LATIHAN ANSUR MAJU

LATIHAN MENDORONG    Berlari dalam kawasan terhad dan menyentuh objek yang dimaklumkan. Berlari menguntip pundi saga / kacang secara berganti-ganti dalam kumpulan. Larian bayang-bayang :secara berpasangan seorang mengejar dan seorang lagi berlari untuk mengelakkan diri disentuh.  Lari berganti-ganti ulang-alik:larian 20 meter berkumpulan.

LARIAN TEKNIK PECUT  Berlari dengan melangkah panjang.

Berjalan dengan lutut tinggi:berlari dalam kumpulan, mengangkat lutut.

 Berlari dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawahkaki diluruskan. .  Berlari menyepak ke belakang. Berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan diluruskan. bahagian bawah kaki  Berlari skip dengan bahagian bawah kaki diluruskan.

berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung.  Melangkah panjang(bounding) .  Latihan pergerakan tangan . LATIHAN KEKUATAN KAKI DAN LATIHAN PECUT  Melonjak untuk jarak. Berlari dengan lutut tinggi dan memecut.

.  Melompat. mendekam dan memecut. Melonjak dan melangkah melepasi halangan.  Berpasangan: belari dengan halangan oleh tarikan rakan. memusing.