UNIT TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI SK SERI SEDOHOK SISTEM PENGURUSAN SEKOLAH MODUL LATIHAN 1 TAJUK : MENGEMASKINI PROFIL

INDIVIDU STAFF JANGKAMASA PENGISIAN : 1 OGOS 2013 HINGGA 15 OGOS 2013 Sila gunakan aplikasi browser yang sesuai ,… Google Crome,.. Mozilla Firefox,.. Sila log in dengan menaip alamat ini di ruangan address :

https://sps.1bestarinet.net/SPS/cms_sps/login.jsp
Paparan ini akan muncul…

Masukkan nama pengguna : Masukkan kata laluan : Klik LOG MASUK :

Paparan ini akan muncul… bagi pengguna yang pertama kali masuk laman ini...

Masukkan kata laluan yang diberikan, masukkan pula kata laluan baru... dan sahkan. Untuk memudahkan jika berlakunya keterlupaan kata laluan, klik Hantar Pemberitahuan ke Emel Saya .. masukkan alamat email anda...

. Paparan berikut akan muncul Klik OK dan paparan ini akan muncul..Kemudian klik hantar..... ..

Kemudian klik Sistem Pengurusan Sekolah Paparan berikut akan muncul... . sila isikan dengan tepat data tersebut... klik kemas kini profil Seterusnya paparan profil seperti di bawah akan muncul.Paparan ini merupakan paparan portal SPS SK Seri Sedohok. jika tidak atau masih kosong. Pastikan semua data adalah betul.. Skrol ke bawah untuk sambungan data..

isi dan semak semula data ..Abaikan paparan ini. .. klik Sekolah Saya dan paparan seterusnya seperti di sebelah Ini adalah paparan menu utama SPS bagi staf tumpuan modul ini adalah terarah kepada pengisian data peribadi staf. Mulakan pengisian data seperti paparan di bawah.. semak.. Klik Papar Rekod Peribadi.

. untuk kemaskini data ini. pengemaskinian hanya boleh dilakukan sepertimana di muka surat 4.) Skrol ke bawah untuk menyemak dan mengisi data... Seterusnya klik tab Keluarga di bahagian atas laman ini. ( klik kemaskini profil.. Data ini boleh dikemaskini..Di bahagian ini data tidak boleh diubah. sila penuhkan semua data yang diminta.. dan paparan ini akan muncul .

sila klik tambah… Kemudian dengan cara yang sama. sekiranya pasangan anda lebih saripada satu. sila ulang langkah ini… . Paparan ini akan muncul. dan isikan semua maklumat yang diminta.. klik tambah di bahagian anak pula..Untuk mengisi data klik tambah Dan paparan seperti sebelah akan muncul. Sekiranya anak lebih daripada satu.. Sila isikan semua maklumat yang diminta.

.com Sekian.. Modul ini boleh juga di muat turun di laman web sekolah iaitu di http://skserisedohok..pendidikankluang. sehingga berjumpa lagi dalam modul seterusnya... sila pastikan pengisian maklumat ini berjalan dengan lancar.. . Terima kasih di atas kerjasama anda...Bagi tab maklumat yang lain akan diisi kemudian..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful