BOLA JARING PJM31 09

1.1 SEJARAH BOLA JARING 1.1.1 Sejarah Awal Peringkat Dunia Bola Jaring merupakan dan sukan yang khusus yang untuk pesat wanita. telah

Perkembangan

pembangunannya

meletakkannya sebagai salah satu sukan bertaraf antarabangsa yang diminati khasnya di negara-negara Komanwel.

Permainan Bola Jaring bermula apabila Dr. James Naismith, berbangsa Kanada, mencipta Sukan dalaman untuk penuntut

Bahagian Latihan Fizikal, Kolej Springfield, Massachusetts, Amerika Syarikat dalam tahun 1891. Beliau menggunakan bola yang besar

sesuai dengan saiz bakul sebagai gol yang diletakkan di tempat tinggi. Tiga belas (13) undang-undang telah ditetapkan bagi permainan ini dan antaranya ialah menghantar dan menerima bola tanpa berlari.

Bola Jaring (asalnya dikenali sebagai bola bakul / basket ball) dibawa ke England dari Amerika Syarikat oleh Dr. Toles semasa beliau melawat Kolej P.T. Osterberg dalam tahun 1895. Beliau menggantikan bakul rotan kepada bakul sampah sebagai gol.

Pada tahun 1897, bola jaring pertama kalinya dimainkan atas padang rumput di seluruh United Kingdom. Dari semasa ke semasa,

BOLA JARING PJM31 09
perubatan terus dibuat di mana kawasan / zon permainan baru diperkenalkan dengan membahagi gelanggang kepada tiga kawasan.

Di bawah adalah urutan penubuhan persatuan-persatuan Bola Jaring peringkat dunia.

AENA – 1926 (London) (Persatuan Bola Jaring Seluruh Englang)

1957 (London) Mesyuarat Penggubalan Undang-undang Permainan (England, Australia, New Zealang, Northem Islan, Afrika Selatan, Amerika Syarikat, Wales)

Ogos 1960(Ceylon) Penubuhan IFNA (Persekutuan Persatuan Bola Bola Jaring Antarabangsa (England, Australia, New Zealand, Afrika Selatan, Ceylon, Indies Barat)

21 Mac 1978 (Malaysia) Penubuhan Persatuan Bola Jaring Malaysia (PBJM)

BOLA JARING PJM31 09

1985 (Kuala Lumpur) Penubuhan AFNA (Persatuan Bola Jaring Asia) 1.1.2 Sejarah Awal Di Malaysia (Malaysia, Singapura, Sri Lanka, India, Hong Kong)

Pada asalnya, bola jaring telah diperkenalkan di Tanah Melayu oleh mubaligh-mubaligh Kristian dari England kepada pelajar-pelajar sekolah rendah Inggeris di negeri-negeri Selat pada zaman

pemerintahan British.

Pada lewat 1969an, MSSM ditubuhkan dan di bawah kepimpinan Pengerusi Teknik Puan The Gin Sooi, bola jaring mula berkembang dengan meluas. Dari 1970an hingga lewat 180an, bola jaring di

Malaysia telah dimainkan di kalangan pelajar wanita di sekolah, kolej, universiti serta jabatan kerajaan dan kelab.

Persatuan Bola Jaring Selangor adalah merupakan persatuan pertama yang berdaftar dengan jabatan pendaftar pada awal 1970an. Ini diikuti oleh beberapa negeri lain seperti Pulau Pinang, Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Johor dan Pahang. Kesemua persatuan-persatuan negeri ini bergabung dengan Persatuan Bola Jaring Malaysia yang ditubuhkan pada 21 Mac 1978.

