TAJUK: MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA

)

JABATAN: PEJABAT KETUA PEGAWAI KESELAMATAN KERAJAAN MALAYSIA

paparan Maklumat Berjaya dihantar akan terpapar.MANUAL PENGGUNA SISTEM E-VETTING – PERMOHONAN TAPISAN KESELAMATAN (SPA) PANDANGAN PEMOHON. Katalaluan semula. . Masukkan juga Katalaluan. · Klik pada “Daftar baru” untuk mendaftar sebagai pengguna sistem. Seterusnya. Popup “Anda pasti untuk log keluar” akan muncul. Setelah butang “Simpan” diklik. dan Emel. Daftar sebagai pengguna sistem. Muka hadapan sistem e-Vetting. Log keluar dari sistem dengan klik butang “Log Keluar” di atas penjuru kanan antaramuka. klik butang “Simpan”. Klik “OK”. · · · Masukkan No KP sebagai ID Pengguna.

Terdapat 11 halaman yang perlu diisi. Jabatan. klik pada “Lantikan SPA”. Jawatan. Gred Perkhidmatan. klik butang “Seterusnya”. Bahagian/Unit. paparan pilihan jenis permohonan akan terpapar.Log masuk semula ke dalam sistem dengan menggunakan ID Pengguna dan Katalaluan yang telah didaftarkan tadi. Halaman 1: Profil Pemohon · Isi kesemua ruangan. · Setelah kesemua ruangan diisi. dan klik butang “Log Masuk”. · · · Seterusnya. satu popup akan keluar dan pemohon tidak boleh meneruskan permohonan selagi ruangan tidak diisi. Kementerian. dan Tarikh Lantikan. Untuk tapisan halus. · Jika ruangan wajib tidak diisi. terutamanya ruangan yang wajib diisi bertanda *: Nama Pemohon. Borang permohonan untuk tapisan halus akan terpapar. .

.

dan “Simpan”. · Maklumat pekerjaan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pekerjaan. . · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan sekiranya terdapat sejarah pendidikan yang lain. · Maklumat pendidikan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Pendidikan. Halaman 3: Pekerjaan Terdahulu · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan. · Klik butang “Simpan”.Halaman 2: Maklumat Pendidikan · Isikan kesemua ruangan di bahagian Maklumat Pendidikan. · Isi semula ruangan di bahagian Maklumat Pekerjaan sekiranya terdapat sejarah pekerjaan yang lain. dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya.

Contoh: Suami. . · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 5: Maklumat Suami/Isteri/Tunang · Pilih Hubungan. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Contoh: Bapa. · Maklumat suami yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Suami/Isteri/Tunang. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. serta Penjaga sekiranya ada.Halaman 4: Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga · Pilih Hubungan. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan suami. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga.

Halaman 6: Maklumat Adik Beradik · Pilih Hubungan. · Maklumat bapa yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Ibu/Bapa/Penjaga. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. serta Penjaga sekiranya ada. · Isikan kesemua ruangan yang berkaitan dengan bapa. · Teruskan mengisi maklumat Ibu pula. Contoh: Bapa. · Klik butang “Simpan”. Halaman 7: Maklumat Persatuan .

· Isikan kesemua ruangan di bahagian Badan. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Negara-negara Dilawati. dan “Simpan”. Pertubuhan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Maklumat persatuan yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Persatuan. · Isi semula ruangan di bahagian Badan. · Klik butang “Simpan”. Persatuan. NGO. Halaman 8: Kesalahan Yang Menyalahi Undang-undang · · · Pilih radio button “Tidak” jika pemohon tidak pernah melakukan sebarang kesalahan jenayah atau sivil atau syariah. · Klik butang “Simpan”. Persatuan. Klik butang “Simpan” dan “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu sekiranya terdapat sejarah persatuan yang lain. . . Pertubuhan. Kesatuan yang pernah disertai sejak 10 tahun yang lalu. NGO. Pilih radio button “Ya” dan isikan ruangan yang disediakan untuk menerangkan secara ringkas kesalahan tersebut. Halaman 9: Lawatan Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu.

dan “Simpan”. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. Halaman 11: Pengadil Peribadi · · · Terdapat 2 orang pengadil yang perlu diisi. . Isi kesemua ruangan. · Klik butang “Simpan”. Paparan Perakuan Pemohon akan terpapar. Halaman 10: Latihan Ala Ketenteraan Di Dalam/Luar Negara · Isikan kesemua ruangan di bahagian Rekod Latihan. · Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. dan “Simpan”. Klik butang “Seterusnya” untuk ke halaman seterusnya. · Isi semula ruangan di bahagian Rekod Latihan sekiranya terdapat sejarah latihan yang lain. · Maklumat negara yang diisi tadi akan terpapar di bahagian Senarai Latihan.· Isi semula ruangan di bahagian Negara-Negara Yang Pernah Dilawati Sejak 10 Tahun Yang Lalu sekiranya terdapat sejarah lawatan yang lain. Pengadil 1 dan Pengadil 2.

* Permohonan hanya boleh dikemaskini selagi belum dihantar. . Klik butang “Hantar”.Halaman 12: Perakuan Pemohon · · Sila baca Perakuan sebelum menghantar permohonan. Pemohon hanya boleh semak status permohonan di menu Pengguna – Pertanyaan Status . * Sekiranya permohonan telah dihantar. sudah tidak boleh dikemaskini lagi. * Pemohon dinasihatkan supaya menyemak dahulu kesemua maklumat yang telah diisi sebelum menghantar permohonan. di menu Pengguna – Permohonan – Lantikan SPA.<ID Permohonan>.

Sekiranya kesemua maklumat tersebut betul dan sah. Sekiranya senarai tidak terpapar. pilih dropdown “Tidak Sah”. pilih dropdown “Sah”.PANDANGAN PENGESAH JABATAN. · · Senarai permohonan dari jabatan pengesah tersebut yang perlu disahkan akan terpapar. . Baca dengan teliti kesemua maklumat yang dihantar. Jika tidak sah. Klik pada No KP pemohon yang ingin disahkan. sila buat pengesahan di ruangan Keputusan di bahagian paling bawah halaman. Log masuk menggunakan ID Pengguna yang diberi. bahagian Pengesahan Permohonan. pergi ke menu Pengesah Jabatan – Senarai Permohonan Baru. · · · · · Maklumat permohonan akan terpapar. Jika sah.

klik butang Sah Jabatan.· Seterusnya. .

.

Ahmad Tarmizi b Abd Shukor: (03) 88726023 4. Khairul Anwar bin Hj. Zakaria: (03) 88726007 2. Norlaili Bt Abdul Hamid: (03) 88726132 . En. En. log keluar dari sistem. _____________________________________________________________________________________ No. En. Roselan bin Mohamed: (03) 88726008 3. Pengesahan pengesah jabatan selesai. telefon pegawai untuk dihubungi: 1.· · Setelah mengesahkan permohonan. Pn.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful