KEMAHIRAN BERFIKIR

AHLI KUMPULAN;

MELVIN GEORAGE SATHISWARAN SASHIKUMAR KARTHIKESAN

salah satunya merupakan “membanding dan membeza” .  Untuk kecekapan dan keupayaan menggunakan minda. Terdapat sembilan proses yang terkandung dalam proses kemahiran berfikir secara kritis.KEMAHIRAN BERFIKIR SECARA KRITIS  Dari perkataan Yunani iaitu kritikos Kecekapan dan keupayaan menggunakan minda.

dan Membuat pilihan atau keputusan. . Membanding dan Membeza Definisi Merupakan satu proses yang melibatkan pelajar mencari persamaan dan perbezaan berdasarkan kriteria seperti ciri. Kemahiran ini akan digunakan apabila terdapat dua atau lebih ciri atau kemungkinan. kualiti dan unsur sesuatu objek atau peristiwa. sifat.

Membuat definisi. Tujuan. • Memahami perkara-perkara yang dibandingkan dengan lebih mendalam lagi. . • Mengelak daripada terkeliru tentang perkara-perkara yang seakan –akan sama • Membantu dalam kemahiran yang lebih kompleks seperti mengelas. dan membuat analogi. • Membantu membuat keputusan dengan bijak.

. Dapat mengingat dengan cara yang berkesan.Dapat membezakan sesuatu dengan lebih mudah. dapat menerangkan kepada pelajar dengan jelas dan pelajar juga dapat belajar dengan selesa. Sebagai guru.

Dapat memahami dengan senang Dapat menilai kekurangan dan kelebihan sesuatu .cara pembelajaran yang baru Tidak akan rasa muak/ bosan Mudah menganalisis Pengambaran yang mudah dan efektif Kebaikan mengaplikasikan proses ini.

subjek sejarah. bagi subjek tertentu seperti sains. biology. supaya P&P anda dapat di jalankan dengan cara yang berkesan. •Kaedah banding dan beza dapat dipergunakan dalam pengajaran di kelas. fizik dan lain-lain. kimia. . merupakan subjek yang perlu diberikan tumpuan dan ianya susah untuk di ingat. Contohnya. matematik dan di peringkat atasan. moral.•Sebagai seorang guru yang inovatif. kerana terdapat banyak istilah /terma yang perlu di ingat dan di klasifikasikan. anda perlu mahir dalam kemahiran kritis.

Nyatakan persamaan dan perbezaan yang terdapat dalam sel haiwan dan tumbuhan. A B PERSAMAAN PERBEZAAN PERBEZAAN .Contoh bagi subjek Sains.

.Contoh-contoh bentuk lain.

.

.

Mudah difahami Kemas dan teratur Tidak perlu membaca petikan-petikan yang panjang Hanya isi penting sahaja akan dinyatakan Dapat merangkum semuanya dalam masa yang singkat Mengajar kita untuk berfikir secara kritis .

supaya dapat bezakan •Menggunakkan pensil/pen yang berlainan pen •Hanya menulis isi/fakta penting sahaja .•Perlu lakar dalam bentuk yang berlainan.

IDEA! .ZZZ Fikirkan apakah kehidupan harian yang boleh dikaitkan?? LOL..

Kami berharap anda telah mendapat sesuatu yang terbaharu. dan berharap akan diaplikasikan dalam kehidupan harian dan dalam dunia perguruan!. Andalah transformasi negara kita… Selamat maju jaya… ...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful