Deria Penglihatan

Struktur dan fungsi mata manusia.
Deria penglihatan adalah deria yang boleh mengesan rangsangan cahaya (light stimulus).

Mata (eye) adalah organ penglihatan yang penting bagi manusia.

Manusia mempunyai dua mata yang terletak dalam soket tengkorak (skull).

Mata manusia berbentuk sfera dan sedikit menonjol.

Kedudukan mata dalam soket tengkorak.

Struktur mata manusia.
Mata manusia terdiri daripada tiga lapisan tisu iaitu sklera (lapisan paling luar), koroid (lapisan tengah) dan retina (lapisan paling dalam).

Di bahagian hadapan, mata dilindungi oleh kelopak mata yang boleh tertutup dengan sendirinya.

Mata juga dilincirkan oleh air mata yang dihasilkan oleh kelenjar air mata (tear gland).

Keratan rentas mata manusia. Fungsi setiap bahagian mata.  Kornea (cornea) Membran lut cahaya (translucent) sklera.  Fungsi Memegang bentuk mata. pada bahagian depan mata. Melindungi mata.  . Pandangan hadapan mata. Bahagian Sklera (sclera) Struktur/Ciri-ciri Lapisan putih yang kuat. Membenarkan cahaya masuk ke dalam mata.

Membenarkan cahaya memasuki mata. Lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata. Bertindak sebagai penyerap getaran Kanta mata (lens) Otot silia (ciliary muscle) Ligamen gantung (supportive ligament) Satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen.  Mengekalkan bentuk mata.  Anak mata (pupil) Bukaan kecil pada depan mata. Kanta cembung yang lut sinar dan elastik. Membias dan menfokus cahaya pada retina. Otot yang membentang dari koroid. Membekal oksigen dan makanan kepada mata. Menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata. Gelemaca (vitreous humour)   . Memfokus cahaya pada retina. Mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata. Melindungi kornea. Iris  Menentukan warna mata. Menyokong dan memegang kanta pada tempatnya. Koroid (choroid) Lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah   Konjunktiva (conjunctiva) Lapisan epitelium pada depan mata. Menyerakkan dan memfokus imej pada retina. Mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah. Bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata.

Kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya. Lapisan sel yang peka kepada cahaya. Gelemair (aqueous humour) Cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata. (b) Bintik buta (blind spot) Saraf optik (optic nerve) Sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak. Retina  Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls.  Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya.   Titik melalui saraf optik.pada mata. dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya. yang keluar dari retina. Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan. Membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata. Imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan.  (a) Bintik kuning (yellow spot) Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya. . Imej objek yang dilihat difokus disini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful