bogota. Peru & Ecuador Cubana 876 978-3406/3410/3411 Gateway To Montego Bay: Cuba. Port of Spain. Maarten. Lucia Cayman Airways 800 422-9626 Gateway To Kingston: Grand Cayman Condor 800 542-6975 Gateways To Montego Bay: Frankfurt. 15 min. 3 hrs. 40 min. 10hrs. 30 min. St. Louis US Air 800 428-4322 Gateway To Montego Bay:Philadelphia/Charlotte Approximate Flying Times to Montego Bay Atlanta Baltimore Barcelona Bogota Boston Buenos Aires Charlotte Chicago Cleveland Dallas Detroit 2 hrs. Grand Cayman. Columbia.* 3 hrs. 3 hrs.* 3 hrs. 3 hrs. Belize Trans World Airlines 800 892-4141 Gateway To Montego Bay: St.* 5 hrs.

* 4 hrs. 5 hrs. 30 min. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Every Ocho Rios Ocho Rios Ocho Tues. 3 hrs. 30 min. 9 .* 14 hrs. Port of Call Day Carnival 800-327-9501 Imagination Miami. 45 min. 3 hrs.* 4 hrs. 2 hrs. Louis Tokyo Toronto 1hr. 30 min.* 4 hrs. 3 hrs. 40 min. 30 min. 15 min. 30 min. 10 hrs.* 5 hrs. 30 min. 20 min. FL Fri. 13 hrs. 40 min.Ft. 5 hrs. FL Miami. 13 hrs. Cruise Lines Ship Departure City Freq. 3 hrs. 19 hrs. 45 min. Destiny Paradise Miami.* 6 hrs. Lauderdale Frankfurt Indianapolis London Los Angeles Madrid Mexico City Miami Milwaukee Minneapolis New Orleans Newark New York Orlando Panama City Paris Philadelphia Rome San Francisco Santiago St.* 3 hrs. Fri.* 8 hrs. 13 hrs. 30 min.* 1 hr. 30 min. 25 min. * Lay-over time included. 1 hr.

2 800-437-3111 FL weeks Ocho Rios Mon. Sun. FL Every 2 weeks Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Miami. Thurs. Norwegian 800-327-7030 10 . Volendam Thurs. Premier Cruises 800-999-4299 Sea Breeze Ocean Breeze Miami. FL Every 2 weeks Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Wed. LA Bay 800-237-5361 Costa Cruise Line 800-462-6782 Costa Romantica Costa Victoria Miami. FL Montego Bay Every Montego 2 Bay weeks Weekly Montego Bay Thurs. Celebrity Cruises Ft. Every Lauderdale. 2 FL weeks Tampa. FL Thurs. Weekly FL Holland America 800-426-0327 Veendham Ft. Ocho Rios Tues. Thurs. FL Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Thurs. Every Century Lauderdale. Commodore Enchanted New Montego Weekly Isle Orleans.2 weeks Celebration *Triumph Miami. Princess Cruises 800-421-0522 Ft. Sea Princess Lauderdale. FL Weekly Miami.

FL Every 10/11 days Every 2 weeks Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Ocho Rios Montego Bay Ocho Rios Wed. Montego Bay telefon . yang terbesar di dunia. Enchantment Miami. Tertakluk kepada perubahan tanpa notis. FL Weekly Miami. Wed. Miami.952-4842. Sat. Barbados Weekly * * Triumph dijadualkan untuk membuat panggilan pertama pada bulan Jun '99. Kingston telefon .000 (lebih kurang AS $ 25 bagi setiap orang). bersetuju dengan harga sebelum membuat perjalanan. 11 . ** Baginda akan memanggil sehingga Oktober '99 tetapi akan digantikan dengan Voyager. FL Weekly Sun Cruises 800-468-6400 Sun Dreams Sunbird Montego Bay Weekly Sun. Mon. TAXI ./Sun.922-6620. iaitu kira-kira perjalanan enam jam.Satu kata-kata nasihat . NOTA: cukai berlepas dari Rios Ocho dan Montego Bay adalah pelabuhan JA $ 1.Norwegian Sky Miami. FL Every 2 weeks Ocho Rios Wed. Perjalanan di Sekitar Jamaica Trains . FL Voyager Thurs... Dan hanya mengambil teksi dengan merah PPV lesen plat.kereta api A berjalan dua kali sehari antara Kingston dan Montego Bay. Royal Caribbean 800-327-6700 Majesty** Splendour Miami.

00 setiap hari.Bas mini .Jamaica adalah pulau ketiga terbesar di Caribbean dan untuk benar-benar melihat pulau itu. dan terletak di dataran yang luas dengan laut di selatan dan St Andrew Mountain kerana ia latar belakang kepada north. Kos purata adalah $ 65. Jangan minum dan memandu dan berhati-hati terutama ketika memandu pada waktu malam. Pusat kerajaan di negara itu dan perdagangan. Terdapat kereta antarabangsa dan syarikat-syarikat sewa jip di lapangan terbang dan kawasan resort. Ia merupakan bandar terbesar berbahasa Inggeris di Caribbean. Hubungi JUTA (Jamaica Kesatuan Pelancong Association) untuk mendapatkan maklumat mengenai lawatan berpandu. Memandu di sebelah kiri. Tanda-tanda amaran "Polis Tidur" merujuk kepada benjolan kelajuan akan datang! Anda mesti berumur 21 tahun dengan lesen memandu yang sah dan kad kredit utama untuk menyewa kereta di Jamaica. Mereka sering kali sesak. Lesen pemandu AS adalah sah sehingga tiga bulan setiap lawatan ke Jamaica. dan juga boleh melambai ke bawah. bersama-sama dengan kehidupan malam yang canggih dan makan. anda mungkin mahu menyewa kereta. dengan pelbagai tarikan sejarah dan budaya. moped. kadang-kadang dengan diskaun diberikan untuk sewa lagi. modal bersemangat Jamaica adalah yang terbesar (penduduk 850. dan seperti teksi. Menyemak liputan anda dengan syarikat insurans anda sebelum anda meninggalkan rumah.At yang kaki Blue Mountains. yang menawarkan Sebaliknya kosmopolitan ke seluruh kadar perlahan dan mudah di pulau itu.Bas-bas mempunyai tempat standard berlepas. mempunyai pelabuhan yang ketujuh terbesar asli di dunia. pentadbiran dan budaya pulau itu. mengetahui harga sebelum menaiki pesawat. yang menghadap ke pelabuhan semula jadi ketujuh terbesar di dunia. LAIN . dan ia boleh agak perjalanan yang menarik! KERETA SEWA .Motosikal. Had kelajuan 30 MPH di kawasan bandar dan kampung-kampung dan 50 MPH di lebuh raya kecuali diberikan sebaliknya. 12 . Bas persiaran juga kerap serta mudah dinaiki. Kos insurans memandu harga kereta sewa yang lebih tinggi pada setiap masa.000) berbahasa Inggeris bandar selatan Miami. Tempat yang menarik untu dilawati di Jamaica Kingston adalah modal dan pusat komersil. Rizab awal untuk mendapatkan kadar terbaik. skuter dan basikal boleh disewa secara harian atau mingguan dari lokasi resort yang paling dekat. Mereka mempunyai merah lesen plat PP. Kingston adalah benar-benar denyutan jantung Jamaica.

