KEMAHIRAN BERFIKIR

AHLI KUMPULAN;

MELVIN GEORAGE SATHISWARAN SASHIKUMAR KARTHIKESAN

Terdapat sembilan proses yang terkandung dalam proses kemahiran berfikir secara kritis.KEMAHIRAN BERFIKIR SECARA KRITIS  Dari perkataan Yunani iaitu kritikos Kecekapan dan keupayaan menggunakan minda. salah satunya merupakan “membanding dan membeza” .  Untuk kecekapan dan keupayaan menggunakan minda.

 Membanding dan Membeza Definisi Merupakan satu proses yang melibatkan pelajar mencari persamaan dan perbezaan berdasarkan kriteria seperti ciri. . sifat. kualiti dan unsur sesuatu objek atau peristiwa. Kemahiran ini akan digunakan apabila terdapat dua atau lebih ciri atau kemungkinan. dan Membuat pilihan atau keputusan.

• Membantu membuat keputusan dengan bijak. dan membuat analogi. • Mengelak daripada terkeliru tentang perkara-perkara yang seakan –akan sama • Membantu dalam kemahiran yang lebih kompleks seperti mengelas. Tujuan. Membuat definisi. . • Memahami perkara-perkara yang dibandingkan dengan lebih mendalam lagi.

. dapat menerangkan kepada pelajar dengan jelas dan pelajar juga dapat belajar dengan selesa. Sebagai guru.Dapat membezakan sesuatu dengan lebih mudah. Dapat mengingat dengan cara yang berkesan.

Dapat memahami dengan senang Dapat menilai kekurangan dan kelebihan sesuatu .cara pembelajaran yang baru Tidak akan rasa muak/ bosan Mudah menganalisis Pengambaran yang mudah dan efektif Kebaikan mengaplikasikan proses ini.

•Kaedah banding dan beza dapat dipergunakan dalam pengajaran di kelas. kerana terdapat banyak istilah /terma yang perlu di ingat dan di klasifikasikan. moral. biology. . kimia. merupakan subjek yang perlu diberikan tumpuan dan ianya susah untuk di ingat.•Sebagai seorang guru yang inovatif. anda perlu mahir dalam kemahiran kritis. Contohnya. subjek sejarah. fizik dan lain-lain. bagi subjek tertentu seperti sains. matematik dan di peringkat atasan. supaya P&P anda dapat di jalankan dengan cara yang berkesan.

Contoh bagi subjek Sains. A B PERSAMAAN PERBEZAAN PERBEZAAN . Nyatakan persamaan dan perbezaan yang terdapat dalam sel haiwan dan tumbuhan.

Contoh-contoh bentuk lain. .

.

.

Mudah difahami Kemas dan teratur Tidak perlu membaca petikan-petikan yang panjang Hanya isi penting sahaja akan dinyatakan Dapat merangkum semuanya dalam masa yang singkat Mengajar kita untuk berfikir secara kritis .

supaya dapat bezakan •Menggunakkan pensil/pen yang berlainan pen •Hanya menulis isi/fakta penting sahaja .•Perlu lakar dalam bentuk yang berlainan.

IDEA! .ZZZ Fikirkan apakah kehidupan harian yang boleh dikaitkan?? LOL..

..Kami berharap anda telah mendapat sesuatu yang terbaharu. Andalah transformasi negara kita… Selamat maju jaya… . dan berharap akan diaplikasikan dalam kehidupan harian dan dalam dunia perguruan!.