Deria Penglihatan

Struktur dan fungsi mata manusia.
Deria penglihatan adalah deria yang boleh mengesan rangsangan cahaya (light stimulus).

Mata (eye) adalah organ penglihatan yang penting bagi manusia.

Manusia mempunyai dua mata yang terletak dalam soket tengkorak (skull).

Mata manusia berbentuk sfera dan sedikit menonjol.

Kedudukan mata dalam soket tengkorak.

Struktur mata manusia.
Mata manusia terdiri daripada tiga lapisan tisu iaitu sklera (lapisan paling luar), koroid (lapisan tengah) dan retina (lapisan paling dalam).

Di bahagian hadapan, mata dilindungi oleh kelopak mata yang boleh tertutup dengan sendirinya.

Mata juga dilincirkan oleh air mata yang dihasilkan oleh kelenjar air mata (tear gland).

Pandangan hadapan mata.  . Melindungi mata. Fungsi setiap bahagian mata. pada bahagian depan mata.  Fungsi Memegang bentuk mata. Membenarkan cahaya masuk ke dalam mata.Keratan rentas mata manusia. Bahagian Sklera (sclera) Struktur/Ciri-ciri Lapisan putih yang kuat.  Kornea (cornea) Membran lut cahaya (translucent) sklera.

Bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata. Membekal oksigen dan makanan kepada mata. Gelemaca (vitreous humour)   . Otot yang membentang dari koroid. Mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah. Bertindak sebagai penyerap getaran Kanta mata (lens) Otot silia (ciliary muscle) Ligamen gantung (supportive ligament) Satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen. Menyerakkan dan memfokus imej pada retina. Iris  Menentukan warna mata. Melindungi kornea.  Anak mata (pupil) Bukaan kecil pada depan mata. Lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata. Membenarkan cahaya memasuki mata. Menyokong dan memegang kanta pada tempatnya. Mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata. Membias dan menfokus cahaya pada retina.  Mengekalkan bentuk mata. Kanta cembung yang lut sinar dan elastik. Koroid (choroid) Lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah   Konjunktiva (conjunctiva) Lapisan epitelium pada depan mata. Memfokus cahaya pada retina. Menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata.

.   Titik melalui saraf optik. (b) Bintik buta (blind spot) Saraf optik (optic nerve) Sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak. Membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata. Imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan. Lapisan sel yang peka kepada cahaya. Gelemair (aqueous humour) Cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata. dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya. Imej objek yang dilihat difokus disini.pada mata. Kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya. yang keluar dari retina. Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan.  Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya. Retina  Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls.  (a) Bintik kuning (yellow spot) Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful