P. 1
tokoh matematik

tokoh matematik

|Views: 489|Likes:
Published by ZaCk Abu Bakar
tugasan
tugasan

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: ZaCk Abu Bakar on Aug 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/22/2015

pdf

text

original

Pengenalan Tahukah anda apa yang dimaksudkan dengan matematik?.

Terdapat banyak pengertian bagi matematik antaranya ialah matematik adalah pengkajian tentang corak/pola, matematik adalah pengkajian tentang perhubungan / perkaitan, matematik adalah suatu bahasa, matematik adalah suatu kajian seni, matematik adalah berkaitan dengan aritmetik, algebra, trigonometri, kalkulus dan sebagainya, matematik adalah satu cara berfikir atau matematik adalah alat / rekreasi dalam kehidupan harian. Namun apa pun pengertian matematik setiap budaya didunia mengamalkan matematik. Ini kerana dalam kehidupan kita pelbagai aktiviti yang kita lakukan berkait rapat dengan matematik. Matematik melatih akal kita supaya

berfikir secara logik dan rasional. Pengetahuan dalam metematik sesungguhnya memainkan peranan penting dalam kehidupan kita. Tetapi tahukah kita bagaimana sejarah matematik bermula dan siapakah tokoh-tokoh yang banyak memberi sumbangan dalam perkembangan sejarah matematik. Mari kita lihat perkembangan sejarah matematik : Peringkat pertama (sebelum 400 SM)  Bermula dari masa manusia menggunakan tanda atau symbol untuk membilang hingga tokoh-tokoh matematik Yunani menemui system teori matematik yang pertama. Peringkat kedua ( 400 SM – 1700 TM)  Merupakan perkembangan arimetik, geometri, algebra, dan trigonometri ke tahap yang mantap (menjadi satu system yang sempurna) Peringkat ketiga ( 1700 TM – 1900 TM )  Peringkat perkembangan matematik tradisi ke peringkat perubahan dan penemuan .

Peringkat keempat ( 1900 TM – kini )  Dikenali sebagai peringkat moden, merupakan peringkat perkembangan matematik daripada konkrit kepda abstrak. Setiap perkembangan matematik pasti ada tokohnya. Terdapat ramai ahli metematik di seluruh dunia yang menyumbang kepada perkembangan sejarah perkembangan matematik. Berikut adalah nama-nama besar dan sumbangannya dalam dunia matematik :

Pythagoras hidup dalam zaman 500's BC, dan merupakan salah seorang daripada ahli fikir Greek. Beliau menghabiskan sebahagian besar masanya di Sicily dan selatan Itali. Pengikut-pengikut setia beliau bergelar ‘Brotherhood of Pythagoreans’, terdiri daripada lelaki dan perempuan dan mereka menumpukan sepenuh masa mengkaji matematik. Mereka sentiasa bersama Pythagoras dan mengajar orang lain tentang apa yang telah Pythagoras ajarkan kepada mereka. Mereka terkenal dengan kehidupan yang sejati / tulin, di mana mereka tidak makan kacang kerana pada fikiran mereka, kacang bukan benda yang sepenuhnya tulin. Mereka berambut panjang, berbaju biasa sahaja dan berkaki ayam. Pythagoreans berminat dalam falsafah terutama falsafah dalam muzik dan matematik. Menurut mereka, muzik mengel perkembanguarkan bunyi yang mempunyai makna dan matematik pula mempunyai cara atau peraturan bagaimana sesuatu perkara berlaku. Pythagoras sendiri dikenali sebagai orang yang berjaya membuktikan bahawa Teorem Pythagoras adalah benar. Pythagoreans menulis banyak bukti berbentuk geometri, tetapi agak sukar untuk menentukan siapa membuktikan apa, disebabkan kumpulan ini ingin merahsiakan semua penemuan. Mereka menemui nombor bukan nisbah (irrational numbers)! Pythagoras ( 569 BC – 475 BC ) MTE3102 Kurikulum Pendidikan Matematik 142. Sehingga ke hari ini, tiada seorang pun yang mengetahui dengan mendalam tentang sejarah hidup Euclid. Kita hanya mengetahui bahawa beliau bekerja di bandar Alexandria, Mesir untuk beberapa ketika. Tiada didapati gambar beliau di mana-mana. Ada yang berpendapat kewujudan beliau diragui. Kemungkinan nama Euclid diada-adakan sahaja. Walaubagaimana pun, Euclid (atau mereka yang menggelarkan diri mereka Euclid) hidup dalam masa 300 BC. Beliau ( atau mereka ) belajar di Akademi Plato di Athens, di mana dia banyak belajar tentang matematik dan seterusnya terkandung dalam buku beliau. Beliau juga mungkin berjumpa Aristotle di sana. Sepertimana Anaxagoras sebelum beliau, Euclid mahu membuktikan bahawa benda-benda boleh dibuktikan melalui penggunaan logik dan alasan (reason). Pada asasnya, segala peraturan dalam Geometry hari ini adalah berdasarkan tulisan Euclid, terutamanya 'The Elements'. The Elements terdiri daripada cetakan berikut : Volumes 1-6: Plane Geometry,

Euclid ( 325 BC – 265 BC ) MTE3102 Kurikulum Pendidikan Matematik 153. Brahmagupta adalah seorang ahli matematik yang sangat signifikan pada zaman India purba. begitu juga tentang nombor bukan nisbah dan geometri tiga-dimensi. ‘The Euclidean algorithm’ yang selalunya dirujuk sebagai ‘Euclid's algorithm’ digunakan untuk menentukan faktor sepunya terbesar (FSTB) bagi dua nombor integer. soal selidik. Ada yang mengatakan bahawa beliau mencuba untuk memahami konsep berhubung dengan topik ‘differential and integral calculus’. Ini adalah salah satu daripada algoritma yang tertua . Sejarah mencatatkan bahawa beliau menulis komentar terhadap ‘Nine Chapters’ pada tahun keempat di era Jingyuan di bawah pemerintahan Putera Chenliu. lebih kurang 263 AD. 4. dan beliau mengkaji sejauh mana tepatnya penghampiran tersebut. Kemudiannya. sehingga ke abad 20. Buku-buku Euclid terkenal disebabkan mudah untuk dibaca dan difahami. Hari ini. Volumes 11-13: Solid Geometry The Elements juga mengandungi permulaan bagi Teori Nombor. kita masih mempunyai salinan buku Euclid yang dimulakan dengan definisi asas tentang titik. urusan jual-beli dan urusan cukai. Volume 10: Eudoxus' Theory of Irrational Numbers.Volumes 7-9: Number Theory. di mana kita menggunakan sifar dalam pengiraan matematik. Liu Hui hidup semasa kerajaan Wei. berkenaan bagaimana segitiga dan bulatan dihasilkan. garisan dan bentuk-bentuk. Ini merupakan buku praktikal bagi matematik. bertujuan menyediakan kaedah-kaedah untuk menyelesaikan masalah berkenaan kejuruteraan. Beliau memperkenalkan konsep yang sangat berkesan tentang asas matematik. Buku Euclid seterusnya adalah mengenai matematik lanjutan. algoritma untuk punca kuasa . Ianya digunakan sebagai buku rujukan utama bagi matematik di semua sekolah di Eropah. juga terkandung dalam Euclid's Elements. Tidak banyak perkara yang diketahui tentang Liu. Liu Hui beranggapan bahawa kebanyakan kaedah dalam teks asal adalah penghampiran (approximations). Asia Barat dan Amerika selama dua ribu tahun. beralih kepada penggunaan geometri untuk membuktikan sesuatu.

astronomi dan ahli geografi yang dilahirkan di sebuah bandar kecil di Persia sekitar tahun 770. Buku inilah yang menjadi punca timbulnya cabang ilmu algebra sekarang. Penulisan Brahmagupta banyak mengandungi konsep matematik dan astronomi sehingga ke hari ini. penyelesaian bagi persamaan kuadratik dan penggunaan matematik dan algebra untuk bercerita mengenai peristiwa astronomi dan jangkaan yang akan berlaku. paderi Zoroaster. Idea-idea beliau amat berguna kepada perkembangan di Eropah. menggelar Brahmagupta sebagai Ganita Chakra Chudamani. di mana prinsip sebenarnya datang daripada teks yang ditulis oleh AlKhawarizmi sejak 2000 tahun dahulu.dua. Al-Khwarizmi juga bertanggungjawab memperkenalkan nombor-nombor Arab kepada Negara Barat. Nama keluarga beliau adalah Khwarizm dan Liu Hui ( 220 – 280 AD ) Brahmagupta ( 598 – 670 AD ) Muhammad Bin Musa Al-Khwarizmi ( 780 – 850 AD ) MTE3102 Kurikulum Pendidikan Matematik 16 merupakan keturunan Magus. "mutiara di kalangan ahli matematik” (the gem in the circle of mathematicians). Tajuk itu kemudiannya diterjemahkan yang membawa maksud "the science of reunion and reduction. Bhaksara II. Al-Khwarizmi juga seorang ahli astronomi yang menulis buku tentang astronomi dan jadual astronomi. Beliau merupakan ahli matematik. Seorang penulis pada zaman itu. 5. . Buku terkenal beliau adalah ‘Hisab al-jabr w'al mugabalah’ di mana nama ‘algebra’ diperolehi. Hari ini. namun beliau adalah salah seorang yang sangat berpengaruh di kalangan ahli matematik Arab." Perkataan tersebut merujuk kepada kajian sistematik mengenai persamaan linear dan persamaan kuadratik. yang kemudiannya membawa kepada perkembangan sembilan angka Arab termasuk sifar. yang bermaksud. Walaupun sedikit yang kita ketahui tentang Al-Khwarizmi. manusia menggunakan algoritma untuk mengira hasiltambah dan pembahagian cara panjang.

Pada awal kerjayanya dia merumuskan salah satu teorem asas untuk geometri unjuran. Kemudian. . Beliau dilahirkan di Clermont Ferrand. beliau menghasilkan mesin mekanik pertama pada tahun 1642. Menurut beliau. Pascal juga memberikan sumbangan terhadap pemahaman kita tentang prinsip sains (hukum Pascal). Selain itu ia merumuskan teori matematik kebarangkalian. teori fizik dan statistik sosial.ahli fizik Torricelli Itali mengesahkan pemerhatian Pascal itu. Beliau dikatakan mendapat idea mengenai koordinat ketika beliau sedang terbaring dan memerhatikan seekor labah-labah pada siling biliknya. Graf dilukis pada paksi Cartesan mengandungi satu set pasangan tertib (x.y). Dalam hal penemuan. yang disebut teorem Pascal. yang masih digunakan dalam matematik hari ini. yang menyatakan bahawa cecair menekan sama (tekanan) ke semua arah. adalah mencukupi untuk melukis suatu garis lurus jika penjangnya diketahui. Blaise Pascal ( 1623 – 1662 ) TOKOH MATEMATIK DUNIA Rene’ Descartes (1596-1650) Beliau adalah pencipta bagi cabang matematik geometri koordinat. jadual Aktuaria. Sumbangan beliau terhadap Sains termasuklah bukti eksperimen bahawa medan merkuri meningkat atau berkurang sesuai dengan tekanan atmosfera sekitarnya. Perancis pada 19 Jun 1623. Blaise Pascal meninggal dunia di Perancis pada 1662 pada usia 39.6.

maka beliau menghabiskan masa lapangnya dengan merekacipta berbagai permainan seperti lelayang bertanglung. di sekolah Euklid. jam kayu dan jam matahari. Beliau telah diajar mengenai kalkulus. roda yang dipusingkan oleh air. Semasa kecil beliau tidak dapat bermain permainan kasar kerana badannya tidak cukup kuat. Pencapaian  Hukum Newton . Tentera Rom tidak mengetahui siapa sebenarnya.. Pencapaian beliau yang terkenal ialah     Hukum Hidrostatik Archimedes Mencipta Takal Skru Archimedes Menemui pi Sir Isaac Newton (1642-1727) Dilahirkan pada 1642 di sebuah keluarga petani di jajahan Lincoln. dibunuh oleh tentera Rom.Archimedes 287 – 212 sm Dilahirkan pada 287 sebelum masihi dan meninggal pada tahun 212 sebelum masihi ketika perang. Beliau kemungkinan mendapat pendidikan di Alexandria. Egypt merupakan kota terbesar pada ketika itu. Beliau juga dianggap sebagai “Bapa Kalkulus”. England.

 Teorem binomial .

John Venn (1834-1923) John Venn dilahirkan pada 4 August 1834 di Hull. England dan meninggal pada 4 April 1923 di Cambridge. Beliau banyak membuat kajian terhadap logik dan kebarangkalian. Yorkshire. Beliau mengembangkan lagi idea George Boole mengenai logik dengan mencipta gambarajah Venn untuk menunjukkan persilangan dan kesatuan set. England. . Minatnya bertambah apabila membaca buku tulisan George Boole dan De Morgan.

Jerman. Khwarazm (sekarang dikenali sebagai Kara-Kalpakskaya. Jerman dan meninggal dunia pada 23 Feb 1855 di Göttingen. Afganistan). Kepintarannya terserlah seawal 7 tahun. astronomi. Al-Biruni merupakan ahli falsafah. fizik dan ahli matematik. hukum pertukaran kuadratik dan teorem nombor perdana  Pembinaan 17-gon(poligon) menggunakan pembaris dan kompas. Hanover . Beliau banyak memberi sumbangan di dalam bidang Matematikdan astronimi. ahli geografi. Uzbekistan) dan meninggal dunia pada 13 Dec 1048 di Ghazna (sekarang dikenali sebagai Ghazni. Al-Biruni (973-1050) Nama sebenarnya ialah Abu Arrayhan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni. Beliau dilahirkan pada 15 September 973 di Kath. Antara pencapaiannya ialah :  Menemui Hukum Bode iaitu teorem binomial.Johann Carl Friedrich Gauss Beliau dilahirkan pada 30 April 1777 di Brunswick. Selama 600 tahun sebelum Galgeo. apabila dia mengira jumlah nombor 1-100 dengan cepat menyedari bahawa kiraan nombornya adalah 50 pasang dan setiap satunya ialah 101. Al-Biruni telah membincangkan . arithmetik-geometrik.

Beliau berjaya meletakkan trigonometri pada tahap yang tinggi dan merupakan orang pertama yang menghasilkan jadual cotangents . Damsyik. Beliau putera Arab dan juga pemerintah Syria. Al-Battani diiktiraf sebagai ahli astronomi dan matematik Islam yang tersohor. Beliau juga adalah orang yang pertama menyatakan bahawa jejari bumi ialah 6339.6 km Al-Battani (850-929) Al-Battani atau Muhammad Ibn Jabir Ibn Sinan Abu Abdullah adalah bapa trigonometri dan dilahirkan di Battan. Al-Biruni juga telah menggunakan kaedah Matematik untuk membolehkan arah kiblat ditentukan dari mana-mana tempat di dunia.teori putaran bumi tanpa paksinya yang sendiri.

Malah beliau juga menawarkan beberapa penyelesaian untuk beberapa masalah algebra. . Kaedah penyelesaian persamaan yang digunakan oleh Omar Khayyam adalah bersifat geometrikal. Sumbangan terbesar Omar Khayyam ialah dalam bidang Algebra. Gerard of Cremona dan Roberts of Chester telah menterjemahkan buku algebra Al-Khawarizmi ke dalam bahasa Latin. Terjemahan ini digunakan di seluruh dunia sehinggalah kurun ke-16 Omar Khayyam (1048-1131) Nama sebenarnya ialah Ghiyath al-Din Abul Fateh Omar Ibn Ibrahim al-Khayyam dan dilahirkan pada 18 Mei 1048 dan meninggal dunia pada 4 dec 1131.Al-Khawarizmi (780 . Antara buku-buku terkenal hasil tulisan beliau ialah Hisab Al-Jabr wal Mugabalah (Buku Pengiraan. Pengklasifikasian persamaan yang dilakukan oleh Omar Khayyam adalah berasaskan kerumitan sesuatu persamaan. Beliau pernah membuat percubaan untuk mengklasifikasikan kebanyakan persamaan algebra termasuk persamaan darjah ke tiga.850) Nama penuhnya ialah Muhammad Ibn Musa Al-Khawarizmi dan dikenali sebagai bapa algebra. Beliau pakar dalam bidang matematik dan astronomi. Khayyam sebenarnya bermaksud pembuat khemah. Omar Khayyam telah mengenal pasti 13 jenis bentuk persamaan kiub. Pada kurun ke-12. Bukunya `Mazalat fi al-Jabr wa al-Muqabila’ adalah karya agungnya dalam bidang algebra dan sangat penting dalam perkembangan algebra. Perbaikan dan Pengurangan) dan Algebra. Ini termasuklah penyelesaian geometrik bagi persamaan kiub dan sebahagian daripada penyelesaian kebanyakan persamaan lain.

beliau ditugas untuk menentukan kalendar solat yang tepat. beliau banyak membuat kajian-kajian yang menjurus kepada pembentukan teori garisan selari. Di sana. Beliau juga pernah diarahkan oleh Sultan Saljuq .Malikshah Jalal al-Din untuk bekerja di balai cerap.Jalali. .Dalam bidang geometri pula. Khayyam berjaya memperkenalkan kalendar yang hampir-hampir tepat dan dinamakan AlTarikh-al.

Selepas pengukuran dilakukan. y. pengembangan matematik baru telah dilaporkan dalam beberapa kebudayaan dan zaman.Al Khazin (900-971) ABU Jafar Muhammad ibn al-Hasan Khazin lahir pada tahun 900 Masehi di Khurasan yang terletak di timur Iran. Lihat senarai ahli matematik untuk sebuah senarai biografi ahli matematik. μάθημα (máthema). Buku Ikhtisar mengenai Pengiraan melalui Pelengkapan dan Pengimbangan' Perkataan "matematik" berasal daripada perkataan Yunani. ilmu. Bukti pertama yang benar aktiviti matematik di China dapat ditemui pada simbol berangka pada tulang keramat. Sementara hampir semua kebudayaan menggunakan matematik asas (mengira dan mengukur). Istilah ini kini merujuk kepada sejumlah ilmu yang tertentu -. al-Khujandi. Yunani dan . Al-Khujandi mendakwa berjaya membuktikan bahawa x3 + y3 = z3 adalah mustahil untuk semua nombor x.pengajian deduktif pada kuantiti. dan India kuno sekitar 800-500 SM (Sulba Sutras). yang bertarikh kira-kira 1300 SM [1] [2]. Perdana Menteri Rayy yang dilantik oleh Adud ad-Dawlah meminta alKhazin mengukur sudut tidak tepat gerhana iaitu sudut di mana permukaan rata atau datar yang muncul pada matahari untuk bergerak ke arah garisan Khatulistiwa di bumi. Beliau mempunyai pendapat yang berbeza mengenai model solar yang dikemukakan oleh Ptolemy yang menyatakan bahawa pergerakan matahari adalah mengikut kitaran seragam yang bukan berpusatkan bumi. contoh-contoh tulisan pengembangan matematik baru mengancam kegemilangan pada sebahagian orang tempatan. Selain itu.” Salah satu hasil kerja al-Khazin iaitu Zij al-Safa’ih telah dinobatkan sebagai satu kejayaannya yang terbaik dalam kerja lapangan yang akhirnya menjadi bahan rujukan utama saintis lain. Hasil kerja al-Khazin dikatakan banyak dipengaruhi oleh motivasi yang diterimanya daripada ahli Matematik. Semua teks tersebut memberikan perhatian pada kononnya dipanggil Teorem Pythagoras. z. struktur. atau pembelajaran". yang bermakna "sains. Rayy. matahari bergerak dalam satu pusingan yang berpusatkan bumi Lihat garis masa matematik untuk garis masa peristiwa-peristiwa matematik. Mesopotamia sekitar 1800 SM (Plimpton 322). al-Khazin telah mengusulkan model solar yang berbeza daripada Ptolemy. al-Khazin berkata: “Saya menggunakan cincin yang saiznya kira-kira empat meter untuk mengukurnya. Sebelum zaman moden dan peluasan ilmu di merata-rata dunia. Al-Khazin yang tidak setuju dengan model itu mengusulkan satu model yang mana menurut beliau. Kebanyakan teks matematik kuno yang dapat diperolehi datang dari Mesir purba diKerajaan Tengah sekitar 1300-1200 SM (Berlin 6619). dan tukaran. sementara Dinasti Han di China Kuno menyumbangkan Buku Panduan Pulau Laut danSembilan Bab mengenai Seni Matematik dari abad ke-2 SM sehingga abad ke-2 M. ruang. Al-Khazin merupakan salah seorang saintis yang tinggal di bandar dikenali. Lebih dikenali sebagai al-Khazin dan merupakan ahli astronomi dan matematik terkenal pada zamannya. μαθηματικός (mathematikós) bermaksud "suka belajar". Kerja itu menggambarkan peralatan astronomi dan salinannya telah dibuat di Jerman pada waktu Perang Dunia Kedua. yang nampaknya pengembangan matematik terawal dan tersebar selepas aritmetik dan geometri asas. Pada tahun 959 atau 960 Masehi.

[1] Tambahan pula.k. Matematik Jainisme meyumbang dari abad ke-4 SM sehingga abad ke-2 Masihi. 700 – 1600) 10 Matematik Zaman Pembaharuan Eropah (k. telah dilakukan pada tahap yang sentiasa bertambahan.k.k. dan bersambungan ke hari ini.k. Umpamanya.k. berinteraksi dengan penemuan saintifik baru. 1850 – 600 SM) 3 Ahli matematik Babylon kuno (k.k. para ahli paleontologi telah menemui batuan-batuan oker di sebuah gua di Afrika Selatan yang dihiasi dengan corak-corak geometri tercakar yang wujud sejak dari kira-kira 70 milenium SM lagi. pengembangan matematik baru. Satu ciri menarik perhatian mengenai sejarah matematik kuno dan Zaman Pertengahan adalah pengembangan lanjut matematik mengikut dengan berapa abad stagnasi.k. artifak prasejarah yang ditemui di Afrika dan Perancis yang wujud sejak dari antara 35000 SM dan 20.kebudayaan keyunanian Mesir. terdapat lukisan-lukisan yang menunjukkan pengetahuan tentang matematik dan pengukuran masa berasaskan bintang.k. Isi kandungan [sorokkan]                     1 Matematik pada awalnya 2 Ahli matematik Mesir kuno (k. sementara ahli matematik Hindu dari abad ke-5 dan ahli matematik Islam dari abad ke-9 membuat penyumbangan banyak pada matematik. 400 – 1300) 8 Matematik Klasik India (k. Bukti juga wujud bahawa penghitungan awal melibatkan kaum wanita yang menyimpan rekod-rekod kitaran haid mereka.k. Mulanya di Zaman Pertengahan Itali di abad ke-16.000 SM menunjukkan percubaan-percubaan awal untuk mengukur masa. 1800 – 550 SM) 4 Ahli matematik Cina kuno (k. Mesopotamia dan bandar Syracuse menambahkan ilmu matematik. umpamanya . 900 SM – 200 Masihi) 6 Matematik Yunani dan Keyunanian (k. 550 SM – 300 Masihi) 7 Matematik Klasik Cina (k. 1300 SM – 200 Masihi) 5 Ahli matematik India kuno (k. 400 – 1600) 9 Matematik Islam (k. 1200 – 1600) 11 Abad ke-17 12 Abad ke-18 13 Abad ke-19 14 Abad ke-20 15 Abad ke-21 16 Nota 17 Rujukan 18 Bibliografi 19 Lihat juga 20 Pautan luar Matematik pada awalnya[sunting] Lama sebelum rekod tertulis yang terawal.

serta juga mungkin memahami pengukuran masa berdasarkan pergerakan bintang-bintang. iaitu nilai π. silinder. sebuah alat kulit yang digunakan untuk mengukur 8–12 bahagian penuh ufuk dan langit. Sejak dari kira-kira tahun 3100 SM. [6] Ahli matematik Mesir kuno (k.000 SM. diikuti oleh garis mendatar. tidak banyak yang diketahui tentang bentuk tertulis matematik Harappan. dan "banyak". jalan-jalan raya yang diletakkan pada sudut tegak yang sempurna. [2][3] Tulang Ishango yang ditemukan di kawasan hulu air Sungai Nile (Congo) telah wujud seawal 20. Tambahan pula. Matematik terawal India kuno yang diketahui wujud sejak dari kira-kira 3000-2600 SM di Tamadun Lembah Indus (Tamadun Harappan) di India Utara dan Pakistan. suatu teknologi bata yang maju yang menggunakan nisbah. dan sebilangan bentuk dan reka bentuk geometri. para pemburu memiliki konsep "satu". dan tigaan Pythagorus ke dalam reka bentuk mereka.28. 2000—1800 SM.k. Teks matematik tertua buat masa ini papirus Moscow. Bukti arkeologi telah menyebabkan sesetengah ahli sejarah mempercayai bahawa tamadun ini menggunakan sistem berangka asas 8 dan memiliki pengetahuan tentang nisbah lilitan bulatan dengan diameternya . Satu permasalahan dikira penting kerana ia memberikan cara untuk mencari isi . Pembelajaran matematik di Mesir kemudian diteruskan bawah pemerintahan Khalifah Islam sebagai sebahagian matematik Islam apabila bahasa Arab dijadikan bahasa penulisan sarjana Mesir. ia mengandungi apa yang kita kenali sebagai "permasalahan perkataan" atau "cerita permasalahan". India kuno mengembangkan:     sebuah sistem timbang dan ukur seragam yang mempergunakan sistem perpuluhan. dengan pembahagian-pembahagian kecil dan persis. [4] Orang Mesir Pradinasti pada milenium ke-5 SM juga menggambarkan reka-reka bentuk ruang geometri. bahasa Yunani menggantikan bahasa Mesir bagi bagi bahasa penulisan sarjana Mesir. dan bermula detik ini matematik Mesir bergabung dengan Matematik Yunani dan Babylon. Salah satu tafsiran yang biasa adalah bahawa tulang itu merupakan bukti jujukan-jujukannombor perdana dan pendaraban Mesir kuno terawal yang diketahui. yang digunakan sebagai hiburan. Alat-alat matematik yang ditemukan termasuk sebatang pembaris perpuluhan yang tepat. lalu memberikan matematik Hellenstik. Pada kira-kira tahun 2600 SM. kuboid. sebagai sebahagian papirus Kerajaan Pertengahan Mesir bertarikh kk. elips. Dari tempoh Hellenistik. serta lukisan-lukisan bulatan dan segi tiga sepusat dan bersilang. sebuah alat kulit yang bertindak sebagai kompasuntuk mengukur sudut-sudut pada permukaan satah atau pada ufuk dalam gandaan 40-360 darjah. serta juga gagasan "tiada" atau "sifar" apabila mempertimbangkan kawanan haiwan. termasuk bentuk-bentuk tempayan. "dua". kon. Telah didakwa juga bahawa monumenmonumen megalit dari seawal milenium ke-5 SM di Mesir dan kemudiannya monumen-monumen di England dan Scotland dari milenium ke-3 SM [5] menggabungkan gagasan- gagasan geometri seperti bulatan. Skrip Indus masih tidak dapat ditafsirkan dan oleh itu. 30 cakar pada tulang atau batu. 29. orang Mesir memperkenalkan sistem perpuluhan terawal yang diketahui yang membenarkan pengiraan tak tentu melalui simbol-simbol yang baru. teknik-teknik pembinaan besar-besaran Mesir melambangkan bukan sahaja pengukuran (survei) tetapi juga membayangkan pengetahuan nisbah keemasan. 1850 – 600 SM)[sunting] Rencana utama: Matematik Mesir Matematik Mesir merujuk kepada matematik yang ditulis dalam bahasa Mesir. serta sebuah alat untuk mengukur kedudukan bintang bagi tujuan-tujuan pengemudian. Seperti teks matematik purba lain.

algebra. tempat ini kemudian hilang sama sekali pada zaman Keyunanian dan sejak dari masa itu. Sebagai tambahan untuk memberi rumus luas dan kaedah bagi pendaraban. bagaimana untuk mendapatkan penghampiran bagi penggunaan paling awal bagi kotangen. Yunani. dan Rom. dan 360 (60 x 6) darjah sebulatan. (2) kedua. Berbeza dengan orang Mesir. serta juga penghitungan tigaan Pythagorus (sila lihat Plimpton 322). hasilnya dua. tiga unsur geometri terkandung dalam papirus Rhind mencadangkan pembuktian termudah bagi geometri analisis: (1) paling pertama. Akhir sekali papirus Berlin (kk. Dituliskan dalam skrip tulisan pepaku.padu frustum: "Jika kamu diberitahu: Sebuah piramid terpenggal yang 6 bagi ketinggian menegaknya dengan 4 bagi tapa dan 2 di atas.k. Kemajuan-kemajuan matematik Babylonia dipermudah oleh fakta bahawa nombor 60 mempunyai banyak pembahagi. Berdasarkan ini. Bagaimanapun. hasilnya 8. termasuklah nombor gubahan dan perdana. Kamu mengkuasa-duakan 2. hasilnya 28. Berbeza dengan kekurangan sumber matematik Mesir. 1650 SM [3]) merupakan teks matematik utama lain. Juga. orang Babylonia mempunyai sistem nilai tempat yang benar. Ia dinamai sebagai matematik Babylonia kerana peranan utama Babylon sebagai sebuah tempat pengajian.geometri dan harmoni. dan 4. ia 56. Kamu ambil 28 dua kali. 60 minit sejam. dengan angka-angka yang ditulis pada lajur kiri mewakil nilai yang lebih besar. mereka tidak . jitu hingga kurang dari satu peratus. Kamu ambil satu pertiga dari enam. Bagaimanapun." Papirus Rhind (kk. 1800 – 550 SM)[sunting] Rencana utama: Matematik Babylon Matematik Babylonia merujuk kepada mana-mana matematik orang Mesopotamia (Iraq kini) dari masa awal Sumer sehingga permulaan Zaman Keyunanian. pengetahuan kita tentang matematik Babylonia berasal daripada melebihi 400 buah tablet lempung yang diekskavasi sejak dari dekad1850-an. Kamu akan mendapatinya betul. sebuah manual arahan dalam aritmetik dan geometri. min aritmetik. itu yang bernombor 6)[5]. ia juga mengandungi bukti bagi pengetahuan matematik lain (lihat [4]). serta kaedah-kaedah untuk menyelesaikan persamaanpersamaan linear dan kuadratik. kita menerbitkan kegunaan 60 saat seminit. [7] Tablet-tablet itu juga merangkumi jadual-jadual pendaraban dantrigonometri. Kamu menambahkan 16. kerja purba mengkuasa-duakan bulatan. hasilnya 4. dan (3) ketiga. Tablet Babylonia YBC 7289 memberikan anggaran √2 yang tepat sehingga lima tempat perpuluhan. Ia juga menunjukkan bagaimana untuk menyelesaikan persamaan linear tertib pertama [6] begitu juga dengan janjang aritmetik dan geometri [7]. Ahli matematik Babylon kuno (k. tablet-tablet itu ditulis semasa tanah liatnya masih lembap dan dibakar di dalam ketuhar atau melalui haba matahari. Kamu mengkuasa-duakan 4 ini akan menjadi 16. matematik Babylon bergabung dengan matematik Yunani dan Mesir untuk menghasilkan matematik Keyunanian. hasilnya 56. Matematik Babylonia ditulis dengan menggunakan sistem angka perenampuluhan (asas-60). pembahagian dan menggunakan unit pecahan. Tengok. 1300 SM [8] [9]) menunjukkan masyarakan Mesir purba mampu menyelesaikan persamaan algebra tertib kedua [10]. iaitu serupa dengan sistem perpuluhan. dan pemahaman mudah bagi kedua-dua Penapis Eratosthenes dan teori nombor sempurna (dinamakan. Kamu menggandakan 4. Kebanyakannya yang diekskavasi antara tahun 1800 SM hingga tahun 1600 SM merangkumi topik-topik yang termasuk pecahan.persamaan kuadratik dan persamaan kuasa tiga. 8. Sesetengah tablet tersebut kelihatan merupakan kerja sekolah yang disemak.

