P. 1
tokoh matematik

tokoh matematik

|Views: 508|Likes:
Published by ZaCk Abu Bakar
tugasan
tugasan

More info:

Categories:Types, Presentations
Published by: ZaCk Abu Bakar on Aug 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/22/2015

pdf

text

original

Pengenalan Tahukah anda apa yang dimaksudkan dengan matematik?.

Terdapat banyak pengertian bagi matematik antaranya ialah matematik adalah pengkajian tentang corak/pola, matematik adalah pengkajian tentang perhubungan / perkaitan, matematik adalah suatu bahasa, matematik adalah suatu kajian seni, matematik adalah berkaitan dengan aritmetik, algebra, trigonometri, kalkulus dan sebagainya, matematik adalah satu cara berfikir atau matematik adalah alat / rekreasi dalam kehidupan harian. Namun apa pun pengertian matematik setiap budaya didunia mengamalkan matematik. Ini kerana dalam kehidupan kita pelbagai aktiviti yang kita lakukan berkait rapat dengan matematik. Matematik melatih akal kita supaya

berfikir secara logik dan rasional. Pengetahuan dalam metematik sesungguhnya memainkan peranan penting dalam kehidupan kita. Tetapi tahukah kita bagaimana sejarah matematik bermula dan siapakah tokoh-tokoh yang banyak memberi sumbangan dalam perkembangan sejarah matematik. Mari kita lihat perkembangan sejarah matematik : Peringkat pertama (sebelum 400 SM)  Bermula dari masa manusia menggunakan tanda atau symbol untuk membilang hingga tokoh-tokoh matematik Yunani menemui system teori matematik yang pertama. Peringkat kedua ( 400 SM – 1700 TM)  Merupakan perkembangan arimetik, geometri, algebra, dan trigonometri ke tahap yang mantap (menjadi satu system yang sempurna) Peringkat ketiga ( 1700 TM – 1900 TM )  Peringkat perkembangan matematik tradisi ke peringkat perubahan dan penemuan .

Peringkat keempat ( 1900 TM – kini )  Dikenali sebagai peringkat moden, merupakan peringkat perkembangan matematik daripada konkrit kepda abstrak. Setiap perkembangan matematik pasti ada tokohnya. Terdapat ramai ahli metematik di seluruh dunia yang menyumbang kepada perkembangan sejarah perkembangan matematik. Berikut adalah nama-nama besar dan sumbangannya dalam dunia matematik :

Pythagoras hidup dalam zaman 500's BC, dan merupakan salah seorang daripada ahli fikir Greek. Beliau menghabiskan sebahagian besar masanya di Sicily dan selatan Itali. Pengikut-pengikut setia beliau bergelar ‘Brotherhood of Pythagoreans’, terdiri daripada lelaki dan perempuan dan mereka menumpukan sepenuh masa mengkaji matematik. Mereka sentiasa bersama Pythagoras dan mengajar orang lain tentang apa yang telah Pythagoras ajarkan kepada mereka. Mereka terkenal dengan kehidupan yang sejati / tulin, di mana mereka tidak makan kacang kerana pada fikiran mereka, kacang bukan benda yang sepenuhnya tulin. Mereka berambut panjang, berbaju biasa sahaja dan berkaki ayam. Pythagoreans berminat dalam falsafah terutama falsafah dalam muzik dan matematik. Menurut mereka, muzik mengel perkembanguarkan bunyi yang mempunyai makna dan matematik pula mempunyai cara atau peraturan bagaimana sesuatu perkara berlaku. Pythagoras sendiri dikenali sebagai orang yang berjaya membuktikan bahawa Teorem Pythagoras adalah benar. Pythagoreans menulis banyak bukti berbentuk geometri, tetapi agak sukar untuk menentukan siapa membuktikan apa, disebabkan kumpulan ini ingin merahsiakan semua penemuan. Mereka menemui nombor bukan nisbah (irrational numbers)! Pythagoras ( 569 BC – 475 BC ) MTE3102 Kurikulum Pendidikan Matematik 142. Sehingga ke hari ini, tiada seorang pun yang mengetahui dengan mendalam tentang sejarah hidup Euclid. Kita hanya mengetahui bahawa beliau bekerja di bandar Alexandria, Mesir untuk beberapa ketika. Tiada didapati gambar beliau di mana-mana. Ada yang berpendapat kewujudan beliau diragui. Kemungkinan nama Euclid diada-adakan sahaja. Walaubagaimana pun, Euclid (atau mereka yang menggelarkan diri mereka Euclid) hidup dalam masa 300 BC. Beliau ( atau mereka ) belajar di Akademi Plato di Athens, di mana dia banyak belajar tentang matematik dan seterusnya terkandung dalam buku beliau. Beliau juga mungkin berjumpa Aristotle di sana. Sepertimana Anaxagoras sebelum beliau, Euclid mahu membuktikan bahawa benda-benda boleh dibuktikan melalui penggunaan logik dan alasan (reason). Pada asasnya, segala peraturan dalam Geometry hari ini adalah berdasarkan tulisan Euclid, terutamanya 'The Elements'. The Elements terdiri daripada cetakan berikut : Volumes 1-6: Plane Geometry,

Liu Hui beranggapan bahawa kebanyakan kaedah dalam teks asal adalah penghampiran (approximations). lebih kurang 263 AD. Volumes 11-13: Solid Geometry The Elements juga mengandungi permulaan bagi Teori Nombor. Buku Euclid seterusnya adalah mengenai matematik lanjutan. begitu juga tentang nombor bukan nisbah dan geometri tiga-dimensi. bertujuan menyediakan kaedah-kaedah untuk menyelesaikan masalah berkenaan kejuruteraan. garisan dan bentuk-bentuk. ‘The Euclidean algorithm’ yang selalunya dirujuk sebagai ‘Euclid's algorithm’ digunakan untuk menentukan faktor sepunya terbesar (FSTB) bagi dua nombor integer. kita masih mempunyai salinan buku Euclid yang dimulakan dengan definisi asas tentang titik. Tidak banyak perkara yang diketahui tentang Liu. soal selidik. algoritma untuk punca kuasa . dan beliau mengkaji sejauh mana tepatnya penghampiran tersebut.Volumes 7-9: Number Theory. Ini adalah salah satu daripada algoritma yang tertua . 4. berkenaan bagaimana segitiga dan bulatan dihasilkan. Buku-buku Euclid terkenal disebabkan mudah untuk dibaca dan difahami. Liu Hui hidup semasa kerajaan Wei. beralih kepada penggunaan geometri untuk membuktikan sesuatu. juga terkandung dalam Euclid's Elements. Ianya digunakan sebagai buku rujukan utama bagi matematik di semua sekolah di Eropah. Ada yang mengatakan bahawa beliau mencuba untuk memahami konsep berhubung dengan topik ‘differential and integral calculus’. Brahmagupta adalah seorang ahli matematik yang sangat signifikan pada zaman India purba. Asia Barat dan Amerika selama dua ribu tahun. di mana kita menggunakan sifar dalam pengiraan matematik. Hari ini. Sejarah mencatatkan bahawa beliau menulis komentar terhadap ‘Nine Chapters’ pada tahun keempat di era Jingyuan di bawah pemerintahan Putera Chenliu. Ini merupakan buku praktikal bagi matematik. urusan jual-beli dan urusan cukai. Kemudiannya. Volume 10: Eudoxus' Theory of Irrational Numbers. Beliau memperkenalkan konsep yang sangat berkesan tentang asas matematik. sehingga ke abad 20. Euclid ( 325 BC – 265 BC ) MTE3102 Kurikulum Pendidikan Matematik 153.

