P. 1
Petak Ajaib

Petak Ajaib

|Views: 43|Likes:
Published by Has Ismail

More info:

Published by: Has Ismail on Aug 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

Dicetak semula dari

Connect Vol.17 No.2, November / Disember, 2003 Fokus kepada : Puzzles dan Games Tahap Gred : 3-5 Gred Level : 6-8

Squares Magic
oleh Claudia Zaslavsky Bagaimana kita boleh membantu pelajar-pelajar kita untuk membangunkan mereka kemahiran yang penting dengan nombor dan pengiraan, tanpa membosankan mereka dengan gerudi? N? Membunuh lembaran kerja? Satu jawapan ialah segi empat ajaib. Pembinaan dan analisis kuasa dua ajaib menyediakan amalan dalam aritmetik mental, operasi dengan nombor, geometri dan pengukuran, dan menggalakkan pemikiran logik dan kreativiti, di dalam suasana seperti permainan. Setiap pelajar boleh meneruskan pada kadar sendiri. Terbaik dari semua, pelajarpelajar yang betul kerja mereka sendiri, mencari kesilapan adalah sebahagian daripada proses. Dataran Magic popular dalam banyak kebudayaan. Orang-orang Cina mungkin telah mencipta mereka. Menurut legenda mereka, maharaja dan mahkamah telah belayar ke bawah Sesungguhnya Sungai kira-kira 4,000 tahun yang lalu. Tiba-tiba kura-kura yang muncul secara air. On kura-kura?? S kembali reka bentuk dengan sembilan nombor, yang dinyatakan dalam kombinasi daripada titik-titik. Setiap nombor, 1-9, muncul hanya sekali. Mereka ini dipanggil reka bentuk nombor Shu Lo, atau? Sungai peta.??

dan akhirnya ke Eropah dan Amerika. Timur Tengah. Pelajar boleh bermula dengan melengkapkan kuasa dua sihir di mana beberapa nombor telah pun dimasukkan dalam kedudukan yang betul. Bilangan 15 adalah jumlah wang yang ajaib untuk persegi ini ajaib. Tambah setiap lajur turun. Mereka memanggil ini? Sains rahsia. Afrika.? Selalunya mereka akan memperkenalkan kesilapan dengan sengaja. Jumlah ialah 15. Jumlah ialah 15. agama umat Islam. Jumlah ialah 15. Di Timur Tengah dan Afrika dataran sihir menjadi sebahagian daripada agama Islam. Cendekiawan Islam yang dinikmati membuat dataran besar. sihir rumit . Tambah setiap pepenjuru. Seni membuat dataran sihir merebak ke negeri-negeri lain? Ke India dan Jepun. Lihatlah ketiga-tiga contoh di bawah. untuk menjaga orang-orang biasa daripada pembelajaran sains. Mungkin dataran ini adalah kod untuk menghantar mesej rahsia! Dalam abad ke-18 Nigeria sarjana Muhammad ibn Muhammad telah menulis sebuah buku mengenai segi empat ajaib dalam bahasa Arab 1 .Mengapa ini persegi sihir nombor?    Tambah titik-titik dalam setiap baris di seluruh. .

Terdapat lapan dataran itu sama sekali. bukannya membuat lubang di dalam karya mereka memadam kesilapan mereka. dengan menggunakan kaedahkaedah yang sama. serta latihan dalam geometri dan pengukuran. Berapa banyak mereka boleh menemui? Ia mungkin lebih mudah untuk anak-anak untuk memanipulasi kuasa dua cakera padat atau kadbod yang bernombor 1-9. Transformasi dari segi empat ajaib Pada masa ini pelajar anda mungkin telah menemui lapan mungkin tiga-tiga kuasa dua silap mata yang menggunakan 1 nombor hingga 9 . Kumpulan-kumpulan pelajar yang berbeza boleh yang diberikan pelbagai alternatif untuk penjelajahan. Beberapa pelajar saya sangat bersedia untuk menarik besar. Sebenarnya mereka boleh membuat semua segi empat lapan sihir dengan melukis hanya salah satu persegi .      Apakah nombor dalam ruang pusat? [5] Bagaimana nombor pusat yang berkaitan dengan nombor pertama dan terakhir? [Purata 1 dan 9] Bagaimana jumlah ajaib yang berkaitan dengan nombor pusat? [15 = 3 X 5] Apakah jenis nombor di sudut? [Walaupun nombor] Apa nombor di pepenjuru? [Satu pepenjuru mempunyai nombor yang berturut-turut] Apabila pelajar-pelajar telah siap analisis mereka. Latihan ini Hones kemahiran tambahan dan penolakan dengan bilangan yang kecil. dataran rapi dan warna mereka bersesuaian? Bahan papan buletin yang baik. Latihan ini harus menggalakkan pelajar untuk berfikir tentang sifat-sifat nombor. Ini adalah pengenalan yang baik untuk berfikir dan generalisasi algebra.Dalam semua segi empat. nombor 1-9 berlaku sekali setiap. Kanak-kanak kecil mungkin memerlukan bantuan yang lebih? Mungkin lima atau enam diberi nombor di medan masing-masing. Galakkan kanak-kanak untuk menjalankan pengiraan mental. menggalakkan mereka untuk membina tiga sendiri-oleh tiga mereka sihir dataran. dan jumlah wang yang ajaib adalah 15. dan bukannya tiga. dan kemudian menjelaskan kepada kelas kenapa mereka memakai? Kerja t. Analisis dataran sihir Tanya pelajar untuk memeriksa ketiga-tiga kuasa dua mereka telah menyelesaikan. Apakah jumlah dua nombor ganjil ganjil ataupun? Bolehkah mereka menambah dua nombor ganjil dan nombor genap untuk mendapatkan sejumlah 15? Mengapa tidak meletakkan nombor ganjil dalam beberapa atau semua sudut-sudut persegi ajaib? Bolehkah nombor pusat berbeza dari 5? Pelajar mungkin meneroka soalan-soalan ini dan perhatikan hasil.

