P. 1
Manual Pengguna Modul Keberadaan Guru Emis Online

Manual Pengguna Modul Keberadaan Guru Emis Online

|Views: 52|Likes:
Published by Ginny Teow

More info:

Published by: Ginny Teow on Aug 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2013

pdf

text

original

MANUAL PENGGUNA MODUL KEBERADAAN GURU EMIS ONLINE

Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia

MODUL KEBERADAAN GURU

2013

SENARAI KANDUNGAN

PERKARA

MUKA SURAT

A. Proses Kerja Pengisian Keberadaan Guru

3

B. Log Masuk Pembantu Tadbir Modul Keberadaan Guru

5

C. Sub Modul Daftar Keberadaan i. Daftar Keberadaan ii. Kemaskini Keberadaan iii. Hapus Keberadaan

7 8 15 18

D. Sub Modul Senarai Keberadaan i. Semak Keberadaan ii. Cetak Keberadaan

20 21 25

E. Sub Modul Cuti Sekolah

28

F. Sub Modul Sekolah Ganti

33

G. Menu Fungsi Lain i. Tukar Katalaluan ii. Tukar Katalaluan PT Oleh GDM

38 39 43

H. Pertanyaan

47

2

MODUL KEBERADAAN GURU

2013

3

MODUL KEBERADAAN GURU A. PROSES KERJA PENGISIAN KEBERADAAN GURU

2013

Mula

G

Melaporkan status Keberadaan kepada pihak pentadbiran sekolah.

P/GB/PKTD/PKHM PKKO/PKPT

Disahkan

Pembantu Tadbir menyerahkan status keberadaan guru kepada Pentadbiran Sekolah untuk disahkan.

PT

Pengisian data keberadaan di dalam Modul Keberadaan Guru oleh Pembantu Tadbir. Waktu Pengemaskinian data keberadaan guru setiap hari bekerja adalah seperti berikut; i. Bagi Sekolah sesi pagi sebelum pukul 9.00 pagi ii. Bagi Sekolah sesi petang sebelum pukul 2.30 petang

PT

Pengisian data keberadaan di dalam Modul Keberadaan Guru oleh Pembantu Tadbir.

Tamat

KOD P GB PKTD PKHM PKKO PKPT G PT

PETUNJUK KETERANGAN PENGETUA GURU BESAR PENOLONG KANAN (PENTADBIRAN/AKADEMIK) PENOLONG KANAN HEM PENOLONG KANAN KOKURIKULUM PENOLONG KANAN PETANG (PENYELIA PETANG) GURU PEMBANTU TADBIR

4

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 5 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 B. 2. Masukkan Login ID seperti PT[KODSEKOLAH] (sebagai contoh PTMBB2071). Masukkan url address http://emisonline. Kata Laluan adalah ******* ( mohon untuk PT mendapat kata laluan daripada JPN atau PPD berkenaan dan menukar kata laluan sebaik mengakses modul keberadaan guru) dan Kod Pengesahan seperti yang dipaparkan pada sistem. 6 .moe. LOG MASUK PEMBANTU TADBIR GURU MODUL KEBERADAAN 1.my/ untuk akses ke paparan EMIS Online. 3. Tekan butang Login.gov.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 7 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 8 .

18/03/2013 2. Klik “Daftar Keberadaan” di modul Keberadaan Guru. 3. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan dan klik . Pilih “Nama Guru” yang tidak berada di sekolah.MODUL KEBERADAAN GURU i. 9 . Daftar Keberadaan 2013 1. Bagi mengisi data keberadaan guru sila pilih “Bulan”.

2013 5. Pilih “Sebab Tidak Keberadaan” untuk guru yang berkenaan.MODUL KEBERADAAN GURU 4. 10 . Pilih “Bermula” (tarikh mula) untuk guru yang tidak berada di sekolah. 6. Pilih “Sehingga” (tarikh tamat) untuk guru yang tidak berada di sekolah.

Pilih “Penganjur” yang berkenaan. 2013 8. Klik butang pada hari tersebut. 11 . untuk menyimpan maklumat guru yang tidak berada di sekolah 9.MODUL KEBERADAAN GURU 7. Maklumat guru yang tidak berada di sekolah telah dipaparkan menu di bawah.

Pembantu Tadbir pula mengulangi langkah-langkah di atas dengan memasukkan maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut sehingga selesai. Klik butang untuk menyimpan maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari yang sama. 12. Maklumat guru kedua yang tidak berada di sekolah telah dipaparkan menu di bawah. 11. 12 . Sebagai contoh. Pembantu Tadbir perlu memasukkan maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 10. pengisian guru berikutnya yang tidak berada di sekolah pada hari sama.