di mana prinsip sebenarnya datang daripada teks yang ditulis oleh AlKhawarizmi sejak 2000 tahun dahulu. paderi Zoroaster. Bhaksara II. Tajuk itu kemudiannya diterjemahkan yang membawa maksud "the science of reunion and reduction. menggelar Brahmagupta sebagai Ganita Chakra Chudamani. Beliau merupakan ahli matematik. Buku inilah yang menjadi punca timbulnya cabang ilmu algebra sekarang. namun beliau adalah salah seorang yang sangat berpengaruh di kalangan ahli matematik Arab. "mutiara di kalangan ahli matematik” (the gem in the circle of mathematicians). Idea-idea beliau amat berguna kepada perkembangan di Eropah. 5. manusia menggunakan algoritma untuk mengira hasiltambah dan pembahagian cara panjang. Seorang penulis pada zaman itu. Walaupun sedikit yang kita ketahui tentang Al-Khwarizmi.dua. yang kemudiannya membawa kepada perkembangan sembilan angka Arab termasuk sifar. penyelesaian bagi persamaan kuadratik dan penggunaan matematik dan algebra untuk bercerita mengenai peristiwa astronomi dan jangkaan yang akan berlaku. Al-Khwarizmi juga bertanggungjawab memperkenalkan nombor-nombor Arab kepada Negara Barat. Al-Khwarizmi juga seorang ahli astronomi yang menulis buku tentang astronomi dan jadual astronomi. Penulisan Brahmagupta banyak mengandungi konsep matematik dan astronomi sehingga ke hari ini. Buku terkenal beliau adalah ‘Hisab al-jabr w'al mugabalah’ di mana nama ‘algebra’ diperolehi." Perkataan tersebut merujuk kepada kajian sistematik mengenai persamaan linear dan persamaan kuadratik. Hari ini. Nama keluarga beliau adalah Khwarizm dan Liu Hui ( 220 – 280 AD ) Brahmagupta ( 598 – 670 AD ) Muhammad Bin Musa Al-Khwarizmi ( 780 – 850 AD ) MTE3102 Kurikulum Pendidikan Matematik 16 merupakan keturunan Magus. . astronomi dan ahli geografi yang dilahirkan di sebuah bandar kecil di Persia sekitar tahun 770. yang bermaksud.

jadual Aktuaria. Blaise Pascal meninggal dunia di Perancis pada 1662 pada usia 39.y). adalah mencukupi untuk melukis suatu garis lurus jika penjangnya diketahui. Selain itu ia merumuskan teori matematik kebarangkalian. Dalam hal penemuan. Perancis pada 19 Jun 1623. Pascal juga memberikan sumbangan terhadap pemahaman kita tentang prinsip sains (hukum Pascal). Blaise Pascal ( 1623 – 1662 ) TOKOH MATEMATIK DUNIA Rene’ Descartes (1596-1650) Beliau adalah pencipta bagi cabang matematik geometri koordinat. Kemudian. Sumbangan beliau terhadap Sains termasuklah bukti eksperimen bahawa medan merkuri meningkat atau berkurang sesuai dengan tekanan atmosfera sekitarnya.6. Pada awal kerjayanya dia merumuskan salah satu teorem asas untuk geometri unjuran. yang menyatakan bahawa cecair menekan sama (tekanan) ke semua arah. beliau menghasilkan mesin mekanik pertama pada tahun 1642. yang masih digunakan dalam matematik hari ini. Menurut beliau. yang disebut teorem Pascal. . Graf dilukis pada paksi Cartesan mengandungi satu set pasangan tertib (x. teori fizik dan statistik sosial.ahli fizik Torricelli Itali mengesahkan pemerhatian Pascal itu. Beliau dikatakan mendapat idea mengenai koordinat ketika beliau sedang terbaring dan memerhatikan seekor labah-labah pada siling biliknya. Beliau dilahirkan di Clermont Ferrand.

Beliau juga dianggap sebagai “Bapa Kalkulus”. jam kayu dan jam matahari. Beliau telah diajar mengenai kalkulus. Egypt merupakan kota terbesar pada ketika itu. dibunuh oleh tentera Rom. di sekolah Euklid. maka beliau menghabiskan masa lapangnya dengan merekacipta berbagai permainan seperti lelayang bertanglung.Archimedes 287 – 212 sm Dilahirkan pada 287 sebelum masihi dan meninggal pada tahun 212 sebelum masihi ketika perang. Beliau kemungkinan mendapat pendidikan di Alexandria. roda yang dipusingkan oleh air. England. Pencapaian  Hukum Newton . Semasa kecil beliau tidak dapat bermain permainan kasar kerana badannya tidak cukup kuat. Tentera Rom tidak mengetahui siapa sebenarnya.. Pencapaian beliau yang terkenal ialah     Hukum Hidrostatik Archimedes Mencipta Takal Skru Archimedes Menemui pi Sir Isaac Newton (1642-1727) Dilahirkan pada 1642 di sebuah keluarga petani di jajahan Lincoln.

 Teorem binomial .

Beliau banyak membuat kajian terhadap logik dan kebarangkalian. Beliau mengembangkan lagi idea George Boole mengenai logik dengan mencipta gambarajah Venn untuk menunjukkan persilangan dan kesatuan set.John Venn (1834-1923) John Venn dilahirkan pada 4 August 1834 di Hull. England dan meninggal pada 4 April 1923 di Cambridge. England. . Yorkshire. Minatnya bertambah apabila membaca buku tulisan George Boole dan De Morgan.

Beliau banyak memberi sumbangan di dalam bidang Matematikdan astronimi. Kepintarannya terserlah seawal 7 tahun.Johann Carl Friedrich Gauss Beliau dilahirkan pada 30 April 1777 di Brunswick. apabila dia mengira jumlah nombor 1-100 dengan cepat menyedari bahawa kiraan nombornya adalah 50 pasang dan setiap satunya ialah 101. Khwarazm (sekarang dikenali sebagai Kara-Kalpakskaya. hukum pertukaran kuadratik dan teorem nombor perdana  Pembinaan 17-gon(poligon) menggunakan pembaris dan kompas. Jerman. astronomi. Selama 600 tahun sebelum Galgeo. Antara pencapaiannya ialah :  Menemui Hukum Bode iaitu teorem binomial. Al-Biruni telah membincangkan . Al-Biruni merupakan ahli falsafah. Al-Biruni (973-1050) Nama sebenarnya ialah Abu Arrayhan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni. Jerman dan meninggal dunia pada 23 Feb 1855 di Göttingen. Afganistan). arithmetik-geometrik. Hanover . Uzbekistan) dan meninggal dunia pada 13 Dec 1048 di Ghazna (sekarang dikenali sebagai Ghazni. ahli geografi. fizik dan ahli matematik. Beliau dilahirkan pada 15 September 973 di Kath.

Beliau juga adalah orang yang pertama menyatakan bahawa jejari bumi ialah 6339. Al-Battani diiktiraf sebagai ahli astronomi dan matematik Islam yang tersohor. Al-Biruni juga telah menggunakan kaedah Matematik untuk membolehkan arah kiblat ditentukan dari mana-mana tempat di dunia. Damsyik.teori putaran bumi tanpa paksinya yang sendiri. Beliau berjaya meletakkan trigonometri pada tahap yang tinggi dan merupakan orang pertama yang menghasilkan jadual cotangents . Beliau putera Arab dan juga pemerintah Syria.6 km Al-Battani (850-929) Al-Battani atau Muhammad Ibn Jabir Ibn Sinan Abu Abdullah adalah bapa trigonometri dan dilahirkan di Battan.

Beliau pernah membuat percubaan untuk mengklasifikasikan kebanyakan persamaan algebra termasuk persamaan darjah ke tiga. Khayyam sebenarnya bermaksud pembuat khemah. Ini termasuklah penyelesaian geometrik bagi persamaan kiub dan sebahagian daripada penyelesaian kebanyakan persamaan lain.Al-Khawarizmi (780 .850) Nama penuhnya ialah Muhammad Ibn Musa Al-Khawarizmi dan dikenali sebagai bapa algebra. Gerard of Cremona dan Roberts of Chester telah menterjemahkan buku algebra Al-Khawarizmi ke dalam bahasa Latin. Malah beliau juga menawarkan beberapa penyelesaian untuk beberapa masalah algebra. Pada kurun ke-12. Bukunya `Mazalat fi al-Jabr wa al-Muqabila’ adalah karya agungnya dalam bidang algebra dan sangat penting dalam perkembangan algebra. Sumbangan terbesar Omar Khayyam ialah dalam bidang Algebra. . Pengklasifikasian persamaan yang dilakukan oleh Omar Khayyam adalah berasaskan kerumitan sesuatu persamaan. Kaedah penyelesaian persamaan yang digunakan oleh Omar Khayyam adalah bersifat geometrikal. Omar Khayyam telah mengenal pasti 13 jenis bentuk persamaan kiub. Terjemahan ini digunakan di seluruh dunia sehinggalah kurun ke-16 Omar Khayyam (1048-1131) Nama sebenarnya ialah Ghiyath al-Din Abul Fateh Omar Ibn Ibrahim al-Khayyam dan dilahirkan pada 18 Mei 1048 dan meninggal dunia pada 4 dec 1131. Perbaikan dan Pengurangan) dan Algebra. Beliau pakar dalam bidang matematik dan astronomi. Antara buku-buku terkenal hasil tulisan beliau ialah Hisab Al-Jabr wal Mugabalah (Buku Pengiraan.

Dalam bidang geometri pula.Malikshah Jalal al-Din untuk bekerja di balai cerap. beliau ditugas untuk menentukan kalendar solat yang tepat.Jalali. beliau banyak membuat kajian-kajian yang menjurus kepada pembentukan teori garisan selari. Di sana. Khayyam berjaya memperkenalkan kalendar yang hampir-hampir tepat dan dinamakan AlTarikh-al. . Beliau juga pernah diarahkan oleh Sultan Saljuq .

y. μάθημα (máthema). Bukti pertama yang benar aktiviti matematik di China dapat ditemui pada simbol berangka pada tulang keramat.pengajian deduktif pada kuantiti. contoh-contoh tulisan pengembangan matematik baru mengancam kegemilangan pada sebahagian orang tempatan. struktur. Rayy. Beliau mempunyai pendapat yang berbeza mengenai model solar yang dikemukakan oleh Ptolemy yang menyatakan bahawa pergerakan matahari adalah mengikut kitaran seragam yang bukan berpusatkan bumi. dan India kuno sekitar 800-500 SM (Sulba Sutras). Al-Khazin yang tidak setuju dengan model itu mengusulkan satu model yang mana menurut beliau. al-Khujandi. Al-Khazin merupakan salah seorang saintis yang tinggal di bandar dikenali. Pada tahun 959 atau 960 Masehi. atau pembelajaran". Istilah ini kini merujuk kepada sejumlah ilmu yang tertentu -. matahari bergerak dalam satu pusingan yang berpusatkan bumi Lihat garis masa matematik untuk garis masa peristiwa-peristiwa matematik. Hasil kerja al-Khazin dikatakan banyak dipengaruhi oleh motivasi yang diterimanya daripada ahli Matematik. Sementara hampir semua kebudayaan menggunakan matematik asas (mengira dan mengukur). pengembangan matematik baru telah dilaporkan dalam beberapa kebudayaan dan zaman.Al Khazin (900-971) ABU Jafar Muhammad ibn al-Hasan Khazin lahir pada tahun 900 Masehi di Khurasan yang terletak di timur Iran. al-Khazin berkata: “Saya menggunakan cincin yang saiznya kira-kira empat meter untuk mengukurnya. Selain itu. Perdana Menteri Rayy yang dilantik oleh Adud ad-Dawlah meminta alKhazin mengukur sudut tidak tepat gerhana iaitu sudut di mana permukaan rata atau datar yang muncul pada matahari untuk bergerak ke arah garisan Khatulistiwa di bumi. μαθηματικός (mathematikós) bermaksud "suka belajar". Mesopotamia sekitar 1800 SM (Plimpton 322). Lihat senarai ahli matematik untuk sebuah senarai biografi ahli matematik. sementara Dinasti Han di China Kuno menyumbangkan Buku Panduan Pulau Laut danSembilan Bab mengenai Seni Matematik dari abad ke-2 SM sehingga abad ke-2 M. Yunani dan .” Salah satu hasil kerja al-Khazin iaitu Zij al-Safa’ih telah dinobatkan sebagai satu kejayaannya yang terbaik dalam kerja lapangan yang akhirnya menjadi bahan rujukan utama saintis lain. al-Khazin telah mengusulkan model solar yang berbeza daripada Ptolemy. Sebelum zaman moden dan peluasan ilmu di merata-rata dunia. Kerja itu menggambarkan peralatan astronomi dan salinannya telah dibuat di Jerman pada waktu Perang Dunia Kedua. yang nampaknya pengembangan matematik terawal dan tersebar selepas aritmetik dan geometri asas. Selepas pengukuran dilakukan. z. Semua teks tersebut memberikan perhatian pada kononnya dipanggil Teorem Pythagoras. Lebih dikenali sebagai al-Khazin dan merupakan ahli astronomi dan matematik terkenal pada zamannya. yang bertarikh kira-kira 1300 SM [1] [2]. dan tukaran. ilmu. Buku Ikhtisar mengenai Pengiraan melalui Pelengkapan dan Pengimbangan' Perkataan "matematik" berasal daripada perkataan Yunani. yang bermakna "sains. Al-Khujandi mendakwa berjaya membuktikan bahawa x3 + y3 = z3 adalah mustahil untuk semua nombor x. Kebanyakan teks matematik kuno yang dapat diperolehi datang dari Mesir purba diKerajaan Tengah sekitar 1300-1200 SM (Berlin 6619). ruang.

Matematik Jainisme meyumbang dari abad ke-4 SM sehingga abad ke-2 Masihi.k. Isi kandungan [sorokkan]                     1 Matematik pada awalnya 2 Ahli matematik Mesir kuno (k. Umpamanya. Satu ciri menarik perhatian mengenai sejarah matematik kuno dan Zaman Pertengahan adalah pengembangan lanjut matematik mengikut dengan berapa abad stagnasi.k.k. 1200 – 1600) 11 Abad ke-17 12 Abad ke-18 13 Abad ke-19 14 Abad ke-20 15 Abad ke-21 16 Nota 17 Rujukan 18 Bibliografi 19 Lihat juga 20 Pautan luar Matematik pada awalnya[sunting] Lama sebelum rekod tertulis yang terawal. 1800 – 550 SM) 4 Ahli matematik Cina kuno (k. 550 SM – 300 Masihi) 7 Matematik Klasik Cina (k. 1850 – 600 SM) 3 Ahli matematik Babylon kuno (k. 1300 SM – 200 Masihi) 5 Ahli matematik India kuno (k. sementara ahli matematik Hindu dari abad ke-5 dan ahli matematik Islam dari abad ke-9 membuat penyumbangan banyak pada matematik. telah dilakukan pada tahap yang sentiasa bertambahan.k.000 SM menunjukkan percubaan-percubaan awal untuk mengukur masa.k. dan bersambungan ke hari ini.k. [1] Tambahan pula. Bukti juga wujud bahawa penghitungan awal melibatkan kaum wanita yang menyimpan rekod-rekod kitaran haid mereka. 700 – 1600) 10 Matematik Zaman Pembaharuan Eropah (k.k. para ahli paleontologi telah menemui batuan-batuan oker di sebuah gua di Afrika Selatan yang dihiasi dengan corak-corak geometri tercakar yang wujud sejak dari kira-kira 70 milenium SM lagi.k. Mulanya di Zaman Pertengahan Itali di abad ke-16.k. 400 – 1300) 8 Matematik Klasik India (k. 900 SM – 200 Masihi) 6 Matematik Yunani dan Keyunanian (k.kebudayaan keyunanian Mesir. 400 – 1600) 9 Matematik Islam (k. umpamanya . Mesopotamia dan bandar Syracuse menambahkan ilmu matematik. terdapat lukisan-lukisan yang menunjukkan pengetahuan tentang matematik dan pengukuran masa berasaskan bintang. artifak prasejarah yang ditemui di Afrika dan Perancis yang wujud sejak dari antara 35000 SM dan 20. berinteraksi dengan penemuan saintifik baru. pengembangan matematik baru.

sebuah alat kulit yang digunakan untuk mengukur 8–12 bahagian penuh ufuk dan langit. Teks matematik tertua buat masa ini papirus Moscow. termasuk bentuk-bentuk tempayan. Salah satu tafsiran yang biasa adalah bahawa tulang itu merupakan bukti jujukan-jujukannombor perdana dan pendaraban Mesir kuno terawal yang diketahui. Dari tempoh Hellenistik. sebagai sebahagian papirus Kerajaan Pertengahan Mesir bertarikh kk. Seperti teks matematik purba lain. sebuah alat kulit yang bertindak sebagai kompasuntuk mengukur sudut-sudut pada permukaan satah atau pada ufuk dalam gandaan 40-360 darjah. "dua". Telah didakwa juga bahawa monumenmonumen megalit dari seawal milenium ke-5 SM di Mesir dan kemudiannya monumen-monumen di England dan Scotland dari milenium ke-3 SM [5] menggabungkan gagasan- gagasan geometri seperti bulatan. bahasa Yunani menggantikan bahasa Mesir bagi bagi bahasa penulisan sarjana Mesir. Skrip Indus masih tidak dapat ditafsirkan dan oleh itu. lalu memberikan matematik Hellenstik. [4] Orang Mesir Pradinasti pada milenium ke-5 SM juga menggambarkan reka-reka bentuk ruang geometri. elips. [6] Ahli matematik Mesir kuno (k. Bukti arkeologi telah menyebabkan sesetengah ahli sejarah mempercayai bahawa tamadun ini menggunakan sistem berangka asas 8 dan memiliki pengetahuan tentang nisbah lilitan bulatan dengan diameternya . Satu permasalahan dikira penting kerana ia memberikan cara untuk mencari isi . Alat-alat matematik yang ditemukan termasuk sebatang pembaris perpuluhan yang tepat. 2000—1800 SM. orang Mesir memperkenalkan sistem perpuluhan terawal yang diketahui yang membenarkan pengiraan tak tentu melalui simbol-simbol yang baru. suatu teknologi bata yang maju yang menggunakan nisbah. 30 cakar pada tulang atau batu. serta sebuah alat untuk mengukur kedudukan bintang bagi tujuan-tujuan pengemudian. tidak banyak yang diketahui tentang bentuk tertulis matematik Harappan. Pada kira-kira tahun 2600 SM.000 SM. 1850 – 600 SM)[sunting] Rencana utama: Matematik Mesir Matematik Mesir merujuk kepada matematik yang ditulis dalam bahasa Mesir. dan "banyak". serta juga mungkin memahami pengukuran masa berdasarkan pergerakan bintang-bintang. kon. serta juga gagasan "tiada" atau "sifar" apabila mempertimbangkan kawanan haiwan. Matematik terawal India kuno yang diketahui wujud sejak dari kira-kira 3000-2600 SM di Tamadun Lembah Indus (Tamadun Harappan) di India Utara dan Pakistan. kuboid. yang digunakan sebagai hiburan.28. dan bermula detik ini matematik Mesir bergabung dengan Matematik Yunani dan Babylon. Tambahan pula. dan tigaan Pythagorus ke dalam reka bentuk mereka.k. silinder. dengan pembahagian-pembahagian kecil dan persis. serta lukisan-lukisan bulatan dan segi tiga sepusat dan bersilang. India kuno mengembangkan:     sebuah sistem timbang dan ukur seragam yang mempergunakan sistem perpuluhan. Sejak dari kira-kira tahun 3100 SM. jalan-jalan raya yang diletakkan pada sudut tegak yang sempurna. diikuti oleh garis mendatar. [2][3] Tulang Ishango yang ditemukan di kawasan hulu air Sungai Nile (Congo) telah wujud seawal 20. teknik-teknik pembinaan besar-besaran Mesir melambangkan bukan sahaja pengukuran (survei) tetapi juga membayangkan pengetahuan nisbah keemasan. para pemburu memiliki konsep "satu". 29. ia mengandungi apa yang kita kenali sebagai "permasalahan perkataan" atau "cerita permasalahan". Pembelajaran matematik di Mesir kemudian diteruskan bawah pemerintahan Khalifah Islam sebagai sebahagian matematik Islam apabila bahasa Arab dijadikan bahasa penulisan sarjana Mesir. dan sebilangan bentuk dan reka bentuk geometri. iaitu nilai π.

tablet-tablet itu ditulis semasa tanah liatnya masih lembap dan dibakar di dalam ketuhar atau melalui haba matahari. Kamu menambahkan 16. Juga. ia 56. iaitu serupa dengan sistem perpuluhan. hasilnya 56. dengan angka-angka yang ditulis pada lajur kiri mewakil nilai yang lebih besar. Sesetengah tablet tersebut kelihatan merupakan kerja sekolah yang disemak. Kamu mengkuasa-duakan 2. jitu hingga kurang dari satu peratus. mereka tidak . Ia dinamai sebagai matematik Babylonia kerana peranan utama Babylon sebagai sebuah tempat pengajian. Tablet Babylonia YBC 7289 memberikan anggaran √2 yang tepat sehingga lima tempat perpuluhan. sebuah manual arahan dalam aritmetik dan geometri. tiga unsur geometri terkandung dalam papirus Rhind mencadangkan pembuktian termudah bagi geometri analisis: (1) paling pertama. Sebagai tambahan untuk memberi rumus luas dan kaedah bagi pendaraban. Kamu menggandakan 4.persamaan kuadratik dan persamaan kuasa tiga. hasilnya 8." Papirus Rhind (kk. kerja purba mengkuasa-duakan bulatan. tempat ini kemudian hilang sama sekali pada zaman Keyunanian dan sejak dari masa itu. ia juga mengandungi bukti bagi pengetahuan matematik lain (lihat [4]).k. dan (3) ketiga. pengetahuan kita tentang matematik Babylonia berasal daripada melebihi 400 buah tablet lempung yang diekskavasi sejak dari dekad1850-an. dan Rom. Dituliskan dalam skrip tulisan pepaku. (2) kedua. itu yang bernombor 6)[5]. Ahli matematik Babylon kuno (k. Ia juga menunjukkan bagaimana untuk menyelesaikan persamaan linear tertib pertama [6] begitu juga dengan janjang aritmetik dan geometri [7]. serta juga penghitungan tigaan Pythagorus (sila lihat Plimpton 322). Kamu akan mendapatinya betul. Bagaimanapun. Berbeza dengan kekurangan sumber matematik Mesir. kita menerbitkan kegunaan 60 saat seminit. Kebanyakannya yang diekskavasi antara tahun 1800 SM hingga tahun 1600 SM merangkumi topik-topik yang termasuk pecahan. dan 4. hasilnya dua. Berbeza dengan orang Mesir. bagaimana untuk mendapatkan penghampiran bagi penggunaan paling awal bagi kotangen. orang Babylonia mempunyai sistem nilai tempat yang benar. Matematik Babylonia ditulis dengan menggunakan sistem angka perenampuluhan (asas-60). pembahagian dan menggunakan unit pecahan. dan 360 (60 x 6) darjah sebulatan. 60 minit sejam.geometri dan harmoni. matematik Babylon bergabung dengan matematik Yunani dan Mesir untuk menghasilkan matematik Keyunanian. hasilnya 4. 8. algebra. Bagaimanapun. Berdasarkan ini. Yunani. [7] Tablet-tablet itu juga merangkumi jadual-jadual pendaraban dantrigonometri. dan pemahaman mudah bagi kedua-dua Penapis Eratosthenes dan teori nombor sempurna (dinamakan.padu frustum: "Jika kamu diberitahu: Sebuah piramid terpenggal yang 6 bagi ketinggian menegaknya dengan 4 bagi tapa dan 2 di atas. serta kaedah-kaedah untuk menyelesaikan persamaanpersamaan linear dan kuadratik. 1650 SM [3]) merupakan teks matematik utama lain. Kamu ambil 28 dua kali. Kamu mengkuasa-duakan 4 ini akan menjadi 16. Kemajuan-kemajuan matematik Babylonia dipermudah oleh fakta bahawa nombor 60 mempunyai banyak pembahagi. termasuklah nombor gubahan dan perdana. min aritmetik. 1300 SM [8] [9]) menunjukkan masyarakan Mesir purba mampu menyelesaikan persamaan algebra tertib kedua [10]. Tengok. Akhir sekali papirus Berlin (kk. hasilnya 28. Kamu ambil satu pertiga dari enam. 1800 – 550 SM)[sunting] Rencana utama: Matematik Babylon Matematik Babylonia merujuk kepada mana-mana matematik orang Mesopotamia (Iraq kini) dari masa awal Sumer sehingga permulaan Zaman Keyunanian.

kurun ke-9 SM) menganggarkan nilai π hingga dua tempat perpuluhan.k. Dari Dinasti Zhou. Suan pan sudah tentu digunakan lebih awal dari tarikh ini. perniagaan dan kejuruteraan dan termasuk bahan pada segi tiga kanan dan π. Selepas tempoh pembakaran buku tersebut. yang menggunakan 64 pilih atur sebuah garis pejal atau putus-putus untuk tujuan berfalsafah atau mistik. Maharaja Qin Shi Huang (Shi Huang-ti) mengarahkan bahawa semua buku tersebut dibakarkan. [13] Sutra Sulba (kk. memberikan kaedah bagi mengkuasa duakan bulatan. Ini adalah sistem bilangan yang termaju di dunia dan membenarkan pengiraan diangkutkan pada suan pan atau sempoa Cina. ia mengandungi masalah 246 perkataan. mengira punca kuasa dua bagi 2 hingga lima tempat perpuluhan. manakala bentuk Panini-Backus menggunakan oleh kebanyakan bahasa pengaturcaraan moden yang juga membawa maksud serupa dengan petua tatabahasa Panini. 800-500 SM) adalah teks geometri yang menggunakan nombor bukan nisbah. Pingala's work also contains the basic ideas . kemudian angkanya untuk 2 diikuti oleh angka untuk sepuluh. transformasi.mempunyai titik perpuluhan dan oleh itu. dan menggunakan peraturan meta. Karya Panini juga digunakan pada perintis teori moden bagi tatabahasa formal(penting dalam pengiraan). abad ke-5 SM) merumuskan peraturan tatabahasa untuk Bahasa Sanskrit. pada 212 SM. 900 SM – 200 Masihi)[sunting] Rencana utama: Matematik India Shatapatha Brahmana (kk. Catatannya mirip dengan catatan matematik moden. Di China. nombor perdana. mengembangkan trirangkap Pythagoras secara algebra dan memberikan bukti] pernyataan dan perangkaan bagi teorem Pythagoras. tetapi rujukan terawal adalah pada AD 190 pada Supplementary Notes on the Art of Figures yang ditulis oleh Xu Yue. dan petua tigaan dan punca kuasa tiga. Ahli matematik Cina kuno (k. danrekursi dengan canggihnya yang tatabahasanya mengadakan kuasa pengiraan bersamaan dengan mesin Turing. Nombo-nombor ini menggunakan sistem perpuluhan. nilai tempat sesuatu simbol harus disimpul berdasarkan konteksnya. termasuk pertanian. sebagai akibatnya sedikit yang diketahui dengan tentu mengenai matematik Cina kuno. Dinasti Han (206 BC—AD 221) menghasilkan karya matematik yang dianggapkan berkembang pada karya-karya yang hilang sekarang.k. Yang terpenting dari kesemuanya adalah Sembilan Bab pada Kesenian Matematik.Pingala (kira-kira abad ke-3 SM-abad pertama SM) dalam karangan prosodi yang menggunakan peranti yang secocok dengan sistem berangka deduaan. karya matematik yang terlama yang telah diselamatkan dari pembakaran buku adalah I Ching. 1300 SM – 200 Masihi)[sunting] Rencana utama: Matematik Cina Mulanya dari zaman Shang (1500—1027 SM). Sedangkan arahan ini tidak dituruti dengan secara besar. akhirnya angka untuk 3. menyelesaikan persamaan linear dan persamaan kuadratik. Pāṇini (kk. His discussion of the combinatorics ofmeters. corresponds to the binomial theorem. Ahli matematik India kuno (k. extant terawal matematik Cina mengandungi nombor-nombor yang dituliskan pada kerang kura-kura [11] [12]. Tarikh penciptaan suan pan tidak tentu. supaya nombor 123 dituliskan (dari atas ke bawah) sebagai lambang untuk 1 diikuti oleh angkanya untuk seratus.

Sebaliknya. sequences and progressions. logarithms. and finite and infinite powers. which includes computing square roots of numbers as large as a million to at least 11 decimal places. quadratic indeterminate equations. Accurate computations for irrational numbers could be found. the solution of the quadratic equation. fundamental laws of indices. permutations and combinations. compound series. quartic equations. matematik Greek yang dikaji sejak zaman keyunanian (sejak 323 SM) merujuk kepada semua matematik yang ditulis dalam bahasa Greek. . 550 SM – 300 Masihi)[sunting] Rencana utama: Matematik Yunani Thales dari Miletus Matematik Greek yang dikaji sebelum zaman keyunanian hanya merujuk kepada matematik Greece. Ini disebabkan matematik Greek sejak masa itu bukan hanya ditulis oleh orangorang Greek tetapi juga oleh para cendekiawan bukan Greek di seluruh dunia keyunanian sehingga hujung timurMediterranean. The Bakshali Manuscript written between 200 BC and AD 200 included solutions of linear equations with up to five unknowns. arithmetic and geometric progressions. cubic equations. simultaneous equations. Kebanyakan teks matematik yang ditulis dalam bahasa Greek telah ditemui di Greece. The Brāhmī script was developed at least from the Maurya dynasty in the 4th century BC. Jaina mathematicians began studying mathematics for the sole purpose of mathematics. Mesir. Matematik Yunani dan Keyunanian (k.of Fibonacci numbers (called maatraameru). and the use of zero and negative numbers. The Brahmi numerals date to the 3rd century BC.k. Mesopotamia. They were the first to develop transfinite numbers. Between 400 BC and AD 200. Sicily dan Itali Selatan. Asia Minor. with recent archeological evidence appearing to push back that date to around 600 BC. Matematik Greek dari saat itu bergabung dengan matematik Mesir dan Babylon untuk membentuk matematik keyunanian. set theory. squaring and extracting square roots.

serta saringan Eratosthenes untuk menentukan nombor perdana. Unsur-unsur. 400 – 1300)[sunting] Rencana utama: Matematik Cina Zu Chongzhi (abad ke-5) dari Dinasti Selatan dan Utara menghitung nilai π hingga tujuh tempat perpuluhan yang merupakan nilai π yang pal ing tepat selama hampir 1. Unsur-unsur merangkumi suatu bukti yang menunjukkan bahawa punca kuasa dua adalah suatu nisbah. 624 — k.Walaupun teks matematik terawal dalam bahasa Greek yang telah ditemui ditulis selepas zaman keyunanian. 546 SM) dan Pythagoras (k. dan India. Walaupun demikian. Timur Dekat. banyak tarikh masih tidak pasti.k. Thales menggunakan geometri untuk menyelesaikan masalah-masalah seperti mengira ketinggian piramid dan jarak kapal dari pantai. Bukti-bukti abstrak tercatat yang pertama adalah dalam bahasa Greek. dan bilangan nombor perdana adalah tidak terhingga. mereka mengambil banyak formula yang berbagai untuk keluasan dan isi padu. Adalah diaku secara umum bahawa matematik Greek berbeza dengan matematik jiran-jirannya dari segi desakannya terhadap bukti-bukti aksioman. Mesopotamia. Selain daripada teorem-teorem geometri yang biasa seperti teorem Pythagorus.k.. Archimedes dilembing oleh seorang askar Rom semasa menulis formula-formula matematik pada debu ketika berumur 75 tahun. Menurut Plutarch. Pythagoras mengemukakanteorem Pythagorus dan membina tigaan Pythagorus melalui algebra. Matematik Greek dianggap dimulakan oleh Thales (k. .000 tahun. kerana terdapat sebilangan besar kronologi yang mencatat peristiwa dari setahun ke setahun sehingga hari ini. dan menyimpulkan kaedah-kaedah untuk mengasingkan formula yang betul daripada yang salah. Bagaimanapun. Mereka menggunakan kaedah ad hoc untuk membina sebuah bulatan atau elips dan mengembangkan sebuah teori kon yang menyeluruh. serta menghasilkan formula-formula am. Mereka mungkin dipengaruhi oleh idea-idea Mesir. Sesetengah cendekiawan mengatakan bahawa Archimedes (287 – 212 SM) dari Syracuse ialah ahli matematik Greek yang terunggul. tetapi keraguan adalah pada tahap beberapa dekad dan bukannya berabad-abad.k.k. dan semua kajian logik yang masih wujud berasal daripada kaedah-kaedah yang disediakan oleh Aristotle. Matematik Klasik Cina (k. banyak teks ini dianggap sebagai salinan karya-karya yang ditulis semasa dan sebelum zaman keyunanian.k. Euclid menulis sebuah buku yang telah dipergunakan sebagai buku teks matematiks di seluruh Eropah. 507 BC) walapun takat pengaruh mereka masih dipertikaikan. jika bukan ahli matematik yang terunggul di seluruh dunia sehingga masa ini. 582 — k. tarikh-tarikh penulisan matematik Greek adalah lebih pasti berbanding dengan tarikh-tarikh penulisan matematik yang lebih awal. Menurut ulasan Proclus tentang Euclid. Masyarakat Rom tidak meninggalkan banyak bukti tentang minat mereka terhadap matematik tulen. dan Afrika Utara selama hampir dua ribu tahun. tetapi juga untuk mengembangkan kaedah menerusi habisan. [8] Ahli-ahli matematik Greek dan keyunanian merupakan orang-orang pertama bukan sahaja untuk memberi bukti kepada nisbah (hasil usaha parapenyokong Pythagorus). Dalam karyanya.

mulai dari dinasti Tang sehingga dinasti Song.4 saat lebih lama daripada nilai moden sebanyak 365. termasuk nombor negatif. Walaupun selepas matematik Eropah mula berkembang maju semasa Zaman Perbaharuan Eropah. kaedah-kaedah matriks untuk menyelesaikan sistem persamaan linear dan teorem baki Cina. dan menyediakan peraturan untuk menentukan pergerakan cakerawala kilau yang mengikut posisi-posisinya yang sebenar di langit. teorem bionomial.k. Karya ini telah diterjemahkan dalam Bahasa Arab dan Bahasa Latin sewaktu Zaman Pertengahan.Selama seribu tahun yang menyusul dinasti Han.2563627 hari bagi setiap tahun purata mengikut bintang.25636305 hari.k. Kitaran waktu kosmologi yang dijelaskan dalam teksnya yang disalin daripada karya yang lebih awal adalah 365. Pada tahun 499. matematik Eropah dan Cina merupakan dua tradisi yang berlainan. matematik Cina berkembang maju ketika zaman matematik Eropah masih belum wujud. 400 – 1600)[sunting] Rencana utama: Matematik India Aryabhata Surya Siddhanta (k. iaitu hanya 1. dengan keluaran matematik Cina yang penting mengalami kemerosotan sehingga para mubaligh Jesuit membawa idea-idea matematik ulang-alik antara kedua-dua budaya itu dari abad ke-16 hingga abad ke-18. serta sinus songsang. kosinus. mengembangkan teknik . 400) memperkenalkan fungsi trigonometri bagi sinus. Matematik Klasik India (k. Perkembangan-perkembangan yang mulamulanya dibuat di China dan hanya kemudian diketahui di dunia Barat. Orang Cina juga mengembangkan segi tiga Pascal dan peraturan tiga lama sebelum ia dikenali di Eropah. Aryabhata memperkenalkan fungsi versinus dan menghasilkan jadual sinus trigonometri yang pertama.

k. Pada abad ke-7. perhubungan antara keluasan di bawah lengkuk dengan kamirannya.1416.danalgoritma algebra. Kemajuan matematik di India menjadi lembap sejak akhir abad ke-16. serta rumus Brahmagupta dan dalam karyanya.14159265359. ulasan Halayudha bagi karya Pingala mengandungi sebuah kajian jujukan Fibonacci dan segi tiga Pascal. bersamaan dengan konsep-konsep terbitan. identiti Brahmagupta. dan memperolehi penyelesaian nombor bulat untuk persamaan linear dengan suatu cara yang serupa dengan cara moden. sebuah teks kalkulus pembezaan pertama di dunia yang juga merangkumi konsep-konsep kalkulus kamiran. Madhava menghitung nilai π sehingga sebelas tem pat perpuluhan sebagai 3. 700 – 1600)[sunting] Rencana utama: Matematik Islam . infinitesimal. pekalipembezaan dan pembezaan. pengamiran sebutan demi sebutan. Pada abad ke-16. Mereka mengembangkan konsep-konsep analisis matematik dan nombor titik apung. Pada abad ke-12. kaedah lelaran bagi penyelesaian persamaan tak linear. Adalah daripada terjemahan teks matematik India ini (sekitar 770) bahawa ahli-ahli matematik Islam telah diperkenalkan kepada sistem angka ini yang kemudian disesuaikan oleh mereka menjadi angka Arab. Sebuah terjemahanAryabhatiya dalam bahasa Arab dari abad ke-8 dapat diperolehi. serta sebilangan siri tak terhingga. dan menyiasat terbitan fungsi sinus. bersamaan dengan perkiraan astronomi tepat berasaskan sebuah sistem kegravitian heliosentrik. Pada abad ke-10. siri Taylor dan siri trigonometri. Kemudian pada abad ke-14. Cendekiawan-cendekiawan Islam membawa ilmu sistem nombor ini ke Eropah menjelang abad ke-12 dan kini. serta menggambarkan pembentukan matriks. sistem ini telah menggantikan semua sistem nombor yang lebih lama di seluruh dunia. Bhaskara merupakan tokoh pertama untuk memikirkan kalkulus pembezaan.Madhava serta ahli-ahli matematik Pusat Pengajian Kerala yang lain mengembangkan ideanya dengan lebih lanjut. akibat pergolakan politik. Sejak abad ke-14. siri kuasa. serta konsep asas bagi seluruh perkembangan kalkulus. Matematik Islam (k. termasuk teorem nilai min. Brahmagupta memperkenalkan teorem Brahmagupta. Beliau juga mengira nilai π hingga empat tempat perpuluhan sebagai 3. diikuti dengan terjemahan dalam bahasa Latin dari abad ke-13. persamaan pembezaan. mengkaji persamaan Pell. Beliau juga membuktikan teorem Rolle (kes khas untuk teorem nilai min). ujian untuk ketumpuan. beliau buat pertama kali menerangkan dengan jelas tentang sistem angka Hindu-Arab serta penggunaan sifar sebagai pemegang tempat dan angka perpuluhan. Brahmasphuta-siddhanta.Jyeshtadeva menggabungkan banyak perkembangan dan teorem Pusat Pengajian Kerala dalam karya Yuktibhasa.

Penterjemahan berbagai-bagai teks matematik India dalam bahasa Arab memberikan kesan yang utama kepada matematik Islam. Iberia. Serupa dengan ahli-ahli matematik India pada waktu itu. termasuk pengenalan angka Hindu-Arab ketika karyakarya Brahmagupta diterjemahkan dalam bahasa Arab pada kira-kira tahun 766. Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi. Perkembangan algebra yang lebih lanjut telah dibuat oleh Abu Bakr alKaraji (953—1029) dalam karyanya. Walaupun kebanyakan teks matematik Islam ditulis dalam bahasa Arab. dan sesetengah bahagian India (di Pakistan) pada abad ke-8mengekalkan dan menterjemahkan banyak teks matematik keyunanian (daripada bahasa Greek kepada bahasa Arab) yang kebanyakannya telah dilupai di Eropah pada masa itu. Al-Khwarizmi sering dianggap sebagai bapa algebra moden dan algoritma moden. Sesetengah ahli matematik yang terpenting adalah orang Parsi. menulis banyak buku yang penting mengenai angka Hindu-Arab dan kaedah untuk menyelesaikan persamaan. ahli astronomi Parsi abad ke9 dari Kekalifahan Baghdad. serupa dengan status bahasa Greek di dunia keyunanian. yang memperluas kaedah .Muḥammad ibn Mūsā al-Ḵwārizmī Kekalifahan Islam (Empayar Islam) yang diasaskan di Timur Tengah. bahasa Arab dipergunakan sebagai bahasa tertulis oleh cendekiawan-cendekiawan bukan Arab di seluruh dunia Islam pada waktu itu. salah satu karyanya. bukan semuanya ditulis oleh orang Arab kerana. Perkataan algoritma berasal daripada namanya. Afrika Utara. manakala perkataan algebra berasal daripada judul Al-Jabr wa-al-Muqabilah. ahliahli Islam minat akan astronomi khususnya. al-Fakhri. Karya-karya India dan keyunanian menyediakan asas untuk penyumbangan Islam yang penting dalam bidang matematik yang menyusul.

Kebanyakan matematik yang kini diajar di universiti diketahui hanya oleh komuniti matematik di India atau masih belum diselidik dan dikembangkan di Eropah. Pada zaman Kerajaan Turki Uthmaniyah dalam abad ke 15. dan geometri — dikenali oleh orang-orang yang berpendidikan. himpunan tulisan logik Aristotle yang disusun pada abad ke-1.algebra untuk merangkumi kuasa kamiran serta punca kuasa bagi kuantiti yang tidak diketahui. kira-kira tolak. Abul Wafa menterjemahkan karyakaryaDiophantus dalam bahasa Arab dan mengembangkan fungsi tangen. Melalui penterjemahan teks Arab dalam bahasa Latin. mula-mulanya dalam bahasa Arab dan kemudian dalam bahasa Greek. walaupun notasi mereka adalah besar dan memakan ruang: angka-angka rumi serta perkataan-perkataan digunakan. Abu Kamil dan Abu Sahl alKuhi. pendaraban. Yang amat penting ialah penemuan semula Organon. pembahagian. Khayyam amat terpengaruh dalam pembaharuan takwim. pemuisi serta ahli matematik abad ke-12. 1200 – 1600)[sunting] Di Eropah pada bermulanya Zaman Pembaharuan Eropah. Terjemahan karya Al-Khwarizmi. Al-Jabr waal-Muqabilah. kebanyakan yang kini dipanggil matematik sekolah — kira-kira campur. . oleh Robert of Chester dalam bahasa Latin pada abad ke12 adalah mustahak khususnya. Omar Khayyam. bukannya simbol: tidak adanya tanda plus. sebuah buku mengenai kecacatan dalam karya Unsur-unsur Euclid. Beliau memberi penyelesaian geometri untuk persamaan kuasa tiga yang merupakan salah satu perkembangan yang paling asli dalam matematik Islam. Karya-karya terawal Aristotle dikembangkan semula di Eropah. Jamshid al-Kashi. Ahli-ahli matematik Islam lain yang terkenal termasuk al-Samawal. Matematik Zaman Pembaharuan Eropah (k. Beliau juga menulis sebuah karya yang terpengaruh mengenai postulat selari Euclid. salah seorang ahli matematik Parsi pada abad ke-13. serta penggunaan x sebagai simbol untuk kuantiti yang tak diketahui. menulis Perbincangan mengenai Kesukaran dalam Euclid. Ghiyath al-Kashi mengira nilai π sehingga tempat perpuluhan ke-16. Ini adalah selari dengan kelembapan perkembangan matematik ketika orang Rom menaklukkan dunia keyunanian. Abu'l-Hasan alUqlidisi. pengetahuan tentang angka Hindu-Arab serta perkembangan penting Islam dan India yang lain dibawa ke Eropah. Sebahagian besar trigonometri sfera dikembangkan oleh Nasir al-Din Tusi(Nasireddin).k. Dalam abad ke-15.Thabit ibn Qurra. perkembangan matematik Islam menjadi lembap. tanda persamaan. Kashi juga mencipta algoritma untuk mengira punca kuasa ke-n yang merupakan kes yang khas untuk kaedah-kaedah yang diberikan berabad-abad kemudian oleh Ruffini dan Horner. Pada abad ke-10.

menemui hukum-hukum fizik yang . Fibonacci menghasilkan matematik penting yang pertama di Eropah sejak masa Eratosthenes. Copernicus menerbitkan karyanya. Trigonometria. antara lain. dan Vesalius menerbitkan De humani corporis fabrica yang mengolahkan tubuh manusia sebagai suatu himpunan organ. Tetapi sejauh yang kini diketahui. yang menegaskan bahawa Bumi mengelilingi Matahari. [9] Disebabkan oleh Regiomontanus (1436—1476) dan François Vieta (1540—1603). Galileo Galilei. Pada awal abad ke-13. seorang Inggeris. pada akhir abad. De revolutionibus.Keinginan yang dibangkitkan semula tentang perolehan pengetahuan baru mencetuskan pembaharuan minat terhadap matematik. Johannes Kepler. Kepler berjaya dalam perumusan hukum-hukum matematik mengenai gerakan planet. satu lompang yang melebihi seribu tahun. seorang Jerman. hanya sejak akhir abad ke16 bahawa ahli-ahli matematik mula membuat kemajuan tanpa sebarang prajadian di mana-mana tempat di dunia. membenarkan orbit-orbit ini diplot pada suatu graf. Tycho Brahe. seorang Denmark. mengumpulkan sejumlah data matematik yang amat besar untuk memerihalkan kedudukankedudukan planet di langit. memulakan kerjanya dengan data ini. seorang Itali. seorang Perancis. Muridnya.Bartholomaeus Pitiscus merupakan orang pertama yang menggunakan perkataan ini ketika beliau menerbitkan karyanya. Disebabkan sebahagian oleh keinginannya untuk membantu Kepler dalam penghitungan. Jadual sinus dan kosinus Regiomontanus diterbitkan pada tahun 1533. Pada tahun 1543yang penting. Geometri analisis yang dikembangkan oleh Descartes. mencerap bulan-bulan yang mengelilingi Musytari dengan menggunakan sebuah teleskop yang berdasarkan mainan yang diimport dari Holland. Dan Isaac Newton. matematik ditulis menggunakan angka Hindu-Arab dalam bentuk yang tidak amat berbeza dengan notasi-notasi yang anggun yang kini digunakan. Didorong oleh desakan pelayaran serta keperluan yang semakin bertambah untuk peta-peta kawasan besar yang tepat. pada tahun 1595. perkembangan-perkembangan matematik muncul dengan pantas dan bergabung dengan kemajuan dalam bidang sains untuk menghasilkan faedah bersama. Lord Napier di Scotland merupakan orang pertama untuk menyelidik logaritma tabii. tetapi diterbitkan buat pertama kali oleh Gerolamo Cardano dalam karyanya. trigonometri bertumbuh menjadi satu cabang matematik yang utama. Abad ke-17[sunting] Abad ke-17 memperlihatkan ledakan yang tidak pernah berlaku dahulu tentang idea-idea matematik dan sains di seluruh Eropah. Ini diikuti dengan cepat oleh penyelesaian persamaan kuartik am oleh Lodovico Ferrari Sejak masa itu. Ars magna. Yang pertama daripada ini ialah penyelesaian am bagi persamaan kuasa tiga yang secara umumnya dikatakan dicipta oleh Scipione del Ferro pada kira-kira tahun 1510.

Abad ke-18[sunting] Leonhard Euler oleh Emanuel Handmann. Sains dan matematik telah menjadi sebuah usaha antarabangsa yang kemudian tersebar ke seluruh dunia. mencuba menggunakan teori kebarangkalian yang baru dikembangkan ini untuk memperdebatkan pengabdian hidup pada agama.. Salah satu cara untuk melihat perkembangan berbagai-bagai sistem nombor matematik moden adalah untuk melihat nombor-nombor baru yang dikaji dan diselidikkan bagi menjawab soalan-soalan aritmetik yang .. Dari satu segi.menerangkan orbit-orbit planet serta juga matematik kalkulus yang dapat digunakan untuk menyimpulkan hukum-hukum Kepler daripada prinsip kegravitaan semesta Newton. Peradabanperadaban terawal — di Mesopotamia. pengetahuan nombor tabii. dengan suratmenyurat antara Pierre de Fermat dengan Blaise Pascal. matematik gunaan mula berkembang ke bidang-bidang yang baru. India dan China — tahu akan matematik. ganjarannya tidak terbatas. sebagaimana yang dikekalkan pada struktur-struktur monolitik. 2. ini membayangkan perkembangan yang kemudian terhadap teori utilitipada abad ke-18 dan ke-19. Gottfried Wilhelm Leibniz di negara Jerman mengembangkan kalkulus dan banyak notasi kalkulus yang masih digunakan pada hari ini. Mesir. adalah lebih tua daripada mana-mana teks tertulis yang masih wujud.. dengan pertaruhan. Seperti yang telah dilihat. Selain daripada penggunaan matematik untuk mengkaji langit.. Pascal dan Fermat menyediakan persediaan asas untuk penyelidikan teori kebarangkalian dan hukum-hukum kombinatorik yang sepadan dalam perbincangan-perbincangan mereka tentang permainan pertaruhan. Pascal. berdasarkan alasan bahawa walaupun jika kebarangkalian kejayaan adalah kecil. Secara berasingan. 1. 3.

Beliau menamakan punca kuasa dua bagi minus 1 dengan simbol i. apabila dikalikan dengan 3. matematik menjadi semakin abstrak. membuktikan bahawa tidak terdapat sebarang kaedah algebra am untuk menyelesaikan persamaan polinomial yang melebihi empat darjah.1855). dalam bidang geometri. Selain daripada haluan-haluan baru dalam bidang matematik. memberi jawapan 1. melalui karya-karya Augustin-Louis Cauchy dan Karl Weierstrass. seorang Norway. had-had matematik diperiksa dengan teliti. Niels Henrik Abel. Nikolai Ivanovich Lobachevsky mengembangkan dan menyelidiki geometri bukan Euclid. hidup salah satu ahli matematik yang terunggul. khususnya dalam kes kalkulus. dan soalan ini mungkin memainkan peranan dalam perkembangan pecahan lanjar. Pada zaman prasejarah. Napier juga mengkaji pemalar baru yang Leonhard Euler (1707 . matematik yang lebih lama memberikan asas logik yang lebih kukuh. Lagi satu soalan yang lazim adalah: apakah jenis nombornya untuk punca kuasa dua? Orang-orang Yunani tahu bahawa hasilnya bukan sesuatu pecahan. Mengetepikan banyak sumbangannya kepada sains. Euler kemudian memperoleh salah satu identiti yang luar biasa dalam seluruh matematik: (Sila lihat Identiti Euler.1783) menamakan e. Tetapi jawapan yang lebih baik muncul dengan rekaan perpuluhan yang dikembangkan oleh John Napier (1550 1617) dan kemudian dijadi sangat baik oleh Simon Stevin. beliau membuat kerja revolusioner tentang fungsi pemboleh ubah kompleks dalam bidang matematik tulen. pecahan dapat menjawab soalan: apakah nombor yang. Rekaan sifar mungkin menyusul daripada soalan yang sama: apakah hasilnya apabila anda menolak sesuatu nombor dengan nombor yang sama. Di India dan China.dilakukan pada nombor-nombor yang lebih tua. Dalam abad ini. seorang Perancis.) Abad ke-19[sunting] Pada sepanjang abad ke-19. serta mengenai penumpuan siri. Beliau mengemukakan buat pertama kali bukti-bukti yang memuaskan mengenai teorem asas algebra dan hukum kesalingan kuadratik. Euler amat terpengaruh dalam pemiawaian istilah dan notasi matematik yang lain. dan ahli-ahli matematik abad ke-19 yang lain mempergunakan ini untuk membuktikan bahawa tepi lurus dan . Juga buat pertama kali. dan lama kemudian di Jerman. Carl Friedrich Gauss (1777 . Menggunakan perpuluhan dan idea yang menjangka konsep had. dan Évariste Galois. nombor-nombor negatif dikembangkan untuk menjawab soalan: apakah hasilnya apabila anda menolak nombor yang lebih besar dengan nombor yang lebih kecil. Beliau juga mempopularkan penggunaan huruf Greek untuk nisbah lilitan dengan diameternya. William Rowan Hamilton mengembangkan algebra bukan kalis tukar tertib.

Sebelum abad-20. umpamanya Fourier. atau disokong oleh penaung-penaung kaya. umpamanya Napier. Persatuan Matematik Edinburg pada tahun 1864. Niels Henrik Abel yang tidak dapat pekerjaan. atau untuk membina segi empat sama yang sama keluasannya dengan sesuatu bulatan yang tertentu. untuk membina tepi kubus yang isi padunya dua kali lebih besar daripada sesuatu kubus yang tertentu. umpamanya Gauss. Ahli-ahli matematik telah gagal dalam percubaan mereka untuk menyelesaikan masalah-masalah ini sejak masa Yunani kuno. Abad ke-20[sunting] .kompas pada dirinya tidaklah mencukupi untuk membahagikan tiga sama sudut sembarangan. ahli-ahli matematik dilahirkan dalam kekayaan. atau di sekolah tinggi seperti dalam kes Lobachevsky. para ahli fizik dan ahli sains yang lain telah memperlihatkan teori kumpulan sebagai cara yang ideal untuk mengkaji simetri. bilangan ahli matematik yang kreatif di dunia pada mana-mana satu masa adalah terhad. maut akibat batuk kering. Abad ke-19 juga memperlihatkan pengasasan persatuan-persatuan matematik yang pertama: Persatuan Matematik London pada tahun 1865.Circolo Mathematico di Palermo pada tahun 1884. Tidak terdapat banyak punca pendapatan selain daripada mengajar di universiti. Pada abad ke-20. dan Persatuan Matematik Amerika pada tahun 1888. Penyelidikan Abel dan Galois tentang penyelesaian pelbagai persamaan polinomial menyediakan persediaan asas untuk mengembangkan dengan lebih lanjut teori kumpulan dan bidangbidangalgebra abstrak yang berkaitan. Société Mathématique de France pada tahun 1872. Kebanyakan kalinya.

dengan terdapat terlalu banyak kemajuan untuk membincangkan. Pada dekad 1910-an. . beratus-ratus Ph.Peta yang menunjukkan Teorem Empat Warna Pekerjaan ahli matematik benar-benar bermula pada abad ke-20. dan teknologi bersama-sama mencipta pengetahuan. terdapat kenyataan benar yang tidak dapat dibuktikan. ahli matematik Perancis. dan teori nombor perdana. Paul Cohen membuktikan ketakbersandaran hipotesis kontinumberdasarkan aksiom piawai teori set.000 teorem. Seluruh bidang-bidang baru matematik seperti logik matematik. dan fungsi teta maya. banyak pendidik menyatakan kebimbangan mengenai sebuah kelas rendah yang baru. Beliau juga membuat kejayaan cemerlang serta penemuan yang utama dalam bidangfungsi gama. Perkembangan matematik bertumbuh dengan pesat. statistik. Terdapat juga penyelidikan-penyelidikan baru tentang had matematik. siri hipergeometri. dalam matematik dianugerahkan. iaitu buta huruf matematik dan sains. Wolfgang Haken dan Kenneth Appel menggunakan sebuah komputer untuk membuktikan teorem empat warna. Menjelang akhir abad. termasuk sifat-sifat nombor gubahan sangat tinggi. dan pekerjaan-pekerjaan boleh didapati untuk kedua-dua pengajaran dan industri. dan kemakmuran yang tidak termimpi oleh ahli-ahli falsafah kuno. dan teori permainan mengubahkan jenis-jenis soalan yang dapat dijawab dengan kaedah-kaedah matematik. kecuali beberapa yang amat penting. kejuruteraan. matematik. siri mencapah.D. bentuk modular. Teorem-teorem termasyhur dari masa dahulu memberikan tempat kepada teknik-teknik yang baru dan lebih berkesan. [10] Pada waktu yang sama. Srinivasa Aaiyangar Ramanujan (1887-1920) mengembangkan melebih 3. Setiap tahun. Bourbaki. Kurt Gödel membuktikan bahawa di mana-mana sistem matematik yang merangkumi integer. komunikasi. Andrew Wiles yang bekerja bersendirian di dalam pejabatnya selama bertahun-tahun membuktikan teorem terakhir Fermat. fungsi sekatan serta asimptotnya. mencuba menggabungkan semua bidang matematik menjadi satu keseluruhan yang koheren. matematik juga mempengaruhi seni apabila geometri fraktal menghasilkan bentuk-bentuk indah yang tidak pernah dilihat dahulu. sains. matematik komputer. Abad ke-21[sunting] Pada bermulanya abad ke-21.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->