P. 1
Petak Ajaib

Petak Ajaib

|Views: 44|Likes:
Published by Has Ismail

More info:

Published by: Has Ismail on Aug 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

Dicetak semula dari

Connect Vol.17 No.2, November / Disember, 2003 Fokus kepada : Puzzles dan Games Tahap Gred : 3-5 Gred Level : 6-8

Squares Magic
oleh Claudia Zaslavsky Bagaimana kita boleh membantu pelajar-pelajar kita untuk membangunkan mereka kemahiran yang penting dengan nombor dan pengiraan, tanpa membosankan mereka dengan gerudi? N? Membunuh lembaran kerja? Satu jawapan ialah segi empat ajaib. Pembinaan dan analisis kuasa dua ajaib menyediakan amalan dalam aritmetik mental, operasi dengan nombor, geometri dan pengukuran, dan menggalakkan pemikiran logik dan kreativiti, di dalam suasana seperti permainan. Setiap pelajar boleh meneruskan pada kadar sendiri. Terbaik dari semua, pelajarpelajar yang betul kerja mereka sendiri, mencari kesilapan adalah sebahagian daripada proses. Dataran Magic popular dalam banyak kebudayaan. Orang-orang Cina mungkin telah mencipta mereka. Menurut legenda mereka, maharaja dan mahkamah telah belayar ke bawah Sesungguhnya Sungai kira-kira 4,000 tahun yang lalu. Tiba-tiba kura-kura yang muncul secara air. On kura-kura?? S kembali reka bentuk dengan sembilan nombor, yang dinyatakan dalam kombinasi daripada titik-titik. Setiap nombor, 1-9, muncul hanya sekali. Mereka ini dipanggil reka bentuk nombor Shu Lo, atau? Sungai peta.??

Mungkin dataran ini adalah kod untuk menghantar mesej rahsia! Dalam abad ke-18 Nigeria sarjana Muhammad ibn Muhammad telah menulis sebuah buku mengenai segi empat ajaib dalam bahasa Arab 1 . untuk menjaga orang-orang biasa daripada pembelajaran sains. agama umat Islam. Bilangan 15 adalah jumlah wang yang ajaib untuk persegi ini ajaib.? Selalunya mereka akan memperkenalkan kesilapan dengan sengaja. sihir rumit . Jumlah ialah 15. Di Timur Tengah dan Afrika dataran sihir menjadi sebahagian daripada agama Islam. Tambah setiap pepenjuru. Seni membuat dataran sihir merebak ke negeri-negeri lain? Ke India dan Jepun. . Afrika. Cendekiawan Islam yang dinikmati membuat dataran besar. Jumlah ialah 15. Tambah setiap lajur turun. Jumlah ialah 15. Pelajar boleh bermula dengan melengkapkan kuasa dua sihir di mana beberapa nombor telah pun dimasukkan dalam kedudukan yang betul. Lihatlah ketiga-tiga contoh di bawah.Mengapa ini persegi sihir nombor?    Tambah titik-titik dalam setiap baris di seluruh. Mereka memanggil ini? Sains rahsia. Timur Tengah. dan akhirnya ke Eropah dan Amerika.

Analisis dataran sihir Tanya pelajar untuk memeriksa ketiga-tiga kuasa dua mereka telah menyelesaikan. Berapa banyak mereka boleh menemui? Ia mungkin lebih mudah untuk anak-anak untuk memanipulasi kuasa dua cakera padat atau kadbod yang bernombor 1-9. nombor 1-9 berlaku sekali setiap. dataran rapi dan warna mereka bersesuaian? Bahan papan buletin yang baik. Latihan ini Hones kemahiran tambahan dan penolakan dengan bilangan yang kecil. Galakkan kanak-kanak untuk menjalankan pengiraan mental.      Apakah nombor dalam ruang pusat? [5] Bagaimana nombor pusat yang berkaitan dengan nombor pertama dan terakhir? [Purata 1 dan 9] Bagaimana jumlah ajaib yang berkaitan dengan nombor pusat? [15 = 3 X 5] Apakah jenis nombor di sudut? [Walaupun nombor] Apa nombor di pepenjuru? [Satu pepenjuru mempunyai nombor yang berturut-turut] Apabila pelajar-pelajar telah siap analisis mereka. Beberapa pelajar saya sangat bersedia untuk menarik besar. dengan menggunakan kaedahkaedah yang sama. Apakah jumlah dua nombor ganjil ganjil ataupun? Bolehkah mereka menambah dua nombor ganjil dan nombor genap untuk mendapatkan sejumlah 15? Mengapa tidak meletakkan nombor ganjil dalam beberapa atau semua sudut-sudut persegi ajaib? Bolehkah nombor pusat berbeza dari 5? Pelajar mungkin meneroka soalan-soalan ini dan perhatikan hasil. Transformasi dari segi empat ajaib Pada masa ini pelajar anda mungkin telah menemui lapan mungkin tiga-tiga kuasa dua silap mata yang menggunakan 1 nombor hingga 9 . Ini adalah pengenalan yang baik untuk berfikir dan generalisasi algebra. Terdapat lapan dataran itu sama sekali. serta latihan dalam geometri dan pengukuran. dan kemudian menjelaskan kepada kelas kenapa mereka memakai? Kerja t. Kumpulan-kumpulan pelajar yang berbeza boleh yang diberikan pelbagai alternatif untuk penjelajahan. dan jumlah wang yang ajaib adalah 15. menggalakkan mereka untuk membina tiga sendiri-oleh tiga mereka sihir dataran. Kanak-kanak kecil mungkin memerlukan bantuan yang lebih? Mungkin lima atau enam diberi nombor di medan masing-masing. Latihan ini harus menggalakkan pelajar untuk berfikir tentang sifat-sifat nombor.Dalam semua segi empat. Sebenarnya mereka boleh membuat semua segi empat lapan sihir dengan melukis hanya salah satu persegi . dan bukannya tiga. bukannya membuat lubang di dalam karya mereka memadam kesilapan mereka.

sehingga mereka datang kembali ke kedudukan permulaan. pergi ke atas mereka dengan petanda. mengikut arah jam. satu pada setiap sisi kertas. persegi sihir Cina.dengan cara khas 2 . dan satu lagi. Side Satu perkataan? Bawah?? ditandakan di atas. Pelajar memberitahu. atau 90 darjah. Pelajar perlu meletakkan kertas memo di bawah kuasa dua untuk menjaga kebersihan meja. rakaman keputusan setiap kali. dan merekodkan nombor sudut di dataran pada lembaran kerja. Putaran : depan mereka akan flip persegi sihir dengan cara yang berbeza. Setiap kali mereka akan bermula dengan Satu Side (seperti dalam Rajah 4) dan Renungan . : Minta pelajar untuk berputar Side Satu pula suku. tanpa mengira. Jika garis dan titik don? T menunjukkan melalui jelas. Kemudian mereka berputar lain pula suku. Mereka sepatutnya merakamkan empat dataran sihir yang berbeza . Mereka akan memerlukan dua petanda sihir warna yang berbeza. pewarna merah nombor genap dan nombor ganjil hitam. Tulis perkataan? Bawah?? di bahagian bawah helaian kertas. Kemudian berpaling ke atas kertas. setiap pelajar mempunyai dua kuasa dua silap mata. jumlah bilangan titik di dalam persegi ajaib? [9 X 5 = 45 titik] Pelajar akan memerlukan satu lagi lembaran kertas sebagai lembaran kerja untuk merekodkan hasil apabila mereka berputar (berpaling) dan mencerminkan (flip) kuasa dua silap mata dengan cara yang berbeza. Setiap pelajar akan menarik persegi sihir yang besar yang serupa dengan Shu Lo. Write? Side Satu?? di bahagian atas. Mereka akan tulis corak titik dalam rajah di bawah. Sekarang. marilah? S berkata merah dan hitam. Pusingkan kepingan dan menulis? Side Dua?? di bahagian atas.

Jika anda menambah 1 kepada setiap nombor berturut-turut. dan masih mempunyai persegi ajaib? Bolehkah anda menggunakan persegi tiga-by-tiga nombor dari laman kalendar untuk membuat persegi ajaib? Ini adalah antara soalan-soalan pelajar boleh diterokai dalam aktiviti? Bermain dengan Squares Magic? 3 . Flip supaya pepenjuru 4-5-6 kekal dalam kedudukan yang sama. Pensil Pemadam Raja MEMBUAT YANG dataran MAGIC 1. Sebelum anda melakukan itu. Menukar dataran MAGIC BAHAN : Sehelai kertas. Katakan anda ingin membuat persegi ajaib yang menggunakan 2 nombor hingga 10. jumlah sihir harus 15 + 3. Bagaimana nombor pusat dan perubahan jumlah wang yang ajaib? Bolehkah anda berganda setiap nombor di dataran asas oleh beberapa kuantiti. Bangunan di dataran ajaib Tiada had untuk tahap kemahiran pengiraan yang terlibat dalam bekerja dengan segi empat ajaib .merekodkan nombor sudut:     Flip begitu bahawa baris 3-5-7 kekal dalam kedudukan yang sama. nombor bulat atau pecahan. Apa yang anda perlu lakukan adalah menambah 1 kepada setiap nombor dalam persegi ajaib yang anda telah dibuat. Nombor pusat 5. Nombor pusat lebih dan nombor di sudut ganjil. MAIN dataran MAGIC Dalam aktiviti terakhir anda membuat 3 X 3 segi empat ajaib dengan 1 nombor hingga 9. Nombor genap dalam sudut-sudut segi empat. yang dibahagikan kepada 9 dataran kecil. atau gunakan ini persegi . atau 15. Jumlah sihir adalah 3 X 5. Draw dataran beberapa. atau 18. yang akan membantu. Flip begitu bahawa kolum 9-5-1 kekal dalam kedudukan yang sama. Kertas yang dipenuhi juga baik. Katakan anda menggunakan nombor yang berturut-turut 3-11 . Berturut-turut Ini adalah garis simetri. Salinan segi empat sama ajaib dalam aktiviti sebelumnya. Sekarang pelajar-pelajar telah menemui kesemua lapan mungkin tiga-tiga dataran sihir menggunakan numbers1 untuk 9. memikirkan apa yang jumlah sihir harus. 2. Flip supaya pepenjuru 2-5-8 kekal dalam kedudukan yang sama. Jika anda mempunyai kertas graf sentimeter atau setengah inci.

Katakan anda menambah 5 kepada setiap nombor di dataran sihir asas. Pilih mana-mana muka surat kalendar bulanan. Katakan anda mengambil persegi sihir asas dan mendarab setiap nombor dengan 3. Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah nombor pergi di tengah-tengah? Apakah jumlah semua nombor? Semak kerja anda dengan membuat persegi ajaib. Buat persegi ajaib yang baru menggunakan 2 nombor hingga 10. Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah nombor pusat? 4. angka nombor untuk meletakkan di tengah-tengah. Buat lain persegi ajaib yang menggunakan nombor genap 2-18. Draw persegi di sekitar blok 3 X 3 sembilan nombor. 2. . Apakah jumlah wang yang ajaib yang anda jangkakan? Perkara untuk berfikir dan berbuat 1.sihir asas: 3. Sebelum anda membuat persegi. Apakah nombor pusat? Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah jumlah semua nombor? Buat persegi ajaib dan menyemak jawapan anda. 3.

Berikut adalah sebuah petunjuk: nombor pusat tetap sama. Artis Albrecht Dürer termasuk persegi di lukisan itu? Melankoli I. Cendekiawan Islam sengaja menulis ajaib dataran dengan kesilapan. Di bawah persegi . untuk menunjukkan bahawa dia dicat gambar dalam tahun 1514. Empat-empat kuasa dua lagi dengan tahap daya tarikan. nombor sudut yang ganjil. Jumlah sihir ialah 30. nombor sudut walaupun Apakah jumlah semua nombor ? Bagaimana ia berkaitan dengan nombor pusat? 4. jika ia adalah ganjil.?? Dalam baris bawah nombor 15 dan 14. Empat-empat kuasa dua sihir Setakat ini kita telah membincangkan hanya tiga-tiga kuasa dua sihir. Cari kesilapan di dataran ini ajaib. Jika ia ialah bahkan lebih.Menyusun semula sembilan nombor untuk membentuk persegi ajaib.

dan rakyat perlu membangunkan penghayatan dan pemahaman pencapaian yang besar. kerana pelbagai cara di mana empat nombor boleh ditambah untuk mencapai jumlah 34. 2003. Chicago: Lawrence Hill Books. 1998. membentuk bentuk geometri? Kuasa dua saiz yang berbeza. Claudia Zaslavsky . Aktiviti yang dicetak semula dari Permainan Matematik Aktiviti & More from Sekitar Dunia oleh Claudia Zaslavsky. parallelograms. yang diterbitkan oleh Chicago Review Press. termasuk aspekaspek estetik dan rekreasi?? (Muka surat 4) . Inc All rights reserved. Chicago: Chicago Review Press.??????????????.??????????????. Chicago: Chicago Review Press. 1999. 3. Empat nombor.com Copyright 2003 oleh Synergy Learning International. Aktiviti dengan segi empat ajaib memenuhi beberapa piawaian tertentu yang dibincangkan dalam dokumen ini . pelajar-pelajar mengatakan bahawa kerja dengan kawasan ajaib keseronokan yang terlalu banyak untuk matematik sebenar! Nota 1. (2003) . Sebaliknya. segitiga. apabila disambungkan bagi. dan trapezoids. Prinsip dan Standard bagi mata pelajaran Matematik Sekolah . Math Games dan Aktiviti dari Seluruh Dunia . diedarkan oleh Penerbit Kumpulan Bebas. yang diterbitkan pada tahun 2000? Matematik merupakan salah satu pencapaian kebudayaan dan intelektual yang terbesar umat manusia. Zaslavsky.Claudia adalah seorang guru bersara matematik dan penulis buku-buku tiga belas dan perkara-perkara yang banyak berurusan dengan perspektif pelbagai budaya dan isu-isu ekuiti dalam pendidikan matematik.ipgbook. Ia boleh diperintahkan oleh memanggil 800-888-4741 atau melawat http://www. edisi 3. 4 Menurut Majlis Kebangsaan Guru dokumen Matematik.dipanggil Panmagic atau kejam . Permainan Matematik dan Aktiviti dari Seluruh Dunia . Claudia Afrika Count: Bilangan dan Pola dalam Budaya Afrika . 2 . 4 .

edu/zaslav/cz.binghamton. Maurice Bazin.html Senarai semua artikel oleh Claudia Zaslavsky Sumber: Bahan-bahan dan sumber-sumber lain yang berkaitan dengan artikel ini:  http://www. Modesto Tamez.scottkim. Scott Kim  Matematik dan Sains Across Cultures .http://www. dan Exploratorium Teacher Institute .com .math.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->