Sekarang. atau 90 darjah. dan merekodkan nombor sudut di dataran pada lembaran kerja. Setiap kali mereka akan bermula dengan Satu Side (seperti dalam Rajah 4) dan Renungan .dengan cara khas 2 . Jika garis dan titik don? T menunjukkan melalui jelas. satu pada setiap sisi kertas. mengikut arah jam. dan satu lagi. Mereka akan memerlukan dua petanda sihir warna yang berbeza. Pelajar memberitahu. Mereka akan tulis corak titik dalam rajah di bawah. Putaran : depan mereka akan flip persegi sihir dengan cara yang berbeza. rakaman keputusan setiap kali. tanpa mengira. pewarna merah nombor genap dan nombor ganjil hitam. Kemudian berpaling ke atas kertas. Kemudian mereka berputar lain pula suku. Mereka sepatutnya merakamkan empat dataran sihir yang berbeza . Pelajar perlu meletakkan kertas memo di bawah kuasa dua untuk menjaga kebersihan meja. Side Satu perkataan? Bawah?? ditandakan di atas. sehingga mereka datang kembali ke kedudukan permulaan. persegi sihir Cina. Pusingkan kepingan dan menulis? Side Dua?? di bahagian atas. jumlah bilangan titik di dalam persegi ajaib? [9 X 5 = 45 titik] Pelajar akan memerlukan satu lagi lembaran kertas sebagai lembaran kerja untuk merekodkan hasil apabila mereka berputar (berpaling) dan mencerminkan (flip) kuasa dua silap mata dengan cara yang berbeza. Tulis perkataan? Bawah?? di bahagian bawah helaian kertas. Setiap pelajar akan menarik persegi sihir yang besar yang serupa dengan Shu Lo. : Minta pelajar untuk berputar Side Satu pula suku. pergi ke atas mereka dengan petanda. setiap pelajar mempunyai dua kuasa dua silap mata. Write? Side Satu?? di bahagian atas. marilah? S berkata merah dan hitam.

Sekarang pelajar-pelajar telah menemui kesemua lapan mungkin tiga-tiga dataran sihir menggunakan numbers1 untuk 9. dan masih mempunyai persegi ajaib? Bolehkah anda menggunakan persegi tiga-by-tiga nombor dari laman kalendar untuk membuat persegi ajaib? Ini adalah antara soalan-soalan pelajar boleh diterokai dalam aktiviti? Bermain dengan Squares Magic? 3 . yang dibahagikan kepada 9 dataran kecil. Flip supaya pepenjuru 2-5-8 kekal dalam kedudukan yang sama. Menukar dataran MAGIC BAHAN : Sehelai kertas. Katakan anda ingin membuat persegi ajaib yang menggunakan 2 nombor hingga 10. nombor bulat atau pecahan. Nombor pusat 5. Flip begitu bahawa kolum 9-5-1 kekal dalam kedudukan yang sama. MAIN dataran MAGIC Dalam aktiviti terakhir anda membuat 3 X 3 segi empat ajaib dengan 1 nombor hingga 9. atau gunakan ini persegi . Bangunan di dataran ajaib Tiada had untuk tahap kemahiran pengiraan yang terlibat dalam bekerja dengan segi empat ajaib . 2. atau 18. Nombor pusat lebih dan nombor di sudut ganjil. atau 15. Kertas yang dipenuhi juga baik. Sebelum anda melakukan itu. Jika anda menambah 1 kepada setiap nombor berturut-turut.merekodkan nombor sudut:     Flip begitu bahawa baris 3-5-7 kekal dalam kedudukan yang sama. Pensil Pemadam Raja MEMBUAT YANG dataran MAGIC 1. Bagaimana nombor pusat dan perubahan jumlah wang yang ajaib? Bolehkah anda berganda setiap nombor di dataran asas oleh beberapa kuantiti. Salinan segi empat sama ajaib dalam aktiviti sebelumnya. Jumlah sihir adalah 3 X 5. Flip supaya pepenjuru 4-5-6 kekal dalam kedudukan yang sama. Apa yang anda perlu lakukan adalah menambah 1 kepada setiap nombor dalam persegi ajaib yang anda telah dibuat. Nombor genap dalam sudut-sudut segi empat. memikirkan apa yang jumlah sihir harus. Draw dataran beberapa. yang akan membantu. Jika anda mempunyai kertas graf sentimeter atau setengah inci. jumlah sihir harus 15 + 3. Katakan anda menggunakan nombor yang berturut-turut 3-11 . Berturut-turut Ini adalah garis simetri.

Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah nombor pergi di tengah-tengah? Apakah jumlah semua nombor? Semak kerja anda dengan membuat persegi ajaib. Draw persegi di sekitar blok 3 X 3 sembilan nombor. . angka nombor untuk meletakkan di tengah-tengah. Pilih mana-mana muka surat kalendar bulanan. Sebelum anda membuat persegi. Apakah jumlah wang yang ajaib yang anda jangkakan? Perkara untuk berfikir dan berbuat 1. Buat lain persegi ajaib yang menggunakan nombor genap 2-18. Katakan anda mengambil persegi sihir asas dan mendarab setiap nombor dengan 3. Apakah nombor pusat? Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah jumlah semua nombor? Buat persegi ajaib dan menyemak jawapan anda. 2. Katakan anda menambah 5 kepada setiap nombor di dataran sihir asas. 3. Buat persegi ajaib yang baru menggunakan 2 nombor hingga 10.sihir asas: 3. Apakah jumlah wang yang ajaib? Apakah nombor pusat? 4.

Cendekiawan Islam sengaja menulis ajaib dataran dengan kesilapan. nombor sudut yang ganjil. Jika ia ialah bahkan lebih. jika ia adalah ganjil. Di bawah persegi . Berikut adalah sebuah petunjuk: nombor pusat tetap sama. Empat-empat kuasa dua lagi dengan tahap daya tarikan. Artis Albrecht Dürer termasuk persegi di lukisan itu? Melankoli I.Menyusun semula sembilan nombor untuk membentuk persegi ajaib. Cari kesilapan di dataran ini ajaib. nombor sudut walaupun Apakah jumlah semua nombor ? Bagaimana ia berkaitan dengan nombor pusat? 4. untuk menunjukkan bahawa dia dicat gambar dalam tahun 1514. Jumlah sihir ialah 30.?? Dalam baris bawah nombor 15 dan 14. Empat-empat kuasa dua sihir Setakat ini kita telah membincangkan hanya tiga-tiga kuasa dua sihir.

Zaslavsky. Inc All rights reserved. Chicago: Chicago Review Press. yang diterbitkan pada tahun 2000? Matematik merupakan salah satu pencapaian kebudayaan dan intelektual yang terbesar umat manusia. apabila disambungkan bagi.??????????????. termasuk aspekaspek estetik dan rekreasi?? (Muka surat 4) . Permainan Matematik dan Aktiviti dari Seluruh Dunia . 3. kerana pelbagai cara di mana empat nombor boleh ditambah untuk mencapai jumlah 34. Aktiviti yang dicetak semula dari Permainan Matematik Aktiviti & More from Sekitar Dunia oleh Claudia Zaslavsky. Prinsip dan Standard bagi mata pelajaran Matematik Sekolah . Claudia Afrika Count: Bilangan dan Pola dalam Budaya Afrika . (2003) . Aktiviti dengan segi empat ajaib memenuhi beberapa piawaian tertentu yang dibincangkan dalam dokumen ini . 2003.ipgbook.??????????????. Chicago: Chicago Review Press. Ia boleh diperintahkan oleh memanggil 800-888-4741 atau melawat http://www. dan trapezoids. dan rakyat perlu membangunkan penghayatan dan pemahaman pencapaian yang besar. 1999. Chicago: Lawrence Hill Books.dipanggil Panmagic atau kejam . 1998. Sebaliknya. yang diterbitkan oleh Chicago Review Press. 4 Menurut Majlis Kebangsaan Guru dokumen Matematik. parallelograms.com Copyright 2003 oleh Synergy Learning International. Claudia Zaslavsky . 4 . diedarkan oleh Penerbit Kumpulan Bebas. Empat nombor. membentuk bentuk geometri? Kuasa dua saiz yang berbeza.Claudia adalah seorang guru bersara matematik dan penulis buku-buku tiga belas dan perkara-perkara yang banyak berurusan dengan perspektif pelbagai budaya dan isu-isu ekuiti dalam pendidikan matematik. Math Games dan Aktiviti dari Seluruh Dunia . 2 . segitiga. edisi 3. pelajar-pelajar mengatakan bahawa kerja dengan kawasan ajaib keseronokan yang terlalu banyak untuk matematik sebenar! Nota 1.

scottkim.binghamton.http://www.com . dan Exploratorium Teacher Institute .edu/zaslav/cz.math. Scott Kim  Matematik dan Sains Across Cultures . Modesto Tamez. Maurice Bazin.html Senarai semua artikel oleh Claudia Zaslavsky Sumber: Bahan-bahan dan sumber-sumber lain yang berkaitan dengan artikel ini:  http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->