MANUAL PENGGUNA MODUL KEBERADAAN GURU EMIS ONLINE

Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia

MODUL KEBERADAAN GURU

2013

SENARAI KANDUNGAN

PERKARA

MUKA SURAT

A. Proses Kerja Pengisian Keberadaan Guru

3

B. Log Masuk Pembantu Tadbir Modul Keberadaan Guru

5

C. Sub Modul Daftar Keberadaan i. Daftar Keberadaan ii. Kemaskini Keberadaan iii. Hapus Keberadaan

7 8 15 18

D. Sub Modul Senarai Keberadaan i. Semak Keberadaan ii. Cetak Keberadaan

20 21 25

E. Sub Modul Cuti Sekolah

28

F. Sub Modul Sekolah Ganti

33

G. Menu Fungsi Lain i. Tukar Katalaluan ii. Tukar Katalaluan PT Oleh GDM

38 39 43

H. Pertanyaan

47

2

MODUL KEBERADAAN GURU

2013

3

MODUL KEBERADAAN GURU A. PROSES KERJA PENGISIAN KEBERADAAN GURU

2013

Mula

G

Melaporkan status Keberadaan kepada pihak pentadbiran sekolah.

P/GB/PKTD/PKHM PKKO/PKPT

Disahkan

Pembantu Tadbir menyerahkan status keberadaan guru kepada Pentadbiran Sekolah untuk disahkan.

PT

Pengisian data keberadaan di dalam Modul Keberadaan Guru oleh Pembantu Tadbir. Waktu Pengemaskinian data keberadaan guru setiap hari bekerja adalah seperti berikut; i. Bagi Sekolah sesi pagi sebelum pukul 9.00 pagi ii. Bagi Sekolah sesi petang sebelum pukul 2.30 petang

PT

Pengisian data keberadaan di dalam Modul Keberadaan Guru oleh Pembantu Tadbir.

Tamat

KOD P GB PKTD PKHM PKKO PKPT G PT

PETUNJUK KETERANGAN PENGETUA GURU BESAR PENOLONG KANAN (PENTADBIRAN/AKADEMIK) PENOLONG KANAN HEM PENOLONG KANAN KOKURIKULUM PENOLONG KANAN PETANG (PENYELIA PETANG) GURU PEMBANTU TADBIR

4

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 5 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 B. LOG MASUK PEMBANTU TADBIR GURU MODUL KEBERADAAN 1. 2.moe. Tekan butang Login. Kata Laluan adalah ******* ( mohon untuk PT mendapat kata laluan daripada JPN atau PPD berkenaan dan menukar kata laluan sebaik mengakses modul keberadaan guru) dan Kod Pengesahan seperti yang dipaparkan pada sistem. Masukkan Login ID seperti PT[KODSEKOLAH] (sebagai contoh PTMBB2071). 6 .my/ untuk akses ke paparan EMIS Online.gov. 3. Masukkan url address http://emisonline.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 7 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 8 .

Daftar Keberadaan 2013 1. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan dan klik .MODUL KEBERADAAN GURU i. 9 . 18/03/2013 2. Klik “Daftar Keberadaan” di modul Keberadaan Guru. 3. Bagi mengisi data keberadaan guru sila pilih “Bulan”. Pilih “Nama Guru” yang tidak berada di sekolah.

10 . 2013 5. Pilih “Sebab Tidak Keberadaan” untuk guru yang berkenaan. Pilih “Sehingga” (tarikh tamat) untuk guru yang tidak berada di sekolah. Pilih “Bermula” (tarikh mula) untuk guru yang tidak berada di sekolah. 6.MODUL KEBERADAAN GURU 4.

MODUL KEBERADAAN GURU 7. Maklumat guru yang tidak berada di sekolah telah dipaparkan menu di bawah. 11 . Pilih “Penganjur” yang berkenaan. 2013 8. untuk menyimpan maklumat guru yang tidak berada di sekolah 9. Klik butang pada hari tersebut.

Maklumat guru kedua yang tidak berada di sekolah telah dipaparkan menu di bawah. Sebagai contoh. Pembantu Tadbir pula mengulangi langkah-langkah di atas dengan memasukkan maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut sehingga selesai. Pembantu Tadbir perlu memasukkan maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut. Klik butang untuk menyimpan maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari yang sama. 11. 12. pengisian guru berikutnya yang tidak berada di sekolah pada hari sama.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 10. 12 .

14. 15. 13 . 16. Apabila maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut telah dimasukkan. Jika terdapat pembetulan. Ini bagi mengesahkan keberadaan guru pada hari tersebut. Pembantu Tadbir perlu klik butang . Apabila data tersebut telah disahkan arahan seperti berikut akan terpapar arahan “DATA KEBERADAAN TELAH DISAHKAN”. Klik butang “OK” untuk mengesahkan keberadaan guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 13. sila buat perubahan dan kemudian klik semula butang UPDATE dan SAHKAN KEBERADAAN. Selesai pengisian data keberadaan guru.

Oleh itu. bulan dan tahun adalah penting dalam pengisian keberadaan guru.MODUL KEBERADAAN GURU Maklumat tambahan. Info Penting. 14 . 2013 a) Pemilihan tarikh hari. b) Pembantu Tadbir tidak perlu memilih sesi persekolahan. bulan dan tahun yang betul dalam pengisian. Sesi persekolahan guru-guru akan dijanakan secara automatik melalui pengisian EMIS Online oleh GDM. Pembantu Tadbir perlu memastikan pemilihan tarikh hari.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 15 .

MODUL KEBERADAAN GURU ii. Klik butang untuk menyimpan maklumat guru yang telah dikemaskini. 4. 3. Tekan sekali lagi butang . Klik butang untuk mengemaskini maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut sekiranya berlaku kesalahan dalam pengisian. 16 . Kemaskini maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut. Kemaskini Keberadaan 2013 Info Penting. Klik butang pembetulan pengisian. 1. kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan dalam ini hanya untuk melakukan pengisian data keberadaan guru. 2.

6. Selesai untuk pengemaskinian data keberadaan guru. 17 . Klik butang “OK” untuk mengesahkan Keberadaan guru yang tidak berada di sekolah pada hari yang tersebut.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 5.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 18 .

data keberadaan guru terbabit. kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan dalam pengisian hanya untuk hapuskan data keberadaan. Klik butang 1.MODUL KEBERADAAN GURU iii. 19 . Data keberadaan guru tersebut telah dihapuskan. Klik butang untuk menghapus data keberadaan yang salah pengisiannya. Klik butang “OK” untuk menghapus maklumat staff yang tidak berada di sekolah. Selesai untuk hapuskan keberadaan guru. 4. Hapus Keberadaan 2013 Info Penting. 3. 2.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 20 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 21 .

Pilih “Tahun” yang hendak dipaparkan dan klik Pilih. Klik “Senarai Keberadaan” di menu Keberadaan Guru. 2013 2.MODUL KEBERADAAN GURU i. 22 . Semak Keberadaan 1.

23 . Paparan senarai keberadaan guru mengikut bulan yang telah dipilih. Pilih “Bulan” dan “Tahun” yang hendak dipaparkan. untuk paparan yang lebih terperinci mengikut bulan yang telah 4. Klik butang senarai keberadaan guru pada tahun yang telah dipilih. Di bahagian bawah senarai keberadaan disediakan petunjuk bagi rujukan kepada pengguna. Klik pada dipilih. untuk memaparkan 5.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 3.

Klik C bagi melihat keterangan sebab tidak berada di sekolah. 24 . 7. Selesai untuk semak keberadaan guru.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 6.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 25 .

MODUL KEBERADAAN GURU ii. untuk paparan yang lebih terperinci mengikut bulan yang telah 26 . Klik “Senarai Keberadaan” di menu Keberadaan Guru. Pilih “Tahun” yang hendak dipaparkan dan klik Pilih. Klik pada dipilih. 3. 2013 2. Cetak Keberadaan 1.

Selesai untuk menggunakan kemudahan cetak keberadaan guru. untuk memaparkan 5. Pilih “Bulan” dan “Tahun” yang hendak dipaparkan. 7. Paparan senarai keberadaan guru mengikut bulan yang telah dipilih.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 4. Klik butang senarai keberadaan guru pada tahun yang telah dipilih. 27 . 6. Klik bagi mencetak keberadaan guru tersebut. Klik bagi mencetak senarai keberadaan guru pada bulan berkenaan.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 28 .

2. Klik bagi menambah Cuti Sekolah. 1.MODUL KEBERADAAN GURU E. i. Cuti Bencana Pembantu Tadbir perlu membuat pengisian sekiranya sekolah terbabit di dalam cuti-cuti di atas. Cuti Peristiwa ii. CUTI SEKOLAH 2013 Info Penting. Cuti Ganti iii. 29 . Klik pada sub modul Cuti Sekolah. Kemudahan Cuti Sekolah untuk pengisian cuti yang diambil oleh sekolah antaranya.

Buat pengisian pada Tarikh Cuti Akhir. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan.MODUL KEBERADAAN GURU 3. 5. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Mula. Pilih “Bulan”. 30 . Paparan pengisian Cuti Sekolah dipaparkan. 2013 4. Pilih “Bulan”.

2013 7. Pilih sebab cuti.MODUL KEBERADAAN GURU 6. untuk menyimpan 31 . Selesai membuat pengisian Cuti Sekolah. Klik pengisian tersebut. Masukkan Keterangan cuti sekolah (Jika Perlu). 8.

Klik butang untuk hapuskan data keberadaan.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 9. 32 . Info Penting. b) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan hanya dalam pengisian data keberadaan guru terbabit. 10. Maklumat tambahan. Data pengisian telah disimpan dan dipaparkan di dalam senarai Cuti Sekolah. Selesai untuk pengisian Cuti Sekolah. a) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan ini hanya untuk melakukan pembetulan dalam pengisian. Klik butang pengisian.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 33 .

Klik pada “Tambah Cuti”. 2. Kemudahan sub modul Sekolah Ganti untuk pengisian sekolah yang melaksanakan sekolah ganti. Pembantu Tadbir perlu membuat pengisian sekiranya sekolah tersebut melaksanakan sekolah ganti.MODUL KEBERADAAN GURU F. 1. 34 . Klik pada sub modul Sekolah Ganti. SEKOLAH GANTI 2013 Info Penting.

“Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. 5. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. Pilih “Bulan”. 35 . Paparan sub modul Sekolah Ganti adalah seperti berikut. Pilih “Bulan”. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Mula.MODUL KEBERADAAN GURU 3. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Akhir. 2013 4.

untuk menyimpan 36 .MODUL KEBERADAAN GURU 6. Klik pengisian tersebut. Masukkan Keterangan Sekolah Ganti (Jika Perlu). Selesai membuat pengisian Sekolah Ganti. 2013 7.

Data pengisian telah disimpan dan dipaparkan di dalam senarai Sekolah Ganti. Maklumat tambahan. Klik butang untuk hapuskan data keberadaan. Selesai untuk pengisian Sekolah Ganti. 9. Info Penting. 37 . a) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan ini hanya untuk melakukan pembetulan dalam pengisian.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 8. Klik butang pengisian. b) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan hanya dalam pengisian data keberadaan guru terbabit.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 38 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 39 .

3. Paparan tukar katalaluan. Klik “Fungsi Lain”. 2013 2. 40 .MODUL KEBERADAAN GURU i. Pilih “Tukar katalaluan”. Tukar Katalaluan 1.

Klik butang simpan. 41 . 2013 5. Masukkan katalaluan baru pada kotak “Katalaluan Baru”. 6.MODUL KEBERADAAN GURU 4. di kotak “Sahkan Katalaluan”. Seterusnya masukkan katalaluan baru sama seperti nombor 4.

9. Klik “OK”. Selesai untuk menggunakan tukar katalaluan. 42 . 2013 8. Pemberitahuan katalaluan telah dikemaskini. Klik “OK”.MODUL KEBERADAAN GURU 7.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 43 .

44 . Tukar Katalaluan PT Oleh GDM Info Penting. Klik pada Tukar Katalaluan.MODUL KEBERADAAN GURU ii. 2. Klik pada Fungsi Lain dalam paparan GDM. 2013 Kemudahan Reset Katalaluan PT oleh GDM adalah untuk reset katalaluan PT sekiranya PT lupa katalaluan mereka oleh GDM. Untuk proses resetkan katalaluan PT hanya boleh dilaksanakan oleh GDM 1.

Paparan seperti di bawah dipaparkan.MODUL KEBERADAAN GURU 3. Masukkan katalaluan baru pada kotak “Katalaluan Baru”. 45 . 5. 2013 4. di kotak “Sahkan Katalaluan”. Seterusnya masukkan katalaluan baru sama seperti nombor 4.

8. Pemberitahuan katalaluan telah dikemaskini. Klik “OK”. Klik pada simpan 2013 7. 46 .MODUL KEBERADAAN GURU 6. Klik “OK”. Selesai reset tukar katalaluan PT oleh GDM. 9.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 47 .

Rahim 03-8884 6553 En. Parcel E Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62604 Putrajaya Malaysia Telefon : 03-8884 6532 Faks : 03 .03-8884 6546 Emel : emisonline@moe.gov. Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan (BPPDP) Aras 1-4. PERTANYAAN 2013 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau memerlukan maklumat lanjut berhubung perkara ini. Shahrizan Bin Ab. Adhi Masri Bin Yeop Johari Sektor Data Pendidikan. pihak sekolah boleh menghubungi pegawai di Kementerian ini melalui talian berikut: 03-8884 6537 En.my 48 . Blok E8.MODUL KEBERADAAN GURU H.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful