P. 1
kelebihan kekurangan soalan objektif subjektif

kelebihan kekurangan soalan objektif subjektif

|Views: 15|Likes:
Published by AdilahSharifudin
kelebihan soalan objektif subjektif
kelebihan soalan objektif subjektif

More info:

Published by: AdilahSharifudin on Aug 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2014

pdf

text

original

PEMBINAAN UJIAN SOALAN OBJEKTIF DAN SOALAN SUBJEKTIF SOALAN OBJEKTIF Definisi : merupakan perkara atau alat yang

digunakan untuk mendapatkan respon. Merupakan item respon tetap (memilih satu jawapan beberapa jawapan). Mengandungi pokok soalan (kata kunci) dan beberapa pilihan jawapan bagi setiap item. Soalan berbentuk objektif terbahagi kepada dua jenis: Item respon bebas Item respon tetap (item objektif pilihan) Item respon bebas Item jenis respon bebas memerlukan calon meneliti soalan dan menuliskan sendiri jawapan sendiri. Biasanya jawapan yang ditulis pada hujung soalan. Terdapat juga soalan yang berbentuk melengkapkan penyataan.

Format salah betul Soalan jenis ini mengandungi penyataan yang perlu ditandakan dua pilihan sahaja iaitu betul (B) atau salah (S), setuju (S) atau tidak setuju (TS), dan ya (Y) atau tidak (T).

Contoh; Tandakan sama ada Betul (B) atau SALAH (S) bagi contoh antonim berikut: Hitam – Putih ( ),

Padanan Soalan jenis ini memerlukan pelajar memilih jawapan dengan memadankan objek atau perkara yang berkaitan di sebelah kiri atau di sebelah kanan. Bilangan padanan tidak perlu terlalu banyak bagi mengelakkan kekeliruan semasa menjawab. Ayat yang digunakan juga tidak perlu terlalu panjang.

Contoh; Aneka Pilihan Apakah lawan bagi perkataan rajin ? ________ Kita mesti ______bermain sekarang sebab hujan. Item respon tetap (item jenis pilihan) Item respon tetap memerlukan pelajar memikirkan jawapan yang paling betul atau paling tepat. Jawapan dipilih daripada dua atau lebih pilihan. bentuk soalan Pokok soalan berbentuk ayat tidak lengkap Analogi Antonim Jenis soalan respon tetap; 1. Format salah betul 2. Padanan 3. Aneka pilihan Jenis negatif Mengisi tempat kosong Jenis campuran Teknik kloz Aneka pilihan tergolong dalam item tetap kerana item jenis ini diberikan tindak balas tetap. Jenis item aneka pilihan;

Jawapan tidak memerlukan huraian lanjutan. Bahasa yang digunakan tidak perlu berbungabunga. . 1 ayat. Jawapan yang ditulis biasannya berbentuk pendek dan tidak panjang. •Ditulis sejajar (semua huruf / semua angka) •Elakkan menggunakan perkataan semua di atas betul atau semua di atas salah. Bahan ransangan Pilihan jawapan •Jawapan yang disediakan haruslah logik. •Jawapan disusun mengikut urutan abjad atau nombor. Terdapat dua jenis Tindak balas terhad (struktur – jwpn : 1 frasa. rajah. Soalan hendaklah jelas dan sesuai dengan aras kemahiran pelajar. dan carta disertakan bagi soalan yg berkaitan. Jenis soalan sebegini mengehadkan isi dan bentuk jawapan. Kelebihan Mudah disemak Mempunyai ciri kebolehpercayaan (pengurusan masa pelaksanaan) Menguji banyak topik Mempunyai nilai potensi diagnostik (mengesan pencapaian murid) Prinsip pembinaan soalan jenis esei Aras kesukaran soalan hendaklah setara. •Jawapan juga perlu disusun mengikut dari ayat pendek ke ayat paling panjang. •Tiada perkataan yg berulang •Pastikan satu jawapan shj yg betul Distraktor (penganggu jawapan)4.Mengelaskan Panduan pembinaan Mengukur proses mental yang tinggi Kelemahan Pokok soalan (stem) •Bahasa mudah difahami •Berbentuk soalan / ayat tidak lengkap •Kesukaran mengikut aras kesukaran taksonomi •Kurangkan soalan berbentuk negatif (10%hitamkan / garis) •Gambar. kemahiran serta tahap kebolehan kognitif calon melalui respon secara tulisan. Potensi untuk meneka jawapan tinggi Sukar untuk dibina Tidak dapat mengetahui tahap penguasaan murid dalam pelajaran Calon bijak tidak perlu belajar banyak Tidak dapat mengukur keaslian SOALAN SUBJEKTIF Definisi : Soalan subjektif merupakan satu bentuk penyataan yang berbentuk pertanyaan untuk menguji pengetahuan. 1 pernyataan) Tindak balas lanjutan (esei) Prinsip pembinaan soalan jenis struktur Item jenis struktur terbentuk daripada satu atau dua bahagian isi kandungan jawapan yang mengandungi beberapa patah perkataaan dan bahan-bahan yang disertakan pada soalan. pengalaman. Struktur item (roman & abjad) Murid tidak dapat mengeluarkan idea.

dan boleh membuktikan inisiatif daya cipta atau keaslian.Mengubal bilangan soalan secara berpatutun.Menggunakan perkataan yg kelas (jelaskan. mengintegrasikan idea yg siperoleh. dan lain-lain) 4. 3.Panduan Pembinaan Item Subjektif Membentuk JSU Mengubal soalan berdasarkan prinsip berikut : 1.Tugas / arahan soalan jelas 2. bandingkan. Berguna untuk mengesan punca kelemahan. konsep-konsep yang samarsamar. 5. salah tafsiran. Murid boleh mengelolakan pengetahuan mengemukakan pendapat dan sikap.Sediakan satu skema pemarkahan. Kelemahan Bidang yg diuji terhad Soalan boleh diramal Mengukur pengetahuan dlm satu bidang sahaja. Kelebihan Mudah digubal Sesuai untuk semua mata pelajaran Sesuai untuk semua aras taksonomi Membuatkan calon menganalisis.Perkataan yg digunakan setaraf dgn pencapaian bahasa calon. Mengurangkan konsep meneka. . Proses memeriksa lama dan memerlukan tenaga yang banyak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->