PBJM telah bergabung dengan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) sejak tahun 1980 dan dengan Persekutuan Persatuan Bola Jaring Antarabangsa (IFNA) pada tahun 1982. pada tahun 2006. Angkatan Tentera Malaysia dan Lembaga Letrik Negara(yang kemudiannya dikenali sebagai Tenaga Nasional) dan Persatuan Bola Jaring Negeri Sabah merupakah Ahli Gabungan negeri yang terakhir ditubuhkan. Salah satu daripada aktiviti utama PBJM ialah menganjurkan kejohanan bola jaring di peringkat kebangsaan. Kejohanan Bola Jaring Kebangsaan . Tenaga Nasional tidak lagi menjadi Ahli Bersekutu PBJM. Sehingga 1990. terdapat 16 Ahli Gabungan yang terdiri daripada 13 Ahli Gabungan dari negeri-negeri dan 3 Ahli Gabungan dari bukan negeri iaitu Polis DiRaja Malaysia. tahunan yang diadakan ialah: Dua kejohanan i. Walau bagaimanapun.BOLA JARING PJM31 09 Persatuan Bora Jaring Malaysia (PBJM) telah ditubuhkan pada 21 Mac 1978 di bawah naungan Almarhumah ke bawah DYMM Tengku Ampuan Pahang. Ini bermakna PBJM mempunyai 14 Ahli Gabungan yang terdiri daripada semua 14 buah negeri di seluruh Malaysia dan 3 Ahli Bersekutu. Malaysia menjadi salah satu ahli pengasas untuk Persekutuan Persatuan Bola Jaring Asia yang ditubuhkan pada tahun 1985.

mengambil bahagian adalah pasukan yang berjaya hingga ke Suku Akhir di KBJK. negeri dan kebangsaan di bawah tajaan Syarikat Colgate Palmolive Sdn. buat Pasukan yang layak pertama kalinya diadakan Liga Kebangssan. 1983: 1987: Kejohanan Bola Jaring Dunia Ke-6 di Singapura Kejohanan Bola Jaring Dunia Ke-7 di Glasgow Kejohanan Bola Jaring Dunia Ke-8 di Sydney. sebanyak 32 kali.BOLA JARING PJM31 09 Kejohanan Bola Jaring Kebangsaan (KBJK) telah diadakan sejak tahun 1979. Australia iii. Ia terbuka kepada semua Ahli Gabungan. ii. KBJK telah diadakan Pada tahun 1981 – 1985. Kejohanan Bola Jaring Antara Kelab-kelab di peringkat daerah. Bhd. ii. Penglibatan PBJM di peringkat antarabangsa adalah dengan menyertai kejohanan Bola Jaring Dunia dan Kejohanan Bola Jaring Remaja Dunia: Kejohanan Bola Jaring Dunia i. Sehingga ini. Pada tahun 1995. diadakan. 1991: . Kejohanan Bola Jaring Bawah 21 Tahun Kejohanan Bola Jaring Bawah 21 Tahun bermula pada tahun 1984 dan sehingga kini 28 kali kejohanan telah diadakan.

Wales iv. USA v. 2007: Kejohanan Bola Jaring Dunia Ke-12 di Oakland. 1995: Kejohanan Bola Jaring Dunia Ke-9 di Birmingham. 2009: Kejohanan Bola Jaring Remaja Dunia Ke-6 di Cook Island Malaysia juga mengambil bahagian dalam Kejohanan Bola Jaring Asia dan Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia. United Kingdom v. New Zealand Kejohanan Bola Jaring Remaja Dunia i. 1999: Kejohanan Bola Jaring Dunia Ke-10 di Christchurch. 1996: Kejohanan Bola Jaring Remaja Dunia Ke-3 di Toronto. 1988: Kejohanan Bola Jaring Remaja Dunia Pertama di Canberra. 2005: Kejohanan Bola Jaring Remaja Dunia Ke-5 di Florida. Canada iii. 2000: Kejohanan Bola Jaring Remaja Dunia Ke-4 di Cardiff. Kejohanan Bola Jaring Asia .BOLA JARING PJM31 09 iv. Australia ii. New Zealand vi.

2010: Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia Ke-6 di Hong Kong Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia Ke-7 di New Delhi. 2008: vii. 1994: ii. India vi. 2002: Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia Ke-1 di Hong Kong Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia Ke-2 di New Delhi Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia Ke-3 di Kuala Lumpur iv. 1997: v. 1993: iv. 1990: iii. 2009: Kejohanan Bola Jaring Asia Ke-1 di Kuala Lumpur Kejohanan Bola Jaring Asia Ke-2 di New Delhi. India. 1998: iii. 2006: Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia Ke-5 di Banglore. Pada tahun 1998. bola jaring dimasukkan dalam acara Sukan Komanwel di mana PBJM telah dipertanggungjawabkan untuk . Sri Lanka v. India Kejohanan Bola Jaring Asia Ke-3 di Hong Kong Kejohanan Bola Jaring Asia Ke-4 di Singapura Kejohanan Bola Jaring Asia Ke-5 di Sri Lanka Kejohanan Bola Jaring Asia Ke-6 di Singapura Kejohanan Bola Jaring Asia Ke-7 di Kuala Lumpur Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia i. 2001: vi. 1985: ii.BOLA JARING PJM31 09 i. 2004: Kejohanan Bola Jaring Remaja Asia Ke-4 di Colombo. 2005: vii.

PBJM juga terlibat secara langsung dengan pengelolaan kejohanan di peringkat Kebangsaan serta khidmat bantuan kepada PBJM atau agensi yang memerlukan khidmat Pegawai Teknikal. Jurulatih dan Pengadil menerusi seminar. . Ini merupakan satu penghormatan dan cabaran kepada Malaysia khasnya PBJM yang telah turut menyediakan pembangunan program untuk Pegawai Teknikal. Jurulatih dan Pengadil. Bola Jaring turut dipertandingkan dalam Sukan Wanita Kebangsaan yang diperkenalkan pada tahun 2005. bengkel dan klinik yang diadakan secara berkala tiap-tiap tahun. kursus.BOLA JARING PJM31 09 menyediakan pasukan serta mengelolakan pertandingan yang berprestij ini.

2 BADAN PENAUNG PERSATUAN BOLA JARING PRESIDEN TIMBALAN PRESIDEN 2 orang NAIB PRESIDEN SETIAUSAHA KEHORMAT PENOLONG SETIAUSAHA KEHORMAT BENDAHARI KEHORMAT PENOLONG BENDAHARI JAWATANKUASA √ 4 orang Ahli Jawatankuasa Biasa √ 5 orang Ahli Jawatankuasa Dilantik .BOLA JARING PJM31 09 1.

BENDAHARI KEHORMAT AJK BIASA AJK BIASA AJK BIASA AJK BIASA AJK DILANTI AJK DILANTI AJK DILANTI AJK DILANTI AJK DILANTI .BOLA JARING PJM31 09 EX OFFICIO 1. SETIAUSAHA KEHORMAT BENDAHARI KEHORMAT PEN.1 CARTA ORGANISASI PERSATUAN BOLA JARING MALAYSIA(PBJM) CARTA ORGANISASI MAJLIS PERSATUAN BOLA JARING MALAYSIA PRESIDEN TIMBALAN PRESIDEN NAIB PRESIDEN NAIB PRESIDEN SETIAUSAHA KEHORMAT PEN.2.

SETIAUSAHA KEHORMAT BENDAHARI KEHORMAT PEN.2.2 CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA EKSEKUTIF PERSATUAN BOLA JARING MALAYSIA CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA EKSUKUTIF PERSATUAN BOLA JARING MALAYSIA PRESIDEN TIMBALAN PRESIDEN NAIB PRESIDEN NAIB PRESIDEN SETIAUSAHA KEHORMAT PEN. BENDAHARI KEHORMAT AJK BIASA AJK BIASA AJK BIASA AJK BIASA AJK DILANTI AJK DILANTIK AJK DILANTI AJK DILANTI AJK DILANTI .BOLA JARING PJM31 09 WAKIL AHLI GABUNGAN (14) WAKIL BERSEKUTU (3) EX-OFFICIO (3) 1.

PEMASARAN DAN TAJAAN PEMBANGUNAN PERTANDINGAN DAN TEKNIKAL KEJURULATIHA N DAN LATIHAN PENGADILAN PEMILIHAN TATATERTIB PUBLISITI DAN SERANTA .BOLA JARING PJM31 09 EX-OFFICIO (3) CARTA ORGANISASI JAWATANKUASA KECIL PERSATUAN BOLA JARING MALAYSIA JAWATANKUASA KECIL KEWANGAN.

1 Kawasan dan Peralatan a. 1.25m A* R = 0. Gelanggang bola jaring dibahagikan kepada tiga kawasan : Team bench area (minimum of 1.5 m wide) 15. Bola jaring adalah sukan antarabangsa yang popular di seluruh dunia dan dimainkan oleh dua (2) pasukan yang terdiri daripada tujuh (7) pemain dengan menggunakan cara menghantar dan menerima bola serta kemahiran asas lain seperti berlari dan melompat.49m R = 0.45m A* .3 PERATURAN ASAS BOLA JARING Setiap permainan mempunyai undang-undang rasmi tersendiri dan undangundang rasmi permainan bola jaring telah digubal oleh Persekutuan Persatuan Bola Jaring Antarabangsa (IFNA).5m wide) optional on category 1 and 2 courts Side run-off (minimum of 1.BOLA JARING PJM31 09 1.3.

kaca dan sebagainya pada permukaaan tersebut.BOLA JARING PJM31 09 30.5m 10. Gambar Gelanggang Rumput Bola Jaring Kawasan bermain bagi setiap pemain adalah seperti di gambar Kawasan Gol Kawasan Tengah Kawasan Gol .17m Nota : A* . pasir.End run-off (minimum 2 m wide) Permukaan gelanggang rumput hendaklah rata dan bersih.5 m wide) 10. Pastikan tiada batu bata.17m Side run-off (minimum of 1.

2. 3. 2. 3 2. 4 3. 3 2. 4 3. 1. 5 b. 4.BOLA JARING PJM31 09 1 2 3 4 5 Kawasan bermain bagi setiap pemain adalah seperti berikut: POSISI PEMAIN GS GA WA C WD GD GK Penjaring Gol Penyerang Gol Penyerang Tepi Pemain Tengah Pengadang Tepi Pengadang Gol Penjaga Gol KAWASAN BERMAIN 1. Pakaian dan kasut yang sesuai adalah seperti gambar-gambar berikut: . 5 4. Peralatan Satu pasukan perlu memakai pakaian yang seragam.

BOLA JARING PJM31 09 Dua set bibs / tampalan berhuruf yang menunjukkan posisi permainan seperti berikut: GK GD WD C WA GA GS Goal Keeper Goal Defence Wing Defence Centre Wing Attack Goal Attack Goal Shooter .

BOLA JARING PJM31 09 Saiz bola yang digunakan bagi semua tahap umur ialah saiz 5. . Bola getah atau bola kulit sahaja digunakan dalam permainan bola jaring. Tiang gol hendakah tegak dengan ketinggian 3.05 meter (10 kaki) untuk dewasa dan 2. Satu gegelang logam dengan bahagian dalamnya berdiameter 380 mm (15 inci) dipasang terkeluar 150 mm (6 inci) dari hujung tiang. diletakkan di tengah setiap garisan gol.4 meter (8 kaki) untuk kanak-kanak bawah 12 tahun.

memainkan bola pemain tidak boleh bergerak ke .Boleh membuat jaringan . membias.9m (3 kaki) dan tangannya dalam keadaan untuk .Seorang pemain tidak boleh menyentuh pemain tanah tidak kurang dari 0. menghadang.Menolak.Melangkah dengan kaki kesalahan gerak kaki/ melepaskan HALANGAN SENTUHAN/HALANGAN dalam Bulatan Gol. memintas atau mengacah hantaran. memegang dan bersandar. . memintas atau menghadang bola boleh Sentuhan pemain dan sentuhan pemain berbola oleh pemain pertahanan jika jarak di atas .Mendapatkan semula bola daripada jaringan yang .Memperolehi dan memperolehi semula bola yang melantun dari tiang gol .2 Hantaran Percuma / Hantaran Penalti PERMAINAN MEMAINKAN BOLA Pemain boleh: . menghadang atau kawasan. dan menjaring sebelum kaki dijejakkan Melompat dari kaki mendarat ke kaki yang sebelah lagi dan melompat MENJARING GOL Gol dijaring apabila bola dihantar atau ditampar masuk melalui gegelang olehPenjaring Gol (GS) atau Penyerang Gol (GA) dalam kawasan menjaring (D) Menjaring dalam masa tiga saat setelah menerima atau memegang bola Mematuhi undangundang gerak kaki - - - .Melanggar atau merampas bola.Mencuit bola dengan cara yang tidak terkawal dan menangkap bola atau menghantar –kannya.Menerima bola dengan sebelah atau dua belah tangan . . mengelak daripada berada di luar .Menolak pihak lawan dengan bola.Menampar atau melantun bola kepada pemain lain .9n (3 kaki) mengimbangkan badan atau untuk daripada pemain lawan yang memegang bola.Jatuh ketika memegang bola tetapi jika mendapat bola mestilah berdiri segera tanpa daripada lambungan .Berada terlalu dekat dengan pemain gagal (rebound) .3. .BOLA JARING PJM31 09 1.Halangan terhadap pemain tanpa bola dalam jarak laluan pemain lawan 0.Menggolekkan bola ke arah diri GERAKKAN KAKI Pemain boleh menerima bola:Mendarat sebelah kaki dan dua belah kaki Melompat untuk menerima dan mendarat Berputar Melangkah sebelah kaki.Percubaan .Meletakkan sebelah atau kedua belah tangan ke atas menghalang jika menghulur tangan untuk menerima.dilakukan Menopang di atas bola untuk . bola. .Dalam usaha menyerang. dan tidak dianggap . mengimbangkan badan. sebelah lagi dan melompat pegangan bola dan membuat hantaran dalam masa 3 saat . mengangkat kaki mendarat.

3.BOLA JARING PJM31 09 Untuk semua kesalahan dalam gelanggang melainkan sentuhan. halangan atau ugutan. dan diambil di tempat kesalahan berlaku HANTARAN PERCUMA Untuk kesalahan sentuhan atau halangan dalam gelanggang kecuali Kawasan Gol Untuk kesalahan sentuhan atau halangan oleh pasukan lawan di dalam Kawasan Gol HANTARAN PENALTI HANTARAN /JARINGAN PENALTI MAKSUD PENALTI YANG DIBERI HANTARAN KE DALAM Bola keluar dari gelanggang atau disentuh oleh pemain/objek di luar gelanggang atau kesalhan oleh penghantar LAMBUNGAN Diberi oleh pengadil sekiranya tidak dapat menentukan pasukan mana yang melakukan kesalahan DISIPLIN • Amaran • Penggantungan • Diarah keluar gelanggang • Ditentukan oleh pengadil – kepada pemain yang telah diberi amaran 1.3 Gerak Kaki .

Melangkah dengan mana-mana kaki ke sebarang arah.4 Lebih Kawasan (One-third rule) X .BOLA JARING PJM31 09 Pemain boleh menerima bola dan mendarat atas sebelah kaki. b. Kaki mendarat diguna sebagai kaki berputar (pivot). menangkat kaki mendapat dan menghantar atau menjaring sebelum kaki mendarat dijejakkan semula. 1. Melangkah dengan sebelah kaki ke sebarang arah beberapa kali dan berputar dengan kaki yang satu lagi. Melangkah dengan sebelah kaki lagi.3. kemudian: a. kemudian: a. Pemain boleh menerima bola dan mendapat di atas kedua-dua belah kaki serentak. angkat kaki yang sebelah lagidan menghantar atau menjaring sebelum mendarat kaki itu semula. Kaki sebelah lagi boleh melangkah ke mana-mana arah beberapa kali. Kaki yang berputar itu boleh diangkat tetapi pemain mestilah mebuat hantaran atau menjaring sebelum mendapatkan kaki itu semula. b.

Pemain dengan atau tanpa bola dianggap keluar kawasan jika memasuki mana-mana kawasan selain daripada kawasan bermainnya bagi posisi yang telah ditetapkan. Keluar Gelanggang Bola Keluar Gelanggang apabila: a. b. Pemain boleh menjangkau dan mengambil bola dari kawasan di luar kawasan bermainnya atau menopang/bersokong di atas bola di luar kawasan bermain [rujuk undang-undang 13. Menyentuh tangan di luar gelanggang . Bola tidak boleh dihantar lebih daripada 1 kawasan tanpa disentuh oleh pemain lain di kawasan itu.1 )ix)].BOLA JARING PJM31 09 X X a. b. c. Jika ini berlaku Hantaran Percuma diberikan kepada pihak lawan di tempat di mana bola melintasi garisan (bertanda “X” seperti digambarah) Keluar Kawasan (Offside Rule) a. Hantaran Percuma diberi kepada pihak lawan yang dibenarkan di tempat kesalahan berlaku.

Halangan a. Percubaan untuk memintas atau mengadang bola boleh dilakukan oleh pemain pertahanan jika jarak di atas tanah tidak kurang dari 0.9 m (3 kaki) daripada pemain yang memegang bola. menghadang atau memainkan bola pemain tidak boleh menolak. Dipegang oleh pemain yang menyentuh tanah. Tiada seorang pemain pun boleh menyentuh pemain lawan. sama ada secara sengaja atau tidak yang akan mengganggu permainan lawannya atau menyebabkan sentuhan berlaku. menyadung. Dalam usaha untuk menyerang.6 TERMINOLOGI . b.9 m (3 kaki).3. atau mengganggu pihak lawan sekiranya berada kurang dari 0.mengadang.BOLA JARING PJM31 09 b.3. Menyentuh objek atau orang yang berada di luar gelanggang c. memegang atau bersandar pada pemain lawan atau melakukan mana-mana sentuhan fizikal yang lain.5 Sentuhan – Undang-undang 17 a. objek atau orang yang berada di luar gelanggang 1. b. Halangan terhadap pemain tanpa bola – penghadang tidak dibenarkan memintas. 1.

BOLA JARING PJM31 09 Permainan bola jaring seperti permainan lain mempunyai terminologi yang khusus. Aksi ini dilakukan dengan pantas. Pemain keluar kawasan bermain. ii Hantaran Tengah iii Breaking -in iv Lambungan v vi Held ball Replay vii viii Offside Advantage . membaling sebelum kaki pertama mendarat semula. Beberapa contoh terminologi yang khusus kepada bola jaring adalah seperti berikut: Bil i Terminologi Satu setengah langkah Keterangan Pemain mendarat dengan sebelah kaki. Permainan dimulakan dengan hantaran dari bulatan tengah selepas wisel dibunyikan oleh pengadil. Memegang bola lebih daripada 3 saat. Lambungan yang diberi oleh pengadil apabila dua orang pemain daripada pasukan berlainan melakukan kesalahan secara serentak. Hantaran tengah diambil selang-seli antara keduadua pemain tengah (centre) Pemain-pemain yang memasuki kawasan tengah sebelum wisel dibunyikan untuk hantaran tengah. Terminologi ini sangat penting bagi jurulatih untuk memahami perjalanan permainan dan mengaplikasikannya dalam kejurulatihan. permainan diteruskan dengan pengadil menuntjukkn isyarat ‘ädvantage’tanpa membunyikan wisel. melangkah dengan kaki kedua. Jika selepas sesuatu kesalahan bola berada di dalam kawalan pasukan yang tidak bersalah. Bola yang telah dikawal dengan sebelah atau dua belah tangan terlepas atau terjatuh dan bola dimainkan semula.

Hantaran yang dilakukan antara dua orang pemain daripada pasukan yang sama dalam jarak dekat tanpa membenarkan pemain ketiga melalui antara mereka. Menghadang pemain pihak lawan yang memegang bola dengan jarak kurang 3 kaki. Apabila seseorang pemain menyentuh (sengaja/tidak sengaja) pemain pihak lawan sama ada tanpa atau dengan bola. x Sentuhan xi Halangan xii Hantaran Dekat .BOLA JARING PJM31 09 ix Ugutan Apabila seseorang pemain tanpa atau dengan bola mengugut seorang pemain lawan. Kedudukan tangan yang digerakkan jauh daripada bahan semasa mengawal pemain tanpa bola.

1 MENERIMA : Menerima bola – Dua Belah Tangan KEMAHIRAN Menerima Bola (sebelah tangan) – statik Dalam permainan bola jaring.  Menerima bola dengan cara merentap bola  Tarik bola ke atas dada dengan membengkokkan siku untuk menyerap daya bola  Bersedia untuk membuat hantaran atau menjaring  Lari menuru kea rah bola dengan kedua-dua tapak terbuka menghadap ke arah bola. pemain boleh menerima hantaran bola dengan dua belah tangan atau pun sebelah tangan Kecekapan menerima hantaran akan mengurangkan kesalahan bola jatuh dan memainkan semula Meneria Bola (dua belah tangan) – Semasa bergerak (on the move) BUTIR-BUTIR MENGAJAR  Kedudukan seimbang badan yang  Selalu memandang bola  Hulur dua belah tangan dengan sepenuhnya untuk menerima bola  Ibu jari dan jari-jari terbuka  Kedua-dua ibu belakang bola jari di KESILAPAN BIASA (AM)  Lambat menghulurkan tangan untuk menerima bola  Menerima bola dengan tapak (palm) tangan  Tidak memandang kearah bola  Tidak menarik bola ke aras dada.4.4 KEMAHIRAN ASAS BOLA JARING 1.BOLA JARING PJM31 09 1.  Menerima bola dengan cara merentap bola . jari-jari terluka.

