P. 1
teori pembuktian

teori pembuktian

|Views: 103|Likes:
Published by azri abd rahman
teori
teori

More info:

Published by: azri abd rahman on Aug 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2013

pdf

text

original

Keharmonian dan Pembuktian

Koheren dalam Pembuktian

TEORI PEMBUKTIAN

Keharmonian dan Pembuktian disebut sebagai harmoni logikal (logical harmony) yang bermaksud keharmonian yang logik pada makna. Ahli logik Gerhard Gentzen menyebut bahawa penghubung logik digunakan untuk membuatkan sesuatu wacana (discourse) lebih bermakna dan mengharmonikan pernyataanpernyataan yang berbeza maksudnya. .

 Gentzen menyatakan bahawa sekiranya orang percaya yang langit itu biru dan dia juga percaya bahawa rumput itu hijau. . penghubung “dan” patut diletakkan lalu menjadi ayat berikut: Langit itu biru dan rumput itu hijau.

Contoh lain: Maria pandai. Maria pandai manakala Mariana tidak pandai. Kedua-dua pernyataan di kedengarannya tidak selaras. kata “manakala” ditambahkan. Idea Gentzen ialah aturan penambahan sebegini memberi makna pada kata-kata atau sekurangkurangnya pada kata-kata tertentu. . (kerana tiada penghubung logik) Untuk mengharmonikan kedua-dua pernyataan di atas. Mariana tidak pandai. Penambahan sedemikian akan memberi pernyataan yang lebih harmonis dan bermakna bahawa Maria dan Mariana memiliki pencapaian yang berbeza.

Menurut teori koherensi.Koheren Dalam Pembuktian Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat. suatu pernyataan dianggap benar apabila pernyataan itu bersifat koheren atau konsisten dengan pernyataanpernyataan sebelumnya yang dianggap benar.(2010). . koheren boleh didefinisikan sebagai berhubungan. bersangkut paut atau mempunyai kesinambungan (keterikatan) antara satu ayat dengan ayat yang lain (dlm sesebuah wacana) supaya mudah difahami.

Teori koherensi menjadi dasar dalam pengembangan ilmu deduktif atau matematik. Nama ilmu deduktif diberikan kerana penyelesaian sesuatu masalah atau pembuktian suatu kebenaran yang tidak didasarkan pada pengalaman atau hal-hal yangbersifat faktual melainkan didasarkan pada deduksi-deduksi yang menjadi bukti. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->