Muzium Maritim dan House pening (yang condong pada sudut 45 darjah . British . sesak di mana tentera British sekali digerudi.dan rumah kepada Gereja Katedral St James (St Jago de la Vega). Universiti itu sendiri telah ditubuhkan pada tahun 1948. Satu perjalanan yang singkat dari bandar ke dalam hijau Blue Mountains membawa anda ke rumah tumpangan mempesonakan sisi lereng bukit ditutup dengan dedaun subur. disko. Atau. Melawat tempat itu. yang menempatkan koleksi seni Jamaica. dalam abad ke-17. anda boleh tee untuk golf atau menonton kuda pergi ke pos. Sebuah bandar muzium. adalah sarang lanun terkenal . seni persembahan menarik di Teater Little dan National Gallery. Sepanyol Bandar adalah ibu kota pulau di bawah kedua-dua bahasa Sepanyol dan. galeri dan teater. yang meriah persegi. dan kini pusat Caribbean yang paling terkenal pembelajaran. Kingston juga tempat kelahiran sendiri muzik reggae Jamaica berjangkit yang melanda dunia. Satu perjalanan yang singkat dari Kingston.dari Gereja Kingston Negeri.Lawatan akan membawa anda untuk menerokai rumah-rumah bersejarah seperti Devon House. Kawasan metropolitan dipenuhi dengan kelab-kelab malam. Berwarna-warni dan pelbagai. Sejarah adalah mana-mana . Berhampiran University of kampus Hindia Barat. yang dibuka pada tahun 1881 dan mempunyai rumah orkid dan taman hiburan kecil untuk kanak-kanak. untuk Parade. di mana kubur yang tertua bertarikh 1699. tarian dan syarikat-syarikat teater dan restoran-restoran yang memelihara kehidupan malam berdesir.serta kira-kira 30 kaki luar pesisir. runtuhan dikebumikan boleh dilihat pada ekspedisi menyelam skuba.ditetapkan pada akhir Semenanjung Palisadoes yang keluk sekitar Kingston Harbor. bunga dan pokok-pokok berbunga sepanjang tahun di Taman Harapan 200 ekar. melawat terkenal Blue Mountain ladang kopi dan membawa pulang kopi yang dikenali di seluruh dunia sebagai yang terbaik. Peninggalan masa lalu yang jahat di bandar ini dapat dilihat di Muzium Arkeologi Sejarah. atas alasan bekas ladang. di mana.Port Royal . Kingston juga mempunyai seni yang menakjubkan dan pasaran kraf dan ada tugas yang cemerlang membeli-belah percuma di seluruh. Dibina pada tahun 1523. berkelah di pantai atau melawat taman botani. 13 . sehingga tahun 1872. dengan kebenaran khas. mendengar Filharmonik Symphony atau menonton Tarian National Theatre Company melaksanakan. ia adalah gereja tertua di Hemisfera Barat.

Menyelam Dunia air Jamaica dipenuhi dengan gua yang menakjubkan. Tenis. modal Jamaica adalah destinasi semakin wajar. Pelayaran. berikut adalah juga boleh didapati di kawasan-kawasan peranginan: Perkhemahan. Tel: 876-922-3386 / 8 14 . meningkat dan karang tiang gergasi. Snorkeling. ski air Berbasikal Basikal disediakan untuk sewa di beberapa hotel dan rumah tetamu.Dengan hotel direka untuk menggembirakan semua orang daripada ahli perniagaan kepada keluarga. Kolam. Lokasi di bandar ini juga menyediakan akses mudah ke tempat penginapan yang indah dan rumah-rumah tamu di Blue Mountains.. kedai pro. Buccaneer Scuba ClubTel: 876-967-8061Fax: 876-967-8073 Golf Untuk pemain: Caymanas 18 lubang.. Parasailing. sekolah-sekolah ikan tropika berkilauan . ngarai dan celah . Jogging. Aktiviti Di samping itu kepada sukan diketengahkan. yang meningkat dengan lebih daripada 7. Semua peralatan yang anda perlukan boleh didapati daripada operator menyelam berlesen. bintang. par 72.. Air Terjun Climbing.000 kaki di atas paras laut di seluruh separuh timur pulau itu. Bar.. 6.844 kilometer.

Tel: 876-924-1610 Perlumbaan Kuda Caymanas Race Track . 6.Caymanas Park Perlawanan diperebutkan menampilkan pelumba tempatan dan antarabangsa yang terkemuka. bar. Jamaica Rasa bersalah Seafood Lawatan Heathers Antarabangsa. Lubnan Hot Pot Jamaica 15 . restoran. par 70.196 kilometer. Mountain Climbing Kaki bukit batu-tinggi Blue Mountains kami adalah hanya beberapa minit dari Kingston.Spring Malar 18 lubang. Restoran Blue Mountain Inn International Devonshire Continental. kedai pro. Polo .kuda berdarah murni dan pertaruhan parimutuel membuat menyeronokkan hari yang baik. Clubhouse. Dicampur dengan denai hutan dan pemandangan yang menarik untuk pejalan kaki adventuresome dan backpackers. Jamaica Ikan Place Seafood Ikan Pot Jamaica Minuman keras Shoppe Continental.

Gourmet Ivor ini Jade Gardens Cina Taman Lychee Cina Peppers Jamaica Ratu Syeba Ethiopan Raphael itu Itali Red Bones Jamaica. Continental Bercakap Antarabangsa Town Terra Nova Continental. Jamaica The Orchard Bilik Thailand Kehidupan Malam Asylum Carlos Pemburu itu Kelab Desa Junkanoo Lounge Wyndham Kingston Hotel Peppers Ini Priscilla The minuman keras Shoppe Devon House Turntable 16 . Continental Strawberry Hill Jamaica.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful