SJK(T) Ujian Bulanan Ogos 2011 Bahasa Melayu Kertas 1 Tahun 4 Masa : 50 Minit

UJIAN BULANAN OGOS 2011 BAHASA MELAYU TAHUN 4

Nama : ……………………………………………………………………….. Soalan 1 hingga soalan 30 Pilih jawaban yang paling sesuai

Tahun : ………………….…

1. Jamil dan Yusri suka memancing ikan. ....................... selalu memancing ikan di sungai itu. A Kamu C Mereka B Anda 2. Semua pelajar sedang ..................... tatabahasa di dalam kelas itu. A mengerumuni C menunjukkan B mempelajari D menyatakan 3. Chong Beng tidak suka .......................... buah rambutan tetapi menyukai buah manggis. A pada C kepada B akan D tentang 4. Dalam satu perlawanan bola sepak, dua ...................... pemain telah diberikan kad kuning. A orang C pasang B kawan 5. Suasana ....................... di dalam dewan itu kedengaran hingga ke tepi jalan. A sayu-pilu C hingar-bingar B gelap-gelita D kelam-kabut 6. Aini tidak dapat ............................. perhatian kepada pelajaran kerana risau akan kesihatan adiknya. A tumpukan C menumpukan B ditumpu D tertumpu 7. Perkhidmatan kerusi roda disediakan bagi membantu ............. masalah orang kurang upaya. A menyelesaikan C merehatkan B mengubati D menerangi 8. ”Apa- yang dikatakan oleh Amir itu, ................ benar ............................ tidak,” kata Linda. A entah...walau C entah...entah B walaupun...entah D biar...atau 9. ..................... bubuhkan nasi lemak itu, ibu. A Jemput C Usah

1

.. Bandar raya Kuching ialah ..... A lama C separuh B sesetengah D beberapa 13... A menggabungkan C menunjukkan B menyatakan D mengatakan 18........ Buku-buku . A biawak hidup C kacang hantu 2 ..... Perahu itu tidak dapat didayung lagi kerana sungai itu .. A ibu pusat C ibu negeri B ibu negara 17..... ......... mahalnya harga cincin berlian itu! A Nah C Ah B Wah 11........ Azmi.. kah Cikgu Abdullah mencari-cari Zaidi sejak tadi? A Apa C Bila C Berapa D Mengapa 12.................. A lama C jauh B tebal D elok 14.......................... Budak yang .. . .... ” kata Bidin.. A sambil C kerana B kecuali D tetapi 15.. Mereka bagaikan ....................” kata Cikgu Rohaida. A dalam C berair B cetek 19..... biji ubi kentang di kedai itu....... dua frasa... Sarawak..... Emak menyuruh saya membeli . itu dimasukkannya ke dalam kotak itu...... A nakal C lurus B bising D pandai 16... A harga tetap C Harga runtuh B harga mati 20........ kita dapat menghasilkan ayat. Semua ahli Rumah Biru datang ke sekolah pada petang itu ........... ”Dengan .................B Tolong 10....... Saya suka berbelanja di kedai itu kerana harga barangnya ................... ”Kasihan betul apabila melihat keadaan penagih-penagih itu... macam bendul itu selalu diganggu oleh budak nakal............. ........................

......... A Usah C Tolong B Sila 3 ...... itu. Aktiviti ini akan dapat merapatkan hubungan antara jiran....... ...........B bangkai bernyawa D rambang mata 21..... Jangan ................ Berhati-hati ketika berjalan di atas lantai yang . di dalam buaian itu........ Adik ..... ”Perkara yang baik usah dilambat-lambatkan......” kata datuk....... adiknya membasuh basikal.... kambing sedang meragut rumput di padang sekolah.. Perkataan berlawam bagi merapatkan ialah A menyatukan C menjayakan B merenggangkan D membuahkan 23............. A lalu C sambil B tetapi 27........ Perkataan seerti bagi baik ialah A mudah C cepat B sukar D elok 22.. A kawan C ekor B pasukan 26...... di merata-rata tempat. A licin C rata B lurus 24.. Azwan mencuci kereta.kah awak hendak ke Kuala Lumpur? A Siapa C Apa B Mana D Bila 28.. Tiga ... A mandi C C tidur D makan minum 25. untuk mencari makanan..lah kamu bersedih lagi. ...... Aina.... . Lipas menggunakan ...................... A ludahkan C meludah B terludah 30... A sesiku C tetupai B sesungut D bebola 29..

Siapakah A B C D yang mengumumkan 18 orang disahkan menghidap taun di Semporna? Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Nasir Tun Sakaran Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin Penduduk tempatan 32. C mengetahui jenis antibiotik yang sesuai untuk kuman taun. D menjaga kesihatan. 33. B menghadiri seminar kesihatan yang dianjurkan di tempat anda. Apakah punca utama penyakit ini merebak di Sabah? 4 . 31. Bagaimanakah orang ramai boleh mengelak daripada dijangkiti penyakit taun? A mengamalkan diet pemakanan harian yang sihat seperti dalam piramid makanan. pemakanan dan kebersihan diri.Soalan 31 – 35 berdasarkan teks di bawah.

B Kuman taun di Semporna senang bertindak balas dengan antibiotik yang biasa digunakan untuk merawat penyakit taun. 5 .A B C D pasar ikan Semporna tindak balas dengan antibiotik sikap penduduk yang tidak menjaga kesihatan kurang prihatin menangani pemakanan seharian 34. 35. D 17 kes taun di Sabah adalah di Semporna dan satu kes dari Pulau Gaya. C Sehingga kini penyakit taun di Terengganu tidak boleh dirawat kerana tiada antibiotik. Pilih perkataan yang tidak benar tentang petikan A Persidangan antarabangsa kedua mengenai perubatan desa 2009 dilancarkan oleh Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin. Rangkai kata langkah pencegahan dalam petikan bermaksud A menghapuskan B mengubati C mengelak D menjauhkan Soalan 36 – 40 berdasarkan teks di bawah.

B Ahli-ahli perlu bekerjasama untuk menjayakan aktiviti beruniform. (MOHD NASRUL BIN JUNIK) Ketua Panitia Bahasa Malaysia SJKT Ladang Mayfield Disahkan Oleh.. C Murid mudah terdedah dengan gejala tidak baik selepas waktu sekolah. A Unit-unit beruniform merupakan salah satu aktiviti kurikulum. D Beruniform boleh mengeratkan ahli antara kaum. Kanan Kurikulum SJKT Ladang Mayfield 2011 6 . Mengapakah murid-murid perlu menyertai unit-unit beruniform di sekolah? A Dapat bekerjasama dengan guru B Melaksanakan arahan daripada guru pemimpin C Menambah ilmu pengetahuan dan berdisiplin D Terdedah dengan perkara yang kurang sihat 37. ………………………………. “Selamat Menjawab” Disediakan Oleh. Apakah harapan peserta pada akhir syarahannya? A Memohon maaf jika terdapat kesalahan B Berilmu dan dapat hidup berdikari C Dapat mengisi masa yang terluang D Menjadi ahli unit beruniform di sekolah 39. Pilih pernyataan yang tidak benar tentang petikan. Tugas guru-guru pemimpin unit beruniform ialah A Memastikan Negara ada penduduk berbilang kaum B Menjayakan pelbagai aktiviti unit beruniform C Mewartakan Satu Malaysia D Mewajibkan semua sekolah menubuhkan unit beruniform 38. Rangkai kata renung seketika dalam petikan bermaksud A meneliti betul-betul B melihat sekali lagi C beringat semula D berfikir sekejap 40.36. …………………… ( T. MEGALAI ) Pen.

2011 7 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful