KEMAHIRAN BERFIKIR

AHLI KUMPULAN;

MELVIN GEORAGE SATHISWARAN SASHIKUMAR KARTHIKESAN

salah satunya merupakan “membanding dan membeza” .KEMAHIRAN BERFIKIR SECARA KRITIS  Dari perkataan Yunani iaitu kritikos Kecekapan dan keupayaan menggunakan minda.  Untuk kecekapan dan keupayaan menggunakan minda. Terdapat sembilan proses yang terkandung dalam proses kemahiran berfikir secara kritis.

Kemahiran ini akan digunakan apabila terdapat dua atau lebih ciri atau kemungkinan. dan Membuat pilihan atau keputusan. Membanding dan Membeza Definisi Merupakan satu proses yang melibatkan pelajar mencari persamaan dan perbezaan berdasarkan kriteria seperti ciri. kualiti dan unsur sesuatu objek atau peristiwa. . sifat.

 Tujuan. • Membantu membuat keputusan dengan bijak. Membuat definisi. • Memahami perkara-perkara yang dibandingkan dengan lebih mendalam lagi. . • Mengelak daripada terkeliru tentang perkara-perkara yang seakan –akan sama • Membantu dalam kemahiran yang lebih kompleks seperti mengelas. dan membuat analogi.

dapat menerangkan kepada pelajar dengan jelas dan pelajar juga dapat belajar dengan selesa. . Sebagai guru. Dapat mengingat dengan cara yang berkesan.Dapat membezakan sesuatu dengan lebih mudah.

Dapat memahami dengan senang Dapat menilai kekurangan dan kelebihan sesuatu .cara pembelajaran yang baru Tidak akan rasa muak/ bosan Mudah menganalisis Pengambaran yang mudah dan efektif Kebaikan mengaplikasikan proses ini.

merupakan subjek yang perlu diberikan tumpuan dan ianya susah untuk di ingat. subjek sejarah. bagi subjek tertentu seperti sains.•Sebagai seorang guru yang inovatif. kimia. •Kaedah banding dan beza dapat dipergunakan dalam pengajaran di kelas. . biology. kerana terdapat banyak istilah /terma yang perlu di ingat dan di klasifikasikan. fizik dan lain-lain. anda perlu mahir dalam kemahiran kritis. supaya P&P anda dapat di jalankan dengan cara yang berkesan. moral. matematik dan di peringkat atasan. Contohnya.

Contoh bagi subjek Sains. A B PERSAMAAN PERBEZAAN PERBEZAAN . Nyatakan persamaan dan perbezaan yang terdapat dalam sel haiwan dan tumbuhan.

.Contoh-contoh bentuk lain.

.

.

Mudah difahami Kemas dan teratur Tidak perlu membaca petikan-petikan yang panjang Hanya isi penting sahaja akan dinyatakan Dapat merangkum semuanya dalam masa yang singkat Mengajar kita untuk berfikir secara kritis .

•Perlu lakar dalam bentuk yang berlainan. supaya dapat bezakan •Menggunakkan pensil/pen yang berlainan pen •Hanya menulis isi/fakta penting sahaja .

.ZZZ Fikirkan apakah kehidupan harian yang boleh dikaitkan?? LOL. IDEA! .

.Kami berharap anda telah mendapat sesuatu yang terbaharu.. Andalah transformasi negara kita… Selamat maju jaya… . dan berharap akan diaplikasikan dalam kehidupan harian dan dalam dunia perguruan!.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful