P. 1
Membanding Dan Membeza

Membanding Dan Membeza

|Views: 8|Likes:
kemahiran berfikir
kemahiran berfikir

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: Jamuna Pandiyan Muthatiyar on Aug 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2014

pdf

text

original

KEMAHIRAN BERFIKIR

AHLI KUMPULAN;

MELVIN GEORAGE SATHISWARAN SASHIKUMAR KARTHIKESAN

salah satunya merupakan “membanding dan membeza” . Terdapat sembilan proses yang terkandung dalam proses kemahiran berfikir secara kritis.KEMAHIRAN BERFIKIR SECARA KRITIS  Dari perkataan Yunani iaitu kritikos Kecekapan dan keupayaan menggunakan minda.  Untuk kecekapan dan keupayaan menggunakan minda.

 Membanding dan Membeza Definisi Merupakan satu proses yang melibatkan pelajar mencari persamaan dan perbezaan berdasarkan kriteria seperti ciri. kualiti dan unsur sesuatu objek atau peristiwa. Kemahiran ini akan digunakan apabila terdapat dua atau lebih ciri atau kemungkinan. sifat. . dan Membuat pilihan atau keputusan.

• Memahami perkara-perkara yang dibandingkan dengan lebih mendalam lagi. . Tujuan. • Mengelak daripada terkeliru tentang perkara-perkara yang seakan –akan sama • Membantu dalam kemahiran yang lebih kompleks seperti mengelas. Membuat definisi. • Membantu membuat keputusan dengan bijak. dan membuat analogi.

Sebagai guru.Dapat membezakan sesuatu dengan lebih mudah. Dapat mengingat dengan cara yang berkesan. . dapat menerangkan kepada pelajar dengan jelas dan pelajar juga dapat belajar dengan selesa.

Dapat memahami dengan senang Dapat menilai kekurangan dan kelebihan sesuatu .cara pembelajaran yang baru Tidak akan rasa muak/ bosan Mudah menganalisis Pengambaran yang mudah dan efektif Kebaikan mengaplikasikan proses ini.

merupakan subjek yang perlu diberikan tumpuan dan ianya susah untuk di ingat. . matematik dan di peringkat atasan. kerana terdapat banyak istilah /terma yang perlu di ingat dan di klasifikasikan. •Kaedah banding dan beza dapat dipergunakan dalam pengajaran di kelas. biology. kimia. bagi subjek tertentu seperti sains. subjek sejarah. supaya P&P anda dapat di jalankan dengan cara yang berkesan.•Sebagai seorang guru yang inovatif. moral. anda perlu mahir dalam kemahiran kritis. Contohnya. fizik dan lain-lain.

A B PERSAMAAN PERBEZAAN PERBEZAAN . Nyatakan persamaan dan perbezaan yang terdapat dalam sel haiwan dan tumbuhan.Contoh bagi subjek Sains.

Contoh-contoh bentuk lain. .

.

.

Mudah difahami Kemas dan teratur Tidak perlu membaca petikan-petikan yang panjang Hanya isi penting sahaja akan dinyatakan Dapat merangkum semuanya dalam masa yang singkat Mengajar kita untuk berfikir secara kritis .

supaya dapat bezakan •Menggunakkan pensil/pen yang berlainan pen •Hanya menulis isi/fakta penting sahaja .•Perlu lakar dalam bentuk yang berlainan.

. IDEA! .ZZZ Fikirkan apakah kehidupan harian yang boleh dikaitkan?? LOL.

Andalah transformasi negara kita… Selamat maju jaya… ..Kami berharap anda telah mendapat sesuatu yang terbaharu.. dan berharap akan diaplikasikan dalam kehidupan harian dan dalam dunia perguruan!.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->