Anyaman

Aplikasi Seni  Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman.  Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang. Langkah 1 - Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang. - Guru memberikan penerangan kepada murid bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Langkah 2 - Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman. - Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 3 - Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. - Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.

.

gam. kertas lukisan. 3 Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit EMK Tahun : : Keusahawanan. dan Inovasi 3 .BIDANG MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tahun Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : : Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar : Contoh anyaman kelarai siku keluang. Kreativiti.

bahasa visual yang ada pada anyaman. .3 4.1.2 4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual. jalinan.1 Harmoni . Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam penghasilan anyaman siku keluang.tampak dan sentuh Warna .4 4.1 4. harmoni dan kontra yang terdapat pada objek alam semula jadi dan karya seni dalam penghasilan anyaman siku keluang. 3. menamakan dan memahami. kertas lukisan.geometri Jalinan . STANDARD PEMBELAJARAN 4.1. 2. gam. dan kad manila Bahan Bantu Mengajar : Contoh anyaman kelarai siku keluang.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna Murid dapat mengenal.2 Prinsip rekaan 4.1.lurus Rupa .1.1.1.1.1. dan Inovasi STANDARD KANDUNGAN 1.kelarai Garisan .1. rupa.1. sejarah seni dan budaya. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual iaitu garisan.2.Tema Bidang Modul Tajuk Masa Media : : : : : : Alam Semula Jadi Bidang Mengenal Kraf Tradisional Anyaman Anyaman Siku Keluang 60 minit Alat : gunting dan pembaris Bahan : kertas warna. EMK : Keusahawanan.1.1 Persepsi Estetik seni 4. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber dan kajian dalam penghasilan anyaman. warna.1 Unsur seni 4. 4. Kreativiti.

2.2 bahan 4.2 4. dan gam Memahami teknik yang sesuai dalam pemghasilan karya Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni media.4.1 4.4. Guru memberikan penerangan kepada murid .3.2 4.1 4.3 visual. karya 4. Guru menunjuk cara membuat anyaman kelarai siku keluang.1.3 4.2 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif Menghasilkan anyaman kelarai secara kreatif dengan menggunakan sebenar atau bahan gantian Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan berpandukan bahasa seni Mempamerkan karya yang dihasilkan Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan ILUSTRASI AKTIVITI Ekspresi Kreatif STANDARD PEMBELAJARAN Persepsi Estetik   Guru menunjukkan contoh anyaman. Mengenal dan menyatakan jenis media Alat – gunting Bahan . Langkah 1 Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang.3.2 Aplikasi Seni visual.2.3. serta proses dan teknik dalam penghasilan anyaman. 4.2 Kontra .4 rakan visual.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1 4.1 4. Aplikasi Seni   Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan anyaman. Guru menerangkan kepada murid bahan sebenar menghasilkan anyaman.1.1.2.4. 4.2.warna Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni media.2.

Langkah 2 Guru menunjuk cara mengukur dan memotong tapak anyaman.bahan gantian yang sesuai untuk menghasilkan anyaman. Langkah 3 Guru menunjuk cara menganyam kelarai siku keluang. Apresiasi Seni   Murid mempamerkan dan bercerita tentang hasil karya sendiri. Guru memotong kertas untuk dijadikan jalur sisip anyaman. Langkah 1 Langkah 2 . Ekspresi Kreatif  Murid menghasilkan anyaman berpandukan langkah-langkah yang telah ditunjukkan oleh guru. Guru menunjukkan contoh anyaman kelarai siku keluang yang telah dijadikan alas pinggan atau cawan.  Murid melekatkan hasil anyaman kelarai pada kad manila untuk dijadikan alas pinggan atau cawan. Murid menceritakan tentang fungsi kraf anyaman dalam kehidupan harian.

dan pisau grafik. gunting. kad tebal. pembaris.bahan dan alatan yang diperlukan adalah seperti berikut: kertas warna. Gunakan pembaris untuk mengukurjalur sisip anyaman (1cm)dengan membuat garisan dengan pensel. Ulang langkah ini untuk kertas warna hitam sebagai tapak anyaman. Bahan.bahan dan alatan sebelum memulakan aktiviti anyaman siku keluang.Sediakan bahan. pensel. glu. Langkah 3 Langkah 4 .

Sekarang ia sedia untuk digunakan. Kemudian gunakan gunting untuk menggunting garisan yang telah dilukis. Setiap jalur sisip anyaman mesti dibuat dengan susunan yang kemas dan rapi supaya hasilan anyaman kelihatan cantik. Hasilkan anyaman siku keluang dengan menyisip jalur sisip anyaman ke tapak anyaman.Hamparkan dan letakkannya di atas meja dengan rata. kemas. Langkah 7 Langkah 8 . Langkah 5 Langkah 6 Buka tapak anyaman yang telah siap digunting.Lipatkan tapak anyaman yang telah siap dengan garisan secara simetrisupaya senang digunting. Gunting jalur sisip anyaman menggunakan gunting dengan kemas. dan menarik.

lekatkan hujung jalur sisip anyaman pada tapak anyaman supaya ia tidak terlonggar. Ukuran pada kad tebal mestilah tepat dengan hasilan anyaman yang telah siap. Anyaman siku keluang telah siap. .pastikan tiada kesilapan.Setelah menyisipkan jalur sisip anyaman ke tapak anyaman . Gunakan pisau grafik untuk memotong bahagian dalam kad tebal tersebut dengan teliti. Langkah 9 Langkah 10 Buat ukuran pada kad tebal (saiz sama dengan tapak anyaman)dengan pembaris untuk dijadikan bingkai hasilan anyaman siku keluang. Perhatian keselamatan penggunaan pisau grafik harus diutamakan. Langkah seterusnya.

Gunakan pisau grafik dan pembaris untuk memotong garisan di atas permukaan bingkai dijadikan corak supaya bingkai tersebut lebih menarik.Langkah 11 Langkah 12 Setelah memotong bentuk empat segi pada bahagian dalam kad tebal tersebut. Bingkai anyaman telah dihasilkan. bingkai tersebut sudah terhasil. keluarkan kad di bahagian tengah. . Langkah 13 Langkah 14 Keluarkan satu lapisan kertas pada kad tebal yang telah dipotong untuk dijadikan corak jalur yang lebih menarik pada permukaan bingkai.

.Langkah 15 Langkah 16 Hiaskan hasil anyaman siku keluang dengan bingkai. Anyaman siku keluang yang telah siap dibingkai sekarang boleh dipamerkan. Kenalpastikan kedudukan hasilan anyaman itu seimbang sebelum melekatkan bingkai di atas hasilan anyaman siku keluang.