P. 1
Rph Bm Thun 4 Pemimp Sekolhku

Rph Bm Thun 4 Pemimp Sekolhku

|Views: 2|Likes:
Published by Nurul 'ain
Rph Bm Thun 4 Pemimp Sekolhku
Rph Bm Thun 4 Pemimp Sekolhku

More info:

Published by: Nurul 'ain on Aug 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2014

pdf

text

original

Tarikh Masa Tahun Bil.

Murid Tema Tajuk

: : : : : :

17 Febuari 2013 9.45 – 10.45 pagi (60 minit) 4 Pintar 35 orang Sekolahku Berjasa Pemimpin Kecil di Sekolahku

Hasil Pembelajaran Fokus Utama : 1.2 Bertanya dan menjawab tentang sesuatu perkara secara bertatasusila. Aras 2: i. Mengemukakan soalan bertumpu dan bercapah serta menjawabnya secara logik dan tepat.

Aras 3: i. Bersoal-jawab untuk membuat rumusan dan keputusan.

Fokus Sampingan: 2.2 Melaporkan sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang sesuai dan tepat. Aras 1: i. Menyampaikan sesuatu berita secara ringkas dengan bahasa yang betul

Objektif

:Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini murid dapat: 1. Menyatakan sekurang-kurangnya tiga daripada lima kriteria ketua kelas yang baik. 2. Membezakan kata tanya antara soalan jenis bertumpu dan bercapah. 3. Menyenaraikan sekurang-kurangnya tiga daripada lima kata adjektif sifat dengan betul

Perkataan berlawanan makna 2.Sistem Bahasa: .Ayat Tanya .Kata kerja . Kata adjektif Pengisian Kurikulum: 1.Pengumuman 3. lembaran kerja. Kecerdasan pelbagai : Intepersonal. Kemahiran Bernilai Tambah: i. Ilmu: Pendidikan Moral 2.semangat 3.mengkategori ii.Kata adjektif . Tatabahasa . BCB : Mengingat iii.kad-kad perkataan.verbal linguistik.gambar pemilihan ketua kelas. Sebutan dan intonasi . 1.Ucapan .patrotisme.Ayat Tanya . Kemahiran berfikir : Menjana idea .kertas mahjong.membuat kategori iv.Kata Tanya .kerajinan. Pengetahuan Sedia Ada: Murid mengetahui peranan seorang ketua kelas. Kontekstual : membuat keputusan Bahan Bantu Mengajar: Buku teks. Nilai: kerjasama.Ayat seruan .

Guru bersoal-jawab dengan murid secara sumbang saran tentang kriteria ketua kelas yang baik. 3.Langkah Kandungan Pengesanan maklumat yang dipertontonkan:  Ciri-ciri positif  Ciri-ciri negatif Soalan: Antara kedua-dua watak tersebut. i. Dua orang murid dipanggil ke hadapan kelas. Catatan Set Induksi (5 Minit) Kemahiran berfikir: Menjana idea Strategi: Berpusatkan guru dan murid Nilai: Keberanian Langkah 1 (10 Minit) Sumbang saran : Kriteriakriteria ketua kelas yang baik. Manakala seorang murid lagi menggayakan penampilan yang berlawanan. Guru mengaitkan hasil soal jawab dengan isi pelajaran. Semua murid diminta menyatakan ciri-ciri kedua-dua murid tersebut. iii. Seorang murid menggayakan penampilan kemas dan berdisiplin. 4. 5. ii. Guru bersoal-jawab dengan guru berkenaan pemimpin di sekolah. Guru meminta ketua kelas untuk tampil ke hadapan. yang manakah layak menjadi Ketua Kelas? Soal-jawab Contoh Soalan : a) Siapakah pemimpin di sekolah? b) Adakah kamu hormati guru besar sebagai pemimpin sekolah? c) Siapa pemimpin yang dilantik di dalam kelas? d) Bagaimana cara perlantikan ketua kelas? Aktiviti P&P 1. BBM: murid KBT : Kemahiran Berfikir 1) Menjana idea Kecerdasan pelbagai: 1)verbal linguistik . Murid lain diminta untuk menyatakan lima kriteria ketua kelas mereka. 2.

Strategi: Berpusatkan guru dan murid Teknik: 1)Penerangan 2)Perbincangan Nilai: Bekerjasama Langkah 2 (15 Minit) Perbincangan berpasangan menggunakan soalan bertumpu dan bercapah. iii. Contoh soalan bertumpu : a) Apakah kriteria yang ada pada Saiful? Contoh soalan bercapah : b) Bagaimanakah kita hendak memilih ketua kelas yang baik?  Mengapakah Tiara paling layak? i. Guru memantau perbincangan murid. Murid dibimbing untuk membina soalan bertumpu dan bercapah semasa dalam perbincangan bagi membuat pilihan yang tepat. Guru memaklumkan had masa perbincangan. vi. Tiara dan Razali. Murid diminta untuk membuka buku teks halaman 30. Murid diminta untuk berbincang secara berpasangan tentang pelajar yang layak menjadi ketua kelas antara Saiful. iv. Murid diminta untuk membaca secara senyap kriteria-kriteria yang ada pada Saiful. ii. v. Tiara dan Razali. BBM : Buku teks KBT : Kemahiran Belajar Cara Belajar Kecerdasan pelbagai : 1) intepersonal Kontekstual: 1) Membuat keputusan Strategi: Berpusatkan guru dan murid Teknik: 1)Penerangan 2)Perbincangan Nilai: Bekerjasama .

ii. iv. 6. Guru menggunakan soalan bertumpu dan bercapah untuk menguji respon murid. Guru menerangkan apa itu kata adjektif dengan menggunakan konsep peta minda Murid diminta untuk menyenaraikan lima kata adjektif sifat yang BBM : 1) Buku teks 2) Lembaran kerja 3) Buku nota . Guru membuat pengiraan undi. vi. 2. 4. iii. Guru membetulkan serta merta jika terdapat sebarang kesalahan penggunaan ayat murid. BBM : 1) Buku teks 2) Gambar pemilihan ketua kelas 3) Kad perkataan KBT : Kemahiran Berfikir: 1) Menjana idea Strategi: Berpusatkan guru dan murid Teknik: Soal jawab Nilai: Bekerjasama dan patuh pada arahan Langkah 4 (10 Minit) Kata adjektif sifat 1. ii. v.Langkah 3 (15 Minit) Penggunaan soalan bertumpu dan bercapah Contoh soalan bertumpu: 1)Apakah ciri yang ada pada Saiful? 2) Berapakah calon ketua kelas yang dicadangkan oleh mereka? Contoh soalan bercapah: 1)Bagaimanakah kita hendak memilih ketua kelas? 2)Mengapakah mereka tidak memilih murid lain? i. Guru menampal gambar pemilihan ketua kelas di papan hitam serta kritia-kritia masing-masing Murid diminta untuk melukis bintang di papan hitam bagi sesiapa yang mencalonkan nama yang disebut oleh guru yang layak menjadi ketua kelas. Guru memilih secara rawak pasangan perbincangan. 3. Bersih Berani Tegas Rajin Lemah lembut Berat mulut i. 5.

Nilai: Kerjasama Kerajinan . Baik hati iii. ii. Peramah 8.Nilai-nilai murni : a) Kerjasama b) Kerajinan c) Patriotisme d) Semangat bermasyarakat i. Guru memeriksa hasil kerja murid. Murid diminta untuk membaca semula jawapan mereka yang sudah disemak oleh guru dan membuat pembetulan. terdapat pada maklumat di buku teks dalam buku nota. Guru membuat kesimpulan kriteriakriteria seorang ketua kelas sebagai pemimpin kecil sekolah. Guru menerapkan nilai murni. Guru mengulas hasil kerja murid secara keseluruhan.7. iv. iv. v. Guru memuji kerjasama murid dan hasil kerja murid. iii. KBT : Kemahiran Berfikir: 1) menjana idea Strategi: Berpusatkan guru dan murid Teknik: 1) Penerangan 2) Soal jawab Nilai: Kerajinan PENUTUP (5 minit) Rumusan : .Kriteria-kriteria ketua kelas . BBM : 1) Buku teks 2) Lembaran kerja KBT : Kemahiran Berfikir: 1) Membuat rumusan Kecerdasan pelbagai : 1) verbal linguistik. Pintar 9. Murid yang sudah siap awal diberikan latihan pengayaan iaitu dengan menyelesaikan soalan yang diberi melalui lembaran kerja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->