Deria Penglihatan

Struktur dan fungsi mata manusia.
Deria penglihatan adalah deria yang boleh mengesan rangsangan cahaya (light stimulus).

Mata (eye) adalah organ penglihatan yang penting bagi manusia.

Manusia mempunyai dua mata yang terletak dalam soket tengkorak (skull).

Mata manusia berbentuk sfera dan sedikit menonjol.

Kedudukan mata dalam soket tengkorak.

Struktur mata manusia.
Mata manusia terdiri daripada tiga lapisan tisu iaitu sklera (lapisan paling luar), koroid (lapisan tengah) dan retina (lapisan paling dalam).

Di bahagian hadapan, mata dilindungi oleh kelopak mata yang boleh tertutup dengan sendirinya.

Mata juga dilincirkan oleh air mata yang dihasilkan oleh kelenjar air mata (tear gland).

Pandangan hadapan mata. Bahagian Sklera (sclera) Struktur/Ciri-ciri Lapisan putih yang kuat. Membenarkan cahaya masuk ke dalam mata. Fungsi setiap bahagian mata.  Kornea (cornea) Membran lut cahaya (translucent) sklera. Melindungi mata.Keratan rentas mata manusia. pada bahagian depan mata.  Fungsi Memegang bentuk mata.  .

Iris  Menentukan warna mata. Membenarkan cahaya memasuki mata. Mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata.  Anak mata (pupil) Bukaan kecil pada depan mata. Koroid (choroid) Lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah   Konjunktiva (conjunctiva) Lapisan epitelium pada depan mata. Kanta cembung yang lut sinar dan elastik. Menyerakkan dan memfokus imej pada retina.  Mengekalkan bentuk mata. Melindungi kornea. Membekal oksigen dan makanan kepada mata. Mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah. Bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata. Otot yang membentang dari koroid. Menyokong dan memegang kanta pada tempatnya. Lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata. Gelemaca (vitreous humour)   . Memfokus cahaya pada retina. Menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata. Membias dan menfokus cahaya pada retina. Bertindak sebagai penyerap getaran Kanta mata (lens) Otot silia (ciliary muscle) Ligamen gantung (supportive ligament) Satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen.

yang keluar dari retina.  Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya. . Imej objek yang dilihat difokus disini. Kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya.   Titik melalui saraf optik. Retina  Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls. Gelemair (aqueous humour) Cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata. Lapisan sel yang peka kepada cahaya.pada mata. Imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan. dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya.  (a) Bintik kuning (yellow spot) Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya. Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan. Membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata. (b) Bintik buta (blind spot) Saraf optik (optic nerve) Sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful