P. 1
kbsr dan kssr matematik

kbsr dan kssr matematik

|Views: 44|Likes:
Published by Anbarasi Bala
perbezaan antara kbsr n kssr matematik
kbsr baru
perbezaan antara kbsr n kssr matematik
kbsr baru

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Anbarasi Bala on Aug 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/13/2014

pdf

text

original

Matlamat

KBSR (1983) Membina Kefahaman dan kemahiran asas matematik dalam kalangan murid. Dibimbing membina kefahaman tentang konsep dan kemahiran matematik melalui manipulasi objek konkrit dan gambar rajah. Pemahaman konsep dan kemahiran matematik oleh murid perlu disusuli dengan latihan secara lisan dan bertulis yang mencukupi. Murid perlu dilatih menggunakan konsep dan kemahiran yang diperoleh daripada pengalaman harian dipelajari daripada matapelajaran lain.

KBSR Membina pemahaman murid dalam konsep nombor dan kemahiran asas mengira. Penguasaan kedua-dua aspek ini dapat membantu murid mengendalikan urusan harian secara berkesan dan penuh tanggungjawab selaras dengan hasrat masyarakat dan negara maju serta dapat membantu murid melanjutkan pelajaran.

KSSR (2010) membina pemahaman murid tentang konsep nombor, kemahiran asas dalam pengiraan, memahami idea matematik yang mudah dan berketrampilan mengaplikasikan pengetahuan serta kemahiran matematik secara berkesan dan bertanggungjawab dalam kehidupan seharian.

Objektif

1.

Menguasai kemahiran menulis angka, membilang dan menyatakan

8.

Mengetahui dan 1. Memahami dan memahami mengaplikasi konsep, prosedur konsep dan dan prinsip kemahiran

tempat betul. iaitu tambah. 10. Mengenal pasti 11. Menguasai dan kemahiran asas menggunakan matematik iaitu: perkaitan dalam membuat idea matematik. Operasi. perwakilan data.nilai dengan 2. matematik: tolak. Ukuran. bergabung. Operasi. Menguasai kemahiran mengukur menyukat menimbang. berkaitan: matematik dalam Nombor. Memperluaskan penggunaan 9. dan dan nilai 4. menyatakan waktu menentukan wang. seperti segiempat. segitiga. matematik pengukuran. 3. Berkomunikasi carta. kon dan pyramid. Sukatan dan Geometri. Menguasai kemahiran operasi operasi asas asas tambah. darab dan bahagi. Menguasai Perkaitan dan kemahiran operasi Statistik. sfera. menggunakan idea matematik 12. maklumat dalam bentuk graf dan 4. anggaran dan di antara bidang penghampiran. darab dan Penambahan. mewakili kehidupan harian. Berkebolehan dengan jelas serta mengunakan penggunaan kemahiran dan simbol dan istilah . kubus. 2. Mengenal dan menamakan bentuk dua dan tiga dimensi serta mengetahui ciricirinya. Bentuk. dengan bidang pengumpulan lain dan dengan data. 3. . berkaitan dengan Pendaraban. Menyelesaikan 5. Menguasai kemahiran dalam keempat-empat operasi. bulatan. Nombor dan Pembahagian. bahagi yang Penolakan. kurang . silinder. pelbagai konteks.

perwakilan untuk menyampaikan 15. Berfikir. dengan menghayati tepat dan berhatikeindahan hati. Menghargai dan heuristik. Menggunakan masalah dalam pengetahuan dan kehidupan harian kemahiran dengan berkesan matematik untuk dan penuh diaplikasi dan tanggungjawab membuat penyesuaian 13. 7. ruang dan masa. menaakul 14. 6. Menggunakan masalah pelbagai matematik.masalah yang melibatkan bilangan. Merekod serta membaca datadata dalam bentuk jadual dan graf yang mudah. Membuat anggaran dan membuat penghampiran. Berkebolehan kepada pelbagai menggunakan strategi bagi bahasa menyelesaikan matematik yang masalah. . matematik untuk menyelesaikan 5. 8. 6. kemahiran dan penyelesaian 7. sukatan. betul. timbangan. Berkebolehan dan membuat menggunakan penerokaan teknologi yang secara sesuai dalam matematikndalam membina konsep. pengetahuan yang betul. wang. kehidupan harian. matematik. jarak. Berkebolehan idea matematik membina dan perkaitannya. pengetahuan secara sistematik.

konsep dan mengaplikasi ilmu matematik  Nombor. matematik secara efektifntermasuk 17. penyukatan. prinsip dan  Konsep atau proses matematik kemahiran yang yang dipelajari. Menyelesaikan masalah kuantitatif. Menggunakan yang berkaitan pelbagai dengan peralatan matematik.Kandung an    Nombor Bentuk Perkaitan Penekan an - Mengembangka n kemahiran mengira dengan menggunakan proses pemikiran dan mengikuti langkah-langkah yang logis. Menyertai aktiviti 9. diperlukan dalam bidang Aspek . Menghargai TMK untuk kepentingan dan membina keindahan kefahaman matematik.  Nombor dan  Ukuran. - 16. Operasi  Bentuk dan  Sukatan dan Ruang Geometri  Statistik  Perkaitan dan Algebra  Statistik dan Kebarangkalian Pada akhir sesuatu Proses pengajaran topik dan dalam dan pembelajaran memilih untuk matematik memberi meneruskan keutamaan kepada dengan bidang penguasaan pembelajaran atau pengetahuan dan topik lain. penghampiran. perkara pemahaman bagi berikut perlu membolehkan murid diberi perhatian: mengaplikasikan konsep.

perkaitan. Perkara lain yang diberi penekanan 1.   pembelajaran atau topik baru.mentafsir data dan memahami bahasa matematik. Dibina berasaskan kepada enam tunjang.  Perkembanga n Fizikal dan Estetika Proses pengajaran dan pembelajaran menekankan tentang pembinaan konsep.  Kemanusiaan. penaakulan. perkembangan pemikiran murid secara matematik dibina dan dikembangkan melalui proses pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah berdasarkan prinsip berikut iaitu penyelesaian masalah. Memastikan hirarki atau hubungan antara bidang pembelajaran atau topik telah diikuti sepenuhnya Memastikan asas bidang pembelajaran atau kemahiran telah dikuasai sebelum berpindah ke bidang yang lebih abstrak.  Ketrampilan Diri. penguasaan kemahiran dan menanamkan nilai-nilai murni. penyelesaian masalah dalam . membuat perwakilan dan penggunaan teknologi dalam matematik. iaitu  Komunikasi.  Kerohanian. Sikap dan Nilai. Menggunakan pengetahuan matematik dalam perkara-perkara harian yang melibatkan pengiraan secara kuantitatif. komunikasi.

html . Matematik dan Teknologi. 3. 5. 4.gov.moe.2.my/bpk/v2/download/kbsm/math/SP_maths_KBSM. http://www. matematik Komunikasi dalam matematik Penaakulan Matematik Perkaitan Matematik Penggunaan Teknologi  Sains.pdf http://mieza17.blogspot.com/2012/06/perkembangan-matematik-di-malaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->