P. 1
kbsr dan kssr matematik

kbsr dan kssr matematik

|Views: 44|Likes:
Published by Anbarasi Bala
perbezaan antara kbsr n kssr matematik
kbsr baru
perbezaan antara kbsr n kssr matematik
kbsr baru

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Anbarasi Bala on Aug 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2014

pdf

text

original

Matlamat

KBSR (1983) Membina Kefahaman dan kemahiran asas matematik dalam kalangan murid. Dibimbing membina kefahaman tentang konsep dan kemahiran matematik melalui manipulasi objek konkrit dan gambar rajah. Pemahaman konsep dan kemahiran matematik oleh murid perlu disusuli dengan latihan secara lisan dan bertulis yang mencukupi. Murid perlu dilatih menggunakan konsep dan kemahiran yang diperoleh daripada pengalaman harian dipelajari daripada matapelajaran lain.

KBSR Membina pemahaman murid dalam konsep nombor dan kemahiran asas mengira. Penguasaan kedua-dua aspek ini dapat membantu murid mengendalikan urusan harian secara berkesan dan penuh tanggungjawab selaras dengan hasrat masyarakat dan negara maju serta dapat membantu murid melanjutkan pelajaran.

KSSR (2010) membina pemahaman murid tentang konsep nombor, kemahiran asas dalam pengiraan, memahami idea matematik yang mudah dan berketrampilan mengaplikasikan pengetahuan serta kemahiran matematik secara berkesan dan bertanggungjawab dalam kehidupan seharian.

Objektif

1.

Menguasai kemahiran menulis angka, membilang dan menyatakan

8.

Mengetahui dan 1. Memahami dan memahami mengaplikasi konsep, prosedur konsep dan dan prinsip kemahiran

mewakili kehidupan harian. berkaitan dengan Pendaraban. silinder. Operasi. darab dan bahagi. Nombor dan Pembahagian. 3. Sukatan dan Geometri. dengan bidang pengumpulan lain dan dengan data. seperti segiempat. Menguasai Perkaitan dan kemahiran operasi Statistik. sfera. matematik: tolak. bergabung. Mengenal pasti 11. Mengenal dan menamakan bentuk dua dan tiga dimensi serta mengetahui ciricirinya.nilai dengan 2. 10. segitiga. bahagi yang Penolakan. Berkomunikasi carta. kubus. 2. kon dan pyramid. Bentuk. kurang . tempat betul. menggunakan idea matematik 12. bulatan. Ukuran. Memperluaskan penggunaan 9. berkaitan: matematik dalam Nombor. Menguasai kemahiran operasi operasi asas asas tambah. . perwakilan data. Menguasai kemahiran dalam keempat-empat operasi. Menguasai kemahiran mengukur menyukat menimbang. Operasi. 3. Menyelesaikan 5. iaitu tambah. menyatakan waktu menentukan wang. darab dan Penambahan. matematik pengukuran. Menguasai dan kemahiran asas menggunakan matematik iaitu: perkaitan dalam membuat idea matematik. Berkebolehan dengan jelas serta mengunakan penggunaan kemahiran dan simbol dan istilah . pelbagai konteks. anggaran dan di antara bidang penghampiran. maklumat dalam bentuk graf dan 4. dan dan nilai 4.

pengetahuan secara sistematik.masalah yang melibatkan bilangan. Menggunakan masalah pelbagai matematik. Berkebolehan idea matematik membina dan perkaitannya. 6. Berkebolehan dan membuat menggunakan penerokaan teknologi yang secara sesuai dalam matematikndalam membina konsep. kemahiran dan penyelesaian 7. jarak. matematik. 6. Berfikir. wang. perwakilan untuk menyampaikan 15. Menggunakan masalah dalam pengetahuan dan kehidupan harian kemahiran dengan berkesan matematik untuk dan penuh diaplikasi dan tanggungjawab membuat penyesuaian 13. Berkebolehan kepada pelbagai menggunakan strategi bagi bahasa menyelesaikan matematik yang masalah. betul. 8. ruang dan masa. matematik untuk menyelesaikan 5. . dengan menghayati tepat dan berhatikeindahan hati. Merekod serta membaca datadata dalam bentuk jadual dan graf yang mudah. pengetahuan yang betul. sukatan. menaakul 14. Menghargai dan heuristik. kehidupan harian. 7. Membuat anggaran dan membuat penghampiran. timbangan.

penyukatan. penghampiran.  Nombor dan  Ukuran. matematik secara efektifntermasuk 17.Kandung an    Nombor Bentuk Perkaitan Penekan an - Mengembangka n kemahiran mengira dengan menggunakan proses pemikiran dan mengikuti langkah-langkah yang logis. Menyelesaikan masalah kuantitatif. - 16. diperlukan dalam bidang Aspek . Menghargai TMK untuk kepentingan dan membina keindahan kefahaman matematik. Operasi  Bentuk dan  Sukatan dan Ruang Geometri  Statistik  Perkaitan dan Algebra  Statistik dan Kebarangkalian Pada akhir sesuatu Proses pengajaran topik dan dalam dan pembelajaran memilih untuk matematik memberi meneruskan keutamaan kepada dengan bidang penguasaan pembelajaran atau pengetahuan dan topik lain. prinsip dan  Konsep atau proses matematik kemahiran yang yang dipelajari. Menyertai aktiviti 9. konsep dan mengaplikasi ilmu matematik  Nombor. perkara pemahaman bagi berikut perlu membolehkan murid diberi perhatian: mengaplikasikan konsep. Menggunakan yang berkaitan pelbagai dengan peralatan matematik.

Perkara lain yang diberi penekanan 1.  Kerohanian.mentafsir data dan memahami bahasa matematik.   pembelajaran atau topik baru. Memastikan hirarki atau hubungan antara bidang pembelajaran atau topik telah diikuti sepenuhnya Memastikan asas bidang pembelajaran atau kemahiran telah dikuasai sebelum berpindah ke bidang yang lebih abstrak. penguasaan kemahiran dan menanamkan nilai-nilai murni. Sikap dan Nilai. penyelesaian masalah dalam . perkembangan pemikiran murid secara matematik dibina dan dikembangkan melalui proses pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah berdasarkan prinsip berikut iaitu penyelesaian masalah. penaakulan.  Ketrampilan Diri.  Perkembanga n Fizikal dan Estetika Proses pengajaran dan pembelajaran menekankan tentang pembinaan konsep. perkaitan.  Kemanusiaan. komunikasi. membuat perwakilan dan penggunaan teknologi dalam matematik. iaitu  Komunikasi. Dibina berasaskan kepada enam tunjang. Menggunakan pengetahuan matematik dalam perkara-perkara harian yang melibatkan pengiraan secara kuantitatif.

gov.html . http://www.pdf http://mieza17.my/bpk/v2/download/kbsm/math/SP_maths_KBSM. 5.blogspot.2.com/2012/06/perkembangan-matematik-di-malaysia. matematik Komunikasi dalam matematik Penaakulan Matematik Perkaitan Matematik Penggunaan Teknologi  Sains.moe. Matematik dan Teknologi. 4. 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->