KEMAHIRAN BERFIKIR

AHLI KUMPULAN;

MELVIN GEORAGE SATHISWARAN SASHIKUMAR KARTHIKESAN

salah satunya merupakan “membanding dan membeza” .KEMAHIRAN BERFIKIR SECARA KRITIS  Dari perkataan Yunani iaitu kritikos Kecekapan dan keupayaan menggunakan minda.  Untuk kecekapan dan keupayaan menggunakan minda. Terdapat sembilan proses yang terkandung dalam proses kemahiran berfikir secara kritis.

 Membanding dan Membeza Definisi Merupakan satu proses yang melibatkan pelajar mencari persamaan dan perbezaan berdasarkan kriteria seperti ciri. . kualiti dan unsur sesuatu objek atau peristiwa. dan Membuat pilihan atau keputusan. Kemahiran ini akan digunakan apabila terdapat dua atau lebih ciri atau kemungkinan. sifat.

• Memahami perkara-perkara yang dibandingkan dengan lebih mendalam lagi. . Membuat definisi. Tujuan. dan membuat analogi. • Membantu membuat keputusan dengan bijak. • Mengelak daripada terkeliru tentang perkara-perkara yang seakan –akan sama • Membantu dalam kemahiran yang lebih kompleks seperti mengelas.

. Sebagai guru.Dapat membezakan sesuatu dengan lebih mudah. Dapat mengingat dengan cara yang berkesan. dapat menerangkan kepada pelajar dengan jelas dan pelajar juga dapat belajar dengan selesa.

Dapat memahami dengan senang Dapat menilai kekurangan dan kelebihan sesuatu .cara pembelajaran yang baru Tidak akan rasa muak/ bosan Mudah menganalisis Pengambaran yang mudah dan efektif Kebaikan mengaplikasikan proses ini.

kimia. . moral. merupakan subjek yang perlu diberikan tumpuan dan ianya susah untuk di ingat. kerana terdapat banyak istilah /terma yang perlu di ingat dan di klasifikasikan. subjek sejarah. anda perlu mahir dalam kemahiran kritis. matematik dan di peringkat atasan. biology. fizik dan lain-lain. supaya P&P anda dapat di jalankan dengan cara yang berkesan. •Kaedah banding dan beza dapat dipergunakan dalam pengajaran di kelas. Contohnya.•Sebagai seorang guru yang inovatif. bagi subjek tertentu seperti sains.

Contoh bagi subjek Sains. A B PERSAMAAN PERBEZAAN PERBEZAAN . Nyatakan persamaan dan perbezaan yang terdapat dalam sel haiwan dan tumbuhan.

.Contoh-contoh bentuk lain.

.

.

Mudah difahami Kemas dan teratur Tidak perlu membaca petikan-petikan yang panjang Hanya isi penting sahaja akan dinyatakan Dapat merangkum semuanya dalam masa yang singkat Mengajar kita untuk berfikir secara kritis .

•Perlu lakar dalam bentuk yang berlainan. supaya dapat bezakan •Menggunakkan pensil/pen yang berlainan pen •Hanya menulis isi/fakta penting sahaja .

ZZZ Fikirkan apakah kehidupan harian yang boleh dikaitkan?? LOL. IDEA! ..

. dan berharap akan diaplikasikan dalam kehidupan harian dan dalam dunia perguruan!.Kami berharap anda telah mendapat sesuatu yang terbaharu.. Andalah transformasi negara kita… Selamat maju jaya… .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful