TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

klik butang “Simpan”. Daftar sebagai pengguna sistem. dan Emel. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. Setelah butang “Simpan” diklik. Muka hadapan sistem e-Vetting. Seterusnya. · Klik pada “Daftar baru” untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Masukkan juga Katalaluan. Klik “OK”.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Katalaluan semula. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. .

Jawatan. · · · Seterusnya. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. · Setelah kesemua ruangan diisi. Kementerian. dan Tarikh Lantikan. . Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Jabatan. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. klik pada “Lantikan SPA”. Untuk tapisan halus. · Jika ruangan wajib tidak diisi. klik butang “Seterusnya”. Gred Perkhidmatan. Bahagian/Unit. dan klik butang “Log Masuk”. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon.

.

· Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. . · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

· Klik butang “Simpan”. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Suami.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. . · Klik butang “Simpan”.

Contoh: Bapa. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. Halaman 7: Maklumat Persatuan . · Klik butang “Simpan”. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. serta Penjaga sekiranya ada.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa.

Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. NGO. Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Pertubuhan. . Persatuan. Persatuan. . · Isi semula ruangan di bahagian Badan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. · Klik butang “Simpan”. NGO. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. Pertubuhan. dan “Simpan”. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain.· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan.

Pengadil 1 dan Pengadil 2. dan “Simpan”.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Isi kesemua ruangan. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. dan “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar.

* Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. * Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. * Sekiranya permohonan telah dihantar. Klik butang “Hantar”. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA.<ID Permohonan>. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . .Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan.

Jika tidak sah. Sekiranya senarai tidak terpapar. pergi ke menu Pengesah Jabatan – Senarai Permohonan Baru. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. pilih dropdown “Tidak Sah”. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. pilih dropdown “Sah”. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. Jika sah. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. . bahagian Pengesahan Permohonan.

klik butang Sah Jabatan. .· Seterusnya.

.

Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. _____________________________________________________________________________________ No. Khairul Anwar bin Hj. En. telefon pegawai untuk dihubungi: 1.· · Setelah mengesahkan permohonan. Pn. log keluar dari sistem. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. Pengesahan pengesah jabatan selesai. Zakaria: (03) 88726007 2. En. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . En.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful