Deria Penglihatan

Struktur dan fungsi mata manusia.
Deria penglihatan adalah deria yang boleh mengesan rangsangan cahaya (light stimulus).

Mata (eye) adalah organ penglihatan yang penting bagi manusia.

Manusia mempunyai dua mata yang terletak dalam soket tengkorak (skull).

Mata manusia berbentuk sfera dan sedikit menonjol.

Kedudukan mata dalam soket tengkorak.

Struktur mata manusia.
Mata manusia terdiri daripada tiga lapisan tisu iaitu sklera (lapisan paling luar), koroid (lapisan tengah) dan retina (lapisan paling dalam).

Di bahagian hadapan, mata dilindungi oleh kelopak mata yang boleh tertutup dengan sendirinya.

Mata juga dilincirkan oleh air mata yang dihasilkan oleh kelenjar air mata (tear gland).

Keratan rentas mata manusia.  Kornea (cornea) Membran lut cahaya (translucent) sklera.  Fungsi Memegang bentuk mata. Membenarkan cahaya masuk ke dalam mata.  . Bahagian Sklera (sclera) Struktur/Ciri-ciri Lapisan putih yang kuat. Fungsi setiap bahagian mata. Pandangan hadapan mata. pada bahagian depan mata. Melindungi mata.

Koroid (choroid) Lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah   Konjunktiva (conjunctiva) Lapisan epitelium pada depan mata. Otot yang membentang dari koroid. Gelemaca (vitreous humour)   . Mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata. Membenarkan cahaya memasuki mata. Kanta cembung yang lut sinar dan elastik. Mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah. Membias dan menfokus cahaya pada retina. Iris  Menentukan warna mata. Bertindak sebagai penyerap getaran Kanta mata (lens) Otot silia (ciliary muscle) Ligamen gantung (supportive ligament) Satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen. Lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata. Melindungi kornea. Menyokong dan memegang kanta pada tempatnya. Membekal oksigen dan makanan kepada mata. Menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata. Memfokus cahaya pada retina. Bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata.  Anak mata (pupil) Bukaan kecil pada depan mata.  Mengekalkan bentuk mata. Menyerakkan dan memfokus imej pada retina.

. Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan. (b) Bintik buta (blind spot) Saraf optik (optic nerve) Sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak.   Titik melalui saraf optik. yang keluar dari retina. Imej objek yang dilihat difokus disini. Imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan. Retina  Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls.pada mata. Kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya. dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya. Gelemair (aqueous humour) Cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata.  Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya.  (a) Bintik kuning (yellow spot) Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya. Lapisan sel yang peka kepada cahaya. Membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful