Deria Penglihatan

Struktur dan fungsi mata manusia.
Deria penglihatan adalah deria yang boleh mengesan rangsangan cahaya (light stimulus).

Mata (eye) adalah organ penglihatan yang penting bagi manusia.

Manusia mempunyai dua mata yang terletak dalam soket tengkorak (skull).

Mata manusia berbentuk sfera dan sedikit menonjol.

Kedudukan mata dalam soket tengkorak.

Struktur mata manusia.
Mata manusia terdiri daripada tiga lapisan tisu iaitu sklera (lapisan paling luar), koroid (lapisan tengah) dan retina (lapisan paling dalam).

Di bahagian hadapan, mata dilindungi oleh kelopak mata yang boleh tertutup dengan sendirinya.

Mata juga dilincirkan oleh air mata yang dihasilkan oleh kelenjar air mata (tear gland).

Keratan rentas mata manusia. Membenarkan cahaya masuk ke dalam mata. Pandangan hadapan mata.  Kornea (cornea) Membran lut cahaya (translucent) sklera. Fungsi setiap bahagian mata.  Fungsi Memegang bentuk mata.  . Bahagian Sklera (sclera) Struktur/Ciri-ciri Lapisan putih yang kuat. Melindungi mata. pada bahagian depan mata.

Otot yang membentang dari koroid. Bertindak sebagai penyerap getaran Kanta mata (lens) Otot silia (ciliary muscle) Ligamen gantung (supportive ligament) Satu struktur yang terbentuk daripada gentian kolagen. Mengubah ketebalan kanta apabila jarak fokus kanta berubah. Memfokus cahaya pada retina. Menyerap dan mengelakkan pantulan cahaya di dalam mata. Menyokong dan memegang kanta pada tempatnya. Kanta cembung yang lut sinar dan elastik. Gelemaca (vitreous humour)   . Melindungi kornea. Membekal oksigen dan makanan kepada mata. Lapisan berbentuk cakera (disc-shaped) pada depan mata. Bahan seperti jeli yang mengisi ruang di dalam biji mata. Menyerakkan dan memfokus imej pada retina. Koroid (choroid) Lapisan gelap yang mempunyai banyak kapilari darah   Konjunktiva (conjunctiva) Lapisan epitelium pada depan mata. Membias dan menfokus cahaya pada retina. Membenarkan cahaya memasuki mata. Iris  Menentukan warna mata.  Mengekalkan bentuk mata. Mengawal saiz pupil dan jumlah cahaya yang memasuki mata.  Anak mata (pupil) Bukaan kecil pada depan mata.

Kawasan mata yang tidak peka terhadap cahaya. Membias dan menfokus cahaya yang memasuki mata.pada mata.  Titik bertentangan dengan pupil dan kaya dengan reseptor peka cahaya. Gelemair (aqueous humour) Cecair tidak berwarna yang mengisi ruang di bahagian hadapan kanta mata.  (a) Bintik kuning (yellow spot) Kawasan mata yang paling peka terhadap cahaya. (b) Bintik buta (blind spot) Saraf optik (optic nerve) Sekumpulan saraf yang menghubungkan retina ke otak. Retina  Mengesan rangsangan cahaya dan menukarkannya kepada impuls. Imej objek yang terbentuk di sini tidak dapat dikesan.   Titik melalui saraf optik. yang keluar dari retina. Menghantar impuls dari retina ke otak untuk ditafsirkan. Imej objek yang dilihat difokus disini. dan tidak mempunyai sel yang peka kepada cahaya. Lapisan sel yang peka kepada cahaya. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful