P. 1
Manual Pengguna - Sistem E-Vetting

Manual Pengguna - Sistem E-Vetting

|Views: 17|Likes:
Published by balqees88
e vetting
e vetting

More info:

Published by: balqees88 on Aug 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. . · Klik pada “Daftar baru” untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Katalaluan semula. Setelah butang “Simpan” diklik. Daftar sebagai pengguna sistem. dan Emel. Klik “OK”. Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Muka hadapan sistem e-Vetting. Seterusnya. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. klik butang “Simpan”. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Masukkan juga Katalaluan.

Kementerian.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Bahagian/Unit. Gred Perkhidmatan. · Jika ruangan wajib tidak diisi. Untuk tapisan halus. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. klik pada “Lantikan SPA”. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. dan klik butang “Log Masuk”. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. dan Tarikh Lantikan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. . Jawatan. klik butang “Seterusnya”. · Setelah kesemua ruangan diisi. Jabatan. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. · · · Seterusnya.

.

dan “Simpan”.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang “Simpan”. .

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Suami. serta Penjaga sekiranya ada.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang “Simpan”. Contoh: Bapa. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. . · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Simpan”.

Halaman 7: Maklumat Persatuan . Contoh: Bapa. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Klik butang “Simpan”. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula.

NGO. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Persatuan. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Persatuan. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. NGO. . · Isi semula ruangan di bahagian Badan. Pertubuhan.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. . · Klik butang “Simpan”. Pertubuhan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu.

· Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Pengadil 1 dan Pengadil 2. . · Klik butang “Simpan”. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi.

Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status .<ID Permohonan>. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. .Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. Klik butang “Hantar”. * Sekiranya permohonan telah dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi.

pilih dropdown “Tidak Sah”. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Sekiranya senarai tidak terpapar. pergi ke menu Pengesah Jabatan – Senarai Permohonan Baru. . Jika sah. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Jika tidak sah. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. pilih dropdown “Sah”. bahagian Pengesahan Permohonan.

klik butang Sah Jabatan.· Seterusnya. .

.

Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 .· · Setelah mengesahkan permohonan. Zakaria: (03) 88726007 2. _____________________________________________________________________________________ No. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. Pengesahan pengesah jabatan selesai. log keluar dari sistem. En. Pn. En. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. En. Khairul Anwar bin Hj.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->