Klik butang “OK” untuk mengesahkan keberadaan guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut. Apabila maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut telah dimasukkan. Apabila data tersebut telah disahkan arahan seperti berikut akan terpapar arahan “DATA KEBERADAAN TELAH DISAHKAN”. 16.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 13. Ini bagi mengesahkan keberadaan guru pada hari tersebut. Jika terdapat pembetulan. 14. 13 . 15. Selesai pengisian data keberadaan guru. sila buat perubahan dan kemudian klik semula butang UPDATE dan SAHKAN KEBERADAAN. Pembantu Tadbir perlu klik butang .

MODUL KEBERADAAN GURU Maklumat tambahan. bulan dan tahun yang betul dalam pengisian. b) Pembantu Tadbir tidak perlu memilih sesi persekolahan. Sesi persekolahan guru-guru akan dijanakan secara automatik melalui pengisian EMIS Online oleh GDM. 2013 a) Pemilihan tarikh hari. 14 . Info Penting. bulan dan tahun adalah penting dalam pengisian keberadaan guru. Pembantu Tadbir perlu memastikan pemilihan tarikh hari. Oleh itu.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 15 .

1. Kemaskini maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut. Klik butang untuk mengemaskini maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut sekiranya berlaku kesalahan dalam pengisian. Kemaskini Keberadaan 2013 Info Penting. 16 . Tekan sekali lagi butang . Klik butang untuk menyimpan maklumat guru yang telah dikemaskini. 4. kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan dalam ini hanya untuk melakukan pengisian data keberadaan guru. 2. Klik butang pembetulan pengisian.MODUL KEBERADAAN GURU ii. 3.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 5. 17 . 6. Selesai untuk pengemaskinian data keberadaan guru. Klik butang “OK” untuk mengesahkan Keberadaan guru yang tidak berada di sekolah pada hari yang tersebut.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 18 .

4. 2. Hapus Keberadaan 2013 Info Penting. data keberadaan guru terbabit. Klik butang “OK” untuk menghapus maklumat staff yang tidak berada di sekolah. kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan dalam pengisian hanya untuk hapuskan data keberadaan. Klik butang untuk menghapus data keberadaan yang salah pengisiannya. 3. Selesai untuk hapuskan keberadaan guru. 19 . Klik butang 1. Data keberadaan guru tersebut telah dihapuskan.MODUL KEBERADAAN GURU iii.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 20 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 21 .

2013 2. Pilih “Tahun” yang hendak dipaparkan dan klik Pilih.MODUL KEBERADAAN GURU i. Semak Keberadaan 1. Klik “Senarai Keberadaan” di menu Keberadaan Guru. 22 .

23 . Paparan senarai keberadaan guru mengikut bulan yang telah dipilih. Pilih “Bulan” dan “Tahun” yang hendak dipaparkan. untuk memaparkan 5. Klik pada dipilih. Klik butang senarai keberadaan guru pada tahun yang telah dipilih. untuk paparan yang lebih terperinci mengikut bulan yang telah 4. Di bahagian bawah senarai keberadaan disediakan petunjuk bagi rujukan kepada pengguna.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 3.

Selesai untuk semak keberadaan guru. 7. 24 . Klik C bagi melihat keterangan sebab tidak berada di sekolah.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 6.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 25 .

Cetak Keberadaan 1. Klik pada dipilih.MODUL KEBERADAAN GURU ii. 3. 2013 2. Pilih “Tahun” yang hendak dipaparkan dan klik Pilih. untuk paparan yang lebih terperinci mengikut bulan yang telah 26 . Klik “Senarai Keberadaan” di menu Keberadaan Guru.

Klik bagi mencetak keberadaan guru tersebut. 7. Pilih “Bulan” dan “Tahun” yang hendak dipaparkan. Selesai untuk menggunakan kemudahan cetak keberadaan guru. 27 . untuk memaparkan 5. 6.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 4. Paparan senarai keberadaan guru mengikut bulan yang telah dipilih. Klik bagi mencetak senarai keberadaan guru pada bulan berkenaan. Klik butang senarai keberadaan guru pada tahun yang telah dipilih.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 28 .

29 . 1. 2. Cuti Peristiwa ii. Cuti Ganti iii. Klik pada sub modul Cuti Sekolah. Cuti Bencana Pembantu Tadbir perlu membuat pengisian sekiranya sekolah terbabit di dalam cuti-cuti di atas. Kemudahan Cuti Sekolah untuk pengisian cuti yang diambil oleh sekolah antaranya.MODUL KEBERADAAN GURU E. CUTI SEKOLAH 2013 Info Penting. i. Klik bagi menambah Cuti Sekolah.