kemudian angkanya untuk 2 diikuti oleh angka untuk sepuluh. dan petua tigaan dan punca kuasa tiga. nombor perdana. Suan pan sudah tentu digunakan lebih awal dari tarikh ini. Di China. memberikan kaedah bagi mengkuasa duakan bulatan. Ahli matematik Cina kuno (k.mempunyai titik perpuluhan dan oleh itu. Nombo-nombor ini menggunakan sistem perpuluhan. abad ke-5 SM) merumuskan peraturan tatabahasa untuk Bahasa Sanskrit. Sedangkan arahan ini tidak dituruti dengan secara besar. transformasi. karya matematik yang terlama yang telah diselamatkan dari pembakaran buku adalah I Ching. Yang terpenting dari kesemuanya adalah Sembilan Bab pada Kesenian Matematik. Pāṇini (kk. [13] Sutra Sulba (kk.k. Ini adalah sistem bilangan yang termaju di dunia dan membenarkan pengiraan diangkutkan pada suan pan atau sempoa Cina.k. menyelesaikan persamaan linear dan persamaan kuadratik. sebagai akibatnya sedikit yang diketahui dengan tentu mengenai matematik Cina kuno. danrekursi dengan canggihnya yang tatabahasanya mengadakan kuasa pengiraan bersamaan dengan mesin Turing. nilai tempat sesuatu simbol harus disimpul berdasarkan konteksnya. Dinasti Han (206 BC—AD 221) menghasilkan karya matematik yang dianggapkan berkembang pada karya-karya yang hilang sekarang. Ahli matematik India kuno (k. Dari Dinasti Zhou. akhirnya angka untuk 3. mengembangkan trirangkap Pythagoras secara algebra dan memberikan bukti] pernyataan dan perangkaan bagi teorem Pythagoras. mengira punca kuasa dua bagi 2 hingga lima tempat perpuluhan. perniagaan dan kejuruteraan dan termasuk bahan pada segi tiga kanan dan π. tetapi rujukan terawal adalah pada AD 190 pada Supplementary Notes on the Art of Figures yang ditulis oleh Xu Yue. ia mengandungi masalah 246 perkataan. manakala bentuk Panini-Backus menggunakan oleh kebanyakan bahasa pengaturcaraan moden yang juga membawa maksud serupa dengan petua tatabahasa Panini. kurun ke-9 SM) menganggarkan nilai π hingga dua tempat perpuluhan.Pingala (kira-kira abad ke-3 SM-abad pertama SM) dalam karangan prosodi yang menggunakan peranti yang secocok dengan sistem berangka deduaan. termasuk pertanian. pada 212 SM. 1300 SM – 200 Masihi)[sunting] Rencana utama: Matematik Cina Mulanya dari zaman Shang (1500—1027 SM). 800-500 SM) adalah teks geometri yang menggunakan nombor bukan nisbah. Catatannya mirip dengan catatan matematik moden. dan menggunakan peraturan meta. 900 SM – 200 Masihi)[sunting] Rencana utama: Matematik India Shatapatha Brahmana (kk. His discussion of the combinatorics ofmeters. yang menggunakan 64 pilih atur sebuah garis pejal atau putus-putus untuk tujuan berfalsafah atau mistik. corresponds to the binomial theorem. Pingala's work also contains the basic ideas . extant terawal matematik Cina mengandungi nombor-nombor yang dituliskan pada kerang kura-kura [11] [12]. Karya Panini juga digunakan pada perintis teori moden bagi tatabahasa formal(penting dalam pengiraan). Maharaja Qin Shi Huang (Shi Huang-ti) mengarahkan bahawa semua buku tersebut dibakarkan. Tarikh penciptaan suan pan tidak tentu. supaya nombor 123 dituliskan (dari atas ke bawah) sebagai lambang untuk 1 diikuti oleh angkanya untuk seratus. Selepas tempoh pembakaran buku tersebut.

Mesir. cubic equations. Asia Minor. The Brāhmī script was developed at least from the Maurya dynasty in the 4th century BC. quartic equations. Ini disebabkan matematik Greek sejak masa itu bukan hanya ditulis oleh orangorang Greek tetapi juga oleh para cendekiawan bukan Greek di seluruh dunia keyunanian sehingga hujung timurMediterranean.of Fibonacci numbers (called maatraameru). Matematik Greek dari saat itu bergabung dengan matematik Mesir dan Babylon untuk membentuk matematik keyunanian. The Brahmi numerals date to the 3rd century BC. matematik Greek yang dikaji sejak zaman keyunanian (sejak 323 SM) merujuk kepada semua matematik yang ditulis dalam bahasa Greek. arithmetic and geometric progressions. Kebanyakan teks matematik yang ditulis dalam bahasa Greek telah ditemui di Greece. squaring and extracting square roots. set theory. Between 400 BC and AD 200. simultaneous equations. the solution of the quadratic equation. compound series. They were the first to develop transfinite numbers. Jaina mathematicians began studying mathematics for the sole purpose of mathematics. Matematik Yunani dan Keyunanian (k. 550 SM – 300 Masihi)[sunting] Rencana utama: Matematik Yunani Thales dari Miletus Matematik Greek yang dikaji sebelum zaman keyunanian hanya merujuk kepada matematik Greece. Sicily dan Itali Selatan.k. quadratic indeterminate equations. The Bakshali Manuscript written between 200 BC and AD 200 included solutions of linear equations with up to five unknowns. . Accurate computations for irrational numbers could be found. which includes computing square roots of numbers as large as a million to at least 11 decimal places. fundamental laws of indices. sequences and progressions. with recent archeological evidence appearing to push back that date to around 600 BC. Sebaliknya. permutations and combinations. logarithms. and the use of zero and negative numbers. and finite and infinite powers. Mesopotamia.

mereka mengambil banyak formula yang berbagai untuk keluasan dan isi padu. 582 — k. Pythagoras mengemukakanteorem Pythagorus dan membina tigaan Pythagorus melalui algebra.Walaupun teks matematik terawal dalam bahasa Greek yang telah ditemui ditulis selepas zaman keyunanian. serta saringan Eratosthenes untuk menentukan nombor perdana. Adalah diaku secara umum bahawa matematik Greek berbeza dengan matematik jiran-jirannya dari segi desakannya terhadap bukti-bukti aksioman. tetapi juga untuk mengembangkan kaedah menerusi habisan. Mesopotamia. Bukti-bukti abstrak tercatat yang pertama adalah dalam bahasa Greek. banyak tarikh masih tidak pasti. Sesetengah cendekiawan mengatakan bahawa Archimedes (287 – 212 SM) dari Syracuse ialah ahli matematik Greek yang terunggul. Matematik Klasik Cina (k.. 507 BC) walapun takat pengaruh mereka masih dipertikaikan. Thales menggunakan geometri untuk menyelesaikan masalah-masalah seperti mengira ketinggian piramid dan jarak kapal dari pantai. [8] Ahli-ahli matematik Greek dan keyunanian merupakan orang-orang pertama bukan sahaja untuk memberi bukti kepada nisbah (hasil usaha parapenyokong Pythagorus). Dalam karyanya. 624 — k. tarikh-tarikh penulisan matematik Greek adalah lebih pasti berbanding dengan tarikh-tarikh penulisan matematik yang lebih awal. dan India. Archimedes dilembing oleh seorang askar Rom semasa menulis formula-formula matematik pada debu ketika berumur 75 tahun. Euclid menulis sebuah buku yang telah dipergunakan sebagai buku teks matematiks di seluruh Eropah. Selain daripada teorem-teorem geometri yang biasa seperti teorem Pythagorus. Timur Dekat.k.k. dan menyimpulkan kaedah-kaedah untuk mengasingkan formula yang betul daripada yang salah. serta menghasilkan formula-formula am.k. Matematik Greek dianggap dimulakan oleh Thales (k. dan semua kajian logik yang masih wujud berasal daripada kaedah-kaedah yang disediakan oleh Aristotle. kerana terdapat sebilangan besar kronologi yang mencatat peristiwa dari setahun ke setahun sehingga hari ini. Mereka mungkin dipengaruhi oleh idea-idea Mesir.k.k. Walaupun demikian.000 tahun. Unsur-unsur. Masyarakat Rom tidak meninggalkan banyak bukti tentang minat mereka terhadap matematik tulen. dan bilangan nombor perdana adalah tidak terhingga. dan Afrika Utara selama hampir dua ribu tahun. Unsur-unsur merangkumi suatu bukti yang menunjukkan bahawa punca kuasa dua adalah suatu nisbah. 546 SM) dan Pythagoras (k. 400 – 1300)[sunting] Rencana utama: Matematik Cina Zu Chongzhi (abad ke-5) dari Dinasti Selatan dan Utara menghitung nilai π hingga tujuh tempat perpuluhan yang merupakan nilai π yang pal ing tepat selama hampir 1. Mereka menggunakan kaedah ad hoc untuk membina sebuah bulatan atau elips dan mengembangkan sebuah teori kon yang menyeluruh. jika bukan ahli matematik yang terunggul di seluruh dunia sehingga masa ini. Menurut Plutarch. . Bagaimanapun. Menurut ulasan Proclus tentang Euclid. tetapi keraguan adalah pada tahap beberapa dekad dan bukannya berabad-abad. banyak teks ini dianggap sebagai salinan karya-karya yang ditulis semasa dan sebelum zaman keyunanian.

mengembangkan teknik . Pada tahun 499. matematik Cina berkembang maju ketika zaman matematik Eropah masih belum wujud. Kitaran waktu kosmologi yang dijelaskan dalam teksnya yang disalin daripada karya yang lebih awal adalah 365. 400) memperkenalkan fungsi trigonometri bagi sinus.25636305 hari. mulai dari dinasti Tang sehingga dinasti Song. Walaupun selepas matematik Eropah mula berkembang maju semasa Zaman Perbaharuan Eropah. kaedah-kaedah matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan linear dan teorem baki Cina. dengan keluaran matematik Cina yang penting mengalami kemerosotan sehingga para mubaligh Jesuit membawa idea-idea matematik ulang-alik antara kedua-dua budaya itu dari abad ke-16 hingga abad ke-18. Aryabhata memperkenalkan fungsi versinus dan menghasilkan jadual sinus trigonometri yang pertama. Matematik Klasik India (k. iaitu hanya 1. matematik Eropah dan Cina merupakan dua tradisi yang berlainan.k.Selama seribu tahun yang menyusul dinasti Han. serta sinus songsang.4 saat lebih lama daripada nilai moden sebanyak 365. Karya ini telah diterjemahkan dalam Bahasa Arab dan Bahasa Latin sewaktu Zaman Pertengahan.k. Orang Cina juga mengembangkan segi tiga Pascal dan peraturan tiga lama sebelum ia dikenali di Eropah. 400 – 1600)[sunting] Rencana utama: Matematik India Aryabhata Surya Siddhanta (k. kosinus. Perkembangan-perkembangan yang mulamulanya dibuat di China dan hanya kemudian diketahui di dunia Barat.2563627 hari bagi setiap tahun purata mengikut bintang. termasuk nombor negatif. teorem bionomial. dan menyediakan peraturan untuk menentukan pergerakan cakerawala kilau yang mengikut posisi-posisinya yang sebenar di langit.

Madhava menghitung nilai π sehingga sebelas tem pat perpuluhan sebagai 3. mengkaji persamaan Pell. akibat pergolakan politik. sebuah teks kalkulus pembezaan pertama di dunia yang juga merangkumi konsep-konsep kalkulus kamiran. Matematik Islam (k. serta sebilangan siri tak terhingga. ujian untuk ketumpuan. termasuk teorem nilai min. Sebuah terjemahanAryabhatiya dalam bahasa Arab dari abad ke-8 dapat diperolehi. Beliau juga mengira nilai π hingga empat tempat perpuluhan sebagai 3.Madhava serta ahli-ahli matematik Pusat Pengajian Kerala yang lain mengembangkan ideanya dengan lebih lanjut. 700 – 1600)[sunting] Rencana utama: Matematik Islam . bersamaan dengan perkiraan astronomi tepat berasaskan sebuah sistem kegravitian heliosentrik.14159265359. serta menggambarkan pembentukan matriks. Mereka mengembangkan konsep-konsep analisis matematik dan nombor titik apung. Pada abad ke-12.danalgoritma algebra.Jyeshtadeva menggabungkan banyak perkembangan dan teorem Pusat Pengajian Kerala dalam karya Yuktibhasa. diikuti dengan terjemahan dalam bahasa Latin dari abad ke-13. Kemajuan matematik di India menjadi lembap sejak akhir abad ke-16. persamaan pembezaan. pengamiran sebutan demi sebutan. siri Taylor dan siri trigonometri. sistem ini telah menggantikan semua sistem nombor yang lebih lama di seluruh dunia.k. Kemudian pada abad ke-14. kaedah lelaran bagi penyelesaian persamaan tak linear. siri kuasa. identiti Brahmagupta. serta rumus Brahmagupta dan dalam karyanya. Bhaskara merupakan tokoh pertama untuk memikirkan kalkulus pembezaan. Beliau juga membuktikan teorem Rolle (kes khas untuk teorem nilai min). beliau buat pertama kali menerangkan dengan jelas tentang sistem angka Hindu-Arab serta penggunaan sifar sebagai pemegang tempat dan angka perpuluhan. Pada abad ke-10. bersamaan dengan konsep-konsep terbitan. dan memperolehi penyelesaian nombor bulat untuk persamaan linear dengan suatu cara yang serupa dengan cara moden. Pada abad ke-7. Cendekiawan-cendekiawan Islam membawa ilmu sistem nombor ini ke Eropah menjelang abad ke-12 dan kini. Brahmasphuta-siddhanta. ulasan Halayudha bagi karya Pingala mengandungi sebuah kajian jujukan Fibonacci dan segi tiga Pascal. dan menyiasat terbitan fungsi sinus. perhubungan antara keluasan di bawah lengkuk dengan kamirannya. infinitesimal. Brahmagupta memperkenalkan teorem Brahmagupta. Adalah daripada terjemahan teks matematik India ini (sekitar 770) bahawa ahli-ahli matematik Islam telah diperkenalkan kepada sistem angka ini yang kemudian disesuaikan oleh mereka menjadi angka Arab. serta konsep asas bagi seluruh perkembangan kalkulus. Pada abad ke-16. Sejak abad ke-14.1416. pekalipembezaan dan pembezaan.

Al-Khwarizmi sering dianggap sebagai bapa algebra moden dan algoritma moden. bukan semuanya ditulis oleh orang Arab kerana. al-Fakhri. menulis banyak buku yang penting mengenai angka Hindu-Arab dan kaedah untuk menyelesaikan persamaan. Serupa dengan ahli-ahli matematik India pada waktu itu. bahasa Arab dipergunakan sebagai bahasa tertulis oleh cendekiawan-cendekiawan bukan Arab di seluruh dunia Islam pada waktu itu. ahliahli Islam minat akan astronomi khususnya. dan sesetengah bahagian India (di Pakistan) pada abad ke-8mengekalkan dan menterjemahkan banyak teks matematik keyunanian (daripada bahasa Greek kepada bahasa Arab) yang kebanyakannya telah dilupai di Eropah pada masa itu. Afrika Utara. manakala perkataan algebra berasal daripada judul Al-Jabr wa-al-Muqabilah. salah satu karyanya. Penterjemahan berbagai-bagai teks matematik India dalam bahasa Arab memberikan kesan yang utama kepada matematik Islam. Perkembangan algebra yang lebih lanjut telah dibuat oleh Abu Bakr alKaraji (953—1029) dalam karyanya. Iberia. ahli astronomi Parsi abad ke9 dari Kekalifahan Baghdad.Muḥammad ibn Mūsā al-Ḵwārizmī Kekalifahan Islam (Empayar Islam) yang diasaskan di Timur Tengah. serupa dengan status bahasa Greek di dunia keyunanian. termasuk pengenalan angka Hindu-Arab ketika karyakarya Brahmagupta diterjemahkan dalam bahasa Arab pada kira-kira tahun 766. Sesetengah ahli matematik yang terpenting adalah orang Parsi. Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi. Karya-karya India dan keyunanian menyediakan asas untuk penyumbangan Islam yang penting dalam bidang matematik yang menyusul. yang memperluas kaedah . Perkataan algoritma berasal daripada namanya. Walaupun kebanyakan teks matematik Islam ditulis dalam bahasa Arab.

k. Matematik Zaman Pembaharuan Eropah (k.algebra untuk merangkumi kuasa kamiran serta punca kuasa bagi kuantiti yang tidak diketahui. perkembangan matematik Islam menjadi lembap.Thabit ibn Qurra. salah seorang ahli matematik Parsi pada abad ke-13. serta penggunaan x sebagai simbol untuk kuantiti yang tak diketahui. Sebahagian besar trigonometri sfera dikembangkan oleh Nasir al-Din Tusi(Nasireddin). Pada abad ke-10. Omar Khayyam. himpunan tulisan logik Aristotle yang disusun pada abad ke-1. Karya-karya terawal Aristotle dikembangkan semula di Eropah. Abu Kamil dan Abu Sahl alKuhi. Ini adalah selari dengan kelembapan perkembangan matematik ketika orang Rom menaklukkan dunia keyunanian. kebanyakan yang kini dipanggil matematik sekolah — kira-kira campur. Melalui penterjemahan teks Arab dalam bahasa Latin. dan geometri — dikenali oleh orang-orang yang berpendidikan. Ghiyath al-Kashi mengira nilai π sehingga tempat perpuluhan ke-16. tanda persamaan. Abul Wafa menterjemahkan karyakaryaDiophantus dalam bahasa Arab dan mengembangkan fungsi tangen. menulis Perbincangan mengenai Kesukaran dalam Euclid. pembahagian. Kashi juga mencipta algoritma untuk mengira punca kuasa ke-n yang merupakan kes yang khas untuk kaedah-kaedah yang diberikan berabad-abad kemudian oleh Ruffini dan Horner. bukannya simbol: tidak adanya tanda plus. Al-Jabr waal-Muqabilah. oleh Robert of Chester dalam bahasa Latin pada abad ke12 adalah mustahak khususnya. pemuisi serta ahli matematik abad ke-12. pengetahuan tentang angka Hindu-Arab serta perkembangan penting Islam dan India yang lain dibawa ke Eropah. Pada zaman Kerajaan Turki Uthmaniyah dalam abad ke 15. kira-kira tolak. Dalam abad ke-15. Yang amat penting ialah penemuan semula Organon. mula-mulanya dalam bahasa Arab dan kemudian dalam bahasa Greek. 1200 – 1600)[sunting] Di Eropah pada bermulanya Zaman Pembaharuan Eropah. Jamshid al-Kashi. Beliau memberi penyelesaian geometri untuk persamaan kuasa tiga yang merupakan salah satu perkembangan yang paling asli dalam matematik Islam. Abu'l-Hasan alUqlidisi. Kebanyakan matematik yang kini diajar di universiti diketahui hanya oleh komuniti matematik di India atau masih belum diselidik dan dikembangkan di Eropah. Terjemahan karya Al-Khwarizmi. Beliau juga menulis sebuah karya yang terpengaruh mengenai postulat selari Euclid. walaupun notasi mereka adalah besar dan memakan ruang: angka-angka rumi serta perkataan-perkataan digunakan. . sebuah buku mengenai kecacatan dalam karya Unsur-unsur Euclid. pendaraban. Khayyam amat terpengaruh dalam pembaharuan takwim. Ahli-ahli matematik Islam lain yang terkenal termasuk al-Samawal.

Lord Napier di Scotland merupakan orang pertama untuk menyelidik logaritma tabii. perkembangan-perkembangan matematik muncul dengan pantas dan bergabung dengan kemajuan dalam bidang sains untuk menghasilkan faedah bersama.Bartholomaeus Pitiscus merupakan orang pertama yang menggunakan perkataan ini ketika beliau menerbitkan karyanya. Ars magna. trigonometri bertumbuh menjadi satu cabang matematik yang utama. tetapi diterbitkan buat pertama kali oleh Gerolamo Cardano dalam karyanya. Disebabkan sebahagian oleh keinginannya untuk membantu Kepler dalam penghitungan. Geometri analisis yang dikembangkan oleh Descartes. Jadual sinus dan kosinus Regiomontanus diterbitkan pada tahun 1533. Ini diikuti dengan cepat oleh penyelesaian persamaan kuartik am oleh Lodovico Ferrari Sejak masa itu. mencerap bulan-bulan yang mengelilingi Musytari dengan menggunakan sebuah teleskop yang berdasarkan mainan yang diimport dari Holland. Galileo Galilei. pada tahun 1595. Didorong oleh desakan pelayaran serta keperluan yang semakin bertambah untuk peta-peta kawasan besar yang tepat. Johannes Kepler. menemui hukum-hukum fizik yang . Pada tahun 1543yang penting. Yang pertama daripada ini ialah penyelesaian am bagi persamaan kuasa tiga yang secara umumnya dikatakan dicipta oleh Scipione del Ferro pada kira-kira tahun 1510. dan Vesalius menerbitkan De humani corporis fabrica yang mengolahkan tubuh manusia sebagai suatu himpunan organ. mengumpulkan sejumlah data matematik yang amat besar untuk memerihalkan kedudukankedudukan planet di langit. antara lain. matematik ditulis menggunakan angka Hindu-Arab dalam bentuk yang tidak amat berbeza dengan notasi-notasi yang anggun yang kini digunakan. Pada awal abad ke-13. Tetapi sejauh yang kini diketahui. memulakan kerjanya dengan data ini. seorang Denmark. pada akhir abad. hanya sejak akhir abad ke16 bahawa ahli-ahli matematik mula membuat kemajuan tanpa sebarang prajadian di mana-mana tempat di dunia. Abad ke-17[sunting] Abad ke-17 memperlihatkan ledakan yang tidak pernah berlaku dahulu tentang idea-idea matematik dan sains di seluruh Eropah. Copernicus menerbitkan karyanya. satu lompang yang melebihi seribu tahun. seorang Itali. De revolutionibus.Keinginan yang dibangkitkan semula tentang perolehan pengetahuan baru mencetuskan pembaharuan minat terhadap matematik. seorang Inggeris. Tycho Brahe. Muridnya. Fibonacci menghasilkan matematik penting yang pertama di Eropah sejak masa Eratosthenes. seorang Perancis. seorang Jerman. Dan Isaac Newton. Trigonometria. membenarkan orbit-orbit ini diplot pada suatu graf. yang menegaskan bahawa Bumi mengelilingi Matahari. [9] Disebabkan oleh Regiomontanus (1436—1476) dan François Vieta (1540—1603). Kepler berjaya dalam perumusan hukum-hukum matematik mengenai gerakan planet.

menerangkan orbit-orbit planet serta juga matematik kalkulus yang dapat digunakan untuk menyimpulkan hukum-hukum Kepler daripada prinsip kegravitaan semesta Newton.. Mesir. dengan suratmenyurat antara Pierre de Fermat dengan Blaise Pascal. 1. Salah satu cara untuk melihat perkembangan berbagai-bagai sistem nombor matematik moden adalah untuk melihat nombor-nombor baru yang dikaji dan diselidikkan bagi menjawab soalan-soalan aritmetik yang . Abad ke-18[sunting] Leonhard Euler oleh Emanuel Handmann. Pascal dan Fermat menyediakan persediaan asas untuk penyelidikan teori kebarangkalian dan hukum-hukum kombinatorik yang sepadan dalam perbincangan-perbincangan mereka tentang permainan pertaruhan. Dari satu segi.. India dan China — tahu akan matematik.. mencuba menggunakan teori kebarangkalian yang baru dikembangkan ini untuk memperdebatkan pengabdian hidup pada agama. Selain daripada penggunaan matematik untuk mengkaji langit. 2. berdasarkan alasan bahawa walaupun jika kebarangkalian kejayaan adalah kecil. Secara berasingan. Pascal. Sains dan matematik telah menjadi sebuah usaha antarabangsa yang kemudian tersebar ke seluruh dunia. sebagaimana yang dikekalkan pada struktur-struktur monolitik. dengan pertaruhan. pengetahuan nombor tabii. Seperti yang telah dilihat. matematik gunaan mula berkembang ke bidang-bidang yang baru. ganjarannya tidak terbatas. Gottfried Wilhelm Leibniz di negara Jerman mengembangkan kalkulus dan banyak notasi kalkulus yang masih digunakan pada hari ini. Peradabanperadaban terawal — di Mesopotamia. adalah lebih tua daripada mana-mana teks tertulis yang masih wujud. 3.. ini membayangkan perkembangan yang kemudian terhadap teori utilitipada abad ke-18 dan ke-19.

seorang Norway. Beliau menamakan punca kuasa dua bagi minus 1 dengan simbol i. Menggunakan perpuluhan dan idea yang menjangka konsep had. Selain daripada haluan-haluan baru dalam bidang matematik. Pada zaman prasejarah. seorang Perancis. pecahan dapat menjawab soalan: apakah nombor yang. dan lama kemudian di Jerman. melalui karya-karya Augustin-Louis Cauchy dan Karl Weierstrass. Juga buat pertama kali. dan soalan ini mungkin memainkan peranan dalam perkembangan pecahan lanjar. membuktikan bahawa tidak terdapat sebarang kaedah algebra am untuk menyelesaikan persamaan polinomial yang melebihi empat darjah.1855). memberi jawapan 1. Lagi satu soalan yang lazim adalah: apakah jenis nombornya untuk punca kuasa dua? Orang-orang Yunani tahu bahawa hasilnya bukan sesuatu pecahan. dan ahli-ahli matematik abad ke-19 yang lain mempergunakan ini untuk membuktikan bahawa tepi lurus dan . Euler amat terpengaruh dalam pemiawaian istilah dan notasi matematik yang lain. Euler kemudian memperoleh salah satu identiti yang luar biasa dalam seluruh matematik: (Sila lihat Identiti Euler. Dalam abad ini. Di India dan China. Carl Friedrich Gauss (1777 . apabila dikalikan dengan 3. William Rowan Hamilton mengembangkan algebra bukan kalis tukar tertib. Nikolai Ivanovich Lobachevsky mengembangkan dan menyelidiki geometri bukan Euclid. dalam bidang geometri.) Abad ke-19[sunting] Pada sepanjang abad ke-19. matematik menjadi semakin abstrak. nombor-nombor negatif dikembangkan untuk menjawab soalan: apakah hasilnya apabila anda menolak nombor yang lebih besar dengan nombor yang lebih kecil. matematik yang lebih lama memberikan asas logik yang lebih kukuh. Mengetepikan banyak sumbangannya kepada sains. khususnya dalam kes kalkulus. dan Évariste Galois. Rekaan sifar mungkin menyusul daripada soalan yang sama: apakah hasilnya apabila anda menolak sesuatu nombor dengan nombor yang sama. Tetapi jawapan yang lebih baik muncul dengan rekaan perpuluhan yang dikembangkan oleh John Napier (1550 1617) dan kemudian dijadi sangat baik oleh Simon Stevin. Napier juga mengkaji pemalar baru yang Leonhard Euler (1707 . Niels Henrik Abel. had-had matematik diperiksa dengan teliti. hidup salah satu ahli matematik yang terunggul. Beliau mengemukakan buat pertama kali bukti-bukti yang memuaskan mengenai teorem asas algebra dan hukum kesalingan kuadratik. Beliau juga mempopularkan penggunaan huruf Greek untuk nisbah lilitan dengan diameternya. beliau membuat kerja revolusioner tentang fungsi pemboleh ubah kompleks dalam bidang matematik tulen.dilakukan pada nombor-nombor yang lebih tua.1783) menamakan e. serta mengenai penumpuan siri.

atau disokong oleh penaung-penaung kaya. Société Mathématique de France pada tahun 1872. untuk membina tepi kubus yang isi padunya dua kali lebih besar daripada sesuatu kubus yang tertentu. atau untuk membina segi empat sama yang sama keluasannya dengan sesuatu bulatan yang tertentu.kompas pada dirinya tidaklah mencukupi untuk membahagikan tiga sama sudut sembarangan. umpamanya Fourier.Circolo Mathematico di Palermo pada tahun 1884. Pada abad ke-20. Abad ke-19 juga memperlihatkan pengasasan persatuan-persatuan matematik yang pertama: Persatuan Matematik London pada tahun 1865. bilangan ahli matematik yang kreatif di dunia pada mana-mana satu masa adalah terhad. Kebanyakan kalinya. Abad ke-20[sunting] . Niels Henrik Abel yang tidak dapat pekerjaan. ahli-ahli matematik dilahirkan dalam kekayaan. umpamanya Gauss. Tidak terdapat banyak punca pendapatan selain daripada mengajar di universiti. atau di sekolah tinggi seperti dalam kes Lobachevsky. Ahli-ahli matematik telah gagal dalam percubaan mereka untuk menyelesaikan masalah-masalah ini sejak masa Yunani kuno. umpamanya Napier. Sebelum abad-20. Persatuan Matematik Edinburg pada tahun 1864. para ahli fizik dan ahli sains yang lain telah memperlihatkan teori kumpulan sebagai cara yang ideal untuk mengkaji simetri. dan Persatuan Matematik Amerika pada tahun 1888. Penyelidikan Abel dan Galois tentang penyelesaian pelbagai persamaan polinomial menyediakan persediaan asas untuk mengembangkan dengan lebih lanjut teori kumpulan dan bidangbidangalgebra abstrak yang berkaitan. maut akibat batuk kering.

komunikasi. Seluruh bidang-bidang baru matematik seperti logik matematik. dan teknologi bersama-sama mencipta pengetahuan. Kurt Gödel membuktikan bahawa di mana-mana sistem matematik yang merangkumi integer. Setiap tahun. matematik. termasuk sifat-sifat nombor gubahan sangat tinggi. siri hipergeometri. Abad ke-21[sunting] Pada bermulanya abad ke-21. Pada dekad 1910-an. mencuba menggabungkan semua bidang matematik menjadi satu keseluruhan yang koheren. dengan terdapat terlalu banyak kemajuan untuk membincangkan. Perkembangan matematik bertumbuh dengan pesat. Bourbaki.000 teorem. Terdapat juga penyelidikan-penyelidikan baru tentang had matematik. Menjelang akhir abad. dan fungsi teta maya. sains. . ahli matematik Perancis. dalam matematik dianugerahkan. siri mencapah. dan teori nombor perdana. bentuk modular. Teorem-teorem termasyhur dari masa dahulu memberikan tempat kepada teknik-teknik yang baru dan lebih berkesan. kecuali beberapa yang amat penting. fungsi sekatan serta asimptotnya. dan teori permainan mengubahkan jenis-jenis soalan yang dapat dijawab dengan kaedah-kaedah matematik. Andrew Wiles yang bekerja bersendirian di dalam pejabatnya selama bertahun-tahun membuktikan teorem terakhir Fermat. matematik juga mempengaruhi seni apabila geometri fraktal menghasilkan bentuk-bentuk indah yang tidak pernah dilihat dahulu. Beliau juga membuat kejayaan cemerlang serta penemuan yang utama dalam bidangfungsi gama. [10] Pada waktu yang sama. beratus-ratus Ph. terdapat kenyataan benar yang tidak dapat dibuktikan. iaitu buta huruf matematik dan sains. Srinivasa Aaiyangar Ramanujan (1887-1920) mengembangkan melebih 3. kejuruteraan. dan kemakmuran yang tidak termimpi oleh ahli-ahli falsafah kuno. matematik komputer.Peta yang menunjukkan Teorem Empat Warna Pekerjaan ahli matematik benar-benar bermula pada abad ke-20. statistik. dan pekerjaan-pekerjaan boleh didapati untuk kedua-dua pengajaran dan industri. Paul Cohen membuktikan ketakbersandaran hipotesis kontinumberdasarkan aksiom piawai teori set. Wolfgang Haken dan Kenneth Appel menggunakan sebuah komputer untuk membuktikan teorem empat warna.D. banyak pendidik menyatakan kebimbangan mengenai sebuah kelas rendah yang baru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->