Jenis-jenis hantaran yang biasa digunakan adalah hantaran aras dada.BOLA JARING PJM31 09  Tarik bola ke aras dada dengan membengkokkan siku untuk menyerap daya bola. . Adalah sukar untuk pihak lawan menghadang hantaran yang tepat dan berkesan. Oleh itu. dan hantaran lob. Kemahiran menghantar yang mantap akan member peluang yang banyak untuk menjaring dan seterusnya memenangi perlawanan. pemain tidak dibenarkan mengelecek bola bola seperti dalam permainan bola keranjang. kemahiran menghantar perlu dititik beratkan oleh setiap jurulatih. Menghantar adalah satu-satu kemahiran yang paling banyak digunakan dalam permainan ini sama ada di kawasan tengah mahu pun di kawasan gol. hantaran aras bahu. 1. kemahiran menghantar bola amatlah penting kerana di dalam permainan ini.2 HANTARAN Dalam permainan Bola Jaring.4. hantaran lantun. Ciri inilah yang membezakan permainan ola jarring dengan bola keranajng. Kejayaan Sesutu pasukan bergantung kepada kemahiran menghantar yang berkesan.

tepat. Dua bela tangan (sisi) Pantas . berkesan untuk ruang yang terkawal terutama di kawasan gol Tinggi dan melepasi tangan penghadang yang sedang menghadang dengan tangan yang lurus ke atas.BOLA JARING PJM31 09 BIL JENIS HANTARAN KAEDAH MENGHANTAR KELEBIHAN Aras Dada (i) Aras Bahu (ii) Dua belah tangan a. jarak dekat/ sederhana dan senang dikawal Jarak jauh dan lurus (Straight pass) Pantas untuk jarak dekat/ sederhana (iii) Lantun Sebelah/ dua belah tangan Pendek. Sebelah tangan b. hantaran rendah. (iv) Lob Sebelah tangan .

 Bengkok lalu tolak kaki ke atas. seimbang)  Pegang bola dengan tangan dominan atas pangkal jari dekat dengan tapak tangan  Pegang bola setinggi yang boleh dengan lengan dekat dengan telinga. luruskan lengan dan flick jari dengan bantuan kekuatan dari pergelangan tangan  Gunakan jari telunjuk dan jati hantu untuk KESILAPAN BIASA (AM)  Kaki terlalu rapat  Bola berada di atas tapak tangan – kurang kawalan  Bola tidak tolak ke atas  Kaki tidak dibengkok –kan  Bola terpesong ke kiri/ ke kanan disebabkan tangan satu lagi tidak menyokong bola dan pergelangan tangan tidak tuju ke tiang gol.STATIK KEMAHIRAN Menjaring – Gaya Australia BUTIR-BUTIR MENGAJAR  Berdiri dengan kaki seluas baru (stabil. Tuju bola ke atas target ini.3 MENJARING (AUSTRALIAN HIGH RELEASE) .BOLA JARING PJM31 09 1. Tangan satu lagi digunakan untuk menyokong sisi bola  Sasaran penjaring adalah bahagian tengah (hadapan) gegelang gol. .4.

BOLA JARING PJM31 09 membekalkan sedikit putara ( backspin)  Ikut – lajak dengan jari dan pergelangan tangan ke arah hadapan dan bawah.4.4 MENGAWAL HANTARAN KEMAHIRAN Mengawal hantaran BUTIR-BUTIR MENGAJAR KESILAPAN BIASA (AM)  Ambil posisi tiga kaki atau  Terlalu cepat atau lebih daripada kaki terlalu lambat mendarat pihak lawan melonjak  Hulurkan tangan ke atas untuk menghalang serta memberi tekanan  Sedia memintas / menangkap hantaran dengan membengkokkan lutut sedikit  Lonjak ke atas untuk memdapatkan bola semasa bola dilepaskan oleh pihak lawan . 1.

0 PENGENALAN BOLA JARING. SAYA AKAN UPLOAD SELEWAT-LEWATNYA ESOK…. INI SEMUA IALAH 1.0 4. 3.0 2.0 KUMPULAN YANG BEREMPAT BUAT SECARA INDIVIDU….BOLA JARING PJM31 09 RAKAN-RAKAN. .

BOLA JARING PJM31 09 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful