TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Klik “OK”. Katalaluan semula. Muka hadapan sistem e-Vetting.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. . klik butang “Simpan”. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Daftar sebagai pengguna sistem. Masukkan juga Katalaluan. Seterusnya. · Klik pada “Daftar baru” untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. dan Emel. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Setelah butang “Simpan” diklik. Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka.

Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Jawatan. Kementerian. Bahagian/Unit. dan klik butang “Log Masuk”. Gred Perkhidmatan. klik butang “Seterusnya”. Jabatan. dan Tarikh Lantikan. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. · · · Seterusnya. . satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. klik pada “Lantikan SPA”. · Jika ruangan wajib tidak diisi.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Untuk tapisan halus. · Setelah kesemua ruangan diisi. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan.

.

Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. . · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. dan “Simpan”. dan “Simpan”. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan.

· Klik butang “Simpan”. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. serta Penjaga sekiranya ada. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang “Simpan”. . Contoh: Suami. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

· Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. serta Penjaga sekiranya ada. Contoh: Bapa. · Klik butang “Simpan”. Halaman 7: Maklumat Persatuan .Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan.

Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. NGO. Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. NGO. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Persatuan. . Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Pertubuhan. dan “Simpan”. Pertubuhan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. . · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. Persatuan.

Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan. . dan “Simpan”. Pengadil 1 dan Pengadil 2. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang “Simpan”. dan “Simpan”. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.

* Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. Klik butang “Hantar”.<ID Permohonan>. * Sekiranya permohonan telah dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . .

pilih dropdown “Sah”. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. . Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. pilih dropdown “Tidak Sah”. pergi ke menu Pengesah Jabatan – Senarai Permohonan Baru. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. Jika tidak sah. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Sekiranya senarai tidak terpapar. Jika sah. bahagian Pengesahan Permohonan.

.· Seterusnya. klik butang Sah Jabatan.

.

Pn. En. log keluar dari sistem. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. En. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. En. _____________________________________________________________________________________ No. Zakaria: (03) 88726007 2. Pengesahan pengesah jabatan selesai.· · Setelah mengesahkan permohonan. Khairul Anwar bin Hj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful