P. 1
Manual Pengguna Modul Keberadaan Guru Emis Online

Manual Pengguna Modul Keberadaan Guru Emis Online

|Views: 55|Likes:
Published by Ginny Teow

More info:

Published by: Ginny Teow on Aug 18, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/28/2013

pdf

text

original

MANUAL PENGGUNA MODUL KEBERADAAN GURU EMIS ONLINE

Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia

MODUL KEBERADAAN GURU

2013

SENARAI KANDUNGAN

PERKARA

MUKA SURAT

A. Proses Kerja Pengisian Keberadaan Guru

3

B. Log Masuk Pembantu Tadbir Modul Keberadaan Guru

5

C. Sub Modul Daftar Keberadaan i. Daftar Keberadaan ii. Kemaskini Keberadaan iii. Hapus Keberadaan

7 8 15 18

D. Sub Modul Senarai Keberadaan i. Semak Keberadaan ii. Cetak Keberadaan

20 21 25

E. Sub Modul Cuti Sekolah

28

F. Sub Modul Sekolah Ganti

33

G. Menu Fungsi Lain i. Tukar Katalaluan ii. Tukar Katalaluan PT Oleh GDM

38 39 43

H. Pertanyaan

47

2

MODUL KEBERADAAN GURU

2013

3

MODUL KEBERADAAN GURU A. PROSES KERJA PENGISIAN KEBERADAAN GURU

2013

Mula

G

Melaporkan status Keberadaan kepada pihak pentadbiran sekolah.

P/GB/PKTD/PKHM PKKO/PKPT

Disahkan

Pembantu Tadbir menyerahkan status keberadaan guru kepada Pentadbiran Sekolah untuk disahkan.

PT

Pengisian data keberadaan di dalam Modul Keberadaan Guru oleh Pembantu Tadbir. Waktu Pengemaskinian data keberadaan guru setiap hari bekerja adalah seperti berikut; i. Bagi Sekolah sesi pagi sebelum pukul 9.00 pagi ii. Bagi Sekolah sesi petang sebelum pukul 2.30 petang

PT

Pengisian data keberadaan di dalam Modul Keberadaan Guru oleh Pembantu Tadbir.

Tamat

KOD P GB PKTD PKHM PKKO PKPT G PT

PETUNJUK KETERANGAN PENGETUA GURU BESAR PENOLONG KANAN (PENTADBIRAN/AKADEMIK) PENOLONG KANAN HEM PENOLONG KANAN KOKURIKULUM PENOLONG KANAN PETANG (PENYELIA PETANG) GURU PEMBANTU TADBIR

4

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 5 .

Masukkan Login ID seperti PT[KODSEKOLAH] (sebagai contoh PTMBB2071). Tekan butang Login. 2. Masukkan url address http://emisonline. LOG MASUK PEMBANTU TADBIR GURU MODUL KEBERADAAN 1.moe.gov. Kata Laluan adalah ******* ( mohon untuk PT mendapat kata laluan daripada JPN atau PPD berkenaan dan menukar kata laluan sebaik mengakses modul keberadaan guru) dan Kod Pengesahan seperti yang dipaparkan pada sistem. 6 .MODUL KEBERADAAN GURU 2013 B. 3.my/ untuk akses ke paparan EMIS Online.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 7 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 8 .

MODUL KEBERADAAN GURU i. 3. 9 . Daftar Keberadaan 2013 1. 18/03/2013 2. Pilih “Nama Guru” yang tidak berada di sekolah. Klik “Daftar Keberadaan” di modul Keberadaan Guru. Bagi mengisi data keberadaan guru sila pilih “Bulan”. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan dan klik .

Pilih “Bermula” (tarikh mula) untuk guru yang tidak berada di sekolah. Pilih “Sebab Tidak Keberadaan” untuk guru yang berkenaan. Pilih “Sehingga” (tarikh tamat) untuk guru yang tidak berada di sekolah. 6.MODUL KEBERADAAN GURU 4. 10 . 2013 5.

11 . untuk menyimpan maklumat guru yang tidak berada di sekolah 9. Maklumat guru yang tidak berada di sekolah telah dipaparkan menu di bawah.MODUL KEBERADAAN GURU 7. Pilih “Penganjur” yang berkenaan. 2013 8. Klik butang pada hari tersebut.

Sebagai contoh. Pembantu Tadbir pula mengulangi langkah-langkah di atas dengan memasukkan maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut sehingga selesai. Maklumat guru kedua yang tidak berada di sekolah telah dipaparkan menu di bawah. 11. Klik butang untuk menyimpan maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari yang sama. 12. 12 . pengisian guru berikutnya yang tidak berada di sekolah pada hari sama.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 10. Pembantu Tadbir perlu memasukkan maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 13. 15. Ini bagi mengesahkan keberadaan guru pada hari tersebut. 13 . Apabila data tersebut telah disahkan arahan seperti berikut akan terpapar arahan “DATA KEBERADAAN TELAH DISAHKAN”. Jika terdapat pembetulan. Klik butang “OK” untuk mengesahkan keberadaan guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut. Pembantu Tadbir perlu klik butang . 16. Selesai pengisian data keberadaan guru. 14. Apabila maklumat semua guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut telah dimasukkan. sila buat perubahan dan kemudian klik semula butang UPDATE dan SAHKAN KEBERADAAN.

Pembantu Tadbir perlu memastikan pemilihan tarikh hari. 2013 a) Pemilihan tarikh hari. Oleh itu. 14 . Info Penting. bulan dan tahun yang betul dalam pengisian. Sesi persekolahan guru-guru akan dijanakan secara automatik melalui pengisian EMIS Online oleh GDM. bulan dan tahun adalah penting dalam pengisian keberadaan guru. b) Pembantu Tadbir tidak perlu memilih sesi persekolahan.MODUL KEBERADAAN GURU Maklumat tambahan.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 15 .

16 .MODUL KEBERADAAN GURU ii. 3. 1. Klik butang untuk menyimpan maklumat guru yang telah dikemaskini. 4. kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan dalam ini hanya untuk melakukan pengisian data keberadaan guru. Tekan sekali lagi butang . Klik butang pembetulan pengisian. Klik butang untuk mengemaskini maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut sekiranya berlaku kesalahan dalam pengisian. Kemaskini maklumat guru yang tidak berada di sekolah pada hari tersebut. Kemaskini Keberadaan 2013 Info Penting. 2.

6. Selesai untuk pengemaskinian data keberadaan guru. Klik butang “OK” untuk mengesahkan Keberadaan guru yang tidak berada di sekolah pada hari yang tersebut. 17 .MODUL KEBERADAAN GURU 2013 5.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 18 .

Klik butang 1. data keberadaan guru terbabit. Data keberadaan guru tersebut telah dihapuskan. kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan dalam pengisian hanya untuk hapuskan data keberadaan. 19 . Hapus Keberadaan 2013 Info Penting. Klik butang untuk menghapus data keberadaan yang salah pengisiannya.MODUL KEBERADAAN GURU iii. Selesai untuk hapuskan keberadaan guru. 2. 3. Klik butang “OK” untuk menghapus maklumat staff yang tidak berada di sekolah. 4.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 20 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 21 .

22 .MODUL KEBERADAAN GURU i. Semak Keberadaan 1. 2013 2. Klik “Senarai Keberadaan” di menu Keberadaan Guru. Pilih “Tahun” yang hendak dipaparkan dan klik Pilih.

untuk paparan yang lebih terperinci mengikut bulan yang telah 4. Klik pada dipilih. Klik butang senarai keberadaan guru pada tahun yang telah dipilih. Di bahagian bawah senarai keberadaan disediakan petunjuk bagi rujukan kepada pengguna. Pilih “Bulan” dan “Tahun” yang hendak dipaparkan. 23 . Paparan senarai keberadaan guru mengikut bulan yang telah dipilih.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 3. untuk memaparkan 5.

7. 24 .MODUL KEBERADAAN GURU 2013 6. Selesai untuk semak keberadaan guru. Klik C bagi melihat keterangan sebab tidak berada di sekolah.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 25 .

untuk paparan yang lebih terperinci mengikut bulan yang telah 26 . 3. Klik pada dipilih. Pilih “Tahun” yang hendak dipaparkan dan klik Pilih. 2013 2. Cetak Keberadaan 1. Klik “Senarai Keberadaan” di menu Keberadaan Guru.MODUL KEBERADAAN GURU ii.

Klik butang senarai keberadaan guru pada tahun yang telah dipilih. Pilih “Bulan” dan “Tahun” yang hendak dipaparkan. untuk memaparkan 5. 7. 6. Paparan senarai keberadaan guru mengikut bulan yang telah dipilih.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 4. Klik bagi mencetak senarai keberadaan guru pada bulan berkenaan. 27 . Selesai untuk menggunakan kemudahan cetak keberadaan guru. Klik bagi mencetak keberadaan guru tersebut.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 28 .

Cuti Peristiwa ii. 2. Kemudahan Cuti Sekolah untuk pengisian cuti yang diambil oleh sekolah antaranya. i. 29 . CUTI SEKOLAH 2013 Info Penting. Cuti Bencana Pembantu Tadbir perlu membuat pengisian sekiranya sekolah terbabit di dalam cuti-cuti di atas. 1. Klik pada sub modul Cuti Sekolah. Cuti Ganti iii.MODUL KEBERADAAN GURU E. Klik bagi menambah Cuti Sekolah.

Pilih “Bulan”. Pilih “Bulan”. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Akhir. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. 2013 4. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Mula. 30 . Paparan pengisian Cuti Sekolah dipaparkan. 5. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan.MODUL KEBERADAAN GURU 3.

Klik pengisian tersebut. 8. Masukkan Keterangan cuti sekolah (Jika Perlu).MODUL KEBERADAAN GURU 6. Selesai membuat pengisian Cuti Sekolah. 2013 7. untuk menyimpan 31 . Pilih sebab cuti.

32 . Info Penting. Data pengisian telah disimpan dan dipaparkan di dalam senarai Cuti Sekolah. Selesai untuk pengisian Cuti Sekolah. b) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan hanya dalam pengisian data keberadaan guru terbabit. a) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan ini hanya untuk melakukan pembetulan dalam pengisian. Klik butang untuk hapuskan data keberadaan. 10.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 9. Klik butang pengisian. Maklumat tambahan.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 33 .

Klik pada “Tambah Cuti”. SEKOLAH GANTI 2013 Info Penting. Kemudahan sub modul Sekolah Ganti untuk pengisian sekolah yang melaksanakan sekolah ganti. 34 . Klik pada sub modul Sekolah Ganti. 1. Pembantu Tadbir perlu membuat pengisian sekiranya sekolah tersebut melaksanakan sekolah ganti.MODUL KEBERADAAN GURU F. 2.

35 . “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. 5. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Akhir. Pilih “Bulan”. Pilih “Bulan”. “Tahun” dan “Tarikh Hari” yang berkenaan. 2013 4. Buat pengisian pada Tarikh Cuti Mula.MODUL KEBERADAAN GURU 3. Paparan sub modul Sekolah Ganti adalah seperti berikut.

Masukkan Keterangan Sekolah Ganti (Jika Perlu). Klik pengisian tersebut. untuk menyimpan 36 . 2013 7. Selesai membuat pengisian Sekolah Ganti.MODUL KEBERADAAN GURU 6.

Klik butang pengisian. Maklumat tambahan. Klik butang untuk hapuskan data keberadaan. a) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan ini hanya untuk melakukan pembetulan dalam pengisian. b) Kemudahan butang hanya digunakan sekiranya berlaku kesalahan hanya dalam pengisian data keberadaan guru terbabit. 37 . 9. Info Penting.MODUL KEBERADAAN GURU 2013 8. Selesai untuk pengisian Sekolah Ganti. Data pengisian telah disimpan dan dipaparkan di dalam senarai Sekolah Ganti.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 38 .

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 39 .

3. 2013 2. Paparan tukar katalaluan. Klik “Fungsi Lain”.MODUL KEBERADAAN GURU i. Tukar Katalaluan 1. 40 . Pilih “Tukar katalaluan”.

2013 5. 41 . di kotak “Sahkan Katalaluan”. Klik butang simpan. Seterusnya masukkan katalaluan baru sama seperti nombor 4. Masukkan katalaluan baru pada kotak “Katalaluan Baru”.MODUL KEBERADAAN GURU 4. 6.

9. Klik “OK”. 2013 8. Pemberitahuan katalaluan telah dikemaskini. 42 . Klik “OK”.MODUL KEBERADAAN GURU 7. Selesai untuk menggunakan tukar katalaluan.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 43 .

44 . 2. 2013 Kemudahan Reset Katalaluan PT oleh GDM adalah untuk reset katalaluan PT sekiranya PT lupa katalaluan mereka oleh GDM. Untuk proses resetkan katalaluan PT hanya boleh dilaksanakan oleh GDM 1. Klik pada Fungsi Lain dalam paparan GDM. Tukar Katalaluan PT Oleh GDM Info Penting. Klik pada Tukar Katalaluan.MODUL KEBERADAAN GURU ii.

Masukkan katalaluan baru pada kotak “Katalaluan Baru”. Paparan seperti di bawah dipaparkan. Seterusnya masukkan katalaluan baru sama seperti nombor 4. 5. 45 . 2013 4. di kotak “Sahkan Katalaluan”.MODUL KEBERADAAN GURU 3.

9. Klik pada simpan 2013 7. Klik “OK”. Pemberitahuan katalaluan telah dikemaskini. 8. 46 . Selesai reset tukar katalaluan PT oleh GDM.MODUL KEBERADAAN GURU 6. Klik “OK”.

MODUL KEBERADAAN GURU 2013 47 .

MODUL KEBERADAAN GURU H.gov. Adhi Masri Bin Yeop Johari Sektor Data Pendidikan.03-8884 6546 Emel : emisonline@moe. Shahrizan Bin Ab.my 48 . Blok E8. Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Dasar Pendidikan (BPPDP) Aras 1-4. Rahim 03-8884 6553 En. pihak sekolah boleh menghubungi pegawai di Kementerian ini melalui talian berikut: 03-8884 6537 En. PERTANYAAN 2013 Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau memerlukan maklumat lanjut berhubung perkara ini. Parcel E Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62604 Putrajaya Malaysia Telefon : 03-8884 6532 Faks : 03 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->