P. 1
Manual Pengguna - Sistem E-Vetting

Manual Pengguna - Sistem E-Vetting

|Views: 17|Likes:
Published by balqees88
e vetting
e vetting

More info:

Published by: balqees88 on Aug 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2013

pdf

text

original

TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

Katalaluan semula. Daftar sebagai pengguna sistem. paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar. dan Emel. Setelah butang “Simpan” diklik. · Klik pada “Daftar baru” untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna. Masukkan juga Katalaluan. Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Klik “OK”. Muka hadapan sistem e-Vetting. . Seterusnya. klik butang “Simpan”.

terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. dan Tarikh Lantikan. . Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Kementerian. dan klik butang “Log Masuk”. · · · Seterusnya. klik butang “Seterusnya”. Jawatan. · Jika ruangan wajib tidak diisi. klik pada “Lantikan SPA”. · Setelah kesemua ruangan diisi. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. Untuk tapisan halus. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar. Jabatan.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. Bahagian/Unit. Gred Perkhidmatan.

.

· Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. . dan “Simpan”. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Simpan”.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan.

· Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang “Simpan”. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. serta Penjaga sekiranya ada. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. . · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. Contoh: Suami. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Klik butang “Simpan”. Contoh: Bapa.

Halaman 7: Maklumat Persatuan . · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. Contoh: Bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang “Simpan”. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. serta Penjaga sekiranya ada.

· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu. Persatuan. . · Klik butang “Simpan”. NGO. Pertubuhan. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. dan “Simpan”. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. NGO. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. Pertubuhan. Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. · Klik butang “Simpan”. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. Persatuan.

· Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan. Isi kesemua ruangan. Pengadil 1 dan Pengadil 2. dan “Simpan”. dan “Simpan”. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. . · Klik butang “Simpan”. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain.

* Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status .Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. * Sekiranya permohonan telah dihantar. Klik butang “Hantar”.<ID Permohonan>. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. . sudah tidak boleh dikemaskini lagi.

Jika tidak sah. pilih dropdown “Tidak Sah”. . · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. Jika sah. pergi ke menu Pengesah Jabatan – Senarai Permohonan Baru. pilih dropdown “Sah”. Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. bahagian Pengesahan Permohonan. Sekiranya senarai tidak terpapar. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi.

.· Seterusnya. klik butang Sah Jabatan.

.

En. En. Zakaria: (03) 88726007 2. Pn.· · Setelah mengesahkan permohonan. _____________________________________________________________________________________ No. log keluar dari sistem. telefon pegawai untuk dihubungi: 1. Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. Pengesahan pengesah jabatan selesai. En. Khairul Anwar bin Hj.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->