TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Setelah butang “Simpan” diklik. · Klik pada “Daftar baru” untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Daftar sebagai pengguna sistem. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. klik butang “Simpan”. Seterusnya. Masukkan juga Katalaluan. Muka hadapan sistem e-Vetting. dan Emel. Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. Katalaluan semula. . Klik “OK”. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.

Untuk tapisan halus. Jabatan. Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. · Setelah kesemua ruangan diisi.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Gred Perkhidmatan. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Kementerian. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. dan klik butang “Log Masuk”. Jawatan. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. · · · Seterusnya. Bahagian/Unit. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. . klik butang “Seterusnya”. klik pada “Lantikan SPA”. dan Tarikh Lantikan. · Jika ruangan wajib tidak diisi.

.

Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. . · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. dan “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain.

· Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. Contoh: Suami. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. serta Penjaga sekiranya ada. . Contoh: Bapa.

· Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. serta Penjaga sekiranya ada. Halaman 7: Maklumat Persatuan . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa.

Persatuan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. . Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Persatuan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. Pertubuhan. Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. dan “Simpan”. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. NGO. Pertubuhan. . · Klik butang “Simpan”. NGO.

Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. . Isi kesemua ruangan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Pengadil 1 dan Pengadil 2. dan “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. dan “Simpan”.

* Sekiranya permohonan telah dihantar. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . Klik butang “Hantar”. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. . sudah tidak boleh dikemaskini lagi.<ID Permohonan>. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar.

Sekiranya senarai tidak terpapar. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. bahagian Pengesahan Permohonan. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. . pilih dropdown “Sah”. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. pilih dropdown “Tidak Sah”. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. Jika tidak sah. Jika sah. pergi ke menu Pengesah Jabatan – Senarai Permohonan Baru. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan.

· Seterusnya. . klik butang Sah Jabatan.

.

En. En. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. Pn.· · Setelah mengesahkan permohonan. Pengesahan pengesah jabatan selesai. En. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. log keluar dari sistem. Zakaria: (03) 88726007 2. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. _____________________________________________________________________________________ No. Khairul Anwar bin Hj.