P. 1
Arca

Arca

|Views: 32|Likes:
arca
arca

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: EnHuii GraCez 은혜 on Aug 13, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/21/2014

pdf

text

original

JENIS-JENIS ARCA

ARCA ASEMBLAJ Asemblaj adalah himpunan bahan-bahan yang disusun dan mempunyai daya estetik ataupun cara perletakan yang menimbulkan suatu makna. Walaupun pada kebiasaannya aktiviti ini dikaitkan pada himpunan bentuk-bentuk dua dimensi, ianya juga boleh dihasilkan dalam bentuk tiga dimensi.

Penciptaan arca asemblaj termasyhur iaitu „ Bicycle Wheel ‟ ( karya asli telah hilang ) adalah penciptaan terawalnya dalam bidang seni tangan yang mana arca ini dibina menggunakan bahan-bahan yang terdapat di rumah.

.

dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca.ARCA TIMBULAN Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. Henri Matisse (1869-1954) dan .

Arca ini boleh bergerak sendiri. Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik .Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. Mobail ini digantung di atas syiling. Mobail biasanya digantung di atas siling. dan biasanya terawang-awang. Arca ini dipelopori oleh Alexender Calder (188-1976). iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika dan diperkenalkan pada awal tahun 1930an. 3. terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh . berombak. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . Mobail mula dipelopor oleh Alexander Calder dari Amerika bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak. Arca stabail boleh bergerak tetapi pergerakannya terawang-awang. berputar. Pemindahannya berasaskan seni yang boleh bergerak. berputar atau berombak.3 ARCA MOBAIL Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca.

benang. Keindahan arca ini dapat dilihat semasa ia bergerak-gerak atau berputar perlahan-lahan Alexandel Calder bersama arca Myxomatose. Ia mesti digantung dengan tali. angin. air. graviti.Arca mobail juga boleh menggunakan lampu. dawai dari siling atau tempat yang lebih tinggi. 1953 (A08122). wayar. kuasa solar. Paris . Sebagai contoh idea yang anda boleh berikan kepada pelajar ialah wind chime". perbezaan suhu. keseimbangan yang mengkibatkan berlakunya pergerakan.

Bahagian dinding kotak dilukis latar belakang untuk menggambarkan situasi yang diperlukan berdasarkan tema diorama. didiri atau dilekatkan pada tapak dan dinding kotak/bekas tersebut. Bahagian tapak kotak pula dihias dengan bahan untuk menimbulkan situasi yang sama seperti tema diorama. atau pintu siling. oleh Alexander Calder. Stabail tidak mempunyai sendi-sendi dimana bahan atau bahagian yang dicantum boleh bergerak secara terawang-awang. 1956 ARCA STABAIL Stabail ialah satu binaan seperti mobail yang boleh bergerak tapi tidak terawang-awang kerana kedudukan kakinya sengaja boleh bergerak. Objek yang hendak disusun boleh digantung. . Komposisi situasi tersebut hendaklah diletakkan di dalam satu kotak atau bekas yag ditebuk satu hingga tiga permukaan supaya dapat dilihat dari hadapan atau pun sisi. Stabail boleh digantung di dinding. ARCA GABUNGAN DIORAMA Diorama ialah sejenis binaan tiga dimensi (3D) yang mengandungi pelbagai objek untuk menggambarkan situasi yang sebenar.Red Mobile. tingkap . Bahan atau bahagaian dicantum dengan tali/benang pada satu palang yang tidak boleh bergerak. Rekaan stabail boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti murid dengan menggunakan bahan-bahan yang ada dan mudah didapati.

Namun fungsi.) oleh seorang sami Buddha bernama Dokyo yang juga merupakan doktor peribadi Ratu Shotoku . Ia merupakan satu hasil kerja tangan yang sangat teliti dan halus pada pandangan. Pada abad ke enam. Contoh-contoh awal origami yang berasal daripada Cina adalah tongkang Cina dan kotak. bentuk. karena pada zaman Yunani. Boneka bisa dikatakan salah satu mainan yang paling tua.BONEKA Boneka (dari bahasa Portugis boneca) adalah sejenis mainan yang dapat berbentuk macam-macam. maupun bahan pembuatnya ternyata berbeza sekali antara dulu dan sekarang. terutamanya manusia atau hewan. Origami merupakan satu kesenian melipat kertas yang dipercayai bermula semenjak kertas mula diperkenalkan pada abad pertama oleh di Cina pada 105 A. dan juga ke Jepun (610 A. Romawi ataupun Mesir kuno saja boneka sudah ada. ORIGAMI Origami merupakan satu teknik lipatan samaada dengan menggunakan kain ataupun kertas. cara pembuatan kertas kemudiannya dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab. serta tokoh-tokoh fiksi. oleh seorang Cina dikasi yang bernama Ts'ai Lun.D.D. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak.

Semenjak itu Origami menjadi popular dikalangan orang Jepun semenjak turun-temurun sehinggakan ke hari ini terutamanya dengan penghasilan kertas Jepun tempatan yang dipanggil Washi. Tidak hanya karena keindahan estetis yang dimilikinya. Sekiranya bahan kayu maka canumannya juga adalah kayu. . Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka. TOPENG Topeng adalah benda yang dipakai di atas wajah. ARCA BINAAN Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. Bahagian luar mengandngi lapisan lain seperti bancuhan simen. Untuk teknik kerangka. tetapi sisi misteri yang tersimpan pada raut wajah topeng tetap mampu memancarkan kekuatan magis yang sulit dijelaskan. Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan-bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. ada yang menggambarkan lembut. ia digunakan sebagai struktur asa atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai. Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. Bentuk topeng bermacam-macam ada yang mengambarkan watak marah. Kehidupan masyarakat modern saat ini menempatkan topeng sebagai salah satu bentuk karya seni tinggi. Topeng di kesenian daerah umumnya untuk menghormati sesembahan atau memperjelas watak dalam mengiringi kesenian. keluli dan sebagainya. Biasanya topeng dipakai untuk mengiringi musik kesenian daerah. dan adapula yang menggambarkan kebijaksanaan.

tanah liat dan sebagainya. . Contoh arca luakan antarabangsa yang terkenal ialah patung “David” karya Mochelangelo ARCA TAMBAHAN Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan baha-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. Contohnya. Contoh arca tambahan / acuan ialah Tugu Negara. lilin dan sebagainya. cairan akan dituang ke dalam acuan. Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu.ARCA LUAKAN Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. memahat. batu marmar. lilin. Pelbagai alat digunakan bergantung pada jenis dan kekerasan bahan. mengikis dan sebagainya. plaster of paris. jika menggunakan alatan tajam untuk proses memotong. Terdapat juga bahan cecair yang kemdiannya dkeraskan melalui acuan seperti plaster paris. tanah liat. Setelah acuan disediakan. Seterusnya cairan tersebut akan membeku dan menjadi arca.

Arca ini adalahintegrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat didinding. Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dansebagai hiasan di meja. di Malaysia antara arcadinding yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. dinding atau digantung pada syiling .ARCA DINDING Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin. .

guntingan. potongan.TEKNIK-TEKNIK MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Terdapat pelbagai teknik yang boleh digunakan untuk menghasilkan bentuk atau membuat binaan. luakan dan sebagainya. pembungkusan. cantuman.        Teknik Picitan Teknik Lipatan Teknik Potongan Teknik Cantuman Teknik Pembungkusan Teknik Guntingan Teknik Luakan . Antaranya ialah melalui teknik picitan. Biasanya teknik-teknik tersebut dipilih berdasarkan kesesuaian bahan yang digunakan. lipatan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->