30 . Buat pengisian pada Tarikh Cuti Mula. Pilih “Bulan”. 5. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Akhir. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan.MODUL KEBERADAAN GURU 3. 2013 4. Paparan pengisian Cuti Sekolah dipaparkan. Pilih “Bulan”.

8. Pilih sebab cuti. Selesai membuat pengisian Cuti Sekolah. Masukkan Keterangan cuti sekolah (Jika Perlu).MODUL KEBERADAAN GURU 6. Klik pengisian tersebut. untuk menyimpan 31 . 2013 7.

Data pengisian telah disimpan dan dipaparkan di dalam senarai Cuti Sekolah. Selesai untuk pengisian Cuti Sekolah.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 9. Klik butang untuk hapuskan data keberadaan. 32 . 10. Klik butang pengisian. Info Penting. b) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan hanya dalam pengisian data keberadaan guru terbabit. Maklumat tambahan. a) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan ini hanya untuk melakukan pembetulan dalam pengisian.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 33 .

1. SEKOLAH GANTI 2013 Info Penting. Klik pada sub modul Sekolah Ganti.MODUL KEBERADAAN GURU F. Kemudahan sub modul Sekolah Ganti untuk pengisian sekolah yang melaksanakan sekolah ganti. 2. 34 . Pembantu Tadbir perlu membuat pengisian sekiranya sekolah tersebut melaksanakan sekolah ganti. Klik pada “Tambah Cuti”.

MODUL KEBERADAAN GURU 3. Pilih “Bulan”. 2013 4. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. Paparan sub modul Sekolah Ganti adalah seperti berikut. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Akhir. 5. 35 . Buat pengisian pada Tarikh Cuti Mula. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. Pilih “Bulan”.

Klik pengisian tersebut. Selesai membuat pengisian Sekolah Ganti. 2013 7. untuk menyimpan 36 .MODUL KEBERADAAN GURU 6. Masukkan Keterangan Sekolah Ganti (Jika Perlu).

Selesai untuk pengisian Sekolah Ganti. 37 . b) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan hanya dalam pengisian data keberadaan guru terbabit. Maklumat tambahan. Klik butang untuk hapuskan data keberadaan. Klik butang pengisian.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 8. Data pengisian telah disimpan dan dipaparkan di dalam senarai Sekolah Ganti. a) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan ini hanya untuk melakukan pembetulan dalam pengisian. Info Penting. 9.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 38 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 39 .

3. 40 . Paparan tukar katalaluan.MODUL KEBERADAAN GURU i. Pilih “Tukar katalaluan”. Klik “Fungsi Lain”. Tukar Katalaluan 1. 2013 2.

MODUL KEBERADAAN GURU 4. Seterusnya masukkan katalaluan baru sama seperti nombor 4. Masukkan katalaluan baru pada kotak “Katalaluan Baru”. 2013 5. di kotak “Sahkan Katalaluan”. 6. 41 . Klik butang simpan.

9. Klik “OK”. Pemberitahuan katalaluan telah dikemaskini.MODUL KEBERADAAN GURU 7. 2013 8. Klik “OK”. 42 . Selesai untuk menggunakan tukar katalaluan.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 43 .

Klik pada Fungsi Lain dalam paparan GDM. Untuk proses resetkan katalaluan PT hanya boleh dilaksanakan oleh GDM 1.MODUL KEBERADAAN GURU ii. 44 . Tukar Katalaluan PT Oleh GDM Info Penting. 2013 Kemudahan Reset Katalaluan PT oleh GDM adalah untuk reset katalaluan PT sekiranya PT lupa katalaluan mereka oleh GDM. Klik pada Tukar Katalaluan. 2.

Seterusnya masukkan katalaluan baru sama seperti nombor 4. 5. 2013 4. Masukkan katalaluan baru pada kotak “Katalaluan Baru”. Paparan seperti di bawah dipaparkan. di kotak “Sahkan Katalaluan”.MODUL KEBERADAAN GURU 3. 45 .

Klik “OK”.MODUL KEBERADAAN GURU 6. Klik “OK”. Pemberitahuan katalaluan telah dikemaskini. 8. Klik pada simpan 2013 7. Selesai reset tukar katalaluan PT oleh GDM. 9. 46 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 47 .

my 48 .03-8884 6546 Emel : emisonline@moe.MODUL KEBERADAAN GURU H. Shahrizan Bin Ab. PERTANYAAN 2013 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau memerlukan maklumat lanjut berhubung perkara ini. Rahim 03-8884 6553 En. Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan (BPPDP) Aras 1-4. Parcel E Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62604 Putrajaya Malaysia Telefon : 03-8884 6532 Faks : 03 . Adhi Masri Bin Yeop Johari Sektor Data Pendidikan.gov. Blok E8. pihak sekolah boleh menghubungi pegawai di Kementerian ini melalui talian berikut: 03-8884 6537 En.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->