P. 1
Deria Penglihatan

Deria Penglihatan

|Views: 11|Likes:
Published by nnur_aimaniah
DERIA
DERIA

More info:

Published by: nnur_aimaniah on Aug 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/14/2014

pdf

text

original

Deria Penglihatan

Struktur dan fungsi mata manusia.
Deria penglihatan adalah deria yang boleh mengesan rangsangan cahaya (light stimulus).

Mata (eye) adalah organ penglihatan yang penting bagi manusia.

Manusia mempunyai dua mata yang terletak dalam soket tengkorak (skull).

Mata manusia berbentuk sfera dan sedikit menonjol.

Kedudukan mata dalam soket tengkorak.

Struktur mata manusia.
Mata manusia terdiri daripada tiga lapisan tisu iaitu sklera (lapisan paling luar), koroid (lapisan tengah) dan retina (lapisan paling dalam).

Di bahagian hadapan, mata dilindungi oleh kelopak mata yang boleh tertutup dengan sendirinya.

Mata juga dilincirkan oleh air mata yang dihasilkan oleh kelenjar air mata (tear gland).

Membenarkan cahaya masuk ke dalam mata.  Fungsi Memegang bentuk mata. Bahagian Sklera (sclera) Struktur/Ciri-ciri Lapisan putih yang kuat. Pandangan hadapan mata.  Kornea (cornea) Membran lut cahaya (translucent) sklera. Fungsi setiap bahagian mata.  . pada bahagian depan mata.Keratan rentas mata manusia. Melindungi mata.

Menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata.  Mengekalkan bentuk mata. Gelemaca (vitreous humour)   . Membias dan menfokus cahaya pada retina. Bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata. Mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah. Membekal oksigen dan makanan kepada mata. Kanta cembung yang lut sinar dan elastik. Koroid (choroid) Lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah   Konjunktiva (conjunctiva) Lapisan epitelium pada depan mata. Melindungi kornea. Iris  Menentukan warna mata. Lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata. Memfokus cahaya pada retina. Menyerakkan dan memfokus imej pada retina. Menyokong dan memegang kanta pada tempatnya. Membenarkan cahaya memasuki mata. Mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata.  Anak mata (pupil) Bukaan kecil pada depan mata. Otot yang membentang dari koroid. Bertindak sebagai penyerap getaran Kanta mata (lens) Otot silia (ciliary muscle) Ligamen gantung (supportive ligament) Satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen.

Retina  Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls. Kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya. yang keluar dari retina. (b) Bintik buta (blind spot) Saraf optik (optic nerve) Sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak.pada mata. Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan.   Titik melalui saraf optik. Lapisan sel yang peka kepada cahaya. .  Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya. dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya. Gelemair (aqueous humour) Cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata. Imej objek yang dilihat difokus disini. Membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata. Imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan.  (a) Bintik kuning (yellow spot) Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->