Deria Penglihatan

Struktur dan fungsi mata manusia.
Deria penglihatan adalah deria yang boleh mengesan rangsangan cahaya (light stimulus).

Mata (eye) adalah organ penglihatan yang penting bagi manusia.

Manusia mempunyai dua mata yang terletak dalam soket tengkorak (skull).

Mata manusia berbentuk sfera dan sedikit menonjol.

Kedudukan mata dalam soket tengkorak.

Struktur mata manusia.
Mata manusia terdiri daripada tiga lapisan tisu iaitu sklera (lapisan paling luar), koroid (lapisan tengah) dan retina (lapisan paling dalam).

Di bahagian hadapan, mata dilindungi oleh kelopak mata yang boleh tertutup dengan sendirinya.

Mata juga dilincirkan oleh air mata yang dihasilkan oleh kelenjar air mata (tear gland).

Melindungi mata.Keratan rentas mata manusia. Fungsi setiap bahagian mata.  Kornea (cornea) Membran lut cahaya (translucent) sklera. Pandangan hadapan mata. Bahagian Sklera (sclera) Struktur/Ciri-ciri Lapisan putih yang kuat.  Fungsi Memegang bentuk mata.  . pada bahagian depan mata. Membenarkan cahaya masuk ke dalam mata.

Membias dan menfokus cahaya pada retina. Menyerakkan dan memfokus imej pada retina. Bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata.  Mengekalkan bentuk mata. Melindungi kornea. Koroid (choroid) Lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah   Konjunktiva (conjunctiva) Lapisan epitelium pada depan mata. Membekal oksigen dan makanan kepada mata. Gelemaca (vitreous humour)   . Lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata. Iris  Menentukan warna mata. Mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah.  Anak mata (pupil) Bukaan kecil pada depan mata. Mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata. Otot yang membentang dari koroid. Menyokong dan memegang kanta pada tempatnya. Menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata. Membenarkan cahaya memasuki mata. Memfokus cahaya pada retina. Bertindak sebagai penyerap getaran Kanta mata (lens) Otot silia (ciliary muscle) Ligamen gantung (supportive ligament) Satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen. Kanta cembung yang lut sinar dan elastik.

Kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya. yang keluar dari retina.pada mata. (b) Bintik buta (blind spot) Saraf optik (optic nerve) Sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak. Imej objek yang dilihat difokus disini. Lapisan sel yang peka kepada cahaya.  (a) Bintik kuning (yellow spot) Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya.   Titik melalui saraf optik. Retina  Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls. Gelemair (aqueous humour) Cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata. . Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan. Imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan.  Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya. Membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata. dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya.