TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. . · Klik pada “Daftar baru” untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Masukkan juga Katalaluan. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Daftar sebagai pengguna sistem. Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. dan Emel. klik butang “Simpan”. Klik “OK”. Katalaluan semula. Setelah butang “Simpan” diklik. Muka hadapan sistem e-Vetting. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Seterusnya.

· Jika ruangan wajib tidak diisi. Bahagian/Unit. klik pada “Lantikan SPA”. · · · Seterusnya.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Untuk tapisan halus. dan klik butang “Log Masuk”. Jabatan. Jawatan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Kementerian. dan Tarikh Lantikan. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · Setelah kesemua ruangan diisi. klik butang “Seterusnya”. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. . terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Gred Perkhidmatan.

.

· Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. . · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. dan “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. dan “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain.

· Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang “Simpan”. . Contoh: Bapa. · Klik butang “Simpan”. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. Contoh: Suami. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Contoh: Bapa. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. Halaman 7: Maklumat Persatuan . serta Penjaga sekiranya ada. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

Pertubuhan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. NGO. Persatuan. Pertubuhan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. .· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Klik butang “Simpan”. Persatuan. .

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. dan “Simpan”. . Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Pengadil 1 dan Pengadil 2. Isi kesemua ruangan. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”.

* Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. . di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. * Sekiranya permohonan telah dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. Klik butang “Hantar”. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan.<ID Permohonan>. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status .

pilih dropdown “Sah”. pergi ke menu Pengesah Jabatan – Senarai Permohonan Baru. Sekiranya senarai tidak terpapar. Jika tidak sah.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. Jika sah. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. . Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. bahagian Pengesahan Permohonan. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. pilih dropdown “Tidak Sah”.

· Seterusnya. . klik butang Sah Jabatan.

.

telefon pegawai untuk dihubungi: 1. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. Pengesahan pengesah jabatan selesai. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . _____________________________________________________________________________________ No. Pn.· · Setelah mengesahkan permohonan. En. En. log keluar dari sistem. Khairul Anwar bin Hj. En. Zakaria: (03) 88726007 2.