P. 1
YUS Soalan Pendidikan Jasmani Tahun 5

YUS Soalan Pendidikan Jasmani Tahun 5

|Views: 13|Likes:
soalan ujian
soalan ujian

More info:

Published by: Yushaidy Mohamad Yunus on Aug 17, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2014

pdf

text

original

Sekolah Kebangsaan Meru 42200 Kapar, Selangor UJIAN BULANAN 1 Pendidikan Jasmani Tahun 5 Nama ……………………………….. A.

Pilih jawapan yang betul 1. Kecergasan fizikal ialah ………………………… A. keupayaan untuk bertindakbalas dengan sesuatu. B. kemampuan untuk malakukan aktiviti harian tanpa cepat berasa letih. C. kemampuan untuk melakukan regangan. D. keupayaan mengaktifkan kekuatan otot. 2. Kecergasan fizikal terdiri daripada …………….komponen. A. satu B. dua C. tiga D. empat 3. Manakah antara berikut komponen bagi kecergasan fizikal berasaskan kesihatan? A. Kelajuan B. Ketangkasan C. Imbangan D. Daya tahan kardiovaskular 4. Aktiviti tekan tubi adalah untuk ……………… A. ketangkasan B. imbangan C. kelenturan D. daya tahan otot 5. ……………………..ialah kemampuan otot kita melakukan pergerakan berulang kali dalam tempoh yang lama tanpa berasa lesu. A. B. C. D. Daya tahan otot Daya tahan kardiovaskular Koordinasi Fleksibiliti Kelas …………………..

Bangkit tubi ialah aktiviti yang dapat membina daya tahan otot di bahagian (abdomen / kaki). Murid hendaklah mendengar dan mematuhi segala arahan tentang langkah-langkah (keselesaan / keselamatan) yang diberi oleh guru. 4. 7. Topeng muka perlu dipakai oleh (penangkap /pelempar)semasa permainan sofbol 6. 3. 8.B. Sebelum melakukan aktiviti sukan. 9. Aktiviti tekan tubi dapat membina keupayaan otot (hamstring /rektus abdominis) C. pastikan kawasan dalam keadaan selamat dan (berlubang / tidak berlubang) 2. Senaraikan 2 komponen kecergasan berasaskan kesihatan a. Kekuatan otot dan (koordinasi /fleksibiliti) merupakan di antara komponen kecergasan fizikal berasaskan kesihatan. 10. 5. Gariskan jawapan yang betul di dalam kurungan 1. Gelanggang sofbol berbentuk (segitiga /segiempat) atau dikenali sebagai diomand. Semasa bertanding. Raket badminton adalah peralatan yang digunakan untuk permainan yang dimainkan di dalam (padang / gelanggang). Isi tempat kosong di bawah ini dengan jawapan yang sesuai 1. __________________________ b. Kuasa kaki boleh ditingkatkan dengan melakukan aktiviti (melonjak / mengimbang). kita perlu bersabar dan mengawal perasaan supaya tidak wujud suasana (tegang / tenang ) dengan pasukan lawan. ____ ______________________ .

Nyatakan 2 alatan yang digunakan semasa permainan sofbol a. Azraai b. Atan ) . Yushaidy b. __________________________ b. __________________________ D. Nyatakan BENAR atau SALAH pada penyataan berikut. 4 Penyakit jantung adalah penyakit berjangkit. Yunus) Disemak oleh : …………………………… (En. Alias b. 5 Diabetes terjadi apabila kandungan garam dalam badan adalah tinggi. Kasa) Disahkan oleh : ……………………… (En. ----------------------------------------.2. ____ ______________________ c. M.Soalan Tamat ----------------------------------------------------------- Disediakan oleh : ……………………………… (En. 1 Muka mula ditumbuhi jerawat merupakan perubahan fizikal semasa akil baligh Haid akan mula dialami seawal umur 15 tahun 2 3 Umur seseorang remaja lelaki mengalami ihtilam dipengaruhi oleh faktor baka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->