LATIHAN ANSUR MAJU

LATIHAN MENDORONG    Berlari dalam kawasan terhad dan menyentuh objek yang dimaklumkan. Berlari menguntip pundi saga / kacang secara berganti-ganti dalam kumpulan. Larian bayang-bayang :secara berpasangan seorang mengejar dan seorang lagi berlari untuk mengelakkan diri disentuh.  Lari berganti-ganti ulang-alik:larian 20 meter berkumpulan.

LARIAN TEKNIK PECUT  Berlari dengan melangkah panjang.

Berjalan dengan lutut tinggi:berlari dalam kumpulan, mengangkat lutut.

 Berlari menyepak ke belakang. Berjalan dengan lutut tinggi dan diikuti dengan diluruskan. bahagian bawah kaki  Berlari skip dengan bahagian bawah kaki diluruskan.  Berlari dengan lutut tinggi dan diikuti dengan bahagian bawahkaki diluruskan. .

 Melangkah panjang(bounding) .  Latihan pergerakan tangan . LATIHAN KEKUATAN KAKI DAN LATIHAN PECUT  Melonjak untuk jarak. berkumpulan berlatih menggerakkan tangan 90 darjah di siku dan bergerak dari pinggul ke paras hidung. Berlari dengan lutut tinggi dan memecut.

memusing. Melonjak dan melangkah melepasi halangan. . mendekam dan memecut.  Berpasangan: belari dengan halangan oleh tarikan rakan.  Melompat.